Dodaj do ulubionych

Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papieżem

11.07.06, 08:48
A co z małżeństwami homoseksualnymi. W nowym, postepowym Kosciele też by się
przydały.
Obserwuj wątek
    • fnoll Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papieżem 11.07.06, 08:53
      dziś koptowie - jutro Kościół Katolicki!

a pojutrze Chiny Ludowe ;)
    • mlody-inwestor Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 11.07.06, 10:55
      Nie ma to jak slynne chrzescijanska hipokryzja
      • geralt9 autor ignorant 11.07.06, 12:24
        Autor mogl sie wysilic i wytlumaczyc ze istnieja dwa Koscioly koptyjskie - jeden
        katolicki a drugi odlamowy z wlasnym papiezem. Wydaje mi sie ze autor celowo
        manipuluje tekstem by zrobic wrazenie kolejnego rozlamu w KK.
        • krwawy.zenek czytelnik nieuważny? 11.07.06, 14:09
          Z tekstu jasno wynika, że chodzi o tn "odrębny" Kościół Koptyjski.
          • geralt9 uwazny 11.07.06, 15:35
            szczegolnie tytul jasno sugeruje o co chodzi. Nie ma w tekscie mowy o dwoch
            Kosciolach koptyjskich.
            • krwawy.zenek zgoda 11.07.06, 15:38
              Tytuł jestt mylący.
              Posiadając elementarną wiedzę nie miałem najmniejszych problemów ze
              zrozumieniem notatki, ale osoba nieobeznana mogła mieć.
              • leech3 Dezinformacja Gazety 13.07.06, 09:59
                Nie ma informacji o dwóch kosciołach koptyjskich. Nie ma informacji, że drugi
                uznający papieża w Rzymie wogóle istnieje. Nie wiadomo, czy podane informacje
                statystyczne dotyczą kosciołów koptyjskich w sumie czy tylko tego "oddzielonego"

Gazeta napisała:
                Koptowie - wyznawcy starożytnego odłamu chrześcijaństwa - należą do
                najstarszego i największego Kościoła w Egipcie, który w 451 r. oddzielił się od
                reszty chrześcijan. (...) Obecnie nad Nilem mieszka ich ponad 7 mln, stanowią
                10 proc. społeczeństwa i najważniejszą mniejszość religijną w kraju.
                (...) Na czele Kościoła koptyjskiego stoi papież - jest nim 83-letni Szenuda
                III, który od ponad 30 lat nie miał rywali w sprawowaniu rządów koptyjskich
                dusz. Aż do dziś.
                • sarmiento2005 Gazeta dezinformuje: Nie papiez ale patriarcha.... 13.07.06, 12:52
                  Zaden z Kosciolow Koptyjskich (katolicki i ortodoksyjny) nie ma papieza. Tytul
                  ktory uzywa glowa kosciola koptyjskiego to PATRIARCHA.
                  • mis22 W Egipcie nie znaja litery "ż" 14.07.06, 01:35
                    sarmiento2005 napisał:
                    > Zaden z Kosciolow w Egipcie, katolicki i ortodoksyjny, nie ma papieża. Tytul
                    > ktory uzywa glowa kosciola koptyjskiego to PATRIARCHA.

Jasne! Jak w Egipcie moze byc papież gdy w tamtejszym alfabecie nie ma
                    litery "ż". Zapewne znacznie latwiej jest im napisac "patriarcha" - moga to
                    zrobic uzywajac lacinskiego alfabetu (lub wspólczesnego angielskiego - Egipt
                    byl kolonia brytyjska). Ale czy potrafia wymówic slowo "patriarcha"?

A papież katolików egipskich mieszka w Watykanie.
            • komnen3 Re: uwazny 13.07.06, 19:23
              Ale jest napisane, ze kosciol koptyjski nigdy nie przezyl podzialu, co nie jest
              prawda, bo wylonil sie z niego odlam katolicki
        • komnen3 Re: autor ignorant 13.07.06, 19:23
          wlasciwy kosciol koptyjski nie jest "rozlamowy" - to katolicy nie tak dawno
          stworzyli wlasny jego odlam
    • mannaznieba4 podobno propaguje on styl zycia noego 11.07.06, 21:47
      tzn rozmnarzanie sie ze zwierzętami , własnymi córkami i synami.
      z takie pomiotu może powstac tylko naród wybrany.dlatego watykan nie chce
      dopuścic do konkurencji bo jak wiadomo jest to struktura oparta na nieomylności.
    • wysokiktos "Kościół z rozwodami i żonatymi kapłanami" :)))))) 13.07.06, 08:05
      malzenstwa i rozwody, czyli biznes bedzie sie krecil :))))))) Zycze powodzenia
      na nowej drodze zycia :)))))))))))))))))
      • grisza14 Lepszy bylby tutul " rewolta biskupow " 13.07.06, 08:21
        i fajnie, ze ta malo wazna informacja pokutuje w czolowce juz od kilku dni.Ale
        tym kolesiom od new age juz lasuje sie w glowinkach.Dzis w tytule informacji
        PAP wystepuje nowa nazwa: "Izraelka", nie Zydowka, nie Izraelitka.I to nie jest
        pomylka , bo dalej w tekscie ta sama osoba nazywana jest kobieta izraelska.UFF !
        Do czego doprowadzi nas politpoprawnosc.
        • indianski Re: Lepszy bylby tutul " rewolta biskupow " 13.07.06, 09:10
          moze nie byla zydowka ?
    • thegreyt1 Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 09:47
      Pewno, że mogą oddzielnie i równolegle funkcjonowac. Pieniędzy od wiernych starczy i dla utrzymania dwóch kościołów.
    • michalparadowski Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 10:37
      Ano cóż, wszystko podlega nadzwyczajnemu przyśpieszeniu. Trudno będzie utrzymać
      metody i dogmaty rodem z pradawnych czasów. A arcykonserwatywne enklawy, jak
      Radio Marya starzeją się i odchodzą. Zmęczone pielgrzymkami dzieci i wnukowie
      tychże,wkrótce też się najpewniej zbuntują.Bo to ile można? W dzieciństwie ja i
      moi rówieśnicy, mieliśmy np. bardzo ciekawe zajęcia w YMCA.Potem oczywiście
      było gorzej, ale droga do sportu była ciągle otwarta! A tak przy okazji, co z
      tą "imką"? Czyżby też okazała się wroga?
      Autor tekstu:
      Katolik amator, nie zawodowiec.
    • piotrgornicki a co na to? 13.07.06, 10:52
      A co na to Bóg? Ludzie bawią się w jakieś przebieranki - ten ma taką brodę, ten
      ma takie okulary, ci się rozwiodzą, a tamten studiował w Nebrasce. Oto
      szczegóły, na jakie zwraca uwagę Gazeta. Gdzie w tym cyrku jest miejsce dla
      Boga?

zbawieni.blox.pl
    • pytniak Maximus nie jest żadnym biskupem 13.07.06, 11:01
      Papież Shenouda III ma wśród koptów takie poważanie, że trudno je opisac
      słowami. Jakby wziąć miarę poważania jekie miał JPII wśród Polaków i pomnożyć
      przez dziesięć, to może by oddało to co ma Shenouda.
      A Maximus, to zwyczajny heretyk jakich wiele teraz i przez całe wieki.
      Pytanie: skoro został zasuspendowany jako diakon, to jakim cudem został biskupem?
      I kto mu daje prawo wyświęcania kolejnych duchownych?

Stasiek
      • mis22 Maximus dziala z woli Boga 14.07.06, 01:26
        pytniak napisał:
        > I kto mu daje prawo wyświęcania kolejnych duchownych?

Pan Bóg daje mu prawo wyświęcania kolejnych duchownych. Chyba nie watpisz, ze
        Pan Bóg stworzyl ten swiat i nim nadal rzadzi. Jesli masz watpliwosci, ze
        Maximus dziala z woli Boga, to mozesz go sam o to zapytac. Z pewnoscia to
        potwierdzi.
    • fletniapana Znowu Gazeta manipuluje tutułem 13.07.06, 11:12
      Na stronie głównej mamy: "Zbuntowany arcybiskup walczy z papieżem". To nasuwa od
      razu skojarzenie, że chodzi o kościół katolicki. Dopiero wchodząc dalej mamy
      tytuł "Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papieżem" a z samej treści
      dowiadujemy się że nie chodzi o kościół katolicki. I o to chodzi (Gazecie).
    • stefek_burczymucha1 Re: Do Sz.P. Marty Kazimierczyk 13.07.06, 11:13
      Co to za stary, odgrzany kotlet?
      Chyba nie czyta Pani wszystkiego, pod czym się podpisuje!?
      pozdrawiam
    • free.mind Źle się dzieje w państwie duńskim 13.07.06, 11:14
      Kiedy zobaczyłem tytuł "Zbuntowany arcybiskup walczy z papieżem" pomyślałem, że
      jakiś katolicki hierarcha ośmielił się sprzeciwić Benedyktowi XVI.
      Zaciekawiony, kliknąłem na link...
      ...i przypomniałem sobie rysunek Andrzeja Mleczki z lat 80-tych:
      Widzimy aktora, który z grobową miną recytuje: "źle się dzieje w państwie". Ale
      za chwilę aktor uśmiecha się szeroko i dodaje: "oczywiście w państwie duńskim".

-
      Dołącz do normalnych
    • ejkuraczek Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 11:31
      Mimo,ze jestem za konstruktywna krytyką Kościołow,bo przeciez składają się z
      ludzi, ktorzy idealni nie sa odrzucają mnie takie propagandowe tresci pełne
      manipulacji i słownictwa rodem z komsomolców.
      np. Co to znaczy "rząd dusz" ????sformułowanie pojawia się często na różnych
      antylerykalnych portalach i łatwo podchwytywane przez tych, co nie rozmunieja
      co to jest dusza ,co to jest wiara w ogóle i jak wpływa na calego czlowieka
      całego,a nie jakś dusze w dodatku "rządzoną" Absurd!
      • free.mind Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 12:25
        Użyte przez Ciebie sformułowanie "konstruktywna krytyka" pochodzi z czasów PRL.
        W tamtych czasach jedyną dopuszczalną krytyką władz i systemu była właśnie
        krytyka "konstruktywna" (przeciwstawiana "krytykanctwu"), która w praktyce
        oznaczała prawienie komplementów.
        Ale nie dziwię się, że użyłaś tego sformułwania, bo między totalitaryzmami
        świeckimi a religijnymi jest mnóstwo podobieństw.

-
        Dołącz do normalnych
        • ejkuraczek Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 13:29
          free.mind napisał:

> Użyte przez Ciebie sformułowanie "konstruktywna krytyka" pochodzi z czasów
          PRL.
          >
          > W tamtych czasach jedyną dopuszczalną krytyką władz i systemu była właśnie
          > krytyka "konstruktywna" (przeciwstawiana "krytykanctwu"), która w praktyce
          > oznaczała prawienie komplementów.
          > Ale nie dziwię się, że użyłaś tego sformułwania, bo między totalitaryzmami
          > świeckimi a religijnymi jest mnóstwo podobieństw.
          >
          To raczej Ty masz problemy ze zrozumieniem słow "krytyka" ( to nie to samo co
          bezpodstawne narzekanie) i "konstruktywna" to nie znaczy pozytywna czy pełna
          komplementów,ale wnoszaca cos dobrego .
          Widze ,ze Ty tez masz problemy ze słownictwem....
          Zajrzyj do słownika.
          • free.mind Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 19:43
            ejkuraczek napisała:

> To raczej Ty masz problemy ze zrozumieniem słow "krytyka" ( to nie to samo co
            > bezpodstawne narzekanie) i "konstruktywna" to nie znaczy pozytywna czy pełna
            > komplementów,ale wnoszaca cos dobrego .
            > Widze ,ze Ty tez masz problemy ze słownictwem....
            > Zajrzyj do słownika.

W kolejnym wątku znów pozwalasz sobie nad docinki osobiste pod moim adresem. Ja
            nie robię tego wobec Ciebie, może dlatego, że nie wyznaję katolickiego systemu
            wartości.
            A co do "konstruktywnej krytyki", to przecież ani słowem nie zasugerowałem, jak
            rozumiem to określenie. Napisałem natomiast, że pochodzi ono z czasów PRL,
            wyjaśniłem też, jak było rozumiane w tamtych czasach i wyraziłem opinię, że
            nieprzypadkowo pojawia się ono dzisiaj w odniesieniu do religii.

-
            Dołącz do normalnych
        • eti.gda Re: Odrzuca mnie od takich atykułow 13.07.06, 14:49
          free.mind napisał:

...W tamtych czasach jedyną dopuszczalną krytyką władz i systemu była właśnie
          > krytyka "konstruktywna" (przeciwstawiana "krytykanctwu"), która w praktyce
          > oznaczała prawienie komplementów...

W komunizmie było tak: gdy góra krytykuje dół - to jest "zdrowa krytyka (albo
          konstruktywna)"
          Gdy góra krytykuje górę - to jest "rozrabiactwo".
          Gdy dół krytykuje górę - to jest "krytykanctwo".
    • kropekus GW myli sie?... czy klamie? 13.07.06, 13:08
      a moze "celowo myli sie":-))
    • babusz Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 15:33
      kaczomowa napisał:

> A co z małżeństwami homoseksualnymi. W nowym, postepowym Kosciele też by się
      > przydały.

Chyba to lepsze niz potajemne pedofilstwo ksiezy katolickich?
    • adam81w Zycze mu powodzenia w tej walce. 13.07.06, 15:39
    • corradocatani Wkurzają mnie takie tytuły. 13.07.06, 15:40
      Nie lubię gdy tytuł artykułu ma mało wspólnego z prawdą a dużo z głupim
      nawykiem tworzenia sensacji tam gdzie jej nie ma.
    • 2560a Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 13.07.06, 20:17
      to durnym owcom mozna obiecac wszystko , i rozwody i wzwody, ale co na to
      Swiety Pieter jak taki ,unowoczesniony przez absolwenta amerykanskiej uczelni,
      zapuka do jego drzwi?
    • 2560a Re: do pani Marty Kazimierczyk 13.07.06, 20:25
      1.Tytul:Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papieżem
      2.W tekscie:Max Michel, od niedawna Maximos I, samozwańczy arcybiskup ...
      Droga pani autorko a zajec z logiki w szkole dziennikarskiej nie bylo? A nawet
      jak nie bylo to chlopski rozum powinien wystarczyc.Facet nie jest zbuntowanym
      czlonkiem istniejacego kosciola koptyjskiego, jest samozwancem , ktory utworzyl
      alternatywny kosciol.Co w tym nadzwyczajnego , ze krytykuje inny kosciol?
    • marcin120 Re: Zbuntowany egipski arcybiskup walczy z papież 14.07.06, 01:08
      E tam to zadna informacja. Ja ciagle czekam na newsa np: Ojciec dyrektor
      oglasza sie Zbawicuelem"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka