honeyr = Pandemia prawicosraczki mentalnej = 04.07.06, 15:51 W przypadku pana euro(p)osła silnie uwarunkowanej genetycznie, w przód i w tył! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 15:58 Żeby życie miało smaczek ... raz Jaruzelski, raz Franco? Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 15:58 Od kiedy Franco to faszysta? W latach 50. liberalizowal gosp. A faszysci walcza z kazdym liberalizmem (bo maja swoj koproracjonizm, jest on na prawo od socjalizmu i na lewo od liberalizmu). A wspolpraca z faszystami byla tylko taktyczna. Pozniej nie pomagal Hitlerowi w wojnie. I nie popieral rasistowskiej retoryki faszystow. W koncu komuchy przed wojna domowa stosowały liczne represje zarówno wobec przeciwników politycznych, jak i osób nie prowadzących działalności politycznej, ale związanych z KK. Często mordowano księży, zakonnice czy osób świeckich znanych z przywiązania do Kościoła. Represje te nasiliły się w czasie trwania wojny domowej, niemniej jednak już przed wybuchem wojny dochodziło do aktów wrogości wobec przeciwników politycznych oraz Kościoła (m.in. profanacje świątyń). Inspiracja tych dzialan byl rzad republikanski Hiszpanii. Ale dzisiaj do ludzi zadne argumenty nie docieraja. M.in., Franco choc tez ma duzo na sumieniu i nie jest swiety (choc kto wie...) nie tylko Hiszpanie, ale tez Francje i UK uratowal przed komunizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:00 "A wspolpraca z faszystami byla tylko taktyczna." Tak prawie tak, jak Giertycha z komunistami???? Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 gen. Franco ,,mniejszym" złem niż Stalin 04.07.06, 15:59 Dzis Hiszpania po zwyciestwie komuszewskich wygladalaby jak Korea Pln lub Bialoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: gen. Franco ,,mniejszym" złem niż Stalin 04.07.06, 16:01 Gadasz jak Jaruzelski (albo Giertych) o stanie wojennym Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin wiem, wiem towarzysz Stalin lepszy, toż to znany 04.07.06, 18:16 demokrata Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Widze tylko trzy (ale zasadnicze) roznice pomiedzy 04.07.06, 18:22 Maciejem i Soba: 1. Stalin nie zyje - co do Macieja to kraza tylko plotki. 2. Stalin mial wladze - co do Macieja to tylko "chcial miec". 3. Stalin mial uzebienie podobno w strasznym stanie - co do "strasznego stanu" Macieja powinien wypowiadac sie specjalista inny niz stomatolog. dvoryanin napisał: > demokrata Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 bardzo dobrze powiedzial, przeklete lewactwo 04.07.06, 16:05 to zaraza ktora trzeba wytluc! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: bardzo dobrze powiedzial, przeklete lewactwo 04.07.06, 16:06 wiesz, on mowil poniekad....o sobie "Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 teraz tez powinnismy miec pucz armi, ktora by 04.07.06, 16:07 przejela wladze, i zakonczyla ten kabaret na wiejskiej, od ktorego chce mi sie rzygac Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: teraz tez powinnismy miec pucz armi, ktora by 04.07.06, 16:09 i zamiast godla zawiesi tam swastyke??? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: teraz tez powinnismy miec pucz armi, ktora by 04.07.06, 16:10 ku.. junta wojskowa, to nie nazim! nazizm to ustroj polityczny, majacy specyficzne dla siebie teorie i tak dalej junta wojskowa wcale nie musi byc faszystowska czy nazistowska wku..a mnie takie ..ie wszystkiego do tego samego worka Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: teraz tez powinnismy miec pucz armi, ktora by 04.07.06, 16:11 czyli co? Cel uswieca srodki? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: od zawsze! kto tego nie kapuje ten przegrywa 04.07.06, 16:14 to jakos kiepsko pasujesz do tej Europy. Moze czas zastanowic sie nad przeprowadzka do Kambodzy, albo wejscie do struktur Al Kaidy? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 sram na "te" europe. co w niej jest fajnego 04.07.06, 16:16 laskawosc dla pedofili recedywistow brak kary smierci dla zwyrodnialcow hipokryzja, zaklamanie do ch..a z taka europa Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: sram na "te" europe. co w niej jest fajnego 04.07.06, 16:18 no to sp......aj; nikt cie przeciez tu nie trzyma! (nawiasem mowiac, to urok demokracji; mozesz wyjechac, gdzie ci sie tylko podoba) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 a kto ty ku.. jestes ze bedziesz dyktowal innym 04.07.06, 16:20 co maja myslec i co robic??? ku.. mac kto dal ci prawo do europy batonie?? urok doopokracji, blagam bo sie porzygam Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: a kto ty ku.. jestes ze bedziesz dyktowal inn 04.07.06, 16:23 Alez sie swietnie czuje w demokratycznych strukturach Europy! Zasady sa proste; nie podoba ci sie, to wyjezdzaj! Poki co, faszyzm jest w calej UE prawnie zakazany. Moze jednak znajdziesz sobie przyczulek w strukturach Al Kaidy? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: a kto ty ku.. jestes ze bedziesz dyktowal inn 04.07.06, 16:24 zasady sa gowniane, to nie jest demokracja, tylko doopokracja, rzady lewackich ekstremistow, i ich widzimisie kazdy inny poglad jest "faszystowski" to ty spie..j z europy, a nie ja i co to jest faszyzm?? znasz wogole definicje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: a kto ty ku.. jestes ze bedziesz dyktowal inn 04.07.06, 16:27 to tobie nie pasuja struktury europejskie, to ty brzydzisz sie demokracja, to ty popierasz pucz wojskowy, to ty wspierasz zbrodniazy typu Franco.... Ja czuje sie tu idealnie! Wiesz, jednak jest miejsce i dla ciebie w Europie; co prawda moze byc tam tobie troche za chlodno, ale za pewne na Bialorusi znajdziesz swoj cel zyciowy! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: a kto ty ku.. jestes ze bedziesz dyktowal inn 04.07.06, 16:32 ja sie brzydze doopokracja, ktora panuje w europie to nie jest demokracja, poniewaz waska grupa umyslowa narzuca swoje poglady, i sa one "jedynie sluszne" a ty tego nie widzac jestes slepy to przez takich debili, franco musial podniesc bunt, bo mordowana ksiezy, i wierzacych ludzi > Ja czuje sie tu idealnie! mucha na gownie tez czuje sie idealnie Bialorus mi nie pasuje, bo gardze wschodnia slowianszczyzna jako taka ;) moim miejscem jest Polska, przedmurze wolnosci(prawdziwej, a nie falszywej) i tradycji, kraj ktory odpieral Turkow pod Wiedniem! a nie ktory sie z nimi w tym czasie ukladal(.. zabolandia!) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: a kto ty ku.. jestes ze bedziesz dyktowal inn 04.07.06, 16:35 to masz problem chlopie. Wojenka ci sie marzy i silowe rozwiazywanie problemow. Albo urodziles sie kilkaset lat za pozno, albo utraciles kontakt z rzeczywistoscia (historia nieco dalej sie posunela od czasow szabelek i konikow), albo musisz wstapic do jakies organizacji zbrojnej, paramilitarnej. Mysle, ze w strukturach MW sie odnajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: Al Kaidy?? a kto wpuszcza iSSlamistow do euro 04.07.06, 16:29 "teraz tez powinnismy miec pucz armi, ktora by przejela wladze, i zakonczyla ten kabaret na wiejskiej, od ktorego chce mi sie rzygac" To sa metody blizsze demokracji, czy organizacjom typu Al Kaida? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: Al Kaidy?? a kto wpuszcza iSSlamistow do euro 04.07.06, 16:30 a moze w stylu Jaruzelskiego? I jego armii przybocznej w postaci pana Giertycha? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Al Kaidy?? a kto wpuszcza iSSlamistow do euro 04.07.06, 16:34 jaruzel byl komunista, zdrajca, bolszewickim sprzedawczykiem, ktory powinien zostac stracony, a zyje i lazi po telewizjach czy kazda junta wojskowa jest taka sama?? a co zrobic jak panstwo jest chore? moim zdaniem wtedy wojsko powinno przejac wladze, by zbudowac nowe fundamenty pod DEMOKRACJE , a nie doopokracje Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: Al Kaidy?? a kto wpuszcza iSSlamistow do euro 04.07.06, 16:37 "jaruzel byl komunista, zdrajca, bolszewickim sprzedawczykiem, ktory powinien zostac stracony" A Giertych to co???? "Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 jak demokracja jest chora, i zamienia sie w 04.07.06, 16:33 doopokracje, to trzeba jej wtedy upie..c leb! tylko zeby to zrobic trzeba miec jaja, tak jak mial Franco Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: jak demokracja jest chora, i zamienia sie w 04.07.06, 16:37 albo Adolf? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jak pisal Camus (lewak zreszta :))... 04.07.06, 16:38 ... "diagnozujac" faszyzm - gdy sie nie ma charakteru, trzeba sobie wyrobic metode. Franco nie mial jaj. Mial jedynie metody. Krwawe. Odpowiedz Link Zgłoś
codegen Re: jak demokracja jest chora, i zamienia sie w 04.07.06, 17:58 gekon1979 napisał: > doopokracje, to trzeba jej wtedy upie..c leb! > tylko zeby to zrobic trzeba miec jaja, tak jak mial Franco > no prosze...wreszcie faszystowska qwa pokazała swoj wredny ryj sqwysyna, łeb to takim jak ty trzeba up..c mendo xiańska. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 i jeszcze se nick dworjanin wybrales no ja pierdol 04.07.06, 21:09 wbij se do glowy raz na zawsze dobry rusek to nabity na pal rusek Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin w sytuacji zagorżenia komunizmem, rządami skrajnej 04.07.06, 18:19 lewiacy TAK Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: w sytuacji zagorżenia komunizmem, rządami skr 04.07.06, 18:22 czyli tak samo mozna usprawiedliwic Hitlera, ktory z bolszewikami walczyl? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 hitler do wladzy dostal sie w sposob doopokratyczn 04.07.06, 21:07 y czy to ci jest znane z histori?? Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Nie, wystarczy zwięczyć korone krzyżem aby była 04.07.06, 18:19 zamknięta i przyjąć, oficjalnie za dewize "Bóg, Honor, Ojczyzna"... oraz wziąśc przykład z Chin w zakresie gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Polak bedzie pracowal za 1.75 PLN za godzine? 04.07.06, 18:27 dvoryanin napisał: > zamknięta i przyjąć, oficjalnie za dewize "Bóg, Honor, Ojczyzna"... oraz wziąśc > > przykład z Chin w zakresie gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Miał rację, to było zgodne z interesm Narodowym w 04.07.06, 18:17 owym czasie, z tamtej perspektywy i w tamtych uwarunkowanich. Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Ładny dzień dzisiaj mamy. Ciekawe kto wygra mecz? 04.07.06, 16:15 Przepraszam, ze pisze to akurat tutaj, ale po kiego chuya mam sie zajmowac wypowiedzią kretyna który spłodził w stajni debila! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Plebejska rozrywka dla ubogich i prymitywów 04.07.06, 16:19 Plebejska rozrywka dla ubogich i prymitywów w postaci tzw. "kopania piłki" ma być tematem jakichś rozważań na forum politycznym? Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buahahahahahaha 04.07.06, 16:36 Junkier - Ty mozesz juz zasluzyc jedynie na slowa wspolczucia. Co niniejszym czynie. Wybacz sie sie smieje, z ulomnosci ludzkich nasmiewac sie jest faktycznie nietaktowne, ale coz zrobic - rozbawiasz mnie do lez :) Odpowiedz Link Zgłoś
codegen Re: Buahahahahahaha 04.07.06, 17:27 r306 napisał: > Junkier - Ty mozesz juz zasluzyc jedynie na slowa wspolczucia. Co niniejszym > czynie. > Wybacz sie sie smieje, z ulomnosci ludzkich nasmiewac sie jest faktycznie > nietaktowne, ale coz zrobic - rozbawiasz mnie do lez :) on mnie dawno przestał bawic , dobic łacha zeby sie nie meczył dalej z porytym beretem , chociaz na junkra to nawet kulki szkoda... worek kamieni do szyji i sruu do wisełki...> Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Zmien nick z junkier na caldera. Mniej plebejsko 04.07.06, 17:57 bedzie. Sloma ta sama z butow wystyje, ale brzmi inaczej. junkier napisał: > Plebejska rozrywka dla ubogich i prymitywów w postaci tzw. "kopania piłki" ma > być tematem jakichś rozważań na forum politycznym? Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 To co na tym forum robisz? Porownujesz wlasna 04.07.06, 18:33 slome do cudzej? Wejdz na forum LPR lub MW - O ILE TAKIE ZNAJDZIESZ! dvoryanin napisał: > tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Włosi wygrają 1:0. 04.07.06, 16:32 W 30. minucie jakiś Włoch dostanie czerwoną i Italiańce ;o) zaczną się tylko bronić, a w 85. minucie przeprowadzą jakiś nieśmiały pojedynczy kontratak i wymuszą rzut karny, który wykorzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin [...] 04.07.06, 18:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
inna_pora Re: pomicie bolszewicki, czewrona małpo jak śmies 04.07.06, 18:37 dvoryanin napisał: > obrażać posła do PE i jego syna wicepremiera i ministra rządu RP ? co się tak plujesz, jeździł osobiście poseł Jurek , poseł Kamiński( gruby) oraz red.Wołek do Pinocheta jak się leczył w Londynie, ryngraf z Matką Boską mu sprezentowali , oni do dziś tego zbrodniarza podziwiają, co prawda Franko więcej śmierci miał na sumieniu ale czy tu chodzi o liczby Odpowiedz Link Zgłoś
inna_pora Re: Franco i Pinochet to bohaterowie :) 04.07.06, 18:51 dla zbrodniarzy to jest wzór Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:21 Wstyd. Po prostu wstyd. Idiota wstydu nam przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:22 Pan Giertych najwyrazniej lubi wladze w mundurze. Z Jaruzelskim w czasie stanu wojennego takze wspolpracowal... Odpowiedz Link Zgłoś
oczytelnik Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:33 Co to jest? Czy cała rodzina Giertychów jest taka "niekonwencjonalna"? Czy może bez nich obyć się przynajmniej jeden dzień? Kto wypuścił tych oszołomów na arenę polityczną? Odpowiedz Link Zgłoś
codegen Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 18:05 oczytelnik napisał: Kto wypuścił tych oszołomów na > arenę polityczną? była przerwa w dostawie pradu,elektryczne zamki w domu wariatow w tworkach pusciły, wyszły czubki na wolnosc i mamy efekty..., kilku sanitariuszy z kaftanami załatwiłoby sprawe raz na zawsze..> Odpowiedz Link Zgłoś
codegen Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 18:03 tierralatina napisał: > Pan Giertych najwyrazniej lubi wladze w mundurze. jak kazdy gej...rotfllll Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Maciej nie jest gejem. Gdyby byl to jego syn juz 04.07.06, 18:12 by sie tym zarazil (bo to sie przenosi droga kropelkowa). codegen napisała: > tierralatina napisał: > > > Pan Giertych najwyrazniej lubi wladze w mundurze. > > jak kazdy gej...rotfllll Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:33 "Wam" - komunistom i lewakom, zapewne mowa prof. Giertycha wstyd przynosi - za tyle zbrodni popełnionych przez komuchów na Hiszpanach, Polakach, Rosjanach i innych nacjach. Brawo Panie Macieju! Powiedział Pan prawdę, która tak boli "postepową" część opnii publicznej! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Brawo Panie Macieju! 04.07.06, 16:38 "Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin naszczęście postępowcy to w Polsce margines 04.07.06, 18:26 w granicach błedu statystycznego Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Blad statystyczny to wynik Macieja w wyborach 04.07.06, 18:36 prezydenckich. Geeeee..... dziwie sie dlaczego. dvoryanin napisał: > w granicach błedu statystycznego Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Wlasnego honoru u Hiszpanow szuka? Syn go 04.07.06, 18:34 nie zapytal, kiedy byla bitwa pod Cedynia, zeby po obcych nie musial latac? Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: M. NAZI złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:30 Brak slow na tego hipokryta bo on porusza sie zawsze zgodnie z kierunkiem wiatru,nie rozumie narodu ktory wybral takiego czlowieka na swego reprezentanta w PE,ci co go wybrali sa tak samo podli jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Re: M. NAZI złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:35 Podłą to była próba zniszczenia tradycji i kultury hgiszpańskiej przez komunistó, anarchistów i trockistów z całego świata. Męty zjechały się tam, aby rozprawiać się z tradycją i katolicyzmem, ale się nie udało! Dzięki gen. Franco! Brawo p. prof. Giertych! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Brawo p. prof. Giertych! 04.07.06, 16:39 "Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Franco wymordował milion ludzi. 04.07.06, 17:39 Czy to ma być wzór dla nas? Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Ten 1 mln to wymordowali w większości komuniści 04.07.06, 18:29 wraz z anrachistami, socjalistami i innym bydełm. Generał Franco Hiszpanie ocalił i jest wzorem dla wielu Poalków, wzorem polityka, patrioty, męża stanu ! Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 No pewnie. On nawet helm mial moherowy!! 04.07.06, 18:39 dvoryanin napisał: > wraz z anrachistami, socjalistami i innym bydełm. Generał Franco Hiszpanie > ocalił i jest wzorem dla wielu Poalków, wzorem polityka, patrioty, męża stanu ! Odpowiedz Link Zgłoś
oczytelnik Re: M. NAZI złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:40 Jeszcze kilka wypowiedzi Giertychów tego rodzaju, a L.Kaczyńskiego nikt więcej nie zaprosi na żadne międzynarodowe spotkanie ( i nawet nie będzie musiał "chorować") Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Twój dziad był pewnie członkiem KPP i walczył w 04.07.06, 18:27 Hiszpanii ... stąd ta nienawiść ... Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Ech... pewnie zazdrosci, ze dziadek nie dzialal 04.07.06, 18:37 w Radzie Konsultacyjnej przy Jaruzelskim i nie bronil dozgonnego przymierza z ZSRR (tak jak Maciej-patriota). dvoryanin napisał: > Hiszpanii ... stąd ta nienawiść ... Odpowiedz Link Zgłoś
bar_mleczny Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:46 WIdac jaki sym taki ojciec. Szkoda ze ta rodzina nie padla ofiara jakiegos swojego ulubienca - Hitlera, Franco, albo Pinocheta! Odpowiedz Link Zgłoś
codegen Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:42 bar_mleczny napisał: > WIdac jaki sym taki ojciec. Szkoda ze ta rodzina nie padla ofiara jakiegos > swojego ulubienca - Hitlera, Franco, albo Pinocheta! no szkoda , ale jeszcze wszystko przed nami-czyli co ma wisieć nie utonie > Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Obie strony dopuszczaly sie zbrodni 04.07.06, 16:46 ...w tej brudnej wojnie. Wypowiedzi, jakoby po jednej stronie stala demokratyczna, praworzadna ekipa a po drugiej - banda faszystow, to efekt wlewanej nam przez dziesieciolecia do uszu komunistycznej propagandy. Rzad nie potrafil zapanowac nad zbrojnymi ugrupowaniami, m.in. anarchistow, ktore sie wzajemnie zwalczaly, niekiedy z uzyciem sily. Wplywy sowieckie rosly, stalinowskie sluzby penertowaly wszystko. Antyklerykalowie wybijali ksiezy i zakonnikow. Tak wiec wybor byl trudny - miedzy ultraprawicowym Franco a coraz bardziej prosowieckim rzadem. Moze dobrze sie stalo, ze zwyciezyl Franco, w przeciwnym wypadku Hiszpanie mogli opanowac Sowieci, skad po wojnie mieliby wolna droge do Francji - i dalej. Wowczas Giertych moglby sobie wychwalac Franco... 6 stop pod ziemia. A europejscy parlamentarzysci wyladowaliby "wo głubinie sibirskich rud". Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Obie strony dopuszczaly sie zbrodni 04.07.06, 17:07 Smialo - pochwal hitlera . W koncu oswiecim tez sluzyl jedynie do walki z pedziami , lewakami i masoneria . Odpowiedz Link Zgłoś
kiminohikari Re: Obie strony dopuszczaly sie zbrodni 04.07.06, 17:38 > Smialo - pochwal hitlera . w zasadzie powinien. ostatecznie legion condor stanowil znaczace - jesli nie bardzo istotne - wsparcie (a ze przy okazji cwiczyli taktyke, ktora zastosowali w IIWS to drobnostka...) dla bohaterskiego generala... Odpowiedz Link Zgłoś
codegen Re: Obie strony dopuszczaly sie zbrodni 04.07.06, 17:49 kiminohikari napisał: > > Smialo - pochwal hitlera . > > w zasadzie powinien. ostatecznie legion condor > stanowil znaczace - jesli nie bardzo istotne - > wsparcie (a ze przy okazji cwiczyli taktyke, > ktora zastosowali w IIWS to drobnostka...) > dla bohaterskiego generala... Guernica to swiadectwo wspołpracy hitlera z franco. tak prawica rozprawia sie z niewinnymi ludzmi a sama krzyczy o miłosierdziu i lewackich zbrodniach!!! dobry faszysta=martwy faszysta. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Franco chcą pokonac komune w Hiszpanii musiał 04.07.06, 18:33 znaleźć sojuszników, zresztą Adolf H. załował pomocy której mu udzielił już w 1939 r. i Franco płacił za pomoc od III Rzeszy ... Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 No tak. Jak Franco zaplacil za pomoc to spoko. 04.07.06, 18:44 dvoryanin napisał: > znaleźć sojuszników, zresztą Adolf H. załował pomocy której mu udzielił już w > 1939 r. i Franco płacił za pomoc od III Rzeszy ... Odpowiedz Link Zgłoś
codegen Re: Obie strony dopuszczaly sie zbrodni 04.07.06, 17:31 przemek05 napisał: . Wowczas Giertych moglby sobie wychwalac Franco... 6 stop pod > > ziemia. A europejscy parlamentarzysci wyladowaliby "wo głubinie sibirskich > rud". hehehe chyba raczysz zartowac? przeciez ten gnojek kocha rosje. nie wychwalałby franco tylko pracował w kgb czy innej qwie nkwd... komuch jeb..y by z niego wylazł, a raczej "milczacy pies" moskwicina . wszyscy lagowcy i endecy to zdrajcy ,sprzedawczyki i agenci kremla. Odpowiedz Link Zgłoś
sredni4 Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:48 Akt łaski "Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach." Łk 19, 27. Jesienią 1975 r. generał Francisco Franco, dyktator Hiszpanii, onegdaj zwycięski Caudillo - Wódz antykomunistycznej Krucjaty, dobiegał kresu swych dni. Śmierć zyskała dostęp do człowieka, który od kilku dziesiątków lat żelazną ręką wiódł swój kraj, pewnie omijając niebezpieczne rafy i płycizny. Umierający Caudillo niemal do ostatniej chwili angażował się w życie swej Ojczyzny. Właśnie miał podjąć niełatwą decyzję - o życiu lub śmierci jedenastu skazanych terrorystów. * * * Bywa, że wielkoduszność, wspaniałomyślnie okazana litość tylko rozzuchwala zło. Caudillo doświadczył tego nie raz. Choćby w 1934 r. w Asturii, podczas rebelii fanatycznych lewicowców, którzy z upodobaniem palili kościoły, mordowali księży, przedstawicieli katolickich elit i urzędników. Wojska Franco krwawo zdusiły ów bunt, w więzieniach znalazły się tysiące lewicowych radykałów. Cóż z tego? Ówczesny, centro-prawicowy rząd chciał pojednania, imponował wielkodusznością. Aresztowani zbrodniarze szybko opuszczali cele. Ledwo dwa lata później, po zwycięstwie wyborczym lewicy, ci sami, nieukarani niegdyś mordercy, znów wyszli na ulice, by palić świątynie i klasztory, by znowu lać hiszpańską krew. * * * Zbrodnia musi być ukarana - tak, jak na to zasługuje. Obok dobrych, skruszonych łotrów, szczerze żałujących za swe czyny, są przecież i tacy, których powstrzyma tylko brutalna siła, do których przemówi tylko bicz. Franco rozumiał to doskonale. Dlatego w czasie Wielkiej Krucjaty Iberyjskiej (1936-1939), w dniach ostatecznej rozprawy ze Złem, nie było już pobłażania. Na całym świecie podniosła się wrzawa, tak zwane "autorytety moralne", te same, które wcześniej milcząc odwracały wzrok, gdy lewica mordowała księży i zakonnice, teraz gromadnie potępiały Franco i jego nacjonalistów. A Caudillo po prostu był skuteczny. Odpowiadał mordercom w ich własnym języku. Nie żywił przy tym złudzeń, że zło da się pokonać w białych rękawiczkach, choć odrzucał też stosowanie odpowiedzialności zbiorowej. To fakt, wielokrotnie sprawiedliwość zamieniała się w zemstę, gdy wojska nacjonalistów odnajdywały na wyzwolonych terenach masowe groby, sprofanowane świątynie. Bywało, że bez litości wybijano wtedy wszystkich miejscowych lewicowców, bez roztrząsania ich indywidualnej winy. Aby zapobiec takim ekscesom, Franco zajął się rewizją wszystkich wyroków śmierci, wydawanych przez trybunały wojskowe. Kiedy uznał to za stosowne, darowywał życie skazańcom. Innych wysyłał jednak przed pluton egzekucyjny, a winnych szczególnie okrutnych zbrodni nakazywał dusić garotą. * * * W strasznej wojnie domowej lat 1936-1939 Hiszpania straciła 300-400 tysięcy zabitych. Z tej liczby 72.344 osoby (w tym 6.832 duchownych) zginęło w egzekucjach i pogromach dokonanych przez lewicę, a 32.021 - w odwetowych działaniach nacjonalistów. Potem, po zwycięstwie Franco, w ciągu 11 lat stracono jeszcze 22.641 lewicowców - przeważnie za zbrodnie z okresu wojny domowej. Jeszcze w 1963 r. bezlitosna ręka sprawiedliwości dosięgła komunistę Juliana Grimaua, zawodowego mordercę z barcelońskiej CzeKi. O łaskę dla skazanego apelowały rozmaite osobistości argumentując, że po ćwierci wieku stare zbrodnie uległy przedawnieniu. Dla Franco - nie uległy. Caudillo zatwierdził wyrok, Grimau’a rozstrzelano. Czerwony rak, przeżerający ongiś Hiszpanię, został wypalony ogniem. * * * Po latach pojawił się nowy problem - terroryzm. Do walki ruszyli Baskowie z ETA i marksiści z FRAP. Rok 1970, Burgos - sześciu bojowników baskijskich, skazanych na śmierć za zamachy i zabójstwa, prosi o łaskę. Za skazanymi wstawił się papież Paweł VI. Caudillo przełamał wewnętrzny opór. Darował skazańcom życie. * * * Potem będzie winił siebie za okazaną litość. Terroryści uznali wielkoduszny gest za objaw słabości. W całym kraju mnożyły się zamachy. Najbliższy współpracownik Caudillo, admirał Carrero Blanco, ginie z rąk terrorystów ETA. W madryckiej kawiarni "Rolando" podłożona przez Basków bomba jest przyczyną masakry - dwunastu klientów umiera, rozerwanych eksplozją, osiemdziesięciu jest okaleczonych. Franco, wstrząśnięty, pyta współpracowników: "(…) dlaczego mamy respektować prawa ludzkie tych morderców, występnych kreatur, którzy gwałcą prawa swoich ofiar? (…) Albo my wykończymy ich, albo oni wykończą nas!" * * * Aresztowania dziesiątkują terrorystyczne podziemie. W 1975 r. zapada 11 wyroków śmierci. Znowu podnoszą się apele o ułaskawienie skazanych. Nikt chyba już jednak nie wierzy w łaskę nieugiętego generała. Nie jest on zresztą osamotniony. Na ulice Madrytu wychodzą tysiące Hiszpanów - domagają się stracenia morderców. * * * Tymczasem stan zdrowia Caudillo raptownie się pogarsza. Zakrzepowe zapalenie żył, niewydolność krążenia, wreszcie seria zawałów. Potem jeszcze krwotok żołądka i zapalenie otrzewnej. Podejmowane, jedna po drugiej, operacje nie dają rezultatów. W końcu życie kołacze w generale tylko dzięki transfuzjom krwi i obniżeniu temperatury ciała. * * * 20 listopada 1975 r. Francisco Franco, "Caudillo Hiszpanii z łaski Boga", udaje się na Wieczną Wartę. Zostaje pochowany w krypcie przed głównym ołtarzem bazyliki p.w. św. Ludwika w Dolinie Poległych u szczytu masywu Guadarrama. Opublikowany zostaje jego testament: "Pamiętajcie, że wrogowie Hiszpanii i cywilizacji chrześcijańskiej czuwają. Czuwajcie zatem i wy, poświęćcie swoje życie osobiste najwyższym interesom Ojczyzny i ludu hiszpańskiego". * * * Na kilka tygodni przed śmiercią Franco rozpatrzył prośbę jedenastu skazanych terrorystów. Zatwierdził egzekucję pięciu najbardziej winnych. Sześciu pozostałym zamienił wyroki śmierci na kary więzienia. W kraju, tak ciężko doświadczonym nienawiścią i przemocą, samotnie odpierającym zmasowany atak, niczym oblężona twierdza - potrzebna była przecież odrobina miłosierdzia. Odpowiedz Link Zgłoś
sredni4 Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 16:54 Dał nam przykład Franco... Adam Wielomski Dał nam przykład Franco jak zwyciężać mamy... Stosunkowo cicho przeszła trzydziesta rocznica śmierci gen. Francisco Franco – ostatniego wielkiego europejskiego polityka prawicy; ostatniego z tych, co się nie cackali z demoliberalnym światem i jego wartościami opartymi na relatywizmie i humanizmie. Frankizm to system od którego powinniśmy się uczyć. Nie chodzi tu tylko o jego rozwiązania prawne i strukturalne, o których możemy dziś tylko marzyć. Tak, Hiszpania Franco wydaje się jakby snem, katolicką Krainą Szczęścia immunizowaną ze świata zachodniej dekadencji, laicyzmu, nihilizmu i demagogii, czyli krajem, który nie uległ temu, co za Ernstem Jungerem moglibyśmy nazwać „budą jarmarczną zachodniej filozofii”, a którą to „jarmarczną budę” Joseph de Maistre określił niegdyś przepięknym, zaczerpniętym z neoplatonizmu, pojęciem „schizmy bytu”. Tak, świat demoliberalny, powstały w salonach XVIII wieku, a kontynuowany w saloniku Adama Michnika, z pewnością zasługuje, aby nazwać go „schizmą bytu”, która przez niezbadany wyrok Boga najechała prawdziwą rzeczywistość, unicestwiła ją i wgramoliła się na jej miejsce. Ale nie o nicości świata demoliberalnego chciałem tu pisać, lecz o wielkości teorii polityki Franco. Wielkość ta nie tkwi jedynie w fizycznym unicestwieniu lewicy. Jest we frankizmie element, który należy inkorporować do myśli współczesnej polskiej prawicy, inkorporować tu i teraz, nawet do prawicy uwikłanej w demokratyczne małe bitwy, w których jest wielki huk i rzeczywista nicość. Franco nie wygrał w 1939 roku i nie utrzymał się przy władzy do roku 1975 dzięki poparciu armii. Jego wielkość polegała na zjednoczeniu i stworzeniu wielkiego obozu. Prawica hiszpańska przed Franco była podzielona w stopniu większym niż polska w XX wieku. U nas sanatorzy i endecy się nienawidzili, gdyż strzelali do siebie w roku 1905, w roku 1914 stanęli po dwóch stronach okopów wielkiej wojny, w 1926 po dwóch stronach barykad w Warszawie, a potem jedni drugich zamykali po Berezach Kartuskich. W Hiszpanii prawica była podzielona jeszcze bardziej, jeszcze więcej przelanej krwi ją dzieliło: sto lat konfliktu karlistów z izabelianami, trzy krwawe wojny domowe. W przededniu wybuchu frankistowskiej rebelii na prawicy funkcjonowali reakcyjni karliści; liberalni i nacjonalistyczni monarchiści; katoliccy nacjonaliści, faszyzujący falangiści. Poza nienawiścią do lewicy tych ludzi dzieliło wszystko: historia, genealogia, idee, wzajemne żale, pretensje i krew, która wsiąkła w pola bitew. Wielkość Franco nie polegała na stworzeniu nowej ideologii. Tak, frankizm dorobił się własnej doktryny, ale nie jest ona nowa, gdyż czerpała garściami z doktryn prawic uprzednio istniejących. Nowością było połączenie katolicyzmu karlistów, z wolnym rynkiem izabelianistów i dyktatorskimi zapędami falangistów. Partia frankistowska powstała w 1937 roku z przymusowej unifikacji, która wywoła wielkie protesty, ale było to złączenie szczególne: Franco złączył wszystkie nurty w jeden, ale z pełną tolerancją dla każdego poszczególnego środowiska. Człony te politologia frankistowska nazwała mianem „rodzin politycznych”. Mimo dyktatury i monopartii zachowany zostaje ograniczony pluralizm polityczny w ramach obozu frankistowskiego, który zgodny jest jedynie w uznaniu rządu Franco, antykomunizmie i afirmacji katolicyzmu. Pozostałe rzeczy każda z „rodzin politycznych” widzi inaczej i realizuje elementy swojego programu wtedy, gdy dojdzie do władzy. Zasadą generalną jest, że rządząca akurat „rodzina polityczna” nie dąży do fizycznego zniszczenia konkurencyjnych „rodzin”, ani do ich – mówiąc kolokwialnym językiem współczesnej polityki – „wycięcia” ze sceny politycznej, gdyż oznaczałoby to, że rodzina „wycięta” zasiliłaby szeregi opozycji. Franco zrozumiał tedy pewną rzecz, której zdają się nie rozumieć współcześni politycy polskiej prawicy: „konserwatywną większość” się buduje, ale się jej nie podbija. Większość taką buduje się na koalicji różnych środowisk prawicy, poprzez budowanie federacji skupionej wokół jednego przywódcy, ale poprzez łączenie, a nie „wycinanie” środowisk konkurencyjnych w celu przechwycenia ich elektoratu. Nie jest możliwe – i to Franco rozumiał - aby jedno środowisko polityczne, choćby nie wiadomo jak sprawne organizacyjnie i dynamiczne, wyeliminowawszy konkurencję, zdołało zgromadzić elektorat całej prawicy. Wraz z „wyciętymi” ludźmi odchodzą ich wyborcy. Skutkiem tego jest wyłącznie rozproszkowanie prawej strony sceny politycznej. Gdyby Franco chciał rządzić sam – na czele grupki bezwzględnie oddanych wodzowi pretorianów – to nie umarłby spokojnie w łóżku, lecz w celi, skazany na dożywocie przez jakiś lewicowy reżim. Adam Wielomski Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: A viva senior genaral Franco!!! 04.07.06, 17:41 Za pewne w duszy krzyczysz "heil hitler!" tylko brakuje ci odwagi na przyznanie się do tego...jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I pomyslec, ze za kilka lat, tak zaczna pisac tez 04.07.06, 17:18 ... ,juz oficjalnie, o Hitlerze. W polnosnych Wloszech zaczyna sie slawic Mussoliniego... Szczerze powiedziawszy - z jednej srony rozbawiacie mnie do lez, z drugiej strony zaczyna we mnie kielkowac przerazenie... Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin jest kapitalizm to się szyje, i może by tak się 04.07.06, 18:42 zastanowić, dlaczego te mundury i nie tylko mają tylu nabywców w niemczech to jest problem ... Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Za PiS'u i koalicji szyje sie naprawde duzo. 04.07.06, 18:48 dvoryanin napisał: > zastanowić, dlaczego te mundury i nie tylko mają tylu nabywców w niemczech to > jest problem ... Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Mussoliniego nikt nigdy poza komuno-bolszewią we 04.07.06, 18:38 Włoszech nie potępił. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Fakt. Powieszony na rynku w Mediolanie. Nogami w 04.07.06, 18:42 dol. "Zbrodni" dokonaly krasnoludki. Mussolini byl kochany i chroniony przez wlasny lud. Tylko ten glupi Hitler musial Skorzennego wyslac z jego spadochroniarzami, zeby go uwolnic (a byl uwieziony przez Wielka Rade Faszystowska). Ladny mi bohater - to tak jakbys teraz bronil Bieruta, ze z wiezienia odbily go bojowki ZMP wspierane przez towarzyszy z "moskiewskiego" PPR. Troche pokory wobec historii..... dvoryanin napisał: > Włoszech nie potępił. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Faktycznie bezprawnie. Mogli skorzystac z jego 04.07.06, 18:54 wlasnych praw i wyslac go do obozu koncentracyjnego. Zamiast dyndac jajami w gore, byloby cos bardziej godnego "meza stanu". Po prostu zmarlby z powodu "powiklan spowodowanych tyfusem". A tak nawiasem mowiac: Herr Frank'a (komendant obozu Auschwitz) tez powiesili komunisci. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin we Włoszech nie było obozów koncentracyjnych 04.07.06, 19:01 były miejsca odosobnienia gdzie siedziała mafia sycylijska, oraz komuniści ... zsyłąno też przeciwników na wyspy. Ogólem ofiary rządów Mussoliniego ponad 20 letnich to 200 osób ... co to przy zbrodniach Komunistów ... Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 W Niemczech tez nie bylo obozow koncentracyjnych. 04.07.06, 19:06 Byly "obozy pracy". dvoryanin napisał: > były miejsca odosobnienia gdzie siedziała mafia sycylijska, oraz komuniści ... > zsyłąno też przeciwników na wyspy. Ogólem ofiary rządów Mussoliniego ponad 20 > letnich to 200 osób ... co to przy zbrodniach Komunistów ... Odpowiedz Link Zgłoś
kiminohikari mogl oddac hold takze adolfowi h. i benito m., 04.07.06, 17:00 ostatecznie bez ich wsparcia militarnego, byloby bardzo ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
sredni4 Kiedy następny Franco ? 04.07.06, 17:02 Adam Wielomski Caudillo 28 marca mija sześćdziesiąta rocznica wyzwolenia Madrytu przez wojska generała Francisco Franco. Warto może przypomnieć podstawowe zasady doktryny hiszpańskiego autorytaryzmu, czyli doktrynę, którą Francisco Javier Conde określił mianem "el Caudillaje" - Caudillizm. Sednem Caudillizmu jest przekonanie, że każdy naród posiada "wewnętrzną konstytucję", czyli zbiór zasad życia społecznego, który ukształtowany został przez tradycję i historię, a który stanowi o tożsamości danego narodu. Na tej właśnie "wewnętrznej konstytucji" opierać się winna, ujęta w kilkadziesiąt artykułów ustawa zasadnicza, która jest jedynie czasowym i zewnętrznym zapisem ducha i charakteru narodowego. Jest to swojego rodzaju igraszka dla prawników. Prawnicy mogą w sposób dowolny zmieniać przecinki i poszczególne artykuły ustawy konstytucyjnej, nie wolno im jednak, pod żadnym pozorem, dokonać istotnej modyfikacji ustawy, ponieważ oznaczałoby to próbę zmiany "wewnętrznej konstytucji" narodu. W ten sposób prawo stanowione poddane zostaje autorytetowi tradycji. Możemy nawet stwierdzić, że w tej konserwatywnej doktrynie, to właśnie tradycja jest w państwie suwerenem. W normalnej sytuacji "konstytucja wewnętrzna" jest w uśpieniu, gdyż sfera polityczna opiera się na artykułach ustawy zasadniczej. Jeżeli jednakże siły wrogie tradycji, a więc demoliberałowie, socjaliści, anarchiści lub inne siły chaosu dojdą do władzy, to próbują, mocą prawa stanowionego, legislacji dokonać kreacji nowego ładu. W tym momencie burzą "konstytucję wewnętrzną". Próbując dokonać rewolucji politycznej i społecznej siły lewackiego chaosu, chcą dokonać nieuprawnionej zmiany charakteru narodowego. Naród jednak stanowi organiczną jedność pokoleń przeszłych, obecnych i przyszłych. Zmiana tradycji mocą decyzji jednego pokolenia jest absolutnie nieuprawniona. W tej krytycznej dla narodu sytuacji "konstytucja wewnętrzna" potrzebuje obrońcy. Jeżeli nie znajdzie go w parlamentarnej większości i instytucjach legalnych, to musi go poszukać gdzie indziej. Tym obrońcą prawdziwej konstytucji zanegowanej przez siły lewackiego chaosu jest dyktator, Caudillo. W języku polskim brak odpowiednika słowa "Caudillo". Jest to bowiem dyktator; jednakże z kolei nie każdy dyktator jest Caudillem. Jest nim tylko ten, który dokonuje zamachu stanu aby bronić ukształtowanej przez stulecia "wewnętrznej konstytucji" przeciwko konstytucji legalnej, będącej formą gwałtu na suwerennej, bo wyrażającej ducha pokoleń, tradycji. Większość parlamentarna chciała w latach trzydziestych przekształcić Hiszpanię w komunistyczną republikę "bez Boga i Ojczyzny". Generał Franco jako Caudillo broni prawdziwej, potwierdzonej przez stulecia konstytucji, wyrażającej hiszpańskiego ducha narodowego. Tradycja hiszpańska jest bezwzględna w swoich zasadach i opiera się na następujących zasadach: w sferze politycznej - katolicka i absolutna monarchia, w sferze społecznej zaś gwarantuje własność, swobody lokalne oraz organiczną hierarchię społeczną. Żaden parlament, żadna większość nie jest w stanie zasadom tym zaprzeczyć. Zasady te wyrażają ducha Hiszpanii, Hiszpanii Cyda, Torquemady, Velasqueza i Loyoli. Jeżeli arytmetyczna większość będzie chciała w ciągu kilku miesięcy odrzucić tę spuścizną i pójść "świetlaną drogą do państwa chłopów i robotników", to musi zostać zastopowana przez siły wyrażające ducha "wewnętrznej konstytucji" narodu. Drogę siłom chaosu i bolszewickiej rewolucji zastąpił Caudillo w osobie Generała Franco. Caudillizm jest to najlepiej opracowana teoretycznie doktryna prawicowego autorytaryzmu, wychodzącą z rozróżnienia pomiędzy konstytucją tradycyjną a konstytucją jako ustawą. Można jedynie żałować, że jest tak słabo znana w Polsce, oraz, że nie wypracowano u nas niczego podobnego. Szkoda, gdyż narodowi naszemu potrzebna jest porządna prawicowa dyktatura - polski Caudillizm. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Nawolywanie do faszyzmu? A feee.... i do tego 04.07.06, 18:55 nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Franco płacił im za pomoc a Adolf juz w 39 uznał 04.07.06, 18:43 udzielenie pomyc generałowi za błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
oko21 Re: mogl oddac hold takze adolfowi h. i benito m. 04.07.06, 18:57 kiminohikari napisał: > ostatecznie bez ich wsparcia militarnego, > byloby bardzo ciezko. nie mogli , tylko powinni. no. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Na to braklo mu jaj. Metoda drobnych kroczkow. 04.07.06, 19:00 oko21 napisał: > kiminohikari napisał: > > > ostatecznie bez ich wsparcia militarnego, > > byloby bardzo ciezko. > nie mogli , tylko powinni. no. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:09 Maciej Giertych z LPR oburzył wielu eurodeputowanych, w tym szefów socjalistów i chadecji, składając we wtorek w Parlamencie Europejskim hołd generałowi Franco i porównując hiszpańskich socjalistów do bolszewików. "Hiszpańska lewica, chociaż doszła do władzy demokratycznie, zachowywała się podobnie jak w bolszewickiej Rosji. Główny atak skierowany był przeciwko Kościołowi. Prawie 7 tysięcy duchownych zostało zamordowanych. Bezczeszczono kościoły, strzelano do przydrożnych krzyży i figur świętych" - powiedział eurodeputowany Giertych podczas debaty w PE zorganizowanej w 70 lat po zamachu stanu generała Franco w Hiszpanii. "Dzięki prawicy hiszpańskiej, dzięki armii hiszpańskiej i jej przywódcom, a w szczególności dzięki generałowi Francisco Franco, zamach komunistyczny na katolicką Hiszpanię został udaremniony" - kontynuował Giertych. To oczywista prawda historyczna, gen. Franco mógłby być patronem wszystkich którzy chcą ocalić obecnie Europe przed zagładą i przed Hydrom Bolszewizmu w postaci PE, gdyby nie sobór W "Polski poseł wyraził hołd - jak się wyraził - "broniącym tradycyjnych wartości postaciom, takim jak Franco, Salazar, czy De Valera". "Brak nam dziś takich mężów stanu" - dodał." Przyłączam się do hołdu i z całością się zgadzam, mam nadzieje, że tacy przywódcy będą. "Wypowiedź Giertycha oburzyła szefa frakcji europejskich socjalistów." Polakożerce i bolszewicką gnide trzeba dodać. "Te wypowiedzi to jest powrót ducha Franco" - powiedział Martin Schulz." Oby duch generałą Franco i innych bohaterów wrócił i odmienił Europe. "Dodał, że dla takich "faszystowskich" wypowiedzi nie powinno mieć miejsca w Parlamencie Europejskim." Typowa lewacka mentlaności, i to ma być demokracja ten wierny uczeń stalina chce łamać prawo do wolności słowa. Ale mam nadzieje, że w Niebie modlą się za Europe i jej Narody bohaterowie tacy jak śp. gen. Franco i Europa ocaleje mimo nawały lewactwa, z którym stoczył on bój na śmierć i życie, którą to hydre złą pokonał, ale któa znowu podniosła w Hiszpanii swój czerwony łeb, mam nadzieje, że narodzi się tam Nowy Franco. "Także szef chadecji Hans-Gert Poettering skrytykował wypowiedzi Giertycha. "Sam jestem katolikiem - powiedział. - Ale dyktatorzy, którzy wspierają reżimy totalitarne, czy chodzi o faszyzm, komunizm czy nazizm, nie mogą wspierać naszych ideałów" - powiedział Poettering." Jewropejska chadecja jest żywym zaprzeczeniem wszystkiego co katolickie, prawicowe i europejskie. "Giertycha poparł natomiast przedstawiciel francuskiego Frontu Narodowego Bruno Gollnisch." Czyli są normalni w PE, w Europie, może Europe uda się ocalić dzięki takim ludziom :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:14 "może Europe uda się ocalić dzięki takim ludziom" "Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
caudillo1 Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:46 Ja też się przyłączam :) Kto na Franco, Salazara, a nawet Mussoliniego mówi faszysta lub nazista jest zwykłym lewakiem, lewusem, pedałem, lub innym z gatunku róbta/kochajta/kradnijta co chceta :) Im wszystkim przydałoby się trochę porządku - a może drogowskazu w życiu - bo zbłądzili. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:49 tak samo, jesli ktos na M. Giertycha lewak mowi.... Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski I taka szmata smie nazywac siebie polakiem 04.07.06, 17:10 faszystowski wypierdek , genetyczny idiota . przynajmniej wiadomo po kim synek ma odchyly . Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Rekacje innych Polaków w PE: 04.07.06, 17:19 "Geremek: Franco pogwałcić zasady wolności" Jak wiemy rządy czerownych w Hiszpanii były wzorem demokracji "Podczas debaty polski poseł Bronisław Geremek powiedział, że 70 lat temu Franco wprowadził w Hiszpanii dyktaturę gwałcąc zasady wolności, demokracji, państwa prawa. "Hiszpania, która powinna być jednym z krajów założycielskich Unii Europejskiej, na półwiecze została odseparowana od Europy, wbrew woli jej narodu" - powiedział Geremek." Oczywiście wiemy iż komuniści byli demokratami, tka tez rządzili a wogóle to Naród Hiszpański ich popierał ... W Hiszpanii pod ich rządami była wolnośc, tolerancja, sznowano ludzi wierzących, oczywiście był szacunek dla prawa tak jak w ZSRR ... jak wiemy wzór demokracji i poszanowania praw człowieka "Libicki (PiS): zgadzam się z wypowiedziami Giertycha Marcin Libicki (PiS), który słuchał debaty, powiedział PAP, że "całkowicie merytorycznie zgadza się z wypowiedziami Giertycha"." Powinien pan wyjśc na mównice i głośno i wyraźnie to powiedzieć ! Nie terrorowi polit-poprawności. Ja wiem że PE to jakskinia lewactwa, że są tam uczniowie komuszych zbrodiarzy,a le tym bardziej trzeba dawać świadectwo tego wymagam od posłow Polskich !! "Zastanawiam się tylko, czy był sens wypowiadać je w miejscu, gdzie wiadomo jakie wywołają reakcje" - dodał." to się panie posle nazywa odwaga i dawanie świadectwa, właśnie w tym miejscu nalezy to głosno i wyraźnie mówić. Niech pan weźmie przykład a nie martwi się reakcja uczniów Stlaina, Mao, Pol Pota, fanów Che i terrorystów z 68 r. "Zapewnił, że słowa Giertycha wywołały "buczenie po lewej stronie sali PE, a tylko sporadyczne oklaski po prawej"." Komune zabolała prawda, dlatego należy to powtarzać tak często jak tlyko się da mówić o zbrodniach bolszewizmu i komunistów na świecie i o bohaterach walki z czerwoną zarazą ! "Siwiec: jeśli ktoś chwali Franco, niedługo pochwali Hitlera" Siwiec, który obrażał Okca Świętego, sam jest godnym uczniem Stalina i innych komunistycznych zbrodniarzy, jego zdanie nikgo normalnego nie interesuje. "Oburzenia nie ukrywał Marek Siwiec (SLD), szef delegacji polskich socjalistów w PE." Oburzenie tego indywidum może tylko cieszyć, co do polskich socjalistów to powinno być "polskich" socjalistów (d. komunistów) "Faszysta Franco został potępiony przez historię, Hiszpanię i Europę. Jeśli dziś ktoś nawiązuje do jego chwalebnej historii, to mnie to dziwi, ale i martwi, że niebawem odniesie się też do chwalebnej historii Adolfa Hitlera, bo to już niedaleka droga" - powiedział PAP Siwiec." Franco nie był faszysta, opinia pomiotów komuszych i leactwa nikogo normalnego nie interesuje. Akurat Hitler to skrjny lewak a więc raczej ze strony Siwca a nie naszej. Niech tacy jak Siwiec zamilkną z szacunku dla co najmniej 100 mln ofiar komunzimu ! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: Rekacje innych Polaków w PE: 04.07.06, 17:25 "to się panie posle nazywa odwaga i dawanie świadectwa" "Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Franco wymordował milion ludzi. 04.07.06, 17:44 Polskiej endecji udało sie jedno spektakularne zabójstwo Prezydenta Narutowicza. Rozumiem was...macie kompleksy ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Franco to bohater, człowiek który już dawno 04.07.06, 18:51 powinien być ogłoszony świętym za zasługi w obronie wiary katolickiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Adios caudillo. 04.07.06, 18:57 dvoryanin napisał: > powinien być ogłoszony świętym za zasługi w obronie wiary katolickiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: Brawo Panie Macieju! 04.07.06, 17:25 "Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
silesuis.monachijski0 Panie Macieju, niech Pan się powiesi, natychmiast! 04.07.06, 17:28 Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Brawo Panie Macieju! 04.07.06, 17:55 u Giertychów tak już jest: w koło Macieju.... Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Ten Maciej to cos upodobanie do generalow ma. 04.07.06, 18:08 Jak nie Jaruzelski to Franco. Jakbym byl Leszek Slawoj-Glodz to bym sie juz bal (tez stopien generalski). sclavus napisał: > u Giertychów tak już jest: w koło Macieju.... Odpowiedz Link Zgłoś
partiamlodych Wstyd i hanba i to mial byc nasz prezydent!!! 04.07.06, 17:27 Wstyd i hanba i to mial byc nasz prezydent!!! kto wybral tego faszyste do Parlamentu Europejskiego zobacz Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorem Zapytać Niesiołowkiego z PO 04.07.06, 17:28 Warto zapytać Niesiełowskiego, Wołka, Kamińskiego, Jurka i wielu innych czołowych polityków polskich co myslą na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin To samo, tylko się wymigają i nie odpowiedzą jasno 04.07.06, 18:53 ale to samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:34 faszysta zawsze będzie chwalił faszyste ,przecież również ojciec giertycha czyli dziadek romana oficjalnie przed wojna w publikacjach pochwalał hitlera jego polityke narodowa i stosunek nazistów do tzw. kwesti żydowskiej ,więc czemu sie tu dziwić ? jaki dziadek taki ojciec i taki syn ,wogóle to wstyd ze takie giertychy ,libickie i inne tego typu typy reprezentuja polske w europarlamencie mieniąc sie jeszcze polską prawicą !,a znich taka prawica jak z byłych komunistycznych sekretarzy zrobiła sie teraz socjaldemokracja . Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:37 a jedna genetyka ma przyszlosc ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekk361 tiaaaaaaaaaaaaaaaaaa:))) 04.07.06, 17:39 W Hiszpanii wszedzie sa portrety, kubki, breloczki, zapalniczki itd. z podobizna Franco. I co? I nic. Niech sie Szultz tym zajmie. Ja tam wcale fanem Franco nie jestem, tez mial swoje za uszami (np. obozy koncentracyjne dla uchodzcow z krajow okupowanych przez III Rzesze), ogolnie uwazam, ze hiszpanska historia jest wariacka, a Hiszpanie to niezli wariaci, ale oczywiscie Giertych mowil prawde o wojnie domowej w Hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_berlin Re: tiaaaaaaaaaaaaaaaaaa:))) 04.07.06, 17:44 Dobrze, ze przynajmniej pan Giertych wariatem nie jest i jego poglady sa jasne: Wszedłem do Rady, bo popieram stan wojenny (17 lipca 1989, ostatnie posiedzenie Rady, z gen. Jaruzelskim już jako prezydentem RP). „Po 13 grudnia narodowi demokraci rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim » Żołnierz wolności «[tuba propagandowa stanu wojennego - red.] zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha, niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej chwili. Wyrazem tego poparcia było też przyjęcie przeze mnie zaproszenia do Rady Konsultacyjnej”. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx82xxx Franco został potępiny, a Che Guevara, Trocki 04.07.06, 17:42 i in. zbrodniarze są niemal czceni przez ten sam PE. Hitler doszedł do władzy drogą demokratyczną, lewica hiszpańska też doszła do władzy drogą demokratyczną. A jaka jest pewność, że nie postąpiłaby tak jak ojczyzna bolszewizmu - ZSRR, i nie wprowadziła totalitaryzmu. Skąd bierze się wasze przekonanie, że obalenie demokratycznie wybranego rządu przez Franco bylo jakąś tragedią. Chyba tylko z tego bierze się to przekonanie, że obalono rządy lewackie. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 Totalitaryzm umysłowy 04.07.06, 18:10 Co zrobił Franco to wiemy. Co zrobiłny rząd republikański jest tylko domniemaniem. Faktem jest że Franco przy pomocy militarnej faszystowskich dyktatur we Włoszech i Niemczech obalił demokratycznie wybrany rząd. Gdyby się tak nieco lepiej historię chciało poznać to dyktatura nazistowska w Niemczech nie tak do końca została demokratycznie ustanowiona. Jeśli dla kogoś ocena rzezi, jaką dokonuje się na ludziach tylko od koloru ideologii w imię której się ją przeprowadza, zasługuje na pochwałę, lub potępienie, sam już jest w łapach uwielbienia totalitaryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:50 Panie Ziobro! Jest taki artykuł w polskim kodeksie karnym: "kto publicznie pochawala i gloryfikuje faszyzm i bolszewizm podlega karze.... "(niedokładnie). Czy na tej samej zasadzie możemy juz teraz publicznie pochwalać również Hitlera, który tak jak i Franko walczył z komunizmem? I taki to Giertych jest ministrem edukacji? Odpowiedz Link Zgłoś
xxx82xxx Re: M. Giertych złożył hołd generałowi Franco 04.07.06, 17:58 Hitlerw odróżnieniu do Franco walczył nie tylko z komunizmem, ale i wszystkim innym. Poza tym w POlsce legalnie działa partia komunistyczna, której herbem jest sierp i młot. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Franco, Slazar i Horthy to bohaterowie ! 04.07.06, 18:55 I nie myl ojca z synem :) Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Franco, Slazar i Horthy to bohaterowie ! 04.07.06, 19:00 Lepiej przelacz program na pszczolke Maje . wyjdzie ci na zdrowie . Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Nawet w trojcy ich sie odroznia. A Giertychow 04.07.06, 19:02 (Bogu niech beda dzieki) jest dwoch. dvoryanin napisał: > I nie myl ojca z synem :) Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka PISSduarom marzy sie panstwo faszystowskie 04.07.06, 17:58 czyste rasowo z rzadem silnej jednostki tj. 2 braci (to pierwszy bylby ewenement w skali swiata rzady jednostki tj. dwoch osob:) Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Giertych ma wyrazna slabosc do generalow 04.07.06, 18:09 tak z lewa jak z prawa. Hmmm... umundurowani, brutalni i majacy duzo wladzy. Jakis fetysz? Coz, w starym piecu diabel pali, jak mowi przyslowie... Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Podejrzewam, ze w zyciu prywatnym jest strasznym 04.07.06, 18:16 pantoflarzem. Wiec odreagowywuje. apoplaws napisał: > tak z lewa jak z prawa. Hmmm... umundurowani, brutalni i majacy duzo wladzy. > Jakis fetysz? > Coz, w starym piecu diabel pali, jak mowi przyslowie... > Odpowiedz Link Zgłoś
magister111 polskie straszne upiory 04.07.06, 18:11 po prawej stronie zasiadają piewcy i fani Franco,Mussoliniego,Pinocheta. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 W koalicji zas piewcy Kim-Dzong-Ila i Hu-Zintao. 04.07.06, 18:15 magister111 napisał: > po prawej stronie zasiadają piewcy i fani Franco,Mussoliniego,Pinocheta. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Mussoliniego nie ale Horthyego, Salazara, Franco i 04.07.06, 18:57 Pinocheta tak i Bogu dzięki ! Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 To sie leczy. Nawet elektrowstrzasami. 04.07.06, 19:01 dvoryanin napisał: > Pinocheta tak i Bogu dzięki ! Odpowiedz Link Zgłoś