macsad 10.10.06, 13:38 A kto teraz ufa amerykańskim samolotom i wykonanym przez nie pomiarom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy13 Co wybuchło w Korei? 10.10.06, 13:39 Hej Wydaje mi się że to jednak można rozpoznać. Wybuch jądrowy jest bardzo szybkim procesem, w momencie zakończenia reakcji rdzeń bomby (a raczej to co z niego zostało) ekspanduje z prędkością rzędu 1000 km/s, o rzędy wielkości szybciej niż przy zwykłym m.w. (kilka km/s) Myślę że wpływa to na kształt rejestrowanej fali sejsmicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Co wybuchło w Korei? 10.10.06, 16:18 speedy13 napisał: > Hej > Wydaje mi się że to jednak można rozpoznać. Wybuch jądrowy jest bardzo > szybkim procesem, w momencie zakończenia reakcji rdzeń bomby (a raczej to co > z niego zostało) ekspanduje z prędkością rzędu 1000 km/s, o rzędy wielkości > szybciej niż przy zwykłym m.w. (kilka km/s) Myślę że wpływa to na kształt > rejestrowanej fali sejsmicznej. rzeczywiście wpływa - jej czoło jest bardziej strome, ale podobno różnica jest niewielka i częściowo zamaskowana szumami i zakłóceniami, więc udzielenie jednoznacznej odpowiedzi wymaga szczegółowej analizy danych z wielu czujników. obliczenia już trwają (francja); wyniki mają być za parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bmkms Re: Co wybuchło w Korei? 10.10.06, 13:45 Ja. A ty stosujesz znana mi technike sluzb komunistycznych - starali sie przekonac, ze w Polsce wszyscy sa zlodziejami wiec opinie o bandyckim panstwie sa zawsze niewiarygodne. Ktoz wierzy zlodziejom. Odpowiedz Link Zgłoś
niktszczegolny Co wybuchło w Korei? 10.10.06, 15:47 Nawet Indonezja ma bombę. A czemu nie ma jej Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Moze zacier? 10.10.06, 16:23 Dziwne, ze Stany nagle zaczely sie tym interesowac. Dotychczas zajete byly tylko Iranem ale to zrozumiale. Izrael blisko. Odpowiedz Link Zgłoś