hapita 20.10.06, 08:06 Demokracja na siłę i w pośpiechu może rozwalić Rosję,tak jak to się stało z ZSRR.Nam by może zależało by rosja pogrążyła się w wojnie domowej,nie wiem tylko czy na dłuższą metę by się to nam opłaciło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arahat1 Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 08:06 od stu dni polska tez juz sie odwraca od demokracji zachodu.... Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Rosja zawsze byla inna 20.10.06, 08:36 Rosja zawsze w swej kulturze była inna od kultury europejskiej. Rosyjskie społeczeństwo nie zna pełnej demokracji i znać nie będzie. Sami nie chcą uważając, że tylko rządy silnej ręki dają dobre rezultaty. Niestety rząd rosyjski ma większe aspiracje. Chce mieć wpływ na politykę światową. Czynią to przy pomocy swoich złóż ropy naftowej i gazu. No, może nie zawsze swoich. Niestety, politycy europejscy idą na ustępstwa chcąc nie mieć kłopotów z dostawami tanich źródeł energii. Niemcy poszli dalej i razem z Rosją budują gazociąg przez Bałtyk do siebie. Oczywiście, po to żeby móc wpływać na politykę europejską czyli wymóc posłuszeństwo na innych. Reszta Uni przygląda się temu i udaje, że nie rozumie problemu. To jest powtórzenie historii z poprzedniego wieku. Nie skończy się to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 09:10 Trzeba być idiotą aby brać kurs na umierający Zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Umierajacy ? 20.10.06, 09:21 USA wlasnie przekroczylo 300 mln mieszkancow, Rosja przekroczy za 30 lat 100 mln. Tyle, ze w odwrotnym kierunku. Ale rozumiem, ze masz na mysli witalne Chiny, ktore sa nadzieja Rosjan. No tak. Wschod sie czerwieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Umierajacy ? 20.10.06, 15:59 borrka napisał: > USA wlasnie przekroczylo 300 mln mieszkancow i ten 300mln-wy będzie prawie napewno latynosem, w przyszłosci: analfabetą, członkiem gangu i cpunem lub alkoholikiem. Ameryce takich wspaniałych obywatyeli przybywa, Rosji podobnych obywateli ubywa:))). Może to dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Tez jestem rasista. 20.10.06, 16:06 Wiec przyznam Ci czesciowo racje. Czesciowo, bo Rosji ubywa NAJWARTOSCIOWSZEGO elementu, slowianskiego. To bylo spoiwo imperium, poza Polakami oczywiscie. Dzis statystyki sa zafalszowane przez duza dzietnosc Azjatow. Slowian ubywa jeszcze szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Tez jestem rasista. 20.10.06, 19:10 Sorry, ale ja nie jestem rasistą.:((( Cytowałem jedynie artykuły, które sie pojawiły przy okazji 300mln-wego Amerykanina. Odpowiedz Link Zgłoś
quetzalcoatl85 Re: Umierajacy ? 20.10.06, 16:26 A nie pomysleliscie, ze ta wlasnie Ameryka Lacinska jest przyszloscia Zachodu i jego nadzieja. To jedyna czesc tzw. Trzeciego Swiata (co wielce krzywdzace jest w odniesieniu do Chile, Argentyny, Kostaryki, Puerto Rico, Urugwaju czy poludnia Brazylii) Mimo wypaczen Rosja tez jest czescia wielkiej, szeroko rozumianej cywilizacji zachodniej (ewentualnie nalezy do cywilizacji typu zachodniego, ktorych przeciwienstwem sa cywilizacje typu niezachodniego jak muzulmanska, chinska, afrykanska czy hinduska). Zachód (ten polityczny, czyli Europa, USA, Kanada, Israel, Japonia, Australia, Korea, z czasem dolaczy Ameryka Lacinska) musi trzymac Rosje blisko przy sobie. Pomagac jej, a takze jesli jest potrzebne krytykowac. To Rosja wlasnie jest skarbcem surowcow mineralnych, do ktorych dostep pozwoli Zachodowi utrzymac dominacje na swiecie) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Umierajacy ? 20.10.06, 16:44 Oczywiscie, mowiac powaznie, masz racje odnosnie Ameryki Lacinskiej. To przyszlosc. Europa zmienia sie w dekadencki skansen i choc ja lubie postmodernistyczna dekadencje, przyszlosc nie tutaj. Sek w tym, ze rowniez nie w Rosji. Rosja nie moze pogodzic sie z rola mlodszego brata USA, a wlasnie to jest jej realna pozycja. Siostra wlasciwie, a nie brat lol i wspolne przeciwstawianie sie dominacji Chin. Na razie tylko ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
wolchowik Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 09:53 Zgadzam sie, Rosja nie potrzebuje demokracji zachodu, ten naród był jesat i będzie w jednej rece. trzeba zadac sobie pytanie, co przyniosła Polsce demokracja?... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 14:28 Będzie w jednej ręce. Koloru żółtego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 16:04 kolor żółty ma wiele problemów wewnątrz swego kraju, na Rosję "ruki u nich korotki". no i ryż na Syberii nie wyrosnie nawet żółtkom. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To kwestia 50 lat. 20.10.06, 16:10 Rosja straci Syberie, albo stanie sie chinskim protektoratem. Nie mowie, ze to dobrze. Obecnie rosyjskie elity bawia sie w udawanie, ze sasiad 11 razy wiekszy, niz Rosja ...nie istnieje. Szukaja problemow na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
globetrotuar Rosja nigdy nie byla demokratyczna i nie bedzie 20.10.06, 09:44 Rosja nie ma od czego sie odwracac bo nigdy nie byla demokratyczna i nie bedzie. Z wyjatkiem malej grupy demoktatow, reszta Rosjan kocha byc trzymana za morde, bo inaczej zle sie czuje. To taki zniewolony narod przez samych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Rosja nigdy nie byla demokratyczna i nie bedz 20.10.06, 10:11 Zachod, a przede eszystkim USA, traktuje demokracje instrumentalnie. Uzywa jej do rozszerzania swych wplywow politycznych i co za tym idzie - gospodarczych- vide Irak, Afganistan. To paplanie o demokracji jest smieszne. W starozytnej Grecji tez byla demokracja, ale wiekszosc ludzi to byli niewolnicy. Dzisiaj, np. w Meksyku tez jest demokracja, ale wiekszosc ludzi nie umie przeczytac nawet nazwisk na kwitkach wyborczych, wiec jakaz to demokracja. W Polsce pod tym wzgledem jest lepiej, ludzie nauczyli sie czytac, kiedy tu byla demokracja ludowa. Poniewaz slowo demokracja pozbawione zostalo jakiejkolwiek wartosci semantycznej, wiec to dodanie "ludowa" wcale nie jest takie bezsensowne Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 10:47 Jezeli alternatywa dla tego co jest w Rosji ma byc "demokracja" (czyli to co mamy teraz w Polsce), to szkoda gadac... (przytaczajac slowa klasyka) jak nie gowno, to nasrane... Odpowiedz Link Zgłoś
bigmichell Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 10:50 Według mie zamordyzm jest obecnie najlepszym rozwiązaniem dla wielu krajów Europy Wschodniej... Dla nas też... Tylko proszę o bardziej racjonalnego dyktatora... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 11:59 Moim zdaniem demokracja nie ma sensu, bo oznacza ona z definicji rzady wiekszosci... A ktorych jest wiecej: madrych czy glupich? Ale o tym sza... Odpowiedz Link Zgłoś
bigmichell Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 12:08 Według mie jaka większość jest taka jak każdy widzi. I każdy ma o niej własne zdanie... Ja należę jednak do tej mniejszości... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 12:16 ...tez sie czuje w mniejszosci... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bigmichell Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 12:17 i pada pytanie jak się z tym czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Rosja odwraca się od zachodniej demokracji 20.10.06, 13:02 Gdybym sie kazda glupota przejmowal (nawet wielka narodowa), to bym musial caly czas przejety chodzic... A gdyby mnie kazdy przejaw glupoty martwil, to bylbym strasznie i wiecznie zmartwiony... Wiec jakos sobie radze, bo musze... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 instynkt samozachowawczy Rosji 20.10.06, 11:33 Gorzej, że od demokracji odwracają się ci, którzy uważają się za jej personifikację: knebel patriot actu, obozy, więzienia bez adwokatów i sądu, tortury, i wojny, wojny napastnicze, jeśli po dobroci nie da się sięgnąć do cudzych złóż.. Tą miarą mierząc dziś więcej demokracji jest pewnie w Rosji niż u tych jej krzykliwych głosicieli z Zachodu. Wpuszczenie takiej demokracji zachodniej do siebie oznaczałoby dla Rosji nędzę, utratę własnych bogactw naturalnych i w rezultacie suwerenności. Najwyraźniej instynkt samozachowawczy Rosji funkcjonuje jednak prawidłowo, ku rozpaczy niektórych "prawdziwych rosyjskich patriotów" porozmieszczanych w przeróżnych fundacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 zbyteczna grzeczność i ostrożność 20.10.06, 11:40 "Po śmierci Anny Politkowskiej prezydent Putin pośrednio przyznał, że jej publikacje szkodziły Rosji. Nie oskarżam go o jej śmierć (...)" Czemu właściwie nie? Po co zatrzymywać się w pół drogi? Przecież nazwanie Putina winnym bardzo pasuje do całości tych obiektywnych wymurzeń... W Polsce w podobnie uczciwej, demokratycznej i obiektywnej atmosferze natychmiast po śmierci Politkowskiej wydano na Putina jedyny prawidłowy wyrok. Wystarczy poczytać to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: zbyteczna grzeczność i ostrożność 20.10.06, 14:31 Czy tylko jedna Politkowska zmarła ostatnio gwałtowną śmiercią? Odpowiedz Link Zgłoś
docentverba lista zamordowanych rosyjskich dziennikarzy 20.10.06, 15:44 od objecia wladzy przez Putina,cyt.z Gazety Polskiej -Igor Domnikow 2000r zmasakrowany mlotkiem -Siergiej Nowikow 2000r zastrzelony -Iskandar Chatloni 2000r zamordowany siekiera -Siergiej Iwanow 2000r zastrzelony -Adam Tesurgajew 2000r zastrzelony -Eduard Markiewicz 2001 zastrzelony -Natalia Skryl 2002 zmasakrowana ciezkim przedmiotem -Walerij Iwanow 2002 zastrzelony -Aleksiej Sidorow 2003 zasztyletowany -Dmitrij Szewc 2003 zastrzelony -Paul Klebnikow 2004 zastrzelony -Magomedzagid Warisow 2005 zastrzelony -Anna Politkowska 2006 zastrzelona Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 to jest wlasnie prawdziwa demokracja, za rzadow 20.10.06, 15:57 prawdziwego demokraty a to sa znane tylko nazwiska a co z tymi malo znanymi z regionow, i zapomnianych przez Boga miescin?? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: lista zamordowanych rosyjskich dziennikarzy 20.10.06, 18:34 Jak już podajesz dziennikarzy, to podasz link na jakikolwiek artykuł 3 z nich? Np. Siegieja Iwanowa (pierwszy raz o nim słyszę), Aleksieja Sidorowa czy Eduarda Markiewicza? Ciekawsza lista. Zabici np. w Iraku. Chyba ze 22. Jest 2 w Rosji, nie są wymienieni przez ciebie. www.cpj.org/killed/killed05.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 na trochę inny temat 20.10.06, 19:44 znasz może w orginale wypowiedź Putina odnośnie oskarżeń Kacawa o gwałty? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: na trochę inny temat 20.10.06, 21:47 www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1159193473839&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: na trochę inny temat 20.10.06, 23:31 He surprised us," Putin said of Katsav (...). Then, according to one official who heard the rest of the exchange, Putin said: "We didn't know he could deal with 10 women." To which Olmert reportedly replied, "I wouldn't be jealous of him." ________________ Dziękuję za link. No, czyli wygląda na to, że GW zdrowo przekręciła. W końcu gazeta izraelska to poważniejsze źródło niż GW. Jednak, mimo to ciekawi mnie orginał po rosyjsku. Nie ma nic na ten temat w waszej prasie? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: na trochę inny temat 21.10.06, 00:22 Eva, GazWyborcza powołała sie na artykuł Kolesnikowa w Komiersancie. Kolesnikow pisze w bardzo specyficzny sposób - skrajny humor z użyciem meta-języka. Kolesnikow powiedział, że usłyszał jak Putin ponoć używa określonych zwrotów, o czym potem przez parę dni wałkowała GazWyborcza. Putin - człowiek inteligentny, z poczuciem, ale czasami koszarowym, humoru. W innym miejscu czytałem, że Putin powiedział mniej więcej tak: zazdrościmy prezydentowi, że jest w stanie i uprawia seks z 10 kobietami. Jak by nie mówił wrażenie pozostaje nieprzyjemne. Od sukcesów w polityce zagranicznej i wewnętrznej czasami mu - mówiąc brzydko - odbija. I dlatego sądzę w przeciwieństwie do ciebie, że odejście Putina w 2007 r. dobrze wszystkim zrobi. Nowy prezydent - Miedwiediew czy Sobjaninov, w ądministracji prezydenckiej pracuje taki człowiek, młody, sympatyczny, gdzieś czytałem, że być może on właśnie wystartuje - przyda się Rosji. Putin może wrócić za kolejne 4 lata. Konstytucja zabrania jedynie sprawowania urzędu przez 3 k-dencje pod rząd. Nic nie mówi o tym, że teoretycznie więcej niż 2, ale nie po kolei, może. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: na trochę inny temat 21.10.06, 00:36 czlowiek_ksiazka napisała: > w innym miejscu czytałem, że Putin powiedział mniej więcej tak: zazdrościmy > prezydentowi, że jest w stanie i uprawia seks z 10 kobietami. Jak by nie > mówił wrażenie pozostaje nieprzyjemne. DOKŁADNIE TAK! Dletego tak się o to dopytuję, nie polegając na słynącej z obiektywizmu GW. Jeśli jednak Putin rzeczywiście tak się zachował, to jest to prymitywne, ordynarne i seksistowskie. Nie wiem tylko, czy dlatego, że mu, jak piszesz, odbija, czy też może po prostu ta prymitywna "kultura" to na wschodzie normalka. Wcale nie tylko w Rosji. W ten sam styl wpisuje się poseł (Iwiński??) klepiący publicznie po siedzeniu swą sekretarkę, czy Lepper rechoczący bezczelnie do kamer, że prostytutki zgwałcić nie można. Co do Putina: Zydzi piszą, a to właśnie oni byli na tym spotkaniu, że Putin powiedział: "Putin said: "We didn't know he could deal with 10 women." JA nie wykluczam, że była ostra kpina nt. potencji starszego pana, jakim jest Kacaw. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jak bedziecie szczurka krytykowac... 21.10.06, 00:39 To Was nie pocaluje w pepek ! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jak bedziecie szczurka krytykowac... 21.10.06, 00:40 Ale wtedy ty nas pocałujesz z zachwytu... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Jak bedziecie ... 21.10.06, 01:35 Ja odnoszę się ze spokojem, ale też i z niesmakiem do całej sytuacji. Nie wiem jakich słów użył prezydent Putin - media, którym nie ufam to GazWyb czy nawet Kommiersant i sardoniczny Kolesnikow. I dlatego pozostają domysły. Nie wiem jaki był kontekst rozmowy, o czym wcześniej mówili, etc. Putin wcześniej kiedyś prawił, że "terroristów zamoczim w sortire" (terrorystów załatwimy nawet w kiblu), mówił coś o "uszach świni" czy jakoś tak - w kontekście jakichś pretensji terytorialnych Estonii czy kogos tam, że nie otrzymają tego co chcą. To są wszystko wyrażenia bulwarowo-potoczne, rażą wyrafinowany słuch. Ale od wschodnioeuropejskiej normy - vide rozmowy oligarchów Michnika z Gudzowatym czy Rywinem - nie odbiegają, a raczej odbiegają na plus, duży (do incydentu z Kacawem). Myślę, a nawet wiem, też o tym prasa pisała, że i amerykański prezydent - postać w polskiej prasie traktowana jako święta - używa słów na "f". Putin zresztą poniżej pewnego poziomu nigdy nie schodził. Umysł pragmatyczny, bystry, cięty, ostry, ale nie najcięższego kalibru dowcip. Mnie się podobał. Konkretny, elokwentny. Pamiętasz pozdrowienia, które przekazał wszystkim blondynkom podczs konferencji prasowej? :) To było fajne, nie-seksistowskie. Tym razem coś się jednak - jeśli! - stało. Wszyscy jesteśmy ludźmi. Mnie się też czasami wypsknie to i owo. Prezydentowi nie powinno, wiem. Jeśli jednak GW ma tylko TO - jako "haka" - na Putina, no to muszę mu pogratulować. Nie daje się praktycznie na niczym złapać. Acha, jeszcze Politkowska, no tak, zapomniałem. To też Putin, jak ustalili forumowi eksperci i inne bystrzaki. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jak bedziecie ... 21.10.06, 01:43 No, czyli mamy jak zwykle podobne poglądy. >Pamiętasz pozdrowienia, które przekazał wszystkim blondynkom podczs >konferencji prasowej? :) To było fajne, nie-seksistowskie. Nie znam chyba, opowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Jak bedziecie ... 21.10.06, 01:47 Ojej, no była jakiś czas temu konferencja prasowa z udziałem dziennikarzy z całego świata. Omawialismy odpowiedzi Putina na forum. Dziennikarka z jakiejś gazety zapytała, jak Putinowi udaje się utrzymywac tak znakomitą formę fizyczną - tłumacząc sie, żartobliwie, że jest blondynką i może pytanie jej pytanie nie jest najmądrzejsze, ale panie czytające wydawany przez nią żurnal chcą znać odp. na pytanie, czy jakoś tak. Putin odpowiedział wtedy, że nie pali, uprawia sport nie pije i serdecznie pozdrowił wszystkie blondynki. To było fajne, wesołe. Potem dziennikarka z Polski pytała o cos, może pamiętasz. A Putin zaczął chwalić Polskę, mówić, że ją szanuje i że Rosje z Polską dużo łączy, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: na trochę inny temat 21.10.06, 00:39 eva15 napisała: > "Putin said: "We didn't know he could deal with 10 women." JA nie wykluczam, >że była ostra kpina nt. potencji starszego pana, jakim jest Kacaw. Co nie zmienia faktu, że PONIZEJ wszelkiego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: na trochę inny temat 21.10.06, 00:40 U nas pisza albo o "изнасиловал" - zgwalczil, albo ze mial sex, albo ze "с 10" - co znaczy z 10. I to mowil o zdrowiu Kacawa. W jego weku to fajnie miec takie zdrowie. Taki byl jego podmiot. Ja uwarzam, ze Putin musi odejsc, ale nie dlatego ze w glowe mu uderza jego sukcess, lecz dla Rosji. Jak on nie odejdzie, co bedzie myslal nastpny? A tak odejdzie i bedzie i tak mial duzo do powiedzenia. Zreszta ze Medwedew mi sie nie bardzo ostatnio podoba. Jakis jest bardzo sztuczny. Nie umie mowic na ludziach, jest sztywny przed kamerami... Jakis nie zywy. Ale popatrzymy- zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: na trochę inny temat 21.10.06, 00:46 ANO właśnie! Czyli bardziej jest tak, jak przypuszczałam. "изнасиловал" - znaczy po polsku tyle, co "dał radę". I dalej piszesz: "I to mowil o zdrowiu Kacawa. W jego weku to fajnie miec takie zdrowie." Ale jak by nie było, wyszło brzydko, ordynarnie i prymitywnie. Na Zachodzie to szok do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Z Moskala 21.10.06, 01:08 zupełnie jak z polskich "elyt", o czym piszę wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Z Moskala 21.10.06, 01:42 Mnie się generalnie nie chce wierzyć - słyszałem sporo żartów Putina, wiem na co go stać - że prezydent użył słowa "zgwałcił", a wszyscy się rechotali. To nie jest w stylu Putina - taki nieskończenie prymitywny wykwint. Lepper mógł się pytac, czy prostytutkę można zgwałcić, ale to jest inny poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Z Moskala 21.10.06, 01:45 Również się zatrzegam, że uwierzyć trudno i piszę w konjunktiwie Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Z Moskala 21.10.06, 01:54 Ok. Zobacz, nie-najciekawszy, ale może być. Artykuł Karaganowa. www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006102122 Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: na trochę inny temat 21.10.06, 00:55 Изнасиловал - zgwalczil. Ale te wyraz, jak napisala czlowiek-ksazka, wybral Kolesnikow. Bo akurat w Izraelu to dobrze wiedza, ze z 10, tylko 2 kobety zglosili to jako gwalt. U Putina to ocziwiscze kpina z potecji starsego pana. U nas to raczej zachwyt. U nas nawet mowia do starszych panow - он еще мужик! - znaczy ze jescze moze. I jak ktos ma jescze kochanke i wychodzi to na swiat (ja pomijam co sie dzieje w rodzinie) wiekszosc go popera. Bo jest мужик (mesczyzna). Dlatego u nas niemozliwe takie sensacje jak z Clinton'em. U nas by wszystcy byli zachwyceni (i byli zachwyceni Clinton'em) ze facet jest "prawdziwym mesczyzna". Takie mamy moral na te rzeczy. Putin poprostu nie uwzglednil tego. Ale mysle ze raczej w Izraelu jest podobne do nas. I wykorzystuja Kacawa w swoich interesach. Ludzi nie bardzo na jego skrety to sie odwracaja. Tak zrozumialem z prasy izraelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: na trochę inny temat 21.10.06, 01:07 kacap_z_moskwy napisał: >Ale mysle ze raczej w Izraelu jest podobne do nas. I wykorzystuja Kacawa w >swoich interesach To, że wykorzystują, to bardzo prawdopodobne. Podobnie jak to, że większość tych kobiet pewnie wcale nie była zgwałcona, lecz postanowiła prawdopodobnie skorzystać robiąc hałas w mediach. TAKIE są prawa zachodniej i chyba też i izraelskiej poprawności politycznej, której ofiarą padł swego czasu Clinton. Ale do tych reguł gry należy INNE zachowanie niż to Putina i nie sądzę, że w Izraelu ktoś zachowałby się publicznie przed kamerami tak jak on. Izael dba o podobieństwo norm z USA i Europą: A w USA takie zachowanie to praktycznie śmierć polityczna, w Europie Zach. - to powód do poważnych, bardzo poważnych problemów..... Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: na trochę inny temat 21.10.06, 01:38 W tym i jest inn swiatopoglad u roznych narodow. Imnie to czeszy. ja naprawde nie uwarzam ze mamy gorszy, ze mozna tak zartowac. Poprostu inny. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: na trochę inny temat 21.10.06, 02:00 Chyba nie rozumiesz, o co chodzi. Gdyby chodziło o to, że Kacaw miał seks DOBROWOLNY z 10 kobietami, to taki dowcip, choć nieco prostacki byłby jednak OK. Ma starszy pan temperament - zresztą każdy dziadek tak o sobie mówi, fajnie, jest wesoło, czy wierzymy , czy nie. Ale, rzecz w tym, że podobno on te kobiety ZMUSZAŁ, gwałcił - no i komu tu jest do śmiechu? Równie dobrze mógłbyś się śmiać, że ktoś kogoś torturuje, ha, ha, ha.. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: na trochę inny temat 21.10.06, 02:11 Ja rozumiem. Ale wlasnie Putin mowil nie o tym JAK to robil. Tylko ze wogole MOGL (potrafil) to zrobic. Oczywiscze, i to nikt chyba nie dyskutuje, ze te dwa gwalty (jak byli w rzeczywistosci) to ochydstwo (jak dobrze rozumiem sens tego wyrazu po-polsku) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: na trochę inny temat 21.10.06, 02:17 kacap_z_moskwy napisał: > Ja rozumiem. Ale wlasnie Putin mowil nie o tym JAK to robil. Tylko ze wogole > MOGL (potrafil) to zrobic. Oczywiscze, i to nikt chyba nie dyskutuje, ze te >dwa gwalty (jak byli w rzeczywistosci) to ochydstwo (jak dobrze rozumiem sens >tego wyrazu po-polsku) Jeśli to właśnie Putin potrafi wiarygodnie wytłumaczyć Zachodowi, to jego wypowiedź mu nie zaszkodzi. Na razie jednak słyszałam w niemieckich mediach ostrą krytykę i oburzenie... Myślano, że pochwala GWAŁT. PS. >to ochydstwo (jak dobrze rozumiem sens >tego wyrazu po-polsku) Dobrze, jak zwykle rozumiesz, ale ohydstwo- pochodzi od ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: na trochę inny temat 21.10.06, 01:40 Eva, ale na czym polega "pądnięcie przez Clintona ofiarą"??? Skończył z najwyższym poparciem społecznym, dwie bite rundy prezydentury. Dzisiaj jeśli-by wystartował, znowu by wygrał. To jest ta "śmierć polityczna", o której piszesz? Jeśli nie on, to Clintonowa wygra następne wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Clinton i hańba 21.10.06, 01:55 W czasie gdy rządził próbowano zgotować mu śmierć polityczną. Z powodu prywatnej pier...łki, która dotyczyła jedynie jego, jego żony i Lewińskiej zabrano mu SKUTECZNIE wiele cennych miesięcy, które mógłby poświęcić na rządzenie. Poniżona publicznie żona dawno mu już wybaczyła, a komisarze publicznej moralności grzebali mu dalej w kroczu. Chyba bardzo się czymś starym elitom, starej arystokracji-plutokracji naraził... Z inteligentnego, ciekawego prezydenta, który szybko dźwinął US gospodarkę i budżet na plus zrobiono pośmiewisko, co otworzyło drogę takim pseudomoralnym oszołomom jak Bush, a ci szybko ogołocili kasę do cna i zadłużyli państwo po uszy, bogacąc bogatych.... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Zdaje sie, ze glowny "moralista" okazal sie gejem, 21.10.06, 04:05 molestujacym podlegly mu personel meski. A moze pedofilem...Cos w naszych mediach na ow temat bylo, ale nie chce mi sie szukac:) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Clinton i hańba 21.10.06, 10:44 Próbowano zgotowac, próbowano, nawet gdzieś tam się stawić musiał - NIC z tego nie wyszło. Droga prezydenta nie jest usiana różami. Co to znaczy, że "skutecznie" zabrano? Nie mógł rządzić? Serbii i Kosowa bombardować? Mógł! (upraszczam - nie pamiętam już, czy to w tym samym czasie się działo?) Pośmiewisko?? No, no - za jeden odczyt chyba ze 100 tys. dolarów bierze. To i ja bym chętnie takim pośmiewiskiem został. Popacie społeczne - ogromne, cały czas. Powszechnie podziwiany. To nie on otworzył drogę oszołomom, ani nawet braki w Partii Demokratycznej. To naturalna kolej rzeczy, Stany w taki sposób sie rozwijają - logika rozwoju, że na rządzenie zdobywa się Bush. Jeśli nie teraz, to później. Potem będzie jeszcze gorzej, mark my words... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Clinton i hańba 21.10.06, 20:52 W USA (dla mniej elokwentnych: Hameryce) wpływ government na gospodarkę jest daleko mniejszy niż w Europie. Nawet Democratic Part jest znacznie bardziej liberalna od europejskiej Prawicy. Clinton to nierób i lekkoduch, chociaż rzeczywiście ciekawy, dla co niektórych atrakcyjny. Ale to właśnie za czasów Clintona Putin zrobił Machterschleichung i wyrosła Al-Kaida. Za Clintona Amerykanie też dokonywali interwencji zbrojnych. Połowicznych i niekonsekwentnych. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 I dobrze robi - Zachod jakos nie protestuje. No, 21.10.06, 04:03 moze poza amerykanskimi koncernami naftowymi i ich polskimi slugusami... Odpowiedz Link Zgłoś