Dodaj do ulubionych

Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwolni...

25.10.06, 07:11
No zobaczymy czy adwokat jest tak dobry jak mówi.

Albo czy GW kolejny raz wyssała z palca newsa...
Obserwuj wątek
    • wladekpytin PIS dorwał chwasta, teraz tylko wyrwać... 25.10.06, 07:16
      • emigrancik Re: PIS dorwał chwasta, teraz tylko wyrwać... 25.10.06, 07:19
        Poczekamy zobaczymy. jeszcze nic nie wiadomo. Poki co wyroku nie bylo.
        • po_co_komu_komunisci_z_pis USA nie wyda Mazura komunistom z PIS gdzie wyroki 25.10.06, 08:15
          na zamówienie to codzienność najpierw u nas powinny być niezawisłe sądy!!!
          to tylko jest kampania PIS nawet Zioberko ujawnił światków bo przeciez mógł
          wypełnić jeszcze jeden wniosek o nieujawnianiu akt sprawy. A czemu tego nie
          zrobił ? kogo on osłania ?
          • moroux Nie było wyroku! 25.10.06, 08:34
            Więc dlaczego Ziobro i inni traktują Mazura jakby już był skazany?
            • cyberdemokracja SłowoJarosława w IVRzeszyPospolitej jest jak wyrok 25.10.06, 10:23
              prędzej w Rosji doczekasz się sprawiedliwego wyroku niż w IV rzeszy Kaczyńskich.
              • surfer6 Na Mazura czekają dobrodziejstwa !!! 25.10.06, 10:58
                'Wczoraj min. Ziobro kusił już zupełnie otwarcie: - Chcemy, by Edward Mazur
                składał wyjaśnienia. Nie jest możliwe, by został świadkiem koronnym [za
                ujawnienie zbrodni i wspólników unika kary], ale może skorzystać z ulg i
                dobrodziejstw przewidzianych w kodeksie dla tych, którzy współpracują z wymiarem
                sprawiedliwości.'

Ulgi i dobrodziejstwa dla Mazura będą tym większe im większe będą obciążenia na
                szarą sięć i układ.

Zeznania SB-eka wystarczą aby przez następne 3 lata Kartofle mieli się czym
                zajmować. Gospodarką zajmie się Andrju i Samabrona.
                • galapagos-real +++++++++ Adwokata Opłaca Komuszy Układ ?? +++++++ 25.10.06, 13:21
                  Waszyngton powinien odczuć, że
                  przeciąganie w ekstradycji
                  tego ptaszka

może odbić się na nim
                  przeciągnieciem istalacji
                  Tarczy w Polsce !
          • varvar dowody sa na Baranine i na Kozinę, a zarzut dla M. 25.10.06, 09:26
            !
          • varvar Sasin mogłbył być przesłuchany już w 2000 roku 25.10.06, 09:27
            !
          • varvar Kurnik mógłbył być przesłuchany już w 2000 r. 25.10.06, 09:28
            !
          • varvar we wniosku do USA nie chodziło o Mazura 25.10.06, 09:29
            !
          • varvar lecz o nagonkę p-ko przyjaciołom Papały 25.10.06, 09:30
            !
      • geralt9 Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 07:50
        Obawiam sie ze Mazur albo zaginie albo zginie, ale nie stanie przed polskim
        sadem. Zbyt wielu osobom z pierwszych stron gazet zaszkodza jego zeznania.
        • moroux Re: Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 08:42
          Doprawdy? A skąd ty wiesz, co zezna? Jakiś przeciek?
          • geralt9 Re: Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 09:07
            Doprawdy? A skąd ty wiesz, co zezna? Jakiś przeciek?

Tak, poczytaj prase, mozna juz sie domyslac co zezna i kogo obciazy.
            • moroux Re: Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 09:08
              A jednak. To mnie nie przekonuje.
              Domyślać się? Toż to są jakieś metody rodem z głębokiego PRLu.
              • koloratura1 Re: Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 10:44
                moroux napisał:

> A jednak. To mnie nie przekonuje.
                > Domyślać się? Toż to są jakieś metody rodem z głębokiego PRLu.

Dziwi Cię to?
                • moroux Re: Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 10:53
                  Rok temu by mnie zdziwiło. Teraz już chyba nie.
            • yeellow Re: Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 09:10
              chodzi Ci o powiazania z afera FOZZ i kaczorami? No, to faktycznie, powinien
              sie bac o zycie... Czy to dlatego Ziobro juz obiecuje mu lagodny wyrok? Moze
              chodzi o to, czego ma NIE mowic :).
              • geralt9 Re: Albo zginie Mazur albo zaginie 25.10.06, 14:22
                yeellow napisał:

> chodzi Ci o powiazania z afera FOZZ i kaczorami? No, to faktycznie, powinien
                > sie bac o zycie... Czy to dlatego Ziobro juz obiecuje mu lagodny wyrok? Moze
                > chodzi o to, czego ma NIE mowic :).

Tak to kaczynscy zamordowali Papałę i oni przez lata uniemozliwiali proces i
                odnalezienie sptrawców.
          • hummer Przecież Kaczory ustami Ziobry juś ogłosiły kto 25.10.06, 18:31
            jest winny. Teraz świadek/oskarżony zaginie lub zginie i będzie można sobie przypisać sukces i zwalić winę na UKŁAD. Jedyna szansa na solidny proces to proces przed sądami USA.
        • po_co_komu_komunisci_z_pis kogo osłania Ziobro ? dlaczego wydał świadków ? 25.10.06, 08:48
          dlaczego nie wypelnił drugiego wniosku o nie ujasnianiu akt sprawy ?
          komu on słuzy?

PIS robi tylko kampanię wyborczą, Mazura napewno nie wydadzą PIS gdzie o wyroku
          decyduje przynalezność polityczna!!!

• derduch Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 07:23
      To ziobro i karły kombinują że jak Mazur zostanie oddany pod polski sąd
      kapturowy to będzie tworzył bajki na zamówienie, jak osławiony Masa.
      Zeby się tylko pokurcze nie przeliczyły...
      • wanda43 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 08:16
        Jezli bylabym amerykanskim sędzią,to po przeczytaniu wypowiedzi min.Ziobro mr Mazur bylby wolny, a wniosek o ekstradycję oddalony.
        • te_komputer Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 09:30
          wanda43 napisała:

> Jezli bylabym amerykanskim sędzią,to po przeczytaniu wypowiedzi min.Ziobro mr
          M
          > azur bylby wolny, a wniosek o ekstradycję oddalony.

Jasne, ale sąd amerykański chętnie weźmie pod uwagę przeszłość szpiegowską Mr.
          Mazura. Działał jako agent polskiego komunistycznego wywiadu, a tego w USA nie
          lubią i jeszcze go za szpiegostwo tam posadzą jak Ziobro dostarczy im dowody
          gdyby z ekstradycją nie wyszło. Są dokumenty potwierdzające taką działalność.
          Dzisiaj Wassermann o tym mówił w RMF-FM.
          • buszcz2 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 11:59
            Tak się składa, że Amerykanie doskonale wiedzieli, kim jest Mazur a mimo to
            otrzymał on obywatelstwo. Więc, o czym Ty mówisz? Przecież gdyby nie mieli z
            niego pożytku, to bądź pewien, że deportacja byłaby natychmiastowa. A skoro do
            niej nie doszło i został zaakceptowany, oznacza, że nie taki straszny diabeł jak
            go malują. Możesz być pewien, że prześwietlili go na wyjątkowo dokładnie. To po
            pierwsze. Po drugie. Materiały obciążające Mazura, to stek bredni wyssanych z
            palca. Sądy w Ameryce nie zatrudniają durniów i tam nie da się konfabulować tak
            jak u nas. Spierają się tylko prawnicy i jeżeli obrońca będzie miał rację, to
            nawet gdyby Ziobro wzorem Rejtana położył się przed salą rozpraw w Chicago i
            rozdzierał szaty przed sędzią, aby zmusić go do zamknięcia Mazura i przekazania
            go Polsce, będzie tak jak zechce adwokat Mazura i tyle. I jeszcze jedno. Właśnie
            Amerykanie nie znoszą jak ich ktoś poucza a tym bardziej urzędnik państwowy z
            obcego kraju, który już feruje wyrok dożywocia, człowiekowi, któremu jeszcze nie
            udowodniono winy. Tego nie znosi żaden inny kraj. Zabawa w sędziego i kata w
            jednej osobie, może się skończyć dla Ziobry fiaskiem i plamą na honorze całego
            wymiaru sprawiedliwości w Polsce. Przecież wszyscy wiedzą, a Amerykanie w
            szczególności, że jest to polityczna karuzela mająca na celu rozprawę z
            opozycją. Więcej realiów a mniej emocji
            • hummer I dlatego myślę, że Ziobro znowu okazał się Zerem 25.10.06, 18:48
              buszcz2 napisał:

> Tak się składa, że Amerykanie doskonale wiedzieli, kim jest Mazur a mimo to
              > otrzymał on obywatelstwo. Więc, o czym Ty mówisz? Przecież gdyby nie mieli z
              > niego pożytku, to bądź pewien, że deportacja byłaby natychmiastowa. A skoro do
              > niej nie doszło i został zaakceptowany, oznacza, że nie taki straszny diabeł ja
              > k
              > go malują. Możesz być pewien, że prześwietlili go na wyjątkowo dokładnie. To po
              > pierwsze. Po drugie. Materiały obciążające Mazura, to stek bredni wyssanych z
              > palca. Sądy w Ameryce nie zatrudniają durniów i tam nie da się konfabulować tak
              > jak u nas. Spierają się tylko prawnicy i jeżeli obrońca będzie miał rację, to
              > nawet gdyby Ziobro wzorem Rejtana położył się przed salą rozpraw w Chicago i
              > rozdzierał szaty przed sędzią, aby zmusić go do zamknięcia Mazura i przekazania
              > go Polsce, będzie tak jak zechce adwokat Mazura i tyle.

Była szansa nalegać na proces w Stanach. Zaprzepaszczono to. Mazur już niedługo będzie na wolności, a niesławę spije Ziobro. Ciekawe jak amerykański sędzia uzasadni wyrok. Ujawnienie akt przed procesem jest jawnym przykładem dornowatości naczelnego Zera IV RP.
    • magz_pl Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 07:34
      "Dziś Edward Mazur będzie obchodził w areszcie swe 60. urodziny."

"Happy" birthday panie Mazur hehehe
      Każde kolejne już w więzieniu w Polsce

Brawo min.Ziobro !
    • takizenek Mazura tego nie zrobil !!! 25.10.06, 07:37
      Przeciez nawet zakladajac wine Mazura to wszystkich aktorow maja w Polsce!!!
      To sie wszystko kupy nie trzyma. Amerykanski byznesmen jezdzi po Polsce,
      operuje wiezienna grypsera i szuka platnego mordercy. Bandzior ktory gdzies
      cos uslyszal glownym swiadkiem. Kadrowiec policji aranzujacy kariery w
      aparacie scigania lacznie ze swoja wlasna. Logicznie wyglada na to ze Mazur
      zaangazowal sie w Polsce finansowo poprzez kontakty jakie nawiazal dzialajac na
      rzecz amerykanskiego koncernu - reszte juz zorganizowali nasi prominenci.
    • fraglesi67 Aj Aj żle Panowie..... 25.10.06, 07:40
      ...Ciemny lud już za 3 miesiące nie bedzie pamiętać o sprawie :-(
      I nie podniesie to notowań
      • ambl Re: Aj Aj żle Panowie..... 25.10.06, 08:02
        do fraglesi67:czy to ciągle powtarzane "fraglesowe widzenie świata" to już obsesja?
        • mreck Re: Aj Aj żle Panowie..... 25.10.06, 08:41
          on ma taką stopkę. widocznie utozsamia sie z fraglesami.

a swoja drogą korzystając z wolnosci wypowiedzi staje się nudny.
    • haen1950 Pisiorkom z zasady nikt już nie wierzy 25.10.06, 07:43
      A cóż dopiero taki Mazur, który wyrok dostał już przed procesem?
    • majster_g Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 07:47
      {O tym, że "liczy na współpracę" Mazura z wymiarem sprawiedliwości, powiedział
      już w dzień jego zatrzymania i powtarza odtąd codziennie.}

Minister musi teraz modlic sie o zdrowie EM - inaczej moze byc posadzony o
      spowodowanie zagrozenia zycia.
    • cyndyndanda kaczory i zero skompromituja sie na tej sprawie 25.10.06, 07:55
      - w koncu Mazur otrzyma gigantyczne odszkodowanie.
      • arturzalewski Re: kaczory i zero skompromituja sie na tej spraw 25.10.06, 08:08
        Odnosze wrazenie ze USA jest krajem prawa i Mazur pozostanie w USA wystarczy ze
        wykaze iz kazdy do tej sprawy w polskich i europejskich aresztach ginie w
        niewyjasnionych okolicznosciach zaden sedzia federalny nie wysle go do polski
        na pewna smierc. Panowie Ziobro + Kaczynscy chyba cos sie tu zamotali i
        organizuja igrzyska dla ciemnych polakow.
        • te_komputer Re: kaczory i zero skompromituja sie na tej spraw 25.10.06, 09:35
          arturzalewski napisała:

> Odnosze wrazenie ze USA jest krajem prawa i Mazur pozostanie w USA wystarczy
          ze
          >
          > wykaze iz kazdy do tej sprawy w polskich i europejskich aresztach ginie w
          > niewyjasnionych okolicznosciach zaden sedzia federalny nie wysle go do polski
          > na pewna smierc. Panowie Ziobro + Kaczynscy chyba cos sie tu zamotali i
          > organizuja igrzyska dla ciemnych polakow.

Jasne, ale sąd amerykański chętnie weźmie pod uwagę przeszłość szpiegowską Mr.
          Mazura. Działał jako agent polskiego komunistycznego wywiadu, a tego w USA nie
          lubią i jeszcze go za szpiegostwo tam posadzą jak Ziobro dostarczy im dowody,
          gdyby z ekstradycją nie wyszło. Są dokumenty potwierdzające taką działalność.
          Dzisiaj Wassermann o tych dokumentach mówił w RMF-FM.
          • mataporypane Re: kaczory i zero skompromituja sie na tej spraw 25.10.06, 09:53
            Kto jeszcze ma ochote na czytanie tego belkotu i bzdur !
          • yeellow Re: kaczory i zero skompromituja sie na tej spraw 25.10.06, 09:59
            o, tego nie slyszalem, niezle. Bedziemy teraz wydawac wlasnych szpiegow? Bardzo
            rozsadne :).
            • eexmd2 Re: kaczory i zero skompromituja sie na tej spraw 25.10.06, 12:09
              dokladnie, taka nowa polityka w celu wzmocnienia poslkiego wywiadu i zachecenia
              ewentualnych agentow
              chetnie za to holubimy agentow usa i uk, vide sikorski, minister rzadu z
              podwojnym obywatelstwem (a co na to polskie prawo)
    • kap0 Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwolni.. 25.10.06, 08:04
      wy jestescie chorzy od tego ujadania co kolejny kolega wasz pojdzie do
      pierdla ? wam sie jeszcze udaje przyjdzie czas i na was....ha ha
    • kapitan_stopczyk **********************Mazur popełni "samobójstwo". 25.10.06, 08:09
      Pewnie się powiesi w celi z rękami zwiazanymi z tyłu.
      Albo odda do sibie kilka strzałów - jak Sekuła.
      ;))))
    • rejtann Prokur. Czyżewski oskarża Rychlika o udział w mafi 25.10.06, 08:18
      "Ja zgłosiłem się z tym do pana Ryszarda Rychlika z Prokuratury Krajowej, który
      został mi polecony przez zastępcę Prokuratora Generalnego, pana Śnieżkę i
      złożyłem odpowiednie zawiadomienie, informując go o istnieniu kilku osób, które
      powinny być natychmiast przesłuchane i powinno się zadbać o ich bezpieczeństwo.
      Efektem mojego zawiadomienia było wszczęcie postępowania przeciwko mnie i
      następnie...
      Następnie Zdzisław Majka, który chciał zeznawać – został znaleziony martwy w
      mieszkaniu kolegi Przemysława Knasia, gangstera paliwowego.

Gdzie były główne centra mafii?

Skąd takie a nie inne rozmieszczenie głównych ośrodków mafii paliwowej?
      Częstochowa, Szczecin, Dolny Śląsk... Te centra tak się poukładały ze względu
      na wojskowe bazy paliwowe. Dlaczego w Częstochowie? Ano dlatego, że wokół
      Częstochowy rozlokowano silne bazy wojskowe. Przede wszystkim składy paliwowe.
      Dlaczego Szczecin i Dębia Góra koło Gdyni? Bo tam są bazy. Dlaczego Katowice i
      Wodzisław Śląski...Z tych samych względów Podkarpacie. Pod Grudziądzem znajduje
      się baza Jamy – tam pociągi z cysternami wjeżdżały i kończył się ich życiorys.
      Kolejna baza – Żagań, siedziba oprychów z firmy Unipol.
      Dlatego tam powstały tzw. centra. Nawiasem mówiąc – korzystano nie tylko z baz
      wojskowych, ale i z wojskowych specjalistów , którzy znali się na paliwach. Do
      tej pory w rękach ABW jest jeden z pułkowników WSI, odpowiedzialny niegdyś za
      kontakty ze STASI w Poznaniu i za organizowanie sieci logistycznej mafii
      paliwowej w oparciu o obiekty wojskowe. Jeszcze go trzymają. Zaraz zresztą
      złapali drugiego. Jeden się nazywa Maciejowski, drugi Jaroń. Oni jeszcze
      siedzą, ale to może być tłumaczone na dwa sposoby: dla zabezpieczenia ich i
      uniemożliwienia im kontaktu , albo po prostu w interesie prowadzonych
      postępowań.
      W każdym razie są to osoby, które oni usunęli i schowali.

Ja sam mam szereg postępowań karnych, dlatego ścigają mnie listem gończym.
      Jedno jest supertajne, o szpiegostwo gospodarcze na rzecz Republiki Federalnej
      Niemiec, bo działałem w interesie wielkich koncernów rzekomo. Parę działań na
      szkodę spółki „Dansztof”... to postępowania z urzędu... Prokurator, nie wiedząc
      nawet, czy byłem wspólnikiem w firmie „Dansztof”, wszczął z urzędu
      postępowanie...
      Mam chyba trzy albo cztery postępowania, także skarbowe, po tym jak zacząłem
      wskazywać powiązania inspektorów kontroli skarbowej i ujawniłem ich rolę w
      zabezpieczaniu tego całego interesu przed wykryciem. Mówiłem o tym pani red.
      Ewie Jaworowicz przed kamerą i ta taśma jest – bo rozmowa trwała ponad półtorej
      godziny, z czego wyemitowano 7 minut.
      Po prostu - jak zobaczyliśmy co się wokół nas zaczyna dziać, zgłosiliśmy sprawę
      mediom.
      W przeciwnym wypadku pani Danuta Gaszewska już dawno by nie żyła, może i mi by
      się coś przytrafiło. Miała 6 włamań, parę zamachów, podpalenie zabudowań, próbę
      porwania dzieci, umieszczenie w samochodzie ładunku przypominającego bombę...
      Akcja rozbrajania odbyła się w obecności telewizji we Wrocławiu – brygada CBŚ
      przejęła się sprawą i rzeczywiście wykryto pod samochodem atrapę bomby.. Ktoś
      zadał sobie sporo trudu, aby panią Gaszewską nastraszyć i doprowadzić do
      załamania psychicznego.
      15 sierpnia 2003 roku pani Gaszewska otrzymała telefon, rozmówca ostrzegł,
      że „masz wykonawać wszystko, co każe prokurator Franus [prokurator Jacek Franus
      z Wydziału ds. Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Wojewódzkiej we
      Wrocławiu], a za to co już trafiło do sądu z Zgorzelcu, za wypracowanie dla
      Kasperka , należy ci się do piachu.

W związku z tym jest jasne, że grupa rozpracowująca panią Gaszewską ma wgląd
      zarówno w dokumenty prokuratury wrocławskiej, jak i w dokumenty sądu akta
      sądowe w Zgorzelcu.

Skąd u mnie ta wiedza?

Kiedyś , w roku 1980, pracując jeszcze w prokuraturze w Malborku, zadałem sobie
      trud i zacząłem zakładać wolne związki zawodowe. Z informacji różnych
      instytutów w Polsce wynika, że byłem jednym z dwóch prokuratorów w Polsce ,
      którzy przeszli na drugą [solidarnosciową] stronę, spośród 6 800 osób. Drugim
      był pan Śnieżko,... Ale dla mnie jest to sprawa trzeciorzędna , czy byłem
      pierwszy, czy drugi, nie w tym rzecz. Następnie pracując jako przedstawiciel
      prezydium NSZZ Solidarność w Gdańsku, reprezentowałem m.in. pana Wałęsę w
      sprawach mających znaczenie ponadregionalne. Dorobiłem się zarzutu działania
      przeciwko podstawowym interesom PRL i zaprzyjaźnionego kraju, ZSRR. Ten zarzut
      działania przeciwko ZSRR najbardziej mnie ubawił, jako że sam kiedyś wygrałem
      konkurs organizowany przez Ambasadę ZSRR i naszą prokuraturę, na temat wiedzy o
      ZSRR. I osobiście dekorował mnie ambasador ZSRR. Uhonorowano mnie dyplomem za
      krzewienie wiedzy o „przyjacielu”, jakim wówczas bez wątpienia był dla nas
      Związek Radziecki.
      Po postawieniu mi tego zarzutu, próbowano mnie aresztować. W końcu mnie
      zwinęli , po 13 grudnia 1981 posadzili w Iławie. Potem parę rzeczy się
      wydarzyło, które zmusiły mnie do emigracji.

Ale prawdziwe szykany spotkały mnie nie za stanu wojennego, ale teraz, po roku
      2000, od kiedy wraz z panią Gaszewską zdecydowałem się zeznawać w sprawie mafii
      paliwowej. Nie jest tak, jak to teraz próbują przedstawić różne prokuratury,
      nazywając mnie człowiekiem niewiarygodnym. W całym kraju szukano informacji na
      mój temat, gdziekolwiek był jakikolwiek ślad. Moi znajomi z sądach i
      prokuraturach w całym kraju informowali mnie, że musiałem cos bardzo poważnego
      narozrabiać, bo szukają mnie we wszystkich miejscach. Na polecenie Prokuratury
      Krajowej chodzą po moich aktach.

Po roku 1989 (bo ja pracowałem krótko na uniwersytecie w Hamburgu jako
      politolog) wróciłem do Polski i odświeżyłem kontakty. Miałem możliwość poznania
      prawie wszystkich czołowych przedstawicieli zarówno opozycji, a później tzw.
      lewicy. Kiedy zorientowałem się, że krąg moich dawnych znajomych z
      solidarnościowej opozycji, dryfuje niebezpiecznie w kierunku, który niestety
      nie zgadzał się z głoszonymi wcześniej zasadami, to podjąłem kontakt z lewą
      stroną, m.in. z byłymi współpracownikami bezpieki, np. z panem Bentkowskim
      [Aleksandrem, PSL] którego dobrze znam. Zatrudniłem go w swojej firmie, 1500
      marek brał miesięcznie jako doradca, ale musze powiedzieć, że reprezentował
      skutecznie sprawę, którą mu się zleciło.

I dzięki takiemu panu Bentkowskiemu i młodemu Czeszejko-Sochackiemu w 1993 roku
      reprezentowałem polski przemysł lotniczy w rozmowach z niemieckim przemysłem
      lotniczym..

Ja tych ludzi znam. Dla mnie nazwiska tego typu jak Sobotka, Czeszejko-
      Sochacki, Janik, Celiński, Rychlik, Tkacki, są doskonale znane . Albo Stefan
      Jurczak, przewodniczący senackiej komisji obrony narodowej, zamieszany też,
      moim zdaniem
      w pewne nieprawidłowości. Zresztą jego powiadomiłem o mafii paliwowej jako
      pierwszego. Miałem do niego pewne zaufanie – razem działaliśmy przy zakładaniu
      Solidarności, siedzieliśmy w Iławie.. ale pomyliłem go z kim innym, zawierzając
      mu pewne informacje... Reakcją tego kolegi, któremu zresztą i materialnie
      pomagałem kiedyś, było : „ Czy chcesz, żeby mi gardło poderżnęli?” A więc on
      wiedział co się dzieje i wiedział to przed przegranymi wyborami a więc w 1998
      roku.

Wracając do sprawy...

Ja w 1990 brałem udział jako reprezentant dużych organizacji gospodarczych
      zachodnich w rozmowach z polskimi władzami przedstawicielstwami, na szczeblu
      premiera, ministrów. Osobiście mogłem poznać wielu luminarzy życia
      politycznego, mógłbym ich dużo wymieniać, z niektórymi wcześniej siedziałem
      podczas internowania w Kwidzyniu i w Iławie. Np. poznałem dobrze Tadeusza
      Syryjczyka i nie dziwię się, że ten pan niczego pozytywnego nie dokonał .

Od 1982 roku w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, doszło do bardzo
      bliskiej współpracy między STASI a polskimi organa
    • arabella8 To wszystko na nic p.Edward Mazur i tak ma prze.. 25.10.06, 08:29
      Juz jest zamieszanym w mord i nic mu nie pomoze, opinie ma nie do
      pozazdroszczenia. Pozytywne jest to, ze w koncu wszyscy przestepcy stana przed
      sadem.
    • roch12 Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwolni.. 25.10.06, 08:43
      Min.Ziobro chce użyć kodeksu karnego jak harmonii;dla Mazura grozi dożywocie ale jak zostanie"kapusiem"może mieć nawet wyrok w zawieszeniu.To mi bardzo przypomina nagranie Pani Beger tam też miał z nią "ktoś" porozmawiać i pouczyć jak dalej postępować.Mam dziwne skojarzenia i duże podobieństwo obietnic,ale sprawa się blokujebo min.sprawiedliwości już zajął stanowisko.Tu mi nieładnie pachnie.
      • markus2053 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 09:05
        Pan Mazur z pewnoscia wkrotce popelni samobojstwo wieszajac sie w celi, a jego
        ostatnie slowa beda: "... co wy tu, k...., z tym przescieradlem!"
    • kozaczek3 Mazur zrzekł się obywatelstwa Polskiego. 25.10.06, 09:10
      Uważam, że było to działanie zapobiegawcze przyszłym kłopotom z naszym wymiarem
      sprawiedliwości.
      A co za ty idzie, stawia go ten fakt w bardzo złym świetle.
    • rzeczywistosc4rp Zobaczymy? 25.10.06, 09:22
      Właściciele spółki Bogusław Bagsik i Andrzej Gąsiorowski uciekli z Polski w 1991
      r. W maju 1992 r. ujawnili, że umożliwił im to Maciej Zalewski, uprzedzając ich
      o planowanym aresztowaniu. Zalewski był politykiem PC, wcześniej wysokim
      urzędnikiem w kierowanym przez Lecha Kaczyńskiego Biurze Bezpieczeństwa
      Narodowego przy kancelarii prezydenta Wałęsy.

Art-B miał jakoby przekazać Zalewskiemu 57 mld zł (wówczas ok. 6 mln dol.).
      Część pieniędzy wpłynęła na konto spółki Telegraf związanej z PC, część - na
      konto Banku Przemysłowo-Handlowego w Krakowie, który następnie wykupił akcje
      Telegrafu.

Zapleczem gospodarczym PC była też Fundacja Prasowa Solidarności. Jej
      fundatorami byli ówcześni prominenci PC - Sławomir Siwek, Jarosław Kaczyński i
      Zalewski. Fundację wspierał również Telegraf.

Proces Zalewskiego zaczął się w 1993 r. W marcu 2005 r. były poseł PC, skazany
      na 2,5 roku więzienia, rozpoczął odbywanie kary. Po odbyciu jej połowy wyszedł
      na wolność w lipcu 2006 r.
      Rywin nie wziął nic i siedzi,Zalewskiego wypuścili Kaczyńscy.
    • ceziu Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 09:28
      ludzie, trzeba bylo pogrozic wycofaniem naszych wojsk z Iraku i Afganistanu,
      albo podobnie jak wywiad izraelski , poprostu gościa przywiżć do kraju i po
      klopocie, podobnie postąpili Turcy z przywódcą kurdyjskim, a nasze wladze znowu
      z głeboko pochylona glowa, cczas sojusznikow stawiać przed faktami dokonanymi.
    • uu1 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 10:08
      Wczoraj min. Ziobro kusił już zupełnie otwarcie: - Chcemy, by Edward Mazur
      dobrodziejstw przewidzianych w kodeksie dla tych, którzy współpracują z wymiarem
      sprawiedliwości.
      A może wystarczy jeżeli powie część tego co wie?
      • koloratura1 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 10:56
        uu1 napisała:

> Wczoraj min. Ziobro kusił już zupełnie otwarcie: - Chcemy, by Edward Mazur
        > składał wyjaśnienia. Nie jest możliwe, by został świadkiem koronnym [za
        > ujawnienie zbrodni i wspólników unika kary], ale może skorzystać z ulg i
        > dobrodziejstw przewidzianych w kodeksie dla tych, którzy współpracują z wymiare
        > m
        > sprawiedliwości.
        > A może wystarczy jeżeli powie część tego co wie?

Albo - lepiej - to, co p. Ziobro i ska chcą usłyszeć?
        • uu1 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 11:03
          Powinno wystarczyć. :)
      • elka1021 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 26.10.06, 02:22
        --------------------------------------------------------------------------------
        Wczoraj min. Ziobro kusił już zupełnie otwarcie: - Chcemy, by Edward Mazur
        sprawiedliwości.
        A może wystarczy jeżeli powie część tego co wie?
    • bohwol Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwolni.. 25.10.06, 10:12
      Galba - masz obsesję na temat Gazety Wyborczej, a obsesje, prowadzące do
      poważnych odchyleń psychicznych nalezy leczyć u psychologa lub psychiatry!
      Zyczę wuzdrowienia
      • todundliebe Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 10:23
        bohwol napisał:

> Galba - masz obsesję na temat Gazety Wyborczej, a obsesje, prowadzące do
        > poważnych odchyleń psychicznych nalezy leczyć u psychologa lub psychiatry!
        > Zyczę wuzdrowienia

Galba pisze tylko prawde, jak wiadomo, nic tak nie gorszy, jak prawda,
    • polemista_x Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwolni.. 25.10.06, 11:04
      W państwie komunistycznym, Polska niestety do tej kategorii się zalicza,
      największe afery gospodarcze, polityczne i prywatyzacyjne robią byli więksi
      sekretarze pzpr, esbecy, służby specjalne, np. fabryka osocza, prywatyzacja
      państwowych przedsiębiorstw, zniszczenie pgr, prywatyzacja banków, tak można w
      nieskończoność. Tylko tej hydrze trzeba łeb ukręcić, a nie tylko zatańczyć i
      zaśpiewać jak chcą byli esbecy.
      Rozliczyć czerwonych i okrągły stół!!!!
      • uu1 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 11:12
        Coz za przenikliwa i dogłębna analiza sytuacji.
      • koloratura1 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 17:42
        polemista_x napisał:

> W państwie komunistycznym, Polska niestety do tej kategorii się zalicza,
        > największe afery gospodarcze, polityczne i prywatyzacyjne robią byli więksi
        > sekretarze pzpr, esbecy, służby specjalne, np. fabryka osocza, prywatyzacja
        > państwowych przedsiębiorstw, zniszczenie pgr, prywatyzacja banków, tak można w
        > nieskończoność.

Pozwolę sobie dodać parę nie mniej istotnuch: Telegraf, Cargo Modlin, ArtB (nie
        do końca rozliczona), SKOKI, a - nade wszystko - FOZZ.

> Tylko tej hydrze trzeba łeb ukręcić, a nie tylko zatańczyć i
        > zaśpiewać jak chcą byli esbecy.
        > Rozliczyć czerwonych i okrągły stół!!!!

Co do ukręcania łba hydrze - pełna zgoda, ale KAŻDEJ hydrze, niezależnie od koloru.
    • ptanga Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwolni.. 25.10.06, 12:43
      Dobry plan. Przeciągnąć proces do czasu, aż w Polsce wygra koalicja PO/SLD/GW.
    • jan.mars Protekcja sie skonczyla (chwilowo)... 25.10.06, 18:12
      ... ale Mazura i tak do Polski nie wysla. Wyjdzie za kaucja, proces ekstradycji
      zajmie pare lat, po czym zmieni sie uklad w Polsce. Kaczki nie beda juz
      rzadzic, Ziobro znajda w jeziorze z dziura w lepetynie, i wszyscy zapomna o
      Mazurze i tym calym cyrku.
    • elka1021 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 25.10.06, 19:48
      Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwolni...
      Przeczytaj komentowany artykuł »
      Autor: galba ☺
      Data: 25.10.06, 07:11 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      No zobaczymy czy adwokat jest tak dobry jak mówi.

Albo czy GW kolejny raz wyssała z palca newsa...
    • aromanoff Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 26.10.06, 00:49
      "Najkrótsza sprawa o wydalenie obywatela polskiego z USA trwała właśnie 12
      miesięcy."

A ile trwała najkrótsza sprawa o wydalenie obywatela amerykanskiego z USA? Bo
      o tym detalu GW jakos zapomniala...

• as200 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 26.10.06, 01:53
      Ciekawe jest przyjrzenie sie postci plk Lesiaka (artykul w Rzepie).
      Niewatpliwie zdolny, pewnie magister, dobry szpicel......
      I kompletny brak jakiejkolwiek klasy, horyzontow, kultury, tradycji...
      Cala jego formacja to jakies tam studia, praca szpicla, partia, koledzy z pracy,
      TV, gazety, szkolenia.
      W pustke po polskiej inteligencji - zabitej, wywiezionej, wyemigrowanej,
      usunietej - weszla "nowa inteligencja" z chlopow panszczyznianych....
      Caly ich horyzont to PRL.
      Cala ich kultura to konsumpcja gierkowska i lojalnosc wobec wladzy.

Jak taka Polska, kierowana przez takich lesiakow moze sprostac wyzwaniom
      obecnych czasow ??
      Nie moze.
      Nauczyciele, kuratorzy, wychowawcy, do ministra wlacznie, nie potrafia sobie
      poradzic, wlasciwie zareagowac, na gwalt w szkole......
      Czy mozna sobie wyobrazic taki fakt przed wojna ?? W latach 60-tych ??
      Biskupi i kardynalowie nie potrafia sobie poradzic z bylymi agentami w sutannach.
      Policja nie potrafi sobie poradzic z mordercami wlasnego dowodcy.
      Nawet zwiazek pilki nie potrafi sobie poradzic z pilka....
      Czy w Polsce ktos jeszcze cokolwiek potrafi ?
      Nie mam na mysli pojedynczych ludzi tu i owdzie, ale dostatecznej ich ilosci, w
      odpowiednich miejscach, aby cos osiagnac.....
      • elka1021 Re: Edward Mazur, więzień nr 22299-424. Data zwol 26.10.06, 02:30

> ,

>
        > Jak taka Polska, kierowana przez takich lesiakow moze sprostac wyzwaniom
        > obecnych czasow ??
        > Nie moze.
        > Nauczyciele, kuratorzy, wychowawcy, do ministra wlacznie, nie potrafia sobie
        > poradzic, wlasciwie zareagowac, na gwalt w szkole......
        > Czy mozna sobie wyobrazic taki fakt przed wojna ?? W latach 60-tych ??
        > Biskupi i kardynalowie nie potrafia sobie poradzic z bylymi agentami w
        sutannac
        > h.
        > Policja nie potrafi sobie poradzic z mordercami wlasnego dowodcy.
        > Nawet zwiazek pilki nie potrafi sobie poradzic z pilka....
        > Czy w Polsce ktos jeszcze cokolwiek potrafi ?
        > Nie mam na mysli pojedynczych ludzi tu i owdzie, ale dostatecznej ich ilosci,
        w
        > odpowiednich miejscach, aby cos osiagnac.....

a coz tu mozna jeszcze dodac????nic smutne to ale jakze prawdziwe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka