Dodaj do ulubionych

Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdyni

13.09.06, 20:07
Mnie też się nie podoba, ale zachowanie Walentynowicz! I nie jestem gó..arzem...Przekroczyłem 50 i pamiętam życiorys tej Pani...Wstyd, to mało powiedziane...
Obserwuj wątek
    • lze_elita.71 [...] 13.09.06, 20:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • sneer_rg [...] 13.09.06, 21:29
        • lze_elita.71 [...] 13.09.06, 22:13
    • joanna_can Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:21
      a coz takiego pamietasz wstydliwego z zyciorysu tej Pani?
      • 1zorro Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:23
        ze pila gorzolke???
        • pataszonski Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:43
          Filmu nie widziałem. Z Anną Walentynowicz rozmawiałem wiele lat temu, a jeszcze
          wcześniej czytałem cukierkowy portret Suwnicowej, który wyszedł spod pióra
          Hanny Krall (tytuł był bodaj - "Ludzie właściwie są dobrzy..."). Na szczęście,
          H. Krall - inaczej niż zwykle - wzbogaciła owoce swojej wyobraźni kilkoma
          faktami, można więc się było z tekstu dowiedzieć np., że Anna Walentynowicz to
          prościuteńka kobiecina wyrosła z niemal zwierzęcej, wojenno-kresowej nędzy, a
          dopiero awans społeczny w PRL-u pozwolił jej stać się kimś na kształt
          człowieka, a potem Człowiekiem. Doświadczenie życiowe podpowiada, że gdy
          piszemy lub opowiadamy o ludziach prostych należy to czynić tonem laurki.
          Portety pokazujące ich z krwi i kości - jako zbyt wyrafinowane - budzą w takich
          osobach dysonans poznawczy, poczucie zagrożenia i wrogość. Podejrzewam, że
          takie jest podłoże niechęci p. Anny do filmu Schloendorffa.
          • powiedz_to_koniowi Dobrze piszesz 13.09.06, 22:54
            Mam takie same wrażenie jeżeli chodzi o p. Walentynowicz. To prosta kobieta,
            ale taka lekko pieniaczka i narzekaczka.
            • lruszdu Re: Dobrze piszesz 13.09.06, 23:24
              p. Walentynowicz byłaby cłkiem w porządku,
              tylko powinna do kibla wyrzucić "mochairowy beret"
              do chwili kiedy tego nie zrobi, jest
              zwykła ciotą.
    • alkud *** Święte krowy z Solidarności? *** 13.09.06, 20:40
      jak w temacie,

---
      religiapokoju.blox.pl/2006/09/Osho.html
    • cazioo Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:47
      Tej kobiecie to chyba mało co się podoba.
    • centaur1 Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 22:04
      exkrement napisała:
      ....Przekroczyłem 50 i pamiętam życiorys tej Pani...Wstyd, to mało
      powiedziane...
      ================================================
      jak pamiętasz to napisz a nie insynuuj bo zachowujesz się jak ostatnia świnia,
      chyba że jestes esbekiem to twoje zachowanie nie może dziwić
      • bravor Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 23:13
        Teraz to Schloendorff wstydzi się swojego filmu, chociaż może w Niemczech
        znajdzie publikę wśród zramolałych przyjaciół Polski.
        • alterpars Walentynowicz ostatnio sie popisala w NDzienniku 14.09.06, 01:07
          to wystarczy zeby sobie wyrobic opinie....
    • lze_elita.71 Biore udzial w budowie normalnego panstwa, by 13.09.06, 22:08
      tacy polscy bezrobotni robole jak ty mieli gdzie o prace prosic.:) Dotarlo czy
      klonica powtorzyc? A objawy Alzheimera znam - skonczylo sie tak z moja wlasna
      matka, zanim skonczyla w 90 roku zycia. RIP
      • eryfika-sztajnbauch Szwabski Propagandzista Pisze Historię na Nowo ?!! 14.09.06, 00:36
        ...- Gdyby zależało to ode mnie, nigdy nie wzięłabym udziału
        w tym projekcie - mówiła po zakończeniu seansu. - Jest wiele
        przekłamań, jak to, że strajkujący stoczniowcy pobili sekretarza partii.
        Walentynowicz wielokrotnie groziła, że wytoczy reżyserowi proces,
        by nie dopuścić do dystrybucji..................

to jest delikatnie powiedziane !
        Na zachodzie za tego typu paszkwiele
        na miejscu Walentynowicz
        dawno by wytoczono proces o milionowe
        odszkodowanie !
    • zwiatrem1 Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdyni 14.09.06, 01:41
      Dobrze sie nazwales, jestes gó..arzem! Bo kazde gó.. pluje na wszystko co
      polskie i chwali gó.. niemieckie
    • canadoll Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 03:25
      ludzie dajcie tym prostym ludziom dozyc spokojnie starosci
      tylko po co GW-no tak sie podnieca tym tematem?
      Czy mozna by wreszcie poswiecic troche wiecej czasu tym, ktorzy dorwali sie do
      wladzy i stolkow zaraz po upadku komuny jak np
      tow Nihnik
      jak to sie stalo?
      kto to umozliwil?
      to bylby naprawde ciekawy artykul
      czy ktos ma odwage go napisac?
      czy ciagle rozkazy z gory aby wypelniac szpalty suwnicowa w nadziei, ze nikt nie
      zauwazy Arafata polskiego krajobrazu?
      • jww20 "Człowiek z krwi i kości 4" 14.09.06, 03:49
        canadoll napisał:

> ludzie dajcie tym prostym ludziom dozyc spokojnie starosci
        > tylko po co GW-no tak sie podnieca tym tematem?
        > Czy mozna by wreszcie poswiecic troche wiecej czasu tym, ktorzy dorwali sie do
        > wladzy i stolkow zaraz po upadku komuny jak np
        > tow Nihnik
        > jak to sie stalo?
        > kto to umozliwil?
        > to bylby naprawde ciekawy artykul
        > czy ktos ma odwage go napisac?
        > czy ciagle rozkazy z gory aby wypelniac szpalty suwnicowa w nadziei, ze nikt ni
        > e
        > zauwazy Arafata polskiego krajobrazu?

czerwony koszyczek?

Uwaga:
        Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz.
    • aborygen1 pamiętam życiorys tej Pani 14.09.06, 03:37
      A co ci sie konkretnie nie podoba??? Pewnie to, ze jako mloda dziewczyna byla
      przodownica pracy... to, ze potem przestala nia byc a na dodatek stracila prace
      i zaczela dzialac w Wolnych Zwiazkach Wybrzeza i ze byla przesladowana przez SB
      to juz pewnie ci sie podoba. A udzial w Wydarzeniach Grudniowych 1970 i
      przesladowanie to dla Ciebie nic??? Ludzie teraz mowia, ze utrata pracy wtedy
      to nic.Zapominaja, ze wtedy 99% przedsiebiorstw bylo panstwowych a 1% to
      prywaciarze ktorzy nie zatrudniali nikogo z "czarnej listy" w obawie
      przed "wysokim domaiarem od fiskusa". WSTYDEM jest, ze sa jeszcze tacy ludzie
      jak ty ktorzy opluwaja innych a sami teraz kryja sie pod peudonimem.
      • jww20 Re: pamiętam PRL 14.09.06, 04:10
        aborygen1 napisał:

> A co ci sie konkretnie nie podoba??? Pewnie to, ze jako mloda dziewczyna byla
        > przodownica pracy... to, ze potem przestala nia byc a na dodatek stracila prace
        >
        > i zaczela dzialac w Wolnych Zwiazkach Wybrzeza i ze byla przesladowana przez SB
        >
        > to juz pewnie ci sie podoba. A udzial w Wydarzeniach Grudniowych 1970 i
        > przesladowanie to dla Ciebie nic??? Ludzie teraz mowia, ze utrata pracy wtedy
        > to nic.Zapominaja, ze wtedy 99% przedsiebiorstw bylo panstwowych a 1% to
        > prywaciarze ktorzy nie zatrudniali nikogo z "czarnej listy" w obawie
        > przed "wysokim domaiarem od fiskusa". WSTYDEM jest, ze sa jeszcze tacy ludzie
        > jak ty ktorzy opluwaja innych a sami teraz kryja sie pod peudonimem.

może nie na temat, ale ta Pani mi się zupełnie nie podoba i fakt, że jest
        czołową ikoną socrealizmu i pewnie wartościowym człowiekiem... cóż z tego?
        tematem jest film, w którym próbowano zrobić z niej ikonę współczesnego
        socjalizmu.. i okazało się, że coś jak zwykle nie wyszło?
    • koniecdemokracji Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 03:49
      Jak się czytuje to święte oburzenie w komentarzach to można by pomyśleć że w
      tych strajkach brali udział sami szlachetni mądrzy i światli ludzie a mnie się
      wydaje że większość to nie do końca zdawała sobie sprawę co się tak na prawdę
      dzieje i co z tego wyniknie
      Świat poszedł o dwa kroki dalej niż się spodziewano .
      Na fali późniejszych przemian nie wszyscy się załapali na intratne posady ,nie
      wszyscy założyli firmy ,nie wszyscy z ówczesnych bohaterów poszli w wielką
      politykę i choć ich znaczenie w tamtych czasach było ogromne zostali w tyle z
      żalem w sercu że nikt ich nie docenia
      No cóż rewolucja trwa chwile a w życiu trzeba mieć konkretny zawód żeby być
      kimś po rewolucji.
      • canadoll Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:07
        > No cóż rewolucja trwa chwile a w życiu trzeba mieć konkretny zawód żeby być
        > kimś po rewolucji.

hehehe
        to ci sie udalo
        powiedz mi, kto z tych, ktorzy sa "kims" po rewolucji maja konkretny zawod?
        Przychodzi mi do glowy Buzek, Bartoszewski i kilku innych,
        reszta to karierowicze, warszafka, ludzie z ukladow, ludzie ze zniszczonych
        teczek, troche sie przemieszali ale tak naprawde niewiele sie zmienilo, urban,
        rywin, michnik raczka raczke myje, swoi swoim nie dadza zginac

gdyby bylo inaczaj to nie byloby w Polsce tak jak jest
        • jww20 Re: Filmy bez zabezpieczenia 14.09.06, 04:19
          canadoll napisał:

> > No cóż rewolucja trwa chwile a w życiu trzeba mieć konkretny zawód żeby b
          > yć
          > > kimś po rewolucji.
          >
          > hehehe
          > to ci sie udalo
          > powiedz mi, kto z tych, ktorzy sa "kims" po rewolucji maja konkretny zawod?
          > Przychodzi mi do glowy Buzek, Bartoszewski i kilku innych,
          > reszta to karierowicze, warszafka, ludzie z ukladow, ludzie ze zniszczonych
          > teczek, troche sie przemieszali ale tak naprawde niewiele sie zmienilo, urban,
          > rywin, michnik raczka raczke myje, swoi swoim nie dadza zginac
          >
          > gdyby bylo inaczaj to nie byloby w Polsce tak jak jest

a bracia K.? może nie są zbyt lotni, ale wybory w końcu wygrali dzięki takim
          głupkom jak Ty... jesteś zadowolony?
          • canadoll Re: Filmy bez zabezpieczenia 14.09.06, 04:31
            > a bracia K.? może nie są zbyt lotni, ale wybory w końcu wygrali dzięki takim
            > głupkom jak Ty... jesteś zadowolony?

hmm...
            oczywiscie nie musze tego robic,ale moim obywatelskim i patriotycznym
            obowiazkiem jest zlozyc doniesienie o popelnieniu przestepstwa ;)
            co niniejszym czynie:

> a bracia K.? może nie są zbyt lotni,
            obraziles glowe panstwa

> wybory w końcu wygrali dzięki takim
            > głupkom jak Ty... jesteś zadowolony?
            zlamales tajemnice glosowania!!! ;0}

i nie, nie jestem zadowolny, tylko martwie sie o ciebie ...
            cierpisz na nadmiar retarded comments i niedomiar poczucia humoru
            :))
            • jww20 Re: Filmy bez zabezpieczenia 14.09.06, 04:55
              canadoll napisał:

> i nie, nie jestem zadowolny, tylko martwie sie o ciebie ...
              > cierpisz na nadmiar retarded comments i niedomiar poczucia humoru
              > :))

wybacz, nie wiem o którą głowę Państwa chodzi? sam się o siebie martwię, nie
              wiem czy powinienem oglądać telewizję i czytać cokolwiek.. miałem sen,że się
              zapisałem (bez aluzji) do PiS i musiałem całować w rękę... mówisz, że wszystko
              to są żarty? to dobrze.. jest bezpiecznie... siostro [----].. cdn.
      • sauternes Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:16

totez i pani Anna miala konkretny zawod i wrocila do niego.

Pewnie ze jest prosta kobieta,ale z charakterem i ma wiele do
        powiedzenia,wiecej niz niemieccy polakozeercy wypowiadajacy sie na polskim
        forum..

Byla w WZZ,i to ona i Alina Pienkowska nie dopuscily do tego zeby strajk
        zakonczyl sie na postulatach materialnych. Ona rozumiala,ze walka jest o
        wolnosc dla wszystkich a nie grupy stoczniowcow. Walesa chcial zakonczyc straj
        w momencie zgody na podwyzki,,
        Znajcie historie swojego kraju i ludzi,ktorzy ta historie tworzyli.

A zydowscy i niemeccy polakozercy won z polskiego forum
        • canadoll Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:21
          > A zydowscy i niemeccy polakozercy won z polskiego forum

czy ta pani tez o to walczyla?
          znac "historie" jest latwo, zrozumiec historie troche dluzsza niz historia
          jednego strajku i wielkiego dlugopisu jest troche trudniej
        • jww20 Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:33
          sauternes napisała:

> totez i pani Anna miala konkretny zawod i wrocila do niego.
          >
          > Pewnie ze jest prosta kobieta,ale z charakterem i ma wiele do
          > powiedzenia,wiecej niz niemieccy polakozeercy wypowiadajacy sie na polskim
          > forum..
          >
          > Byla w WZZ,i to ona i Alina Pienkowska nie dopuscily do tego zeby strajk
          > zakonczyl sie na postulatach materialnych. Ona rozumiala,ze walka jest o
          > wolnosc dla wszystkich a nie grupy stoczniowcow. Walesa chcial zakonczyc straj
          > w momencie zgody na podwyzki,,
          > Znajcie historie swojego kraju i ludzi,ktorzy ta historie tworzyli.
          >
          > A zydowscy i niemeccy polakozercy won z polskiego forum

panom z ambasady białoruskiej, już dziekujemy... a szczególnie Panu
          "sauternes"... takie bzdurko-bzdetki już czytaliśmy.. proszę pisać następnym
          razem zamiast "swojego" - "naszego" i będzie bardziej strawne.. te i inne
          rusycyzmy w co drugim zdaniu na forum, bardzo zastanawiają.. buziaki dla Jolki z
          D. :)
    • karwoj8 Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdyni 14.09.06, 17:23
      Okazuje się, że forowicze nie wiedzą o tym, że ta Pani sama doprowadziła do
      powstania III RP a przeszkadzali jej w tym wszyscy na czele z Wałęsą. Cała
      kultura dla Wlentynowicz.
    • banme1 walentynowicz- polska demokratka 14.09.06, 17:46
      nazolowata tepa baba
      • mika68 Kto to powiedział? "Wałęsa to ignorant i człowiek 15.09.06, 10:54
        małego kalibru..." O. Fallaci. Wszystko się sprawdza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka