el_p 26.09.06, 15:22 NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, błagam tylko nie Bułgaria Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickfromdublin Re: Kto następny? Turcja? 26.09.06, 15:38 no to ostatni moment, zeby kupic mieszkanie nad Morzem Czarnym za 15% wartosci w kilkuletniej perspektywie.. Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Przyjedzie do nas tania siła robocza >> 26.09.06, 15:49 tak jak my teraz jeździmy na wyspy... Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: Przyjedzie do nas tania siła robocza > 26.09.06, 16:09 no to zmartwienie bo stracimy status najbiedniejszego czlonka, a moze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski tania siła robocza do IV Republiki? 26.09.06, 16:29 to może z Bangladeszu, gdyby transport był tańszy. Pracować za 800 złotych nie opłaci się Rosjanom, Ukraińcom, Białorusinom, Rumunom też nie, bez złudzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
sternocleidomastoideus Kiedy Rydzyk i inni "esurosceptycy" przeproszą 26.09.06, 15:39 za kłamstwa na temat UE jakie propagowali. Tyle pieniędzy ile Polska dostała po wejściu do UE to niewyobrażalne! Firma w której ja pracuję (budowa i remonty dróg) zwiększyła zatrudnienie ponad 5-krotnie. Pensje też idą w górę, kiedyś brukarza można było znaleźć za 1200 zł na rękę, teraz 2200- 2500. Nie mówię że jest raj na ziemi, ale się polepszyło Odpowiedz Link Zgłoś
ewolucja3 Zgadzam się z Tobą 26.09.06, 15:42 w mojej branży /hotelarstwo/ też jest lepiej. Co do LPR, Rydzyka i po części PiSu - to oni nigdy nie przeproszą, choć podobna Rydzyk złożył podanie o dotację z Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
femur Re: Zgadzam się z Tobą 26.09.06, 15:46 to że teraz jest koniunktura i ogólnie Polsce wejście do UE wyszło na dobrze, nie zmienia faktu, że to instytucja zbiurokratyzowana i hamująca rozwój wolnego rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Jedni umieją skorzystać na wejściu do unii a inni 26.09.06, 15:52 umieją tylko narzekać i nic nie robić, np. brac się za władze / za kłótnie polityczne... Odpowiedz Link Zgłoś
ewolucja3 Re: Jedni umieją skorzystać na wejściu do unii a 26.09.06, 16:00 ale jest też tak, że niektórym obywatelom państwo powinno pokazać, w jaki sposób zdobyć pieniądze z Unii. Ostanio byłam u rodziny pod Lublinem i tam przedsiębiorcy nawet nie wiedzą co to EFS? W interesie Polski jest żeby jej obywatele "wyciągnęli" z UE jak najwięcej pieniędzy! Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Re: Jedni umieją : w pełni się z Panią zgadzam ! 26.09.06, 21:55 Unia daje dużo możliwości, tylko trzeba znać całe know-how, to co powinno państwo robić to uświadamiać. I to jest rola dla samorządów. Ja wierze że możemy zawojować unię, stać się takim wschodnim tygrysem gospodarczym Unii... warto działać i mniej narzekać :) Odpowiedz Link Zgłoś
miastomakow Re: Kiedy Rydzyk i inni "esurosceptycy" przeprosz 26.09.06, 15:52 narody żebracze, Hej Rumunie - to dopiero obelga Odpowiedz Link Zgłoś
old.european A dlaczego nie Turcja? 26.09.06, 17:24 zupa_wolowa napisał: > A potem juz tylko kalifat. Turcja jest bardziej swiecka niz Polska i bardziej europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
mooomin [...] 26.09.06, 15:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
racy1 Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w UE 26.09.06, 15:37 Miałem tą 'przyjemność' przejazdu przez bułgarię. I nie mówie tutaj o jej nadmorskiej części, która jest jeszcze dość cywilizowana, ale okolice Sofi i dalej na południe. Coś strasznego. W Polsce tak nawet 20 lat temu nie było Odpowiedz Link Zgłoś
juicio Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 16:15 Jestem za. Polska jest w ogonie Europy i są dwie metody aby to zmienić: 1. Zwiększyć wzrost gospodarczy, mniej marnować kasę mniej socjalu itd - co jest przy obecnym układzie rządzącym niemożliwe, 2. Wydłużyć ogon :-) Problem jest taki, że Polak potrafi i z biegiem czasu da się prześcignąć i Rumunii i Bułgarii. Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 16:23 > Problem jest taki, że Polak potrafi i z biegiem czasu da się prześcignąć > i Rumunii i Bułgarii. No i chyba z tym są związane nasze największe lęki. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 16:27 > No i chyba z tym są związane nasze największe lęki. i nie są one bezpostawne, wręcz przeciwnie. oczywiście nic nie jest dane raz na zawsze, Irlandia po całych dziesięcioleciach biedy i stagnacji radykalnie zmieniła kurs. Tu jest pewna sprawiedliwość: socjalizm to droga donikąd, ale skoro naród chce... Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 16:32 > socjalizm to droga donikąd, ale skoro naród chce... Niektórzy powinni się cieszyć. Nie będzie potrzeby jeździć za pracą na wyspy - da się dojechać samochodem po lądzie - do Rumunii albo Bułgarii. Jeżeli naród będzie dalej obstwał za socjalizmem, to gdzieś te kolejne 2 miliony będzie musiało wyjechać. A jest spora szansa, że nowi członkowie będą notować szybki wzrost gospodarczy, wspierany liberalnymi rządami. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 17:21 > A jest spora szansa, że nowi członkowie będą notować szybki > wzrost gospodarczy, wspierany liberalnymi rządami. A niech sobie mają i 100% wzrostu rocznie. Daj im Boże- i tak nas nie dogonią. Startują z zupełnie innego poziomu. Tak samo zresztą jak kraje bałtyckie. Wszyscy się podniecają ich 10% wzrostem PKB, a mało kto tam był, zeby przekonać się na własne oczy, że jeszcze im daleko do naszego poziomu życia! Kto nie chce, niech nie wierzy, a kto chce- niech pojedzie i się przekona. Bieda aż piszczy w krajach bałtyckich. Może za 10 lat nas dogonią. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski Edgarze, dobrze się czujesz? 26.09.06, 17:25 > niech pojedzie i się przekona. Bieda aż > piszczy w krajach bałtyckich. Może za 10 lat nas dogonią. Może najbiedniejsza Łotwa może się równać z IV Republiką. Na Litwie poziom jest już wyższy niż u nas, zwłaszcza dla tych, którym chce się pracować, no a Estonia to jest w ogóle inna liga, tego nawet nie warto porównywać. Jeżeli tak się zachłystujesz naszym poziomem, znasz polską prowincję? Lubelskie, Olsztyńskie? Odpowiedz Link Zgłoś
pacaneum Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 17:31 Polscy inżynierowie od paru lat pracują w rumuńskiej stoczni Galati Odpowiedz Link Zgłoś
uosiu77 Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 19:07 większość marudzących na Bułgarię czy Rumunię tylko 'słyszała jak tam jest strasznie'. albo widziała przez okno autobusu. czyli nic nie wiedzą. byłem kilka razy w Sofii, Starej Zagorze, Velkim Tarnowie i kilku innych miejscowościach - to fantastyczne miejsca, bardzo szybko się rozwijające. jest problem z korupcją, np wśród policjantów - ale u nas niby jest inaczej? jest problem z drogami, choć gdzieniegdzie i tak na głowę biją nasze. wiele mają do zrobienia, ale to fajny kraj i bardzo się staraja wszystko poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
tksl teraz to dopiero bedzie emigracja z Polski... 26.09.06, 15:38 teraz to dopiero bedzie emigracja z Polski... do Irlandii i UK oczywiscie przed styczniem, jak jeszcze sa tam wolne miejsca pracy... ech Odpowiedz Link Zgłoś
syndyk.iv.rp Polsko spiesz sie! 26.09.06, 15:39 Teraz cala kasa poplynie do pastuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Czy Polska sie wyrobi ?! 26.09.06, 21:46 Czy Polska sie wyrobi ?! Jak na razie Polska jest na szarym koncu w rankingu konkurencyjnosci w Europie. Moze mocna konkurencja Bulgarii i Rumunii cos da ? Na to licze. Odpowiedz Link Zgłoś
wojteklu A Chorwacja 26.09.06, 15:40 która stoi na wyższym stopniu cywilizacyjnym niż te dwa pasterskie kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
jankieloo Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w UE 26.09.06, 15:53 A nasza zgoda? Przed przystąpieniem Polski do UE były referenda na Zachodzie. Czego teraz ich nie ma? Nie dość ze mamy bezrobocie wysokie to jeszcze nas zaleją Rumuni i Bulgarzy Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 15:59 Nie zaleje. Spokojnie. W tym roku byłem w Bulłgarii i najniższa pensja jest na poziomie 50 EUR tygodniowo. Tak więc n miesiąc 800 do łapy. Odpowiedz Link Zgłoś
antysmok Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 21:00 50 euro to raptem 200pln prosze naucz sie liczyc Odpowiedz Link Zgłoś
mortest Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 21:13 Tak, dokładnie. Napisał 50 EUR tygodniowo = 800 zł miesięcnie 50 EUR = 200 zł 200*4 (dla niekumatych - w miesiacu, mimo ze nic nas nie przekona, że czarne jest czarne, mamy 4 tygodnie) = 800 Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 21:29 200x4=800, proszę, naucz się czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Nasza zgoda jest! 26.09.06, 16:15 Polska ratyfikowała traktat akcesyjny Rumunii i Bułgarii. A na Zachodzie przed naszym przystąpieniem żadnych referendów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 20:45 A niech zaleją! Jak otwierać rynek pracy, to w pełnym tego słowa znaczeniu, a nie na zasadzie: my do UK i Irlandii to TAK, ale inni do nas to NIE, bo u nas bieda. Jeśli taka bieda, to nie przyjadą tu pracować. W UK czy Irlandii też są grupy zawodowe, które dostały po du... przez Polaków. Więc więcej pokory proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
jankieloo A nasza zgoda? 26.09.06, 15:54 Przed przystąpieniem Polski były referenda! Odpowiedz Link Zgłoś
matti75 Re: A nasza zgoda? 26.09.06, 16:00 Jasne, ale dotyczyło ono naszej zgody na NASZE wejście do Unii. Nie udzielaliśmy zgody na wejście np. Cypru, czy Litwy. A po drugie Traktat Akcesyjny ratyfikował parlament, więc zgody udzieliliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
o_k_o Oto polska moralność 26.09.06, 16:03 Na tym forum widać wspaniale to, co powiedział w swoim expose obecny premier ”Nam się należy”. Nam oczywiście tak, ale innym pastuchom już nie! Brytyjczycy mają moralny obowiązek przyjąć Polaków i dać im pracę. Niemieccy podatnicy mają obowiązek łożyć na nasze dziurawe drogi. Szwedzi mają obowiązek dopłacać do naszym rolników. Tak! Nie powinni jednak traktować na równi Rumunów i Bułgarów, bo to przecież pastuchy. Tak myślą Polacy. Pierwszy naród Europy Odpowiedz Link Zgłoś
lvv Re: Oto polska moralność 26.09.06, 16:09 Te kraje są w tragicznym stanie. W Rumunii rzeki to płynące ścieki, nie ma absolutnie żadnej kontroli dot. odpadów, próbuje się romanizować mniejszości, patrz węgierskie csango. Odpowiedz Link Zgłoś
o_k_o Re: Oto polska moralność 26.09.06, 16:13 lvv! Przeciętni Niemcy i Francuzi widzą Polskę i Polaków w identyczny sposób jak Ty Rumunię i Bułgarię. > Te kraje są w tragicznym stanie. W Rumunii rzeki to płynące ścieki Właśnie tak. Próbuje się romanizować mniejszości, patrz węgierskie csango. A u nas próbuje się odebrać mniejszości niemieckiej 2 miejsca w Sejmie. A w zarządzie publicznej TV jest człowiek o poglądach faszystowskich, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Oto polska moralność 26.09.06, 16:21 lvv napisała: > Te kraje są w tragicznym stanie. W Rumunii rzeki to płynące ścieki, nie ma > absolutnie żadnej kontroli dot. odpadów, próbuje się romanizować mniejszości, > patrz węgierskie csango. A w Polsce było idealnie przed wejściem do Unii. Z pewnością wiele osób w starej Unii pisały na forach, jak Ty teraz, podobnie o Polsce. Zresztą mniejszości i teraz mają się o co martwić, przecież mamy w Polsce rządy narodowo-socjalistyczne. Już odłam narodowy zaczął sondować możliwość usunięcia mniejszości niemieckiej z sejmu. Ja nie mówię, że tak zupełnie bezkrytycznie podchodzę do kwestii członkostwa Rumunii i Bułgarii, mam oczywiście pewne obawy, ale jestem przekonany, ze decyzja Unii jest jak najbardziej słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
rael1974 Re: Oto polska moralność 26.09.06, 18:09 cyt.: "To że dostaliśmy się do UE oznacza że mamy pełne prawo do krytykowania ich posunięć." To, że dostaliśmy się do UE oznacza, że mamy pełne prawo i obowiązek pisać o UE "MY" a nie "ONI" Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Oto polska moralność 26.09.06, 17:25 o_k_o napisał: > Na tym forum widać wspaniale to, co powiedział w swoim expose obecny premier > ”Nam się należy”. > Nam oczywiście tak, ale innym pastuchom już nie! Brytyjczycy mają moralny > obowiązek przyjąć Polaków i dać im pracę. Niemieccy podatnicy mają obowiązek > łożyć na nasze dziurawe drogi. Szwedzi mają obowiązek dopłacać do naszym > rolników. Tak! Nie powinni jednak traktować na równi Rumunów i Bułgarów, bo to > przecież pastuchy. Tak myślą Polacy. Pierwszy naród Europy Niestety nie da sie autostrady do Rosji poprowadzic pod Baltykiem. Dobrze, ze przynajmniej rurociag ominie Polske. Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Myślę, że większość wypowiedzi jest okropna 26.09.06, 16:08 Jak mozna być tak przeciwny wchodzeniu następnychh krajów do Unii. My weszliśmy, więc przed innymi zamykamy drzwi? Bo my już jesteśmy w środku? Pamiętacie jak czuliście się, gdy z zachodu docierały wieści, że ludzie tam nie chcą nas w Unii? Dziwiliśmy się dlaczego, bo przecież mamy sami o sobie tak dobre zdanie. Dziwiliśmy się dlaczego oni nas nie doceniają. A teraz tak samo reagujecie na wejście Rumunii i Bułgarii. Dlaczego odbierać tym krajom szanse rozwoju? Ja tam się cieszę, że do kolejnych krajów będę mógł jeździć bez paszportu. Oczywiście mam też wiele wątpliwości. Najbardziej zastanawia mnie problem powszechnej korupcji. Ciężko przejechać przez te kraje bez opłacenia kilku characzy. Wierzę jednak, że członkostwo w Unii zmusi Bułgarów i Rumunów do walki z tym procederem. A że zacofanie? Właśnie po to wchodzą do Unii, aby podgonić trochę świat Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Poczytajcie, poczytajcie post przedmówcy 26.09.06, 16:23 zanim wyjedziecie z "wypad rumuńskie i inne dziady"! posty o_k_o wyżej też są godne uwagi. Co się stało z nauczaniem JPII z tym całym pokoleniem? Konkurencja do koryta się pojawiła, to już nie obowiązują chrześcijańskie nakazy miłości bliźniego? Przecież to dla nich jedyna szansa. Odpowiedz Link Zgłoś
pacaneum Re: Myślę, że większość wypowiedzi jest okropna 26.09.06, 17:51 >Ja tam się cieszę, że do kolejnych krajów będę mógł > jeździć bez paszportu. Odkąd Polska jest w Unii, Polacy mogą jeździc do Rumunii na dowód osobisty (osobiście się o tym przekonałam!) - to taki ich jednostronny gest, chyba nie na zasadzie wzajemności Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Myślę, że większość wypowiedzi jest okropna 26.09.06, 18:11 > Odkąd Polska jest w Unii, Polacy mogą jeździc do Rumunii na dowód osobisty > (osobiście się o tym przekonałam!) - to taki ich jednostronny gest, chyba > nie na zasadzie wzajemności Polacy lubią jednostronne gesty, widać to po wielu wypowiedziach na tym forum. Nie byłem w Rumunii i rzeczywiście nie wiedziałem, że można już teraz wyjechać na dowód (gestu nie możemy odwzajemnić, bo tutaj jesteśmy związani zobowiązaniami unijnymi). A dzięki informacjom z dyskusji dowiedziałem się, że Rumunia wypiękniała i jest warta odwiedzenia. A po wejściu do Unii może być już tylko lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski bardzo dobrze, większa konkurencja dla IV RP 26.09.06, 16:09 Rumunia nas i Węgrów wyprzedzi, to wydawało się nieprawdopodobne na początku lat 90-tych, nędza tam była nieporównywalna. Ale np. marsz górników na Bukareszt został po prostu spacyfikowany a ichni Lepper (Miron Cosma) przesiedział kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: bardzo dobrze, większa konkurencja dla IV RP 26.09.06, 16:22 Byłem w Bukareszcie miesiąc temu po 9 latach.Po drodze z lotniska minąłem kilka aut bentley continental gt na miejscowych blachach i dwa ferrari.BMW serii 6 nie liczyłem.Ulice są czyste,ludzie dobrze ubrani.Nie wiem czy mają liniowy podatek,ale pewnie szybko wprowadzą.Na lotnisku czysto,kulturalnie i bez kolejek.Hotel po 100 euro za dobę przesadnie aż wypasiony.Nie dostrzegłem specjalnie wielu róźnic wobec Wawy.A 9 lat temu ulice zamiatali gałęziami. Odpowiedz Link Zgłoś
martaba2 Re: bardzo dobrze, większa konkurencja dla IV RP 26.09.06, 16:34 tak, maja podatek liniowy i nie wspomniales o BMW X3 oraz mercedesach ktore rowniez masowo jezdza po drogach :) Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: bardzo dobrze, większa konkurencja dla IV RP 26.09.06, 16:39 > tak, maja podatek liniowy No coż, z tego wynika, że ogon się nie zwiększy, tylko się przesunie bardziej do tyłu. A czerwoną latarnię dalej będzie dzierżyć Polska z wodzem w dwóch osobach, zawsze dziewicach. Odpowiedz Link Zgłoś
martaba2 Re: bardzo dobrze, większa konkurencja dla IV RP 26.09.06, 16:42 maja podatek liniowy - 18% :) Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: bardzo dobrze, większa konkurencja dla IV RP 26.09.06, 16:47 > maja podatek liniowy - 18% :) No już dobra, nie kop leżącego. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski a takie rumuńskie koleje 26.09.06, 16:52 rok 1994: pociągi, jak to ujęli w Lonely Planet, "jak wraki wyciągnięte z dna morskiego", syf, brud, ubóstwo, wyglądało jak trzeci świat rok 2005: 120 jednostek Desiro kupionych u Siemensa, modernizowane wagony, kobieta w kasie w mieście Baia Mare płynnie mówi po angielsku, konduktor ma kasę elektroniczną... Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: a takie rumuńskie koleje 26.09.06, 16:56 > rok 2005: 120 jednostek Desiro kupionych u Siemensa, modernizowane wagony, > kobieta w kasie w mieście Baia Mare płynnie mówi po angielsku, konduktor > ma kasę elektroniczną... No i co ci rumuńscy kapitaliści nawyrabiali, taki piękny, w pełnym rozkwicie socjalizm zlikwidowali. Powinni brać przykład z Polski: Populizm i Socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Rumunia póki co nie jest jeszcze Irlandią Eur. Wsc 26.09.06, 17:04 tam też różne rzeczy mogą się wydarzyć, korupcja jednak jest duża, ale ogólnie potwierdzam: widać ogromne zmiany na lepsze, bardzo dobre drogi, dużo inwestycji zagranicznych. Na przykład bardzo konsekwentnie zreformowali system finansowania nauki, co u nas nie może się udać już od bardzo dawna. A Polska niestety ale nie wykorzystuje swych szans... Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_piaskowy Re: a po co .. 26.09.06, 17:03 ..sie pchac do tego Eurokolchozu,jest kilka panstewek w Europie stojacych super gospodarczo i spolecznie jak Islandia,Norwegia,Szwajcaria oni robia miejsce takim pretendentom jak powyzej,potomkom pasterzy z tania sila robocza, bardziej tansza niz turecka. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg głupiś dziadku, czytajcie dalej Nasz Dziennik... 26.09.06, 17:06 te kraje to wyjątki potwierdzające regułę: Szwajcaria: setki lat stabilności związanej także z położeniem geograficznym, tania energia z górskich rzek Norwegia: też tania energia źródło j.w. i do tego ropa Odpowiedz Link Zgłoś
o_k_o PKB na głowę 26.09.06, 17:31 Jak pokazuje przykład Irlandii przy mądrym zarządzaniu krajem i wykorzystaniu funduszy UE można w krótkim czasie zmoderniozwać kraj znacząco podwyższając poziom życia obywateli. Jeszcze w latach 70 młodzi Iralndczycy masowo emigrowali do Wielkiej Brytanii. Dziś irlandzkie PKB na głowę mieszkańca $34,280 jest wyższe niż w UK $25,300. Nie mówiłbym więc pogardliwie o takich krajach jak Bułgaria czy Rumunia, że to są pastuchy. Może się okazać za 15 lat, że te kraje prześcigną Polskę ekonomicznie. Dziś PKB na mieszkańca wygląda tak: BUŁGARIA $2,740 RUMUNIA $2,920 POLSKA $6,090 Jesteśmy, przynajmniej sądząc po PKB, dwa razy bogatsi. Ale... Spójrzmy na te dane: Wzrost PKB w 2005 r: Polska 3,2 Rumunia 4,1 Bułgaria 5,5 Bezrobocie w 2005 r: Polska 17,7 Rumunia 7,7 Bułgaria 10,1 Te kraje dopiero dołączą do UE i ich rozmój powinien znacznie przyspieszyć, tak jak to się stało w przypadku kiedyś Irlandii, a ostatnio np. Litwy, Łotwy i Estonii. Te trzy bałtyckie kraje na początku lat 90 z trudnością wyrwały się z objęć Moskwy i były znacznie biedniejsze od Polski. Jeszcze w połowie lat 90 polscy pielgrzymi do Ostrej Bramy w Wilnie wracając opowiadali ze swoistą dumą o tamtejszej biedzie. A dziś... PKB na: Estonia $7,010 Litwa $5,740 Łotwa $5,460 Estonia już nas znacznie przegoniła. Litwa i Łotwa są tuż za nami. Ale... Jeżeli spojrzeć na to: Wzrost PKB w 2005 r: Estonia 10,5 Łotwa 10,2% Litwa 7,5% Polska 3,2% Bezrobocie w 2005 r: litwa 8,3 Łotwa 8,9 Estonia 7,9 Polska 17,7 Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: PKB na głowę 26.09.06, 17:49 Jak widać wielu podane przez Ciebie fakty nie przekonują - narodowe betony i tak wiedzą lepiej. Kiedyś do nas przyjeżdżano po nauki w transformacji, teraz nasz rząd powinno się wysłać na takie nauki do Rumunii i Bułgarii. Prawdopodobnie szybkość zmian w krajach nadbałtyckich przewyższałaby zdolności percepcyjne obecnego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok I co tych chcesz przezz to rzec silek????? 26.09.06, 22:25 Ze oni są na dobrej drodze??????? Bój sie Boga synus!!!! Taż ty popierasz naszych populistów, którzy, pewnie, jak tak dalej pojdzie skonczą, jak doborduszny Nicolae i jego go slinczna laseczka.......... Oj Silek - po prostu jestes odjazdowy gosc!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pacaneum Re: bardzo dobrze, większa konkurencja dla IV RP 26.09.06, 17:44 dokładnie tak! czysto, schludnie, nie tylko na lotnisku. Kultura gastronomiczna - wyłącznie słowa uznania! Plaże czyściutkie, wyczesane maszyną samobieżną. Trawniki wystrzyżone, żywopłoty przycięte. WSZĘDZIE dogadasz się w jakimś obcym języku, ponieważ dzieci w podstawówce uczą się obowiązkowo 2 języków obcych, w tym jeden od początku nauki. Dzieci mniejszosci narodowych uczą się również trzeciego, języka własnej mniejszosci. W ostatniej klasie podstawówki - obowiązkowy 1 rok łaciny. Ja w Polsce łacinę miałam na umowersytecie, na kierunku humanistycznym... Odpowiedz Link Zgłoś
prezerwator2 A niech to! Wygryzą nas z posad przy zmywakach 26.09.06, 17:02 w Anglii i Irlandii! Co teraz będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w UE 26.09.06, 17:03 Cóż, wypada grzecznie powitać nowych członków Unii Europejskiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mika68 Dla Polski oznacza to conajmniej 2 złe wiadomości! 26.09.06, 17:10 Primo: Wczasy 2007 w Bułgarii podskoczą o min 50-60%, więc Polacy mogą zapomnieć o tanim urlopie nad Morzem Czarnym:))) Secundo: Fizole z Rumunii i Bułgarii zaleją tanią siłą roboczą Wielką Brytanię i spowodują falę re-migracji Polaków do ojczyzny, a to z kolei wywoła reakcję na rynku pracy w Polsce! Bezrobocie wyniesie min. 20% pod koniec 2007 r. a wynagrodzenia w Polsce spadną o ok. 10% Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejostrowski Re: Dla Polski oznacza to conajmniej 2 złe wiadom 26.09.06, 17:17 wcale tak być nie musi. Wiele zalezy od naszego rządu...ja tam się rozszerzenia nie boję, może i w Rumunii znadję pracę, to na prawde piękny kraj!A ludzie są równi...nie myśl, że nagle "fizole" zaczną traktować Anglię jako raj na ziemi, bo tam też rynek pracy nie jest z gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Bez przesady :) 26.09.06, 17:29 Dlaczego reemigracji? Nasi "fizole", którzy już tam pracują będą nadal pracować. Przeciez Rumuni ich nie wygryzą ze stanowisk! Znam trochę kulturę bałkańską i wiem, że dla Rumunów i Bułgarów znacznie bliższe kulturowo są Włochy niż UK. I to tam głównie będa się kierować. Nie zapominaj też o okresach przejściowych, które dla nas kończą się w perspektywie 3-4 lat. Otworzą się Niemcy, Francja i Austria. I wreszcie fakt, że Rumunów i Bułgarów razem wziętych, jest mniej niż Polaków. Nie ma co panikować- poradzimy sobie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Może jeszcze Chiny i Izrael? 26.09.06, 17:13 Czemu nie? Chiny ze względów pragmatycznych (tania siła robocza, bogacący się rynek zbytu), a Izrael z, hmmm... sentymentalnych. W końcu wiadomo, kto rządzi w Europie (i na całym świecie). Odpowiedz Link Zgłoś
aree1987 NIE!!!!! 26.09.06, 17:16 NIE dla Bułgarii Rumunii, a w szczegolnosci Turcji!!! A co z referendum nie bedzie takiego w poszczegolnych krajach wspolnoty?? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejostrowski Re: NIE!!!!! 26.09.06, 17:18 Jakie referendum chłopie? Poucz się lepiej trochę zanim zapytasz... Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Konsekwencje przyjecia Polski & Co. 26.09.06, 17:23 Po przyjeciu takich krajow jak Polska jets juz tylko sprawa czasu przyjecie podobnych jej panstw, jak Albania, Rumunia, Moldawia czy Bulgaria. Rozproszenie Unii spowoduje, ze wyloni sie grupa panstw scislej wspoplarujacych ze soba, jak Niemcy, Frabcja, Wlochy czy Hiszpania a reszta moze miedzy soba handlowac bezclowo kiszona kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejostrowski Re: Konsekwencje przyjecia Polski & Co. 26.09.06, 17:25 Masz na myśli "Europę dwóch predkości"? Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Konsekwencje przyjecia Polski & Co. 26.09.06, 17:30 andrzejostrowski napisał: > Masz na myśli "Europę dwóch predkości"? Nie sadze, by byly wyscigi w handlu kiszona kapusta. Tu Polska moze walczyc o pierwsze miejsce. Stara Europa zajmie sie tymczasem innymi sprawami. Wlasnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira Old europrzechrzto, uwazaj, bo jak Polska nalozy 26.09.06, 17:35 embargo na import Krakuerwursta do BRD to dopiero bedzie w Niemczech kryzys;) Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Old europrzechrzto, uwazaj, bo jak Polska nal 26.09.06, 19:21 mekagojira napisał: > embargo na import Krakuerwursta do BRD to dopiero bedzie w Niemczech kryzys;) No a z czego bysta zyli? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
deepundercover Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 17:32 Jezeli rzady UK i Irlandii wpuszcza ich na swoj rynek pracy (na co prawdopodobienstwo jest mniejsze niz 50% obecnie z moich obserwacji) to zaostrzy sie konkurencja w tych krajach. W sumie moze to i nawet dobrze. Niech polskich burakow wypra bulgarscy i rumunscy buracy. Poprawia sie notowania normalnych Polakow na Wyspach. A poza tym - maja taka sama szasne w Unii jak my. Plakanie nad ich akcesja i dostepem do unijnej kasy to czysta hipokryzja i tyle. Skoro 'nam sie nalezy' to im tez. Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira Europa dla Europejczykow - TAK dla Rumunii i 26.09.06, 17:37 Bulgarii, nie dla Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
caudillo1 Pewnie już wystarczająco dużo pedałów tam jest, że 26.09.06, 18:01 ich w końcu przyjęli. Całe te dostosowanie to przecież nie żadne "wytyczne ekonomiczne" (kto normalny chciałby przystępować do RWPG-bis :) ), tylko nakaz budowania społeczeństwa "otwartego", "liberalnego", przyjaznego zboczeńcom, zwyrodnialcom. A, i zapomniałbym - nie wolno przystępować do "raju" bez zniesienia kary śmierci dla zboczeńców i morderców. Kara śmierci dla bezbronnych dzieci i dla starych, zniedołeżniałych, biednych "może być". Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Pewnie już wystarczająco dużo pedałów tam jes 26.09.06, 18:15 > chciałby przystępować do RWPG-bis :) ), tylko nakaz budowania > społeczeństwa "otwartego", "liberalnego", przyjaznego zboczeńcom, > zwyrodnialcom Brawo, superinteligentna wypowiedź. Faszyzm ciągle żywy. Dlaczego w niektórych ludziach jest tyle nienawiści? Odpowiedz Link Zgłoś
caudillo1 czyżby ? 26.09.06, 19:24 cyt: Faszyzm ciągle żywy. A może Lenin? :) Oczywiście kara śmierci, oraz 25 lat pudła za jazdę po pijaku to faszyzm. Czego to człowiek się nie dowie. Społeczeństwo otwarte i inne słowa wytrychy to tylko wstęp do społeczeństwa otwartego na wszelkie możliwe patologie (typu "a co z tego, że gdzieś tam nakradli", albo "co z tego, że ktoś tam wykorzystał seksualnie swojego syna z psem i swoim kochankiem, ja tam nie widziałem, nic mi do tego, ich sprawa" :) ). Ale obrzezane móżdżki tego wiedzieć nie mogą, bo i skąd :) Odpowiedz Link Zgłoś
rael1974 Re: Pewnie już wystarczająco dużo pedałów tam jes 26.09.06, 18:32 Wolę społeczeństwo tolerancyjne wobec gejostwa, a nietolerancyjne wobec pijaństwa, leserstwa i lamania przepisów niż na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
deepundercover Re: Pewnie już wystarczająco dużo pedałów tam jes 26.09.06, 22:05 Krotko i zwiezle: nie pie.. Poza tym takie otwarte spoleczenstwo to gwarancja bezpieczenstwa takze dla ciebie. Pomysl nad konswekwencjami gdyby wskutek pewnych personalnych przetasowan na 'gorze' twoje ortodoksyjne poglady nagle stalyby sie opozycyjnymi. Chwila nieuwagi i stajesz sie wrogiem aktualnie wyznawanych wartosci i aktualnej wladzy (ktora to te wartosci ma gleboko - wiadomo gdzie). Przypomnij sobie los starych bolszewikow, ktorzy nie wyczuli w pore co za ziolko rosnie w postaci Stalina. Wiec powtorze jeszcze raz: nie pie.. To ze mozesz tak bezkarnie drzec jape to tez zasluga 'otwartego' spoleczenstwa. Uszanuj tylko, ze takie samo prawo do glosu maja ci, ktorych poglady sa przeciwienstwem twoich. PS. Wszelkie male litery odnoszace sie do ciebie uzyte celowo. Odpowiedz Link Zgłoś
pestekw Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w UE 26.09.06, 18:01 hehehe no i po pracy dla polaków.... rumuni i bułgarzy zajmą wszystko... a tak swoją drogą zastanawiam się czy któryś z członków komisji europejskiej był w bułgarii czy rumunii poza oficjalnymi spotkaniami??? i czy widział naprawdę ten kraj??? Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 18:21 Przeczytaj sobie trochę wypowiedzi na tym forum. Przekonasz się, że kierujesz się stereotypami. Te dwa kraje ostatnio zrobiły ogromny postęp, o którym my mozemy tylko pomarzyć. A poza tym Rumunom czy Bułgarom mniej opłaca sie wyjeżdżać zagranicę za pracą, bo już u siebie zarabiają więcej niż Polacy, no i dzięki np. liniowemu podatkowi (w Rumuni) mają perspektywę dalszego szybkiego rozwoju, a bezrobocie teraz jest dwa razy niższe niż u nas. Czy z takiego kraju chce się uciekać? Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 18:14 Zmieni to rynek pracy w UE, a i w trudniejszej sytuacji znajdą się Polacy, którzy liczą na dobrze płatna pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
murdzawa Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 18:47 a uk to juz raczej na bank nie wpuści rumunów i bułgarów. dzieki czemu? doświadczeniom z polakami:D Odpowiedz Link Zgłoś
elmoelmo Re: Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007 roku w 26.09.06, 19:24 Nie wiem kto ma większy problem ... Angole z szalejącymi w Londynie Polakami, czy Polacy z szalejącymi w Krakowie Angolami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Re:Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007!Imperium 26.09.06, 22:56 Imperium Rzymskie wraca po latach. Tak historia sie powtarza. Tylko brakuje cesarza. Moze go wybierzemy? A moze juz jest? ___________________ Bulgarii i Rumunii gratuluje,nie tylko ze swietnych,tanich informatykow,ale nareszcie,przepiekne ...dziewczyny odwiedza Polske i ...Berlin. Jezyk rumunski,tak i w Moldawii,bazuje na ...lacinie.Ciekawe,nie maja wiele wspolnego z kosciolem katolickim a jednak ich dzieci, rozmawiaja po lacinsku,lepiej niz nasi lekarze, aptekarze i ksieza. Dzieci czytajace biblie w orginalnym jezyku....lacinie.Super. Bulgaria i tak konkurowala i konkuruje z...Hiszpania. Szczescia i powodzenia. _____________________ P.S.Kiedy Rosja do Uralu,stanie sie czescia EU, bez wizy,bez kontrol i dla polskiej gospodarki, okazja do jeszcze lepszych alternatyw. Popatrzcie na strony internetowe Rosji,Rumunii,Bulgarii. Pozdrowienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re:Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007!Imperium 26.09.06, 23:28 "po lacinsku"- po łacinie chyba. " P.S.Kiedy Rosja do Uralu,stanie sie czescia EU,"- ja bym o tym nie marzyła. Nacjonalizm, korupcja, która naszą bije na głowę, wreszcie otwarcie granic dla mafii- o tym myślisz? Bułgaria, Rumunia- tak; Rosja- nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Re:Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007!Imperium 27.09.06, 00:31 Dziekuje za korrekture,Sikorko68,"po lacinsku"- po łacinie chyba. Masz racje,Sorry. W szkolach katolickich,w Berlinie,to tak na pocieszenie, ten przedmiot jest juz w podstawowce.Bardzo dobrze. Szkoda ze nie w Polsce jak w Rumunii. _______________ Twoj cytat:Nacjonalizm,korupcja,która naszą bije na głowę, wreszcie otwarcie granic dla mafii- o tym myślisz? Koniec cytatu. _________________ Dodam to samo masz w Europie,tylko prasa o tym nie pisze. Sczegolnie w przepieknej "La Italia",France....i w Polsce jak przeczytasz artykul w GW,na stronie glownej, o handlu przez gangsterow z Poznania i Gniezna, na terenie calej Europy,dziecmi i niemowlakami. LKA Wiesbaden (policja kryminalna) wraz z Polska, co prawda co niektorych zaaresztowali,w tym polskiego policjanta ale to nie do tego tematu. ______________________ Stabilizacja w EU nastapi jak w EU bedzie Rosja lub EU bedzie z Rosja powaznie na ten temat rozmawiac. Ciesze sie dla Rumunii i Bulgarii ale jestem pragmatykiem i jednym z niewielu,ktorzy chca Rosji w EU.Rubel i tak jest tak samo akceptowany jak euro lub dolary. Co najmniej maksymalna wspolpraca,na ktorej Polska moze skorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re:Bułgaria i Rumunia od 1 stycznia 2007!Imperium 27.09.06, 00:53 Co do Rosji, to przeanalizuj sobie ten problem jeszcze raz. To prawda, mafia jest w całej Europie (i nie tylko), ale rosyjska, z tego co wiem, szczyci się szczególnym okrucieństwem dla swoich ofiar. Kraj dziwny i dziki: z jednej strony ludzie są niezwykle gościnni, a z drugiej... no właśnie. Zagarnęli terytoria, które w żadnej mierze nie są słowiańskie. Terytoria, gdzie rdzenna ludność bardzo różni się od rosyjskiej. I co? Tereny ich od xxxx lat, a tych ludzi traktują jak śmiecie. Takie podejście do inności może w zjednoczonej Europie wywołać więcej problemów, niż ewentualna ich przynależność. Żeby Rosja wstąpiła do UE musiałoby bardzo dużo się zmienić, a na to bedzie trzeba bardzo dużo czasu. Nie są to sprawy tylko granic, one są naprawdę mnej istotne. Sprawy gospodarcze, myślenie rządu, a także zwykłych ludzi- do tego trzeba demokracji, a oni tego nie mają. Naród ciemiężony za caratu (nie mieli lekko), za ZSRR i teraz też. I co z tym fantem zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Moze otworza rynki pracy dla Polakow? 26.09.06, 20:46 Hiszpanie zaproponowali pracę dla Polakow w Małopolsce. Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Teraz widac,ze EU to bagno na pasku wielkiego.... 26.09.06, 19:30 juz przyjmowanie takiego zadupia Europy jak Polska było nieporozumieniem i tragedią dla starej Europy.Teraz widac,ze EU to bagno. Z drugiej strony powiekszenie EU wynikało tylko z ogromnych naciskow wielkiego kapitału.Kazdy kto ma troche pojecia o ekonomii wie,ze takie przyłaczenie nie powinno nastapic bo nie mozna łaczyc roznych rynkow niedostosowanych do siebie z tak duzymi roznicami.Ekonomia i uczciwosc wymaga zeby na kazdym z tych rynkow wyrownac wszystkie roznice a potem połączyc.Jednak wielki kapitał potrzebował taniej siły roboczej i wzbogacenia sie na przejeciu nowych gospodarek.Tak tez sie stało.Pojecie dobra ludzi w kapitalizmie nie istnieje a politycy i rządy panstw i tak idą na pasku wielkiego kapitału.Dlatego w swiecie jest jak jest czyli globalna sytuacja pogarsza sie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Teraz widac,ze EU to bagno na pasku wielkiego 26.09.06, 19:43 W Bulgari miliony turystow z Unii spedza urlop.Bedzie mozna placic Euro wkrotce. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Pojecie dobra ludzi istnieje zato w socjalizmie 26.09.06, 19:44 czy moze w totalitaryzmie czy gdzie bo nie kumam? Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 jeszcze wiele rzeczy nie rozumiesz.. 26.09.06, 20:56 ty jeszcze wiele rzeczy nie rozumiesz.Mam nadzieje ze z twoim wiekiem sie to zmieni.Musisz nabrac wiecej doswiadczenia zyciowego i zaczac samodzielnie myslec a nie opierac sie na tym co jakies GWno napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Gdzie uwazacie jest wiekszy syf ? 26.09.06, 19:43 W rumunii czy bulgarii? Odpowiedz Link Zgłoś
uklad_wcielony Re: Gdzie uwazacie jest wiekszy syf ? 26.09.06, 20:23 rtd5rtd napisała: > W rumunii czy bulgarii? To nie ma zadnego znaczenia, bo i tak jeszcze wiekszy jest na dworcu kolejowym Warszawa Wschodnia. Przypomne, ze Warszawa to stolica Polski, a na wspomnianym dworcu zatrzymuja sie pociagi miedzynarodowe. Zalecam wiecej pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski Re: Gdzie uwazacie jest wiekszy syf ? 26.09.06, 20:30 Warszawa Wschodnia to jest mały syf w porównaniu z Warszawą Centralną. Warszawa Centralna to jest mały syf w porównaniu z Warszawą Zachodnią. Warszawa Zachodnia to jest schludna i sympatyczna stacja w porównaniu z Katowicami Głównymi. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Nie, no silek, na oczy przejrzales?????????? 26.09.06, 22:28 chyba padne. A Rumunia i Bułgaria - to super fajne kraje. Ciesze sie, że są w EU (no dobra od 3 króli)!!!! Zycze im wszystkiego najlepszego i bedzie super!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l no to fundusze zamiast do PL pójdą do Rumunów 26.09.06, 19:49 i Bułgarów. Może i dobrze bo tutaj się nic nie zmieni nigdy a tam kto wie... może za 10 lat emigracja zarobkowa z PL skieruje się do nowych państw członkowskich Odpowiedz Link Zgłoś