Dodaj do ulubionych

Steinbach obraża warszawskich powstańców

• 1europejczyk Taki wlasnie jest ciag dalszy nobilitacji 06.09.06, 09:12
      Stein-costam przez Prezydenta Niemiec. Jest normalna kolei rzeczy.
      Stad oburzenie jakie wywolala Jego obecnosc na zjezdzie.
      Czego sie mozna spodziewac po Stein-costam wszyscy wiedzieli i wiedza.
      Jej dzialanosc nie warta najmniejszych komentarzy.
      Istotne sa zmiany jakie dokonuja sie we wladzach niemieckich odnosnie jej
      dzialanosci!
      To wlasnie te zmiany zaakcentowal Prezydent Niemiec swoja obecnoscia na zjezdzie
      ziomkostw.

"Może Steinbach miała na myśli, że czuje się winna i chciałaby by Niemcy podali
      swoje materiały historyczne i zrzuciły się na muzeum ?"

Poki co Niemcy robia co moga, nie bez zachecajacych dla nich rezultatow, by
      pozbawic nas wszelkiego rodzaju materialow historycznych bedacych dowodem ich
      barbarzynstwa w Polsce podczas IIWS.
      (patrz skandal wyprzedawania przez Polske dokumentacji dotyczacej IIWS Niemcom)

Juz sam fakt, ze oficjane niemieckie ogranizacje rzadowe uczestnicza w tym
      procederze jest bardzo wymowny.
    • on691 Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 09:13
      Żeby ustosunkować się do wypowiedzi Steinbach trzeba ją znać, a nie tylko
      komentować jedno wyjęte z kontekstu zdanie i na dodatek nie wiadomo czy dobrze
      przetłumaczone.
      Ale to obecnie pewna prawidłowość.
      Z drugiej strony nie bardzo wiem, po co podsycać antagonizmy polsko -niemieckie
      i to na tak durnym przykładzie.
      Wydaje mi się, że pewne środowiska mają w tym określony cel.
      Z Ruskimi wiadomo,że nigdy nie będzie nam po drodze i o to nikt w świecie nie
      będzie miał do nas pretensji.
      Jeśli dodamy do tego nienawiść w stosunkach polsko-niemieckich, to sprawa
      wygląda już poważniej.
      Zauważmy, że musimy ciągle bronić się wobec świata jako społeczeństwo rzekomo
      opętane antysemityzmem.
      W ten sposób chce się stworzyć obraz Polski i Polaka nie umiejącego żyć w
      zgodzie z innymi narodami.
      • 1europejczyk " Z Ruskimi wiadomo, nigdy nie brdzie nam po ..(). 06.09.06, 09:30
        "Z Ruskimi wiadomo,że nigdy nie będzie nam po drodze i o to nikt w świecie nie
        będzie miał do nas pretensji."
        To tak jakby Francuzi powiedzieli:
        "Z Niemcami wiadomo,że nigdy nie będzie nam po drodze i o to nikt w świecie nie
        albo
        "Z Anglikami wiadomo,że nigdy nie będzie nam po drodze i o to nikt w świecie nie
        Historia konfliktow francusko-niemieckich i francusko-angielskich jest rownie
        dluga jak polsko-rosyjskich.
        A co bedzie jesli Europie bedzie z Ruskimi "po drodze" ?
        • on691 Re: " Z Ruskimi wiadomo, nigdy nie brdzie nam po 06.09.06, 09:47
          W teorii, to co napisałeś to czysta prawda.
          W praktyce jednak, Rosja prowadzi mocarstwową politykę, której jednym z celów
          jest trzymanie takich krajów jak Polska w roli wasala.
          Kwaśniewski wyłaził wręcz ze skóry, aby ocieplić stosunki polsko-rosyjskie (i
          słusznie!), a w zamian za to dostał oślą ławkę w paradzie zwycięstwa.
          • 1europejczyk Polska polityka zagraniczna jest w oplakanym 06.09.06, 11:09
            stanie glownie dlatego, ze sluzyla bardzo czesto celom wewnetrznym,
            naszym fobiom i schizofreniom. Nie miala ani jasno sprecyzowanych celow ani
            zdefiniowanych srodkow by do nich zmierzac.
            Z naszej obecnosci w UE i NATO zrobiono cel sam w sobie a moze to byc tylko i
            wylacznie srodek!
            Dzisiaj pelnoprawni czlonkowie UE i NATO budzimy sie zdziwieni i zupelnie
            nieprzygotowani z powiazanymi rekoma jako, ze aneksja Niemiec Wschodnich przez
            Niemcy Zachodnie i rozpad ZSSR powaznie zmienily zarowno uklad sil jak i
            polityke tych organizacji niekoniecznie w oczekiwanym przez nas kierunku.
            Tradycyjne instrumentalne traktowanie Polski przez okrzyczanego przez polskie
            wladze posolidarnosciowe naszego najwiekszego "sojusznika" (za oceanem)
            odkrywamy dzisiaj rowniez zdumieni!
            Zamiast budowac rzetelne i oparte na rownowadze stosunki z naszymi najblizszymi
            sasiadami zachcialo sie Polakom (nie tylko polskim wladzom)szukac europejskiego
            prestizu w bushowskiej awanturniczzej polityce, ktora poniosla sromotna kleske!
            Zamiast powaznie zajac sie ksztaltowaniem naszych trudnych relacji z naszymi
            najblizszymi sasiadami uzywalismy ich (sasiadow) i nadal uzywamy w wewnetrznych
            sporach politycznych dotyczacych bardziej przeszlosci niz przyszlosci!
            Po 17 latach braku powaznej i przemysalnej polityki zagranicznej w ktorej
            odroznia sie cele od srodkow, braku powaznych i przemyslanych zmian kadrowych i
            strukturalnych w polskim MSZ tak by wiadomo bylo kto i za co odpowiada, braku
            powaznych i przemyslanych incjatyw, ktorych celem byloby budowanie trwalych i
            "symetrycznych" relacji polsko-niemieckich i polsko-rosyjskich dziwimy sie, ze
            ze polska polityka zagraniczna przypomina "groch z kapusta"!
            Ile jest w Polsce niemieckich i rosyjskich liceow i gimnazjow z rodzimymi
            programami nauczania ?
            Ile jest polskich w Rosji i w Niemczech ?
            Jak to mozliwe, ze wybory prezydenckie w Polsce wygrywa czlowiek, ktory nigdy
            nie byl w Niemczech (do tego sie przyznal) i nie wiadomo czy w ogole byl w Rosji?
            Czy obecna Misnister SZ ma jakiekolwiek doswiadczenia i kontakty z dlugotrawlych
            (conajmniej rok) pobytow w Rosji i w Niemczech ?
            Po naszych polskich doswiadczeniach brak najwyzszej troski o stan naszych
            relacji z naszymi najblizszymi sasiadami i szukanie "pociechy" w Watykanie czy
            Waszyngtonie potwierdza tylko znane dosc powszechnie zdanie ze "Bog pozbawil
            Polakow tej czesci mozgu, ktora sluzy normalnie politykom"
            • on691 Re: Polska polityka zagraniczna jest w oplakanym 06.09.06, 12:13
              zgadzam się z tym brakiem polskiej polityki.
              Może to tkwi też jakoś w naszym charakterze narodowym;wygrywaliśmy wiele bitew,
              ale wojen już raczej nie.
              W starciach z ufortyfikowanym nieprzyjacielem nie umieliśmy wygrywać.
              Najlepiej wychodziły nam szarże, właśnie takie jednorazowe, przeprowazane z
              impetem.Jak połamaliśmy przeciwnika za pierwszym uderzeniem, było zwycięstwo.
              Tam gdzie trzeba było uporu i czasu, było gorzej.
              Wracając do rzeczy,Rosja pokazała i pokazuje, że chce odgrywać rolę światowego
              mocarstwa.Teraz ma po temu warunki.Górę pieniędzy, mocarstwem atomowym była i
              jest, kadra naukowa też jest na wysokim poziomie.
              Mają surowce z całej tablicy Mendelejewa.
              I tym chcą grać.Ościenne kraje, a zwłaszcza byłych wasali (w tym i Polskę),
              chcą uzależnić.Wszelkie sposoby (broń gazowa,tranzytowa, pogróżki)są dobre.
              Polska jest im potrzebna do tego aby mieć wolną drogę na Zachód i nic więcej.
              Technologię i pieniądze mają jak zawsze Niemcy.Więc ich nie lekeważą, a co
              więcej ściśle z nimi współpracują.I choćby nie wiem jak byśmy się starali,
              niewiele w tej kwestii zdziałamy.Dochód narodowy Polski to 1/9 niemieckiego.
              I to jest mój komentarz.
    • konrad.ludwik02 Za całą odpowiedź niech będzie tekst wypowiedzi .. 06.09.06, 09:13
      ... "emigrancika" w "ŻW":

emigrancik
      Tekst oryginalu 2006-09-06 08:01
      Życie podaje taki cytat „Mamy w tym interes. W końcu to my zburzyliśmy
      Warszawę”. Znalazłem tekst oryginalu i przetłumaczyłem fragment. Poniżej podaję
      tekst po niemiecku i tłumaczenie:
      Dziennikarz: Można by przecież pokazać tragedię wypędzonych, bez wciągania w to
      Związku, skoro Warszawa tak ciężko to trawi.
      Steinbach: My przeciez też nie pytamy jakie pomniki buduje się w Warszawie. Nie
      mogę sobie przypomnieć, by kiedykolwiek ktoś zapytał Niemcy, czy nie wziełyby
      udziału w budowie miejsca upamiętniającego Powstanie Warszawskie. Można by
      przecież zapytać "dlaczego nas nie zapytacie, przecież to my zniszczylismy
      wtedy Warszawę". Niemcy miałyby w tym legalny(?) interes. Postawienie takiego
      żądania, nigdy nie przyszłoby nam do głowy.
      Oryginal:
      Heinemann: Man könnte ja das Schicksal von Vertriebenen darstellen, ohne dass
      der Bund als Bund mit einbezogen wäre, wenn das in Warschau so schwer
      verdaulich ist.
      Steinbach: Wir fragen ja nun auch wirklich nicht, was in Warschau alles an
      Gedenkstätten gebaut wird. Ich kann mich nicht erinnern und mir ist nicht
      bekannt, dass jemals Deutschland gefragt wurde, am Gedenkort zum Warschauer
      Aufstand beteiligt gewesen zu sein. Man könnte ja da auch fragen, "warum fragt
      ihr uns nicht, denn wir haben Warschau doch damals zerstört". Deutschland hätte
      ja also ein gleiches legitimes Interesse daran. Es käme uns niemals in den
      Sinn, eine solche Forderung zu stellen.

Nic dodać, nic ująć. Nierzetelność dziennikarska naszego reportera, wynikająca
      najprawdodobniej i z braku znajomości niuansów języka niemieckiego, ale pewnie
      i z tego wańkowiczowskiego "chciejstwa" - znowu generuje uogólniającą,
      ksenofobiczną fobię antyniemiecką, w dodatku - w tym akurat przypadku - niczym
      nie uzasadnioną! Zamiast budować mosty - on lekką ręką burzy te zbudowane z tak
      wielkim trudem, przez te ostatnie szesnaście lat od uzyskania wolności!
      Radziłbym się zapytać owego reportera, czy słyszał o akcji "Znaki Pokuty"
      (Sühnezeichen) i czy wie, za czyje pieniądze konserwowane jest miejsce pamięci
      KL Auschwitz II. Birkenau w Oświęcimiu? Może o tym też coś napisze?

• anitka110 Steinbach na Prezydenta 06.09.06, 09:16
        Co za bzdurna i wroga polityke Polski rzad proadzi.
        Tylko zlosc i nienwawisc to nie dorga do dobrych stosnkow.

Wy KATOLICY!!!!
        • bodzanta_pan Re: Steinbach na Prezydenta 06.09.06, 09:22
          kolejne niemieckie ścierwo usiłujące pisać po polsku. A jak to zionie
          nienawiścią - "wy katolicy".
          • anitka110 Re: Steinbach na Prezydenta 06.09.06, 09:27
            scierwem nie jestm poprostu obywatelka niemiec i lubie tutaj mieszkac.
            no i ludzie sa bardzo ciekawi.
            ja nie zione nienawiscia tylko stwierdzam fakty

> kolejne niemieckie ścierwo usiłujące pisać po polsku. A jak to zionie
            > nienawiścią - "wy katolicy".
            • amanasunta53 V kolumna,czy naiwnośc lub liczenie na naiwnośc 06.09.06, 09:31
              Polaków?A za tych ,,katolików''to sie faktycznie po ryju należy.Co o tym sądzisz
              obywatelko B.R.D. mieszkająca na terytorium R.P.
              anitka110 napisała:

> scierwem nie jestm poprostu obywatelka niemiec i lubie tutaj mieszkac.
              > no i ludzie sa bardzo ciekawi.
              > ja nie zione nienawiscia tylko stwierdzam fakty
              >
              > > kolejne niemieckie ścierwo usiłujące pisać po polsku. A jak to zionie
              > > nienawiścią - "wy katolicy".
              • anitka110 Re: V kolumna,czy naiwnośc lub liczenie na naiwno 06.09.06, 09:39
                mieszkam od 20 lat na na westfali i kocham ten rejon.

> Polaków?A za tych ,,katolików''to sie faktycznie po ryju należy.Co o tym
                sądzis
                > z
                > obywatelko B.R.D. mieszkająca na terytorium R.P.
                > anitka110 napisała:
                >
                > > scierwem nie jestm poprostu obywatelka niemiec i lubie tutaj mieszkac.
                > > no i ludzie sa bardzo ciekawi.
                > > ja nie zione nienawiscia tylko stwierdzam fakty
                > >
                > > > kolejne niemieckie ścierwo usiłujące pisać po polsku. A jak to zion
                > ie
                > > > nienawiścią - "wy katolicy".
                • amanasunta53 20 lat i już się zniemczylaś ,,Polko''.W Westfalii 06.09.06, 09:46
                  obrażanie uczuć religijnych to norma?Nie znam tego rejonu Niemiec,ale znam
                  rodowitych Niemców którzy zareagowali by jak ja.A to WY oznacza ,żę już jesteś
                  Niemką?To pisz otwartym tekstem.Jeżeli nie jesteś katoliczką to kto Ci dał prawo
                  kpić z innej teligii?No ,chyba że przeszłaś na islam.Im wolno,a nawet jest to
                  wskazane wg.niektórych.I ten twój niemiecki,jakiś taki powierzchowny.W ZW
                  dobrze odczytali,wiernie przetłumaczyli.
                  anitka110 napisała:

> mieszkam od 20 lat na na westfali i kocham ten rejon.
                  >
                  > > Polaków?A za tych ,,katolików''to sie faktycznie po ryju należy.Co o tym
                  > sądzis
                  > > z
                  > > obywatelko B.R.D. mieszkająca na terytorium R.P.
                  > > anitka110 napisała:
                  > >
                  > > > scierwem nie jestm poprostu obywatelka niemiec i lubie tutaj mieszk
                  > ac.
                  > > > no i ludzie sa bardzo ciekawi.
                  > > > ja nie zione nienawiscia tylko stwierdzam fakty
                  > > >
                  > > > > kolejne niemieckie ścierwo usiłujące pisać po polsku. A jak t
                  > o zion
                  > > ie
                  > > > > nienawiścią - "wy katolicy".
                  • helmut.berlin Re: 20 lat i już się zniemczylaś ,,Polko''.W West 06.09.06, 09:51
                    > obrażanie uczuć religijnych to norma?Nie znam tego rejonu Niemiec,ale znam
                    > rodowitych Niemców którzy zareagowali by jak ja.A

Nie znasz ani Niemiec ani Niemcow, przygodne znajomosci albo nawet przyjaznie
                    niekoniecznie oddzwierciedlaja charakteru tego kraju. Jakie rejony Niemiec znasz?
                    • kiminohikari Re: 20 lat i już się zniemczylaś ,,Polko''.W West 06.09.06, 09:54
                      on zna niemcy z lekcji geografii i historii.
                      i tyle w temacie.
                      (idac za jasnie wielmoznym lechem aleksandrem k.,
                      "niemcy mnie nie interesuja". z wykluczeniem
                      oczywiscie krzyzakow, zaborow, okupacji i steinbachowej).
                      • amanasunta53 Tu Was może zaskoczę.Pracowałam ,na czarno, 06.09.06, 10:12
                        8 miesięcy w Bawarii w Monachium.
                        kiminohikari napisał:

> on zna niemcy z lekcji geografii i historii.
                        > i tyle w temacie.
                        > (idac za jasnie wielmoznym lechem aleksandrem k.,
                        > "niemcy mnie nie interesuja". z wykluczeniem
                        > oczywiscie krzyzakow, zaborow, okupacji i steinbachowej).
                        • helmut.berlin Re: Tu Was może zaskoczę.Pracowałam ,na czarno, 06.09.06, 10:18
                          No i co z tego? W Starej Pinakotece bylas kiedys?
                          • amanasunta53 Byłam,bardzo fajne 06.09.06, 10:29
                            Ale co to ma do Eryki S?Jej sie tez to może takie muzeum podoba,nie znam jej
                            upodobań.
                            • helmut.berlin Re: Byłam,bardzo fajne 06.09.06, 10:34
                              No wlasnie, malo w sumie wiemy o Eryce.
                      • amanasunta53 Ja czekam na odpowiedz anitki,chyba ,że to któryś 06.09.06, 10:13
                        z was?
                        kiminohikari napisał:

> on zna niemcy z lekcji geografii i historii.
                        > i tyle w temacie.
                        > (idac za jasnie wielmoznym lechem aleksandrem k.,
                        > "niemcy mnie nie interesuja". z wykluczeniem
                        > oczywiscie krzyzakow, zaborow, okupacji i steinbachowej).
                  • anitka110 Re: 20 lat i już się zniemczylaś ,,Polko''.W West 06.09.06, 12:00
                    zawsze bylam niemka, a po czesci i polka a dzisiaj europejka.
                    a czy to takie wazne skad sie pochodzi.
                    nie rozumien jak mozna tak wszystkich jedna miarka mierzyc.

• helmut.berlin Re: 20 lat i już się zniemczylaś ,,Polko''.W West 06.09.06, 13:47
                      jak ja mowie, ze jestem Europejczykiem to ludzie w Polsce nie moga sobie tego
                      wyobrazic.
        • amanasunta53 Kto Was,powyżej ,uczył niemieckiego?Wy misie 06.09.06, 09:27
          z reklamówki PO.Misie o małych rozumkach!
          anitka110 napisała:

> Co za bzdurna i wroga polityke Polski rzad proadzi.
          > Tylko zlosc i nienwawisc to nie dorga do dobrych stosnkow.
          >
          > Wy KATOLICY!!!!
        • remik.bz Skąd u Ciebie tyle nienawisci? 06.09.06, 09:45
          anitka110 napisała:

> Co za bzdurna i wroga polityke Polski rzad proadzi.
          > Tylko zlosc i nienwawisc to nie dorga do dobrych stosnkow.
          >
          > Wy KATOLICY!!!!

Czy "katolicy" to ma być obelga?
          Przypominam niesmiało ,ze tolerancja jest podstawową wartością unijna , również
          tolerancja wobec katolików.
          A co do polityki naszego rządu. Nie uważam jej za bzdurną. Po prostu duża część
          Polaków tak postrzega Niemców. I to ta cżęści wybrała "Kaczorów" w
          demokratycznych procedurach. Zamiast szydzić z Rządu raczej postaraj się nas
          przekonać ,ze nie powinniśmy się obawiać działać Pani Steinbach. Bo jak na
          razie to ja np bardzo , bardzo się obawiam ,ze chcecie pisać historię od nowa
          zmieniając rolami kata z ofiara.
          I nie jest to polityka wroga. Po prostu mamy inne zdanie niz Niemcy i głosno je
          wypowiadamy.
          • helmut.berlin J tam nie widze zadnej nienawisci 06.09.06, 09:53
            Po prostu kometraz o poczinaniach polskich politykow, widziany oczami kogos kto
            od lat mieszka w Niemczech, napewno nie stracil "korzeni" polskich, ale "pozbyl"
            sie niektorych uprzedzen.
            • remik.bz Re: J tam nie widze zadnej nienawisci 06.09.06, 09:57
              helmut.berlin napisał:

> Po prostu kometraz o poczinaniach polskich politykow, widziany oczami kogos
              kto
              > od lat mieszka w Niemczech, napewno nie stracil "korzeni" polskich,
              ale "pozbyl
              > "
              > sie niektorych uprzedzen.

Pisanie dyzymi literami (KATOLICY !!!!) z kilkoma wykrzyknikami -na forum
              uważane jest za objaw agresji w stosunku do dyskutanta (krzyk , wrzask). A
              agresja skojarzyła mi sie z nienawiścia. Byc może (oby) niesłusznie.
              • helmut.berlin Re: J tam nie widze zadnej nienawisci 06.09.06, 10:07
                No moze i krzyknela, bo Niemcy maja "zdrowe" i praktyczne podejscie do religii.
                Przede wszystkim sa wrazliwi, jak koscioly staraja sie ingerowac w sprawy, ktore
                do nich nie naleza. W Niemczech to raczej rzadkie przypadki.
                • remik.bz Re: J tam nie widze zadnej nienawisci 06.09.06, 10:19
                  helmut.berlin napisał:

> No moze i krzyknela, bo Niemcy maja "zdrowe" i praktyczne podejscie do
                  religii.
                  > Przede wszystkim sa wrazliwi, jak koscioly staraja sie ingerowac w sprawy,
                  ktor
                  > e
                  > do nich nie naleza. W Niemczech to raczej rzadkie przypadki.

Ano w Niemczech to rzeczywiście nie do pomyślenia.
                  A w Polsce normalne i oczywiste. Po prostu w naszej historii Kosciół często
                  zajmował się sprawami "doczesnymi" ( i dobrze) : w czasach zaborów , powstań ,
                  okupacji hitlerowskiej, w czasach komuny , Solidarności.
                  Gdyby ktos powiedział ,że Kościół nie powinien pomagać np strajkującym w
                  stoczni czy podziemnej Solidarności w stanie wojennym ( bo to "polityka" a
                  nie "religia" ) to byłoby to dla nas trochę niezrozumiałe.
                  Po prostu różne podejście do roli Kościoła wynika z różnej historii. My
                  akceptujemy "spoleczna i patriotyczną rolę Kosciola" a nie tylko "religijna".
                  • helmut.berlin Re: J tam nie widze zadnej nienawisci 06.09.06, 10:32
                    Zgadzam sie z toba 100%, ze w Polsce Kosciol odegral bardzo pozytywna, czesto
                    wiodaca role. W Niemczech bylo po prostu inaczej, tak ajk mowisz nie bylo
                    historycznej potrzeby albo koniecznosci. Ciekawe w tym kontekscie jest, ze
                    Angela chce teraz (bylo w prasie niemeickiej bodajze wczoraj) popierac wpis do
                    konstytucji EU dotyczacy roli kosciola albo religii chrzescijanskiej
                    (zapomnailem jak to bylo dokladnie sformulowane). Ten fakt uszedl uwadze
                    poliskch politykow, bo nie pasuje najwidoczniej to obecnej strategii.
                    • remik.bz Re: J tam nie widze zadnej nienawisci 06.09.06, 11:03
                      helmut.berlin napisał:
                      Ciekawe w tym kontekscie jest, ze
                      > Angela chce teraz (bylo w prasie niemeickiej bodajze wczoraj) popierac wpis do
                      > konstytucji EU dotyczacy roli kosciola albo religii chrzescijanskiej
                      > (zapomnailem jak to bylo dokladnie sformulowane). Ten fakt uszedl uwadze
                      > poliskch politykow, bo nie pasuje najwidoczniej to obecnej strategii.

Ja o tym fakcie dowiedziałem się teraz od Ciebie.
                      To rzeczywiście oburzające (pisze to jako katolik i zwolennik PiS-u),ze o tak
                      ważnej sprawie nie mówi się w Polsce głośno.
                      I jak by to poprawiło wizerunek Niemiec w Polsce!!!
                      • kiminohikari Re: J tam nie widze zadnej nienawisci 06.09.06, 11:17
                        wydaje mi sie, ze na jakimkolwiek poprawianiu wizerunku
                        niemiec obecnej wladzy raczej nie zalezy.
                        niestety pis potrzebuje wroga zewnetrznego takiego jak
                        niemcy, aby dodac go dziadka tuska i 2 + 2 = 4 (po jest
                        partia "niemiecka").
                        prosze spojrzec jak liderzy pis porzucili ostatnio temat
                        rosji.

smutne jest to, ze polityka zagraniczna polski jest budowana
                        przez takich ignorantow.
      • helmut.berlin Re: Za całą odpowiedź niech będzie tekst wypowied 06.09.06, 09:44
        > ein gleiches legitimes Interesse

Nie chodzi tylko o "legalny", to jest taki niemiecki zwrot, trudny do
        przetlumaczenia.

"Niemcy mialy takie same prawo (obowiazek) brac w tym udzial".
        • klex1 Helmut, "legitim" nie jest zwroten trudnym do 06.09.06, 09:56
          przetlumaczenia i znaczy po prostu: uprawniony (uzasadniony)
          • helmut.berlin Re: Helmut, "legitim" nie jest zwroten trudnym do 06.09.06, 10:11
            Nie chodzilo o slowo tylko o cale zdanie. Poza tym co ja napisalem, dokladnie to
            samo uzywajac czasownika, a nie przymiotnika. Przetlumacz Polakowi co oznacza
            "Anspruch haben".
            • antykwakwa "Legitim" 06.09.06, 12:41
              ---
              LEGITIM = ~ gerechtfertigt => den allgemein gültigen gesellschaftlichen Normen
              entsprechend => odpowiadający ogólnie przyjętym (moralnym) normom społecznym
      • 1europejczyk Szukanie pocieszenia w detalach jest typowym 06.09.06, 11:32
        zajeciem polskich inteligentow.
        Rozczepia wlos na czworo by udowodnic, ze maja racje.
        Wiem, ze pani Stein-costam nie jest na pewno wlasciwym mostem w budowaniu
        porozumienia pomiedzy Polakami i Niemcami nie tylko na podstawie jej ostatniego
        wywiadu.
        By pozostac w sferze faktow wypowiedzi Niemcow dotyczace ziem utraconych powinni
        kierowac w pierwszym rzedzie do Hitlera i tych wszystkich w Niemczech, ktorzy go
        popierali do 1942 (dopoki wygrywal a byla ich zdecydowana wiekszosc) bo to on
        przegral wojne, pozniej, do Amerykanow Anglikow i do Stalina bo to oni wygrali i
        zdecydowali o granicach, ktore byly jeszcze mniej korzystne dla Polski bedacej
        po stronie koalicji, niz dla Niemiec z ktora koalicja wygrala a na samym koncu
        do tych, ktorzy musieli te ziemie opuscic za ich sluszny strach, ze po wojnie
        jako zdrajcy beda sadzeni w Polsce i wiekszosci skazani za zdrade Polski.
        Zyli i dzisiaj jeszcze zyja wygodnie i bez strachu w Niemczech "napuszczajac"
        swoich potomkow i reklamujac swoje "krzywdy" za ktore po wojnie w wiekszosci
        dostaliby od polskich sadow wyroki smierci!
      • antykwakwa Tendencyjne i nierzetelne tlumaczenie ZW !!!!!!!!! 06.09.06, 11:39
        Zgadzam sie bylo to "wolne, tendenycjne i nierzetelne" tlumaczenie". Widoczna
        zla znajomosc jez. niemieckiego i niezrozumialosc jego niuansow.

Juz zreszta o tym pisalem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48124253&a=48135654
    • 36krzysiek Re: Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 09:14
      Wiem, że moja opinia może się wydawać skrajnie szokująca,ale uważam, że ci,
      którzy podjęli decyzję o wybuchu powstania warszawskiego powinni odpowiadać za
      zbrodnię przeciwko ludzkości. Jak ktoś przy zdrowych zmysłach mógł wpaść na
      taki pomysł? Z resztą Polska znana jest z zamiłowania do powstań i rewolucji
      oraz życia tym, co było. Gorzej z planowanie przyszłości. Co ma być to będzie
      ale zwalczmy wszystkich wrogów sprzed 100, 50, 15 lat a jak ich zabraknie, to
      się znajdzie nowych.
    • mkiepuszewski czytałem cały wywiad 06.09.06, 09:17
      Czytałem cały tekst. Chodziło jej o to, że Niemcy nie musza się pytac Polaków,
      jakie mają robić wystawy i pomniki, tak, jak Polacy się nie pytali Niemców,
      kiedy robili Muszeum Powstania Warszawskiego. W końcu mogliśmy się zapytać, bo
      to Niemcy zburzyli Warszawę i coś wiedzą na ten temat. Chodzi właśnie o to
      ostatnie zdanie, bardzo złośliwe. Poza tym powiedziała, że pragnienie wypędzenia
      Niemców istniało w Polsce i Czechach na długo przed Hitlerem i wojna tylko
      umożliwiła nam zrealizowanie tych planów ("Hitler otworzył tylko drzwi, przez
      które przeszli inni"). Byłem też na jej wystawie i jest wzruszajaca, tak jak
      zdjęcia z tsunami, gdzie wszyscy cierpieli po równo. Ale jakoś nie ma
      wspomnianych tych, którzy wypędzali i zabijali (owszem, jest wspomniana Armia
      Czerwona). Najciekawsze w tej wystawie są wpisy gości w książce pamiątkowej,
      bardzo, bardzo antypolskie. E.S. trafiła po prostu na podatny grunt.
      Dla czytających po niemiecku link do wywiadu:

www.dradio.de/dlf/sendungen/interview_dlf/539126/
      • bodzanta_pan Re: czytałem cały wywiad 06.09.06, 09:35
        G... wiesz na temat przeszłości, wszelka dyskusja na temat odczuć "niemców" nie
        ma sensu bo to naród skażony nie tylko genem agresji ale i zbrodni. Dyskutować
        z potomkami tych którzy gazowali dzieci w swoich obozach, a jak zabrakło gazu
        to palili żywcem (udowodnione na procesie Norymberskim), którzy rozstrzeliwali
        naszych jeńców z niemniejszym zapałem niż bolszewicy, palili polskie wsie z
        mieszkancami (1100 wisek spotkał ten los). "niemcy" to horror i jak każdy
        zbrodniarz usiłuje napisać historię na nowo, w/g zamazanej i "poprawnej
        politycznie współcześnie" wersji.
        • ylemai Re: czytałem cały wywiad 06.09.06, 09:40
          jeśli nie zauważyłeś, jest to też naród skażony genem inteligencji, pracowitości
          i dyscypliny. Możesz się obrażać na Niemcy, ale wyprzedzają nas teraz daleko
          bardziej niż III Rzesza wyprzedzała II RP.
          • amanasunta53 Wyprzedziła II RP?W czym: 06.09.06, 09:50
            -zydożerstwie,
            -nienawiści rasowej i religijnej,
            Fakt ...lata świetlne.Jak śmiesz chamie porównywać II RP z III Rzeszą!TY
            parszywy volksdeutchu.albo wnuku voksa.
            ylemai napisał:

> jeśli nie zauważyłeś, jest to też naród skażony genem inteligencji, pracowitośc
            > i
            > i dyscypliny. Możesz się obrażać na Niemcy, ale wyprzedzają nas teraz daleko
            > bardziej niż III Rzesza wyprzedzała II RP.
        • andy2310 Re: czytałem cały wywiad 06.09.06, 09:47
          bodzanta_pan napisał:

> G... wiesz na temat przeszłości, wszelka dyskusja na temat odczuć "niemców"
          nie
          >
          > ma sensu bo to naród skażony nie tylko genem agresji ale i zbrodni.
          Słuchaj czytając twoje wypowiedzi ogromnie żałuję że Nazisci do tych wszystkich
          zbrodni nie dodali jeszcze jednej.....kastracji twoich przodków.
          • bodzanta_pan Re: czytałem cały wywiad 06.09.06, 10:02
            Nie naziści popełniali te zbrodnie, a niemcy ty wypierdku z ziomkowskiego
            chlewu.
            • andy2310 Re: czytałem cały wywiad 06.09.06, 10:11
              bodzanta_pan napisał:

> Nie naziści popełniali te zbrodnie, a niemcy ty wypierdku z ziomkowskiego
              > chlewu.
              jesteś gorolskim sku..synem - to widać słychać i czuć
              • amanasunta53 Te,,ślomzok''Dziadek też był Wermachtt? 06.09.06, 10:20
                andy2310 napisał:

> bodzanta_pan napisał:
                >
                > > Nie naziści popełniali te zbrodnie, a niemcy ty wypierdku z ziomkowskiego
                >
                > > chlewu.
                > jesteś gorolskim sku..synem - to widać słychać i czuć
            • andy2310 Re: czytałem cały wywiad 06.09.06, 10:13
              bodzanta_pan napisał:

> Nie naziści popełniali te zbrodnie, a niemcy ty wypierdku z ziomkowskiego
              > chlewu.
              ACHA I JESZCZE JEDNO, TO NIE ZŁODZIEJE KRADNĄ SAMOCHODY W NIEMCZECH TYLKO
              POLACY
              • bodzanta_pan Re: czytałem cały wywiad 06.09.06, 13:10
                No, dość, andy wracaj do swego niemieckiego "salonu masażu" dla pedałów i
                nadstawiaj dobrym niemcom nadstawiaj. Tatuś też w tym robił?, to jak on cię
                spłodził (pytać pastora?).
    • kornaccy Szwabiki - ta nazwa jest odpowiednia. Głupio brzmi 06.09.06, 09:23
      .
    • amanasunta53 Kto jechał na ,,kaczorów''?Nózki na stół ,,Polacy' 06.09.06, 09:24
      Może buractwo plujące bezmyslnie na ,,kaczorów'' wyzna swoje
      grzechy,przynajmniej w sprawie Eryki S.Albo językim dla siebie zrozumiałym
      ,,żlozy samokrytkę'' albo się ,,odetnie''(jak to bywało ,,odetnijcie sie
      towarzyszu!'').
      • kiminohikari Re: Kto jechał na ,,kaczorów''?Nózki na stół ,,Po 06.09.06, 09:47
        bede dalej jechal na kaczorow.
        ale nie dlatego, ze mowia o steinbachowej, co mowia.
        tylko dlatego, ze nieobecnych nikt powaznie nie traktuje
        (jakkolwiek dobrze by mowili).

uwazam za blad komentowanie wystawy, ktorej sie nie widzialo.
        gdyby kaczynski (albo choc marcinkiewicz) zobaczyl ta wystawe
        i skomentowal by to odpowiednio, odbiloby sie to zdecydowanie
        wiekszym echem w niemczech i mialoby znacznie wieksze znaczenie,
        niz to co sie stalo.
        • amanasunta53 Niektórzy nigdy nie zmądrzeją,powyżej.Smutne. 06.09.06, 10:02
          kiminohikari napisał:

> bede dalej jechal na kaczorow.
          > ale nie dlatego, ze mowia o steinbachowej, co mowia.
          > tylko dlatego, ze nieobecnych nikt powaznie nie traktuje
          > (jakkolwiek dobrze by mowili).
          >
          > uwazam za blad komentowanie wystawy, ktorej sie nie widzialo.
          > gdyby kaczynski (albo choc marcinkiewicz) zobaczyl ta wystawe
          > i skomentowal by to odpowiednio, odbiloby sie to zdecydowanie
          > wiekszym echem w niemczech i mialoby znacznie wieksze znaczenie,
          > niz to co sie stalo.
    • mobileinmobili Marna prowokacja ZW 06.09.06, 09:26
      podsycajaca histerie antyniemiecka. Steinbach jest doswiadczonym politykiem i nigdy nie pozwolilaby sobie na takie sformuowania. Stwierdzenia przypisywane Steinbach, sa gloryfikacjanazistow hitlerowskich i sa w Niemczech scigane przez panstwo. Trudno nawet sobie wybrazic taa sytuacje. ZW spada naklad, staje sie antyniemiecka gadzinowka, prowokujaca i klamliwa.
      • amanasunta53 Są też w Polsce proniemieckie śmiecie.powyżej! 06.09.06, 09:35
        mobileinmobili napisał:

> podsycajaca histerie antyniemiecka. Steinbach jest doswiadczonym politykiem i n
        > igdy nie pozwolilaby sobie na takie sformuowania. Stwierdzenia przypisywane Ste
        > inbach, sa gloryfikacjanazistow hitlerowskich i sa w Niemczech scigane przez pa
        > nstwo. Trudno nawet sobie wybrazic taa sytuacje. ZW spada naklad, staje sie ant
        > yniemiecka gadzinowka, prowokujaca i klamliwa.
        • mobileinmobili Polacy oddajcie Wypedzonym od 1976 roku 06.09.06, 09:46
          ich majatek, domy, mieszkania, ktore po wyjezdzie przejeli komunisci, zagrabiajac majtek Wypedzonych, gdzie w zamian za paszport i zgode na polaczenie niemieckich rodzin, handlowano mieszkaniami i domami. Pod presja SB Niemcy z Polski podpisywali darowizny majatku lub po prostu bezprawnie i bez odszkodowan zajeto tysace mieszkan, ktore dzsiaj sa warte grube miliony. Wypedzeni z Polski nigdy nie zapomna wyrzadzonych krzywd i ponizen w Polsce, dyskryminacji jezykowej i kulturowej. Terza w 3 pokoleniu wygnania z prawowitych iem niemieckich, pani Steinbach slusznie broni praw prawowitych wlascicieli, a te beda w Europie napewno przestrzegane i tu nie pomoze zaden lament i prowokacja.
          Polska policja bedzie strzegla powracajacych do Polski Wypedzonych i ich majatkow.
          • amanasunta53 A po ryju ktoś Ci nakładł?To masz jak w Deutche Ba 06.09.06, 09:58
            nk.
            nkmobileinmobili napisał:

> ich majatek, domy, mieszkania, ktore po wyjezdzie przejeli komunisci, zagrabiaj
            > ac majtek Wypedzonych, gdzie w zamian za paszport i zgode na polaczenie niemiec
            > kich rodzin, handlowano mieszkaniami i domami. Pod presja SB Niemcy z Polski po
            > dpisywali darowizny majatku lub po prostu bezprawnie i bez odszkodowan zajeto t
            > ysace mieszkan, ktore dzsiaj sa warte grube miliony. Wypedzeni z Polski nigdy n
            > ie zapomna wyrzadzonych krzywd i ponizen w Polsce, dyskryminacji jezykowej i ku
            > lturowej. Terza w 3 pokoleniu wygnania z prawowitych iem niemieckich, pani Stei
            > nbach slusznie broni praw prawowitych wlascicieli, a te beda w Europie napewno
            > przestrzegane i tu nie pomoze zaden lament i prowokacja.
            > Polska policja bedzie strzegla powracajacych do Polski Wypedzonych i ich majatk
            > ow.
    • klaudia.krause-ruczaj Re: Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 09:28
      Niemcy sie nigdy nie zmieniaja. Najwiekszem bledem bylo, ze z nimi polaczylismy
      sie w UE. Nasz rzad powinienen wprowadzic z powrotem wize dla Szwabow. Niech
      czuja, ze my ich nie chcemy i ze sie odizolowuja swoimi obecnimi pogladami.
      • rsrh Małpi Rozum triumfuje! Nikt nie przytacza tekstu 06.09.06, 09:34
        Steinbach - ale wszyscy potepiaja !!!To było dobre w czasach agencji TASS gdzie
        miliony analfabetów "potepiały" wskazana osobe-nie wiedząc co zrobiła lub napisała!
        Merytorycznie do tej ewidentnie pronazistowskiej baby można sie ustosunkować
        tylko wtedy gdy sie wie o co chodzi!
        I niech mnie tu w tej ocenie GW nie wyręcza!!!
        • 1zorro Re: Małpi Rozum triumfuje! Nikt nie przytacza tek 06.09.06, 09:36
          masz absolutna racje
    • leszekzi Re: Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 09:31
      Pani Steinbach jest prezeską ZWIĄZKU WYPĘDZONYCH. W pewnym momencie okazało się
      jednoznacznie, że sama urodziła się w domu, z którego uprzednio Niemcy
      WYPĘDZILI Polaków. Gdyby to nie było tragiczne, można by powiedzieć, że to
      wzorcowa ironia losu... Po takim czymś, każdy odrobinę normalny i przyzwoity
      człowiek po prostu zapadłby się ze wstydu pod ziemię, albo przynajmniej cichcem
      wycofał z "interesu". Ale ta kobita z uśmiechem patrzy w oczy swoim rozmówcom.
    • tadeusz1965 A PO nadal sie dziwi pogorszeniu stosunkow z 06.09.06, 09:34
      Niemcami. Juz sobie wyobrazam, jakby wygladala nasza polityka zagraniczna,
      gdyby krajem rzadzily mieczaki spod znaku Platformy
      • rsrh Pan konrad-ludwik 02. Dziekuje Panu za przedsta- 06.09.06, 09:40
        wienie oryginalnego tekstu wywiadu Steinbach i tłumaczenia!! Potwierdza to tylko
        nierzetelność naszych "dziennikarzy" i skłania do wniosku ze choroba "Małpiego
        Rozumu" zbera kolejne ofiary!
        Po zapoznaniu się z oryginałem rozumiem czemu nasze tzw media unikaja dosłownego
        tłumaczenia!!!
    • marekd21 Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 09:36
      sluchalem wczoraj tego wywiadu i tez mi sie noz otwieral w kieszeni. Jednak nie
      dlatego ze Pani Steinbach wyrazila chec ingerencji w plananch budow pomnikow w
      Warszawie, czy gdziekolwiek w Polsce. Powiedziala tylko ze uwaza za absurdalne
      ze Polska wtraca sie w sprawe budowy pominkow w Niemczech ( Centrum
      Wypedzonych), bo rownie dobrze strona niemiecka moglaby ingerowac w podobne
      polskie plany. Tu przytoczyla przyklad ze zburzeniem Warszawy - zupelnie
      nieadekwatny, to fakt, ale to nie znaczy ze mowila iz CHCE czy DOMAGA sie tej
      ingerencji! Noz otwarl mi sie z innego powodu, kiedy w tym samym wywiadzie
      powiedziala, iz Polska czy Polacy juz przed wojna planowali wypedzenie Niemcow
      i koniec II wojny wykorzystali tylko do wypelnienia dawnych planow. Sic!
      • rodack2000 Steinbach ma racje!! 06.09.06, 09:56
        marekd21 napisał:
        ...
        > Noz otwarl mi sie z innego powodu, kiedy w tym samym wywiadzie
        > powiedziala, iz Polska czy Polacy juz przed wojna planowali wypedzenie
        > Niemcow i koniec II wojny wykorzystali tylko do wypelnienia dawnych planow.
        > Sic!

przeciez to prawda. Polacy juz przed 1 ws planowali wypedzenia in przesuniecie
        granicy
        • amanasunta53 Jedz na roboty do Niemiec,dadzą cukierka. 06.09.06, 10:04
          rodack2000 napisał:

> marekd21 napisał:
          > ...
          > > Noz otwarl mi sie z innego powodu, kiedy w tym samym wywiadzie
          > > powiedziala, iz Polska czy Polacy juz przed wojna planowali wypedzenie
          > > Niemcow i koniec II wojny wykorzystali tylko do wypelnienia dawnych plano
          > w.
          > > Sic!
          >
          > przeciez to prawda. Polacy juz przed 1 ws planowali wypedzenia in przesuniecie
          > granicy
    • giewont Niemcom należą się przeprosiny i odszkodowanie! 06.09.06, 09:41
      Tak to jest gdy spraw nie załatwia się we właściwy sposób.

Niemcy ponieśli krzywdy - za które należy SZCZERZE przeprosić i straty
      materialne - za które należy wypłacić odszkodowanie. Rzędu 7-10 mld euro.

Ale najpierw Niemcy muszą szczerze przeprosić za morze krwi i bezmiar krzywd
      oraz wypłacić odszkodowanie za morze strat - rzędu 700-1000 miliardów euro.
      Gdyby Polska załatwiła sobie odszkodowanie takie jak Izrael nie byłoby obecnego
      problemu.
    • metti3 Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 09:41
      ZW wyrwal zdanie z kontekstu. Pytanie i odpowiedz byla:

"Heinemann: Man könnte ja das Schicksal von Vertriebenen darstellen, ohne dass
      der Bund als Bund mit einbezogen wäre, wenn das in Warschau so schwer
      verdaulich ist.

Steinbach: Wir fragen ja nun auch wirklich nicht, was in Warschau alles an
      Gedenkstätten gebaut wird. Ich kann mich nicht erinnern und mir ist nicht
      bekannt, dass jemals Deutschland gefragt wurde, am Gedenkort zum Warschauer
      Aufstand beteiligt gewesen zu sein. Man könnte ja da auch fragen, "warum fragt
      ihr uns nicht, denn wir haben Warschau doch damals zerstört". Deutschland hätte
      ja also ein gleiches legitimes Interesse daran. Es käme uns niemals in den
      Sinn, eine solche Forderung zu stellen

Malo profesjonalnie ze strony ZW
      • mani2 Re: Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 09:48
        metti3 napisał:

> ZW wyrwal zdanie z kontekstu.

Za taką uwagę na temat Żydów po Pani Steinbach nie zostało by
        śladu na scenie politycznej w Niemczech, znikneła by w nicości.
    • junkier Eskalowanie konfliktu z Niemcami bezsensowne 06.09.06, 09:41
      Dalsze eskalowanie konfliktu z Niemcami jest mocno bezsensowne. Trzeba
      oczywiscie patrzec im na rece, ale przede wszystkim nie zapominac o panstwach i
      miedzynarodowych lobbies, ktore wydaja sie zdecydowanie powazniejszym wrogiem
      Polski.
    • andrzejg jest zasadnicza róznica 06.09.06, 09:42
      Pani S. ma pretensje ,że Polacy nie pytali się Niemców o ich zdanie przy budowie
      muzeum PW, gdy to przecież Niemcy zburzyli Warszawę....a tu hipokryci Polacy
      wtrącaja sie do muzeum wypedzonych, choc przecięz to nie oni wypedzili Niemców...

ot to chodzi, o to chodzi

Gdyby sprawa wypędzeń, przesiedleń i ucieczek była jasno postawiona
      i gdyby wyraxnie powiedziano - tak to my Niemcy jestesmy przyczyna wypedzeń
      własnych obywateli i mamy prawo stawiac sobie muzea.

Czy powiedziano to jasno?
      Czy w tle nie ma przypadkiem oskarżenia innych?

A.
    • annadpl1 link na strone z wywiadem ze Steinbach 06.09.06, 09:46
      Jesli kogos interesuje tresc wywiadu jaki udzielila Pani Steinbach, to znajduje
      sie on na stronie

www.dradio.de/dlf/sendungen/interview_dlf/539126/
      mnie osobiscie caly wywiad jeszcze bardziej zdenerwowal niz uwaga dotyczaca
      powstania warszawskiego. oj bezczelna jest Pani poseł.
    • rsrh Nareszcie "konrad ludwik o2" patrz wyzej-przytacza 06.09.06, 09:47
      oryginalny tekst niemiecki i tłumaszenie wypowiedzi Steinbach!!!!
      No to może raczycie Państwo przeczytać i sami dojść do podstawowych
      wniosków,zamiast opierać sie na ble,ble,ble naszych "mediów"
    • mobileinmobili Kiedy odszkodowania dla Wypedzonych przez komune 06.09.06, 09:50
      ich majatek, domy, mieszkania, ktore po wyjezdzie przejeli komunisci, zagrabiajac majtek Wypedzonych, gdzie w zamian za paszport i
      zgode na polaczenie niemieckich rodzin, handlowano mieszkaniami i domami. Pod presja SB Niemcy z Polski podpisywali darowizny
      majatku lub po prostu bezprawnie i bez odszkodowan zajeto tysace mieszkan, ktore dzsiaj sa warte grube miliony. Wypedzeni z Polski
      nigdy nie zapomna wyrzadzonych krzywd i ponizen w Polsce, dyskryminacji jezykowej i kulturowej. Terza w 3 pokoleniu wygnania z
      prawowitych iem niemieckich, pani Steinbach slusznie broni praw prawowitych wlascicieli, a te beda w Europie napewno przestrzegane
      i tu nie pomoze zaden lament i prowokacja.
      Polska policja bedzie strzegla powracajacych do Polski Wypedzonych i ich majatkow.
      • amanasunta53 Co tu p..dolisz volkdeutchu.Chcesz doprowadzić 06.09.06, 09:56
        do bankructwa swoją ojczyzne?Straty Polski dzieki III Rzeszy to wasz roczny
        budżet przez 100 lat.Macie taką rezerwe dewizową?Bo jak sie rozlicząc to do
        konca,,piaskowy dziadku z DDR''.
        mobileinmobili napisał:

> ich majatek, domy, mieszkania, ktore po wyjezdzie przejeli komunisci, zagrabiaj
        > ac majtek Wypedzonych, gdzie w zamian za paszport i
        > zgode na polaczenie niemieckich rodzin, handlowano mieszkaniami i domami. Pod p
        > resja SB Niemcy z Polski podpisywali darowizny
        > majatku lub po prostu bezprawnie i bez odszkodowan zajeto tysace mieszkan, ktor
        > e dzsiaj sa warte grube miliony. Wypedzeni z Polski
        > nigdy nie zapomna wyrzadzonych krzywd i ponizen w Polsce, dyskryminacji jezykow
        > ej i kulturowej. Terza w 3 pokoleniu wygnania z
        > prawowitych iem niemieckich, pani Steinbach slusznie broni praw prawowitych wla
        > scicieli, a te beda w Europie napewno przestrzegane
        > i tu nie pomoze zaden lament i prowokacja.
        > Polska policja bedzie
        strzegla powracajacych do Polski Wypedzonych i ich majatk
        > ow.
      • giewont popieram! 06.09.06, 09:57
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48124253&wv.x=2&a=48127889
        • giewont Dla jasności: popieram nobile! 06.09.06, 09:58
          giewont napisał:

> <a
          href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48124253&wv.x=2&a=48127889"
          target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48124253&wv.x=2&a=48127889</a>
          • amanasunta53 Nie misiu,z nimi trzeba tak ja ja to robię.... 06.09.06, 10:01
            To naród niewolników.Tylko bat rozumieją.I uginają sie przed silniejszym ,nie
            mądrzejszym.
            giewont napisał:

> giewont napisał:
            >
            > > <a
            > href="<a
            href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48124253&wv.x=2&a=48127889""
            target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48124253&wv.x=2&a=48127889"</a>
            > target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48124253&wv.x=2&a=4
            > 8127889</a>
        • mobileinmobili a kto Polakom zabrania dochodzenia swoich 06.09.06, 10:03
          odszkodowan?? Tylko w Polsce sie duzo gada, a nic nie robi. Zwrot majatkow Wypedzonym przez komune, to sprawy prywatne i przestepstwa, ktore odpowiadja konkretni ludzie, co bezprawnie zaeli majatek rodzin niemieckich w Polsce, do dzsiaj w polskich ksiegach wieczystych ssa wpisani prawowici wlasciciele, a postkomuna zadzi sie tam jak na swoim. Co zrbi rzad polski to jego sprawa, co zrobia Wypedzeni, jako prywate osoby to calkiem inna spiewka.
          Prawo wlasnosci prywatnej w Unii i na calym swiecie jest nienaruszalne, kto zagrabi majatek musi go oddac wraz z odsetkami i kosztai, ktore przyniosl majatek w obych rekach.
          • amanasunta53 Wasi ,,czerwoni''zablokowali projekt ustawy AWS o 06.09.06, 10:08
            ,,ziemiach zachodnich'' i księgach wieczystych.Macie w Polsce V kolumnę nazywa
            sie SLD,demokraci.pl,SD(k)P(i)L.Nawet część PO.
            mobileinmobili napisał:

> odszkodowan?? Tylko w Polsce sie duzo gada, a nic nie robi. Zwrot majatkow Wype
            > dzonym przez komune, to sprawy prywatne i przestepstwa, ktore odpowiadja konkre
            > tni ludzie, co bezprawnie zaeli majatek rodzin niemieckich w Polsce, do dzsiaj
            > w polskich ksiegach wieczystych ssa wpisani prawowici wlasciciele, a postkomuna
            > zadzi sie tam jak na swoim. Co zrbi rzad polski to jego sprawa, co zrobia Wype
            > dzeni, jako prywate osoby to calkiem inna spiewka.
            > Prawo wlasnosci prywatnej w Unii i na calym swiecie jest nienaruszalne, kto zag
            > rabi majatek musi go oddac wraz z odsetkami i kosztai, ktore przyniosl majatek
            > w obych rekach.
            • mobileinmobili no i bardzo dobrze, przynajmniej jedni co 06.09.06, 10:12
              maja szerokie poparcie demokracji, a nie defraudanci i zlodzieje poniemieckiego mienia. Kazdy, ale to kazdy, ktory zajal majatek po Wypedzonych, niech wie ze mieszka tam tymczasowo i nigdy, ale to nigdy nie bedzie tam pewny. Chocby 10 pokolen, to i tak bedziemy pamietac, gdzie nasza Ojcowizna i niemiecki Heimat.
              • amanasunta53 Po 1945 sie wam ,,upiekło''.Granica polsko-francus 06.09.06, 10:17
                ka na Łabie to bardzo fajne rozwiązanie dla Europy.
                mobileinmobili napisał:

> maja szerokie poparcie demokracji, a nie defraudanci i zlodzieje poniemieckiego
                > mienia. Kazdy, ale to kazdy, ktory zajal majatek po Wypedzonych, niech wie ze
                > mieszka tam tymczasowo i nigdy, ale to nigdy nie bedzie tam pewny. Chocby 10 po
                > kolen, to i tak bedziemy pamietac, gdzie nasza Ojcowizna i niemiecki Heimat.
          • bodzanta_pan Re: a kto Polakom zabrania dochodzenia swoich 06.09.06, 10:22
            Przypadek nie odnoszący się do niemców, to oni w bez mała 100% wynieśli do
            władzy hitlera który rozpętał wojnę o okrucieństwie nie mającym precedensu w
            historii ludzkiej cywilizacji, niszcząc tyle, że i 1000 lat za mało, żeby
            wszystko odzyskać. Wynieśli go bo mieli korzyści z rabunku Żydów z dostaw
            organizacji Tod wywożącej z naszych terenów nawet klamki do drzwi gdy mosiężne,
            niszczyli fabryki i całą infrastrukturę. Czy możemy dochodzić, możemy choć
            większość została wymordowana przez niemców i tego nie da się odzyskać, naszych
            żyć. Dlatego wyrokiem Aliantów (USA, BRYTANIA, FRANCJA,a nie tylko komuniści)
            odzyskaliśmy nasze Ziemie Zachodnie bezprawnie zajmowane przez szwabów i
            wyrokiem ALIANTÓW wysiedlono was. Jeśli czujecie się pokrzywdzeni to won do
            waszego rządu niech wam rozkłada po równo wasze PRYWATNE straty, my możemy
            najwyżej dołożyć rachunek za bezprawno 400 letnią okupację terenów Zachodnich
            Słowian.
            • kiminohikari Re: a kto Polakom zabrania dochodzenia swoich 06.09.06, 10:31
              "nasze ziemie zachodnie"...

z calym szacunkiem, ostatni raz te ziemie byly nasze za piastow.
              i to raczej tych wczesniejszych, niz pozniejszych (spojrz na historie
              dolnego slaska, jak przez wieki zmienialy sie wplywy roznych "narodow" :
              polska / czechy / austria / niemcy).
              a "odzyskanie" ziem zachodnich to byla cyniczna zagrywka stalina,
              ktory chcial wilno i lwow w wielkim zsrr. tyle.
              • bodzanta_pan Re: a kto Polakom zabrania dochodzenia swoich 06.09.06, 10:46
                bez obrazy, historia Ziem Zachodnich jest mi doskonale znana, ale jak zamknąć
                mordę roszczeniowca próbującego wymazać zaszłości II WŚ. A na serio to
                słowiańszczyzna sięgała aż po Łabę co pozostało w szeregu nazw miast pozornie
                czysto "niemieckich".
                PS. Teraz jest to "heimat" milionów Polaków, tak jak Nasze Tereny Wschodnie -
                Ukraińców i Białorusinów.
                • kiminohikari Re: a kto Polakom zabrania dochodzenia swoich 06.09.06, 11:08
                  wiem, ze slowianszczyzna siegala dalej niz do granic odry.
                  i wiem, ze teraz "ziemie odzyskane" (ogolnie niezle, calkiem
                  propagandowa nazwa wymyslona przez komuchow) sa nasze
                  i nic tego nie zmieni.
                  i wiem, ze "nasze tereny wschodnie" to teraz litwa, ukraina
                  i bialorus (wiekszosc mojej rodziny to najpierw wypedzeni
                  do kazachstanu, a nastepnie przesiedleni na "ziemie odzyskane").

co do roszczeniowca...
                  po prostu nie mozna histeryzowac itd.
                  steinbachowa jest inteligentna (jakby na nia nie patrzec)
                  i na jej manipulacje nie mozna reagowac w taki sposob jak to sie robi
                  teraz. dlaczego to niemiecka prasa prasa pokazuje jaka to ona byla
                  "wypedzona", a nie nikt z naszych politykow/historykow w merytorycznej
                  dyskusji. dlaczego taka dyskusja wogole sie nie odbywa?
                  oczywiscie, wymagaloby to od polakow zaakceptowania pewnych wydarzen,
                  ktore sie dokonywaly w czasie przesiedlen niemcow po wojnie.
                  ale uwazam, ze nawet wliczajac to, warto byloby taka dyskusje zorganizowac.
                  i zamiast robic wielkie cos z wizyty ichniego prezydenta na zlocie,
                  prezydent kaczynski powinien wystapic z taka propozycja (nawet akceptujac
                  udzial steinbachowej; ale to wymaga dobrej woli i odpowiedniego doboru ludzi,
                  ktorzy by w tym brali udzial, tak aby - przedstawiajac swoje racje - nie popasc
                  w ekstremum).
            • rodack2000 Re: a kto Polakom zabrania dochodzenia swoich 06.09.06, 10:31
              nastepny zasciankowy wszechpolaczek, ktory uwaza Polske za narod ofiar i
              chrystusa narodow!
            • mobileinmobili Ci zza Buga dostaja odszkodowania 06.09.06, 10:33
              przyznane przez sad w strasburgu, to i dostana niemiieccy przesladowani w Polsce. Dlaczego Polacy nie dochodza swoich praw na polskich ziemiach za Bugiem, od Ukrainy , Bialorusi, Litwy, bo poniemieckie majtki lepsze i wiecej w Polsce warte, idzcie najlepiej na swoje, zagarniete mienie, jak caly slask, oddajcie prawowitym wlascicielom.
              • amanasunta53 Wy chyba sie prosicie o kolejne baty..tylko 06.09.06, 10:37
                teraz Europa nie będzie taka litościwa.Kamień na kamieniu z was nie
                zostanie.Ale...sami chcecie to dostaniecie!
                mobileinmobili napisał:

> przyznane przez sad w strasburgu, to i dostana niemiieccy przesladowani w Polsc
                > e. Dlaczego Polacy nie dochodza swoich praw na polskich ziemiach za Bugiem, od
                > Ukrainy , Bialorusi, Litwy, bo poniemieckie majtki lepsze i wiecej w Polsce war
                > te, idzcie najlepiej na swoje, zagarniete mienie, jak caly slask, oddajcie praw
                > owitym wlascicielom.
    • kornaccy Charakter pokazali w latach 39-45 06.09.06, 09:53
      .
    • mln79 Znowu przesadna reakcja 06.09.06, 10:01
      Jaka znowu obraza? Ktoś albo nie zrozumiał co p. Steinbach chciała powiedzieć,
      albo udaje, że nie rozumie. Sens jej wypowiedzi jest taki, że żaden naród nie
      potrzebuje zgody innych narodów by upamiętnić swoje ofiary. Jej zdaniem
      wtrącanie się Polski w kwestię upamiętnienia wypędzonych jest tak samo
      absurdalne jak to, gdyby Niemcy wtrącali się w kwestię upamiętnienia przez nas
      Powstania Warszawskiego. Można się z p. Stinbach nie zgadzać, np. ja się z tym
      porównaniem nie zgadzam (bo to nie my wypędziliśmy Niemców, tylko Sowieci i
      Jałta, a właściwie sami się wypędzili wzniecając II wojnę), ale nie uważam, by
      doszło do obrazy. P. Steinbach jest w Polsce demonizowana, a przesadne polskie
      reakcje na jej wypowiedzi są tylko wodą na jej młyn.

Polscy politycy powinni uczyć się od niemieckich, którzy przecież nie komentują
      antyniemieckich wypowiedzi w Radiu Maryja. Nie ma co się zniżać do polemiki z
      ekstremą. U nas do wypowiedzi p. Steinbach przywiązuje się taką wagę, jakby
      była kanclerzem, a je wypowiedzi oficjalnym stanowiskiem RFN.

Nasi politycy (co gorsza, w odróżnieniu od p. Stenibach, politycy rządzący) też
      mają na koncie podobne niefortunne porównania, że wspomnę choćby min.
      Sikorskiego i jego przyrównanie rury pod Bałtykiem do paktu Ribbentrop-Mołotow.

A to, że prezydent Koehler był gościem zjazdu ziomkowstw nie jest dla mnie
      bardziej szokujące niż to, że rządzący Polską udzielają się w Radiu Maryja.
      • kiminohikari zgadzam sie. 06.09.06, 10:09
        problem nie tylko w histerycznych komentarzach,
        ale podnoszeniu roznych wydarzen (TAZ, Steinbachowa
        etc) do rangi racji stanu na podstawie gownianych
        tlumaczen, zdan wyrwanych z kontekstu.
        tam gdzie ewentualnie nasi "politycy" mogliby merytorycznie
        wypunktowac pewne przeklamania, mamy histeryczne reakcje.
      • gss87 Dokładnie tak jest - my Polacy przesadzamy 06.09.06, 12:17
        Niemcy mają prawo do upamiętnienia swoich ofiar i my też mamy.
        Gdyby Jarosław Kaczyński poszedł do RM i krytykował Rydzyka
        nie miałbym mu tego za złe.

• asd616 Re: Dokładnie tak jest - my Polacy przesadzamy 06.09.06, 12:30
          Oczywiście, że mają, tylko niech nie przeinaczają historii.
    • maureen2 Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 10:02
      nie znam oryginalnej całej wypowiedzi,natomiast byłoby miłe ze strony pani
      Steinbach,gdyby w ramach dobrych sąsiedzkich stosunków jej związek wybudował
      w zburzonej kiedyś Warszawie jakiś zwykły budynek,oby tylko nie pomnik
      ani nie centrum wypędzonych.
    • joannavonl Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 10:06
      Witam,
      Bardzo sluszna intuicja!
      Otöz przeczytalam tekst w orginale i niestety po raz kolejny przekonalam sie o
      dyletanctwie niektörych dziennikarzy.
      Po pierwsz tlumaczenie jest niepoprawne, po wtöre, wyrwane z kontekstu.
      Autor artykulu zapomnial dodac, ze w kolejnym zdaniu Steinbach powiedziala:"
      Cos takiego nie przyszoby nam wogöle do glowy (...)
      Zainteresowanym polecam orginalny tekst wywiadu na stronie:www.dradio.de
      Wydaje mi sie röwnieu , iz "Zycie Warszawy" powinno zamiscic sprostowanie tej
      nieprrawdziwej informacji.
    • rsrh Kto naprawde obrażał warszawskich powstańców 06.09.06, 10:07
      to swietnie wiemy! I nie przywiązywałbym do nadymanych przez nasze media
      wypowiedzi prymitywnej baby typu Steinbach.
      Powstańców obrażali najpierw komuniści z PPR donosząc do gestapo na akowców,
      Marian Spychalski i "gen"Ritter-Jastrzębski (sprawa drukarni na Grzybowskiej 12
      i akcja wspólna z agentami NKWD i SS na ul Poznańskiej).
      Nastepnym by sam "Wielki Językoznawca" mówiący o "awanturnikach" ,odmawiający
      zgody na ladowanie samolotów aliantów,czy wreszcie zatrzymujący front aby
      umożliwić dokończenia zniszczen przez Niemców!!!
      Następnie przez dziesięciolecia rodzima komuna jak tylko mogła niszczyła legendę
      powstania przy pomocy "inzynierów dusz" przy których język Steinbach-to małe piwo.
      Steinbach "żyje" dzieki właśnie nasze prasie!!
    • ladyjane Re: Steinbach obraża warszawskich powstańców 06.09.06, 10:08
      Jak to ktoś już kiedyś powiedział: "Gegen die Dummheit die Goter kempfen"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka