Dodaj do ulubionych

Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi

• salamanderking Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 09:51
      Nie jestem katolikiem ani w ogóle osobą wierzącą. Jednak gdy zobaczyłem ten
      plakat, byłem rzeczywiście zdegustowany. Jest po prostu niesmaczny i mocno
      przesadny. Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej jest także symbolem kultury,
      czymś, co wiąże się z Polską, z jej historią. Denerwuje mnie zaciekła obrona
      uczuć religijnych, ale w tym wypadku byłaby ona w pełni uzasadniona. Poza tym:
      Kaczyńscy + Hitler + NMP? Co to ma być? Czy autorzy sugerują, że to zupełnie to
      samo? Bezsens.
    • m651 Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 09:52
      plakat zasłania legalnie wiszacy bilbord Miedzynarodowych Mistrzost Polski W
      Klasie Słonka www.snipe.com.pl/
      bez wzgledu czy plakat jest kontrowersyjny czy nie zostało zlamane
      prawo!!!!!!!!!!!!!

• galba ---> Tu jest oryginał "Hitlera-Michnika"! 28.08.06, 09:58
      Zdjęcie, z którego skorzystali autorzy "karykatury"... Nie wysilili się
      zbytnio - wrzucili "michnik" w Google. Więcej wysiłku włożył dziennikarz GW by
      patrząc na Michnika zobaczyć Hitlera...

www.iecubanos.org/pub/michnik.jpg
      • redsmoq Re: ---> Tu jest oryginał "Hitlera-Michnika"! 28.08.06, 10:07
        Dzięki, nie byłem pewien, ten cień pod nosem był nieco mylący. ;)
      • tekameka to nie podobieństwo - to kopia zdjęcia Michnika 28.08.06, 10:08
        brawo po raz 2 Panie Galba - ciekawe kiedy GW załapie pomyłkę hehehe
      • fnoll galba, na oko to chłop w szpitalu umarł 28.08.06, 11:44
        na oko może i jest pewne podobieństwo, ale gdy zamienisz zalinkowaną fotę na
        szkic dowolnym prostym programem do obróbki zjęć (jak choćby irfanview), to
        zobaczysz, że to nie jest to samo - inne brwi, inna szerokość brody, cień pod
        nosem pada nieco inaczej itp. - można się bawić w "znajdź sto szczegółów
        różniącyhc te dwa rysunki"

oczywiście widz może interpretować jak chce ;) o to chodzi

ale galba chce udowodnić, że jego interpretacja jest jedyną możliwą - to dość
        symptomatyczne...
        • galba Sam na to wpadłeś? 28.08.06, 11:49
          > ale gdy zamienisz zalinkowaną fotę na
          > szkic dowolnym prostym programem do obróbki zjęć (jak choćby irfanview), to
          > zobaczysz, że to nie jest to samo - inne brwi, inna szerokość brody, cień pod
          > nosem pada nieco inaczej itp.

To pewnie też wpadniesz na to, że to samo zdjęcie można na 1001 sposobów
          przerabiać. Skąd wiesz, że zrobiłes to tak, jak autor malunku? No i co z
          tajemniczą "Gazetą" w ręku dzieciątka?

PS. Znajdź choć jedno zdjęcie, na którym Hitler jest bardziej podobny do
          Michnika z grafiki niż sam Michnik...
        • lupus71 Re: galba, na oko to chłop w szpitalu umarł 28.08.06, 13:40
          nie pie.. Na plakacie jest michnik jak w mordę strzelił.

Jaki Hitler? Gdzie jego rysy twarzy?
      • dr_pool A tu po dwóch krokach... 28.08.06, 12:07
        ...podstawowych w programie graficznym - czyli zmianie trybu na skalę szarości
        i odpaleniu suwaczków jasnośc/kontrast;

ale jaja...

img216.imageshack.us/img216/1864/ktotobu1.jpg
        w wolnej chwili pobawie się jeszcze efektem perspektywy - wszak bilborda cykano
        od dołu

pozdr
        • ch-wilenska Michnik z dzieciątkaczkami. 28.08.06, 13:32
          Faktycznie. Uzyskałem to samo, w jednym kroku :)
          Image>Adjustments>Threshold level=117
          POZDR :D
      • terence Re: ---> Tu jest oryginał "Hitlera-Michnika"! 28.08.06, 13:12
        ale tu galba ma racje to w zamierzeniu autorów tego plakatu (tak sądze) miał być
        Michnik buehehe a dziennikarzyny się Hitlera doszukały buehehehe
    • kentucky.schreit.ficken powiedz dlaczego "glupi"? 28.08.06, 10:22
      bo jakos nie wiem
    • martino Nowe szaty cesarza 28.08.06, 10:38
      Świetne jest to, że zapiekli dyskutanci na tym forum już mają pełną analizę "dzieła", już im się kojarzy Kaczyńscy - kaczyści - faszyści - naziści - Hitler. Jak ta indoktrynacja bardzo skutecznie działa (włączając w to samych indoktrynujących). Już zaczyna się opowiadanie głupot, że zaraz Kurski aferę zrobi, że zaczną się prześladowania, że klechy się wtrącają, że reakcja itd...

Nie widzicie jak nagle staliście sie żałosnymi ofiarami własnego bełkotu? Całe to qui pro quo wygląda na złośliwy żart, który zrobiła Wam Wasza ukochana redakcja. Można napisać każdą bzdurę a Wy będziecie już cmokać i rozdzierać szaty nad upadkiem demokracji w Polsce.

A tak naprawdę, to, jak ktoś tu już napisał, dla chłopaków ze squotów to cała władza i establishment to jedno, oni na to patrzą ze swoich (dziecinnych) pozycji i wszystko tak im się na wesoło miesza.
      Sprawy żadnej nie ma, a cała ta dyskusja to sytuacja w stylu "nowe szaty cesarza".
      Dziennikarzyna zaś ośmieszył siebie i redakcję. Za karę przepisze 1000 razy w kajecie: "Kaczyńscy źli faszyści niszczą demokrację w Polsce" i będzie ok.

Pozdrawiam,
      Marcin.
    • domarek14 wielka zniewaga NMP 28.08.06, 10:42
      Uważam, że przedstawienie Maryi podobnej do Hitlera jest - lekko mówiąc -
      GRUBYM NIETAKTEM. Nie mówię tu o przedstawianiu Kaczyńskich i Hitlera na jednym
      plakacie, bo to akurat mnie nie ugodziło, ale Matka Boska o twarzy Hitlera??
      Ludzie! dokąd ten świat zmierza...?
      • redsmoq To Nie Jest HITLER! 28.08.06, 10:53
        Galba znalazl przecież zdjęcie z którego powstał plakat (kilka postów wyżej)
        Zresztą, Hitler czy Michnik, czy kto inny - taki plakat jest po prostu
        'niesmaczny'. ;]
        • edyta4god Re: To Nie Jest HITLER! 28.08.06, 21:27
          Swieta Racja "straight out of hell" , bo rzeczywiscie I Hitler i Madonna
          Czestochowska to niezle narzedzia w diabelskich rekach, dla wyjasnienia Madonna
          Czestochowska nie ma nic wspolnego z Maria , matka Jezusa Chrystusa, ktora
          gleboko szanuje(jednak sie do niej nie modle!), dla ktorej wielbienie
          kogokolwiek czy czegokolwiek byloby najwiekszym grzechem, nie mowiac juz o
          wymaganiu od ludzi uwielbienia dla samej siebie!
          Jednak wizerunek ten nie jest podobny do twarzy Hitlera, Michnika tez mi za
          bardzo nie przypomina...
          Plakat osiagnal zamierzany cel, zostal zauwazony, moze glupawy ale sprowokowal
          wielu do myslenia.
          Mysle , ze jest to sygnal , ze potrzeba w Polsce prawdziwych zmian i ludzi w
          rzadzie , ktorzy nie beda mieszac religii z polityka szanujac przy tym uczucia
          religijne wszystkich Polakow a nie tylko Katolikow.
      • xs550 Re: wielka zniewaga NMP 28.08.06, 11:10
        A skad wiesz, ze matka boska tak wlasnie nie wygladala? Masz jej zdjecie?
        • domarek14 Re: wielka zniewaga NMP 01.09.06, 10:17
          Niestety nie posiadam zdjęcia Matki Boskiej, ale jeśli tradycja kościoła
          przyjęła, że tak właśnie wyglądała, to nie powinniśmy się spierać co do
          autentyczności obrazu. Poza tym intencją autorów było ukazanie NMP z twarzą
          Hitlera. Krytyka względem kościoła katolickiego i nastawienie antyklerykalne na
          nic się tu zda. Fakt jest zawsze faktem...:)
    • kataryna.kataryna Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 10:45
      Ja widzę Michnika a nie Hitlera.
    • antygo Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 10:54
      Tak samo nie powinna miec miejsca obrazliwa wypowiedż ministra Macierewicza jako
      głupia i obrażliwa.Czy to oznacza,że dzialaczom PiS wolno wszystkich obrażać,ale
      ich nie wolno,ba nawet krzywo spojrzec też nie, bo to może byc interpretowane
      jako obraza majestatu.
    • xs550 uczucia religijne sa po to aby je obrazac 28.08.06, 11:09
      Normalni ludzie nie maja zadnych "uczuc religijnych"...
      • amanasunta53 Szpitale psychiatryczne są po to abyś miał się .. 28.08.06, 11:21
        gdzie leczyć ,,normalny człowieku'',gdy się kompletnie pogubisz.
        xs550 napisał:

> Normalni ludzie nie maja zadnych "uczuc religijnych"...
        • patthecat Szczerze, wierzących w niepokalane dupczenie... 28.08.06, 11:44
          ....i uważających się za normalnych należy bać się najbardziej.... :D Stawiać
          sobie w głowie betonowe przegrody poza którymi 'zabrania się myśleć' i uważać,
          że to jest wspaniałe, to dopiero jest popierd......
        • xs550 Re: Szpitale psychiatryczne są po to abyś miał si 28.08.06, 20:30
          Chodzi mi o to, ze myslacy czlowiek nie wierzy w zadne hokus-pokus bo mu mama
          czy babcia nagadala historyjek o aniolach i innych bzdurach. Ot co. Ale jezeli
          Ty chcesz w te czarymary wierzyc to powodzenia. :)
      • clivis xs550 kup se chłopie normalny motor, to może 28.08.06, 12:42
        zaczniesz normalnie myśleć. jeździsz na kupie i piszesz jak obsrany. oby nie do
        zobaczenia na trasie
        • xs550 Kontratak ciemnogrodu :))) 28.08.06, 20:29
          Ciemnogrod mnie juz atakuje... :))))
          • jollyroger3 Re: Kontratak ciemnogrodu :))) 28.08.06, 21:04
            Atakuje niemożebnie.....ha ha ha ha ha ha...prymitywku prostaczku...
    • po-ziom-ka Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 11:20
      SKANDAL! nie popieram Kaczynskich ale taki plakat jest bezsensownym prokowaniem
      ludzi wierzacych, takich jak ja! godzi on w moje uczucia religijne i nie widze
      w nim nic artystycznego - zwykla kpina z wiary. to jest niedopuszczalne w
      panstwie katolickim!!!!!!!
      • kika113 Chyba prawdziwi anarchisci 28.08.06, 11:24
        a nie pseudoanarchiści na usługach czerwonoróżowego salonu, jak inni samozwańcy
        do tej pory.
      • patthecat Wiesz, gdzie ja mam twoje uczucia religijne? 28.08.06, 12:11
        A jak ci się nie podoba, to zrób coś z ojcem rydzyjkiem, który kpi z wiary na
        potęgę i stąd takie "skróty myślowe" projektanta plakatu :D Swoją drogą, to kult
        Maryji niewydupconej ale brzemiennej ma tyle wspólnego z Biblią, co ty misiaczku
        z kamasutrą.... :D

po-ziom-ka napisała:

> SKANDAL! nie popieram Kaczynskich ale taki plakat jest bezsensownym prokowaniem
        >
        > ludzi wierzacych, takich jak ja! godzi on w moje uczucia religijne i nie widze
        > w nim nic artystycznego - zwykla kpina z wiary. to jest niedopuszczalne w
        > panstwie katolickim!!!!!!!
      • patthecat A państwo mamy nie katolickie, a demokratyczne... 28.08.06, 12:15
        Przynajmniej dopóki ojciec rydzyjek dzięki swoim popaprańcom nie wpisze do
        Konstytucji, że znowu można odstępców od wiary palić na stosie :)

po-ziom-ka napisała:

> SKANDAL! nie popieram Kaczynskich ale taki plakat jest bezsensownym prokowaniem
        >
        > ludzi wierzacych, takich jak ja! godzi on w moje uczucia religijne i nie widze
        > w nim nic artystycznego - zwykla kpina z wiary. to jest niedopuszczalne w
        > panstwie katolickim!!!!!!!
      • eat.putsy Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 13:44
        na szczescie mamy (jeszcze) panstwo swieckie, o ludnosci w wiekszosci
        katolickiej, tendencja malejaca.
      • edyta4god Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 21:32
        A kto Ci powiedzial , ze Polska to kraj Katolicki?
        Jak widac jest w Polsce wielu Polakow , ktorzy nie sa Katolikami!
    • gps-sk Plakat z Matką Boską, Michnikiem i Kaczyńskimi 28.08.06, 11:28
      Niestety, ale GW dała d..y. Nie Hitler, ale to Michnik trzyma obu
      Najważniejszych (teraz) Aktorów. Widoczne to jest na pierwszy rzut oka. Nawet
      na logikę - po co na tym "dziele" miałby być Hitler? Ciekawe, czy GW przyzna
      się do pomyłki?

Inna sprawa to czemu to "dzieło" ma służyć i po co mieszać do tego Matkę Boską?
    • michalparadowski Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 11:33
      Mieści się w ramach dyskursu politycznego, o co zahaczył p.poseł Libicki.
      Autor:
      Agent Genetyczny
    • kkot Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 11:34
      Dziennkikarze GW sa chyba slepi. przeciez to rydzyk a nie hitler.
    • tomskey "Artyści" pozal sie Boze... 28.08.06, 11:35
      ...
    • dworianin Matka Boska ma tu twarz Adama Michnika ... cóż 28.08.06, 11:36
      mógł się Michnik z Adolfem dziennikarzowi pomylić w końcu rodacy to i podobni
      do siebie :-)
    • 36krzysiek Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 11:38
      popieram każdą formę walki z kaczyzmem i katolicyzmem w Polsce. Obywatel
      powinien mieć wybór a nie religię czy moralność narzuconą z urzędu. Co
      Kaczyńscy mogą wiedzieć o współczesnym świecie, jeżeli nie wyściubili nosa z
      polskiego zaścianka? jesteśmy posmiewiskiem Europy. Nie tylko w mediach, ale
      także na ulicy. Znajomi obcokrajowcy zwracają się do mnie z prosbami bym im
      wytłumaczył o co chodzi w Polsce? Dla nich to jest kompletnie niezrozumiałe.
      Tam ceni się wolność, godność człowieka i prawo. Pytają czemu zajmujemy się
      lustracją i gejami, skoro nasza gospodarka leży i jęczy i mamy 17% bezrobocia.
      Skąd u nas taki kult papieża i kościoła, skoro na zachodzie tego nikt nie
      traktuje poważnie? I czy u nas aby na pewno jest prąd i czy znamy cos takiego
      jak komputer. Wyjeżdzając do Londynu czy Paryża mówię, że jestem z Czech bo
      Polska nie przechodzi mi przez gardło.
      • mcel1 Re:Jesteś, jak wnioskuję z jakości wypowiedzi 28.08.06, 11:56
        idealnym wyjaśniaczem spraw polskich a znajomych zagranicznych masz bardzo
        niezagranicznych. Jak sądze wyimaginowanych
        Bo wśród moich zagraniczych znajomych (a mam ich ok 30) na przestrzeni ostatnich
        25 lat tylko jeden (i tylko 1 raz) rozmawiał o polityce ( bawarczyk - żona Prusy
        Wsch.) Każdy mający faktycznie kontakty z normalnymi mieszkańcami Europy wie że
        polityka to ostatnia rzecz o jakiej się tam mówi.
    • mcel1 Hitler=Michnik ale sie Wyborczo wydymałaś 28.08.06, 11:38
      galba.blox.pl/2006/08/Tak-dziala-zniewolony-umysl.html
    • cobolt Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 11:48
      Bardzo prawdziwy plakat przedstawiajacy naszych milusinskich
    • mietowe_loczki Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 11:52
      Teraz firma, która za ciężkie pieniądze wykupiła powierzchnię reklamową w
      baaardzo atrakcyjnym punkcie w mieście, poda zaklejeńców do sądu. I zacznie się
      raban na temat ograniczania wolności słowa.
      • kika113 To Michnik 28.08.06, 12:03
        ale jazda, a GW jak zwykle klamie, i nie widzi Michnika, tylko wszedzie Hitlera
        • mietowe_loczki Re: To Michnik 28.08.06, 12:15
          Co mnie obchodzi, kogo ty tam widzisz?
    • moher75 To nie Hitler - to jest Michnik 28.08.06, 12:05
      Niezła wpadka Gazeto - żeby nie rozpoznać własnego naczelnego...

Twarz nawet nie przypomina Hitlera
      • patthecat Jak masz rozwolnienie dziadu, to też Michnik? 28.08.06, 12:08

moher75 napisał:

> Niezła wpadka Gazeto - żeby nie rozpoznać własnego naczelnego...
        >
        > Twarz nawet nie przypomina Hitlera
        • kika113 Re: Jak masz rozwolnienie dziadu, to tez˙ Michnik? 28.08.06, 12:13
          patthecat sie obrazil TO SWIETOKRADZTWO-satyra na ojca propagandy-Michnika
          • patthecat Jest takie powiedzenie pusta dziewczynko.... 28.08.06, 12:19
            Że żeby ktoś poczuł się obrażony, to obrażający musi być na poziomie
            obrażanego... Więc nie rozśmieszaj mnie łaskawie.... Dla twojej wąskiej
            informacji, Michnika nie lubię, ale ludzie którzy widzą go nawet we własnej
            lodówce tylko do Tworek się nadają.... Ale co ci tłumaczyć.... Bierz przepisane
            leki, może hospitalizacja nie będzie potrzebna :D

kika113 napisała:

> patthecat sie obrazil TO SWIETOKRADZTWO-satyra na ojca propagandy-Michnika
            • erneste Do chama - patthecata... 28.08.06, 23:46
              Hehe - "artyści" - twórcy tego plakatu wydali oświadczenie.
              Piszą m.in.

"(...)Niestety ulegamy też mediom. Jak ważna jest interpretacja naszej
              rzeczywistości, okazało się właśnie teraz. Neoliberalne media polujące na
              wszystko, co "przeciw" obecnej władzy, nawet w twarzy Adama Michnika widzą
              Adolfa Hitlera. Znamienne. Czy stać nas jako społeczeństwo na odrobinę
              więcej niż to, co mówią w mediach?(...)"

I co, głupio Ci choć troszkę, chamie?
              Kto tu wymaga hospitalizacji?

• mcel1 porównajcie sami 28.08.06, 12:15
          galba.blox.pl/resource/michnik2.jpg
          • dr_pool Re: porównajcie sami - tu też 28.08.06, 12:18
            > galba.blox.pl/resource/michnik2.jpg

i tu:
            img216.imageshack.us/img216/1864/ktotobu1.jpg
            Galba zostawił za duzo miejsca na wyobraźnię;-)
            link to juz kawizm na ławizm - cheche Galba jak chcesz to korzystaj z przeróbki
            na swoim blogu - na zdrowie!

pozdr
        • moher75 Re: Jak masz rozwolnienie dziadu, to też Michnik? 28.08.06, 12:16
          patthecat napisał:
          > Jak masz rozwolnienie dziadu, to też Michnik?

Nie mały podły człowieczku
        • mobscene Re: Jak masz rozwolnienie dziadu, to też Michnik? 28.08.06, 12:23
          Naprawdę nie widzicie, że to jest Michnik? To naprawdę nie jest żadna
          antygazetowa paranoja ani nic w tym stylu - po prostu niezła wpadka hehehe
    • m.roszkowski ADAM piekny nie jest ale zeby zaraz HITLER? 28.08.06, 12:29
      to sie wybiorcza urzadzila :))
    • xioncpb Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 12:33
      No pięknie, pięknie, towarzysze artyści.

Pytanie tylko dlaczego nie z twarzą proroka Muhammada? Zabrakło ikry?
      • kika113 HIT LATA 28.08.06, 12:35
        Wpadka GW
    • vrx1 Re: Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 12:37
      A więc módlmy się do ojca Rydzyka i braci Hitlerczyńskich.
      • clivis o odrobinę rozumu dla takich jak ty 28.08.06, 12:46
        pozdro
    • rmstemero Niewspolmiernosc srodkow 28.08.06, 12:45
      Dzielo sugeruje nazistowski rodowod lub pokrewienstwo obozu rzadzacego. Siega
      tym samym do arsenalu srodkow problematycznych. Nie dlatego, ze pokrewienstwa
      takiego nie ma (sadze ze nie ma, Hiltler byl niezaprzeczalnym zbrodniarzem
      wielkiego formatu, Kaczynscy sa demokratycznie wybranymi zwolennikami
      autorytaryzmu formatu graniczacego ze smiesznoscia). Lecz dlatego ze autor lub
      autorzy w swym infantylnym sposobie widzenia swiata siegaja do uproszczen
      ktorych jedynym rezultatem jest i bedzie wzrost sympatii do Kaczynskich jako
      "nieslusznie kalanych i oczernianych". I to jest problem.
      • i.litzbarski Re: Niewspolmiernosc srodkow 28.08.06, 12:49
        :)
        rmstemero napisał:

>...Lecz dlatego ze autor lub
        > autorzy w swym infantylnym sposobie widzenia swiata siegaja do uproszczen
        > ktorych jedynym rezultatem jest i bedzie wzrost sympatii do Kaczynskich jako
        > "nieslusznie kalanych i oczernianych". I to jest problem.

:)

sluszna uwaga!
      • kika113 Matole to Michnik 28.08.06, 13:21
        czy przez czerwone okulary nie widzisz prawdy
        • rmstemero Re: Matole to Michnik 28.08.06, 16:55
          kika113 napisała:

> czy przez czerwone okulary nie widzisz prawdy

Pani raczy zartowac. Po pierwsze: nie mielismy jeszcze przyjemnosci, wiec skad
          ta zdumiewajaca poufalosc? Po drugie: umiejetnosc oceniania poziomu inteligencji
          bliznich na odleglosc jest przypadloscia a nie darem. Po trzecie: rozmawiamy o
          pogladach a nie o prawdach. W przypadku pogladow szansa na odroznienie sadu
          wlasnego od obiegowego jest wieksza.
          • premier.z.krakowa Dziennikarze twierdzą że Michnik to Hitler 28.08.06, 17:02
            I jeszcze nie ma pozwu do sądu.
            A czy pan redaktor Jakub Głaz jeszcze pracuje dla GW?
            Na tym przykładzie dokładnie widać jak wybiórcza manipuluje a lewackie i pseudoliberalne ciołki z forum dają sie sterować.

Widać na jakiej zasadzie wyszukuje się tematów w wybiórczej, jak kłamliwie przedstawia fakty.

Gdy okazało się że Hitler to Michnik to plakat okazał się nagle kontrowersyjny.

No cóż gazeta przez 17 lat zrobiła kupę dla Polski i teraz pozostaje jej jedynie zrobić kupę.
      • eat.putsy "wykorzystywanie" Hitlera 28.08.06, 14:01
        Ten fenomen nazywa sie czasem "Nazi analogy" albo "Nazi comparisons". Nie ejst
        bynajmniej poslka specjalnoscia:

www.fair.org/index.php?page=2633
        www.forward.com/articles/false-report-triggers-rush-of-iranian-nazi-compari/
        • rmstemero Re: "wykorzystywanie" Hitlera 28.08.06, 16:58
          istotnie, nie jest. Nowe jest jednak w polskim dyskursie bezmyslne sieganie do
          symboliki bez zastanowienia sie nad skutkami.
          • eat.putsy Czyzby takie nowe? 28.08.06, 18:22
            "Hitler" byl kiedys w Polsce pospolitym przezwiskiem, moze bardziej w zyciu
            codziennym jak w "salonach" politykow.
    • terence Plakat z Matką Boską, Hitlerem i Kaczyńskimi 28.08.06, 12:45
      "Gdyby okazało się, że jego forma godzi w uczucia religijne, to podejmiemy
      odpowiednie kroki."
      i kolejne piękne sledztwo się szykuje... kto to zrobił, winny musi zostać
      znaleziony i surowo ukarany zapewne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka