Dodaj do ulubionych

M. Giertych: Wyrzucić ewolucję ze szkół

• tadeusz.szymanski M. Giertych: Wyrzucić ewolucję ze szkół 12.10.06, 09:56
      Hehehehehe :P. Oxford to jednak szmaciana uczelnia, skoro daje tytuł profesora
      osobom w styly Macieja G. :P

Ale ja nie o tym - panie, pan się z choinki zerwał? Do hameryki z takimi
      poglądami, nie w mojej pięknej, liberalnej Europie.
    • sucip nie jestem polakiem 12.10.06, 09:58
      błagaaaaaaaaaaaaam. chcę się urodzić jeszcze raz, w jakimś innym kraju. nie
      jestem polakiem, nie chcę nim być. wyrzekam się. chcę zniknąć, nie musieć
      patrzeć na tych kurdupli albo na jakieś konskie mordy, bandę idiotów i nieuków.
    • amanasunta53 Czy idzie zlodowacenie? 12.10.06, 10:02
      Czytałam parę lat temu taką polską ,political fiction''pt.,,Wrzesień''.Trochę
      pasuje,o kleryzacji i ksenofobii.Nieraz autor jest prorokiem np.Julek
      Verne.Może autor tego ,,Września''też?
    • fervex.adult Ignorant 12.10.06, 10:05
      ingoranci powinni siedziec cicho i nie kompromitowac sie.
    • valetudo76 [...] 12.10.06, 10:06
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • marta_malkowska Zostanę bohaterem narodowym - zastrzelę tych ludzi 12.10.06, 10:12
      łapy precz od mojego dziecka, od jego wiedzy, jego wyznania!
    • valetudo76 Jestem ZA... wyrzuceniem Giertycha.... w kosmos... 12.10.06, 10:13
      bez skafandra na arce Noego... buahahahaha
    • boski.roman Re: M. Giertych: Wyrzucić ewolucję ze szkół 12.10.06, 10:17
      Ja myślę, że Maciek powinien pójść dalej, nie można się tak rozdrabniać. Teoria
      heliocentryczna nie może się utrzymać. Jest sprzeczna z Biblią i należy
      zaprzestać szerzenia tej herezji. Kopernik na stos!
      Boski Roman
    • skodabodzio Towarzyszu Giertych 12.10.06, 10:19
      uspokoic sie. siedziec cicho jak w latach 80tych w radzie Państwa u towarzysza
      Jaruzelskiego
    • piotrus508 Juz wiadomo dlaczego Romus 12.10.06, 10:20
      Jednak nalezy przyjac ze choroby psychiczne sa dziedziczne. Romus jest chory i
      ma to po ojcu.
    • zawrat2 Re: M. Giertych: Wyrzucić ewolucję ze szkół 12.10.06, 10:22
      Najwyższy czas aby wyrzucić Pana Giertycha z Parlamentu Europejskiego za wspieranie komunistycznego i przestępczego reżymu Jaruzelskiego.Ten Pan uwielbia faszystów (Franco) jak i komunistów.To dlatego Młodzież Wszechpolska pozdrawia się nazistowskim gestem.
    • eptesicus Ryszkiewicz powiedział że to fakt a nie teoria? 12.10.06, 10:25
      Mam nadzieję, że to jego przejęzyczenie, inaczej postawiłby się w jednym
      szeregu z głupimi kreacjonistami, którzy nie rozumieją słowa "teoria".

Otóż teoria to zbiór twierdzeń objaśniających jakieś zjawisko. A więc
      określenie "teoria ewolucji" jest poprawne, tak jak "teoria względności"
      Einsteina, "teoria heliocentryczna" Kopernika, czy "teoria kwantów" Plancka. TO
      NIE ZNACZY, ZE DANA TEORIA JEST "NIEUDOWODNIONA" (CZY RACZEJ NIEPRZETESTOWANA
      pod kątem możliwości jej OBALENIA). Wręcz przeciwnie - nieprzetestowana
      ("nieudowodniona") może być HIPOTEZA. Ewolucja jako taka nie jest tylko
      hipotezą, bo została przetestowana w oparciu o tysiace badań z różnych
      dziedzin - jest teorią na bardzo mocnych fundamentach, a spory (na chwilę
      obecną) mogą dotyczyć tylko tego w jaki sposób sama ewolucja zachodziła i
      zachodzi.

Właśnie kreacjoniści nie rozumieją różnic między teorią a hipotezą. Niedobrze,
      żeby pan Ryszkiewicz stawiał się razem z nimi, jeśli chce uchodzić za
      wiarygodnego tępiciela pseudonauki.
    • kozaczek3 O Tadeusz pochodzi od Marysi dziewicy zawsze 12.10.06, 10:25
      no może teraz nie, ale zawsze na pewno.
      A przecież Marysia dziewica nie była małpą.
      Przecież bóg nie zapłodnił by małpy.
    • eptesicus nie gadaj głupot 12.10.06, 10:29
      > Szczęka mi opadła ;) Ja bym chciał aby zlikwidowali religię w szkołach bo
      > biblia to mocno naciągana opowiastka. Chciałbym również likwidacji instytucji
      > zwanej kościołem.

dlaczego miałbyś domagać się likwidacji stowarzyszenia, które tworzą wolni
      ludzie na zasadzie dobrowolności, niezależnie od państwa? To tak jakbyś chciał
      likwidacji Polskiego Związku Wędkarskiego. Ludzie są zainteresowani wiarą, to
      się zrzeszają/wstępują, tak jak są zainteresowani wędkarstwem czy filatelistyką

a na religię może chodzić kto chce. Ja chodziłem bo chciałem, choć do wyboru
      była tylko religia katolicka, ale mogłem nie chodzić w ogóle albo wybrac etykę
      (nudy i zimne kluchy).
      • robert.zimnicki Re: nie gadaj głupot 12.10.06, 11:13
        eptesicus napisał:

> > Szczęka mi opadła ;) Ja bym chciał aby zlikwidowali religię w szkołach bo
        > > biblia to mocno naciągana opowiastka. Chciałbym również likwidacji instyt
        > ucji
        > > zwanej kościołem.
        >
        > dlaczego miałbyś domagać się likwidacji stowarzyszenia, które tworzą wolni
        > ludzie na zasadzie dobrowolności, niezależnie od państwa? To tak jakbyś chciał
        > likwidacji Polskiego Związku Wędkarskiego. Ludzie są zainteresowani wiarą, to
        > się zrzeszają/wstępują, tak jak są zainteresowani wędkarstwem czy filatelistyką
        >
        > a na religię może chodzić kto chce. Ja chodziłem bo chciałem, choć do wyboru
        > była tylko religia katolicka, ale mogłem nie chodzić w ogóle albo wybrac etykę
        > (nudy i zimne kluchy).

Dobrowolna? A kto mi pod domem (na Brodnie - warszawa) dzwoni 5 do 7 minut przed
        kazda msza (no 6:45 troche ciszej - innym dzwonem, ale po poludniu dzwon wali
        glosniej niz telewizor 60 dBA) - nadgorliwiec, czy idiota?
        A kto wciaga cie na liste katolikow, zaraz po twoim urodzeniu? Masz tu jakis
        wybor? Chyba, ze twoi rodzice powiedza NIE.
        A kto zamierza obowiazkowej oceny z religii na swiadectwie? Kiedys byla, ale
        dobrowolna.
    • jerzy30 nie dość że komuch to jeszcze idiota 12.10.06, 10:31
      ...
    • niekatolik A teotia kreacjonistyczna ma "poparcie" ;-) idiota 12.10.06, 10:35
      ....
    • drogibronislaw Czy jakiś bałwan ewolucjonista wie o Popperze? 12.10.06, 10:39
      • piwi77 Chyba Leperze, i pisze się przez jedno p. 12.10.06, 10:42
        kazdy głupi wie, chyba im głupszy tym więcej wie.
        • drogibronislaw Re: Chyba Leperze, i pisze się przez jedno p. 12.10.06, 10:44
          Owsiaku, "Karl Popper" pisze się przez dwa "p". Czy może jesteś studentem tego
          doktora, który twierdzi, że TEORA to fakt? Chłe!Chłe!Chłe!Chłe!Chłe!
          • drogibronislaw Ewolucjoniści to intelektualne Owsiaki! 12.10.06, 10:47
            • piwi77 Przez Ciebie będę miał zmarnowane życie. 12.10.06, 10:59
              Będę musiał żyć ze świadomością, że nazwisko owego pana nic, ale to kompletnie
              nic mi nie mówi. Jezu!
              • drogibronislaw Re: Przez Ciebie będę miał zmarnowane życie. 12.10.06, 11:12
                Już masz zmarnowane, jeśli nie wiesz nic o krytyce metodologicznych podstaw
                teorii ewolucjonizmu Karla Poppera! Zajrzyj sobie do Gooogli - na naukę nidy
                nie jest za późno!
                • diopsyd1 Re: Przez Ciebie będę miał zmarnowane życie. 12.10.06, 14:27
                  A ty nie wybieraj z Poppera tego co ci wygodnie, tylko zadaj sobie trud
                  zapoznania się ze wszystkim, co napisał o ewolucjoniźmie.
          • eptesicus kreacjoniści mylą teorię z hipotezą, a do tego... 12.10.06, 11:02
            ...wydaje im się, że w naukach przyrodniczych teorie mogą być udowodnione. Otóż
            nie, można je tylko obalić (Popper się kłania!), a teoria ewolucji nie została
            dotychczas obalona, dlatego traktuje się ją jak fakt

poczytaj na temat tysięcy faktów:
            www.talkorigins.org
            • drogibronislaw Re: kreacjoniści mylą teorię z hipotezą, a do teg 12.10.06, 11:09
              Czy TEORIA może być naukowym faktem. Mnie się zawsze zdawało, że to różne
              porzadki: teorie się tworzy, weryfikuje, modyfikuje, etc. a fakty się
              stwierdza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
              • eptesicus O.K., uproszczenie 12.10.06, 11:14
                > Czy TEORIA może być naukowym faktem. Mnie się zawsze zdawało, że to różne
                > porzadki: teorie się tworzy, weryfikuje, modyfikuje, etc. a fakty się
                > stwierdza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

O.K., jest to uproszczenie dr Ryszkiewicza i moje. Chodzi o to, że twierdzenia
                składające się na daną teorię uznaje się za fakty, jeśli hipoteza została
                nieobalona i stała się "obowiązującą" teorią
                • drogibronislaw Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 11:21
                  teoria= fakt: To nie jest uproszczenie,, lecz powazny bład metodologiczny.
                  Dalej, jesli twierdzi się, że toria ewolucji (TE) jest prawdziwa, to nie można
                  jednocześnie twierdzić, że jest taka, bo póki co nie wymyślono lepszej.
                  Uzasadnionienie powinno brzmieć, bo lepszej nie ma i być nie może. a tak wszk
                  powiedzieć nie można. TE jest co najwyżej prawdopodobna i to b. mało
                  prawdopodobna: 1/n, gdzie n-nieskończoność
                  • eptesicus Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 11:40
                    Uzasadnionienie powinno brzmieć, bo lepszej nie ma i być nie może. a tak wszk
                    > powiedzieć nie można.

o żadnej teorii tak powiedzieć nie można, przeciez teorie fiyczne to też tylko
                    kolejne uściślenia - od dużych uproszczeń do coraz mniejszych.
                    Newton>Einstein+Teoria kwantów>teoria strun. Gdybyś czytał Poppera, dobrze byś
                    wiedział że żadna teoria naukowa nie jest ostateczna i nie należy takiej
                    zakładać

> TE jest co najwyżej prawdopodobna i to b. mało
                    > prawdopodobna: 1/n, gdzie n-nieskończoność

jest to jednak jedyna teoria dotycząca tego tematu, której nie udało się obalić
                    empirycznie. A więc jest najbardziej prawdopodbna
                    • drogibronislaw Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 11:43
                      Ale ewolucjoniści uważają swoją teorię za ostateczną o jedyną dopuszczalną!
                      Wszak o to idzie w tym sporze! Powtarzam: mało mnie interesuje, czy
                      ewolucjonizm w sensie absolutnym jest prawdziwy, czy nie. Drażni mnie
                      niemiłosiernie DOGMATYZM ewolucjonistów, za którym często podąża ignorancja.
                      Tyle!
                      • dem0kryt Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 13:08
                        "Ale ewolucjoniści uważają swoją teorię za ostateczną o jedyną dopuszczalną!"

Nie. Ewolucjoniści uważają teorię ewolucji za najlepszą, jaka obecnie istnieje,
                        mimo wszystkich jej ułomności. Jeśli pojawi sie lepsza - teoria ewolucji ustąpi
                        jej miejsca. Ale kreacjonizm taką teorią nie jest, nie jest naet teorią naukową,
                        co przyznał sam Behe potwierdzjąc, że równie "naukowa" jak kreacjonizm i teoria
                        ID jest astrologia...
                  • zorbathegreek Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 12:24
                    Jeszcze mniej prawdopodobna niz teoria ewolucji jest teoria heliocentryczna, jako iz kazdego dnia widzimy jak Slonce obiega Ziemie, a nie odwrotnie. Aby obalic teorie heliocentryczna wystarczy kilkaset oberwacji, co mozna wykonac, prz dobrej pogodzie, w ciagu niecalego roku... Czemu wciaz jeszcze ucza w szkolach o tym szarlatanie Koperniku, ktorego slusznie Kosciol umiescil na indeksie!
                    • eptesicus Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 14:16
                      > Jeszcze mniej prawdopodobna niz teoria ewolucji jest teoria heliocentryczna,
                      ja
                      > ko iz kazdego dnia widzimy jak Slonce obiega Ziemie, a nie odwrotnie.

ale jednak to Kopernik obalił DROGĄ OBSERWACJI teorię geocentryczną
                      • zorbathegreek Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 15:20
                        Obserwacje Kopernika sa niezgodne z moimi, ze zdrowym rozsadkiem oraz, last but not least, sa niezgodne z Pismem Sw.!
                        • eptesicus Re: O.K., uproszczenie 12.10.06, 16:05
                          > Obserwacje Kopernika sa niezgodne z moimi, ze zdrowym rozsadkiem oraz, last
                          but
                          > not least, sa niezgodne z Pismem Sw.!

skąd ten pomysł. A niby gdzie?
      • eptesicus każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 10:58
        rzetelnie przetestowane, pod kątem możliwości ich obalenia. Nie udało się
        obalić tych hipotez, dlatego stały się (na razie) obowiązującą teorią. Zamiast
        pyskować, spróbój ją obalić i zaproponuj alternatywną hipotezę.
        • drogibronislaw Re: każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 11:07
          Znam paru biologów pracujących na pobliskiem uniwersytecie, ale ŻADEN z nich
          słyszał o Popperowskim falsyfikacjonizmu a "POPPER" to kojarzy się im co
          najwyżej z nazwą słowackiego piwa...
          • eptesicus Re: każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 11:12
            > Znam paru biologów pracujących na pobliskiem uniwersytecie, ale ŻADEN z nich
            > słyszał o Popperowskim falsyfikacjonizmu a "POPPER" to kojarzy się im co
            > najwyżej z nazwą słowackiego piwa...

widocznie mieszkasz w pobliżu złego uniwersytetu. Ja jestem biologiem, też z
            uniwersytetu
            • drogibronislaw Re: każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 11:16
              Zatem wybacz. Ja jednak wiem, co mówię. Zapytam Ciebie, czy w ramach
              przedmiotu: "Ewolucjonizm" ktoś na Twojej uczelni mówi o fasyfikacjonizmi i
              hipotetyzmie? Robiłem ankiety wśród studentów 5.roku biologii na dużym
              uniwersystecuie w dużym mieście: nikt nic nie słyszał. To samo w przypadku K.
              Poppera.
              • eptesicus Re: każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 11:48
                > Zatem wybacz. Ja jednak wiem, co mówię. Zapytam Ciebie, czy w ramach
                > przedmiotu: "Ewolucjonizm" ktoś na Twojej uczelni mówi o fasyfikacjonizmi i
                > hipotetyzmie?

nie, bo to nie miejsce ani czas na to, podobnie jak nie uczy się o Popperze na
                ekologii, genetyce, zoologii, botanice, chemii organicznej czy anatomii. Ogólna
                metodologia nauk (mająca zastosowanie we wszystkich tych dziedzinach) powinna
                być nauczana na FILOZOFII, którą każdy na studiach (niezależnie od tego czy
                jest polonistą czy biologiem) musi przejśc. Niestety filozofia jest na
                kierunkach przyrodniczych parodią przedmiotu, nie traktują jej poważnie ani
                wykładowcy ("zrzuty" z wydziału filozofii, wieczni doktorzy, panie zmęczone
                życiem, mające 1000 osób do sesji) ani (co się dziwić) studenci. Zamiast
                ukierunkować ten przedmiot na potrzeby BIOLOGÓW i skupić się na metodologii
                nauk, testowaniu hipotez itp., każe się im uczyć szczegółów wypocin wszystkich
                myślicieli od początku świata, niezależnie od tego czy ich wypociny miały sens
                czy nie. O Popperze u nas zaledwie wspomniano, ważniejszy był Leinbnitz i jego
                bzdury o monadach :-)))
                • drogibronislaw Re: każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 11:59
                  Drogi Panie! Pan masz pewne braki .. w temacie i sam sobie przeczysz. Proszę
                  wybaczyć protekcjonalny ton. Skoro nie miejsce i czas, aby o Popperze mówić w
                  czasie wykładu na temat ewolucjonizmu, którego ogólno-metodologiczne podstawy
                  przez Poppera zostały podważone, to kiedy i gdzie indziej??
                  Po wtóre, trzeba odróżnić ogólną metodologię nauk (tej można i naucza się w
                  ramach filozofii) od szczegółowej - nauczanie tej ostaniej jest zadaniem
                  naukowców z dziedzin szczegółowych, a zatem biologów a nie filozofów! Krytycym
                  kartezjańsko-popperowski jest zasadą wszelkiej nauki i powinien mieć
                  odzwierciedlenie w nauczaniu metodolgii szczególowych. A nie ma!
                  Po trzecie, trzeba odróżnić nauczanie historii filozofii od samej filozofii.
                  Ktoś, kto wykłada historię musi wykładac praktycznie wszystko, co przez 27
                  miało miejsce.
                  Po czwarte, leibnizjański (Leibniz posze się przez "z") monadyzm jest teorią,
                  która do dzis dnia znajduje zastowanie w teorii komunikacji i empirycznej
                  psychologii. Zasada podświadomości (Leibniz nazywał ją apercepcją), ciagłości w
                  przyrodzie i zjawiskach psychicznych (strumień świadomości) etc. to tylko
                  przykłady "bzdur" Leibniza, które do dziś dnia funkcjonują w nauce i są coraz
                  powszechniej przyjmowane (o pomysłach w logice, matematyce, teorii sztucznych
                  języków, itp. nie będe nawet wspominał.) Proszę więc nie oceniać przedmiotu, o
                  którym nie ma Pan dużej wiedzy..
                  • eptesicus Re: każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 12:06
                    > powszechniej przyjmowane (o pomysłach w logice, matematyce, teorii sztucznych
                    > języków, itp. nie będe nawet wspominał.) Proszę więc nie oceniać przedmiotu,
                    o
                    > którym nie ma Pan dużej wiedzy..

zgoda, ale przyczyną tego była pewnie jakość nauczania tego przedmiotu. Z taką,
                    jak sam pan widzi, marną wiedzą, zawsze miałem piątkę z filozofii, nie ucząc
                    się jej w ogóle. Pobełkotalem trochę od rzeczy ale składnie, naszej Pani widać
                    to imponowało, bo inni tylko dukali :-))
                    • drogibronislaw Re: każdy i dlatego hipotezy o ewolucji zostały 12.10.06, 12:13
                      Wydziały bilogii traktują ten przedmiot jako zło konieczne (wymogi
                      ministerilane), wiec nikogo nie interesuje, co się wykłada. Najważniejsze, żeby
                      nie było problemów tzn. zbyt wielu poprawek...
                • nonna2 Re: epitesicus 14.10.06, 14:22
                  W tym co piszesz jest pies pogrzebany...

Teraz nie dziwię się, że nasze nauczycielki biologii wykładając ewolucjionizm
                  jednocześnie przedstawiają także kreacjionizm. Gdzieś przeczytałam, że w Europie
                  był on ostatnio w programie nauczania w 2004 roku w Serbi.
                  Sprostowanie
                  ;w roku 2006 uczy się o nim w Polskiej szkole na lekcjach bynajmniej nie religii
                  a biologii!!!
      • petrucchio Re: Czy jakiś bałwan ewolucjonista wie o Popperze 12.10.06, 16:01
        A co ty, k..., wiesz o Popperze?
        • drogibronislaw Re: Czy jakiś bałwan ewolucjonista wie o Popperze 12.10.06, 16:49
          ...się!
    • piwi77 To na granicy dobrego smaku, aby pokazywać, 12.10.06, 10:39
      patrz drugie zdjęcie, obu Giertychów, bez ubrania.
      • piwi77 I co ma znaczyć przydomek, erectus, przy jednym 12.10.06, 10:56
        z nich?
    • drogibronislaw Debilowi dr R. mówię: Teoria to nie Fakt 12.10.06, 10:40
      • eptesicus Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 11:06
        teorię ewolucji poddano setkom testów pod kątem zgodności jej oczekiwań z
        wynikami empirycznymi. Nie udało się jej obalić, dlatego jest teorią a nie
        hipotezą. Hipotezy stawiane przez kreacjonistów można łatwo obalić - nawet ręką
        studenta I roku biologii, a i pewnie bystrzejszego licealisty. Każdy kto liznął
        trochę paleontologii choćby, wie, że ani stworzenie świata w literalnie
        rozumiane 7 dni ani globalny potop jako źródło wszystkich skał osadowych nie
        ostają się wobec faktów empirycznych. Wymagałoby to bowiem NIEZMIENNOŚCI FAUNY
        I FLORY OD NAJGŁĘBSZYCH WARSTW AŻ DO DZIŚ.
        • drogibronislaw Re: Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 11:24
          A zatem, czy ewolucjonizm nie zakłada niezmienności i ciagłosci procesów
          ewolucji. Obliczając czas, na podstwie którego mówimy o ewolucji, przyjemy
          wszka jaką ciągłość i regularnośc pojwiania się prewnych procesów np. w opraciu
          o założoną ciagłość i regularność procesów geologicznych okresla się czas
          znalezionych wykopalisk.
          • diopsyd1 Re: Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 14:34
            Czas znalezionych "wykopalisk" okresla się bezpośrednio, głównie metodami
            radiometrycznymi na tufach występujących w obrębie sekwencji ze
            skamieniałościami.
            • drogibronislaw Re: Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 16:40
              Czy okreslaniu wieku geologicznego nie zakłada się implicite regularności
              okreslonych procesów (bio)chemicznych
        • drogibronislaw Re: Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 11:29
          Jeszcze jedno: mało mnie obchodzi koncepcja kreacjonistyczna, ale wiem jedno:
          nie przyjmuje ona literalnego stworzenia wg opisu Biblii. Samych teorii
          kreacjonistycznych jest co najmniej pięć! Są pomiedzy nimi podobieństw, śa też
          różnice. Z Bibli przyjmują one przekaz: Bóg stworzył świat z niczego, akcent
          na "stworzył" (nie: wytorzył) oraz "z niczego" ( w odróżnieniu od "czegoś":
          pramaterii, atomowów, elektornów, energii, etc.)
          • eptesicus Re: Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 12:00
            > różnice. Z Bibli przyjmują one przekaz: Bóg stworzył świat z niczego, akcent
            > na "stworzył" (nie: wytorzył) oraz "z niczego" ( w odróżnieniu od "czegoś":
            > pramaterii, atomowów, elektornów, energii, etc.)

teoria ewolucji (która - myślę ze jest ich więcej niż pięc :-) wyjaśnia rozwój
            i zmiany w świecie ŻYWYCH ORGANIZMÓW. Nie zajmuje się kosmologią. Klasyczna
            teoria kreacjonistyczna, taka, jakiej zwolennikiem jest np. pan Giertych ale i
            protestanccy fundamentaliści, zakłada literalne rozumienie Pisma Świętego,
            jednorazowe stworzenie w siedem dni, potop. Taka teoria przyjmuje pewne
            założenia, które można przetestować (jest naukowa w sensie metodologicznym!). I
            testuje się. No i... obala się bez problemu.
            • drogibronislaw Re: Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 12:03
              Ułatwia Pan sobie trochę zadanie... Mamy na wydziale człowieka, który zajmuje
              się od strony metodlogicznej kreacjonizmem w bilogii. Sprawa jest bardziej
              złożona. Wcześnie napisałem do Pana list. Odnoszę się w nim do
              przedmiotu "filozofia" na wydz. biologia. Mam własne doświadczenia w tym
              przypadku....
              • eptesicus ułatwiam sobie zadanie, idę skosić trawnik 12.10.06, 12:08
                i pisać plan ochrony dla rezerwatu przyrody "Bielawa" koło Pucka. Proszę tego
                nie traktować jako ucieczki przed dyskusją, czy akt tchórzostwa, ale nie mogę
                już spędzać całego dnia na dyskusjach na "Forum GW"

pozdrawiam
                • drogibronislaw Re: ułatwiam sobie zadanie, idę skosić trawnik 12.10.06, 12:14
                  Pozdrawiam i dziękuję za tę wymianę!
        • zorbathegreek Re: Teoria jest faktem, dopóki się jej nie obali 12.10.06, 12:31
          Wedlug Giertrychow to przeciez nie kto inny, a Szatan poumieszczal te rozne falszywe kosci diznozaurow i innych nigdy nie istniejacych zwierzat na roznych glebokosciach, aby ludzi odwiesc od JEDYNIE SLUSZNEGO Kreacjonizmu, a tym samym od WIARY PRAWDZIWEJ na manowce ateizmu i innego wolnomyslicielstwa! Brawo Panie Profesorze na otwarcie oczy Europie na te, iscie szatanskie sztuczki. Niech Pan nas wiedzie na nowa KRUCJATE PRZECIWKO DARWINOWI I JEGO ZWOLENNIKOM!
          • eptesicus żeby wierzyć nie trzeba być kreacjonistą 12.10.06, 14:17
            tak więc atak na kreacjonizm nie jest atakiem na wiarę
      • maotsetung2 Czytanie Poppera ci nie pomoglo 12.10.06, 11:30
        skoro uzywasz w dyskusji argumentu typu "jest debilem" A jak sprawdzasz za
        pomoca ankiet znajomosc nazwiska Popper wsrod biologow to moze sprawdz tez czy
        to nazwisko jest aby znane panu Giertychowi. Jestem biologiem i o Popperze nie
        tylko czytalem, ale czytalem tez niektore z jego ksiazek. Uzywanie krytyki
        metodologicznej teorii ewolucji przeprowadzonej przez Poppera na rzecz wsparcia
        prymitywnego i pozbawionego jakichkolwiek naukowych obserwacji religijnie
        motywowanego kreacjonizmu pana Giertycha to tak jak uzywanie zabytkowego
        szwajcarskiego zegarka do strzelania w kogos z procy...
        • drogibronislaw Re: Czytanie Poppera ci nie pomoglo 12.10.06, 11:37
          Przyznasz chyba, że nazwisko Popper nie jest powszechnie znane wśród naszych
          biologów. Ono praktycznie wcale nie jest wcale. Zwłaszcza wśród tych starszego
          pokolenia, którzy uczyli się w cieniu materializmu dialektycznego... . Po
          drugie, jesli jakiś doktor twierdzi, że "teoria jest faktem", to zastanawia
          mnie, gdzie on swój doktorat kupił: na targu, czy może na odpuście u jakiegoś
          kramrza...
          Po drugie, kracjonizm ma rózne odmiany i praktycznie żadna nie jest literalnym
          powtórzeniem tekstu Biblii. Poza jednym: Bóg stworzył świat z niczego.
          Podkreśla się "stworzył" a nie z czegoś "wytworzył". Warto to wiedziec!
          • zorbathegreek Re: Czytanie Poppera ci nie pomoglo 12.10.06, 12:34
            Juz pisalem, ze jesli autorem Pisma Sw. jest Bog, to nie mozna owego Pisma inaczej czytac, jak tylko doslownie. Inaczej rodza sie rozne herezje, a od tego prosta droga do darwinizmu, ateizmu i komunizmu, z ktorymi Prof. Giertrych tak wojuje przy pomocy potomstwa i Ojca Dyrektora!
          • migg.migg Re: Czytanie Poppera ci nie pomoglo 12.10.06, 12:58
            a czy prawda to, ze Popper sie pozniej z tego wycofal?
            Perhaps the best-known philosophical criticism of evolution was put forth by
            Karl Popper, who once claimed that "Darwinism is not a testable scientific
            theory, but a metaphysical research program" (Unended Quest, 1976). Popper
            famously retracted his comments once it was explained to him that there was
            quite a bit more to the theory than he had understood from a cursory examination
            of the subject: "I have changed my mind about the testability and logical status
            of the theory of natural selection; and I am glad to have an opportunity to make
            a recantation" (Dialectica 32:344-346).
            • drogibronislaw Re: Czytanie Poppera ci nie pomoglo 12.10.06, 16:37
              Popper nie miał powodów, aby się ze swojej krytyki ewolucjonizmu (toż samo w
              przypadku materializmu dialktycznegi historycznego - marksizm), bo nikt nie
              dostarczył wystarczających dowodów-argumentów "przeciw"! To, co napisał,
              napisał. Albo argumentacja jego jest poprawna i wtedy ewolucjonizm pada, albo
              nie.
            • drogibronislaw Popper nie miał powodów, aby 12.10.06, 16:38
              się ze swojej krytyki ewolucjonizmu (toż samo w
              przypadku materializmu dialktycznegi historycznego - marksizm), bo nikt nie
              dostarczył wystarczających dowodów-argumentów "przeciw"! To, co napisał,
              napisał. Albo argumentacja jego jest poprawna i wtedy ewolucjonizm pada, albo
              nie.
              • migg.migg Re: Popper nie miał powodów, aby 13.10.06, 11:35
                drogibronislaw napisał:

> się ze swojej krytyki ewolucjonizmu (toż samo w
                > przypadku materializmu dialktycznegi historycznego - marksizm), bo nikt nie
                > dostarczył wystarczających dowodów-argumentów "przeciw"! T

ale jesli zacytowany powyzej kawalek jest prawdziwy (nie mam dostepu do orginalu)
                >
                > "I have changed my mind about the testability and logical status
                > of the theory of natural selection; and I am glad to have an opportunity to
                make a recantation" (Dialectica 32:344-346).

to chyba na jakiejs podstawie. dowiedzial sie wiecej o testowalnosci i statusie
                logicznym tej teorii, i byc moze uznal, ze poprzednio nie majac wszystkich
                dostepnych danych wyciagnal niewlasciwe wnioski?
                m
    • dziadek-ob-lesny Wyrzucić Giertychow z ewolucji 12.10.06, 10:40
      nie zalapali sie i jak widac mutanty owe (malpoidalne typy o konskich lbach) stanowia zagrozenie
      patologia dla, nie tylko ludzkiego gatunku, ale rowniez psow, owiec, pawianow oraz ptactwa (wyjatek
      stanowi drob - szczegolnie kaczka krzyzowka )
    • basia_pi M. Giertych: Wyrzucić ewolucję ze szkół 12.10.06, 10:40
      Ja proponuję wyrzucić pana Giertycha!
    • anita.pd polska jesien sredniowiecza 12.10.06, 10:42
      Likwidacja religii w szkolach to pomysl najlepszy z najlepszych-moze w koncu przestaniemy otumaniac nasze dzieci???dosc tych wszystkich bzdur z adasiem i ewa...ktory mamy wiek???Likwidacja kosciola katolickiego jako zacofanej niereformowalnej instytucji byloby wspaniale,ale to beton i jak na razie nie widze rychlego konca:(niestety.Biedny Romus,juz wiemy<kto go tak spaczyl
    • formozus1 Czy gołębica mogłaby z małpą???? 12.10.06, 10:42
      No chyba że ta małpa z pod 5 co ją sąsiadka za kudły wytargała, a gołębica to Antoni z pod 13 piętro wyżej.

Ludu Polan powstań z kolan.
      Amen.
    • halfliner Wszystko się zgadza, ponieważ zwolennicy PiS-u 12.10.06, 10:43
      pozdr
      • halfliner uważają że ziemia jest płaska tylko pisuar okrągły 12.10.06, 10:44
        pozdr
    • electrobot Juz DWA tygodnie temu podawali, 12.10.06, 10:44
      JUZ DWA TYGODNIE TEMU PODAWALI, ZE W PRZECIAGU OSTATNICH 20 LAT KONKRETNY
      GATUNEK MUSZKI *EWOLUOWAL* NIEZALEZNIE W ROZNYCH MIEJSCACH SWIATA, REAGUJAC NA
      CORAZ WIEKSZE UPALY I PODNOSZENIE SIE SREDNICH TEMPERATUR!! NA WSZYSTKOCH
      PORTALACH BYLY PRZEDRUKI (BODAJZE Z "NATURE", CZY Z CZEGOS TAM PRESTIZOWEGO).
      LUDZIE, CZY WY NIE CZYTUJECIE TYCH PORTALI I TYLKO KOMENTUJECIE NAGLOWKI?!?! CO
      TO ZA NAROD?!
      • skandy5 Re: Juz DWA tygodnie temu podawali, 12.10.06, 11:06
        Widze ze jestes agentem WSI?
        Jak mozna byc takim oszolomem i wierzyc w te brednie
      • rasta.man Re: Juz DWA tygodnie temu podawali, 12.10.06, 18:38
        A pisali coś, że ta muszka zmieniła się w komara czy motylka na przykład? Bo
        ewolucja zakłada, że jeden gatunek może zmienić się w INNY, a to co innego.
        Gatunki mogą się zmieniać w zależności od środowiska, to fakt, poparty wieloma
        obserwacjami, ale nie dowodzi to jeszcze EWOLUCJI w rozumieniu Darwina, gdzie
        gatunki mają powstawać jedne z drugich, na zasadzie przypadku. A przypadek w
        naturze prowadzi do dekonstrukcji raczej niż do powstawania czegoś lepszego.
        Współczesna nauka niewiele posunęła się do przodu od czasów Frankensteina,
        jedyne co potrafi, to montować z zastanych organizmów żywych jakieś hybrydy, coś
        tam popsuć, coś przerobić, ale jak dotąd nie wie NIC o zjawisku zwanym życie.
        Ale uzurpuje sobie prawo do dogmatycznego wyjaśniania wszystkiego według
        materialistycznej teorii.
        p.s CAPSLOCK CI SIĘ ZACIĄŁ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka