dan3iger 29.07.06, 20:13 A czy informatykom też rząd dopłaci jak im się przegrzeje komputer i nie będą mogli pracować ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cetriolo Najlepiej rozdac wszystko i przepedzic rzad 29.07.06, 20:15 Umarzanie kredytow to ulubiony temat Leppera, on i jego koledzy z Samoobrony maja ich wiele niesplaconych. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Najlepiej rozdac wszystko i przepedzic rzad 29.07.06, 20:27 Rząd rozdawnictwa nie swojego, bo polskiego. Powołać Ministerstwo rozdawnictwa. Na czele rotacyjnie przywódcy koalicjantów. Ostatni gasi światło. Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Re: Najlepiej rozdac wszystko i przepedzic rzad 29.07.06, 20:34 > Umarzanie kredytow to ulubiony temat Leppera, on i jego koledzy z Samoobrony > maja ich wiele niesplaconych. hehe, dokładnie to chciałem napisać :-) gościu kombinuje jak by tu jeszcze nakraść jednocześnie wmawiając chłopom że to w obronie ich interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:18 Ciekawe kto ma im darowywac te kredyty, prywatne banki? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmik Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:19 100,200 a może 500 milionów. A może tak każdemu rolnikowi dać 10 milionów bazzwrotnej pożyczki, niech ma, a co. A Lepper niech najpierw swoje kredyty zwróci... Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:24 rolnicy i górnicy to sól tej ziemi a reszta...(tu wzruszenie ramion) Odpowiedz Link Zgłoś
zkoza Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:49 > rolnicy i górnicy to sól tej ziemi a reszta... A reszta w Irlandii! Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 21:20 ambl napisała: > rolnicy i górnicy to sól tej ziemi a reszta...(tu wzruszenie ramion) ...a reszty nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:20 Pewnie, jak wszystkim, to wszystkim. Pieniedzy sie dodrukuje i bedzie z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:22 A czy PiS będzie zwolniony z kredytów za to, że gorąco w glowach ?. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Choroba 29.07.06, 20:25 Koalicjanci i PiS chorują na chorobę wyborczą. Obiecać byle co, aby dostac wiecej głosów. To jest rozkradanie Polski, to jest układ, który trzeba zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmik Re: Choroba 29.07.06, 20:31 No i powołać komisję śledczą : dlaczego jest susza i kto za tym stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Choroba 29.07.06, 20:47 Chyba wiem skad ta susza. Poslowie za slabo modlili sie o deszcz. Mozliwe tez, ze to straszni grzesznicy i dlatego Pan Bog ich nie posluchal. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwyzenek Re: Choroba 29.07.06, 20:51 Na pewno nie wszyscy byli u spowiedzi. Jaki byl % pryjmujacych komunie? Pytanie do sejmowego kapelana - jakie sa grzechy poslow? "oklamalem wyborcow"?, "zalatwiam sprawy kolesi"? Odpowiedz Link Zgłoś
tudana Re: Choroba 30.07.06, 09:47 Powiedz mi kochanieńki, dlaczego wszyscy wiedzą o ich przekrętach, a nadal "rośnie im" w sondażach? Bądź tak miły i wytłumacz to głupiej babie. Ordynarnie kombinują z prawem wyborczym, a dalej "im rośnie"... Do Sejmu wchodzą po trupach dzięki oszustwom...i dalej są "do przodu" w sondażach..., a nawet robia karierę taneczną... Dobierają się do Trybunału i konstytucji i ...j/w. K.rna!!! Czy to bananowy kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
oczytelnik Re: Choroba 30.07.06, 11:22 tudana napisała: > Powiedz mi kochanieńki... > Dobierają się do Trybunału i konstytucji i ...j/w. > K.rna!!! Czy to bananowy kraj? ______________________________________________ Nie, to kraj gruszek, wierzb i kaczek.... Odpowiedz Link Zgłoś
pcx Re: Choroba 30.07.06, 13:38 tudana napisała: > Powiedz mi kochanieńki, dlaczego wszyscy wiedzą o ich przekrętach, a > nadal "rośnie im" w sondażach? Bądź tak miły i wytłumacz to głupiej babie. > Ordynarnie kombinują z prawem wyborczym, a dalej "im rośnie"... Do Sejmu > wchodzą po trupach dzięki oszustwom...i dalej są "do przodu" w sondażach..., a > nawet robia karierę taneczną... Proste jak konstrukcja cepa ! Wiekszosc spoleczenstwa to ludzie, ktorym zawsze "sie nalezalo" (45 lat PRL- u...), wiec teraz jesli im kto powie, ze trzeba samemu zapracowac, to pokazuja rogi i ida do tych, ktorzy obiecuja zlote gory... Tak wlasnie dziala obecna koalicaj - obiecuje gruszki na wiewrzbie, a ciemnota wierzy i glosuje ! > Dobierają się do Trybunału i konstytucji i ...j/w. > K.rna!!! Czy to bananowy kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
maskazorro Re: Choroba 29.07.06, 21:51 mirmik napisał: > No i powołać komisję śledczą : dlaczego jest susza i kto za tym stoi. Odpowiedź jest jasna UKŁAD na czele z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
bodziaw Re: Choroba 30.07.06, 04:16 dziwie się, że jeszcze koalicja nie napisała, że wszystkiemu winna jest PO. Odpowiedz Link Zgłoś
erasms43 Informatyk zawiesza się 29.07.06, 20:31 > A czy informatykom też rząd dopłaci jak im się przegrzeje komputer i nie będą > mogli pracować ? Informatyk zawiesza się, bo na tym polega jego praca. Jeden sie zawiesza, drugi go restartuje, trzeci pisze poprawki dla pierwszego i ta się ten informatyczny biznes kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrus508 wszyskim goraca 29.07.06, 20:38 To znaczy ze tylko rolnicy maja susze? Ktos pytal kto zrefunduej umozone kredyty. Odpowiedz prosta: My wszyscy udciwi kilijenci bankow ktorzy splacaja kredyty. Leper da da da ... . Chyba kupie hektar ziemi i wezme milion zlotych kredytu. Potem powiem ze nie dam rady splacac bo susza. Wszyscy rolnicy tak robia wiec ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: wszyskim goraca 29.07.06, 20:41 Masz racje. Im niepotrzebna nawet susza. Nie splacaja od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: wszyskim goraca 29.07.06, 21:37 Wszystkim goraco. Nawet nikt nie zauwaza, ze susza spowoduje rozladowanie magazynow pelnych zboza i nie bedzie potrzebny interwencyjny skup. Jakies plusy sa. Odpowiedz Link Zgłoś
compan123 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:39 Lepper za nasze pieniądze chce kupować sobie wyborców. Rozumiem, że w związku z suszą należy pomóc rolnikom. Jednak całkowite umarzanie kredytów to albo kiełbasa wyborcza, albo zwykłe pospolite złodziejstwo, nawet jeśli będzie poparte jakimś "aktem prawnym". Czy to ma być to sprawiedliwe i na dodatek tanie państwo, czy to przyszłość, która czeka nas w IV RP ? Odpowiedz Link Zgłoś
baska306 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:41 krew mnie zalewa jak to czytam, Polska jak wiadomo składa się z samych rolników których na nic nie stać! Mieszkam na wsi i widze jakimi samochodami jeżdzą można to łatwo zaobserwować jak podjeżdzają na sumę do kościola bo się tyłka dla 50 metrów nie chce ruszyć, w zyciu nie wpłacili podatku do kasy państwa nie licząc śmiesznego gruntowego, płacą śmiesznie niski krus a ja z pensją nauczycielki mam dopłacać do ich kredytów. to wolę kupić włoskie ziemniaki, francuski ser i niemieckie szparagi!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tudana Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 30.07.06, 09:50 Zapomniałaś wspomnieć o mieszkankach dla dzieci studiujących w dużym mieście ...albo o wynajmowaniu im apartamentów... Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:41 Z cudzego to łatwo obiecywać. A niby jakim prawem. Co roku w lipcu były są i będą żniwa. Nie pierwszy to raz zdarza się dłuzszy okres suszy i jakoś dotychczas nikt nie umarł z tego powodu z głodu. Jak rok jest pomyślny i plony są super to nikomu z tych z bożej łaski ekonomistów Samejbrony mnie przyjdzie do głowy aby obniżyć ceny produktów rolnych. Teraz Leper chce zdobywać punkty polityczne na wsi, choć doskonale wiadomo, że to PiS decyduje i na jego konto to idzie. Umarzanie kredytów to najlepsza dalsza droga do kombinacji. Uczciwy rolnik nie potrzebuje takiej łaski, bo potrafi wybrnąć zawsze - swój areał dzieli na trzy części i sadzi/sieje na każdej części inne rośliny (1/3 na rok mokry, 1/3 na rok suchy i 1/3 na rok przeciętny) i zawsze wychodzi na swoje. Ale ten ekologiczny inteligent chce rozłożyć gospodarkę, bo z kądś te pieniądze na umarzanie muszą się znaleźć. Nie ma on upoważnienia na ograbianie nas z naszych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwyzenek Inteligentny rolnik jest ubezpieczony 29.07.06, 20:46 I tyle. Inie glosuje na Samoobrone? to partia nieudacznikow z PRL-u Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Inteligentny rolnik? To chyba oksymoron. 29.07.06, 20:50 Rolnik, górnik, skamle, albo krzyczy o dotacje i ciągle mu mało. Jeden taki Jędrek nawet karierę zrobił na bazie niespłaconego kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Inteligentny rolnik jest ubezpieczony 29.07.06, 21:22 zgryzliwyzenek napisał: > I tyle. > Inie glosuje na Samoobrone? to partia nieudacznikow z PRL-u Dobre: krótkie, treściwe i na temat. Kwintesencja można by rzec. Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 20:45 Z cudzego to łatwo obiecywać. A niby jakim prawem. Co roku w lipcu były są i będą żniwa. Nie pierwszy to raz zdarza się dłuzszy okres suszy i jakoś dotychczas nikt nie umarł z tego powodu z głodu. Jak rok jest pomyślny i plony są super to nikomu z tych z bożej łaski ekonomistów Samejbrony nie przyjdzie do głowy aby obniżyć ceny produktów rolnych. Teraz Leper chce zdobywać punkty polityczne na wsi, choć doskonale wiadomo, że to PiS decyduje i na jego konto to idzie. Umarzanie kredytów to najlepsza dalsza droga do kombinacji. Uczciwy,mądry rolnik nie potrzebuje takiej łaski, bo potrafi wybrnąć zawsze - swój areał dzieli na trzy części i sadzi/sieje na każdej części inne rośliny (1/3 na rok mokry, 1/3 na rok suchy i 1/3 na rok przeciętny) i zawsze wychodzi na swoje. Ale ten ekologiczny inteligent chce rozłożyć gospodarkę, bo z kądś te pieniądze na umarzanie muszą się znaleźć. Nie ma upoważnienia na ograbianie nas z naszych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwyzenek To sie nazywa PRL 29.07.06, 20:49 To sie nazywa PRL, brak odpowiedzialnosci za siebie. NO iniech umorzy sie rolnikowi kredyty ( to panstwoo je wykupi??) ic - w przyszlym roku wezmie nastepne. I znowu zapomni sie ubezpieczyc. Jestes biedny, niewyksztalcony i bezrobotny - to tylko TWOJA wina. I tylko TY mozesz z tego wyjsc. Oczywiscie jezeli tylko chcesz! Bo moze ci tak wygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 a co z kredytami ,stoczniowców,hutników,dokerów! 29.07.06, 21:03 i innych, ciężko zapie..jącym Polakom? Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 Leper, dorobił sie majątku, dzięki naszym podatko 29.07.06, 21:06 podatkom!.. stary kryminalista, zarabia na naszej krwawicy! Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 21:18 Panie Wicepremierze Lepper! Bardzo cieszę się, że zajął się Pan tak, jak obiecywał, obroną interesów zwykłych obywateli. Ja sam jestem zwykłym obywatelem. Jakiś czas temu wziąłem kredyt by zainwestować w fundusze inwestycyjne. Jak wiadomo ostatnimi czasy ceny akcji i obligacji na Giełdzie Papierów Wartościowych znacznie spadły. Wiem, że ludzi w mojej sytuacji są w Polsce setki tysięcy, jeśli nie miliony. Bardzo proszę o działania w kierunku umorzenia wszystkich kredytów w przypadku gdy ich spłata niesie za sobą trudności ze strony spłacającego, ty buraku durny, ty!! Z poważaniem Jan Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
maskazorro Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 21:34 Ja też poproszę o umorzenie kredytu (chociaż jednego), bo przez te upały sprzedaż słabiej idzie. Gdzie się trzeba zgłaszać po umorzenie??? Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 21:38 Spokojnie, nic z tego nie bedzie. Czy któraś z gadających głów spełniła swoje obiecanki? 3 mln mieszkań też juz nie będzie... Zasłyszane z forum : "wybrałeś Leppera , płać na niego tera" Smutne , ale trafne... Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka22 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 22:05 Jasne że nic z tego nie będzie, ale durny moherowy naród znów zagłosuje na tych oszołomów co obiecują gruszki na wierzbie i od tych kretynów nie uwolnimy sie przez wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 22:26 Ten burak, będzie za trzy lata prezydentem. A kwaczyńskiego jarusia to już załatwił i jaruś odtąd już tylko będzie dryfował. A że naród głupi, to kupi to karnawał będzie trwał. A co potem, a kogo to obchodzi............ Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka22 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 30.07.06, 00:09 Wybory prezydenckie nie za trzy a za cztery lata.Do tego czasu burak jak porządzi to się chyba wypali, a ponadto słyszałam że z jego zdrowiem nie jest tak cudownie jak sam mówi, ma bajpasy. Mam nadzieję, że nie ma w Polsce tyle durnego narodu, aby wygrał wybory prezydenckie. I w to gorąco wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks11 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 30.07.06, 09:39 "wybrałeś Leppera , płać na niego tera" jesteś wbłędzie, to powinno brzmieć inaczej: głosując na pis wybrałeś leppera to płać za niego tera Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Lepper zostanie premierem a trąd opanuje ekonomię 29.07.06, 21:44 Będzie rosło tam gdzie ma maleć i będzie malało tam gdzie powinno rosnąć. Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 Re: wszystkim umorzyć kredyty,będzie sprawiedliwie 29.07.06, 21:45 kto za to zapłaci? Pan Lepper? Czy my? Odpowiedz Link Zgłoś
katokomuch W USA rolnictwo jest chronione 29.07.06, 21:49 Po wypowiedziach na forum widać, ze większość Polaków to ciemnota.Nie mają pojęcia o tym, jak jest z rolnictwem w krajach tak liberalnych gospodarczo, jak np. w USA. Jeśli w wyniku suszyr olnicy masowo abankrutują to gó.. będziemy jedli. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 Re: W USA rolnictwo jest chronione 29.07.06, 21:54 Polska to nie USA, bardzo nam daleko do USA w każdej dziedzinie, nie tylko w rolnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
varsovianin Re: W USA rolnictwo jest chronione 29.07.06, 22:11 Ale tyle się gada tu o USA! Nie wiedzą, że tam nie ma wolnej amerykanki jak w Polsce obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
epicki ja tez chce otrzymac pomoc od panstwa 29.07.06, 21:55 dlaczego ja nie dostaje nic od panstwa? dlaczego ja musze placic podatki? dlaczego inni dostaja za frajer pieniadze, ktore ja wplacam do budzetu? w tej chwili to 1000 pln miesiecznie, i co z tego mam? Odpowiedz Link Zgłoś
varsovianin Re: ja tez chce otrzymac pomoc od panstwa 29.07.06, 22:09 Niestety. Sami jesteśmy winni. Chcieliśmy wolny rynek i to mamy! Co za frajerzy! Odpowiedz Link Zgłoś
baltowojtek Re: ja tez chce otrzymac pomoc od panstwa 30.07.06, 06:33 Przez wiele lat mieleismy rynek, ktorym w pocie czola dowodzili madrcy rodem z PZPRu. Skutki wiadome, doskonale to pamietam. Frajerstwem jest dopuszczenie (czyli wybranie) do rzadzenia Krajem ludzi typu Lepper i spolka. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: ja tez chce otrzymac pomoc od panstwa 30.07.06, 10:16 varsovianin napisała: > Niestety. Sami jesteśmy winni. Chcieliśmy wolny rynek i to mamy! Co za > frajerzy! Nadal chcemy wolnego rynku, tylko nasi panowie wiedzą lepiej od nas, co jest dla nas dobre. Oni dobrotliwie uśmiechną się jeno na nasze bezrozumne zachcianki i zrobią i tak, byśmy byli tak szczęśliwi, ażbyśmy z tej szczęśliwości pękli! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: W USA rolnictwo jest chronione 29.07.06, 22:24 katokomuch napisała: > Po wypowiedziach na forum widać, ze większość Polaków to ciemnota.Nie mają > pojęcia o tym, jak jest z rolnictwem w krajach tak liberalnych gospodarczo, jak > > np. w USA. Jeśli w wyniku suszyr olnicy masowo abankrutują to gó.. będziemy > jedli. Smacznego! sadze, ze w usa rolnicy sa UBEZPIECZENI. nasi rolnicy maja SAME ulgi i doplaty, zero obowiazkow platniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
varsovianin Re: W USA rolnictwo jest chronione 29.07.06, 22:36 W USA rolnictwo jest dotowane. Miliardy dolarów rocznie pompuje rząd na ten cel i nikmomu w Stanach przychodzi do głowy, że to komuchowata praktyka. Tylko my, nad Wisłą, mamy debilowate poglądy. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 dotowanie to jest umarzanie kredytów? 29.07.06, 23:45 j.w. to jest niestety gorzej niż komuszy pogląd, to są właśnie debilowate poglady. a czym jest krus? a czym są dopłaty które rolnicy dostają z UE? A jakie podatki płacą rolnicy? A czemu dopiero teraz mówi sie o ubezpieczeniach? No i najważniejsze: czemu niby rolnik bierze kredyt, nie spłaca go a potem niby należy mu ten kredyt umażac? Może najpierw powinien pomyślec a potem brac kredyty? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W USA rolnictwo jest chronione 29.07.06, 22:28 Zaimportuje się żywność. Będzie lepsza, tania, czystsza i bez łachy głupich wsiunów. Odpowiedz Link Zgłoś
varsovianin Re: W USA rolnictwo jest chronione 29.07.06, 22:41 No właśnie....z Stanów, gdzie rolnictwo i żywność są dotowane. Rezumiesz teraz dlaczego Usa i zachód chcą aby w Polsce i nie tylko, rządziła polityka neoliberalna? Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: W USA rolnictwo jest chronione 30.07.06, 00:12 mieszkam w usa, w stanie illinois i co mnie zadziwilo, to ze amerykanscy farmerzy maja swietny system nawadniania swoich pol - przynajmniej w moim stanie.wiec raczej susza im nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
al2000 Re: W USA rolnictwo jest chronione 30.07.06, 01:12 no i bardzo dobrze. jesli za mój chleb zaplacil amerykanski podatnik to bedzie mi lepiej smakował. a my sobie lepiej dotujmy drogi, policje i sądy lepiej na tym wyjdziemy niz na wiesniakach. Odpowiedz Link Zgłoś
varsovianin Re: W USA rolnictwo jest chronione 30.07.06, 04:04 Nie ladnie, nie ladnie negować skąd pochodzą swoje rodzice!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W USA rolnictwo jest chronione 30.07.06, 20:10 Podpisujesz się "varsovianin"? To znaczy, że jesteś wsiunem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W USA rolnictwo jest chronione 30.07.06, 20:09 Bardzo chętnie będę kupować żywność dotowaną przez podatnika innego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: W USA rolnictwo jest chronione 30.07.06, 10:13 zigzaur napisał: > Zaimportuje się żywność. Będzie lepsza, tania, czystsza i bez łachy głupich wsi > unów. Wszystko, tylko nie obrzydliwa żywność made in USA! O, wy! Wy, którzy tak chwalicie amerykańską żywność na forum tem! Zaiste, nie wiecie co mówicie! Amerykańska tania, zdrowa, ekologiczna żywność? Zapewne, ale żaden artykuł nie posiada tych wszystkich cech razem. Żywność w USA jest albo tania (jak na kieszeń obywatela USA oczywiście - dla Polaka mieszkającego w IV RP niezupełnie), albo zdrowa, ekologiczna (organic) i smaczna. Większości Amerykanów nie stać na kupowanie na codzień żywności zdrowej. Muszą zadowolić się komercyjnym, genetycznie modyfikowanym, bezsmakowym świństwem, ale za to za przystępną cenę. Ci zaś bogatsi, dbający o swoje i rodziny swej zdrowie, żywność kupują w sklepach specjalizujących się w produktach organicznych - z wyższej półki. Produkty takie kosztują zazwyczaj przynajmniej 2 razy więcej niż te zwykłe, uzyskiwane tanim kosztem. Różnica w cenie może być znacznie większa. Przykładowo wołowina z krówek odżywiających się tym, co jest w Unii Europejskiej surowo zabronione (to jest właśnie ta tak wychwalana przez was "wolność gospodarcza") potrafi kosztować $1,99 za funt (13zł za kilogram). Ta wołowina jest potwornie żylasta, ma dziwaczny, nieprzyjemny zapach i smak, i wydaje się wręcz, że czym dłuższa jest jej obróbka cieplna, tym staje się twardsza. Według mnie nadaje się co najwyżej na mielone (mam na myśli oczywiście nadawanie się do fizycznego przełknięcia, bo smak ma powalający - najlepiej więc smak ten potraktować faszerując ją dużymi ilościami genetycznie modyfikowanego czosnku o zapachu gazu ziemnego). Jakieś 4 półki wyżej leży wołowina - marzenie. Wygląda jak na reklamie. Krowy, z których pobrano to mięsko pasą się w ekologicznie idealnych warunkach słuchając przy tym muzyki klasycznej. Przeżuwają jedynie to, co daje im natura już od tysięcy lat. Na rzeź też idą w takt muzyki klasycznej (udowodniono, że pozwala to uzyskiwać mniej zbite, smaczniejsze mięso). Mięso ma trochę tłuszczyku, ale dodaje mu to tylko uroku i smaku. Stek z takiej wołowiny jest dziełem sztuki niezależnie czy jest słabo, czy dobrze wysmażony. Rozpływa się w ustach. Taka przyjemność kosztuje zaś już do $19,99 za funt (około 120zł za kilogram) i jest mniej więcej równa cenie mięsa mielonego lub w plastrach z bizona. Przepraszam, jeśli komuś narobiłem smaku; chciałem tylko zobrazować faktyczny stan amerykańskiego rolnictwa. Tak więc naprawdę można tam przeżyć (mam na myśli żywność oczywiście) za niewiele więcej niż w Polsce, ale co to za życie. Poza tym taka "żywność" najprawdopodobniej nie byłaby kompatybilna z normami europejskimi. Przewaga amerykańskich chamów polega na tym, że nie bawią się na kilku hektarach - powierzchnie ich pól idą w hektarów tysiące. Tak samo, jak w Unii Europejskiej mają dotacje, które wyglądają na monstrualne, ale jest to przede wszystkim efektem właśnie tych olbrzymich powierzchni i stad bydlątek. Po drugie produkcja rolna w USA jest faktycznie relatywnie tańsza niż w Polsce i UE. Spowodowane jest to jednak faktem, iż wspaniała amerykańska "wolność gospodarcza" pozwala na szerokie zastosowanie genetyki zarówno przy produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Odbija się to na jakości produktów (przykład wołowiny podałem powyżej; poza tym mogę jeszcze wspomnieć "drewniane", białe wewnątrz truskawki i słusznej tuszy dwutygodniowe kurczaki). Reasumując, nie możemy narzekać na jakośc polskiej produkcji rolnej - generalnie jest o niebo lepsza niż amerykańska czy europejska i założyłbym się, że statystyczny Polak nie wytrzymałby długo na czysto komercyjno-taniej, amerykańskiej diecie. Nie życzę tego nikomu (tu przesadziłem - życzę tego z serca swego całego chrześcijańskiego bydlątkom z rządu). Niektórzy na niniejszym forum piszą, że w tej Ameryce to są taaaakie dotacje, że chłopy mają leeeepiej. Otóż w Ameryce są dotacje, ale porównywalne relatywnie z tymi europejskimi. W Polsce chłopi też dotacje mają. W Polsce poza tym operatorzy gospodarstw wiejskich mają praktycznie darmowe ubezpieczenie i emerytury znikąd, bo za ułamek tego, co płacą zwykli śmiertelnicy. Niestety, w Ameryce rolnicy muszą płacić normalne podatki, muszą płacić normalną składkę na ubezpieczenie (jeśli chcą je mieć, bo nikt ich to tego nie zmusza, a jak się pochorują to płacą za leczenie z własnej kieszeni i nie płaczą by im leczenie fundować). Również 100% gospodarstw wiejskich w Zjednoczonych Emira... sorki, Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej jest ubezpieczonych. Dlaczego 100%? Ano dlatego, mocium panie, że jest to obligatoryjne. Ano dlatego, mocium panie, by w razie przypadku/wypadku takie gospodarstwo z dnia na dzień nie zbankrutowało. Ktoś zapyta pewnie, dlaczego ubezpieczenie zdrowotne nie jest przymusowe, a już ubezpieczenie samego gospodarstwa od różnorakich przypadków - jest? Chodzi o to, że statystycznie leczenie nie pociąga za sobą takich kosztów (nawet w USA), jak np. zrujnowane plony z 1000ha. Aha, cały czs mowa o chłopach, czyli właścicielach obejścia, bo już najemni parobcy, tak samo jak robotnicy budowlani (mówię o oficjalnych przepisach) muszą być ubezpieczeni od utraty życia... Co mówię życia?! Nawet od utraty zdrowia! Praproblemem zaś w Polsce, leżącym u zarania wszystkich innych problemów, jest zaś generalny imbecylizm rządząceych nią gniotów, a konkretnie, w tym przypadku, ostra postać schizofrenii towarzysza Leppera. Oczywiście będąc szychą w polskim kołchozie nie mógł posiąść wiedzy o warunkach zdrowej konkurencji wśród rolników, czy nawet podstawowych zasadach prowadzenia firmy w warunkch wolnego rynku (bo przecież każde gospodarstwo rolne jest taką firmą). Domyślam się, że to właśnie brak jakichkolwiek predyspozycji spowodował nominację Prosiaka na wicepremiera i ministra od tego i owego, co tam het pod lasem w trawie piszczy. Boć przecie z takiego klucza większość ministrów wybierana była, a pozostali zostali już powymienieni na odpowiednich - bez predyspozycji. A nad niemi, jako to słonko radośnie Gosiewski Edgar się uśmiecha, promienieje, na podobieństwo pasterza co wzrokiem omiata prosiaki swe bezrozumne. Ale wracając z tych cudownych wizji na jawie: najprostrzym rozwiązaniem każdego problemu według towarzysza Pierdoły jest wpompowanie w dany problem żywej gotówki (a to poprzez dodrukowanie jej, a to znów poprzez umorzenia kredytów, a to przez pomoc państwa zastępującą normalną likwidację szkód przez ubezpieczyciela). Towarzysz Mamuci Odbyt już się cieszy - zdobył następną porcję głosów wtórnoanalfabetycznych popaprańców nie chcących zajmować się czymś tak ich niegodnym, jak ubezpieczenie swej firmy (gospodarstwa), bo przecie i tak Mamuci Odbyt załatwi po znajomości, że od zwykłych śmiertelników się weźmie, a braci uchlejtusów się da. Bo przecież kochani rolnicy nasi najmilsi wolą pieniądze w karczmie czy w spożywczaku cudownym sposobem przemienione w zupki chmielowe czy z innych zbóż napoje skonsumować niż fundusze te zainwestować w bezpieczeństwo i stabilność swojej firmy. Później przejeżdżając przez dowolną polską wieś o dowolnej porze dnia i roku należy szczególnie uważać na panów biznesmenów wracających do swych rezydencji na czworaka z biznesowego lanczu. Przecież ci ludzie są żywcem przeniesieni z czasów pańszczyzny! Przydałby się im pan ślachcic, co by pięścią pogroził, do roboty zagonił, po robocie na gorzałkę dał czerwieńca pół. Dopóki ludzie z tak prymitywną mentalnością, bez wykształcenia, z mózgami przepalonymi wódą będą bawić się w Polsce w produkcję rolną (jak już nadmieniłem do jakości produktów przyczepić się zazwyczaj nie można, chodzi po prostu o normalne, zdroworozsądkowe, wolnorynkowe podejście do prowadzenia firm rolnych), dopóty będzie tak, jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zakupy-interwencyje a kiedy zazada dymisji Ministra Rolnictwa. 29.07.06, 22:13 Lepper mowi to co ludzie na wsi chca uslyszec. Jak bedzie urodzaj, to Lepper w zwiazku z niskimi cenami plodow rolnych, bedzie zadal zakupow interwencyjnych finansowanych przez skarb panstwa. Lepper zdaje sobie sprawe, ze po przeszacowaniu wynikow wyborow do Sejmu, ulegly rozproszeniu struktury Samoobrony i partia nie ma szansy na powtorzenie wyniku. Z tego powodu Lepper wydaje sie zapominac, ze nie jest w opozycji. Bedzie dobra zabawa jak na jakims wiecu zazada dymisji Ministra Rolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 22:22 pewnie. rolnicy i gornicy w polsce to swiete krowy, ktorym wszystko sie nalezy: lepsze emerytury, doplaty z UE a reszta spoleczenstwa ma na nich za....c. sorry, panie lepper, moze moj kredyt mieszkaniowy tez umorzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty.Brav 29.07.06, 22:29 Pozdrawiam serdecznie z Berlina i mile informuje o zwiekszonych od 1 lipca dotacjach dla rolnikow i gornikow RFN,Dani,Holandi a Francji i Hiszpanii nie wspominam,bowiem oni w miliardach Euro wspomagaja swoje rolnctwo. Nie wspominam USA lub Chin. Tu nie chodzi o Leppera ale o przyszlosc... Aha,kredyty na mieszkania sa tez dotowane. Milej nocy pelnej dotacji w Euro i w dolarach.. Mark Lips Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty.Bra 30.07.06, 09:04 Dziekuje za pozdrowienia.Napisz jeszcze milusinski jaki procent Niemcow,Dunczyko czy Francuzow zajmuje sie rolnictwem czy gornictwem.Zdaje sie ze jesli policzyc razem wszystkich rolnikow w wymienienionych przez Ciebie panstwach,to i tak wyjdzie mniej niz rolnikow polskich.Gornikow to w Polsce jest wiecej niz w wszystkich pozostalych krajach Uni razem wzietych. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Wybrałeś Leppera? 29.07.06, 22:24 Płać na niego tera! (To także do wyborców PiS) Odpowiedz Link Zgłoś
frogman Re: Lepper chce, by rolnikom umarzano kredyty 29.07.06, 22:26 umorzyć Lepera Odpowiedz Link Zgłoś