Dodaj do ulubionych

Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkołach

• 2aigel Nie wycofywać 4 godz. WF-u!! Geritychu paralito!!! 24.07.06, 22:47
      Histornię swoją drogą ale nie za 4 godzinę WF!!!!!!!!!!!
      • kozaczek3 A może za religie? 24.07.06, 22:50
        2aigel napisał:

> Histornię swoją drogą ale nie za 4 godzinę WF!!!!!!!!!!!
    • wooward Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 22:56
      hm kto tego nie widzial ten kiep :D

www.joemonster.org/article.php?sid=6126
    • vomitorium1 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:01
      a czy dziewczyna w kufajce nie jest bardzej seksowna ?
      a czy ksiądz, zakonnica, policjant (w swych ornatach) nie wzbudzają większego
      szacunku ?
      a czy nurek w swym skafandrze jest niezatapialny ?
      to są pytania, które dręczą społeczeństwo,
      i na które rząd w najbliższych latach musi znaleźć odpowiedź !
      • totalna_apokalipsa Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:14
        No, jakbym spotkała policjanta w ornacie, to definitywnie byłby to ten dzień,
        kiedy zdecydowałabym sie opuścić ten piękny kraj:)
    • intel-e-gent To wcale nie jest zły pomysł 24.07.06, 23:01
      Kiedy szedłem do szkoły w 1987 roku, nosiło się jeszcze mundurki. Pamiętam, że
      bardzo zazdrościłem chodzącym w mundurkach :) Nie dlatego, że ciągnęło mnie do
      munduru, ale dlatego, że mi się podobały.
      Ktoś tu wspomniał o tym, że nie byłoby widać różnic majątkowych. Pewnie tak.
      Natomiast znacznie ważniejsze jest wyraźne wyróżnienie młodzieży szkolnej od
      gości w szkole.
      PS W Anglii, w najlepszych szkołach, nosi się mundurki...

zapiskizoblezonegomiasta.blox.pl
    • kubiktx Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:02
      Wiekszosc postow widze jest napisanych przez to "komunistyczne" pokolenie.
      Wspominaja z sentymentem swoja szkole - dlatego popieraja mundurki. Ludzie
      zastanowcie sie jednak co na to sami uczniowie... Po za tym ciekawy jestem co wy
      wszyscy powiedzielibyscie gdyby kazano wam jutro przyjsc do pracy w identycznych
      mundukach - ha ha ha. Czego jeszcze Pan Giertych nie wymysli... Jak taki
      czlowiek moze byc ministrem edukacji przeciez to jest hipokryzja. A jak ma juz
      opowiadac jakies brednie to przynajmniej na jakis wazny temat - np. co zrobic z
      ta nieszczesna reforma, ktora oglupia uczniow. Na ten temat tez pewnie nic
      madrego nie powie - ale chociaz niech udaje ze sie czyms waznym zajmuje. Kpina,
      hanba, wstyd dla polskiego narodu (nie mowie o mundurkach tylko o
      caloksztalcie). A co do wymalowanych uczennic - mozna ja poprostu zawrocic do
      domy i kazac przyjsc normalnie ubrana - nie prosciej? jezeli trzeba to niech
      Giertych napisze takie rozporzadzenie. Zal mi Polski, zal mi tych wszystkich
      biednych ludzi, ktorzy albo cierpia z powodu tego co sie dzieje w tym kraju,
      albo sa za glupi zeby cokolwiek zrozumiec.
      • jama314 Uczniowie do nauki, a nie do dyskutowania warunków 24.07.06, 23:25
        Oj gościu, niewiele rozumiesz po mojemu. Nie tylko mundurki, ale i tarcze,
        czapki, Kodeks ucznia jeśli nie na śmietnik to do weryfikacji, trójki klasowe na
        ulicę, zakaz przebywania uczniów na ulicy po 21, za fajki, alkohol, prochy -
        relegowanie ze szkoły, defeminizacja kadry nauczycielskiej, pajodokracji - nie,
        walka z "łaciną", to tylko mała część postulatów do zrealizowania ujęta hasłowo.
        Najwyższy czas się obudzić i postawić tamę dla idiotycznych eksperymentów
        wychowawczych. Są stare sprawdzone metody, a jeśli nie, to przeżyjemy wkrótce
        to, co było w gettach amerykańskich czy francuskich.
        • vomitorium1 Re: Uczniowie do nauki, a nie do dyskutowania war 24.07.06, 23:50
          jama 314
          to graniczy z cudem
          ale są jeszcze ludzie, którzy myślą

p.s.
          proponuję wykreślić ze wszytkich słowników słowo "indywidualność"
      • trudny99 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:32
        kubiktx napisał:

> Wiekszosc postow widze jest napisanych przez to "komunistyczne" pokolenie.
        > Wspominaja z sentymentem swoja szkole - dlatego popieraja mundurki. Ludzie
        > zastanowcie sie jednak co na to sami uczniowie...

Słusznie..
        Ale może ,,tak z ciekawości''.. zapytajmy uczniów..;
        - ,,Czy wszyscy uczniowie chcą chodzić do szkoły ?''..;-(
        • aldona55 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 26.07.06, 02:04
          Szkoły nie wymyślono po to by ją lubić. Nie ma co pytać uczniów czy szkołę
          lubią - to wiemy Panie trudny99 Głupich nauczycieli i nudnej szkoły NIKT NIE
          LUBI - to oczywiste. To jest kapitalne wyzwanie dla nowego ministra!!! Ale gość
          nie ma o tym bladego pojęcia ;-(

Pozdrawiam Cię trudny99
          • trudny99 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 26.07.06, 15:14
            aldona55 napisała:

> Szkoły nie wymyślono po to by ją lubić. Nie ma co pytać uczniów czy szkołę
            > lubią - to wiemy Panie trudny99 Głupich nauczycieli i nudnej szkoły NIKT NIE
            > LUBI - to oczywiste. To jest kapitalne wyzwanie dla nowego ministra!!! Ale gość
            > nie ma o tym bladego pojęcia ;-(
            > Pozdrawiam Cię trudny99

Droga Pani aldono55.
            Moja propozycja zapytania dzieci o zdanie wyglądała tak :

trudny99 napisał:
            kubiktx napisał:

>> Wiekszosc postow widze jest napisanych przez to "komunistyczne" pokolenie.
            >> Wspominaja z sentymentem swoja szkole - dlatego popieraja mundurki. Ludzie
            >> zastanowcie sie jednak co na to sami uczniowie...

> Słusznie..
            > Ale może ,,tak z ciekawości''.. zapytajmy uczniów..;
            > - ,,Czy wszyscy uczniowie chcą chodzić do szkoły ?''..;-(

Moja ironia nie wynika z przeświadczenia, że szkoła jest nudna a nauczyciele
            głupi tylko z faktu, że część młodych to zwykle ludzie...leniwi(!)..
            i do szkoły chodzą..- bo muszą !
            Podobnie jest w kwestii mundurków ..;
            - jedni będą je nosić chcieli.. a inni musieli !
            (i nie ma sensu pytać, bo to niczego nie wyjaśni!)

Pozdrawiam.
            • aldona55 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 27.07.06, 01:34
              Miło się z Tobą trudny99 gawędzi, ale temat mundurków szkolnych jest najmniej
              szkodliwym pomysłem Romka. Tak naprawdę dzięki niemu wreszcie więcej się
              ćwierka w mediach o oświacie, bo to od lat mniej kochana działka budżetowa ;-)

Weźmy inny wist ministra: zabezpieczenie komputerowe przed bezeceństwami w
              sieci, by tym sposobem uchronić dzieciactwo i je utorować wychowawczo. Ale
              bałach!!! Znasz ten programik? Uważam, że opowiadanie rodzicom o tym, że
              dzieciactwo jest dzięki niemu bezpieczne w sieci jest obłudnym kłamstwem,
              mydleniem oczu, a co gorsza zmniejsza czujność rodziców. Sam sprawdź trudny99
              ile paskudztwa ów program udostępnia. Ciekawe jest również to, że programik
              blokuje niektóre FORA DYSKUSYJNE.
    • wicary Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:03
      A mundurki oczywiście b brunatne? i do tego glany ?
      • nati pomysl dobry, giertych won, pis won 24.07.06, 23:27
        sam pomysl uwazam za dobry. dzieci powinny nosic takie same stroje. wbrew
        pozorom, to im moze tylko pomoc. i nie chodzi o wychowywanie garstki zepsutych
        dzieci bogatych rodzicow, ale o ochrone tych najbiedniejszych. takie stroje
        powinny byc wygodne, dziewczynkom powinno sie umozliwic noszenie spodni. kiedy
        ja chodzilam do szkoly, nie bylo juz mundurkow. ale tez dziewczynki nie ubieraly
        sie jak kobiety. obecnie wiele z nich w ubiorze niczym nie rozni sie od ku...
        panienek z agencji! niektorzy mlodzi mezczyzni uwielbiaja komentowac ubior
        takich lolitek: "lodziareczki". chcecie, zeby tak postrzegano wasza coreczke?
        nie? nie mozecie pozwolic jej sie tak ubierac. no to w takim razie chcecie, zeby
        czula sie gorsza od swoich kumpelek, ktore chodza w spodniczkach ledwo
        zakrywajacych posladki i w bluzeczkch podkreslajacych ledwo co kielkujace biusty?
        tu chodzi tylko o te kilka lat w szkole, to okres, kiedy dzieci ucza sie
        najwiecej o otaczajacym je swiecie, ale jeszcze nie sa przygotowane do
        wyciagania odpowiednich wnioskow. niech licealisci decyduja o swoim stroju. od
        nich mozna juz wymagac wnioskow.
    • dakusia Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:12
      Moim zdaniem możliwość wprowadzenia jednolitych strojów spowodowałaby również
      wyrównanie postrzegania się uczniów na wzajem, a nie poprzez jakość ubrań
      wyróżniającą "lepszych" od "gorszych", makijaż itp. Jestem za, niech dzieciaki
      skupią się na nauce i rozwijaniu ducha, a nie pozowaniu i robieniu wrażenia.
    • tege te zmiany nie byłyby złe 24.07.06, 23:17
      zwłaszcza kwestia mundurków. Niech dzieciaki poza szkołą ubierają się i szpanują
      swoim "stylem" jak chcą. Nie może być tak, że w szkole jest rewia mody, a dzieci
      z ubogich rodzin mogą tylko patrzeć z przygnębieniem na to, na co mogą sobie
      pozwolić te z rodzin bogatszych.
    • totalna_apokalipsa Re: Jesli mala z 20 kg nadwaga bedzie zle w kiecc 24.07.06, 23:20
      Co ty nie powiesz - a bedziesz refundował jej leczenie , bo dziewczyny ta takim
      wieku odchudzają się tylko w jeden sposób - pewnego dnai przestają jesć i jedzą
      np. jabłko dziennie. Ja tu akurat nie widzę nic śmiesznego - widac nie
      widziałeś anorektyczki, która startowała z 80 kg i doszła do 35, bo ktoś jej
      powiedział, z ejest z gruba.
    • atgrafit Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:21
      "Ucz się i pracuj a garb sam Ci wyrośnie" tak w jednym zdaniu można skrócić
      podejście Roberta Kiyosaki do ekonomii zwykłego człowieka, który uczy się od
      dziecka pracować w kieracie a później powiela ten schemat stając się łatwym
      celem manipulacji. Jedynym wyjściem jak się wydaje jest... więcej znajdziesz
      tutaj: bogatyojciec.pl/?A=24217 Pozdrawiam i życzę ciekawych przemyśleń!
    • normalkk Brunatne mundurki??????? 24.07.06, 23:36
      Czy naprawdę nie widzicie co kryje sie pod "niewinnymi" mundurkami??????
      • folkatka Re: Brunatne mundurki??????? 24.07.06, 23:56
        Witam serdecznie,
        podobnie jak wielu wypowiadajacych się, nie przepadam za panem R. G., ale
        pomysł z mundurkami uważam za dobry. BTW - zauważcie, że on chce tylko dać
        szkołom taką mozliwość - a tymczasem z wielu postów przebija pewność, że pan
        minister chce za jednym pociagnieciem wprowadzić takie same mundurki w całej
        Polsce. Zreszta - one są juz wprowadzane, także w szkołach państwowych (np.
        Czartoryski w Puławach).
        Co do zalet - o niwelacji różnic majątkowych juz pisano. Niestety, to naprawde
        widać, czy ktos przychodzi do szkoły w jednym swetrze przez cały czas. Moja mama
        (przez wiele lat nauczycielka w liceum) wielokrotnie czuła sie źle wśród
        uczennic, poubieranych w ciuchy takie, na jakie ona nigdy by sobie nie pozwoliła
        ze swojej skromnej pensji. Ja też chodziłam do szkoły z osobami, które było
        stac na więcej niz mnie - i było mi przykro.
        Po za tym aspekt wychowawczy - obserwuje teraz że wiele osób gubi w sobie
        szacunek do pewnych miejsc czy okolicznosci, a takowy wyraza sie też i strojem.
        Nikt teraz nie ubiera się elegancko do filharmonii czy na koncert, a nawet - !!
        - coraz cześciej studenci na egzamin nie przychodza w garniturach:( Wydaje mi
        się, że jednolite stroje mogłyby nauczyć, że spodnie z dziurami tudzież bluza z
        kapturem nie wszedzie pasuje.
        Jeden warunek: niech będą ładne, a nie takie jak te ohydne fartuchy które ja
        jeszcze pamietam.
        Dziękuje wszystkim którzy przebrneli przez mój długi post.
      • vomitorium1 Re: Brunatne mundurki??????? 25.07.06, 00:22
        ja tak
      • annacharles Re: Brunatne mundurki??????? 25.07.06, 00:30
        Mundurek to dodatkowe wyciąganie pieniędzy,rodzic w szkole która uzna
        konieczność ich noszenia będzie musiał go kupić,dofinansowania z funduszu rady
        rodziców nie będzie bo już są kłopoty z ich wpłacaniem,dofinansowania z
        samorządów lokalnych też nie bo będą musieli dać podwyżki nauczycielom którzy
        awansują z mianowanych na dyplomowanych,z mops też nie bo nie mają,w biednych
        rodzinach biedę się dziedziczy ,babcia z dziadkiem też nie pomogą,polityka
        prorodzinna tylko w pięknych słowach polityków a kasy
        znikąd.Kościół,caritas?Skąd mam zabrać żeby starczyło na książki i potrzebne
        rzeczy dla 3 dzieci?Może czegoś nie zapłacić? Może minister szanowny podpowie,a
        "nóż widelec" coś ma jeszcze w zanadrzu? Interesującego...
    • arekmoderowka Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:52
      Co za debil.
      Niech se sam w tym chodzi.
      Szkoda kasy na to gó...
    • emkas76 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 23:57
      Co to kur** znaczy PRZYWRÓCIĆ?? Znaczy, że do tej pory to było co? Sodoma i
      Gomora i wszyscy unurzani w oparach narkotycznych! Giertych jest głupi!
    • langston Na calym swicie tak jest!!!! Nie przesadzajcie!!! 25.07.06, 00:01
    • alicja.rychter Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 25.07.06, 00:04
      nie mam nic przeciwko temu pomysłowi. Ja się raczej nie załapię (niestety...).
    • piotr782 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 25.07.06, 00:18
      A Wyborcza ja zwykle kłamie. Przecież to nie Giertych będzie wprowadzał
      mundurki, tylko rodzice, tak przecież stanowi projekt. Czego można się jednak
      spodziewać po lewackiej gazecie. Pewnie się boi, że jednak okaże się, że
      większość społeczeństwa nie ma nic wspólnego z lewactwem.
    • trauma_powalonych2 Brawo Romuś,niech ta Lewacka Banda sobie poszczeka 25.07.06, 01:08
    • trauma_powalonych2 Brawo Romuś-niech ta Lewacka Banda sobie poszczeka 25.07.06, 01:10
    • trauma_powalonych2 Brawo Romuś_niech ta Lewacka Banda sobie poszczeka 25.07.06, 01:12
    • panrysio Giertychowi już dziękujemy! 25.07.06, 01:24
    • panrysio Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 25.07.06, 01:25
      Romku, czy nie uwazasz, ze polska oswiata ma wieksze problemy niz brak
      mundurkow? Nie pamietasz juz co wywalczyli sobie (i nie tylko) studenci w marcu
      1968 roku?
      Romku, a moze do szkoly powinienes wrocic w roli ucznia?
    • heraldek A kaftanik (bezpieczenstwa) dla Giertycha...... 25.07.06, 01:34
      .....tez w kolorze brunatnym........
    • grasshopper [...] 25.07.06, 08:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • eon3 Re: SuperGiertych 25.07.06, 15:46
        Limes inferior napisał:"Nie należe do zwolenników PiSu, LPR-u czy Romana
        Giertych, ale uważam mundurki
        za dobry pomysł. Wiele osób bezmyślnie go krytykuje, ale wprowadzenie mundurków
        szkolnych ma wiele zalet. Przedewszystkim dzieciaki biedne nie będą się czuły
        gorsze od tych bogatych. Łatwiej będzie upilnować dzieciak w szkole... nikt z
        poza szkoły nie będzie mógł wyjść niepostrzerzony a dzieciakom będzie trudno
        pójść na wagary.
        Dodatkowo nie będzie problemów ze zbyt niestosownym ubieraniem się przez
        niektórych uczniów - a w szczególności uczennice.
        No i młodzież będzie się uczyła schludnego ubierania się."
        Najlepszy pomysł musi być w Polsce natychmiast utrącony aby zostało tak jak
        dotychczas, czyli byle jak .I aby skretyniała część społeczeństwa miała na co
        narzekać i wylewać swoje frustracje.
      • eon3 Re: SuperGiertych 25.07.06, 15:46
        Limes inferior napisał:"Nie należe do zwolenników PiSu, LPR-u czy Romana
        Giertych, ale uważam mundurki
        za dobry pomysł. Wiele osób bezmyślnie go krytykuje, ale wprowadzenie mundurków
        szkolnych ma wiele zalet. Przedewszystkim dzieciaki biedne nie będą się czuły
        gorsze od tych bogatych. Łatwiej będzie upilnować dzieciak w szkole... nikt z
        poza szkoły nie będzie mógł wyjść niepostrzerzony a dzieciakom będzie trudno
        pójść na wagary.
        Dodatkowo nie będzie problemów ze zbyt niestosownym ubieraniem się przez
        niektórych uczniów - a w szczególności uczennice.
        No i młodzież będzie się uczyła schludnego ubierania się."
        Najlepszy pomysł musi być w Polsce natychmiast utrącony aby zostało tak jak
        dotychczas, czyli byle jak .I aby skretyniała część społeczeństwa miała na co
        narzekać i wylewać swoje frustracje.
    • morszuk Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 25.07.06, 22:23
      Sutanny i habity będa bardziej na czasie....
      • trudny99 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 25.07.06, 22:55
        morszuk napisał:

> Sutanny i habity będa bardziej na czasie....

Ty się czep lepiej swoich współplemieńcow, którzy w Lelowie
        wyglądali jak Black Matrioszki !
    • natka561 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 03.08.06, 22:09
      napewno nie zaloze mundurku!!nich sam go zalozy!!niech mnie w d.....e
      pocaluje!!!chory czlowiek!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka