limassol 14.08.06, 08:12 Organy to są w kościele. "Organa" to bardziej odpowiedni rzeczownik. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hhopsa Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 15:20 Czy naprawdę zwłoki bez kilku częsci są gorsze od tych kompletnych? Czy naprawdę ma to aż tak duże znaczenie czy zagrzebiemy w ziemi nienaruszone ciało? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 17:17 Dopuki nie sa sprzedawane na pasze , i wyraze zgode na wyciecie podrobow , jest ok . Odpowiedz Link Zgłoś
konfabulator Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 17:19 > Czy naprawdę zwłoki bez kilku częsci są gorsze od tych kompletnych? Czy naprawd > ę > ma to aż tak duże znaczenie czy zagrzebiemy w ziemi nienaruszone ciało? Nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi :-) Każdy sposób jest dobry na dorobienie Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.81 Zgadza sie - chodzi o procesy odszkodowawcze, 19.08.06, 23:53 czyli po tamtejszemu "litigations". Coz, Irlandia ma w tej kategorii II MIEJSCE w swiecie, zaraz po USA:) Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Recycling human organs 20.08.06, 01:35 Uwazam, ze to dobrze, ze wykorzystano ludzkie organy zamiast je zakopac w ziemi aby zgnily lub spalic podczas kremacji. Egoistyczni spadkobiercy naduzywaja teraz prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Hieny 20.08.06, 07:46 Jeżeli prawo zabraniało takich praktyk, czyli sprzedawania ludzkich części za grosze firmom farmaceutycznym bez wiedzy i zgody rodziny zmarłego, to należy je surowo potępić. Osoby w to zamieszane są po prostu hienami. -- Frant - Elite Model Kruk Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz Warto rozmawiać o tym, widziałem. 19.08.06, 17:47 hhopsa napisał: > Czy naprawdę zwłoki bez kilku częsci są gorsze od tych kompletnych? Czy naprawd > ę > ma to aż tak duże znaczenie czy zagrzebiemy w ziemi nienaruszone ciało? Wg Jaśka "Miałanasmamadwanaście" Pospieszalskiego wszelkie wtórne użycie ludzkich narządów jest niedozwolone, w tym transplantacje. Zmartwychwstanie ciała wymaga przecież kompletnego wyposażenia, św Piotr nie wpuści bowiem do raju kandydata bez serca! Nawet jeśli głosowałeś na PIS i dawałeś pieniądze na Radio Maryja wybrakowany nie masz szans, bo w raju ma być idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 19.08.06, 18:42 daj linka do tej wypowiedzi Pospieszalskiego Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 19.08.06, 19:24 Sprawa wyglądała tak, że pan Jan i jego gwardia pseudonaukowców wyraźnie objawiała się jako przeciwnicy transplantologii, nie podając żadnych racjonalnych motywacji po temu, a jedynie podnosząc mętne, emocjonalne argumenty z dziedziny science-fiction. Miałem nawet wrażenie , że dyskusja zahaczy o biblijnego Łazarza. znalazłem jedynie dość wymowny komentarz na forum akademickim: "Jesienią ubiegłego roku w programie Jana Pospieszalskiego Warto rozmawiać, nadawanym co tydzień przez TVP2, dyskutowano o kryterium śmierci. Temat wywołał dominikanin o. Jacek Norkowski, specjalista−neurolog, który od pewnego czasu kwestionuje przyjęte w medycynie i obowiązujące w transplantologii kryterium „śmierci mózgu”. Powołując się na opinie niektórych badaczy amerykańskich twierdzi, iż odnotowano przypadki, kiedy po dwukrotnym wykonaniu elektroencefalogramu, który nie wykazał aktywności mózgowej – procedura dzisiaj stosowana – pacjenci wracali do życia. Nietrudno taką opinią porwać wyobraźnię widzów, zwłaszcza gdy zilustrowano ją przejmującym przykładem, fałszywym z punktu widzenia medycyny, dziewczynki jakoby „skazanej” na śmierć przez lekarzy w szpitalu, gdzie się znalazła po wypadku, a później zrehabilitowanej w innym ośrodku. Byłam na zorganizowanym później w Ministerstwie Zdrowia spotkaniu czołowych polskich chirurgów i transplantologów, a także księży−profesorów filozofii i etyki z ojcem Norkowskim i dowiedziałam się, że nikt nie orzekał u owej pacjentki śmierci mózgu, zatem cała przedstawiona widzom sytuacja była zupełnie inna: po ciężkim urazie udało się uratować życie, a pewnie i zdrowie. O takich rzeczach należy opowiadać telewidzom. Nie w tym jednak kwestia mnie interesująca. Po programie transplantolodzy odnotowali spadek pobrań narządów do przeszczepów – spadek znaczący. Potwierdza to wpływ najpowszechniejszego medium na ludzkie umysły, ale zarazem każe postawić owo trudne pytanie: czy i kiedy wiedza może szkodzić? I drugie, pomocnicze: czy i jak popularyzować to, co w nauce stanowi przedmiot dysputy albo sporu? Uczeni−lekarze przekonywali o. Norkowskiego, by swoje wątpliwości lub zgoła przekonania dotyczące granicy życia i śmierci ogłaszał w czasopismach naukowych, nie podważając wobec najszerszej publiczności przyjętych i przez autorytety medyczne, i przez Kościół katolicki standardów." Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.81 Jezu, co za wciskanie ciemnoty! 19.08.06, 23:56 Jakby Wszechmocna Bozia nie byla w stanie "zrekonstruowac" przy '...cial zmartwychwstaniu' czy to brakujacego organu, czy tez nogi, urwanej przez mine. Oj, chrzescijanie, chrzescijanie... Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Jezu, co za wciskanie ciemnoty! 21.08.06, 22:38 Kompromitujesz się. Jakich chrześcijan masz na myśli? Chyba Świadków Jehowy? Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 20.08.06, 00:01 Niestety dołączony komentarz nijak nie potwierdza twoich wydumek o Pospieszalskim. Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 20.08.06, 00:15 azp11 napisał: > Niestety dołączony komentarz nijak nie potwierdza twoich wydumek o > Pospieszalskim. Oczywiście, że nie potwierdza , bo tak nie powiedział, żeby się nie ośmieszyć, ale mogę się założyć, że tak właśnie myśli. Niestety potwierdza zaś szkodliwe oddziaływanie tego typu fundamentalistyczno-katolskiego wichrzycielstwa. Ciekawe ile osób czekających na narządy umarło na skutek emisji tego programu. Skutek może tylko pośredni, lecz nie waham się stwierdzić, że pan Pospieszalski przyczynił się do śmierci tych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 20.08.06, 00:26 Alergia przesłania ci oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 20.08.06, 00:38 azp11 napisał: > Alergia przesłania ci oczy. W jednym masz rację, mam alergię na głupotę. Poza tym nie rozumiem jak chrześcijanin może stawiać egoistyczny, zabobonny kaprys, jakim jest "pełny" pochówek nad czyjeś życie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 20.08.06, 08:18 A ja nie rozumiem dlaczego chrzescijanin tak bardzo wzbrania sie przed smiercia.Dlaczego nie chce pojsc do domu ojca,gdzie czeka go wlasciwe ,szczesliwe zycie.Gotow jest zyc z cudzymi narzadami byle zostac na tym ziemskim padole lez.To jest najlepszy dowod,ze nie wierza w zycie po smierci,ani w raj ,ani milosc boga. Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Warto rozmawiać o tym, widziałem. 20.08.06, 22:31 Sprawdź jakie jest stanowisko Kościoła w sprawie transplantacji, to może Ci się trochę rozjaśni. Obawiam się jednak, że ta alergia na głupotę, może przejść w autoagresję. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 a czy ma znaczenie 19.08.06, 18:41 czy wezme z Twojego portfela bez Twojej zgody 100 zl ? chyba ma prywatne - znaczy swiete. takie sa ZASADY naszej cywilizacji ze co sie dzieje z cialem zmarlego zalezy od woli rodziny lub od jego testament Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz Re: a czy ma znaczenie 19.08.06, 19:15 o90 napisał: > czy wezme z Twojego portfela bez Twojej zgody 100 zl ? > chyba ma > > prywatne - znaczy swiete. > takie sa ZASADY naszej cywilizacji ze co sie dzieje z cialem zmarlego zalezy od > > woli rodziny lub od jego testament I tu wychodzi twoja ignorancja. W naszym systemie prawnym (europejskim, bo nie wiem jak jest w innych) nie ma żadnych podstaw do przypisania komukolwiek prawa własności do zwłok, w szczególności nie są one częścią spadku po zmarłym hehe. Zatem dawanie rodzinie prawa do decydowania o losie ciała jest w ogóle mocno dyskusyjne. Nowoczesne prawodawstwa skłaniają się ku takiej konstrukcji prawa, w której jedynie wyraźny sprzeciw w ostatniej woli zmarłego blokowałby możliwość przeszczepu. I to jest słuszna koncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś
jack4000 Re: a czy ma znaczenie 19.08.06, 21:59 Speckomisarzu, "dawanie rodzinie prawa do decydowania o losie ciała jest w ogóle mocno dyskusyjne"??? To znaczy, że dyskusyjne jest np. twoje prawo do pochowania własnych rodziców? W takim razie kto powinien ich pochować, zdecydować gdzie, jak, w jakiej trumnie i w jakich butach, w całości czy w kawałkach? Urzędnik? Prawa własności do zwłok nie ma, ale domyślnie przyjmuje się - zgodnie z panującym w Europie obyczajem - że jeśli zmarły nie zażyczył sobie inaczej, to jego ciałem opiekuje się najbliższa rodzina. I to jest słuszna koncepcja! A poza tym, słuszna koncepcja moim zdaniem jest taka, żeby przekonywać ludzi do udostępniania narządów. Ja mogę swoje udostępnić. Ale jak ktoś sobie nie życzy, albo nie deklarował, a rodzina się nie zgodzi - trzeba to respektować. Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz Re: a czy ma znaczenie 20.08.06, 00:30 Sęk w tym, że każdy myśli iż umrze na starość. Który dwudziestolatek zabezpiecza się na wypadek tragicznej śmierci? Domniemanie powinno być na korzyść żyjących. Czy lepiej wprowadzić obowiązek składania takich deklaracji i przechowywać w ogromnej bazie danych? Rodzina w takiej sytuacji jest w szoku i nie działa racjonalnie, zwłaszcza jak taki pospieszalski naopowiada im cudów o doktorze Frankensteinie co prądem przywraca ludzi do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Domniemywac altruizm, a nie egoizm 20.08.06, 01:40 To jest dobry pomysl - zamiast domniemywac, ze zmarly chce aby go pochowano w calosci, prawo powinno domniemywac, ze zmarly chcial aby jego organy wykorzystali zywi ludzi. Domniemywac altruizm, a nie egoizm. Trzeba zmienic przepisy prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: a czy ma znaczenie 19.08.06, 22:04 nie pisalem o prawie wlasnosci DO zwlok lecz o prawie naturalnym czyli to co sie dzieje z cialem zmarlego zalezy od woli rodziny lub od jego testamentu chcesz sie odddac na przeszczepy, czy zmielony na karme dla kotow twoja wola ale to ty powinienes to zadeklarowac a domniemany powinien byc sprzeciw bo naturalna rzecza jest jednak pochowek a nie karma dla kotow istnieje cos takiego jak prawo naturalne nowoczesne prawodawstwo mam w dupie tak samo jak popityczna poprawnosc z ktorej wynika Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.81 A czy Triobriandczycy podzielaja twa opinie o tym 20.08.06, 00:00 calym "prawie naturalnym"? Przeciez w ich kulturze cial bliskich sie nie grzebalo, ale sie je ZJADALO. :( Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz Re: a czy ma znaczenie 20.08.06, 00:20 o90 napisał: > nie pisalem o prawie wlasnosci DO zwlok > lecz o prawie naturalnym > czyli to co sie dzieje z cialem zmarlego zalezy od woli rodziny lub od jego > testamentu > > chcesz sie odddac na przeszczepy, czy zmielony na karme dla kotow twoja wola > ale to ty powinienes to zadeklarowac a domniemany powinien byc sprzeciw > > bo naturalna rzecza jest jednak pochowek a nie karma dla kotow > > istnieje cos takiego jak prawo naturalne > > nowoczesne prawodawstwo mam w dupie > tak samo jak popityczna poprawnosc z ktorej wynika Rozważania na temat istnienia prawa naturalnego zostaw ty lepiej filozofom, a dlaczego domniemanie na korzyść trupa? Nie lepiej uratować czyjeś życie? Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: a czy ma znaczenie 19.08.06, 23:56 Straszne bzdury opowiadasz. Idąc dalej twoim tokiem myślenia, można by się spodziewać, że oto hodowcy zwierząt futerkowych będą się ustawiać pod prosektorium po cenną karmę. Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 19:44 hhopsa napisał: > Czy naprawdę zwłoki bez kilku częsci są gorsze od tych kompletnych? Czy naprawd > ę > ma to aż tak duże znaczenie czy zagrzebiemy w ziemi nienaruszone ciało? Alez oczywiscie ze ma to znaczenie...Po pierwsze kazdy ma prawo do dysponowania soba, a po smierci przynajmniej ich najblizsi(jest to prawo zwyczajowe nienormowane przepisami). Natomiast przepisami normowany jest (a jesli w danym panstwie nie ma, to nalezy jka najszybciej wprowadzic) zakaz handlu narzadami...Jest to ogromny rynek naduzyc, gdy handel odbywa sie poza kontrola panstwa (zupelnie jak z alkoholem bez akcyzy)...Tyle ze tu mamy do czynienia z elementami czlowieka i co z tego ze to tylko organy, a wiec cos co normalnie w ziemi sie rozlozy io ktos pomysli, ze lepiej wykorzystac...Janie jestem przecie oddawaniu narzadow, tylko aby zlikwidowac czarny rynek, nalezy unormowac to prawnie ni przeprowadzac surowe kontrole... Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 17:35 > Organy to są w kościele. "Organa" to bardziej odpowiedni rzeczownik. wg slownika języka polskiego pwn M. lm od organ w znaczeniu część ludzkiego ciała to organy. Organa to możliwa liczba mnoga od organu jako instytucji, np. organa władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zzja Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 17:42 > Organy to są w kościele. "Organa" to bardziej odpowiedni rzeczownik. Jeszcze lepiej Morgana. Le Fay. Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 18:20 limassol napisał: > Organy to są w kościele. "Organa" to bardziej odpowiedni rzeczownik. To chyba celowo, aby podkreslic ,ze: "graja na zwlokach"... Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 18:29 ...' w wiadrze z formaliną' . HaHaHa! Odpowiedz Link Zgłoś
dobry11 Re: Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 19.08.06, 18:32 limassol napisał: > Organy to są w kościele. "Organa" to bardziej odpowiedni rzeczownik. Dlaczego ja zawsze musze cztac takich trutni jak limasol? Koles nie zrozumial artykulu? Czy myslal o organach w kosciele w czasie czytania? Idz pan na zjazd polonistow wzajemnie sie pouczajacych o rzeczownikach i innych takich tam. Tutaj ludzie rozmawiaja o waznych sprawach, nie o rzeczownikach biedna ofiaro, ktorej mozg zmietosili polonisci w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 mozg zmietoszony przez polonistow w szkole 20.08.06, 01:45 dobry11 napisał: > Dlaczego ja zawsze musze czytac takich trutni jak Limasol? Koles nie > zrozumial artykulu? Czy myslal o organach w kosciele w czasie czytania? > Idz pan na zjazd polonistow wzajemnie sie pouczajacych o rzeczownikach, > biedna ofiaro, ktorej mozg zmietosili polonisci w szkole. Brawo Dobry11! Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 Im bradziej katolicki kraj... 19.08.06, 19:40 ...tym bardziej niemoralne zachowanie decydentow politycznych. Dlaczego? Bo tacy ludzie strasznie latwo sie rozgrzeszaja: "Bo BOZIA TAK CHCIALA!". Niech Kaczory sobie wezma to pod uwage... Odpowiedz Link Zgłoś
f.melanchton Irlandzkie problemy z dziecmi 19.08.06, 21:13 To juz nie nowosc w tym europejskim i katolickim kraju. Najpierw ksieza molestujacy biednych ministrantow, pozniej odkrywane masowo cmentarze dla dzieciaczkow, ktore nie mozna bylo pochowac w poswieconej ziemi, bo zmarly przed chrztem, a teraz te organa. Oj, Irlandio, Irlandio..... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.81 Naiwny...ZNOW o odszkodawania chodzi. Jak z tym 19.08.06, 23:51 pedofilskim molestowaniem seksualnym przez kler przed dobrym polwieczem - za igraszki z ministrantami w LATACH PIECDZIESIATYCH ub. wieku Kosciol w Irlandii dzis, na mocy wyrokow sadowych, slone kwoty buli :) Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 wartosci europejskie 19.08.06, 23:17 A nas pouczaja o wartosciach... Jak nie jestes pedalem, lesbą albo pedofilem to nie masz szans na zadne prawa w unii. Odpowiedz Link Zgłoś
milfhunter organy 19.08.06, 23:42 organa ścigania, organy w kościele, organy wewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.81 Irlandia ma 2 miejsce w swiecie w litigations, tj. 19.08.06, 23:48 PROCESACH ODSZKODOWAWCZYCH (pierwsze miejsce maja Stany Zjednoczone). Wszystko zaczelo sie pare lat temu, gdy wybuchl podobny skandal w Wielkiej Brytanii. I sady przyznaly rodzicom rozsadne (bo w UK na litigation rzadko majatek sie zrobi)odszkodowania. Irlandczycy nie byliby Irlandczykami, gdyby tej brytyjskiej idei nie chcieli rozwinac, bo - de facto - sami wlasnych organow na przeszczepy nie szczedza, nie ma w Eire polskiego problemu braku nerki etc. Niemniej procesy odszkodowawcze to hobby i rozkosz Irlandczyka, procesuja sie tu ciagle - dajmy na to - z klerem o domniemane pedofilskie molestowanie seksualne sprzed...50 lat. Coz, pare szpitali moze tam pojsc z torbami... Odpowiedz Link Zgłoś
asfalt121 Re: Irlandia ma 2 miejsce w swiecie w litigations 20.08.06, 08:18 przepraszam, za swoje naiwne pytanie: czy wszyscy Polacy stamtad wrocili? Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Irlandzki skandal wokół sekcji zwłok 20.08.06, 08:26 Kolejny przykład jak na ludzkiej niedoli potrafią żerować firmy farmaceutyczne. Wróćmy do natury! Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Fajnie, miec swiadomosc, ze jak wyciagniemy 20.08.06, 22:31 kopyta, ktos zaradny pochandluje nami z lekka.Za zycia cena byla niska lub znikoma, dlaczego truchlo nie moze zrobic malej kariery? A wszystko w imie tego, ze ku.. czlowiek brzmi tak dumnie! Ha, ha, ha, ha! Odpowiedz Link Zgłoś