Dodaj do ulubionych

Rosja: Putin w Kaliningradzie

10.09.06, 18:33
promem bedzie plywac bolszevcia :D
Obserwuj wątek
    • slowianska_dusza Polski kompleks Putina 10.09.06, 18:47
      Putin:
      "stwarza nowe możliwości we współpracy z sąsiadami, partnerami - Litwą,
      Niemcami i Białorusią".

Słowo "Polska" jak widać nie przechodzi Putinowi przez gardło. Z tego co
      powiedział wynika, że Obwód Kaliningradzki graniczy na południu z Niemcami i
      Białorusią.
      Czyżby Putin ciągle przeżywał "pomarańczową rewolucję" i samo wspomnienie
      naszego kraju wywoływało u niego torsje?
      • gekon1979 ;)))))))))))) i dobrze, wiec co robi :D, juz 10.09.06, 18:55
        niedlugo kacapskie transporty, beda musialy jezdzic/plywac dookola Polski, ze wzgledu na zwykly zakaz ;) z powodow powiedzmy sanitarnych hehehe :D
        • borow4 glupi prymityw z ciebie 10.09.06, 19:11
          i niczego cie historia nie nauczyla.
          to co sie dzieje wskazuje na to iz Polska pod obecnymi rzadami moze byc
          traktowana jako panstwo chore i przeszkadzajace innym. A taki wrzod juz
          conajmniej dwa razy Europa wspolnymi silami likwidowala
          • gekon1979 dziekuje :D 10.09.06, 19:20
            histria mnie nauczyla :D i teraz wiem gdzie przyjaciel, a gdzie wrog :)
            • ewswr Re: dziekuje :D 10.09.06, 19:26
              no igdzie ty masz przyjaciela??
              • gekon1979 Re: dziekuje :D 10.09.06, 19:30
                Polska nie potrzebuje przyjaciol, zreszta w polityce przyjaciol nie ma
                Polska musi jedynie dbac o to zeby jej nieprzyjaciele sie nie laczyli, nie sprzymierzali, bowiem samotnie te nedzne robaki nie sa wstanie nic nam zrobic
                • ewswr Re: dziekuje :D 10.09.06, 19:37
                  a jesli te chamy zechca sie połączyc w jakiejs sprawie, np rurociag płn, to
                  co?? Wojna prewencyjna?? Do USA na skargę?? "Duże wójki nas bija, bebebe".
                  • gekon1979 Re: dziekuje :D 10.09.06, 19:40
                    gdzie te duze wojki?? hahahahahaha
                    nierozsmieszaj mnie :D
                    gazociag sobie budujcie, tylko, ze nie przez nasze wody terytorialne, ja osobiscie nic nie mam do tego projektu, poniewaz zniszczy was finansowo, a i ile bedzie kosztowac przesylanie ta rurka surowca?? te pompy na wybrzegach morza(napewno nie Polskich wybrzezach )
                    a Polska w ten czas zbuduje sobie znacznie tanszy gazport, pociagnie rurke z nabucco, dogada sie z Ukraina :D a wy budujcie, budujcie hahahahaha
                    • naf-naf rurka z Nabucco tanszym transportem? 11.09.06, 20:19
                      Szczekaj dalej,Jaszczurko! Niesamowity fenomen natury z ciebie...
                      • gekon1979 Re: rurka z Nabucco tanszym transportem? 13.09.06, 09:05
                        nie wazne tansze/drozsze
                        wazne ze nie wasze ;)
                • isa.stern Re: dziekuje :D 10.09.06, 19:45
                  Polska potrzebuje przyjaciół, nawet takich w cudzysłowie...
                  a ze zdaniem, że w polityce nie ma przyjaciół - muszę się zgodzić i zapytać,
                  czy wiesz, że taki sam punkt widzenia prezentuje obecny prezydent USA... całość
                  brzmi: w polityce liczy się tylko business
                  • gekon1979 i ja sie zgadzam z tym 10.09.06, 19:47
                    business, a nie frazesy i puste gesty
                    • isa.stern Re: i ja sie zgadzam z tym 10.09.06, 19:53
                      to chyba spodobał Ci się plan Kaczyńskiego, który zamiast w rolnictwo chce
                      inwestować w uzbrojenie...;)
                      no proszę, inaczej niż jego guru Piłsudski
                      • gekon1979 nie no bomby fajna rzecz ;) i lepiej je miec :D 10.09.06, 19:54
                        a zarcia u nas zawsze bedzie duzo ;)
                        • isa.stern Re: nie no bomby fajna rzecz ;) i lepiej je miec 10.09.06, 19:56
                          myślałam, że jesteś miłośnikiem białej broni..;))
                          • gekon1979 Re: nie no bomby fajna rzecz ;) i lepiej je miec 10.09.06, 20:00
                            :D
                            wszystko ma swoje plusy i minusy ;)
                            bomba ma tez swoje uroki ;)
                            • isa.stern Re: nie no bomby fajna rzecz ;) i lepiej je miec 10.09.06, 20:07
                              róznica między szablą a bombą jest taka, jak między krzesłam a krzesłam
                              elektrycznym...;)
                              muszę znikać, do miłego
                              papapa...:)
                              • gekon1979 Re: nie no bomby fajna rzecz ;) i lepiej je miec 10.09.06, 20:10
                                narazka slonko ;)
        • marr_j Wymyslanie zakazow nie bedzie potrzebne:) 10.09.06, 19:22
          Jak tylko pojawi sie mozliwosc kacapskie transporty, ropa i gaz beda z checia
          beda omijac Polske. Po po rozbudowuja porty nad Baltykiem, gazociag pn itp...
      • ewswr Re: Polski kompleks Putina 10.09.06, 19:17
        slowianska_dusza napisał:
        Czyżby Putin ciągle przeżywał "pomarańczową rewolucję" i samo wspomnienie
        > naszego kraju wywoływało u niego torsje?

Możecie przez następne 40 lat upajac sie "sukcesem" na Ukrainie (to nie był
        wasz sukces) i marzyc o wielkosci i znaczeniu w swiecie itd. wasze prawo, życie
        w swiecie iluzji jest przyjemne.
        Putin robi dobrze, dobrze równierz mówi. Jesli ktos otwarcie deklaruje wrogą
        postawę a tak że chęc torpedowania wszelkich pomysłów zmierzajacych do
        integracji Rosji z Europą, to musi sie liczyc że wyleci na aut. Nikt nawet nie
        wspomni o jego istnieniu w przemówieniu.
        • gekon1979 Re: Polski kompleks Putina 10.09.06, 19:21
          i marzyc o wielkosci i znaczeniu w swiecie itd. wasze prawo, życie
          >
          > w swiecie iluzji jest przyjemne.
          ktorz to lepiej wie niz kacap hahahahahahahahahahaha
          • ewswr Re: Polski kompleks Putina 10.09.06, 19:25
            kiedy to niby żylismy w swiecie iluzji??
            • gekon1979 wy caly czas w nim zyjecie, i to mi sprawia 10.09.06, 19:30
              ogromna przyjemnosc :D
              • ewswr Re: wy caly czas w nim zyjecie, i to mi sprawia 10.09.06, 19:34
                no bo ty , jak już napisałem żyjesz w swiecie iluzji i błędnych mnieman i
                czerpisz z tego przyjemnosc. wszystko sie zgadza
                • gekon1979 Re: wy caly czas w nim zyjecie, i to mi sprawia 10.09.06, 19:36
                  nie ja zyje w realnym swiecie, i doskonale zdaje sobie sprawe z tego jak ten swiat wyglada, czerpie natoamiast przyjemnosc z ogladania waszego samozaklamania, hipokryzji i prymitywizmu:))))))
                  • ewswr Re: wy caly czas w nim zyjecie, i to mi sprawia 10.09.06, 19:39
                    wskaż proszę "samozaklamania, hipokryzji i prymitywizmu". Konkrety. Bo tak
                    ciągle rzucasz mięsem, bez pokrycia.
                    • gekon1979 Re: wy caly czas w nim zyjecie, i to mi sprawia 10.09.06, 19:42
                      samozaklamanie, hipokryzja
                      to np stosunek do Czeczeni, oraz do Palestyny
                      dwie podobne sprawy ;) a tak rozne opinie ciekawe :D
                      prymitywizmu dowody?? wy jestescie jednym wielkim przykladem prymitywzimu, a wsza prezio to najwiekszy prostak i prymityw :D
                      • ewswr Re: wy caly czas w nim zyjecie, i to mi sprawia 10.09.06, 19:53
                        gekon1979 napisał:
                        samozaklamanie, hipokryzja
                        > to np stosunek do Czeczeni, oraz do Palestyny
                        > dwie podobne sprawy ;) a tak rozne opinie ciekawe

Nie ma tu nic dziwnego. Palestyn to problem m. in. tych którzy wspieraja
                        czeczenów w wojnie z Rosją.

gekon1979 napisał:
                        > prymitywizmu dowody?? wy jestescie jednym wielkim przykladem prymitywzimu, a
                        ws za prezio to najwiekszy prostak i prymityw :D

Własnie, gdzie dowody?? Tylko pierniczysz bez sensu
                        • gekon1979 Re: wy caly czas w nim zyjecie, i to mi sprawia 10.09.06, 19:56
                          nie piernicze bez sensu, tylko czytam i ogldam co robi wasz prezio :D
                          > Nie ma tu nic dziwnego. Palestyn to problem m. in. tych którzy wspieraja
                          > czeczenów w wojnie z Rosją.
                          wlasnie o tym pisze :D mentalnosc kalego, i jeszcze do tego mania przesladowcza
                          hahahaha
        • slowianska_dusza Re: Polski kompleks Putina 10.09.06, 21:01
          ewswr napisał:

> Możecie przez następne 40 lat upajac sie "sukcesem" na Ukrainie (to nie był
          > wasz sukces)

Jak to nie nasz? Przecież Putin, czekiści i zwykli Rosjanie nas za to
          nienawidzą. Nikogo innego.

> Putin robi dobrze, dobrze równierz mówi. Jesli ktos otwarcie deklaruje wrogą
          > postawę a tak że chęc torpedowania wszelkich pomysłów zmierzajacych do
          > integracji Rosji z Europą,

To Rosja odkąd Putin jest prezydentem otwarcie deklaruje wrogą postawę wobec
          Polski. Polska cierpliwie czeka, aż Rosja otrzeźwieje. Możliwe że jest to
          przejaw polskiej naiwności, idealizmu i wiary w ludzi...
          To Rosja sama nie chce się integrować z Europą, bo nie uznaje wartości
          europejskich, takich jak: demokracja, pluralizm, wolny rynek, szacunek dla
          słabszych - np. partnerskie stosunki z mniejszymi państwami, pomoc biedniejszym
          i pokrzywdzonym, itd..
          • ewswr Re: Polski kompleks Putina 10.09.06, 21:33
            Jak to nie nasz? Przecież Putin, czekiści i zwykli Rosjanie nas za to
            > nienawidzą. Nikogo innego.

waj, waj. "nienawidzą" , "zwykli Rosjanie" - odkryje ci tajemnicę - zwykli
            Rosjanie mają dosc własnych problemów aby zawracac sobie głowę Ukrainą z jej
            rewolucją, Polską itd.
            Dla czekistów i Putina jestescie mało znaczącym (ale chałasliwym) figurantem.
            No i jesli ktos ma pretensje o ta rewolucję , to NIE do Polski! Nikt sie z
            Polska nie liczy. Nie liczy sie nawet największy i najbardziej ukochany
            sojusznik a co dopiero Wrogowie. Zresztą wiedzą doskonale skad wiatr wieje i
            wiedzą że nie z Polski.

To Rosja odkąd Putin jest prezydentem otwarcie deklaruje wrogą postawę wobec
            > Polski

odkąd Polska uzyskała "niepodległosc" stosunki z Rosją sa złe. Więc miesznie do
            tyego Putina jest bez sensu. To zwykły banał, ku pokrzepiniu serc -jacy to my
            Polacy niby ważni itd. Rosja i Polska to konkurenci na obszarze b. ZSRR -
            hahahah. B. Sienkiewicz z poważną miną głosi tego typu bzdury - ekspert hahahah

Polska cierpliwie czeka, aż Rosja otrzeźwieje. Możliwe że jest to
            > przejaw polskiej naiwności, idealizmu i wiary w ludzi...

niedługo nawet polski minister rolnictwa bedzie ze swoim kolegą z Rosji
            poruszał temat Katynia itd, rozliczenia z historią ...
            A to ciągłe nycie z powodu doznanych krzywd itd , zagrożenia ze strony Rosji,
            popieranie i inicjowanie wszelkich antyrosyjskich ruchów? Dobre czekanie i
            naiwnosc, a także idealizmu...

To Rosja sama nie chce się integrować z Europą, bo nie uznaje wartości
            > europejskich, takich jak: demokracja, pluralizm, wolny rynek, szacunek dla
            > słabszych - np. partnerskie stosunki z mniejszymi państwami, pomoc
            biedniejszym i pokrzywdzonym, itd..

Stek banałów i frazesów.
            To że Rosja nie chcę "integrowac" sie z Europą na "polskich" warunkach jest
            zrozumiałe.
            • gekon1979 hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 21:47
              Zresztą wiedzą doskonale skad wiatr wieje i
              > wiedzą że nie z Polski.
              z Polski, Polski, haahahaha
              • ewswr Re: hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 21:51
                no niech ci będzie - z Polski z polski, a teraz idź umyc ząbki i do łóżeczka
                bobasku...tak, tak jestes wielki, niedługo nawet nauczysz sie sznurówki wiązac.
                Wszystko przed tobą...
                • gekon1979 Re: hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 21:56
                  hahahahaha
                  ja wielki?? hhahahahaha
                  no napewno madrzejszy od fiutinokia :D
                  • ewswr Re: hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 21:59
                    zęby umyte? a tera do łóżka marsz. Jutro do szkoły.
                    • gekon1979 Re: hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 22:01
                      nie!
                      tej nocy nie bede spac
                      • ewswr Re: hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 22:03
                        jak mamusia zobaczy, że siedzisz w nocy przy kompie...oj biedna ta pupa,
                        biedna...
                        • gekon1979 Re: hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 22:14
                          ewswr napisał:

> jak mamusia zobaczy, że siedzisz w nocy przy kompie...oj biedna ta pupa,
                          > biedna...
                          i znow kacapie jestes w swojej krainie iluzji :D
                          • ewswr Re: hahahah to czemu was tu tylu siedzi?? :D 10.09.06, 22:24
                            niech ci będzie.
                            • gekon1979 nie, niech mi bedzie 10.09.06, 22:26
                              tylko poprostu ja mowie prawde
                              a prawda jest bolesna hahahahaha :Di nie lubi jej narodek zyjacy w iluzji, zwany kacapobolszewia, a sam rojacy sobie rawo do bycia Rosjanami
                              co to wogole sa ci Rosjanie hahaha
                              czy Czukcze to tez Rosjanie?? czy Rosjanie to tylko kacapobolszewicy??
                              • ewswr Re: nie, niech mi bedzie 10.09.06, 22:47
                                jasne, mówisz przenajprawdziwszą prawde, tylko i wyłącznie prawde, i nic innego
                                tylko prawdę......
                                Pigułki wziąłes?? Czas najwyższy.
                                • gekon1979 Re: nie, niech mi bedzie 10.09.06, 22:54
                                  > Pigułki wziąłes?? Czas najwyższy.
                                  nie dziekuje, nie przejme twoich zwyczajow hahaha
            • slowianska_dusza Re: Polski kompleks Putina 10.09.06, 23:34
              ewswr napisał:

> Dla czekistów i Putina jestescie mało znaczącym (ale chałasliwym) figurantem.
              > No i jesli ktos ma pretensje o ta rewolucję , to NIE do Polski!

Nie jest to prawdą. Pominięcie państwa z którym Obwód Kaliningradzki ma
              najdłuższą granicę i najwiękjszą wymianę handlową, przy dostrzeżeniu mniejszej
              Litwy i odległych Niemiec, świadczy aż nadto o intencjach.

> slowianska_dusza napisał:
              > To Rosja odkąd Putin jest prezydentem otwarcie deklaruje wrogą postawę wobec
              > > Polski
              >
              > odkąd Polska uzyskała "niepodległosc" stosunki z Rosją sa złe. Więc miesznie
              do
              >
              > tyego Putina jest bez sensu.

Za Gorbaczowa i Jelcyna stosunki były doskonałe. Popsuły się z nastaniem Putina
              na życzenie Putina.
              Cudzysłowy są potrzebne na obszarze WNP. Wam jest trudno w to uwierzyć, ale my
              mamy PRAWDZIWĄ niepodległość. Sami wybraliśmy tych z któymi chcemy się
              integrować. Nie słyszałeś o referendum europejskim?.

> slowianska_dusza napisał:
              > To Rosja sama nie chce się integrować z Europą, bo nie uznaje wartości
              > > europejskich, takich jak: demokracja, pluralizm, wolny rynek, szacunek dl
              > a
              > > słabszych - np. partnerskie stosunki z mniejszymi państwami, pomoc
              > biedniejszym i pokrzywdzonym, itd..
              >
              > Stek banałów i frazesów.
              > To że Rosja nie chcę "integrowac" sie z Europą na "polskich" warunkach jest
              > zrozumiałe.

"Stek banałów", "frazesy" to stara KGB-owska, automatyczna odpowiedź na
              poważniejsze zarzuty, głębszej natury. Zawsze jak się trafia w sedno sowietczyk
              odpowiada że to banał, sprawa znana, mało istotna, itp.
              Prawda jest taka że w Rosji nie ma wolnych mediów, w wyborach zawsze wygrywa
              partia władzy, wolny rynek zależy od nastroju urzędników, demokracja jest
              imitowana, osoby o śniadym i czarnym kolorze skóry boją się wychodzić z domu,
              bo w razie ataku nikt ich nie broni, itp., itd..
              Pasujecie do Europy jak pięść do nosa. Nie ma żadnych "polskich warunków",
              nasze warunki są takie same jak te jakim my podlegamy.
              • ewswr Re: Polski kompleks Putina 11.09.06, 13:48
                Za Gorbaczowa i Jelcyna stosunki były doskonałe. Popsuły się z nastaniem Putina

Jelcyna?? No, dobra. "Papier" wszystko zcierpi.

Stek banałów", "frazesy" to stara KGB-owska, automatyczna odpowiedź na
                > poważniejsze zarzuty, głębszej natury. Zawsze jak się trafia w sedno
                sowietczyk odpowiada że to banał, sprawa znana, mało istotna, itp.

nie jestem z KGB, tylko z GRU :-).
                Piszę że to banały dlatego, że czytałem to już wczesniej wiele wiele razy.
                Słowa te już sie zużyły, poprostu. Zresztą kraje które maja je na sztandarach
                posługują sie nimi instrumentalnie.
                O limitowanej demokracji: spróbój założyc partię i wejsc np. do sejmu. Hehehe.
                Przetestujesz sobie demokratię nielimitowaną.

o wolnym rynku: "wolny rynek zależy od nastroju urzędników" załóż firmę i weź
                udział w jakims lukratywnym przetargu, albo postaraj sie o jakos koncesję.
                wtedy podyskutujemy o wolnym rynku.

o wolnych mediach: Czytuje czasami internetowe wydania rosyjskiej prasy - jadą
                czasami ostro, Putina też nie oszczędzają. O gazetowym losie
                pomniejszych "aparatczyków" nawet nie wspominam. Tez wybuchaja afery itd. Ale
                bariera jezykowa nie pozwala tobie zweryfikowac swoich wyobrażen na temat
                mediów w Rosji. Zresztą "Echo Moskwy" od lat jest kontrolowane przez Gazprom i
                co? I nic.

• slowianska_dusza Re: Polski kompleks Putina 11.09.06, 14:13
                  ewswr napisał:

> Słowa te już sie zużyły, poprostu.

Ciekawe że się tak szybko zużyły w Rosji, gdzie demokracja trwała może 2-3
                  lata, a nie zużyły się na Zachodzie. A takiej Anglii czy USA zużywają się od
                  kilkuset lat.
                  Chodzi o to, że w krajach demokratycznych opozycja może przejąć władzę i są
                  wolne media prywatne o takim samym zasięgu jak państwowe. To są dwa warunki
                  konieczne. Tego w Rosji nie ma, bo tam jest partia władzy i wielkie sieci
                  telewizyjne podporządkowane Kremlowi.

> Zresztą kraje które maja je na sztandarach
                  > posługują sie nimi instrumentalnie.
                  > O limitowanej demokracji: spróbój założyc partię i wejsc np. do sejmu.
                  Hehehe.
                  > Przetestujesz sobie demokratię nielimitowaną.

Np. Lepper założył sobie partię i wszedł do Sejmu. Tak samo PiS i PO to są
                  stosunkowo nowe partie powstałe po upadku AWS.

> o wolnym rynku: "wolny rynek zależy od nastroju urzędników" załóż firmę i weź
                  > udział w jakims lukratywnym przetargu, albo postaraj sie o jakos koncesję.
                  > wtedy podyskutujemy o wolnym rynku.

Jeden próbował "postarać się" o koncesję dla Agory w sposób niezgodny z
                  zasadami wolnego rynku i państwa prawa. Nazywał się Lew Rywin. Efekty chyba
                  znasz.
                  • ewswr Re: Polski kompleks Putina 11.09.06, 14:37
                    Ciekawe że się tak szybko zużyły w Rosji, gdzie demokracja trwała może 2-3

nie mówiłem tu o Rosji. Miałem na mysli takze twój post.

"Np. Lepper założył sobie partię i wszedł do Sejmu. Tak samo PiS i PO to są
                    > stosunkowo nowe partie powstałe po upadku AWS. "

Własnie. By zaistniec w krajowej polityce trzeba miec kasę i trafic do
                    sondarzy. młode p-artię PO i PiS hahah, są to partię "krzaki" - kolesie w tych
                    partiach są "starzy". PiS i PO nie mają problemów z kasą, do sondarzy trafiły
                    automatycznie, z dostępem do mediów też nie maja problemów, banki im kasę
                    pożyczaja, Lepperowi nie (do niedawna). Sposoby pozyskiwania srodków fin. i
                    Próby zaistniec teraz odbijają sie mu czkawką. Taka np. PD nie ma problemów z
                    kredytem bankowym, poparcie w granicach błędu stat. a w sondarzach sie ja
                    uwzględnia do mediów sie ich zaprasza, hehe.

Jeden próbował "postarać się" o koncesję dla Agory w sposób niezgodny z
                    > zasadami wolnego rynku i państwa prawa. Nazywał się Lew Rywin. Efekty chyba
                    > znasz.

Tylko jeden??:-) Gdy ta "afera" była na topie, pewna kompetentna osoba
                    powiedziała mi , że chodzi tu przedewszystkim o wywalenie Kwiatkowskiego. Bo
                    drastycznie obniżył ceny reklam w kontrolowanym przez siebie TV, i media
                    prywatne (w tym AGORA i TVN ) straciły przez to sporo kasy. NB Rywin
                    kontrolował spory kawałek rynku reklamowego, teraz nie kontroluje.
                    • slowianska_dusza Re: Polski kompleks Putina 11.09.06, 19:12
                      ewswr napisał:

> Gdy ta "afera" była na topie, pewna kompetentna osoba
                      > powiedziała mi , że chodzi tu przedewszystkim o wywalenie Kwiatkowskiego. Bo
                      > drastycznie obniżył ceny reklam w kontrolowanym przez siebie TV, i media
                      > prywatne (w tym AGORA i TVN ) straciły przez to sporo kasy.

Nie rozumiem dlaczego afera jest w cudzysłowie. Czyżbyś uważał że "eto
                      normalno", że wysłannik władzy przychodzi do prywatnej firmy z propozycją
                      korupcyjną? To kompetentna osoba powinna być wzięta w cudzysłów. Jeżeli dla
                      niej chodziło o wykopanie Kwiatkowskiego ze stołka przez Agorę, to ona nic nie
                      zrozumiała z tego co się stało. Ten kto tej "kompetentnej osoby" słucha,
                      zupełnie nie wie dlaczego upadł Miller, a razem z nim SLD i dlaczego w Polsce
                      pełną władzę przejęli Kaczyńscy a cały naród odbywa pokutę nad którą czuwają
                      księża. Rywin i GTW zawinili, a cały naród przeżywa przez nich czas smuty.
                      • ewswr Re: Polski kompleks Putina 11.09.06, 20:32
                        nie bądź taki(a) naiwny(a). poprostu. pytanko: gdzie sie podział Michnik? I
                        dlacze akurat wtedy?
                        • slowianska_dusza Ach, ci chłopcy z GRU! 12.09.06, 00:13
                          ewswr napisał:

> nie bądź taki(a) naiwny(a). poprostu. pytanko: gdzie sie podział Michnik? I
                          > dlacze akurat wtedy?

Kurczę, przejrzeliście nas i całą tę finezyjną grę. Michnik tylko dla
                          niepoznaki jest chory, tak naprawdę to doradza Kaczorom i dorabia w IPN-ie
                          wysyłając za pieniadze do różnych gazet stare teczki. A z tym Kwiatkowskim to
                          był spisek Michnika, Millera, Rywina i Kaczyńskich żeby osadzić na stanowisku
                          szefa Telewizji Wildsteina. Wcześniej opublikowano listę w Internecie żeby
                          zrobić mu publicity.
                          Naprawdę jestem pełen podziwu jak świetnie znacie i rozumiecie Polskę i zapewne
                          nie gorzej cały współczesny świat. Z taką fantazją to tylko pisać książki. Przy
                          waszych pomysłach "Kod Leonarda da Vinci" po prostu wysiada.
                          • ewswr Re: Ach, ci chłopcy z GRU! 12.09.06, 02:09
                            hahaha. A nie mówiłem:-)
                            Poprostu z tym Michnikiem taki zbieg okolicznosci, wygłupiłem sie.
                            Ale pamiętasz sposób w jaki składał "zeznania" przed komisją? Dlaczego był taki
                            nerwowy? ja tej afery nie sledziłem jakos specjalnie, mam inne zmartwienia,
                            ale to pamietam.

Naprawdę jestem pełen podziwu jak świetnie znacie i rozumiecie Polskę i zapewne
                            nie gorzej cały współczesny świat

co do znania i rozumienia Polski. mieszkam tu od lat, można powiedziec od
                            dziecinstwa. to i owo zobaczyłem, cos tam zrozumiałem. Sam musiałem tu sobie
                            jakos radzic. O współczesnej Polsce też mogę cos powiedziec. Więc
                            Słowianska_dusza, nie musisz wyciągac "bajeczek" i reklamowych folderów.
    • radx75 Rosja: Putin w Kaliningradzie 10.09.06, 18:52
      A jeszcze niedawno litwa probowala szantazowac remontem linii kolejowej, jacys
      niedoinformowani byli:)
      • ewswr Re: Rosja: Putin w Kaliningradzie 10.09.06, 19:23
        ich służby wywiadowcze to drobni kanciarze i geszefciarze, jakies papiery
        najwyżej mogą spreparowac - typu, taki owaki jest podobno powiązany z
        rosyjskimi służbami itd, albo głosic że służby rosyjskie cos knują przeciw
        biednej Litwie. ot fachury , hahaha
        • jankowski1960 Re: Rosja: Putin w Kaliningradzie 10.09.06, 19:26
          na tranzycie mozna dobrze zarabiac, a nie wracac ciagele do Katynia itd. itp....
    • tymon99 Kaliningrad to wrzód 10.09.06, 19:42
      na d.pie Europy! najwyższy czas zacząć głośno mówić o konieczności usunięcia tej
      moskiewskiej enklawy, praktycznie - bazy wojskowej; jej istnienie w dłuższej
      perspektywie uniemożliwi trwały pokój w środkowej Europie..
      • ultra3m festiwal glupoty 10.09.06, 19:46
        Kiedy czytam takie wypowiedzi to zastanawiam sie nad legalizacja aborcji...
        • tymon99 abstrahując od prymitywnej formy 10.09.06, 22:28
          Twego postu (zakladam, że inaczej nie potrafisz) zapytam: jakie zalety widzisz w
          utrzymywaniu status quo: kawałka ZSRR (bo to kawałek ZSRR wciąż jest, nie Rosji)
          wbitego pomiędzy kraje przynależące do innej cywilizacji??
          • rodack2000 do tymon99! 12.09.06, 00:44
            tymon99 napisał:
            > Twego postu (zakladam, że inaczej nie potrafisz) zapytam: jakie zalety
            > widzisz w utrzymywaniu status quo: kawałka ZSRR (bo to kawałek ZSRR wciąż
            > jest, nie Rosji wbitego pomiędzy kraje przynależące do innej cywilizacji??

a ja uwazam, by oddac ten kawalek prawowitym wlascicielom!
      • marr_j Mowic to sobie mozesz 10.09.06, 19:50
        ale proba realizacji tego moze wogole uniemozliwic istnienie Srodkowej Europy...
        • ewswr Re: Mowic to sobie mozesz 10.09.06, 20:21
          hahaha, fajne.
        • tymon99 Jeszcze 20 lat temu 10.09.06, 22:35
          niepodległa Polska też wydawała się nierealna (o Litwie, Łotwie i Estonii nie
          wspominając) - a jednak się udało.. choć niektórzy też twierdzili, że mówienie o
          tym grozi wojną światową!!
      • slowianska_dusza Re: Kaliningrad to wrzód 10.09.06, 23:42
        tymon99 napisał:

> na d.pie Europy! najwyższy czas zacząć głośno mówić o konieczności usunięcia
        te
        > j
        > moskiewskiej enklawy, praktycznie - bazy wojskowej; jej istnienie w dłuższej
        > perspektywie uniemożliwi trwały pokój w środkowej Europie..

Bardzo przepraszam, ale jest to całkowicie nieodpowiedzialny pomysł. W Akcie
        Końcowym KBWE państwa uczestnicząc ezobowiązały się że granice są trwałe i
        jeżeli będą się zmieniać to tylko w rezultacie pokojowych porozumień. Biorąc
        pod uwagę to kto mieszka w Kaliningradzie (w 100% Rosjanie), zmiana status quo
        tej enklawy nie wchodzi w ogóle w rachubę. Mi osobiście Kaliningrad nie
        przeszkadza, ani ziębi ani grzeje. Szczególenie jak przekopiemy niedługo własny
        kanał przez Mierzeję Wiślaną.
        • tymon99 dobre i pokojowe.. 11.09.06, 09:59

> Bardzo przepraszam, ale jest to całkowicie nieodpowiedzialny pomysł. W Akcie
          > Końcowym KBWE państwa uczestnicząc ezobowiązały się że granice są trwałe i
          > jeżeli będą się zmieniać to tylko w rezultacie pokojowych porozumień

coż.. skoro nie można inaczej, dobre i pokojowe rozwiązanie!
    • borrka Patrzac obiektywnie... 10.09.06, 20:10
      To juz chyba trzecia, czy czwarta obietnica rewitalizacji Kaliningradu w
      ostatnich latach.
      Jak dotad nic z tego nie wyszlo.
      To potworna ruina niemieckiego Krolewca, ze straszacym w centrum szkieletem
      rozpoczetego chyba 30 lat temu gmachu partii.
      Centrum przemytu do Polski.
      Stolica AIDS i prostytucji.
      Wraca sie z tamtad z zepsutym humorem i gorzkimi refleksjami na temat losu
      Europy Wschodniej.

Oczywiscie Putin daleki jest od gestow przyjazni wobec Polski, ale elementarne
      uporzadkowanie Kaliningradu wyszloby nam tylko na dobre.
      Na razie pociag przejezdza 60 km od polskiej granicy do Kaliningradu w
      oszalamiajacym tepie 20 km/h.
      Wiecej szyny nie wytrzymuja.
      Kontrabanda naplywa juz nie strumieniem.
      Rzeka.
      I nie wazne, ze przemytnikami sa rowniez Polacy.
      Traci polski skarb panstwa.

Kto to widzial choc raz, musi myslec o obietnicach Putina z pewna nadzieja.
      Dla wszystkich lepiej, by byla tam jakas praca, perspektywa dla ludnosci i
      elementarny porzadek prawny.

A wojsko i tak juz jest.
      • borrka I jeszcze dodam. 10.09.06, 20:18
        To oczywiscie metafora, ale w naszej sytuacji, cieszyc sie z upadku
        ekonomicznego Kaliningradu, to jak radosc, ze sowietom wybuchl Czarnobyl.
        Jakby byl mur w stratosferze na polskiej granicy.
        • borrka Teraz jest troche podpicowany. 10.09.06, 20:21
          p.vtourist.com/1888149-Here_was_the_Koenigsberger_Schloss-Kaliningrad.jpg
          • ewswr Re: Teraz jest troche podpicowany. 10.09.06, 20:25
            ten gmach - to własnosc prywatna. jakis czas temu należał podobno do
            cypryjskiej spółki. do kogo należy teraz nie wiem.
          • radx75 Re: Teraz jest troche podpicowany. 10.09.06, 20:33
            To jakies zdjecie sprzed 20 lat:) To wtedy tam ostatnio byles? Moim zdaniem
            sporo sie w Krolewcu inwestuje, widac remonty drog i duzo nowych budynkow. W
            kazdym razie ja mialem odczucia zemiasto sie rozwija:)
            Co do przemytnikow to w 80% to Polacy, wiec rozwiazanie tego problemu tez jest u
            nas.
            • borrka Moze serbo-chorwacki. 10.09.06, 22:06
              Ruina stoi, nawet jesli zdjecie stare.
              Podpicowana na 300-lecie miasta.
              Bywam regularnie i szalonego rozwoju nie widze.

80% Polakow.
              Genialne, jak to policzyles.
              Ale nie oto nawet chodzi.
              Istnieja tam specjalne firmy korzystajace z quasi wolnoclowego statusu miasta.
              Sluza przemytowi do Polski i na Litwe.
              Ta falszywa wolnoclowosc jest zrodlem przemytu, a kto go dokonuje...
              Radze posluchac jezyka na targu w Braniewie.
              Wyglada na slowianski, ale nie polski.

Moze serbsko-chorwacki lol.
            • hohlik3 Re: Teraz jest troche podpicowany. 11.09.06, 10:08
              no wlasnie moje odczucia z pobytow tam sa identyczne jak twoje;))))

szczegolnie widac wielka roznice w przebudowanym i przebudowywanym centrum, odnawianie starych zabytkow...no i ponoc maja nawet zamek odbudowac ;))

mnie osobiscie zaciekawila rachitektura wiezowcow mieszkalnych poznego zwiazku radzieckiego kolo ogrodu botanicznego, jest nadzwyczaj modernistyczna, choc wymagaja obecnie remontu
          • hohlik3 Re: "znafca" borrka 11.09.06, 09:52
            ty borka twoje wypowiedzi idelanie pokrywaja sie z durnym politykiem jakiego widzialem z relacji ze spotkania z krynicy...
            nie wazne w kazdym razie wszystko co piszesz jest klamstwem ktore mozna bez wysilku podwazyc
            zastanawia mnie twoja opornosc na argumenty i dalej uparte piepszenie banialukow

to przyslowi nawt fajne co przytaczasz ale nalezaloby na twoim miejscu rozpedzic sie i przyrznąc glomą w mur , reszta przyslowia juz by sie zgadzala
            ;)))))))))))))

ps
            aha na moje oko ten sobor nie jest najwyzszy, wyzsze sa nowoczesne biorowce ktore zjaduja sie przy rzece niedaleko muzeum marynarki wojennej

a i dom sowietow nie wyglada jak pokazuje borka
      • ewswr Re: Patrzac obiektywnie... 10.09.06, 20:39
        borrka napisał:
        Stolica AIDS i prostytucji

dostawcą prostytutek do Rosji (w tym Kaliningradu) Polski itd jesr
        demokratyczna pomaranczowa Ukraina a takze demokratyczna Mołdawia. Ale dla
        Borrki zło ze wschodu jest tylko narodowosci rosyjskiej.
        Dziadku superwykrztałcony i bogaty, rusz kiedys swe cztery litery na wschód, a
        następnie pisz tu autentyczne relacje a nie swoje wymysły i urojenia
        • borrka Ciekawe 10.09.06, 22:11
          A gdzie ja napisalem cokolwiek o ich narodowosci ?
          Nie wypytuje, bo nie uzywam ze strachu przed AIDS.
          Wiec to ty masz urojenia.
          • ewswr Re: Ciekawe 10.09.06, 22:17
            Pytajac nie musisz używac. wypytując nie zarazisz sie AIDS. Nie wiedziałes?
            Dziekowac nie musisz.
            • borrka Re: Ciekawe 11.09.06, 08:09
              Glupawe komentarze zawsze sa ostatnia faza "dyskusji" z wami.
              Tego uczy oficer prowadzacy ?
              • ewswr Re: Ciekawe 11.09.06, 13:30
                borrka napisał:

> Glupawe komentarze zawsze sa ostatnia faza "dyskusji" z wami.

miałes na mysli poniższy?? jak siegam pamięcią , to jedyne co masz do
                powiedzenia to własnie to :

"Tego uczy oficer prowadzacy ?" jak widac b. moNdry post. Zresztą jak zawsze.
                Wszędzie agenci itd.
                ps. wydaje mi sie że pisząc swoje posty na temat dzisięszej Rosji, nie masz
                zielonegto pojęcia o czy piszesz. Wypisujesz tu swoje wizje Rosji itd. Co
                najwyżej "fakty" z przed lat.

Poruszyłes np. Sprawę przemytu - mogę stwierdzic - ty nie masz zielonego
                pojęcia o czym piszesz.

• hohlik3 Re: Ciekawe 11.09.06, 13:46
                  no borrka jest na wskros obiektywny;))

szczegolnie z tymi pociagami sie niezle rozesmialem

bo akurat pociagi z kaliningradu bija na glowe o lata swietlne nasze ;)))
                  w kazdym wagonie po dwa telewizory, dvd, czysto schludnie, kibelki tak samo i co najwazniejsze bezpieczne! bez huliganstwa jak sie przesiada w nasze to szkoda gadac
                  • borrka Z Kaliningradu do Polski ? 11.09.06, 13:55
                    Byc moze do Moskwy jest lepiej, tez zreszta watpie.
                    Jechalem tylko na odcinku polska granica - Kaliningrad.
                    Jak w Afryce, albo gorzej.

Obydwaj klamiecie dobra rosyjska metoda.
                    Mnie to zreszta wcale nie razi.
                    Znam was.
                    • hohlik3 Re: Z Kaliningradu do Polski ? 11.09.06, 21:11
                      to chyba jechales polska koleja
                      hahahah
                      bo rosyjskie sa jak mowilem o lata swietlne lepsze od naszych

i klamiesz ty co bardzo latwe jest do sprawdzenia
                      • borrka Jechalem faktycznie polskim pociagiem. 11.09.06, 21:15
                        Ale bez watpienia po rosyjskich torach.

Chociaz wroc !
                        To bylu jeszcze NIEMIECKIE tory.
                        Sprzed wojny lol.

Kolej matuszkanska jest dobra jedynie na trasie Moskwa Piter.
                        Reszta to szrot.
          • andrzejbj Re: Ciekawe 10.09.06, 22:36
            oj bidny jestes, tlko ze strachu przd aids? Nie zazdroszce takich problemow...
      • rodack2000 ### Patrzac obiektywnie...### 12.09.06, 00:59
        Polacy juz kiedy cieszyli sie z przejecia niemieckiego przemyslu na terenie
        Gornego Slaska, ktory umozliwil im relatiwyzacje swojego ponad 95% udzialu w
        rolnictwie... (i duzego w analfebytyzmie, ktory niektorzy pozniej
        nazywali "germanizacja")...
    • stix Obwód Kaliningradzki dla Litwy. 10.09.06, 20:13
      Rosjanie niech wracają do Moskwy.
      • jankowski1960 Re: Obwód Kaliningradzki dla Litwy. 10.09.06, 20:47
        Obwod ten jest czescia RF. I to wszystko.
      • 2berber Znowu będziemy mądrzy po szkodzie. 10.09.06, 20:58
        Marność naszych kierujących szczególnie życiem gospodarczym
        jest nieoceniona :-(.
        Mieliśmy budować Jamał II no to politycznie udupiono szansę
        na spore zarobki. Rosjanie kosztem 2 x większym budują rurociąg
        pod Bałtykiem.
        Mamy suchy port w Sławkowie z najdalej na zachód wysuniętą
        stacją szerokich torów no to robimy jakieś afery z Kaliningradem
        i tarczą dla USA. Teraz wystarczy że pan Prezydent Kaczyński
        odznaczy 2 Czeczeńców za akcję w Groznym albo Gruzji a na
        zarządzającego szerokim torem brat wyznaczy Macierewicza i znowu
        będziemy stratni :-(.
    • amanasunta53 Podobno idzie zlodowacenie........... 11.09.06, 00:10
      Porty w Petersburgu i obok Pitra zamarzną.To oczywiście zart,ale koszty
      transportu promem chyba wyzsze niz po torach.Ropa i gaz tez sie skończą,a pola w
      Kazachstanie i Turkmenistanie kupią ci którzy maja prawdziwa kase,nie
      Gazprom.Rozpicie Rusów 3x takie jak za komuny.Pogromy jak za
      cara(Karelia-rżnięcia ,,czarnych ''z Kaukazu,ostatnio)Manhattann w Moskwie i syf
      5 km od ostatniej stacji metra,a nawet 0,5 km od Kremla.Warszawska Praga to przy
      tym Champs Elisse.Czauczesku tez zadłuzenia nie mial,osiagnał to podobnymi
      sposobami jak Putin.I to kumanie sie z muslimami,przy wojnie w Czeczenii.U
      muslima wiara,fakt ze szatanska,wazniejsza niz kasa.O braci sie upomna!
      Ale ja sie tym nie martwie ,tylko cieszę.
      • hohlik3 Re: Podobno idzie zlodowacenie........... 11.09.06, 10:02
        a co widzilaes to co piszesz??
        szczegolnie te statystyki z nieba wziete...

czeczencom bardziej sie liczy wiara?? haha no jasne, a i wodke piją ;)))
        • amanasunta53 Re: Podobno idzie zlodowacenie........... 11.09.06, 11:58
          hohlik3 napisał:

> a co widzilaes to co piszesz??
          > szczegolnie te statystyki z nieba wziete...
          >
          > czeczencom bardziej sie liczy wiara?? haha no jasne, a i wodke piją ;)))
          Napisłam:
          >Rozpicie Rusów 3x takie jak za komuny.
          To fakty.Ale to jeszcze nie statystyka tylko szacunek.
          Napisałam
          >I to kumanie sie z muslimami,przy wojnie w Czeczenii.U
          muslima wiara,fakt ze szatanska,wazniejsza niz kasa.O braci sie upomna!
          Tak misiu Na cele ruchu wyzwolenia czeczenii stanęli fundamentaliści
          islamscy,nad czym bardzo boleję.Wolna od Rusów Czeczenia TAK, tylko bez państwa
          islamskiego zamiast ruskiej kolonii!
          A zakończę jak wcześniej
          >Ale ja sie tym nie martwie ,tylko cieszę.
          I uzupełnię:
          Słaba Rosja jest w interesie Polski.
          • hohlik3 Re: Podobno idzie zlodowacenie........... 11.09.06, 13:34
            kruszynko ja znam czeczenow osobiscie, dlatego nie przemawia do mnie to co piszesz

> >Ale ja sie tym nie martwie ,tylko cieszę.
            > I uzupełnię:
            > Słaba Rosja jest w interesie Polski.
            no wlasnie mamy takich ekenomistow w rzadzie jak ty i jake sa efekty wszyscy wiedza ;))

a Rosjia "niestety" rosnie w siłę ;)))
          • rodack2000 Re: Podobno idzie zlodowacenie........... 12.09.06, 01:06
            amanasunta53 napisała:
            > Słaba Rosja jest w interesie Polski.

oj ty polska naziolko! takim wszechpolakom jak ty to nawet zaden lekarz nie
            pomoze. chyba tylko RM i ND :)
    • red.a.michnik trzeba przekopac kanal na mierzei wislanej 12.09.06, 14:57
      trzeba przekopac kanal na mierzei wislanej i dac w koncu dostep do baltyku Elblagowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka