bezcenzury1 04.11.06, 16:03 A co by było gdyby jakiś "cywilizowany" naród nazwano robactwem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hwadu Steinbach domaga się zmiany rządu w Polsce 04.11.06, 16:11 "Mam nadzieję, że sami Polacy wybiorą inny rząd - powiedziała Steinbach w wywiadzie opublikowanym w sobotę na łamach dziennika "Rheinische Post". Jej zdaniem, obecny rząd nie ma już większości w polskim społeczeństwie. "Sondaże wykazują, że gdyby (teraz) odbyły się wybory, powstałby inny rząd. Właśnie dlatego nie ma przedterminowych wyborów" - wyjaśniła szefowa BdV. Steinbach zarzuciła polskim władzom stałe atakowanie Niemiec. "Warszawa unosi się gniewem w niemal wszystkich sprawach. Trudno znaleźć taki temat, który nie byłby dla polskiej strony rządowej okazją do jakichś ataków przeciwko Niemcom. Wypędzenie jest tylko jednym z wielu tematów, czymś, co chce się wykorzystać do wzbudzania emocji we własnym kraju. To tylko jedna z całego szeregu problematycznych dziedzin, które Polacy sami sobie stworzyli" - powiedziała Steinbach." Odpowiedz Link Zgłoś
paramentztefauenu +++++++ Robactwem Niemcy nazywali Żydów :) +++++++ 04.11.06, 16:35 w hitlerowskich filmach propagandowych Niemcy nazywali Żydów szkodliwym robactwem, na przemian pokazując zdjęcia karaluchów i pejsatych Żydów... Żydzi byli też porównywani do zalewająch miasta szczurów, które należy bezwzględnie tępić ..:) Odpowiedz Link Zgłoś
demosteness Nazwisko Langlieb: Jakoś znajomo brzmi!!!!! 04.11.06, 17:04 Nazwisko Langlieb: Jakoś znajomo brzmi!!!!! Gdyby jakiś Polak napisałby w ten sposób o jego społeczności, byłby krzyk na całe USA! Gdzie tam, na cały świat, a tak 'gazetka' która to opublikowała nawet nie przeprosi!! O tempora!!!! O mores!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tashunka Re: Langlieb, następny Żyd-Polakożerca 04.11.06, 17:24 Ilu jeszcze takich się tam wykluje? Jak mówisz, nazwanie Żydów robactwem skończyłoby się wielką wrzawą o polskim antysemityźmie. O czasy, o obyczaje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Nie ma co gadać, usunąć gościa ze stanowiska i już 04.11.06, 18:26 skoro gość się sadzi Odpowiedz Link Zgłoś
mig29a Re: Nie ma co gadać, usunąć gościa ze stanowiska 04.11.06, 19:14 No cóż. Stereotypy narodowościowe to nic dobrego. Także wtedy (a może nawet wtedy) kiedy dotyczą Polaków. Obiektywnie rzecz biorąc to fakt: bedąc urzednikiem państwowym (utrzymywanym przez podatników) kolo nie powinien sobie pozwolić na taką "satyrę". Niemniej jednak słyszałem opine ludzi, którzy byli na Greenpoincie (sam nie widziałem) i nie były one raczej zbyt pozytywne. Ani tam nie jest ładnie podobno, ani kwiat polskiego społeczeństwa tam nie zamieszkuje jak mówią. Głupoli jak wiadamo w rzadnym narodzie nie brakuje więc i u nas też. Może akurat nasi wyjechali na Greenpoint. (Na pewno nie wszyscy, sporo jeszcze ich tutaj zostalo). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karambol-futurus79 ++++ Ten Langljeb powinien dostać wpie..ol :) ++++ 04.11.06, 22:12 Chłopaki z Greenpointu powinni tego łachmytę Langljeba odwiedzić w jego parku jak kosi trawę albo jak zbiera papierki i spuścić mu profilaktycznie wpier..l :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlon_pisu e-mail do tego pajaca z USA 04.11.06, 23:13 dajcie namiary do tego squ..- - - a ! Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Konflikty narodowosciowe 04.11.06, 23:39 mig29a napisał: > No cóż. Stereotypy narodowościowe to nic dobrego Nie nazwalbym tego seterotypem narodowosciowym raczej przejawem konfliktu miedzy spolecznosciami zamieszkujacymi Nowy Jork. Najbardziej znanym jest konflikt miedzy Zydami i African American (murzynami) - obie grupy z rasistowskim odchyleniem. Ale jak artykul pokazuje innym narodowosciom moze sie tez oberwac. Na forum dyskusyjnym w GW tez jest mnostwo obrazliwych wypowiedzi pod adresem muzulmanow, Zydow, Rosjan etc. Ale gazeta uniwersytecka nie powinna takich wypowiedzi publikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
rofilion-neutralny Zydzi to nie Amerykanie :)))))))))++++++++++++ 05.11.06, 02:33 ...krytycy NYT krzyczą, że Al Dżazira jest bardziej przyjazna Ameryce niż New York Times ... republikanin Peter King, który stwierdził, że działanie gazety "pachnie zdradą" i wezwał prokuraturę do rozpoczęcia dochodzenia w sprawie złamania ustawy o szpiegostwie ...... Zadziwiające Jak długo pozwala się szmatławcowi NYT opluwać Amerykę !!!! no i Polskę !!!! - skandaliczne wielokrotne paszkwile o polskich obozach koncentracyjnych wspierajace Firmę Holokaust !!!! ps dla Zydow w US, ojczyzną jest przede wszystkim mamona, potem izrael, a Ameryka jest tylko krową dojną :) Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Zydzi to nie Amerykanie :)))))))))+++++++ 05.11.06, 08:10 zadziwiające Jak długo pozwala się szmatławcowi NYT opluwać Amerykę !!!! no i Polskę !!!! ========= I tak to żaba podsuwa łapę do podkucia! A g...o przyczepione do okrętu wrzeszczy: "Płyniemy, płyniemy". Odpowiedz Link Zgłoś
fujara.donalda Re: Zydzi to nie Amerykanie :)))))))))++++++++++++ 05.11.06, 15:55 > ...krytycy NYT krzyczą, że > Al Dżazira jest bardziej przyjazna > Ameryce niż New York Times > ... > republikanin Peter King, który stwierdził, > że działanie gazety "pachnie zdradą" i wezwał > prokuraturę do rozpoczęcia dochodzenia w sprawie > złamania ustawy o szpiegostwie > ...... > > Zadziwiające Jak długo pozwala się > szmatławcowi NYT opluwać Amerykę !!!! ............. > ps > dla Zydow w US, ojczyzną > jest przede wszystkim mamona, > potem izrael, > a Ameryka jest tylko krową dojną :) Amerykanie mają z Zydami ten sam problem co Francuzi, Anglicy, Polacy itd ....! :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlon_pisu -------- dlanglie@haverford.edu 06.11.06, 01:50 Robactwem to nazywali Niemcy Zydow ! Napisalem do niego e-maila, a z New York Sun odpisali ze ten artykul pol-Zyda Langlieba jest juz usuniety ! Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszywprawo I co by w ten posob udowodnili 05.11.06, 05:23 poza tym, że facet mial racje? Odpowiedz Link Zgłoś
gostom1 Polacy! powinniście się wstydzic! 04.11.06, 19:34 jaki swiat ma o was opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ws60 Re: Polacy! powinniście się wstydzic! 04.11.06, 19:59 a ty jakiej nacji jesteś, skoro piszesz powinniście, nie powinniśmy? = Odpowiedz Link Zgłoś
gostom1 Re: Polacy! powinniście się wstydzic! 05.11.06, 10:40 ws60 napisał: > a ty jakiej nacji jesteś, skoro piszesz powinniście, nie powinniśmy? > = To nieodgrywa zadnej roli do jakiej nacji naleze. Wazne ze wiem jak sie w spoleczenstwie zachowac. Odpowiedz Link Zgłoś
te_komputer Re: Polacy! powinniście się wstydzic! 05.11.06, 14:06 gostom1 napisał: > ws60 napisał: > > > a ty jakiej nacji jesteś, skoro piszesz powinniście, nie powinniśmy? > > = > > To nieodgrywa zadnej roli do jakiej nacji naleze. Wazne ze wiem jak sie w spole > czenstwie zachowac. No to widac, że nie wiesz jak się zachować, bo przez takie uogólnienia obrażasz tych co nie mają nic wspólnego z zachowaniem zasługującym na potępienie, a to jest większość Polaków. Niestety w każdym narodzie są debile nie szanujący innych i to ewidentnie widac po publikacjach tego pana urzędnika z NYC. W Polsce nie spotkałem się z publikacjami żadnego urzędnika szkalującymi kogokolwiek, a w poprawnie politycznej Ameryce są uprzywilejowani, którym widać jednak można być rasistą bez żadnych konsekwencji. No cóż moralność Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
czlon_pisu ---------redakcja ameryk. juz usunela artykul !!!! 06.11.06, 01:52 Po niesamowitych protestach Polakow w USA redakcja Haerwood College usunela artykul Langlieba ! Odpowiedz Link Zgłoś
jxxxkx Re: Polacy! powinniście się wstydzic! 31.10.07, 12:47 To raczej twój prywatny pogląd, nie podzielany przez innych. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 No to juz wiecie, jak nas tam kochaja w USA 04.11.06, 21:10 i dlaczego nie chca wpuszczac Polakow bez wizy Odpowiedz Link Zgłoś
te_komputer Re: No to juz wiecie, jak nas tam kochaja w USA 05.11.06, 14:14 arius5 napisał: > i dlaczego nie chca wpuszczac Polakow bez wizy No wiesz, nas jest dużo, a takich Słoweńców, którym wolno wjeżdżać bez wiz jest zaledwie około 2 milionów, czyli mniej niż mieszkańców Warszawy. Podobno do Anglii i Irlandii wyjechało ponad milion Polaków, to do USA mogłoby przyjechać w bardzo krótkim czasie drugie tyle, a wiadomo że każdy kraj w jakiś sposób broni się przed najazdem taniej siły roboczej, a ponadto wielu mogłoby być na garnuszku USA korzystając z zasiłków zamiast faktycznie pracować. Dzięki wizom mają kontrolę nad tym kogo wpuszczają. Czysta ekonomia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pixelpainter Re: Nazwisko Langlieb:- Dlugie wargi (.gs-arts.nl) 05.11.06, 22:56 demosteness napisał: > Nazwisko Langlieb: Jakoś znajomo brzmi!!!!! Gdyby jakiś Polak napisałby w ten > sposób o jego społeczności, byłby krzyk na całe USA! Gdzie tam, na cały świat, > a tak 'gazetka' która to opublikowała nawet nie przeprosi!! O tempora!!!! O > mores!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_kuna Re: Steinbach domaga się zmiany rządu w Polsce 04.11.06, 20:24 Nie wiem o co tutaj się obrażać - polacy na greenpoincie rzeczywiście żyją jak szczury - po kilku w piwnicach,Przykro mi to stwierdzić ale czsem bardzo wstydziłem się kiedy jedyne polskie słowo jakie znał spotkany na ulicy amerykanin lub meksykanin lub inny obcokrajowiec to ku..a ;/ w metrze gadka z krajanem : z kąd jesteś, sosial sekiurity masz? ile zarabiasz? ;) rozmowa o pieniądzach oczywiście wyglądała tak: ile? - 15/h co??? a co robisz - elektrykę, eeee tam ja mam 25/h. BYłem w NY 4 miesiące mieszkałem na queens byłem kilka razy na greenpoincie - gdzie zostałem obsępiony z fajek i drobnych, menelstwo stoi od rana na rogach - chodzą nadal w tych samych ciuchach, które czasem pamiętają lata 70 - to samo na dancingach babki w bufiastych bluzkach , dziadki w oldskoolowych garniturkach. Nadmienię tylko że ciężko mi było wydać pierwszą tygodniówkę w sklepie odzieżowym - szmaty są tam tanie. A i raz byłem na polskiej dyskotece na Greenpoint w kraju miałem jako takie powodzenie - a tu zagaduję do laski - zatańczysz? - ok następny kawałek siadaj. siadłem rozmawiamy 100 pytań do: ile jestem? 2 tydzień,pracujesz - nie na razie zwiedzam, na ile przyjechales? na kilka mies. będziesz szedł do pracy? tak - to chyba nie stać cię na mnie na razie ;O Dramat Dramat Dramat !!!!! nigdy więcej moja noga nie stanie na greenpoint zjechałem do kraju i tutaj zostanę z kaczorami ale przynajmniej nie mam do czynienia z zepsutymi pozerami szczurokaraluchowilkołakami polaczkami na budowach spotkałem wielu polaków, żaden nie zaprosił mnie do siebie nawet na kawę, a pierwszy czarny od suchych tynków gdy dowiedział się że jestem sam z dala od rodziny zaprosił mnie do siebie na daleki bronx na najlepszą imprezkę z czerwonymi fugami na czarnych płytkach i najlepszym zielskiem jakie miałem w gębie - na imprezę mojego życia pozdro reggie zaglądnijcie na greenpoint - nowojorski polski skansen !!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 Re: Steinbach domaga się zmiany rządu w Polsce 04.11.06, 22:14 mysle ze Steinbach ma racje tak jak i ten gosc z NY. Sam miszkam za granica i wiem ze to co polskie na pieerwszy rzut oka wydaje sie robaczywe. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Robaczywe sa wypowiedzi 04.11.06, 23:46 wojtek1963 napisał: > mysle ze Steinbach ma racje tak jak i ten gosc z NY. > Sam mieszkam za granica i wiem ze to co polskie na pierwszy rzut oka wydaje > sie robaczywe. Ja mieszkam w Stanach ponad 20 lat. Nie spotkalem sie z negatywnym nastawieniem ani do mnie ani do innych znajomych Polakow. Na Greenpoincie bylem raz w sklepie polskim. Nie mam z tej okazji zadnych wspomnien. Natomiast smutne jest gdy Polacy pisza na polskim forum identyczne uogolnienia jak Steinbach. Kompleks nizszosci? Przydalaby sie im wizyta u psychiatry a nie pisanie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioobas s****e w banie 05.11.06, 01:59 Po pierwsze cytat: "Dlatego należy go wyrzucić z pracy za ten obrzydliwy pokaz uprzedzenia rasowego" - idiotyzm na miare zaslepionej poprawnosci politycznej. Po drugie przypuszczenie: Sami widzimy kogo wybieraja podczas wyborow parlamentarnych/prezydenckich wiec smialo mozna porownac ich do tej samej ekipy w kraju. Po trzecie fakt: Siedze w UK i widze rodakow, nie sadze aby inni byli na Greenpoincie (pewnie jakis autochton z NY zaraz zacznie mnie prostowac). Dzielnica w ktorej zamieszkuje nazywa sie Tottenham (Londyn) i jest pelna kolegow budowlancow, plastrarzy, hydraulikow i leniwych polstudentow bez obrony grajacych 3 tygodnie na tanim necie do rana (czwarty tydzien na budowie albo na robotkach dla zydow z Golders Green). Nie powiem - pierwsze trzy ekipy pracuja ostro. Niestety poziom pozostaje na wysokosci ekipy nr 4 i niestety jest kompletnie niewidzialny z powodu wiecznego odurzenia ziolem i polskim browcem w wersji six-for-five (dla niewtajemniczonych - 6 zywcow, tyskaczy lub leszkow za piec funtow). Podsumowujac - jest do d**y i w Nowym Jorku nie moze byc lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
awe Lepiej nie drążyć tematu bo Langlieb oskarży nas o 04.11.06, 16:12 antysemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: Lepiej nie drążyć tematu bo Langlieb oskarży 04.11.06, 16:19 Znając poczucie humoru pana Langlieba, to można załozyć, że potraktuje to jako dowcip. Odpowiedz Link Zgłoś
konbar Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 16:14 Mozemy sobie protestowac.Nic to nie pomoze.Za duzo robactwa jest w N Y. "Psy szczekaja-karawana jedzie dalej" i niech oni Pana Majstra w d... pocaluja. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 [...] 04.11.06, 16:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 Zejdz ze mnie! Wot i macie "hamerykanski" sojusz:) 04.11.06, 18:02 Odpowiedz Link Zgłoś
starzyk2 Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 16:19 dobre pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxx55 USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 16:21 A czyz nie jest to prawda?? Zyja jak szczury w piwnicach po kilkanascie osob, wykonuja najgorsze pracy... pewnie jeszcze kradna jak to POlacy ...to jak ich nazwac Odpowiedz Link Zgłoś
masza12 Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 16:24 xxxxx55 napisała: > A czyz nie jest to prawda?? Zyja jak szczury w piwnicach po kilkanascie osob, > wykonuja najgorsze pracy... pewnie jeszcze kradna jak to POlacy ...to jak ich > nazwac zgadzam sie w 100% brawo to samo jest w londynie Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 05.11.06, 07:50 masza12 napisała: > xxxxx55 napisała: > > > A czyz nie jest to prawda?? Zyja jak szczury w piwnicach po kilkanascie o > sob, > > wykonuja najgorsze pracy... pewnie jeszcze kradna jak to POlacy ...to jak > ich > > nazwac > zgadzam sie w 100% brawo to samo jest w londynie Chyba nie wiesz o czym piszesz -polacy na Greenpoincie to ciezko i uczciwie pracujacy ludzie o bardzo roznej historii i losach.Jak wszedzie jednym wiedzie sie lepiej lub bardzo dobrze innym gorzej.Ale na ogol lepiej .Nie wiem dlaczego to "robactwo" jest tak cenione jako pracownicy -owszem dla ludzi bez statusu dostepne sa prace byc moze niezbyt wyrafinowane intelektualnie ale pozyteczne - skoro nazywasz naszych naprawde ciezko i uczciwie pracujacych rodakow "robactwem" to powiedz mi dlaczego amerykanscy pracodawcy (ogromna ich czesc to Zydzi bo ta grupa chetnie korzysta z prac typu pomoc w domu ,opieka nad dziecmi,osobami strszymi rowniez wieklu Zydow zatrudnia polskie firmy budowlane) tak cenia polskie nianie,polskie opiekunki ludzi starszych - przecierz powierzaja im swoje dzieci i swoich rodzicow nic cenniejszego czlowiek nie ma-polskich budowlancow ,hydraulikow,zlote raczki ,polskie gosposie,dlaczego w polskich sklepach na Greenpoincie ktorych jest jedzenie produkowane przez polskie firmy oraz sprowadzane z Polski jest tylu amerykanskich klientow,dlaczego do polskich kosmetyczek na tymze Greenpoincie wala tlumy amerykanek,czemu Riviera Cafe z przepysznymi polskimi wyrobami cukierniczymi jest zawsze zapelniona po brzegi i dlaczego przychodzi tu tak wielu amerykanow.Powiedz mi dlaczego tylu obywateli tego kraju leczy sie u polskich lekarzy i dentystow.Czyzby to "robactwo" jakos omamilo switlych obywateli tego wielkiego miasta.A w tym ze ludzie gniezdza sie czasem w jednym mieszkaniu -coz to nie jest niczyja wina po prostu poczatki w ameryce nie sa latwe i nalezy tych ludzi podziwiac bo zapewniam cie ze nikt nie gniezdzi sie dla przyjemnosci.Po kilku latach te osoby maja wlasne mieszkania lub domy.Czy jest jeszcze narod na swiecie ktory by tak chetnie opluwal swoich? Nie dziwmy sie wiec i nie oburzajmy skoro robia to obcy w takim razie.Artykul jest wstretny,obrazliwy i podly ale twoj glos chyba jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxx55 Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 05.11.06, 10:38 tylko jak przyjada do Polski to opowiadaja jaki luksus to Ameryka! Za dolara zrobia wszystko, chociaz juz przelicznik nie jest taki jak kiedys.... NIkt sie nie chwali ze jego dom to ..piwnica wieloosobowa Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 17:14 Ciekawa jestem skąd tę informację bierzesz. Ale ja mieszkam niedaleko , pojadę kiedyś i sama sprawdzę. Jakkolwiek nawet jeśli żyją biednie to i tak nazywanie ludzi "robactwem" jest naganne, podobnie jak Twoja wypowiedź, wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
aromanoff Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 16:22 Artykul pracownika Departamentu Parków w pismie dla absolwentów jakiegos college'u? Kogo to obchodzi? I to trafia do PAPu a potem do Wyborczej? Wyluzujcie troche. Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene mnie obchodzi 04.11.06, 16:47 www.haverford.edu/publications/Fall%2006/moved.htm The Black Squirrel's Burden by David Langlieb '05 “Greenpoint is a tightly knit, working class, semi-urban community of first- and second-generation Polish immigrants. It’s the kind of place where the old ladies shop at Gus’s Fruit Stand instead of Wal-Mart, and parents take their kids to the park on Sunday nights to play softball and drink lemonade. Communities like Greenpoint are a dying breed in America, and thank God for that. Try ordering a Venti Caramel Macchiato at the Franklin Street “coffee shop” and you’ll see what I mean. While the community has several problems, most of them come back to the high density of Polish people infesting its rowhouses. Mocking Poles for being stupid is perhaps the last form of politically correct prejudice, as well as the most accurate. The other day I asked a local Polak shopkeeper if he’d heard the one about the Polish guy who tried to fill up his gas tank by driving the car in reverse. The shopkeeper didn’t respond because he’d accidentally put his pants on his head that morning and the waistband was cutting off his hearing.” napisałem list do autora: 'david.langlieb@parks.nyc' do szefa College'u, który to pisemko firmuje i który uznał, że autor wyraził swoje zdanie i nie będzie za nic przepraszać: 'jvanness@haverford.edu' oraz do burmistrza NY Bloomberga i Zarządku Parków NY, w którym Langlieb pracuje. Jeśli kogoś taki tekst nie rusza, to jego sprawa, ale uważam, że kwalifikuje się do tego, aby autor pożegnał się z pracą, ponieważ jawnie głosi pogardę i nienawiść do innego narodu, co w USA ścigane jest z urzędu, jakoby. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Re: mnie obchodzi 04.11.06, 17:25 Zgadzam się z Tobą, powinien nas taki tekst ruszać, podobnie jak teksty pisane przez Polaków o żydach czy innych narodowościach. Takie poniżanie innych i to w publiczny sposób jest rzeczą naganną. Niestety muszę przyznać,że taki rasizm jest w wielu miejscach w Stanach Zjednoczonych zbyt często spotykany. Jeśli Amerykanie nie zaczną z tym walczyć to może to zciągnąć na nich gorsze nieszczęścia niż 9 11 czego im z całego serca nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
stowka Re: mnie obchodzi 04.11.06, 18:56 >uważam, że kwalifikuje się do tego, aby autor pożegnał się z pracą, ponieważ >jawnie głosi pogardę inienawiść do innego narodu, co w USA ścigane jest z urzędu, jakoby. mnie też obchodzi. I jest mi bardzo przykro. Dzięki, gabiene, że zareagowałeś. Wniosek z tej publikacji, że w USA prawo jednych dotyczy a innych nie. Żałuję, że zbyt słabo znam angielski, bo dołożyłabym swój komentarz na adresy które podałeś. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
aromanoff Re: mnie obchodzi 05.11.06, 05:59 Ilu czytelnikow ma to pismo dla absolwentów? Czy niedlugo PAP i za nia Wyborcza beda podawaly w ramach wiadomosci dnia, ze Luke z Alabamy opwiadal Polish jokes i w zwiazku z powyzszym nalezy go publicznie napietnowac? Wyluzujcie troche. Tak samo jak zawsze znajdzie sie ktos w Polsce, komu przeszkadzaja Zydzi, Rosjanie czy Niemcy, tak w Stanach zawsze znajda sie jacys pracownicy Zarzadu Parkow, ktorym przeszkadzaja Polacy. I zawsze bedzie ktos chetny zeby takie wypociny wydrukowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Czy nie ma wiekszych problemów? 05.11.06, 09:30 aromanoff napisała: > Ilu czytelnikow ma to pismo dla absolwentów? > Wyluzujcie troche. Tak samo jak zawsze znajdzie sie ktos w Polsce, komu > przeszkadzaja Zydzi, Rosjanie czy Niemcy, tak w Stanach zawsze znajda sie > jacys pracownicy Zarzadu Parkow, ktorym przeszkadzaja Polacy. I zawsze bedzie > ktos chetny zeby takie wypociny wydrukowac. Całkowicie się zgadzam. Czy musimy naśladować Rosjan obrażających się za to co pisze o nich Gazeta Wyborcza? Grafoman Langlieb napisał swoje wypociny nie spodziewając, że zdobędą taką popularność dzięki obrażonym Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene Czy nie ma wiekszych problemów? - mogą być większe 05.11.06, 12:20 ok, można nie reagować, można wyluzować, ale skoro można zareagować, robię to. Znacie przecież biografię Hitlera - nie chodzi mi o zestawianie tych postaci, ale o to, że charakterystyczne jest to, że nikt w porę nie reagował. Jeden z filmów obrazujących jego dojście do władzy zaczynał się mottem wskazującym jak wielkim złem jest grzech zaniechania - chodziło o to, że nikt w porę temu rodzącemu się złu się nie przeciwstawił. Przecież nie jest tak, że taki Franco, Pol Pot, Mussolini wzięli się "znikąd". Pol Pot studiował na Sorbonie, Stalin był u jezuitów, potem urządzili rzeźnię milionom ludzi. Co zrobili ci, którzy byli świadkami ich chorych, młodzieńczych deklaracji? Rozstrząsa się teraz to co się dzieje w gimnazjach, ale zwróćcie uwagę - to jest wieczne biadolenie nad rozlanym mlekiem. Widzimy tylko skutki, a nie przyczyny. Media, jak policja, reagują wtedy, gdy coś się stanie. I myślę, że więcej nie ma co tu filozofować - jest akcja, jest i reakcja. Nie widzę powodu, by nie napisać, skoro mam taką możliwość, do autora i osób z nim związanych. Dlaczego mają to robić za nas inni, a nie my sami? Mnie nawet bardziej rusza wypowiedź owego Vannessa, który uznał, że to sprawa autora. Nigdy się z tym nie zgodzę i napisałem mu o tym. To nie jest tak, że byle gó..arz może pisać co chce w gazecie akademickiej skierowanej do absolwentów. Kiedy Hitler opisywał te swoje maniakalne wizje, traktowano go jako nieszkodliwego łobuza, który "wypali się" po drodze, tyle, że w międzyczasie skupiał wokół siebie wyznawców. I nie było w historii takiego szaleńca, który by nie miał swoich zwolenników. Hitler obrażał inne nacje i tolerowano to, a jakże, także w wyedukowanym i wysublimowanym towarzystwie - jakże imponujące jest dla ogółu, gdy ktoś ma takie stanowcze, zdecydowane poglądy, jest tak bezpośrednio chamski i wulgarny, zwłaszcza gdy wokół sami dekadenci bez wizji. A może ma rację? Niektórzy na forum zdają się tak właśnie myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
konbar Re: Typowy polaczek zawsze zarzuci żydowskość. 04.11.06, 16:25 Ja jezz-dem - nietypowy. Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia ów Dawid ma słownictwo gubernatora GG Franka 04.11.06, 16:34 nauka nie idzie w las... Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 16:35 No coz, nawet w hameryce sa narody rowne i rowniejsze. Gdyby w tym artykule zamienic slowa "Polak" na "Zyd", "Muzyn" albo "Meksykanczyk" to draka bylaby na caly swiat, a pan David Langlieb, nawet by sie nie zdarzyl spakowac, bo tak szybko by go wywalono z roboty. Proponuje dalej wchodzic bez mydla do tylko USA, popierac eksterminacje Irakijczykow w Iraku, Palestynczykow w Palestynie etc., a zamian doczekamy sie pieknej zaplaty... jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Gdyby zamienić te słowa to artykuł byłby kłamliwy. 04.11.06, 16:38 Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Gdyby zamienić te słowa to artykuł byłby kłam 04.11.06, 16:42 Ok, kazda sroczka swoj ogonek chwali. :> Rozumiem i popieram! :) EoT! Odpowiedz Link Zgłoś
giertych.szatan A najgorsze lumpy to antypolscy Polacy. 04.11.06, 16:42 Jaką niską samoocenę trzeba mieć żeby pałać do siebie nienawiścia... Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Re: A najgorsze lumpy to antypolscy Polacy. 04.11.06, 17:48 Może to i paradoks ale niestety się zdarza... Odpowiedz Link Zgłoś
konbar Re: Gdyby zamienić te słowa to artykuł byłby kłam 04.11.06, 16:46 Juz ci tlumaczylem na forum a ty ciagle swoje. To nie zawod - to powolanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lewymajowy Re: Gdyby zamienić te słowa to artykuł byłby kłam 05.11.06, 05:10 a widziales kiedys dzielnice meksykanskie? a widziales jak mieszkaja rodowici amerykanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
customer.krajpl.com [...] 04.11.06, 16:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Dzęki za adresy! 04.11.06, 16:49 Trzeba podziękować za te słowa prawdy! Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 zaloze sie o flaszke, ze... 04.11.06, 16:46 ...Langlieb jest "wyznania handlowego". Sa chetni do zakladu? Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: zaloze sie o flaszke, ze... 04.11.06, 16:52 Myslisz, ze to Zyd - polakozerca? Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: zaloze sie o flaszke, ze... 04.11.06, 16:55 a ty jesteś wyznania Paetz'owego, zgadza się? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych [...] 04.11.06, 16:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.ktory.kreci.karuzele Re: Gdyby napisano tak o innych to byłoby to kłam 04.11.06, 17:15 A gdyby tak napisać o Żydach? Zawsze można wyjaśnić, że to cytat z Tacyta. Zgodnie z prawdą zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Ale czy pasowałby do rzeczywistości? 04.11.06, 17:24 Ten o tzw. Polakach to sama prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
michos56 Sluchaj no "obraza..."itd 04.11.06, 18:26 obiecales przed chwila, ze bedziesz sie sam zabawial, wiec idz juz sobie, bo naprawde nie masz nic ciekawego do powiedzenia, jak ci sie wydaje. nie pokazuj sie tu wiecej, bo niepotrzebnie zajmujesz miejsce innym Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Rozkazywać to możesz swojemu kanarkowi. 05.11.06, 12:13 Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Ale czy pasowałby do rzeczywistości? 04.11.06, 22:04 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Ten o tzw. Polakach to sama prawda. Pasowałby w 100% gdyby nazwę miejscowości zamienić z Greenpoint na New Square lub Monsey, też zresztą w stanie NY. Tam żydowskie (hasydzkie) rodziny z nastoma dziećmi gnieżdżą się w małych domkach z przegniłą podłogą, wszechobecnym smrodem rozkładającego się po kątach jedzenia oraz czosnku i pełzającym robactwem (nie tylko karaluchami). Miałem kilka razy nieprzyjemność, więc wiem co piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Uwaga nazista jest na forum chory z nienawiści do 04.11.06, 19:23 Polski Odpowiedz Link Zgłoś
giertych.szatan Zgodzę się co do negatywnej oceny Greenpoint. 04.11.06, 16:56 Natomiast horyzonty umysłowe jakimi popisuje się pan David Langlieb, jego bezczelność i prymitywizm świadczą o tym, że problem mało rozgarniętych ludzi z Greenpoint nie dotyczy tylko Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Zgodzę się co do negatywnej oceny Greenpoint. 04.11.06, 17:00 giertych.szatan napisała: > Natomiast horyzonty umysłowe jakimi popisuje się pan David Langlieb, jego > bezczelność i prymitywizm świadczą o tym, że problem mało rozgarniętych ludzi z > Greenpoint nie dotyczy tylko Polaków. Czyli przyznajesz, że dotyczy _także_ Polaków? A dokładniej? Co z nimi nie tak? Jakieś źródła? Sądząc po poziomie wpisów polonii amerykańskiej na forach Gazety, to ten pan może mieć trochę racji... Odpowiedz Link Zgłoś
giertych.szatan Re: Zgodzę się co do negatywnej oceny Greenpoint. 04.11.06, 17:37 Problemem enklaw polonijnych w Stanach Zjednoczonych jest samo ich istnienie. Skupiska powstają dlatego, że wielu Polaków przyjeżdżających do Ameryki w pościgu za pieniędzem nie ma woli i/lub talentu do uczenia się obcych języków i aklimatyzacji. Gromadząc się w polskojęzyczne dzielnice tacy Polacy wywlekają się na margines społeczeństw w których żerują. Tak jak każde na świecie getto, polskie Jackowa i Greenpointy są z regóły skupiskami ludzi o niskiej samoocenie, niewykształconych i odrzuconych, którzy nie poradzili sobie ani w Polsce ani gdziekolwiek indziej. Niestety ze względu na swoją wielkość i koncentrację konkretnej grupy etnicznej, to właśnie getta etniczne są pryzmatem przez jaki Ameryka postrzega nasz naród. Odpowiedz Link Zgłoś
palekh USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 16:57 a dlaczego ten znakomoty publicysta nie napisał czegoś podobnego o towarzyszach muzułmanach albo członkach al-kaidy? może to po prostu śmierdzący tchórzi bezrozumne bydle no bo jak nie to kto. Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 [...] 04.11.06, 17:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 Nie lepiej sprawdzi Langliebow - jakos ich na 04.11.06, 18:34 amerykanskich kierkutach nie widac, choc maja sie niezle na cmentarzach luteranskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 17:38 Bo Polacy jego samochodu w powietrze nie wysadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
11111 To zwykły skrót myślowy jakich ostatnio dużo 04.11.06, 16:59 czym sie tu podniecać? Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Z opisów Greenpointu nie wyłania się najlepszy 04.11.06, 17:08 obraz. Niemniej "robactwo" to trafne określenie na autorów tego typu artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Re: Z opisów Greenpointu nie wyłania się najlepsz 04.11.06, 17:45 Oj, nie zniżajmy się do jego poziomu... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosz_is_back [...] 04.11.06, 17:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Masz za wysokie mniemanie o sobie 04.11.06, 17:16 Wnioskując z twoich wpisów w tym wątku. I prawdopodobnie przydałby ci się ktoś, kto by to mniemanie obniżył. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Dziękuję za porażającą diagnozę. 04.11.06, 17:25 Mniemanie o sobie to dopiero mają tzw. Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Re: Masz za wysokie mniemanie o sobie 04.11.06, 18:05 Mam po prostu szacunek do samej siebie i mojej własnej narodowości czyli do nas wszystkich, z Tobą włącznie. Co w tym złego? Poza tym każdy psycholog Ci powie, że zbyt niska samoocena powoduje obniżenie standardów życia i porażkę za porażką, utratę inicjatywy w Życiu. Myślę,że jest to naszą wadą narodową, której musimy się pozbyć. Widocznie ludzie żyjący na Greenpoincie właśnie z tym mają problem. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 A dlaczego "langlie" a nie "langlieb"? Gdyby 04.11.06, 18:54 polski nie-wyksztalciuch jakakolwiek anglosaska uczelnie widzial, to by wiedzial, ze w mailu powinno byc cale nazwisko. Oj, zebyscie niewinnego czlowieka nie skrzywdzili... Odpowiedz Link Zgłoś
sciobel USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 17:13 A tutaj polskie tlumaczenie tego skandalicznego tekstu Davida Langlieba: Tłumaczenie artykułu z „Haverford College“ Czym się różni wykształcenie odebrane na Haverford College od tego z Yale lub Phoenix? Tym, że daje potrzebę działania społecznego i obywatelskiego. Dlatego po skończeniu Haverford w 2005 zdecydowałem się zamieszkać na Greenpoincie, dzielnicy, którą znam i w której można coś zmienić. Greenpoint to zwarta społeczność robotnicza, pół-miejska, zamieszkana przez imigrantów z Polski, pierwszego i drugiego pokolenia. To miejsce, gdzie starsze panie kupują owoce w osiedlowym sklepiku Gus Fruit Stand zamiast w Wal- -Marcie, a rodzice zabierają w niedzielę dzieci do parku, by pograć w piłkę i wypić lemoniadę. Społeczności takie jak Greenpoint są w Ameryce wymierającym gatunkiem i dzięki Bogu. Niech ktoś spróbuje zamówić tam venti caramel macchiato w „kawiarni“ na Franklin Street, to przekona się co mam na myśli. Greenpoint ma wiele problemów, ale większość sprowadza się do wielkiego zagęszczenia Polaków gnieżdżących się w szeregowych domkach. Kpiny z Polaków jako głupich to zapewne mało wymyślna forma uprzedzenia niepoprawnego politycznie, ale wyjątkowo słuszna. Spytałem polskiego sklepikarza czy słyszał o Polaku, który chciał zatankować samochód wrzucając bieg wsteczny, ale sklepikarz nie słyszał, bo włożył rano przez pomyłkę majtki na głowę i guma uciskała mu uszy. Oczywiście żartuję, ale problemy Greenpointu są nie do śmiechu i nie da się ich rozwiązać ucząc mieszkańców jak nosić bieliznę. Dzielnica handlowa Greenpointu jest brzydsza niż durnie, którzy tam pracują. Tandetne reklamy domowej roboty zanieczyszczają estetykę, większość nie jest nawet po angielsku. Wystarczyłoby tam umieści jakieś znane logo i sprawa z głowy. Dobra wiadomość - na Calyer Street otwierają Blimpie w miejscu, gdzie kiedyś było Ula’s Deli. Nie wiem co się stało z Ulą, ale jeśli obiecała, że będzie od czasu do czasu myć uszy to może zatrudnią ją w kasie. Wśród zmian na lepsze zachowały się jeszcze pewne uroki staroświeckiego Nowego Jorku. Przyznaję, że byłem początkowo zaintrygowany pewnym brodatym i bezdomnym alkoholikiem, koczującym przy stacji metra. Ale ten urok zniknął po paru minutach. Bezdomny dalej wykrzykiwał swoje niezrozumiałe brednie... daj sobie spokój kolego. Dlaczego więc mieszkam na Greenponcie? Bo gdybym mieszkał gdzie indziej, wcale nie byłoby mi lepiej. Jasne, mógłbym zamieszkać na So- Ho czy na Upper East Side, jak wielu moich kolegów z Haverford myślących tylko osobie. Ale tamte miejsca zostały już poprawione i ocalone i nie potrzebują mojej pomocy. Jeśli szkolą mnie czegoś nauczyła, to tego, że zmiany społecznie nie zachodzą z dnia na dzień. Jeśli zajdzie konieczność, to trzeba będzie wytrwać kilka miesięcy bez Lord&Taylor pod ręką. Nie chcę dmuchać za bardzo we własną trąbę, ale zdziałałem już coś dla społeczności. Moja białość pozbawiona widocznej etniczności, higiena osobista powyżej przeciętnej i stały dochód, przyciągnęły już nowe inwestycje. Deweloperzy za chwilę zaczną budowę wielkiego kondominium nad rzeką. Będzie tam basen na dachu, centrum rekreacji i wspaniały widok Manhattanu. Nie wszystko będzie doskonale - trochę mieszkań trzeba będzie oddać ubogim, ale dziewięć dziesiątych tortu jest lepsze niż nic. Martwię się tylko, że Greenpoint zmieni się w złym kierunku. Tak się stało w sąsiednim Williamsburgu, gdzie chasydzi zostali wyparci przez młody i modny tłum. Rodzice dają im dość pieniędzy, by ich dzielnica wyglądała przyzwoicie, ale nowi mieszkańcy są prawie tak samo denerwujący jak starzy. Tak, noszą czasem garnitury i krawaty, ale tylko dla kpiny. Nie chcę, by to samo stało się z Greenpointem, bo jest tam duży potencjał. Chciałbym tam wychowywać swoje dzieci - o rzut beretem od Manhattanu, wśród bankierów i prawników i jak najdalej od społeczeństwa obywatelskiego. Marzę o Greenpoincie, gdzie Banana Reublic będzie czynna przez całą dobę, gdzie zakupy spożywcze robi się przez Internet, a kościoły zmieniono wreszcie na parkingi. To jest mój Greenpoint przyszłości, reagujący na potrzeby mieszkańców, którzy najbardziej potrzebują krytych kortów tenisowych koło domu. I tak będzie jak ta padlina wreszcie się stąd wyprowadzi. Więc działajcie ze mną, drodzy greenpoincianie. To znaczy jeśli jesteście dość rozgarnięci, by zrozumieć to, co napisałem. Tłumaczenie: Adam Jagusiak Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 18:07 ludzie-przeciez to pisze żałosny dupek,leczący swoje kompleksy niższosci przez poniżanie innych ludzi! a to jego pojęcie super "kultury" w postaci zakupow przez internet,kortu przy chałupie,czy hipermarketu zamiast sklepu...rozpacz! Aja znam rodowitych amerykanów,t.zw.WASP-ów-normalnych,kulturalnych i skromnych ludzi choc sa wykladowcami na Princeton-ceniących Polaków,którzy sami potrafia się cenić.A czy nie ma Amerykanów t.zw."białych śmieci"?To fakt,że nasz nabożny stosunek do Ameryki jako żródła wszelkiego szczęścia jest śmieszny-i nie umiemy sami się szanowac.Bo gdybysmy umieli,znając adres tego dupka,potrafilibysmy obrzydzic mu życie-do czego zachęcam. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 23:04 bogda35 napisał: > ludzie-przeciez to pisze żałosny dupek,leczący swoje kompleksy niższosci przez > poniżanie innych ludzi!(...) Tym postem udowodniłeś, że jesteś Polakiem. Pełną gębą. Fakty nieważne. Kultura i cywilizacja? A co to jest? Prawda? Zależy kiedy. Ale zawsze i wszędzie i wszystkimi środkami należy zniszczyć tego, kto powie nam parę słów prawdy. Greenpoint zamieszkuje mierzwa ludzka w najgorszym gatunku. Dzielnica się nie rozwija, jest brudno i brzydko. Ale zauważanie tych faktów to "kompleks niższości" tak? W stosunku do kogo? Dobiraj lepiej swoje inwektywy, by miały choć pozór sensu, bo inaczej tylko potwierdzasz stereotypy, które są źródłem "polish jokes". BTW. Ta cecha, która każe Polakom z takim oburzeniem piać nad tym, nieważnym artykulikiem, była od wieków powodem, źródłem naszych klęsk. Gorąca głowa krzyczała: "POWSTANIE!", a każdy rozsądny, który przebąkiwał coś o przygotowaniach, gromadzeniu broni, zyskaniu poparcia chłopstwa, zostawał okrzyczany zdrajcą, opluty, wyklęty, obrzucony bogoojczyźnianym błotem. Potem lanie od zaborcy, trupy, krew, zesłania, płacz i wieczne pretensje do całego świata. Widać żeśmy głupawą nacją... Odpowiedz Link Zgłoś
interr Re: USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 05.11.06, 04:15 babaqba napisała: > > BTW. Ta cecha, która każe Polakom z takim oburzeniem piać nad tym, nieważnym ar > tykulikiem, była od > wieków powodem, źródłem naszych klęsk. Gorąca głowa krzyczała: "POWSTANIE!", a > każdy rozsądny, > który przebąkiwał coś o przygotowaniach, gromadzeniu broni, zyskaniu poparcia c > hłopstwa, zostawał > okrzyczany zdrajcą, opluty, wyklęty, obrzucony bogoojczyźnianym błotem. Potem l > anie od zaborcy, > trupy, krew, zesłania, płacz i wieczne pretensje do całego świata. Widać żeśmy > głupawą nacją... Warto nad powyzszymi slowami zastanowic sie i... jesli jakis autor artykulu osmieszajacy lub ponizajacy Polakow jest Zydem to nie nalezy pisac do niego z prosba o sprostowanie, przeproszenie itd. ani obrazliwych dla niego listow, tylko ten artykul rozeslac do zydowskich organizacji i do poszczegolnych wazniejszych Zydow z prosba o zajecie stanowiska w tej sprawie i... czekac na odpowiedz, poczym oglosic publicznie taka odpowiedz lub jej brak. W taki sposob Polacy zbiora dowody na antypolskosc wszystkich Zydow lub tylko na marginalna ich polakozercza czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberfreeq Przeciez to satyra na japiszony! 05.11.06, 13:58 Dzieki za zamieszczenie tlumaczenia. Znalazlem takie zdanie "Wsrod zmian na lepsze zachowaly sie pewne uroki staroswieckiego Nowego Jorku." Gdyby autor wzial w cudzyslow slowa "na lepsze" ironia bylaby bardziej jasna dla polskiego czytelnika. Inny fragment "Marze o Greenpoincie gdzie Banana Republic bedzie czynna przez cala dobe, gdzie zakupy spozywcze robi sie przez Internet, a koscioly zamieniono wreszcie na parkingi." a takze "Dobra wiadomosc - na Calyer Street otwieraja Blimpie w miejscu, gdzie kiedys byla Ula's Deli. Nie wiem co sie stalo z Ula, ale jesli obiecala ze od czasu do czasu umyje uszy to moze zatrudnia ja w kasie". Tak naprawde to autor kpi z "mlodych, wyksztalconych, dynamiczych", tak zwanych yuppies, ich platikowo-hipermarketowo-sterylnych aspiracji i hipokryzji ( sukces zawdzieczaja rodzicom ). Greenpoint i polska spolecznosc sa w artykule celebrowane. Autor wyraznie obawia sie ze ta spolecznosc zniknie pod buldozerem McSwiata. Wezcie to pod uwage i zastanowcie sie jakiej Polski chcecie, dopoki jest czas. Pozdrawiam. Cyberfreeq funkytown.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa [...] 04.11.06, 17:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
strus2001 USA: Polacy z Greenpointu nazwani "robactwem" 04.11.06, 17:29 Taka mala uwaga odnosnie w/w artukulu. POmijajac fakt ze koles ktory to napisal ma zapedy ostro rasistowskie, nie ulega watpliwoscie ze jest w tym prawda. MIeszkam tu od 3 lat i nigdy mi nie przyszlo do glowy przeprowadzic sie na greenpiont. NIe widze nic przyjemnego w spacerze wsrod smieci, gnijacych odpadkow i lezacych na ulicy zuli (niestety polakow). A szkoda, bo miejsce mogloby byc naprawde fajnie jesli jego mieszkancy zadbaliby o nie choc troche. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta4god Re: a DE Niu jork tajms nie zareagował? 04.11.06, 17:32 A dlaczego? Bo Afroamerykanie czy też Żydzi mają o wiele więcej szacunku do samych siebie, powinniśmy się czegoś od nich nauczyć , zamiast pałać do nich nienawiścią. To oczywiście nie dotyczy nas wszystkich, dzięki Bogu za tych, którzy to zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś