kodijak 31.07.06, 12:18 Ale afera, normalnie wsyd mi że hoho. rotfl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sneaker No i co z tego? 31.07.06, 12:24 A bo to raz byłem świadkiem jak tu na miejscu kierowca miejskiego autobusu pytał się pasażerów, którędy dalej ma jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
puba Re: No i co z tego? 31.07.06, 12:42 :) w polsce tez to sie zdarza i nawet gdy kierowcy nieźle znają jezyk, hihi a serdecznie polecam tej pani rzucenie swej cieplej posadki i zostanie kierowca za place ktora dla Polakow jest atrakcyjna a z miejscowych pies z kulawą nogą sie nie skusi:))) ciekawe czy jej maz chcialby byc kierowca.. nie dajmy sie ogłupic - zapewne pani za bileciki nie chce placic drozej wiec ma kierowce Polaka;) powyzsze nie tlumaczy faktu ze kierowca powienien znac trasy alternatywne lub chociaz posiadac plan miasta:) Odpowiedz Link Zgłoś
fuutott Re: No i co z tego? 31.07.06, 12:56 To byl bus podstawiony zamiast pociagu, jak goscia zdjeli z miastowej trasy to mogl sobie nieporadzic. Aczkolwiek na tej trasie drogowskazow nie brak... Odpowiedz Link Zgłoś
coolebaca Re: No i co z tego? 31.07.06, 17:14 Jak co z tego-co za tupet musiał mieć wspominany kierowca, żeby ubiegać sie o prace kierowcy autobusów miejsckich bez znajomości angielskiego. To wina brytyjskiego systemu rekrutacji, która zatrudnia Polaków bez większej selekcji. Mam dość lekceważącego wzroku osób pracujących z klientami a nie komunikujących się w języku angileskim. A to z tego, że wspomniany kmiotek nic sobie z tego pewnie nie robi, podobnie jak większość emigracyjnej hołoty analfabetów Odpowiedz Link Zgłoś
klapslock Winny pracodawca, nie kierowca 31.07.06, 17:36 coolebaca ...sam jestes hołota. Odpowiedz Link Zgłoś
srbn Re: No i co z tego? 31.07.06, 20:44 No i co się tak nadymasz? Wyzywasz ludzi od kmiotków a sam pewnie Einstein jesteś od siedmiu boleści. Masz dość to puść. Dla niewtajemniczonych Coventry w zasadzie jest już osobnym miastem bardziej niż dzielnicą Birmingham i facet mógł się spokojnie pogubić jeśli nie jeździł na tej trasie. Poza tym wg reklamy kursy na bus robią tam kandydatom, którzy wylegitymują się prawem jazdy kat. B. Jest wyraźnie napisane że to jedyne wymaganie... Odpowiedz Link Zgłoś
wyrywam_chwasty Re: No i co z tego? 31.07.06, 20:52 z doswiadczenia wiem, a moge powiedziec ze swietnie znam angielski, ze rozmowa przez radio, do tego jezeli ktos ma trudny akcent, jest koszmarem. do tego pewnie doszedl duzy stres i kierowca spanikowal. Odpowiedz Link Zgłoś
szufranko To samo w anglii z angielskim kierowca!!! 31.07.06, 12:55 sam bylem w podobnej sytuacji na trasie Oxford - Worcester robili remont torow i kierowca zupelny anglik zwrocil sie do pasazerow o pomoc jeszcze przed wyruszeniem w droge, zreszta trudno sie dziwic jak ma koles objechac jakies gowniane stacyjki nie widomo gdzie a taka trasa zdaza sie tylko raz albo dwa takze nie robcie wiochy, dawac trakie niusy na gazecie wyborcza nie lepsza od mirrora ps dla tych co sie nie orientuja daily mirror to jeden z najgorszych szmatlawcow prawie jak Skandale ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.101 [...] 31.07.06, 14:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: To samo w anglii z angielskim kierowca!!! 31.07.06, 14:56 mów do nich .. przecież to zakompleksione istotki które tylko szukają okazji by się wstydzić. Oczywiscie za innych Polaków, nigdy za siebie. Oni są jedyni wspaniali wsród Polaków przez których muszą sie wstydzić. (ciekawe czy odważą się pojechać TAM do pracy, czy będą tu pierdzieć za 600 zl?) Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk mialem to samo w Londynie 31.07.06, 16:41 z czarnym kierowca, ktory pierwszy raz jechal trasa nocnego N29 z Trafalgar Sq do Enfield i poza centrum Londynu zupelnie sie pogubil i musial szukac pomocy u pasazerow... takie incydenty zdarzaja sie w tutejszej komunikacji czesto, sporo jest okresowych objazdow i zmian na trasie, a rotacja wsrod kierowcow bardzo duza. ta notka w brukowym DM to jeden z sygnalow narastajacego niezadowolenia lokalnych kolorowych ze nowoprzybyli z Europy Wchodniej "zabieraja" im miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Oxford - Londyn - angielski kierowca 31.07.06, 17:59 autobus sie spoznil ponad godzine bo kierowca nie znal Londynu i pasazerka mu wszystko musiala tlumaczyc. W Nowym Jorku mniej wiecej co czwarty taksowkarz potrafil mnie dowiezc do domu bez dokladnych wskazowek. Odpowiedz Link Zgłoś
totalizator Pytac to nie grzech. Gorzej jezeli niewie, a udaje 31.07.06, 17:25 Pytac to nie grzech. Gorzej jezeli niewie, a udaje wszystko wiedzacego. Poczatki emigracji sa dla wszyskich ciezkie, ten kierowca pokona trudnosci tego jestem w 100% pewien. Brawo dla kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
psychospy Re: Zapewne wyborca PO 31.07.06, 12:32 PO to w tej chwili najmniejsze zło. Czy na tym forum już dosłownie każdą sprawę trzeba sprowadzać do często bezsensownego/bezcelowego politycznego bełkotu? Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Zapewne wyborca PO 31.07.06, 14:27 ... powiedział wyborca PiS i Radia Maryja - he he he Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: wyborca Radia Maryja? 31.07.06, 19:09 radio maryja nie wystawiło swojej partii w wyborach - próbowali, ale wskutek nikłego poparcia - nie wypaliło. Paniał, ćmok? Czy dalej bredzić będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
uwolnic_cyce Re: Zapewne wyborca PO 31.07.06, 19:44 Dyżurny ruchu miał obowiązek wyjaśnić dokładnie o co mu chodzi i tyle. to on własnie odpowiada za cały incydent, bo wypuscił człowieka, który nie wiedzaił gdzie ma jechać.Kierowca być może nie jest bez winy, ale nie należy wszystkiego zwalać na niego. Trudno z palca nagle nauczyć sie trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Polak potrafi ! 31.07.06, 12:20 Dał radę ? Dał ! Ciekawe jakby sobie Anglik poradził w PKS pod Pcimiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
psychospy Re: Polak potrafi ! 31.07.06, 12:36 > Dał radę ? Dał ! Ciekawe jakby sobie Anglik poradził w PKS pod Pcimiem ;-) Na pewno by sobie nie poradził, bo nie mógłby niestety liczyć na kaleczących swój własny język (a co dopiero po amerikańsku by im szprechać.. łohoho) polskich pasażerów :D Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix666 W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 12:25 jak dla mnie to nic nadzwyczajnego, rzadko bo rzadko ale korzystam czasem z komunikacji miejskiej w wawce i odnosze wrazenie ze kierowcy autobusów nie maja elementarnej wiedzy o kierowaniu rzeczonym pojazdem,traktuja pasazerów jak worki z ziemniakami i sa dla nich(pasazerowie)zbednym balastem i złem koniecznym-wolno wsiadaja i wysiadaja,narzekaja ze klimatyzacja nie działa w 30 parostopniowe upały ..etc.., a juz rekord padł gdy kiedys obserwowałam scenke jak "jaśnie pan szofer" oswiadczył ze nie pojedzie bo pies pasazerki nie ma kagańca na pysku...gwoli wyjasnienia :nie był to ani stafford ani dog arlekin a mały york trzymany przez kobicine na rekach. Zdarzyło sie ze pan kierowca tez "przepedzlował " z rozpedu przystanek bo scigał sie z innym autobusem jakby to była formuła 1,..dlatego jak juz musze korzystac z miejskiej komunikacji gdy mam auto na warsztacie to wybieram albo metro albo odzałuje parenascie zł.i biore taksówke. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Tak samo tydzień temu na warszawskim Ursynowie 31.07.06, 12:26 musiałem podpowiadać kierowcy autobusu linii 503. Nie ma się czym podniecać. Zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nie_dzielny To poczatek dzialan wojennych. 31.07.06, 12:27 vide: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21&w=46125384&a=46132112 Kaczuszkowa wojna rozpoczeta! Odpowiedz Link Zgłoś
lukka12 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 12:35 Miałem taką samą sytuację w Wawie w autobusie linii 103 kilka lat temu. Kierowca kompletnie się pogubił, nie wiedział, gdzie jest, a potem tak się zdenerwował, że nie rozumiał, co podpowiadają mu pasażerowie. Jeden krewki emeryt chciał go nawet wysadzić z szoferki sam usiąść za kółkiem, bo się spieszył na dworzec :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.101 [...] 31.07.06, 12:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
coventry2 W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 12:37 To jest normalna sytuacja, od 5 miesiecy mieszkam w Coventry i zdarzylo mi sie ze ja musialem tlumaczyc angielskiemu kierowcy jak dojechac do dworca, gdyz on sam nie znal drogi. Bylo to w autobusie najwiekszego przewoznika National Express. Odpowiedz Link Zgłoś
angol10 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 13:07 Nic nadzwyczajnego - mieszkam od kilkunastu lat przy tej linii kolejowej - już kilka razy zdarzyło się że kierowcy w autobusach zastępczych nie znali drogi - wszyszcy byli angolami !! Odpowiedz Link Zgłoś
toworzyszszmaciak Sknery jedne! Zainwestowali by w GPSa to nie 31.07.06, 12:42 byłoby problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 12:43 kodijak napisał: > Ale afera, normalnie wsyd mi że hoho. rotfl Czasem zdarza się, że kierowca zapomni drogi. Ostatnio przeprowadziłem kierowce przez Świdnicę i Świebodzice bo nie znał drogi i NIC SIĘ NIE STAŁO. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.palucki To news sprzed tygodnia.Wczoraj była afera ! 31.07.06, 12:46 Wczoraj pasażerowie pobili się z polskim kierowcą autobusu. Chłopak wyleciał z roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Ustrzel Polaka 31.07.06, 12:55 Jesli dyzurny nie chcialbyc zrozumieny, to nie bykl zrozumiany. W komunikacji z pasazerka jakos problemow nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 12:57 kodijak napisał: > Ale afera, normalnie wsyd mi że hoho. rotfl Młody człowieku idż ty do psychiatry.Jeśli będziesz się dalej wstydził z takich powodów wpadniesz w depresję. Czy Angolom jest wstyd że olbrzymia większość z nich nie jest w stanie (mimo chęci) opanować nawet podstaw jakiegolwiek języka obcego? Odpowiedz Link Zgłoś
simpson.50 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 16:12 eon3 napisał: > kodijak napisał: > > > Ale afera, normalnie wsyd mi że hoho. rotfl > Młody człowieku idż ty do psychiatry.Jeśli będziesz się dalej wstydził z takich > > powodów wpadniesz w depresję. poprzednik zartowal, stad to hoho. niestety, angole, jak i skoltunieni amerykanie, maja za wysokie poczucie JA i jedynym jezykiem ktory znaja jest ich JEDYNY SLUSZNY OGOLNOSWIATOWY JEZYK (tylko, ze swoj symbol wolnosci dostali od Francji...) A w tym swietle wypadamy calkiem uczenie, bo mamy wyksztalcenie jezykowe i znamy dwa jezyki. Liczac nasz oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
olga60 autobus nr 51 31.07.06, 13:02 Autobus na zdjęciu ma nr 51, a 30 to jego prędkość. W Polsce tez są takie tablice, na których wyświetla sie prędkość. Odpowiedz Link Zgłoś
qazar Re: autobus nr 51 31.07.06, 13:23 Przefarbuj sobie włosy, może pomoże... :) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz2 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 13:10 To skandal, aby nie znać drogi!Ja bym tą firmę transportową do sądu podał jakbym się przez taką sytuację gdzieś spóźnił!To temat na pierwsze strony dla Faktu i Super Expresu. Wstawcie się za naszym rodakiem!Angielskie brukowce potrafią naprawdę być złośliwe!Trzeba im utrzeć nosa!Podważają nasze dobre imie! Wzywam do krucjaty przeciwko nim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klapslock Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 17:46 To skandal, aby pisać "tą firmę". TĘ firmę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 hundusi 31.07.06, 13:18 którzy tam mieszkają po 30 lat tez nie znają języka i też pracują, i co? i nic. nie widze problemu jakis angielski brukowiec jaja robi sobie i tyle. skoro angole nie chcą pracować tylko przylatują do nas po tanie piwo, i też nie mówią po Polsku - to nie widzę o co afera... Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak A tobie glupku o co chodzi? 31.07.06, 13:37 Z postu, mimo ze krotkiego, bije glupota tedy wnioskuje ze mamy do czynienia z wyborca pisu. Jakbys durniu znal jezyk polski i umial czytac wiedzalbys ze to "Daily Mirror", a nie Wyborcza opisuje ow przypadek. Ale czego oczekiwac od glupkow z jedynej i slusznej parti lubiacych chlopcow i koty. Odpowiedz Link Zgłoś
handshake Angielski Pakistan 31.07.06, 16:54 W miescie Leeds na trasie dworzec autobusowy - East Park - odleglosc w prostej linii 1 km - trzeba bylo kierowac taksowkarza bo nie wiedzial jak jechac i mowia, ze to regula. Kazdy taksowkarz w Leeds - zwykle "pakistan" ma swoja dzielnice, ktora zna, reszta uwaza, ze nie musi. A przejazd nie jest tak tani jak autobusem. Legendy natomiast opowiadaja o wymaganej od taksowkarzy londynskich znajomosci topografii mista, ktore jest chyba 20-krotnie od Leeds wieksze. Odpowiedz Link Zgłoś
kbamm Ta sprawa musi znaleźć finał w Parlamencie Europ. 31.07.06, 13:21 A najlepiej, żeby spotkała się królowa Elżbieta II z naszym Panem Prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
wrogggwna ba, socjaldemokrata z Niemiec Martin Schultz 31.07.06, 13:28 domaga sie napietnowania tego kierowcy, w Polsce SLDupy i GWniarze popieraja go. Odktyto nawet, ze w ostatnich wyborach glosowal na PiS i stad jego ksenofobiczna niechec do nauki angielskiego. Erodeputowani z Polski Gieremek i Pinior domagaja sie wprowadzenia sankcji wobec obecnego rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Ta sprawa musi znaleźć finał w Parlamencie Eu 31.07.06, 13:39 A teraz kilka pytań: 1. Jakie znaczenie ma że to był POLSKI kierowca (o czym GW trąbi na pierwszej stronie)? Czy gdyby to był kierowca wietnamski to też by o tym napisała? 2. Czemu miała służyć ta prasowa informacja? Jakie wiadomosci mieliśmy dzięki niej nabyć? 3. Czyja to jest wina, że doszło do takiej sytuacji? POLSKIEGO kierowcy (nieźle się pewnie chłopak zestresował), czy też może ANGIELSKIEGO przewoźnika, że doszło do takiej sytuacji? Może tytuł powinien raczej brzmieć: "Niesolidni Anglicy dla zysku zatrudniają kierowców nie znających języka angielskiego"? Redakcji GW pod rozwagę i lekkie oprzytomnienie bo ile można czytać, że Polak to czy tamto a potem się GW dziwi, że dobici takimi notkami Polacy się "obrażają" na Polskę bo tu się przecież nie da żyć i wszędzie jest gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
wrogggwna no. morro, GWnu chodzi o niszczenia poczucia 31.07.06, 13:56 godnosci i wartosci jaka maja Polacy. To co robi GWno, to swiadoma polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Ta sprawa musi znaleźć finał w Parlamencie Eu 31.07.06, 14:10 no.morro napisał: > A teraz kilka pytań: > > 1. Jakie znaczenie ma że to był POLSKI kierowca (o czym GW trąbi na pierwszej > stronie)? Czy gdyby to był kierowca wietnamski to też by o tym napisała? Chyba w swej zaciętości nie zauważyłeś, że GW wychodzi w Polsce, nie w Wietnamie. Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Ta sprawa musi znaleźć finał w Parlamencie Eu 31.07.06, 14:24 Oczywiście nie wszyscy czytają ze zrozumieniem. Zastanów się nad pytaniem: "Jakie znaczenie w kontekście tego tekstu, ma fakt że kierowca był narodowości X?" Odpowiedz Link Zgłoś
0x0001 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 13:28 To, ze kierowcy autobusow w Wlk. Brytanii do szczegolnie rozgarnietych nie naleza, nie jest zadna nowoscia. Mialem "przyjemnosc" korzystac z tego srodka komunikacji podczas pobytu w Londynie i wszystko przebil niegdys Hindus, ktory zatrzymal miedzy stacjami autobus pelny pasazerow, ku zdumieniu wszystkich wybiegl z niego, by po 2 minutach wrocic spokojnym krokiem dzierzac dumnie torebke z Southern Fried Chicken. Odpowiedz Link Zgłoś
ansad3 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 13:35 Dojechał? Jeśli tak, to nie ma o czym mówić i szukać polskich kompleksów, że niby taki z niego fajtłapa. Angielski kierowca w podobnych warunkch pewno nie dał by rady. Polak potrafi! Wiele razy byłem świadkiem, jak pasażerowie tłumaczyli kierowcy miejskiego autobusu w Warszawie jak ma jechać. Jeśli ktoś ma wapory, jak te brytyjskie paniusie, niech jedzie taksówką. Typowa dla GW jest ukryta satysfakcja, że znów dostalismy (jako naród, oczywiście) w d.... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 13:51 Tą aferą powinno zająć się Centralne Biuro ds. Wizerunku Polski Za Granicą: wykazać, że kierowca należał do układu, który chce skompromitować Polskę za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: W.Brytania: Polski kierowca nie znał drogi 31.07.06, 13:51 Idiotyzm! U nas w 3-ciej RP już dawno zaorano jakieś lokalne tory kolejowe, bo postawiliśmy na wolny rynek czyli busy, taksówki i prywatne samiochody. Odpowiedz Link Zgłoś