Dodaj do ulubionych

Niemieccy politycy krytykują Polskę

• koles751 Czy Polak w Niemczech to też człowiek? 21.08.06, 09:25
      Pełnomocnik niemieckiego rządu ds. przestrzegania praw człowieka Guenter Nooke
      (CDU) martwi się o prawa człowieka w Polsce?
      Jakoś nie słyszałem, aby martwił się o prawa Polaków w Niemczech, np. o zakaz
      używania języka polskiego w kontaktach pomiędzy dziećmi i ojcami jakie wydają
      niemieckie sądy rodzinne przy współpracy z niejakim Jugendamt.

Takie to czasy, gdy Niemcy uczą nas szacunku dla praw człowieka na przykładach
      III Rzeszy i z Eriką steinbach w tle.

www.tata.pl/DDR.htm

• i.litzbarski Re: Czy Polak w Niemczech to też człowiek? 21.08.06, 18:31
        Jakoś nie słyszałem, aby martwił się o prawa Polaków w Niemczech, np. o zakaz
        > używania języka polskiego w kontaktach pomiędzy dziećmi i ojcami jakie wydają
        > niemieckie sądy rodzinne przy współpracy z niejakim Jugendamt.
        >
        takiego przepisu czy zakazu w niemczech nie ma.
        cos panu sie pokickalo.
    • gwajak11 Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 09:37
      przestańmy sie przejmować krytyka podrzędnych polityków niemieckich,chca
      zaistnieć w prasie ,stało sie to modne krytyka polski.MNIE ZACZYNA SIE PODOBAĆ
      TO ZE MAMY WŁASNE ZDANIE,PO TYM OLŚNIENIU ZACHODEM PRZYSZEDŁ CZAS NA
      MYŚLENIE,NIECH WIEDZĄ ZE DOŚĆ WCISKANIA NAM KITU I POMIATANIA NAMI.Czy
      myslicie ,ze obozy pracy zostały by wykryte we włoszech,jak naszej policji nie
      postawiono by na bacznośc.Niemcy i rosjanie doskonale zdaja sobie sprawe ze
      czas wyprzedazy polski sie skończył,jak szybko zapominamy ze o mały włos ORLEN
      był by ruski o mały włos-pozdrawiam
    • kuballa Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 09:46
      I bardzo dobrze ze ktos z zewnatrz widzi ten syf czyli nie bedzie z nami tak
      zle, a swoja droga nie rozmumiem tych waszych komentarzy o niemcach unten alles
      to znaczy ze co widzicie syf i wiecie ze polityka to u nas kanal ale jak ktos
      zaczyna krytykowac to nagle czujecie sie obrazeni? ludzie dajcie spokoj
      zacznijcie myslec a nie powtarzac po kaczuchach, no chyba ze sie zgadzacie to w
      takim razie ja rezygnuje z zaszczytu bycia polakiem.
      • i.litzbarski Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 18:40
        kuballa napisał:

> I bardzo dobrze ze ktos z zewnatrz widzi ten syf czyli nie bedzie z nami tak
        > zle, a swoja droga nie rozmumiem tych waszych komentarzy o niemcach unten
        alles
        > to znaczy ze co widzicie syf i wiecie ze polityka to u nas kanal ale jak ktos
        > zaczyna krytykowac to nagle czujecie sie obrazeni? ludzie dajcie spokoj
        > zacznijcie myslec a nie powtarzac po kaczuchach, no chyba ze sie zgadzacie to
        w
        > takim razie ja rezygnuje z zaszczytu bycia polakiem.

hi! masz racje. ja tez tak to widze. polacy pluja na swojego prezydenta, na
        wladze, na wszystko co swiete. biadola jak mistrzowie swiata, ale jak ktos na
        krotko przylaczy sie do tej samej krytyki, to nagle rodzi sie szowinistyczny
        ruch oporu. i dziwnym trafen pojawia sie nagla amunicja z drugiej wojny
        swiatowej, albo jakas prusacka jeszcze, albo krzyzakami juz strasza.
        jesli ktos sobie w niemczech czyms glowe zawraca, to przewaznie zwykle stanem
        obecnym lub przyszloscia. polacy tak czesto obracaja sie do tylu, ze wlezli do
        europy dupa...
    • marych U nas wolność słowa jest pojmowana inaczej. 21.08.06, 10:16
      masz wolność wyowiadac słowa zgodne z aktualnie panująca linią władzy.
      W cywilizowanych krajach każdy ma prawo do demonstrowania swoich pogladów, nie
      koniecznie "słusznych" i nie koniecznie do końca zgodnych z prawdą.

Reakcja polskich władz jest stanowczo przesadzona, próbują zbić kapitał
      polityczny na podsycaniu nienawiści do niemców, podobnie jak czyniły to słuzby
      PRL.
    • szasza7 Germańcy ruszają do ataku.Dlaczego? A dlatego, 21.08.06, 10:37
      że widzą iż Polacy są podzieleni w sprawie aktualnych władz a nawet są
      podzieleni,niestety,w ocenie historii polsko-niemieckiej.I tu pojawia się atak
      Niemców/mediów i rządzących/na Polskę,żeby wymusić niemiecki punky widzenia.A
      g...!Polacy różnie oceniają rząd-ale Niemcom do tego wara!W Polsce są
      ludzie,którzy działają na Jej szkodę i to znane nazwiska,głównie lewicowe ,ale
      dajemy sobie z nimi radę .Niemcy jeśli podzielają "odkrywcze sensacje"swojej
      eriki stejnbach,niech ją wybiorą na kanclerza.A w Polsce władze będą wybierali
      Polacy a nie germańcy.Niemcy nauczyli się od Zydów.Zydzi,jak coś nie po ich
      myśli szermują słówem antysemitryzm,Niemcy zaś słowem -prawa człowieka.Niech
      media szwabskie spojrzą na swój teren,a zobaczą jak są przestrzegane prawa
      człowieka.?Stosunek do obcych pracowników,wynagrodzenia,udział mniejszości/np
      mniejszości polskiej/w życiu politycznym Niemiec/.U nas mniejszość niemiecka ma
      przedstawicieli w parlamencie,itp.Swoje zasady moralne zastosujcie u siebie a
      nie na wynos!
      • i.litzbarski Re: Germańcy ruszają do ataku.Dlaczego? A dlatego 21.08.06, 18:53
        w niemieckim parlamencie jest wystarczajaco duzo "obcokrajowcow" sprawujacych
        mandat i nie dlatego, ze naleza do jakiejs mniejszosci narodowej, ale dlatego,
        bo znalezli poparcie u wyborcy. na tym polega demokracja.
        polska jest czlonkiem unii europejskiej i tym samym przylaczyla sie do
        europejskich norm prawnych. unia to nie tylko urzad socjalny dla nieudacznikow
        i nierobow, studnia bez dna dla pobieraczy dotacji, lecz przede wszystkim
        zjednoczenie wspolnych wartosci moralnych. cos za cos.
    • cool-and-funky F***ing Krauts 21.08.06, 10:46
      .
    • tajemniczy_don_pedro Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 10:50
    • kaszeba1 Honorowy gdanszczanin Gunther Grass pomoze? 21.08.06, 10:52
      Najnowsza agresje niemiecka moze nam pomoc odeprzec honorowy gdanszczanin,
      Gunther Grass. Adamowicz z Tuskiem mpowinni zadzwonic do Grassa i wspolnie
      wykazac, ze prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie.
      Jesli nadal chca podawac sie za Kaszubow, musza dla Kaszub cos zrobic w tej
      chwili proby. Jak do tej pory wiecej dla nas zrobil jeden Kurski.
    • khaern polskie reakcje ? o wypraszam sobie to reakcje 21.08.06, 11:13
      kaczynskich i rzadzacej ekipy - ja sie z nimi nie zgadzam !
    • kj19 Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 11:14
      niech krytykują kogo to obchodzi co szwaby onas mysją.
    • to-ja-007 to jest zalosne 21.08.06, 11:18
      Ciekawe komu z gazecie zalezy na tym zeby tak popsuc stosunki polsko-niemieckie.
      Na temat zwiazku wypedzonych i Steinbach byly ostatnio ciekawe artykuly.
      Szkoda, ze tego nie cytuje gazeta. A tylko znalazla jakas hiene z CDU ktora by
      pewnie krytykowala Polske (i kazdy inny kraj oprocz Niemiec) nawet gdyby nie
      miala powodu.

Np. dziennikarze Spiegel'a przeprowadzili male dochodzenie i okazalo sie ze
      przed Pania Steinbach prezesami zwiazku byli glownie SS-mani i czlonkowie NSDAP.
      Byl to wiec nie zwiazek wypedzonych ale zwiazek bylych SS-manow i jakiekolwiek
      dzialania Steinbach zeby dorobic TERAZ zwiazkowi miedzynarodowy kontekst
      polityczny powinny byc ignorowane.

www.tagesschau.de/aktuell/meldungen/0,1185,OID5806816_REF2,00.html
      www.n-tv.de/699073.html
      Najpierw Steinbach powinna sie rozliczyc z historia wlasnego zwiazku a dopiero
      potem brac za urzadzanie wystaw i "pouczanie" innych. Biedaczka jednak twierdzi
      ze nie ma pieniedzy na takie "badanie" wlasnej historii. Zapewne nie ma
      pieniedzy rowniez na reklame - wiec na pewno sie bardzo cieszy z tego co robi
      gazeta - taka darmowa reklama to nie lada przysluga .....

• i.litzbarski Re: to jest zalosne 21.08.06, 19:19
        > Najpierw Steinbach powinna sie rozliczyc z historia wlasnego zwiazku a dopiero
        > potem brac za urzadzanie wystaw i "pouczanie" innych. Biedaczka jednak
        twierdzi
        > ze nie ma pieniedzy na takie "badanie" wlasnej historii. Zapewne nie ma
        > pieniedzy rowniez na reklame - wiec na pewno sie bardzo cieszy z tego co robi
        > gazeta - taka darmowa reklama to nie lada przysluga .....

co chcesz od tej steinbachowej i dlaczego tak mocno jest ona tu
        perzonifikowana? no jasne, ze w zwiazkach wypedzonych bylo pelno
        postnazistowskiej szumowiny. jest to organizacja nalezaca raczej do prawego
        spektrum i bardzo konserwatywna. no i co? wszystkie organizacje masowe w
        niemczech skupialy w swoich szeregach bylych hitlerowcow. kto mial jakas wine,
        ten zostal ukarany lub wurde entnafiziert. w organizacjach liczy sie to, w
        jakim kierunku chce sie dzialac, a nie skad sie przychodzi. calego narodu nie
        mozna sobie z dnia na dzien wyminic, a jek wiadomo cale masy szalaly za
        hitlerem.
        to teraz pani steinbach ma byc za to odpowiedzialna? za te prawie 50 lat BdV?
        paranoja! dajcie se luz, ludzie. tym zgrzybialym staruszkom z ss dajcie
        spokoj.jaki narod zostal tak ukarany jak niemcy po drugiej wojnie swiatowej?
        jakos stalinowcom juz wszystko sie zapomnialo, a przuciez sowieci byli rownie
        okrutni i to oni okroili polskie granice.
    • arek47 Fritz.fritz.. jestes pewnym kandydatem na Lagerfü- 21.08.06, 11:23
      hrera nastepnego Obozu koncentracyjnego im. Jacka Kurskiego w Gdansku !
      • albacor Re: Fritz.fritz.. jestes pewnym kandydatem na Lag 21.08.06, 11:29
        Polityka panów K. nijak nie przystaje do dzisiejszej rzeczywistości. pełna
        uprzedzen, fobii i podejrzeń. Czas im się zatrzymał dawno temu i g... wiedzą
        jak sobie w obecnej Europie radzić. Szkoda, że WIĘKSZOŚĆ myśląca innymi
        kategoriami nie może reprezentować Polski, a czyni to polityk z wątpliwą
        legitymacją do tego.
    • teclaw Polscy turyści - jedźcie do Niemiec!! 21.08.06, 11:40
      ..majątek Waszych dziadków juz tam jest.

p.s.

np.: w Warszawie po Powstaniu najpierw okradano cały dom wywożąc rzeczy do
      Niemiec (np meble) a potem podpalano niszcząc resztę tego polskiego majątku.

Ile lat musieliśmy odbudoiwywać kraj zamaist budować drogi....
    • turtlezzz A czemu Niemcy uczepili się wypędzonych ? 21.08.06, 11:42
      Przecież tyle jest ofiar II wojny światowej, znacznie bardziej pokrzywdzonych przez los i nie mających nic na sumieniu. No bo przecież nie chodzi chyba o to, że wypędzeni są Niemcami ? Przecież ich narodowość nie ma znaczenia, podobnie jak nazistów. W końcu na wojnie nie było niemieckich morderców, a tylko naziści i dobrzy ludzie. Hę ? Skąd więc taki nacjonalizm w ocenie krzywd ?
    • rysio Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 11:43
      Proponuję na znak protestu zrezygnować z przyjmowania jakichkolwiek pieniędzy
      unijnych, pochodzacych przecież głównie z kieszeni niemieckiego podatnika! Nie
      będzie Niemiec kusił nas kasą!
    • max421 Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 12:20
      z, zainteresowaniem przeczytalem opinie moich przedmowcow.Zasada praktycznej
      celowosci pozwola Niemcom w 60 lat po wojnie postawic znak rownosci pomiedzy
      ofiarami a zbrodniarzami.Kontekst historycznej niecheci i nienawisci narodow
      germanskich i anglosaskich do slowian, trwa bagatela 1000 lat.Historycznie
      przybieral rozne formy.Na dzien dzisiejszy ,nowe pokolenie Niemcow i Anglosasow
      przypomina sobie o swojej wyzszosci genetycznej (superior being) nad "sub
      human" do ktorej zaliczaja takze slowian.Wielu mlodych Polakow zyjacych i
      pracujacych w Niemczech, Angli, Canadzie itp.wie ile ponizenia kosztuje bycie
      polakiem..i jak jestesmy traktowani przez fakt bycia Polakami.Bardzo jestem
      wdzieczny obecnemu Polskiemu rzadowi, ze nie boi sie przypominac Niemcom ,ze
      nie mamy ochoty akceptowac ich "oceny historycznej" Kwasniewski i inni jemu
      podobni dyspozycyjni "przedstawiciele narodu Polskiego" byli agenturami, o czym
      w swoim testamencie przestrzegal nas wielki Polak , marszalek Pilsudski.My
      Polacy przestanmy sie przejmowactym co sadza o nas i jak nas widza we
      wlasnym "kontekscie histotycznym" Niemcy czy anglosasi.Zjednoczmy sie jako
      Narod. Wesprzyjmy obecny rzad w jego wysilku do odzyskania naszej godnosci
      narodowej, nie pozwolmy Niemcom i Anglosasom pluc nam w twarz! POLSKA
      POTRZEBUJE JEDNOSCI DUSZ .
      • rodack2000 Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 12:26
        synek, ty masz naprawde kompleksy!
        • max421 Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 12:55
          rodack2000 napisał:

> synek, ty masz naprawde kompleksy!
          RODACK, JESLI TO STWIERDZENIE DOTYCZYLO MNIE, TO NIE MAM. ALE SLEPY NIE JESTEM
          I GUZIKOW NA OCZACH NIE MAM, ZYJE 25 LAT POZA POLSKA , I ROZUMIEM Z JAKICH
          POWODOW I W JAKIM INTERESIE UWAZA SIE NAS SLOWIAN ZA "SUB HUMAN", "CYWILIZACJA"
          ZACHODNIO-EUROPEJSKA SIE KONCZY...NIE MA NIC WIECEJ DO ZAOFEROWANIA LUDZKOSCI
          POZA "MODELEM EKONOMICZNYM"...HIHIHI OPARTYM NA "GOSPODARCE WOLNO
          RYNKOWEJ"..HIHIHII W RAMACH TEJ "WOLNOSCI"CHCE SIE USADOWIC NA NOWYM RYNKU ,
          KTORY ROZCIAGA SIE OD ODRY PO CIESNINE BERINGA .NO COZ MY SLOWIANIE NIE ZNOSIMY
          PASOZYTOW.LUBIMY DECYDOWAC O WLASNYCH KIERUNKACH CYWILIZACYJNEGO ROZWOJU..NO I
          NIE MOZNA ZAPOMNIEC O TYCH NIEZMIERNYCH REZERWACH SUROWCOW I MINERALOW NA WYZEJ
          WSPOMNIANYM OBSZARZE.NADCHODZI HISTORYCZNY CZAS DLA SLOWIAN BYCIA "SUPERIOR
          BEING" HIHIHI I TAK JAK W MOIM BUSINESIE CZAS DLA POLSKICH SZEFOW ,
          ZATRUDNIANIA DOBRZE I ATRAKCYJNYCH FIZYCZNIE WYGLADAJACYCH SEKRETAREK..HIHIHI
          NP. Z ANGLI CZY NIEMIEC.MOZE TEGO NIEMCY SIE OBAWIAJA?? WYZSZOSCI GENETYCZNEJ
          SLOWIAN....
          • i.litzbarski Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 19:35
            max421 napisał:

> rodack2000 napisał:
            >
            > > synek, ty masz naprawde kompleksy!
            > RODACK, JESLI TO STWIERDZENIE DOTYCZYLO MNIE, TO NIE MAM. ALE SLEPY NIE
            JESTEM
            > I GUZIKOW NA OCZACH NIE MAM, ZYJE 25 LAT POZA POLSKA , I ROZUMIEM Z JAKICH
            > POWODOW I W JAKIM INTERESIE UWAZA SIE NAS SLOWIAN ZA "SUB
            HUMAN", "CYWILIZACJA"
            >
            > ZACHODNIO-EUROPEJSKA SIE KONCZY...NIE MA NIC WIECEJ DO ZAOFEROWANIA LUDZKOSCI
            > POZA "MODELEM EKONOMICZNYM"...HIHIHI OPARTYM NA "GOSPODARCE WOLNO
            > RYNKOWEJ"..HIHIHII W RAMACH TEJ "WOLNOSCI"CHCE SIE USADOWIC NA NOWYM RYNKU ,
            > KTORY ROZCIAGA SIE OD ODRY PO CIESNINE BERINGA .NO COZ MY SLOWIANIE NIE
            ZNOSIMY
            >
            > PASOZYTOW.LUBIMY DECYDOWAC O WLASNYCH KIERUNKACH CYWILIZACYJNEGO ROZWOJU..NO
            I
            > NIE MOZNA ZAPOMNIEC O TYCH NIEZMIERNYCH REZERWACH SUROWCOW I MINERALOW NA
            WYZEJ
            >
            > WSPOMNIANYM OBSZARZE.NADCHODZI HISTORYCZNY CZAS DLA SLOWIAN BYCIA "SUPERIOR
            > BEING" HIHIHI I TAK JAK W MOIM BUSINESIE CZAS DLA POLSKICH SZEFOW ,
            > ZATRUDNIANIA DOBRZE I ATRAKCYJNYCH FIZYCZNIE WYGLADAJACYCH SEKRETAREK..HIHIHI
            > NP. Z ANGLI CZY NIEMIEC.MOZE TEGO NIEMCY SIE OBAWIAJA?? WYZSZOSCI GENETYCZNEJ
            > SLOWIAN....

widze, ze jestes pozna ofiara teorii ras. juz wiem dlaczego tak bardzo tepi sie
            dzisiaj nazistow... nie wiem, czy jestes jeszcze do odratowania, czy moze juz
            teraz wprowadzic cie trzeba na liste zniszczen wojennych. chlopie, zastanow sie
            nad tym co bredzisz!

twoich genow to ja sie nie boje i nie znam nikogo w polsce, kto by mi jakos
            imponowal. wiec powiedz mi prosze gdzie sa ci ponadludzie.
      • malpa-z-paryza Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 12:55
        jestem polka i zyje ponad 20 lat we Francji i nie mam kompleksow nizszosci tak jak Ty.
        ale wstydze sie za moj aktualny rzad, za jego zasciankowosc, za polityke nacieknieta ksenofobia i
        walorami nacjonalistycznymi. Pan J.K tylko poglebia tenkompleks nizszosc naszego narodu, po przez
        jego wystapienie pokazl gdzie jest nasze miejsce w Europie. nie doroslismy jescze do Europy, jestesmy
        w XIX wieku z nasza mentalnoscia.
        a czyzby narod niemiecki nie cierpial, nie zostal przesiedlony, zmuszony do wedrowek? chyba tak?
        ile narodow cierpialo za takie polityczne decyzje, przeciez w naszej historii mamy tez przesiedlenia i
        tragedie z tym zwiazane.
        troche zrozumienia, zamiast pieniactwa.
        • albacor Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 13:20
          Mogę sie tylko pod tym podpisać. Dziwie się dlaczego i jak długo jeszcze
          historia będzie ciążyła nad teraźniejszością. Mozna to pogodzić a nie
          przeciwstawiać. Można, nie rezygnując ani na moment ze swojej tożsamości
          dorastać do bycia prawdziwym europejczykiem, bez kompleksów i zaściankowości.
          Ciągłe potrzasanie szabelką i sięganie do historii staje sie dla innych
          niezrozumiałe i denerwujące. Francuzi czy Hiszpanie szczyca sie swoją
          narodowoscią ale potrafią sie utożsamiać z nowoczesnym sposobem myslenia i
          funkcjonowania w obecnej rzeczywistości. Szkoda, że polska polityka wywoluje
          uśmiech politowania na twarzach innych narodów. Nie będzie normalności, jeżeli
          fobie, do niedawna będace marginesem, awansowały do miana jedynie słusznej
          linii politycznej. Dodajac do tego Kościół jego wplywy i poglądy - mieszanka
          staje się mało strawna dla nawet mało wybrednych. Efekt - emigracja, i to nie
          tylko ze wzgledów ekonomicznych. Szkoda, że panowie K. tego nie widzą i
          słuchają swoich zauszników i klakierów.
        • wet3 Re: malpa-z-paryza 21.08.06, 15:35
          malpa-z-paryza napisała:

> jestem polka i zyje ponad 20 lat we Francji i nie mam kompleksow nizszosci
          tak
          > jak Ty.
          > ale wstydze sie za moj aktualny rzad, za jego zasciankowosc, za polityke
          naci
          > eknieta ksenofobia i
          > walorami nacjonalistycznymi. Pan J.K tylko poglebia tenkompleks nizszosc
          naszeg
          > o narodu, po przez
          > jego wystapienie pokazl gdzie jest nasze miejsce w Europie. nie doroslismy
          jesc
          > ze do Europy, jestesmy
          > w XIX wieku z nasza mentalnoscia.
          > a czyzby narod niemiecki nie cierpial, nie zostal przesiedlony, zmuszony do
          we
          > drowek? chyba tak?
          > ile narodow cierpialo za takie polityczne decyzje, przeciez w naszej historii
          m
          > amy tez przesiedlenia i
          > tragedie z tym zwiazane.
          > troche zrozumienia, zamiast pieniactwa.

Lepiej nie pisalabys, ze jestes Polska, bo przez pisanie glupstw obrazasz
          Polakow! Masz poprzestawiane dokumentnie pod deklem! Postawa Kaczora - pierwsza
          propolska postawa od 1989 roku zasluguje na najwyzsze uznanie. Czy ty sobie
          zdajesz sprawe, ze Niemcy zjednoczobe zaczynaja zachowywac sie i mowic w
          podobny sposob jak Niemcy z okresu Miedzywojnia? Przeciez plota idiotyzmy o
          nietolerancji w Polsce. Zajeliby sie lepiej opracowaniem statusu mniejszosci
          polskiej w Nieczech, aby cieszyla sie takimi samymi prawamu jak "mniejszosc" (z
          yboru dla mamony!) niemiecka w Polsce. Poza tym nie plec nam fanfaronow o
          kompleksie nizszosci czy ksenofobii, jasnie oswiecona, bo ich nie mamy!
          PS - stoja ksywe wybralas sobie zgodnie z tym jak gadasz.
          • malpa-z-paryza wet3 21.08.06, 15:41
            masz poglady Giertycha pana J.K i tych podobnych..
            no trudno nie kazdy moze byc inteligentny w tym kraju.
            dziwne jest to ze, nie tylko Niemcy nam wytykaj nasza zascinkowoc ale roniez inne panstwa. w prasie
            francuskiej czesto sa rozne sformulowania na temat wpadek rzadu.
            a dlaczego pan LK zatrudnil nowe osoby do ulepszenia wizerunku za granica? ale to im tak nie pomoze,
            bo sa nie na poziomie.
            • wet3 Re: malpa-z-paryza 21.08.06, 16:11
              Przede wszystkim mam poglady wlasne, dalekie od pogladow Giertych czy Kaczorow.
              Francuzi, podobnie jak Niemcy uwazaja, ze posiadaja patent na krytykowanie
              innych. Niemcow nie znasz, a ja znam ich doskonale z czasu okupacji. Poza tym
              bywale mnostwo rzay w Niemczech w latach 1970-1989. Oni zaczeli paplac glupoty,
              bo pierwszy raz od 1989 roku Polacy powiedzieli im "nie". Tak robia zawsze gdy
              stanie sie cos niespodziewanego. Przede wszystkim nie posiadaja zadnych podstaw
              do krytykowania nas. A wszystko to stalo sie przez te babe Steinbach, ktora
              jako osoba urodzona na terenie okupowanej Polski nie ma absolutnie prawa aby
              nazywac siebie "wypedzona", bo w rzeczywisrosci nalezy do kategorii szwabow,
              ktorzy zostali z Polski przepedzeni. Poza tym nie ma ona rowniez prawa
              przedstawiac Niemcow (katow!) jako ofiary wojny, bo gdyby Niemcy nie rozpoczeli
              wojny, to wysiedlen by nie bylo. Jej celem jest zrownanie katow z ofiarami - na
              co Polacy nie zgodza sie nigdy! Zas politycy niemieccy nie moga tego zrozumiec -
              i tu lezy sedno sprawy. Jesliby mieli troche oleju w glowie, to absolutnie nie
              wypowiadaliby sie w tej sprawie!
              • malpa-z-paryza Wet3 21.08.06, 18:21
                Francuzi? ... maja prawo do refleksji, krytki bo przeciez to oni od kilku wiekow 'buduja" ta Europe, byli
                motorem jej ewolucji. Kiedy my bronilismy przywilejow garstki ludzi, blokowali reformy ( konstytucjaa
                3 maja) oni tworzyli podwaliny demokracji; maja z czego byc dumni.

moje konakty z Niemcami sa to tylko wybiorcze, w czasie moich wedrowek pô swiecie, jestesm za
                mloda i nie znam czasu okupacji, ale moi rodzice jak rowniez dziadkowie, ktorzy znaja ten okres czasu,
                zawsze sie z szancukiem wyrazaja o aktualnych Niemcach, a wiesz mi moja rodzina jest obolala przez
                zmrodnie niemieckie.

wystapienie pana JK jest po prostu grubianskie i na bardzo niskim poziomie, jak juz tak bardzo chcial
                mogl to ujac delikatniej, dyplopatycznie. no ale coz, gdzie nasi panowie maja sie uczyc sztuki
                dyplomacji? Kiedys jedzili do Moskwy a teraz gdzie?.. to francji, NIE! do Niemiec, bron pan Boze..
                awiec mamy cwokow.
                • wet3 Re: malpa-z-paryza 21.08.06, 19:24
                  Na milosc boska, nie mow mi o rewolucji francuskiej, ktorej Francuzi nie
                  zorganizowali (a ktos zupelnie inny!), ktora wykonczyla Francje - najwieksza
                  wowczas potege gospodarcza i polityczna w Europie! Nie podawaj mi jej tez za
                  przyklad swobod! Poza rozlewem krwi przyniosla ona swobody tylko ok.5%
                  populacji, podczas gdy takimi samymi swobodami w Rzplitej przedrozbiorowej
                  cieszylo sie ponad 10%! Widze, ze kompletnie nie rozumiesz stanowiska JK wobec
                  wystawy ani samego w sobie celu tej haniebnej wystawy. Nie widze wiec sensu w
                  dalszej dyskusji.
              • kurtho wet3 raczy tlumaczyc 21.08.06, 21:50
                wet3 napisał:
                >A wszystko to stalo sie przez te babe Steinbach, ktora
                jako osoba urodzona na terenie okupowanej Polski nie ma absolutnie prawa aby
                nazywac siebie "wypedzona", bo w rzeczywisrosci nalezy do kategorii szwabow,
                ktorzy zostali z Polski przepedzeni.

No i wszystko jasne :-)
          • i.litzbarski Re: malpa-z-paryza 21.08.06, 19:46
            Zajeliby sie lepiej opracowaniem statusu mniejszosci
            > polskiej w Nieczech, aby cieszyla sie takimi samymi prawamu jak "mniejszosc"
            (z
            >
            > yboru dla mamony!) niemiecka w Polsce. Poza tym nie plec nam fanfaronow o
            > kompleksie nizszosci czy ksenofobii, jasnie oswiecona, bo ich nie mamy!
            > PS - stoja ksywe wybralas sobie zgodnie z tym jak gadasz.

bys sie najpierw, durny burku, dowiedzial na czym polega w ogole status
            mniejszosci narodowej, wtedy moze zacznij zabierac glos w tej sprawie. zupelnie
            nie jestes w temacie. siegnij do literatury fachowej albo co. wejdz na
            wikipedie albo popracuj z googlem. oswiedz sie, ciemnoto jedna!

na domiar zlego obrazasz tutaj porzadnych ludzi. wobec tej polki z francji
            zachowales sie jak bydle, ty PGRowcu jeden!
            • wet3 Re: i.litzbarski 26.08.06, 16:19
              Piszesz jak prawdziwy synalek SS-mana, szwabie!
        • i.litzbarski Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 19:50
          zupelnie sie z pania zgadzam. goraco pozdrawiam i caluje raczki! ;)
          nie dajmy sie tym szowinistom!
    • i.litzbarski Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 21.08.06, 12:57
      idiota!
      • wet3 Re: i.litzbarski 21.08.06, 15:40
        i.litzbarski napisał:

> niemieccy politycy jrytykuja Polske. Idiota!

Tak samo mysle o nim i o "malpie-z-paryza".
    • dworianin Małczeć nazistowskie sobaki 26.08.06, 11:05
    • ella115 Re: Niemieccy politycy krytykują Polskę 28.09.06, 12:43
      Prosze... dokladnie to mozna przewidziec... sasiad sie z nas smieje... a my nic
      sobie z tego nie robimy, bo pan prezydent zostal obraozny przez niemicki
      dziennik.... Co za poruta!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka