psychohumanista 26.06.06, 07:05 ciekawe czy ktokolwiek myslacy spodziewal sie innej decyzji...moze czas zejsc z piedestalu i dostrzec ze nie jestesmy bardziej wyjatkowi niz inne nacje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamus Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 07:09 swoją drogą to latała ostatnio po Kapitolu taka wdzięczna grupa 5 ambasadorów : Litwa, Łotwa, Estonia, Czechy i Węgry. Lobbują chłopaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
robert0204 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 07:20 a ja nie mam nic przeciwko wizom...jesli jedziesz w celach turystycznych to wiza nie jest przeszkoda.. a ci ktorzy jada popracowac - nawet po zniesieniu wiz immigration services maja prawo nie wpuscic was Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 08:07 Zgadzam się. Jeśli 30% Polaków nie przestrzega przepisów wizowych - to trudno. A jak kto jedzie zgodnei z prawem, to wizę dostaje bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Zeby tylko Meksyk nie wprowadzil wiz ! 26.06.06, 10:28 To sobie poradzimy we wspolpracy z Latynosami . Juz polowa USA mowi po hiszpansku . Niedlugo bedziemy hymn amerykancki sluchac po latynosku . Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zeby tylko Meksyk nie wprowadzil wiz ! 26.06.06, 15:17 Katoliku, idź zrób ....! (coś do rymu) Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 27.06.06, 10:59 Chrzanisz kolego. Amerykanie nie uzależniają wcale obowiązku wizowego od liczby naruszeń przepisów lecz od liczby odmów, które sami udzielają według swojego "widzimisię". Gdyby właśnie posługiwano się argumentem naruszania przepisów i podawano cih konkretną liczbę lub procentowy udział wśród osób otrzymujących wizy, to byłby to jakiś logiczny i wiarygodny powód nie odstępowania od wiaz dla Polaków. Sęk w tym, że żadnych danych liczbowych nie ma i wcale nie wiadomo czy np. Słoweńcy, którzy nie potrzebuja wiz do USA, nie naruszają przepisów imigracyjnych w większym stopniu niż Polacy albo czy nie robia tego Francuzi bądź Anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Polacy za wizami dla Amerykanów! 27.06.06, 10:17 robert0204 napisał: > a ja nie mam nic przeciwko wizom...jesli jedziesz w celach turystycznych to > wiza nie jest przeszkoda.. Może dla Ciebie nie jest, ale dla ludzi mających honor i poczucie godności - owszem, jest. Ja np. nie dam się upokorzyć poprzez wystawianie się na łaskę i niełaskę czyli "widzimisię" jakiegoś amerykańskiego urzędniczyny oraz wnoszenie słonej opłaty za samo złożenie wniosku, w którym trzeba odpowiadać na żenujące pytania. Dlatego swoim przyjaciołom z USA, którzy już wielokrotnie zapraszali mnie do siebie (w tym oficjalnie, na piśmie z pieczątkami) odpowiadam wciąż, że dopóki są wizy - nie wybieram się. Ponadto jestem oburzony wasalską polityką polskich władz, że w kontaktach z USA nie stosują zasady wzajemności i pozwalają butnym Amerykanom wjeżdżać do Polski jak do własnego garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Polacy za wizami dla Amerykanów! 27.06.06, 12:26 Bardzo madrze napisane, popieram w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Polacy za wizami dla Amerykanów! 30.06.06, 16:50 Powiem tylko jedno - zasada rownosci obowiazuje ROWNYCH partnerow. Jesli uwazasz, ze Polska i USA sa sobie rowne... To nie mamy o czym dyskutowac. Rownie dobrze mozesz porownac siebie z Rockefeller i wymagac by traktowano was w ten sam sposob. A ta twoja "godnosc" wydaje mi sie smieszna i napuszona bo nie kto inny jak Polacy przebywajacy nielegalnie w USA zachowuja sie barahlo bez honoru i poczucia wartosci wlasnej. Ci ktorzy szanuja prawo USA nie maja najmniejszych problemow z wizami ani godnoscia wlasna... Odpowiedz Link Zgłoś
6bnprsn Ja raz im zostawiłem $100, nigdy więcej 16.02.08, 16:36 Byłem po wizę 1 raz, chciałem pojechać na ślub siostry, obywatelki US i jakaś ci.. w ambasadzie, co po polsku nie umiała, a po angielsku nie chciała mówić, powiedziała mi, źe mam za dużo rodziny w Stanach (wszyscy legalnie, nikt nie miał żadnych problemów z imigration) i wizy turystycznej NIGDY nie dostanę i po zieloną kartę mi radziła na zasadzie łączenia rodzin występować. Ja jej na to, że procedurę łączenia rodzin miałem w toku, ale z niej zrezygnowałem, bo NIE CHCĘ mieszkać w Stanach za nic, tylko do siostry na ślub jadę na 3 tygodnie, bo nie mam więcej urlopu, a w Polsce mam żonę, dzieci, pracę i dom, a ta ci.. swoje: ty już do Polski nie wrócisz... No i tak załapałem się na te 20%. Przez godzinę czekania na rozmowę z "konsulem" policzyłem, ok 2 osób na minutę melduje się do 6 okienek w ambasadzie, niezła maszynka do robienia kaski. Co ciekawe, wizy dawali takim, co na bank do azbestu jechali. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec pies ogrodnika 26.06.06, 09:32 a to gnoje... wiedzą, że sami nie dostaną, to przynajmniej nam nie dadzą dokładnie jak pies ogrodnika i kto mówił, że pepiki to kulturalny naród ? a nad Estonią to o ile pamiętam, latają polskie samoloty w ramach dyżurów, bo własnych nie mają, więc co to za p..rzenie o ich wojskach w Iraku ? Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Re: pies ogrodnika 26.06.06, 10:08 Szlachetna Polska nadstawia dupy, Brzydcy sąsiedzi chcą zgarnąć łupy. Kto nam do czaszki nawalił kupy? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Szantaz ? 26.06.06, 07:23 Polska jest naszym dobrym sojusznikiem. Nie jesteśmy jednak w stanie poprzeć tej ustawy, gdyż dzieli ona różne kraje - mówi teraz "Gazecie" Daniel Fried, zastępca sekretarza stanu USA ds. europejskich. W obecnej formie poprawka znosi wizy na okres próbny dla tych krajów członkowskich Unii Europejskiej, które wysłały nie mniej niż 300 żołnierzy do Iraku lub Afganistanu. Faktycznie oznacza to tylko Polskę. Wobec powyzszego proponuje wycofac wojska z Iraku i Afganistanu.Ciekawe , amerykanskie myslenie Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: Szantaz ? 26.06.06, 09:20 Myślisz sobie że Amerkanie się przejmą jak wycofamy swoich żołnierzy. Wcale się nie przejmą, Polacy i tak mieli służyć jako siły najemne i nic z tego nie mieli zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Szantaz ? 26.06.06, 10:59 > Myślisz sobie że Amerkanie się przejmą jak wycofamy swoich żołnierzy. Wcale > się nie przejmą, ----------------------------------------- Jednakze bylby to bardzo mily i rozsadny gest ze strony Polski. Wspieranie imperialistycznych poczynan USA nie lezy w polskim interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Szantaz ? 26.06.06, 15:27 Jakich znowu "imperialistycznych"??? Tego słownictwa z lat pięćdziesiątych nie używa się już nawet we współczesnej Rosji. Kto cię uczył historii? Jakiś emerytowany politruk z LWP? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Szantaz ? 26.06.06, 17:39 > Jakich znowu "imperialistycznych"??? > > Tego słownictwa z lat pięćdziesiątych nie używa się już nawet we współczesnej > Rosji. Kto cię uczył historii? Jakiś emerytowany politruk z LWP? ----------------------------------------- Imperializm (Wikipedia) - zaborcza polityka zagraniczna państwa polegająca na rozciąganiu władzy lub kontroli na inne kraje. Trudno uzywac innego okreslenia, poniewaz najlepiej oddaje ono polityke USA. Nie bojmy sie nazywac rzeczy po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Szantaz ? 26.06.06, 21:09 To określenie znacznie lepiej pasuje do Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Doktryner 27.06.06, 11:08 To własnie Ty, Kolego, zdradzasz cechy doktrynerskie czepiając się słowa. Po pierwsze, nie jest ono nieużywane, a po drugie najlepiej oddaje charakter amerykańskiej interwencji w Iraku, więc choćby z racji adekwatności jego użycie jest uzasadnione. Chyba, że Ty znasz słowo (lub pojęcie) lepiej pasujące do opisu amerykańskiej agresji na Irak. Proszę, pochwal się więc. imperializm m IV, D. -u, Ms. ~zmie, blm 1. polit. polityka zagraniczna państwa oparta na militaryzmie, polegająca na podbojach kolonialnych i dążeniu do podporządkowania sobie innych krajów z łc. (Słownik języka polskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
advokatus_diaboli Re: Szantaz ? 26.06.06, 12:27 zaciekawiony4 napisał: > Myślisz sobie że Amerkanie się przejmą jak wycofamy swoich żołnierzy. Wcale się > nie przejmą, Polacy i tak mieli służyć jako siły najemne i nic z tego nie mieli > zyskać. Oczywiście,że się nie przejmą. Bo tu nie chodzi o wzbudzanie w Amerykanach poczucia winy, żalu i smutku czy też szantaż militarny. Tu chodzi o naszych żołnierzy, którzy w Iraku, w imię wspierania koalicji amerykańskiej, nadstawiają du...y i ryzykują własne zdrowie i życie. Nic z tego wspierania nie mamy (szczerze mówiąc na niewiele liczyłem), a dodatkowo skupiliśmy na sobie złość świata islamskiego. I dlatego konsekwentnie jestem za wycofaniem naszych żołnierzy z Iraku i innych frontów "wspierających". A w sprawie wiz, w stosunkach polsko-amerykańskich powinna obowiązywać zasada wzajemności - My do Was TYLKO z wizami, to WY do NAS też TYLKO z wizami. I uprzejmy uśmiech... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Szantaz ? 26.06.06, 15:28 Jest jednak pewna różnica, jeśli chodzi o podróże formalnie "turystyczne": - Polak jedzie do USA za chlebem, - Amerykanin przyjeżdża do Polski wydawać pieniądze, zwiedzać, odwiedzać rodzinę. I tak, w obu przypadkach dolary płyną w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Re: Szantaz ? 27.06.06, 11:12 Kierunek przepływu dolarów nie ma nic do rzeczy. Uznając to za powód zniesienia wiz dla Amerykanów czynimy z polskiej polityki zagranicznej baraz, a z Polski dziwkę. Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Re: Szantaz ? 27.06.06, 11:13 Kierunek przepływu dolarów nie ma nic do rzeczy. Uznając to za powód zniesienia wiz dla Amerykanów czynimy z polskiej polityki zagranicznej BAZAR, a z Polski dziwkę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Dlaczego Żyd decyduje o wizach USA? 27.06.06, 13:13 Daniel Fried, były ambasador USA w Polsce, syjonista i Żyd, decyduje o tym jakim krajom udzielić bezwizowych przyjazdów. A Polska przecież walczy w Iraku o Wielki Izrael od Nilu do Eufratu! Odpowiedz Link Zgłoś
henryad Re: Dlaczego Żyd decyduje o wizach USA? 17.02.08, 07:42 To jest jedyna przeszkoda, i jedyna właściwa uwaga. Mafia żydowska systematycznie rządząc Polską od 1945 od duchowego ojca żyda mordercy Polaków i Polski J.Bermana stosuje ciągłe upokorzenia wobec Polaków. Taktyka jest taka, kiedy się ciągle grabi i oszukuje Polskę przynny przepław ludności może byłby nie na rękę mafii żydowskiej. Na 115 stu ambasadorów USA wszyscy mają pochodzenie żydowskie. Taka sytuacja nastąpiła kiedy Bill Clinton doszedł do władzy. Polacy z kraju może by bardziej się zorientowali kim są żydzi, poza nielicznymi wyjątkami. To gangrena dla Polski i gangrena dla świata, poza żydami Naturei Karta i Torah Jews, którzy walczą całym tym syjonostycznym evil tworem rozleającym się niemal w każdym niemal kraju na świecie. Ale w żadnym kraju nie mają tak negatywnego impaktu jak w Polsce. W Polsce kontrolują niemal wszystko używając mordów i wszelkich ktrików do osiągnięcia celu. Odpowiedz Link Zgłoś
ak813 Ja jako Polak sram na amerykanske wizy i na ich 26.06.06, 07:23 dyplomatow , ktorych tak czy owak kojarze z Bliskim Wschodem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 07:35 Ale mamy dyplomatów i dlatego ciągle dostajemy w du.ę.W/g tych naszych mądrych dyplomatów staranie się o zniesienie wiz do USA pogorszy stosunki w grupie Wyszehradzkiej,ha,ha,ha,ha a Węgrzy z Putinem podpisują umowę na budowę rury gazowej i mają w du..e grupę Wyszehradzką-tak wygląda Polska dyplomacja-horor i głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Dan Fried 26.06.06, 07:48 to jeden z najbardziej przyjaznych Polsce dyplomatów amerykańskich, a jego sposób myślenia odzwierciedla sposób myślenia wielu amerykańskich decydebtów. Gorzej będzie, jeśli Polska będzie dalej kroczyła drogą neonazizmu; stanie się wówczas jedynie "an ally of convenience". Uwaga! Takim sojusznikiem była Nikaragua Somozy i Panama Noriegi. Co się stało z tymi kacykami, wiadomo. Amerykanie albo nie potrafili ich sami ocalić (Somoza), albo wręcz przyczynili się do ich obalenia (Noriega). Warto o tym pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
sslate Re: Dan Fried 26.06.06, 08:47 Przeciez Polska i tak traci na "strategicznym sojuszu z USA". Kupujemy F-16 z lat 70. , sądzimy że amerykanie unowocześnia nam gospodarke, a oni z łaską godzą sie na opla agille w gliwicach, psujemy sobie stosunki z Europą i tracimy szanse na nowocześniejsze Grippeny. Wysyłamy żołnierzy na śmierć za "misiaczki" od Deblju Busha. Jesteśmy w UE i średnio mnie obchodzi jak nas USA postrzega, przyjaciół szuka sie po sąsiedzku, a nie na drgim krańcu kuli ziemskiej. Reasumując: Dość wchodzenia w d...e Ameryce przez "polskich" polityków pokroju Geremka, Rotfelda czy Kwaśniewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
grab5 Re: Dan Fried 26.06.06, 08:59 ale gdy ktoś jest zapatrzony w "Hamerykę" bo jest w stanie zrozumieć jeno ich mowę i tam za PZPR studiował... a z Niemców się śmieje i od czasów tamtej PZPR ma ich za śmiertelnego wroga to sąsiada szuka za oceanem!! Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Re: Dan Fried 27.06.06, 11:17 sslate napisał: > Dość wchodzenia w d...e Ameryce przez "polskich" polityków pokroju Geremka, Rotfelda czy Kwaśniewskiego. Niestety, Kolego, w sprawach amerykańskich, Kaczory mają dokłądnie takie samo stanowisko jak wymienieni przez Ciebie ich poprzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
pedrolot Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 07:55 rozumiem, ze w estonii, czechach, czy na wegrzech nie ma 300 zolnierzy, ktorych mozna poslac na amerykanska wojne? ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
cierpliwy Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 08:16 Tak traktuje kochana Ameryka swe wiernopoddańcze psy. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 12:47 Ależ powinieneś zdać sobie sprawę jakim to krajem jest Ameryka.To kraj gdzie obywatele przestrzegaja prawa.......to dla nich coś naturalnego.Oni nie myślą w kategoriach sentymentu lecz kategoriami prawa.Dla Amerykanów nie ważne jest jaka liczba żołnierzy pomaga wojskom amerykańskim.Jesli turysta dostał wize na 3 miesiące a siedzi pół roku to łamie prawo, a że polscy turyści czynią to nagminnie wiec trudno im się dziwić . pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 14:36 eo_tax napisał: > Ależ powinieneś zdać sobie sprawę jakim to krajem jest Ameryka.To kraj gdzie > obywatele przestrzegaja prawa.......to dla nich coś naturalnego.Oni nie myślą w > > kategoriach sentymentu lecz kategoriami prawa......Jesli turysta dostał wize na > 3 miesiące a siedzi pół roku to łamie prawo, a że polscy turyści czynią to > nagminnie wiec trudno im się dziwić . 1. To turysci polscy sa tacy napaleni na turystyke? Kto to by pomyslal.. Bo jezeli przypadkiem pracuja, to lamia prawo niegorzej niz ich milujacy prawo amerykanscy pracodawcy, skoro mowimy o panstwie prawa. 2. A nawet gdyby co drugi turysta przedluzyl pobyt na jakas fuche, to chyba nie rozwali od razu amerykanskiego ekonomicznego kolosa, ktoremu miliony nielegalnych Meksykanow tez nie dalo rady. Wiec nie badzmy zbyt pryncipalni... 3. W koncu, warunek zniesienia wiz trzeba bylo wysunac gdy Bush szukal frajerow do okupacji Iraku (o przestrzeganiu prawa miedzynarodowego mowiac), teraz tylko narazamy sie na posmiewisko. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
tetrachord Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 18:04 No rzeczywiscie. I tez naturalnum jest dla nich przyjmowanie lapowek korzystanie z wplywow, lobbing ktory czesto prezekracza granice legalnosci, czy wywieranie naciskow. Dosc tylko wspomniec wplyw Enronu na polityke energetyczna tego panstwa, zarabianie na szucznie stworzonym braku pradu w Kalifornii, czy chocby fakt ze polowa kongresu amerykanskiego to klienci znanego oferzysty Abramoffa. Zalatwial on m. in. bezposrednie spotkanie z prezydentem Bushem za 100000 dolarow. Tak wiec, jak widac, kazde amerykanskie dziecko wsysa poczucie praworzadnosci z amerykanskim mlekiem swojej amerykanskiej matki. O przetrzeganiu prawa miedzynarodowego wlaczajac to humanitarne konwencje genewskie to juz nawet nie bede pisal. Szkoda na to miejsca > Ależ powinieneś zdać sobie sprawę jakim to krajem jest Ameryka.To kraj gdzie > obywatele przestrzegaja prawa.......to dla nich coś naturalnego.Oni nie myślą w > > kategoriach sentymentu lecz kategoriami prawa.Dla Amerykanów nie ważne jest > jaka liczba żołnierzy pomaga wojskom amerykańskim.Jesli turysta dostał wize na > 3 miesiące a siedzi pół roku to łamie prawo, a że polscy turyści czynią to > nagminnie wiec trudno im się dziwić . > > pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 27.06.06, 11:20 leo_tax napisał: > Jesli turysta dostał wize na > 3 miesiące a siedzi pół roku to łamie prawo, a że polscy turyści czynią to > nagminnie wiec trudno im się dziwić . Bzdura. Argumentując w ten sposób popierasz odpowiedzialność zbiorową, jaką stosują Amerykanie. Naruszających prawo należy wyłapywać, deportować i wstemplowywać im okresowy "zakaz wjazdu" na terytorium USA, a nie represjonować za nich całe polskie społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
xapur Po cholerę nam wizy do USA? 26.06.06, 08:32 Jak nas nie chcą, to nie. Skoro wolą bezwizowo przyjmować kumpli z bliskiego wschodu to ich problem nie nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 08:32 czemu nie zniosa po prostu wiz dla Uni Europejskiej jako całości? Bo obecna sytuacja wyglada mniej więcej tak jakby wiz nie było dla województw mazowieckiego i sląskiego a dla całej reszty były, tylko w skali UE Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 14:42 k_r_m napisał: > czemu nie zniosa po prostu wiz dla Uni Europejskiej jako całości? bo w "starej" unii nikt sie nie skarzy....i tak jezdza bez wiz od lat. I smieja sie najbardziej z Polski, bardziej pro-amerykanskiej niz USA, ktorej wlasnie wielki brat pokazuje srodkowy palec...:-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 08:32 ciekawe, czy Polska zacznie prowadzic kiedys jakąś politykę zagraniczną. Bo na razie mamy 1) wojska w Iraku z czego nic nie mamy, oraz 2) członkostwo w UE, z czego mamy jakies brednie euroosłów o prześladowanych gejach i zero reakcji w sprawie aliansów rosyjsko niemieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 09:18 Z uczestnictwa w UE masz również morze pieniędzy wykorzystywanych przez całe mnóstwo gmin w Polsce do budowy/naprawy wszelakich infrastruktur. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 14:45 tom1003 napisał: > ciekawe, czy Polska zacznie prowadzic kiedys jakąś politykę zagraniczną. Bo na > razie mamy 1) wojska w Iraku z czego nic nie mamy, oraz 2) członkostwo w UE, z > czego mamy jakies brednie euroosłów o prześladowanych gejach i zero reakcji w > sprawie aliansów rosyjsko niemieckich. ja tam widze spora roznice: z UE mamy przynajmniej kupe forsy +/- za darmo, i to jeszcze przez ladnych kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 27.06.06, 11:25 Rozejrzyj się trochę, Kolego, po kraju i policz tablice informujące o tym, że dana inwestycja jest współfinansowana (niekiedy w 99 proc.) przez Unię Europejską. Policz kilometry dróg zbudowanych z funduszy EU, wodociągi wiejskie, mosty, oczyszczalnie ścieków, a nie wypinaj się demagogicznie i nieprawdziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
aska9661 Nic nowego 26.06.06, 08:36 Ciekawe, czego zażądają wzamian? polecam: www.narodowy.eblog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mordownia1 Re: Nic nowego 26.06.06, 08:46 och, doskonaly blog, mozna tam np przeczytac o tym ze niejaka Kazimiera Szczuka jest (cytuje) "femini-homo-przedrzezniaczka"... a poza tym to MY wiemy lep CZYJEJ propagandy kryje sie za tymi slowami, hyhy. sfrustrowanych i niedouczonych odsylam do szkoly (odebrac pieniadze za nauke). amen. Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 Ale sk...rwysyny 26.06.06, 08:52 Mam obok polskiego paszportu jeszcze szwedzki...i mam was w d.u.p.i.e....ale jak tak to tak. Forse swoja wydam gdzie indziej. Ale chamowa!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec Re: Ale sk...rwysyny 26.06.06, 09:43 ukraść Szwedowi paszport na dworcu to każde dziecko potrafi jak byłem mały to miałem paszporty: niemiecki, duński, szwedzki, rosyjski, bułgarski i francuski Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 Re: Ale sk...rwysyny 26.06.06, 11:41 Tylko roznica jest taka ze ja nie ukradlem gdyz dostalem po ojcu...ty wlasnie sie do kradziezy przyznales. Jak jakis glina internetowy namierzyl twoj IP adres to mozesz miec problemy, kolego drogi :-) buahahahahahaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ale sk...rwysyny 26.06.06, 15:32 Paszportów się nie dziedziczy. Paszport to indywidualny dokument tożsamości, jakby ktoś nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
us-rn I dlatego tu cie nie wpuszcza !!!!!!!!!! 27.06.06, 01:57 I jestem caly za tym! Odpowiedz Link Zgłoś
grab5 Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 08:53 To nie sprawa tego czy wizy są czy nie, ale sposób traktowania Polaka, który jest zależny od widzi-mi-się urzędnika imigracyjnego.. Szczegółowe przepytywanie kogoś kto ma juz wizę.. i w kajdany, gdy podróżnik się nie spodoba.. Może o zaniechanie takich praktyk powinniśmy walczyc na początek?? Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 Wizy dla USA do Polski 26.06.06, 09:00 Moze zrobmy tak: Wiza dla USA do Polski i jak w artykule mowia "liczba odrzucanych wniosków wizowych regularnie spada, jednak wciąż wynosi około 20 proc." Zrobmy tez 20% ot tak...tak jak robia z nami. Te 20% mozemy zalatwic losowo!!!!! :) Niech tez postoja w kolejkach. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d juz widze te lawine w Jackowie.... 26.06.06, 09:00 podobno (jak to bodala GW) w ciagu 2 lat z Polski wyjechalo 2 mln. ludzi. Gdyby USA zniosla wizy, to w Polsc zostaliby tylko Kaczynscy i LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 09:03 "Tyle tylko, że pomagając Polsce, ustawa nie robi nic, by pomóc także innym krajom, które na to zasłużyły" ----------------------------------------- Jacyz oni sprawiedliwi. A dlaczego Polske maja obchodzic inne kraje. "Według innego przedstawiciela Departamentu Stanu, po tym jak w kwietniu Senat uchwalił poprawkę dotyczącą Polski, amerykańscy politycy otrzymali masę telefonów od oburzonych dyplomatów z innych krajów Europy Wschodniej." ----------------------------------------- Szczegolnie takie psy ogrodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky7pl Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 09:14 my też was love. czas jak najszybciej zmienić priorytety w polityce międzynarodowej. do Unii bliżej nam pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 ci dyplomaci to rodowici amerykanie - indianie z.. 26.06.06, 09:22 z dziada pradziada Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Dosc juz tego ponizania i zebraniny! 26.06.06, 09:23 Dajcie juz spokoj z tymi wizami! Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon I o co ta szarpanina? 26.06.06, 09:46 Żeby Podhale miało bliżej do pracy? Jak będę potrzebować wizy służbowej dostanę od ręki. Podobnie turystyczną (rozmarzyłem się, ale niestety na razie zwyczajnie nie stać mnie na zwiedzanie Stanów)... Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: I o co ta szarpanina? 26.06.06, 16:29 Gdy bedzie mniejsza plaga tych lewych "wakacjuszy" to sie pewnie znajda i tacy, ktorzy chetnie Rodaka, prawdziwego turyste, przez pare dni pogoszcza a moze i gdzies w ciekawe miejsce podwioza. Mozliwe by bylo nawet ujecie tego w jakies formy organizacyjne. Przeciez Polacy nie musza wiecznie wszystkiego robic na dziko. Sa takie ciekawe miejsca w Stanach, ktore nie sa znane lewym "wakacjuszom", nawet jesli kolo nich doslownie przechodza. Odpowiedz Link Zgłoś
goldilock Re:Brak wstydu 26.06.06, 09:58 Polscy "dyplomaci" z uporem maniaka zebrza o nielegalna prace Polakow w USA. Z cala pewnoscia jest to najistotniejsza rzecz dla Polski. Kudle i to bez tkanki mozgowej. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 to tak postępują przyjkaciele? 26.06.06, 09:58 Przecież USA są jedynym państwem, które zawsze i bezinteresownie udzielało nam pomocy No jak to kiedy? Przecież już w 200 lat temu pozwolili bezinteresownie naszemu Kościuszce i Puławskiemu walczyć na amerykańskiej ziemi za amerykańską wolność. W czasie I-szej wojny światowej nie przeszkadzali amerykańskim Polakom sformować Błękitnej Armii a ich prezydent zachwycał się grą na fortepianie Paderewskiego. W czasie II-giej wojny j u ż 5 lat po jej rozpoczęciu pośpieszyli z pomocą Polakom, którzy schronili się w Anglii i otworzyli drugi front a jednocześnie wspierali jak mogli Stalina żeby ten pomógł Polsce z drugiej strony. I pomógł. Później Kenedy pojechał do Berlina i chciał stamtąd nam pomagać mówiąc „ich bin ein Berliner” a potem Regan płakał jak oglądał film o Solidarności. I wreszcie teraz, od lat i całkiem bezinteresownie Amerykanie chronią nam przed wizytami w USA nie udzielając nam wiz. Dzięki wam, nasi prawdziwi przyjaciele – zawsze możemy na was liczyć. No a jak się postaramy, to może nawet pozwolą nam w Polsce czyścić i c h instalacje antyrakietowe, broniące tylko i c h terytorium. W zamian oferujemy wam w Polsce pozycję konia (osła?) trojańskiego w UE, kupujemy wasze samoloty bez offsetu (w praktyce) i wyślemy wojsko na każdą awanturę, gotowi umierać za Bagdad czy gdzie indziej za waszą ropę, samemu nie mając własnej, bo olewamy sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
atheix_mail Re: to tak postępują przyjkaciele? 26.06.06, 14:43 Zapomniałeś o tym, że olali nas podczas wojny w 1920 roku i podczas inwazji sowieckiej w 1956 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 twoje uwagi dotyczące roku 1920 i 1956 26.06.06, 15:05 są jak najbardziej trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: to tak postępują przyjkaciele? 26.06.06, 15:36 W roku 1920 po stronie polskiej walczyli ochotnicy, piloci z USA. Po II wojnie światowej NATO cały czas naciskało na Sowiety. Bez tego los Polaków wyglądałby dokładnie tak samo, jak Ukraińców w latach trzydziestych. Nie wspominam o tzw. 14 punktach Wilsona, bo w zawodówkach i tak o tym nie naucza się, więc forumowicz będzie zdziwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a wiesz ilu było tych pilotów? Bo ja wiem, no i 26.06.06, 16:19 jak słusznie mówisz to byłi ochortnicy, amerykański MSZ im to zresztą odradzał. A po II w.św. tak niesamowicie USA naciskało na sowietów, że już 50 lat po wojnie mieliżmy znowu demokrację, którą zabrała nam Jałta czyli porozumienie między Rosjanmai a USA właśnie (o Anglikach nie wspominam, bo od Lyod Georga ich doktryna opiera się na tezie "po co w Europie tyle państw"). A 14 punktów Wilsona było tyle warte co 14 tez Lenina w sprawie pokoju. Zaiste, Amerykanie to nasi wierni i wypróbowani przyjaciele. Niezwykle "cenna" to przyjaźń, bo za chwilę będziemy płacić wysoką cenę za rachunki wystawione nam przez amerykańskich adwokatów za mienie żydowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: a wiesz ilu było tych pilotów? Bo ja wiem, no 26.06.06, 17:10 No, wiadomo, że Amerykanie nie poszli na całość w walce w Europie z Sowietami. Ale było kilka przyczyn: - miłość europejskiego lewactwa do Stalina - całkiem pokaźne grono Polaków akceptujących rosyjski komunizm (jeszcze dziś dowodzą tego wybory) Nie było żadnych "14 tez Lenina", Lenin nie miał też realnych możliwośći wpływania na los Europy, wojska niemieckie stały na Dnieprze, powstała niepodległa Ukraina. Natomiast punkty Wilsona odegrały istotną rolę w zmuszeniu Niemiec do szybkiego zawieszenia broni. Poczytaj sobie o Robercie Lansingu. Co do "mienia żydowskiego", to było mienie OBYWATELI POLSKICH. Kraj nie szanujący majątku własnych obywateli powinien spodziewać się krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
atheix_mail Re: to tak postępują przyjkaciele? 27.06.06, 08:36 A już się Polacy cieszyli, kiedy SENAT opowiedział się za zniesieniem wiz na dwuletni okres próbny... Zapomnieli jeszcze, że jest Izba Reprezentantów i prezio, czyli władza wykonawcza. Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: Dyplomaci USA przeciw zniesieniu wiz dla Pola 26.06.06, 10:05 "Co mamy powiedzieć naszym czeskim, węgierskim czy słowackim przyjaciołom?" - Macie powiedzieć: wyślijcie wojska do Iraku. To takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś