rmstemero I o co ten caly rwetes? 26.07.06, 12:15 Wynik sondazu jest najzupelniej logiczny. Jest upalny lipiec. Ankieterzy pytali tam gdzie zawsze. Zastali jedynie tych ktorzy sa w upalny lipiec tam gdzie zawsze. Jesli ktos odniosl w ramach wolnego rynku sukces to go tam gdzie zawsze byl teraz akutrat nie ma. Przebywa w swym domu nad jeziorem, wyjechal tam gdzie mozna sobie powidsurferowac, zwiedza swiat. Jesli jest studentem to uczy sie jezyka w anglii lub francji laczac przyjemne z pozytecznym. Jesli jest zamoznym to spoglada na jezioro Garda albo Como. PIS i Samoobrona sa partiami wybieranymi w znacznej czesci przez uwazajacych sie za pokrzywdzonych i ofiary "transformacji". Tych, ktorych poza ogladanie debilnej (i zneutralizowanej) TV nie stac (niestety) na inny sposob spedzania wolnego czasu. Przez zniwiarzy i pracownikow najemnych budzetowki dla ktorych zagwarantowana i bezpieczna bieda laczy sie z pewnym komfortem pyschicznym jedynie wowczas gdy jest ona powszechna. Przez ludzi o nizszym stopniu aktywnosci spolecznej, nizszym wyksztalceniu i mniejszych mozliwosciach. Rencistow, babcie, sarmackich patriotow. Co mnie dziwi to fakt, ze ktos w ogole w srodku tropikalnego lata ktore wyludnilo duze miasta, osrodki akademickie i kulturalne ma chec i sile robienia sondazy z ktorych nie wynika nic poza tym ze pan profesor jest na daczy, pan bankier w szwajcarii, pan przedsiebiorca na zaglowce, student za granica a nauczyciel u rodziny w gorach albo na mazurach. Pozostali wypowiedzieli sie tak jak zawsze sie wypowiadali. Tyle ze tam gdzie ich szukano teraz ich wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
veritas11 Re: I o co ten caly rwetes? 26.07.06, 12:42 Sondaż był przeprowadzony ku pokrzepieniu i zmyleniu Kaczorów...oby spoczęli na laurach... Każdy socjolog wie czym są okresy wakacyjne i na ile takie sondaży oddają prawdziwą sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: I o co ten caly rwetes? 26.07.06, 12:55 Sondaż wykonany w środku wakacji? Elektorat lepiej wykształconych i młodszych ludzi odpoczywa na wakacjach i jest niedostępny dla ankieterów (licząc statystycznie). Mnie nigdy nie zapyta ankieter, gdyż albo pracuję do wieczora albo właśnie gdzieś wyjechałem. Statystycznie do wypełnienia ankiety są gotowi bezrobotni, starsi i gorzej wykształceni, których nie stać na wyjazdy,czyli głównie elektorat Pisu. Dużo młodzieży jest za granicami. Zobaczymy sondaże wykonane po wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
r2d2_c3p0 Re: I o co ten caly rwetes? 26.07.06, 14:22 Problem w tym aby ci profesorowie, studenci, menedżerowie, yuppies, etc. ruszyli swoje szanowne 4 litery w dniu wyborów i zamiast iść na piwo z kumplami do pubu, wyjeżdżać na odpoczynek "za miasto" czy udać się na imprezę by poszli do urn wyborczych i oddali wyraz swoim preferencjom. Bo na chwilę obecną to dostajemy zdrowo w te 4 litery od o wiele bardziej zdyscyplinowanego moherowego elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
alienor Re: I o co ten caly rwetes? 26.07.06, 14:45 Zgadzam się, że wyborcy PO sie urlopują w świecie. Jednak coś mnie zamuciło w twoim poście: nie tylko "ofiary" z niskim wykształceniem i małymi mozliwościami głosują na PiS :-(((. Pracuję w firmie informatycznej, zarobki są u nas relatywnie wysokie, bo firma jest międzynarodowa. I mam kolegów: młodych facetów, wykształconych i z dobrą pensją, którzy popierają kaczki. Dlaczego? Bo chcą dostać od Pisu. Mieszkania. Są młodzi, pozakładali rodziny, a kupno mieszkania wymaga wyrzeczeń, często wziecia kredytu. No a kaczki wybuduja te 3mln mieszkań i oni sie chcą załapać. Ludzkie powiedziałabym. Tylko dobija mnie, że młodzi ludzie, którzy moga wszystko, jeśli zechcą, na tzw. życiowym starcie już prezentują roszczeniową mentalność, którą zwykło sie przypisywać staremu pokoleniu, spaczonemu komuną. PiS hoduje sobie już nowy elektorat. Ludzi wypranych z przedsiębiorczości, którzy przez całe zycie będą tylko wyciągać rękę i tego samego nauczą swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: I o co ten caly rwetes? 31.07.06, 11:07 alienor napisała: > Zgadzam się, że wyborcy PO sie urlopują w świecie. Jednak coś mnie zamuciło w > twoim poście: nie tylko "ofiary" z niskim wykształceniem i małymi mozliwościami > > głosują na PiS :-(((. Masz racje. To bylby zbyt prosty podzial. Sklonnosci wyborcze nie zawsze ida w parze z odpowiedzialnoscia. Ale chodzilo o statystyke. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 12:24 YES,YES,YES! Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelrp3 Re: ******Samoobrona jest przszłością********** 26.07.06, 12:28 Dla 10 % społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: I tak PiS wygra wybory- niestety 26.07.06, 12:33 mozart napisała: > bo ciemny narod musi to kupic! ------------------------------------------------------------------------------- ale mamy to na co zasługujemy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
tatar77 Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 12:41 Nie spadek popularnosci PO tylko WAKACJE. Prymitywny elektorat PiS jest w Poslce, ludzie wyksztaceni, pracuj Odpowiedz Link Zgłoś
jotur44 Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 12:47 a co w tym dziwnego, kiedyś też jedna partia prowadziła we wszystkich sondażach i nie tylko-rządząca oczywiście!!! Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 12:48 Można było się tego spodziewać, dobrze że nie rządzą po po tym co pokazali jak chciałem się do nich zapisać zaraz po wyborach do sejmu to byłaby katastrofa dla Polski, ale bądź tu mądry i głosu UPR jeszcze mi tu monarchię wprowadzi z Mikke jako królem, prawdziwej liberalnej partii nie ma, PD to czerwoni, PO wchodzi w dupę kosiołowi katolickiemu jak PiS reszta to socjaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh A kuku! Wreszcie te wyniki zbliżają się do stanu 26.07.06, 12:51 faktycznego.Z jednym wyjątkiem -SLD nie poza parlamentem tylko w kryminale!! Odpowiedz Link Zgłoś
kartol Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 13:07 No to noska Platformie utarli i bardzo dobrze. A ty Swoboda_t jak będziesz w Katowicach, to przklej sobie na czole kartkę, że to ty jesteś ten >swoboda_t z Chorzowa< ,abym mogł ci do dupy kopnąć jak Slązak Slazakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ozby Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 13:12 Rozumiem, że jesienią 2006 PiS ma mieć 50%. Życzę powodzenia. Jestem jednak ciekawy co będzie jesienią 2008. Zastanów się jak człowiek myślący. Jaki będzie efekt takich notowań, jak to wpływnie na skuteczność rządzenia. Nie sądzę, aby twoi bogowie z pisu chcieli miec takie notowania jakie im wróżysz. Każda "przewdnia siła narodu" kiedysz dostaje w d.... . Władza deprawuje. Prędzej czy później z 50% zostaje 4%. Być może na jesień będzie 50%. Jestem ci w stanie przyznac rację. Ale jeżlei tak bedzie to za 3 lata, będzie tego o 46% mniej. Obawiam się, że nie potrafisz odopowiedzieć na to proste pytanie bo preztujesz dokładnie to, co opisał Fromm w "Uczieczce od wolności". Głęboko ci człowieku wpsółczuję. Polityka to tylko gra. Ty natomiast zatruwasz sobie życie. Wypowiadasz się, jakbyś był wyrocznią. To niestety cecha głupców. Głupiec zawsze uważa, że jest najmądrzejszy. Mądry wie, że każdy jest ślepy i dotyka słonia z innej storny. Moja rada (przy okazji jestem psychologiem) spóbuj popracować nad swoją elstycznoscią. Może będziesz miał łatwiejsze życie i lepszą pracę (jeżli masz takową). Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.zdunek Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 13:12 To jasne. Rzeczpospolita staje się właściwym organem PiS i zaczyna manipulować. Wszyscy młodzi sa teraz na wakacjach, zostali tylko aktywiści PiS, czyli starsi, którzy liczą na to, że PiS podniesie im pensje, emerytury i renty, a wtedy oni wyjadą na wakacje, a Platforma znów będzie górą. Odpowiedz Link Zgłoś
antonoff_tom Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 13:41 Wyborcy PIS, czyli ciemnota i pleps ludzie którzy nic nie wiedzą o gospodarce wolnorynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 13:49 Nie sadze, ze wyniki te mozna tlumaczyc upalami.. Wydaje mi sie, ze jest to odgrywka za biede i upokorzenie lat dziewiecdziesiatych w takim samym stopniu jak za rzady Millera. Tylko, ze raz rozbudzona zlosc na demokratycznie wybrane rzady moze rowniez nie byc laskawa dla obecnego rzadu... Odpowiedz Link Zgłoś
etylkapl Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 14:14 antonoff_tom napisał: > Wyborcy PIS, czyli ciemnota i pleps > ludzie którzy nic nie wiedzą o gospodarce wolnorynkowej. ************************************************************** ALE ZNAJĄ ORTOGRAFIĘ MATOŁKU, żaden wolny rynek ci nie pomoże na twoją głupotę, a ty nie z plebsu? matołku, błękitna krew pół na pół z pańszczyźnianą? czy hrabia ze szmulek jak Niesiołowski półhrabek? lepsza zdrowa krew z ludu niż popaprana krzyżówkami Odpowiedz Link Zgłoś
zibibobi Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 13:44 Czekam na taki sondaż, z którego będzie wynikać że PiS ma 90% poparcia. Kiedyś (nie tak dawno)też tak było., tylko partia się inaczej nazywała. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 14:00 POlacy!! Utworzcie jeszcze 100 nowych partyjek podworkowo-kanapowych, bedzie wiekszy wybor, a przez to i wiekszy balagan, przeciez lubicie to!! Odpowiedz Link Zgłoś
allspice To tylko jeden z sondaży,jutro będzie nowy... 26.07.06, 14:07 i może pokazać inne wyniki. Mamy upalne lato,takie jak w 'drzewiej'bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
paluszczak Re: Sondaż: spadek popularności PO, PiS liderem 26.07.06, 14:06 Hmmm Po rządach postkomunistów(SLD) miałem duuuże wymagania co do PiS... Troche mnie rozczarowali, ale PiS i tak się stara i dobrze robi... Szkoda że nie ma koalicji PO-PiS... PiS połknie LPR na pewno razem z Giertychem... PO dostanie troche głosów po innych partiach - PSL i SLD Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz1965 Zdumiewa nieskuteczność mediów. Nagonka na PiS 26.07.06, 14:09 nie przynosi żadnych wyników. Walą w tych Kaczorów jak w bęben, a tu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza Re: Zdumiewa nieskuteczność mediów. 26.07.06, 14:16 no niestety PIS to nie jest żadna pomyłka czy wypadek przy pracy, niestety PIS faktycznie reprezentuje sposób myslenia o świecie charakterystyczny dla wielu Polaków i dlatego jest u władzy. Ponieważ znam wielu wyborców PISu dość wyraźnie widzę łączącą ich cechę: całkowity bezkrytycyzm i zaufanie do swoich polityków. WIększość z nich uważa ze jest zbyt "słabo zorientowana" by oceniać poczynania władzy. To jest "ich" władza i bedą ją popierać cokolwiek nie wymyśli. a chwilowy spadek platformy wiąże sie z tym zapewne ze jest sezon urlopowy i fakt ten bardziej dotyczy wyborców PO niż PIS (łatwo to stwierdzić po profilu społecznym przeciętnego wyborcy PIS i PO) Odpowiedz Link Zgłoś
workpipeline Niestety?To nareszcie cos innego jak komuchy 26.07.06, 17:43 czym sie tak martwisz?Chyba ze nie rozumiesz ze GW to lewctwo a Michnik czolowy komuch!Ale czasy czerwonej burzuazji sie koncza.Nareszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Niestety?To nareszcie cos innego jak komuchy 26.07.06, 18:40 PiS to lewactwo. A Kaczyńscy to czołowe komuchy. Trudno podejrzewać prywatną gazetę konkurującą na wolnym rynku o komunistyczne zapędy. Tak może myśleć tylko człowiek o lewicowej mentalności. Odpowiedz Link Zgłoś
jmcfee workpipeline to kolejny marian 26.07.06, 18:55 i woda na młyn odwetowców. Musi być totalnym nieudacznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jackie71 Gdyby nawet PO przewodziła w rankingach- ja i tak 26.07.06, 14:10 nie wierzyłabym, że wygra wybory. Trzeba się pogodzić z faktem, że dookoła rzesze matołów.... A swój zawsze popiera swego, nawet jeżeli oficjalnie twierdzi cos zupełnie innego. Ostatnie wyniki wyborów w zestawieniu z wcześniejszymi rankingami świadczą o tym najdobitniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Polacy, jak sobie poslaliscie, tak i spicie!!! 26.07.06, 14:16 Polak z US Odpowiedz Link Zgłoś
pizza Re: Polacy, jak sobie poslaliscie, tak i spicie!! 26.07.06, 15:12 problem taki że Polska JEST podzielona na 2 obozy: za i przeciwko PIS. Są to obozy niemal równoliczne. Podział jest ideologiczny i tak naprawdę dotyczy wizji państwa i obywatela i ich wzajemnej relacji - tak widzą go przeciwnicy PIS. Zwolennicy PIS sądzą ze podział biegnie między lewicą (PO SLD) i prawicą (PIS i co.). Niestety podział jest głęboki i zacierać się będzie dekadami - był pewnie zawsze ale dopiero teraz zaplecze pis uzyskało na tyle świadomości politycznej by wygrać wybory - nie będzie nam łatwo mieszkać w 1 państwie - stąd wiele osób woli wyjechać do krajów bardziej zgodnych z osobistymi przekonaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
jmcfee Taka z PO lewica, jak z koziej d... trąba 26.07.06, 15:42 Lewica to PIS, Samoobrona i LPR - na dodatek jest to lewica podszyta narodowym socjalizmem - a to już jest niebezpieczne. PO i SLD mają programy prawicowe, z tym, że uwłaszczone na majątku PZPRu i PRLu SLD nie chce się wprost do tego przyznać. Generalnie wszystkie aktualnie istniejące partie są beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jmcfee 26.07.06, 15:55 jmcfee napisał: > Lewica to PIS, Samoobrona i LPR - na dodatek jest to lewica podszyta narodowym > socjalizmem - a to już jest niebezpieczne. > > PO i SLD mają programy prawicowe, z tym, że uwłaszczone na majątku PZPRu i PRLu > > SLD nie chce się wprost do tego przyznać. > > Generalnie wszystkie aktualnie istniejące partie są beznadziejne. Takiej glupoty dawno juz nie slyszalem!!! PO i SLD maja programy prawicowe!! Ha, ha, ha. A moze jeszcze mi powiesz, ze Watykan ma program lewicowy?! Odpowiedz Link Zgłoś
jmcfee Re: jmcfee 26.07.06, 16:10 "Takiej glupoty dawno juz nie slyszalem!!! PO i SLD maja programy prawicowe!! Ha, ha, ha. A moze jeszcze mi powiesz, ze Watykan ma program lewicowy?!" Tak właśnie jest w istocie! Kto tego nie widzi - jest ślepy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
workpipeline POiSLD maja programy ukladowe,Olechowski, 26.07.06, 17:46 popieranie Walesy i Kwacha, a co za tym idzie takich jak Wachowski, Sobotka i Sekula(S+P), klub wiedenski, Baranina i inna platna cholota swiata.Jak tego nie widzisz tos slepy. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jmcfee 26.07.06, 18:21 jmcfee napisał: > "Takiej glupoty dawno juz nie slyszalem!!! PO i SLD maja programy prawicowe!! > Ha, ha, ha. A moze jeszcze mi powiesz, ze Watykan ma program lewicowy?!" > > Tak właśnie jest w istocie! > Kto tego nie widzi - jest ślepy! :) Ty masz juz swiety spokoj, bo nigdy nie przejrzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: jmcfee 26.07.06, 18:45 Wet3 już Ci napisałem, jesteś biednym komunistą nieświadomym lewicowości swoich przekonań. :( Oczywiście że Watykan jest lewicowy. Wystarczy przęsledzić co Watykan mówi o pracy. Lewicowe jest też całe chrześcijaństwo. Pierwsi chrześcijanie żyli w komunach. Skończyło to się tak samo jak z PRLem wielkim krachem ekonomicznym. Misją apostoła Pawła było min. zbieranie pieniędzy na głodujący zbór w Jerozolimie. Komuniści chcieli stworzyć chrześcijaństwo bez Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
jmcfee Ja już przejrzałem :) 26.07.06, 18:49 Przejrzałem już dawno. Na początku lat '90 wspierałem Olszewskiego - niestety, żenująco nieudolna ekipa Olszewskiego i Porozumienia Centrum zmarnowała sprawę i koncentrując się na odwecie załatwiła nam w efekcie długoletnie rządy spadkobierców PZPR (co nie znaczy, że byli oni komunistami ;) - bo PZPR była komunistyczna tylko w latach '50 - później to był wyłącznie nieudolny kapitalizm państwowy firmowany socjalizmem) PO dawała szansę rozwiązania wielu problemów - natomiast PIS tej szansy nie daje koncentrując się znów na odwecie i socjalistycznych pomysłach. Jeśli chodzi o ściganie przestępców - jestem za - ale to zdecydowanie za mało. Jeśli chodzi o centralne sterowanie gospodarką - JESTEM ZDECYDOWANIE PRZECIW! W sprawie "wolnych od handlu niedziel" - stanowcze NIE! W sprawie "amnestii maturalnej" - stanowcze NIE! W sprawie "nacjonalizacji prywatnego majątku" - po trzykroć NIE! Jeśli PIS swoim działaniem doprowadzi do systematycznego obniżenia podatków i ożywienia konkurencji na rynku - poprę PIS (pod warunkiem, że pozbędzie się ze swoich szeregów postaci o wątpliwej reputacji i nacechowanych pragnieniem zemsty za własne niedołęstwo). I żadnego socjalizmu! Pasożytom społecznym mówię NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
jmcfee A gdzie się podziały wypowiedzi Joli z Dywit?? 26.07.06, 15:50 No gdzie??? :)))))) Jądra mola!!! Odpowiedz Link Zgłoś
morze_igorze1 Sondaże kłamią! 26.07.06, 19:06 Nikt nie umie robić dobrych sondarzy, zwaszcza, że nawet wybory (bez 100% frekwencji) nie świadczą o aprobacie społeczeństwa. Jeszcze niedawno (tydzień temu bodajże) PO wygrywało z PiS 7 punktami procentowymi (a nie procentami <-do wszystkich nieinteligentów), SLD miało 10%, LPR wypadało, a Samoobrona - 6% I teraz bądź człowieku mądry w tym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś