Dodaj do ulubionych

44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z pracy

30.06.06, 09:05
Teraz to mogą składać wymówienia nawet setkami, a już nikt im nie uwierzy, że
to naprawdę. Nie mozna składać wymówienia po to, by je nazajutrz wycofywać.
To dziecinada.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 09:09
      tak samo sądzę. Dziecinada.
      • m635 Nie strasz, nie strasz, bo się ze... Błazenada! 30.06.06, 09:52
      • jkmjkm Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 11:07
        Nędzni szantażyści bez honoru - pewnie przemyśleli sprawę i zrozumieli, że
        skończy się "wynoszenie" ze szpitala, używanie gabinetów i sprzętu.
    • mageillusionist Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 09:21
      Ale kiedys sie wkurza.. Ja jak tylko skoncze studia wyjezdzam z kraju i nie
      wracam poki PiS nie odejdzie
    • kot19991 Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 09:21

Szykuje się bomba podobna do słynnej „ustawy 203”, która rozwaliła kasy chorych.
      Będzie to kolejny krok na drodze rozwalenia i tak kiepskiego systemu
      finansowania ochrony zdrowia ze składek ubezpieczonych (pobieranych
      przymusowo).

Otóż gdy lekarze otrzymają podwyższenie płacy zasadniczej o 30 procent to
      skutki tego będą katastrofalne. Zadziała bowiem automatyzm narzucony w ustawie
      o Zakładach Opieki Zdrowotnej (art. 32 j). W tym artykule napisano:
      - za każdą godzinę dyżuru medycznego przysługuje wynagrodzenie w wysokości co
      najmniej 130 procent stawki godzinowej wynagrodzenia zasadniczego
      - za każdą godzinę dyżuru medycznego w PORZE NOCNEJ przysługuje wynagrodzenie w
      wysokości co najmniej 165 procent stawki godzinowej wynagrodzenia zasadniczego
      - za każdą godzinę dyżuru medycznego pełnionego w NIEDZIELĘ i ŚWIĘTA oraz dni
      dodatkowo wolne od pracy przysługuje wynagrodzenie w wysokości co najmniej 200
      procent stawki godzinowej wynagrodzenia zasadniczego.

Na marginesie: w polskich szpitalach dyżuruje 3 razy więcej lekarzy niż np. w
      niemieckich (pompowanie wynagrodzeń).

Teraz wyliczenie praktyczne na przykładzie konkretnego ordynatora w małym
      powiatowym szpitalu.

Jego zasadnicze zaszeregowanie wynosi 2 300 złotych.
      Po uwzględnieniu: przeróżnych dodatków w tym funkcyjnego i wysługi lat jego
      pobory (brutto) wynoszą ok. 3 600 złotych.
      Jednak wraz z dyżurami zarabia on w swym szpitalu ok. 9 000 złotych miesięcznie.

Po podniesieniu jego zasadniczej stawki zaszeregowania – przechodząc przez
      pochodne – jego miesięczne – pobory w macierzystym szpitalu wyniosą około 13
      000 złotych.
      Ten lekarz dorabia też w innym szpitalu oraz prowadzi praktykę prywatną.

NIECH zarabia, ale niech też wie że nie płaci mu MINISTR ZDROWIA lecz
      ubezpieczony/pacjent zarabiajacy najczęsciej od 900 do 1300 złotych.

Oczywiście: Wszyscy zarabiamy za mało
      ( ja akurat zarabiam 3 200 złotych brutto miesięcznie – 31 lat pracy po
      studiach magisterskich i podyplomowych).
      Problem w tym, że lekarzom płacimy ze składki zdrowotnej potrącanej nam z
      poborów.
      Wszystko wskazuje na to, że obok już potrącanych mi co miesiąc 231 złotych
      składki zdrowotnej ustawodawca (pod presją rzekomo biednych lekarzy ) zabierze
      mi kolejne 100 złotych, a obiecana mi bezpłatna opieka zdrowotna będzie JESZCZE
      GORSZA NIŻ OBECNIE.
      • orzel334 kot9991 ma 100% racji 30.06.06, 09:57
        dokladnie tak jak mowisz.......(piszesz) odciagna nam dodatkowe 100zl a i tak
        za wszystko trzeba placic.......cos ci opisze....zachorowalo mi ostatnio
        7miesieczne dziecko,zona sie wystraszyla i pojechalismy do szpitala..w
        czestochowie(dziecko mialo 39.4 goraczki)PANI W RECEPCJI POWIEDZIALA MI ZE MAM
        PIERW JECHAC NA POGOTOWIE I PRZYWIESC ZASWIADCZENIE ZE STAN DZIECKA ZAGRAZA
        JEGO ZYCIU BO ONI GO NIE PRZEBADAJA PONIEWAZ MAJA STRAJK.......zona sie
        poplakala a ja jak to usyszalem to myslalem ze ta kur... udusze....zleciala sie
        ochrona i szarpanina byla jak tralala........ale dziecko przebadali.pozdrawiam
        • beny51 orzel bez nerwow 30.06.06, 11:01
          > zachorowalo mi ostatnio
          > 7miesieczne dziecko,zona sie wystraszyla i pojechalismy do szpitala..w
          > czestochowie(dziecko mialo 39.4 goraczki)PANI W RECEPCJI POWIEDZIALA MI ZE MAM
          > PIERW JECHAC NA POGOTOWIE I PRZYWIESC ZASWIADCZENIE ZE STAN DZIECKA ZAGRAZA
          > JEGO ZYCIU BO ONI GO NIE PRZEBADAJA PONIEWAZ MAJA STRAJK.......zona sie
          > poplakala a ja jak to usyszalem to myslalem ze ta kur... udusze....zleciala sie

Podejrzewam ze to wasze pierwsze dziecko. Musiscie sie przyzwyczaic ze male
          dzieci jesli goraczkuja to zwykle maja wlasnie pod 40 stopni. W takim wypadku
          nie ma co sie podniecac, tylko robic zimne oklady na glowe lub lepiej na uda
          (recznik zamoczony w "lodowatej" wodzie z kranu). Jesli dziecko nie traci
          przytomnosci, nie ma problemow z oddychaniem itp, macie w najgorszym wypoadku
          nieprzespana noc. A z rana mozna sie udac do swojego pediatry. Wycieczki do
          szpitala nic wam nie pomoga bo przyjdzie jakis znachor co odwala dyzur i w
          najlepszym przypadku powie wam to co ja teraz pisze. A w najgorszym przepisze
          wam antybiotyk plus cos na zbicie temperatury zebyscie sie od niego tylko
          odwalili. Wam sie uspokoi sumienie a dziecku i tak nie pomogliscie.
          • annamarta8 Re: orzel bez nerwow 30.06.06, 16:01
            -no i wyszlo, zescie histerycy z tym malym dzieckiem. "Orzel" przeciez wie, ze
            waszemu dziecku nic nie jest i tylko przeszkodziliscie sluzbie zdrowia robic to
            do czego jest powolana - czyli strajkowac. Oj! - ludzie , ludzie!!!
            Mam nadzieje, ze dziecko juz zdrowe.
            To zachowanie przypomina mi idiotow w sklepie - kiedy dziwie sie, ze znow
            podwyzka (3-cia w przeciagu pol roku) to Polacy stojacy po mojej stronie lady w
            bardzo niegrzeczny przewaznie sposob napadaja na mnie, ze to przeciez normalne!!!
            Co za matoly! - poprostu slow na ich glupote nie ma.
            • annamarta8 Re: orzel bez nerwow - Beny51 wie lepiej 30.06.06, 16:07
              - przepraszam za pomylke w imieniu. Beny51 oczywiscie.
          • orzel334 Re: orzel bez nerwow 30.06.06, 20:25
            to nie jest moje pierwsze dziecko i wiem jak choruja niemowlaki,pediatra byl
            wieczorem o 22 a ja pojechalem do szpitala o 7
        • turpin Re: kot9991 ma 100% racji 30.06.06, 19:26
          Nie dziwie Ci sie. W strajku lekarzy jest cos niezupelnie w porzadku,
          zwlaszcza gdy odmawia sie pomocy dzieciom. Z drugiej strony te wszystkie
          magisterskie wyliczenia Przedmowcy o kilkunastotysiecznych zarobkach ordynatora
          sa do bani
      • paragraf222 Chyba kpisz 30.06.06, 10:24
        > - za każdą godzinę dyżuru medycznego przysługuje wynagrodzenie w wysokości co
        > najmniej 130 procent stawki godzinowej wynagrodzenia zasadniczego
        Tak, razaca niesprawiedliwosc. POkaz mi taki zawod w ktorym za nadgodziny nie
        placi sie wiecej.

> - za każdą godzinę dyżuru medycznego w PORZE NOCNEJ przysługuje wynagrodzenie
        w
        > wysokości co najmniej 165 procent stawki godzinowej wynagrodzenia zasadniczego
        Po prostu skandal! Za prace w nocy powinien zarabiac mniej, tak?

> - za każdą godzinę dyżuru medycznego pełnionego w NIEDZIELĘ i ŚWIĘTA oraz dni
        > dodatkowo wolne od pracy przysługuje wynagrodzenie w wysokości co najmniej
        200
        > procent stawki godzinowej wynagrodzenia zasadniczego.
        Kolejny skandal! W nidziele i swieta powinie pracowac spolecznie, prawda?

> Jego zasadnicze zaszeregowanie wynosi 2 300 złotych.
        > Po uwzględnieniu: przeróżnych dodatków w tym funkcyjnego i wysługi lat jego
        > pobory (brutto) wynoszą ok. 3 600 złotych.
        Koszmar! Jak mozna tyle placic ordynatorowi! To przeciez powyzej sredniej
        krajowej. Zarabia wiecej niz ty "po studiach magisterskich i podyplomowych". W
        glowie sie nie miesci.

> Ten lekarz dorabia też w innym szpitalu oraz prowadzi praktykę prywatną

I jeszcze kosi kase na dyzurach! To dopiero ciekawe. Ile godzin w miesiacu on
        pracuje? 1000? Skoro tak perfekcyjnie liczysz, to powiedz ile wynosi stawka
        tego ordynatora za godzine dyzuru? Porownamy ze stawka np. mechanika
        samochodowego.

> Problem w tym, że lekarzom płacimy ze składki zdrowotnej potrącanej nam z
        > poborów.
        Nie tylko lekarzom i nie tylko ze skladki ale tez z innych podatkow. Nie
        rozumiem jednak dlaczego akurat od lekarzy niektorzy oczekuja ze beda pracowac
        za smieszne pieniadze (mniejsze niz we wszystkich sasiednich krajach).
    • iaass Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 09:33
      zachowują się jak dzieci w piaskownicy. zero honoru. zero odpowiedzialności za
      własne decyzje i czyny, nie mówiąc już tym jaką pracę świadczą - ŻENADA!!!!!!
      • zakopane1973 Widocznie osiągneli to co chcieli 30.06.06, 09:52
        a dzieciakiem jesteś ty.
      • duczmal Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 09:56
        Popieram ...ludzie są brzydko mówiąć "CIPY" nie maja swojego zdania i szybko
        sie wycofuja... niepotrzebnie ulegają...

Tak to nigdy nie bedzie dobrze w Polsce, daliscie DUPY! hahah
        • megasceptyk Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 10:32
          Nie odeszli ponieważ postępują etycznie i nie chcą zostawić miasta bez opieki zdrowotnej. Będą teraz odchodzili stopniowo, żeby jak najmniej odczuli to pacjenci. Złożenie wymówień miało dać do myślenia, miasto 48tys i 57 fatalnie opłacanych lekarzy.
    • wojtek.zareba Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 09:55
      ogladałem w telewizji komentarz podajże Burmistrza miasta. Faceyt stwierdził,
      że myślał, iż zwycięzy dobro pacjentów, że przecież wszystkich tu znaja etc.
      Nie spodziewał się, że chodzi i pieniądze.
      Proponuję temu Panu, żeby oddał swoją pensję i pracował za pensję lekarza.
      Ciekawe czy się zgodzi?
      Szanowni Lekarze, czasami szlag mnie trafia jak muszę skorzystać z Waszych
      usług (tacy się trafiają uprzejmi i kompetentni), ale nie dajcie się dłużej
      oszukiwać! Walczcie o swoje! Który z polityków krzyczących tyle o wyższym dobru
      pójdzuie do pracy za 900 PLN? Na pochybel czerwonym! Na pochybel czarnym! Na
      pochybel czaernym i czerwonym! Jestem z Wami!

Pacjent (czsami na Was zły)
    • serwal 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z pracy. 30.06.06, 10:14
      Szkoda, że wycofali wymówienia z pracy. Zatem dalej będzie trwała ta szopka -
      lekarze będą udawać, że pracują, a budżet państwa będzie udawał, że im płaci.
      To takie przeciąganie liny - raz w tę stronę, a następnie z powrotem. Następnie
      mówi się "wiecie, rozumiecie" i wszyscy się rozchodzą bez naprawienia sytuacji.
      Jedni obiecują, drudzy kiwają głowami, a potem ci pierwsi kiwają głowami, a
      drudzy obiecują. Mija spotkanie za spotkaniem. Przemija komisja za komisją.
      Przemijają ustalenia za ustaleniami. A sytuacja jaka jest, taka pozostaje.
    • s_kus Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 10:25
      Zgadzam sie - to dziecinada. Banda pajaców z al. wdzięcznych pacjentów.
    • maff1 prawda z TYMI wypowiedzeniami 30.06.06, 10:45
      jest taka ze ci lekarze nie potrafia napisac porządnie wypowiedzenia z pracy. A
      podobno inteligentni ludzie z wyższym wykształceniem.
      Oni napisani w wypowiedzeniach: "proszę o wypowiedzenie umowy o pracę..."
      A powinno być: "wypowiadam umowę o pracę w trybie natychmiastowym..."
      Konsekwencją wadliwie napisanego wypowiedzenia byłoby dyscyplinarne wyrzucenie
      z pracy w przypadku niestawienia sie w dniu dzisiejszym w pracy.
      Prosbe może pracodawca przyjąc lub odmówić.

W/w informacja została podana w porannych wiadomosciach TVP3 po godz 8-mej.
      Dziwię sie ze GW nie podała tej informacji w sposób rzetelny do tej pory.
    • emes-nju Gratuluje dobrego samopoczucia... 30.06.06, 10:47
      ... tym wszystkim, ktorym tak latwo przychodzi oceniac tych, ktorzy pracuja za 1200 zl miesiecznie. Wiekszosc ma rodziny, a nie sadze, zeby w Kutnie bylo latwo o inna prace. Szczegolnie dla lekarza, ktory OSMIELIL sie porzucic prace, ktora praca jest z nazwy - to przeciez misja ratowania cennego zycia ludzkiego. Zaloze sie, ze byly lekarz nie znalazlby w Kutnie pracy nawet w publicznym sraczu!
      • lze_elita daj spokoj. To po co wogole zaczeli, skoro tchorze 01.07.06, 04:25
        Trzeba bylo siedziec na dupie i sie nie wychylac.
    • jah111 Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 30.06.06, 11:33
      Przy tym całym utyskiwaniu lekarzy na swoje pensje nachodzą mnie dwie watpliwości - państwo tak bardzo lubicie się powoływać na wysokość wynagrodzeń w sąsiednich krajach ( ale raczej w Niemczech, a nie w Białorusi ), dobrze - zgoda, a cała reszta społeczeństwa? Dlaczego nie może zarabiać tak jak TAM?
      I sprawa druga - są przecież dobrzy i źli lekarze, prawda? Kiepski mechanik wyleci z roboty na zbity pysk, ale kiepski lekarz? Czy słyszał kto o takich przypadkach? A jak czytam ludzie, którzy decydować mają o moim życiu nie potrafią nawet poprawnie napisać wypowiedzenia - dlatego mają na co zasłużyli.
      • aron2004 Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 01.07.06, 01:53
        ciekawe czy ci biedni lekarze z Kutna zarabiając 900 zł miesięcznie mieszkają w
        mieszkaniach komunalnych wśród alkoholików o podobnych dochodach, czy może w
        luksusowych willach? Jak myślicie.

Bo z konowalskiej propagandy wynika, że w Polsce tylko bezrobotni są od nich
        biedniejsi. A konowały nic nie mają, na wakacje ich nie stać, jeżdżą
        komunikacją miejską i to na gapę bo ich nie stać na bilety, mieszkają w
        mieszkaniach socjalnych. Tak jest?
        • hudefak Re: 44 lekarzy z Kutna wycofało wymówienia z prac 01.07.06, 02:56
          Proszę o informację, rzędowo ilu lekarzy dotyczy podwyżka płac: 100.000?,
          500.000?, 1.000.000?
          W przyszłym roku otrzymaliby z tytułu pracy podstawowej podwyżkę na głowę
          odpowiednio: 50.000zł/rok, 10.000zł/rok, 5.000zł/rok.
          To nam daje przy założeniu podwyżki o 30% obecne średnie wynagrodzenia
          miesięczne(zgrubsza): 13.900zł, 2.800zł, 1.400zł.
          Nie wierzę w to, żeby co 38. mieszkaniec tego kraju (wliczając noworodków i
          emerytów) był lekarzem związanym z NFZ.
          Ilu ich więc jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka