polski_francuz 16.09.06, 08:13 Skad my takie klotnie znamy? Widac, ze trzeba teraz troche odczekac zanim sie zacznie analizowac sytuacje polityczna na Ukrainie... PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 PL była w innej sytuacji 16.09.06, 10:15 Nie. W Polsce takich kłótni nie było - tak postkomuszki jak i postsolidarnoćć chcieli zwartym szeregiem do NATO. Przeciwników nie było żadnych, ale i więzi z Rosją były zupełnie inne niż na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: PL była w innej sytuacji 16.09.06, 10:30 Takie klotnie byly w Polsce i sa ale nie na ten temat. Tarcza przykladem. Chwala Bogu, n/t NATO, EU i Rosji mielismy i mamy w kraju konsensus. Juz po wakacjach, jak widze:) Pzdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: gdzie te klotnie o tarcze?? 16.09.06, 18:43 Powiedzmy zdania sa podzielone. Sluszy sie MON ktory mowi jedno i innych ktorzy mowia drugie. Co swiadczy o braku jednomyslnosci. PF Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 nie było konsensusu, gdyż nie było debaty 16.09.06, 13:29 W sprawie wejście do NATO nie było konsensusu, gdyż nie było na ten temat żadnej debaty. W tym czasie, a była to połowa lat 90 obowiązywała w Polsce teza o "przypadkowym społeczeństwie". A jak wiadomo przypadkowe społeczeństwo jest nieobliczalne i wiele może napsuć, np. wybierając Andrzeja Leppera... Był i inny aspekt -NATO przedstawiano nam jako organizację wręcz pacyfistyczną, gdzie obowiązują standardy, standardy, i jeszcze raz standardy. W odróżnieniu od złej sławy Układu Warszawskiego, gdzie żadne standardy nie obowiązywały a była jak wiadomo jedynie radziecka dominacja. Jak powszechnie wiadomo w NATO żadnej dominacji nie ma i głos takiej np. Litwy znaczy dokładnie tyle samo co Stanów Zjednoczonych. To dzięki NATO nasi żołnierze mogą poznawać wiele egzotycznych krajów, w których nigdy nie mieliby żadnych szans przebywać. Ponadto mogą zwiedzać te kraje korzystając przy tym z uroków typowych dla turystyki ekstremalnej, na co tych chłopców z Pcimia czy innych Lipek nigdy by nie było stać. I to wszystko stało się możliwe dzięki NATO! Nasi przywódcy wykazują w tej materii niezwykłą zresztą troskę, a szczególnie pan Radosław Sikorski, którego taka ekstremalna turystyka wystrzeliła na same szczyty (władzy) i tylko chamy z "Nie" powodowane polską zawiścią przykleiły mu z tego powodu sowiecką ksywkę "afganiec". A w odwodzie mamy jeszcze Iran - kraj rozległy i dziki, gdzie niejeden mężczyzna będzie mógł okazać się polskim "rambo", szczególnie gdy z jego dziewczyną w Pcimiu nic mu nie wyjdzie. Słowem same plusy i to te dodatnie! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: nie było konsensusu, gdyż nie było debaty 16.09.06, 14:27 Trafne podsumowanie istoty polskiego pędu do NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dzięki 16.09.06, 14:57 Oooo, jesteś jedną z nielicznych osób na tym forum piszącą zawsze z sensem i zawsze ciekawie. W dodatku masz dar, którego Ci zazdroszczę - nie dajesz się wciągnąć w "pyskówki" z różnymi nieborakami. Mnie niestety czasem (ostatnio już jednak rzadziej) ponosi, a to nic nie wnosi (do dyskusji). Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jak slodko. 16.09.06, 15:04 Zacznijcie sobie walentynki wysylac. "Rżnij karabinem w bruk ulicy! Twoja jest krew, a ich jest nafta!" Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Popros do dyskusji fritz.fritza.. od razu poziom 16.09.06, 15:39 adrenaliny i niedorzecznosci wzrasta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Popros do dyskusji fritz.fritza.. od razu poz 16.09.06, 18:01 Ojej, lepiej nie wywołuj wilka z lasu... Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Evo 17.09.06, 10:20 Staram się nie "potykać" z osobnikami takimi jak zigzaur, borrka i paru innych, nie ze względu na ich poglądy, a jedynie z prostego powodu że nie potrafią oni właściwie bronić swoich racji i uciekają się zwykle do oszczerstw. Moim zdaniem przeczy to głównej idei takiego Forum. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Bronic swoich racji ? 17.09.06, 11:00 One same sie bronia. A agenciakow nalezy osmieszac. Wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Bronic swoich racji ? 17.09.06, 11:09 borrka napisał: > One same sie bronia. > A agenciakow nalezy osmieszac. > Wystarczy. To jest właśnie klasyczny przykład "dyskusji", o jakiej wspominał Herr7. PS: Co to takiego / kto to taki "agenciaki"? Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 "agenciak" sam się ośmiesza 17.09.06, 11:10 Zeby kogoś ośmieszyc trzeba być choć trochę bystrzejszy od niego. Narazie się Ci to borrka nie udaje. Ale próbuj dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: "agenciak" sam się ośmiesza 17.09.06, 11:14 Twoja ocena akurat wisi mi zupelnie, mein Herr. A za agenciakow uwazam dosc liczne nicki "udajace" Polakow. Pisze o nickach, bo byc moze to zaledwie jeden pracowity mlodszy atache z takiej, czy innej ambasady. Tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 fantasta jesteś borrka! 17.09.06, 11:20 A co tam u Was w Rawie Ruskiej? Czym teraz handlujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Fantasta jestes, mein Herr 17.09.06, 11:22 Pytaj raczej o Rawe Mazowiecka. Wiecej sensu chociaz. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: "agenciak" sam się ośmiesza 17.09.06, 11:23 borrka napisał: > > A za agenciakow uwazam dosc liczne nicki "udajace" Polakow. > Pisze o nickach, bo byc moze to zaledwie jeden pracowity mlodszy atache z > takiej, czy innej ambasady. Dziękuję za wyjaśnienie. Takie ono raczej..."mądre inaczej", ale to, zapewne, nie Twoja wina... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Czyzbys poczul sie dotkniety osobiscie? 17.09.06, 11:28 Wlasciwie, to nie Ciebie mialem na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czyzbys poczul sie dotkniety osobiscie? 17.09.06, 13:04 borrka napisał: > Wlasciwie, to nie Ciebie mialem na mysli. I bardzo dobrze, nie ma powodu! Poza wszystkim - jestem kobietą... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Evo 17.09.06, 14:10 herr7 napisał: > Staram się nie "potykać" z osobnikami takimi jak zigzaur, borrka i paru >innych, nie ze względu na ich poglądy, a jedynie z prostego powodu że nie >potrafią oni właściwie bronić swoich racji i uciekają się zwykle do >oszczerstw. To właśnie mam na myśli pisząc "pyskówki". Krytykuję sposób prezentowania poglądów. Same poglądy mogą sobie oni mieć inne, zwierzyniec boży jest bogaty. Inna rzecz, że bez takich jak oni egzemplarzy w USA Bush nigdy by nie doszedł do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Po co sięgać aż za ocean? 17.09.06, 14:14 eva15 napisała: > Krytykuję sposób prezentowania > poglądów. Same poglądy mogą sobie oni mieć inne, zwierzyniec boży jest bogaty. > Inna rzecz, że bez takich jak oni egzemplarzy w USA Bush nigdy by nie doszedł > do władzy. Przykłady mamy pod nosem... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Po co sięgać aż za ocean? 17.09.06, 14:18 Teü prawda, choć w PL rozkład statystyczny jest chyba inny. Zdaje się, że "borrkopodobnych" można spotkać mniej więcej w podobnych ilościach z lewa i z prawa sceny wyborczej. W USA natomiast Demokraci mają większy "nabór" wśród ludzi światłych, wykształconych (np. na uniwersytetach). Odpowiedz Link Zgłoś
borrka NATO nie jest oczywiste dla Ukraincow. 16.09.06, 10:49 To wydaje sie nam dziwne, ale Ukraincy rzeczywiscie maja dosc podzielone zdania na temat NATO. Mam na mysli prawdziwych Ukraincow, a nie Rosjan zyjacych na Ukrainie. Nie do konca potrafie to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: NATO nie jest oczywiste dla Ukraincow. 16.09.06, 13:09 Co w tym dziwnego? Nikt im nie wmawia przez długi czas , że ze strony Rosji istnieje jakies realne zagrożenie militarne. Więc to całe NATO nie wydaje im sie potrzebne. Mam krewnych na Ukrainie - Ukrainców, jak najbardziej, na dodatek zwolennicy Timoszenko - nie wiedzą po co im NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To rzeczywiscie sie zdarza i dlatego mnie dziwi. 16.09.06, 13:35 Ukraina doznala bez porownania wiecej cierpien ze strony Wielkorusow, niz nawet Polska. Setki lat okupacji, pacyfikowanie zrywow niepodleglosciowych (np. Mazepa, spalenie Siczy), przesladowania religijne Unii, Holodomor, krwawe rozprawienie sie z antykomunistycznym ruchem niepodleglosciowym, wszystko to winno nauczyc Ukraincow wiekszej ostroznosci wobec Rosji. Rosja stanowi zagrozenie dla cywilizacj europejskiej, w tym Ukrainy. Nawet ta dzisiejsza, slaba i nie liczaca sie politycznie, probuje prowadzic polityke mocarstwowa poprzez szantaz energetyczny. Jeszcze bardziej niebezpieczny jest mozliwy rozpad Federacji w konflikcie z radykalizujacym sie Islamem Azji Centralne. Dla sasiadow oznacza to niekontrolowana migracje na niezwykla skale. Dlatego dziwi mnie ta niefrasobliwosc Ukraincow. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: To rzeczywiscie sie zdarza i dlatego mnie dzi 16.09.06, 13:51 borrka napisał: > Ukraina doznala bez porownania wiecej cierpien ze strony Wielkorusow, niz > nawet Polska. Weź pod uwagę, że na dzisiejszej Ukrainie mieszka bardzo wielu owych "Wielkorusów", także będących obywatelami Ukrainy. > Rosja stanowi zagrozenie dla cywilizacj europejskiej, w tym Ukrainy. Widocznie Ukraińcy (w większości) są innego zdania. > Dlatego dziwi mnie ta niefrasobliwosc Ukraincow. A może - po prostu - nie chcą marznąć w zimie? I nie bardzo widzą, co by im mogło dać zamienienie współpracy z Rosją na - wielce problematyczną - bliższą współpracę z zachodem. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka W sumie... 16.09.06, 13:57 Piszesz prawde, poza okresleniem "wspolpraca". Nie chdzi o wspolprace. Chodzi o rabstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: W sumie... 16.09.06, 14:24 Zgadzam się, Borrka. Zapomniałam o cudzysłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: To rzeczywiscie sie zdarza i dlatego mnie dzi 16.09.06, 14:22 Widocznie,sa zle poinformowani o wlasnej historii! Twoje braki, Poczciwcze! Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: To rzeczywiscie sie zdarza i dlatego mnie dzi 16.09.06, 14:25 Czyzbys uwazal,ze Zachod narzuca Ukrainie rabstwo? Robisz postepy! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: To rzeczywiscie sie zdarza i dlatego mnie dzi 16.09.06, 16:02 naf-naf napisał: > Czyzbys uwazal,ze Zachod narzuca Ukrainie rabstwo? Robisz postepy! To pytanie wydaje mi się bezprzedmiotowe; ważne jest, co sądzą Ukraińcy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: NATO nie jest oczywiste dla Ukraincow. 16.09.06, 13:36 Niech sobie już teraz zrobią referendum w tej sprawie, a okaże się, że wejście Ukrainy do NATO popiera +/- 20% obywateli. I będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Premier i prezydent Ukrainy kłócą się o to, czy.. 16.09.06, 17:01 Jakie wartości oferuje swoim członkom NATO? Oprócz wydumanych w Washingtonie wojen antyterrorystycznych w Afganistanie i Iraku nic pożytecznego. No to i ma rację Premier Ukrainy. Niech Polska włazi Amerykancom bez mydła; Ukraina nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Po co Ukrainie faszystowskie NATO? 16.09.06, 20:13 Kolejne mięso armatnie w Iraku i Afganistanie? Służyć i szczekać jak USA każą? Tolerować tajne wiezienia CIA, tak jak inni "sojusznicy" USA? Może prowokować bezskuteczną "tarczą antyrakietową"? Janukowycz nie jest jednak tak głupi, jaki inni palanci... Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 Ukraińskie media mówią prawdę o komuchach.Nasze ni 18.09.06, 01:43 e! Piękny cytacik: "Okazuje się, że z Janukowyczem nie można zawierać porozumień na słowo, lecz wyłącznie na piśmie, i to najlepiej w obecności notariusza" - ironizuje internetowa "Ukrajinska Prawda". Bo tak to zawsze z komuchami jest! Wyeliminowali z życia publicznego pojęcie honoru i nie wiedzą teraz co ono oznacza. Kłamcy, intryganci, zdemoralizowani i skorumpowani aferzyści! Ot, i tyle o nich! Odpowiedz Link Zgłoś