kaczomowa 11.07.06, 08:48 A co z małżeństwami homoseksualnymi. W nowym, postepowym Kosciele też by się przydały. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fnoll Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papieżem 11.07.06, 08:53 dziś koptowie - jutro Kościół Katolicki! a pojutrze Chiny Ludowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 11.07.06, 10:55 Nie ma to jak slynne chrzescijanska hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 autor ignorant 11.07.06, 12:24 Autor mogl sie wysilic i wytlumaczyc ze istnieja dwa Koscioly koptyjskie - jeden katolicki a drugi odlamowy z wlasnym papiezem. Wydaje mi sie ze autor celowo manipuluje tekstem by zrobic wrazenie kolejnego rozlamu w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek czytelnik nieuważny? 11.07.06, 14:09 Z tekstu jasno wynika, że chodzi o tn "odrębny" Kościół Koptyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 uwazny 11.07.06, 15:35 szczegolnie tytul jasno sugeruje o co chodzi. Nie ma w tekscie mowy o dwoch Kosciolach koptyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek zgoda 11.07.06, 15:38 Tytuł jestt mylący. Posiadając elementarną wiedzę nie miałem najmniejszych problemów ze zrozumieniem notatki, ale osoba nieobeznana mogła mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
leech3 Dezinformacja Gazety 13.07.06, 09:59 Nie ma informacji o dwóch kosciołach koptyjskich. Nie ma informacji, że drugi uznający papieża w Rzymie wogóle istnieje. Nie wiadomo, czy podane informacje statystyczne dotyczą kosciołów koptyjskich w sumie czy tylko tego "oddzielonego" Gazeta napisała: Koptowie - wyznawcy starożytnego odłamu chrześcijaństwa - należą do najstarszego i największego Kościoła w Egipcie, który w 451 r. oddzielił się od reszty chrześcijan. (...) Obecnie nad Nilem mieszka ich ponad 7 mln, stanowią 10 proc. społeczeństwa i najważniejszą mniejszość religijną w kraju. (...) Na czele Kościoła koptyjskiego stoi papież - jest nim 83-letni Szenuda III, który od ponad 30 lat nie miał rywali w sprawowaniu rządów koptyjskich dusz. Aż do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
sarmiento2005 Gazeta dezinformuje: Nie papiez ale patriarcha.... 13.07.06, 12:52 Zaden z Kosciolow Koptyjskich (katolicki i ortodoksyjny) nie ma papieza. Tytul ktory uzywa glowa kosciola koptyjskiego to PATRIARCHA. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 W Egipcie nie znaja litery "ż" 14.07.06, 01:35 sarmiento2005 napisał: > Zaden z Kosciolow w Egipcie, katolicki i ortodoksyjny, nie ma papieża. Tytul > ktory uzywa glowa kosciola koptyjskiego to PATRIARCHA. Jasne! Jak w Egipcie moze byc papież gdy w tamtejszym alfabecie nie ma litery "ż". Zapewne znacznie latwiej jest im napisac "patriarcha" - moga to zrobic uzywajac lacinskiego alfabetu (lub wspólczesnego angielskiego - Egipt byl kolonia brytyjska). Ale czy potrafia wymówic slowo "patriarcha"? A papież katolików egipskich mieszka w Watykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
komnen3 Re: uwazny 13.07.06, 19:23 Ale jest napisane, ze kosciol koptyjski nigdy nie przezyl podzialu, co nie jest prawda, bo wylonil sie z niego odlam katolicki Odpowiedz Link Zgłoś
komnen3 Re: autor ignorant 13.07.06, 19:23 wlasciwy kosciol koptyjski nie jest "rozlamowy" - to katolicy nie tak dawno stworzyli wlasny jego odlam Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 podobno propaguje on styl zycia noego 11.07.06, 21:47 tzn rozmnarzanie sie ze zwierzętami , własnymi córkami i synami. z takie pomiotu może powstac tylko naród wybrany.dlatego watykan nie chce dopuścic do konkurencji bo jak wiadomo jest to struktura oparta na nieomylności. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos "Kościół z rozwodami i żonatymi kapłanami" :)))))) 13.07.06, 08:05 malzenstwa i rozwody, czyli biznes bedzie sie krecil :))))))) Zycze powodzenia na nowej drodze zycia :))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Lepszy bylby tutul " rewolta biskupow " 13.07.06, 08:21 i fajnie, ze ta malo wazna informacja pokutuje w czolowce juz od kilku dni.Ale tym kolesiom od new age juz lasuje sie w glowinkach.Dzis w tytule informacji PAP wystepuje nowa nazwa: "Izraelka", nie Zydowka, nie Izraelitka.I to nie jest pomylka , bo dalej w tekscie ta sama osoba nazywana jest kobieta izraelska.UFF ! Do czego doprowadzi nas politpoprawnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Lepszy bylby tutul " rewolta biskupow " 13.07.06, 09:10 moze nie byla zydowka ? Odpowiedz Link Zgłoś
thegreyt1 Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 09:47 Pewno, że mogą oddzielnie i równolegle funkcjonowac. Pieniędzy od wiernych starczy i dla utrzymania dwóch kościołów. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 10:37 Ano cóż, wszystko podlega nadzwyczajnemu przyśpieszeniu. Trudno będzie utrzymać metody i dogmaty rodem z pradawnych czasów. A arcykonserwatywne enklawy, jak Radio Marya starzeją się i odchodzą. Zmęczone pielgrzymkami dzieci i wnukowie tychże,wkrótce też się najpewniej zbuntują.Bo to ile można? W dzieciństwie ja i moi rówieśnicy, mieliśmy np. bardzo ciekawe zajęcia w YMCA.Potem oczywiście było gorzej, ale droga do sportu była ciągle otwarta! A tak przy okazji, co z tą "imką"? Czyżby też okazała się wroga? Autor tekstu: Katolik amator, nie zawodowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgornicki a co na to? 13.07.06, 10:52 A co na to Bóg? Ludzie bawią się w jakieś przebieranki - ten ma taką brodę, ten ma takie okulary, ci się rozwiodzą, a tamten studiował w Nebrasce. Oto szczegóły, na jakie zwraca uwagę Gazeta. Gdzie w tym cyrku jest miejsce dla Boga? zbawieni.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pytniak Maximus nie jest żadnym biskupem 13.07.06, 11:01 Papież Shenouda III ma wśród koptów takie poważanie, że trudno je opisac słowami. Jakby wziąć miarę poważania jekie miał JPII wśród Polaków i pomnożyć przez dziesięć, to może by oddało to co ma Shenouda. A Maximus, to zwyczajny heretyk jakich wiele teraz i przez całe wieki. Pytanie: skoro został zasuspendowany jako diakon, to jakim cudem został biskupem? I kto mu daje prawo wyświęcania kolejnych duchownych? Stasiek Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Maximus dziala z woli Boga 14.07.06, 01:26 pytniak napisał: > I kto mu daje prawo wyświęcania kolejnych duchownych? Pan Bóg daje mu prawo wyświęcania kolejnych duchownych. Chyba nie watpisz, ze Pan Bóg stworzyl ten swiat i nim nadal rzadzi. Jesli masz watpliwosci, ze Maximus dziala z woli Boga, to mozesz go sam o to zapytac. Z pewnoscia to potwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Znowu Gazeta manipuluje tutułem 13.07.06, 11:12 Na stronie głównej mamy: "Zbuntowany arcybiskup walczy z papieżem". To nasuwa od razu skojarzenie, że chodzi o kościół katolicki. Dopiero wchodząc dalej mamy tytuł "Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papieżem" a z samej treści dowiadujemy się że nie chodzi o kościół katolicki. I o to chodzi (Gazecie). Odpowiedz Link Zgłoś
stefek_burczymucha1 Re: Do Sz.P. Marty Kazimierczyk 13.07.06, 11:13 Co to za stary, odgrzany kotlet? Chyba nie czyta Pani wszystkiego, pod czym się podpisuje!? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Źle się dzieje w państwie duńskim 13.07.06, 11:14 Kiedy zobaczyłem tytuł "Zbuntowany arcybiskup walczy z papieżem" pomyślałem, że jakiś katolicki hierarcha ośmielił się sprzeciwić Benedyktowi XVI. Zaciekawiony, kliknąłem na link... ...i przypomniałem sobie rysunek Andrzeja Mleczki z lat 80-tych: Widzimy aktora, który z grobową miną recytuje: "źle się dzieje w państwie". Ale za chwilę aktor uśmiecha się szeroko i dodaje: "oczywiście w państwie duńskim". - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 11:31 Mimo,ze jestem za konstruktywna krytyką Kościołow,bo przeciez składają się z ludzi, ktorzy idealni nie sa odrzucają mnie takie propagandowe tresci pełne manipulacji i słownictwa rodem z komsomolców. np. Co to znaczy "rząd dusz" ????sformułowanie pojawia się często na różnych antylerykalnych portalach i łatwo podchwytywane przez tych, co nie rozmunieja co to jest dusza ,co to jest wiara w ogóle i jak wpływa na calego czlowieka całego,a nie jakś dusze w dodatku "rządzoną" Absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 12:25 Użyte przez Ciebie sformułowanie "konstruktywna krytyka" pochodzi z czasów PRL. W tamtych czasach jedyną dopuszczalną krytyką władz i systemu była właśnie krytyka "konstruktywna" (przeciwstawiana "krytykanctwu"), która w praktyce oznaczała prawienie komplementów. Ale nie dziwię się, że użyłaś tego sformułwania, bo między totalitaryzmami świeckimi a religijnymi jest mnóstwo podobieństw. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 13:29 free.mind napisał: > Użyte przez Ciebie sformułowanie "konstruktywna krytyka" pochodzi z czasów PRL. > > W tamtych czasach jedyną dopuszczalną krytyką władz i systemu była właśnie > krytyka "konstruktywna" (przeciwstawiana "krytykanctwu"), która w praktyce > oznaczała prawienie komplementów. > Ale nie dziwię się, że użyłaś tego sformułwania, bo między totalitaryzmami > świeckimi a religijnymi jest mnóstwo podobieństw. > To raczej Ty masz problemy ze zrozumieniem słow "krytyka" ( to nie to samo co bezpodstawne narzekanie) i "konstruktywna" to nie znaczy pozytywna czy pełna komplementów,ale wnoszaca cos dobrego . Widze ,ze Ty tez masz problemy ze słownictwem.... Zajrzyj do słownika. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 19:43 ejkuraczek napisała: > To raczej Ty masz problemy ze zrozumieniem słow "krytyka" ( to nie to samo co > bezpodstawne narzekanie) i "konstruktywna" to nie znaczy pozytywna czy pełna > komplementów,ale wnoszaca cos dobrego . > Widze ,ze Ty tez masz problemy ze słownictwem.... > Zajrzyj do słownika. W kolejnym wątku znów pozwalasz sobie nad docinki osobiste pod moim adresem. Ja nie robię tego wobec Ciebie, może dlatego, że nie wyznaję katolickiego systemu wartości. A co do "konstruktywnej krytyki", to przecież ani słowem nie zasugerowałem, jak rozumiem to określenie. Napisałem natomiast, że pochodzi ono z czasów PRL, wyjaśniłem też, jak było rozumiane w tamtych czasach i wyraziłem opinię, że nieprzypadkowo pojawia się ono dzisiaj w odniesieniu do religii. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 14:49 free.mind napisał: ...W tamtych czasach jedyną dopuszczalną krytyką władz i systemu była właśnie > krytyka "konstruktywna" (przeciwstawiana "krytykanctwu"), która w praktyce > oznaczała prawienie komplementów... W komunizmie było tak: gdy góra krytykuje dół - to jest "zdrowa krytyka (albo konstruktywna)" Gdy góra krytykuje górę - to jest "rozrabiactwo". Gdy dół krytykuje górę - to jest "krytykanctwo". Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus GW myli sie?... czy klamie? 13.07.06, 13:08 a moze "celowo myli sie":-)) Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 15:33 kaczomowa napisał: > A co z małżeństwami homoseksualnymi. W nowym, postepowym Kosciele też by się > przydały. Chyba to lepsze niz potajemne pedofilstwo ksiezy katolickich? Odpowiedz Link Zgłoś
corradocatani Wkurzają mnie takie tytuły. 13.07.06, 15:40 Nie lubię gdy tytuł artykułu ma mało wspólnego z prawdą a dużo z głupim nawykiem tworzenia sensacji tam gdzie jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 20:17 to durnym owcom mozna obiecac wszystko , i rozwody i wzwody, ale co na to Swiety Pieter jak taki ,unowoczesniony przez absolwenta amerykanskiej uczelni, zapuka do jego drzwi? Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: do pani Marty Kazimierczyk 13.07.06, 20:25 1.Tytul:Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papieżem 2.W tekscie:Max Michel, od niedawna Maximos I, samozwańczy arcybiskup ... Droga pani autorko a zajec z logiki w szkole dziennikarskiej nie bylo? A nawet jak nie bylo to chlopski rozum powinien wystarczyc.Facet nie jest zbuntowanym czlonkiem istniejacego kosciola koptyjskiego, jest samozwancem , ktory utworzyl alternatywny kosciol.Co w tym nadzwyczajnego , ze krytykuje inny kosciol? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin120 Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 14.07.06, 01:08 E tam to zadna informacja. Ja ciagle czekam na newsa np: Ojciec dyrektor oglasza sie Zbawicuelem" Odpowiedz Link Zgłoś