ameics Made in China 04.11.06, 01:06 LOGO ma byc podobne do METKI ----JA BYM DOPISAL JESZCZE ----Made in China unia tym samym prezentuje nam sie jako PRODUKT KTory mozna KUPIC lub SPRZEDAC Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Powinno byc po lacinie i po grecku... 04.11.06, 01:14 jesli mamy na mysli geneze europejskiej kultury, albo w jezykach panstw- zalozycieli Unii (co, jak slusznie zauwazono, uzasadnia rok 1957 zamieszczony w tresci logo). A skad sie tam wzial jezyk wyspiarzy, nie bedacych zalozycielami Unii? Dalibog, nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ameics Together chodzmy na wybory 04.11.06, 01:15 Niektorzy nazywaja jezyk Angielski wspolczesna Lacina i cos w tym jest ale jak ten koles przetlumaczy to na nasz jezyk to bedzie glupio RAZEM chodzimy do sklpu po bulki Razem kojarzy mi sie teraz z tymi wszystkimi ulotkami co wisza RAZEM CHODZMY NA WYBORY PIS Odpowiedz Link Zgłoś
ameics ++Beznadziejne Logo ++Beznadziejne Logo++ 04.11.06, 01:28 NARESZCIE TAK DLUGO CZEKALEM ZEBY MOC SIE WYZYC i podzielic sie uwagami NAD TA BRZYDOTA KTORA STWORZYL przypadkowy KOLES Z POLSKI chyba sam nieswiadom tego ze wygra!!!!!! DLACZEGO? Bo nawet NIE PRZECZYTAL regulaminu gdzie wyraznie bylo napisane SLOWO W OJCZYSTYM JEZYKU!!! Zadajecie panstwo pytanie JAKI JEST UNIWERSALNY JEZYK ---MATEMATYKA---mielismy 50 lat uni trzeba bylo wymyslic haslo uniwersalne dla wszystkich i mozna je bylo stworzyc uzywajac np.znaku nieskonczoosci co moglo by symbolizowac jednosc i dlugosc trwania tej organizacji np. PODZIELAM zdanie FrANCJI i bardzo sie ciesze ze DZIEKI NIM WIERZE ZE LUDZIE MAJA JEDNAK GUST pozatym to LOGO mialo byc podobne do METKI ----JA BYM DOPISAL JESZCZE ----Made in China pozdrawiam i zachecam do polemiki Odpowiedz Link Zgłoś
uomonuovo Na haslo to jest niezle.Jako logo?Zaby maja troche 04.11.06, 02:05 racji choc jestem pewien ze sie kieruja zwlaszcza tym ze jest po angielsku a nie francusku. Ogolnie trzeba Francuzom przyznac racje ze niebardzo to na logo sie nadaje. Osobiscie trudno mi bylo znalezdz charakterystycznej i wyjatkowej dla j.polskiego litery. Moze logo dorobia inne a ten pomysl bedzie stosowany jako haslo. Odpowiedz Link Zgłoś
leevandovsky Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 04.11.06, 02:16 Uwielbiam, Francję i francuzów. (W wiekszości oprócz kilku zarozumialców z Bourges:)) Ale na Boga...co oni mają z tym uwielbieniem własnej odmienności. Klasyczny:"ordinateur"- cóż fanaberia. Awantura o biblioteka Googl'a- uśmiech politowania. Ale po tym, wydaje mi sie że najchętniej angielski widzieli by tylko w filmach BBC o atrakcjach Paryża. Zaproponowałbym "conjointement" zamiast together ale ten "join" brzydko pachnie, więc może lepiej jednak "ensemble" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
macias moja propozycja byla taka 04.11.06, 02:24 www.digart.pl/praca/466097/50th_Anniversary_of_UE.html moze im sie spodoba? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 Wcale niezle, bardziej graficzne, ale znow - bez 04.11.06, 07:34 slownego komentarza sie nie dalo? Odpowiedz Link Zgłoś
hersylia Francji nie podoba się logo UE projektu Polaka 04.11.06, 02:29 I mnie tez się nie podoba Uwazam je za tandetne. Uwazam tez, ze jest infantylne jak cala ta unia. Odpowiedz Link Zgłoś
stalactite TO GET HER jest ok, ale żadna rewelacja ;) 04.11.06, 02:57 Taki sobie pomysł, nad którym autor kombinował pewnie całe 30 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
hersylia Re: TO GET HER jest ok, ale żadna rewelacja ;) 04.11.06, 03:42 Obejrzalma sobie inne projekty - na ich tle wcale nie jest takie zle, bo wszytkie sa baardzo srednie -polski przynajmniej rzeczywiscie łączy rózne państwa Odpowiedz Link Zgłoś
pixelpainter Niech spie.. glupia Francja! www.gs-arts.net 04.11.06, 04:26 Brawo dla zwyciescy! Odpowiedz Link Zgłoś
courtier Togheter,ensemble -co za różnica???? 04.11.06, 05:36 Francuzi niepotrzebnie się wkurzają -za trzydziesci pare lat logo to będzie zastąpione znakami języka arabskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
brutus36 Re: Togheter,ensemble -co za różnica???? 06.11.06, 01:51 Nie będzie. 30 lat temu też głoszono takie rzeczy. Ba czytałem parę dni temu tekst sprzed 10 lat na temat mniejszości muzułmańskiej w Danii, w którym autor zapowiada, że za 10 lat Turków i Arabów będzie więcej w Danii niż Duńczyków. I co, jest ich więcej? Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
courtier Miejsce języka angielskiego w świecie 04.11.06, 06:04 Les pays où on parle anglais. I) La place de l'anglais dans le monde L'anglais a un statut de langue officielle ou de langue spéciale (utilisée dans l'administration / comme langue seconde / comme langue qu'on apprend à l'école) dans au moins 75 pays, pour une population totale de plus de 2 milliards de personnes. 375 millions de personnes parlent l'anglais comment langue première. 375 autres millions utilisent l'anglais comme langue sceonde. Environ 750 millions de personnes parlent l'anglais comme langue étrangère. En l'an 2000, on estimait le nombre de personnes qui apprennent l'anglais à plus d'un milliard. Environ 700.000 personnes viennent apprendre l'anglais au Royaume-Uni chaque année. (source: British Councils) (source: UNESCO) II) Place de l'anglais par rapport aux autres langues (Nombre de personnes parlant l'anglais comme langue maternelle) Rang Langue Principales localisations Nombre de personnes en millions 1 Chinois Mandarin Chine 885 2 Anglais Etats-Unis, Royaume-Uni, Canada, Inde, Australie... 450 3 Français France, Canada, Belgique, Suisse, Afrique, Asie du Sud-Est, Antilles, Océanie... 285 4 Espagnol Espagne, Amérique Latine... 268 5 Arabe Afrique du Nord, Moyen-Orient 200 6 Bengali Bangladesh, Inde 189 7 Hindi Inde, Pakistan 182 8 Portugais Brésil, Portugal, Mozambique, Angola 175 9 Russe Russie, CEI 170 10 Japonais Japon 126 11 Allemand Allemagne, Autriche, Suisse 98 12 Coréen Corée du Nord, Corée du Sud 78 13 Chinois Wu Chine 77 14 Javanais Indonésie 75 15 Vietnamien Vietnam 68 16 Chinois Cantonais Chine 66 17 Télugu Inde 66 18 Marathe Inde 65 19 Tamoul Inde, Sri Lanka 63 20 Turc Turquie 59 III) Les plus gros pays où on parle anglais: On parle l'anglais comme langue maternelle dans 7 pays: Les Etats-Unis (270 millions de personnes) Le Royaume-Uni (59.5 millions de personnes) L'Irlande (3.8 millions) Le Canada (31.3 millions, dont environ 24.3 millions qui vivent dans des provinces anglophones) L'Australie (20 millions) La Nouvelle Zélande (3.8 millions) L'Afrique du Sud (43.4 millions) Ces pays représentent environ 370 millions de personnes. On peut ajouter les Phillippines (80 millions) où l'anglais est une langue officielle. (source: CIA) Przeprawszam, że w języku francuskim- ale wydaje mi się że wszystko jest czytelne nawet dla tych ,którzy nie znają jeszcze języka francuskiego Odpowiedz Link Zgłoś
horhe3 Francji to się rzadko kiedy coś podoba 04.11.06, 07:30 Francji to się rzadko kiedy coś podoba Odpowiedz Link Zgłoś
galahad0 Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 04.11.06, 07:50 Francuzi pewnie zaproponują w swojej wersji językowej napis o treści: Ałłach akbar :) Odpowiedz Link Zgłoś
raind Szanowni frankofile na forum! 04.11.06, 08:28 Jestem naprawde ciekaw, czy swoje posty krytykujace to calkiem niezle logo pisaliscie na komputerze, czy tez na czyms co nazywa sie ordinateur? Szlag mnie trafia - Dlaczego Polacy maja tak nieodparta sklonnosc do gnojenia kazdego, komu cokolwiek sie w zyciu uda? Szymon! Olej ich! To logo jest naprawde udane :) Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Zabrakło polskiego "ę" albo "ó". 04.11.06, 09:26 Idea logo jest świetna, ale wykonanie jakoś nie rzuca mnie na kolana. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że jestem zupełnym abnegatem plastycznym. W ocenie takich projektów kieruję się prostą regułą: czy nosiłbym koszulkę z takim logo? To logo nosiłbym na koszulce, bo jestem zakochany w idei Unii Europejskiej, bo niesie z sobą ładunek tej idei, bo nie szpeci, bo zaprojektował je Polak-zwycięzca. A Francuzom należy się, mimo wszystko, ogromny szacunek za zapoczątkowanie idei wspólnej Europy. Zaszczytu miana "Założyciela Wspólnej Europy" nikt Francji nie odbierze. Tyle, że życie nie stoi w miejscu. Kto stoi w miejscu, ten się cofa, a Francja drepcze w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
raind Re: Zabrakło polskiego "ę" albo "ó". 04.09.07, 11:18 s3.gladiatus.pl/game/c.php?uid=53165 Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Łacina. 04.11.06, 18:58 To moim zdaniem idealne rozwiązanie. Europa chętnie sięga do swoich rzymskich korzeni, a obecnie łacina nie jest językiem narodowym, więc żaden naród europejski nie bedzie wyróżniony. Gdybym to ja brał udział w tym konkursie, to użyłbym wyłącznie łaciny. No, ale teraz preferuje się 23-letnich studentów, którzy tradycję i klasykę mają w dupie, ale za to mają poprawną orientację (polityczną, oczywiście ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Od czasu gdy angielski stal sje jezykiem 05.11.06, 01:55 miedzynarodowym nr 1 (kosztem francuskiego) Francuzi pitola ciagle glupoty na temat wszystkich jezykow. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Od czasu gdy angielski stal sje jezykiem 05.11.06, 14:06 francuski pieknie brzmi w porownaniu z angielszczyzna, zwlaszcza ta z usa Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Od czasu gdy angielski stal sje jezykiem 05.11.06, 14:26 jankowski1960 napisał: > francuski pieknie brzmi w porownaniu z angielszczyzna, zwlaszcza ta z usa Ale, niestety (nie z mojego wyboru), angielski jest jezykiem miedzymarodowym nr 1! PS Polski i rosyjski tez brzmi slicznie. Odpowiedz Link Zgłoś