Dodaj do ulubionych

Grass do gdańszczan: "Ubolewam"

• t_y_t_u_s Dobre zdanie ... 22.08.06, 20:59
      Kiedy bardzo wcześnie, bo już na początku lat 50-tych musiałem zrozumieć, że
      utrata mojego miasta rodzinnego, będąca następstwem niemieckich win, jest
      nieodwracalna, publicznie dawałem temu wyraz - przyznaję - bolesnemu faktowi [...]

Czy dobrze zrozumialem ze gdyby nie 'niemieckie bledy' to gdansk jeszcze by byl
      niemiecki?
      Rezolutna droga myslenia panie Grass ...
      • nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:09
        Nie tyle rezolutna, co celna.

Gdańsk od czasów Hanzy, a więc od czasów rozkwitu tego miasta był... na pewno
        nie był polski. Był holenderski - flamandzki; był niemiecki.

Proszę nie pomijać konfliktu zbrojnego z królem polskim Janem Batorym. Na
        marginesie wojska Korony nie były w stanie zdobyć genialnie ufortyfikowanego (
        za pieniądze mieszkańców) Gdańska.

Przed II wojną światową obywatelami Wolnego Miasta Gdańska w 80% byli ludzie
        niemieckojęzyczni.

Proszę pooglądać sobie stare fotografie Gdańska i poczytać reklamowe afisze nad
        sklepami.
        • t_y_t_u_s Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:18
          Tak nie przecze.
          Ale jak mozna rozczulac i wierzyc w dobre intencje czlowieka ktory uwaza za
          bolesny fakt ze teraz tak nie jest.
          • nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:29
            t_y_t_u_s napisał:

> Tak nie przecze.
            > Ale jak mozna rozczulac i wierzyc w dobre intencje czlowieka ktory uwaza za
            > bolesny fakt ze teraz tak nie jest.

A iluż to Polaków tęskni za Lwowem? Za polskim Lwowem?! Cżyż nie należałoby to
            nazwać polskim rewizjonizmem, że ktoś tam śpiewa teraz we współczesnej Polsce,
            gdy istnieje niepodległa Ukraina, że "- Nie ma to jak tylkow we Lwowie"? A ta
            awantura o cmentarz "Orląt Lwowskich"?
            • t_y_t_u_s Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:35
              A niech sobie spiewaja. Ja za niczym nie tesknie. Pomijajac te pierwsze zdania
              jest roznica pomiedzy kims kto sobie przyslowiowo 'nawalil sam w porty' a tym
              kto musi ten 'interes sprzatnac'.
              Nie bronie tych ktorz tak sobie spiewaja, ale jak taka osoba jest na forum
              publicznym i formatu Grassa to nie mozna traktowac takich wypowiedzi obojetnie.
              • nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:52
                t_y_t_u_s napisał:

> A niech sobie spiewaja. Ja za niczym nie tesknie. Pomijajac te pierwsze zdania
                > jest roznica pomiedzy kims kto sobie przyslowiowo 'nawalil sam w porty' a tym
                > kto musi ten 'interes sprzatnac'.
                > Nie bronie tych ktorz tak sobie spiewaja, ale jak taka osoba jest na forum
                > publicznym i formatu Grassa to nie mozna traktowac takich wypowiedzi
                obojetnie.

A widzisz! Grass powiedział sobie już 50 lat temu: Danzig jest teraz Gdańskiem
                i nic tego nie zmieni. Nie zmieni tego odwoływanie się do przeszłości: van der
                Blocke - architekt "Złotego Gdańska", nie zmieni tego Uphagen, którego dom stał
                się teraz muzeum - przykład gdańskiego zwykłego (mieszczańskiego) siedliska.
                Dla Grassa przeszłość niemieckiego Gdańska została zamknięta.

Grass się cieszy, że to w jego mieście narodziła się Solidarność. Grass się
                cieszy, że to w jego mieście narodził się ruch, który w kosekwencji obalił
                ostatni totalitaryzm w Europie - totalitaryzm w Europie Wsochodniej. Grass się
                cieszy, naszymi sukcesami.

A tym czasem my tu w Polsce: - A nie ma to jak we Lwowie.
        • ukropek Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:20
          "Jan"Batory.......to nie literówka "historyku".......
          • nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:37
            ukropek napisał:

> "Jan"Batory.......to nie literówka "historyku".......

Zniosę pogardliwe określenie mnie, w cudzysłowie zawrte: "historyku". Zniosę,
            jeśli wyjaśnisz mi mój błąd i jeśli objaśnisz mnie, czy miał, albo też nie miał
            miejsce bunt mieszczan gdańskich przeciw Koronie.
    • trosce Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:07
      nie szacunek ale Szacunek, szacunek!! :)
      • usaf Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:42
        Przeczytam wersje oryginalna przy okazji ale juz teraz moge powiedziec, ze
        tlumaczenie jest kiepskie poniewaz przeswituje plecionka z obu jezykow...pewno
        jak i w moim polskim ;)
        Wnioskuje, ze Grass nie skonsultowal sie z odpowiednia osoba. Polska wersja
        powinna byla byc bardziej jednoznaczna...
        Ubolewam, to rzeczywiscie bzdura dla Polskiego czytelnika. Przepraszam, jest
        jedyna forma UBOLEWANIA w polskim, ktory nie cierpi negocjowania wagi winy.
        Malolat czy nie...
        Ktos taki jak Grass powinien byl byc swiadomy takich niuansow i basta.
        Moze wierzyl w bonus, ktory mial u Gdanszczan i poprzez nich jakos ogolnie u
        Polakow...
        Sporo taktyki i konstrukcji w jego liscie stad wnioskuje ze pisal dla
        niemieckich mediow.
        Efekt jest ubolewania godny ;)
        • uu1 Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:51
          Chociaż jestem po stronie G.G. przyznaję Ci całkowitą rację.
          > Wszystko to dodało mi otuchy, aby kontynuować raz po raz utykające w martwym >
          punkcie rozmowy między Polakami i Niemcami, między Niemcami i Polakami, tak
          abyśmy byli wszyscy w stanie wyciągnąć z lekcji, jakakolwiek byłaby ona bolesna,
          taką naukę, która pozwala na wzajemne zrozumienie.
          To zdanie jest z gruntu fałszywe.
          • nikodem123 Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 22:03
            uu1 napisała:

> Chociaż jestem po stronie G.G. przyznaję Ci całkowitą rację.
            > > Wszystko to dodało mi otuchy, aby kontynuować raz po raz utykające w mart
            > wym >
            > punkcie rozmowy między Polakami i Niemcami, między Niemcami i Polakami, tak
            > abyśmy byli wszyscy w stanie wyciągnąć z lekcji, jakakolwiek byłaby ona
            bolesna
            > ,
            > taką naukę, która pozwala na wzajemne zrozumienie.
            > To zdanie jest z gruntu fałszywe.
            >

Wiesz, dla mnie to jest ciekawe. Co jest w tym fałszywego?
            • uu1 Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 22:07
              Ono jest po prostu do obrzydzenia political correctness. To jest moje zdanie.
    • ganina1 Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:25
      Wstyd mi za nasze społeczeństwo / rozmyślnie nie używam słowa "naród" bo jednak
      kocham tek kraj/, które wybrało takich debilnych przywódców. Po co ta cała
      awantura. To nie zmieni faktu, że jednak Guenter jest noblistą i jest jak by
      nie było naszym ziomkiem. Panowie darujcie sobie. A swoją drogą jak długo
      Prezydent Gdańska jeszcze nim pozostanie? Na księżyc do cholery!
    • marcowsky Nie mam do Grassa pretensji! 22.08.06, 21:37
      Nic do Grassa nie mam ,ksiazki jego lubie a szczegolnie Psie lata- dzieki tej
      ksiazce poznalem Gdansk przedwojenny ,niemiecko-polski (jestem urodzonym
      gdanszczaninem-rodzice przyjechali z Wielkopolski i Kujaw,Gdansk byl dla mnie
      przed Grasem terra incognita).Nastepnie Blaszany bebenek i Kot i mysz-trylogia
      gdanska Grassa-to moje ulubione ksiazki Grassa.
      Przeciez Grass nie jest zadnym odwetowcem niemieckim ,nie chce powrotu Gdanska
      do Rzeszy,nie wspomaga Steinbach i ziomkostw neimieckich,calym swoim doroslym
      zyciem dowiodl ze jest demokrata , antynazistowskim ,antyncjonalistycznym
      pisarzem i obywatelem Niemiec!
    • hetmanwiechu rachunek sumienia przed smiercia 22.08.06, 21:58
      facet jest stary, chce rozgrzeszenia. Ilu bylo takich ktorzy mordowali i nigdy
      sie do tego nie przyznali? Wielu! Szacunek dla niego za rozliczenie.
    • brynk cieszę sie, ze nie jestem Gdańszczaninem... 22.08.06, 22:07
      ...bo bym sie wstydził za mieszkających tam niewielu ludzi bardzo nieroztropnych ...
      • uu1 Re: Wystarczy jak się będziesz wstydził za siebie. 22.08.06, 22:41

• ukropek Re: Grass ......... 22.08.06, 22:09
      A...niech niech go centrum Wiesenthala przeswietli....przy tej cebuli...
      na Woli pewnie...albo na Ochocie...
    • 11324abw Nie ma litości dla SS-manów 22.08.06, 22:11
      Byłeś w organizacji, która mordowała Żydów i Polaków. Teraz morda w kubeł SS-
      manie.
      • uu1 Re: Co rozumiesz przez słowo litość? 22.08.06, 22:16

• fnoll Grass jest OK 22.08.06, 22:26
      i jest jak papierek lakmusowy
      • wet3 Re: Grass jest OK 22.08.06, 23:18
        fnoll napisał:

> i jest jak papierek lakmusowy

Wiekszosc zycia spedzil jako hipokryta. Przyznal sie? - Lepiej pozno niz wcale.
        Osobiscie wyznanie Grassa odbieram tak, jak odbiera sie musztarde po obiedzie.

• kodem_pl Gdańsk do Grassa: "Chill" N/T 22.08.06, 23:19
      brak tekstu
    • awz3 Ubolewaj że jesteś szwabkiem, czas kopnąć w kalend 22.08.06, 23:26
      Życzę ci tego
    • kaszub11 Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 23:53
      Dzisiejszy Gdańsk nie ma nic wspólnego z brunatnym, hitlerowskim Danzigiem.
      Wielu, w tym nieudaczny listonosz Grassa - Adamowicz zaciera różnice. Pozwala
      aby nowy hotel na Starówce nazywał się Wolne Miasto Gdańsk. Włazi w tyłek
      ziomkom swojego partyjnego bossa Tuska.A nie potrafi zapewnić normalnej
      przejezdności ulic. Żałosny pajac.
      • edek47 Nie przejezdzaj przez Gdansk. 23.08.06, 10:17
        Osiol dostal szajbe samochodowa.
        • wet3 Re: Nie przejezdzaj przez Gdansk. 23.08.06, 18:18
          edek47 napisał:

> Osiol dostal szajbe samochodowa.

A osiol to napisal!
    • xs550 rada dla Grassa: olej te prowincje! 23.08.06, 00:00
      Jest absurdalne aby tak wielki pisarz jak Guenter Grass tlumaczyl sie przed
      jakims prowincjonalnym miastem w Polsce. Grass, olej Gdansk i to ich cale
      "honorowe obywatelstwo" ktore raz przyznaja a raz odbieraja. Jestes ponad to!
      • wet3 Re: xs550 23.08.06, 00:06
        xs550 napisał: <rada dla Grassa: olej te prowincje!

> Jest absurdalne aby tak wielki pisarz jak Guenter Grass tlumaczyl sie przed
        > jakims prowincjonalnym miastem w Polsce. Grass, olej Gdansk i to ich cale
        > "honorowe obywatelstwo" ktore raz przyznaja a raz odbieraja. Jestes ponad to!

Rzygac sie chce gdy czyta sie twoj komentarz! Wedlug ciebie mozna moralizowac
        innych, a samemu nie przyznac sie do swinstwa przez cale prawie zycie! Ciekaw
        jestem kto tobie wpoil taka zaklamana moralnosc???
        • silesius.monachijski0 Re: xs550 23.08.06, 00:11
          nie dyskutuj z prostakiem wet3; gdyby Grass to miasto - dziekim ktoremu dotal
          Nobla - "olal", to bylby nikim; cala jego tworczosc jest z tym miastem zwiazana

wet3 napisał:

> xs550 napisał: <rada dla Grassa: olej te prowincje!
          >
          > > Jest absurdalne aby tak wielki pisarz jak Guenter Grass tlumaczyl sie prz
          > ed
          > > jakims prowincjonalnym miastem w Polsce. Grass, olej Gdansk i to ich cal
          > e
          > > "honorowe obywatelstwo" ktore raz przyznaja a raz odbieraja. Jestes pona
          > d to!
          >
          > Rzygac sie chce gdy czyta sie twoj komentarz! Wedlug ciebie mozna moralizowac
          > innych, a samemu nie przyznac sie do swinstwa przez cale prawie zycie! Ciekaw
          > jestem kto tobie wpoil taka zaklamana moralnosc???
          • xs550 Re: xs550 23.08.06, 20:14
            silesius.monachijski0 napisał:

> nie dyskutuj z prostakiem wet3;

No to ladnie sie przedstawiles. :)

> gdyby Grass to miasto - dziekim ktoremu dotal
            > Nobla - "olal", to bylby nikim; cala jego tworczosc jest z tym miastem zwiazana

Gdybys wiedzial cokolwiek o tworczosci Grassa to wiedzialbys tez, ze dzisiejszy
            Gdansk ma bardzo niewiele wspolnego z Gdanskiem o ktorym on pisal...
    • xciri co za idiota tlumaczyl? 23.08.06, 00:06
      Ten tekst jest potworem stylistyczno-skladniowym. Jak mozna cos tak
      przetlumaczyc? Trzeba byc wyjatkowym draniem, zeby sie tak `postarac` tlumaczac
      literackiego nobliste.
    • heraldek Najwyzszy czas na spowiedz Walesy... 23.08.06, 00:33
      .....aby Polska mial satysfakcje.......
    • nrslovo Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 23.08.06, 00:57
      gdzie moja odpowiedz?
    • noelkabat fritz.fritz do gdańszczan 23.08.06, 02:53
      nie wiem czy fritz.fritz jest gdanszczaninem, mam nadzieje, ze nie. Jest on
      jednym z najwiekszych podlecow zabierajacym glos na tym forum - i to w dowolnej
      sprawie...
    • sesimbra cos Panu powiem 23.08.06, 06:04
      Nie czytalem bebenka, za to kika opowiadan. Bebenek sie mi obil o oczy ktoregos
      razu w telewizjerze.

Z tych opowiadan pamietam wielki blekit, i nurkowanie za pieniazkiem.

I powiem Panu: jestem Toba.

Darius
    • staropolski41 Gdańszczanie do Grassa ... 23.08.06, 06:14
      spie... h...u
      • amanasunta53 To się pisze przez,,ch''.Nie wiesz jak nazwać.. 23.08.06, 07:44
        to czym się bawisz pod kołdrą oszcłomie!
        staropolski41 napisała:

> spie... h...u
    • conan.barbarzynca S_P_R_E_P_A_R_O_W_A_N_E 23.08.06, 07:49
      Tlumaczenie.

:-)))))))))))

Heil GroSS
      Heil Tuske
      • pytong1 Może wreszcie zajmiemy się czymś ważnym? 23.08.06, 09:31
        Rozumiem, że trwa sezon ogórkowy ale nieustanne wałkowanie wątków wypędzeni-Grass-Steinbach zaczyna juz przyprawiac o mdłości!
        • edek47 Wymiotowac nie zabrania zadna dyktatura. 23.08.06, 10:05
          RZYGAJ, PRZYJACIELU!!!...Ale posprzataj po sobie.
    • sokratejczyk Rosnął szeregi ochotników totalitaryzmu 23.08.06, 10:42
      Nazizm zaczął się od poczucia moralnej krzywdy, jaką był dla Niemców Traktat
      Wersalski, reparacje wojenne, kryzys gospodarczy lat 30-tych. Dla wielu Niemców
      był to ciąg przyczynowo-skutkowy. Sądząc z większości post-ów w tej dyskusji,
      Polacy są zagrożeni ideologią o podobny charakterze. Poczucie przegranego,
      pozbawionego satysfakcji życia już dawno przemieniło się w moralne oburzenie na
      krzywdę wyrządzoną przez innych. Teraz to stado baranów jest strzyżone przez
      polityków, dla których wskazywanie konkretnego wroga ("układ", "łże-elity",
      Balcerowicz, Grass...) jest skutecznym sposobem panowania nad tłumem. Hitler na
      tym zbudował swoją władzę - pokazał Niemcom palcem, kto odpowiada za ich
      osobiste klęski: Żydzi, Słowianie, bolszewicy.
      Mało mnie wzrusza, co macie w głowach: 11324abw, eses-grafoman, muraszka1,
      t_y_t_u_s, awz3, kaszub11, wet3, silesius.monachijski0, heraldek, staropolski41
      i wielu wam podobnych, a tu pokrzykujących. Ale stanowicie dla mnie zagrożenie -
      obawiam się, że wy do Waffen SS wstąpilibyście na ochotnika, gdyby przypadek
      postawił was w roli młodego gdańszczanina z 1944 roku. Mój strach jest tym
      większy, że widzę, jak polski rząd co rusz wymyśla nową organizację, do której
      możecie wstąpić.
      • zdzisiekkapusta Re: Rosnął szeregi ochotników totalitaryzmu 24.08.06, 00:41
        bzdury, kolego, mowisz

Grass sam sie przyznaje, ze byl ZAFASCYNOWANY nazizmem jako mlody czlowiek

jaki wiec "przypadek" go postawil w tej roli?

czy nie mial zadnego wyboru IDEOLOGII ?
        • zdzisiekkapusta Re: Rosnął szeregi ochotników totalitaryzmu 24.08.06, 00:43
          a co to znaczy "rosnal"?
    • awe A Ubolewa nad tymi, których zamordował?? 23.08.06, 14:12

• hhopek Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 23.08.06, 15:16
      ja też jestem za Grassem. wielu z nas ma jakas przeszłosc i i nie zawsze jest
      ona taka, o jakiej marzymy.trzeba miec baczenie nato,ze Grass był mlodym
      zdeterminowanym człowiekiem,pewnie zagubionym.szukał wyjscia ze swojej jak sie
      mogło wydawac patowej sytuacji. chciał uciec do armii,a nie z własnej woli
      został wcielony<!> do Waffen SS.
      niechetni powinni zaprzestac szukac taniej sensacji jego kosztem
    • falla3 Gdzie można kupić "Przy obieraniu cebuli"? 23.08.06, 15:48
      Nie wiecie może gdzie można kupić tą książkę. Myśle że znam na tyle dobrze
      niemiecki,że dam radę przeczytać po niemiecku.
      • zdzisiekkapusta Re: Gdzie można kupić "Przy obieraniu cebuli"? 24.08.06, 00:45
        ksiazki z reguly kupuje sie w ksiegarni
    • mannaznieba4 Re: Grass napisał "olewam " źle przetłumaczyli 23.08.06, 22:29
      jak były SSman ,którego oddział gwałcił także polskie kobiety może ubolewać on
      wtedy olewał, polewał czy cos w tym rodzaju. dziwny to był ssman skoro jak sam
      twierdzi nawet jednego strzału nie oddał.
      i kto dzisiaj w te jego bajki uwierzy skoro on tam sam na ochotnika sie zgłosił.
      był pełen ssmańskiego nazistowskiego zapału do mordowania i gwałcenia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka