t_y_t_u_s Dobre zdanie ... 22.08.06, 20:59 Kiedy bardzo wcześnie, bo już na początku lat 50-tych musiałem zrozumieć, że utrata mojego miasta rodzinnego, będąca następstwem niemieckich win, jest nieodwracalna, publicznie dawałem temu wyraz - przyznaję - bolesnemu faktowi [...] Czy dobrze zrozumialem ze gdyby nie 'niemieckie bledy' to gdansk jeszcze by byl niemiecki? Rezolutna droga myslenia panie Grass ... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:09 Nie tyle rezolutna, co celna. Gdańsk od czasów Hanzy, a więc od czasów rozkwitu tego miasta był... na pewno nie był polski. Był holenderski - flamandzki; był niemiecki. Proszę nie pomijać konfliktu zbrojnego z królem polskim Janem Batorym. Na marginesie wojska Korony nie były w stanie zdobyć genialnie ufortyfikowanego ( za pieniądze mieszkańców) Gdańska. Przed II wojną światową obywatelami Wolnego Miasta Gdańska w 80% byli ludzie niemieckojęzyczni. Proszę pooglądać sobie stare fotografie Gdańska i poczytać reklamowe afisze nad sklepami. Odpowiedz Link Zgłoś
t_y_t_u_s Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:18 Tak nie przecze. Ale jak mozna rozczulac i wierzyc w dobre intencje czlowieka ktory uwaza za bolesny fakt ze teraz tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:29 t_y_t_u_s napisał: > Tak nie przecze. > Ale jak mozna rozczulac i wierzyc w dobre intencje czlowieka ktory uwaza za > bolesny fakt ze teraz tak nie jest. A iluż to Polaków tęskni za Lwowem? Za polskim Lwowem?! Cżyż nie należałoby to nazwać polskim rewizjonizmem, że ktoś tam śpiewa teraz we współczesnej Polsce, gdy istnieje niepodległa Ukraina, że "- Nie ma to jak tylkow we Lwowie"? A ta awantura o cmentarz "Orląt Lwowskich"? Odpowiedz Link Zgłoś
t_y_t_u_s Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:35 A niech sobie spiewaja. Ja za niczym nie tesknie. Pomijajac te pierwsze zdania jest roznica pomiedzy kims kto sobie przyslowiowo 'nawalil sam w porty' a tym kto musi ten 'interes sprzatnac'. Nie bronie tych ktorz tak sobie spiewaja, ale jak taka osoba jest na forum publicznym i formatu Grassa to nie mozna traktowac takich wypowiedzi obojetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:52 t_y_t_u_s napisał: > A niech sobie spiewaja. Ja za niczym nie tesknie. Pomijajac te pierwsze zdania > jest roznica pomiedzy kims kto sobie przyslowiowo 'nawalil sam w porty' a tym > kto musi ten 'interes sprzatnac'. > Nie bronie tych ktorz tak sobie spiewaja, ale jak taka osoba jest na forum > publicznym i formatu Grassa to nie mozna traktowac takich wypowiedzi obojetnie. A widzisz! Grass powiedział sobie już 50 lat temu: Danzig jest teraz Gdańskiem i nic tego nie zmieni. Nie zmieni tego odwoływanie się do przeszłości: van der Blocke - architekt "Złotego Gdańska", nie zmieni tego Uphagen, którego dom stał się teraz muzeum - przykład gdańskiego zwykłego (mieszczańskiego) siedliska. Dla Grassa przeszłość niemieckiego Gdańska została zamknięta. Grass się cieszy, że to w jego mieście narodziła się Solidarność. Grass się cieszy, że to w jego mieście narodził się ruch, który w kosekwencji obalił ostatni totalitaryzm w Europie - totalitaryzm w Europie Wsochodniej. Grass się cieszy, naszymi sukcesami. A tym czasem my tu w Polsce: - A nie ma to jak we Lwowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:20 "Jan"Batory.......to nie literówka "historyku"....... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Dobre zdanie ... 22.08.06, 21:37 ukropek napisał: > "Jan"Batory.......to nie literówka "historyku"....... Zniosę pogardliwe określenie mnie, w cudzysłowie zawrte: "historyku". Zniosę, jeśli wyjaśnisz mi mój błąd i jeśli objaśnisz mnie, czy miał, albo też nie miał miejsce bunt mieszczan gdańskich przeciw Koronie. Odpowiedz Link Zgłoś
trosce Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:07 nie szacunek ale Szacunek, szacunek!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
usaf Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:42 Przeczytam wersje oryginalna przy okazji ale juz teraz moge powiedziec, ze tlumaczenie jest kiepskie poniewaz przeswituje plecionka z obu jezykow...pewno jak i w moim polskim ;) Wnioskuje, ze Grass nie skonsultowal sie z odpowiednia osoba. Polska wersja powinna byla byc bardziej jednoznaczna... Ubolewam, to rzeczywiscie bzdura dla Polskiego czytelnika. Przepraszam, jest jedyna forma UBOLEWANIA w polskim, ktory nie cierpi negocjowania wagi winy. Malolat czy nie... Ktos taki jak Grass powinien byl byc swiadomy takich niuansow i basta. Moze wierzyl w bonus, ktory mial u Gdanszczan i poprzez nich jakos ogolnie u Polakow... Sporo taktyki i konstrukcji w jego liscie stad wnioskuje ze pisal dla niemieckich mediow. Efekt jest ubolewania godny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:51 Chociaż jestem po stronie G.G. przyznaję Ci całkowitą rację. > Wszystko to dodało mi otuchy, aby kontynuować raz po raz utykające w martwym > punkcie rozmowy między Polakami i Niemcami, między Niemcami i Polakami, tak abyśmy byli wszyscy w stanie wyciągnąć z lekcji, jakakolwiek byłaby ona bolesna, taką naukę, która pozwala na wzajemne zrozumienie. To zdanie jest z gruntu fałszywe. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 22:03 uu1 napisała: > Chociaż jestem po stronie G.G. przyznaję Ci całkowitą rację. > > Wszystko to dodało mi otuchy, aby kontynuować raz po raz utykające w mart > wym > > punkcie rozmowy między Polakami i Niemcami, między Niemcami i Polakami, tak > abyśmy byli wszyscy w stanie wyciągnąć z lekcji, jakakolwiek byłaby ona bolesna > , > taką naukę, która pozwala na wzajemne zrozumienie. > To zdanie jest z gruntu fałszywe. > Wiesz, dla mnie to jest ciekawe. Co jest w tym fałszywego? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 22:07 Ono jest po prostu do obrzydzenia political correctness. To jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ganina1 Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 21:25 Wstyd mi za nasze społeczeństwo / rozmyślnie nie używam słowa "naród" bo jednak kocham tek kraj/, które wybrało takich debilnych przywódców. Po co ta cała awantura. To nie zmieni faktu, że jednak Guenter jest noblistą i jest jak by nie było naszym ziomkiem. Panowie darujcie sobie. A swoją drogą jak długo Prezydent Gdańska jeszcze nim pozostanie? Na księżyc do cholery! Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Nie mam do Grassa pretensji! 22.08.06, 21:37 Nic do Grassa nie mam ,ksiazki jego lubie a szczegolnie Psie lata- dzieki tej ksiazce poznalem Gdansk przedwojenny ,niemiecko-polski (jestem urodzonym gdanszczaninem-rodzice przyjechali z Wielkopolski i Kujaw,Gdansk byl dla mnie przed Grasem terra incognita).Nastepnie Blaszany bebenek i Kot i mysz-trylogia gdanska Grassa-to moje ulubione ksiazki Grassa. Przeciez Grass nie jest zadnym odwetowcem niemieckim ,nie chce powrotu Gdanska do Rzeszy,nie wspomaga Steinbach i ziomkostw neimieckich,calym swoim doroslym zyciem dowiodl ze jest demokrata , antynazistowskim ,antyncjonalistycznym pisarzem i obywatelem Niemiec! Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu rachunek sumienia przed smiercia 22.08.06, 21:58 facet jest stary, chce rozgrzeszenia. Ilu bylo takich ktorzy mordowali i nigdy sie do tego nie przyznali? Wielu! Szacunek dla niego za rozliczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk cieszę sie, ze nie jestem Gdańszczaninem... 22.08.06, 22:07 ...bo bym sie wstydził za mieszkających tam niewielu ludzi bardzo nieroztropnych ... Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Grass ......... 22.08.06, 22:09 A...niech niech go centrum Wiesenthala przeswietli....przy tej cebuli... na Woli pewnie...albo na Ochocie... Odpowiedz Link Zgłoś
11324abw Nie ma litości dla SS-manów 22.08.06, 22:11 Byłeś w organizacji, która mordowała Żydów i Polaków. Teraz morda w kubeł SS- manie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Grass jest OK 22.08.06, 23:18 fnoll napisał: > i jest jak papierek lakmusowy Wiekszosc zycia spedzil jako hipokryta. Przyznal sie? - Lepiej pozno niz wcale. Osobiscie wyznanie Grassa odbieram tak, jak odbiera sie musztarde po obiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
awz3 Ubolewaj że jesteś szwabkiem, czas kopnąć w kalend 22.08.06, 23:26 Życzę ci tego Odpowiedz Link Zgłoś
kaszub11 Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 22.08.06, 23:53 Dzisiejszy Gdańsk nie ma nic wspólnego z brunatnym, hitlerowskim Danzigiem. Wielu, w tym nieudaczny listonosz Grassa - Adamowicz zaciera różnice. Pozwala aby nowy hotel na Starówce nazywał się Wolne Miasto Gdańsk. Włazi w tyłek ziomkom swojego partyjnego bossa Tuska.A nie potrafi zapewnić normalnej przejezdności ulic. Żałosny pajac. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie przejezdzaj przez Gdansk. 23.08.06, 10:17 Osiol dostal szajbe samochodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Nie przejezdzaj przez Gdansk. 23.08.06, 18:18 edek47 napisał: > Osiol dostal szajbe samochodowa. A osiol to napisal! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 rada dla Grassa: olej te prowincje! 23.08.06, 00:00 Jest absurdalne aby tak wielki pisarz jak Guenter Grass tlumaczyl sie przed jakims prowincjonalnym miastem w Polsce. Grass, olej Gdansk i to ich cale "honorowe obywatelstwo" ktore raz przyznaja a raz odbieraja. Jestes ponad to! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: xs550 23.08.06, 00:06 xs550 napisał: <rada dla Grassa: olej te prowincje! > Jest absurdalne aby tak wielki pisarz jak Guenter Grass tlumaczyl sie przed > jakims prowincjonalnym miastem w Polsce. Grass, olej Gdansk i to ich cale > "honorowe obywatelstwo" ktore raz przyznaja a raz odbieraja. Jestes ponad to! Rzygac sie chce gdy czyta sie twoj komentarz! Wedlug ciebie mozna moralizowac innych, a samemu nie przyznac sie do swinstwa przez cale prawie zycie! Ciekaw jestem kto tobie wpoil taka zaklamana moralnosc??? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: xs550 23.08.06, 00:11 nie dyskutuj z prostakiem wet3; gdyby Grass to miasto - dziekim ktoremu dotal Nobla - "olal", to bylby nikim; cala jego tworczosc jest z tym miastem zwiazana wet3 napisał: > xs550 napisał: <rada dla Grassa: olej te prowincje! > > > Jest absurdalne aby tak wielki pisarz jak Guenter Grass tlumaczyl sie prz > ed > > jakims prowincjonalnym miastem w Polsce. Grass, olej Gdansk i to ich cal > e > > "honorowe obywatelstwo" ktore raz przyznaja a raz odbieraja. Jestes pona > d to! > > Rzygac sie chce gdy czyta sie twoj komentarz! Wedlug ciebie mozna moralizowac > innych, a samemu nie przyznac sie do swinstwa przez cale prawie zycie! Ciekaw > jestem kto tobie wpoil taka zaklamana moralnosc??? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: xs550 23.08.06, 20:14 silesius.monachijski0 napisał: > nie dyskutuj z prostakiem wet3; No to ladnie sie przedstawiles. :) > gdyby Grass to miasto - dziekim ktoremu dotal > Nobla - "olal", to bylby nikim; cala jego tworczosc jest z tym miastem zwiazana Gdybys wiedzial cokolwiek o tworczosci Grassa to wiedzialbys tez, ze dzisiejszy Gdansk ma bardzo niewiele wspolnego z Gdanskiem o ktorym on pisal... Odpowiedz Link Zgłoś
xciri co za idiota tlumaczyl? 23.08.06, 00:06 Ten tekst jest potworem stylistyczno-skladniowym. Jak mozna cos tak przetlumaczyc? Trzeba byc wyjatkowym draniem, zeby sie tak `postarac` tlumaczac literackiego nobliste. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Najwyzszy czas na spowiedz Walesy... 23.08.06, 00:33 .....aby Polska mial satysfakcje....... Odpowiedz Link Zgłoś
nrslovo Re: Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 23.08.06, 00:57 gdzie moja odpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat fritz.fritz do gdańszczan 23.08.06, 02:53 nie wiem czy fritz.fritz jest gdanszczaninem, mam nadzieje, ze nie. Jest on jednym z najwiekszych podlecow zabierajacym glos na tym forum - i to w dowolnej sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
sesimbra cos Panu powiem 23.08.06, 06:04 Nie czytalem bebenka, za to kika opowiadan. Bebenek sie mi obil o oczy ktoregos razu w telewizjerze. Z tych opowiadan pamietam wielki blekit, i nurkowanie za pieniazkiem. I powiem Panu: jestem Toba. Darius Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 To się pisze przez,,ch''.Nie wiesz jak nazwać.. 23.08.06, 07:44 to czym się bawisz pod kołdrą oszcłomie! staropolski41 napisała: > spie... h...u Odpowiedz Link Zgłoś
conan.barbarzynca S_P_R_E_P_A_R_O_W_A_N_E 23.08.06, 07:49 Tlumaczenie. :-))))))))))) Heil GroSS Heil Tuske Odpowiedz Link Zgłoś
pytong1 Może wreszcie zajmiemy się czymś ważnym? 23.08.06, 09:31 Rozumiem, że trwa sezon ogórkowy ale nieustanne wałkowanie wątków wypędzeni-Grass-Steinbach zaczyna juz przyprawiac o mdłości! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Wymiotowac nie zabrania zadna dyktatura. 23.08.06, 10:05 RZYGAJ, PRZYJACIELU!!!...Ale posprzataj po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
sokratejczyk Rosnął szeregi ochotników totalitaryzmu 23.08.06, 10:42 Nazizm zaczął się od poczucia moralnej krzywdy, jaką był dla Niemców Traktat Wersalski, reparacje wojenne, kryzys gospodarczy lat 30-tych. Dla wielu Niemców był to ciąg przyczynowo-skutkowy. Sądząc z większości post-ów w tej dyskusji, Polacy są zagrożeni ideologią o podobny charakterze. Poczucie przegranego, pozbawionego satysfakcji życia już dawno przemieniło się w moralne oburzenie na krzywdę wyrządzoną przez innych. Teraz to stado baranów jest strzyżone przez polityków, dla których wskazywanie konkretnego wroga ("układ", "łże-elity", Balcerowicz, Grass...) jest skutecznym sposobem panowania nad tłumem. Hitler na tym zbudował swoją władzę - pokazał Niemcom palcem, kto odpowiada za ich osobiste klęski: Żydzi, Słowianie, bolszewicy. Mało mnie wzrusza, co macie w głowach: 11324abw, eses-grafoman, muraszka1, t_y_t_u_s, awz3, kaszub11, wet3, silesius.monachijski0, heraldek, staropolski41 i wielu wam podobnych, a tu pokrzykujących. Ale stanowicie dla mnie zagrożenie - obawiam się, że wy do Waffen SS wstąpilibyście na ochotnika, gdyby przypadek postawił was w roli młodego gdańszczanina z 1944 roku. Mój strach jest tym większy, że widzę, jak polski rząd co rusz wymyśla nową organizację, do której możecie wstąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiekkapusta Re: Rosnął szeregi ochotników totalitaryzmu 24.08.06, 00:41 bzdury, kolego, mowisz Grass sam sie przyznaje, ze byl ZAFASCYNOWANY nazizmem jako mlody czlowiek jaki wiec "przypadek" go postawil w tej roli? czy nie mial zadnego wyboru IDEOLOGII ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiekkapusta Re: Rosnął szeregi ochotników totalitaryzmu 24.08.06, 00:43 a co to znaczy "rosnal"? Odpowiedz Link Zgłoś
hhopek Grass do gdańszczan: "Ubolewam" 23.08.06, 15:16 ja też jestem za Grassem. wielu z nas ma jakas przeszłosc i i nie zawsze jest ona taka, o jakiej marzymy.trzeba miec baczenie nato,ze Grass był mlodym zdeterminowanym człowiekiem,pewnie zagubionym.szukał wyjscia ze swojej jak sie mogło wydawac patowej sytuacji. chciał uciec do armii,a nie z własnej woli został wcielony<!> do Waffen SS. niechetni powinni zaprzestac szukac taniej sensacji jego kosztem Odpowiedz Link Zgłoś
falla3 Gdzie można kupić "Przy obieraniu cebuli"? 23.08.06, 15:48 Nie wiecie może gdzie można kupić tą książkę. Myśle że znam na tyle dobrze niemiecki,że dam radę przeczytać po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiekkapusta Re: Gdzie można kupić "Przy obieraniu cebuli"? 24.08.06, 00:45 ksiazki z reguly kupuje sie w ksiegarni Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re: Grass napisał "olewam " źle przetłumaczyli 23.08.06, 22:29 jak były SSman ,którego oddział gwałcił także polskie kobiety może ubolewać on wtedy olewał, polewał czy cos w tym rodzaju. dziwny to był ssman skoro jak sam twierdzi nawet jednego strzału nie oddał. i kto dzisiaj w te jego bajki uwierzy skoro on tam sam na ochotnika sie zgłosił. był pełen ssmańskiego nazistowskiego zapału do mordowania i gwałcenia . Odpowiedz Link Zgłoś