Dodaj do ulubionych

Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi"

10.08.06, 21:09
Można już nienawidzieć i oskarżać wystawę o obrazę uczuć patriotycznych?
Wodzu???????????
Czekanie i szczekanie!

Pełen wiary, nadziei na dobrobyt czekam,
wypatruję z okna i pod drzwiami szczekam.
Prawo, Sprawiedliwość dodaje nadziei,
że przestanę szczekać na swoich złodziei.
Trop układu wydłuża oczekiwanie,
oprócz czekania dodaje szczekanie.
Szukam dla mnie prawa i sprawiedliwości,
bo zbyt małą rentę, zżera rosół z kości.
Poprzez wybór zgrai strzeliłem sobie bramkę,
teraz z tej wściekłości często gryzę klamkę.
Im czarne jest białe, a białe jest czarne,
chyba się zapłaczę na me życie marne.
Leków nie kupuję, tylko waleriana,
aby to wytrzymać biorę czasem z rana.

Jak już nasłucham się ojca dobrodzieja
ze stacji, w której zbawienia jest nadzieja,
za datki dla niego mam trafić do nieba,
pomimo braku grosza i w domu chleba.
Ja już nie rzucam się na byle ruch klamki,
warczę i otwieram cicho u drzwi zamki.
Szczekam, na Żyda, lewusa, liberała,
a smak w nim jest taki jak maślana chała,
wbijam zęby w chałę i odgryzam kęsa,
trzeźwieję, bo czuję smak ludzkiego mięsa.
Tak wysokie Prawo i Sprawiedliwości
proszę dla obłędu wiele łagodności!
Mało, ja uważam od góry do spodu,
obłęd, tylko obłęd przyszłością narodu!

„Spadaj dziadu, gryzł cię pies”,
głosuj na mnie „yes, yes, yes”!
Obserwuj wątek
    • shoovar Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:12
      no a takie szczekanie i to zarowno oficjalne jak i nieoficjalne bylo przed
      wystawa ze wystawa antypolska....
      • poszeklu Re: Niemcy Musza Zaplacic za Napad na Polske? 10.08.06, 21:22
        Polska ma prawo i obowiazek zadac odszkodowan, przeprosin i
        zadoscuczynienia za morderstwa, przemoc, kradzieze mienia,
        zniszczenia, odbieranie wolnosci, pozbawianie wlasnosci,
        zmuszanie do niewolnictwa, tortury, oszustwa, obraze moralnosci,
        uczuc, szerzenie pogardy i nienawisci wobec narodu POLSKIEGO ze
        strony Niemiec.
        To trzeba okreslic, osadzic i zarzadac nalezytego odszkodowania.
        Lacznie z naleznymi odsetkami.
        Tylko to uspokoi sumienia Niemcow i pozwoli im zrozumiec jak wielkiego
        lajdactwa dopuscili sie wobec naszego narodu.
        • olex5 Re: Niemcy Musza Zaplacic za Napad na Polske? 10.08.06, 21:28
          oczywiscie i do leczenia psychicznego tez ma prawo
          • ambl [...] 10.08.06, 21:40
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • z_b2 Re: Niemcy Musza Zaplacic za Napad na Polske? 10.08.06, 22:02
            zmien psychiatre
            • hatteras Re: Niemcy Musza Zaplacic za Napad na Polske? 24.02.07, 18:36
              Nie Niemcy same rozpeta?y wojne.Rosja nigdy nie czu?a sie winna.
        • rmstemero Te narod.... 10.08.06, 21:42
          mow za siebie i nie wycieraj sobie geby Polska i narodem polskim. Jesli masz
          jakies problemy badz roszczenia wynikajace z niedawno doznanych krzywd to
          skieruj je do odpowiedniego sadu. Spotasz sie tam prawdopodobnie z ciolkami z
          Treuhand i bedziecie mogli wymienic poglady na interesujace was tematy przy
          pomocy lasek i sztachet. A mnie do tego prosze nie wlaczaj, patrioto od siedmiu
          boslesci. Ja nie musze o nic zebrac i niczego sie domagac - ja umiem jeszcze na
          siebie zarobic dzieki temu co umiem. Czego i tobie zycze.
          • koham.mihnika Gee, ale sie uniosles! Wstalem rano, przecieram 11.08.06, 02:05
            oczy ze zdumienia, lagodny jak jagnie Romek wybucha jak nie przymierzajac
            butelka Astrolitu. Czyzby ormianska krew ?
            Az mi sie nie chce wierzyc, ze to Ty ;-{).

Swoja droga, jak dlugo ta wystawa ma byc otwarta?

Pozdrowienia
            • rmstemero Ano ja 11.08.06, 12:26
              koham.mihnika napisał:

> oczy ze zdumienia, lagodny jak jagnie Romek wybucha jak nie przymierzajac
              > butelka Astrolitu. Czyzby ormianska krew ?
              > Az mi sie nie chce wierzyc, ze to Ty ;-{).
              >
              > Swoja droga, jak dlugo ta wystawa ma byc otwarta?
              >
              > Pozdrowienia

Ano ja. Ciebie to moze nie dotyczy ale ja jestem przewrazliwiony gdy ktos
              stygmatyzuje mieszkancow calego domu gdy menel mieszkajacy w suterenie nasra u
              sasiadow na wycieraczke. Ja tu mieszkam i moje dzieci chodza tu do szkoly i sa
              czescia tego narodu w imieniu ktorego ten oszolom nawoluje do polskiego dzihadu.
              Z ta roznica ze to one beda ewentualnie cierpiec a on bedzie dalej bezmyslnie
              rechotac.
              • polonski Re: Usmierzasz czesciowo moje obawy.. 12.08.06, 02:49
                ale uwazaj bo jak nie bedziesz "reagowal" odpowiednio to zamiast gowna na
                wycieraczce na zewnatrz Twojego domu, gowno sasiada zachodniego i nie
                daj ...wschodniego spadnie Tobie i Twoim dzieciom na glowe.

Chyba, ze podpiszesz ...liste.
        • oblewai Re: Niemcy Musza Zaplacic za Napad na Polske? 10.08.06, 23:57
          > Polscy patryjoci maja prawo i obowiazek zadac odszkodowan, przeprosin i
          > zadoscuczynienia za morderstwa, przemoc, kradzieze mienia,
          > zniszczenia, odbieranie wolnosci, pozbawianie wlasnosci,
          > zmuszanie do niewolnictwa, tortury, oszustwa, obraze moralnosci,
          > uczuc, szerzenie pogardy i nienawisci wobec narodu POLSKIEGO

wszyscy ktorzy zostali w powyzszy sposob pokrzywdzeni przez nowe wladze PRL po
          II wojnie swiatowej nalezy najpierw wyrownac krzywdy spowodowane przez swoich,
          bo to najlatwiej i najprosciej ale jakos nie wychodzi

> To trzeba okreslic, osadzic i zarzadac nalezytego odszkodowania.
          > Lacznie z naleznymi odsetkami.

masz racje, tylko dlaczego pokrzywdzonym do tej pory nie powiedziano nawet do
          tej pory "swoim" pokrzywdzonym przepraszam ale od niemcow tego rzadasz Oni sie
          juz rozliczyli teraz na ciebie kolej!!!
        • obiiirp Re: Niemcy Musza Zaplacic za Napad na Polske? 11.08.06, 01:41
          Czy Niemcy wyrządzili krzywdę bezpośrednio tobie, że tak szczekasz? Puknij ty
          się w głowę, może coś ci to pomoże.
        • ylemai żądać to mają prawo silni 11.08.06, 02:03
          a co gdy Niemcy odkryją, że taniej będzie zniszczyć jeszcze raz Polskę, niż
          płacić odszkodowania?

ile czasu zajęłoby Bundeswehrze zniszczenie całej infrastruktury naszego kraju?
          a pogarda wobec Polaków... generalnie usprawiedliwiona. Jeśli spojrzeć z
          perspektywy całego świata na osiągnięcia obu narodów - polskiego i niemieckiego,
          to te nasze wyglądają całkiem marnie :-/
      • duzapizzanawynos Steinbach - żydowska ignorantka i mitomanka ! 11.08.06, 08:34
      • polakmoronslayer Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 09:04
        Na swiecie nikogo nie interesuje szczekanie i protesty na ten temat. Swiat ma
        duzo wieksze problemy niz jakis skansen we wschodniej Europie.
        • velda Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 10:18
          A MOZE JUZ WYSTARCZY TEGO SZCZENIACKIEGO ZAPLUWANIA SIE ? WYSTAWA OKAZALA SIE
          ZUPELNIE INNA OD TEJ O JAKIEJ ZASCIANKOWA I SIERMIEZNA PRASA PL KRZYCZALA
          JESZCZE PRZED OTWARCIEM.STARCZY JUZ BZDETOW NIE NA TEMAT .PRZELKNAC WSTYD I NA
          PRZYSZLOSC OBIEKTYWNIE I RZECZOWO ODNOSIC SIE DO TEGO CO POLAKOM SIE NIE
          PODOBA ! BIEDNY JUZ ZUPELNE OGLUPIALY NARODZIE,JESZCZE NIE ZAUWAZYLISCIE ,ZE
          WASZE MEDIA ROBIA WAS W BAMBUCO JAK CHCA I KIEDY CHCA ? A WY JAK
          BARANY ,NATYCHMIAST ZACZYNACIE WRZESZCZEC Z WYSOKIEGO TONU ,NAWET NIE ZNAJAC
          FAKTOW ! STAJECIE SIE CORAZ BARDZIEJ OGLUPIALYM NARODEM W DOMU DLA OBLAKANYCH
          ZWANYM POLSKA.
          • velda Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 10:22
            PS TAKICH ORGANIZACJI JAK TE PANI ST. JEST JAK NASIAL ! ALE TO WY UCZYNILISCIE
            JEJ ORGANIZACJE WAZNA I MEDIALNA ! NIEMCY WAS O TO PROSILI? KUPA IDIOTOW I
            NAIWNYCH SZCZENIAKOW !!
    • frytz.frytz Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:12
      Niemcy pokazaly tolerancje wobec tych 30 wszechpolakow w PL protestujacych
      Niemcow chca zwykle bic palami. Bo wszyscy Niemcy to geje a wiec i tchorze
      ktorym nalezy dowalic pala.

• meritum3 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:16
      Jedno w tym wszystkim jest istitne nie b polski kartofel nawet z poparciem młodzierzy weszpolskiej pisał niemcom historii - czy to się nam podoba czy nie.
    • tow.stalin naiwniakom ku przestrodze... 10.08.06, 21:18
      ... aby wiedzieli z kim idą w tany:
      jeden z wielu przykładów, znalzłem go w 30s:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=46583084&a=46631234
      to forum to takie bagienko:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=639
      forum, które nazwalem "retorycznym", ze względu na wybieg stylistyczny w nazwie:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26192
      a do tego pełno innego gowna, generalnie fora, które są na zaproszenie, np:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13193
      tam sie przekonancie jak nas niemcy nasi niemieccy sąsiedzi min z opolskiego
      kochają oraz jak cenią tolerancje państwa polskiego.
      • herman28 Re: naiwniakom ku przestrodze... 10.08.06, 22:50
        No jeszcze Iwanie tu cie nie bylo hhehhee.
        Zobaczcie no Polacy jaki gosc wymyslil sobie nick hhehe. Czy to nie obraza dla
        narodu polskiego. Nick mordercy polskiej elity na forum GW
        • tow.stalin Re: naiwniakom ku przestrodze... 11.08.06, 07:52

herman28 napisał:

> No jeszcze Iwanie tu cie nie bylo hhehhee.
          > Zobaczcie no Polacy jaki gosc wymyslil sobie nick hhehe. Czy to nie obraza
          dla
          > narodu polskiego. Nick mordercy polskiej elity na forum GW

tylko tyle przybłedo masz do powiedzenia w sprawie tej wystawy?
    • banasiewicz Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:30
      Dosyc interesujące. Ciekawy jestem czy znalazło się tam miejsce na zdjecia z
      obozu Auschwitz?!
      Dla mnie to jest niewyobrazalne, zeby cos takiego organizować.
      I może ja jako Polak, którego Dziadek został zamordowany przez Niemców i
      Ukraińców, którego Ojciec był pogrobowcem, bo moja Babcia bedąc w ciązy musiała
      patrzec z trójką małych dzieci jak strzelają do dziadka - mam przepraszac albo
      wspólczuc wypędzonym Niemcom?
      Nigdy!
      Ich wypedzano,nas mordowano!
      Bojkotujcie wszystko to co Niemieckie, ja robię to juz od kilku tygodni!
      • shoovar Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:45
        do auschwitz nie wypedzali do Auschwitz wpedzali......
    • cokebottle Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:31
      Psie dziadowski, szczekaj,szczekaj. A karawan po tobie pojedzie dalej
      • peacock79 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:38
        Oczywiście umysł polskiego nazisty nigdy nie dopuści do siebie,że istnieje
        takie coś jak POLSKIE ZBRODNIE??? Mojego dziadka zamordowali Polacy. Niepojęte?
        A mimo to jakoś nie potępiam z tego powodu każdego Polaka. Choć czytając
        wypowiedzi niektórych polskich nazioli coraz większą czuję odrazę...
        • bauc Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:47
          A co takiego twój dziadek robił w Polsce, bo przypuszczam, ze był niemcem z
          wroną na czapce.
          Co ty w ogóle robisz na polskim forum przenies sie niemcu na wasze hitlerowskie!
          Nas wy - hitlerowcy mordowaliscie w milionach i to wy zaczeliscie tę wojne. I co
          , ja mam ci wpólczuc?
          Gdize tu logika szwabie?
          • shoovar Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:49
            a mogl byc Niemcem bez wrony na czapce ? czy generalnie jest taka zasada ze
            Niemiec to hitlerowiec a Polak antysemita ?
          • peacock79 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 21:58
            bauc napisał:
            > A co takiego twój dziadek robił w Polsce, bo przypuszczam, ze był niemcem z
            > wroną na czapce.
            > Co ty w ogóle robisz na polskim forum przenies sie niemcu na wasze
            hitlerowskie> !
            > Nas wy - hitlerowcy mordowaliscie w milionach i to wy zaczeliscie tę wojne. I
            co , ja mam ci wpólczuc?
            > Gdize tu logika szwabie?

Mój dziadek był Ślązakiem. Dlatego został zamordowany przez Polaków. Ja też
            jestem Ślązakiem. Podobnie jak 300 tysięcy innych Ślązaków deklarowałem w
            spisie powszechnym narodowość śląską. Właśnie dzięki takim jak Ty nie czuję
            żadnej więzi z polskim narodem. Przykro mi,że naród polski dorobił się między
            innymi takich "patriotów"... I nie oczekuję bynajmniej, że zrozumiesz
            moją "szwabską" logikę.
            • wet3 Re: pwacock79 10.08.06, 22:18
              peacock79 napisał:

> bauc napisał:
              > > A co takiego twój dziadek robił w Polsce, bo przypuszczam, ze był niemcem
              > z
              > > wroną na czapce.
              > > Co ty w ogóle robisz na polskim forum przenies sie niemcu na wasze
              > hitlerowskie> !
              > > Nas wy - hitlerowcy mordowaliscie w milionach i to wy zaczeliscie tę wojn
              > e. I
              > co , ja mam ci wpólczuc?
              > > Gdize tu logika szwabie?
              >
              > Mój dziadek był Ślązakiem. Dlatego został zamordowany przez Polaków. Ja też
              > jestem Ślązakiem. Podobnie jak 300 tysięcy innych Ślązaków deklarowałem w
              > spisie powszechnym narodowość śląską. Właśnie dzięki takim jak Ty nie czuję
              > żadnej więzi z polskim narodem. Przykro mi,że naród polski dorobił się między
              > innymi takich "patriotów"... I nie oczekuję bynajmniej, że zrozumiesz
              > moją "szwabską" logikę.

Narodowosc "slaska" istnieje tylko w twej chorej wyobrazni a nie w
              rzeczywistosci! Jak cie sie nie podoba co napisalem to przejedz sie do PE do
              Strasburga i tam powiedza ci to samo.
              • shoovar Re: pwacock79 10.08.06, 22:22
                kwestia czasu.....
              • rmstemero Re: pwacock79 10.08.06, 22:48
                wet3 napisał:

> Narodowosc "slaska" istnieje tylko w twej chorej wyobrazni a nie w
                > rzeczywistosci! Jak cie sie nie podoba co napisalem to przejedz sie do PE do
                > Strasburga i tam powiedza ci to samo.

A co ci przeszkadza aby on sie czul Slazakiem? Skoro sie za Slazaka uwaza a nie
                za Polaka to nie widze problemu. Polska jest wystarczajaco duzym krajem aby
                mogli w niej znalezc miejsce slazacy uwzajacy sie za slazakow. Mnie osobiscie to
                nie przeszkadza, podobnie jak nie przeszkadza mi istnienie Bialorusinow, Tatarow
                czy Lemkow.
                Swoja droga Slazakom nie nalezy zazdroscic - nie mieli w przeszlosci latwo
                pomiedzy Niemcami, Slazakami uwzajacymi sie za Niemcow, Slazakami uwzajacymi sie
                za Slazakow i Polakami. Wysmiewani przez obie strony albo za gware albo za
                slowianskie nalecialosci w jezyku, pozbawieni prawa czucia sie po prostu u
                siebie i Slazakami bez koniecznosci okreslenia sie i optowania za czyms z czym
                sie niekoniecznie identyfikowali. Co najmniej cztery Narody roscily sobie
                historyczne prawo do Slaska (rowniez Austriacy i Czesi) - pomijajac oczywisty
                fakt ze najwieksze prawo mieli zawsze do Slaska Ci ktorych byl to dom i
                ojczyzna. A i obrywalo im sie z wszystkich stron: od polskich wladz za
                przymusowa sluzbe w Wehrmachcie. Przedtem od niemieckich wladz za polskich
                czlonkow rodziny. Skomplikowane losy. Pozwolmy im byc kim chca - Polski starczy
                dla wszystkich.
                • wet3 Re: mstemero 10.08.06, 23:33
                  Nie mam problemu z Bialorusinami czy Tatarami, bo takie narodowosci istnieja.
                  Narodowosc "slaska" nie istniala nigdy i nie zaistnieje nawet gdy ktos
                  bezpodstawnie twierdzi, ze jest! Albo jest sie Slazakiem-Polakiem, albo jest
                  sie szwabem! Ciekawe, ze nawet Niemcy w swoich statystykach uznawali Slazakow
                  za Polakow. Pisali "Pole", a nie "Schlesiener". Innego wyjscia nie ma!
                  • bauc Re: mstemero 10.08.06, 23:36
                    wet3 napisał:

> Nie mam problemu z Bialorusinami czy Tatarami, bo takie narodowosci istnieja.
                    > Narodowosc "slaska" nie istniala nigdy i nie zaistnieje nawet gdy ktos
                    > bezpodstawnie twierdzi, ze jest! Albo jest sie Slazakiem-Polakiem, albo jest
                    > sie szwabem! Ciekawe, ze nawet Niemcy w swoich statystykach uznawali Slazakow
                    > za Polakow. Pisali "Pole", a nie "Schlesiener". Innego wyjscia nie ma!
                    Brawo. podpisuje się dwoma rękami, nic dodac , nic ujac!
                    Komus sie nie podoba, niech ucieka do Steinbach!
                  • rmstemero Re: mstemero 10.08.06, 23:44
                    wet3 napisał:

> bezpodstawnie twierdzi, ze jest! Albo jest sie Slazakiem-Polakiem, albo jest

Ale co tobie to przeszkadza zeby byli skoro chca?
                    • wet3 Re: mstemero 11.08.06, 00:15
                      Chlopie kochany - czy Ty nie rozumiesz, ze narodowosc nie jest czyms z wyboru!
                      Ona wiaze sie z historia, jezykiem (z wyjatkiem Belgii i Szwajcarii w Europie),
                      posiadaniem panstwowosci. Tych warunkow Slazacy, jedno z plemion polskich,
                      absolutnie nie spelniaja. Gdybysmy poszli droga Twego rozumowania, to w Polsce
                      moglibysmy nagle miec tyle narodowosci ile mamy obywateli!
                      • rs_gazeta_forum Re: mstemero 11.08.06, 01:24
                        wet3 napisał:
                        > absolutnie nie spelniaja. Gdybysmy poszli droga Twego rozumowania, to w Polsce
                        > moglibysmy nagle miec tyle narodowosci ile mamy obywateli!

Fałszujesz, bo ciągnąć w ten sposób rozumowania się nie da.
                        A już najgłupsze jest mówienie komuś, że wie się lepiej od niego, kim się on sam
                        czuje. Tłumacząc to na polski, jak ktoś mówi, że nie jest Polakiem, to nie jest.

Są tu jeszcze inne niuanse. Dla przykładu, ja, będąc kimś, kogo nazwałbyś
                        "etnicznym" Polakiem, mam wrażenie, że znacznie mi bliżej do wielu obywateli
                        innych państw, i członków innych narodowości, niż do ciebie. Więc trudno mi
                        utożsamiać się z metafizycznym bytem nazywanym "narodem", tym samym, z którym ty
                        się utożsamiasz. Ale oczywiście obywatelami Polski jesteśmy obaj na równych prawach.
                        • wet3 rs_gazeta_forum 11.08.06, 03:28
                          Powiem tobie tylko, ze na internacjonalizm i globalizm nie ma lekarstwa!
                          Nic nie falszuje. Narodowosci z wyboru nie ma - bo masz rodzicow, ktorzy ci ja
                          przekazuja, a panstwo poprzez szkoly i system wychowawczy ksztaltuje. Jak tego
                          nie rozumiesz, to mowi sie "trudno"!
                          • indianski Re: rs_gazeta_forum 11.08.06, 04:10
                            wet3 kocha lepic ludzi na swoje podobienstwo : homo przerobic na hetero ,
                            slazakow na polakow ....Kiedy wezniesz sie za leworecznych ?
                            nie masz zbyt wygorowanych ambicji ?
                            • roberyt Re: rs_gazeta_forum 11.08.06, 11:01
                              Kochani, pax vobiscum (to nie po śląsku).

Dobrym lekarstwem na rozgrzane emocje jest lektura. Lektura książek o historii.
                              O faktach. Ślązak niech sobie będzie slązakiem. Ale niech wie, że spora część
                              jego "rodaków" ginęła za polskość. Podobnie jak większość Kaszubów, pomimo
                              dziwacznego języka, ginęła lub przynajmniej walczyła za polskość ziem przez
                              siebie zamieszkiwanych.

Padło tu tyle epitetów (obelg - znaczy), że łatwo zapomnieć o pani Steinbach i
                              o jej hipokryzji. Polacy mordowali Niemców, Czesi mordowali Niemców, Nimcy
                              mordowali Polaków i Czechów, Polacy (rzecz ujmując delikatnie, bo to o
                              braciach - słowianach)nie przepadali za Czechami, Czesi nie przepadali za
                              Polakami. Do tego stopnia, że jedni robili wszystko, aby cierpieli drudzy. I
                              vice versa - na przestrzeni wieków.

Krytykujmy to, co zasługuje na krytykę. Ale czytajmy. O faktach. Cała Polska
                              czyta dzieciom :)
                              • rs_gazeta_forum Re: rs_gazeta_forum 11.08.06, 15:26
                                roberyt napisał:
                                > Kochani, pax vobiscum (to nie po śląsku).

Trudno nie zareagować na taki apel. Więc się przyłączam.
                                Pozdrawiam
                          • rs_gazeta_forum Re: rs_gazeta_forum 11.08.06, 10:54
                            wet3 napisał:
                            > Powiem tobie tylko, ze na internacjonalizm i globalizm nie ma lekarstwa!
                            > Nic nie falszuje. Narodowosci z wyboru nie ma - bo masz rodzicow, ktorzy ci ja
                            > przekazuja, a panstwo poprzez szkoly i system wychowawczy ksztaltuje. Jak tego
                            > nie rozumiesz, to mowi sie "trudno"!

Strasznie czarno-biały ten twój świat. Nie ma w nim nawet odcieni szarości, by o
                            kolorach nie wspomnieć.
                            Powiedz Amerykanom, że nie mieli wyboru ogłaszając, że nie są Anglikami, by
                            sięgnąć do powszechnie znanego przykładu.
                            Każdy z nas, na świecie, nie patrzę tylko przez pryzmat naszego grajdołka, jest
                            niepowtarzalną indywidualnością, choć tak wiele mamy wspólnego. Każdy z nas
                            kształtuje się w pewnej wspólnocie, ale nie ma przymusu, by w tej wspólnocie
                            pozostawał, czy mentalnie, czy fizycznie. I dlatego rzeczywiście na
                            internacjonalizm i globalizm, w ich sensie pozytywnym, nie ma lekarstwa. I żadne
                            fobie, usiłujące zamknąć ludzi w jakimś zaścianku, czy mentalnym, czy fizycznym,
                            na dłuższą metę nie działają.

P.S.
                            Ja oczywiście nie wybrałem sobie ani rodziców, ani miejsca urodzenia, ani
                            szkoły. Ale zapewniam cię, że gdybyś miał żyć w moim domu, uciekłbyś z niego
                            szybko, bo za wiele w nim wolności. Co pozostaje, wspólny język?
                      • rmstemero Re: mstemero 11.08.06, 12:41
                        wet3 napisał:

> Chlopie kochany - czy Ty nie rozumiesz, ze narodowosc nie jest czyms z wyboru!
                        > Ona wiaze sie z historia, jezykiem (z wyjatkiem Belgii i Szwajcarii w Europie),

Najwidoczniej nie rozumiem. Wynika to - wierz mi - nie ze zlej woli. Istnieja
                        rozne koncepcje narodowosci, ty jestes najwidoczniej zwolennikiem XIX-wiecznej
                        koncepcji wymyslonej przez niemieckich filozofow i funkcjonujacej pod nazwa
                        "Schicksalgemeinschaft". W mysl tej koncepcji narodowosc jest czyms nadrzednym,
                        danym przez Boga i historie, wspolnym losem przed ktorym nie mozna uciec ani do
                        ktorego nie mozna zglosic swego akcesu: czlonkiem narodu sie po prostu z mocy
                        wszechmocnego losu, urodzenia i jezyka po prostu jest. Szkoda ze nie dopuszczasz
                        w swoim zapale mysli ze jest to koncepcja troche archaiczna i bynajmniej nie
                        jedyna. Zdziwiloby Cie gdybys na ulicach Nowego Yorku spotkal portorykanskiego
                        Policjanta ktory nie umie dobrze po angielsku ale nosi przypiety do koszuli
                        znaczek z amerykanska flaga i napisem "I am proud to be American". Zdziwiliby
                        cie Szwajcarzy ktorzy Narodem sie po stu lat wyrzynania (z powodu roznic
                        jezykowych, kulturowych i religijnych) po prostu sie stali. Zdziwili by Cie
                        paradujacy po ulicach polnocnojaponskich miast Ajnowie albo mieszkancy Katalonii
                        ktorzy do niedawna nie wiedzieli jeszcze ze nie sa Hiszpanami a teraz sa o tym
                        swiecie przekonani. Narody - podobnie jak jednostki - powstaja i sa suma
                        swiadomosci i tozsamosci. A o przynaleznosci do narodu (co jest czasem dla
                        wiekszosci niewygodne) nie decyduje ta wiekszosc lecz sami zainteresowani.
                  • michalng Re: mstemero 11.08.06, 10:56
                    wet3 napisał:

A Łemkowie ? Istnieja czy nie istnieją ?

> bezpodstawnie twierdzi, ze jest!

Jesli znajda sie tacy którzy bedą uznawac sie za slazaków to zaistnieje, nie dzis nie jutro ale zaistnieje.

> Albo jest sie Slazakiem-Polakiem, albo jest

No tak. skoro Niemcy (faszystowskie zwłaszcZa) tak twierdzą to musi to byc prawda ;P
            • herman28 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:54
              peacock79 napisał:

> bauc napisał:
              > > A co takiego twój dziadek robił w Polsce, bo przypuszczam, ze był niemcem
              > z
              > > wroną na czapce.
              > > Co ty w ogóle robisz na polskim forum przenies sie niemcu na wasze
              > hitlerowskie> !
              > > Nas wy - hitlerowcy mordowaliscie w milionach i to wy zaczeliscie tę wojn
              > e. I
              > co , ja mam ci wpólczuc?
              > > Gdize tu logika szwabie?
              >
              > Mój dziadek był Ślązakiem. Dlatego został zamordowany przez Polaków. Ja też
              > jestem Ślązakiem. Podobnie jak 300 tysięcy innych Ślązaków deklarowałem w
              > spisie powszechnym narodowość śląską. Właśnie dzięki takim jak Ty nie czuję
              > żadnej więzi z polskim narodem. Przykro mi,że naród polski dorobił się między
              > innymi takich "patriotów"... I nie oczekuję bynajmniej, że zrozumiesz
              > moją "szwabską" logikę.

Mosz recht chopie. To bydlo nie zrozumie nic, bo nie chce. Tylko ich biednych
              mordowano a obozy np. w Jaworznie, w ktorych mordowano slaskie dzieci i
              slaskich starcow to nic. Oprawca Morel to pewnie chluba narodu polskiego
              • bauc Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 23:40

> Mosz recht chopie. To bydlo nie zrozumie nic, bo nie chce. Tylko ich biednych
                > mordowano a obozy np. w Jaworznie, w ktorych mordowano slaskie dzieci i
                > slaskich starcow to nic. Oprawca Morel to pewnie chluba narodu polskiego

Jasne, to Polacy zakładali obozy , a niemcy wypowiedzieli wojne w obronie
                biednych slązakow. Pytanie : kto zaczął w 1939 roku ?
                I jakim prawem, skoro nie czujesz sie Polakiem piszesz na polskim forum?
                • michalng Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 11:49
                  > I jakim prawem, skoro nie czujesz sie Polakiem piszesz na polskim forum?

Wiekszego debilizmu dawno nie słyszałem :) Powieniens pisac tylko i wyłacznie na forach dla idiotów ;)
            • bauc Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 23:34
              Nie ma czegos takiego jak narodowosc śląska, jak ci sie nie podoba w Polsce to
              wypad do twojego Reichu. Bo znam wielu ślązaków, którzy są Polakami i takich
              którzy deklarują sie ślązakami albo niemcami a w ich oczach widac tylko monety euro.
              I nie płacz mi o twoim dziadku, bo to pewnie nie byl potomek tych co przelewali
              krew za Polske w powstaniach śląskich. Zadam ci proste pytanie faszysto:
              kto w 1939 roku zaczął wojne :My czy wy?
              Jeszcze nie zapłaciliscie za smierc milionów Polaków i chcescie, zeby wam wspólczuc?
              To odrazające, Pytanie: dlaczego twojego dziadka zabili Polacy - bez powodu? nie
              wierze!
              • herman28 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 23:52
                bauc napisał:

> Nie ma czegos takiego jak narodowosc śląska, jak ci sie nie podoba w Polsce to
                > wypad do twojego Reichu. Bo znam wielu ślązaków, którzy są Polakami i takich
                > którzy deklarują sie ślązakami albo niemcami a w ich oczach widac tylko
                monety
                > euro.
                > I nie płacz mi o twoim dziadku, bo to pewnie nie byl potomek tych co
                przelewali
                > krew za Polske w powstaniach śląskich. Zadam ci proste pytanie faszysto:
                > kto w 1939 roku zaczął wojne :My czy wy?
                > Jeszcze nie zapłaciliscie za smierc milionów Polaków i chcescie, zeby wam
                wspól
                > czuc?
                > To odrazające, Pytanie: dlaczego twojego dziadka zabili Polacy - bez powodu?
                ni
                > e
                > wierze!

Mosz recht chopie. Leb za leb.
                Wielu slazakow ktorzy z racji tego ze mieszkali na tej ziemi zostali
                umieszczeni w polskich obozach. Oczywiscie bylo tam rowniez wielu slaskich
                niemcow, ale jak juz napisalem byli tam i slazacy ktorzy walczyli za polske np.
                u andersa. Spotkala ich taka przyjemnosc po 45 ze ci za ktorymi optowali
                wsadzili ich do obozu i mordowali. Byly tam dzieci i starcy ktorzy mieli tyle
                wspolnego z hitleryzmem co ty z madroscia. To samo bylo z polakami walczacymi w
                AK. Jak myslisz Akwcy walczyliby z niemcami gdyby wiedzieli co ich czeka.
                Myslisz ze wybraliby poddanie sie tak jak zrobily to czechy, czy wybraliby
                kulke w tyl glowy od swoich braci?.
                • bauc Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 00:01
                  > Mosz recht chopie. Leb za leb.
                  > Wielu slazakow ktorzy z racji tego ze mieszkali na tej ziemi zostali
                  > umieszczeni w polskich obozach. Oczywiscie bylo tam rowniez wielu slaskich
                  > niemcow, ale jak juz napisalem byli tam i slazacy ktorzy walczyli za polske np.
                  >
                  > u andersa. Spotkala ich taka przyjemnosc po 45 ze ci za ktorymi optowali
                  > wsadzili ich do obozu i mordowali. Byly tam dzieci i starcy ktorzy mieli tyle
                  > wspolnego z hitleryzmem co ty z madroscia. To samo bylo z polakami walczacymi w
                  >
                  > AK. Jak myslisz Akwcy walczyliby z niemcami gdyby wiedzieli co ich czeka.
                  > Myslisz ze wybraliby poddanie sie tak jak zrobily to czechy, czy wybraliby
                  > kulke w tyl glowy od swoich braci?.

Jasne AK otworzyłoby bramy dla Hitlera jak Czesi i Francuzi!
                  Zapomniałes o jednym niemiecki człowieku: nie w naturze Polaka bratanie się z
                  Niemcem (prawdziwego polaka i polskiego ślązaka - ciebie to nie obejmuje).
                  Jesli myślisz, ze poddaliby się bez walki to znaczy , ze nie jestes zbyt mądry,
                  albo masz mentalnosc tchórza czyli sląskiego niemca (apropos twój jezyk polski
                  jest bardzo dobry)
                  I czekam na odpowiedz: kto rozpoczął wojne w 1939 i następne, czy UB mordowało
                  Polaków czy tylko i wyłącznie ślązaków?
                  • michalng Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 11:59
                    bauc napisał:

> Jasne AK otworzyłoby bramy dla Hitlera jak Czesi i Francuzi!
                    > Zapomniałes o jednym niemiecki człowieku: nie w naturze Polaka bratanie się z
                    > Niemcem (prawdziwego polaka i polskiego ślązaka - ciebie to nie obejmuje).

Jak słysze wypowiedzi o tym co jest w naturze "prawdziwego Polaka" to wnetrznosci mi sie przewalają. dlaczego banda idiotów uzurpuje sobie prawo do pouczania innych jak powinien zachowywac sie "prawdziwy Polak" Jaki ma byc jego stosunek do Niemca, Żyda, Ruska czy pedała.

> I czekam na odpowiedz: kto rozpoczął wojne w 1939

napewno nie Slazacy :)

• katrina_bush Nieufnosc Polakow do wypedzonych jest faktem. 10.08.06, 21:42
      Nieufnosc Polakow do "zawodowych wypedzonych" jest faktem.

Patrzymy im na slowa i "na rece".

Wzrost popularnosci nazistowskich ugrupowan w Niemczech i w Polsce jest tez faktem.

P. S.
      Trudno tez kogos, kto jako dziecko zostal wypedzony ze Slaska, czy Pomorza nie rozumiec...

Trudno tez kogos takiego oskarzyc o milionowy mord na Polakach.

I odwrotnie.

Mlodzi Polacy wypedzonym tez ostatniej kromki chleba z reki nie wyrywali...
      • romano33 Re: Nieufnosc Polakow do wypedzonych jest faktem. 10.08.06, 21:58
        katrina_bush napisała:

> Nieufnosc Polakow do "zawodowych wypedzonych" jest faktem.
        >
        > Patrzymy im na slowa i "na rece".
        >
        > Wzrost popularnosci nazistowskich ugrupowan w Niemczech i w Polsce jest tez fak
        > tem.
        >
        A gdzie Ty widzisz w Polsce ugrupowania faszystowskie? Czy Ty wiesz co piszesz?
        Chcesz zostac pozwany ?

• tadeusz_ja Polska stala się krajem faszystowskim! 10.08.06, 22:22
          Pozwij mnie!
          • jama314 Jołopów patentowanych wiele w tym kraju... 10.08.06, 23:46
            Cżęść jest większa od całości, koło jest kwadratowe, a Słońce krąży wokół Ziemi...
          • amanasunta53 Re: Polska stala się krajem faszystowskim! 11.08.06, 02:49
            tadeusz_ja napisał:

> Pozwij mnie!
            Gdyby głupota miała skrzydła to byś fruwał w przestworzach.
            To nie moje,tylko parafraza bohatera czeskiego serialu z mojego
            dzieciństwa,,Nemocnice na krai mesta'' albo ,,Szpital na
            peryferiach''dr.Strosmajera(grał go świetny aktor ,szkoda,że nie żyje).
      • almagus Re: Wojna na Kaszuby i Śląsk przyszła w 1945 roku! 10.08.06, 22:01
        Tłumacz to takim ciołkom!

Dlaczego te szmaciaki bliźniaki o dziadku Tusku nie nakręcili jak wiał do
        Wojska Polskiego na zachodzie?
        Dlatego, że są szmaciaki, mamę tak szanują , a cudzego dziadka nie.
        Spieprzaj dziadu Ci powie!

Dla mnie jest jasne dlaczego kościół poparł kartoflaków, buraków i faszolki,
        otóż na kulturę i odnowę zabytków przeznaczone jest 4% subwencji unijnej na
        rozwój Polski.
        Daje to sumę około 2,5 miliarda € .
        Dowód?
        Proszę!
        Dlaczego ksiądz Twardowski został pochowany w Świątyni Opatrzności Bożej,
        zabytkiem to nie jest, ale obiekt kultury się zrobił.
        Szkolą się jak remontować obiekty kultury, ale sakralnej, niech im, ale przegną
        jak z wyborami!
        Zapominają, że pieniądze z Unii na dostosowanie Polski do jej standardów
        pochodzą w lwiej części z Niemiec.

Kto zamieszkał w domu Kaszeba dziadka Tuska?
        Donald Tusk już mieszka w bloku!
        J. Kurski wyrwał leśniczówkę!
        Bo skoro wehrmacht on miał w życiorysie, to mogli go ograbić, zrobić jego
        Niemcem, jak to zrobili w tym ohydnym filmiku.
        www.youtube.com/watch?v=fCPdo2jd84Y&search=donald%20tusk
        Piękne to dzieło kultury nienawiści stworzone w TV SSram?
        Dlaczego nie nakręcili jak uciekał do Wojska Polskiego?
        Matoły są posłuszne w szkole medialnej!
        Odbija się z tego środowiska na tym forum.
        Bolek stworzony przez SSraczorów, potem dziadek Tusk, inaczej herr Tusk lub von
        Tusk i to z TVN, onanista z TVN, gazetajudasza itp.
        Dawid mors to ?
        Świnie, z Polski szambo, a z kościoła robią chlew!
        Po co się uczyć, można chlać w parku, albo manifestować przeciw innym jak
        wszapolska.
        Sieg hail !
        Dla nich to szambo brzmi jak poezja, więc im nie żałuję!

Afryka dzika!

W orędziu do nas Łacha Drzeć Kwaczyński
        nie lubić Niemców, pewnie za wspomnienia.
        Następnie Nareczek Wciska Kitczyński
        lubić Afryka za czarne podniebienia.

Genetycznie my nie polubić Niemca,
        mówi cała rodzina przesiedleńca
        Kuskiego zamieszkała w domu bauera,
        mimo, że Kaszub to dom mu zabiera!

Wspomnienie zaboru cudzego mienia,
        tak silne z traumy, z Ruskich przesiedlenia,
        że brali odwet na Kaszubie, Ślązaku,
        won do obory, na pysk nazibydlaku.

Paś swoje krowy, daj żreć, do roboty,
        tyraj bez niedzieli, wolnej soboty
        na nowego pana z biednego wschodu,
        natyraj się od świtu do zachodu!

Nie ma już we wsi Kaszuba, Ślązaka,
        myśl polityczna więc powstała taka,
        aby poszukać bauerów w Afryce,
        będą nas wielbili, nosili w lektyce.

Tylko krokodyle dobre na układy,
        zeżrą esbeków, pogryzą im zady.
        Do dobrobytu będzie pewnie z górki,
        gdy z opozycji będą tylko skórki!

Dobrze, że Bóg zlitował się na tyle,
        że zaimportujemy tu krokodyle,
        na tych co bez rozumu upałami
        siedzą nad wodą z homogolasami.

Krokodyle afrykańskie daj Panie
        na lube liberałów rozszarpanie!
        Daj, by przychylna była nam Afryka,
        a opozycję zmroziła Arktyka!
        Oto wielkie czarnej modlitwy słowa
        wygłosiła za Polaka bliźniacza głowa!

Myślę, ze powinienem tą maryjną kanonadę nienawiści do sąsiadów swoich,
        z przyczyny Grossa, historii, głupoty i pazerności oraz władzy jakiej się na
        tym dorobiliśmy zakończyć następująco:

Jeśli już z PiSiORem mam refleksji chwile
        to wiem, że mamy hieny i krokodyle.

Wyjaśniam PiSiOR to jest skrót od populizm i ściemnianie, i ojciec Rydzyk.

Jesli juz z PiSiORem mam refleksji chwile
        to wiem , ze mamy hieny i krokodyle.

Wyjasniam PiSiOR to jest skrot od populizm i sciemnianie, i ojciec Rydzyk.
    • warszawiak_35 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:06
      Proponuję zorganizować w Warszawie wystawę "największa w Europie niemiecka
      zbrodnia ludobójstwa na bezbronnych cywilnych mieszkańcach Warszawy"z
      uwzględnieniem takich zagadnień jak:
      1.mord ze szczególnym okrucieństwem ponad 200.000 warszawiaków-cywilów, w tym
      prawie połowę kobiet i dzieci.Pokazać metody mordowania: palenie
      żywcem,wieszanie,grzebanie żywcem w wysadzanych domach, roztrzeliwanie,
      znęcanie i bicie oraz używanie kobiet i dzieci jako żywych tarcz na czołgach.
      2.wyrzucenie wszystkich mieszkańców z lewobrzeżnej części stolicy na
      poniewierkę, do obozów koncentracyjnych i do niewolniczej pracy w Rzeszy.
      3.Ograbienie warszawiaków z dorobku całych pokoleń, zabrano nam wszystkie cenne
      rzeczy i pamiątki rodzinne :biżuterię, cenne zastawy, obrazy, futra, dywany,
      dewizy,zbiory numizmatyczne i filatelistyczne.Wszystko co miało jakąkolwiek
      wartość wywieziono do Rzeszy.Być może jeszcze niektóre Niemki noszą kolczyki i
      pierścionki naszych matek i babek.
      4.Ograbienie i wywiezienie do Rzeszy skarbów kultury narodowej.
      4.Spalono, wysadzono w powietrze nasze domy i całą infrastrukturę miejską. Do
      dzisiaj Warszawa nie jest jeszcze całkowicie odbudowana.
      5.Pokazać historię "Zieleniaka" na Ochocie przy ul.Grójeckiej(naprzeciwko
      budynku nr.104) gdzie hordy pijanych zboczeńców gwałciło polskie kobiety i
      dziewczynki,a po zaspokojeniu huci, mordowano w bestialski sposób.
      Wysiedlanie cywilów jest na pewno zbrodnią,ale to nie my napadliśmy na Niemców.
      Niemcy do dzisiejszego dnia nie zostali ukarani za swoją zbrodnię tak jak,
      sobie na to zasłużyli, my Polacy do dzisiaj nie zaleczyliśmy ran wojennych
      psychicznych i materialnych.My warszawiacy co przeżyliśmy ten zbrodniczy
      koszmar, uważamy wystawy p.Steinbach za naigrywanie się z nas Polaków.
      • shoovar Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:26
        obowiazkowo ..probuj dorownac Niemcom i zrob to ze skladek prywatnych....
      • gruetzi Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:55
        warszawiak_35 napisał:

> Proponuję zorganizować w Warszawie wystawę "największa w Europie niemiecka
        > zbrodnia ludobójstwa na bezbronnych cywilnych mieszkańcach Warszawy"z
        > uwzględnieniem takich zagadnień jak:

[ Przepraszam ze bez pietyzmu wycialem ]

Prosze Pana, przeciez nic nie stoi na przeszkodzie. Powstanie Warszawskie nie
        funkcjonowalo na Zachodzie do niedawna jako fakt historyczny, na pewno sa tu
        informacyjne deficyty.

> Wysiedlanie cywilów jest na pewno zbrodnią,ale to nie my napadliśmy na
        Niemców.

Prosze sie nie dawac zwariowac, bo to nie jest wystawa o zbrodniach, ale o ICH
        wynikach. To wszystko to nie jest mecz na przewagi, to jest nasza wspolna
        historia, a takie wystawy nie maja celu pouczania Pana, ale dokumentuja.
        Zwroce Panu tylko uwage na to, ze to zoldactwo z Warszawy to nie sa ci, o
        ktorych tu mowa, ironiczny jak zawsze los NIE ich pokaral, ale z definicji tych
        najmniej winnych. Co za cholerna symetria.

> Niemcy do dzisiejszego dnia nie zostali ukarani za swoją zbrodnię tak jak,
        > sobie na to zasłużyli, my Polacy do dzisiaj nie zaleczyliśmy ran wojennych
        > psychicznych i materialnych.My warszawiacy co przeżyliśmy ten zbrodniczy
        > koszmar, uważamy wystawy p.Steinbach za naigrywanie się z nas Polaków.

I nie zostana za nia ukarani, przy okazji: jak Pan sobie taka parytetyczna kare
        wyobraza? Kazdy wie, ze to Pana boli. Jestem rowniez warszawiakiem, pokolenie
        moich rodzicow to dokladnie to stracone pokolenie, co przezylo. I *nie*
        kolaborowalo potem z czerwonymi, z wyboru nie kolaborowalo. Steinbach jest na
        pewno osoba kontrowersyjna, ale raczej bez znaczenia, Steinbach zostaje raczej
        uzywana w Polsce w celach doraznych, 60 lat po wojnie. Starczy tego obledu.
      • velda Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 09:56
        He he he ,Ty warszawiak 35,to masz swade.Tylko masz jedna w tym
        slabosc.Pieprzysz bez opamietania obiegowe banialuki przesadzajac i wymyslajac
        w najlepszym stylu Szkoly Medialnej o.Rydzyka.A tak troche przemyslenia ,ze
        piszesz o tragedii i ,ze byla ona wystarczajaca wielka i bolesna i nie wymaga
        ani wyolbrzymiania ani szczeniackich egzaltacji.
    • kitizz Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:16
      Komin w AUSCHWITZ -to jest CENTRUM WYPĘDZONYCH,wypędzonych z tego świata.
      • krzysiek11222 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 24.02.07, 16:04
        Byłem niedawno zobaczyc Auschwitz. To był zorganizowany wyjazd z biura podrózy,
        z przewodnikiem itp. Dopiero gdy zobaczyłem to miejsce na własne oczy ,
        zrozumiałem, że wczesniej miałem o nim bardzo mgliste pojęcie. Straszne, co
        ludzie którzy tam przebywali musieli ścierpieć, ilu zmarło i jak byli
        traktowani...przez innych ludzi.Auschwitz to po prostu tragiczne miejsce i
        warto sie tam wybrać, bo zmusza do refleksji. A w dzisiejszych czasach jest
        coraz mniej powodów, które zmuszaja do jakichkolwiek przemysleń...
      • krzysiek11222 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 24.02.07, 16:10
        Byłem ostatnio na zorganizowanej wycieczce do Auschwitz. Niesamowite przeżycie,
        kóte zmusza do głębokiej refleksji...to miejsce, dopiero gdy zobaczy sie je na
        własne oczy, rozwiewa wszelkie wątpliwości co do tego, jak daleko są wstanie
        posunąc sie ludzie w imię jakiś "wyższych" celów. Dopiero teraz wiem, jak
        mgliste pojęcie miałem o tym co wydarzyło się w Auschwitz.
    • mobileinmobili Ostania nadzieja wypedzonych 10.08.06, 22:16
      to pani Erika Steinbach, u niej nie chodzi o pieniadze, przepedzanie zabluzan z wroclawia, prus, ziem odzyskanych. Chodzi o pamiec mordow na narodzie niemieckim, ktore w polskim pojeciu odpowiedzialnosci zbiorowej, jeszcze do dzsiaj maja splacac dlugi dziadkow i pradziadkow. Polska odpowiedzialnosc zbiorowa dzsiaj to mordy w iraku, to zwalnia automatycznie innych od jakiejkolwiek moralnej odpowiedzialnosci za przeslosc.

Niemcy wypedzeni z polski, wroca, sa jak Palestynczycy, w ktorych nie da sie zdusic milosci od sowjej ojczyzny, do majatkow i dziejowej sprawiedliwosci.
      Heimat i Vaterland, kaze zyc niemieckim wypedzonym, jak w gettach palestynczkow, o chlebie i wodzie, ale niegasnacej mysli i przekazu mlodym pokoleniom, nigdy nie zapominimy i nie oddamy!.
      • velda Re: Ostania nadzieja wypedzonych 10.08.06, 22:21
        No i znowu dorwal sie wariat do kompa.A mowilem ,ze drzwi od izolatki zamykac
        na klucz !
        • mobileinmobili Re: Ostania nadzieja wypedzonych 10.08.06, 22:28
          polityka wypedzonych nie ma nic wspolnego z polityka rzadow, wypedzeni z poslki sa w niemczech wolnymi ludzmi, ktorych pozbawiono majatkow, przepedzono, mordowano i gwalcono, pisze prawde, po wojnie jest 60 lat, ale duch ojczyny jest zywy jak nigdy, nowe pokolenia przejmuja stery zwiazkow, starzy pogodzeni z strata, alem mlodzi nie, znowu czuja duch swojej prawdziwej Ojczyzny, Slaska i Dolnego Slaska, nigdy nie oddadza wiedzy i pamieci o grobach przodkow i prawa wlasnoci. Na to rzady nie maja i nie beda mialy nigdy wplywu.
    • tadeusz_ja Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:17
      dobrze sie stalo że tę wystawę otwarto, Niemcy też mają prawo do wlasnej oceny
      historii!
      • wet3 Mazowiecki "podarowal" Polakom gruba kreche 10.08.06, 22:27
        na forum krajowym i zrownal katow z ich ofiarami. Steinbach okazala sie o wiele
        zdolniejsza. "Podarowala" bowiem Niemcom gruba kreche na forum miedzynarodowym!
        Teraz wszyscy Europejczycy sa rownymi sobie bandziorami! Ot! - szwabska
        pracowitosc i wytrwalosc!
        • shoovar Re: Mazowiecki "podarowal" Polakom gruba kreche 10.08.06, 22:29
          nic tylko sie od nich uczyc...
          • wet3 Re: shoovar 10.08.06, 22:36
            shoovar napisał:

> nic tylko sie od nich uczyc...

Dziekuje za porade. Nie skorystam. Tobie odstapie z przyjemnoscia lekcje w
            Hitlerjugend, SS, Wehrmachcie i Gestapo! Mozesz tez do nich pojechac na
            Arbeitsdienst aby sortowac smnieci - bo twoje wypowiedzi swiadcza dobitnie, ze
            tylko do tego sie nadajesz!
      • jama314 Oczywicie, że mają prawo do kłamania! 10.08.06, 22:48
        Tak samo jak złodziej i morderca ma prawo do swojej wersji wydarzeń przy
        składaniu zeznań. Ma prawo do kłamania, krętactwa, przeinaczania, ściemniania,
        pokazywania swojego punktu widzenia i określania swojej motywacji czynu. Mając
        dobrego adwokata ma nawet szansę uczynić ze swojej ofiary kata, a siebie
        przedstawić jako pokrzywdzonego. Tak też robią Niemcy. W Izraelu i w Ameryce
        zapewne im uwierzą, bo jednym to odpowiada, a drugim jest obojętne. Tylko jak
        nazwać "Polaka" który im w tym fałszerstwie pomaga choćby tylko przez udzielanie
        poparcia, żałosny nędzniku. To kiedy już będziemy całkowicie odpowiedzialni za
        II wojnę światową i jej skutki w oczach Niemców, bo w oczach Żydów to już
        przecież od dawna... Tak myślących ludzi bodaj kołem łamać i do lochu ciemnego
        na długo, albo jeszcze dłużej, dopóki nie oprzytomnieją.
        • leon000 Re: Oczywicie, że mają prawo do kłamania! 11.08.06, 07:35
          Złodziej i morderca będąc oskarżonym przed sądem składa wyjaśnienia a nie
          zeznania i na tym polega cała różnica
          • jama314 Brak różnicy w działaniu, zgoda 11.08.06, 21:52
            Tak, to doniosły wkład do dyskusji, chylę czoła, jakkolwiek nie przypominam
            sobie abym pisał cokolwiek o sądzie...
    • anarcho-emeryt Burza w szklance wody 10.08.06, 22:42
      I znow "burza w szklance wody" ... i ja dalem sie sprowokowac.
      Naprawde zainteresowanych tematem (znajacych jezyki obce!) kieruje na
      nastepujace strony web:
      www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2125431,00.html
      Cytat z tej strony:
      Focusing on the suffering and loss caused by the Nazis, the exhibits touch on,
      among others, the massacre of Armenians under the Ottoman Empire in 1915, the
      expulsion of Christian Greeks from the city of Smyrna (today called Izmir) in
      1922, the deportation of Poles and Italians, Muslims from former Yugoslavia,
      Jews from Vienna and the expulsion of an estimated 12 million Germans from
      countries in eastern Europe at the end of World War II.

lub niemieckojezyczna wersja
      www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2128915,00.html
      Zycze milej lektury i "chlodnego myslenia"
      • rmstemero Re: Burza w szklance wody 10.08.06, 22:53
        anarcho-emeryt napisał:

> I znow "burza w szklance wody" ... i ja dalem sie sprowokowac.

No coz, trudno Cie winic skoro mamy wiceministra od ktorego mozna by bylo
        domagac sie chlodnego profesjonalizmu a ktory swym protestem dotyczacym
        "jednostronnosci wystawy" ktorej nie widzial na oczy bo po prostu jej jeszcze
        nie bylo osmieszyl nas znowu. Czasem mam wrazenie ze oni graja w jedna pilke nad
        naszymi glowami - z jednej strony niepoprawna garstka odetowcow a z drugiej
        hurrapatriotyczni "obroncy honoru Polski" robiacy swa przesada i niekompetencja
        tym pierwszym najlepsza reklame.
      • irek872 Re: Burza w szklance wody 11.08.06, 08:51
        "I znow "burza w szklance wody" ... i ja dalem sie sprowokowac. Naprawde
        zainteresowanych tematem (znajacych jezyki obce!) kieruje na nastepujace strony
        web..."

Jeżeli nie sprawiłoby Panu trudności, proszę o przetłumaczenie. Dziękuję.
        • rmstemero Re: Burza w szklance wody 11.08.06, 12:57
          irek872 napisał:

> Jeżeli nie sprawiłoby Panu trudności, proszę o przetłumaczenie. Dziękuję.

Widze ze musisz czekac wiec chetnie pomoge:

"Die Ausstellung widmet sich auf 600 Quadratmetern den Vertreibungen im Europa
          des 20. Jahrhunderts anhand zahlreicher Beispiele - von der Vertreibung der
          Armenier aus dem Osmanischen Reich 1915/16 bis zu den Vertreibungen in
          Bosnien-Herzegowina in den 90er Jahren".

Zorganizowana na powierzchni 600 m² wystawa poswiecona zostala wypedzeniom ktore
          mialy miejsce w Europie w XX stuleciu - z ykorzystaniem rozlicznych takich
          wypedzen przykladow -poczynajac od wypedzenia Armenczykow z Imperium
          Otomanskiego w latach 1915/16 az do wypedzen ktore mialy miejsce w
          Bosni-Hercegowinie w latach 90tych.

Mysle ze to zdanie odzwierciedla charakter wystawy. Nawiasem mowiac w innych
          miejscach podanan jest informacja ze uwzglednione zostalo rowniez wysiedlenia
          Polakow do Generalnej Guberni jak rowniez wysiedlenia i przepedzenie obywateli
          Polskich z terenow przejetych przez zwiazek sowiecki w 1945. Obu tematom
          poswiecone zostaly duze czesci wystawy.

Jak sie to czyta to widocznym jest w jaka polapke ofsajdowa wmanewrowaly sie
          same polskie wladze swa pospieszna i niewywazona reakcja. A Steinbach n.b. tez
          nie lubie.
          • irek872 Re: Burza w szklance wody 11.08.06, 13:21
            Dziękuję bardzo.
    • kutzowesz Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:42
      G-ówniana przekracza kolejne granice absurdu,panika tam musi być totalna.
      Moja wersja jest taka,"delegat" był wysłannikiem Adama Michnika,radzę pogrzebać
      w tej szopie gdzie'przypadkowo" znaleziono teczki publicystki GW.
      Tam Michtrix składa materiały ,które wyniósł z archiwów SB jak buszował za
      pozwoleniem Kiszczaka,oczywiście oprócz swojej i Bolka.
      Te newsy są dowodem na to,że całe to towarzystwo towarzyszy ma resztę narodu za
      debili.
      To także dowód,że 5-kolumna współczesnej Polski nie wypełniła swego
      posłannictwa i jest w panicznym odwrocie.
      Panie Szachter, a raczej Szachraj czas nieubłaganie ucieka,tiurma i śmietnik
      historii czeka.
    • kutzowesz Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 10.08.06, 22:45
      Przepraszam,to co powyżej miało być gdzie indziej,sorry.
    • rmichal2 A my powinniśmy 10.08.06, 23:10
      zatrudnić dobrego adwokata (najlepiej z Izraela) i zacząć proces z Niemcami o
      odszkodowania za II wojnę światową. A nie czekać z założonymi rękami.
      • kaczylechu Re: A my powinniśmy 10.08.06, 23:25
        takie glupie podskakiwanie Polski moze sie zle skonczyc.to tak cma leci do goracej duzej lampy.Jak doleci to sie spali.Kiedy niektorzy naiwniacy zrozumia,ze Polska w dzisiejszym stanie jest poprostu zerem.Zyklym krajem bananowym,z ktorego smieje sie cala Europa.Smieje sie z "kartofli" w Polsce z Polaka pijaka z Polaka zlodzieja i kraju marionetkowego w ktorym kacza ekipa oglupia wlasne spoleczenstwo zeby zdobyc wieksza popularnosc i panowac na dluzej.Jak cel zostanie osiagniety to chwyca spoleczenstwo za twarz zeby nie moglo sie buntowac.Smieszny ten kraj w ktorym problem bezrobocia zalatwia sie emigracja a wladza zajeta jest robieniem wrazenia i rozdzielaniem stolkow kolesiom.
        • wet3 Re: kaczylechu 10.08.06, 23:36
          kaczylechu napisał:

> takie glupie podskakiwanie Polski moze sie zle skonczyc.to tak cma leci do
          gora
          > cej duzej lampy.Jak doleci to sie spali.Kiedy niektorzy naiwniacy zrozumia,ze
          P
          > olska w dzisiejszym stanie jest poprostu zerem.Zyklym krajem bananowym,z
          ktoreg
          > o smieje sie cala Europa.Smieje sie z "kartofli" w Polsce z Polaka pijaka z
          Pol
          > aka zlodzieja i kraju marionetkowego w ktorym kacza ekipa oglupia wlasne
          spole
          > czenstwo zeby zdobyc wieksza popularnosc i panowac na dluzej.Jak cel zostanie
          o
          > siagniety to chwyca spoleczenstwo za twarz zeby nie moglo sie
          buntowac.Smieszn
          > y ten kraj w ktorym problem bezrobocia zalatwia sie emigracja a wladza zajeta
          j
          > est robieniem wrazenia i rozdzielaniem stolkow kolesiom.

Beznadziejne glupoty pitolisz, kaczylechu!!! Przejdz aie do toalety, to przy
          okazji i mozg sie ozysci!
          • kaczylechu Re: kaczylechu 10.08.06, 23:46
            widac ze prawda ci sie niepodoba.Twoje glupawe wypociny nie zmienia tego faktu o Polsce.Takim jak ty wydaje sie ze Polska jest mocarstwem, pepkiem swiata.Niech ci sie zyje lepiej z takim poczuciem.Jezeli wplywa to na dobre samopoczucie to oczywiscie moge potwierdzic,ze Polska jest wielce znaczacym krajem na arenie miedzynarodowej i jej obywatele ( do dzis prawie 2 mln ludzi) wyjezdzaja do pracy naukowej i zdobywac nagrody Nobla za granice,szczegolnie do Angli i Irlandii:)))Wspaniali polscy najemnicy wprowadzaja demokracje w Iraku :))Wielki sojusznik cieszy sie ze ma tak dobre "mieso armatnie" :))
            • wet3 Re: kaczylechu 10.08.06, 23:59
              kaczylechu napisał:

> widac ze prawda ci sie niepodoba.Twoje glupawe wypociny nie zmienia tego
              faktu
              > o Polsce.Takim jak ty wydaje sie ze Polska jest mocarstwem, pepkiem
              swiata.Nie
              > ch ci sie zyje lepiej z takim poczuciem.Jezeli wplywa to na dobre
              samopoczucie
              > to oczywiscie moge potwierdzic,ze Polska jest wielce znaczacym krajem na
              areni
              > e miedzynarodowej i jej obywatele ( do dzis prawie 2 mln ludzi) wyjezdzaja do
              p
              > racy naukowej i zdobywac nagrody Nobla za granice,szczegolnie do Angli i
              Irland
              > ii:)))Wspaniali polscy najemnicy wprowadzaja demokracje w Iraku :))Wielki
              soju
              > sznik cieszy sie ze ma tak dobre "mieso armatnie" :))

Nigdzie nie pisze, ze w Polsce jest cacy i Polska jest mocarstwem. Wiec takich
              glupot mi nie zarzucaj! Nie znaczy to jednak wcale, ze nie powinnismy posiadac
              godnosci osobistej i gdy ktos nam w pysk pluje mamy - jak ty sugerujesz mowic,
              ze deszcz pada! Tylko, na milosc boska, co to ma wspolnego z wystawa
              Steinbach??? Zanim cos napiszesz, to przeczytaj dokladnie co ktos napisal i
              odpowiadaj z sensem!
      • rmstemero Re: A my powinniśmy 10.08.06, 23:26
        rmichal2 napisał:

> zatrudnić dobrego adwokata (najlepiej z Izraela) i zacząć proces z Niemcami o
        > odszkodowania za II wojnę światową. A nie czekać z założonymi rękami.

Ajak bedzie dobry to i za zabory. A jak sie uda to mozna od razu pociagnac
        Austrie i Rosje do odpowiedzialnosci. I naturalnie Szwecje za potop. Acha i
        Mongolie za najazd Tatarow w XIII wieku. Chociaz czesc bedziemy chyba musieli
        odpalic Litwinom, Rumunom, Besarbom i Rosjanom np. za spalenie Moskwy w ramach
        nieudanej intronizacji Samozwanca. Ale jesli chodzi o mnie to zamow. Wnioskujac
        z liczby mnogiej nie jestes sam i chyba mozecie sie na adwokata zrzucic. Moje
        poparcie masz.
      • jama314 Następny pomysł proszę... 10.08.06, 23:42
        Adwokat z Izraela wygra od Niemców dla Polski proces o odszkodowania. No czegoś
        równie śmiesznego dawno nie słyszałem. Toż murowane, że do tego interesu
        będziemy musieli dołożyć drugie tyle. Na razie "wisi w powietrzu" żądanie od WJC
        w NY 65 mld. USD odszkodowań za utracone majątki żydowskie w Polsce. To, że
        Żydzi "wydoili" od Niemców kilkadziesiąt miliardów USD, jeszcze nie świadczy o
        ich skłonności do takich usług na naszą korzyść. Umieć a chcieć to dwie różne
        sprawy.
        • herman28 Re: Następny pomysł proszę... 10.08.06, 23:54
          A ruscy wam nie sa winni czegos. moze ich tez pozwiecie.
    • bauc Byc młodym niemcem to nic przyjemnego. 10.08.06, 23:54
      Jaka czeka cię przyszlosc w tym najbardziej zbrodniczym kraju?
      W niemczech istnieją dwa trendy - nie ma duzego wyboru: możesz zostac
      hitlerowcem albo pedałem!
      • herman28 Re: Byc młodym niemcem to nic przyjemnego. 10.08.06, 23:55
        bauc napisał:

> Jaka czeka cię przyszlosc w tym najbardziej zbrodniczym kraju?
        > W niemczech istnieją dwa trendy - nie ma duzego wyboru: możesz zostac
        > hitlerowcem albo pedałem!

Kochasz giertycha hhhehe to widac cmok
        • bauc Re: Byc młodym niemcem to nic przyjemnego. 11.08.06, 00:20
          herman28 napisał:

>
          > Kochasz giertycha hhhehe to widac cmok
          Cmok?
          hehehe
          sam sie ujawniłes, wiedziałem, ze jestes gejem, nawet probujesz mnie całowac,ale
          ode mnie wara bo ja jestem normalny: chłopak , dziewczyna , normalna rodzina:
          slaskie pedały wypad do Berlina!
      • olex5 Re: Byc młodym niemcem to nic przyjemnego. 11.08.06, 00:07
        lepsze juz to niz byc glupim Polakiem
        • bauc Re: Byc młodym niemcem to nic przyjemnego. 11.08.06, 00:20
          olex5 napisał:

> lepsze juz to niz byc glupim Polakiem
          to co tu robisz faszysto - pedale i czemu piszesz po polsku hitlerze?
    • rach_ciach Idee Goebelsa wiecznie żywe! 10.08.06, 23:57
      .. Faszystów
      • herman28 Re: Idee Goebelsa wiecznie żywe! 11.08.06, 00:00
        rach_ciach napisał:

> .. Faszystów

No polska jest tego o zgrozo europejskim przykladem
        • bauc Re: Idee Goebelsa wiecznie żywe! 11.08.06, 00:22

>
          >
          > No polska jest tego o zgrozo europejskim przykladem
          Naprawde?
          Przypomnij sobie czym byliscie wy , niemcy w 1939 i ile mln ludzi przez was
          stracilo zycie?
          • velda Re: Idee Goebelsa wiecznie żywe! 11.08.06, 10:07
            bauc -za duzo jedna litera,powinno byc buc !!! i to taki buc
            burakowaty,prymitywny debil

> Przypomnij sobie czym byliscie wy , niemcy w 1939 i ile mln ludzi przez was
            > stracilo zycie?
            jak piszesz tepaku do Niemcow,to pisz po niemiecku.Trybun forumowy sie znalazl
            cwok wiejski !
    • anarcho-emeryt rodem ze slawojek 11.08.06, 00:17
      Odnosze wrazenie, ze gross forumowiczow przeniosl sie toalet publicznych ,
      gdzie wypisywali roznego rodzaju "mysli" na fora internetowe, gdzie w "zaciszu
      anonimowosci" moga sobie pisac co im slina na jezyk przyniesie (glownie jadowita
      plwocina).
      Dla tych wszystkich co lubia "ciete"-wulgarne odpowiedzi proponuje wejsc na
      jakies fora zagraniczne i zobaczyc jak sie dyskutuje. Bo jak na razie
      powiedzonko "dac chlopu (polskiemu) zegarek to go za cholewe wlozy" pasuje .....
      aaaaa zapomnialem, ze czytanie w jezykach obcych to "wynarodowienie" i nie jest
      to godne "wszechpolaka".
    • bauc Allessandra Mussolini 11.08.06, 00:28
      Mozna odniesc sie do faszyzmu równiez pozytywnie; otóz jest jedna rzecz gorsza
      od faszyzmu (nie nadgorliwosc). Stolicą tego zjawiska jest Berlin, a jego
      wielkim zwolennikiem ciepły mer berlina ... wiecie o co juz chodzi? Nie...?
      więc niech pomoze wam cytat Alessandry Mussolini, wnuczki waszego idola ślązacy:

'...lepiej być faszystą, niż pedałem...'
      - jak widać dla niemców nie ma juz tej alternatywy, bo jesli jestes niemcem i
      nie jestes faszystą to musisz byc pedałem!!!
      • terence Re: Allessandra Mussolini 11.08.06, 01:17
        fajną masz idolke, ja tam nie wiem, ja chyba wole pedałów od faszystów, jakoś
        nic mi dotąd pedały nie zrobiły, obozów nie zakładały, wojen nie wszczynały... a
        orientacji swojej jestem pewien więc nie mam się czego bać ...
        ciekawe ile utrzyma się pokój na świecie... (tych lokalnych konfliktów nie licze)
        dawno już jakiejś porządnej wojenki nie było...
    • woltron Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 00:29
      Ogarnia mnie pusty śmiech, gdy czytam niektóre komentarze. Ludzie piszecie o
      wystawie o której nic nie wiecie, o której nic nie przeczytaliście, dotyczącej
      faktów i wydarzeń o których większość z was nie ma zielonego pojęcia. Wasza
      histeryczna reakcja jest zapewna zgodna z tym czego życzy sobie pani Steinbach.
      Gorsze że podobnie zareagują nasze władze, chociaż nie ma żadnego istotnego
      powodu. Jeżeli nie zgadzamy się z sposobem przedstawienia jakiegoś faktu, to
      należy zabrać w tej sprawie głos po obejrzeniu wystawy, a nie przed (jak zrobił
      to Kaziu Marcinkiewicz). Jeżeli krytykuje się coś, to należy robić to
      profesjonalnie , a nie na zasadzie "ta pani i jej organizacja jest ble, bo jest
      ble".
      Swoją drogą przykre że polskie władze nie mają żadnego pomysłu na politykę
      zagraniczną, przez co takie sprawy urastają do wydarzeń najważniejszych.
      • anarcho-emeryt swiete slowa woltron 11.08.06, 00:34
        dlatego pozwole sobie powtorzyc:
        I znow "burza w szklance wody" ... i ja dalem sie sprowokowac.
        Naprawde zainteresowanych tematem (znajacych jezyki obce!) kieruje na
        nastepujace strony web:
        www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2125431,00.html
        Cytat z tej strony:
        Focusing on the suffering and loss caused by the Nazis, the exhibits touch on,
        among others, the massacre of Armenians under the Ottoman Empire in 1915, the
        expulsion of Christian Greeks from the city of Smyrna (today called Izmir) in
        1922, the deportation of Poles and Italians, Muslims from former Yugoslavia,
        Jews from Vienna and the expulsion of an estimated 12 million Germans from
        countries in eastern Europe at the end of World War II.

lub niemieckojezyczna wersja
        www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2128915,00.html
        Zycze milej lektury i "chlodnego myslenia"
        • bauc Re: swiete slowa woltron 11.08.06, 00:39
          anarcho-emeryt napisał:

> dlatego pozwole sobie powtorzyc:
          > I znow "burza w szklance wody" ... i ja dalem sie sprowokowac.
          > Naprawde zainteresowanych tematem (znajacych jezyki obce!) kieruje na
          > nastepujace strony web:
          > www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2125431,00.html
          > Cytat z tej strony:
          > Focusing on the suffering and loss caused by the Nazis, the exhibits touch on,
          > among others, the massacre of Armenians under the Ottoman Empire in 1915, the
          > expulsion of Christian Greeks from the city of Smyrna (today called Izmir) in
          > 1922, the deportation of Poles and Italians, Muslims from former Yugoslavia,
          > Jews from Vienna and the expulsion of an estimated 12 million Germans from
          > countries in eastern Europe at the end of World War II.
          >
          >...and 6 million Poles murdered during World War II by German Nazist!!!
          It should be like that, should not be anarchista emeryt?
          • woltron Re: swiete slowa woltron 11.08.06, 00:48
            Nie. Wystawa jest o losie wypędzonych, a nie zabitych. Jak chcesz zobaczyć
            bardzo dobrą, przekrojową wystawę i dowiedzieć się czegoś nowego, to polecam:
            www.dsh.waw.pl/podstrona.php?typ=stale&s=temporary/stale_tresc_01.htm
          • anarcho-emeryt Re: swiete slowa woltron 11.08.06, 00:54
            Zdecydowanie TAK! Niemniej nie bedac na wystawie (jeszcze) nie wiem czy takiej
            informacji tam nie ma.
            Inna sprawa, ze trudno wymagac aby organizator (Niemiec) nie skupial sie na
            swoich rodakach.
            Tresc:...and 6 million Poles murdered during World War II by German Nazist!!!
            rezerwuje dla kuratora podobnej wystawy w Warszawie.
            PS
            Z tymi 6mln.Polakow nie nalezy przesadzac...jeszcze obudzisz upiory
            "wszechpolakow" , przeciez z tej liczby gross to "innowiercy, komunisci i
            oczywiscie Zydzi", ktorzy dla nich Polakami nie sa.
      • terence Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 01:07
        woltron napisał:

> Ogarnia mnie pusty śmiech, gdy czytam niektóre komentarze. Ludzie piszecie o
        > wystawie o której nic nie wiecie, o której nic nie przeczytaliście, dotyczącej
        > faktów i wydarzeń o których większość z was nie ma zielonego pojęcia. Wasza
        > histeryczna reakcja jest zapewna zgodna z tym czego życzy sobie pani Steinbach.
        > Gorsze że podobnie zareagują nasze władze, chociaż nie ma żadnego istotnego
        > powodu. Jeżeli nie zgadzamy się z sposobem przedstawienia jakiegoś faktu, to
        > należy zabrać w tej sprawie głos po obejrzeniu wystawy, a nie przed (jak zrobił
        > to Kaziu Marcinkiewicz). Jeżeli krytykuje się coś, to należy robić to
        > profesjonalnie , a nie na zasadzie "ta pani i jej organizacja jest ble, bo jest
        > ble".
        > Swoją drogą przykre że polskie władze nie mają żadnego pomysłu na politykę
        > zagraniczną, przez co takie sprawy urastają do wydarzeń najważniejszych.

no miałem własnie coś takiego napisać, niektórzy nie wiedzą co to jest rozsądek
        rozum racjonalizm i podchodzą do wszystkiego emocjonalnie
      • marklips Re: Otwarto wystawę - "Wymuszone drogi"dla Europy? 11.08.06, 02:28
        woltron napisał:Ogarnia mnie pusty śmiech"i mnie rowniez.

1.Steinbach nie jest reprezentantem wladz Niemiec i
        nie ma absolutnie nic do powiedzenia,w Niemczech czy w Berlinie.

Jak kazde stowarzyszenie ma swoich czlonkow.
        Ma jak kazde stowarzyszenie czy organizacje poza rzadowe
        prawo do demonstracji,pogladow,mysli,prasy itd.

Nie jest"sponsorem" ani nie partycypowala w kosztach
        wystawy o tragedii w Europie przed druga wojna swiatowa
        i do dnia dzisiejszego.Co prawda w 2006 mowimy o emigracji,
        zarobkowej alle koncowy efekt jest wysiedlanie Europy wschodniej,
        czy komus sie to podoba lub nie.

Organizacja ktora liczy 5 tysiecy czlonkow,w Niemczech
        a poza znaczniej wiecej,ktora walczy o prawa dzieci
        i ojcow jest rowniez aktywna i tylko ze za poglady
        w tym stowarzyszeniu,czasami maja miejsce
        aresztowania,w Berlinie i w Niemczech anno domini 2006.

O tym nawet prasa pod cenzura w Niemczech nie pisze!!
        Tak samo jak w Polsce,dziennikarze maja strach o prace
        a inwestorzy prasowi nie pozawalaja.
        Cale szczescie ze internecie jest to mozliwe:
        www.vafk.de/
        "Väter kämpfen für ihre Kinder und für ein gemeinsames Sorgerecht"
        Pani Steinbach jest przciwnikiem prawnym i politycznym
        tej wlasnie organizacji.Jej intolerancja przeciwko
        dzieciom i skandalom przeciwko dzieciomw Sadach w Niemczech
        i w Europie jest znana.
        To jest demokracja,nawet jak trzeba spedzic czas
        w wiezieniu,na robotach budowlanych.Dla dzieci warto.
        Zobaczcie zdjecia z Demo z 17 czerwca z Berlina.
        Ten problem jest takze w Polsce.
        Takie wystawy sa wazne.

2.Wystawa nie jest novum,bowiem jesli znacie Bydgoszcz
        i stare spichrze,to podobne wystawy byly przed laty.
        Tak dokladne jak w Berlinie i niestety bardziej szczegolowo.
        Wystawy tego rodzaja maja nas oszczegac aby nie zapominac.
        Nieistotne sa poglady polityczne.

3.Takie wystawy musi tez Warszawa organizowac.
        Pamietajmy i nie zapominajmy.

4.Banki w Polsce,prasa i to bez wyjatku,takze GW,maja
        zachodnich inwestorow,auta polskiej produkcji jak zwykle
        sa zabronione,gornictwo,stocznie,huty itd w rekach
        inwestorow zachodnich i jedynie rolnictwo pozostalo
        w polskich rekach.Dlaczego ten Punkt?
        Bowiem przesiedlanie o charakterze "dobrowolnym"
        "zarobkowym" ma juz miejsce w 2006 roku.
        Dlatego tak jak w Niemczech i w Polsce,
        po prostu pamietajmy i badzmi czujni.

Za takie poglady w Polsce jeszcze nie zamykaja
        ale jak i w Turcji kobiety i dzieci przezywaja
        tragedie co powoduje,z powodu braku pieniedzy,
        przesiedlanie i ucieczki.
        160.000 rocznie w Niemczech
        150.000 rocznie w Uk
        500.000 rocznie w Polsce.
        Pamietajmy.Mark Lips z Berlina.
      • woytek99 Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 09:33
        Nic dodać, nic ująć...Brawo "woltron" !!!
    • douglasmclloyd Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 00:51
      Czy jest tam słowo o Polakach wypędzonych ze Wschodu?
      • anarcho-emeryt Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 00:58
        douglasmclloyd napisał:

> Czy jest tam słowo o Polakach wypędzonych ze Wschodu?
        >
        Ponoc jest:"Dużo miejsca poświęcono Polsce - niemieckim represjom wobec Polaków
        w czasie okupacji 1939-45, a także deportacjom obywateli polskich do ZSRR w
        latach 1939-1941."
        • woltron Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 01:11
          Jest dużo na temat Polaków - zarówno tych z zachodu jak i wschodu. Niestety nie
          mam już na dysku tekstu z planami "rozkładu" poszczególnych sal i tym co ma
          zostać w nich pokazane.
          Generalnie na poziomie faktów jest to dobrze zrobione, bo wbrew temu co pieprzą
          nasi politycy nie robiła tego Erika Steinbach, a historycy. Jak już pisałem
          reakcja naszych polityków i część forumiczów jest daleko niewspółmierna do
          wydarzenia.
      • anarcho-emeryt Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 01:05
        Die unterschiedlichen Beweggründe und Rahmenbedingungen für Vertreibung und
        Genozid wollen wir am Beispiel folgender Schicksale sichtbar machen:
        • 1915/1916
        Der Völkermord an den Armeniern
        • 1922/23
        Vertreibung, Massaker und nachträgliche völkerrechtliche
        Legitimierung von „Bevölkerungsaustausch“: Der Lausanner
        Vertrag und die Folgen für Griechen und Türken
        • 1933-?
        Die Vertreibung der Juden Europas ab 1933 als „Baustein
        des Holocaust“
        • 1939/40-1944/47 Die Umsiedlung der West-Karelier
        • 1939-49
        Zwangsumsiedlungen, Vertreibungen und Deportationen
        der Polen, der Balten und der Ukrainer
        • 1944-1946/48
        Die Vertreibung und Verschleppung der Deutschen am
        Ende des Zweiten Weltkriegs
        • 1945/46
        Die Vertreibung der Italiener aus Jugoslawien
        • 1974ff
        Vertreibungen als Folge des Zypern-Konfliktes
        • 1990er
        Kriege und Vertreibungen im ehemaligen Jugoslawien:
        Das Beispiel Bosnien und Herzegowina
        • wj1980x Kanclerz Rzeszy chciał wypędzić Polaków w 1887r. 11.08.06, 02:41
          A czemu nie ma roku 1887 ?
          In 1887, the future Reich Chancellor von Bulow had already expressed the hope
          that a future armed conflict would allow "evicting the Poles en masse from the
          Polish parts of our country"
          Hostages of Modernization

• wj1980x W roku 1916 Niemcy planowali wypędzić Polakow. 11.08.06, 02:43
          www.gmh.dgb.de/main/pdf-files/gmh/1963/1963-02-a-098.pdf
          Argumenten begründet wurde, so verquickte sie sich nur zu bald mit allerlei Ger-
          manisierungsplänen, zu deren Durchführung die „Aussiedlung“ der Polen und Juden,
          und ihre Ersetzung durch Wolgadeutsche und Bauernsiedler aus dem Reichsinnern
          verlangt wurde. Selbst bei Schriftstellern und Politikern, die sich sonst auf ihreis
          Liberalismus einiges zugute taten, stieß man auf solche Überlegungen, ganz zu
          schwei-
          gen von der sich durch die ganze Grenzstreifen-Diskussion ziehenden penetrant na-
          tionalistischen Überheblichkeit gegenüber den Polen, die allenfalls noch als
          landwirt-
          schaftliche Wanderarbeiter für den Großgrundbesitz interessant schienen.
    • fnoll proszę coś o sojuszu III Rzeszy z ZSRR 11.08.06, 01:39
      sporo ludzi o tym dziwnym trafem w Europie nie pamięta...
    • amanasunta53 ,,Prawda historyczna'' Eryki ...np.,,Bydgoszcz1939 11.08.06, 01:48
      After war began, 5,000-6,000 German civilians in Polish Pommerellen and in the
      voivodeship of Bromberg fell victim to Polish pogroms ("Bromberg's Bloody Sunday").
      To cytat ze strony internetowej
      www.z-g-v.de/english/aktuelles/?id=56#westpreussen
      Cała prawda ,syćko prawda ,gó.. prawda jak mawiają górale ...a może już
      (znowu!)Markomani spod Tater?
      Ci ,,polacy''co pomagali Eryce S. w przygotowani wystawy powinni trafić na listy
      IPN obok TW!
    • wj1980x Re: Otwarto wystawę Steinbach - "Wymuszone drogi" 11.08.06, 02:36
      www.z-g-v.de/english/index.html
      Oto co strona internetowa Centrum Eriki twierdzi
      Gdańsk został założony przez Niemców w 1225 roku.
      Nazistowscy koloniści wysłani przez Hitlera w rejonie Wielkopolski są nazywani
      jako re-settlers. Czyli ponowni osiedleńcy. Nie ma ani słowa o tym że zajeli
      miejsce wypędzonych Polaków.
      Terytoria zajęte przez Prusy w Rozbiorach Polski same chciały oderwać się od
      Polski i przyłączyć do Prus.
      Podaje najwyższe szacunkowe dane o wypędzonych Niemcach. Według centrum
      wypędzonych Polaków było zaledwie 460.000 choć wszyscy historycy mówią o 2,478,000.
      Nie ma żadnej informacji o Selbstschutz.
      Nie ma żadnej informacji o porwaniu 200.000 Polskich dzieci przez Niemcy.
      Podaje tylko jedno wypędzenie Polaków z Warthagau. Nie ma nic o wypędzaniach ze
      Śląska, Pomorza, Warszawy, Zamościa.
      • wj1980x Kilka "faktów" z Centrum Steinbach 11.08.06, 02:39
        Oto co strona internetowa Centrum Eriki twierdzi
        Gdańsk został założony przez Niemców w 1225 roku.
        Nazistowscy koloniści wysłani przez Hitlera w rejonie Wielkopolski są nazywani
        jako re-settlers. Czyli ponowni osiedleńcy. Nie ma ani słowa o tym że zajeli
        miejsce wypędzonych Polaków.
        Terytoria zajęte przez Prusy w Rozbiorach Polski same chciały oderwać się od
        Polski i przyłączyć do Prus.
        Podaje najwyższe szacunkowe dane o wypędzonych Niemcach. Według centrum
        wypędzonych Polaków było zaledwie 460.000 choć wszyscy historycy mówią o 2,478,000.
        Nie ma żadnej informacji o Selbstschutz.
        Nie ma żadnej informacji o porwaniu 200.000 Polskich dzieci przez Niemcy.
        Podaje tylko jedno wypędzenie Polaków z Warthagau. Nie ma nic o wypędzaniach ze
        Śląska, Pomorza, Warszawy, Zamościa.
        • amanasunta53 Re: Kilka "faktów" z Centrum Steinbach 11.08.06, 02:43
          wj1980x napisał:

> www.z-g-v.de/english/index.html
          Przenoś linka jak należy.
          • polonski Re: Ciekawe, czy .. 11.08.06, 06:13
            z przyslowiowa dokladnoscia "Przepedzeni" nazywajacy siebie "Wypedzeni"
            wystawiali pamiatki rodzinne o :

- o wyrugowaniu ( Przepedzeniu) pradziadka Pololnskiego z zakladu rz..ego,
            ktory zostal nastepnie objety przez "Przypedzonego" prusaka,

- "Wypedzeniu" na 15 lat do armii prusakow dziadka Polonskiego i "Zapedzenie"
            do okopow Verdun,

- "Zapedzeniu" ojca Polonskiego ( od wiekow mieszkajacych na ziemi
            tzw."Warthegau") na dziedziniec szkolny we wrz..i.

A po nie podpisaniu folksdojczgnidy listy "Popedzeniu" w glab niemiec do obozu
            koncentracyjnego.

Ale co qwa najbardziej ironiczne w tym wszystkim to to, ze czego prusacy nie
            mogli dokonac przez wieki komuna kwasniewskiego zrobila bez proszenia.
            Polonski Wypedzil siebie ale i tym razem nie ..do niemiec a do kaliforni
            hle..hle..

• norymberga3 Zajrzałam na strone przepędzonych 11.08.06, 12:39
          Rzeczywiście dno: półprawdy, przekłamania, przemilczenia. Pozwoliłam sobie
          właśnie moje delikatnie mówiąc wątpliwości co do osoby tej Steinbach przenieść
          na forum "die zeit", które właśnie "obraduje" na ten temat. Jej wątpliwy tutuł
          do nazywania się "wypędzoną" nie jest powszechnie w Niemczech znany. "Pozwólcie
          nam wspominać nasze tragiczne losy, co się czepiacie." oddaje nastrój dyskusji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka