Dodaj do ulubionych

Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa...

• fan.club1 Wałęsa, napisz sobie własną książkę o 17.08.06, 19:32
      Bolku, a nie pchaj się między Grassa a SS. To jest w końcu jego spowiedź a nie
      Twoja. Chcesz rozgłosu, to wynajmij jakąś agencję, może być reklamowa....
      • alterpars oddalby Polakom to ich obywatelstwo i bylby 17.08.06, 19:38
        spokoj. Pokazalby ile jest dla niego warte. A tak sie znow napusza ze to niby
        dla niego taki honor....
    • lord_peter Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 19:41
      Kurski jest zwykłym pieseczkiem, szczeka, żeby jego pan nie zapomniał dać mu
      paszy. Szkoda tylko, że szczeka przez tubę, którą słychać w całej Europie.
    • tymon99 kurski to szmondak! 17.08.06, 19:45
      inaczej: pętak. inaczej: wypierdek. absolutnie bez honoru i godności, z gatunku
      tych, którym się ręki nie podaje.
    • martinez_mtz A to on nie ma pomnika? 17.08.06, 20:04
      W Polsce jeszcze chyba tylko Grass nie ma pomnika. No a trzeba bylo postawic to
      by sie teraz schowalo do piwnicy a nie rozdawac obywatelstwa na prawo i lewo.
    • parq Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:04
      Kurski, ten cham, powinien to lepiej zostawić. ale zapewne chce się tylko
      pokazać,to przecież darmowa reklama, przy tak nagłośnionej sprawie
    • markus2053 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:06
      No, ja juz naprawde nie wiem, dlaczego GW nas raczy zlotymi myslami Walesy,
      albo Kurskiego. Czy jeszcze za malo spada na nas nieszczesc, zebyscie sie
      redaktorzy na nas tak sadystycznie wyzywali?
      • marek10004 Re: troche logiki, zamiast obelg 17.08.06, 20:19
        Analizowalem kilkakrotnie slowa Kurskiego i nie potrafie zrozumiec tych
        wszystkich obelg, ktore na niego spadly. Przeciez jesli sie je przeanalizuje
        obiektywnie, to nie sposob nie przyznac Kurskiemu racji. Tutaj chodzi o
        pryncypialna zasade; zaden czlonek Waffen SS, ktore zostalo uznane z
        organizacje zbrodnicza, nie powinien zostac honorowym czlonkiem polskiego
        miasta, KROPKA.. Przeciez nikt nie domaga sie sadzenia Grassa i wsadzenia go do
        wiezienia. Ludzie, troche umiaru.
        Kto bedzie nastepnym kandydatem; E. Steinbach, piesek Putina - Schroder?
        A swoja droga, przyznanie sie Grassa tuz przed wydaniem kolejnej ksiazki tez
        jst conajmniej dziwne. Dlaczego nie po, a przed? Odpowiedz jest dosc prosta.
        • wet3 Re: marek10004 17.08.06, 20:33
          Gdyby to zalezalo od takich "tuzow" jak forumowicze "madine1" i "zawrat2" to z
          pewnoscia nastepna honorowa obywatelka Gdanska zostalaby Erika Steinbach.
      • jasiek.pl Re: GW sadystą- masochistą? 17.08.06, 20:26
        markus2053 napisał:
        > No, ja juz naprawde nie wiem, dlaczego GW nas raczy zlotymi myslami Walesy,
        > albo Kurskiego.

Bo GW idzie w kierunku Faktów i Super Ekspresu. Dziennikarze chcą zarobić parę
        groszy za wierszówki, lecz niech będą one na poziomie intelektualnym. Do tego
        co dzień dokładają wypociny Wałęsy i Kurskiego. Człowiek dostaje już odruchów
        wymiotnych, tym bardziej że artykuł A.Michnika postawił poprzeczkę b.wysoko. Po
        20 latach coraz częściej myslę żeby na stałę zacząć czytać Dziennik.
    • rabin_wesolek Zeby az tak mu zalezalo na darmowych przejazdach ? 17.08.06, 20:10
      Uwazam ze facet przesadza... nie stac go na bilet autobusowy czy tez
      tramwajowy ? Ale z tego Grassa skapiec...
    • tadjan Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:18
      Ale pajace, reklamę darmową Grassowi zrobili, jeszcze go Niemiaszki będą na
      rękach nosili, pokrzywdzonego przez Polaków.
      Panie Wałęsa gdzie u Pana ten chłopski zmysł......czyżby na salonach Pan go
      stracił?
    • wet3 Re: madine1 17.08.06, 20:25
      madine1 napisał:

> Proponuję przyznać Kur...skiemu tytuł Honorowej Hieny Gdańska.
      > ___
      > Mądrość dedykowana braciom Kaczyńskim:
      > Dwa półd*pki tworzą jedną d*pę, ale dwa półgłówki nie tworzą jednej głowy.

A ja proponuje przyznac tobie nagrode hieny nr 1 w opluwaniu! Masz ku temu
      niezwykly "talet"!
    • mario.osh ku..ki nie szczekaj, nie masz moralnego prawa 17.08.06, 20:29

• wet3 Re: mario.osh 17.08.06, 20:37
        mario.osh napisał: <ku...ki nie szczekaj, nie masz moralnego prawa>

Stuknij sie w dekiel! Co Kurski powiedzial - powiedzial do rzeczy.

• vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:36
      co to jest "kurski" ?
    • roztropek1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:40
      Niestety Grass urodził się w Gdańsku i w tej sytuacji jedyne wyjście to
      poprosić Go aby urodził się gdzie indziej.
      • wet3 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:47
        roztropek1 napisał:

> Niestety Grass urodził się w Gdańsku i w tej sytuacji jedyne wyjście to
        > poprosić Go aby urodził się gdzie indziej.

Gdyby Grass mial troche honoru i oleju w glowie, to zrzeklby sie dobrowolnie,
        bez wzgledu na to co ludzie mowia na ten temat.
      • vomitorium1 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 20:51
        o tym, że urodził się w gdańsku
        to dowiedział się po wojnie
        tak jak moi rodzice, że urodzili się w ZSRR (lwów)

• matrioszka25 Czego zada pol-analfabeta z Popowa, 17.08.06, 20:53
      ktory do gdanska przeszedl w slomianych lapciach. Wsioku walynso, Grass juz byl obywatelem Gdanska / Danzig, ja ty owsie, jeszcze na gowno mowiles papa.
    • wicary Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:55
      Panie Wałęsa nikt bardziej od pana nie skompromitował Gdańska Nie wiem na co Pan czeka powinien pan w trybie natychmiastowym oddac honorowe obywatelstwo Ganska.Krytykowanie wybitnego człowieka, intelektualisty G. Grasa przez wsiowego ćwoka? tego to nawet w kinach nie pokazują
    • muhi1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 20:58
      A to Kurski przyznał Grassowi honorowe obywatelstwo? Hiena cmentarna. Widać, że ostro gra przeciwko PO, tak samo jak w zeszłym roku. Zastawił niezłą pułapkę na platformersów - jeżeli nie będą chcieli unieważnić honorowego obywatelstwa Grassa, nazwie ich esesmańskimi pachołkami. Mnie to ani grzeje, ani ziębi: obie partie nie są moimi ulubionymi ugrupowaniami. Obie wywodzą się z AWS-u i obie są tyle samo warte. Szkoda tylko Polaków, którzy świecą oczami za granicą, bo mają takich popaprańców u władzy. Rzeczywiście: sku...el, ale "nasz" sku...el. Nic dodać, nic ująć.
    • rochkovalsky Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:19
      Panie Jacku Kurski! Żądam przeprosin i kajania się od wszystkich członków PiS
      którzy kiedyś byli w PZPR!!!! Mogą to uczynić na tym forum. Powie Pan, że takich
      nie ma? Proszę pojeździc trochę po prowincji i popytać zwykłych ludzi czym
      zajmowali się w czasach komuny niektórzy lokalni działacze pańskiej partii,
      którzy teraz mają usta pełne Boga i Ojczyzny.
    • vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:20
      panie wałęsa
      nie ma pan innych problemów ?
      p.s.
      od tygodnia bierze (duży) sandacz (na karasia)

• leszek.st37 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:31
      ..a ten nasz Wałęsa , dalej pieprzy bez sensu / jak zając słonicę /
    • leszek.st37 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:34
      Panie Kur..... pan robi różne świństwa w wieku dojrzałym , a Ginter
      zrobił głupotę / teraz tak to się ocenia, że to głupota / jak miał
      15 lat !!
      Odpieprzcie się prymitywne głąby od Niego!!
      • mniklas5 Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 21:41
        Kurski, go fuck yourself
      • ignispl Re: Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego oby 17.08.06, 21:46
        Benedykt 16 należał do Hitlerjugend. I jakoś wszyscy mu to wybaczają. Proszę nie
        oceniajcie źle GG tylko dlatego że należał do takiej a nie innej organizacji.
        Oceniajcie pisarza za to co reprezentuje sobą i swoją twórczością. O ile mi
        wiadomo nie popełnił żadnej zbrodni.
    • wariant_b Wałęsa: Grass stawia w niezręcznej sytuacji... 17.08.06, 21:47
      Wałęsa: Grass stawia w niezręcznej sytuacji swoich przyjaciół w Gdańsku.

Jakich przyjaciół: Wałęsę i Kurskiego?
      Boże broń nas od naszych przyjaciół...

• warys44 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 21:52
      Panie Lechu !
      Jestem pańskim rówieśnikiem i tak jak Pan, od początku działaczem
      "Solidarności". W wielu ocenach zgadzam się z Panem i przyznam, że
      niejednokrotnie przychodzi mi stoczyć bój w obronie pańskich opinii z byłymi
      pańskimi przyjaciółmi i zwolennikami a dziś, niestety, zajadłymi przeciwnikami.
      Tym razem jednak Pan mnie zasmucił... Pańska ocena "występku" Gintera Grassa,
      niemieckiego humanisty, przyjaciela Polski i Polaków, człowieka, który swoimi
      czynami niejednokrotnie udowodnił swoją klasę, stawia Pana w tym samym rzędzie,
      w którym stoją takie "oszołomy" jak Kurski czy różnego rodzaju szumowiny
      nacjonalistyczne. Czy naprawdę o to Panu chodzi ?
      Urodziłem się w niemieckiej niewoli, gdzie moi rodzice byli przymuszani do
      katorżniczej pracy, po ciężkich chorobach spowodowanych warunkami życia w
      niewoli do zdrowia wróciłem po wielu latach w Polsce, a mimo to nie potrafię
      Gintera Grassa oceniać negatywnie. Był wtedy obywatelem III Rzeszy i podlegał
      jej prawu. Jak wielu obywaleli niemieckich, w tym Josef Ratzinger - obecny
      Ojcięc św.musiał wypełnić obowiązek wobec "Ojczyzny". W szeregach Waffen SS G.
      Grass był kilka zaledwie miesięcy; nie zabił żadnego człowieka, do służby w
      niemieckiej armii przyznał się już podobno w 1945 roku
      - więc o co chodzi ? Niemiecki noblista niejednokrotnie udowodnił, że wart jest
      zarówno nagrody Nobla jak i honorowego obywatelstwa Gdańska i swoim życiem
      zmazał plamę, o którą tyle dzisiaj szumu. Przykro mi, że do grona głupich
      krzykaczy dołącza się Pan, dla którego miałem dużo szacunku.
    • vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 22:09
      warys44
      SZACUNEK
    • vomitorium1 Guenter Grass nie zrzeknie się honorowego obywa.. 17.08.06, 22:24
      jakiś kurski z resztą ćwierćgłówków
      nie pojmują,
      że tym razem nie chodzi o dziadka z wermachtu
    • heraldek Guenter Grass byl obywatelem Danzig i dziwie sie 17.08.06, 22:33
      ...ze z tym wscieklymi psami z powojennego Gdanska
      w ogole sie bratal, nie mowiac o przyjmowaniu jakis
      tytulow.....
      ....powinien miec wiecej honoru i olac ich, jak to
      zrobilo wielu innych znanych Danzigerow m.in. Klaus Kinsky....

Grass powinien nasrac w ten dyplom honorowego obywatela
      Gdanska i wyslac go Walesie.....jak ja kiedys zrobilem
      z polskim paszportem.....
    • rmichal2 Wałęsa ma rację 17.08.06, 22:40
      Co to Grass zgłaszając się na ochotnika do łodzi podwodnej nie wiedział co
      marynarka niemiecka zrobiła z pobliskiego Westerplatte. Też pewnie nie wiedział
      co Niemcy zrobili z pracownikami poczty gdańskiej. Pewnie ten wpływ ojca
      spowodował amnezję
      • vomitorium1 Re: Wałęsa ma rację 17.08.06, 23:36
        głupia sprawa
        o łodziach podwodnych nie wiedział (bo to były dokumenty nie jawne (czy jakoś
        tak))
        o polskiej poczcie wiedział (bo w jej obronie zginął jego najbliższy krewny)
      • br61 Re: Wałęsa ma rację 17.08.06, 23:39
        absolutnie
        sprawa jest zupelnie jasna: inteligentny mlody czlowiek (bo chyba nie jakis
        przyglup byl z Grassa), wiedzacy doskonale co sie dzieje i o co chodzi Niemcom,
        dokonal SWIADOMEGO, haniebnego wyboru.
        Przez nastepne lata pozuje na autorytet moralny Niemcow, skrywajac swoja
        przeszlosc, dostepujac zaszczytow, nagrod literackich, itd, itp;

Po 60ciu latach wyznanie winy : bez skruchy.
        • amanasunta53 Ty coś czytałeś z tego co Grass napisał? 17.08.06, 23:48
          br61 napisał:
          > Po 60ciu latach wyznanie winy : bez skruchy.
          Tak może napisać który Grassa zna z encyklopedii jako hasło.
          A ty chyba przeczytałeś więcej niż Lechu?
          • br61 Re: Ty coś czytałeś z tego co Grass napisał? 18.08.06, 01:00
            nie bedziemy sie , droga kolezanko, licytowac ze znajomosci literatury

nie chodzi o literature, chodzi o polityke i moralnosc
            • amanasunta53 Wal ale celnie, np w Panią Eryke S. i jej manipula 18.08.06, 01:09
              cje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka