pantera01 21.09.06, 06:20 Slusznie, dyskusja z pastuchami muzulmanskimi ma taki sens jak dyskusja z wielbladami tych pastuchow. I tak nic do nich nie trafi. Przeciez wierza w tego pedofila Mahometa! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
12a212 kolaboranci zmieniają front? 21.09.06, 08:18 ciekawe, że antyizraelska i antyzachonia Gazeta publikuje taki tekst. Widocznie stwierdzili, że ich Wierni sprzymierzeńcy ich też zamkną. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Dragi szkodzą 21.09.06, 09:10 GW antyizraelska? To według ciebie największym przyjacielem Żydów był Hilter. Co do antyzachonii, wskaż co miałeś na myśli, albo i gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Bardzo dobry artykul 21.09.06, 10:59 Choc szkoda ze i tak nie dotrze do zamknietych mozgownic ludzi politycznie poprawnych... Dobruchanie islamu bedzie miec taki sam skutek, jak dobruchanie hitlera.. Historia lubi sie powtarzac, a europa nie wyciaga nauk nadal Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz68 Ten artykuł to rasistowski wybryk - karalny! 22.09.06, 06:58 Ten artykuł to jest podsycanie rasitowskich resentymentów! To skandal, że coś takiego ukazuje się w Polsce i to do tego w gazecie, która dotąd szczyciła się rzekomo tolerancją.Poza tym muzułmanie mają absolutną rację - wypowiedź Ratzingera była kretyńska i dolewająca oliwy do ognia w sztucznie odgórnie, głównie przez rząd Stanów Zjednoczonych organizowanej "wojnie kultur". Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: Ten artykuł to rasistowski wybryk - karalny! 22.09.06, 17:37 Do diabła ! czy nie wolno już mieć własnego zdania tylko dlatego że może urazić to jakąś nadpobudliwą emocjonalnie część wyznawców Proroka, w dodatku niewątpliwie podpuszczonych przez rodzimych speców pd religii politycznej. Bo przecież ci pokojowo protestujący dżentelmeni na pewno tego wykładu nie słyszeli i nie czytali. A chodziło o JEDNO zdanie z XIV wuecznego dialogu !!!! A swoją drogą zadziwajacy jest ten sojuszu Lewaków z ekstemisami religijnymi. To powinowactwo wynika chyba tylko z nienawiści do obszaru kulturowego z którego pochodzą. Aha, przeczytaj sobie Dobry Człowieku "źródło wszelkiego zła" J. Kaczmarskiego powinno dać się znaleźc w sieci)To o was o nas i o nich... Pax Vobiscum / Szalom Alejchem/ Salam Allejkum Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kiedy USA zbombarduje Iran? 21.09.06, 14:17 Kiedy USA zbombarduje Iran? Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Kiedy USA zbombarduje Iran? 21.09.06, 14:20 Mam nadzieje, ze zanim Iran zbuduje Bombe. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Dość przepraszania 21.09.06, 08:29 Boze jak ja sie ciesze, ze wreszcie zaczely sie odzywac glosy rozsadku, wzywajace do obrony wolnosci slowa, zagrozonej narastajaca agresywnoscia, buta i bezczelnoscia muzulmanow. Droga Pani Applebaum, dziekuje Pani za ten tekst z calego serca. I jednoczesnie gratuluje ksiazki o Gulagu. Odpowiedz Link Zgłoś
numat Re: Dość przepraszania 21.09.06, 08:39 Trzeba powstrzymac populacje tych fanatykow. Nie chce pewnego dnia sie obudzic w islamskiej europie. Nie chce mieszkac wsrod fanatykow, goscinna europo. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Dość przepraszania 21.09.06, 11:38 numat napisał: > Trzeba powstrzymac populacje tych fanatykow. > Nie chce pewnego dnia sie obudzic w islamskiej europie. > Nie chce mieszkac wsrod fanatykow, goscinna europo. To splywaj do Polski, nikt cie nie prosi abys mieszkal w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Widzisz... 22.09.06, 09:03 ...palancie, my jestesmy u siebie. Islam - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
stagra Dość przepraszania 21.09.06, 08:40 Zadziwiające jest to, że protest w obronie naszych europejskich "wartości" jest tak mało słyszalny. W pełni uzasadnione byłoby, gdyby podniosła się w europie i ameryce fala oburzenia na tę sterowaną akcję w świecie islamu. Nic takiego nie miało miejsca. Tu słowa w dyskusji, a tam niszczenie mienia, zabójstwa. Jaka nierównowaga! Cóż, wolność słowa, dogadzanie czytelnikom, rozdrobnienie podmiotów uprawiających dziennikarstwo. Zatem, wypowiadać może się każdy- "pożyteczny idiota", bezmyślny dziennikarzyna, agent "wiadomych" sił islamu, prostacki i naiwny pacyfista; tak jest u nas. Po drugiej stronie mamy, jak się okazuje, sprawny aparat działający na zlecenie, rzesze bezmyślnych wyznawców islamu, których jedyną lekturą były wersy koranu. Ci, którzy krytykują politykę Busha nich odpowiedzą na pytanie, jaki byłby świat, gdyby nie polityka amerykańska? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Dość przepraszania 21.09.06, 08:52 Nic dodac nic ujac.Dobrze, ze wreszcie pojawia sie co raz wiecej takich glosow. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Dość przepraszania ??? 21.09.06, 08:54 OK Ja wszystko rozumię Instytucja papieża jest tak nowoczesna, iż podobno jest on niekwestionowanym Głosem Boga. Zaś islam jest bardziej prymitywny, bo Mahomet uwazał się za człowieka i człowieczemu Jezusowi oddawał szacunek, jako prorokowi, nie Bogu. Bo jak stary, żydowski dowcip mawia "ja mogę uwierzyć, iż Maryja powiła dziecko, bedąc dziewicą, ale że awantury w domu nie było - to uż nie uwierzę". Przepraszam za bezczelność, ale skoro liczymy, która religia jest bardziej "głupia" - takie są efekty. Choć pono Żydzi, Chrześcijanie, Muzułmanie w tego samego "jedynego Boga" wierzą. Więc Benedykt nasty nie jest moim Bogiem, podobnie jak Jahwe, który napalmem "ddżył" na Sodomę i Gomorę. Ani Mahomet dowodzący swej sprawiedliwości i prawa bombami Ani jak Jezus - jest w 2-3 ewangeliach opowieść jak przeklnął drzewo, by uschło, bo oliwek na nim nie znalazł "choć nie była pora ku owocowaniu" Jest jakaś mieścina w Palestnie, gdzie mieszka kilkanaście izraelskich rodzin. Chroni ich parę setek żołnierzy. Także dlatego, iż parę lat temu jakiś Izraelczyk wszedł do tamtejszego meczetu i z karabinu maszynowego zabił kilkadziesiąt osób. Mężczyzn, kobiet i dzieci. Oszołom? Ponieważ do tego meczetu dochodzi się obok izraelskiego osiedla, nad ulica wiszą siatki, by zatrzymywały rzucane granaty i gówna. To także jest prawda, podobnie jak granaty i gówna rzucane w druga stronę, choć mniej w mediach widoczna. Ja zaglądałem do blogów młodych Arabów i Żydów - nie mających ambicji by zabić wszystkich wrogów,wierzącyh iż kiedyś zaczną ze sobą rozmawiać. To nie jest wojna religijna ani cywilizacyjna. W jednej z opowieści Stanisława Lema, gdzie robot się UCZŁOWIECZYŁ, symbolem były jego gesty "do siebie" - taka jest chyba prawda o Izraelu/Palestnie, Iranie, Iraku itd. Prypominam Kazika Staszewskiego sprzed paru lat "To nie jest wojna boża, to wojna o ropę blisko morza" Któryś z amerykańskich generałów ostatnio wprost powiedział, iz jego kraju nie interesują tereny, gdzie ropy nie ma, najwyżej pietruszka... I jak tu wygląda skądinąd sympatyczny (choć niemiecki) papież Benedykt... Odpowiedz Link Zgłoś
norymberga3 u Ciebie pomieszanie z poplątaniem! 21.09.06, 09:01 Zgadzam się całkowicie z głosem rozsądku, jaki zaprezentowała pani Applebaum. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Dość przepraszania ??? 21.09.06, 09:12 Japolak, wielkie sorry, ale ja sie zgubilem w polowie Twojego postu. Za cholere nie rozumiem co chciales powiedziec. Moglbys jakos w paru slowach strescic mysl przewodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Dość przepraszania ??? 21.09.06, 10:58 darthmaciek uprzedzil mnie .Tez mam to pytanie :czy to belkot poplatany ,czy byc moze jakis " skrot myslowy " japolak zdecydownie powinien wyjasnic o co mu chodzi ,albo najlepiej napisac o czyms innym. Odpowiedz Link Zgłoś
stagra Re: Dość przepraszania ??? 21.09.06, 09:15 mój drogi, zamiast tego długiego wstępu, nieszczególnie spójnego, mogłeś bardziej lapidarnie, byłoby łatwiej cie zrozumieć. Masz rację- nie jest to wojna cywilizacyjna, ani religijna, ale po prostu wojna. Mamy barbarzyńców u bram. Trzeba nauczyc sie z nimi porozumiewać, a tam, gdzie trzeba nam z nimi walczyć. Walka to nie tylko bicie się, to dla porządku. Jeszcze jedno- tam, gdzie mamy do czynienia z osobami, symbolami, rzeczami, czyli przedmiotami kultu- winniśmy zachować umiar, to przestrzeń, do której kluczem jest słowo- wierzę. Tu nie ma zastosowania zawsze racjonalne myślenie. To tak, jak z udowadnianiem, czy jest Bóg? Kant i ktos jeszcze z filozofów próbowali udowodnić, a drugi obalić dowód, ale to był Kant i ktoś równie mądry. My maluczcy winniśmy zachowywać się z większą pokorą wobec spraw wielkich, nie powinniśmy udowadniać, obalać, tłumaczyc sobie i innym w tramwaju Odpowiedz Link Zgłoś
patman Pięknie napisane 21.09.06, 09:16 A teraz, skoro udało ci się przelać swe myśli na kod ASCII, spróbuj z nich sklecić coś logicznego: ctrl+X, ctrl+V. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.amilo ortografia 21.09.06, 10:14 japolak napisała: > OK > Ja wszystko rozumię Rozumiem. Nieznajomość ortografii na tym forum jest zastraszająca. Czego Was uczą w tych szkołach?? Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Albo nacjonalizmu albo nihilizmu, hi, hi... 21.09.06, 10:24 W zależności od szkoły. Na ortografię tak czy inaczej nie starcza już czasu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stagra Re: ortografia 21.09.06, 10:30 wiesz, czasem bardziej zależy mi na przekazaniu treści niż na formie, wiem, jednak, że trzeba się starać Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 Dość przepraszania 21.09.06, 08:54 Jeszcze trochę i na codzień bedziemy przepraszac tych dzikusów, za wolnośc słowa, tolerancję, kobiety bez czadorów na basenach i facetów bez kałachów na ulicach. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy2099 Z wielbladami tych pastuchow byloby prosciej 21.09.06, 09:11 Nie masz racji. Dogadywanie sie z wielbladami byloby prostsze. A dlaczego ??? Bo wielblady nie wierza w tego pedofila z mekki. Odpowiedz Link Zgłoś
ajanaa Re: Z wielbladami tych pastuchow byloby prosciej 21.09.06, 13:32 LICZ SIE ZE SLOWAMI. Nazywasz pedofilem kogos, kto nim NIE BYL. OBRAZASZ w ten sposob mnostwo ludzi! Jesli formuujecie swoje tak samo skrajne mysli, jak te co niektorych muzulmanow, to zdobadzcie sie na szacunek!!!!! Jestem katoliczka, ale oburza mnie, w jaki sposob sa nazywani przez niektorych ludzi muzulmanie! A wypowidz papieza wcale nie byla taka sobie nieszkodliwa. W najbardziej bezposredni sposob, jak tylko mozliwe, zaatakowal religie muzulmanska i to po pontyfikacie Jana Pawla II, ktory byl absolutnym pionierem w porozumieniu pomiedzy religiami, i ktory nie musial za nic przepraszac, bo odnosil sie do wszystkich ludzi z szacunkiem. Czego nie mozna powiedziec o wypowiedzi obecnego papieza, bo byla ona czysta prowokacja i to z ust takiego wielkiego autorytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Z wielbladami tych pastuchow byloby prosciej 21.09.06, 13:37 Mahomet niestety lubil male dziewczynki. Jego ulubiona zona Aisza zostala poslubiona jak miala osiem lat, a zwiazek skonsumowano jak miala dziesiec. I nie byl to przypadek odosobniony. A Benedykt XVI slusznie zaatakowal islam - nasz papiez probowal po dobroci ale niestety nic dokladnie to nie dalo, tylko nasilenie przesladowan chrzescijan w calym swiecie muzulmanskim i narastajaca pogarde i nienawisc do naszej religii. Wiec uwazam, ze csaz juz zeby ktos muzulmanom powiedzial pare slow prawdy. A co do przemocy w islamie to przeczytaj JAKAKOLWIEK biografie Mahometa. Wyjatkowo pouczajaca lektura, zwlaszcza co do eksterminacji wyznawcow innych religii na Polwyspie Arabskim i policje politycznej ds. eliminacji dysydentow powolanej przez "proroka" NA SAMYM POCZATKU dzialalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Akurat katolicy są sami sobie winni 21.09.06, 09:18 Kiedy tylko mogą - sami walczą z wolnością słowa, podciągając niewygodne wypowiedzi pod "obrazę uczuć religijnych". Po prostu mały łobuz trafił na łobuza trochę większego, i tyle. Nie ma się czym podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Akurat katolicy są sami sobie winni 21.09.06, 09:23 Ryssio, przepraszam, ale to nieprawda. W calej Europie (nawet w Polsce) - mozna krytykowac papieza, a nawet w niewybredny sposob sobie z niego robic jaja. Niestety, jesli sprobuje sie zrobic nawet niewinny zart rysunkowy o Mahomecie, konsekwencje moga byc bardzo powazne - np. koniecznosc ukrywania sie przez nastepne wiele lat pod grozba rozstania sie z tym swiatem. Wiec naprawde nie porownujmy rzeczy nieporownywalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Nieprawda? A Nieznalską sądzono na księżycu? 21.09.06, 09:42 Oczywiście to co pisałem wcześniej nie oznacza, że popieram muzułmańskie barbarzyństwo. Po prostu, pewna rezerwa Zachodu i niechęć przed zaangażowaniem się w obronę papieza bierze się chyba właśnie stąd, że sumienie strony zaatakowanej też nie jest czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Nieprawda? A Nieznalską sądzono na księżycu? 21.09.06, 11:15 Czy Nieznalska ukamienowano? Chyba nie. A rezerwa Zachodu bierze sie glownie z tchorzostwa politykow i z nienawisci lewicowych (niestety wciaz dominujacych na arenie publicznej) intelektualistow do chrzesciajnskich lub jak kto woli zydowsko-chrzescijanskich korzeni europejskiej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Prezentujesz moralność Kalego 21.09.06, 11:22 Represje z tytułu obrazy (w mniemaniu wyznawców) wiary katolickiej akceptujesz, represje z tytułu obrazy (w mniemaniu wyznawców) wiary muzułmańskiej uznajesz za barbarzyństwo. I potem się dziwisz, że taka postawa znajduje jedynie umiarkowane zrozumienie w państwach cywilizowanych :-). Co zaś do judeochrześcijanskich nkorzeni wspólczesnej cywilizacji europejskiej, to nie widzę związku. Ma ona wiele korzeni, z których akurat judeochrześcijanskie są istotne, ale nie bardziej niż poganskie grecko- rzymskie, czy neutralne światopoglądowo oświeceniowe, na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
veritas4 Re: Prezentujesz moralność Kalego 21.09.06, 12:01 Już zostaw tę Nieznalską - trafił się nadgorliwy prokuratorzyna ot i co,parę babinek zapikietowało, nikt nie złamał życia autorce a wręcz przeciwnie - miernota tylko wypłynęła..Jeżeli już chcesz się tak bawić to może nazwisko Berg coś ci mówi...Zgoda wojna to wojna ale nie można lekceważyć tej rytualnej otoczki. Można olać te wywrzaskiwania brodatych gości do kamery oraz potrząsanie karabinami, ale można się też tym wkurzyć. A na marginesie dodam, że muzułmanie bardziej się brzydzą wolnomyslicielami niż szczerymi wyznawcami Boga. I do Ciebie są skierowane te karabiny nawet, a może nawet tym bardziej, jeżeli uważasz, że papierz to taki śmieszny starowinka w białym fartuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Wiesz, mnie cała sytuacja raczej bawi 21.09.06, 12:12 bo oto katolicy zaplątali się we własne sidła, co pokazało obłudę praktyki politycznej katolicyzmu. A muzułmanów bać się nie mam powodu. Są zapóźnieni cywilizacyjnie i dla świata zachodniego niegroźni. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Prezentujesz moralność Kalego 21.09.06, 13:26 A coz to za represje spotkaly te Pania, o ktorej mowisz? Czy ktos ja zabil (jak tego holenderskiego rezysera) lub zmusil do ucieczki z kraju (jak Taslime Nasreen w Bangladeszu lub tego Afganczyka co przeszedl na chrzescijanstwo)? Czy moze oblano ja kwasem jak tureckie dziewczyny w Niemczech, ktore chodza na randke z nie-muzulmaninem? Porownujmy rzeczy porownywalne. A co do korzeni cywilizacji europejskiej - o szczegolnosci naszego kontynentu i jego duchowych potomkow zadecydowala Biblia, czy tego chcesz czy nie chcesz, gdyz nawet Oswiecenie jest potomkiem chrzescijanstwa. I zawsze, kiedy Europejczycy probowali czegos innego konczylo sie katastrofa - nazizmem (gdy probowali powrotu do poganstwa) lub komunizmem (gdy probowali ateizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Popełniasz trzy zasadnicze błędy w rozumowaniu 21.09.06, 14:06 1. Nie chcesz dostrzec, że spór dotyczy zasad (wolno atakować religię czy nie) - duchowni muzułmańscy też żadają przeprosin, a nie głowy papieża. Chodzi im o to samo co duchownym katolickim - aby nieprawomyślne wypowiedzi na tematy (około) religijne nie miały miejsca. 2. Błędnie usiłujesz sprowadzić rozwój cywilizacji do pierwiastka religijnego - podczas gdy wiele dziedzin wiedzy w ogóle pod taką klasyfikację nie podpada. Jakie od strony religijnej jest prawo rzymskie? A fizyka? 3. Nie dostrzegasz, że iddee bądź instytucje wyrastające na jakimś podłożu nie muszą mieć cokolwiek wspólnego ze współczesnymi kontynuatorami tegoż. Przykładowo, współczesna myśl neokonserwatywna w USA ma u podłoża trockizm ,zaś historycznie kształtowała się w nurcie myśli politycznej amerykanskiej lewicy zwuiązanej z partią demokratyczną. Czy z tego powodu wolno nam nazwać Wolfowitza komunistą? Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Popełniasz trzy zasadnicze błędy w rozumowani 21.09.06, 14:20 Dziekuje Ci za ciekawa i przejma odpowiedz. Na punkt 3 niestety nie jestem w stanie odpowiedziec - za cienki jestem w historii filozofii. 2. Fizyka i prawo rzymskie maja sie moze i nijak do religii - ale czy nie zastanawia Cie, ze cywilizacja, ktora wyciagnela swiat z barbarzynstwa, poczynajac od XV wieku, powstala wlasnie na tym malym azjatyckim polwyspie, jakim jest Europa? W jedynym miejscu gdzie (czysto przypadkowo?) dominowalo chrzescijanstwo? Przeciez inne cywilizacje (Indie Chiny, nawet Islam) mialy i wiecej czasu i wiecej ludzi i wiecej srodkow. 3. Co do punktu 1 - sledztwo prokuratorskie, ktore (jesli sie nie myle) w koncu zadnej krzywdy tej kobiecie nie zrobilo, to zdecydowanie nie jest to samo co nozem po gardle, bomba w tlum albo kwasem po twarzy. Zasady czy nie zasady. I na Boga, jesli uwazasz, ze w Polsce nie mozna kpic z Kosciola albo nawet Matki Boskiej to kup sobie jakis numer NIE (albo lepiej pozycz, zeby temu lysemu k...owi kabzy nie nabijac). O ile sie nie myle nikt jeszcze redakcji tego smiecia nie spalil i nikt czegos takiego nie planuje (lacznie ze mna). Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Rewolucja naukowa na Zachodzie to renesans 21.09.06, 14:40 i, szczerze mówiąc, ciężko by było udowodnić jakiś szczególnie wielki udział chrześcijaństwa w tym przełomie. Dlaczego akurat wtedy, a nie przez pierwsze 1500 lat historii chrześcijastwa? Dlaczego akurat w zachodniej Europie, a nie w Polsce, na Rusi czy w chrześcijanskiej Afryce? Jak słusznie zauważyłeś, przez większość historii po Chrystusie kraje chrześcijanskie ustępowały poziomem cywilizacyjnym innym obszarom kulturowym. Ale co najważniejsze, NIE MA TO ŻADNEGO ZNACZENIA we wspólczesnym sporze z radykalnym islamem - bowiem nam (tzn. światu Zachodu) chodzi o uznanie przez świat islamski takich wartości jak demokracja, wolność gospodarcza czy wolność słowa. I akurat tu Kościół Rzymskokatolicki zajmuje pozycję - delikatnie mowiąc - okrakiem na barykadzie. A że motłoch muzułmański pali kościoły? Kwestia różnicy w rozwoju cywilizacyjnym, nie wyznania. W Polsce i nie tylko też palono na stosach np. za ateizm. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Rewolucja naukowa na Zachodzie to renesans 21.09.06, 14:56 No trudno, nie przekonam Cie do tego, ze chrzescijanstwo sprawilo, ze Zachod przegonil inne cywilizacje - chociaz dla mnie nie podlega to watpliwosci, musze pomyslec nad lepszymii argumentami. Dlaczego uwazasz, ze Kosciol Katolicki zajmuje pozycje przeciwne demokracji, wolnosci slowa i wolnosci gospodarki? Ja jeszcze pamietam niejakiego JP II, ktory w 1979 roku powiedzial trzy tylko slowa: "Nie bojcie sie" i niedlugo pozniej wolnosc slowa, demokracja i wolny rynek odzyskaly ogromny obszar swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio To że Kościół jest przeciwny wolności słowa 21.09.06, 15:12 wynika z jego czynów - a mianowicie z poparcia dla ograniczania wolności wypowiedzi. Przytaczałem już wyżej przykłady, dodam też np. że w niedawnym sporze o karykatury Mahometa Kościół stanął po stronie oburzonych muzułmanów. Oczywiście nie należy przez to rozumieć, że Kościół jest zawsze i wszędzie za cenzurą. On tylko by wolał, żeby "nieprawomyślne" treści nie docierały do czytelnika czy widza, i dąży do tego różnymi metodami. Kościół współczesny jest rzeczywiście zwolennikiem demokracji, ale znowuż nie jest to jakaś immanentna cecha religii chrześcijańskiej - po prostu organizacja dostosowala się do dzisiejszych czasow. Współcześni komuniści też są z reguły demokratami. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: To że Kościół jest przeciwny wolności słowa 21.09.06, 15:27 No coz, w tym jednym punkcie przynajmniej sie (o pare centymetrow) wycofales, wiec uznaje to za dobry moment, zeby podziekowac i zakonczyc dyskusje. Robie to tym chetniej, ze skoro stawiasz na rowni chrzescijanstwo i komunizm, to dalsza dyskusja rzeczywiscie nie ma sensu. Ja co prawda kiedys tez bylem zdecydowanym wolnomyslicielem i jak czytalem o niektorych fragmentach historii Kosciola i chrzescijanstwa to mi sie noz w kieszeni otwieral - ale z czasem mi przeszlo. Czego i Tobie szczerze zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Nie ma powodu żeby ich nie zrownywać 21.09.06, 15:32 - jeżeli oceniamy ich dostosowanie do dzisiejszych realiów. Umiejętność dostosowania raczej świadczy o nich dobrze :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek "Dlaczego akurat wtedy?" 23.09.06, 13:50 > Dlaczego akurat wtedy, a nie przez pierwsze > 1500 lat historii chrześcijastwa? Pierwsze kilka wiekow chrzescijanie byli przesladowana mniejszoscia. Nastepne pare wiekow cywilizacja w ktorej zyli byla zalewana najazdami barbazyncow a chrzecijanie byli zajeci rozwijaniem teologii i chrystianizacja ogolu ludnosci (wlaczaja najezdzcow). Po upadku zachodniej czesci Rzymu kilka stuleci zajelo organizowanie zachodniej Europy. Po Wielkiej Schizmie pareset lat zajelo stworzenie systemu mysli scholastycznej i systemu uniwersytetow. Wtedy dopiero wspolczesna nauka, renesans i cywilizacja jaka znamy stala sie mozliwa. Nie odrazu Rzym zbudowano! Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: Akurat katolicy są sami sobie winni 22.09.06, 17:50 ryssio napisał: > Kiedy tylko mogą - sami walczą z wolnością słowa, podciągając niewygodne > wypowiedzi pod "obrazę uczuć religijnych". > Po prostu mały łobuz trafił na łobuza trochę większego, i tyle. Nie ma się czym > > podniecać. At mały poganinie nie jesteś człowiekiem Księgi więc szczególnie do ciebie zwrócone jest o potrząsanie karabinami i bułatami ! Szkoda że ci brodacze zapomnieli, że "z Ludźmi Księgi można się spierać tylko uprzejmie" Odpowiedz Link Zgłoś
kukulsky Dobrze mówi - wódki jej dać! 21.09.06, 09:35 Przepraszajmy za to że jesteśmy na wyższym poziomie ewolucji, że mamy u siebie wolność słowa, że jesteśmy otwarci na różne kultury. Dość tego! Jak tym Arabusom się nie podoba to wracać do siebie! I wara od Zachodu! A my przestańmy wreszcie lizać d.pe islamofaszystom bo to robi się śmieszniejsze niż karykatury Mahometa! Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Dobrze mówi - wódki jej dać! 21.09.06, 11:04 kukulsky 21.09.06, 09:35 + odpowiedz Przepraszajmy za to że jesteśmy na wyższym poziomie ewolucji, że mamy u siebie wolność słowa, że jesteśmy otwarci na różne kultury. Dość tego! Jak tym Arabusom się nie podoba to wracać do siebie! I wara od Zachodu! No nie bardzo jestesmy na wyzszym "poziomie ewolucji" sadzac po twoim wpisie I mam pytanie : skad dokad maja wracac "arabusy" ? Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Dobrze mówi - wódki jej dać! 21.09.06, 11:17 Do siebie. Jak im sie nie podoba Europa to droga wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
biber Dość przepraszania 21.09.06, 09:41 Znalazłem kiedyś w necie sparafrazowane słowa niemieckiego duchownego Martina Niemoellera z czasów II wojny: "Kiedy budowali meczety, milczałem - mamy przecież wolność wyznania. Kiedy wzywali do zabijania niewiernych, milczałem - mamy przecież wolność słowa. Kiedy wysadzili wieżowce, milczałem - to byli chorzy ekstremiści. Kiedy wywołali zamieszki, milczałem - to wina systemu i błędnej polityki. Kiedy uzyskali większość w parlamencie, milczałem - mamy przecież demokracje. Kiedy wprowadzili w państwie prawo koraniczne a moja żona została ukamienowana za brak chusty na głowie, milczałem - już nie wolno było krzyczeć". Coś w tym jest :-( Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: Dość przepraszania 21.09.06, 09:46 Bardzo dobre!! Dziekuje!! Wydrukuje sobie i zachowam Odpowiedz Link Zgłoś
spotty Re: Dość przepraszania 21.09.06, 11:02 Świetne! To żenujące tak ustępować i przepraszać za coś czego sie nie zrobiło. Dość nadstawiania policzka, nie obrażajmy ale nie pozwólmy sie obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
jerrykot1 Re: Dość przepraszania 21.09.06, 09:49 Słusznie - muzulmanie prowadzą politykę Kalego - im i tylko im wolno wszystko i wszystko co robią, jest jedynie słuszne. Skąd my to znamy? Postawa nietolerancji zawsze budzi mój gniew i oburzenie, obojętnie kto ją prezentuje. Mam dość takiego nieżyczliwego świata i nie chce mi się wierzyć, że wszyscy do takiego stanu rzeczy dążymy. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.amilo oryginał 21.09.06, 09:52 Enough Apologies By Anne Applebaum Tuesday, September 19, 2006; A21 Already, angry Palestinian militants have assaulted seven West Bank and Gaza churches, destroying two of them. In Somalia, gunmen shot dead an elderly Italian nun. Radical clerics from Qatar to Qom have called, variously, for a "day of anger" or for worshipers to "hunt down" the pope and his followers. From Turkey to Malaysia, Muslim politicians have condemned the pope and called his apology "insufficient." And all of this because Benedict XVI, speaking at the University of Regensburg, quoted a Byzantine emperor who, more than 600 years ago, called Islam a faith "spread by the sword." We've been here before, of course. Similar protests were sparked last winter by cartoon portrayals of Muhammad in the Danish press. Similar apologies resulted, though Benedict's is more surprising than those of the Danish government. No one, apparently, can remember any pope, not even the media-friendly John Paul II, apologizing for anything in such specific terms: not for the Inquisition, not for the persecution of Galileo and certainly not for a single comment made to an academic audience in an unimportant German city. But Western reactions to Muslim "days of anger" have followed a familiar pattern, too. Last winter, some Western newspapers defended their Danish colleagues, even going so far as to reprint the cartoons Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Przepraszać ich za zapóźnienienie cywilizacyjne? 21.09.06, 10:13 Za to, że mając miliardy za rope budują sobie pałace ze złota, kupuja oprywatne odrzutowce, cadiillaki - zamiast zmniejszyć biedę wśród swojej ludności? Bez sensu. Trzeba ich po prostu trzymać za pyski i używać broni szybkostrzelnej do eliminacji tych "ludzi wielkiej wiary". Odpowiedz Link Zgłoś
krytyka.org Milczenie zlotem? 21.09.06, 10:28 Powoli milczenie przestaje byc zlotem a staje sie przyzwoleniem na nieciekawy stan rzeczy... Czy papież ma prawo do wolności słowa: krytyka.org/pokaz_opinie.php?id=59 Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Milczenie zlotem? 21.09.06, 11:09 krytyka.org 21.09.06, 10:28 + odpowiedz Powoli milczenie przestaje byc zlotem a staje sie przyzwoleniem na nieciekawy stan rzeczy... Czy papież ma prawo do wolności słowa: ma ,oczywiscie ,ze ma tak jak i kazdy oszolom walacy glupoty w klawisze. A aforyzm o milczeniu itd odpowiednio umiejscowiony zaczyna smierdzxiec filozofia rodem z wychodka Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 A cóż nam grozi? Że fundamentalizm katolicki 21.09.06, 10:40 zostanie zastąpiony islamskim? Czy ja wiem, co gorsze? Może ajatollachowie na początku nie będa sie tak panoszyć, jak nasi księża? Odpowiedz Link Zgłoś
spotty Re: A cóż nam grozi? Że fundamentalizm katolicki 21.09.06, 11:05 Religia to pozory, przez które wycierpiało i zginęło wielu ludzi. Artykuł jest głosem rozsądku, broni zasad, a nie wiary. Jeśli miałabym się z kimś jednoczyć przeciwko agresji i fanatyzmowi, to mogę z chrześcijanami, z kimkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: A cóż nam grozi? Że fundamentalizm katolicki 21.09.06, 11:12 Piwi77, wybacz, ale chyba swiadomie prowokujesz. W kazdym chrzesciajnskim kraju mozesz byc sobie niewierzacym jesli Ci sie tak podoba, albo zmienic wyznaniena chrzescijanskie i nic Ci za to nie grozi. Ksiadz moze Cie wytknie palcem z ambony (zreszta slusznie) ale to maksimum. Sprobuj oglosic ze jestes niewierzacy nawet w tak umiarkowanym kraju jak Jordania lub Maroko (nawet nie wspomne o Arabii Saudyjskiej lub Iranie) albo jeszcze lepiej sprobuj przejsc z islamu na cokolwiek innego - nie pogrozenie palcem Ci grozi, ale szybki (lub powolny) zgon. Wiec nie truj Odpowiedz Link Zgłoś
veritas4 Śmieszny jesteś z tym fundamentalizmem 21.09.06, 12:09 Zapóżniony zagończyk wymachujący szabelką na opuszczonym przez wszystkich polu bitwy - to ty. Kościół już dawno stępił ostrze krucjaty, a ty jeszcze go kijem szturchasz odważniaku. Trochę odpowiedzialności za słowo. To że nie podobają Ci się pewne zwyczaje w społeczności której żyjesz, nie zwalnia Cię od myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Re: A cóż nam grozi? Że fundamentalizm katolicki 21.09.06, 14:22 Ciemnota i ciemnota sie wypowiada na nie znane sobie tematy! Jedź ciemniaku do Iranu , to i zdanie zmienisz. Obyś nie dożył rozprawy muzułmanów ze światem cywilizowanym, Odpowiedz Link Zgłoś
sterridder Dość przepraszania 21.09.06, 11:10 racja, nie ma co przesadzać z podlizywaniem się agresywnemu islamowi. Ale też nie ma co uważać tej całej Applebaum za wyrocznię. Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Dość przepraszania 21.09.06, 11:15 racja, nie ma co przesadzać z podlizywaniem się agresywnemu islamowi. > Ale też nie ma co uważać tej całej Applebaum za wyrocznię. Bez przesady,nikt nie uwaza tej Pani za wyrocznie.napisala zupelnie normalny artykul i tym razem na odmiane samodzielnie....jej slawna ksiazka Gulag,sklada sie glownie z przytaczanie ,tego co inni napisali i powiedzieli .Ale kazdy orze jak moze.( to tak ,przy okazji) Odpowiedz Link Zgłoś
airdawid Zgadzam sie... 21.09.06, 11:13 Zgadzam sie jak najbardziej z autorka! Za co przepraszac, przeciez oni zapracowali na wizerunek swojej religii (dlaczego buddyzm sie zle nie kojarzy?!). Po drugie, czy oni kiedykolwiek za cos przeprosili? Czy przeprosili za niewinnych ludzi zabitych w zamachach? NIE! Nie dosc, ze przyjezdzaja do Europy, dostaja prace, zasilki, edukacje i godne warunki zycia to dalej jej nienawidza. Ja bym ich wszystkich pozbieral i wyslal do ich rodzinnych krajow. Jezeli Europa lub Ameryka im nie pasuje to po co tam siedza? Niech sobie prowadza te psychopatyczne wojny religijne i zamachy na swoich podworkach! Ja juz mam dosc ich tematu i rz..ac mi sie juz chce ty co slysze! Nie podoba sie? To spowrotem do Pakistanu, Afganistanu, Iraku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Zgadzam sie... 21.09.06, 11:39 airdawid napisał: > Jezeli Europa lub Ameryka im nie pasuje to po co tam siedza? Jest w Polsce sporo ludzi, ktorym przeszkadza Europa. Po co inni Polacy chetnie jada do Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
ulti_x odp o watku o rokosowskim 21.09.06, 11:38 vale oto i odpowiedz szybko bo mam troche pracy Hm ciekawe ze temat zniknol ;) > 1. Wolno sie nie zgadzac... Ten tekst to niemalze histryczny manifest w stylu Oriany F. pani sie na arabach niezna albo znac niechce i w tekscie ksztaluje ich obraz jako kompletnych barbazyncow- co jak wiemy prada niejest. > 2. Radek Sikorski... Czasy sie zmieniaja i polityka poszla do przodu, pokaz mi jakis innych ministrow oborny z podwojnym obywaltelstwem uwiklanych w podejrzane kontakty w waszyngtonie (w sensie fundacje wspierane przed DoD i pokrewne). To ze wykorzytano procedury demokracji wlace nieoznacza za wybor byl wlasciwy. > 3. W czym Anna Applebaum przypomina Wasilewska? No wlasnie ze szkodzi... podjudzajac ludi przeciwko sobie szkodzi tez i polsce Internacjonalizm 4 miendzynarodowki dzis zastepuje internacjnalizm korporacji czerpiacych zyski z wojny np takiej jak ta w iraku, a ta pani pisze dla nich. > 4. Radek Sikorski nie decyduje o... Gdyby byla u nas prawdziwa demokracaj to pewnie by tak bylo ale nie jest. Nasz beznadziejny minister - Fotyga jest tylko uwiklanym w wojny personalne figurantem. Kartofel na polityce zagranicznej sie niezna, pozatym PiS ma dlugi za kampanie wyborcza (zgadnij u kogo) wiec kto pociaga za sznurki ??? > 5. Zaangazowanie w Afganistanie Nie powinno nas zabraknac... Przestan... z Takimi haslami sam zaczynasz jak Sikorski > 6. Atak Amerykanow na Ale nasz udzial w Iraku bledem nie byl.... Akurat!!! Problem w tym ze to taki wirtualny sojusz (lepiej by bylo zebysmy go niemusieli wyprobowywac) ktory kosztuje nas wiele a zyski sa bardzo mgliste szczegolnie ze cierpi na tym nasza polityka lokalna. Pkt 7 Reprezentuje wnikliwa wiedze rodem z wiadomosci o 20.00 albo gazety ¨fakt¨ i z pewnosci poprawia samopoczucie czlonka najwspanialeszej z cywilizacji. to by bylo na tyle aha i jeszcze jedno tobyl Kit a nie kij :) salu2 Ulti_x Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: odp o watku o rokosowskim 21.09.06, 13:20 1. Dlaczego uwazasz, ze nie me u nas prawdziwej demokracji? Dlatego, ze wygral ktos inny niz uwazasz ze powinien? 2. Niestety swiat muzulmanski ostatnio jawi sie jak banda ciemnych barbrzyncow. 3. Nie sadze zeby autorka pisala dla jakiejkolwiek korporacji - to tylko ograny chwyt "a kto za nia stoi" - bo przeciez niemozliwe, zeby ludzie pisali tylko dlatego, ze uwazaja, ze trzeba powiedziec cos co im sie wydaje wazne i prawdziwe. 4. Powinnismy byc w Afganistanie, tak jak reszta Zachodu. Zdania nie zmienie. 5. U kogo to PiS ma dlugi za kâmpanie wyborcza, ktore czynia go dyspozycyjnym w polityce zagranicznej - niedomyslny jestem, chetnie sie doksztalce 6. Oczywiscie ze lepiej zebysmy nie musieli wyprobowywac sojuszu z USA - ale lepiej, ze go mamy, niz zebysmy znowu byli sami z golym tylkiem miedzy Niemcami i Rosja 7. Twojego siodmego punktu niestety kompletnie nie rozumiem. Za kit tez dziekuje - tez sie przyda, moze zaloze Zwiazek Zbieraczy Kitu (nie wiem czy Ty tez czytales to w szkole?...) ----------- "It is always a pleasure to meet a Jedi" Jango Fett Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Amerykanskie problemy to nie europejskie problemy 21.09.06, 11:49 Niestety muzulmanie dali sie porwac do nienawisci rowniez wobec Europy wskutek uczestnictwa kilku sprzedajnych skur...w slugusow w bandyctwach USA Europa powinna tych sprzedajnych dupkow wystawic na muzulanski odstrzal i wyraznie sie wobec nich zdystansowac. Trzeba pokazac, ze nie ma zadnego, jednolitego antymuzulmanskiego frontu, zdystansowac sie wobec USA i ich slugusow. I niech sobie te dupki klna na Europe, muzulmanow i islam. A ja sie napije chetnie dobrej herbaty u mojego przyjaciela Hani z Libanu, zjem jego wysmienita baranine a slugusy niech sobie buduja mcDonaldy Odpowiedz Link Zgłoś
ulti_x Re: Amerykanskie problemy to nie europejskie prob 21.09.06, 12:19 No wlasnie.... jak ladnie napisane popieram u. Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Amerykanskie problemy to nie europejskie prob 21.09.06, 13:37 A ja sie napije chetnie dobrej herbaty u mojego przyjaciela Hani z Libanu, zjem jego wysmienita baranine a slugusy niech sobie buduja mcDonaldy kanibalizm !!! baran je baranine !! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofforr Dość przepraszania 21.09.06, 12:03 Witam, Ostatnie wydarzenia najdobitniej dowodzą, że idea dialogu i zbliżenia pomiędzy religiami, zapoczątkowana przez JPII, jest tylko pustym frazesem. Nie było i nie ma autentycznego kontaktu pomiędzy chrześcijaństwem i islamem. Nie traktujmy zatem muzułmanów w Europie Zachodniej, szczególne imigrantów, którzy przybyli do Francji, Holandii, etc. w latach 60, 70 XX wieku, jako Europoejczyków różniących się od nas tylko wyznaniem. Ich wizja świata jest znacząco różna od naszej. I są oni niestety dla nas zagrożeniem, co czujemy podświadomie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekd7 Dość przepraszania 21.09.06, 12:46 prędzej czy pożniej spuszczą na zachód atomówkę i rozpętają swój ogólnoświatowy dżdihad, a EU bedzie sie dziwić bo 'przecież cały czas przepraszali' - czasem zagrożenie lepiej zduścić póki to możliwe w zalążku a nie czekać aż pożar będzie nie do opanowania... Odpowiedz Link Zgłoś
albergied Dość przepraszania 21.09.06, 13:04 Primo: Zająć się wreszcie kontrolą treści edukacyjnych wsączanych w mózgi uczniów szkół muzułmańskich. To zadanie ONZ i wszelkich organizacji międzynarodowych, do których także należą państwa islamskie. Secundo: Zachód stać na to, by uporawszy się z egoizmem koncernów naftowych niedopuszczających konkurujących z ropą paliw i innych żródeł energii wreszcie zapewnić sobie niezależność od arabskiej ropy. Zrzedną miny jaskiniowców, gdy petrodolary przestaną płynąć złotą strugą do ich zakrwawionych kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: Dość przepraszania 22.09.06, 17:46 albergied napisał: > Primo: Zająć się wreszcie kontrolą treści edukacyjnych wsączanych w mózgi uczni > ów > szkół muzułmańskich. To zadanie ONZ i wszelkich organizacji międzynarodowych, > do których także należą państwa islamskie. > Secundo: Zachód stać na to, by uporawszy się z egoizmem koncernów naftowych Jestem za: energia termojądrowa (więcej środków na badania i nie czekać aż ropa sięgnie 200$ za baryłkę) plus odnawialne źródła energii (oze) i nagle skończą się pieniążki na finansowanie terroryzmu i dywersji ideologiczej. > niedopuszczających konkurujących z ropą paliw i innych żródeł energii wreszcie > zapewnić sobie niezależność od arabskiej ropy. Zrzedną miny jaskiniowców, gdy > petrodolary przestaną płynąć złotą strugą do ich zakrwawionych kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś