fan.club1 Wałęsa, napisz sobie własną książkę o 17.08.06, 19:32 Bolku, a nie pchaj się między Grassa a SS. To jest w końcu jego spowiedź a nie Twoja. Chcesz rozgłosu, to wynajmij jakąś agencję, może być reklamowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars oddalby Polakom to ich obywatelstwo i bylby 17.08.06, 19:38 spokoj. Pokazalby ile jest dla niego warte. A tak sie znow napusza ze to niby dla niego taki honor.... Odpowiedz Link Zgłoś
lord_peter Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 19:41 Kurski jest zwykłym pieseczkiem, szczeka, żeby jego pan nie zapomniał dać mu paszy. Szkoda tylko, że szczeka przez tubę, którą słychać w całej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 kurski to szmondak! 17.08.06, 19:45 inaczej: pętak. inaczej: wypierdek. absolutnie bez honoru i godności, z gatunku tych, którym się ręki nie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
martinez_mtz A to on nie ma pomnika? 17.08.06, 20:04 W Polsce jeszcze chyba tylko Grass nie ma pomnika. No a trzeba bylo postawic to by sie teraz schowalo do piwnicy a nie rozdawac obywatelstwa na prawo i lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
parq Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:04 Kurski, ten cham, powinien to lepiej zostawić. ale zapewne chce się tylko pokazać,to przecież darmowa reklama, przy tak nagłośnionej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
markus2053 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:06 No, ja juz naprawde nie wiem, dlaczego GW nas raczy zlotymi myslami Walesy, albo Kurskiego. Czy jeszcze za malo spada na nas nieszczesc, zebyscie sie redaktorzy na nas tak sadystycznie wyzywali? Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: troche logiki, zamiast obelg 17.08.06, 20:19 Analizowalem kilkakrotnie slowa Kurskiego i nie potrafie zrozumiec tych wszystkich obelg, ktore na niego spadly. Przeciez jesli sie je przeanalizuje obiektywnie, to nie sposob nie przyznac Kurskiemu racji. Tutaj chodzi o pryncypialna zasade; zaden czlonek Waffen SS, ktore zostalo uznane z organizacje zbrodnicza, nie powinien zostac honorowym czlonkiem polskiego miasta, KROPKA.. Przeciez nikt nie domaga sie sadzenia Grassa i wsadzenia go do wiezienia. Ludzie, troche umiaru. Kto bedzie nastepnym kandydatem; E. Steinbach, piesek Putina - Schroder? A swoja droga, przyznanie sie Grassa tuz przed wydaniem kolejnej ksiazki tez jst conajmniej dziwne. Dlaczego nie po, a przed? Odpowiedz jest dosc prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: marek10004 17.08.06, 20:33 Gdyby to zalezalo od takich "tuzow" jak forumowicze "madine1" i "zawrat2" to z pewnoscia nastepna honorowa obywatelka Gdanska zostalaby Erika Steinbach. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Re: GW sadystą- masochistą? 17.08.06, 20:26 markus2053 napisał: > No, ja juz naprawde nie wiem, dlaczego GW nas raczy zlotymi myslami Walesy, > albo Kurskiego. Bo GW idzie w kierunku Faktów i Super Ekspresu. Dziennikarze chcą zarobić parę groszy za wierszówki, lecz niech będą one na poziomie intelektualnym. Do tego co dzień dokładają wypociny Wałęsy i Kurskiego. Człowiek dostaje już odruchów wymiotnych, tym bardziej że artykuł A.Michnika postawił poprzeczkę b.wysoko. Po 20 latach coraz częściej myslę żeby na stałę zacząć czytać Dziennik. Odpowiedz Link Zgłoś
rabin_wesolek Zeby az tak mu zalezalo na darmowych przejazdach ? 17.08.06, 20:10 Uwazam ze facet przesadza... nie stac go na bilet autobusowy czy tez tramwajowy ? Ale z tego Grassa skapiec... Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:18 Ale pajace, reklamę darmową Grassowi zrobili, jeszcze go Niemiaszki będą na rękach nosili, pokrzywdzonego przez Polaków. Panie Wałęsa gdzie u Pana ten chłopski zmysł......czyżby na salonach Pan go stracił? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: madine1 17.08.06, 20:25 madine1 napisał: > Proponuję przyznać Kur...skiemu tytuł Honorowej Hieny Gdańska. > ___ > Mądrość dedykowana braciom Kaczyńskim: > Dwa półd*pki tworzą jedną d*pę, ale dwa półgłówki nie tworzą jednej głowy. A ja proponuje przyznac tobie nagrode hieny nr 1 w opluwaniu! Masz ku temu niezwykly "talet"! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: mario.osh 17.08.06, 20:37 mario.osh napisał: <ku...ki nie szczekaj, nie masz moralnego prawa> Stuknij sie w dekiel! Co Kurski powiedzial - powiedzial do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:36 co to jest "kurski" ? Odpowiedz Link Zgłoś
roztropek1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:40 Niestety Grass urodził się w Gdańsku i w tej sytuacji jedyne wyjście to poprosić Go aby urodził się gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:47 roztropek1 napisał: > Niestety Grass urodził się w Gdańsku i w tej sytuacji jedyne wyjście to > poprosić Go aby urodził się gdzie indziej. Gdyby Grass mial troche honoru i oleju w glowie, to zrzeklby sie dobrowolnie, bez wzgledu na to co ludzie mowia na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:51 o tym, że urodził się w gdańsku to dowiedział się po wojnie tak jak moi rodzice, że urodzili się w ZSRR (lwów) Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Czego zada pol-analfabeta z Popowa, 17.08.06, 20:53 ktory do gdanska przeszedl w slomianych lapciach. Wsioku walynso, Grass juz byl obywatelem Gdanska / Danzig, ja ty owsie, jeszcze na gowno mowiles papa. Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:55 Panie Wałęsa nikt bardziej od pana nie skompromitował Gdańska Nie wiem na co Pan czeka powinien pan w trybie natychmiastowym oddac honorowe obywatelstwo Ganska.Krytykowanie wybitnego człowieka, intelektualisty G. Grasa przez wsiowego ćwoka? tego to nawet w kinach nie pokazują Odpowiedz Link Zgłoś
muhi1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:58 A to Kurski przyznał Grassowi honorowe obywatelstwo? Hiena cmentarna. Widać, że ostro gra przeciwko PO, tak samo jak w zeszłym roku. Zastawił niezłą pułapkę na platformersów - jeżeli nie będą chcieli unieważnić honorowego obywatelstwa Grassa, nazwie ich esesmańskimi pachołkami. Mnie to ani grzeje, ani ziębi: obie partie nie są moimi ulubionymi ugrupowaniami. Obie wywodzą się z AWS-u i obie są tyle samo warte. Szkoda tylko Polaków, którzy świecą oczami za granicą, bo mają takich popaprańców u władzy. Rzeczywiście: sku...el, ale "nasz" sku...el. Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkovalsky Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:19 Panie Jacku Kurski! Żądam przeprosin i kajania się od wszystkich członków PiS którzy kiedyś byli w PZPR!!!! Mogą to uczynić na tym forum. Powie Pan, że takich nie ma? Proszę pojeździc trochę po prowincji i popytać zwykłych ludzi czym zajmowali się w czasach komuny niektórzy lokalni działacze pańskiej partii, którzy teraz mają usta pełne Boga i Ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:20 panie wałęsa nie ma pan innych problemów ? p.s. od tygodnia bierze (duży) sandacz (na karasia) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:31 ..a ten nasz Wałęsa , dalej pieprzy bez sensu / jak zając słonicę / Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:34 Panie Kur..... pan robi różne świństwa w wieku dojrzałym , a Ginter zrobił głupotę / teraz tak to się ocenia, że to głupota / jak miał 15 lat !! Odpieprzcie się prymitywne głąby od Niego!! Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 21:41 Kurski, go fuck yourself Odpowiedz Link Zgłoś
ignispl Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 21:46 Benedykt 16 należał do Hitlerjugend. I jakoś wszyscy mu to wybaczają. Proszę nie oceniajcie źle GG tylko dlatego że należał do takiej a nie innej organizacji. Oceniajcie pisarza za to co reprezentuje sobą i swoją twórczością. O ile mi wiadomo nie popełnił żadnej zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Wałęsa: Grass stawia w niezręcznej sytuacji... 17.08.06, 21:47 Wałęsa: Grass stawia w niezręcznej sytuacji swoich przyjaciół w Gdańsku. Jakich przyjaciół: Wałęsę i Kurskiego? Boże broń nas od naszych przyjaciół... Odpowiedz Link Zgłoś
warys44 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:52 Panie Lechu ! Jestem pańskim rówieśnikiem i tak jak Pan, od początku działaczem "Solidarności". W wielu ocenach zgadzam się z Panem i przyznam, że niejednokrotnie przychodzi mi stoczyć bój w obronie pańskich opinii z byłymi pańskimi przyjaciółmi i zwolennikami a dziś, niestety, zajadłymi przeciwnikami. Tym razem jednak Pan mnie zasmucił... Pańska ocena "występku" Gintera Grassa, niemieckiego humanisty, przyjaciela Polski i Polaków, człowieka, który swoimi czynami niejednokrotnie udowodnił swoją klasę, stawia Pana w tym samym rzędzie, w którym stoją takie "oszołomy" jak Kurski czy różnego rodzaju szumowiny nacjonalistyczne. Czy naprawdę o to Panu chodzi ? Urodziłem się w niemieckiej niewoli, gdzie moi rodzice byli przymuszani do katorżniczej pracy, po ciężkich chorobach spowodowanych warunkami życia w niewoli do zdrowia wróciłem po wielu latach w Polsce, a mimo to nie potrafię Gintera Grassa oceniać negatywnie. Był wtedy obywatelem III Rzeszy i podlegał jej prawu. Jak wielu obywaleli niemieckich, w tym Josef Ratzinger - obecny Ojcięc św.musiał wypełnić obowiązek wobec "Ojczyzny". W szeregach Waffen SS G. Grass był kilka zaledwie miesięcy; nie zabił żadnego człowieka, do służby w niemieckiej armii przyznał się już podobno w 1945 roku - więc o co chodzi ? Niemiecki noblista niejednokrotnie udowodnił, że wart jest zarówno nagrody Nobla jak i honorowego obywatelstwa Gdańska i swoim życiem zmazał plamę, o którą tyle dzisiaj szumu. Przykro mi, że do grona głupich krzykaczy dołącza się Pan, dla którego miałem dużo szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 22:09 warys44 SZACUNEK Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 22:24 jakiś kurski z resztą ćwierćgłówków nie pojmują, że tym razem nie chodzi o dziadka z wermachtu Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Guenter Grass byl obywatelem Danzig i dziwie sie 17.08.06, 22:33 ...ze z tym wscieklymi psami z powojennego Gdanska w ogole sie bratal, nie mowiac o przyjmowaniu jakis tytulow..... ....powinien miec wiecej honoru i olac ich, jak to zrobilo wielu innych znanych Danzigerow m.in. Klaus Kinsky.... Grass powinien nasrac w ten dyplom honorowego obywatela Gdanska i wyslac go Walesie.....jak ja kiedys zrobilem z polskim paszportem..... Odpowiedz Link Zgłoś
rmichal2 Wałęsa ma rację 17.08.06, 22:40 Co to Grass zgłaszając się na ochotnika do łodzi podwodnej nie wiedział co marynarka niemiecka zrobiła z pobliskiego Westerplatte. Też pewnie nie wiedział co Niemcy zrobili z pracownikami poczty gdańskiej. Pewnie ten wpływ ojca spowodował amnezję Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Wałęsa ma rację 17.08.06, 23:36 głupia sprawa o łodziach podwodnych nie wiedział (bo to były dokumenty nie jawne (czy jakoś tak)) o polskiej poczcie wiedział (bo w jej obronie zginął jego najbliższy krewny) Odpowiedz Link Zgłoś
br61 Re: Wałęsa ma rację 17.08.06, 23:39 absolutnie sprawa jest zupelnie jasna: inteligentny mlody czlowiek (bo chyba nie jakis przyglup byl z Grassa), wiedzacy doskonale co sie dzieje i o co chodzi Niemcom, dokonal SWIADOMEGO, haniebnego wyboru. Przez nastepne lata pozuje na autorytet moralny Niemcow, skrywajac swoja przeszlosc, dostepujac zaszczytow, nagrod literackich, itd, itp; Po 60ciu latach wyznanie winy : bez skruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Ty coś czytałeś z tego co Grass napisał? 17.08.06, 23:48 br61 napisał: > Po 60ciu latach wyznanie winy : bez skruchy. Tak może napisać który Grassa zna z encyklopedii jako hasło. A ty chyba przeczytałeś więcej niż Lechu? Odpowiedz Link Zgłoś
br61 Re: Ty coś czytałeś z tego co Grass napisał? 18.08.06, 01:00 nie bedziemy sie , droga kolezanko, licytowac ze znajomosci literatury nie chodzi o literature, chodzi o polityke i moralnosc Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Wal ale celnie, np w Panią Eryke S. i jej manipula 18.08.06, 01:09 cje. Odpowiedz Link Zgłoś