rs_gazeta_forum 09.11.06, 08:40 Co dla nas znaczy luksus? Odpowiedzi na to pytanie słyszałem różne, ale chyba nikt nie wskazał, że ma luksus bezproblemowego dostępu do czystej wody i, co ja uważam za prawdziwy luksus, do ciepłej czystej wody. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 Świat woła o rewolucję i przepędzenie cyników 09.11.06, 10:58 "Najgorzej (i najdrożej) z wodą mają najubożsi. W Nowym Jorku metr sześcienny wody kosztuje - według wyliczeń ONZ - 70 centów, w Polsce - 81 centów. Tymczasem mieszkaniec stolicy Ghany, Akry, musi zapłacić 3,2 dol., a Kolumbii - blisko 6 dol.!" W bandycki zupełnie sposób World Bank i IMF zmusiły kraje biedne do sprywatyzowania dostępu do wody i oddania go w ręce zachodnich "inwestorów"- prym wiodą tu Francuzi, Amerykanie i Anglicy. Ci błyskawicznie podnieśli ceny o 500-1000%(!) NIE inwestując w infrasktrukturę, aby nie uszczuplać sobie zysków. Biedny przez rok tyle nie zarabia, ile by musiał miesięcznie płacić za wodę. No i w ciągu paru lat zrobił się dramat. "ONZ proponuje założenie przez państwa najbogatsze funduszu pomocowego, który pozwoliłby biednym m.in. na inwestycje w infrastrukturę. Co roku byłoby potrzebne około 4 mld dol. " Taak? Zeby nabijać kieszeń bezczelnym koncernom cały świat powinien teraz zrobić zrzutkę? ONZ powinien raczej zaproponować tym krajom REWOLUCJE w celu przegonienia złodziei. Od razu się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
grosz-ek Re: Świat woła o rewolucję i przepędzenie cyników 15.11.06, 11:09 Tiaaa ... W wiekszości tych krajów REWOLUCJA była przeprowadzona conajmniej raz. A dostępu do wody jak nie było, tak nie ma. Więc chyba to nie jest rozwiązanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
alek86 Re: Świat woła o wodę 09.11.06, 13:07 Dla nas (tutaj w Polsce) liczy się jakość wody w kranach, dla innych liczy się sama woda nadająca się, w miarę, do spożycia. To jest to rozróżnienie luksusu. Swoją drogą jakto jest, że średniej wielkości polska organizacja może dawać dostęp do wody, a wielka światowa potrafi tylko pisać raporty i apelować. Odpowiedz Link Zgłoś
mufski Re: Świat woła o wodę 09.11.06, 18:01 Dzieki za link. Polecam ksiazkie J.Perkinsa "Economic hit man". Pasuje. Mam nadzieje, ze wkrotce tlumaczenie na polski. Odpowiedz Link Zgłoś