Dodaj do ulubionych

Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cieszyć

09.09.06, 15:16
Właściciele komórek mogą się cieszyć. Koszty przechowywania danych operatorzy
przerzuciliby na klientów. 2 lata to wystarczająco długo. Niech Ziobro lepiej
przyspieszy procedury sądowe to nie będzie trzeba grzebać w starych
bilingach...

Obserwuj wątek
    • reset10 Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cieszyć 09.09.06, 15:19
      Niech Ziobro sciga przestępców natychmiast, a nie czeka pięć lat na bilingi...
      • roman_ha Koszty przechowywania są znikome - oto wyliczenie! 09.09.06, 20:17
        Dane dotyczące jednej rozmowy to numer docelowy, data i czas startu oraz czas
        trwania. Nawet z ew. danymi lokalizacyjnymi (nr BTS-a) można to zapisać w
        kilkunastu bajtach, a gdy przyjąć rozwlekłą lecz dogodną dla baz danych formę
        zapisu to jest to kilkadziesiąt bajtów. Przyjmijmy nawet z dużym zapasem 100 bajtów.

Dane można składować przy użyciu streamerów (pamięć taśmowa) co daje niższy
        koszt niż jakiekolwiek dyski. Dla wygodnego i szybszego dostępu operatorzy
        pewnie zadecydują się na macierze dysków, z tym, że nie muszą to wcale być
        wysoko wydajne i wysoko niezawodne urządzenia, gdyż intensywność ich użytkowania
        będzie niezwykle niska - można przyjąć jedno dziennie przepisanie danych z
        serwerów głównych plus sporadyczne odczyty dla nielicznych numerów na żądanie
        służb. Dla oszacowania przyjmijmy z dużą górką cenę 1000 zł za każde 100 GB. W
        tę cenę wliczam ceny dysków i sprzętu tworzącego macierze, komputerów tym
        zarządzających i obsługi całości przez długi czas.

Na jeden grosz kosztu przypada 1 MB czyli dane o 10 tysiącach rozmów.

Ile wychodzi na jedną rozmowę? Jedna dziesięciotysięczna część grosza.
        Jeszcze raz: JEDNA DZIESIĘCIOTYSIĘCZNA CZEŚĆ GROSZA.
        Może nawet operatorzy doliczą to do cen, lecz nikt nie zauważy wzrostu.

Koszty byłyby zauważalne dopiero wtedy gdyby operatorzy musieli rejestrować i
        przechowywać całe rozmowy. Minuta rozmowy to co najwyżej 1 MB zapisu
        (porównajcie to sobie z MP3 dobrej jakości), więc niby 1 grosz za minutę, ale w
        takim przypadku dyski musiałyby być duzo bardziej wydajne i cały sprzęt o wiele
        droższy, więc tak naprawdę byłoby to kilka groszy za każdą minutę rozmowy.

Jednak w całej tej ustawie te koszty "komórkowe" to tylko zasłona dymna, bo
        większym problemem są koszty przechowywania logów przez dostawców internetowych,
        a w sumie i tak istotniejsze są inne zapisy, forsowane niejako "przy okazji".
        • kronopio77 Ziobro - zajmij sie lepiej aferą WBR :)) 09.09.06, 20:23
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3603217.html
          • sumienie.lk Widać objawy choroby w postępowaniu Ziobry 10.09.06, 08:48
            Ten facet uwierzył pewnie w swoje "posłannictwo dziejowe" i zachowuje się tak,
            jakby jego kumple z Sejmu wyrządzili mu osobistą krzywdę. To jest zachowanie
            świadczące o utracie lub braku zdolności właściwej oceny sytuacji. Facet nie ma
            do spraw odpowiedniego dystansu, a taka postawa może być naprawdę niebezpieczna.
            • almagus Re: Tak,tak wsadzą billboardy do niszczarki i to z 10.09.06, 09:43
              Tak,tak wsadzą billboardy do niszczarki i to z anonimem kolegi ze stancji!

Stop wariatom drogowym i główkom pingpongowym!
              Stop niszczarkom i PiSowskim pogwarkom!

Wspomnienia wyborcze.

Co słupek patrzy z billboarda
              pisiorek i kwacza morda.
              Patrz Tuska billboarda słupek
              obsikuje Rydza głupek.
              Dali mu na obsikanie
              maławego Lecha w szklanie.
              Jeszcze moheroiny dolali,
              co mu do dzisiaj wali!
              To nie jest naprany Ruski,
              nie wehrmacht, ale to Kusrki!

Dopadła mnie Szamboobrona i ambona!
              W tym Marka Burka
              i PiSdorna dwururka!
              Przemykam się miedzą,
              a niektórzy już siedzą!

• junk92508 Koszty sa mordercze dla malych sieci osiedlowych 09.09.06, 21:06

Na moj gust sama koniecznosc przechowywania logow polaczen przez male sieci
          jest zabojcza. Jak siec ledwo utrzymuje jednego pracownika to odpowiedni
          monitorowanie, zapisywanie kazdego polaczenia, przechowywanie i zabezpieczenie
          logow znacznie przekracza zyski.

Dla TP SA i sieci kablowych to pikus. Drobne sieci to moze rozlozyc na lopatki.

W ogole idea szpiegowania wszystkich i wszedzie bardzo mi sie nie podoba i nie
          mam ochoty za to placic (wiadomo ze zaplaca za to uzytkownicy a nie PiS).
          I naprawde nie sadze by taka ingerencja w prywatnosc byla uzasadniona
          przestepczoscia jaka mamy w Polsce.

A jesli chodzi o terroryzm islamski to moze po prostu lepiej wyrzucic
          muzulmanow z Polski zanim sie ktorys wysadzi ?
          • ququ777 taka MUSZKA-grzebieluszka ten Ziobro!!! 09.09.06, 22:07
            ...a gu gu gu gu...chcuíalby sobie tak pogrzebac w czyims prywatnym
            zyciu...niegrzeczny, ty niegrzeczyn chlopczyku, ministrze ziobro...juz niech
            lepiej pan zadba, zeby pana TOWARZYSZE z partii nie musieli babrac sie w
            przestepstwa jak to ma miejsce teraz...
        • rosenkrantz666 Re: Koszty przechowywania są znikome - oto wylicz 09.09.06, 22:35
          Twoja analiza liczbowa jest tak odległa od rzeczywistości, że zęby bolą. Mylisz
          się co o 3-4 rzędy wielkości - nawet nie chce mi się wyliczać Twoich błędów. Na
          początek - prawo telekomunikacyjne każe przechowywac duuuuuużo więcej, niż gołe
          billingi. Praktycznie całość danych o klientach, kontraktach, rozmowach. A że te
          dane "nie potrafią żyć w samotności", muszą być też dane o planach taryfowych,
          promocjach, usługach dodatkowych i ich aktywacjach/dezaktywacjach etc. U
          operatora komórkowego w Polsce są to razem terabajty rocznie.

Lecz nie w tym rzecz. Otóż nie ma żadnego powodu, by dane te przechowywali
          operatorzy. Niech sobie prokuratura ściąga 100% danych, trzyma choćby i sto lat
          i korzysta kiedy prawo pozowli. Jak p. Ziobro potrzebuje lat 20 na wykonanie
          czynności prokuratorskich, niech 20 lat ponosi koszty.

Pan Ziobro podnosi wielki lament, bo ktoś nie chce za niego ponosić kosztów i
          wykonywać roboty. I tyle.
        • kornik44 Re: Koszty przechowywania są znikome - oto wylicz 10.09.06, 01:22
          Geniuszu informatyki, jesli najwieksza maszyna jaka widziales to PCet na Twoim biurku, a najwiekszy plik danych to spiracony film, to nie wypowiadaj sie o czyms o czym nie masz pojecia
        • j23znowunadaje do roman_ha 10.09.06, 07:35
          jesli PiS ma takich fachowcow to im krocej bedzie rzadzic tym lepiej.
    • konikoni Odwracanie kota ogonem 09.09.06, 15:22
      od teraz gdy nie uda sie wykryc sprawcy ten pajac bedzie mowil ze to przez
      innych bo nie bylo bilingow
      • praaya Re: Odwracanie kota ogonem 09.09.06, 15:37
        konikoni napisał:

> od teraz gdy nie uda sie wykryc sprawcy ten pajac bedzie mowil ze to przez
        > innych bo nie bylo bilingow

No chyba, że całą opozycja, żeby pokazać, że nie ma nic na sumieniu dostarczy
        Zioberowi swoje bilingi z ostatnich 5 lat. Od razu z adnotacjami - czyj nr
        telefonu nalezy do kogo;-) Panie Tusk, daj pan swoje bilingi Zioberowi, jak
        jest pan człowiekiem uczciwym i nie dzwonił pan nigdy do nikogo z SLD nie ma
        się pan czego bać.
        • zaczarowany-pierniczek Re: Odwracanie kota ogonem 09.09.06, 15:56
          > No chyba, że całą opozycja, żeby pokazać, że nie ma nic na sumieniu dostarczy
          > Zioberowi swoje bilingi z ostatnich 5 lat
          To Ziobro też niech pokaże. Mnie życie nauczyło, że nie wolno ufać nikomu - jak
          wszyscy to wszyscy, a nie tylko opozycja.

> telefonu nalezy do kogo;-) Panie Tusk, daj pan swoje bilingi Zioberowi, jak
          > jest pan człowiekiem uczciwym i nie dzwonił pan nigdy do nikogo z SLD nie ma
          > się pan czego bać.
          Wiesz... pomyślałam sobie, że jesteś głupi/a (pewnie ten post poleci, ale co
          tam...). Czy Ty naprawdę tak generalizujesz wszystkich ludzi jak Rydzyk? Czyli
          PiS cacy, PO be i zatopić, a SLD to sataniści? Ty serio tak myślisz?
          • praaya Re: Odwracanie kota ogonem 09.09.06, 16:41
            zaczarowany-pierniczek napisała:

> Wiesz... pomyślałam sobie, że jesteś głupi/a (pewnie ten post poleci, ale co
            > tam...). Czy Ty naprawdę tak generalizujesz wszystkich ludzi jak Rydzyk? Czyli
            > PiS cacy, PO be i zatopić, a SLD to sataniści? Ty serio tak myślisz?

Mój post to był żart - kpina z całej tej bilingowej szopki. Pani nieprzytomna
            vel zaczarowana;) Pozdro.
            • zaczarowany-pierniczek Re: Odwracanie kota ogonem 09.09.06, 17:36
              > Mój post to był żart - kpina z całej tej bilingowej szopki.
              Może. Jeśli tak, to przepraszam.
              A napisałam co napisałam, bo czytając posty niejakiego Galby czy blondwłosej
              posłanki Joli z Dywit ciężko mi już odróżnić, gdzie kończy się sarkazm, a gdzie
              zaczyna się kretyńska ideologia traktowana na serio.
      • rosol4 Re: Odwracanie kota ogonem 09.09.06, 17:00
        A moze jest inaczej, sluszna ustawe odrzucono dzieki partii w ktorej sa sami
        prawi bez wyrokow sadowych uczciwi poslowie z liderem na czele. Dzieki temu
        bedzie sprawiedliwiej i bezpieczniej. Glosowali przeciw choc nie bylo to im na
        reke, wszystko w obronie praw obywatelskich.
        Cynizm do szescianu.
      • bespowrotnie Za rok będzie mówił ze prokuratura nie mogła 09.09.06, 17:37
        znaleść dowodów, bo bardzo możliwe ze tutaj przedstawiony biling oskarzonego
        nie przedstawia rozmów sprzed dnia ... rozmów, które mogły nas doprowadzić do
        prawdy, gdyby tylko bilingy były dostępne przez 5 lat blabla blabla Winna jest
        PO, a o tym ze komunikacja telefoniczna np przez Skype też istnieje to nie ma
        znaczenia, i nie ma znaczenia ze tutaj bilingów nikt nikomu nie założy, czyli
        przestępcy tak czy siak będą poza ich bilingami.. techonologicznie jest już to
        możliwe a zaraz będzie powszechne jeśli tylko komórki będą miały dostęp do
        szybkiego internetu.. a to dla przestępców zadeń problem, wiec z tą 5 letnią
        bilingową szabelką to Pan Minister Ziobro się Ośmiesza aż do Bycia ZEREM
        śledzczym .....
        • krwawy.zenek oczom nie wierzę! 09.09.06, 17:52
          Kilka lat temu tony rzygowin leciały na posłów, że nie wydłużyli okresu
          przechowywania bilingów do 7 lat. Jeszcze kilka miesięcy temu każdy, kto
          tłumaczył dlaczego sądy 24 godzinne są idiotycznym pomysłem tez był opluwany.
          Dziś proporcje dokładnie odwrotne. Wreszcie "ciemny lud" zaczął myśleć i już
          się nie nabiera na pisowski bełkot?
      • hajka.grundbaum Koszty przestępstw większe niż koszty archiwizacji 09.09.06, 18:46
        gg1968 napisał:

> Właściciele komórek mogą się cieszyć. Koszty przechowywania danych operatorzy
        > przerzuciliby na klientów.

Koszty jakie kazdy obywatel tego panstwa ponosi w zwiazku ze złodziejstwem sa
        znacznie wyższe niz ze 50 gr. ktore miesiecznie musiałby zaplacic wiecej za
        dluzszy okres bilingów, jak zwykle POpaprańcy pokazali czyją stronę trzymają.
    • stasi1 Re: Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cies 09.09.06, 15:25
      Akurat tutaj procedury sądowe nie mając nic do rzeczy. To przedłużenie
      trzymania bilingów dotyczy akurat ludzi uczciwych, którymi w tej chwili nie
      interesuje się policja. A bilingi nie uczciwych to już sobie policja bedzie
      trzymała dłużej
    • reset10 Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cieszyć 09.09.06, 15:26
      i o to chodzi....
      • idiotyzmy-kacze Chciałbyś, tłuczku, żeby twoje SMSy były 09.09.06, 15:43
        archiwizowane przez 5 lat ? W każdej chwili mogą "wyciec".
        • reset10 Re: Chciałbyś, tłuczku, żeby twoje SMSy były 09.09.06, 17:16
          idiotyzmy-kacze napisał:

> archiwizowane przez 5 lat ? W każdej chwili mogą "wyciec".

A może uważniej spojrzesz na jaki post odpowiadam, a potem wyzywaj, ale już
          siebie...;)
          >
        • hajka.grundbaum Boja sie tylko TŁUKI ! 09.09.06, 19:21
          idiotyzmy-kacze napisał:

> archiwizowane przez 5 lat ? W każdej chwili mogą "wyciec".
          >

I dobrze, skoro niczego nie wałujesz to co sie boisz - tłuczku ?
        • gaspardo W 2 lata nie wyciekną, a w 5 już na pewno? 10.09.06, 06:28
          Logika przedmówcy jest porażająca. Oczywiste jest, że dla przeciwnika każdy
          pomysł PiSu jest zły. Warto jednak zadbać o sensowny argument.
    • apoplaws Na chwilę powstrzymano 09.09.06, 15:26
      kolejny mały kroczek w stronę totalitarnej władzy.
      Nie wiem czy przestępcy się cieszą, ale ja się cieszę na pewno.
      2 lata w zupełności im wystarczy. To i tak program maksimum w świetle dyrektyw UE.
      Smutne jest tylko to, że za chwilę za jakiś stołek, kupią sobie poparcie i
      projekt wróci do maszyny głosującej na TAK.
      Ciekawe swoją drogą, czy Ziobro ma w tej sprawie czyste intencje i tylko naiwnie
      jest tu narzędziem. Bo PiS jako taki z pewnością intencji czystych nie ma.
      • reset10 Re: Na chwilę powstrzymano 09.09.06, 15:29
        Billingi to przykrywka, żeby zajrzeć do rozmów każdego obywatela... Potem
        najwyżej powiedzieliby sorry, niechcący....
      • eti.gda Re: Na chwilę powstrzymano 09.09.06, 20:41
        apoplaws napisał:

> kolejny mały kroczek w stronę totalitarnej władzy.
        > Nie wiem czy przestępcy się cieszą, ale ja się cieszę na pewno.
        > 2 lata w zupełności im wystarczy. To i tak program maksimum w świetle
        dyrektyw
        > UE.
        > Smutne jest tylko to, że za chwilę za jakiś stołek, kupią sobie poparcie i
        > projekt wróci do maszyny głosującej na TAK.
        > Ciekawe swoją drogą, czy Ziobro ma w tej sprawie czyste intencje i tylko
        naiwni
        > e
        > jest tu narzędziem. Bo PiS jako taki z pewnością intencji czystych nie ma.

A byli SB-cy teraz zagryzają wargi ze złości: "Do diabła, gdybyśmy wtedy mieli
        takie możliwości techniczne...."
    • ello16 Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cieszyć 09.09.06, 15:30
      Co to za bezinteligencie nie wie,że przestępcy używają telefonów na kartę.Po co
      komu te bilingi przez 5 lat, chyba tylko po to żeby jakaś zblzowana idiotka nie
      dawała łapówek Polkomtelowi by wydusić bilingi.
      • gaspardo 2 lata temu tak nie było 10.09.06, 06:40
        Tu nie chodzi o przyszłość, ale o przeszłość. Teraz przestępcy są już znacznie
        mądrzejsi. Ale w poprzednich latach tak nie było. Afera Rywina pokazała, że
        grabarze majątku narodowego używali telefonów do ciemnych spraw. W niektórych
        innych sprawach analiza billingów też bywała pomocna.
        Sprawy korupcyjne ciągną się miesiącami i są wielowątkowe. Przykładem mogą być
        afery z sędziowaniem meczów piłkarskich.
        Dlatego część ciemnych interesów sprzed dwóch lat może już nie wyjść na światło
        dzienne. Przypuszczam, że Ziobro chce przez najbliższe 3 lata swoich rządów
        zdąrzyć przejrzeć tematy sprzed objęcia urzędu.
        • ello16 Re: 2 lata temu tak nie było 10.09.06, 12:26
          a ja sądzę ,że absolutnie nie.Pan Ziobro jedyne co dobrze robi to konferencje.
    • zaczarowany-pierniczek Re: Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cies 09.09.06, 15:32
      >Niech Ziobro lepiej przyspieszy procedury sądowe
      Amen.
      • ello16 Re: Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cies 09.09.06, 15:40
        nic mnie proszę panią nie irytuje bo ja nic ze światem przestępczym nie ma
        wspólnego tylko sobie nie życz eżeby ktoś trzymał moje bolingi , pan ziobro to
        niech się lepiej zajmie soba o swoim pieprzniętymj towarzystem, w szcsególności
        płci żeńskiej bo moze być trochę nieciekawie.
        • zaczarowany-pierniczek Re: Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cies 09.09.06, 15:47
          ello16 napisał:

> nic mnie proszę panią nie irytuje bo ja nic ze światem przestępczym nie ma
          > wspólnego tylko sobie nie życz eżeby ktoś trzymał moje bolingi , pan ziobro to
          > niech się lepiej zajmie soba o swoim pieprzniętymj towarzystem, w szcsególności
          >
          > płci żeńskiej bo moze być trochę nieciekawie.

Spokojnie, to tylko mój podpis, który pojawia się pod każdym moim postem
          automatycznie, niezależnie od tego co napiszę ;-). W dodatku tekst reklamy Plusa
          :-P.
          Pozdrawiam :-)
    • maureen2 Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cieszyć 09.09.06, 15:33
      najbardziej martwią się leniwi prokuratorzy hodujący dochodzenia w szufladach,
      aż zmurszeją.
    • praaya A nieprzestępcy też mogą? 09.09.06, 15:34
      Bo ja się na przykład cieszę:)
      • ello16 Re: A nieprzestępcy też mogą? 09.09.06, 15:41
        to się ciesz jak głupiś..
        • r-mi Re: A nieprzestępcy też mogą? 09.09.06, 16:52
          To może za przechowywanie tych bzdur zapłacisz sam "mądralo"?

--
          rmi.blox.pl
    • idiotyzmy-kacze Ochraniający aferzystów Ziobro projektem tej 09.09.06, 15:41
      orwellowskiej ustawy przekroczył wszelkie granice głupoty. Nawet dla takiego zera jak on. Na szczęście ustawa nie przeszła.
      • krwawy.zenek dobry znak 09.09.06, 15:45
        Juz nawet pisowska maszynka do głosowania przestaje spełniać zachcianki Ziobry.
      • otis_tarda Nie bój się. Przejdzie. 09.09.06, 16:07
        Samogwałt (czy jak się tam ta partyjka Opalonego zwie) przegłosowałaby anwet
        zniesienie habeas corpus, w zamian za stołek komisji tego czy owego.
      • eti.gda Re: Ochraniający aferzystów Ziobro projektem tej 09.09.06, 20:46
        idiotyzmy-kacze napisał:

> orwellowskiej ustawy przekroczył wszelkie granice głupoty. Nawet dla takiego
        ze
        > ra jak on. Na szczęście ustawa nie przeszła.

"Mówią o mnie, że jestem zero,
        A więc widać, jestem ceniony.
        Wszak jednostka to nic, dopiero
        Zera zmienią ją wam w miliony..."

(fragment piosenki z nieodżałowanej audycji Trójki "60 minut na godzinę" Jacka
        Fedorowicza)
        >
    • krwawy.zenek Ziobro ma znowu wszystkich za idiotów 09.09.06, 15:44
      Ta dyskusja powraca kolejny raz w ostatnich latach. Był pomysł okresu
      siedmioletniego. Kiedy został odrzucony, to forum (albo forum "kraj", nie
      pamiętam) zaroiło się od wpisów o "froncie obrony przestępców". Teraz znowu -
      tym razem do pięciu. I tak w kółko. Zapłaciliby za to użytkownicy sieci
      telekomunikacyjnych - my wszyscy.
      • ello16 Re: Ziobro ma znowu wszystkich za idiotów 09.09.06, 15:46
        i o to właśnie chodzi jak za jakieś łapówkary i walkę polityczną płacić nie
        zamierzam, bo ja nie milioner.
        • gaspardo znacznie więcej tracimy na łapówkach 10.09.06, 06:45
          Przez przekręty każdy obywatel stracił w ostatnich latach wielokrotnie więcej
          niż kosztuje przechowanie bilingów przez kolejne trzy lata.
    • xenomorph666 Wszystcy się powinniśmy cieszyć 09.09.06, 15:46
      Zapomnieli dodać że nie chodzi tylko o bilingi rozmów. Wg projektu ustawy
      operatorzy internetowi i komórkowi przez pięć lat będą mieliby przechowywać
      treść wszystkich naszych SMS-ów, MMS-ów, wykazy połączeń komórkowych (również
      niezrealizowanych), a także treść naszych e-maili i adresy stron, które
      odwiedzaliśmy w internecie. Aha, i żeby było jasne: służby państwowe nie
      musiałyby nawet nadawać statusu oskarżonego osobie która jest prześwietlana.
      Wystarczyłby status świadka luźno powiązanego z jakąś tam sprawą (co się da
      praktycznie zawsze załatwić).
      • ello16 Re: Wszystcy się powinniśmy cieszyć 09.09.06, 15:49
        i właśnie tego sobie nie życzę,a jka do teg dojdzie to powtarzam będzie dla
        otoczenia pana ziobry wyjątkowo niemiło..a jest się do czego przyczepić, bo
        towarzystwo ministrunio ma nieciekawe.
      • rosol4 Re: Wszystcy się powinniśmy cieszyć 09.09.06, 17:16
        Szczegolnie ci ktorzy nic nie maja na sumienu.
        Jesli ktos ma czas i chce sie podniecac moimi sms o tresci erotycznej do mej
        lubej. Zezwalam
        Nie kradne, nie kombinuje, nie zabijam. Spie spokojnie, spalbym spokojnie gdyby
        obowiazywala z biligiem na 5 lat.
        Co do kosztow, to w tej dobie techniki te koszty to pestka w porownaniu z
        zyskami jakie osiagaja operatorzy komurek.
        Jak czytam was, to przypomina mi sie rozmowa Lecha z Jarkiem ktory mowi, zle w
        tej Polsce jest bo co drugi to kradnie, na to Jarek do Lecha mow ze co trzeci
        bedzie na Andrzeja.
        Paranoja wiekszosc z was broni zasad wygodnych dla bandytow i zlodzieji.
        Twierdze ze dla tego katolickiego spoleczenstwa nie jest do zakceptowania rzad
        ktory zapowiada walke ze zlodziejstwem i chuliganstwem. Za bardzo to was
        bezposrednio dotyczy.
        Akceptujecie tych co na gorze miliardy kradna pod warunkiem ze wam pozwola choc
        zlotowke za kombinowac. Wtedy jest OK
        • g_m11 Re: Wszystcy się powinniśmy cieszyć 09.09.06, 23:00
          Nie akceptuje przesepców ale nie akceptuje tez państwa totalitarnego coraz
          bardziej ingerujacego w moje zycie. To o czym mówisz to tylko pretekst dla
          tych , którzy dają sobie prawo do zawładnięcia obywatelami. Takim samym
          pretekstem sa zamachy terrorystyczne . Państwo ma wystarczająco duzo narzedzi
          aby uchronić nas przed bandytami tylko , ze jest zbyt nieudolne aby je
          wykorzystac . Nie ma sensu tworzyc nowych narzedzi , tym bardziej , że mogą być
          wykorzystane nie zgodnie z przeznaczeniem ( np do walki politycznej)
        • xenomorph666 Re: Wszystcy się powinniśmy cieszyć 09.09.06, 23:34
          > Paranoja wiekszosc z was broni zasad wygodnych dla bandytow i zlodzieji.

Jeżeli tak jak Ty, uważłbym że co drugi (lub co trzeci) obywatel tego kraju jest
          złodziejem, chuliganem i aferzystą to obawiam się żadna kontrola
          telekomunikacyjna by nie pomogła.

> Jesli ktos ma czas i chce sie podniecac moimi sms o tresci erotycznej do mej
          > lubej. Zezwalam

Zawsze możesz upublicznić np na blogu. Jak kto lubi. :)

Jak trzeba walczyć z korupcją, łapówkarstwem,, przestępstwami gospodardczymi -
          Brak 'uznaniowości urzędniczej' za którą trzeba płacić wiadomo komu, rozwiązania
          systemowe (są firmy które przeprowadzają audyty i doradzają we wdrażaniu
          odpowiednich strategii antykorupcyjnych które potrafią być naprawdę skuteczne).

Dlaczego rząd na to nie pójdzie?

A) Jest niekompetentny i nie potrafi.
          B) Bo to broń obosieczna, innym ukrócimy ale swoim też, lepiej jak arsenał
          trzyma ziobro i celuje w innych.
          • gaspardo Nie ma się z czego cieszyć 10.09.06, 07:02
            Niestety nie jest tak cudownie.
            Po pierwsze nasza gospodarka jest opanowana przez korupcję. Powiązanie polityki
            z biznesem osiągnęło już zatrważające rozmiary. Przetargi są ustawiane pod
            znajome firmy. A te odwdzięczyć się mogą w najróżniejszy sposób. Nawet
            legalnie. Zatrudnią kogoś w rodziny na eksponowanym, dobrze płatnym stanowisku,
            wyślą na swój koszt dzieci na studia zagranicą itp.
            Po drugie na wdrożenie rozwiązań systemowych potrzeba czasu, a tu potrzebne są
            rozwiązania "na teraz".
            Po trzecie. W poprzednich latach telefon komórkowy był wykorzystywany do wielu
            sprawach korupcyjnych. Zablokowanie tej możliwości ma charakter prewencyjny.
            Należy pamiętać, że większość skorumpowanych polityków i urzędasów to
            beztalencia techniczne i nie wiedzą co to jest np. Skype.
      • eti.gda Re: Wszystcy się powinniśmy cieszyć 09.09.06, 20:48
        xenomorph666 napisał:

> Zapomnieli dodać że nie chodzi tylko o bilingi rozmów. Wg projektu ustawy
        > operatorzy internetowi i komórkowi przez pięć lat będą mieliby przechowywać
        > treść wszystkich naszych SMS-ów, MMS-ów, wykazy połączeń komórkowych (również
        > niezrealizowanych), a także treść naszych e-maili i adresy stron, które
        > odwiedzaliśmy w internecie. Aha, i żeby było jasne: służby państwowe nie
        > musiałyby nawet nadawać statusu oskarżonego osobie która jest prześwietlana.
        > Wystarczyłby status świadka luźno powiązanego z jakąś tam sprawą (co się da
        > praktycznie zawsze załatwić).

Czyli wszystkie nasze wypociny na tym forum i innych też miałyby być
        rejestrowane? No to więzienia zapełnią się oskarżonymi o obrazę Najjaśniejszego
        Pana.
      • hudefak Państwo policyjne 10.09.06, 01:00
        xenomorph666 napisał:

> Zapomnieli dodać że nie chodzi tylko o bilingi rozmów. Wg projektu ustawy
        > operatorzy internetowi i komórkowi przez pięć lat będą mieliby przechowywać
        > treść wszystkich naszych SMS-ów, MMS-ów, wykazy połączeń komórkowych (również
        > niezrealizowanych), a także treść naszych e-maili i adresy stron, które
        > odwiedzaliśmy w internecie. Aha, i żeby było jasne: służby państwowe nie
        > musiałyby nawet nadawać statusu oskarżonego osobie która jest prześwietlana.
        > Wystarczyłby status świadka luźno powiązanego z jakąś tam sprawą (co się da
        > praktycznie zawsze załatwić).

Mało tego, dostęp miałby każdy funkcjonariusz kilku - czy już kilkunastu organów
        - za zgodą swojego przełożonego. NIE SĄDU a przełożonego.
        To znaczy pełną inwigilację kogokolwiek bez zgody sądu.
        To właśnie jest państwo policyjne. Służy ono nie do ścigania przestępców i
        terrorystów, którzy i tak użyją kart nierejestrowanych lub zarejestrowanych na
        słupa, a do szukania haków. Jeżeli ktokolwiek coś brzydkiego napisał (na forum,
        w SMS, MMS, mailu: osobiście stworzonym lub przekazanym) o obecnej władzy, w
        ciągu następnych 5 lat można mu - w świetle obecnego prawa - zagrozić odsiadką.
        Chodzi więc nie o ściganie przestępców i terrorystów a o zwalczanie niewygodnych
        dla siebie osób.
    • 13sw Niech mnie ten chłystek nie obraża! 09.09.06, 15:56
      Ponieważ ja się cieszę z tego, że nie przeszła pięcioletnia retencja danych, a
      na pewno nie jestem przestępcą! Co najwyżej osobą która wierzy w wolność
      obywateli i nie da sobą manipulować jak tak, jak sobie to wymarzyli kaczyści.
    • otis_tarda Cieszą się przede wszystkim uczciwi ludzie 09.09.06, 16:05
      Ci, którzy pamiętają znaczenie słowa "prywatność". Tow. Ziobro niech pogoni
      prokuratorów do roboty, a nie zrzuca na społeczeństwo odpowiedzialność za
      nieudolność prokuratorów.
    • thelima Re: Weź się Pan do roboty, Panie Ziobro... 09.09.06, 16:17
      Może każdemu wszczepi cię chipy identyfikujące, nie będzie wydawało paszportów,
      przejazd z miasta do miasta będzie wymagał rejestracji w urzędzie a rozmowy będą
      podsłuchiwane? Tak to wszystko pomoże *jeszcze* bardziej wyeliminowaniu
      przestempstw! Ale czy aby to czegoś nie przypomina? Tak jakby trochę? Lata 50-te?

Ludzie walczmy o swoją wolność! Zaczyna się od billingów a kończy na podsłuchu i
      inwigilacji. A złodzieje i tak to ominą...

lima
      • qc Konferencja prasowa, tym razem 09.09.06, 17:07
        bez eksponatow.
        widzielismu juz lod, tym razem wypuszczono gnojka na wybieg bez rekwizytow, nie
        zobaczylismy niestety telefonu komorkowego.

• eti.gda Re: Weź się Pan do roboty, Panie Ziobro... 09.09.06, 20:52
        thelima napisał:

> Może każdemu wszczepi cię chipy identyfikujące, nie będzie wydawało
        paszportów,
        > przejazd z miasta do miasta będzie wymagał rejestracji w urzędzie a rozmowy
        będ
        > ą
        > podsłuchiwane? Tak to wszystko pomoże *jeszcze* bardziej wyeliminowaniu
        > przestempstw! Ale czy aby to czegoś nie przypomina? Tak jakby trochę? Lata 50-
        t
        > e?
        >Ci starzy UB-ecy z lat 50-tych teraz pewnie myślą: "Gdybyśmy wtedy mieli takie
        możliwości..." Wtedy nie było bilingów a i zorganizowanie podsłuchu nie było
        takie łatwe technicznie, jak teraz.
    • rudy_rudolf niby za to nie zapłacimy, ale... 09.09.06, 16:36
      z jednej strony faktycznie koszty my byśmy poniesli, ale z drugie pan Ziobro
      ma rację-ci co planują zamachy, kradzieże, napday, porwania bedą mieli luz :-(

kolorowa strona życia na
      www.asiaq.pl
      wygraj darmowe szkolenie na
      www.grupa-kreatywna.pl
      • r-mi Re: niby za to nie zapłacimy, ale... 09.09.06, 16:50
        Przestępców to nie obejdzie. Jest jeszcze coś takiego jak kryptografia. Jeśli
        planuje się zamach trzeba być debilem, żeby komunikować się publicznie
        dostępnymi kanałami - takimi jak poczta, czy WWW. Do danych przesyłanych tą
        drogą może mieć dostęp KAŻDY użytkownik sieci wykorzystując parę prostackich
        sztuczek - jeśli tylko znajduje się na drodze komunikacji (bądź nawet poza nią
        w tym samym segmencie sieci).

Niech ziobro lepiej zajmnie się paradami gejów i umoralnianiem - polityków. O
        tym też gó.. wie, ale można powiedzieć - że wiele więcej. Cały komentarz do
        głosowania pasuje na wypowiedź durnia spod budki z piwem a nie ministra
        sprawiedliwości. Ale żeby dostrzegać swoje błędy trzeba mieć chociaż SZCZĄTKOWE
        pojęcie o temacie.

Czy jeśli ziobro przeżuci koszty nieudolnego systemu sądowego na operatorów to
        coś zmieni? Oby za rok nie próbowano wprowadzić retencji 20-to letniej - bo
        wtedy cały nasz system komunikacyjny podzieliłby los systemu opieki społecznej.

--
        rmi.blox.pl
    • fleshless Nara, Zbyszek... 09.09.06, 16:40
      Wystarczy te pare misięcy. Już wystarczająco idiotycznie to wygląda...

Dzięki. Nara, cześć...
    • r-mi Rząd idiotów. Internet poradzi sobie bez was. 09.09.06, 16:43
      Użytkownicy mogą się cieszyć z tańszych rozmów a ludzie z tego, że
      komunistyczno - moralizatorski rząd kaczyńskiego nie będzie ich bez przerwy
      inwigilował i wynajdywał kolejnych grup społecznych "których należy pozbawić
      praw publicznych". Przestępcy? Jeśli są choć trochę inteligentni to takie
      pierdoły jak trzymanie emaili czy adresów stron i tak ich pewnie nie obchodzi.

Hitler też zaczynał od gnębienia gejów i żydów oraz wprowadzania kolejnych
      represji - "dla dobra porządnych ludzi".

Pan Z.? On sobie może najwyżej pi*rdolić. Bo głoszenie takich bzdur trzeba
      nazwać po imieniu - pierd*leniem idioty, który nie ma NAJMNIEJSZEGO pojęcia o
      czym mówi. Każdy przestępca - który nie jest TAKIM SAMYM idiotą może sobie
      zaszyfrować jakąkolwiek komunikację przy użyciu 4096 bitowego klucza którego
      złamanie przy użyciu obecnie stosowanego sprzętu zajęłoby więcej czasu niż
      obecnie przyjmowany wiek wszechświata. Może też skorzystać z darmowych
      międzynarodowych sieci wykorzystujących onion routing żeby całkowicie
      zamaskować swoje działania. Nie mam racji? Więc dlaczego od tylu lat
      jakąkolwiek kryptografię wykorzystywaną przez społeczeństwo - reżimy państwowe
      próbują bezskutecznie delegalizować?

--
      rmi.blox.pl
    • krwawy.zenek kończ Ziobro, wstydu oszczędź 09.09.06, 16:45
      Dobrze, że ludzie już przestają dawać się nabierać. Przy poprzednich
      podejściach do tematu billingów 95% wypowiedzi na forum było popierających.
      Teraz się to odwraca.
      • wolf99 Re: kończ Ziobro, wstydu oszczędź 09.09.06, 16:52
        chcą zbierać bazy danych dla CBA.. a dokładniej CBH - Centralnego Biura Haków...
    • przemyslaw.rokicki << ja sie ciesze czy to znaczy ze jestem przestep 09.09.06, 16:55
      cą??? Wedle PiSoweksiej logiki zapewne tak.

Sowiecki Agent

--
      minister ZbigniewZiobro.ORG i jego pomysly w tym bzdurne, niczym nie
      uzasadnione i nieodpowiedzialne poszerzenie granic obrony koniecznej
      • r-mi Re: << ja sie ciesze czy to znaczy ze je 09.09.06, 17:03
        Jeśli się cieszysz to pewnie wedug PiSd jesteś członkiem lobby gejowsko-
        zydowsko-pedofilskiego. Ciesz się póki nie wymyślą, żeby wszystkich normalnych
        skierować na przymusową reedukację czy do jakiegoś obozu koncentracyjnego dla
        członków "łże układu".

--
        rmi.blox.pl
    • qc Wiec o co chodzi? 09.09.06, 16:58
      Cieszcie sie pisowska holoto.
      • qc Kto podlozyl bomby w warszawie? 09.09.06, 17:01
        jak dlugo na wynik dochodzenia bedziemy jeszcze czekac, ty pisowski maly
        oszuscie ?
    • ab255 Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cieszyć 09.09.06, 17:08
      Nie tylko przestępcy się cieszą, także wszyscy uczciwi ludzie! Nie mnie sądzić
      czy należę do tych ostatnich, ale ja się cieszę bo Ziobro się martwi
      • zgodnik1 Ziobro!.. to wasz koalicjan-kryminalsta z SB.. 09.09.06, 17:25
        samoobrona,Leper tak zdecydował!
    • arktur Sady musza szybciej pracowac 09.09.06, 17:37
      i tyle :)
      • krwawy.zenek na pewno? 09.09.06, 17:49
        Kiedy sprawa trafia do sądu, biling jest już dawno zabezpieczony. W sądzie
        akurat sprawa może się toczyć bądź ile, biling nie wyparuje. Tu akurat nie
        chodzi o sądy.
    • dzakarta Ziobro o billingach: Przestępcy mogą się cieszyć 09.09.06, 17:45
      Ty Zioberko nie ściemniaj! Wiadomo, po co potrzebne jest wam 5 lat na bilingi.
      Dla niedoinformowanych: przede wszystkim do szukania haków na przeciwników
      politycznych a nie przeciwko przestępcom. Podobnie jest z Centralnym Biurem
      Antykorupcyjnym.
      • zgodnik1 Ziobro, weż Kaczmarka i idżcie po radę do TV Trwam 09.09.06, 18:10
        Aferzyści, Król i Rydzyk, ustawią was do pionu!
        • alterpars a po co Polakom telefony komorkowe 09.09.06, 18:32
          wystarcza pochodnie i znaki dymne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka