Dodaj do ulubionych

Fenomenalne forum.

25.09.06, 11:45
Dyskusja na forum w temacie : „ZGADZAM SIĘ Z ADAMEM MICHNIKIEM” przerosła
moje skromne oczekiwania. Zwracam uwagę szczególnie na następujące
wypowiedzi :
Sz. P. rmstero – Cytuję : Myślę również, że należałoby docenić jego wkład w
to co niezaprzeczalnie dobre. ... Z zaangażowania wynikła Polska, na której
rozwój i wygląd Michnik nie ma, aż tak dużego wpływu. Polska tysiąca idei,
sprzecznych wyobrażeń, żalów, rozczarowań. Ponieważ grupa inicjatorów
demokratycznych przemian nie była liczna, grupa tych, którzy sądzą, że należy
im się szacunek znacznie liczniejsza, a armia rozczarowanych ogromna -
prowadzenie dialogu z każdym musi być trudne, ba - jest chyba niemożliwe.
Sz. P. galoty – Cytuję : Dyktatura inteligencji i biurokracji.
Przedstawiciele to najczęściej partie socjaldemokratyczne, rzadziej
liberalne, centrolewicowe. Środkami do wprowadzenia tej dyktatury i jej
utrzymania były i są skomplikowane i nieprzejrzyste systemy prawne,
powiązania elit obejmujących różnego rodzaju funkcje państwowe, sądownicze
itp. władza w mediach i co jest cechą charakterystyczną. Nie istotna jest
opcja polityczna funkcjonujących w ramach tej dyktatury. Szybkie przyjaźnie
dyktatur : Kwaśniewski, Michnik, Urban itd. Przypomina to swego rodzaju
teatr, gdzie są quasi demokratyczne, odrębne partie jednakże, gdy dyktatura
elit jest zagrożona to współpracują one bardzo ściśle w celu utrzymania tej
władzy i nie wydania państwa obywatelom.
Sz. P. wiktoriaka – Cytuję : Czy obywatele to tylko "prości" ludzie, a
wykształciuchy i inteligencja, to jakaś gorsza kategoria. Mam wystarczająco
dużo lat, żeby pamiętać czasy kiedy głoszono podobne poglądy. Sól ziemi to
był lud pracujący miast i wsi, a inteligencja to był podejrzany element.
Sz. P. allspice – Cytuję : Ostatnio Adam Michnik milczy. Czekamy na tekst o
naszej, aktualnej współczesności. Czy milczenie oznacza pogodzenie się z
rzeczywistością ? Nikt nie może p. Michnikowi zabronić wypowiedzi na ważne
tematy dotyczące Polski i jej problemów w GW, która stworzył i na której
forum często zabieramy głos. Zabieramy 'my', a dlaczego nie 'On'?
Sz. P. rsrh – Cytuję : Był kilkanaście lat "hamulcowym" pozytywnych przemian
w Polsce wraz ze swoim prasowym "organem"! Ja nie kwestionuję zachowań
Michnika przed sierpniem! Chodzi o jego rolę w III RP! A tak na marginesie-
istnieje także odmienna ocena wydarzeń przed okrągłym stołem i roli jaką
odegrali Mazowiecki,Kuroń ,Michnik i oczywiście Wałęsa. A wracając do
Michnika i pozostałych - to oni, a nie pani czy ja są beneficjantami przemian
w Polsce , to kolejne mioty komuchów uwłaszczyły się na majątku państwa.
Sz. P. maria-anna – Cytuję : Jest to niezwykle surowa ocena i p. Michnika i
GW. Osiągnięciem tamtych sierpniowych wydarzeń jest pluralizm oraz wolność
głoszonych poglądów. ... Wiem, jak skomplikowanej materii dotykamy - chcemy
dokonać oceny czasów, w których żyjemy. Jest to niezwykle trudne. Mamy obraz
dni, mamy przed oczyma ludzi...po latach zmienia się ocena zdarzeń, bo
jesteśmy mądrzejsi o wiedzę dotychczas poufną. Mam na myśli teczki, donosy,
kryptonimy itd. Wiem także, że i OS i Magdalenka do "pięknych kart" naszej
historii nie należą.
Sz. P. beatrix17 – Cytuję : Największy absurd polega wg mnie na tym, że nie
dyskutuje się z poglądami , ale potępia człowieka . Dla mnie kiedyś Adam
Michnik był autorytetem - intelektualistą o szerokich europejskich
horyzontach, z pewnością wyprzedził swoją epokę . Nigdy nie ukrywał swoich
lewicowych poglądów. Nie ma też według mnie wątpliwości, że jego zasługi w
uczynieniu z Polski kraju wolnego są niezaprzeczalne. Czy ten kraj jest
lepiej, czy gorzej rządzony to inna sprawa. Myślę nawet, że rzeczywiście Adam
Michnik miał swego czasu wpływ na oblicze władzy, a również próbował
legitymizować ją używając swego autorytetu. Uważam, że nie zyskał na tym
niczego, a co więcej jego milczenie dziś wydaje mi się być milczeniem
człowieka, który zobaczył rzeczy, których widzieć się nie spodziewał.
Sz. P. interr – Cytuję : "prawdy, prawdy jak chleba..." na forum gazWyb
POTRZEBA.
Sz. P. ja.wars – Cytuję : Niedopuszczalne jest zabijanie Polaków nędzą w III
RP. Czy Michnik też protestuje przeciw temu? Pokażcie, gdzie on solidaryzuje
się publicznie z milionami oszukanych, okradzionych i zniewolonych Polaków po
złodziejskich przemianach po 1989 r.

Szanowny Panie Adamie Michnik . Zwracam się do Pana. Czy zdezerterował Pan ze
statku, który nazywa się „wolność i demokracja” ? Kiedy Szanowny Pan był
młody, warto było walczyć i nadstawiać karku za wolność i demokrację w
Polsce, a teraz kiedy może Pan zrobić dla nas dużo więcej, to Szanowny Pan
całkowicie zaniemówił ? Głosy przytoczone powyżej świadczą, że są ludzie,
którzy nie wybaczą Panu przerwanej walki. To całe polskie społeczeństwo Pana
wywindowało, zapewniło intratną posadę i wysoki poziom życia materialnego i
intelektualnego, po to, by miara Pana wspaniałych czynów mogła być
spotęgowana i mieć jeszcze bardziej wielki i pozytywny wpływ na Polskę,
Polaków, ich życie i satysfakcję zamieszkiwania w kraju. Cisi
bohaterowie „Solidarności” z roku 1980, tacy choćby, jak ja, przez lata
powstrzymywali się od realizacji osobistych kontaktów z Panem, ufając w to co
Pan robi i nie chcąc przeszkadzać. Wypina się Pan na nas w pół drogi i
mówi : „Ja się już nasyciłem, nie będę dalej walczył dla Was.” ? „Polacy już
mnie nie obchodzą.” „Niech się martwią, ci co mają liszaje, moja skóra
czysta.” ? Czy chce Szanowny Pan zmarnować, przepić, strwonić, całą resztę
swojego mądrego życia ?
Obserwuj wątek
    • maria-anna Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 12:15
      "kiland"- dziękuję za uznanie dla autorów postów na forum pt Zgadzam się
      z Adamem Michnikiem. Nie było to proste,gdyz piszemy o ważnym dla Polski
      człowieku,a obecnie odczuwamy Jego brak, w postaci ważnych dla nas ,Jego
      komentarzy ,dotyczących naszej współczesności i rzeczywistości.
      Na uwagę zasługuje także fakt,że we wszystkich postach,a szczególnie
      pańskim,daje się zauważyć troska o Polskę i jej przyszłość.
      • maureen2 Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 12:29
        czasy GW już minęły
        • cookies3 Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 12:45
          Tak.Teraz sa czasy Naszego Dziennika , TW Trwam i RadiaM.
          • maureen2 Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 12:50
            nie należy wpadać w skrajności
            • cookies3 Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 13:10
              Ale rzeczywistość najlepiej odczytuje się przez kontrasty.
              • kiland Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 19:21
                Tak właśnie Sz. P. maureen2 i Sz. P. cookies3, dwoje SB-ków rodem z PRL-u, na
                forum przypominają nam, jak fenomenalne forum można babrać i niszczyć. Polacy,
                nie dajmy się tym PRL-owskim prowokatorom i zboczeńcom, jak nie dawaliśmy się
                prowokować do roku 1980. Znów stwórzmy wobec nich bierny opór. Polsko wróć !
                • maureen2 Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 19:27
                  nie ważne są stare dzieje, ważne co robi się teraz, odcinanie kuponów od dawnej
                  świetności.
                • cookies3 Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 19:29
                  Megaloman.
                  • kiland Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 20:40
                    Szanowne Forum.
                    Czy nie zauważyliście Państwo, że na moje mocne zarzuty pracy w PRL-owskim SB,
                    ani Sz. P. maureen2, ani Sz. P. cookies3, nawet nie zaprotestowali ? Czyżby to
                    byli dyżurni GW, którzy tak zjadliwie i bezmyślnie gnoją Polaków nawet na forum
                    GW, a może zwłaszcza na forum GW. Sz. P. Naczelny Redaktorze, jeśli tak to
                    proszę zwolnić ich ! Niech zacznie Pan w końcu oczyszczać swoją redakcję !
                    • cookies3 Re: Fenomenalne forum. 25.09.06, 20:55
                      Panie "kiland". Basta.Czy mamy z "mauren2" mówić,że nie jesteśmy wielbłądami?
                      To są pańskie insynuacje i urojenia,i z nimi,przynajmniej ja, nie bedę
                      polemizowac.Wszystko ma swoje granice w tym i pańska nieprzyzwoitość.
                      Czy słowo "megaloman" jest panu znane? To je powtórzę. Jest pan megalomanem:(.
                      • kiland Re: Fenomenalne forum. 26.09.06, 07:26
                        Sz.P. maureen2 i Sz.P. cookies3
                        Co prawda Sz. P. mauren swoją odpowiedzią, jakby mi przytaknął, i mnie
                        sprowokował do snucia domysłów, ale jeśli się pomyliłem i wyciągnąłem
                        nieprawidłowy wniosek, to chylę głowę i z pokorą przepraszam. Nie należę do
                        ludzi, którzy nie potrafią się przyznawać do błędów. Ale jeśli można prosić,
                        unikajcie Sz. P. dyskusji na "forum" w formie rozmowy takiej, jak na "czacie".
                        Na forum pożądane są wypowiedzi bardziej wyważone, przemyślane merytorycznie i
                        choć trochę wyczerpujące zagadnienie, no może nie referaty, ale i takie są
                        dopuszczalne w toku bardziej rozwiniętej dyskusji intelektualnej forumowiczów.
                        To tylko na "czacie" stosuje się krótkie zaczepne i bardziej lub mniej miłe,
                        lub nawet opryskliwe i pogardliwe odzywki. Na kulturalnym forum nie należy
                        takich odzywek stosować. Wskazane jest też unikanie wszelkich insynuacji, obelg
                        i inwektyw. A wtedy to będzie dopiero genialne forum. Życzę kultury na forum.
                    • trudny99 Re: Fenomenalne forum. 07.10.06, 22:02
                      kiland napisał:

> Szanowne Forum.
                      > Czy nie zauważyliście Państwo, że na moje mocne zarzuty pracy w PRL-owskim SB,
                      > ani Sz. P. maureen2, ani Sz. P. cookies3, nawet nie zaprotestowali ? Czyżby to
                      > byli dyżurni GW, którzy tak zjadliwie i bezmyślnie gnoją Polaków nawet na forum
                      >
                      > GW, a może zwłaszcza na forum GW. Sz. P. Naczelny Redaktorze, jeśli tak to
                      > proszę zwolnić ich ! Niech zacznie Pan w końcu oczyszczać swoją redakcję !

Musiałby zacząć od siebie !..

• kiland Re: Fenomenalne forum. 07.10.06, 22:19
                        trudny99 07.10.06, 22:02 + odpowiedz

kiland napisał:

> Szanowne Forum.
                        > Czy nie zauważyliście Państwo, że na moje mocne zarzuty pracy w PRL-owskim
                        SB,
                        > ani Sz. P. maureen2, ani Sz. P. cookies3, nawet nie zaprotestowali ? Czyżby
                        to
                        > byli dyżurni GW, którzy tak zjadliwie i bezmyślnie gnoją Polaków nawet na
                        forum
                        >
                        > GW, a może zwłaszcza na forum GW. Sz. P. Naczelny Redaktorze, jeśli tak to
                        > proszę zwolnić ich ! Niech zacznie Pan w końcu oczyszczać swoją redakcję !

Musiałby zacząć od siebie !..

Sz. P. trudny99
                        Nareszcie doczekałem się na te słowa i oskarżenia pod moimi adresem !
                        Teraz chciałbym, żeby któś się pod tym podpisał. Nareszcie będę miał pierwsze
                        pieniądze za pomówienia. Sz. P. Adamie Michnik. Mówi Panu to coś ?
            • taus Bo to czasu FAKT'u nadeszły 26.09.06, 00:28
              tak mi sie wyniki sprzedarzy przypomniały (gw na 2 miejscu :P)
              • kiland Mądrość. 26.09.06, 10:49
                Nie upadaj na duchu. Puki mądrość jest tylko szeptem, nic po niej. Kiedy jest
                głosem donośnym, jest napomnieniem do czynów. Kiedy jest krzykiem, to już po
                niej tylko płacz i żal pozostał.
                • maureen2 Re: Mądrość. 26.09.06, 13:32
                  kto za dużo wymyśla ten mądry nie jest.
                  • kiland Re: Mądrość. 26.09.06, 14:10
                    Sz. P. maureen
                    Czy to ma znaczyć, że naukowcy, wynalazcy, racjonalizatorzy, filozofowie,
                    pisarze i wszyscy ci ludzie, którzy sypią pomysłami, jak z rękawa, wymyślają
                    różne nowe rozwiązania techniczne, gospodarcze, społeczne, albo przynajmniej
                    bawią się nauką, filozofią i literaturą, nie są ludźmi mądrymi według Sz. P. ?
                    Nie chcę urazić Sz.P., ale czy głęboko zastanowił się Sz. P. nad tym co pisał ?
                    • maureen2 Re: Mądrość. 26.09.06, 14:21
                      w przypadku naukowców,wynalazców finis coronat opus , natomiast w innych przy
                      padkach jest to czasami przelewanie z pustego w próżne krętą drogą
                      • kiland Re: Mądrość. 26.09.06, 17:26
                        Sz. P. maureen
                        To według Sz. P. tylko naukowcom i wynalazcom dane jest prawo do wymyślania
                        nowych rzeczy ? Zatem, całej reszcie ludzi trzeba zabronić wszelkich nowych
                        pomysłów ? Jakie nauki i gdzie Sz. P. pobierał ? Czy jeszcze w PRL-u, czy już w
                        nowej rzeczywistości III Rzeczpospolitej ? Co to za prześwietne szkoły Sz. P.
                        kończył, że zabraniano w nich samodzielnie myśleć ? Bo dzisiaj do matury to
                        uczą i zmuszają młodych ludzi do samodzielnego myślenia i wyciągania wniosków.
                        • eon3 Nie-mądrość 26.09.06, 17:43
                          Wydawało mi się że obserewcja tej dyskusji sprawi mi przyjemność.
                          Ale niestety skończyło się jak zawsze.Dwóch Polaków skoczyło sobie do gardła i
                          pewnie sami nie wiedzą z jakiego powodu, bo mam nadzieję że nie powodu
                          całkowicie opozycyjnych stylów wypowiedzi jakie prezentują.Bo poglądów, a tym
                          bardziej wynikających z nich argumentów, niestety nie poznałem.
                          • kiland A jednak mądrość ! 27.09.06, 07:52
                            Sz. P. eon3
                            Sz. P. trochę ma racji, przyznaję. Na niektóre głosy wręcz nie należałoby
                            odpowiadać, bowiem albo są prowokacyjne i zaczepne, albo naiwne i głupie. Tak
                            też sobie myślałem, ale z drugiej strony, forum uważam za wspaniałą szkołę dla
                            ludzi młodych, w wypowiadaniu i artykułowaniu swoich poglądów, jeszcze
                            niedoświadczonych, a chcących spróbować dyskusji na forum i w prezentacji
                            poglądów zacząć się ćwiczyć i nabierać potrzebnego im doświadczenia. Ich
                            poglądy mogą być czasami głupie, naiwne , niewykształcone, niedopracowane,
                            czasami tylko nie przemyślane. Młodzi wówczas potrzebują naszej pomocy w
                            wykształcaniu tych poglądów, a wtedy bez wytykania błędów w ich myśleniu,
                            czasami bardzo drastycznego, obejść się nie może. Zwłaszcza, że trzeba to robić
                            w sposób krótki, jasny, przekonywujący, ale czasem też bezpardonowy. Zwłaszcza,
                            że ostatecznie nie wiadomo, czy w końcu, interlokutorem jest rzeczywiście osoba
                            młoda i niedoświadczona, czy osoba dorosła, ale za cel dla siebie na forum
                            uznająca naruszenie spokojnie rozwijającej się dyskusji merytorycznej,
                            prowokację i obrzucanie inwektywami ? Ja z kolei, z nawyku nauczycielskiego,
                            nie żałuję młodym tej pomocy i nauki ze swej strony. Moje wypowiedzi są czasami
                            ostre i do bólu proste, ale staram się, aby nie były obraźliwe i nie zawierały
                            insynuacji, obelg i inwektyw. Czasami tracę cierpliwość i nie zawsze do końca
                            mi się to udaje. Ale przynajmniej się staram. Chcę pomóc młodszym i mniej
                            biegłym w pisaniu postów. Najlepiej pisać je w programie „word”, poprawić błędy
                            ortograficzne i gramatyczne, a potem kopiować tekst do posta forum.
    • rmstemero Re: Fenomenalne forum. 26.09.06, 17:38
      kiland napisał:

> Dyskusja na forum w temacie : „ZGADZAM SIĘ Z ADAMEM MICHNIKIEM” prz
      > erosła
      > moje skromne oczekiwania.

Ano przynajmniej porozmawialismy sobie. Mimo roznic pogladow. A to w dzisiejszej
      Polsce to juz duzo. Nieprawdaz?
      • kiland Re: Fenomenalne forum. 27.09.06, 16:34
        Sz. P. rmstemero
        Cytuję : "Mimo różnic poglądów." Zdumiewa mnie bardzo to stwierdzenie. Czytając
        Sz. P. wypowiedzi na forum czuję z nich tak niebywałą bliskość naszych poglądów
        politycznych i ideowych, że wręcz niemożliwym wydaje mi się, że cokolwiek nas
        może dzielić, może tylko ten komputer i odległości geograficzne. Wszak z Ziemii
        Lubuskiej do Warszawy jest trochę nazbyt daleko. Nam bliżej jest do Berlina.
        Ciekawi mnie z czego wyciąga Sz. P. takie niepokojące mnie wnioski ? Przecież
        SZ. P. w ogóle mnie nie zna. Ja Sz. P. też nie znam, ale szczególnie spodobało
        mi się w Sz. P. tak mądry, rozważny i przyjazny stosunek do rozmówców. Też to,
        że stanęła Sz. P. w obronie naszego GURU polskiego intelektualizmu ! Jestem, co
        prawda "pół intelektualista" z racji profesji "magister inżynier mechanik" ( na
        studiach nie nauczano nas nauk humanistycznych ), ale muszę się pochwalić, że
        samodzielnie studiowałem socjologię i filozofię. Nawet napisałem w 1980 pracę
        doktorską, niestety stan wojenny ją obalił i spalił !!! Zazdroszczę Sz. P. tak
        bliskich kontaktów merytorycznych i politycznych z Adamem Michnikiem. ( Chłopie
        nie zmarnuj siebie, tego co zrobiłeś i tego co jescze możesz dla Polski zrobić.
        Taki ładunek emocji i wiedzy może rozsadzić twój łeb ! ) "Pij, ale z umiarem!"
        • rmstemero Re: Fenomenalne forum. 27.09.06, 16:48
          Ach to bylo skierowane do ogolu a nie jedynie do inicjatora watku.
          A jesli chodzi o dlugosci i szerokosci geograficzne to dzisiaj akurat jestem w
          Genewie. Pogoda problematyczna.

kiland napisał:

> Sz. P. rmstemero
          > Cytuję : "Mimo różnic poglądów." Zdumiewa mnie bardzo to stwierdzenie. Czytając
          >
          > Sz. P. wypowiedzi na forum czuję z nich tak niebywałą bliskość naszych poglądów
          >
          > politycznych i ideowych, że wręcz niemożliwym wydaje mi się, że cokolwiek nas
          > może dzielić, może tylko ten komputer i odległości geograficzne.
          • kiland Re: Fenomenalne forum. 27.09.06, 17:03
            Sz. P. rmstemero
            Cytuję : "Ach to było skierowane do ogółu, a nie jedynie do inicjatora wątku."
            Przepraszam, ale tytuł wątku jest "Zgadzam się z Adamaem Michnikiem ". To w
            końcu Sz. P. zgadza się z Adamem Michnikiem , czy nie ? Czy już Sz. P. się upił
            i zapomniał o Polsce ? Zazdroszczę Sz.P. tej możliwości. Żyję w biednej Polsce.
            • rmstemero Re: Fenomenalne forum. 28.09.06, 11:57
              kiland napisał:

> Sz. P. rmstemero
              > Cytuję : "Ach to było skierowane do ogółu, a nie jedynie do inicjatora wątku."
              > Przepraszam, ale tytuł wątku jest "Zgadzam się z Adamaem Michnikiem ". To w
              > końcu Sz. P. zgadza się z Adamem Michnikiem , czy nie ? Czy już Sz. P. się upił
              >
              > i zapomniał o Polsce ? Zazdroszczę Sz.P. tej możliwości. Żyję w biednej Polsce.

Odnosze wrazenie ze rozmawiamy troche "obok siebie". Z faktu ze ktos dzies zyje
              nie wynika dla mnie ani poziom wypowiedzi ani - co moze Sz.P. wprawic w
              zdumienie - monopol na racje. Nie jest ani moja wina ani okolicznoscia
              obciazajaca ze wczoraj bylem w Genewie, dzisiaj siedze za biurkiem w Berlinie a
              jutro wieczorem bede w Polsce. Czasy przywiazania obywatela do miejsca
              zamieszkania jak chlopa do ziemi skonczyly sie definitywnie - przynajmniej dla
              mnie i wielu znanych mi ludzi ktorym determinacja, obrotnosc, wyksztalcenie lub
              po prostu wartosc rynkowa pozwala na zycie i prace w wielu krajach. Polska jest
              istotnie biednym krajem - jednak bieda ta wynika jedynie po czesci z uwarunkowan
              historycznych. Jej glownym motorem jest mentalne zacofanie naszych rodakow nie
              potrafiacych wyobrazic sobie jakie rezerwy w nich tkwia, jakie mozliwosci
              otwieraja sie przed jednostkami i ze patriotycznym aktem jest podjecie ryzyka,
              wyjscie z zascianka i cieplych bamboszy a nie tkwienie w iluzorycznem wiezieniu
              ktorego granice wyznaczaja niemoznosc, frustracja, niemoc i pretensje do innych.

Lacze wyrazy szacunku i prosze o rezygnacje z aluzji dotyczacych moich nalogow.
              Maja one charakter wysoce spekulatywny i sa one nie tylko nieprawdziwe ale w
              obliczu faktu ze nie znamy sie osobiscie rowniez niewiarygodne.

Jesli chodzi o Adama Michnika to wypowiedzialem sie juz wczesniej. Nie widze
              pszeszkod aby z nim polemizowac, sam rowniez czasem z nim sie nie zgadzam. To
              nie umniejsza jednak mojego szacunku dla jego osiagniec przed 1989 rokiem ani
              mojej wdziecznosci za to co wowczas robil. O czasie po 1989 roku nie moge
              dyskutowac - za malo wiem o tym co sie naprawde dzialo w Polsce i nie wiem komu
              mozna zaufac. Oskarzanie Michnika o to ze Polska w 2006 nie jest zgodna z
              oczekiwaniami ktore niektorzy z nas mieli dajmy na to 20 lub 30 lat temu jest
              dla mnie duza przesada i naduzyciem.
              • kiland Re: Fenomenalne forum. 28.09.06, 13:24
                Przepraszam, ale moje głupie tym razem zdanie, wzięło się z tego, że czesto
                domniemuję u innych osób podobne do mojego własnego zachowanie. Wyjeżdzając za
                granicę, tak myślę, zapewne bym się szczodrze upił, żeby zapomnieć o wszystkich
                moich licznych kłopotach i problemach, które pozostawiłem w kraju i na ten
                krótki czas jakby mnie one nie dotyczyły. Przepraszam, za moje niestosowne i
                kontrowersyjne wypowiedzi, ale są to też, jakby moje próby psychologicznej
                obserwacji interlokutora, którego w zasadzie nie znam i nie wiem czego się mogę
                po nim w przyszłości spodziewać. Czy osoba jest zbliżona charakterem do mnie
                czy nie. To bowiem ułatwia potem dyskusję i jednoznaczne rozumienie tekstów.
                • rmstemero Re: Fenomenalne forum. 29.09.06, 14:25
                  kiland napisał:

> Przepraszam,

Drobiazg. Pozdrowienia

rms
    • kormoran222 A kto to jest Adam Michnik 26.09.06, 21:10
      ?
      • kiland Re: A kto to jest Adam Michnik 27.09.06, 13:51
        Sz. P. kormoran222
        Młody człowieku. Po pierwsze Adam Michnik to człowiek, dzięki któremu twoje
        zdanie mogło dziś trafić na to forum i być zademonstrowane całej Polsce. Nie
        musisz, jak dawniej rozklejać ulotek, wypisywać własnych pogladów farbą na
        murach, lub potajemnie po piwnicach i zakamarkach drukować ulotki i gazetki.
        Mało tego, bowiem za owe zademonstrowane przez ciebie poglądy nie grozi ci
        żadne pałowanie, ani areszt, ani zwolnienie z pracy, ani inne reperkusje.
    • kiland Fenomenalne forum. 27.09.06, 19:01
      Na tym wzorowym forum, każdy będzie usatysfakcjonowany odpowiedzią na zadane
      pytanie ? Przemawiam tu w imieniu Adama Michnika. Startujcie polscy DURNIE !
      • eon3 Chyba wyszedł Pan z roli 27.09.06, 19:40
        Kto się ośmieli kontynuować z Panem dyskusję, skoro a priori nazwał go Pan
        durniem?
        Nieładnie Panie Kinland.
        P.S.
        Rada aby korzystać z Worda aby uniknąć błędów ortograficznych lub gramatycznych
        jakoś do mnie nie trafia.
        Uważam że dyskusja na netforum wymaga pewnej dynamiki,i jakoś najbardziej nawet
        zajadli przeciwnicy nigdy nie wyśmiewają się z "literówek".Jeśli chodzi o błędy
        ortograficzne to ten kto zna polski widzi je natychmiast i dzieki temu ma
        dodatkową informację o poziomie interlokutora.
        • kiland Przepraszam ! 28.09.06, 11:10
          Sz. P. eon3
          Przepraszam za swoją ostatnią wypowiedź na forum. To rzeczywiście było brzydkie
          i niemądre. Czekałem na mocną ripostę, myślałem, że posypią się gromy. Chciałem
          sprawdzić, czy moja metoda na oczyszczanie forum z brzydkiej kultury w ogóle ma
          jakiś sens. Może po prostu nikt tego nie zauważa i nie czyta. Myślałem, że
          głosów podobnych do Sz. P. eon3 będzie kilka, a może nawet kilkanascie.
          Niestety problem wprowadzania na forum kultury jest dużo trudniejszy niż się
          tego spodziewałem. Jednak skoro chociaż jedna osoba stała się na tym punkcie
          wrażliwsza, to stwierdzam, że wobec tego, jest sens poprawiania kultury
          wypowiedzi na forum. Myślałem, że nikt moich postów nie czyta. Zwłaszcza, kiedy
          zdarzały się osoby, które podejmowały temat, który już wczesniej był przeze
          mnie podjęty i widać było, że ten ktoś wcześniejszych postów nie czytał, a
          tylko wchodzi w dyskusję, żeby namieszać i komuś ewentualnie dowalić.
          Przepraszam.
        • kiland A jednak Word ! 30.09.06, 10:41
          Sz. P. eon3
          Cytuję : "Rada, aby korzystać z Worda, aby uniknąć błędów ortograficznych lub
          gramatycznych, jakoś do mnie nie trafia. Uważam, że dyskusja na netforum wymaga
          pewnej dynamiki, i jakoś najbardziej nawet zajadli przeciwnicy nigdy nie
          wyśmiewają się z "literówek"."
          Mnie literówki w żadnym względzie nie rażą, chociaż nie raz potrafią mocno
          zniekształcić sens wypowiedzi. Na przykład często się zdarza, że zamiast
          słowo „sąd" lub „sądownictwo" wskoczy w tekst słowo „sad" lub „sadownictwo".
          Czytałem już taki tekst, który mimo tej zmiany słownictwa nie stracił sensu
          merytorycznego, ale za to powstało ogromne zamieszanie i wystąpił brak
          konsekwentnej puenty. Dodatkowym atutem posługiwania się programem „word” jest
          to, że tekst jest więcej niż raz przejrzany i sprawdzony przez autora, a więc
          bardziej przemyślany i wypracowany. Zwłaszcza w przypadku osób bardzo
          impulsywnych, jest szansa do wycofania się w porę ze stwierdzeń obraźliwych,
          ubliżających i niekulturalnych. A nie tylko „enter” i bezpowrotnie poszło
          głupstwo w świat A potem tylko żal i gorycz, czemu to puściłem.
          • eon3 Panie Kiland! 30.09.06, 17:58
            A co Pan powie na temat mojej opinii o Pańskim Idolu A.M?
            Pan A.M praktycznie od 1990 stara się krzywdami jakie czyni Polsce zrównoważyć
            niewątpliwe zasługi jakie poczynił przed tym okresem.
            A teraz lista najważniejszych "dokonań" A.M po 1989-tym.
            1)Kradzież od Solidarności Gazety Wyborczej.
            2)Wprowadzenie relatywizmu moralnego do ocen postaw Polaków: "odpieprzcie się
            od Generała", kumplowanie się ( i obnoszenie się z tym) z Kiszczakiem i Urbanem
            3)Wytworzenie lewicowego "salonu" w celu wykluczenia ze społecznej dyskusji
            patriotycznych Polaków o orientacji prawicowej.
            4)Patronowanie nad obecnym "czarnowidztwem" GW, gdy każdy uczciwy Polak przyzna
            że brakuje nam optymizmu (mówią o tym również obiektywne międzynarodowe badania)
            5)Nauczenie młodej generacji bezkrytycznego zapatrzenia w "starą UE" i pogardy
            wobec własnego kraju (co świetnie widać w ich postach na GW-forach)
            6)Uczestnictwo w wywoływaniu sztucznych problemów, tak jak by nie było dosyć
            prawdziwych vide:"obrona Kuronia"-dęta sprawa wywołana przez samego Michnika
            7)Skuteczne blokowanie powszechnego ujawnienia teczek UB i SB co uniemożliwia
            oczyszczenia atmosfery w kraju (pamiętajmy że Niemcy i Czesi to zrobili i na
            pewno, w kontekście polskiego piekła z lustracją, tego nie żałują)

• kiland Re: Panie Kiland! 01.10.06, 08:43
              Sz.P. eon3
              Napewno wypowiem się na te tematy najstaranniej i najbardziej kompetentnie, jak
              tylko będę potrafił. Najbardziej kompetentnie oczywiście z optyki przeciętnego
              Polaka, daleko gdzieś w kraju poza Warszawą i większymi miastami Polski, gdzie,
              jak jeden z milionów Polaków biorący bardzo aktywny udział w ruchu Solidarności
              i uczestniczyłem w nim jednak w sposób świadomy, przemyślany i nieprzejednany.
              Postawione problemy są trudne, złożone i wielopłaszczyzmowe. Choć mam wyrobione
              zdanie na te tematy, nie chcę wydawać natychmiastowej opinii, swoją odpowiedź w
              tej sprawie chcę bardzo wyważyć i dopracować. Poza tym, przedstawione problemy
              są jakby trochę przerysowane, opisane w sposób bardzo extremalny i tendencyjny.
              Napewno sobie poradzę z ich zrelatywizowaniem, obiektywną analizą i szczerą
              retrospektywą minionych zdarzeń. Jeśli mam się na te wszystkie tematy mądrze i
              rzeczowo wypowiedzieć, proszę o danie mi czasu. Wypowiadać się będę etapami.
              • eon3 Re: Panie Kiland! 01.10.06, 13:03
                Panie Kiland!
                Proszę mi wybaczyć,że nie przejmuję od Pana zwyczaju pisania Sz.P. przed
                nickiem.Po prostu uważam że w internetowym forum trąci to myszką i naraża
                niepotrzebnie na kpiny młodszych forumowiczów którzy poza internetowym
                postem,żadnego w życiu listu szacowną Pocztą nie wysłali.
                Każde medium komunikacyjne ma swój właściwy mu styl i ja osobiście zgadzam się
                z tym że forum internetowe winna cechować zwięzłość,kolokwializm i szybkość
                reakcji w znacznie większym stopniu niż w klasycznej korespondencji listowej.
                Zgadzam się z Panem że należy zwalczać wulgaryzmy i pospolite chamstwo które
                niestety niemal zawładnęło polskimi "netforami".
                Wracając do Pańskiej wypowiedzi.
                Oczywiście moje diagnozy są nieco przerysowane.
                Niestety taki jest język współczesnej medialnej nagonki na prawicowo myślących
                Polaków.Proszę jednak zauważyć że choć być może przerysowane, to jednak moje
                zarzuty pozbawione są epitetów które zastępują argumenty po lewej stronie
                dyskusji a takich to
                jak "oszołomy", "mohery","ciemnogród","faszyzm","nacjonalizm".
                • kiland Re: Panie Kiland! 01.10.06, 16:13
                  Sz. P. eon3
                  Cytuję : „Proszę mi wybaczyć, że nie przejmuję od Pana zwyczaju pisania Sz. P.”
                  Zgadzam się całkowicie, że jest to tylko moja osobista maniera, którą sobie na
                  forum umyśliłem. Jednak zauważyłem, że już znalazła ona kilku naśladowców.
                  Stosując otwarcie w stylu Sz. P. z miejsca łagodzą swoje wypowiedzi, dbają o
                  szacunek dla interlokutora, choć, jak zauważyłem nie wszystkim do końca to
                  jeszcze wychodzi. Niektórzy, choć nie stosują inwektyw, zapominają, by nie
                  stosować także niesmacznych żartów lub obraźliwych sugestii. Chociaż, jak
                  domniemam, i ja nie jestem jeszcze doskonały w uprawianiu tego grzecznościowego
                  nowego stylu na forum.
                  Cytuję : "Proszę jednak zauważyć że choć być może przerysowane, to jednak moje
                  zarzuty pozbawione są epitetów które zastępują argumenty po lewej stronie
                  dyskusji, a takich to ,
                  jak "oszołomy", "mohery", "ciemnogród", "faszyzm", "nacjonalizm".
                  Bardzo miło mi to było przeczytać, zwłaszcza, że także mój stosunek do PIS-u
                  jest też jeszcze nijaki. Nie wiem, co rozgrywają, ale tyle gromów, zniewag i
                  ataków na nich się przypuszcza, że to może świadzcyć, że może akurat próbują
                  skutecznie zrujnować te wszystkie niezdrowe do tej pory i patologiczne elitarne
                  i oligarchiczne układy polityczne i administracyjne w Polsce. Czekam co będzie
                  dalej. Chętnie bym im w ich dążeniach poparł i pomógł, ale niestety jestem z
                  innej opcji politycznej.
            • kiland Re: Panie Kiland! 02.10.06, 08:14
              Sz. P. eon3
              Ad 1 : „Kradzież od Solidarności Gazety Wyborczej”.
              Ja nie rozumiem takich sytuacji, kiedy symbolami zrywów politycznych kupczą
              pojedyncze osoby. To co jest obecnie na Ukrainie woła o pomstę do nieba.
              Podobna sytuacji w Polsce miała prawdopodobnie miejsce w przypadku symboli
              Solidarności. Miliony ludzi walczyło w tym zrywie, nadawało olbrzymią wagę i
              znaczenie tym symbolom, niektórzy stracili za nie życie lub zdrowie, niszczyli
              własne kariery i zasługi , tracili z ich powodu ludzką godność i honor, a jedna
              osoba sobie ten symbol przywłaszcza. To czysta paranoja. Pewna stacja obsługi
              samochodów wywiesiła przed wejściem polską flagę narodową. Były protesty, ale w
              końcu uznano, że wolno im to zrobić, ponieważ do takich ogólnonarodowych flag i
              symboli wszyscy mają prawo, z jedynym zastrzeżeniem, że nie wolno takich
              ogólnonarodowych symboli niszczyć, poniewierać nimi, uchybiać ich godności, lub
              postępować z nimi w sposób ujmujący ich powagi. Moim zdaniem taki sam statut
              winno przypisać się symbolowi Solidarności. Stop kupczeniu symbolami i
              wartościami ogólnonarodowymi. Winno się z nimi postępować, jak z flagą
              narodową. Jeśli szef jakiejś firmy lub organizacji osobiście lub grupowo
              jednoczy i identyfikuje się z tymi wartościami i symbolami, powinno wolno mu
              manifestować to poprzez użycie symbolu dla oznakowania jego firmy. Wolno, z
              zastrzeżeniem tym co dla flagi. Kto korzysta dziś z możliwości wykorzystania
              tego symbolu ? Tylko Związki Zawodowe Solidarność. Ja należałem w 1980 roku do
              Solidarności. Ja te związki tworzyłem w moim zakładzie i mieście. Dlaczego
              nawet się mną nie zainteresowano w roku 1989, a kiedy przyszedłem w r. 1990 z
              prośbą o pomoc, zbyto mnie niczym wroga tych związków. Od tego momentu, ja
              stary członek Solidarności, nie tylko nie należę do tych nowych po 1990 r
              powołanych związków, ale wręcz czuję do nich odrazę i wstręt, a używanie przez
              nich symbolu w imię którego walczyłem, w imię którego narażałem życie i
              zdrowie, choćby w strajku generalnym 13 grudnia 1981 roku, kiedy to do walki z
              nami strajkującymi użyto milicji, wojska, pałek, karabinów i czołgów, uważam w
              wypadku, kiedy mają one wyłączność na używanie tych znaków, za ogromne
              nadużycie. Dla mnie obecny związek zawodowy Solidarności to czysta błazenada.
              Tam obecnie znaleźli się ludzie, którzy za Solidarność i jego symbole nie
              oddali by nawet włosa, a co dopiero narażali zdrowie lub życie. Wkradli się do
              niego zwykli karierowicze i młodociani początkujący politycy prawicowi. Dla
              przykładu, czy też tak kupczy się symbolami Powstania Warszawskiego ? Dlatego
              uważam, że symbole zrywu milionów Solidarności w 1980 roku winny być też objęte
              dzisiaj ochroną dóbr ogólnonarodowych. Korzystanie z tych symboli winno być
              dozwolone wszystkim, którzy się z nimi jednoczą i identyfikują. Wszystkim
              firmom, organizacjom społecznym, partiom, związkom zawodowym, organom tych
              organizacji i firm, gazetom i wszelkim mediom. Wszystko pod warunkiem, że nie
              będzie się symboli bezcześcić i urągać ich godności. Tak potężna fala
              promocyjna tych symboli w Polsce, Europie i na świecie, byłaby zjawiskiem
              imponującym i przynoszącym naszemu krajowi ogromne korzyści prestiżowe,
              ekonomiczne i gospodarcze. Gdyby ktoś nie podpuścił Lecha Wałęsę, żeby odebrać
              GW znaku Solidarności, i nie odebrano by możliwości promocji tego znaku i
              symbolu narodowego Polaków przynajmniej przez ostatnią dekadę, znak pracowałby
              dla Polski w Europie i na całym świecie. Wiem coś o tym, jako marketingowiec.
              • eon3 Re: Panie Kiland! 02.10.06, 21:29
                Panie Kiland! W zasadzie nie odpowiedział Pan na mój zarzut wobec A.M.
                Nie chodzi mi tylko o znaczek (godło)Solidarności ale o całą Gazetę.
                Gazeta Wyborcza weszła na rynek jako organ Solidarności a więc ruchu
                społecznego o ogromnej na przełomie lat 80/90 poularności.I przede wszystkim
                dzięki temu zdobyła w tak krótkim czasie niemal dominującą pozycję na rynku
                jako gazeta opiniotwórcza.Przywłaszczenie jej sobie przez A.M. i grupę jej
                pracowników nie jest wprawdzie przekrętem ,jak niestety zanczna część polskich
                prywatyzacji, ale też nie jest też na pewno procesem czystym moralnie.
                I niestety ten "grzech wczesnego dzieciństwa" w jakiś sposób współgra z
                nierzetelnymi i manipulatorskimi treściami jakie obecnie dominują na szpaltach
                GW.
                • kiland Re: Panie Kiland! 03.10.06, 20:02
                  Sz. P eon3
                  Sz. P. pokrętne wypowiedzi w tym temacie zaczynają mnie bardzo mocno denerwować.
                  Cytuję : "Gazeta Wyborcza weszła na rynek, jako organ Solidarności, a więc
                  ruchu społecznego o ogromnej na przełomie lat 80/90 poularności. I przede
                  wszystkim dzięki temu zdobyła w tak krótkim czasie niemal dominującą pozycję na
                  rynku, jako gazeta opiniotwórcza."
                  Jest Sz. P. wielkim hipokrytą/tką. A gdyby gazeta popadła w klęskę (totalną
                  klapę)? Też by Sz. P. tak mówiła ? Np. jak orgtan "SOLIDARNOŚĆ ? I mu podobne ?
                  • kiland Re: Panie Kiland! 04.10.06, 11:36
                    Sz. P. eon3
                    O co chodzi ? Czy o zabranie symbolu Solidarności, czy o zabranie całej
                    gazety ? Zabranie gazety to byłoby zabranie całego redaktorskiego zespołu,
                    który go tworzy, a ten własnością Solidarności przecież nie był. On się na
                    początkowym etapie utworzenia z Solidarnością jedynie identywfikował. I tylko
                    od poziomu tego zespołu pod wodzą Redaktora Naczelnego powstało pismo, które
                    odniosło sukces. Zabierzcie gazetę, dajcie inny zespół dziennikarski i nie
                    wiadomo, czy poziom pisma pozostanie ten sam. A z kolei silny dobrze dobrany
                    zgrany zespół, może otworzyć nową gazetę i znów będzie jej sukces rynkowy.
            • kiland Re: Panie Kiland! 05.10.06, 14:41
              Sz. P. eon3
              Ad 2 : „Wprowadzenie relatywizmu moralnego do ocen postaw Polaków: "odpieprzcie
              się od Generała", kumplowanie się ( i obnoszenie się z tym) z Kiszczakiem i
              Urbanem.”
              Nie byłem w Magdalence i nie brałem udziału w rozmowach negocjacyjnych członków
              solidarności z PRL-owską władzą w roku 1989. Nie mogę oceniać postępków Adama
              Michnika , Jacka Kuronia i Lecha Wałęsy w tym względzie. Widocznie trzeba było
              wtedy iść na jakieś ustępstwa i przyjaźnie w stosunku do rządzącej wówczas
              elity. Twardo trzymając front może byśmy nic nie osiągnęli. A tak osiągnęliśmy
              ogromnie dużo. Po pierwsze dokonała się w Polsce bezkrwawa rewolucja społeczno-
              polityczna w roku 1989, nikt nie zginął, nikt nie ucierpiał na zdrowiu, ludzie
              zaczęli łączyć się w rozmaite nowe organizacje związkowe i partie polityczne.
              Cel bezkrwawo został osiągnięty. Wojska radzieckie wyszły, nastąpił początek
              prywatyzacji, może nie takiej jakiej chcieliśmy, ale jednak, zrealizowały się
              marzenia wielu Polaków. Generał był prezydentem krótko i szybko ustąpił miejsca
              Lechowi Wałęsie. Komunizm w Polsce zakończył się. Przystąpiliśmy do budowy III
              Rzeczypospolitej. Przystąpiliśmy do NATO i Unii Europejskiej. Do Polski weszły
              wielkie firmy, wolny handel i nowoczesne technologie. Zmiany są kolosalne.
              • eon3 Re: Panie Kiland! 07.10.06, 20:05
                Odnośnie "przywłaszczenia" gazety. Zgadzam się z Panem że sukces GW w znacznej
                mierze zależał od jakosci pracy zespołu redakcyjnego i jej naczelnego redaktora.
                Ale gdy chce się odgrywać rolę sędziego moralności tak jak to GW zawsze robiła
                i nadal aspiruje do tej roli, to trzeba samemu być moralnie bez skazy.
                A tak by było gdyby po konflikcie z Solidarnością zespół wraz z redaktorem
                rozpoczął wydawanie gazety pod całkiem nowym tytułem.
                • eon3 Re: Panie Kiland! 07.10.06, 20:11
                  Odnośnie "relatywizmu moralnego".
                  To co Pan pisze o IIIRP brzmi jak propaganda i oczywiście ma Pan rację.
                  Ale uważa Pan za normalną sytuację że ofiara w zamian za to że kat przestał być
                  wobec niej katem zaprzyjaźnia się z nim i poziomem okazywanego mu respektu i
                  szacunku
                  stawia go na równi z innymi ofiarami, a wobec ofiar o poglądach patriotyczno-
                  prawicowych nawet wyżej?
                • kiland Re: Panie Kiland! 07.10.06, 22:00
                  No, właśnie o to walczę ! Adam Michnik już w tej chwili się na mnie obraził i
                  wyzwał mnie od "popaprańców". Miał takie prawo. Ale czemu wobec mnie ?
                  • kiland Re: Panie Kiland! 07.10.06, 23:01
                    To jest właśnie ten piękny temat, który chciałem podjąć. Byłem założycielem
                    Związków Zawodowych "SOLIDARNOŚĆ" w Gorzowie Wlkp. To właśnie na nas jechały
                    czołgi i wystawione były karabiny z ostrą amunicją. Na dodatek dodam, że wtedy
                    robiłem to wespół z nieżyjącym już Ś. p. Damazym Jeżem, ale również jeszcze
                    dzisiaj żyjącym Tadeuszem Kołodziejskim. A te dupki w Gorzowie Wlkp. z obenych
                    związków o nazwie "Solidarność", nawet nie chcą mnie znać ?
                    • trudny99 Re: Panie Kiland! 07.10.06, 23:23
                      Szanowny Panie Kiland.
                      Powiem więcej..;
                      - ,,Solidarność'' po stanie wojennym, to już nie była ta sama ,,Solidarność''
                      co przed !
                      Patrząc na cały stan wojenny z perspektywy czasu odnoszę nieodparte wrażenie,
                      że jednym z głównych jego celów było ,,wyczyszczenie'' Solidarności
                      z ludzi uczciwych i prawdziwych patriotów i ,,oddanie'' jej w ,,bezpieczne''
                      dla ówczesnej władzy ręce Bolków, Kuroniów, Geremków, Mazowieckich
                      i ..Michników właśnie !
                      Czyż nie ?!..
                      • kiland Re: Panie Kiland! 07.10.06, 23:36
                        PEŁNA RACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • trudny99 Re: Panie Kiland! 07.10.06, 23:52
                          Jest rzeczą smutną, że tak mało Polaków zdaje sobie z tego sprawę.
                          Na ich usprawiedliwienie przemawia fakt, że świadomość społeczeństw
                          kształtują media.
                          A do kogo należą media w Polsce, dobrze wiemy !
                          M.inn. do tego Pana właśnie :
                          video.google.pl/videoplay?docid=3272180778622853954&q=adam+michnik
                          Pozdrawiam.
                          • kiland Re: Panie Kiland! 08.10.06, 00:05
                            Po tym twoim materiale, jestem totalnie załamany ! Podpowiedz, co ja biedny
                            szary POLAK mam począć ? To już nie ma żadnych autorytetów w naszej POLSCE?
                          • kiland Re: Panie Kiland! 08.10.06, 00:12
                            Dziękuję !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            • trudny99 Re: Panie Kiland! 08.10.06, 00:22
                              Tu nie należy się załamywać, tylko prawidłowo zdiagnozować sytuację
                              i popierac tych którzy mogą i chcą coś w tej materii zmienić !
                              Zapraszam do oceny tego przypadku :
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=49958084
                              • kiland Re: Panie Kiland! 08.10.06, 07:52
                                jakie ich młodzieży chowanie !

W 6-tej klasie jednej ze szkół podstawowych
                                ani jeden(!) uczeń nie zna polskiego hymnu !
                                Sytuacja wygląda z pewnością jeszcze bardziej ponuro..;
                                - w innych klasach po prostu nikt nie sprawdzał...
                                Natomiast ,,Odę do radości'' każde dziecko ma wykutą ,,na blachę'' !

Powyższe jest dobitnym dowodem skrajnie antypolskiej polityki kolejnych
                                po 89-tym rządów !

Nie dziwmy się więc, że obecny - dokonany przez Giertycha -patriotyczny
                                zwrot w edukacji powoduje tak gwałtowny rejwach !

Panie Romanie - tak trzymać !

(to, że w ogóle dokonano takiego sprawdzenia to zdaje się również Jego zasługa!)

• kiland Kiland do Michnika ! 08.10.06, 11:30
                                  Szanowny Panie Adaqmie Michnik !
                                  Dzięki Szanownemu Panu żyjemy w nowej rzeczywistośći. To Szanownego Pana forum
                                  jest incjatywą
                                  • kiland Re: Kiland do Michnika ! 08.10.06, 11:48
                                    Szanowny Panie Adaqmie Michnik !
                                    Dzięki Szanownemu Panu żyjemy w nowej rzeczywistośći. To Szanownego Pana forum
                                    jest incjatywą, która Szanownemu Panu przysparaża tylkko klopotów i problemów,
                                    a zwłaszcza z mojego nędznego powodu. Ale, ile dobrego płynie z tego ?
                                    • trudny99 Re: Kiland do Michnika ! 08.10.06, 21:18
                                      kiland napisał:

> Szanowny Panie Adaqmie Michnik !
                                      > Dzięki Szanownemu Panu żyjemy w nowej rzeczywistośći. To Szanownego Pana forum
                                      > jest incjatywą, która Szanownemu Panu przysparaża tylkko klopotów i problemów..

1.Rzeczywistość istotnie nowa, ale czy lepsza ?!..
                                      2.Czy to aby rzeczywiście dzięki p.Michnikowi ?!..
                                      3.Jeśli p.Michnikowi ,,jego'' forum przysparza tyle kłopotów i problemów, niech
                                      je po prostu zamknie !

> a zwłaszcza z mojego nędznego powodu...

Pierwszy raz spotkałem się na tym forum, aby ktoś o sobie wyraził się
                                      aż tak krytycznie! A może ma Pan powody ?!..

> Ale, ile dobrego płynie z tego ?

A na czym owo ,,dobro'' polega ?!..
                                      Na tym forum delikatnie oceniając 90% uczestników pluje na Polskę i Polaków !
                                      A nieliczni - do których zaliczam również swoją skromną osobę - starają się jak
                                      mogą tę nienormalną sytuację zmienić !

I to jest w/g Pana ,,Fenomenalne Forum'' ?!..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka