sowizdrzal Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 20:51 wiecie co, pracuje w ksiegarni, pare sztuk tej ksiazki sprzedalem, pare tzn 1-2 i klienci ktorzy to kupili wypowiadali sie negatywnie o tym "dziele". ludzie tego nie kupili. Ale wiecie co, jutro bedzie tlum i kazdy to kupi. Ale nikt nie przeczyta, bo sie nie da. Chyba ze bede dokladal trawe w zestawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:27 czytalam,prawie poltora roku temu. Ty coz... widac w kiepskiej ksiegarni pracujesz:P Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:45 Niestety w tej książce za mało jest o seksie i o polityce - to też ciemny lud, według definicji Jacka Kurskiego, jej nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
meta-fizyk Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 24.12.06, 02:28 hehe...otóż to! Przypomina mi się pewne murowe hasło : jedzmy gó..o!Przecież trzy miliardy much nie może się mylić!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 jakiego niby lewactwa? 01.10.06, 20:51 Jest jakieś forum poświęcone oszołomom (tym uważajacym sie za prawicowców), może tam byś się udał? jak ci sie nie podoba GW to co robisz na jej forum? Odpowiedz Link Zgłoś
justykob Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 20:53 I to jest koniec nagrody NIke droga gazeto, nagridy, która i jako dziennikarz i jako czytelnik zawsze ceniłam. Czy wyście poszaleli do cholery???? Ja rozumiem, kazdy lansuje swoich ulubieńcóww, ale to po prostu niezła ksiązka i na tym koniec!! Druga NIKE dla smarkuli bo zdolna??? NAPRAWDE UWAŻACIE ŻETOTO JEST LEPSZE OD KSIĄŻKI MENTZLA ALBO STASIUKA??? Owszem Szymborska jak prawie zawsze nijaka ale żeby od razu świrowac???Przejrzycie na oczy!! Teraz juz nikt nie będzie liczył sie z ta nagrodą. A szkoda. BO start był bardzo okey, pmoja profesoir od Romantyzmu genialna Janion chyba....nie jest zachwycona???Mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:29 justykob napisała: > I to jest koniec nagrody NIke droga gazeto, nagridy, która i jako dziennikarz i > > jako czytelnik zawsze ceniłam. Czy wyście poszaleli do cholery???? moze Ty oszalalas. moze sa ludzie, ktorzy czasami maja dosc skostnialej literatury rodem z XIX wieku. co zlego w maslowskiej? jakies kompleksy Ci uruchomila swoja ksiazka? Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 22:32 Janion nie było w składzie jury. Duże znaczenie miało chyba to, że przewodniczącym był Bereza. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka42 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 23:54 Absolutnie się zgadzam z autorem tego listu. NIKE juz nie istnieje. Aczkolwiek Masłowska jest OK. A tak na poważnie. Może jury by sie zastanowiło, za co przyznaje nagrodę? Myślę, że od tego pytania musicie zacząć. Masłowska dalami wiele frajdy w czytaniu[ odkąd pojęłam,że muszę rapować, a mam 64 lata]. Ale gdzie tu do[ podobno] największej nagrody w kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
br311 Gratulacje dla Maslowskiej i dla jury za dobry 01.10.06, 20:55 wybor (o ile ktos takie nagrody traktuje powaznie). Bylem przekonany ze Nike dostanie dziadyga Rylski ze swoja XIX-wieczna proza albo ten pedal ktory pisac nie umie ale za to jest pedalem. Mila niespodzianka, a Dorocie troche kabzy sie na pewno przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.niemier Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 20:56 żal tylko Szymborskiej bo to ona w tegorocznej siódemce najbardziej zasużyła na tą nagrodę coż Masłowska może ludzi zachwycać jednak przy bliszym spotkaniu dużo traci poznałam ją osbiście i uważam że jej osoba i literatura równa jest zero nagroda Nike w moich oczach tym wyróżnieniem trochę starciła coż czekam na za rok może nastąpi jakaś rechabilitacja kapituły ma nadzije bo porzednie wybory były bardzo trafne a Masłowską trzeba traktować jako wypadek przy pracy Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 20:58 A może nasza literatura sięgnęła dna, i nie ma z czego wybierać, to się wybiera kontrowersję, żeby zainteresowanie wzbudzić? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:15 jorge.martinez napisał: > A może nasza literatura sięgnęła dna, i nie ma z czego wybierać, to się wybiera > kontrowersję, żeby zainteresowanie wzbudzić? ksiazki maslowskiej kontrowersje budza u tych, ktorzy zyja w oderwaniu od polski "b" ( twz pokolenie 1200). ci, ktorzy stykaja sie z ta polska rozumieja, smieja sie ( czesto ten smiech jest slodkogorzki). slysza to w tramwaju, w hipermarkecie itd...nie uwazam maslowskiej za kontrowersyjna. ona jest prawdziwa.doskonale obserwuje swiat, ma do niego dystans. brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
kow3l Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:34 A Ty znowu z tym pokoleniem. Na sile uczpilas sie tej tezy (zreszta blednej). Przypuszczam,ze ta Polska "b" ma o Maslowskiej takie same powazanie.Pewnie polowa z tych krytycznych opinii to wlasnie zdanie uzytkownikow o ktorym mowisz. Napisz lepiej,ze to Twoje zdanie niz stawiac teze, z gory skazana na porazke Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:38 a dlaczego blednej? bo Ty tak sadzisz, wybacz-jednak bardziej ufam temu co sama zobserwuje niz temu co na forum wyczytam. dobrze napisles. nie wiesz, Ty "przypuizczsz" puszczj dalej:) poniewaz w clej swojej doskonalosci nie zuwazyles, ze piszac posty glosze SWOJE opinie, to prgne to uscislic: tak swoje. za cudze odpowiedc nie chce. niech sie "cudzesy" sami /e wyraza:P Odpowiedz Link Zgłoś
kow3l Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:46 > a dlaczego blednej? bo Ty tak sadzisz, wybacz-jednak bardziej ufam temu co sama > zobserwuje niz temu co na forum wyczytam. Ojej nie wiedzialem,ze ta Twoja obserwacja to jak big brother:P. Bardziej ufam statystyce, ktora na tym (i nie tylko na tym) forum przemawia za tym,ze nie masz absolutnuie racji. Liczby nie klamia, a wypowiadaja sie SAMI UZYTKOWNICY,a nie schorowana wyobraznia maretiny. A nawiasem mowiac skoro tak wnikliwie obserwujesz to jakos nie umiesz przyjac do wiadomosci zdania osob stad. Dziwna ta obserwacja..taka rzeklbym... WYBIORCZA ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:51 koncze dyskusje, bo nie lubie gadac z kims, kto w ogole nie kojarzy co sie do niego mowi. moj opinia nie jest big, tylko jest MOJ. dltego jest dla mnie wazniejsza od Twojej. statystyka to rodzaj klmstwa. mozna ja zmnipulowac w dowolny sposob. poza tym forum gw nie jest na tyle reprezentatywne, azeby wysnuwac tak dlekoidace wnioski. wyhamuj fcet, wyhamuj, jestes megalomanem! przyjmuje do widomoci opinie innych, ale mam prawo wytykc tym opiniom niekonsekwencje i tak dalej i tak dalej. zegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
kow3l Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 22:03 Ojej nerwy komus puscily. > moj opinia nie jest big, tylko jest MOJ. dltego jest dla mnie wazniejsza od > Twoje NARCYZ na forum GW hehe. Nie,zebym cos mial do tej grupy spolecznej, ale uwazaj, bo to nadal wg WHO jest choroba z kategorii zboczen ;-) > przyjmuje do widomoci opinie innych, ale mam prawo wytykc tym opiniom > niekonsekwencje i tak dalej i tak dalej. Niekonsekwencje??? Niekonsekwcencje to Ty chyba tylko widzisz,a raczej ta Twoja schorowana wyobraznia. Z reguly czepiasz sie wszystkich krytykow nie za niekonskewencje tylko za INNE zdanie niz Twoje :) > koncze dyskusje, Tez koncze. Czas na sen. Odpowiednia dawka snu to podstawa do efektywnego funkcjonowania w czesci kraju kategorii "a" o poziomie dochodu wiekszym niz 1200 brutto ;-) Milej nocy zycze:) Dobranoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
jotka42 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 00:00 Do KOW. Nie ufaj statystyce. Jestem socjologiem.Ano sondażom. Odpowiedz Link Zgłoś
matamu Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 17:18 ale cię wzięło!!! pewnie jesteś agentem albo krewną pani masłowskiwj??? innego wytłumaczenia chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
o_k_o Do wszystkich krytyków Masłowskiej 01.10.06, 20:59 Mam jedno pytanie. Czy wy znacie jezyk Polski. I nie mam na myśli języka polskiego, którego uczyliście się w szkole, tego polskiego z TV. Mam na myśli język ulicy, język bloków, język dresiarzy, język tępych nastolatków, język znudzonych sprzątaczek, język kombinatorów z bazaru? Wy go nie znacie, wy go nie słyszycie, a już na pewno rejestrujecie. A to się udaje Masłowskiej, ona ten język i go czuje. Czytając jej książki wydaje się, że także pisarka penetryje głowy myślące tymi językami. W ten spoób Masłowska oddaje literaurze swój czas i swoje miejsce. Kto tego nie rozumie, nie chce zrozumieć nie rozumie jej książek. A kto z tymi "językami", z tymi światami identyfikuje Masłowską w ogóle nie rozumie na czym polega wartościowa literatura Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Re: Do wszystkich krytyków Masłowskiej 01.10.06, 21:04 Czasem go słyszę, ten "język ulicy, język bloków, język dresiarzy, język tępych nastolatków, język znudzonych sprzątaczek, język kombinatorów z bazaru?", Brzmi zupełnie inaczej niż Masłowska. I od tego zwykłego jest zwyczajnie gorszy. Bo cała jego subtelność sprowadza się do opisywania słowani "k..., ch..., j...ać" każdego aspektu rzeczywistości. Może i jest fascynujące odkrywanie, że "stary, ty jestes przechuj" to komplement, ale nie sądzę, by było warto się tym zajmowąć. Odpowiedz Link Zgłoś
o_k_o Re: Do wszystkich krytyków Masłowskiej 01.10.06, 21:12 > nie sądzę, by było warto się tym zajmowąć. Warto wtedy gdy nie tylko pisarz potrafi go zarejestrować, ale potrafi tym językiem oddać mentalność bohaterów, ich opisać świat ich oczami. I jeszcze opisć ich samych, ich życie, ich ruchy. To jest zadanie dobrej literatury i to zadanie realizuje Masłowska. Tymczasem krytycy Masłowskiej jej książki odczytują jako swego rodzaju autobiografię Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Do wszystkich krytyków Masłowskiej 01.10.06, 21:52 Nic dodać i nic ująć. Ten język Doris łapie perfekcyjnie i równie sprawnie zamienia go w powieść. Brawa dla MC Doris!! Brawa "Za wojnę ...." Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Re: Do wszystkich krytyków Masłowskiej 01.10.06, 21:56 Albo inaczej. Trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem: otóż, znam paru takich przedstawicieli, nazwijmy to, "klasy niższej". I mam wrażenie, ze oni wcale nie są taka karykaturą jak bohaterowie Masłowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tofik79 Nagrody - tylko na podstawie nakładu 02.10.06, 08:16 Czemu w Polsce nie ma literackiego odpowiednika srebrnej czy złotej płyty? Tylko takie nagrody mają jakikolowiek sens - jesteś dobry-ludzie czytają twoje książki. A tak to banda nibyznawców mówi ludziom co jest dobre a co nie. Próbowałem czytać wojnę polsko ruską i przeczytałem parę felietonów w przekroju (z którego masłowska wyleciała po paru numerach nota bene) - tego się po prostu czytac nie da! Nike jest nagrodą polityczną, żaden autor o poglądach innych niz lewicowo/gejowskie nawet nie ma szans na nominacje... Dlatego Łysiak nie zdobędzie nigdy tej nagrody chociaż jedna jego książka sprzedała się w nakladzie większym niż wszystkie pilcha i masłowskiej razem wzięte... Pozdrawiam myślących Odpowiedz Link Zgłoś
mario601 Re: Do wszystkich krytyków Masłowskiej 01.10.06, 21:25 Wszystko ładnie pięknie. Żeby tylko ta jej książka posiadała jakąś w miarę spójną fabułę i żeby postacie nie były takie papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: jasne! 01.10.06, 23:12 Ja w ogóle nie lubię chodzić do kina. A szczególnie nie chodzę na filmy polskie w ogóle... Nudzi mnie to po prostu... Zagraniczny to owszem. Pójdę sobie. Bo fajne są filmy zagraniczne. Wie pan? Jakoś tak można, wie pan... Jakoś tak... No ja wiem no... Przeżyć to. Przeżyć. Wie pan... Przeżyć. A w filmie polskim proszę pana to jest tak: nuda... Nic się nie dzieje proszę pana. Nic. Taka proszę pana... Dialogi niedobre... Bardzo niedobre dialogi są. Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana... Aż dziw bierze, że nie wzorują się na zagranicznych. Proszę pana. Wie pan... Przecież tam... Niech pan weźmie na przykład aktora, proszę pana... Yyyy... Zagranicznego... To ten aktor zagraniczny proszę pana... To jego twarz coś wie pan... Nie wiem jak tutaj... Trudno mi w tej chwili powiedzieć, wie pan... Coś takiego wyraża... Wie pan... Jakoś tak... No... No wie pan o co mi chodzi. A polski aktor proszę pana... To jest pustka... Pustka proszę pana... Nic! Absolutnie nic. Załóżmy proszę pana. Że jak polski aktor proszę pana... Gra nie? Widziałem taką scenę kiedyś... Na przykład, no ja wiem? Na przykład zapala papierosa nie? Proszę pana zapala papierosa... I proszę pana patrzy tak: w prawo... Potem patrzy w lewo... Prosto... I nic... Dłużyzna proszę pana... To jest dłu... po prostu dłu... dłużyzna proszę pana. Dłużyzna.. Proszę pana siedzę sobie proszę pana w kinie... Pan rozumie... I tak patrzę sobie... siedzę se w kinie proszę pana... Normalnie... Patrzę, patrzę na to... No i aż mi się chce wyjść z... kina proszę pana... I wychodzę... No i panie i kto za to płaci? Pan płaci... Pani płaci... My płacimy... To są nasze pieniądze proszę pana... Odpowiedz Link Zgłoś
tysia2 Re: Do wszystkich krytyków Masłowskiej 02.10.06, 08:05 Bardzo dobra analiza, też się dopisuję. Nie czytałam pawia ale już za wojnę dziewczę powinno nike dostać. Myślę że Masłowska do historii literatury przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:00 Nie ma co się nadymać. Tacy jesteśmy. Taką mamy władzę. Takie społeczeństwo. Takiego prezydenta, ministrów, likwidarora WSI, posłów i Renatkę. Masłowska tylko nas opisała. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor4 Ona powinna dostać tę nagrodę Nike 01.10.06, 21:00 dodatkowe punkty uzyskała za bluzganie na Polskę w "Guardianie" Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.72 W numeracji pobilem Cie na glowe:) 01.10.06, 23:06 Niemniej masz ciagle szanse... Odpowiedz Link Zgłoś
murakami2 Warstwa językowa 01.10.06, 21:02 Jesli szanowna komisja chciała przyznać Nike za ciekawą polszczyznę, to trzeba było dać ją Wilkowi. Jego książkę się pochłania z wypiekami, a nie jest banalna. Masłowska jest ciekawa, ale jednak bełkotliwa, a w warstwie fabularnej - beznadziejna. Kiedy komisja zacznie cenić pisarza za to CO pisze, a nie JAK? Bo JAK to można na polonistyce rozprawiać, a nagroda literacka popularnej gazety niech będzie choć odrobinę egalitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
chabergebertwilker Az lza sie w oku kreci ze nie widzialem tego w TVP 01.10.06, 21:11 Odpowiedz Link Zgłoś
jaceloth che,che,che...triumf marketingu 01.10.06, 21:13 nawet w literaturze liczy sie sprawna i dobra reklama wydawcy, a nie rzeczywista wartość literacka Odpowiedz Link Zgłoś
lan.kwai.fong Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej (SUPER!!!) 01.10.06, 21:15 Nareszcie odważne jury! Książka ewenement. Napisana konsekwentnym językiem - nie każdemu przypadnie do gustu - ale do Masłowskiej trzeba dojrzeć. Jak nie tym razem, to za rok. Mnie też trudno się było zmagać z "Wojną..." ale "Paw..." jest genialnym dziełem. Nikt tak nie pisze w tym kraju!. Duże brawa! LKF Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej (SUPER!!!) 01.10.06, 21:16 wszystko to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista Nike sięgnęło dna 01.10.06, 21:16 rozumiem, że rynsztokowy język Masłowskiej ma uczulić elity na tzw. Polskę C, czyli ogólnie pojęte dresiarstwo. Problem w tym, że tego dresiarstwa mamy już za dużo. Przynajmniej w książkach mogło by go nie być... Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecya Brawo! 01.10.06, 21:17 To świetna wiadomość. Masłowska odbrązowiła polską prozę i przewiała duszną, polską chałupę literacką. Gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agat_d Nike sięgnęła bruku 01.10.06, 21:19 Zgroza! Od dawna było widać, że ta nagroda jest wyłącznie towarzysko-środowiskowa, a teraz potwierdza się to w całej rozciągłości. Wstyd, Jurorzy i Agora! Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike sięgnęła bruku 01.10.06, 21:20 agat_d napisała: > Zgroza! Od dawna było widać, że ta nagroda jest wyłącznie > towarzysko-środowiskowa, a teraz potwierdza się to w całej rozciągłości. Wstyd, > Jurorzy i Agora! Wstyd! dlaczego wstyd? Odpowiedz Link Zgłoś
milo36 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:21 Dorota - brawo! Gratuluje! ty pierwsza opisalas Sawickie Marie czy Marty. Jestes prorok. Respect! Odpowiedz Link Zgłoś
yrrah Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:29 Hurrrraaa!!!! Popłakałam się ze wzruszenia. Nie wierzyłam, że dadzą jej - zasłużyłą sobie jak jasny gwint. Nie ma drugiego takiego prozaika w naszym języku - ona ma słuch absolutny. Wypowiada tych, których literatura nie wypowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:49 >Wypowiada tych, których literatura nie wypowiada. Huberta H. i jego kolegów? W zasadzie nie jest to nic specjalnie nowego - knajactwo językowe już 15 lat temu Urban spopularyzował. Odpowiedz Link Zgłoś
23k Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:55 Mniejsza o większość co ta PANI napisała, nabazgrała! Wystarczy mi wojna ta polsko ruska, która była śmieciem, choć może i językowym majstersztykiem. A może to poprostu tylko przerost formy nad treścią! Nie sądzę, że ta nagroda została przyznana środowiskowo, ale chociaż za wojne mogliby jej nie przyznawać!!! Chociaż, kto wie? Może Kutz? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 22:07 czyli nie czytales pwia. nie masz prawa glosu, nie wiesz bowiem o czym piszesz. jesli ktos krytykuje cos czego nie czytal to jest kiepskim krzykaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
br311 I nawet z parteru daun choc nie wiedzial z czego t 01.10.06, 21:33 ez z nich sie smial. Przeciez pani w podstawowce nauczyla, ze literatura to sonety WIESZCZA, opisy krajobrazow Orzeszkowej i generalnie "to ludzie ludziom zgotowali ten los". No moze troche Gombrowicza za mlodu ale ukradkiem, pod kolderka. Gdzie Maslowska, co Maslowska?! HANBA, po trzykroc HANBA i ZDRRRRRRRRAAADAAAAA!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: I nawet z parteru daun choc nie wiedzial z cz 01.10.06, 21:35 :) i jeszcze opis grzybobrania u adasia m:) Odpowiedz Link Zgłoś
23k Re: I nawet z parteru daun choc nie wiedzial z cz 01.10.06, 21:57 Czyżby pomieszanie z poplętaniem??? Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Re: I nawet z parteru daun choc nie wiedzial z cz 01.10.06, 22:01 > I nawet z parteru daun choc nie wiedzial z czego tez > z nich sie smial. Przeciez pani w podstawowce nauczyla, ze literatura to > sonety WIESZCZA, opisy krajobrazow Orzeszkowej i generalnie "to ludzie ludziom > zgotowali ten los". No moze troche Gombrowicza za mlodu ale ukradkiem, pod > kolderka. Gdzie Maslowska, co Maslowska?! HANBA, po trzykroc HANBA i > ZDRRRRRRRRAAADAAAAA!!!!!!!!!!! Siur! Bo LITERATURA, taka przez duże "L", taka co to się ją nagradza najką, to opis warstw niższych, dokonany przez zadowoloną z siebie inteligentkę. To pokazanie, jakie, hahaha, ciemne toto, jakie przesądne, jak nic nie kojarzy. W pewnym sensie Masłowska się wiele od Kurskiego nie rózni. Odpowiedz Link Zgłoś
br311 Re: I nawet z parteru daun choc nie wiedzial z cz 01.10.06, 22:13 To taka, przy ktorej trzeba uwazac, zeby sie nie posr... ze smiechu, a z drugiej strony tak drastycznie prawdziwa, ze sie plakac chce. Czyli ktos w koncu przejal paleczke po Gombrowiczu - oczyszczenie przez wyszydzenie i osmieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
id999 post miesiąca 02.10.06, 01:00 i odświeżenie nieco zestawu argumentów w dyskusji "Masłowska: tak czy nie" drugi post też fajny Odpowiedz Link Zgłoś
taus Z tegoroczną nagrodą NIKE jest jak z ostatnią... 01.10.06, 21:37 Z tegoroczną nagrodą NIKE jest jak z ostatnią eurowizją, wobec ogólnego spadku poziomu, wygrywa coś co sie w pewien orginalny sposób odróżnia od reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Ideał sięgnął bruku.......... ;-( 01.10.06, 21:52 Takie mam odczucia, czytając o nagrodzie dla Masłowskiej. Tu już nawet nie chodzi o to, że temat subkultur, popkultur, młodych i blokersów wydaje mi się oklepany - bo sam jestem młody i znam te problemy. Bardziej smuci fakt, iż pisząc o tandecie Masłowska robi to na sposób komercyjny, więc zarazem i tandentny. I nieważne, jaki dobry warsztat by miała - smuci mnie, że nie ma miejsca na literaturę dojrzałą. A szkoda, że literatura staje się taka jak opisywane przez nią problemy - tandeta, komercja, szybkość, sukces. W twórczości Masłowskiej widzę swego rodzaju bunt. Mam wrażenie, że jest to bunt dla buntu. Lub dla tandety. Swoją drogą - Masłowska prowokuje i zadaje pytanie: o czym dzisiaj pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
kati8 Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:43 brawo! nike ci sie nalezało już za to że jesteś w polskiej literaturze, pozdrawiam i czekam na następną książkę Odpowiedz Link Zgłoś
menel_0 Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 21:57 To ja już nie chcę dostać Nike! Odpowiedz Link Zgłoś
meteo_patka Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 22:03 na nagrodę, na docenienie zasłużyła. należy jej się. cieszę się. uwielbiam Masłowską. i moja koleżanka maurycja też:D Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 no cóż.... 01.10.06, 22:04 źle wychowany z ciebie człowiek, i nie ma o czym z tobą rozmawiać (chyba że ktoś podziela twoje obsesje na temat tzw. lewactwa) Odpowiedz Link Zgłoś
grejtgreg Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 01.10.06, 22:09 Dla mnie bomba! Cieszę się z sukcesu Doroty. Nie polemizowałbym z werdyktem jury, bo zawsze mamy do czynienia z równoległymi faworytami, których dzieła proponują coś więcej, niż przeciętna literatura. Język, narracja, odwaga w kreacji bohaterów i nowatorski styl sprawiają, że po Masłowską sięga się chętnie... ale fakt, trzeba dużej otwartości i dystansu, bo Masłowska kopie, jeśli czyta się ją dosłownie. Polecam również wiersze Doroty. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów! Odpowiedz Link Zgłoś
slepowron4 Ale fajnie 01.10.06, 22:11 Hihihihi Hihihihi Najwieksza nagroda literacka! Hihihihihi! Wsrod slepcow jednooki jest krolem. Za dwadziescia lat beda meczyc tym gniotem dzieci w szkole, jak "Granica" Nalkowskiej. Tez nowatorska powiesc byla, a jezyk jaki, ho ho ho! Juz czuje ten rupi odor wokol mlodej, bo 43-letniej pisarki. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej - BRAVO 01.10.06, 22:14 Przeczytałem pierwszą książkę: "Wojnę..." Byłem już wtedy pod wrażeniem. Przeczytałem drugą książkę: "Paw królowej" - byłem oniemiały. Brawo, brawo! Teraz jestem przerażony. Boję się o książkę trzecią. Czy po dwóch arcydziałach można jeszcze napisać trzecie? Moje typy były podzielone równo pół na pół. Ciotoland versus kartonowe ludziki. MC Doris, gdy będziesz ciągnęła jak odwłok odkurzacz, wspomnij, że komuś swoimi książkami zrobiłaś wielką frajdę. PS. Dlaczego w artykule zostały zmienine imina bohaterów. Przecież w książce występuje Lep Katarzyna a nie Katarzyna Lep. Retro Stanisław, a nie Stanisław Retro. Zdumiewające jest w artykule następujące zdanie: "...kariera estradowa Stanisława Retry...". Przecież powinno być: "... kariera estradowa Retro Stanisława..." Niby drobna różnica, niby prawie to samo, ale "prawie" robi właśnie wielką różnicę! Kto czytał tę księżkę ten wie o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej - BRAVO 01.10.06, 22:16 dokladnie tak:) Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki. Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto. czekam na zmianę pogody i rządu!:-) Odpowiedz Link Zgłoś