mooomin 26.10.06, 15:33 co sie dzieje w tym kraju??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
junkier Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 15:35 Pudernica Senyszyn znalazla niezla tube propagandowa w postaci "wiodacego, obiektywnego dziennika" polskiego rzekomo zeby szerzyc swe promordercze, antyludzkie pochwaly zabijania nienarodzonych, pogratulowac!!! "Wart Pac palaca a palac Paca", jak mawia J. Kaczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 15:37 junkier napisał: > Pudernica Senyszyn znalazla niezla tube propagandowa w postaci "wiodacego, > obiektywnego dziennika" polskiego rzekomo zeby szerzyc swe promordercze, > antyludzkie pochwaly zabijania nienarodzonych, pogratulowac!!! > > "Wart Pac palaca a palac Paca", jak mawia J. Kaczynski. Mawia też "I żadne krzyki i płacze nie przekonają nas, iż białe jest białe, a czarne jest czarne" Oraz rozkazuje " Z ziemi polskiej do Wolski" Ja tam zostaję... To mój kraj! PS. Pochwała zabijania 'narodzonych' w postaci kary śmierci nie kłóci się jednakowoż z twoimi poglądami? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 15:39 > Ja tam zostaję... To mój kraj! Jak sie stoi tam gdzie kiedys ZOMO, skoro juz mamy obficie cytowac... > PS. Pochwała zabijania 'narodzonych' w postaci kary śmierci nie kłóci się > jednakowoż z twoimi poglądami? Nie kloci sie. Eliminowanie mordercow sluzy ochronie tych, ktorych ci moderrcy moga jeszcze zabic po wyjsciu z wiezienia. Poza tym, KS dziala odstraszajaco i jest po prostu zaplata spoleczenstwa za wyrzadzone zlo, oczywiscie przy zalozeniu ze jest kara za morderstwo a nie np. za handel miesem jak to bylo w PRLu. UPR rowniez popiera KS. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 15:41 junkier napisał: > > Ja tam zostaję... To mój kraj! > > Jak sie stoi tam gdzie kiedys ZOMO, skoro juz mamy obficie cytowac... Czyli gdzie, przepraszam? Wszelkie formacje zbrojne były mi obce, więc raczej nie miałam okazji stać z nimi w jednym szeregu... nawet dziecięciem będąc ;) A argument zupełnie nie na temat i od rzeczy... ale taki poziom dyskusji.. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 16:00 jesteś bardzo naiwna licząc na przyzwoity poziom dyskusji od junkiera, a co do niego samego to junkier, a co z matkami, których życie jest zagrożone, jesli się nie usunie ciążę?? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 16:05 Nie oczerniaj. Wreszcie, ile razy mozna powtarzac to do krocset?! Chodzi o utrwalenie obecnego prawa poprzez podniesienie zapisow ustawy do rangi konstytucyjnej, nie rozumiesz tego to zapisz sie na jakis przyspeiszony kurs prawa obowiazujacego w RP! Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 16:06 no, to sie mylisz, bo w projekcie LPR chodzi o cos zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
paramentztefauenu Ten Szenysyn ma IQ płodu :))))))))))))))))))) 26.10.06, 18:02 ...."Sprzeciwiamy się stawianiu życia płodu ponad życiem i zdrowiem kobiety" - powiedziała ...Senyszyn.... dwa kłamstwa w jednym zdaniu tego Szenysyna ! 1. żadnego płodu lecz dziecka 2. nie stawia się ponad życiem i zdrowiem kobiety... Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Ten Szenysyn ma IQ płodu :)))))))))))))) 26.10.06, 18:24 > 1. żadnego płodu lecz dziecka Płód jest ściślejszym określeniem. > 2. nie stawia się ponad życiem i zdrowiem kobiety... Jeśli ciąży nie można przerwać nawet, gdy ona zagraza życiu kobiety, to de facto stawia to płód ponad życiem i zdrowiem kobiety, która z kolei de facto staje się dwunogim inkubatorem. Ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Ciąża to ogromne obciążenie dla organizmu 26.10.06, 18:34 Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak duże. Po co się "zarzynać" żeby urodzić chore dziecko z Downem czy w jeszcze gorszej kondycji, które i tak się odda do domu dziecka a nikt go nie zaadoptuje bo nikt takich dzieci nie chce? To chyba większa krzywda dla dzieciaka niż usunięcie zygoty, która nie myśli i nie czuje. I nie pieprzcie o wartości życia mimo wszystko, jakie by ono nie było - ja w to po prostu nie wierzę i gdybym była w takiej sytuacji, i tak bym usunęła, za każde pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Twoja Nowomowa nie robi wrazenia. 26.10.06, 18:51 dwa kłamstwa w jednym zdaniu > tego Szenysyna ! > > 1. żadnego płodu lecz dziecka > 2. nie stawia się ponad życiem i zdrowiem kobiety... Twoja Nowomowa nie robi wrazenia. Nie dociera ? Problem niechcianej ciazy pozostaje... Odpowiedz Link Zgłoś
moly8 Re: Ten Szenysyn ma IQ płodu :)))))))))))))) 19.11.06, 23:07 ty człowieku chyba masz orzeszek zamiast mózgu. nowa ustawa nie przewiduje legalnego przerywania ciąży nawet w przypadku gdy życie kobiety jest zagrożone. lub gdy zagrożone jest życie kobiety i dziecka zarazem. więc coś tu jest nie tak. wychodzi na to że życie PłODU Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos junkier, nie dość, że jesteś skończonym idiotą 26.10.06, 17:39 to do tego jesteś ślepy i głuchy, poczytaj sobie jeszcze raz, słowo po słowie i zdanie po zdaniu jakich zmian twoi idole chcą w ustawie o aborcji i skończ się w końcu kompromitować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 18:26 Pytanie do junkiera: "jesteś bardzo naiwna licząc na przyzwoity poziom dyskusji od junkiera, a co do niego samego to junkier, a co z matkami, których życie jest zagrożone, jesli się nie usunie ciążę??" Odpowiedź: "Nie oczerniaj. Wreszcie, ile razy mozna powtarzac to do krocset?! Chodzi o utrwalenie obecnego prawa poprzez podniesienie zapisow ustawy do rangi konstytucyjnej, nie rozumiesz tego to zapisz sie na jakis przyspeiszony kurs prawa obowiazujacego w RP!" Odpowiedź bardzo na temat. I jakoś się nie dziwię, ze nie odpowiedział na pytanie - albo by wyszedł na sukinsyna, albo zaprzeczyłby swoim pochwałom co do zakazu aborcji w wypadku zagrożenia zdrowia i życia matki. Stawiam na to pierwsze. :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Ale to tylko prywatne zdanie katolikow. 27.10.06, 00:25 Nie kazdy musi dzielic ten swiatopoglad. Czy moze musi ? Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 "ochrona zycia" propagowana przez bande pedofili 27.10.06, 00:29 chyba tylko po to rozdmuchuja te sprawe, zeby od siebie odwrocic uwage Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 15:53 > Nie kloci sie. Eliminowanie mordercow sluzy ochronie tych, ktorych ci moderrcy > moga jeszcze zabic po wyjsciu z wiezienia. Poza tym, KS dziala odstraszajaco i A nie bardziej po chrześcijańsku byłoby wsadzać na dożywocie? Chyba że lekturę Biblii ktoś skończył na Starym Testamencie - oko za oko... Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 17:24 A w razie pomyłki sądowej i wykonania egzekucji na niewinnej osobie - oficjalne pismo do rodziny z jakiegoś urzędu IVRP o treści "wicie, rozumicie, sie stało, to w imię wyższych celów". Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek45-1 Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 15:46 a junkier dzieci ma??? Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 16:06 junkier sam jest dziecko :) Odpowiedz Link Zgłoś
wroxi "...kazde panstwo demokratyczne ..." 26.10.06, 16:26 "...kazde panstwo demokratyczne powinno zapewnic ochrone najmniejszym czlonkom" - oswiadczyl z trybuny sejmowej pewien seksualnie zakompleksiony posel Samoobrony. Dzisiejsza debata sejmowa na temat kretynskiej poprawki do konstytucji autorstwa LPR pokazala jakich polglowkow, bigotow, dewodow i idiotow wybrali Polacy do obecnego Sejmu. Kazdy prawie staral sie przescignac pozostalych, wypowiadajac poglady pasujace do wczesnych mrokow sredniowiecza. Kazdy musial cytowac wypowiedzi Karola Wojtyly, chcac pokazac, ze jest swietszy nie tylko od papieza, ale nawet od Rydzyka, ojca Krola i tzw. profesora Nowaka z Radia Maryja. Na tym tle wyroznily sie normalne i rozsadne wypowiedzi pani profesor Senyszyn i innych poslow SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: "...kazde panstwo demokratyczne ..." 26.10.06, 16:31 > Na tym tle wyroznily sie normalne i rozsadne wypowiedzi pani profesor Senyszyn > i innych poslow SLD. No comments. Siegnij jeszcze po dziela zebrane Marksa, Engelsa i Stalina, tez ciekawe wypowiedzi na poziomie "pani profesor Senyszyn i innych poslow SLD" znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: "...kazde panstwo demokratyczne ..." 26.10.06, 16:42 zeby bylo smieszniej to samo co Senyszyn mowil prezydent :). Nowa koalicja? Wsrod dziel zebranych nie wymieniles Lenina, symptomatyczne. Kaczor wszystkie wypozyczyl? Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczywistosc4rp Ciebie powinni wyskrobać 26.10.06, 17:41 jak i tego kto ciebie spłodził. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 15:53 > "Wart Pac palaca a palac Paca", jak mawia J. Kaczynski. Kaczynski mawia tez, ze nigdy z Samoobrona nie wejdzie w koalicje, wiec ostroznie z tymi jego cytatami - jutro moga byc nieaktualne :)) F. Odpowiedz Link Zgłoś
niejunkier Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 16:10 to jest stare powiedzenie nieuku a nie "jak mawia J.Kaczynski" Stalin takze byl wielkim jezykoznawca Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 17:01 Jukier ty faszysto klerykalny do budy! Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Pudernica Senyszyn znalazla tube propagandowa 26.10.06, 17:14 junkier, przestań wklejać swoje propagandowe hasełka pod każdym tematem! Pomyśl, a może potem napisz coś od siebie.. ale jedno drugie chyba wyklucza.. junkier napisał: > Pudernica Senyszyn znalazla niezla tube propagandowa w postaci "wiodacego, > obiektywnego dziennika" polskiego rzekomo zeby szerzyc swe promordercze, > antyludzkie pochwaly zabijania nienarodzonych, pogratulowac!!! > > "Wart Pac palaca a palac Paca", jak mawia J. Kaczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
kotecek7 Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 15:35 Ja mam tylko jedno pytanie. Jak pogodzić fakt, że LPR jest za obroną życia poczętego choćby za cenę życia matki i jednocześnie jest za karą śmierci? Bo ja, kurtka tego nie łapię. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 15:38 Normalnie. Eliminowanie mordercow sluzy ochronie tych, ktorych ci moderrcy moga jeszcze zabic po wyjsciu z wiezienia. Poza tym, KS dziala niezykle odstraszajaco i jest po prostu zaplata spoleczenstwa za wyrzadzone zlo, oczywiscie przy zalozeniu ze jest kara za morderstwo a nie np. za handel miesem jak to bylo w PRLu. UPR rowniez popiera KS. Odpowiedz Link Zgłoś
uwolnic_cyce Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 15:52 junkier napisał: > Normalnie. Eliminowanie mordercow sluzy ochronie tych, ktorych ci moderrcy moga > > jeszcze zabic po wyjsciu z wiezienia A jak płód "zamorduje" kobitę to co? Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:00 Ale mówią, że tylko Dawca Życia może je odebrać. To jak godzą to z karą śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:08 Skoro ktos zabija, odbiera zycie, a zatem musi zgodzic sie ze jego zycie takze zostanie odebrane. Nikt nikogo nie zmusza do morderstw. Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:09 Junier: Tylko Dawca Życia może je odebrać. Zgadzasz się z tym, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:13 Zgadzam sie na KS dla mordercow za wyjatkiem osob dzialajacych w obronie wlasnej Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:14 Zrobisz, chłopie, karierę w polityce. tylko się nie zrażaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mara210 Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:33 junkier napisał: > Normalnie. Eliminowanie mordercow sluzy ochronie tych, ktorych ci moderrcy moga > > jeszcze zabic po wyjsciu z wiezienia. Poza tym, KS dziala niezykle > odstraszajaco i jest po prostu zaplata spoleczenstwa za wyrzadzone zlo, > oczywiscie przy zalozeniu ze jest kara za morderstwo a nie np. za handel miesem Kolego, KS stosuja Stany Zjednoczone, "odstraszajacy efekt widac w bilansach przestepstw. Najwiecej morderstw popelniaja Amerykanie, jesli sie uwzgledni statyski krajow "pierwszego swiat" > > jak to bylo w PRLu. > > UPR rowniez popiera KS. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 17:33 Żałosny jesteś Junkier. Życie, jest życie - konstytucyjna gwarancja jego ochrony będzie tyczyć rownież przstępców. KS nie działa odstraszająco, co widać choćby po wysokiej przestępczości w USA. Co gorsza - KS to kara totalna, w przypadku pomyłki sądowej nie ma szans jej anulowania. Dalej - płód może być zagrozeniem dla zdrowia i życia matki i poród będzię miał dla kobiety takie skutki jak napad bandyty. Co wtedy?? Już pomijam brak morlanego prawa do deccydowania przez osoby trzecie czy ofiara gwałtu ma urodzić, czy nie - na ten wątek oszołomstwo nie jest wrażliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 17:41 Swoboda, sam jestes zalosny. Zgrywasz prawdziwego liberala nieetatystycznego i jestes przeciw KS... Co do tych obaw - mozna przeciez wykluczyc ze KS nie jest stosowana w procesach poszlakowych i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 19:44 Jestem za surowymi karami dla bandytów, również dla takich małych gnoji jak te dzieciaki w Gdańska co się bawiły w gwałt. Jak dla mnie mogliby iść "do kamieniołomów" na dożywocie. Karze śmierci jestem przeciwny tlyko i wyłącznie z powodu wymienionego wyżej - nie ma od niej powrotu. Zapis o niestosowaniu jej do procesów poszlakowych nie ma nic do rzeczy. Będzie świadek, który mnie z kimś pomyli, albo nóż z moimi odciskami palców (sprzedałem go na giełdzie), którymś jakiś zboczeniec zabije moją byłą dziewczynę (mam motyw!) i dostaję wyrok śmierci - twarde dowody. Za parę lat znajdują się nowe, albo łapią świra i on się przyznaje. Tylko, że ja już nie żyję... Rozumiesz?? P.S.: Nie dziwię sie, że nie skomentowałeś fundamentalnej sprzeczności w ideologii LPR/PiS - ochrony KAŻEGO życia od poczęcia i jednocześńie dopuszczania kary śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Zabicie dziecka to nie egzekucja menela z lewicy 26.10.06, 15:48 Koteckowi sie pozajaczkowalo - nie lapie, kurtka, roznicy miedzy skazanym na smierc degeneratem, a dzieckiem ktorego jedyna zbrodnia to zmuszenie leniwej matki do przerwania balangi i odpowiadania za swoje czyny. W koncu nawet u lewusek i pijanych menelek ciaza nie bierze sie z deklamowania Marksa ani machania czerwonym szmatem na kiju. A swoja droga, moim zdaniem deklaracja lewicowych pogladow powinna uprawniac kazde takie stworzenie do darmowych skrobanek, sterylizacji na koszt podatnika i pol litra denaturatu dziennie - problem lewicowego balastu sam by sie rozwiazal. Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Zabicie dziecka to nie egzekucja menela z lew 26.10.06, 15:57 ciekawe czy bylbyś taki hop do przodu i jednoznaczny, gdyby Twoją siostrę/małżonkę/dziewczynę zgwałcił jakiś złamas w ciemnym parku. Też byś jej nie pozwolił zdecydować czy chce urodzić? I wyobraź sobie, że czasem decyzja o ciaży nie wynika z lenistw i niechęci poniesienia konsekwencji pójścia do łóżka, a z komplikacji zdrowotnych. Ze śmiercią przy porodzie włącznie. Jeśli uważasz, że to takie straszne łatwe podjąć decyzję: a, rodzę, najwyżej się dzieciak będzie bez matki wychowywał, to jesteś naprawdę w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Zabicie dziecka to nie egzekucja menela z lew 26.10.06, 16:05 poczytaj sobie obecna ustawe, pajacyku. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 15:50 kotecek7 napisał: > Ja mam tylko jedno pytanie. Jak pogodzić fakt, że LPR jest za obroną życia > poczętego choćby za cenę życia matki i jednocześnie jest za karą śmierci? Bo > ja, kurtka tego nie łapię. Koteczku, Hitler i Stalin są dla nich wzorami... Zresztą nie widzisz, że trwa kampania wyborcza? Życie ludzkie dla LPR jest g-no warte, to histeryczna próba łapania elektoratu przed wyborami samorządowymi. Później kiełbasa wyborcza zzielenieje, sprawa się uciszy, a oni (LPR-aki) albo spadną do roli gminnej partii kanapowej, albo dorwą się do koryta i wprowadzą swój terror wzorem diadi Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 18:28 Standardowy przypadek dwójmyślenia, obłudy i hipokrycji. Tacy jak junkiers dobitnie tego pokazują, unikając odpowiedzi na niewygodne pytania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia płod... 26.10.06, 15:35 Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia czlowieka ponad zyciu czlowieka. Po co te eufemizmy? Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad_pl Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 15:38 Senyszyn na prezydenta, a co. Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 15:43 Życzę Wam, bohaterzy, abyście stanęli kiedyś przed wyborem - Wasze życie lub życie płodu. Nie każda kobieta jest bohaterką i nie każda odda SWOJE życie lub zdrowie za płód. Ustawa w obecnym kształcie jest w porządku. p.s. Powiedzcie, drodzy obrońcy życia poczętego, kosztem NIESWOJEGO życia (KOSZTEM ŻYCIA PODLUDZI - WORKÓW NA PŁODY - KOBIET:) - czy jesteście tacy bohaterscy, kiedy np. blokers bije słabszego, kiedy sąsiad tłucze żonę, katuje dzieci, kiedy pijany nastolatek bluzga i zaczepia kobiety...???? Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 15:46 odpuscmy sobie ludzi, pomozmy zwierzakom Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 15:50 Jak mam rozumieć Twoją wypowiedź? Nikt nie mówi o odpuszczaniu ludzi - poczuj różnicę. To wg Ciebie kobieta to nie człowiek? Nie zasługuje na ochronę Jej życia? Ma urodzić kosztem Jej życia? Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:25 No i wlasnie tak!!!!!!!Ludzi jest i tak za duzo na swiecie wiec pare milionow w ta czy w ta nie robi roznicy.Ale Matka Natura by sie ucieszyla.Ratujmy lepiej dzikie koty,wieloryby,pandy i tysiace innych bardziej wart ratowania.Czlowiek to najbardziej nie trafiony wynalazek ewolucji.... Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:32 ludwigvanbeethoven napisała: > No i wlasnie tak!!!!!!!Ludzi jest i tak za duzo na swiecie wiec pare milionow w > > ta czy w ta nie robi roznicy.Ale Matka Natura by sie ucieszyla.Ratujmy lepiej > dzikie koty,wieloryby,pandy i tysiace innych bardziej wart ratowania.Czlowiek > to najbardziej nie trafiony wynalazek ewolucji.... Jesteś tak durny, że szkoda na Ciebie klawiatury! Pytam się, jakim prawem Ty i Tobie podobni będziecie decydowac o tym czy kobieta zabije płód w obronie koniecznej (w przypadku utraty życia czy zdrowia), czy nie??? Nie Tobie hipokryto decydować o cudzym życiu! Jak dla mnie, możesz nie bronić swojego zdrowia, życia, Twój wybór. p.s. Widać, żeś ograniczony - jak chcesz wybiórczo walczyć o życie? O przyrodę walczy się także dla naszych wnuków, pamiętaj o tym. Ty przeminiesz, ale nie pozostaw po sobie zgliszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:37 Pytam się, jakim prawem Ty i > Tobie podobni będziecie decydowac o tym czy kobieta zabije płód w obronie > koniecznej (w przypadku utraty życia czy zdrowia), czy nie??? Nie Tobie > hipokryto decydować o cudzym życiu! a komu? Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:44 trunz napisał: > Pytam się, jakim prawem Ty i > > Tobie podobni będziecie decydowac o tym czy kobieta zabije płód w obronie > > koniecznej (w przypadku utraty życia czy zdrowia), czy nie??? Nie Tobie > > hipokryto decydować o cudzym życiu! > > a komu? Kobiecie i Jej partnerowi. Bo bezpośrewdnio Jej życie jest zagrożone. Dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:47 > Kobiecie i Jej partnerowi. Bo bezpośrewdnio Jej życie jest zagrożone. Dotarło? od tego jest lekarz, zeby ratowac zycie obojga. jesli zagrozone będą dwa życia, uratuje te, która uzna za bardziej wartosciowe. przeciez tak sie zawsze postepuje. a jak twoja zona nie zna pojecia "oddac zycie za wlasne dziecko", to faktycznie nie powinna sie decydowac- egoistka Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:48 trunz napisał: > > Kobiecie i Jej partnerowi. Bo bezpośrewdnio Jej życie jest zagrożone. Dot > arło?> > od tego jest lekarz, zeby ratowac zycie obojga. jesli zagrozone będą dwa życia,> uratuje te, która uzna za bardziej wartosciowe. przeciez tak sie zawsze > postepuje. PRZECZYTAJ< CO NAPISAŁEŚ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:54 > PRZECZYTAJ< CO NAPISAŁEŚ !!! dokonałem tej czynności, i...? Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:56 trunz napisał: > > PRZECZYTAJ< CO NAPISAŁEŚ !!! > dokonałem tej czynności, i...? od tego jest lekarz, zeby ratowac zycie obojga. jesli zagrozone będą dwa życia,> uratuje te, która uzna za bardziej wartosciowe. przeciez tak sie zawsze > postepuje. A teraz POMYŚL.. Hitlerowcy też decydowali, że życie Niemca jest bardziej wartościowe niż Polaka... taka mała podpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 17:00 > Hitlerowcy też decydowali, że życie Niemca jest bardziej wartościowe niż > Polaka... taka mała podpowiedź... nie rozumiem. hitlerowcy tez jedli kanapki, więc co? ja niepowinienem? jeśli lekarz bedzie rozdzielal siostry syjamskie i okaze się, ze przezyc ma szanse tylko jedno dziecko, to wybierze to dziecko, ktore jego zdaniem ma wieksze szanse na przezycie. Odpowiedz Link Zgłoś
pziem Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 18:17 trunz napisał: > jeśli lekarz bedzie rozdzielal siostry syjamskie i okaze się, ze przezyc ma > szanse tylko jedno dziecko, to wybierze to dziecko, ktore jego zdaniem ma > wieksze szanse na przezycie. Wiesz ze szansa przezycia noworodka w pierwszym roku zycia jest duzo mniejsza niz szansa przezycia matki?? Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 17:01 trunz napisał: > > Kobiecie i Jej partnerowi. Bo bezpośrewdnio Jej życie jest zagrożone. Dot > arło? > > od tego jest lekarz, zeby ratowac zycie obojga. jesli zagrozone będą dwa życia, > > uratuje te, która uzna za bardziej wartosciowe. przeciez tak sie zawsze > postepuje. > a jak twoja zona nie zna pojecia "oddac zycie za wlasne dziecko", to faktycznie > > nie powinna sie decydowac- egoistka Ile żyć uratowałeś ty - HIPOKRYTO? Czy jesteś taki bohaterski, kiedy np. blokers bije słabszego, kiedy sąsiad tłucze żonę, katuje dzieci, kiedy pijany nastolatek bluzga i zaczepia kobiety...???? Jak chcesz, oddaj swoje życie za płód, mój ty bohaterze, niestety, nie każda kobieta jest taka święta jak ty. Jeszcze raz napiszę, nie tobie o tym decydować - czy kobieta odda życie za płód, czy nie. p.s. Życzę Ci, abyś stanął z partnerką przed takim wyborem, albo żeby Twoja np. 13-letnia córka stanęła przed takim wyborem (aha, najlepiej, żeby na dokładkę ciąża była wynikiem gwałtu jakiegoś degenerata na twojej żonce, córci). Obyś mógł ty, twoja rodzina się wykazać w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 17:03 p.s. Życzę Ci, abyś stanął z partnerką przed takim wyborem, albo żeby > Twoja np. 13-letnia córka stanęła przed takim wyborem (aha, najlepiej, żeby na > dokładkę ciąża była wynikiem gwałtu jakiegoś degenerata na twojej żonce, córci) > . > Obyś mógł ty, twoja rodzina się wykazać w życiu. czy ktoś normalny może zyczyć drugiemu czlowiekowi czegos takiego?? i jak tu nie myslec źle o zwolennikach aborcji... Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 17:15 > a jak twoja zona nie zna pojecia "oddac zycie za wlasne dziecko", to faktycznie > > nie powinna sie decydowac- egoistka Czy ktoś normalny może napisać coś takiego??? Odczłowieczyć kobietę, może jednie fanatyczny obrońca życia poczętego, kosztem życia kobiety:( Odnośnie mojej, przyznaję, nazbyt ostrej wypowiedzi, był to drastyczny przykład na to, że nie ma w życiu sytuacji jednoznacznych moralnie! Nie możesz oceniać kobiet, które decydują się na usunięcie ciąży zagrażającej ich życiu. Nie każda jest Joanną Molla. Ty także nie możesz jednoznacznie stwierdzić, jaką byś decyzję podjął w tak koszmarnej sytuacji, nie wiesz tego na 100%! p.s. W którym momencie opowiedziałam się za MORDOWANIEM nienarodzonych na życzenie?! JESTEM TEMU PRZECIWNA!!!!! Dopuszczam, tzw ZBÓJSTWO W OBRONIE KONIECZNEJ ergo - ustawa w obecnym kształcie jest ok! Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 17:19 z egoistki sie wycofuje:) Ty także nie możesz jednoznacznie stwierdzić, jaką byś > decyzję podjął w tak koszmarnej sytuacji, nie wiesz tego na 100%! ale dlaczego moja czy Twoja rekacja na tak dramatyczną sytuację miałaby miec wpływ na stanowienie prawa? prawo wlasnie ma byc pozbawione emocji, obiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 17:38 trunz napisał: > z egoistki sie wycofuje:) :) Nie myśl, że ja życzyłam Ci tak paskudnie na serio! > ale dlaczego moja czy Twoja rekacja na tak dramatyczną sytuację miałaby miec > wpływ na stanowienie prawa? prawo wlasnie ma byc pozbawione emocji, > obiektywne. Hm, zauważ, że to reakcje ludzi będących aktualnie u władzy mają wpływ na prawodawstwo. Nie da się tego oddzielić, chyba, że prawo stanowiłyby maszyny pozbawione emocji (a tego chyba nikt by nie chciał, ot, idealnego świata, za to kompletnie wyzutego z uczuć:). Sądzę, że na dzień dzisiejszy ustawa nie jest taka zła, nie widzę potrzeby grzebania w niej. Trzeba mieć choć trochę zaufania do ludzi, podejrzewam, że tak na prawdę wiele kobiet oddałoby życie za swoje dzieci, ale świadomie! Zmuszanie do świętości zawsze odbija się czkawką, wywołuje efekt odwrotny... p.s. Zauważ, że wiele bab, które skrobankę uważają za antykoncepcję, robi to, mimo ustawy zakazującej! Przykre, ale prawdziwe:( Tu potrzeba chyba pracy u podstaw, edukacji młodzieży. Ludzie muszą wiedzieć, że seks jest nieodłącznie związany z "ryzykiem" (trochę niefortunnie to brzmi) zajścia w ciążę! Może wtedy, mniej byłoby pokątnego zabijania dzieciaków, bo mniejszy byłby odsetek ciąż niechcianych. To tak na marginesie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 17:43 A na jakiej podstawie może lekarz uznać życie płodu za "bardziej wartosciowe" niż matki? Kto powinien decydować o poświęceniu własnego życia? Ten, kto poświęca, czy osoba trzecia? > a jak twoja zona nie zna pojecia "oddac zycie za wlasne dziecko", to faktycznie > > nie powinna sie decydowac- egoistka Faktycznie egoistka, bo chce żyć. Jakim prawem. Rozumiem, że sam stojąc przed smierci podczas stosunku, zdecydowałbyś się bez cienia namysłu - w końcu znasz pojęcie "oddac zycie za wlasne dziecko". Odpowiedz Link Zgłoś
ona.pomylona Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 18:10 Pier****ny faszysto! > od tego jest lekarz, zeby ratowac zycie obojga. jesli zagrozone będą dwa życia, > > uratuje te, która uzna za bardziej wartosciowe. przeciez tak sie zawsze > postepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pziem Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 18:15 trunz napisał: > > Kobiecie i Jej partnerowi. Bo bezpośrewdnio Jej życie jest zagrożone. Dot > arło? > > od tego jest lekarz, zeby ratowac zycie obojga. jesli zagrozone będą dwa życia, > > uratuje te, która uzna za bardziej wartosciowe. przeciez tak sie zawsze > postepuje. Lekarz nie ma prawa oceniania ktore zycie jest bardziej wartosciowe - wszyscy jestesmy rowni. Jedynie ocenia sie prawdopodobienstwo ktora osoba ma wiekrze szanse na przezycie... > a jak twoja zona nie zna pojecia "oddac zycie za wlasne dziecko", to faktycznie > > nie powinna sie decydowac- egoistka Czy ty przeczytales to co napisales?? Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:38 co sie martwic wnukami. Wg. p. Senyszyn i jej towarzyszy wazne zeby nam bylo najlepiej (zauwaz, ze ona jest za calkowita dostepnoscia aborcji) Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:46 charlie11 napisał: > co sie martwic wnukami. Wg. p. Senyszyn i jej towarzyszy wazne zeby nam bylo > najlepiej (zauwaz, ze ona jest za calkowita dostepnoscia aborcji) Seneszyn i Jej pogąldy (porąbany nihilizm), mam, delikatnie mówiąc, w punkcie osobliwym :) Nie lubię przeginania w żadną stronę! Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:46 No i wlasnie mamy typowy przyklad braku demokracji.Wlasnie boje sie najbardziej o przyrode i zwierzeta,zeby moje dzieci mogly ogladac wszystko na wlasne oczy,a nie na obrazkach.Bardziej do mnie przemawia czy zle sie dzieje np wielorybom niz jakims czarnuchom z Afryki bo z takiego badziawia moze wyrosnac potencjalny zabojca wieloryba! I wtedy kita - jednego mniej.Jak by tak natura przetrzebila kilka milionow czarnuchow,bialych i muzulmanow to od razu zrobilo by sie lepiej na swiecie.Co zas do kobiety to powinna miec prawo decydowania i wyboru czy urodzi lub usunie z przyczyn np zdrowotnych.Takie jest prawo wyborcze w Danii i zaden polityk nie smie w to ingerowac.W kazdym panstwie sa ludzie,ktorzy wierza w Boga,tacy ktorzy wierza w osiagniecia medycyny lub tacy ktorym wszystko zwisa.Wszyscy sa tyle samo warci i godni uszanowania wlasnego zdania.Ale nie rozumiem dlaczego ja mam cierpiec poniewaz jestem zwolennikiem leczenia komorkami macierzystymi,a odmawia mi sie prawa do tego bo zaplodnione jajo ma prawo do zycia!!!!ABSURD!!!!Jesli mam chore dziecko,ktore moge uratowac wlasnie taka metoda to sie nie zastanawiam.Ale mam prawo wypowiedziec swoje zdanie i miec wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:50 ludwigvanbeethoven napisała: > No i wlasnie mamy typowy przyklad braku demokracji.Wlasnie boje sie najbardziej > > o przyrode i zwierzeta,zeby moje dzieci mogly ogladac wszystko na wlasne oczy,a > > nie na obrazkach.Bardziej do mnie przemawia czy zle sie dzieje np wielorybom > niz jakims czarnuchom z Afryki bo z takiego badziawia moze wyrosnac potencjalny > > zabojca wieloryba! I wtedy kita - jednego mniej.Jak by tak natura przetrzebila > kilka milionow czarnuchow,bialych i muzulmanow to od razu zrobilo by sie lepiej na swiecie. Brrrr, Boże uchowaj! Chyba tak nie myślisz? Może źle Cie zrozumiałam, za co z góry przepraszam > Co zas do kobiety to powinna miec prawo decydowania i wyboru czy > urodzi lub usunie z przyczyn np zdrowotnych.Takie jest prawo wyborcze w Danii i > > zaden polityk nie smie w to ingerowac.W kazdym panstwie sa ludzie,ktorzy wierza > > w Boga,tacy ktorzy wierza w osiagniecia medycyny lub tacy ktorym wszystko > zwisa.Wszyscy sa tyle samo warci i godni uszanowania wlasnego zdania.Ale nie > rozumiem dlaczego ja mam cierpiec poniewaz jestem zwolennikiem leczenia > komorkami macierzystymi,a odmawia mi sie prawa do tego bo zaplodnione jajo ma > prawo do zycia!!!!ABSURD!!!!Jesli mam chore dziecko,ktore moge uratowac wlasnie > > taka metoda to sie nie zastanawiam.Ale mam prawo wypowiedziec swoje zdanie i > miec wybor. W większości, zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 18:32 Serdecznie dziekuje za zrozumienie.Mam nadzieje,ze tez tak uwazasz iz niestety czlowiek stal sie zlem najgorszym w przyrodzie.Oczywiscie sa jednostki ktore szanuja prawa innych Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 18:55 Uważam, że nie można traktować życia SKRAJNIE wybiórczo! Jak nauczyć np. dziecko wrażliwości na krzywdę ludzką, na krzywdę nienarodzonych, nie piętnując jednocześnie jego negatywnych zachowań wobec braci mniejszych (jak by nie było - stworzeń bożych). Taka osoba pomyśli - utłukłam kota dla zabawy, to co to jest "zastosować antykoncepcję po" (ohyda!!!) - wyskrobać 6-cm płód (ohyda raz jeszcze!!!)...Albo posiada się szacunek do wszelkiego stworzenia, albo - jest jakiś zgrzyt. Jest pewna zasada, mordercy ludzi zaczynali od katowania zwierząt. p.s. Zastanawiam się, jak traktują zwierzaki młodociani zwyrodnialcy (wg ich 'tatusiów', "dzieci" się bawiły!), przez których straciła życie czternastoletnia dziewczynka Ania :(:( p.s." Wysłałam do Ciebie wiadomość na pocztę, mam nadzieję, że odbierzesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ona.pomylona Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 18:09 Przeciez ewolucja nie istnieje, tak slyszalam w TV... ??? > No i wlasnie tak!!!!!!!Ludzi jest i tak za duzo na swiecie wiec pare milionow w > > ta czy w ta nie robi roznicy.Ale Matka Natura by sie ucieszyla.Ratujmy lepiej > dzikie koty,wieloryby,pandy i tysiace innych bardziej wart ratowania.Czlowiek > to najbardziej nie trafiony wynalazek ewolucji.... Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Wierzysz w TV ?:) 26.10.06, 18:27 ona.pomylona napisała: > Przeciez ewolucja nie istnieje, tak slyszalam w TV... ??? Chyba nie wierzysz we wszystko, co powiedzą w tv :) Odpowiedz Link Zgłoś
avicula Re: Do popierających całkowity zakaz aborcji 26.10.06, 16:17 a coz to ich obchodzi ? czy taki worek czuje czy taki worek tez jest czlowiekiem ? jak juz 14stolatki molestuja worki na plody to czego sie spodziewac po zlotej mlodziezy w przyszlosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
marek123481 Sprzeciwiam się stawianiu życia senyszyn nad ... 26.10.06, 15:40 zyciem plodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Niedługo zaczną chronić życie od wytrysku 26.10.06, 15:42 bo ani jedna kropla spermy nie powinna się zmarnowac (Monte Python) Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Niedługo zaczną chronić życie od wytrysku 26.10.06, 15:45 jesli w jednym szeregu stawiasz Polske liberalna i europejska to chyba chodzi ci o liberalizm swiatopogladowy a nie gospodarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Niedługo zaczną chronić życie od wytrysku 26.10.06, 15:53 charlie11 napisał: > jesli w jednym szeregu stawiasz Polske liberalna i europejska to chyba chodzi > ci o liberalizm swiatopogladowy a nie gospodarczy? Tak, masz rację. W większym stopni o obyczajowy, światopoglądowy i wolność słowa, choć również w pewnym stopniu o gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Niedługo zaczną chronić życie od wytrysku 26.10.06, 16:18 Wolnosc slowa masz teraz taka jak nigdy nie miales. Swiatopogladu tez ci nikt nie narzuca. A to ze niektorzy politycy stoja za jakimis wartosciami nie powinno cie przerazac. Nie zgadzam sie z projektem LPR, ale twoje widzenie Europy przez pryzmat wolnosci prowadzi do tego co sie dzieje teraz na zachodzie, czyli totalnego zobojetnienia oraz szybkiego rozwoju kalifatu. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Senyszyn -najwstrętniejsze babsko na świecie..... 26.10.06, 15:44 Juz chciałem zapisać sie do sld , ale ze wzgledu na te babe zawiesiłem decyzje . Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem glowy 26.10.06, 15:47 Zapisac sie do SLD, to hanba ktora powinna byc karana ogoleniem glowy. I pozbawianiem praw obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 15:57 goleniem glowy konczy sie najczesciej przystapienie do mlodziezy wszechpolskiej :-). Ale co Ty Junkier o tym wiesz, siedzac na niemieckim garnuszku? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:06 Powinno byc karane ogoleniem glowy - dzis juz doskonale wiadomo jak ponura role odegrala ta partia w utrwalaniu aferalnego postkomunizmu w Polsce, a jej poprzedniczka pzpr w "budowie socjalizmu". Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:07 pzpr? ta do ktorej nalezal pisowiec Jasinski? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:09 Nalezal ale juz nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:12 no, do pzpr nikt juz nie nalezy, wiec to slabe tlumaczenie. Wszystkim tak latwo wybaczasz? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:14 Facet po co drazyc jakies poboczne watki, trzecio czy pieciorzedne? Prezes Kaczynski powiedzial o przynaleznosci Jasinskiego "Byl grzech, ale byla tez i pokuta". I mnie to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
niejunkier Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:19 to Prezes Kaczynski ma nawet dar rozgrzesznia? a jakaz pokute odbyl Jasinski? wstapienie do PiS bylo pokuta?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:33 > Prezes > Kaczynski powiedzial o przynaleznosci Jasinskiego "Byl grzech, ale byla tez i > pokuta". I mnie to wystarcza. Przeciez Prezes juz dawno udowodnil, ze jego slowa sa g... warte. Dzis mowi jedno, jutro zupelnie co innego. F. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:37 junkier napisał: > Facet po co drazyc jakies poboczne watki, trzecio czy pieciorzedne? Prezes > Kaczynski powiedzial o przynaleznosci Jasinskiego "Byl grzech, ale byla tez i > pokuta". I mnie to wystarcza. trzecio, czy piecio? ^_^ junkier - Tobie 'papa Jarcio' wszystko wmowi :) za ile im sie sprzedales? Odpowiedz Link Zgłoś
niejunkier Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:16 skoro nalezal to jest be czy nie jest be? Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:58 niejunkier napisał: > skoro nalezal to jest be czy nie jest be? nie, no! jakze to tak? przeciez to oczywiste! obecnie nie, bo pracuje nad odnowa moralna wg pis. nikt juz nie wie na czym polega ta odnowa moralna, ale prawdopodobnie, chodzi o trzymanie sie korytka sejmowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 jasne, lepiej byc neofaszystą jak wierzejski, nie? 26.10.06, 16:22 luzik oj, junkier... jak czytam te twoje wypierdy to mi ziemniaki w piwnicy gniją...;) słowo daje, męczący z ciebie typ a juz najgorsza jest ta twoja cholerna gomułkowska stylistyka wypowiedzi dostosowana do katolsko-naziolskiej jedynie słusznej ideologii pisu i lpr... "front patriotyczno-ludowy", "front ludowo-narodowy" itp... brakuje jeszcze w tym pieprzeniu zdania typu "czlonek z ramienia wysuniety na czoło"... towarzysz wiesław by sie nie powstydził, naprawde! załamka ;-( Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: jasne, lepiej byc neofaszystą jak wierzejski, 26.10.06, 16:26 monster1972 napisał: > luzik > > oj, junkier... jak czytam te twoje wypierdy to mi ziemniaki w piwnicy > gniją...;) > > słowo daje, męczący z ciebie typ> > a juz najgorsza jest ta twoja cholerna gomułkowska stylistyka wypowiedzi > dostosowana do katolsko-naziolskiej jedynie słusznej ideologii pisu i lpr... > > "front patriotyczno-ludowy", "front ludowo-narodowy" itp... > > brakuje jeszcze w tym pieprzeniu zdania typu "czlonek z ramienia wysuniety na > czoło"... towarzysz wiesław by sie nie powstydził, naprawde! No cóż, Edgar rzekł niedawno "Będę działać na odcinku, na jaki rzuci mnie Partia", z miną zbitego psa komentując fakt, że nie może występować w mediach. Myślałam, że przez pomyłkę starą kronikę z lat 60ch puścili... Ale nie... To słownictwo PISu... A więc fronty w wydaniu Jedynie Słusznej Partii i jej Aparatczyków - nie dziwią. Dziwi mnie ksywka 'junkier', oni Niemców nie lubią... Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 ja sie czasem zastanawiam skad takie junkry są.. 26.10.06, 16:30 skad sie takie typy biorą... niby Polak, bo dobrze zna jezyk i realia... niby niegłupi (wbrew pozorom), bo widać, ze chlop coś w zyciu czytał i widzial... jedyny ból w tym, ze ni cholery z tego co czytał nie załapał no i tu mamy genezę powstania junkra, talesa i paru jeszcze nieszcześników spod znaku PiSdy.... rozpacz, dno i 5 metrów mułu... miec inteligencję i z niej nie korzystać, przykrość do kwadratu :) Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem glowy 26.10.06, 16:30 No skoro nie widzisz w zapisaniu sie do partyjki bedacej jawnym kontynuatorem przyneisionego na bagnetach Moskwy ugrupowania bedacego symbolem totalitarnego upodlenia, brutalnego represjonowania polskich patriotow i zdrady najzywotniejszych interesow narodowych, a na dodatek jeszcze podpisujesz sie jako, uwaga, <ateista>, no to rzeczywiscie nie pozostaje nic innego jak dokonac tego nieslychanego w swym serwilismie aktu seigniecia po czerwona legitymacje SLD. Ofoliuj ja i pokazuj znajomym, moja rada. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:32 > najzywotniejszych interesow narodowych, a na dodatek jeszcze podpisujesz sie > jako, uwaga, <ateista>, no to rzeczywiscie nie pozostaje nic innego jak > dokonac > tego nieslychanego w swym serwilismie aktu seigniecia po czerwona legitymacje > SLD. Nie wiekszy to wstyd niz popieranie ponurej endeckiej tradycji polskiego nacjonalizmu. F. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:37 > Nie wiekszy to wstyd niz popieranie ponurej endeckiej tradycji polskiego > nacjonalizmu. No to przynajmniej bede wstydzic sie w niezlym towarzystwie dr Jana Zaryna, wybitnego historyka IPN POLEMIKA Dlaczego przywódca narodowej demokracji powinien mieć pomnik w Warszawie Nie wyrzucajmy Dmowskiego na śmietnik historii Marek Edelman i Maria Janion, dążąc do wycięcia z pamięci zbiorowej Polaków Romana Dmowskiego, likwidują znaczną część naszej spuścizny kulturowej JAN ŻARYN, dyrektor Biura Edukacji Publicznej IPN oraz profesor Uniwersytetu im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego Plac Na Rozdrożu w centrum Warszawy. Tu ma stanąć pomnik Romana Dmowskiego. Jego imię nosi już co prawda najbardziej znane rondo stolicy, u zbiegu Al. Jerozolimskich i ul. Marszałkowskiej, ale trudno się tego dowiedzieć z mapki metra czy też z planu komunikacji miejskiej. Jakby wstydliwie uchylono się od konieczności przypominania o patronie. Instalacja pomnika wzbudziła odruchy niechęci i protestów części intelektualistów, tradycyjnie podpisujących się pod różnego rodzaju "moralitetami". W artykule "Gazety Wyborczej" pt. "Dmowski oprotestowany" czytamy: "Nie zgadzamy się na wprowadzenie do polskiego panteonu człowieka, którego program polityczny opierał się na nienawiści". Słowa wypowiedziane przez sygnatariuszy protestu więcej mówią o nietolerancji lewicowych intelektualistów bądź ich ignorancji niż o samym Romanie Dmowskim. Przeciwko czemu zatem i komu protestują? TWÓRCA, PRZYWÓDCA, SYMBOL Roman Dmowski (1864 - 1939) był współtwórcą, przywódcą, a przez długie dziesięciolecia także symbolem bardzo istotnego ruchu intelektualnego, ideowego i politycznego zarazem; ruchu narodowo-demokratycznego, który wprowadził elity inteligencji polskiej końca XIX wieku w obręb demokratyzującego się świata politycznego Europy Zachodniej. Na czym polegał jego fenomen? Marek Edelman i prof. Maria Janion, dążąc do wycięcia z pamięci zbiorowej Polaków Dmowskiego, likwidują znaczną część naszej spuścizny kulturowej. Zamiast ją odrzucać, warto się najpierw jej przyjrzeć. Przez Ligę Narodową - na dłużej lub krócej - przetoczyło się "pokolenie niepokornych" i następne roczniki, współtwórcy Niepodległej: Wojciech Korfanty, Wincenty Witos i Karol Popiel. Maurycy Zamoyski swą fortunę przeznaczył na walkę dyplomatyczną Dmowskiego w obozie ententy, która doprowadziła Polskę do Wersalu w 1919 r. A młodsi to między innymi prof. Władysław Konopczyński - historyk i twórca "Polskiego słownika biograficznego". W końcu najmłodsze pokolenie, symbolicznie tylko tu przypomniane przez postać Wojciecha Wasiutyńskiego, jednego z najlepszych publicystów polskich XX wieku, oraz prof. Wiesława Chrzanowskiego, marszałka Sejmu III RP i zwolennika dialogu ideowego między tradycją chadecką i narodowo-demokratyczną. Myśl Romana Dmowskiego wpłynęła twórczo na środowisko Ruchu Młodej Polski w kraju i stale była obecna na łamach emigracyjnych pism narodowców z "Myślą Polską" na czele. Jeśli ktoś chce to wszystko - a jest tego stokroć więcej - wrzucić do śmieci i niepamięci, to albo pozostał ignorantem, albo nie chce dopuścić do świadomości narodu myślicieli niemieszczących się w małym i ciasnym światku protestujących. WSZECHPOLSKOŚĆ I WSZECHSTANOWCZOŚĆ Na czym zatem polega wielkość Dmowskiego, która pociągnęła tak wybitnych przedstawicieli narodu? W 1893 r. stworzył on wielką strukturę, na czele której istniała tajna i niedostępna dla zaborców Liga Narodowa. Pod nią zaś egzystowały pomniejsze stronnictwa jawne lub nielegalne (Stronnictwo Demokratyczno-Narodowe, stąd "endecja") i organizacje, w tym masowe, jak Towarzystwo Oświaty Narodowej, którego współtwórcą był starszy kolega Dmowskiego Kazimierz Prószyński (Promyk), czy też Towarzystwo Opieki nad Unitami, dowodzone przez "Prokopa", Aleksandra Zawadzkiego, i wiele, wiele innym. Kluczem łączącym te organizacje były dwa słowa, tłumaczone detalicznie w głównym organie ruchu, w "Przeglądzie Wszechpolskim" (1895 - 1905): wszechpolskość i wszechstanowość, to gwarancja i droga ku niepodległości narodu, to postawa solidarności warstw bogatszych wobec warstw ludowych, dźwigni nowoczesnego narodu. Program Dmowskiego formułowany na przełomie wieków opierał się na jego osobistym wyznaniu, które zawarł w "Myślach nowoczesnego Polaka": "Jestem Polakiem - to słowo w głębszym rozumieniu wiele znaczy - pisał. - Czyż nie ogarnia nas wstyd na myśl, że my możemy odejść bez śladu, nie stworzywszy nic, nie dodawszy nic do tej budowy wieków, nie poprawiwszy żadnego z jej błędów!". W PAMIĘCI SWOICH I OBCYCH Wszystko - poza jego stosunkiem do narodu - podlegało przewartościowaniu, stałemu i krytycznemu oglądowi, także jego własne przemyślenia. By nie skostnieć. Bo Dmowski stale uczył się, doskonalił. Pisał o nim Adam Bromke: "Pan Roman był osobowością bogatą i wielowymiarową. Ten syn warszawskiego brukarza (pochodzenia drobnoszlacheckiego) imponujący ziemiaństwu i obracający się ze swobodą w najwyższych sferach międzynarodowych, odznaczał się nie tylko wybitnymi zdolnościami, ale także dużym urokiem osobistym. W towarzystwie błyszczał dowcipem i oryginalnością i zaćmiewał otoczenie". Pisali tak o nim jego najbliżsi, z Izabelą z Lutosławskich-Wolikowską na czele, jak i przeciwnicy polityczni, Polacy i obcokrajowcy. Jeden z nich, wyśmienity brytyjski dziennikarz polityczny, Emile J. Dillon stwierdził wręcz, że podczas konferencji wersalskiej tylko dwóch było wybitnych wizjonerów politycznych: Roman Dmowski i Grek Venizelos. Oczywiście nie oni dyktowali warunki Europie i światu. Inny z kolei Brytyjczyk, prof. A. Bruce Boswell, wspominał Dmowskiego: "Wychował jedno wielkie wszechpolskie stronnictwo i uczynił więcej niż ktokolwiek inny dla solidarności Polaków". Główny polemista Dmowskiego w Wersalu, David Lloyd George podziwiał z kolei jego "długie i zręczne przemówienie (o postulowanych przez Polskę granicach, wygłoszone z silną gorączką na plenarnym posiedzeniu konferencji wersalskiej 29 stycznia 1919 r.), wygłoszone czystą i znakomitą francuszczyzną i zaraz potem powtórzone w doskonałej angielszczyźnie". Kolejny konkurent, równie wybitny polityk, Czech Edward Benesz pisał: "Zostałem od razu zafascynowany jego umysłową bystrością i przebojowym charakterem jego planów politycznych", czyli walką, jaką stoczył w latach I wojny o prawo Polski do niepodległości, także ekonomicznej, z bezpiecznymi granicami. Okres wielkiej wojny i konferencji wersalskiej to był szczytowy czas aktywności Dmowskiego, wówczas już człowieka pięćdziesięcioparoletniego. Dla dzisiejszych przeciwników stawiania pomnika Dmowskiemu jest on jedynie "antysemitą" i "nacjonalistą" - co oczywiście ma brzmieć hańbiąco. Tyle z niego zrozumieli, to ich problem. Tylko dlaczego mają uchodzić za wyrocznie! Mam nadzieję, że będziemy pamiętać o Romanie Dmowskim 11 listopada 2006 r. JAN ŻARYN, dyrektor Biura Edukacji Publicznej IPN oraz profesor Uniwersytetu im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_061024/opinie_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Zapisac sie do SLD, hanba karana ogoleniem gl 26.10.06, 16:42 Ty mi tu o Dmowskim, a ja o rzucaniu przed wojna kamieniami w zydowskich studentow, organizacji pogromow i antyzydowskich zamieszek przez ONR oraz zamordowaniu prezydenta Narutowicza. F. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a gdzie powiedzialem, ze to fajnie byc w SLD? 26.10.06, 16:37 kolego... za komuny byłem anty.. nie nalezalem do zadnego ZMP, unikalem pochodów 1-majowych itp... Bylem też ministrantem a rodzice nalezeli oboje do Solidarnosci. Ateizm przyszedł jak mi sie kora pofałdowała... jak tobie się troche pofałduje, to moze zrozumiesz, dlaczego ludzie nie wierzą w te gusła:) Niemniej moi rodzice nie o taką Polskę wtedy "walczyli", ryzykując wywalenie z pracy itp. To co teraz jest to dyktatura kleru i naonazioli typu wierzejski, giertych, jurek i kaczki. Ponadto mylisz lewicę z PZPR. Co taki Olejniczak ma wspolnego z Kanią, Gierkiem itp? Facet jest ledwo po 30. Pewnie nie pamieta stanu wojennego:) :-) zycze dobrego odbioru i zrozumienia czegokolwiek Polak-ateista ps. nie jestem, nie byłem i nie bedę lewakiem, komuchem itp.. tu wpisz jakies dodatkowe obelgi - twoj idol kaczorek jest w tym mocny... zomo? łze-elity? wykształciuchy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: a gdzie powiedzialem, ze to fajnie byc w SLD? 26.10.06, 16:42 Ateizm przyszedł jak mi sie kora pofałdowała... jak tobie się troche pofałduje, to > moze zrozumiesz, dlaczego ludzie nie wierzą Nie zrozumiem i wiary sie nigdy nie wyrzekne. > Niemniej moi rodzice nie o taką Polskę wtedy "walczyli", ryzykując wywalenie z > pracy itp. To co teraz jest to dyktatura kleru i naonazioli typu wierzejski, > giertych, jurek i kaczki. No to byli "lewica laicka", z calym szacunkiem najpaskudniejszym, bo najbardziej podatna na wspolprace z komuchami, odlamem opozycji demokratycznej. Po co zwalczali socjalizm skoro chcieli tegoz socjalizmu?? Ponadto mylisz lewicę z PZPR. Co taki Olejniczak ma wspolnego z Kanią, Gierkiem itp? Facet jest ledwo po 30. Pewnie nie pamieta stanu wojennego:) No jak krecic mieszkanka za bezcen to sie chlop nauczyl, dobra partyjna szkola tow. Szmacinskiego i Lysego dziala, a jakze. Poza tym zza jego wymizerowanej buzki wygladaja geby duzo lepiej odzywionych towarzyszy, jak ladnie ujal to Rafal A. Ziemkiewicz. > zycze dobrego odbioru i zrozumienia czegokolwiek > > Polak-chrzescijanin > > ps. nie jestem, nie byłem i nie bedę lewakiem, komuchem itp.. tu wpisz jakies > dodatkowe obelgi - twoj idol kaczorek jest w tym mocny... zomo? łze-elity? > wykształciuchy? > > ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 ???? 26.10.06, 16:58 > Nie zrozumiem i wiary sie nigdy nie wyrzekne. OK. Wolny kraj... ja nie bede cie "nawracał" na ateizm, ale ty nie nawracaj mnie na wiare i nie każ mi zyc wg twoich przekonań. Niestety, wy katole, uwazacie sie za "wybranych" i sadzicie, ze macie prawo narzucać innym swoje poglądy... > No to byli "lewica laicka", z calym szacunkiem najpaskudniejszym, bo > najbardziej podatna na wspolprace z komuchami, odlamem opozycji demokratycznej. dupa a nie lewica.. oboje byli wierzący... poza tym... odpier.. sie od moich starych, ja twoich nie tykam... jesli cos mam to tylko i wylacznie do ciebie, do twoich rodziców nic... w koncu nie są winni temu, ze jestes taki zaczadzony > Po co zwalczali socjalizm skoro chcieli tegoz socjalizmu?? Gosciu! Socjalizm to wprowadza teraz pis... na maksa.. > No jak krecic mieszkanka za bezcen to sie chlop nauczyl, dobra partyjna szkola tow. Szmacinskiego i Lysego dziala, a jakze. Znaczy Olejniczak w 1993 kupil tez mieszkanie? jak Oleksy? Poza tym... w tamtych czasach wiele osob wykupilo mieszkania spoldzielcze za grosze. Nie tylko komuszki. > Poza tym zza jego wymizerowanej buzki wygladaja geby duzo lepiej odzywionych > towarzyszy, jak ladnie ujal to Rafal A. Ziemkiewicz. towarzysze są teraz na bocznym torze, i SLD nie da im sie dorwac do korytka, bo chce jeszcze jakos istniec na tym poletku politycznym w przeciwienstwie do pisu, ktory chołubi skompromitowanych buraków pan Lipinski - skąinąd wielce zasłuzony człowiek - zrobił powazną glupotę... a pis co? wszystko cacy gdyby podobny skandal byl udzialem SLD czy PO to mielibysmy wnioski do Trybunału Stanu ... uszami wyobrazni słyszę skrzeczący głos kaczusia- jarusia... "to hanba, w 4 rp takie rzeczy nie mogą miec miejsca!" :-) > > zycze dobrego odbioru i zrozumienia czegokolwiek ja rozumiem naprawde wiele... wiecej niz sadzisz towarzyszu z pisu Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: ???? 26.10.06, 17:22 nie tykam <twoich starych> tylko pewnej ideologii. To po pierwsze. Po drugie nie nazywaj mnie "katolem" bo nie wiem co to znaczy. Jesli chodzi o katolika, to badz laskaw poprawnie formulowac to slowo. Po trzecie, mieszkaniowo-sggw przygody Olejniczaka opisala jakies 1,5 mc temu Rzepa, www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/przekrety;studenta;olejniczaka,171,0,166059.html# po czwarte - wiara w "odmiane sld", taaak, ludzie juz uwierzyli ze jak SLD obieca to gruszki w takiej ilosci na wierzbach wyrosna ze sadownicy z torbami pojda... A ktos tu ponoc niewierzacym jest... Odpowiedz Link Zgłoś
sarmata Senyszyn-kandydatką na prezydenta Rzeczpospolitej! 26.10.06, 16:19 Już wiem, na kogo zagłosuję w najbliższych wyborach prezydenckich. Ta babka ma więcej rozsądku i oleju w głowie od wszystkich prawicowych gwiazd razem wziętych. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_waw2 Uciekac z Polski, kobiety!!! 26.10.06, 15:46 bo moze niedługo zabiora nam paszporty i każa rodzic na siłę, żeby Polaków było więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
avicula Re: Uciekac z Polski, kobiety!!! 26.10.06, 16:14 anna_waw2 napisała: > bo moze niedługo zabiora nam paszporty i każa rodzic na siłę, żeby Polaków było > > więcej! tiaa szykuje sie swiat rodem z "opowiesci podrecznej" Atwood polecam wszystkim lekture. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek45-1 Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 15:46 Jeżeli konstytucja ma być zgodna z prawem naturalnym, to należy zakazać celibatu, który jest całkowicie sprzeczny z naturą człowieka. Wprowadzić obowiązek posiadania dzieci przez wszystkie kobiety, pingwiny też. a księży i zakonników obłożyć bykowym. Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi LPR-mówi o ochronie życia poczętego! 26.10.06, 15:46 Jakie prawo do życia LPR zapewniła dziewczynie pod rządami Giertycha,która znieważona w szkole,powiesiła się?Gdzie był Kościół,który swoje macki zapuścił do szkół i co robi ksiądz na lekcji religii,gdzie młody człowiek dokonuje gwałtu na koleżance?Więcej restrykcji?Po to wam potrzebna większość w sejmie,aby budować aparat przymusu?obmierzły katoland! Odpowiedz Link Zgłoś
ponury.szlifierz Re: LPR-mówi o ochronie życia poczętego! 26.10.06, 16:11 > Jakie prawo do życia LPR zapewniła dziewczynie pod rządami Giertycha A przepraszam, faktycznie, barachło w polskich szkołach nastało od czasu objęcia ministerstwa przez Giertycha, a choćby za takiego szacownego SLD był posłuch i dyscyplina, że każdy oddychał ze strachem, a co dopiero myślał o rozrabianiu... > co robi ksiądz na lekcji religii,gdzie młody człowiek dokonuje gwałtu na koleżance? Coś Ci się pozajączkowało biedaku, wszędzie trąbią że podczas lekcji polskiego bez nauczycielki, a ty wyjeżdżasz z religią i jeszcze w obecności księdza?! Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi nie wiesz o czym mówisz! 26.10.06, 16:17 lekcje religii od pierwszej klasy i młodzież niebogobojna,niespotykane,nie ma biedaczyna wpływu na zachowanie młodych ludzi nie wiedzą co przystoi katolikowi księżulo nie pouczył? Odpowiedz Link Zgłoś
ponury.szlifierz Re: nie wiesz o czym mówisz! 26.10.06, 16:32 Pouczył, pouczył, tylko nikt nie słuchał, bo wszyscy dookoła wiedzą lepiej jak zyć - przecież klecha to zacofaniec z ciemnogrodu, który plecie o jakichś tam przykazaniach, zasadach moralnych, itp., itd. A przecież mamy laickie supernowoczesne bezstresowe wychowanie i róbta co chceta! Rozwydrzonych gó..arzy, których chamstwo, bezczelność, agresję, itp. tłumaczy się ADHD i tym podobnymi bredniami, bo po co trzymać w ryzach norm i wymagać ich stosowania, łatwiej nagiąć normy do biedactw im nie mogącym sprostać, a jeszcze lepiej byłoby je zlikwidować. Wracając jeszcze do polskiego katolicyzmu i katolików - łażenie co niedzielę do kościoła po to, żeby odbębnić godzinę, żeby "somsiady nie gadały" ma tyle wspólnego z katolicyzmem i byciem katolikiem co picie w Szczawnicy do szczania w piwnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi widać nie dość skutecznie! 26.10.06, 16:40 i te lekcje nie mają sensu,gdy nie ma się przygotowania pedagogicznego oraz autorytetu,albo jest się tylko nastawionym na zebranie gromadki wiernych!oby kościół nie opustoszał! Odpowiedz Link Zgłoś
stahetom Re: widać nie dość skutecznie! 27.10.06, 22:46 a toc siem narobilo sumu s Aniom, chopcy do kryminalu , ( na tsy miechy, napewno wydom lepsi, dam se ... ofce zabrac ...bo ni mam) a Giertych gadol co direktóra tsa lodwoloc , sam chop siem lodwolol (ino coby siem ni pochlastal jesce , bo bedzie znowu carny mars f Kielcach, choc durektor s Gdancka) . No ji pózni sam biskup wziol ji msem lotprawiol , walonc siem f klatem. (jak siem mój koles lo dziefcynem powiesil , to ksiunc nawet ni kciol go lopluc , boc pseca samobójca un, tyn kolega, ni ksionc). Sejm uccil minutom cisy samobójcom smierc Ani , ciekawe cy tys bedzie uccil samobójcom smierc jinnej dziefcynki, co to siem we Elblongu powiesila we sai katechetycnej, cy ten psywilej moze majom ino 14-stolatki? No ji cy siem lodwola biskupa , bo miol balagan w salch katechetycnych , ji cy sie pseprowadzi jinszpekcjem sal ji katechetóf.. ji cy ino we Elblongu , cy tys we calej Polsce , bo cós mnie siem wydaje ze ni ino we gdancku wydzial losfiaty kuleje a we calej Polsce , ale cemu siem dziwic szkoro miniszter edukacji nie psechodzil ewolucji , no ji jus jak widac ni ma na to szans.. Odpowiedz Link Zgłoś
stahetom Re: LPR-mówi o ochronie życia poczętego! 27.10.06, 23:43 zaifi napisała: > > Jakie prawo do życia LPR zapewniła dziewczynie pod rządami Giertycha,która > znieważona w szkole,powiesiła się?Gdzie był Kościół,który swoje macki zapuścił > do szkół i co robi ksiądz na lekcji religii,gdzie młody człowiek dokonuje > gwałtu na koleżance?Więcej restrykcji?Po to wam potrzebna większość w > sejmie,aby budować aparat przymusu?obmierzły katoland! --------------------------------------------------------------------------- a toc siem narobilo sumu s Aniom, chopcy do kryminalu , ( na tsy miechy, napewno wydom lepsi, dam se ... ofce zabrac ...bo ni mam) a Giertych gadol co direktóra tsa lodwoloc , sam chop siem lodwolol (ino coby siem ni pochlastal jesce , bo bedzie znowu carny mars f Kielcach, choc durektor s Gdancka) . No ji pózni sam biskup wziol ji msem lotprawiol , walonc siem f klatem. (jak siem mój koles lo dziefcynem powiesil , to ksiunc nawet ni kciol go lopluc , boc pseca samobójca un, tyn kolega, ni ksionc). Sejm uccil minutom cisy samobójcom smierc Ani , ciekawe cy tys bedzie uccil samobójcom smierc jinnej dziefcynki, co to siem we Elblongu powiesila we sai katechetycnej, cy ten psywilej moze majom ino 14-stolatki? No ji cy siem lodwola biskupa , bo miol balagan w salch katechetycnych , ji cy sie pseprowadzi jinszpekcjem sal ji katechetóf.. ji cy ino we Elblongu , cy tys we calej Polsce , bo cós mnie siem wydaje ze ni ino we gdancku wydzial losfiaty kuleje a we calej Polsce , ale cemu siem dziwic szkoro miniszter edukacji nie psechodzil ewolucji , no ji jus jak widac ni ma na to szans.. Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia płod... 26.10.06, 15:48 Konstytucja ma być zgodzna z prawem naturalnym? A co to takiego? Nic więcej niż figura filozoficzna. Lotne hasło, które każdy rozumie i definiuje inaczej. Dla jednych prawo naturalne to zasada, że silniejszy zjada słabszego. Dla innych podtrzymywanie życia sztucznymi metodami, wbrew naturze. Tak że stwierdzenie, że konstutucja ma być zgodna z prawem naturalnym jest puste i bez treści. To raz. Dwa: obowiązkowość tej zgodności nie jest nigdzie zawarta. Na początku swoich rządów minister religa ,,dowcipnie" stweierdził, że seks nie jest chorobą, więc nie widzi powodów do refundacji kosztów zakupu środków antykoncepcyjnych. Po pierwsze - pigułki są stosowane w leczeniu wielu zaburzeń hormonalnych u kobiet (jak choćby ,,młodzieńcza" opryszczka u 35 letnich pań). Po drugie - są one jedynym skutecznyn sposobem zmniejszenia liczby ciąży niechcianych. Nie wiem czy naprawdę bardziej niezgodne z prawem naturalnym jest przyjmowanie pigułek niż zezwolenie na sytuacje kiedy niechciane dzieci są wyrzucane na śmietnik albo katowane przez posranych rodziców. Durex bodajże wypuścił kiedyś reklamę, w której pokazywał najpierw Hitlera, potem Stalina, a na koniec dał mniej więcej takie hasło: pomyśl o ileż inaczaj potoczyłaby się historia, gdyby ich rodzice używali prezerwatyw durex. sugeruję to posłom i posłankom przemyśleć. Jeśli koniecznie chcą coś zmieniać w prawie, niech się postarają, żeby w końcu zaczęły działać obowiązujące już przepisy. Żeby lekarze nie mogli w nieskończoność zasłaniać się przekonaniami religijnymi, żeby kobiety naprawdę mogły korzystać z ich zagwarantowanego przez państwo prawa do aborcji. żeby nie musiały niczym trendowate tułać się od szpitala do szpitala szukając kogoś, kto się zlituje (jakby to właśnie o akt litości, a nie prawo kobiety do stanowienia o sobie chodziło) i przeprowadzi zabieg. Bo taki maraton po oddziałach szpitalnych zbyt często kończy się u rzeźnika, który ogłasza się w gazecie pod hasłem ,,przywracanie miesiączki". Zanim jeden z drugim wejdzie na mównicę i zacznie pluć coś do pustej zapewne sali, zanim wysmaruje sobie gębę frazesami, Janem Pawłem II i Bóg wie czym jeszcze, niech porozmawia z kobietami, które urodziły dzieci kalekie, które po wymuszonym porodzie praktycznie straciły wzrok. i niech się zastanowią jeszcze raz nad tym ,,naturalnym" prawem. Może by się jego koncept sprawdzał w idealnym świecie, w którym nikomu niczego nie brakuje, rodzice zawsze kochają swoje dzieci. Rzecz w tym, że prawdziwy świat wygląda trochę inaczej. Myślę, że nawet z perspektywy mównicy na Wiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:24 d_ost napisał: > Konstytucja ma być zgodzna z prawem naturalnym? A co to takiego? Nic więcej > niż figura filozoficzna. Lotne hasło, które każdy rozumie i definiuje > inaczej. Dla jednych prawo naturalne to zasada, że silniejszy zjada > słabszego. Dla innych podtrzymywanie życia sztucznymi metodami, wbrew > naturze. Tak że stwierdzenie, że konstutucja ma być zgodna z prawem > naturalnym jest puste i bez treści. To raz. Dwa: obowiązkowość tej zgodności > nie jest nigdzie zawarta. Masz mnóstwo racji. Ja bym jeszcze dodał: "prawo naturalne" jest figurą nie tyle filozoficzną co retoryczną. Swego rodzaju zasłoną dymną. Pod to pojęcie Kościół Katolicki i jego poplecznicy podciągają poglądy hierarchii kościelnej stwarzając wrażenie, jakoby poglądy te były oparte na jakichś istotnych prawach czy zjawiskach. Tymczasem w rzeczywistości poglądy te są jedynie opiniami pewnej grupy osób, i wiele z nich nie ma żadnego niezależnego uzasadnienia, ani nie jest wyznawana przez osoby spoza kręgu KK. A czasem przez osoby z tego kręgu. Jednak użycie etykiety "prawo naturalne" stwarza wrażenie, jakoby poglądy te były uniwersalne i niedyskutowalne, zaś poglądy sprzeczne - nie-naturalne, a więc nienormalne. Jest to jeden z wielu przykładów prowadzonej przez katoprawicę walki nie na argumenty a na emocjonalne wypaczanie znaczeń słów. Inne przykłady to nazywanie zarodka człowiekiem, zwolenników wyboru zwolennikami aborcji, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:42 > Ja bym jeszcze dodał: "prawo naturalne" jest figurą nie tyle filozoficzną co > retoryczną. Swego rodzaju zasłoną dymną. Pod to pojęcie Kościół Katolicki i > jego poplecznicy podciągają poglądy hierarchii kościelnej stwarzając wrażenie, > jakoby poglądy te były oparte na jakichś istotnych prawach czy zjawiskach. oświecam cie, ze prawo naturalne jest pojeciem stosowanym nie tylko przez kosciol Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:50 trunz napisał: > > Ja bym jeszcze dodał: "prawo naturalne" jest figurą nie tyle filozoficzną > co > > retoryczną. Swego rodzaju zasłoną dymną. Pod to pojęcie Kościół Katolicki > i > > jego poplecznicy podciągają poglądy hierarchii kościelnej stwarzając > wrażenie, > > jakoby poglądy te były oparte na jakichś istotnych prawach czy zjawiskach > . > > > oświecam cie, ze prawo naturalne jest pojeciem stosowanym nie tylko przez > kosciol Owszem, ale kosciół sprowadza prawo naturalne do własnych poglądów, i wykorzystuje tak defniowane "prawo naturalne" do nieuczciwej walki politycznej. Bo uczicwiej byłoby powiedzieć - tak, my KK uważamy, że życie płodu jest ważniejsze niż życie matki i chcemy kobiety w tym względzie kompletnie ubezwłasnowolnić. A nie ściemniać "prawem naturalnym". Odpowiedz Link Zgłoś
stahetom Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 28.10.06, 23:49 cytat:"...Durex bodajże wypuścił kiedyś reklamę, w której pokazywał najpierw Hitlera, potem Stalina, a na koniec dał mniej więcej takie hasło: pomyśl o ileż inaczaj potoczyłaby się historia, gdyby ich rodzice używali prezerwatyw durex...." no nie, cós mnie tu nie gra ... a mnianowicie ino to, co jakbym mók pomyslec skoro dejmy na to rodzice Hitlera mnieli by do dyszpozycju "DUREX-a" ftrdy moje rodzice pochodzonc ze calkiem jinnych regionóff Polski ni mnieli by lokazji poznac siem , wynikiem jich poznania bylo psemniescenie siem ludnosci po zakonceniu II wojny sfiatowej na terenie nasego kraju, tak winc posrednio jakby ni pacec , wiele ludzióff z mojego pokolenia zawdzienca zaistnienie na globir dzienki powiecmy II wojnie sfiatowej , cyli ni mnij ni wiencyj jak Hitlerowi , bo tyn óf jom wywolal... jesli bym ni zajistniol jak wielu s nas , tak winc siem ciebie pytom , cy tych jelopóff lot reklamy.... jakim to szposobem bym mók pomyslec o cym kolwik, jakby moje rodzice ni mnieli f takij cy jinnej pozycji zazywoc roskosy s udzialem DUREXU .... bzdety lopowiados ... to jezd jegojistycny punkt widzenio locywiscie , ino co jakby mnie ni bylo to szpolecny punkt widzenia by mnie gó.. lopchodzil ... to dlacego niby mnie bby tero miol lopchodzic skoro jezdem ? no... chiba ze jako masochiszta , ali zdecydowanie wolem zoofiliem ... Odpowiedz Link Zgłoś
loki_lyesmith Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia płod.. 26.10.06, 15:50 Hmm, a co to jest prawo naturalne? Czy jak "naturalnie" zachoruję na jakąś chorobę (od razu uprzedzam, że ciąży nie traktuję jako chorobę, chodzi mi o zasadę), to oznacza że lekarz nie może mi pomóc, bo jest to ingerencja w naturę??? Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos niezrozumiała wypowiedź Kotlinowskiego: 26.10.06, 15:51 "...ale przejawem troski o zdrowie i życie ludzkie, a troska - jak dodał - jest jednym z podstawowych obowiązków państwa...", a co ze zdrowiem i życiem kobiet Kotlinowski???? Odpowiedz Link Zgłoś
szapoba Re: niezrozumiała wypowiedź Kotlinowskiego: 26.10.06, 15:58 el_bigos napisał: > "...ale przejawem troski o zdrowie i życie ludzkie, a troska - jak dodał - jest > jednym z podstawowych obowiązków państwa...", a co ze zdrowiem i życiem kobiet > Kotlinowski???? Kobieta, to nie człowiek, jeszcze o tym nie wiesz? Ma rodzić i koniec, a że nim urodzi, to zdechnie (przepraszam za wulgaryzm), to lagusa to nie obchodzi. Tak, drodzy internauci - tego chcą LPRowcy, pozbawić kobietę wyboru - czy odda życie, zdrowie za płód, czy nie. Jeśli ktoś chce, to może nazwać zabicie płodu w sytuacji zagrożenia zdrowa lub życia matki zabójstwem W OBRONIE KONIECZNEJ, ok, tylko niech nikt nie pozbawia kobiet prawa do tego czy dokona zabójstwa w obronie koniecznej, czy nie. p.s. Jestem przeciwniczką skrobania się na życzenie, wg mnie ustawa w obecnym kształcie jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa4 A moze by jeszcze tak 26.10.06, 15:54 Szanowni przedstawiciele LPR, zapomieliscie jeszcze o jednym nakazie : " Prawo pierwszej nocy ", to wtedy bedzie dopiero OK. Wtedy wasza idea bedzie miala rece i nogi, bo teraz to jest myslowe kalectwo. Ratunku, gdzie najblizsza Klinika Psychiatryczna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubicki.m Prawo naturalne - ciekawe! 26.10.06, 15:54 W naturze wygrywa silniejszy i lepiej przytosowany. To znaczy, że konstytucja powinna zagwarantować wszystkim bezpardonową walkę na noże i pięści. Konstytucja powinna pozwolić umierać z głodu bezrobotnym zgodnie z prawem natury. Dla mnie to ucywilizowany prymitywizm. W kwestiach spornych, gdzie nauka nie potrafi postawić wyraźnej granicy decydować powinna moralność i sumienie podejmujących decyzje. Czyli osób bezpośrednio zainteresowanych. Ratowanie płodu kosztem matki to większa zbrodnia niż pozwolenie na jego śmierć. W przypadku płodu stoimy przed dylematem "co by było gdyby ...", a w przypadku matki "jak jest teraz". Uważam, że na straży moralności powinien stać Kościół, a Państwo powinno zagwarantować obywatelom bezpieczeństwo prawo do życia zgodnie z jego zasadami. Prawo - a nie obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1010 Jak partyjka majaca 3%poparcia smie mowic "w imien 26.10.06, 15:55 spoleczenstwa" Same durne tematy zastepcze-aborcja (temat dawno zamkniety), agenci, spiski, Klewki, lustracja i dekomunizacja po sic! 17-tu latach i paru kadencjach u wladzy tzw. postkomunistow (ciekawe co wspolnego z komunizmem ma taki Napieralski czy Olejniczak)! Won z tymi glupkami z pisdecji, lpriu i samejbrony! Wyborow!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marych PO uważa obecne przepisy za zadowalajace?? 26.10.06, 15:56 przeciez obecnie panuje 100% faszyzm!!! Sorry ale nie będę głosował za tymi, kto uważa ograniczanie wolnosci jako prawo akceptowalne. Żegnam panie Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 15:56 Smutne jest to, że nasze społeczeństwo dało sobie wmówić, że zygota jest człowiekiem i ma takie same prawa, a nawet większe jak człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 15:57 > Smutne jest to, że nasze społeczeństwo dało sobie wmówić, że zygota jest człowi > ekiem i ma takie same prawa, a nawet większe jak człowiek. a kiedy zygoda staje się człowiekiem ?? i dlaczego właśnie wtedy ? -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
wrezz Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 15:58 Senyszyna zaczęła ciekawy wykład na ten temat, ale jej Jurek przerwał. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:15 "Marek Kotlinowski, uzasadniając w imieniu LPR projekt zmian w konstytucji, powiedział w czwartek w Sejmie, że ustawa zasadnicza musi być zgodna z prawem naturalnym." Znowu typowa prawicowa manipulacja słowami! Niech no który mi zdefiniuje "prawo naturalne"! Co to za dziwoląg? Otóż za tym parawenem słownym kryje się "prawo dane przez Boga" (pytanie: czemu prawicowcy nnie mówią wprost? Wstydzą się? Boją? Manipulują!). A ja zapytam: przez którego Boga? Oczywiście, tylko ICH Boga. Dopuszczenie "prawa naturalnego" to jawne zaprzeczenie neutralności światoopglądowej i religijnej państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:18 "Marek Kotlinowski, uzasadniając w imieniu LPR projekt zmian w konstytucji, powiedział w czwartek w Sejmie, że ustawa zasadnicza musi być zgodna z prawem naturalnym." Elementem prawa naturalnego jest prawo do aborcji, a więc wniosek LPR jest sprzeczny z prawem naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka [...] 26.10.06, 16:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: a ta Senyszyn to urodziła dziecko?, czy cokol 26.10.06, 16:41 tekameka napisał: > to jakim prawem sie wypowiada ten pusty bęben, a może skrobała sie za dużo, to > nie może. Ksiądz ma więcej do powiedzenia o seksie niz ta komunistka jakim prawem uwazasz, ze zygota ma wieksze prawo do zycia, niz kobieta, ktora moze ucierpiec przy porodzie? od smierci (bedacej niemalze zbawienna) do trwalego kalectwa (jak np. calkowita utrata wzroku). chcesz reszte zycia byc slepa? kto Ci dal prawo, by mowic komukolwiek, czyje prawo sa wieksze? pfffff... a mienisz sie katoliczka... bardzo ciekawe. to przykre, ze katolicyzm torunsko-katolicki jest taki kretynski :/ Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Wlasnie. Czas na referendum, jak w normalnym kraju 26.10.06, 17:06 Wlasnie. Czas na referendum, jak w normalnym cywilizowanym kraju. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
andreski Re: Wlasnie. Czas na referendum, jak w normalnym 26.10.06, 17:48 a moze czas na zajecie sie zywotnymi sprawami kraju , a nie duperelami ? a moze palantom brak po prostu wiedzy , i dlatego szuka sie tematow zastepczych ? a pogonic to nawiedzone towarzystwo wzajemnej adoracji , i dac zyc ludziom . Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:32 Dlaczego wyznawcy pewnego systemu wartości, nawet może i mądrego, narzucają swoja wolę innym? Dla kogoś, dla kogo płód jest człowiekiem, aborcja jest niedopuszczalna. I ok, nikt go do niej nie zmusza. Ale niech nie zabrania jej temu, kto wierzy w badania naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:34 > Dlaczego wyznawcy pewnego systemu wartości, nawet może i mądrego, narzucają > swoja wolę innym? Dla kogoś, dla kogo płód jest człowiekiem, aborcja jest > niedopuszczalna. I ok, nikt go do niej nie zmusza. Ale niech nie zabrania jej > temu, kto wierzy w badania naukowe. ale przyzwolenie na przerywanie ciąży też jest wyrazem jakiegoś systemu wartości. dlaczego akurat ten system wartości miałby byc realizowany, a system wartości zabraniający aborcji- nie? Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:44 trunz napisał: > > Dlaczego wyznawcy pewnego systemu wartości, nawet może i mądrego, narzuca > ją > > swoja wolę innym? Dla kogoś, dla kogo płód jest człowiekiem, aborcja jest > > niedopuszczalna. I ok, nikt go do niej nie zmusza. Ale niech nie zabrania > jej > > temu, kto wierzy w badania naukowe. > > ale przyzwolenie na przerywanie ciąży też jest wyrazem jakiegoś systemu > wartości. dlaczego akurat ten system wartości miałby byc realizowany, a system > wartości zabraniający aborcji- nie? Dlaczego nie można przyjąć najprostszego rozwiązania - realizacji różnych systemów wartości? Jeśli kobieta widzi w zygocie człowieka, to nie dokona aborcji, nikt jej do tego nie zmusza. Ale jeśli zabraniamy aborcji kobiecie, która nie uwaza zygoty dla człowieka, to preferujemy tylko jeden system wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:49 > Dlaczego nie można przyjąć najprostszego rozwiązania - realizacji różnych syste > mów wartości? też bym wolał, żeby tak się dało Jeśli kobieta widzi w zygocie człowieka, to nie dokona aborcji, n > ikt jej do tego nie zmusza. Ale jeśli zabraniamy aborcji kobiecie, która nie uwaza zygoty dla człowieka, to preferujemy tylko jeden system wartości. a jeśli mój system wartości nie bedzie widzial czlowieka w starym dziadku, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:53 Argument demagogiczny. Czym innym jest zygota, czym innym jest człowiek. Nawet jeśli w tej sprawie pojawiają się kontrowersje, to nie ma ich w przypadku człowieka w podeszłym wieku. Chyba, że sam zdecyduje o tym, że chce odebrać sobie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:59 trunz napisał: > > Dlaczego nie można przyjąć najprostszego rozwiązania - realizacji różnych > > syste > > mów wartości? > też bym wolał, żeby tak się dało > > Jeśli kobieta widzi w zygocie człowieka, to nie dokona aborcji, n > > ikt jej do tego nie zmusza. Ale jeśli zabraniamy aborcji kobiecie, która > nie > uwaza zygoty dla człowieka, to preferujemy tylko jeden system wartości. > > a jeśli mój system wartości nie bedzie widzial czlowieka w starym dziadku, to > co? Rzecz w tym, ze co do starych dziadków panuje powszecchna zgoda w społeczeństwie. Być może jest parę osób, które nie uważa starych dziadków za ludzi, ale są to wyjątki. Przyznam się, że nie słyszałem żadnych głoszonych publicznie opinii, że dziadkowie nie są ludźmi. Natomiast w sprawie człowieczeńśtwa płodu opinie są podzielone i bardzo duże grupy społeczeństwa wyznają odmienne poglądy, na które mają poważne argumenty. Dlagego należy uszanować te dwa systemy wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:06 w niemczech hitlerowskich panowała powszechna zgoda w społeczeństwie do eksterminacji żydów. rozumiem, że to też było OK... -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:15 bernard.gui napisał: > w niemczech hitlerowskich panowała powszechna zgoda w społeczeństwie do > eksterminacji żydów. > rozumiem, że to też było OK... Mylisz się, nie było powszechnej zgody. Chyba nie chcesz mi udowodnić, że niemiecki Kościół katolicki i jego wierni popierali eksterminację Żydów. Chętnie tego posłucham, bo Kościół twierdzi coś wręcz przeciwnego. A poza tym rozmawiamy o kryteriach człowieczeństwa. Nie ma wątpliwości, że Żydzi są ludźmi, natomiast co do tego, że płód jest człowiekiem zdania są podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:20 > Mylisz się, nie było powszechnej zgody. Chyba nie chcesz mi udowodnić, że niemi > ecki Kościół katolicki i jego wierni popierali eksterminację Żydów. Chętnie teg > o posłucham, bo Kościół twierdzi coś wręcz przeciwnego. to kiedy zaczyna się powszechna zgoda? jeżeli nie od 90 kilku procent (bo tyle zapewne było w niemczech)? od 99,8% - 99,9% (bo tyle jest pewnie rodzin nie patologicznych, gdzie nie trzyma się dzieci w beczkach czy nie porzuca na śmietniku). rozumiem, że jest to argument "ilościowy". > A poza tym rozmawiamy o kryteriach człowieczeństwa. Nie ma wątpliwości, że Żydz > i są ludźmi nie ma wątpliwości? to mało jeszcze słyszałeś... > natomiast co do tego, że płód jest człowiekiem zdania są podzielon > e. tak są podzielone i co z tego? -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:31 bernard.gui napisał: > > Mylisz się, nie było powszechnej zgody. Chyba nie chcesz mi udowodnić, że > niemi > > ecki Kościół katolicki i jego wierni popierali eksterminację Żydów. Chętn > ie teg > > o posłucham, bo Kościół twierdzi coś wręcz przeciwnego. > > to kiedy zaczyna się powszechna zgoda? > jeżeli nie od 90 kilku procent (bo tyle zapewne było w niemczech)? > od 99,8% - 99,9% (bo tyle jest pewnie rodzin nie patologicznych, gdzie nie > trzyma się dzieci w beczkach czy nie porzuca na śmietniku). > rozumiem, że jest to argument "ilościowy". To jest zawsze kwestia do dyskusji. Np. przez długie wieki Kościół katolicki zgadzał się z tezą, że kobieta ma mniejsze prawa od mężczyzny, co w praktyce oznaczało, że jej człowieczeńśtwo jest niepełne. Nie zauważyełem, aby Kościół i jego wierni czuli z tego powodu jakieś wyrzuty sumienia. Generalnie chodzi o to, żeby mieć argumetny, a nie tylko o to, że coś się komuś wydaje. > > A poza tym rozmawiamy o kryteriach człowieczeństwa. Nie ma wątpliwości, ż > e Żydz > > i są ludźmi > > nie ma wątpliwości? > to mało jeszcze słyszałeś... OK, twój patron Bernard Gui pewnie nie widział w nich ludzi w pełnym znaczeniu tego słowa. Skoro posługujesz się tym nickiem, więc pewnie jesteś dumny z tego, że z wyroku tego oprawcy zamordowano co najmniej kilkadziesiąt osób (według najostrożniejszych danych). A o zygoty tak się troszczysz.. > > > natomiast co do tego, że płód jest człowiekiem zdania są podzielon > > e. > > tak > są podzielone > i co z tego? Z tego wynika to, że nie należy zmuszać do aborcji kobiety, która tego nie chce. I nie należy zakazywać aborcji kobiecie, która chce usunąć ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:52 > To jest zawsze kwestia do dyskusji. Np. przez długie wieki Kościół katolicki zg > adzał się z tezą, że kobieta ma mniejsze prawa od mężczyzny, co w praktyce ozna > czało, że jej człowieczeńśtwo jest niepełne. Nie zauważyełem, aby Kościół i jeg > o wierni czuli z tego powodu jakieś wyrzuty sumienia. abstrachując od tego czy to Kościł Katolicki tak uważał czy tylko jeden z jego ojców (Tomasz z Akwinu). to o czym to ma świadczyć? o tym że jak "oni" coś takiego mógli robić to Ty możesz dokonywać aborcji, zezwalać na aborcję?? > Generalnie chodzi o to, żeby mieć argumetny, a nie tylko o to, że coś się komuś > wydaje. właśnie o tym cały czas piszę !! > OK, twój patron Bernard Gui pewnie nie widział w nich ludzi w pełnym znaczeniu > tego słowa. Skoro posługujesz się tym nickiem, więc pewnie jesteś dumny z tego, > że z wyroku tego oprawcy zamordowano co najmniej kilkadziesiąt osób (według na > jostrożniejszych danych). A o zygoty tak się troszczysz.. hehe mój nick ("patron"?) miał być "płachtą na byka" (czerwonych) :D a po za tym to jest dość stary nick i moje poglądy w tym czasie trochę się zmieniły... i cieszę się, że piszesz uczciwie "kilkadziesią osób" a nie jak niektórzy siewcy "czarnej legendy inkwizycji" o tysiącach ofiar. > Z tego wynika to, że nie należy zmuszać do aborcji kobiety, która tego nie chce > . I nie należy zakazywać aborcji kobiecie, która chce usunąć ciążę. NIE !! to zdecydowanie nie wynika. ale nie chce mi się powielać argumantów - przeczytaj naszą polemikę jeszcze raz. -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 18:03 bernard.gui napisał: > > To jest zawsze kwestia do dyskusji. Np. przez długie wieki Kościół katoli > cki zg > > adzał się z tezą, że kobieta ma mniejsze prawa od mężczyzny, co w praktyc > e ozna > > czało, że jej człowieczeńśtwo jest niepełne. Nie zauważyełem, aby Kościół > i jeg > > o wierni czuli z tego powodu jakieś wyrzuty sumienia. > > abstrachując od tego czy to Kościł Katolicki tak uważał czy tylko jeden z jego > ojców (Tomasz z Akwinu). > to o czym to ma świadczyć? > o tym że jak "oni" coś takiego mógli robić to Ty możesz dokonywać aborcji, > zezwalać na aborcję?? Zapewniam Cię, że cały Kościół. Chcę Ci tylko pokazać, że prawa są zawsze kwestią jakiejś ummowy społecznej. Ale umowy i prawa możne zmieniać, i w tym celu należy dyskutować, posługując sie argumentami. > > Generalnie chodzi o to, żeby mieć argumetny, a nie tylko o to, że coś się > komuś > > wydaje. > > właśnie o tym cały czas piszę !! Cieszę się, że w czymś się zgadzamy. > > > OK, twój patron Bernard Gui pewnie nie widział w nich ludzi w pełnym znac > zeniu > > tego słowa. Skoro posługujesz się tym nickiem, więc pewnie jesteś dumny z > tego, > > że z wyroku tego oprawcy zamordowano co najmniej kilkadziesiąt osób (wedł > ug na > > jostrożniejszych danych). A o zygoty tak się troszczysz.. > > hehe > mój nick ("patron"?) miał być "płachtą na byka" (czerwonych) :D > a po za tym to jest dość stary nick i moje poglądy w tym czasie trochę się > zmieniły... Ale widocznie nie na tyle, żeby zmienić nick. > > i cieszę się, że piszesz uczciwie "kilkadziesią osób" a nie jak niektórzy siewc > y > "czarnej legendy inkwizycji" o tysiącach ofiar. A więc nie przszkadza Ci tytułować się imieniem zbrodniarza, który ma na sumieniu co najmniej kilkadziesiąt istnień ludzkich? W tymk kontekście twoja "obrona życia" wydaje mi się mało przekonująca. > > > Z tego wynika to, że nie należy zmuszać do aborcji kobiety, która tego ni > e chce > > . I nie należy zakazywać aborcji kobiecie, która chce usunąć ciążę. > > NIE !! > to zdecydowanie nie wynika. > ale nie chce mi się powielać argumantów - przeczytaj naszą polemikę jeszcze raz Ależ oczywiście, że wynika. Wynika sla tych, którzy opowiadają się za prawami człowieka, a nie za totalitarnym wcielaniem w życie "jedynie słusznych" poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Prawo naturalne 26.10.06, 18:39 wszystko już było powiedziane. a co do "umowy społecznej" to zgoda. tylko ta umowa nie zawsze musi być moralna (naziści...). i twoja wizja tej umowy jest niezgodna z moją !! a co do "nicku" to nie zmienię, bo się już przyzwyczaiłem :D -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 18:51 bernard.gui napisał: > wszystko już było powiedziane. > > a co do "umowy społecznej" to zgoda. tylko ta umowa nie zawsze musi być moralna > (naziści...). i twoja wizja tej umowy jest niezgodna z moją !! Owszem, uważam że poglądy społeczne nazistów były niemoralne. Również poglądy obrońców zygot, uwłaczające ludzkiej godności, bo traktujęce zlepek komórek na równie z człowiekiem, uważam ze niemoralne. > a co do "nicku" to nie zmienię, bo się już przyzwyczaiłem :D Tytuławnie się nazwiskiem tego zbrodniarza zdecydowania stawia pod znakieem zapytania Twoje szczere intencje w "obronie życia". Potwierdza raczej, że obrońcy zygot często mają w pogardzie życie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
r_przekop Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:15 ponieważ przedstawiciele innego systemu wartości mogą np. uśmiercać przedstawicieli twojego systemu wartości. niemcy w czesie IIWŚ wyznawali pewien system wartości który zakładał że uśmiercanie pewnych grup społecznych (homoseksualiści, komuniści) jak również całych narodowości (polacy, cyganie, żydzi) jest podstawą zachowania równowagii ich systemu. Nie muszę przypominać hyba że grupy te były określanie nie jako ludzi ale porównywano je do wszy, pluskiew w ten sposób stosując nieludzkie nazewnictwo na przedstawicieli tych grup (w ten sam sposób nazywa się ludzkie życie, nienarodzone dziecko - zygota, zarodek, płód aby osobom do których argumentacja jest skierowana umożliwić opowiedzenie się za uśmierceniem [ o ile łatwiej było by ci zabić zygotę której nawet nie możesz sobie wyobrazić niż dziecko ]) jak miałkie argumenty mają zwolennicy tzw aborcji (zabijania dzieci przed urodzeniem) świadczy fakt że nie potrafią nawet zdefiniować tego subtelnego momentu kiedy to ta ich zygota, zarodek i płód zamieniają się w dziecko (dla kazdego katolika dziecko powstaje w momencie połączenia się komórki jajowej z plemnikiem, czyli w momencie powstania nowej jakości i nowego życia) czy człowieczeństwo zaczyna się wmomencie porodu? a więc zabijać dzieci aż do momentu porodu? a jeśli dochodzi do cięcia cesarskiego? to czy dziecko to zasługuje na to samo człowieczeństwo? a w zasadzie matka powinna mieć możliwość decydowania o dziecku aż do momentu kiedy może ono samo siebie określić więc czemu nie zabijać po porodzie? nędza etyczna zwolenników zabijania niewinnych istot jest porażająca. Matka nie jest właścicielem życia które nosi w sobie, Matka jest opiekunem i strażnikiem tego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:22 > nie potrafią nawet zdefiniować tego subtelnego > momentu kiedy to ta ich zygota, zarodek i płód zamieniają się w dziecko (dla > kazdego katolika dziecko powstaje w momencie połączenia się komórki jajowej z > plemnikiem, czyli w momencie powstania nowej jakości i nowego życia) Po pierwsze trudności z definicją nie sa powodem, by wybierać skrajną defnicję za którą optuje jedna strona sporu. Po drugie stawanie się człowiekim jest procesem, a nie pojedynczym zdarzeniem. Dlatego granica prawna musi byc arbitralna - ale nie ma żadnego powdu, by miała to być granica proponowana przez Kosciół. Tym bardziej, że przyjęcie granicy "kościelnej" jawnie zagraża istotnym prawom (do zycia i zdrowia) osób, co do których czlowieczeństwa, zdolności odczuwania, świadomości raczej nie ma wątpliwości. > czy człowieczeństwo zaczyna się wmomencie porodu? a więc zabijać dzieci aż do > momentu porodu? a jeśli dochodzi do cięcia cesarskiego? to czy dziecko to > zasługuje na to samo człowieczeństwo? a w zasadzie matka powinna mieć możliwość > decydowania o dziecku aż do momentu kiedy może ono samo siebie określić więc > czemu nie zabijać po porodzie? nędza etyczna zwolenników zabijania niewinnych > istot jest porażająca. Odpowiedz Link Zgłoś
misha1111 Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:59 r_przekop napisał: > jak miałkie argumenty mają zwolennicy tzw aborcji (zabijania dzieci przed > urodzeniem) świadczy fakt że nie potrafią nawet zdefiniować tego subtelnego > momentu kiedy to ta ich zygota, zarodek i płód zamieniają się w dziecko Proszę bardzo: zgodnie z prawem naturalnym, czyli prawem biologii, płód staje się dzieckiem w momencie, gdy może przeżyć samodzielnie poza organizmem matki, czyli ma wykształcone wszystkie potrzebne do tego organy. Usunięcie płodu na tym etapie można nazwać zabójstwem. Wcześniej - nie. Zresztą, Kościół jest tu niekonsekwentny, bo jeżeli zygota to człowiek, to po każdym naturalnym poronieniu ksiądz powinien pośmiertnie ochrzcić "dziecko" (ciekawe, jakim imieniem, gdy nie można jeszcze określić płci) i urządzić mu normalny pogrzeb. Ludzie uznający za "prawo naturalne" w tej sprawie inne teorie zachowują się tak, jakby znali odpowiedź na pytanie, kiedy w zygotę, embriona czy płód "wchodzi" dusza. A to, jak zresztą samo istnienie duszy, jest już kwestią wyznawanej wiary lub filozofii. Według niektórych religii "wejście duszy w ciało" następuje w momencie zapłodnienia, według innych - w chwili zaczerpnięcia pierwszego oddechu. Święty Augustyn mówił bodajże o dwóch miesiącach ciąży (nie wiem, co teraz zrobił z tym Kościół - pewnie uznał za semantyczne nadużycie). Powszechnie obowiązujący zakaz aborcji jest więc zmuszaniem innych do przyjęcia dogmatów określonej religii. A to już pachnie totalitaryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Prawo naturalne 26.10.06, 19:26 > nie potrafią nawet zdefiniować tego subtelnego > momentu kiedy to ta ich zygota, zarodek i płód zamieniają się w dziecko (dla > kazdego katolika dziecko powstaje w momencie połączenia się komórki jajowej z > plemnikiem, czyli w momencie powstania nowej jakości i nowego życia) Ględzisz. Oświecam, bo zapewnie żyjesz w błogiej nieświadomosci, ale nie jest to hop siup. Proces zapłodnienia dzieli sie na wiele etapów. Nawet gdy skończy się już rekombinacja materiału genetycznego, NAWET gdy już komórka jajowa podzieli się na dwie, nadal są możliwe rzeczy stawiające w wątpliwym świetle tezę, że dusza "wchodzi" w momencie (niezły to moment, trwajacy w sumie kilkadziesiat godzin...) zapłodnienia. Choćby bliźniaki jednojajowe. Dlatego też nie można też precyzyjnie zdefiniowac, kiedy to płód staje się człowiekiem, NAWET gdybyśmy przyjęli, że jest nim od chwili zapłodnienia. W której pikosekundzie procesu zapłodnienia płód staje się człowiekiem? Powiesz mi to? > Matka nie jest właścicielem życia które nosi w sobie, Matka jest opiekunem i > strażnikiem tego życia. Raczej - sądząc po propozycjach prawnych - dwunogim inkubatorem, który można porzucić lub zniszczyć. Ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Prawo naturalne 26.10.06, 16:51 Nieprawda. Brak zakazu aborcji nie jest realizacją systemu wartości. Jest sytuacją, w której wyznawcy różnych systemów wartości mogą je realizować. Sytuacja taka nie jest jednoznaczna z sytuacją, w której ciąży przerywać nie wolno. Wówczas prawo do realizacji swoich wartości ma tylko jedna strona. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:04 Co było do udowodnienia, ale naszych drogich katolików nie przekonasz. Oni uważają, że ich poglądy są najważniejsze. PS przepraszam wszystkich, którzy mogą poczuć się obrażeni używaniem przeze mnie słowa katolik w sensie pejoratywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:06 > Oni uważają, że ich poglądy są najważniejsze. a Ty uważasz ze Twoje poglądy nie są wazne? to chyba dobrze, ze kazdy jest przywiazany do swojego systemu wartosci Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:08 Oczywiście, że uważam swoje poglądy za ważne. Ale nie uważam, że należy narzucać je za pomocą regulacji prawnych! Mój pogląd na etykę i moralność jest taki: należy każdemu pozwolić decydować we własnym sumieniu. Prawo ma na to zezwolić, nie preferując żadnego systemu wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:11 Mój pogląd na etykę i moralność jest > taki: należy każdemu pozwolić decydować we własnym sumieniu. ale co, gdy sumienie nie jest wyksztalcone?? Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:13 Od Kaczyńskich się odczep ;) Według Kościoła każdy ma sumienie, więc nie widzę problemu (przynajmniej z katolickiego punktu widzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:15 > Według Kościoła każdy ma sumienie, więc nie widzę problemu (przynajmniej z > katolickiego punktu widzenia) bzdura... -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:16 To znaczy, że według Kościoła ludzie nie mają sumienia??? Nie przerażaj mnie. Na religię chodziłem i zawsze miałem celującą ocenę :) Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:22 > To znaczy, że według Kościoła ludzie nie mają sumienia??? Nie przerażaj mnie. > Na religię chodziłem i zawsze miałem celującą ocenę :) chyba naciągana byla ta ocena:) są sumienia uksztaltowane i nieuksztaltowane. taka jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:25 Czyli jednak wszyscy mają sumienie. Nie wiem czy naciągana. Zapytaj katechetów :) Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:23 nie wszyscy ludzie mają sumienie seryjny morderca też ma sumienie? widać słabych miałaś katechetów -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Prawo naturalne 26.10.06, 17:25 Skoro ich przegadywałem i znałem Biblię lepiej niż oni, to chyba tak. ;) Dzięki mnie pół mojej klasy przeniosło się na etykę, gdy pani dyrektor wreszcie przestała się bać i ją zorganizowała :) Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:03 bernard.gui napisał: > > Smutne jest to, że nasze społeczeństwo dało sobie wmówić, że zygota jest > człowi > > ekiem i ma takie same prawa, a nawet większe jak człowiek. > > a kiedy zygoda staje się człowiekiem ?? > i dlaczego właśnie wtedy ? Wtedy, gdy płód zaczyna cokolwiek odczuwać, kiedy kształtuje się układ nerwowy. Dlatego wtedy, bo człowiek jest osobą. A nie można mówić o osobie w przypadku organizmu, który nic nie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:24 > Wtedy, gdy płód zaczyna cokolwiek odczuwać, kiedy kształtuje się układ nerwowy. > Dlatego wtedy, bo człowiek jest osobą. A nie można mówić o osobie w przypadku > organizmu, który nic nie czuje aha czyli ktoś w śpiączce nie jest już człowiekiem, gratuluję. -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:26 bernard.gui napisał: > > Wtedy, gdy płód zaczyna cokolwiek odczuwać, kiedy kształtuje się układ ne > rwowy. > > Dlatego wtedy, bo człowiek jest osobą. A nie można mówić o osobie w przyp > adku > > organizmu, który nic nie czuje > > aha > czyli ktoś w śpiączce nie jest już człowiekiem, gratuluję. A ja gratuluję czepiania się słówek. Człowiek w śpiączce ma w pełni wykształcony układ nerwowy i jest osobą, w przeciwieństwie do zygoty. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:33 nie czepiam się słówek - naprawdę myślałem, że chodzi o "odczuwanie" i miałem prawo tak myśleć, bo tak napisałeś a więc ok - jest człowiekiem kiedy mu się wykształci układ narwowy. a teraz powiedz mi proszę dlaczego mam przystać na twoją definicję człowieka?? bo dla kogoś innego człowiekiem jest się dopiero jak np. ma się w uformowane ciało albo dajmy na to wykształcony narząd słuchu, wykształcone ręce i nogi albo oczy albo coś jeszcze innego ... i co? dlaczego twoja definicja jest lepsza? -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:34 albo inaczej: dlaczego definicja kościoła (że należy szanować życie od poczęcia) jest gorsza ?? -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:38 bernard.gui napisał: > nie czepiam się słówek - naprawdę myślałem, że chodzi o "odczuwanie" i miałem > prawo tak myśleć, bo tak napisałeś > > a więc ok - jest człowiekiem kiedy mu się wykształci układ narwowy. > a teraz powiedz mi proszę dlaczego mam przystać na twoją definicję człowieka?? > bo dla kogoś innego człowiekiem jest się dopiero jak np. ma się w uformowane > ciało albo dajmy na to wykształcony narząd słuchu, wykształcone ręce i nogi alb > o > oczy albo coś jeszcze innego ... i co? dlaczego twoja definicja jest lepsza? Czy jest lepsza - to sprawa dyskusji. Ale zauważ, że obecne władza - czy też ogólnie katolicka prawica oraz Kościół - w ogóle nie dopuszczają dyskusji w tej sprawie. Ich koncpecja ma być obowiązująca dla wszystkich. Koniec, kropka, a kto sądzi inaczej, ten jest dzieciobójcą. Z tym się nie zgadzam. A przecież nikt nie zmusza do aborcji kobiet, które tego nie chcą. Jeśli widzą w zygocie człowieka, to na pewno nie usuną ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:45 > A przecież nikt nie zmusza do aborcji kobiet, które tego nie chcą. Jeśli widzą > w zygocie człowieka, to na pewno nie usuną ciąży. a jeśli nie widzą to co? usuną i wszystko jest OK? a jeśli jakiś menel nie widzi człowieka w swojej 2 letniej córeczce i ją "po pijaku" zatłucze na śmierć to... też wszystko jest OK ??? -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:50 bernard.gui napisał: > > A przecież nikt nie zmusza do aborcji kobiet, które tego nie chcą. Jeśli > widzą > > w zygocie człowieka, to na pewno nie usuną ciąży. > > a jeśli nie widzą to co? > usuną i wszystko jest OK? > > a jeśli jakiś menel nie widzi człowieka w swojej 2 letniej córeczce i ją "po > pijaku" zatłucze na śmierć to... też wszystko jest OK ??? Nie jest OK, bo co do tego, że dziećmi są ludźmi panuje powszechną zgoda, choć mogą być wyjątki, które się z tym nie zgadzają. Co do płodów - nie ma powszechnej zgody, a ludzie którzy pokazują, że embrion nie jest człowiekiem mają poważne argumenty, których nie da się zbyć dwoma ironicznymi komentarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:12 w niemczech hitlerowskich panowała powszechna zgoda w społeczeństwie do eksterminacji żydów. w średniowieczu była powszechna zgoda na tortury. zawsze się zgadzasz na coś na co jest "powszechna zgoda"? -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:13 zawsze się zgadzasz na coś na co jest "powszechna zgoda"? a Ty zawsze sie zgadzasz, na co jest zgoda mniejszosci? Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:24 > a Ty zawsze sie zgadzasz, na co jest zgoda mniejszosci? nie ale ja nie stosuję argumentu typu "powszechna zgoda" czy "zgoda mniejszości" -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:51 bernard.gui napisał: > a jeśli jakiś menel nie widzi człowieka w swojej 2 letniej córeczce i ją "po > pijaku" zatłucze na śmierć to... też wszystko jest OK ??? dlaczego starasz się przyrównać krzesło do kombinerek...? Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:25 z krzesła nie zrobisz kombinerek. a z zygoty człowieka TAK!! -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:36 bernard.gui napisał: > z krzesła nie zrobisz kombinerek. > > a z zygoty człowieka TAK!! Tu masz rację. Zygota może się stać człowiekiem, ale sama człowiekiem nie jest, dlatego nie może mieć takich samych praw jak człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:39 empirio napisał: > Tu masz rację. Zygota może się stać człowiekiem, ale sama człowiekiem nie jest, > dlatego nie może mieć takich samych praw jak człowiek. W dodatku zapewne za parę - parędziesiąt lat będzie techniczna możliwość wyhodowania człowieka z dowlnej komórki - czy wtedy przyznamy prawa człowieka wyrostkom robaczkowym i ślinie na chodniku? Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:03 > W dodatku zapewne za parę - parędziesiąt lat będzie techniczna możliwość > wyhodowania człowieka z dowlnej komórki nawet jeżeli taka możliwość się pojawi to to wcale nie implikuje tego co napisałeś dalej: >czy wtedy przyznamy prawa człowieka > wyrostkom robaczkowym i ślinie na chodniku? -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:11 bernard.gui napisał: > > W dodatku zapewne za parę - parędziesiąt lat będzie techniczna możliwość > > wyhodowania człowieka z dowlnej komórki > > nawet jeżeli taka możliwość się pojawi to to wcale nie implikuje tego co > napisałeś dalej: > > >czy wtedy przyznamy prawa człowieka > > wyrostkom robaczkowym i ślinie na chodniku? > Dlaczego więc zdaniem niektórych możliwość wyhodowania człowieka z zygoty implikuje przyznanie praw człowieka tej zygocie? Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:24 naprawdę nie rozumiesz?! przyznaje prawa ZYGOCIE, a nie plemnikowi i jajeczku !!! dlatego też (analogicznie) nie przyznaje żadnych praw ślinie, robaczkowi itp. -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:39 bernard.gui napisał: > naprawdę nie rozumiesz?! > > przyznaje prawa ZYGOCIE, a nie plemnikowi i jajeczku !!! > > dlatego też (analogicznie) nie przyznaje żadnych praw ślinie, robaczkowi itp. Plemik i oocyt to komórki haploidalne niezdolne do rozwinięcia sie w dojrzały organizm. Zygota*, komórka wyrostka robaczkowego, czy komórki nabłonkowe obecne w ślinie, to komórki diploidalne potencjalnie zdolne do rozwinięcia się w dojrzały organizm. * tak naprawdę zygota nie jest diploidalna - jest komórką z dwoma haploidalnymi jądrami, bo (wbrew temu co ściemniają niektórzy) w momencie zapłodnienia NIE dochodzi do połączenia się materiału genetycznego oocytu i plemnika. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:57 > Tu masz rację. Zygota może się stać człowiekiem, ale sama człowiekiem nie jest, > dlatego nie może mieć takich samych praw jak człowiek. ehhh znowu to samo... to kiedy jest człowiekiem i dalczego właśnie wtedy?? i proszę bez argumentów: -bo ja tak twierdzę -bo tak twierdzi większość ("jest powszechna zgoda") bo te już zostały obalone między innymi tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=51017339&a=51023726 -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:00 aha NIGDZIE NIE TWIERDZIŁEM, że zygota to człowiek !! pytałem "od kiedy staje się człowiekiem". co nie zmienia faktu że uważam, że "życie powinno być choronione od poczęcia". pozdrawiam i żegnam, bo już naprawdę nie mam czasu na dyskusję :( -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:12 bernard.gui napisał: > aha > NIGDZIE NIE TWIERDZIŁEM, że zygota to człowiek !! > pytałem "od kiedy staje się człowiekiem". Między dniem zapłodnienia, a dniem urodzin. > co nie zmienia faktu że uważam, że "życie powinno być choronione od poczęcia". Ale nie przedstawiłeś istotnych argumentów na poparcie swojego mniemania. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:20 empirio napisał: > Ale nie przedstawiłeś istotnych argumentów na poparcie swojego mniemania. ale oni tak zawsze... Nazadają pytań, rzucą jakimiś wątłymi argumentami... I nagle - stop! koniec dyskusji... Przecież to są intelektualne gnidy... zygota jest mądrzejsza od tego ścierwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:43 sam jesteś ścierwem a do tego jesteś "nieczytaty"... albo "niekumaty"... pamiętaj: czytać, czytać, myśleć, myśleć po 100x myśleć!! -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:36 > Między dniem zapłodnienia, a dniem urodzin. dlaczego? dlaczego? dlaczego????? > Ale nie przedstawiłeś istotnych argumentów na poparcie swojego mniemania. OCZYWIŚCI, że nie przedstawiłem !! bo nie miałem takiego zamiaru. nie ma takiego racjonalnego dla wszystkich ludzi argumentu!! tak samo jak nie ma argumentu, że należy bronić życia jak to napisałeś "po poczęciu", że należy szanować życie np. noworodka, 8 letnigo dziecka, żyda. albo inaczej - jest taki sam argument: "bo ktoś tak powiedział" w moim przypadku: KOŚCIÓŁ z natchninia ducha świętego w twoim: WIĘKSZOŚĆ tak uważa problem stanowi to że te poglądy się wykluczają... rozwiązaniem jest albo zamordyzm (ja narzucam Ci moje poglądy - lub odwrotnie) albo anarchia... teraz już naprawdę "bez odbioru" bo nie mam czasu argumenty już przedstawiłem - należy przeczytać i zrozumieć pozdrawiam -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui ostatni post 26.10.06, 18:46 zapomniałem napisać, że wybieram w sferze obyczajowej zamordyzm wybieram zamordyzm, bo anarchia to utopia -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:30 bernard.gui napisał: > aha > czyli ktoś w śpiączce nie jest już człowiekiem, gratuluję. > Mówimy o płodach, a ty wyskakujesz z osobami w śpiączce. Poza tym, udowodniono, że osoby w śpiączce czują, więc możemy ich wykluczyć. Poczytaj trochę na ten temat - ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:31 > Poza tym, udowodniono, że osoby w śpiączce czują, więc możemy ich wykluczyć. > Poczytaj trochę na ten temat - ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. udowodniono też, że płody też czują i nie raz pokazywano w telewizji reakcje płodu, które zaczyna być abortowane Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:34 trunz napisał: > udowodniono też, że płody też czują i nie raz pokazywano w telewizji reakcje > płodu, które zaczyna być abortowane nie napisałem, że płody nie czują.... oczywiście, że czują! Ale od pewnego momentu. Nie można powiedzieć, że zlepek 100 komórek czuje... gdyż nie ma w nim (zlepku) jeszcze ani jednej komórki nerwowej. Dopóki nie pojawiają się komórki nerwowe w płodzie, dopóty ten nic nie czuje i jest jedynie zlepkiem komórek. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:42 gdy jest 100 komorek to kobieta nie wie, ze jest w ciazy, ergo nie moze jej usunac Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:48 charlie11 napisał: > gdy jest 100 komorek to kobieta nie wie, ze jest w ciazy, ergo nie moze jej > usunac zaiste, cudna jest ta wasza dosłowność... 100, 1000, 10.000, czy sto tysięcy komórek (wtedy już wie...)... to NADAL zlepek komórek. Zlepek komórek BEZ komórek nerwowych, bez systemu nerwowego - czyli, zlepek komórek. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:53 z tego co czytalem to plod czuje juz od 6-tego tygodnia. czy masz lepsze informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:02 charlie11 napisał: > z tego co czytalem to plod czuje juz od 6-tego tygodnia. czy masz lepsze > informacje? w szóstym tygodniu zaczyna się rozwijać cewa nerwowa, ale NIE ma jeszcze systemu nerwowego - ten zaczyna się rozwijać w okolicach siódmego (zalążki mózdgu - przodomózgowie, śródmózgowie i tyłomózgowie) i ósmego (system nerwowy). Więc, tak szczerze, nie jestem przekonany, czy w szóstym tygodniu płód jeszcze coś czuje... Ale, jestem w stanie przyjąć, że granica dopuszczalności usunięcia ciąży powinna być w okolicy 6 i 7 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:08 czyli piewcy wolnosci kobiety, ktorzy za standard uwazaja 12-14 tygodni (albo i wiecej), powinni uznac wyzszosc nauki nad swoimi pogladami? Poza tym niektore kobiety w tym czasie dopiero dowiaduja sie, ze sa w ciazy. Moim zdaniem trzxeba myslec przed pojsciem do lozka. ale dla wielu to zbyt trudne Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 18:15 charlie11 napisał: > myslec przed pojsciem do lozka. ale dla wielu to zbyt trudne człowieku, nie mówimy o usuwaniu ciąży per "widzi-mi-się", ale w pewnych, uzasadnionych przypadkach. używasz ty czasem swojego mózgu? czy masz go nadal w formie "zygoty"??? Użyj go czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 19:33 Mam nadzieje, ze bedziesz umial to przeczytac zmozdzony czlowieku "the personal insult is the last recourse of an exhausted mind" P.Buchanan Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:47 trunz napisał: > > Poza tym, udowodniono, że osoby w śpiączce czują, więc możemy ich wyklucz > yć. > > Poczytaj trochę na ten temat - ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. > > udowodniono też, że płody też czują i nie raz pokazywano w telewizji reakcje > płodu, które zaczyna być abortowane To o czym piszesz, to przykład manipulacji. Z tego materiału w telwizji wynika tylke tyle, że pokazano aborcję wykonaną zbyt późno, wtedy kiedy płód już coś czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:32 Teoretycznie nie jest bo jak mozg sie wylacza to to juz koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:17 np. Św. Augustyn pisal, ze po trzech miesiacach. Ale praktyka pokazuje, po dzialaczach LPR, a mlodziezy wszechpolskiej w szczegolnosci, ze nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:27 rozumiem, że zachęcasz do "aborcji" działaczy LPR i MW... -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:52 bernard.gui napisał: > rozumiem, że zachęcasz do "aborcji" działaczy LPR i MW... > przydałoby się. Tudzież PiSu, kaczyńskich i części społeczeństwa, które na nich głosowało. Piszę serio :) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:19 bernard.gui napisał: > a kiedy zygoda staje się człowiekiem ?? > i dlaczego właśnie wtedy ? Na pewno nie jest człowiekiem w chiwli zapłodnienia... to są tylko dwie komórki połączone ze sobą... Nie jest człowiekiem po dniu od zapłodnienia ani po pięciu dniach. Nie można człowiekiem nazywać kilkuset komórek, bo to urąga ludzkiej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:37 nie jest człowiekiem w chwili zapłodnienia... bo?? bo ty tak twierdzisz, tak? bo to, twoim zdaniem, "urąga ludzkiej inteligencji". fajna argumentacja -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:39 bernard.gui napisał: > nie jest człowiekiem w chwili zapłodnienia... bo?? bo... są to DWIE połączone komórki. Nie ma systemu nerwowego, nie ma NIC poza dwiema komórkami. Zatem, jakim cudem chcesz nazywać owe dwie komórki "człowiekiem"? Odpowiedz Link Zgłoś
pitbrat Może wtedy, gdy powstaje mózg? 26.10.06, 16:20 Jakoś nie umiem sobie wyobrazić człowieka bez mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Może wtedy, gdy powstaje mózg? 26.10.06, 16:28 pitbrat napisał: > Jakoś nie umiem sobie wyobrazić człowieka bez mózgu. Nie jestem pewien, czy wtedy... zauważ, że mózg tworzą komórki macierzyste, które zamieniają się w komórki nerwowe. Ten proces trwa dość długo... Takie rozgraniczenia nie mają większego sensu... zawsze znajdzie się za i przeciw. Aborcja powinna być dopuszczalna do pewnego momentu, w pewnych przypadkach. Jestem zadeklarowanym ateistą, ale nie znaczy to, że jestem za tym, aby zabijać nienarodzone dzieci dla własnej wygody. Życie trzeba szanować, gdyż mamy je jedno. ALE - nie należy popadać ze skrajności w skrajność... a to robią oszołomy z rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl kiedy zygota staje się człowiekiem 26.10.06, 16:25 co powiesz na cezurę w postaci momentu pojawienia się fal mózgowych? --- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:49 bernard.gui napisał: > > Smutne jest to, że nasze społeczeństwo dało sobie wmówić, że zygota jest > człowi > > ekiem i ma takie same prawa, a nawet większe jak człowiek. > > a kiedy zygoda staje się człowiekiem ?? > i dlaczego właśnie wtedy ? > Kiedy mozg zaczyna pracowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:50 dem-leftist napisał: > bernard.gui napisał: > > > > Smutne jest to, że nasze społeczeństwo dało sobie wmówić, że zygota > jest człowiekiem i ma takie same prawa, a nawet większe jak człowiek. > > > > a kiedy zygoda staje się człowiekiem ?? > > i dlaczego właśnie wtedy ? > > > Kiedy mozg zaczyna pracowac :) Patrząc po wypowiedziach naszych polityków, u niektórych nigdy to nie następuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:44 maria333 napisała: > dem-leftist napisał: > > > bernard.gui napisał: > > > > > Smutne jest to, że nasze społeczeństwo dało sobie wmówić, że > zygota > > jest człowiekiem i ma takie same prawa, a nawet większe jak człowiek. > > > > > > a kiedy zygoda staje się człowiekiem ?? > > > i dlaczego właśnie wtedy ? > > > > > Kiedy mozg zaczyna pracowac :) > > Patrząc po wypowiedziach naszych polityków, u niektórych nigdy to nie > następuje :)) No i mamy odpowiedź, dlaczego ci politycy tak zajadle walczą o ideę człowieka od "momentu poczęcia". Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrat Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:08 Jak dla mnie nie chodzi tu o zygote,ciałko zółte, plemnika czy komórkę jajową. Jestem przeciwko aborcji aczkolwiek rozumiem ,że są sytuacje w których jest ona niestety niezbędna ale nie o tym chciałam napisać...Nie rozumiem tych którzy uważają, że takie decyzje powinny leżeć w gesti kobiet, która spodziewa się dziecka bo to jest JEJ dziecko. Wszystko w porządku ale co z dziećmi, które mają np 3,5 bądź 8 lat i nagle matka w szale zabija je, albo-co niestety było faktem-zamyka nowo narodzone dzieci w beczkach...myśląc w ten sposób nie powinniśmy równiez atakować tego typu sytuacji-przeciez to JEJ dziecko i ona decyduje co z nim zrobić! Nie ma złotego srodka i niestety nie wszystkie matki maja odruchy matczyne żeby pozostawić całość w ich rękach -niestety! Musi być jakies ograniczenie choćby dla tych mniej "roztargnionych"... Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:11 aleksandrat napisała: > Wszystko w porządku ale co z dziećmi, które > mają np 3,5 bądź 8 lat i nagle matka w szale zabija je, albo-co niestety było > faktem-zamyka nowo narodzone dzieci w beczkach...myśląc w ten sposób nie > powinniśmy równiez atakować tego typu sytuacji-przeciez to JEJ dziecko i ona > decyduje co z nim zrobić! Popełniasz błąd w rozumowaniu, bo zrówujesz dziecko z embrionem czy zygotą. Zygota nie jest człowiekiem, a dziecko jest człowiekiem. Naprawdę nie widzisz żadnej róznicy między zlepkiem komórek a człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:13 Naprawdę nie widzisz żadnej róznicy między zlepkiem komórek a człowiekiem? człowiek też jest zlepkiem komórek, jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:16 trunz napisał: > człowiek też jest zlepkiem komórek, jakby co Człowiek jest osobą, a zlepek komórek nie jest osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:37 trunz napisał: > człowiek też jest zlepkiem komórek, jakby co Tak, ale... - człowiek ma w pełni wykształcony system nerwowy - ma świadomość - ma samoświadomość - i tak dalej - i jeszcze dalej... a zlepek komórek, który jest zygotą pozostaje zlepkiem komórek, czy będziesz tego chciał, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:39 > - człowiek ma w pełni wykształcony system nerwowy ale dlaczego wykształecenie systemu nerwowego ma decydowac, ze nosisciel takiego systemu ma prawo życ, a ktoś go pozbawiony -nie? i jak bardzo niewyksztalcony system nerwowy, to juz nie czlowiek? > - ma świadomość w spiączce - chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:47 trunz napisał: > ale dlaczego wykształecenie systemu nerwowego ma decydowac, ze nosisciel > takiego systemu ma prawo życ, a ktoś go pozbawiony -nie? i jak bardzo > niewyksztalcony system nerwowy, to juz nie czlowiek? Ponieważ jedynie system nerwowy daje możliwość odczuwania _czegokolwiek_. Mówię o odczuwaniu fizycznym. Jak bardzo wykształcony? na tyle, by cokolwiek czuł. Proces czucia bólu, czy odczuwania czegokolwiek jest dość skomplikowany, ale możemy - w ogromnie dużym uproszczeniu - przyjąć, że wymagane są do tego komórki nerwowe. Więc, możemy przyjąć, że jedna komórka nerwowa nie stanowi układu nerwowego i nie powoduje odczuwania bólu. A, jako, że ból jest informacją, przyjmijmy, że potrzebujemy sieci komórek, aby informacja mogła się rozprzestrzeniać. Dwie komórki to "mini-sieć"... gdyż możliwe jest wysyłanie i odbieranie sygnału. Zaznaczam - powyższe jest jedynie ogromnym skrótem. > > - ma świadomość > w spiączce - chyba nie a coś się uczepił tej śpiączki? fetysz jakiś, czy co? nie trzeba być świadomym, żeby pracował mózg... chyba, że mówimy o śpiączce i śmierci mózgowej. A śmierć mózgowa to... po prostu śmierć. Można utrzymywać ciało przy życiu, ale śmierć mózgowa jest nieodwracalna. Zaprzestanie sztucznego podtrzymania życia równe jest śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 16:52 > Ponieważ jedynie system nerwowy daje możliwość odczuwania _czegokolwiek_. Mówię > o odczuwaniu fizycznym. wiem, że to jest czepianie się, ale dlaczego "odczuwanie - lub nie - bólu" ma byc kryterium decydującym o byciu człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:06 trunz napisał: > > Ponieważ jedynie system nerwowy daje możliwość odczuwania _czegokolwiek_. > > Mówię > > o odczuwaniu fizycznym. > > wiem, że to jest czepianie się, ale dlaczego "odczuwanie - lub nie - bólu" ma > byc kryterium decydującym o byciu człowiekiem? A dleczego o byciu człowiekiem miałby decydować tzw. "moment poczęcia"? To arbitralne kryterium, jak każde inne. Moim zdaniem odczuwanie jest dobyrm kryterium, bo z doświadczenia wiemy, że ludzie są istotami czującymi. Dlaczego mielibyśmy rozszerzać pojęcie człowieczeńśtwa na istoty nieczujące? Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:10 > A dleczego o byciu człowiekiem miałby decydować tzw. "moment poczęcia"? To arbitralne kryterium, jak każde inne. no jakies kryterium przyjąc trzeba. moment poczecia jest na pewno w 100 procentach łatwy do okreslenia. Z kolei wskazanie, czy takie "odczuwanie bólu" juz sie kwalifikuje czy nie, juz jest wiekszym problemem. a skoro mamy wybór miedzy czyms pewnym a niepewnym- wybieram to pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Re: Zygota nie jest człowiekiem 26.10.06, 17:21 trunz napisał: > > A dleczego o byciu człowiekiem miałby decydować tzw. "moment poczęcia"? T > o > arbitralne kryterium, jak każde inne. > > no jakies kryterium przyjąc trzeba. moment poczecia jest na pewno w 100 > procentach łatwy do okreslenia. Z kolei wskazanie, czy takie "odczuwanie bólu" > juz sie kwalifikuje czy nie, juz jest wiekszym problemem. > a skoro mamy wybór miedzy czyms pewnym a niepewnym- wybieram to pierwsze. Ale przecież nie chodzi o to, żeby kryterium było łatwe, tylko żeby było sensowne. Np. moment porodu też jest bardzo łatwy do określenia i pewny. A jednak "obrońcy życia" wybierają co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard.gui do aleksandrat 26.10.06, 17:10 aleksandrat masz rację. podobnie piszę kilka postów wyżej. -- ONLY CAPITALI$M Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 prawo naturalne 26.10.06, 15:58 szanowny marszalku jest takie,że bocian zjada żabę, a jak rok zapowiada się nieurodzajny, to wyrzuca z gniazda 1-2 jajka, ponieważ nie będzie mógł ich wykarmić. Inne zwierzęta, ktore mają w miocie po kilka malych zostawiają chore a zajmują się tymi pozostalymi. Odpowiedz Link Zgłoś
boogsta Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia płod.. 26.10.06, 16:00 "Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia". ciekawe jaki wpływ ten zapis będzie mieć na karę śmierci, którą ewentualnie chciałby przywrócić PISs hehehee panowie chyba sami siebie wpuszczaja znowu w maliny :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
nickfromdublin Niebieskooka Marta 26.10.06, 16:05 "Na imie mam Ania. Mam 29 lat, kochajacego meza i trojke przeslicznych dzieci. Najstarszy Mariusz we wrzesniu poszedl do pierwszej klasy. Lobuz Tomek jest najbardziej niesfornym przedszkolakiem, jakiego znam. Osiem miesiecy temu urodzila sie sliczna Martusia. Godzinami moglabym pisac o jej wyrzynajacych sie zabkach. Porownuje jej zachowanie do starszych braci. Jak ona sie bawi!! Ostatnio Mariusz z uwaga przygladal sie, jak moj maz zmienial Marcie pieluszke. Pozniej sluchal cierpliwych wyjasnien dlaczego Marta rozni sie od Tomka.. Jestem na urlopie wychowawczym, ale coraz czesciej biore zlecenia do domu. Co prawda moj maz dosyc dobrze zarabia, ale nie chcialabym wypasc z rynku. Przy Mariuszu pomagala mi moja mama. Jak byl malutki to byla u nas prawie codziennie (az sie dziwilam, jaki dobry kontakt miala z moim mezem). Pozniej nie bylo tygodnia, by nie spedzila z nami popoludnia. Niestety pan Bog nam ja zabral. Zmarla na raka.. Kilka miesiecy przed smiercia, gdy lekarze powiedzieli, ze zostala juz tylko nadzieja na przedluzanie zycia zamieszkala z nami. Pewnego zimowego wieczoru, gdy dzieci juz spaly, a Darek pojechal odebrac samochod z przegladu mama poprosila mnie do swojego pokoju. Chciala mi cos wyznac. Nigdy nie widzialam swego ojca. W dokumentach, w rubryce imie ojca wpisywalam Roman, bo tak stalo w metryce, nazwiska jednak tam nie znalazlam. Nosilam nazwisko panienskie mojej mamy, ktora zreszta migdy za maz nie wyszla. - Byc moze byl wsrod nich jakis Roman. Byli pijani, a ja bardzo sie balam. Mialam zeledwie szesnascie lat.. To byl pierwszy i ostatni raz w moim zyciu. Nigdy nie zdecydowalam sie na blizszy kontakt z mezczyzna. Moze nie bylo mi latwo, ale ile razy spojrzalam na Twoja usmiechnieta buzie, a teraz na moje szczesliwe wnuki to uwazam, ze dobrze wybralam." Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Niebieskooka Marta 26.10.06, 16:11 na co ma byc dowodem ta ckliwa historyjka? Ja moge napisac rownie poruszajaca, w druga strone, tylko po co? Czy ktos zmusza do aborcji w przypadku gwaltu? Nie. Wiec nie trzeba zmieniac ustawy, zebys mial te idylle z opowiastki. A, w zasadzie nic nie musze pisac. Zycie samo napisalo. O dzieciach ukiszonych w beczkach na kapuste. Odpowiedz Link Zgłoś
nickfromdublin Re: Niebieskooka Marta 26.10.06, 16:28 tak tylko gwoli zastanowienia.. probowalem stanac w obronie tych, co glosu nie maja. Dokoncz historie o tym, jak niebieskooka Marta za kilkadziesiat lat wymysla bron, za pomoca ktorej morduje sie miliony.. Tylko nie probuj wkladac w moje usta prob obrony plodu, gdy zagrozone jest zycie kobiety. Pozdrawiam serdecznie P. Mikolaj Lisowski Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Niebieskooka Marta 26.10.06, 16:40 eee, to byloby kiepskie. Lepsza bylaby historia pieciorga dzieci ladujacych w sierocincu (z opisem wszystkich "przyjemnosci"), bo ich mama zmarla przy porodzie szostego dziecka (ktorego nie dalo sie niestety uratowac)... Najlepiej z punktu widzenia najmlodszego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
nickfromdublin Re: Niebieskooka Marta 26.10.06, 17:33 Prosilem, zebys nie wkladal w me usta pogladow przeze mnie nie wypowiedzianych. Babcia Niebieskookiej zostala zgwalcona, lecz ciaza ta nie zagrazala jej fizycznemu zdrowiu. Pozdrawiam P. Mikolaj Lisowski Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Niebieskooka Marta 26.10.06, 17:43 niczego w Twoje usta nie wkladalem. Cos Ci sie uroilo, ja pisze w swoim imieniu, a nie cudzym. W mojej historii zagrazala, a gwaltu nie bylo. I w zgodzie z nowymi pomyslami LPR matka umiera. Podoba Ci sie taka wizja? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 [...] 26.10.06, 16:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:08 zawsze mnie to zastanwia dlaczego w sytuacjach, gdy racjonalnych argumentów brak, wyskakuje jak filip z konopii owo "prawo naturalne"... Odpowiedz Link Zgłoś
coldfusion Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:11 Jeśli nie rozumiesz co to prawo naturalne, to sam wystawiasz świadectwo swej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_z_blizna Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:14 Jak ktoś pyta to się odpowiada, a nie obraża. Odpowiedz Link Zgłoś
coldfusion Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:22 No dobra jak sami nie potraficie poszukać to proszę: pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_z_blizna Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:24 Arogancje Ci się uszami wylewa chyba:) Odpowiedz Link Zgłoś
coldfusion Polska język trudna język...:) 26.10.06, 16:26 Naucz się matołku poprawnie języka używać a potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_z_blizna Re: Polska język trudna język...:) 26.10.06, 16:47 Literówka nie zmienia treści, buraku:) Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:31 Z tego wynika, iż: "Istnieją trzy zasadnicze inklinacje ludzkiej natury, które przejawiają się w: zachowaniu własnego życia; jego przekazywaniu; " Przekazywanie życia jest wtórne wobec jego zachowania, a więc nadrzędną wartością jest życie matki!!! Pokazuje to, że szafujecie hasłami, nie mając pojęcia o ich znaczeniu... Poza tym zwracam uwagę na istotę definicji..: "ZWOLENNICY teorii prawa naturalnego uznają je za wspólne wszystkim kulturom. MA ono łączyć wszystkich ludzi oraz ..." Od kiedy to teorie jakiejś grupy ludzi mają być prawem podstawowym dla wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:53 przeczytalem i nie ma tam zadnej definicji, tylko troche opisowego belkotu, z ktorego nic nie wynika. W dodatku nie po polsku, ale tak to jest z wikipedia, ze kazdy moze edytowac. Mozesz po swojemu, w dwoch, trzech konkretnych zdaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:57 yeellow napisał: > przeczytalem i nie ma tam zadnej definicji, tylko troche opisowego belkotu, z > ktorego nic nie wynika. W dodatku nie po polsku, ale tak to jest z wikipedia, > ze kazdy moze edytowac. A co ciekawe bibliografia i linki prowadzą chyba wyłącznie do autorów katolickich, co potwierdza moją tezę, że pn jest zasłoną dymną, przy pomocy której KK usiłuje przedstawiac swoje poglady jako uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
boogsta Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:14 ja np nie wiem co to prawo naturalne, wiec wyjasnij mi prosze? dla mnie prawem naturalnym jest to co ja chce, a nie posel LPR-u, czy jakis inny debil z MW Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: co to jest "prawo naturalne" ?? 26.10.06, 16:16 coldfusion napisał: > Jeśli nie rozumiesz co to prawo naturalne, to sam wystawiasz świadectwo swej > inteligencji. Ja rozumiem, a TY to rozumiesz? Prawo naturalne polega na prawie doboru naturalnego, silniejszy zwycięża (zwykle, czasem rozwinięte społeczności zwierząt chronią słabszych - no i dzieci). Zgodnie z prawem 'naturalnym' Spartanie zabijali kalekie dzieci... Świadkowie Jehowy za nienaturalne uważają transfuzje krwi... Zaznaczyłeś to w swoim dowodzie, naturalisto? Przecież to nienaturalne, że ktoś daje ci życiodajny płyn należący do innego cżłowieka! Założę się, że szafujesz hasłem propagandowo, bo ci tak Partia powiedziała, a nie masz pojęcia co tak naprawdę ono oznacza. Masz? To podaj swoją definicję! Odpowiedz Link Zgłoś
coldfusion Mylisz prawo naturalne z prawem natury :))) 27.10.06, 06:00 Definicje, definicje. W szkole na też bezmyślnie wkuwaliście definicje zamiast pomyśleć nad istotą danej rzeczy???? Odpowiedz Link Zgłoś
coldfusion korekta 27.10.06, 06:04 Definicje, definicje. W szkole też bezmyślnie wkuwałaś/eś definicje zamiast pomyśleć i ZROZUMIEĆ istotę danego zagadnienia???? Jedyna wiedza jaką jesteś w stanie przyswoić to tekst regułki wykuty na blachę??? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier p. naturalne to nie jest cos co powinno byc wyjasn 26.10.06, 16:18 prawo naturalne to nie jest cos co powinno byc wyjasniane ale na czym jakiekolwiek inne wyjasnienie powinno byc oparte. To jak zbior w matematyce - jest pojeciem pierwotnym i sie go nie definiuje. Trzeba nie wiem jakiej dozy ignorancji zeby nie wiedziec co to jest prawo naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
niejunkier Re: p. naturalne to nie jest cos co powinno byc w 26.10.06, 16:26 a roznice pomiedzy WYJASNIENIEM a DEFINICJĄ widzisz? bo ja tak Odpowiedz Link Zgłoś
pitbrat Re: p. naturalne to nie jest cos co powinno byc w 26.10.06, 16:28 Trzeba nie wiem jak ciemnym człowiekiem być, żeby nie zdawać sobie sprawy z tego, że sformułowanie "prawo naturalne" można rozumieć na milion różnych sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: p. naturalne to nie jest cos co powinno byc w 26.10.06, 16:35 > Trzeba nie wiem jakiej dozy ignorancji zeby nie wiedziec co to jest prawo > naturalne. Czytajac twoje posty juz sie domyslilem. "Prawo naturalne" dla ciebie oznacza to, co ty twierdzisz, w 100% przeswiadczeniu o posiadanej racji. F. Odpowiedz Link Zgłoś
po_ile_stanowisko poczytaj jesli nie umiesz wyjaśnić durniu...: 26.10.06, 16:37 Prawo naturalne nie jest czymś, czym można by się posłużyć w celu dominacji lub kontrolowania kogoś. Ktokolwiek pragnie zachowywać to prawo wpisane w serce ludzkie przez Boga, musi przede wszystkim zacząć od odczytywania tego prawa w swoim sercu a dopiero później dzielić się nim i reflektować nad nim. Chodzi o to, aby poprzez prawo naturalne, oparte na rozumnej naturze człowieka, sam człowiek doszedł do lepszego poznania osoby ludzkiej, jako bytu moralnego powołanego do życia w sprawiedliwości i pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: p. naturalne to nie jest cos co powinno byc w 26.10.06, 16:48 no to oswiec igonorantow i wyjasnij. Bo skoro mozna wiedziec, to mozna chyba wyjasnic, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: p. naturalne to nie jest cos co powinno byc w 26.10.06, 17:19 A wiesz, że o prawie naturalnym mówi się serio dopiero od XVIII wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia płod.. 26.10.06, 16:13 Jestem za aborcją na każde żądanie. Może wówczas wyskrobano by większość takich posłów i decydentów, jakich mamy dzisiaj. Przyjrzyjcie się im! Czyż nie warto być za aborcją? Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:15 mooomin napisał: > co sie dzieje w tym kraju??? Odpowiem Ci... Banda sku...ch oszołomów dorwała się do władzy dzięki durnemu społeczeństwu oraz tym, którzy nie chcieli głosować... Teraz mamy cyrk stulecia. Cyrk, który smuci, nie śmieszy... Życzę każdemu z tych posłów, którzy są za całkowitym zakazem aborcji, aby jego córka została zgwałcona i aby nosiła w sobie dziecko gwałtu. Życzę im tego z całego mojego serca. Niech cierpią, gdyż tylko na to zasłużyli. Nie jestem zwolennikiem aborcji na życzenie kobiety. Pewne obostrzenia powinny być. Ale, w szczególnych przypadkach aborcja powinna być dozwolona. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:17 stara_twojej_starej napisał: > mooomin napisał: > > > co sie dzieje w tym kraju??? > > Odpowiem Ci... > Banda sku...ch oszołomów dorwała się do władzy dzięki durnemu społeczeństwu ora z tym, którzy nie chcieli głosować... > Teraz mamy cyrk stulecia. Cyrk, który smuci, nie śmieszy...> > Życzę każdemu z tych posłów, którzy są za całkowitym zakazem aborcji, aby jego córka została zgwałcona i aby nosiła w sobie dziecko gwałtu. Życzę im tego z ca> łego mojego serca. > Niech cierpią, gdyż tylko na to zasłużyli. Najlepiej przez Murzyna. Żeby był honor na całą wieś, jak bohatersko dziecko z gwałtu chowa... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Senyszyn: Sprzeciwiamy się stawianiu życia pł 26.10.06, 16:20 maria333 napisała: > Najlepiej przez Murzyna. Żeby był honor na całą wieś, jak bohatersko dziecko z > gwałtu chowa... Murzyna i Żyda... wtedy by było... Przepraszam Murzynów i Żydów, nie życzę im źle... :) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik wypie..m z tego kraju 26.10.06, 16:18 jak to uchwalą. nie pozwolę Żonie na zadne dziecko. Nie bede Jej narażał Ona jest dla mnie najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: wypie..m z tego kraju 26.10.06, 16:27 > nie pozwolę Żonie na zadne dziecko. Nie bede Jej narażał > Ona jest dla mnie najważniejsza. a moze bys tak zapytal ją o zdanie, zanim zdecydujesz za kogoś Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: wypie..m z tego kraju 26.10.06, 17:14 No właśnie. Może by tak zapytać społeczeństwo w referendum zanim ograniczy się jego prawa? Przy czym ograniczyłbym uczestników referendum do osób w wieku rozrodczym. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl Re: wypie..m z tego kraju 26.10.06, 18:32 i głos kobiet x2, w końcu są _bardziej_ bezpośrednio zainteresowane :P chociaż z drugiej strony, nie sprawdzałem rozkładu statystycznego moher/płeć ... --- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś