Dodaj do ulubionych

Polscy antysemici - żydowscy polakożercy

19.07.06, 07:25
Jaka jest różnica między polskimi antysemitami a żydowskimi polakożercami?
Żadna!
Poza tylko jednym faktem, że dzisiaj polscy antysemici to naprawdę margines
społeczny (o czym mówili niedawno np. naczelny rabin Polski Michael Schudrich
i Adam Michnik, odpowiadający na polakożerczą wypowiedź Elie Wiesela), a Żyd-
polakożerca to dzisiaj zjawisko masowe wśród Żydów na całym świecie,
szczególnie jednak w USA i Izraelu.
Potępiajmy polski antysemityzm, jako rasizm, potępiajmy czarne strony z
historii Polski i stosunków polsko-żydowskich (jak np. szmalcowników z II
wojny światowej). Potępiajmy jednak również żydowskie polakożerstwo, bo to
akt również wymierzony w drugiego/innego człowieka. Potępiajmy również i to
co złego Żydzi wyrządzlili Polsce i Polakom. Bo tylko PRAWDA nas - czyli
Polaków i Żydów - wyzwoli ze szponów nienawiści.
Walczmy więc na równi i z polskim antysemityzmem i z żydowskim
polakożerstwem. Badajmy i ogłaszajmy CAŁĄ PRAWDĘ o stosunkach polsko-
żydowskich wczoraj i dzisiaj.
Ze złem trzeba walczyć. Szczególnie muszą to czynić chrześcijanie. Bowiem
obowiązkiem dobrego chrześcijania jest walka ze złem i o prawdę. A większość
Polaków uważa się za chrześcijan. W chrześcijańskiej Polsce nie powinno być
miejsca na antysemityzm!
Wybiórcze badanie dziejów stosunków polsko-żydowskich, czyli takie, które
uwypukla grzechy Polaków wobec Żydów, przy jednoczesnym świadomym
przemilczaniu tego co Żydzi złego zrobili wobec Polski i Polaków, to nie
tylko droga do nikąd, ale wręcz sianie nienawiści Polaków do Żydów, czyli
antysemityzmu.
Jest to więc apel i przestroga dla polskich historyków i polskich mediów,
którzy chociaż uważają się za Polaków czy za polskie media, bardzo często
szkalują Polskę i Polaków lub jeszcze częściej grzeszą samym faktem
przemilczania spraw nieprzychylnych dla Żydśw przy jednoczesnym "dokopywaniu"
Polakom!
Takie postępowanie to nie tylko skandal, to wręcz zdrada Polski, Polaków i
polskich interesów narodowych, a przede wszystkim PRAWDY. W konsekwencji jest
to działalność na rzecz antysemityzmu i polakożerstwa!

Marian Kałuski, Australia
Obserwuj wątek
    • znj2 Re: Polscy antysemici - żydowscy polakożercy 19.07.06, 07:53
      Obawiam się, że rachunek krzywd byłby niekorzystny dla "narodu wybranego".
      I jeszcze jedno. Każdy człowiek powinien raz w tygodniu obejrzeć rewelacyjny
      film A. Wajdy pt. Ziemia obiecana.
      Tak, dla ćwiczenia rozumu.
      • krulik34 Re: Polscy antysemici - żydowscy polakożercy 19.07.06, 16:45
        jak wajda pojechał z "ziemią obiecaną" do stanów na premiere to zydowscy
        dziennikaze z ameryki i izraela przed obejrzeniem! opisali film jako
        antysemicki bo tu cytat"pochodzi z polski".

• cagligostro Re: Polscy antysemici - żydowscy polakożercy 19.07.06, 07:55
      obawiam sie sznowny panie ze prawda niewielu obchodzi.w dzisiejszym swiecie
      liczy sie kasa, a historie pisza zwyciezcy.srodowiskom zydowskim zalezy na
      utrzymywaniu stereotypu polaka antysemity.z prostego powodu-wyciagnac jak
      najwiecej kasy w ramach odszkodowan bo ten polski antysemityzm jest jak
      jezyczek uwagi ktory sympatie sedziow i opinii publicznej na swiecie przechyli
      na strone zydowska.nie slyszalem zeby zydzi domagali sie z taka stanowczoscia
      kasy od rosji czy ukrainy.dlaczego?bo to zbyt mocne kraje, a z silnymi nikkt
      zadzierac nie bedzie.polska jest stosownym celem bo jest gospodarczo slaba i
      uzalezniona od ue i usa-w rezultacie, jesli sady amerykanskie wydadza wyroki w
      sprawie odszkodowan nakazujace polsce splate kasy, to nawet jesli polska nie
      bedzie tego chciala to i tak sa w stanie sila wyegzekwowac pieniadze.
      jak panu tez zapewne wiadomo jesli istnieje wrog latwiej sie wtedy
      jednoczyc.zydzi zyja w permanentnej sytuacji zagrozenia, oraz czerpia korzysci
      z holocaustu, bo kazorazowa krytyka zydostwa jest atakowana jako przejaw
      antysemityzmu.zapewne wiec w poskich mediach nie podano do wiadomosci
      informacji ze izrael zbombardowal takze chrzescijanskie dzielnice bejrutu, mimo
      ze w uk mozna o tym przecztac w gazetach,no ale pojawil by sie wtedy zarzut
      antysemityzmu.
      twierdze wiec ze polski antysemityzm to raczej przejaw folkloru,ktory zniknie
      wraz z wymarciem starszej czesci ludnosci.o wiele zas gorszy jest antypolonizm,
      bo on pielegnowany jest przez publikacje profesorow szacownych amerykanskich i
      europejskich uczelni i podawany juz wlasciwie jako fakt,jako cecha
      charakterystyczna polakow.do tego jeszcze przyklasna temu niemcy bo zmywa to
      czesc ich win, a takze francuzi,anglicy,szwjacarzy i amerykanie bo ci nic nie
      robili zeby zydow ratowac.
      z pozdrowieniami!
    • marian.kaluski Re: Polscy antysemici - żydowscy polakożercy 19.07.06, 12:38
      Otrzymałem niedawno e-mail do jednego profesora w sprawie tego co tu powyżej
      napisałem. Profesor ten pyta się mnie: "Czy rzeczywiscie, Panie
      Redaktorze, "polakozerczosc" jest zjawiskiem masowym wsrod Zydow na calym
      swiecie?".
      Pisano na ten temat wiele i pisały to poważne gazety. Nie ma powodu im nie
      wierzyć, tym bardziej, że sprawy te są raczej uciszane, a często zamiatane pod
      dywan w polskich mediach.
      Sama książka J.T. Grossa "Strach" i liczne recenzje o niej w prasie
      amerykańskiej dodatkowo potwierdzają powszechność polakożerstwa w Ameryce. A
      kto drukuje antypolskie "Polish jokes" jak nie prasa amerykańska znajdująca się
      w rękach żydowskich.
      Wiele polakożerstwa można wyłowić również w żydowskim tygodniku wydawanym w
      Australii "The Australian Jewish News".
      Tak czy siak, polakożerstwo żydowskie jest na pewno większym problemem niż
      polski antysemityzm.

• boston911 Re: Polscy antysemici - żydowscy polakożercy 19.07.06, 12:45
      marian.kaluski napisał:

> Jaka jest różnica między polskimi antysemitami a żydowskimi polakożercami?
      > Żadna!

A do ktorej grupy ty nalezysz?
      • marian.kaluski Wiadomo do jakiej grupy należysz 19.07.06, 13:15
        Tak, "boston911", najpierw powiedz sam do której grupy ty należysz, a potem
        pytaj innych. Swoim głupim pytaniem sam dałeś odpowiedź do której grupy ty
        należysz.

• boston911 Re: Wiadomo do jakiej grupy należysz 19.07.06, 15:20
          Czy moglbys troche wyluzowac? Zadalem ci pytanie, wiec nie odpowiadaj mi
          pytaniem.
          • wet3 Re: boston911 19.07.06, 15:52
            boston911 napisał:

> Czy moglbys troche wyluzowac? Zadalem ci pytanie, wiec nie odpowiadaj mi
            > pytaniem.

Czemu jeszcze wargami ruszasz? Przeciez stawiajac pytanie w taki, a nie inny
            sposob, mowisz o sobie wszystko! Czy twoja logika zaczyna sie tam gdzie
            normalna logika sie konczy???
            • boston911 Re: boston911 19.07.06, 16:29
              wet3 napisał:
              >Przeciez stawiajac pytanie w taki, a nie inny
              > sposob, mowisz o sobie wszystko!
              Ale mowa nie jest o mnie tylko o Kaluskim. Nie zalezy mi, ze stawiajac pytanie
              w taki czy inny sposob mowie o sobie wszystko. Choc nie bardzo wiem ilez mozna
              w pytaniu powiedziec o sobie. Moze troche, ale chyba nie wszystko. Wracajac do
              tematu zastanawiam sie dlaczego marnujecie tyle energii na wzajemne opluwanie
              sie. Komu to sluzy? Na pewno do zadnego ulagodzenia stosunkow w ten sposob nie
              dojdzie.
              • wet3 Re: boston911 19.07.06, 17:07
                Tu nie chodzi o wzajemne opluwanie. Tu chodzi o prawde. Bez powiedzenia calej
                prawdy nie ma mowy o prawdziwym i poprawnym wspolzyciu. Dlaczego mamy tylko
                jednej strony? Przeciez to jest oczywiste.
                • boston911 Re: boston911 19.07.06, 17:58
                  Wystarczy przecztyac kilka postow, zeby zobaczyc jakie plwociny leca w jedna i
                  w druga strone.Z mojej perspektywy widze wiecej jadu ze strony antysemitow.
                  Prawda jest subiektywna. Nigdy nie dojdzie do tego, ze jedna strona
                  zaakceptuje "prawde" przedstawiana przez druga strone i vice versa. Plucie
                  jadem tylko pogorszy sytuacje.
        • 1410_tenrok Maniek, ale ty Tez, moj mały, Ty tez! 19.07.06, 23:10
      • kieslo12 Re: Polscy antysemici - żydowscy polakożercy 19.07.06, 15:56

boston911 pisz na temat, jeśli masz coś do powiedzenia.
        trzeba zawsze walczyć z każdym fanatyzmem.
        moja babcia była w obozie pracy w faszystowskich Niemczech. pomagała tam
        Żydówkom, KTÓRE MIAŁY JESZCZE GORSZE WARUNKI. potem po wejściu aliantów, to one
        dzieliły pomoc, leki, decydowały o transportach do Polski, niestety - CZAKAŁA
        BARDZO DŁUGO DO KOŃCA, pracowała, nie dostawała tyle jedzenia ile przysłgiwało
        ( miała małe dziecko) - to przykre, ale Ona nie miała o to nigdy pretensji -
        ale myśle, że Ją to zabolało, że DZIWNY JEST TEN ŚWIAT!!! MARIAN! tak trzymaj,
        ale zawsze pamiętaj o obiektywiźmie. zawsze są dwie strony - np. dla tych
        ŻYDÓWEK - świat też był nie sprawiedliwy - One nie miały żadnych szans! ale
        ktoś im pomógł, tyle, że nie wytrzymały potem - odegrały się na niewinnch.
    • gtw100 Żeby dostać od Polski 65 mld usd muszą coś robić. 19.07.06, 15:37
      Najlepiej obarczyć nas wieloma winami, najbardziej pasują "polskie obozy
      śmierci", potem antysemityzm z mleka matki, potem powieści takich zdrajców jak
      Gross i ten drugi dziad. Nawet Szwajcarzy sypnęli miliardem ponad usd, by
      zamknąć im gęby kłamliwe.
      • wet3 Re: Żeby dostać od Polski 65 mld usd muszą coś ro 19.07.06, 15:56
        gtw100 napisał:

> Najlepiej obarczyć nas wieloma winami, najbardziej pasują "polskie obozy
        > śmierci", potem antysemityzm z mleka matki, potem powieści takich zdrajców
        jak
        > Gross i ten drugi dziad. Nawet Szwajcarzy sypnęli miliardem ponad usd, by
        > zamknąć im gęby kłamliwe.

Dlatego zatrudnili takich naganiaczy jak Gross, Grynberg, Marzynski, itd., itd.
        oprocz calej armii, ktora "ciezko pracuje" nad tym w kraju.
    • trvanlive.bydlisko MARIAN! To ty z marginesu społecznego jesteś??? 19.07.06, 16:01
      marian.kaluski napisał:

>dzisiaj polscy antysemici to naprawdę margines
      > społeczny

no popatrz popatrz, samokrytyka prawie jak w latach 50-tych :-)))))
      • wet3 do trvanliwe.bydlisko 19.07.06, 16:11
        trvanlive.bydlisko napisał:

<Mariam! Tp ty z marginesu spolecznego jestes?
        > no popatrz popatrz, samokrytyka prawie jak w latach 50-tych :-)))))

Sluchajcie narody! "bydlisko" z marginesu umyslowego przemawia!!!
        • lodyowocowe2 do wet3 - Manie to jewrej!i 19.07.06, 18:15
          a wiesz ty misiu, ze niejaki M. Kaluski przyznał, ze jest Zydem? Wykorzystuje
          Ciebie i innych jako myszki laboratoryjne. Pisze dzielo o polskim
          antysemityźmie. Wstydz sie Wet3!!!
          • wet3 Re: lodyowocowe2 20.07.06, 01:34
            Dla mnie nie ma znaczenia z jakiej nacji ktos sie wywodzi. Dla mnie jest wazne,
            czy to co mowi ma sens i umie podac racje i powody dlaczego tak mowi. Pan
            Kaluski jest bardzo logiczny w swoich wypowiedziach i musialbym byc skonczonym
            durniem aby tego nie widziec. Jesli jest problem wobec ktorego musimy zajac
            stanowisko, mamy obowiazek obiektynie przebadac obie strony zagadnienia. - A
            wiec tak strone zydowska jak i polska. Uniki nam tu nic nie pomoga. Jesli ma to
            byc cos jednostronnego to tracimy czas po proznicy. A problem ten wciaz siedzi
            nam jak przyslowiowy wrzod na tylku. Nie rozumiem wiec dlaczego tak obrzucacie
            kogos, kto ma odwage powiedziec slowa prawdy!
            • 1410_tenrok do wet 3 20.07.06, 16:32
              Ma Pan absolutną racje. Ale kwestia leży w tym, czy dyskusja prowadzona jest
              bez pistoletu pod stołem. Jeżeli facet 8M.Kaluski) przyznaje sie do tego, ze
              prowokuje - to dyskusja jest lekko jednostronna. Po drgie. Rozumiem panskie
              przezycia. Musiało panu byc w tej robocie niezbyt pieknie... Ale odworcmy ta
              sytuacje. Zyd pracuje w poslkiej firmie i znajduja sie Polacy, ktorzy dokładnie
              tak samo zachowują sie jak tamci.... Np. kiedy chodziłem do szkoły, był to rok
              po wypadkach marcowych. U nas w szkole byli Zydzi. Niektorzy byli wyzywani
              przez kolegow. Oczywiscie to są głupoty. Ale z takich głupot wylania sie
              trauma. Pana sam miał waątpliwą przyjemnosc nabawic sie takiej traumy.
              Niestety, wielu Zydów nabawiło sie takiej samej traumy w Polsce. Ot i cała
              prehistoria nienawisci. Interesują mnie fora z pogranicza, poniewaz chce
              dowiedziec sie czegos wiecej o wspolrodakach. I musze Panu powiedziec -
              niekiedy mnie to przeraza, co sie wypisuje. Nie jestem w stanie tego pojac.
              Kazdy temat, dowolny, musi gdzieś miec podtekst antyzydowski. Jest to
              paranoiczne, ale prawdziwe. Zawsze jednak mysle, ze to przypadek, poniewaz GW
              założyła Hyde Park. Kazdy ma prawo do snucia swoich rozważan. Wynikają one z
              własnych i niepowtarzalnych przemyslen. Tak jak w tej slynnej przypowiesci o
              maharadzy, ktory postanowił pokazac słonia niewidomym swojego krolestwa. Ale
              przeciez należy dojsc do jakichs wnioskow. Gosc pt Boston - ma racje. Tu nie ma
              miejsca na wnioski, tu jest energia wypluwana po proznicy z checi wykrzyczenia
              swoich traum rzeczywistych i nierzeczywistych. Brak jest checi wybudowania
              wspolnej platformy i zrozumienia tego wszystkiego. Ale jedno osiągamy. Mamy
              wolnosc wypowiadania oskarzen i mow obronczych. A to zawdzieczamy własnie GW!
              • wet3 Re: 1410_tenrok 20.07.06, 18:28
                Pan Kaluski prowokuje jak trzeba! I bardzo dobrze, ze tak robi. Z pistoletem to
                orgomnie przesadzasz. Tego rodzaju dyskusje sa jak najbardziej potrzebne, bo
                pomimo opluwania - czego duzo z nas nie robi, przynosza lepsze zrozumienie
                calego niezwykle skomplikowanego szkopulu, w ktorym zazwyczaj tylko jedna
                strona jest opluwana i oskarzana. Zas strona, ktora wyrzadzila nam morze zla
                przedstawiana jest niemalze jako niewiniatko. Tak byc nie moze! Mam nadzieje,
                ze Pan Kaluski bedzie nas jeszcze bardzo dlugo prowokowal! To jest bardzo
                potrzebne do wlasciwego poznania calego skomplikowanego problemu. Opluwanie mam
                gdzies. W kazdej jednak wymianie zdan dowiadujemy sie cos nowego - to jest
                najwazniejsze.
    • lodyowocowe2 ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 18:13
      Maniek jestes nudny, jak flaki z olejem. Przecie wszyscy wiedzą ze jestes
      Zydem. Po ciul piszezsz te paranoiczne debilstwa?
      • boston911 Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 18:21
        lodyowocowe2 napisał:

> Maniek jestes nudny, jak flaki z olejem. Przecie wszyscy wiedzą ze jestes
        > Zydem. Po ciul piszezsz te paranoiczne debilstwa?
        W jakim celu myslisz robi to? Skoro jak uwazasz jest Zydem, czemu jest
        antysemita?
        • lodyowocowe2 Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 18:32
          Ja nie twierdze, ze on jest Zydem. Gorzej! On sie sam do tego przyznał. Ja wiem
          jedynie na podstawie nazwiska, ktore jest z pownoscią żydowskim: należy do tej
          kategorii co: Wrocławski, Krakowski, Poznanski lub Breslauer, Posener,
          Warschauer (nazwiska nadawała Zydom biurokracja pruska lub rosyjska). Kałuski
          pochodzi od Kaługi - miasta w rosji, za czasów carskich mocnego centrum
          ńydowstwa rosyjskiego...... Była juz dyskusja na ten temat. Jedyny logiczny
          argument: facet swiadomie prowokuje, a co lepsze wypowiedzi umiesci w swoim
          dziele o polskim antysemityzmie. Kazdy, kto go broni jest wiec jego miałym
          kochanym bielutrkim szczerkiem laboratoryjnym.
          • boston911 Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 18:43
            Nie rozumiem dziada. Wiem, ze w Sydney jest zwiazany z jakims tygodnikiem
            polskojezycznym i tam tez pluje na Zydow. Nie rozumiem dlatego, ze sam jestem
            Zydem i nigdy nie przyszloby mi do glowy, zeby pluc takim jadem na jednych czy
            na drugich.
            • srul Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 18:57
              boston,litości, o jkim jadzie ty majaczysz? Czy stawianie kwesti w sposób
              elementarny a wiec równe traktowanie żydów i polaków jest pluciem jadem? To
              tylko postulat stosowania tych samych kryteriów w ocenie róznych nacji, bez
              uprzywilejowania jednej z definicji. Pomyśl troche a nie reaguj jak pies
              pawłowa.
              • boston911 Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 19:49
                srul napisał:

> boston,litości, o jkim jadzie ty majaczysz?
                Przeczytaj kilka postow na tym forum odnosnie Zydow to zrozumiesz o jakim
                jadzie mowie. Moze sie myle, ale nie widze tu zadnych jadowitych postow od
                polskich Zydow atakujacych polskich Katolikow.

P.S. Nie mysle, ze porownywanie mnie do psa Pawlowa jest wlasciwe. Mam
                nadzieje, ze ci sie to tylko tak "powiedzialo".
                • srul Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 19:53
                  przytocz kilka dla przykładu i badź łaskaw wskazać punkty w których ktoś pluje
                  jadem na Żydów jako takich, ze wzgledu na ich etniczna przynależność a nie ze
                  wzgledu na postępowanie konkretnych osób i środowisk.
                  • boston911 Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 20:09
                    Nie bede sie wdawal z Toba w zadne klotnie. Nie bede przytaczal zadnych
                    przykladow bo nie bedzie to sluzylo niczemu innemu tylko kontynuowaniu
                    bezsensownych zarzutow i obwiniania sie.
                    Wszystko to potem staje sie zapalna mieszanka i nastepnie leca wyzwiska. Po co
                    to robic? Ja traktuje kazdego czlowieka jako indywidualna osobe i nie obwiniam
                    ich za to co zrobili ich przodkowie sto lat temu.
                    Jeden z moich najlepszych przyjaciol jest Ukraincem. Wiem, ze moge na niego
                    liczyc kiedykolwiek bym go potrzebowal i to ze wzajemnsocia. Liczy sie czlowiek
                    i co jego sercu.
                    • srul Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 19.07.06, 20:20
                      no właśnie, jak przychodzi do przykładów to niechetnie ale ogólnikowe zarzuty
                      to jak najbardziej. Klasyka. Nie mam nic do Zydów jako nacji i nie obrzucam ich
                      obelgami za sam fakt że nimi są. Ale nie zamierzam tolerować łajdactw
                      konrketnych osób tylko dlatego że Żydami są bo byłby to zwykły rasizm, tyle że
                      w typie apologetycznym. Reasumując, zarzut "Ty Żydzie" uważam za równie
                      irracjonalny co "Ty antysemito" bo ma u podłoża ten sam rodzaj tępego
                      stereotypu.
                      P.S.
                      Mam kumpli pochodzenia żydowskiego i w niczym mi to nie przeszkadza w
                      normalnych relacjach. Nie ma to ŻADNEGO znaczenia.
                      To tak dla jasności bo wiem ze na tym forum czasem trzeba używać łopatologi a i
                      to niekiedy nie wystarcza
                      • boston911 Re: ile rozdziałów jeszcze musisz napisac? 20.07.06, 01:43
                        srul napisał:

> no właśnie, jak przychodzi do przykładów to niechetnie ale ogólnikowe zarzuty
                        > to jak najbardziej. Klasyka.
                        W moich postach nie bylo zadnych zarzutow do nikogo. Ani ogolnikowych, ani
                        szczegolnych. Zarzuty nic dobrego nie przynosza, wiec nie generalizuj mnie i
                        nie wrzucaj do jednego wora z Kaluskim.
                  • 1410_tenrok antysemici zawsze takie głupoty wygaduja...... 19.07.06, 20:20
                    taz ty plujesz na wyborczą, dlatego ze jej własciciele to osoby pochodzenia
                    zydowskiego (i to nie wszystkie.....), a nie dlatego ze jest antypolska. Jej
                    antypolskosc atestowana jest na takiej zasdzie, na jakiej obrzuca sie błotem
                    tak zasłużonych ludzi, jak prof. Geremek czy prof. Meeller. A coz pisal ten
                    mały doopek z elpeeru: należy odzydzic polska literature! A wiec atakował
                    dzieła literackie poniewaz są zle (np. Brzechwa, Tuwim, Rey, Szczypioski), zcy
                    dlatego, ze były pisane przez Zydów, co? Oj moj mały!!!! W Polsce najwieksza
                    obelgą jest powiedzenie Ty Zydku!

Od razu mowie: w swietle ustaw norymberskich jestem czystym aryjczykiem!!!
                • wet3 Re: boston911 20.07.06, 03:16
                  boston911 napisał:

> srul napisał:
                  >
                  > > boston,litości, o jkim jadzie ty majaczysz?
                  > Przeczytaj kilka postow na tym forum odnosnie Zydow to zrozumiesz o jakim
                  > jadzie mowie. Moze sie myle, ale nie widze tu zadnych jadowitych postow od
                  > polskich Zydow atakujacych polskich Katolikow.
                  >
                  > P.S. Nie mysle, ze porownywanie mnie do psa Pawlowa jest wlasciwe. Mam
                  > nadzieje, ze ci sie to tylko tak "powiedzialo".

Jak nie widzisz, to masz bardzo wybiorczy "patrz"!
    • remekk Antysemityzm a antypolonizm ... . 19.07.06, 20:08
      Antypolonizm jest powszechny wsród społecznosci zydowskiej - nawet liderzy
      znani sa z antypolksich wyskoków .
      Antysemityzm wystepuje tylko w marginalnych partyjkach , "elyty" znane sa
      raczej z serwilizmu i filosemityzmu .
      Antypolskie "dzieła" sa ponad maire nagradzane i promowane - np paszkwil
      Grossa , pisma antysemickie maja zsięg podwórzowy .
      Antysemityzm bywa chamski - raczej nie jest przewrotny , perfidny i plugawy.
      Antysemityzm w pzreciwieństwie do antypolonizmu jest autonomiczny i nie
      stanowi wstepu do złodziejstwa ... .
      • 1410_tenrok remek - to przez takich, jak ty. 19.07.06, 20:13
        przezciez ty jestes nie lepszy. Plwasz na nich mocniej, niz oni na nas.
      • boston911 Re: Antysemityzm a antypolonizm ... . 19.07.06, 20:17
        A to bardzo dziwne. Skad masz takie dane ze antypolonizm jest powszechny wsrod
        spolecznosci zydowskiej? Na jakich danych to opierasz?
        • remekk Re: Antysemityzm a antypolonizm ... . 19.07.06, 22:10
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=45518103
          Nigdy Cię nie zastanowiło iz na tak szokujące antypolonizmy nie ma zadnej
          reakcji .
          W Polsce na o wiele mniej radykalny antysemityzm (marginalny) - odzew w postaci
          odcinania , potepiania etc jest nieporoporcjonalnie duży .
          A moze uważasz iż Zydzi maja inne prawa niz Polacy i powinno sie do nich
          przykładać inna miare ?
          • boston911 Re: Antysemityzm a antypolonizm ... . 19.07.06, 22:46
            remekk napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=45518103
            > Nigdy Cię nie zastanowiło iz na tak szokujące antypolonizmy nie ma zadnej
            > reakcji .

Z grubsza przeczytalem powyzsza liste i musze stwierdzic, ze w wiekszosci nie
            sa to antypolonizmy, lecz zarzuty anty-Semityzmu w stosunku do niektorych
            Polakow. Antypolonizm znaczy dla mnie bezpodstawna i nieracjonalna wrogosc w
            stosunku do Polakow. Wyraz smutku, wrecz zazenowania z powodu napisu na scianie
            budynku typu "Zydzi do gazu" nie jest antypolonizmem. Sam mialem okazje
            doswiadczyc tego samego. Po latach nieobecnosci przyjechalem na grob mojej
            zydowskiej matki. Jadac tramwajem zauwazylem wielki napis na starym
            budynku "Jude Raus!!!". Bylem zaszokowany tym i bylo mi wstyd za to. Moje
            uczucie smutku z tego powodu absolutnie nie jest antypolonizmem.
            • 1410_tenrok Boston, oni nie powiedzą Ci prawdy 19.07.06, 23:08
              nie dyskutuj z nimi. To są antysemici i tyle.
            • kika113 Re: Antysemityzm a antypolonizm ... . 19.07.06, 23:25
              Boston nie rozumiesz tego, bo po pierwsze nie mieszkasz w Polsce , po drugie
              nie czujesz się Polakiem. To uniemożliwia Ci spojrzenie na tą sprawę z naszego
              punktu widzenia. Moje postrzeganie tego problemu przeszło pełną ewolucję, od
              naiwnej fascynacji i obrony Żydów, aż do stwierdzenia (ze zdziwieniem), że
              stroną atakującą „podskórnie” i pełną niechęci jest tamta, starająca się
              poprzez różne hasła pozbawić nas naszej religii i przekonań, a narzucić poprzez
              agresywną retorykę swoje poglądy, a przede wszystkim podział na inteligentnych,
              światłych Żydów (czytaj Europejczyków) i ciemny prawie zwierzęcy otumaniony
              religią żywioł polski, co jest oczywistym zafałszowaniem i rasistowskim
              poglądem. „Przyprawianie gęby” Polakom trwa. Niemałą zasługę w tym dziele,
              narzucania takiego wzorca: ciemnego, chłopa o zezwierzęconych instynktach,
              mieli panowie Kosiński, Michnik a teraz odnoszę wrażenie, że i Gross
              podtrzymuje ten obraz, nawet umacnia go w świadomości świata.
              Jednym z największych krzewicieli antysemityzmu w Polsce jest Adam Michnik,
              mistrz w skłócaniu i poniżaniu Polaków, w promowaniu fałszywego wizerunku jako
              narodu wyjątkowo głupiego, o zwierzęcych instynktach, któremu nic nigdy się nie
              udało, a wszystko kończy się klęską. Taki obraz wytworzył w oczach Polaków, ale
              po pewnym czasie takie poniżanie rodzi bunt i konstatację, że jesteśmy ludźmi,
              wcale nie gorszymi od innych. Natomiast zarzuty Grossa można by przyjąć za fakt
              i się pokajać, gdyby zbadano wszystkie wątki tych tragicznych spraw, a nie
              tylko te potrzebne do udowodnienia wygodnej półprawdy. Mierzi nas nie sam
              fakt, że ktoś jest Żydem lub nie ale to że postepowanie niektórych Żydów zbyt
              mocno stara się zdewaluować nas jako naród, wyśmiewając ważne dla nas sprawy i
              zrobić z nas bezpaństwowców, zbyt dużą cenę zapłaciliśmy, żeby teraz się tego
              wyrzec i zostać właściwie takim gorszym Europejczykiem. Zastanawia mnie też
              dlaczego gdy ktoś jest (albo uważa się za Żyda) wyśmiewa z pogardą wszystko co
              ważne dla Polaka, to jest dla mnie zagadka.
              • boston911 Re: Antysemityzm a antypolonizm ... . 20.07.06, 00:15
                Kika,
                Chetnie podyskutuje z Toba na tematy, ktore podjelas w swojej wypowiedzi. O
                niektorych sprawach, ktore poruszylas, nie mam zielonego pojecia (np. ze
                Michnik propaguje antysemityzm, itd.). Musze jednak zaprzeczyc Twojej
                powierzchownej i niezgodnej obserwacji, ze nie czuje sie Polakiem. Nie ma nic
                bardziej nieprawdziwego jak to stwierdzenie. W jaki sposob doszlas do takiego
                wniosku? Zupelnie mnie nie znasz, a fakt, ze nie mieszkam w Polsce nie jest
                decydujacy o tym czy czuje sie Polakiem. Jestem polskim Zydem i choc mam
                podwojne obywatelstwo, nigdy nie mialem zamiaru zrzekac sie polskiego. Polska
                jest moim domem. Tam pochowalem swoja matke. Tam wroce. Tylko mam nadzieje, ze
                nikt mi na grob nie nasra. Eeech, troche humoru nie zaszkodzi.
                • 1410_tenrok Boston - to jest antysemitka. Standardowa.. 20.07.06, 00:42
                  Kiedy przeczytasz Malowanego Ptaka, czy inne ksiązki na ten temat, chocby
                  Pianiste lub wspomnienia Marcela Reich Ranickiego. Zobaczysz, że w kazdej
                  przewija sie ten sam temat. Ludzie pomagają. Są rozni. Ale wsrod wierzących
                  przewija sie ta mysl: zabili naszego Pana Jezusa Chrystusa i są wstretni. Ja
                  wychowalem sie w typowo antysemickiej rodzinie. I jestem wyczulony na ta
                  argumentacje. Tu tak argumentuje wiekszosc. Wiekszosc nie moze sobie poradzic z
                  faktem, ze z jednej strony była ubecja w ktorej było 29% Zydów (choc mowia ze
                  prawie 100%, ale tylko po to, aby sie wybielic), a z drugiej strony polska
                  rewolucja, w ktorej zaczeło sie od KORu - rowniez z Zydami. Kiedy działał KOR
                  esbecja, wtedy juz "odzydzona", plula nacjonalistycznym jadem na Michnika i
                  innych. I co ciekawe, ta argumentacja jest tak głeboka w tym narodzie, ze
                  trudno w to uwierzyc. A co robi Michnik? Czy on skłóca? Nie, ona porusza
                  tematy "z pod dywana". Zadaje pytania. Jest moralizatorem. A tego tu nie
                  znoszą. A przeciez Michnik nie mowi o wszystkim i wszystkich tematów nie
                  porusza. Jedynie te najbardziej zjadliwe dla nacjonalistów. GW nigdy by sie nie
                  odwazyła na pisanie o dwuznacznej roli Oskara Kolbego w okresie przedwojennym.
                  W tym kraju przeciez nie ma Zydów, te nedzne resztki - jakies 15-20 tysiecy.
                  Oni zostali na przekor wszystkiemu. A walka toczy sie przeciez na noze. Jak
                  mozna nazwac te głupoty wygadywane prze "odzydzacza" polskiej literatury z
                  elpeer. Prawda jest taka, że 700 lat spowodowało powstanie wspolnych sfer. A te
                  zrodziły najwybitniejsze zjawiska. Przeciez iluminarze literatury polskiej -
                  Rey, Mickiewicz, Tuwim, Brzechwa to Zydzi. A przeciez nie tylko literatura, ale
                  cała kultura nasza zawdziecia Zydom bardzo wiele. I o co chodzi? Tak na prawde
                  chodzi o podgrzewanie atmosfery przez srodowiska nacjonalistyczne. I tak na
                  prawde chodzi o podgrzewanie atmosfery przez ludzi podobnych do Manka
                  Kaluskiego, ktorzy lubią wrzucic granat do szamba i popatrzec, co sie stanie.
                  Zauważylem, ze na wielu forach, na ktorych spotykają sie Polacy i ich dawne
                  mniejszosc, dochodzi do podobnych wybryków. Ale niestety fora o tematyce
                  zydowskiej są najbardziej wredne. Co wiecej, na tych forach pojawiają sie
                  specjalnie masy gosci, tylko po to aby dac wyraz swojemu antysemityzmowi. Choc
                  byc moze - nigdy zadnego Zyda w swojej okolicy nie widzieli.
                  • boston911 Re: Boston - to jest antysemitka. Standardowa.. 20.07.06, 01:15
                    No tak, musze poczytac takie ksiazki. Tu gdzie mieszkam nikt tak glosno nie
                    pyskuje na te tematy. Tak jak mowisz, ze tam to ida na noze jesli chodzi o
                    zydowstwo. Czemu to dla Polakow taki wrazliwy temat? Zalozylbym sie, ze gdyby
                    ktos ukielznal ta cala energie, ktora idzie w te walki na noze o zydowstwo
                    mozna byloby juz za ten czas zbudowac nie jedna, ale dwie pieciopasmowe
                    autostrady z Krakowa do Gdanska.
                    Jesli chodzi o Twoja przedmowczynie Kike, to na razie daje jej kredyt mojej
                    watpliwosci. Musialbym z nia dluzej podyskutowac, zeby stwierdzic czy
                    faktycznie jest jak mowisz.
                    • 1410_tenrok Re: Boston - to jest antysemitka. Standardowa.. 20.07.06, 01:30
                      Za długo mieszkasz w Bostonie(?). Tu energia z reguły idzie w gwizdek! Takie sa
                      zasady gry. A ten co sie wyroznia, albo robi cos dobrego - tego natychmiast sie
                      kasuje (deletuje). Brak pragmatyki!!!!
                      Pozdrawiam serdecznie.
                    • gentile1 Re: Boston - to jest antysemitka. Standardowa.. 20.07.06, 02:05
                      Brawo,brawo, coż za dobór lektur, Ja ze swej strony proponuje
                      jeszcze "Fragments" Benjamina Wiłkomirskiego, "Poczatek"
                      Szczypiorskiego,"Sąsiedzi" Grossa tudzież 'Los utracony" Imre Kertesa.
                      Dlaczego? zprostego powodu ,jak powiedział(a) pewna klasyk bzdetu medialnego Pan
                      (i) Anna Laszuk "...są to ksiazki niezwykle wartościowe ze wzgledu na
                      tematykę". A wiec mamy wartosciowanie nie na bazie walorów literackich czy
                      intelektualnych, kryterium windujacym ksiazkę w hierarhi ważnosci jest
                      dotykanie przez autora właściwej tematyki.Tematyka właściwa to ta
                      eksploatujaca, wrecz wałkujaca do znudzenia martyrologie żydów (broń boze innej
                      nacji!) i eksponujaca irracjonalną z definicji nienawisc gojów do narodu
                      wybranego. A skad ta nienawiść? zapyta ciekawski Jaś. Znikąd ,bez powodu
                      odpowie uczony interpretator zawsze znajacy odpowiedź na zadany temat. I to
                      cała historia. Kazdy kto twierdzi że występuja tu jakiekolwiek mniuanse czy
                      subtelności to podły krwiożerczy antysemita niczym Streicher czy Hitler.
                      • boston911 Re: Boston - to jest antysemitka. Standardowa.. 20.07.06, 02:33
                        gentile1 napisał:

> Kazdy kto twierdzi że występuja tu jakiekolwiek mniuanse czy
                        > subtelności to podły krwiożerczy antysemita niczym Streicher czy Hitler.

No dobra, powiedzmy, ze oni wszyscy nie maja racji. Ty masz. I co dalej?
                        Przypomina mi to walenie glowa w sciane. Ludzie, zrozumcie ze plucie tym jadem
                        do niczego dobrego nie prowadzi. No chyba, ze lubicie sie szarpac i zyc w
                        skloceniu. Ale co to za zycie?
                      • wet3 Re: gentile1 20.07.06, 03:20
                        A jak dodamy jeszcze do tego filmy zydowskie przedstawiajace nas jak upiorow -
                        to wowczas mamy prawdziwy obraz oklamywania i opluwania!
                • wet3 Re: boston911 20.07.06, 21:48
                  No, no! Masz ciekawe poczucie humoru gdy mowisz o sraniu na grob - i to jeszcze
                  matki! I powiedz mi otwarcie, jak Polacy maja zareagowac na taka odzywke???
                  Czy zastanowiles sie nad tym co napisales???
                  • boston911 Re: boston911 20.07.06, 22:43
                    wet3 napisał:

> No, no! Masz ciekawe poczucie humoru gdy mowisz o sraniu na grob - i to
                    jeszcze
                    >
                    > matki! I powiedz mi otwarcie, jak Polacy maja zareagowac na taka odzywke???
                    > Czy zastanowiles sie nad tym co napisales???
                    Byla mowa o sraniu na moj grob, nie matki. Po drugie...wyluzuj. Troche humoru
                    tez by ci sie przydalo.
                    • wet3 Re: boston911 20.07.06, 23:01
                      Kolego, jesli bierzesz udzial w bardzo powaznej dyskusji z Polakami, to
                      insynuowanie mozliwasci srania na Twoj grob w Polsce uwazam za bardzo powazny
                      nietakt. Niestety, ale nie wyluzuje, bo to z poczuciem humoru nic wspolnego nie
                      ma.
                      • boston911 Re: boston911 20.07.06, 23:07
                        wet3 napisał:

> Kolego, jesli bierzesz udzial w bardzo powaznej dyskusji z Polakami, to
                        > insynuowanie mozliwasci srania na Twoj grob w Polsce uwazam za bardzo powazny
                        > nietakt. Niestety, ale nie wyluzuje, bo to z poczuciem humoru nic wspolnego
                        nie
                        >
                        > ma.
                        z Polakami? A ja co? Przybleda?
                        Smierdzi mi tu nacjoanlizmem.
                        Poczucie humoru mozna nadrobic butelka wodki. Proponuje kielicha.
                        • wet3 Re: boston911 21.07.06, 14:58
                          boston911 napisał:

> wet3 napisał:
                          >
                          > > Kolego, jesli bierzesz udzial w bardzo powaznej dyskusji z Polakami, to
                          > > insynuowanie mozliwasci srania na Twoj grob w Polsce uwazam za bardzo pow
                          > azny
                          > > nietakt. Niestety, ale nie wyluzuje, bo to z poczuciem humoru nic wspolne
                          > go
                          > nie
                          > >
                          > > ma.
                          > z Polakami? A ja co? Przybleda?
                          > Smierdzi mi tu nacjoanlizmem.
                          > Poczucie humoru mozna nadrobic butelka wodki. Proponuje kielicha.

Bardzo ladnie, ze uwazasz siebie za Polaka - i nie mam prawa tego Tobie
                          odbierac ani negowac, a moge tylko sie cieszyc. Jednak zwazywszy temat
                          aktualnej dyskusji, uwazam ze naszym obowiazkiem jest prawdziwa powsciagliwosc
                          podczas wyrazania maszych opinii. Kielicha bym chetnie chlapnal. Tymczasem
                          pozdrawiam.
              • wet3 Re: kika113 20.07.06, 02:29
                Ladnie to ujelas. Przeszedlem podobna zmiane jak Ty. Dlaczego? - Ot zycie!
                Pracowalem bardzo dlugo w zydowskiej (izraelskiej) firmie. Powoli oczy zaczely
                mie sie otwierac. Antypolonizm (za wyjatkiem paru madrych Zydow) byl powszechny,
                po prostu odrazajacy. Zaczalem glosno wyrazac obiekcje z jakims tam skutkiem.
                Nauczylem sie podstawowego hebrajskiego i mniej wiecej rozumialem co miedzy
                soba Zydzi mowia. Dlugo sie z ta znajomoscia jezyka krylem. Nie wytrzymalem,
                gdy Zydowka rozmawiajac o mnie z kolezanka nazwala (bez zadnego powodu!) mnie
                polska swinia. Powiedzialem jej po hebrajsku, ze skoro ja jestem polska swinia,
                to ona jest wilka swinia zydowska! Wywolalem pieklo. Bylem z nia wezwany do
                dyrektora kompanii. Opisalem zdarzenie i dziwka dostala nagane. Od tego czasu
                moj przelozony czekal tylko okazji aby mnie zwolnic z pracy. Mielismy sporo
                pyskowek i spotkania u dyrektora ale celu nie osiagnal. Takiego szowinizmu jak
                w moim miejscu pracy nie spotkalem nigdzie.
                • remekk Polskojezycznych oddelegowani na to forum .... 20.07.06, 07:19
                  ...dyskusja z nimi pomimo to ma sens . dzięki temu poznajemy cały bezmiar ich
                  perfidii - powoływanie się na produkt chorej wyobraxni zboczeńca Lewinkopfa-
                  Kosińskiego oraz obrona plugawych antypolonizmów to właśnie ich parwdziwe
                  oblicze ... .
                • gentile1 Re: kika113 20.07.06, 10:25
                  To ewolucja typowa dla ludzi którzy zamiast zadowaloć się medialnym naskórkiem
                  próbują głębiej analizować rzeczywistosc. Ja równiez przeszedłem podobną, od
                  naiwnej nastoletniej afirmacji do bezstronnej racjonalnej oceny. Kiedyś
                  reagowałm w podobnie toporny sposób, machanicznie kwalifikujac każdego kto
                  myśli nieco subtelniej w tej materii, jako antysemite. Miałem przy tym to
                  złudne poczucie wyższosci i komfortu typowe dla nieopierzonego ignoranta.
                  Wyznawałem jedynie słuszny poglad i było mi z nim dobrze a jego obrona nie
                  wymagała żadnego wysiłku czy choćby refleksji. Takie swoiste pozaracjonalne
                  perpetum mobile. Podobne postawy znane mi z autopsji z tego okresu obserwuje w
                  sporym steżeniu na tym forum. Jest u sforka obsesyjnych tropicieli
                  antysemityzmów, ksenofobii, rasizmów, nazizmów itp. Oni nie musza argumentować,
                  wystarczy że z wdziekiem beznogiej baletnicy przywala etykietkę i koniec
                  dyskusji. Po po takim oetykietkowaniu dalsza dyskusja sensu nie ma. Dyskutować
                  można z kimś kto analizuje argumenty i chociaz próbuje je zbić, tu protezą
                  argumentu jest dorabianie gęby antysemity etc.
                • 1410_tenrok No wiec posluchaj wet i cała reszta! 20.07.06, 14:09
                  moja matka, jako 20 letnia dziwczyna pracowała jako referentka
                  w "Judenverwaltung" w małym miasteczku na Podlasiu. Była biuralistką w dziale
                  nieruchomosci. Co kilka dni miała obowiazek pojsc do Ghetta, aby sprawdzic, czy
                  wszystko jest "in Ordnung". Wychowała sie w miasteczku o procentach 40-40-20
                  (Białurusini, Zydzi, Polacy). Kiedy mowi o tych czasach - powtarza, ze
                  odczuwała wielką satysfakcje z powodu losu Zydów. Jak młoda polska dzieczyna
                  moze dostac takiej zwierzęcej nienawisci? Tego nie byłem w stanie nigdy
                  zrozumiec, poniewaz z jej opowiesci nie wynikało, aby Zydzi jej lub reszcie
                  nasze rodziny cokolwiek uczynili. Kiedy w 1942 roku goscie z Einsatzkommando
                  wywiezli Zydow do pobliskiego lasu i przez dobre 4 dni wykonywali
                  swoja "higieniczną" robotę na 5000 ludzi, matka moja nic nie czuła - tak mowi
                  po dzis dzien. Z lasu dochodziły krzyki i wrzaski mordowanych ludzi. Kiedy
                  mysle o opowiesciach mojej matki, rozumiem Zydów, ktorzy z Tobą pracowali. A
                  takich miejsc w Polsce było wiele.........
                  Nie jestem ani filosemitą ani czyms tam w tym rodzaju. Interesują mnie jedynie
                  ludzie odczucia.
                  • gentile1 Re: No wiec posluchaj wet i cała reszta! 20.07.06, 14:28
                    Kolego liczebniczy, widze ze tradycyjne quasiargumentacja i tradycyjnie obok
                    tematu. Tradycyjnie też zamiast racjonalnie polemizować grzeźniesz w
                    emocjonalnej emfazie obowiązkowo z odwoływaniem sie do kłonicy holocaustu.
                    Zamiast odniesć sie do konkretów lepiej przywalić cepem shoah, udawać zbolałego
                    humaniste pełnego beżbżeżnego zalu, osłupiałego niepojetością i banałem zła.
                    Tyle że co to ma do rzeczy. Oni ci mówia o tym że w pomidorowej pływa mucha ty
                    na to że w oświęcimiu jedli surową brukiew, i na tym pozimie mijacie sie
                    semantycznie. (dla ścisłosci, to była metafora z tymi potrawami)
                    • 1410_tenrok Gentile - to nuda! Jak w polskim filmie! 20.07.06, 14:39
                      A jakies konkretne zarzuty, czy tylko ten antysemicki chłam?
                    • 1410_tenrok Re: No wiec posluchaj wet i cała reszta! 20.07.06, 14:40
                      socjotechnika mnie nudzi i za to stawiam pały!!! Nie zdałbys u mnie egzaminu!!!
                      • gentile1 Re: No wiec posluchaj wet i cała reszta! 20.07.06, 14:52
                        Rozumiem że to egzamin z wywijania cepem antysemityzmu i innymi fobiami, z
                        pokorą przyznaje że na pewno bym go nie zdał. Poza tym zaliczyłem wszystkie
                        jakieś 15 lat temu a sprawdzanie sie w przemiocie który wykładasz czyli WF nie
                        uśmiecha mi sie ze wględu na upał.
                        Przypomina sie tu pewien kawał o zomowcach którzy podchodzili do egzaminu na
                        inteligencje, mieli umieścic przedmioty o różnych kształtach w odpowiednich
                        formach. Egzamin wypadł świetnie, 20% zdajacych wykazało sie niezwykła
                        inteligencją , 80% niezwykłą siłą.
                        Obawiam sie że należysz do tej drugiej grupy.
                        • 1410_tenrok gentile - jestes nudny, wygrales, zakonczymy 20.07.06, 15:24
                          dyskusja jest bez sensu. Dla mnie strata czasu. pa pa.
                    • boston911 Re: No wiec posluchaj wet i cała reszta! 20.07.06, 16:05
                      no i jaki sens ma ta wypowiedz? Czemu sluzy? Na pewno nie polepszysz zycia
                      nikomu taka postawa.
                      • boston911 Re: No wiec posluchaj wet i cała reszta! 20.07.06, 16:06
                        boston911 napisał:

> no i jaki sens ma ta wypowiedz? Czemu sluzy? Na pewno nie polepszysz zycia
                        > nikomu taka postawa.
                        dla wyjasnienia to bylo w odpowiedzi do gentile1.
                        • gentile1 Re: No wiec posluchaj wet i cała reszta! 20.07.06, 16:19
                          oj prostaki wam to najwyraźniej tylko łopatą do łba trzeba kłaść. Jakolwiek
                          umowność konwencji jest poza waszym zasięgiem troglodyci
                  • wet3 do 1410_tenrok 20.07.06, 16:16
                    1410_tenrok napisał:

> moja matka, jako 20 letnia dziwczyna pracowała jako referentka
                    > w "Judenverwaltung" w małym miasteczku na Podlasiu. Była biuralistką w dziale
                    > nieruchomosci. Co kilka dni miała obowiazek pojsc do Ghetta, aby sprawdzic,
                    czy
                    >
                    > wszystko jest "in Ordnung". Wychowała sie w miasteczku o procentach 40-40-20
                    > (Białurusini, Zydzi, Polacy). Kiedy mowi o tych czasach - powtarza, ze
                    > odczuwała wielką satysfakcje z powodu losu Zydów. Jak młoda polska dzieczyna
                    > moze dostac takiej zwierzęcej nienawisci? Tego nie byłem w stanie nigdy
                    > zrozumiec, poniewaz z jej opowiesci nie wynikało, aby Zydzi jej lub reszcie
                    > nasze rodziny cokolwiek uczynili. Kiedy w 1942 roku goscie z Einsatzkommando
                    > wywiezli Zydow do pobliskiego lasu i przez dobre 4 dni wykonywali
                    > swoja "higieniczną" robotę na 5000 ludzi, matka moja nic nie czuła - tak mowi
                    > po dzis dzien. Z lasu dochodziły krzyki i wrzaski mordowanych ludzi. Kiedy
                    > mysle o opowiesciach mojej matki, rozumiem Zydów, ktorzy z Tobą pracowali. A
                    > takich miejsc w Polsce było wiele.........
                    > Nie jestem ani filosemitą ani czyms tam w tym rodzaju. Interesują mnie
                    jedynie
                    > ludzie odczucia.

Moze Twoja matka nie powiedziala Tobie wszystkiego, co wiedziala i widziala?
                    Moze chciala Tobie czegos zaoszczedzic? Znow robisz zasadniczy blad bo mowisz
                    tylko i JEDNEJ stronie - a tak nie wolno! Przypomnij sobie (albo poczytaj o
                    tym) zachowanie sie tej drugiej strony w czasie gdy odzyskiwalismy
                    niepodleglosc i w 1939 roku i po az do wojny niemiecko-sowieckiej w 1941 roku.
                    W obu przypadakach na szczegolne wyroznienie zasluguja Zydzi z Grodna,
                    Bialegostoku i Wilna atakujacy Polakow razem z sowieciarzami! Zobacz kto
                    sporzadzal listy Polakow do wywozki na Sybir. Przypadki tego typu mozna ciagnac
                    w nieskonczonosc. Jesli chodzi te kobiete w pracy, to byla mloda Zydowka
                    urodzona w Indiach! W Polsce nigdy nie byla. Pomysl wiec kto jej nauczyl
                    nienawisci.
                    • gentile1 Re: do 1410_tenrok 20.07.06, 16:24
                      stary daj sobie spokój z tłumaczeniem czegokolwiek betonowi. Dla betonu jesteś
                      antysemitą i basta. Przytaczanie faktów dla tych jełopów to antysemityzm,
                      traktowanie równo polaków i żydów też antysemityzm, każdy kto nie podchodzi do
                      ich ulubieńców na kolanach ,w worku pokutnym i nie posypuje sobie głowy
                      popiołem to antysemita. Oni tym słowem zastępuja sobie myślenie. Gadasz z
                      slepym o kolorach
                    • 1410_tenrok Re: do 1410_tenrok 20.07.06, 16:59
                      Moja matka opowiedziala mi dokładnie wszystko, podobnie jak moj ojciec.
                      Opowiadali mi rowniez o rozrywkach tamtejszej młodziezy gimnazjalnej z okresu
                      przed 1939. Otoz rozbijano zydowskie prywatki. Sama uczestniczyła w takich
                      zabawach. To jest codziennosc podlaskich miasteczek w okresie przedwojennym. Ta
                      codziennosc zrodziło to, co stało sie pozniej. Ta codziennosc zrodziła
                      nienawisc w okresie lat 1939-1941 na obszarze strefy sowieckiej i staniecie
                      wielu młodych Zydów po stronie sowietów. Ta codziennosc stworzyła radosc ludzi
                      z okazji wkroczenia Wehrmachtu i liczne pogromy o mniejszym i wiekszym walorze
                      dla ludzi pokroju Grossa. Znam całą historie, rowniez inne ciekawe, nie
                      dotyczące tego tematu wątki.
                      Moja matka zyła rowniez w Grodnie, ale nie we wrzesniu 1939 roku. Tak sie
                      składa, że te rozmowy prowadzone były przez kilkadziesiąt lat. Wiec wiem
                      wszystko na ten temat. Moja matka była normalnym człowiekiem, zadnym
                      szmalcownikiem. Nie miała nic do ukrycia, poniewaz nie popełniła zadnych czynów
                      kryminalnych. Popełniła jedynie "przestepstwa" wobec komuny, za co zresztą
                      chciano ja rozstrzelac. Ale za nia ganiał wówczas Polak, zresztą jeden z
                      pozniejszych szefów "komunistycznego gestapo" w latach 60-80... To normalne
                      losy na tej ziemi. Wiem tez, co o tym mysleli inni ludzie. I znam rozne
                      przedwojenne teksty. Rowniez cykle artykułów z pod reki Oskara Kolbego. Nie
                      jestem filosemitą, ale interesuje mnie prawda. Nie wierze w zlo człowieka,
                      wierze w splot okolicznosci to zło rodzących. Gdzies zawsze znajduje sie
                      początek łańcucha wydarzeń. My z reguły wchodzimy do łódki płynącej strugą
                      historii gdzieś w trakcie podróży i wielu wątków nie znamy. Kwestią jest sprawa
                      rozwikłania i powiedzenia sobie otwarcie jak do tego doszło.

I niech ten gosc "gentile" sie nie wtrąca. On mnie nudzi.
                      • wet3 Re: do 1410_tenrok 20.07.06, 18:48
                        Widze, ze zaczynamy normalnie rozmawiac - co bardzo sie chwali! Rozumiem, ze
                        rozbijanie tych prywatek zydowskich bylo glupkowatym swinstwem. Ale wiesz gdzie
                        siegaja korzenie takich postaw? Polacy nie zapomnieli Zydom ich staran o to,
                        aby Polska nie odzyskala niepodleglosci. Pamietali, iz ludzie wiedzieli, ze
                        dzieki wysilkom Zydow nie dostalismy Gdanska i Gornego Slaska, ktore
                        praktycznie byly juz nam przyznane dzieki wspanialej postawie Dmowskiego w
                        Wersalu. Gdansk zostal wolnym miastem, a na Slasku (podobnie jak na Mazurach)
                        przeprowadzono oszukanczy plebiscyt. Stalo die to z powodu "wysilkow
                        dyplomatycznych" polskiego Zyda! A czy wiesz, ze w tym czasie Zydzi mieli
                        czelnosc demonstrowac w miastach polskich (jak np. Kielce) i wrzeszczec "precz
                        z biala gesia" (tak nazywali naszego bialego orla). A czy wiesz, ze w czasie
                        ataku Ukraincow na Lwow Zydzi trzymali z Ukraincami? O atakowaniu Polakow
                        wspolnie z sowietami a Wilnie, Grodnie, Bialymstoku oraz innych miastach juz
                        wspominalem. Wiec wszystko ma swoje przyczyny bo cos takiego jak pamiec
                        istnieje.
                    • 1410_tenrok do wet3 20.07.06, 17:06
                      Czy byłes w Izraelu w latach 70? Ja wtedy tam byłem - bardzo krótko. Słyszałem
                      wielu ludzi mowiacych po Polsku. Ale pamietam opowiesci ludzi, ktorzy byli tam
                      wczesniej. Tak jak obecnie rosyjskcy Zydzie sa większoscią. Tak wówczas,
                      większosc stanowili polscy Zydzi. Tu masz odpowiedz na pytanie, kto tą indyjską
                      zydówke nauczył nienawisci do Polaków. Ta nienawisc tam jest. I nie ma co tego
                      negowac. I mozna to nazwac antypolonizmem.
    • b.6.1966 Re: MARIAN. kaluski-------------------------- ----- 20.07.06, 00:51
      bardzo fajnie, ze rodzina byla antysemicka! GITOWO!
      Tyle, ze wyrosles na biedna chlopczyne, co zdania i JAJ poszukuje w
      odpowiedziach, a wiedze posiada tak rozlegla, jak Ocean u wybrzezy Australii!
      • wet3 re: b.6.1966 20.07.06, 16:24
        b.6.1966 napisała:

> Marian kaluski.......... bardzo fajnie, ze rodzina byla antysemicka! GITOWO!
        > Tyle, ze wyrosles na biedna chlopczyne, co zdania i JAJ poszukuje w
        > odpowiedziach, a wiedze posiada tak rozlegla, jak Ocean u wybrzezy Australii!

To ma byc dowcip? wysilek? zart??? Nie! - To jest bezdenna, irracjonalna
        GLUPOTA!
    • sauternes Polacy nie moga mowic o zydach bez emocji 20.07.06, 16:58

powod jest prosty,bo zydzi do wiekow zasiedlali nasze ziemie; tu znalezli
      przyjazna gleba dla pielegnowania swojej religii.
      Ale tez jako spolecznosc nigdy nie byli za odzyskaniem przez Polske
      niepodleglosci.To stad braly sie napiecia miedzy Polakami a zydami,bo Polacy
      nie rozumieli dlaczego zydzi w najlepszym przypadku sa obojetni w kwestii
      niepodleglosci Polski,a czesto wrogo ustosunkowani do dazen niepodleglosciowych
      Polakow.
      Mieli tez inne plany wobec POlski i z tych nigdy nie zrezygnowali

www.naszawitryna.pl/ksiazki_47.html
      to dlatego relacje Polacy Zydzi sa nacechowane wrogoscia,podejrzliwoscia.
      Nie,Polacy nie moga mowic bez emocji o zydach.

Co do tekstu Kaluskiego to aczkolwiek wyglada na rezolutny,to mamy tu
      podejrzenia ze tem pan robi za rodzaj prowokacji wobec forumowiczow.

Sam jest zydem adwentysta,i ssa znane jego wypowiedzi tak opluwajace Polakow na
      forum,ze trudno uwierzyc w jego jenkielskosc co chetnie tez podkresla.
      Mozna znalezc na forum bardzo wredne wypowiediz o Polakach autorstwa Kaluskiego

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=43307071&a=43373798
      a tu klamstwa i manipulacje Kaluskiego

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=43307071&a=43373798
      teraz prosze sobie wyrobic opinie o tym kim naprawdee jest Kaluski

• remekk Szokujace przykłady ... . 22.07.06, 09:00
    • remekk Szokujace przykłady ... . 22.07.06, 09:00
      • wet3 Re: Szokujace przykłady ... . 22.07.06, 14:46
        "remekk"! - Dziekuje bardzo za umieszczenie tych tak bardzo szokujacych
        przykladow zydowskiej "obiektywnosci" w stosunku do Polakow. Mam nadzieje, ze
        uczestnicy tego forum przeczytaja to. Powinny one naiwnym otworzyc oczy i
        umysly, zas na bezpodstawnie oskarzajacych nas powinny podzialac jak lodowaty
        prysznic. Nowak-Jezioranski i Karski skompromitowali sie doszczetnie. Pierwszy
        przez wspolprace z Niemcami jako treuhander i klamca. Drugi zas co innego mowil
        o Zydach w czasie okupacji, a zupelnie co innego poznej - przez co stal sie
        niewiarogodny. Pozdrawiam.
        • eon3 Re: Szokujace przykłady ... . 22.07.06, 15:11
          Na forum obok polakożerca napisał coś tekiego.No comments! "No wiec sluchaj
          typowy polski antysemito i rasisto.... Zieje z ciebie nienawisc
          i zlosc ...Kaluski... czekaj, czekaj, gdzies slyszalem o tobie ...cos mi sie
          zdaje ze skrobales do polskich wypocin z Melbourne lub Sydney. Silisz sie
          kolego jak bys mial zatwardzenie !!! To wlasnie takich jak ty powinno
          sie "raz na zawsze zamknac" zeby nie pluli jadem wokolo i na wszystkich !!!
          Zydzi sa narodem jak kazdy, sa otwarci i szczerzy... robia pieniadze i nie
          ogladaja sie na szczekajacych pieskow takich jak ty kanalio !!! Marzysz o
          pieniadzach i dobrobycie , o umiejetnosci do robienia biznesu...zachowujac sie
          przy tym jak przyslowiowy pies soltysa !!!! co to sam nie zjad a drugiemu nie
          dal !! Jezeli moge cos poradzic to zlap sie za robote i nie szukaj winnych w
          tym ze polska byla , jest i bedzie miejscem ktore tak naprawde nie powinno
          isniec. Rozbiory, zabory i temu podobne okreslenia..czyz to nie pasuje do
          Polski ???? Rozebrac, zaorac a takich jak ty nieudacznikow zagonic do
          zydowskiej fabryki do ciezkiej pracy !!!! Wiec nie pluj sie koles a naucz sie
          tolerancji i poszanowania innnych bez wzgledu na ich rase czy pochodzenie.
          Faktem tez jest ze nikog bardziej niz polakow nie kole prawda w oczy....
          Pozwolisz ze dolacze sie do opini szanownego pana Grossa...Polska i polacy sa w
          rownym stopniu z nazistami,odpowiedzialni za Holokaust... Przyjmujac ten fakt
          jako prawde bedzie ci latwiej zyc, usmiechac sie i zyczyc wszystkim ktorzy zyja
          wokol ciebie wszystkiego dobrego...czego i Tobie zycze..."
          • wet3 re: eon3 22.07.06, 17:50
            Czemu nie przeczytasz stron, ktore podal remikk. Nie pluj na zapas. To do
            niczego nie prowadzi. Czemu wypisujesz bzdury na temat Kaluskiego? Czyzby z
            prawdziwej nienawiszci - takiej bez dna? To sprawy nie rozwiaze. Kaluski ma
            racje i prowokuje nas do myslenia oraz patrzenia na problem calosciowo, a nie
            tylko z jednej (zydowskiej) strony. Wez lepiej udzial w konstruktywnej
            dyskusji.
            • 1410_tenrok a gdziez to jest konstruktywna dyskusja? 23.07.06, 00:27
              opluwasz bohaterów - Karskiego i Nowaka Jezioranskiego. A coz sam człeczyno
              zrobiłes, aby zmienic tę sytuację? Klaszczesz durniom typu remek, ktory jedynie
              jątrzy. A zastanowiles sie nad tym, dlaczego ktos te swinstwa pod naszym
              adresem wygaduje? Jezeli się o to prosisz. Umieszcze Ci skan z artykułów
              niejakiego Oskara Kolbego, tak, tak, ten sam! Bedziesz sobie mogl przeczytac,
              jakie ten "swiety" wypisywał paszkwile na Podlasiu. Co pisal po tzw.
              Kristallnacht! Jak zapytywał, "dlaczego w Polsce nie ma tak mądrych ludzi, jak
              pan kanclerz niemiecki Adolf Hitler". Kiedy to przeczytasz - zrozumiesz
              wszystko. I wówczas odpowiesz sobie sam na wszelkie pytania. Prawda, kolego
              bywa okrutna. Na tą prawde, jako Polacy nie zasłużylismy, ponieważ nie my
              dokonalismy tego mordu! Ale wielu z nas go pochwalało i nadal bywa z tego
              dumna! A tacy jak Wy, nie robią nic, aby to zmienic! Wiecej - wykopują coraz
              głębsze okopy Sw. Trójcy!
              • wet3 Re: a gdziez to jest konstruktywna dyskusja? 23.07.06, 01:15
                Moneta ma dwie strony. Ty piszesz tylko o jednej. Nie wiesz, ze Nowak-
                Jezioranski wspolpracowal z Niemcami jako "treuhaender" - i to wlasnosci
                zydowskiej! Czy wiesz co oznaczala pozycja treuhaendera? Jak nie wiesz to ci
                powiem: jawna wspolprace z Niemcami. Przeczytaj sobie wypowiedzi Nowaka-
                Jezioranskiego i Karskiego na temat Polski i Polakow, na stronach ktore
                podal "remekk". A pamietasz jak udowodniono Karskiemu klamstwo gdy twierdzil,
                ze byl w Belzcu - gdzie nigdy nie byl? To tylko kropla w morzu. Przeciez obaj
                dyskwalifikuja sie!
          • srul Re: Szokujace przykłady ... . 23.07.06, 00:33
            eon to naprawde ciekawe co mówisz, a co mówią lekarze?

...Polska i polacy sa w
            >
            > rownym stopniu z nazistami,odpowiedzialni za Holokaust... Przyjmujac ten fakt
            > jako prawde bedzie ci latwiej zyc, usmiechac sie i zyczyc wszystkim ktorzy
            zyja
            >
            > wokol ciebie wszystkiego dobrego...czego i Tobie zycze..."

To drogi paranoiku taki sam fakt jak to ze polska i polacy są odpowiedzialni za
            rozpetanie II wojny światowej.
            Czas najwyższy na wizyte u psychiatry
    • marian.kaluski Kto gorszy: Polacy czy Zydzi? 23.07.06, 01:11
      19 lipca 2006 roku jednoczesnie w witrynie internetowej Polskiej Agencji
      Prasowej – Polonia dla Polonii oraz na Forum „Gazety Wyborczej” ukazal się mój
      poniższy komentarz pt. „Polscy antysemici – żydowscy polakożercy; wokół książki
      J.T. Grossa Strach”:

„Jaka jest różnica między polskimi antysemitami a żydowskimi polakożercami?
      Żadna!
      Poza tylko jednym faktem, że dzisiaj polscy antysemici to naprawdę margines
      społeczny (o czym mówili niedawno np. naczelny rabin Polski Michael Schudrich
      i Adam Michnik, odpowiadający na polakożerczą wypowiedź Elie Wiesela), a Żyd-
      polakożerca to dzisiaj zjawisko masowe wśród Żydów na całym świecie,
      szczególnie jednak w USA i Izraelu.
      Potępiajmy polski antysemityzm, jako rasizm, potępiajmy czarne strony z
      historii Polski i stosunków polsko-żydowskich (jak np. szmalcowników z II
      wojny światowej). Potępiajmy jednak również żydowskie polakożerstwo, bo to
      akt również wymierzony w drugiego/innego człowieka. Potępiajmy również i to
      co złego Żydzi wyrządzlili Polsce i Polakom. Bo tylko PRAWDA nas - czyli
      Polaków i Żydów - wyzwoli ze szponów nienawiści.
      Walczmy więc na równi i z polskim antysemityzmem i z żydowskim
      polakożerstwem. Badajmy i ogłaszajmy CAŁĄ PRAWDĘ o stosunkach polsko-
      żydowskich wczoraj i dzisiaj.
      Ze złem trzeba walczyć. Szczególnie muszą to czynić chrześcijanie. Bowiem
      obowiązkiem dobrego chrześcijania jest walka ze złem i o prawdę. A większość
      Polaków uważa się za chrześcijan. W chrześcijańskiej Polsce nie powinno być
      miejsca na antysemityzm!
      Wybiórcze badanie dziejów stosunków polsko-żydowskich, czyli takie, które
      uwypukla grzechy Polaków wobec Żydów, przy jednoczesnym świadomym
      przemilczaniu tego co Żydzi złego zrobili wobec Polski i Polaków, to nie
      tylko droga do nikąd, ale wręcz sianie nienawiści Polaków do Żydów, czyli
      antysemityzmu.
      Jest to więc apel i przestroga dla polskich historyków i polskich mediów,
      którzy chociaż uważają się za Polaków czy za polskie media, bardzo często
      szkalują Polskę i Polaków lub jeszcze częściej grzeszą samym faktem
      przemilczania spraw nieprzychylnych dla Żydśw przy jednoczesnym "dokopywaniu"
      Polakom!
      Takie postępowanie to nie tylko skandal, to wręcz zdrada Polski, Polaków i
      polskich interesów narodowych, a przede wszystkim PRAWDY. W konsekwencji jest
      to działalność na rzecz antysemityzmu i polakożerstwa!

Marian Kałuski, Australia”

Na ten komentarz zareagował jeden z profesorów polskich w Australii,
      przysyłając mi jesycye tego samego dnia (19 lipca) e-mail następującej treści:

„Czy rzeczywiscie, Panie Redaktorze, "polakozerczosc" jest zjawiskiem masowym
      wsrod Zydow na calym swiecie? Obcujac wsrod Polonusow w USA i w Australi co raz
      to napotykalem i napotykam sie na objany, przejawy, "residua" polskiego
      antysemityzmu, ale nie zaryzykuje uogolniania. gdyz takowe swiadcza o
      pozostalosciach jakiegos bakcylu.
      Kiedy zjawi sie Pan u mnie, azeby przedyskutowac...”.

W odpowiedzi22 lipca br. przesłałem panu profesorowi wysłałem długą listę
      przykładów na polakożerstwo Zydów, którą zamieścił na Forum „Gazety Wyborczej”
      19 lipca br. niejaki „remekk” („Nie tylko groSS”) poprzedzoną moim listem,
      następującej treści:

„Szanowny Panie Profesorze,
      Może garść tych przykładow z Forum “Gazety Wyborczej” (nie moje!) przekona
      Pana, ze polakożerstwo wśród Zydów jest dużo większe niż antysemityzm u
      Polaków. I na pewno bardziej niebezpieczne dla PRAWDY i dla Polaków, niż polski
      DOMOWY antysemityzm dla Zydów.
      Ja wiem, że byli, są i będą wspaniali Zydzi. Ale oni – w odniesieniu do Poaków –
      ZAWSZE byli mniejszością! Niestety, taka jest prawda.
      Pozdrawiam,
      Marian Kałuski”

Natomiast 23 lipca br. wysłałem profesorowi artykuł prof. Jerzego Roberta
      Nowaka o bardzo krytycznym, i to nawet wśróde polskich filosemitów!, odbiorze w
      Polsce książki Grossa „Strach” pt. „Przeciw fałszowaniu historii” („Nasz
      Dziennik” 22-23 lipca 2006) wraz z następującym listem:

„Szanowny Panie Profesorze,
      A oto poniżej obszerne i fachowe omówienie ostatniej polakożerczej książki
      Grossa “Strach” (prof. Jerzy Robert Nowak „Przeciw fałszowaniu historii” Nasz
      Dziennik 22-23 lipca 2006, Warszawa). Przy samej tej polakożerczej książce
      nagłaśnianej w Ameryce domowy antysemityzm Kowalskich jest czymś co mozna w
      zupełności ignorować, bo on żadnej krzywdy Zydom nie czyni. Poza tym polski
      domowy antysemityzm nie ma podłoża RASOWEGO. Ludzie po prostu nie lubią Zydów.
      Nie ma nic w tym złego, szczególnie jeśli mają powody ku temu. Elie Wiesel w
      jednej ze swoich książek napisał, ze Zydzi mają prawo nie lubić Niemców. Jesli
      tak, to dlaczego Polacy MUSZĄ kochać Zydów, którzy (poza wyjątkami!!!, a
      wyjątki potwierdzają regułę) są dzisiaj, a właściwie już od ponad 100 lat, obok
      Niemców do 1945 roku i Rosjan po dziś dzień, NAJWIĘ EKSZYMI WROGAMI POLSKI I
      POLAKÓW?!
      Szkoda, że tak jest. Tym bardziej, ze mogło by być lepiej. Ile rzeczy
      pozytywnych łączy oba narody i łączy Zydów z Polską!!! Można smiało powiedzieć,
      że gdyby nie Polska to dzisiaj na pewno świat żydowski wyglądał by zupełnie
      inaczej, byłby mniej liczny i dużo gorszy, bo byłoby tylko bardziej prymitywne
      pod każdym względem żydostwo świata turecko-arabskiego. Niestety, Zydów
      przyjaźń z Polakami nie interesuje. Polskę widzą jedynie jako miejsce kaźni
      Zydów podczas II wojny swiatowej, a Polaków jako naród, który JAK JEDEN MĄŻ
      współpracował z hitlerowcami w wymordowaniu Zydów (słynna wypowiedź premiera
      Izraela Begina dla telewizji holenderskiej w 1979 roku, że najwyżej TYLKO stu
      Polaków ratowało Zydów; a powiedział to wtedy, kiedy w ogrodzie Yad va-Shem w
      Jerozolinie było już posadzonych kilka tysięcy drzewek dla polskich wybawicieli
      Zydow!). Czy zapomnial Pan o innej PUBLICZNEJ antypolskiej wypowiedzi innego
      premiera Izraela Shamira, który bezwstydnie, jak prawdziwy rasista!,
      powiedział, ze „Polacy wypijają antysemityzm z mlekiem matki”?!
      Slusznie napisał inny pisarz żydowski B. Singer: Zydzi nie moga życ bez
      antysemityzmu. Jeśli gdzieś go nie ma, to doprowadzą do niego.
      Panie Profesorze, jest Pan Polakiem. Jest Pan przyjacielem Zydow. Jednak ta
      przyjaźń nie powinna być aż tak ślepa, aby z polskiego „antysemityzmu” robić
      przysłowiowe widły z igły i jednocześnie ignorować żydowskie polakożerstwo.
      Taki człowiek jak Pan - intelektualista-profesor uniwersytetu - nie ma prawa
      ignorować PRAWDY. Co nam pozostaje, to jedynie dążyc do polepszenia stosunków
      polsko-żydowskich. Można to jednak osiagnąć jedynie poprzez głoszenie PRAWDY,
      gdyż, jak to powiedział „polski” papież Jan Pawel II, tylko „prawda nas
      wszystkich wyzwoli”.
      Z poważaniem,
      Marian Kałuski"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka