Dodaj do ulubionych

Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych

24.07.06, 16:51

Zmiany dotyczące paszportów i zdjęć wynikają z Rozporządzenia Ministra Spraw
Wewnętrznych i Administracji z 14 lipca br., związanego z dostosowaniem ich do
norm unijnych.

O ile mnie pamięć nie myli, to część krajów UE nie ma zamiaru tego wprowadzać.

Obserwuj wątek
    • konread Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 16:55
      Nowa Polska - nowe paszporty, co będzie następne?
      • areopag Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 17:05
        konread napisał:

> Nowa Polska - nowe paszporty, co będzie następne?

Naród będzie musiał wypowiedzieć wojnę sąsiadom i od razu się poddać.
        To chyba jedyny sposób, żeby pozbyć się debili u władzy.

W Niemczech i innych krajach Unii do paszportu robi się zdjęcia jak dotychczas.
        Tylko w Polsce nowy układ chce zarobić na zmianie paszportów i innych
        urzędowych dokumentów. I jeszcze beszczelnie kłamią, że do jest dostosowywanie
        do stadardów Unii. Przykład praw jazdy i tablic rejestracyjnych. Też miały być
        unijne, a teraz trzeba zmieniać.

TFU. NOWY UKŁAD SIĘ TWORZY aby dalej doić naród. To jest tanie państwo w
        wydaniu oszołomów!!!
        • suco Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 17:09
          > W Niemczech i innych krajach Unii do paszportu robi się zdjęcia jak dotychczas.

Bo w Niemczech i innych krajach już dawno robiono zdjecia "prosto w oczy". Tylko
          u nas wymagano tego słynnego komunistycznego "lewego ucha". Pamiętam jaki ubaw
          miał fotograf w Hiszpanii jak mu tłumaczyłem po co ma mi pokazać lewe ucho na
          zdjęciu...
          • titta Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 17:20
            Chm...nie wiem. Mi w Szwecji fotograf kazal zdjac kolczyk, a nic mu nie
            tlumaczylam...
            • pocalujta_wujta Bo kolczyki to ozdoba 24.07.06, 17:24
              Podobnie kaza zdjac okulary. Wszystkie te rzeczy odksztalcaja percepcje
              ludzkiej twarzy.

Zaloze sie ze zmieniasz kolczyki od czasu do czasu zeby inaczej wygladac i sie
              penie podobac bardziej ;-)
              • anetunia1 Re: Bo kolczyki to ozdoba 24.07.06, 22:26
                A dłuższą grzywkę też trzeba zdjąć ? :)
                • kot9999 Mi podoba sie zdjecie kartofla w TAZ. Czy to jest 25.07.06, 00:06
                  Mi podoba sie zdjecie kartofla w TAZ. Czy to jest zdjecie paszportowe?
          • pocalujta_wujta A jak ktos nie mial lewego ucha? 24.07.06, 17:22
            To mu pewno paszport nie przyslugiwal ;-)
        • jagborisverige Paszport 24.07.06, 20:58
          Jak we wszystkich krajach EU jest, nie wiem.
          W Szwecji, obowiazuje zdjecie robione prostopadle do twarzy, czy jak to sie tam
          fachowo nazywa.
          Pal licho z ktorej strony to zdjecie ma byc robione, co mi sie w systemie
          szwedzkim podoba, to fakt, ze paszport wyrabia sie na dowolnym komisariacie
          policji, jezeli jest to wymiana starego paszportu na nowy, to trwa to kilka dni,
          jezeli jest to pierwszy paszport, badz od datay waznosci ostatniego paszportu
          minelo wiecej niz X czasu, to czeka sie max 2 tygodnie.

a tak na marginesie to czy nie powinnismy moc na terenie EU podrozowac za
          okazaniem dowodu?
          (dodatkowy szczegol ze Szwecji, jezeli osoba posiada prawojazdy nie musi
          wyrabiac dowodu osobistego, prawo jazdy jest wystarczajacym dokumentem
          tozsamosci - czy mozna tak w Polsce? )

pozdrawiam
        • marklips Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 25.07.06, 04:41
          areopag napisał:
          > Naród będzie musiał wypowiedzieć wojnę sąsiadom i od razu się poddać.
          > To chyba jedyny sposób, żeby pozbyć się debili u władzy.
          Lewica i PIS podpisaly po 11.09.2001 umowe Z USA i Europa.Zagrozenie terroru
          nawet w Polsce istnieje.Moj inny komentarz.
          > Cytat:
          W Niemczech i innych krajach Unii do paszportu robi się zdjęcia jak dotychczas.
          ------
      • muffler Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 18:22
        co z moim paszportem w takim razie, który mam / nowy/ od lutego br?. do
        wyrzucenia,?. kto odda mi pieniądze, czy w urzędzie nie wiedzieli , że zmiana
        paszportów jest prawdopodobna? pewnie wiedzieli, ale ta banda leniwców
        wiadomośći ma dla siebie.Ty głupcze, chociażbyś potrzebował paszportu dopiero
        na grudzień a wyrobiłes go wcześniej,miałeś możliwość przewidZenia tego o czym
        urzędnicy wiedzieli wczesniejTak więc paszport moge dać mojemu bulikowi do
        zabawy.Polska to jednak głupi kraj.
        • ollgga Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 18:33
          Cytat z artykułu: "Stare paszporty wydane przed 28 sierpnia będą ważne do końca
          terminu ich ważności"
          Radzę czytać dokładnie.
        • komentator15 Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 19:37
        • komentator15 Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 19:37
          muffler napisała:

> co z moim paszportem w takim razie, który mam / nowy/ od lutego br?. do
          > wyrzucenia,?. kto odda mi pieniądze, czy w urzędzie nie wiedzieli , że
          zmiana
          > paszportów jest prawdopodobna? pewnie wiedzieli, ale ta banda leniwców
          > wiadomośći ma dla siebie.Ty głupcze, chociażbyś potrzebował paszportu dopiero
          > na grudzień a wyrobiłes go wcześniej,miałeś możliwość przewidZenia tego o
          czym
          > urzędnicy wiedzieli wczesniejTak więc paszport moge dać mojemu bulikowi do
          > zabawy.Polska to jednak głupi kraj.
          Ktos tu nie potrafi czytac i sam chyba jest glupi... Twoj paszport jest wazny
          do konca terminu jego wanosci wiec nie musisz wymieniac....
        • mr.yez Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 23:02
          muffler napisała:

> co z moim paszportem w takim razie, który mam / nowy/ od lutego br?. do
          > wyrzucenia,?. kto odda mi pieniądze?

Raczej powinnaś się cieszyć. Twój paszport z lutego zachowuje ważność, a kosztował Cię taniej niż nowy (100 zamiast 140). Inaczej mówiąc, załapałaś się w ostatniej chwili po starej cenie :-)
      • marklips Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych.E 25.07.06, 04:25
        Umowa z USA i prawo europejskie zobowiazuje Polske do zmian.
        Prosze nie zapominac ze dotychczasowe Paszporty mozna bylo
        podrobic i w Europie,za opowiednia cene kupic.
        Dalej.Terror nie zna granic a kazde panstwo ma prawo
        do wlasnych zabezpieczen.Taka umowe po 11.09.2001 podpisaly
        kraje europejskie.Tak jak wiele panstw nie pozwala
        na prywatyzowanie(Europa zachodnia)wodociagow ze wzgledu
        na bron biologiczna,a proby atakow byly tylko
        polska prasa nie pisze.Strach przed panika.

Czy to PIS lub Lewica-umowy zobowiazuja.
        Pozdrawiam a informacje w Internecie.
    • rtd5rtd czy prawda ze wyborcza nie szanuje swoich dziennik 24.07.06, 16:58
      Czy to prawda ze w Gazecie Wyborczej sie nie szanuje pracownikow? Slyszalem ze w trojmiescie sa 4 osoby przy wladzy w wyborczej trojmiasto ( grupa trzymajaca wladze ), ktore nie szanuja dziennikazy tam pracujacych. Ponoc sa traktowani jak podwladni a nie pracownicy, przelozeni w relacjach z nimi calyczas udowadniaja im kto tu rzadzi. Ponoc byly przypadki degradacji dziennikazy do stanowiska parkingowego itp..
      Ponoc najgorszy pracodawca w branzy dziennikarskiej?

Czy ktos z was ma wiecej wiadomosci na temat tych szubrawcow?
      • brylant1 Czy trzeba będzie się usmiechać jak prezydent :) 24.07.06, 17:05
        Myślę że nowy wzór zdjęć powstał na wniosek Piskaczek - każdy będzie
        sfotografowany w pozie jaką prezentują panowie kaczyńscy ( głupi szyderczy
        uśmiech) :)))))))))))))))
      • kolargolo Re: czy prawda ze wyborcza nie szanuje swoich dzi 24.07.06, 18:22
        fajnie ze na temat - zupelnie jak ten koles co pisze o przestepstwach w POlicji
        a forum o turystyce.
        • telly-savalas Re: czy prawda ze wyborcza nie szanuje swoich dzi 24.07.06, 19:51
          a ja chodzę w ciemnych leczniczych okularach. to co, mam je zdjąć? we
          wszystkich posiadanych dokumentach typu prawo jazdy, książęczka wojskowa, dowód
          osobisty - jestem na zdjęciu w okularach barwionych! co za głupi pomysł: musi
          być widać oczy... kto mnie oświetli o co tu chodzi? czy będę miał paszport ze
          zdjęciem bez okularów? przecież wtedy nie będę to ja, bo jednak w okularach
          wyglądam inaczej niż bez okularów.
    • pocalujta_wujta Nie mikroprocesor tylko pamiec ignoranci z PAP 24.07.06, 17:18
      Mikroprocesor sluzy przetwarzaniu danych a nie pamietaniu ich. W przypadku
      urzadzen praechowujacych informacje chodzi o pamiec.

Roznica jest mniej wiecej taka sama jakby ktos powiedzial ze jezdzi silnikiem
      BMW a nie samochodem BMW.

Gdzie teraz szkola dziennikarzy PAPu? Na wyjazdach integracyjnych do Zegrza pod
      Warszawa? Ot fachowcy.
      • zapytaniaznak Sam jesteś ignorantem 24.07.06, 17:27
        Właśnie, że mikroprocesor. Tzw. jednoukładowniec. Wyposażony w pamięć. Taki jak,
        np. w niektórych kartach płatniczych. Sama pamięć, taka jak do aparatu (SM, SD,
        CF, itp.) dawałaby możliwość dokonywania dowolnych zmian przez każdego kto ma
        czytnik.

I po cholerę czepiasz się dziennikarzy ?
        (fakt, często nie mają pojęcia o czym piszą)
    • zat4ra Doradzcie! Mam uciec przed Big Brother? 24.07.06, 18:00
      I jesli konczy mi sie waznosc paszportu w listopadzie tego roku, to wystepowac juz teraz, przed 28.08 i dostac normalny nie "oczipowany"?
      Co tam jeszcze bedzie "biometrycznego"? Moze odciski palcow jeszcze?
      Prosze o argumenty za i przeciw :-)

P.S. Czy teraz daja juz z gwiazdkami UE?
      • maff1 Re: Doradzcie! Mam uciec przed Big Brother? 24.07.06, 18:07
        i mamy kolejny pretekst do podwyżki - dziś jeszcze zapłacimy 100zł za paszport.
      • balum.balum Re: Doradzcie! Mam uciec przed Big Brother? 24.07.06, 20:44
        juz za pozno na ucieczke
        bedziesz mogl swobodnie latac, ale z poczuciem wczepionego chipa ;/
    • spekulant86 Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 18:10
      A co z muzlumankami ktorym religia nakazuje zakrywanie twarzy? Toz to kolejna
      zasciankowo-kato-faszystowska ustawa, kto pierwszy napisze ze mu wstyd za
      Polske? Moze by tak ktoras tuza dyplomacji pokroju Geremka doniosla na nas
      parlamentowi UE? No albo chociaz marsz w obronie panstwa socjalnego, swieckiej
      szkoly i burkom na zdjeciach paszportowych! Seneszyn napewno znajdzie termin
      zeby zawyc: PRECZ Z KACZYZMEM...
      • profes79 Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 20:27
        1. Religia nie nakazuje zakrywania twarzy muzulmankom - jakos nie widze zeby
        wszystkie chodzily w czadorach w GB.
        2. Robiac sobie zdjecie w UK musialem wlasnie zrobic zdjecie w taki sposob -
        "prosto w oczy" :) wiec nie jestesmy pierwsi.
        • mg2005 Kolejny krok do "wielkiego brata"... 24.07.06, 21:19
    • eutrapelia Ja zwykle marudzisz 24.07.06, 22:33

maruda.r napisał:

> O ile mnie pamięć nie myli, to część krajów UE nie ma zamiaru tego wprowadzać.

Pamięć służy ci gorzej niż przypuszczasz. UE musi te paszporty wprowadzić,
      niezależnie od tego czy chce, czy też nie chce. Jeśli nie wprowadzi obywatele
      krajów UE nie będą wpuszczani do USA.
      >
      • kitek551 Re: Ja zwykle marudzisz 24.07.06, 23:53
        A ja doddam od siebie ( z tego co usłyszałam w radiu na ten temat ), że Ci co
        mają ważne paszporty ze starym typem zdjęcia, mogą zostać nie wpuszczeni do USA.
    • ya_basta Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 22:57
      hmmmm jak dla mnie to wszystko w porzadku, tylko nie rozumiem dlaczego za dokument typu paszport (potwierdzajacy obywatelstwo) i dowod osobisty (jego posiadanie jest chyba wrecz obowiazkiem) trzeba placic? Co jak co ale dowod osobisty i paszport powinny byc wydawane bezplatnie tak mi sie widzi.
      • 10robo10 I nikt nie o co chodzi...... 24.07.06, 23:03
        a rzecz jest prosta. Kto będzie sprzedawał program do obienia tych zdjęć, Tła
        światła itd?
        Zobaczcie na forach fotografów zawodowych albo porozmawiajcie a wszystko będzie
        jasne.
    • totus.tytus nie spieszcie się z wymianą, Obywatele! 24.07.06, 23:00
      przecież niedługo wejdą zupełnie nowe paszporty z rubrykami:
      - obywatelstwo: POLSKIE/WOLSKIE
      - rodzaj: MĘSKI/ŻEŃSKI/NIJAKI
      - wyznanie: WŁAŚCIWE/NIEWŁAŚCIWE,
      - orientacja seksualna: ZGODNA Z PRAWEM BOSKIM/DEWIANT,
      - poglądy polityczne: PRAWOMYŚLNY/WRÓG (ŁŻEOBYWATEL)
      - członek PiS: AKTYWISTA/ZWYCZAJNY/JESZCZE NIE/PÓŁTUSK/CAŁY TUSK-UKŁADOWIEC

Paszporty te będą ważne wyłącznie dla wyjazdów do Państwa Watykan, do Korei
      Płn. i na Kubę. W zależności od humoru bat'ki Łukaszenki również Białoruś.
    • lze_elita.8 A ktore nie mysla? U nas sie wprowadza, bo ulatwia 24.07.06, 23:01
      to wjazd do USA - dajmy na to; zreszta sie nikogo do wymian (jak i w Polsce)
      nie zmusza - nowe biometryczne pojawiaja sie wraz z nowymi wnioskami
      paszportowymi.
    • dzakarta Re: Od czwartku zmiany w zdjęciach paszportowych 24.07.06, 23:02
      Znowu coś spieprzycie - jak zawsze zresztą. Lepiej dajcie zlecenie Niemcom.
    • travel_wawa Oznacza to zwyżkę ceny paszportu dla dzieci. 24.07.06, 23:24
      z 30 PLN na 70 PLN.

2 osoby dorosłe + 2 dzieci zapłacą 420 PLN.

Taniej wyjdą 4 dowody osobiste - 120 PLN, ale tylko wewnątz UE + Norwegia,
      Szwajcaria, Chorwacja i Rumunia.

Ot, polityka prorodzinna...
      • marklips Re: Oznacza to zwyżkę ceny pasz.dla dzieci w tez w 25.07.06, 04:57
        Przeczytaj inny moj komentarz o terrorze.Ceny w RFN paszportow i dowodow
        sa wyzsze.Co prawda ceny zywnosci anizeli w Polsce sa w RFN nizssze
        ale to z tematem nie nic wspolnego.
        Co do rodziny masz racje .Polityka od 1990 jest w Polsce przeciw
        rodzinie i dzieciom dlatego moja akcja 400 Zl rodzinnego,miesiecznie
        na kazde dziecko w Polsce.Jak panstwo ma miliardy na bron musi
        miec pieniadze dla dzieci.Inne akcje w ...RFN-Väteraufbruch i papax.de
        Pozdrawiam z Berlina.Mark Lips.
        ________

travel_wawa napisał:

> z 30 PLN na 70 PLN.
        >
        > 2 osoby dorosłe + 2 dzieci zapłacą 420 PLN.
        >
        > Taniej wyjdą 4 dowody osobiste - 120 PLN, ale tylko wewnątz UE + Norwegia,
        > Szwajcaria, Chorwacja i Rumunia.
        >
        > Ot, polityka prorodzinna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka