Dodaj do ulubionych

Bundestag dał 1 mln euro na upamiętnienie wysie...

10.11.06, 17:21
A ilu owych "wypędzonych" było członkami SS, Selbstschutz, NSDAP, głosowało na
Hitlera, miało niewolników, zdenucjowało ukrytych Żydów, marzyło o
tysiącletniej Rzeszy, było kolonistami na okupowanych ziemiach jak Steinbach ?
O tym niemiaszki nie powiedzą, w końcu są zawsze ofiarami...
Obserwuj wątek
    • kvakva Bundestag dał 1 mln euro na upamiętnienie wysie... 10.11.06, 17:23
      I prawidłowo. Z tego co wiem, Niemcy nie ustalali granic po wojnie. A co winni
      zwykli ludzie, których wywalono z domów na zbity łeb. Polacy też to przerabiali.
      • gnidaztefauenu A ile na pamięć o 6 mln zamordowanych Polaków ??? 10.11.06, 23:22
        Steinbach .... przyznała, że realizacja placówki poświęconej problematyce
        wypędzeń jest zadaniem rządu...
        ....
        Powstanie "widocznego znaku" przypominającego o krzywdzie wypędzeń ...
        zapisały w umowie koalicyjnej z listopada 2005 r. partie tworzące
        rząd Angeli Merkel CDU/CSU i SPD....
        ....
        ....Bundestag utrzymał na poziomie 13,9 mln euro podwyższone
        w ubiegłym roku o 1 mln euro dotacje na działalność kulturalną
        niemieckich ziomkostw...

JAK WIDAĆ PISANIE HISTORII NA NOWO
        POCHŁANIA CORAZ WIĘKSZE SUMY :)
        • ichklaus polskie samosprawdzajace sie proroctwo... 10.11.06, 23:29
          gnidaztefauenu napisał:
          > JAK WIDAĆ PISANIE HISTORII NA NOWO
          > POCHŁANIA CORAZ WIĘKSZE SUMY :)

jaka historia na nowo. mozesz mi to wytlumaczyc?

ps.
          1) Polska wypedzila ok 13 milionow mieszkancow Ostdeutschland, ktorzy (jezeli
          nie zgineli w efekcie wypedzen) wyladowali gdzies w Niemczech.
          2) i teraz przychodza "inteligentni polacy" i zadaja od Niemiec uznania przez
          Polakow wypedzonych za zbrodniarzy! unverschämt!

• donald-nieudacznik Re: A ile na pamięć o 6 mln zamordowanych Polaków 11.11.06, 00:01
            > Steinbach .... przyznała, że realizacja placówki poświęconej problematyce > >
            > wypędzeń jest zadaniem rządu...
            > ....
            > Powstanie "widocznego znaku" przypominającego o krzywdzie wypędzeń ...
            > zapisały w umowie koalicyjnej z listopada 2005 r. partie tworzące
            > rząd Angeli Merkel CDU/CSU i SPD....
            > ....
            > ....Bundestag utrzymał na poziomie 13,9 mln euro podwyższone
            > w ubiegłym roku o 1 mln euro dotacje na działalność kulturalną
            > niemieckich ziomkostw...
            >
            > JAK WIDAĆ PISANIE HISTORII NA NOWO
            > POCHŁANIA CORAZ WIĘKSZE SUMY :)

ichklaus napisał:
            ......
            > 1) Polska wypedzila ok 13 milionow mieszkancow Ostdeutschland,
            .....

he he he !!!
            po wojnie mówili o 4 milionach przesiedlonych
            z Polski na mocy Ukladu Poczdamskiego
            potem było 7 mln a teraz 13 mln !!!!!!!!!!

jak widać przepędzeni nie marnują czasu
            i rozmnażaja się jak króliki :)
            zapewne aby uzyskać jak największe
            odszkodowanie !
            • ichklaus 11,12,13- to w sumie niewazne... 11.11.06, 00:05
              Wszechpolacy, tacy jak ty, szukaja najpierw wykalaczek u innych by ukryc wlasne
              belki- a te, mowie wam, nie sa niewielkie.
    • borat11 Re: Bundestag dał 1 mln euro na upamiętnienie wys 10.11.06, 17:34
      no ilu ???
      Czekam na konkretne cyfry?
    • przemek05 Re: nikt tego nie neguje... 10.11.06, 17:56
      ...ze wsrod przymusowo wysiedlonych byli zbrodniarze wojenni. Nalezalo ich
      wylapac i przykladnie ukarac. Czy wysiedlenie jest odpowiednia kara? Nie, bo
      wsrod wysiedlonych byli tez ludzie niewinni, ktorzy nazizmu nie popierali, byly
      tez dzieci. Odpowiedzialnosc zbiorowa nie ma nic wspolnego ze sprawiedliwoscia,
      stosowali te zasade nazisci, rozstrzeliwujac cywilnych zakladnikow w odwecie za
      akcje partyzantow. Generalnie czystki etniczne nie sa droga do rozwiazywania
      problemow politycznych, powinnismy sie tego raz na zawsze nauczyc. Jesli
      wystawa te prawde przekazuje, to niech krazy po niemieckich miastach, sam bym
      ja chetnie obejrzal.
      • andre_kuba Wystawe widzialem , i nie ma na co sie obrazac !! 10.11.06, 18:10
        wystawa , to byl i jest swietny pomysl na pokazanie co to znaczy Dyktatura, wiec
        , zeby polskie wladze chcialy uczestniczyc w tworzeniu tej wystawy , byl by to
        najlepszy pomysl do prawdziwego pojednania a przdewszystkim do zrozumienia
        drugiej strony!
        • toberson Re:Narod Polski musi przedstawic rachunek za2WS!!! 10.11.06, 19:02
          Niech szkopy placa odszkodowanie Polsce za straty poniesione w czasie 2WS!!!
          • ichklaus Re:Narod Polski musi przedstawic rachunek za2WS!! 10.11.06, 19:03
            ale z rabatem za becka i rydza-smiglego!
            :)
      • wj1980x Re: nikt tego nie neguje... 10.11.06, 19:51
        "Nie, bo
        wsrod wysiedlonych byli tez ludzie niewinni, ktorzy nazizmu nie popierali, "

W 1947 roku 55% ankietowanych Niemców popierało nazizm.
        • ichklaus do wj1980x 10.11.06, 20:14
          wj1980x napisał:
          > W 1947 roku 55% ankietowanych Niemców popierało nazizm.

poprosze o szczegoly
          • kvakva Re: do wj1980x 11.11.06, 01:38
            Polacy do tej pory chcą mieć wszystko za frajer... Rozumiem, że wzdychają do komuny.
    • rolf5 Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 18:13
      nie dla katów.
      Z tego co sobie przypominam.
      To ten naród "miłujący pokój", na naszej zachodniej granicy stosował
      odpowiedzialność zbiorową.
      Więc, niech przestaną piepszyć o wypędzeniu.
      To dzięki ich czynom zostali przependzeni.
      A pieniądze powinny byc rozdysponowane dla "ofiar", a nie "katów".
      We wszystkich państwach, których dosięgnął kataklizm IIWŚ.
      Przez ich butę, skłonnośc do miszczenia, barbarzyństwa i znęcania się nad ofiarami.
      cześć.
      • ichklaus Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 18:14
        oj ty piedny zakomleksiony i zasciankowy polaczku. zal mi ciebie
        • rolf5 Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 18:25
          ichklaus napisał:

> oj ty piedny zakomleksiony i zasciankowy polaczku. zal mi ciebie
          Wolę być Polakiem, niż piepszonym niemieckim faszystą.
          W końcu zawsze niemiaszki dostawały po "zatym łbie".
          Wygrywały bitwy, a przegrywali wojny.
          Odwrotnie niż Polacy.
          cześc.
          • ichklaus Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 18:29
            ciekawe, ciekawe...
            moze mi powiesz jaka ta wojne Polacy wygrali?
            • talos13 Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 21:26
              grunwald baranie zapomniales to poczytaj historii
              • ichklaus Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 21:32
                grunwald..., grunwald... aaa... teraz wiem... myslisz o tannenberg!! ale czy
                na pewno?... sprawdz jeszcze raz.
                • talos13 Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 21:36
                  nie ale 1410
                • talos13 Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 21:38
                  i wyobraz sobie ze ja jestem grekiem
      • wiktoriaka Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 18:53
        A pieniądze powinny byc rozdysponowane dla "ofiar", a nie "katów".
        > We wszystkich państwach, których dosięgnął kataklizm IIWŚ.
        > Przez ich butę, skłonnośc do miszczenia, barbarzyństwa i znęcania się nad ofiar
        > ami.
        > cześć.

I ofiary i kaci już leżą w grobach z przyczyn naturalnych. Wystawa mogłaby być
        przestrogą przed takimi czystkami. Niestety nie potrafimy zrozumieć, że wojna
        skończyła sie ponad 60 lat temu.
        • andre_kuba Re: Bundestag 1 mln euro dlla ofiar..... 10.11.06, 19:11
          najwyzszy czys , zeby Polska wziela sie bardziej kreatywna w pokazaniu tej
          wystawy, widzialemja,jest naprawdeinteresujaca, pokazane w niej jest tragedja
          nie tylko niemcow ,polakow tam jest pokazana tragedja wielu innych narodow w
          europie, a swojo drogo , dlaczego Polsaka nie chce dochodzic praw od rosjanow ,
          anglikow amerykanowi francuzow , toc to oni tak zarzydzili , ze podzielili
          europe na wschod i zachod, pytanie dlaczego polacycichosiedzo w tej sprawie
          awinnych mniej waznych jak wystawa Ericki tak sie unosi??
    • rosjanki Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 19:34
      Polska musi narescie przyznac, ze polske wladze komunistyczne popelnily wtedy
      przestepstwo przymusowo przesiedlajac ludnosc niemiecka, ze to bylo
      instrumentem polityki nacisku poslkiego rezimu komunistycznego, ktory chowal
      sie za plecami stalinowskiego rezimu w ZSRR. Malo tego, wspolczesna niezalezna
      i demokratyczna Polska musi przyznac, ze odzyskanie ziem niemieckich po II
      wojnie swiatowej tez bylo przestepstwem popelnionym stalinowskim ZSRR razem z
      polskim rezimem komunistycznym wobec zwykych ludzi narodowosci niemieckiej. Z
      tego punktu widzenia trzeba wrocic Niemcom ziemie odebrane im przez przestepcze
      rezimy komunistyczne w Polsce i w ZSRR. Nie wypada demokratycznej i niezaleznej
      Polsce nadal udawac ze ziemie odebrane Niemcom pod przymusem komunistycznym
      naleza do Polski. Trzeba te tereny wrocic ich prawdziwym wlascicielom z
      Niemiec. To napewno posluzy dalszemu rozwinieciu przyjazni niezaleznej i
      demokratycznej Polski z Niemcami, oraz umocni duch pojednania w jednej Europie.
      • wiktoriaka Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 19:39
        rosjanki napisał:
        Polsce nadal udawac ze ziemie odebrane Niemcom pod przymusem komunistycznym
        > naleza do Polski. Trzeba te tereny wrocic ich prawdziwym wlascicielom z
        > Niemiec. To napewno posluzy dalszemu rozwinieciu przyjazni niezaleznej i
        > demokratycznej Polski z Niemcami, oraz umocni duch pojednania w jednej Europie.

Daj spokój, sprytniejszych prowokatorów tu widziałam.
        • rosjanki Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 19:56
          wiktoriaka napisała:

> rosjanki napisał:
          > Polsce nadal udawac ze ziemie odebrane Niemcom pod przymusem komunistycznym
          > > naleza do Polski. Trzeba te tereny wrocic ich prawdziwym wlascicielom z
          > > Niemiec. To napewno posluzy dalszemu rozwinieciu przyjazni niezaleznej i
          > > demokratycznej Polski z Niemcami, oraz umocni duch pojednania w jednej Eu
          > ropie.
          >
          > Daj spokój, sprytniejszych prowokatorów tu widziałam.

-------------------------

Nie jest to prowokacja. To jest prawda. Stalin odebral Niemcom ich ziemie i
          oddal swoim polskim wasalom. A polscy komunisci wygnali Niemcow z ich ziemi.
          Czy to nie jest prawda?
          • wiktoriaka Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:11
            rosjanki napisał:

Nie jest to prowokacja. To jest prawda. Stalin odebral Niemcom ich ziemie i
            > oddal swoim polskim wasalom. A polscy komunisci wygnali Niemcow z ich ziemi.
            > Czy to nie jest prawda?

Moi dziadkowie mieli w Warszawie dom i sklep. Niemcy wywieźli dziadka do Dachau,
            babkę i moją matkę (miała 17 lat) do Oświęcimia. Dziadkowie nie przeżyli, matka
            przeżyła jeszcze tzw. marsz śmierci do Bergen -Belsen. Z domu i ze sklepu Niemcy
            zrabowali i wywieźli co się dało, a budynki spalili. Jak myślisz, powinnam teraz
            domagać się zwrotu zrabowanego majątku?
            Ja myślę, że wszyscy powinniśmy zdać sobie sprawę, że minęło 60 lat od wojny,
            należy dać sobie spokój z odszkodowaniami, majątkami,bo to się nigdy nie
            skończy. Może czas zacząć nowy rozdział w przyjaźni i życzliwości wzajemnej.
            • rosjanki Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:17
              Ze swego punktu widzenia niewatpliwie masz racje, ale prawda zawsze jest gdzies
              posrodku. Moze masz racje i w tym, ze nalezy skonczyc z rosliczeniami. Rosja
              np. juz dawno skonczyla z rozliczeniami w stosunku do Niemiec i do Polski.
              Dlaczego Polska tak dlugo robi swoje wybryki rozliczeniowe?
              • wiktoriaka Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:38
                rosjanki napisał: Dlaczego Polska tak dlugo robi swoje wybryki rozliczeniowe?

Ja myślę, że do rozliczeń powracają stale politycy, którzy podgrzewają nastroje
                i chcą na tej fali rozliczeniowej wygrywać wybory. Politycy po obu stronach
                granicy, z jednej strony pani Steinbach, z drugiej Giertych i spółka. Zwykli
                ludzie mają już tego dość, ale oni nie krzyczą i nie wymachują flagami. Ja znam
                sporo Niemców (przyjeżdżają do instytutu w którym pracuję) i są to sympatyczni i
                mili ludzie. Moja matka jeszcze żyje, przez wiele lat nie chciała nawet słuchać
                niemieckiego języka, ale nawet ona przyznaje już, że obecni Niemcy nie są
                niczemu winni, nie mogą odpowiadać za swoich dziadków. Właśnie dlatego uważam,
                że należy wreszcie skończyć z wzajemnymi wiecznymi pretensjami i zacząć żyć w
                przyjaźni.
                • ichklaus Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:46
                  masz racje. szczegolne wazne bylo upotwierdzenie wspolnej granicy.

ale to nie legitymuje potwierdzenia bezprawnych wypedzen ludnosci cywilnej
                  przez Polske! Dlatego w demokratycznej europie przy akceptacji istniejacych
                  granic nalezy respektowac prawa czlowieka. a jednym z takich praw jest prawo do
                  wlasnosci!!!

ps:
                  wyobraz sobie, ze podczas zaborow zrobionoby czysteke etniczna ludnosci
                  polskiej. MOZESZ TO SOBIE WYOBRAZIC?°!!!!

- a dlaczego nie zrobiono?!!! moze normy moralne i demokratyczne byly wtedy
                  duzo wyzsze niz w obecnej Polsce? albo? nie wiem... Ale bardzo interesowalaby
                  mnie odpowiedz na to nieproste pytanie.
                  • andre_kuba Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:52
                    ichklaus ,mysle, ze ty cos mylisz, jakiej ty demokokracji zadasz , bo ciebie nie
                    moge zrozumiec ,serio naprawde nie moge,wytlumaczmi gdzie ja sie zgobilem ,bo
                    twoje jakies przemyslenia ,nie trzymaja sie kupy , pisalem ci leci wlasnie
                    bardzointeresujacy program na 3 SAT ,obejrzyj go ,temat Slask wczoraj i dzisiaj
                    • ichklaus Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 21:00
                      andre_kuba napisał:

> ichklaus ,mysle, ze ty cos mylisz, jakiej ty demokokracji zadasz , bo ciebie
                      > nie moge zrozumiec

wiem, ze czasami ogladasz 3 SAT. Ich chwala tobie za ogladanie tego tak bardzo
                      informatywnego sendra. Jest duzo lepszy niz TRWAM. a i mam nadzieje, ze tego
                      drugiego nie ogladasz.

dalej piszesz:
                      > serio naprawde nie moge,wytlumaczmi gdzie ja sie zgobilem ,bo
                      > twoje jakies przemyslenia ,nie trzymaja sie kupy...

nie wiem o co tobie chodzi, ale jako niepolak polecalbym szukanie tam, gdzie
                      sie "zgobiles": np. w szlole podstawowej. Zycze w kazdym badz razie "viel
                      Erfolg"

ps:
                      Glück Auf!

pisalem ci leci wlasnie
                      > bardzointeresujacy program na 3 SAT ,obejrzyj go ,temat Slask wczoraj i
                      dzisiaj
                      • andre_kuba Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 21:08
                        mnieszkam w berlinie , pochodze z polskiej -francuskiej rodziny ,
                        zydowsko-katolickiej ,jestem lekarzem ortopedji moze nawet byles miojm
                        pacjentem,urodzilem sie w Paryzu , to teraz powinna cie ku..cazrzerac
                        ,najgorsza mieszanka jkomoze byc do przelkniecia dla zazenowanego goscia , co
                        do tv trwan , nie mnialem jeszcze okazji obejrzec, jej , a szkoda ,moze bymsie
                        czegos nauczyl
                        • ichklaus Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 21:13
                          naucz sie przede wszystkim twojego ojczystego. moze bedziesz mial wiecej
                          pacjentow.

ps.
                          Na twoim miejscu bylbym ostrozny z publikowaniem swojego zyciorysu w
                          internecie.
                          • andre_kuba Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 21:16
                            dziekuje ci za porade , ale wydaje mi sie, ze zyje w kraju demokracji ,i nikt mi
                            nie zapuka do drzwi, tylko dlatego, ze pisze (slabo ) po polsku , ale pisze
                            lepiej po francusku i nawet po niemniecku,choc w kraju demokracji wszystko jest
                            mozliwe wiesz cos na ten temat sam (NPD)
                            • ichklaus Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 21:30
                              masz racje. dlatego napisalem tobie to:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=51933607&a=51950393
                • rosjanki Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 21:06
                  wiktoriaka napisała:

> rosjanki napisał: Dlaczego Polska tak dlugo robi swoje wybryki rozliczeniowe?
                  >
                  > Ja myślę, że do rozliczeń powracają stale politycy, którzy podgrzewają
                  nastroje
                  > i chcą na tej fali rozliczeniowej wygrywać wybory. Politycy po obu stronach
                  > granicy, z jednej strony pani Steinbach, z drugiej Giertych i spółka. Zwykli
                  > ludzie mają już tego dość, ale oni nie krzyczą i nie wymachują flagami. Ja
                  znam
                  > sporo Niemców (przyjeżdżają do instytutu w którym pracuję) i są to
                  sympatyczni
                  > i
                  > mili ludzie. Moja matka jeszcze żyje, przez wiele lat nie chciała nawet
                  słuchać
                  > niemieckiego języka, ale nawet ona przyznaje już, że obecni Niemcy nie są
                  > niczemu winni, nie mogą odpowiadać za swoich dziadków. Właśnie dlatego uważam,
                  > że należy wreszcie skończyć z wzajemnymi wiecznymi pretensjami i zacząć żyć w
                  > przyjaźni.
                  ----------------
                  Masz racje.
              • aramba Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 23:23
                Prawda lezy tam gdzie lezy a nie po zadnym "srodku" i juz spadaj stad.
            • ichklaus PaNSTWO PRAWa! 10.11.06, 20:24
              wiktoriaka napisała:
              > Z domu i ze sklepu Niemcy zrabowali i wywieźli co się dało, a budynki
              > spalili. Jak myślisz, powinnam tera z domagać się zwrotu zrabowanego majątku?

jasne ze powinnas!!! najwyzszy czas! znajac polskie sprawiedliwe prawo
              wnioskuje, ze nawet jezeli budynek zostal zbuzony posiadasz nadal dzialke, z
              ktora jako wlasciciel mozesz robic co chcesz, bo przeciez po 1945 Niemcow w
              warszawie juz nie bylo.
              ps.
              napisz co tobie (twojej rodzinie) zrabowano? jezeli masz dowody na otwierdzenie
              swojej wlasnosci polecam od razu droge do sadu!

> Ja myślę, że wszyscy powinniśmy zdać sobie sprawę, że minęło 60 lat od wojny,
              > należy dać sobie spokój z odszkodowaniami, majątkami,bo to się nigdy nie
              > skończy. Może czas zacząć nowy rozdział w przyjaźni i życzliwości wzajemnej.

skonczy sie skonczy! przeciez nie chcesz pozbawiac ludzi praw do demokracji. a
              jednym z takich praw jest prawo do wlasnosci.

Daj ludziom skrazyc, a sadom rozstrzygac!!! od tego w koncu sa!!!

INNEGO ROZWIAZANIA W PANSTWIE PRAWA NIESTETY NIE MA!!!!!

ps.
              mysle, ze nie masz zadnych ukrytych interesow w tym, by propagowac
              niedemokratyczne rozwiazania...
              • wiktoriaka Re: PaNSTWO PRAWa! 10.11.06, 20:44
                ichklaus napisał: mysle, ze nie masz zadnych ukrytych interesow w tym, by propagowac
                > niedemokratyczne rozwiazania...

A w którym to ja miejscu propaguję niedemokratyczne rozwiązania, możesz mi wskazać?
        • andre_kuba Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:01
          Rosjanka , slonko ty nie moje, czy ty sama spisz ,a moze ci potrzeba kogos do
          lozka,
          jak bedziesz dobrze zapoznan w historji to zwroc uwage na ten fakt , ze ani
          Polska i Niemcy co do podzialu terytorium nie mnieli nic do powiedzenia , fakt,
          a ze to oni z rosjanami zawarli /Ostpakt / i mnieli ochote polske z mapy
          wyczyscic , to juz zapomnialas? albo glupio rzniesz , co do odzyskania przez
          niemcow ziemni straconej po drugiej wojnie , to jednak polacy na tym najwiecej
          stracili, zwroc na to uwage slonko nie moje, a ze kara to w porownaniu toco
          zrobili ????wiesz kogomam na mysli tobyla za mala, nieporownywalnie za mala,
          moje zdanie!
          • rosjanki Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:12
            Ale mimo wszystko niemieccy wysiedleni maja prawo na swoje ziemie ktore im
            odebrano przez polskich i radzieckich komuchow. Polka przeciez nie jest obecnie
            krajem komunistycznym, raczej antykomunistycznym, wiec dlaczego musi obecnie
            uwazac to przestepstwo swoich komunistow za sluszne?
            • andre_kuba Re: Wrocic te tereny ich prawdziwym wlascicielom! 10.11.06, 20:19
              Polska , nie ma nawet prawa oddac tych ziemni wygnanym Niemcom , niby na jakiej
              zasadzie , czy to ty czegos niezauwazylac , ze to Polska stracila 30% swojego
              terytorium , Niech niemcy wynagrodza strate tym pomordowanym podczas wojny ,
              znasz cene , jak to ma wygladac? masz pomysl, bo ja nie mam , polsce ziemni nikt
              nie odda , no bo kto wsz<scy sa bez winny winni sa tylko polacy(komunisci) tylko
              zapomnialas jaki w polsce terror wtedy byl, to w tym czasie w polsce siedzieli
              Rosjanie Stalin ,a nie demokratyczny rzad, a co do zwrotu ziemi, to nie ma
              podstawy prawnej na oddanie jej niemcow, granice zostaly ustalone i na tym musi
              sie skonczyc to, takmysle ,ale terz nie wolno zapomniec o poszkodowanych i
              niewinnych niemcach , ale tojest tylko wewnetrzna sprawa niemniec, ktoimstraty
              wynagrodzi , tak mysle !
              • ichklaus masz racje! 10.11.06, 20:27
                - polscy komunisci to oczywiscie nie Polacy!!!!

ps:
                zapominasz, ze wypedzenia Niemcow planowane byly przez Polakow na dlugo przed
                Hitlerem!!!
                • andre_kuba Re: masz racje! 10.11.06, 20:33
                  leci teraz na 3sat bardzo interesujacy program o ofiarach niemieckich i polskich
                  podczas wojny,
                  a po drugie ktodal prawo niemcom przekroczyc Polsko granice i wymordowac pare
                  milionow ludzi , odpowiedz mi na te pytanie , kto?
                  • ichklaus Re: masz racje! 10.11.06, 20:36
                    czyzby Polska w okresie 1919-1939 byla swieta i nie dala NIGDY NIKOMU
                    najmniejszego powodu, nawet tak malego, jak ADLER-DANIA?

• andre_kuba Re: masz racje! 10.11.06, 20:42
                      jakos do tej pory nic na ten temat nie slyszalem, zeby Polska w tym okresie
                      jakos wojne prowadzila,ale wiem ze do tego czasu 1919 byla jakas wojna z
                      udzialem niemcow, albo historia klamnie , cos o powodach tez nie slyszalem ,
                      znam jeden powod Polacy zaufali niemcom , podpisali z nimi pakt o dobrym
                      sasiedztwie , ale zo Niemcy jak zwykle cos Spie..li , czy cos zle
                      powiedzialem ? popraw mnie !!
                      • ichklaus okres 1919-1939 10.11.06, 20:49
                        andre_kuba napisał:
                        > jakos do tej pory nic na ten temat nie slyszalem, zeby Polska w tym okresie
                        > jakos wojne prowadzila...

czy ty sobie kpisz, czy ty naprawde jestes tak ograniczony?
                        • andre_kuba Re: okres 1919-1939 10.11.06, 20:55
                          no wlasniemoze czegos nie wiem , w tym momencie szukalem w internecie i jakos
                          nic nie znalazlem ,nawet na niemnieckich portalach!!
                          masz okazje powiedziec cos madrego czekam !!
                          • ichklaus Re: okres 1919-1939 10.11.06, 21:01
                            "ojcze nasz" tez szukasz w internecie?
                            podobnie jak 2+2?
                            • andre_kuba Re: okres 1919-1939 10.11.06, 21:03
                              mniales okazje mnie troche doksztalcic straciles szanse byc wiarygodnym !
                              • ichklaus Re: okres 1919-1939 10.11.06, 21:08
                                widzac twoje duze braki, nie stac mnie w tej sytuacji na dzialanosc
                                typu "ehrenamtlich".

sorry.....
                        • talos13 Re: okres 1919-1939 10.11.06, 21:30
                          nie dziwie sie nie wiesz gdzie nalezysz nawet niemcy prawdziwi cie nie
                          toleruja
                          • ichklaus Re: okres 1919-1939 10.11.06, 21:34
                            talos13 napisał:

> nie dziwie sie nie wiesz gdzie nalezysz nawet niemcy prawdziwi cie nie
                            > toleruja

jak widze,nastepny ograniczony, ktory przedklada szabelke nad argumenty. No ale
                            coz...
                • wiktoriaka Re: masz racje! 10.11.06, 20:54
                  chklaus napisał: zapominasz, ze wypedzenia Niemcow planowane byly przez Polakow
                  na dlugo przed
                  > Hitlerem!!!

Chcesz powiedzieć, że Niemcy wymordowali miliony ludzi w obronie przed tymi
                  planowanymi wypędzeniami?
                  W ten sposób eskaluje się wzajemne żale, urazy i niechęci. Może czas z tym
                  skończyć, bo inaczej jeszcze nasze wnuki będą się wzajemnie nienawidzić, a po co
                  czy nie lepiej żyć w zgodzie?
                  • andre_kuba Re: masz racje! 10.11.06, 20:58
                    masz racje , lepiej zyc w zgodzie , ja mam toszczesciei mnieszkam w Berlinie
                    ,przecudownym miescie ,i mam super znajomych i w mojim gabinecie przyjmuje
                    wszystkich ludzi z calego swiata , i wiem tylko zgoda buduje , a jak slysze o
                    jakich dziwnych roszczeniach ze strony glupkowatych zacofanych niemcach to mnie
                    poprostu szlag trafia ,
                    • wiktoriaka Re: masz racje! 10.11.06, 21:11
                      andre_kuba napisał: jak slysze o
                      > jakich dziwnych roszczeniach ze strony glupkowatych zacofanych niemcach to mnie
                      > poprostu szlag trafia ,

Głupota jest wszędzie i w Polsce i w Niemczech i tę głupotę najbardziej słychać,
                      bo robi dużo hałasu, ale nie wszyscy dajemy się ogłupić i to jest optymistyczne.
                      Pozdrawiam
                    • ichklaus pytanie do andre_kuba (I INNYCH:) 10.11.06, 21:29
                      mysle, ze zrozumiesz:

PRZYKLAD SPECJALNIE DLA CIEBIE:
                      - stosunki polsko-niemieckie obecnie nie naleza do najlepszych (fakt)
                      - ty mieszkasz na terenie Niemiec i
                      - kupiles sobie piekna Jugendstil-wille w Berlinie za ciezko zarobione
                      pieniadze z dodatkiem troche FK (Fremdkapital)
                      - Niemcy napadaja na Polske, bo np. jej statki ochrony nabrzeza ostrzelaly
                      kolejny prom pasazerski
                      - w efekcie:
                      ----> ALTERNATYWA 1: dom zostaje zejety, musisz opuscic twoja wlasnosc:
                      ----> ALTERNATYWA 2: ze strachu opuszczasz swoj dom. Wracasz po 2 miesiacach i
                      stwierdzasz, ze klucz juz nie pasuje, a w domu mieszka juz niemiecka rodzina.
                      zrezygnowany opuszczasz swoja wlasnosc.

CO ROBISZ?

ps: zauwaz, ze granica w tym przypadku nie gra zadnej roli! (i nie powinna).
                      Problem NIE JEST natury politycznej (a przynajmniej nie powinien byc)

andre_kuba napisał:
                      > masz racje , lepiej zyc w zgodzie , ja mam toszczesciei mnieszkam w Berlinie
                      > ,przecudownym miescie ,i mam super znajomych i w mojim gabinecie przyjmuje
                      > wszystkich ludzi z calego swiata , i wiem tylko zgoda buduje , a jak slysze o
                      > jakich dziwnych roszczeniach ze strony glupkowatych zacofanych niemcach to
                      mnie
                      > poprostu szlag trafia
                      • andre_kuba Re: pytanie do andre_kuba (I INNYCH:) 10.11.06, 21:35
                        mam zaczac od faktow , czy zakonczyc , na pierwszym kongresie NPD w Berlinie ,
                        od czego zaczac?? podpowiedz mi , amoze zaczac od tega dlaczego prwdopodobnie
                        twoji ziomkowie weszli na teran Polski i zabili , rabowali ,grabowali, itp.
                        odpowiedz miod czego mam zaczac,
                        a najlepiej zaczac od milej rozmowy co zrobic , zeby stosunki polsko-niemnieckie
                        polepszyc, i zeby nigdy do glosu (pomimo demokracji)nie dopuszczac oszolomow o
                        podobnych roszczeniach po obu stronach!
                        • ichklaus kuba widocznie nie rozumie... schade... 10.11.06, 21:44
                          widze, ze nie zrozumiales!!! albo?
                          piszesz cos o NPD, nie odpowiadajac ani jednym slowem na moje pytanie. Jezeli
                          problemu nie zrozumiales, moge to tobie opisac po niemiecku (kostenpflichtig).

piszesz cos o jakims pojednaniu, ktorego idei widocznie jeszcze nie
                          zrozumiales. ´tak wiec...

wiec jeszcze raz, zum mitdenken:
                          1) nabyles wlasnosc (niezaleznie od granic - ktorych tutaj nikt nie chce
                          negowac!)
                          2) odebrano ja tobie (patrz Alt. 1 i Alt 2)
                          3) PYTANIE: co zrobic?

• rosjanki Re: kuba widocznie nie rozumie... schade... 10.11.06, 21:46
                            A przeciez pisal, ze dobrze zna j. francuski.
                          • andre_kuba Re: kuba widocznie nie rozumie... schade... 10.11.06, 21:52
                            zgodnie z prawem ,masz racje ,gdyby to do tyczylo dzisiajszych czasow , amy
                            rozmawiamy oczasach wiesz jakich, zbrodni gwaltu i //// LUdobujstwa ///jakiego
                            sie (twoj narod) jakis czas temu popelnil , i ponniusl tego konsenkwecje,
                            odpowiadam ci na te pytanie!
                            inna odpowiedz mi jakos nie przychodzi doglowy !
                            • ichklaus Re: kuba widocznie nie rozumie... schade... 10.11.06, 22:03
                              bzdura!!! jakasz sie i zaczynasz wymyslac argumenty jak gomulka!
                              poczytaj moje nowsze posty.

dam, tobie spokoj do jutra. przygotuj sie. poczytaj moze troche, bo dzisiaj
                              pachniesz troche rydzykiem...
                  • ichklaus Re: masz racje! 10.11.06, 21:06
                    wiktoriaka napisała:
                    > Chcesz powiedzieć, że Niemcy wymordowali miliony ludzi w obronie przed tymi
                    > planowanymi wypędzeniami?

czy ja w ktoryms miejscu mowilem o mordzie z tego powodu?

ps: czyzbys popierala planowanie tych wypedzen przez Polakow?

ps2.
                    na twoim miejscu przeczytalbym jeszcze raz twoj post, bo zalatuje popieraniem
                    propagandy i polskiej agresji na inne panstwa w 20-leciu miedzywojennym.

• andre_kuba Re: masz racje! 10.11.06, 21:13
                      w okresie miedzywojennym, polskaod prawie od 160lat odzyskala niepodleglosc ,a
                      ktojej kaganiec i kajdanki zamocowal,no kto , Rosja ;Niemcy i Austro-wegry , to
                      jak ci ludzie mnieli reagowac,odpowiedz mi na to pytanie ,kraj sam a wkolo
                      niego tylko wrogowie , ktorzy nie przestali planowac jak jej sie pozbyc, plan
                      /Ostpakt/
                      cos przeoczylem??
                      • ichklaus Re: masz racje! 10.11.06, 21:35
                        czy to wlasnie nie Niemcy Polsce niepodleglosc podarowaly?... albo cos tu
                        myle...?
                        :)
                    • wiktoriaka Re: masz racje! 10.11.06, 21:20
                      chklaus napisał: czyzbys popierala planowanie tych wypedzen przez Polakow?

Co za bzdury, nie było żadnych planów wypędzeń, być może jacyś nacjonaliści o
                      czymś takim pisali, ale żadnych takich planów państwa polskiego nie było.

na twoim miejscu przeczytalbym jeszcze raz twoj post, bo zalatuje popieraniem
                      > propagandy i polskiej agresji na inne panstwa w 20-leciu miedzywojennym.

Może mnie oświecisz o jakiej polskiej agresji w 20-to leciu międzywojennym
                      mówisz? Czyżby Polska napadła na jakieś państwo, mordowała jego obywateli,
                      robiła łapanki na ludzi na ulicach i wywoziła jako niewolników do przymusowej
                      pracy? Nie wiem o czym mówisz, podaj jkieś przykłady tej agresji polskiej.
                      • andre_kuba Re: masz racje! 10.11.06, 21:26
                        no wlasnie , jemu jakies fakty sie pomylily , alemysle, ze jest owiele
                        wazniejszy problem ,co zrobic , zeby stosunki Polsko_Niemieckie polepszyc , a
                        przynajmniej nie poglebiac nienawisci!
                        a w Berlinie juto ma sieodbyc pierwszy kongres nazistowski, i to calkiem
                        legalnie , co NPD jest z tego dumny kongres nazistow w stolicy Niemniec , to
                        jest dopiero straszne!
                        • rosjanki Re: masz racje! 10.11.06, 21:33
                          andre_kuba napisał:

> no wlasnie , jemu jakies fakty sie pomylily , alemysle, ze jest owiele
                          > wazniejszy problem ,co zrobic , zeby stosunki Polsko_Niemieckie polepszyc , a
                          > przynajmniej nie poglebiac nienawisci!
                          > a w Berlinie juto ma sieodbyc pierwszy kongres nazistowski, i to calkiem
                          > legalnie , co NPD jest z tego dumny kongres nazistow w stolicy Niemniec , to
                          > jest dopiero straszne!
                          -------------------------
                          Vous avez peur? Pour quoi?

• andre_kuba Re: masz racje! 10.11.06, 21:36
                            ma byc jutro w berlinie
                        • wiktoriaka Re: masz racje! 10.11.06, 21:59
                          andre_kuba napisał: a w Berlinie juto ma sieodbyc pierwszy kongres nazistowski,
                          i to calkiem
                          > legalnie , co NPD jest z tego dumny kongres nazistow w stolicy Niemniec , to
                          > jest dopiero straszne!

Ja myślę, że to jest margines. Niemców tak kiedyś doświadczyła ich własna
                          głupota, że teraz nie dopuszczą, żeby naziści mieli jakiś realny wpływ na ich
                          politykę, taką mam nadzieję. W Polsce też nie brakuje różnych nawiedzonych
                          narodowców (LPR), ale mają śladowe poparcie. Myślę, że to wszystko się uspokoi,
                          w końcu jaki to ma sens? I my i Niemcy jesteśmy w uni, handlujemy ze sobą,
                          współpracujemy w wielu miejscach. W końcu naziole się wykrzyczą, nie dajmy się
                          wpędzić w jakieś nienawiści.
                • talos13 Re: masz racje! 10.11.06, 21:29
                  ty musisz byc jakis folksdojcz
                  • ichklaus moze tak, moze nie... 10.11.06, 21:46
                    talos13 napisał:
                    > ty musisz byc jakis folksdojcz

tylko, ze nie wiem, co to znaczy. Co to jest, ten "folksdeutsch"?
                    • ichklaus VoLKsDeUTSCH!!! 10.11.06, 21:59
                      czy "Folksdojczem" jest np. taki ###andre_kuba###, ktory mieszka jako Polak w
                      Berlinie i "wykupuje Niemcy [:)))]". Jako Polak kupil juz w Berlinie pare
                      domow, ktore w czesci sam zamieszkuje i w czesci wynajmuje...

jego prawo!!! jego pieniadze!!! (ps. tak to juz jest w panstwie prawa)

i nawet, jezeli system sie zmieni. Nikt nie jest w stanie mu tej wlasnosci
                      odebrac!!! (i ON jej tez przeciez nie chce sie pozbyc, kiedy cale zycie na ta
                      swoja wlasnosc pracowal). I nawet wtedy, kiedy Berlin stanie sie czescia
                      Holandii lub Polski!!!(niezaleznie od tego, w wfekcie czego) jego prawo do
                      wlasnosci pozostanie nietkniete!

MYSLE, ze przynajmniej teraz niektorzy Polacy cos zrozumieli....
                      mam przynajmniej taka nadzieje...

• ichklaus Re: VoLKsDeUTSCH!!! 10.11.06, 22:06
                        nie rozumiem, dlaczego pierwsza "prawna" i 4-ta rzeczpospolita jest w stanie
                        zapewnic jedynie bezprawie...
                      • wiktoriaka Re: VoLKsDeUTSCH!!! 10.11.06, 22:29
                        ichklaus napisał:

MYSLE, ze przynajmniej teraz niektorzy Polacy cos zrozumieli....
                        > mam przynajmniej taka nadzieje...
                        >

Powiedz mi co Niemcy z tego wszystkiego zrozumieli. Z tego co tu dziś napisałeś
                        widzę, że dla Ciebie prawo własności jest święte, świętsze nawet niż życie. My
                        mówimy o milionach ofiar, a Ty o majątkach, my mówimy, że trzeba skończyć
                        wreszcie z rozliczeniami i zacząć żyć w przyjaxni, a TY mówisz o sądach. Powiedz
                        co Ty z tego zrozumiałeś.
                        • ichklaus Re: VoLKsDeUTSCH!!! 10.11.06, 22:35
                          - czy to sie wzajemnie wyklucza?
                          - co znaczy "my-wy"? czyzby znowu ktos zamierzal operowac pojeciami, ktore nie
                          istnieja: jak np zbiorowa odpowiedzialnosc?

zum Abschluß:
                          poczytaj jeszcze raz moje posty z dzisiaj, zastanow sie troszeczke i przespij
                          sie nad tym. Jesli nie jestes polska nacjonalistka istnieje nadzieja, ze cos z
                          tego zrozumisz i ze pojutrze np. mozemy ponownie podjac ta dyskusje.
                        • ichklaus do wiktoriaka 10.11.06, 22:47
                          wiktoriaka odpowiedziala na moje pytanie jak zwylke pytaniem. czyzby brakowalo
                          jej znowu argumentow?

• wiktoriaka Re: do wiktoriaka 10.11.06, 22:54
                            ichklaus napisał:

> wiktoriaka odpowiedziala na moje pytanie jak zwylke pytaniem. czyzby brakowalo
                            > jej znowu argumentow?

Nie zadałes mi żadnego pytania. Swoją drogą, TY nie odpowiedziałeż na żadne, nie
                            tylko moje, ale nikogo innego. Może Ty też postaraj się wszystko przemyśleć.
                            Pogadamy innym razem, jestem już strasznie śpiąca, miałam dzisiaj dużo pracy.
                            Dobranoc.
                        • ichklaus Das TeTAMENT (czyli stawka świętsza niż życie:) 10.11.06, 23:06
                          wiktoriaka napisała:
                          > widzę, że dla Ciebie prawo własności jest święte, świętsze nawet niż życie.

a nie jest tak?! czyzbys nie miala w rodzinie zadnej osoby "zainteresowanej"
                          wlasnoscia "pewnych dobr" (i do tego niezaleznie od istniejacych granic?)

wlasnosc pozostanie wlasnoscia, a i testament jest papierkiem majacym znaczenie
                          ponadnarodowe, albo? tak, jak ty cieszys sie z domu zmarlej ciotki w Londynie,
                          tak samo cieszy sie jakis Niemiec z pozostawionego w spadku domu np. w Breslau
    • t324911 To niewiele na jednego wypedzonego . 10.11.06, 22:06
    • banme1 ich wystepki nie usprawiedliwiaja polskich morders 11.11.06, 00:08
      ale to nie oni zebraja , tylko WY. i dlatego jestescie pogardy tylko warci.
      Dumny zebrak ? hehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka