navaira 10.11.06, 18:13 W następnej kolejności cała Polska czeka na pomnik Hitlera. Panowie pOsły, do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fmichus Giertych marnym uczniem Dmowskiego 10.11.06, 18:14 Romek Dmowski dostaje szału widząc miernote intelektualną Romka Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_48 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:16 Dla Ciebie najpewniej odpowiedni byłby pomnik Trockiego lub Stalina? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-mix-kolanko Będzie co obalać 10.11.06, 18:23 Jak Dmowski jest twórcą patriotyzmu to Żeligowski jest prekursowem integracji europejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:23 navaira napisał: > W następnej kolejności cała Polska czeka na pomnik Hitlera. Panowie pOsły, do > dzieła! alez bez przesady, skad Ty bierzesz te Twoje porownania? Od Tuska? na pewno wiele miast i miasteczek w calej Polsce czeka na pomnik Dmowskiego i miejmy nadzieje ze sie doczekaja. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:26 > na pewno wiele miast i miasteczek w calej Polsce czeka na pomnik Dmowskiego i > miejmy nadzieje ze sie doczekaja. :)))))))))))))))))))))) Echhh lewica z lewicowca zawsze wyjdzie... Pomnikomania jak za starych dobrych dla lewicy czasów - "pomnik wdzięczności" w kazdym przysiółku. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:44 pies_na_lewizne napisał: > navaira napisał: > > > W następnej kolejności cała Polska czeka na pomnik Hitlera. Panowie pOsły > , do > > dzieła! > > alez bez przesady, skad Ty bierzesz te Twoje porownania? Od Tuska? jeśli już, to z sympatii do jego dziadka..;) Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 19:24 Z pewnością czekają też na możliwość rozpoczęcia wybijania wszystkich ludzi podejrzanych o żydowskie pochodzenie. Prawicowcy to idioci, co do jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:25 Prędzej czy później skończy jak Feliks. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:29 " w służbie narodu " ? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:32 Dmowski na pomnik zaslużyl za to co zrobil dla kraju, a jego poglądy i, sympatie i antypatie nie mają nic do rzeczy. Protesty przeciw temu pomnikowi są kuriozalne. Co by powiedzial Pan Edelman, gdyby np feministki zaprotestowaly przeciw nadawaniu niektórym obiektom w Izraelu imienia króla Dawida, dlatego, że mial poglądy patriarchalne? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:48 tom1003 napisał: > Dmowski na pomnik zaslużyl za to co zrobil dla kraju, a mianowicie, co takiego zrobił dla kraju... jedyne, co mu się udało to napisać niezłą pracę w sposób rzetelny oceniającą ówczesną sytuację geopolityczną...;P Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:55 co zrobil? trzeba się bylo uczyć w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 19:02 ale mi powiedziałeś...;)))) przecież widać, ze brak Ci jakichkolwiek argumentów, bo tak to chyba nic trudnego dla takiego bestrego wielbiciela Dmowskiego podania trzech przykładów...;P Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Noc kryształową.... 10.11.06, 19:28 To ciekawe, BTW, że mu w rocznicę Kryształowej Nocy pomnik odsłonili :) Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 19:42 kto tu jest wielbicielem Dmowskiego???? Istnieje po prostu coś takiego jak minimalny choćby obiektywizm i rzetelność w ocenach. Jeśli tak ciężko Ci to zrozumieć, to również jestem za pomnikiem dla Jacka Kuronia (za jego dzialaność opozycyjną przed 1989) niezależnie od glupot, jakie popelnili on i jego koledzy z rządu Mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
polihistor panie giertych z kolegami: wstyd! 10.11.06, 18:35 " Żydówka zawsze pozostanie Żydówką, Żyd - Żydem. Mają skórę inną, zapach inny, sieją zepsucie wśród narodów" Roman Dmowski, "Dziedzictwo" Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: panie giertych z kolegami: wstyd! 10.11.06, 21:02 Panie Polihistor - czepiasz sie pan. Dmowski w tym cytacia mial na mysli tylko niejaka Maryje i jej syna Jozuego. Odpowiedz Link Zgłoś
polihistor Re: panie giertych z kolegami: wstyd! 10.11.06, 22:26 mógł mieć na myśli reprezentację kataru w badmingtonie, lecz napisał to, co napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:36 tak się wzruszyłem (że, Onkel Adi tego nie doczekał) Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Organizując nagonkę na Prezydenta Narutowicza... 10.11.06, 18:37 ..."Roman Dmowski dobrze przysłużył się naszej ojczyźnie w chwilach decydujących dla odrodzenia państwa polskiego". Jak wiemy, atmosfera tej nagonki spowodowała ZAMORDOWANIE PREZYDETNA przez członka partii Dmowskiego - Eligiusza Niewiadomskiego, który pewnie też "dobrze przysłużył się naszej ojczyźnie"... Nie sądziłem, że doczekam czasów, gdy w Warszawie będą stawiać pomniki faszystom. Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner Bzdury 10.11.06, 18:43 Nie kwestionuje zaslug Dmowskiego dla niepodleglosci Polski. Ale patriotyzm, ktorego Dmowski nauczyl Polakow, to patriotyzm plemienny i nie nic wspolnego z nowoczesnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Bzdury 10.11.06, 18:46 Nacjonalizm połączony z nienawiścią to wszystkiego, co nie plemennie z patriotyzmem nie ma nic wspólnego. Ten pomnik będzie regularnie oblewany brunatną farba i ozdabiany "hacken keutz'ami". Taką wróżę mu przyszłość. Może do kompletu postawic pomniki Franco i Pinochetowi? Odpowiedz Link Zgłoś
czerny25 niezłe bzdury! 10.11.06, 19:26 ilość głupot na tym forum poraża. Oto okazuje się, że Dmowski zaplanował noc kryształową ba a potem pewnie stworzył getto warszawskie i strzelał do Edelmana. Ludzie opanujcie się,są inne książki niż "Krótki kurs historii WKP(b)" Ale po kolei 1) popełniacie błąd ahistoryczności, oceniając pewne fakty siędząc w ciepłym foteliku przed komputerem. Tymczasem spróbujcie sobie wyobrazić w jakich warunkach działał Dmowski: najpierw zabory, potem okres międzywojenny, gdy cała Europa oszalała. I jak z takiej perspektywy oceniać ludzi którzy żyli w czasach łagrów, obozów, kolonializmu, konfliktów społecznych i narodowych? 2) padają tu też zarzuty o prorosyjskość Dmowskiego. Otóż próbował on iśc drogą Staszica, Druckiego - Lubeckiego i Wielopolskiego, drogą trudną i pełną zakrętów, chodziło tu o poprawę położenia narodu polskiego w zaborze rosyjskim, maksymalnie o autonomię dla Kongresówki, stąd próba legalnej czy półlegalnej działalności politycznej poprzez reprezentację w Dumie - przypominam, że Polacy uczestniczyli w parlamentach Niemiec i Austrii, też państw zaborczych. To może tyle na razie, wszystkim zainteresowanym polecam biografię Dmowskiego autorstwa K. Kawalca, wydaną przez Ossolineum, dobrze napisane i obiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: niezłe bzdury! 10.11.06, 19:30 Zauważ, że nikt nie twierdzi, że Dmowski odpowiada za Kryształową Noc itp. On odpowiada za to, że te zdarzenia ideologicznie popierał. Jeśli chodzi o zasługi, to zdanie mam wyrobione - większe niż Dmowski zasługi miał Przypadek. Paderewski też, z racji występów w Nowym Jorku... ;p Odpowiedz Link Zgłoś
eora Re: niezłe bzdury! 10.11.06, 20:03 > To może tyle na razie, wszystkim zainteresowanym polecam biografię Dmowskiego > autorstwa K. Kawalca, wydaną przez Ossolineum, dobrze napisane i obiektywne. IMHO wystarczy przeczytac "Myśli nowoczesnego Polaka", zeby sie nieomal porzygac pod nawalem wypocin umyslowych tego nacjonalisty. Dziekuje, ale takim idealom pomnikow stawiac nie bede. Te pelne nienawisci wrzaski moherow "zydy, masoni precz" to popluczyny takich ludzi jak Dmowski. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Patron zamordowania Gabriela Narutowicza. 10.11.06, 22:21 Walnie przyczynił się do nacjonalistycznej nagonki, której efektem był ten haniebny mord wykonany przez endecję. Pomnik takiemu to hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 18:51 midwesterner napisał: > Nie kwestionuje zaslug Dmowskiego dla niepodleglosci Polski. Ale patriotyzm, > ktorego Dmowski nauczyl Polakow, to patriotyzm plemienny i nie nic wspolnego z > nowoczesnoscia. Dmowski musiałby się poczuć obrażony Twoim postem, popełnił bowiem dzieło pod tytułem: "Myśli nowoczesnego Polaka"....;) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Bzdury 10.11.06, 19:03 A ja zakwestionuję zasługi Dmowskiego. Podobnie jak zasługi Piłsudskiego. Niepodległość była przede wszystkim dziełem przypadku - równoczesnego upadku wszystkich trzech mocarstw kontrolujących Polskę. O moim spojrzeniu na sprawę pomnika, można przeczytać na moim blogu. Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 19:12 no przestań... Dmowski ma jedynie zasługi w zwalczaniu Rewolucji 1905 r.... ale właściwie to nie wiem, co gorsze - carat czy bolszewicy...;) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Bzdury 10.11.06, 19:15 Chyba jednak carat ;) Gdyby nie Rewolucja to pewnie nadal nie byłoby płatnych urlopów i innych temu podobnych, powstrzymujących wzrost PKB, fanaberii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 19:21 hmm.. trudna sprawa, bo po II woj św. to pogrobowcy Lenina zafundowali nam 40 lat swojego szczęścia...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Bzdury 10.11.06, 19:22 Cena jaką zapłaciliśmy za godne traktowanie ludzi pracy na Zachodzie ;) Tylko czemu my??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 19:31 to cena za bohaterów miary Dmowskiego...;)))... wcześniej Polskę zagracały pomniki Lenina, Stalina i żołnierza Armii Czerwonej, zresztą w czasach pięknego komunizmu, kiedy rzeki miodem i mlekiem płynęły, w Polsce rządziła właśnie czerwona endecja (po pierwsze, była prorosyjska; po drugie. antyżydowska...;)) Odpowiedz Link Zgłoś
jenna.jameson Re: Bzdury 11.11.06, 10:06 Po Twoim poście widać, że Twój blog to pewnie zlepek prowokacji i idiotycznej myśli oszłomonionego faceta z lewizny. Piłsudski ci wróg bo walczył z "umiłowanym narodem radzieckim"?, co? Odpowiedz Link Zgłoś
jenna.jameson Re: Bzdury 11.11.06, 10:10 A wiesz co, widziałam ten Twój blog, uśmiałam się okropnie. Miałam rację od razu, takiego nagromadzenia bzdur, na dodatek napisanych w tak fatalnym stylu nie widziałam już daaawno. Rok 1917 to położenie kresu I okresowi globalizacji - hahahahahahahahaah..... Miszczu, na to pomaga tylko zimna kąpiel i odpowiednie leki. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Bzdury 11.11.06, 11:55 Czytać ze zrozumieniem to Ty Jenna nie umiesz :( Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Organizując nagonkę na Prezydenta Narutowicza 10.11.06, 19:00 kto Twoim zdaniem jest "faszystą"? Bo jeżeli określasz tym mianem wszystkich, którzy cenią wartość jaka jest naród, to logicznie możnaby określić wszystkich krytyków wlasności prywatnej mianem "zbrodniarzy stalinowskich" Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Dmowski pochwalał faszyzm w wydaniu hitlerowskim. 10.11.06, 19:02 Jego kolega partyjny Jędrzej Giertych zresztą też. Obaj chwalili Hitlera za "stosunek do kwestii żydowskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Dmowski pochwalał faszyzm w wydaniu hitlerows 10.11.06, 19:07 a jedyną winą Narutowicza było to, że jego wybór popierali Żydzi i inne mniejszości narodowe... Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Dlatego endecja wydała na Niego wyrok. 10.11.06, 19:10 Endecja to hańba w dziejach Polski. Z przyjemnościa uczyłem się o tradycyjnej polskiej gościnności i tolerancji epoki Jagiellonów. Kiedy miliony ludzi prześladowanych w innych krajach za wiarę, za poglądy tu znajdowało swój dom i ojczyznę. Dmowski i jego chora ideologia nienawisci plugawiła te piękną tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:11 Nasz Kraj. Pomyśleć, że kiedyś była to oaza tolerancji w ograniętej konfliktami religijnymi Europie... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:15 przecież nikt poza lpr i markiem jurkiem nie wpadłby na taki pomysł... swoją drogą dziwne, że Kaczyńscy tego nie zablokowali... ponoć tak kochają Piłsudskiego...;) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:16 Myślę, że to wybiórcza miłość ;) Od Piłsudskiego wezmą Berezę i zamach majowy, a od Dmowskiego tezę, że Polak=Katolik ;p Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:25 ciekawe, komu teraz postawią pomnik (oczywiście poza Kaczyńskim, on ma murowany...;))... rok temu zapowiadał takie wydarzenie Zawisza...;) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:27 Powinni postawić Goebbelsowi - sporo od niego ściągają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:36 i tak będzie... przybierze on formę quasi-bliźniaków Bielana i Kamińskiego...;) Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Dlatego endecja wydała na Niego wyrok. 10.11.06, 19:30 problem jednak w tym, że "mniejszości narodowe" z obszaru monarchii Jagiellonów również zaczęly uprawiać nacjonalizm i to znacznie bardziej upierdliwy i zbrodniczy od polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Dlatego endecja wydała na Niego wyrok. 10.11.06, 19:38 tom1003 napisał: > problem jednak w tym, że "mniejszości narodowe" z obszaru monarchii Jagiellonów > również zaczęly uprawiać nacjonalizm i to znacznie bardziej upierdliwy i > zbrodniczy od polskiego. sicher, skoro tak twierdzisz...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern bohater na miarę lpru...;) 10.11.06, 18:41 "Roman Dmowski dobrze przysłużył się naszej ojczyźnie w chwilach decydujących dla odrodzenia państwa polskiego" - napisał marszałek. o tak, na konferencji w Wersalu reprezentował orientację prorosyjską, wcześniej za współpracę z zaborcą dostał krzesło w Dumie... prawdziwy Gieroj naszewo wriemienia!...,;)) Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: bohater na miarę lpru...;) 10.11.06, 18:43 sorki, "wremieni", bo i tak za moment rusofil spod znaku lpr zwróci mi uwagę...;P Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 [...] 10.11.06, 19:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:06 Dla Żydów i mniejszości narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:13 A ty jesteś żydem czy mniejszością narodową? Bo coś mi się nie wydaje... Gdybyś był żydem miałbyś na tyle rozumu, żeby wiedzieć, ze sobie doskonale poradzili z tym problemem, oni dbają o siebie, wiec nie wypowiadaj sie za madrzejszych od siebie, bo ich w ten sposob obrazasz. Ja szanuje wroga i ty sie tez naucz. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh wroga? żydzi i mniejszości są twoimi wrogami? 10.11.06, 19:18 dobrze cię rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: wroga? żydzi i mniejszości są twoimi wrogami? 10.11.06, 19:22 mario.osh napisał: > dobrze cię rozumiem? > Ja tego nie napisałem, ty tak to odczytales. Nie dobrze mnie rozumiesz i nigdy nie zrozumiesz, dlatego skonczmy jałową dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh w sumie racja, duskusja z 'polakami' twojego 10.11.06, 19:25 pokroju zazwyczaj bywa jałowa. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:13 teraz bębą mieli krnąbrni uczniowie Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 [...] 10.11.06, 19:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:18 przepraszam ja z kresów Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:23 robertwww1 napisał: Facet dbał o dume i honor Polaka. A co to jest ten honor Polaka? Czy to jakiś specyficzny honor? Ludzie honoru nie popierają faszyzmu, nacjonalizmu, nie popierają bojówek napadających na niewinnych obywateli, za to tylko, że nie podoba im się ich pochodzenie. Myślę też, że ludzie honoru nie mówią językiem takim, jaki Ty tu nam zaprezentowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:32 wiktoriaka napisała: > robertwww1 napisał: Facet dbał o dume i honor Polaka. > > A co to jest ten honor Polaka? Czy to jakiś specyficzny honor? Ludzie honoru ni > e > popierają faszyzmu, nacjonalizmu, nie popierają bojówek napadających na > niewinnych obywateli, za to tylko, że nie podoba im się ich pochodzenie. Myślę > też, że ludzie honoru nie mówią językiem takim, jaki Ty tu nam zaprezentowałeś. Droga Pani, a gdzie ja powiedziałem, że popieram faszyzm i nacjonalizm? Popieram zdrowy rozsądek. Nie napadam na nikogo i nie sądzę, żeby jedno zwierze, które poza stadem podwija kite mogło napaść w pojedynke choćby na rabina, jeśli o to Pani chodzi. A to jak i z kim i w jaki sposób rozmawiam, to moja osobista sprawa, a Pani ocena mnie nie interesuje, nie sądze, zeby Pani rozumiała czym jest honor, przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:39 napadłeś na mnie (i cię wymazali) Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:40 vomitorium1 napisał: > napadłeś na mnie > (i cię wymazali) ich forum, ich prawo:) Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:48 bo ja mam taką zasadę: lepiej być złym demokratą jak dobrym faszystą Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:54 vomitorium1 napisał: > bo ja mam taką zasadę: > lepiej być złym demokratą > jak dobrym faszystą twoje prawo i twoje szczęście... Jeśli jesteś niewolnikiem ideologii... Pewnie jesteś urodzonym niewolnikiem, ja jestem urodzonym egoistą, nie rozumiem, ani tego systemu sprzed 2300 lat, który nazywasz demokracją, ani tym bardziej słowa faszyzm... A co oznacza "faszyzm", tak a propos? Co to znaczy dla "faszysty"? Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:10 faszyzm = wiązka demokracja = rząd ludu (ja też nie jestem demokrarą -2300) Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:16 vomitorium1 napisał: > faszyzm = wiązka > demokracja = rząd ludu > (ja też nie jestem demokrarą -2300) rozwiń faszyzm = wiązka. To nie jest argument, to jest demagogia, mozesz sobie tak polatywac wiesz z kim. Demokracja to i owszem rządy ludu, więc jeśli rządzi lud, to powinien być ten właśnie lud szczęśliwy i opływać w dostatek. No chyba żartujesz? właśnie rozmawiasz z trybunem ludowym. Ale próbuj dalej:D Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:16 miło było pogwarzyć (jak widzisz nie jestem wirtuozem klawiatury) a że mamy inne zdania ? (to może dobrze) Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:19 vomitorium1 napisał: > miło było pogwarzyć > (jak widzisz nie jestem wirtuozem klawiatury) > a że mamy inne zdania ? (to może dobrze) Nie wiem, pierwsze zdanie ci nie wyszlo i uznałem to za atak. Nie dobrze jesli mamy rozne zdania, bo albo bedziemy mieli takie same, albo ktorys z nas sie myli:) Odpowiedz Link Zgłoś
kgugenszwanc Malpki..Polskie malpki... 10.11.06, 19:15 ...podnioslymi glosami dziadow proszalnych wyspiewuja chymny. Klaniaja sie z godnoscia woznego powiatowego suntannie ksiedza przedsiebiorcy. Sni im sie Wielka Polska...dumna...na miare naszych czasow... . I chwala wielkie Polskie osiagniecia...Poloneza, Iryde, Blizniakow jednojajecznych. Nie bedzie im sie amerykan glupi do polityki Najjasniejszej Rzeczpospolitej mieszal. Mamy teraz 4 Sokoly to im pokazemy! Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Malpki..Polskie malpki... 10.11.06, 20:31 kgugenszwanc napisał: > ...podnioslymi glosami dziadow proszalnych wyspiewuja chymny. Klaniaja sie z > godnoscia woznego powiatowego suntannie ksiedza przedsiebiorcy. Sni im sie > Wielka Polska...dumna...na miare naszych czasow... . I chwala wielkie Polskie > osiagniecia...Poloneza, Iryde, Blizniakow jednojajecznych. Nie bedzie im sie > amerykan glupi do polityki Najjasniejszej Rzeczpospolitej mieszal. Mamy teraz > 4 Sokoly to im pokazemy! To sie wynos stad i jedz tam wazelino, znalazl sie:D Wynocha z mojego kraju poprancu! Odpowiedz Link Zgłoś
kgugenszwanc Re: Malpki..Polskie malpki... 10.11.06, 23:19 Vot i argument malpki - wynocha z mojego kraju rzekl do mnie robertwww1. Slusznie i roztropnie powiedzial, bo i kraj jego, i osiagniecia na jego miare. Bo nie bedzie nam Niemiec w twarz plul! Wojsko nasze najnowoczesniejsze! Sokoly mamy a jakze poswiecone i ochrzczone! I tanki mamy pancerne, rodem ze zwiazku radzieckiego ale tez chrzescujanskie bo je Slawoj-Glodz kropidlem machnal! Mozna im jeszcze oplatek to baku wrzucic to szybciej pojada! Za to korpus oficerski mamy najlepszy, co general to 160cm wzrostu w rogatywce i 160 centymetrow obwodu w pasie, ale za to pod stol kazdego zapija. Urraaaaaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Czemu nie od razu pomnik Hitlera? 10.11.06, 19:29 Pod Dmowskim zebrali się starzy hitlerowcy i neohitlerowcy Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Czemu nie od razu pomnik Hitlera? 10.11.06, 20:34 mark.parker napisał: > Pod Dmowskim zebrali się starzy hitlerowcy i neohitlerowcy No chyba znasz takich z autopsji ciotko, jak twoi przodkowie zawsze sie sprzedawali to nie generalizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz A gdzie pomnik Sikorskiego ?? W Londynie... 10.11.06, 19:32 Tak Polacy honorują swego najrozumniejszego w XX wieku wodza... No, sorry, jeszcze Koszalin.. Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: A gdzie pomnik Sikorskiego ?? W Londynie... 10.11.06, 20:34 turtlezzz napisał: > Tak Polacy honorują swego najrozumniejszego w XX wieku wodza... > > No, sorry, jeszcze Koszalin.. Ustawili go w powietrzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
zwispokolana Jeśli lewactwo wyje z powodu Dmowskiego dajmy 10.11.06, 19:33 im pomnik Bieruta lub Kuronia. Podobne biografie, fizjonomia, wszyscy będą szczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
tles01 Jak nie pomnik UB-ka, to pomnik faszysty ! 10.11.06, 19:41 i antysemity!.. to pomniki IV RP ! Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Jak nie pomnik UB-ka, to pomnik faszysty ! 10.11.06, 19:54 znowu te same slogany!!!! co to znaczy antysemita??? Dla adwokata - oszusta z USA dla którego cala Polska to "mienie pożydowskie" każdy z was jest antysemitą. Dla niektórych idiotów ktoś kto przed wojna poklócil się z sąsiadem Żydem, odpowiada za Auschwitz. A może Żydzi różnych odlamów, którzy w średniowiecznych miastach Europy wznosili mury między zamieszkanymi przez siebie dzielnicami i donosili na siebie nawzajem do chrześciańskich wladz, też odpowiadają za antysemityzm? Odpowiedz Link Zgłoś
tles01 tom1003.. z faszystą sie zgadzasz ? 10.11.06, 19:56 a co z pomnikiem UB-ka? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski22 Postawic lewiznie - zeby tez cos mieli - pomnik 10.11.06, 19:47 Kuronia na Pigalaku; w koncu zawsze "troszczyl sie o biednych" (glownie o wlasny termos: zeby byl pelny); nie wiem, jak mozna byc tak ideologicznie slepym, zeby odmawiac Dmowskiemu jego wielkich zaslug w odzyskaniu przez Polske niepodleglosci (przypominam, ze rodziny Kuroniow i Szechterow-Michnikow dzialaly w KPP, ktora te niepodleglsoc zwalczala), i wyzywac go od faszystow czy "hitlerowcow"; lewiznie mocno padlo na mozg Odpowiedz Link Zgłoś
tles01 silesius.. ty jesteś zwykłe bydle ! 10.11.06, 19:54 powtarzasz to samo co twoi pracodawcy z UB i SB... Gomułka też tak smrodził jak ty, śmieciu, o Michniku i Kuroniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
ogromnejadra Od kiedy mówienie prawdy winno kończyć się 10.11.06, 20:13 wyzywaniem adwersarzy? Jacuś walczył z Adasiem o prawdę więc teraz doczekali się (nie w komplecie co prawda ale zawsze). Odpowiedz Link Zgłoś
kelob3 Re: silesius.. ty jesteś zwykłe bydle ! 10.11.06, 21:59 tles01 napisał: > powtarzasz to samo co twoi pracodawcy z UB i SB... Gomułka też tak smrodził > jak ty, śmieciu, o Michniku i Kuroniu ! glupota nie boli a jezyk ktorym sie poslugujesz swiadczy o tym ze sam jestes "smieciem"odpornym na wiedze a Kuron i Michnik siedzieli w pierdlu bo po prostu byli wyznawcani Trockistowskiego komunizmu jeszcze bardziej radykalnego od obowiazujacego w latach 60-tych.O Dmowskim dowiedz sie czegos na podstawie tego co napisal a nie na podstawie bzdetow z wyborczej"smieciu" Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Porównanie Dmowskiego i prymitywów co plują ... 10.11.06, 19:56 ...na niego . Dmowski - niezwykle zasłuzony dla Polski jeden z głównych twórców odrodzonego państwa polskiego . Wybitny mysliciel , który zosatwił po sobie olbrzymi dorobek intelektualny . Człowiek o niposzlakowanej morlanosci . Znający biegle kilka języków . Polityk , który nigdy nie poszedł na chocby poprównywalne układziki jakie dziś stanowia norme wsród politykierów . Polak , który dla kraju poswięcił się bez reszty . Pluje na niego wlanięta oszołomka Nowicka , która za pieniądze polskiego podatnika pojechała na sabat wariatek i tam publicznie ubolewała z tego powodu iz poczodzi z tego samego kraju co Papież . Sekundują jej dewianci oraz prymitywy z zielonej partyjki ... Odpowiedz Link Zgłoś
duszan44 Re: Porównanie Dmowskiego i prymitywów co plują . 10.11.06, 20:41 "Mam sporo danych na to, że nasze kłopoty wewnętrzne, których mamy obecnie aż nadto, nie pochodzą jedynie z naszego łona, ale że wiele się do nich przyczyniły wpływy naszych przeciwników, Żydów, masonerii i nawet “sanacji”, które takimi czy innymi drogami wewnątrz nas przeniknęły. Przeważnie ludzie sami nie wiedzą, że pracują dla przeciwników. Uzupełniam sobie po cichu te dane i mam nadzieję w krótkim czasie dojść do pełnego obrazu intryg." - oto myśli nowoczesnego polaka, koleś dmowski był zwyczajnym półmozgiem, zboczeńcem - bo jak nazwac kogoś, kto za wszelkie nieszczescia obwinia żydów i masonow - zboczenie polega na uporczywych próbach jednoprzyczynowego tłumaczenia zjawisk. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Porównanie Dmowskiego i prymitywów co plują . 10.11.06, 20:59 "Wiele do nich przyczyniły się wpływy itd" To ma byc to "zboczenie" ? Koleś potwierdzasz jedynie teze , którą wysunąłem ... . I pomyslec , ze Dmowski pisał to zanim jeszcze Polacy przekoanli sie jak oni zachowują się kiedy wkraczają do Polski sowieci w 39 oraz później w ramach UBowni , ze o dzisiejszych zboczonych (w przypadku Lewinkopfa-Kosińskiego- dosłownie) antypolonizmach oraz najbezczelniejszych w swiecie roszczeniach złodziejskich ... . Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Wreszcie wracamy do zródeł .... 10.11.06, 20:01 Polski patriotycznej i katolickiej. A, nie zakłamanej i sprzedanej. Hurra Brawoooo MW!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wreszcie bydło, bedzie wiedziało, gdzie jego miejsce !!!!!!!!!!! Hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eora Re: Wreszcie wracamy do zródeł .... 10.11.06, 20:17 rolf5 napisał: > Polski patriotycznej i katolickiej. > A, nie zakłamanej i sprzedanej. > Hurra Brawoooo MW!!!!!!!!!!!!!!!!!! > Wreszcie bydło, bedzie wiedziało, gdzie jego miejsce !!!!!!!!!!! > Hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!! oto pokolenie wychowane na ideologii Dmowskiego. takim ludziom stawia sie teraz pomniki.. Odpowiedz Link Zgłoś
robertwww1 Re: Wreszcie wracamy do zródeł .... 10.11.06, 20:42 eora napisała: > rolf5 napisał: > > > Polski patriotycznej i katolickiej. > > A, nie zakłamanej i sprzedanej. > > Hurra Brawoooo MW!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > Wreszcie bydło, bedzie wiedziało, gdzie jego miejsce !!!!!!!!!!! > > Hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > oto pokolenie wychowane na ideologii Dmowskiego. takim ludziom stawia sie teraz > pomniki.. No proszę Cię... A ile razy ktoiś Cię dobrze przeleciał od tyłu? Oto pokolenie wychowane na ideologii zdechłego fiuta!!!!:D Zamknij buzie, bo i tak jej otwieranie ci w zyciu nie wyszło panienko! I swoje zale to tam wyrzucaj, bo ja nie jestem katolikiem, ale ty masz chyba jakies ciagotki do tej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Mylisz się faszysto, Polska jest w UE. 10.11.06, 22:18 A w Unii Europejskiej nie toleruje się faszyzmu. Polska nie jest i nie bedzie katolicka. Polska jest CHRZEŚCIJAŃSKA. Zarówno katolicy, prawosławni i protestanci będą sie czuli tutaj dobrze, jak w domu. Tak samo polscy muzułmanie, choćby Tatarzy - wzór patriotyzmu i oddania Ojczyźnie. Wyznawca każdej religii ma prawo mieć u nas swój dom. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Mylisz się faszysto, Polska jest w UE. 10.11.06, 22:23 No pewnei - faszyzmu isę nie toleruje ale NAZIZM i owszem - radio nazistowskie w Danii . Półmózgi wola doszukiwac się "faszyzmu" wszedzie tam gdzie jest to dla nich wygodne np w ...."radyjku z tORUNIA" . Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Mylisz się faszysto, Polska jest w UE. 11.11.06, 17:19 Muszę cię zmartwić ale Polska jest katolicka prawie 97 procent polaków uważa się za katolików a połowa z nich uczęszcz regularnie do koscioła na mszę świętą Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 20:10 gdyż był wspóltwórcą zachodniej granicy Polski, ba domagał sie całej opolszczyzny i Prus dal Polski. Przdstawił tez projekt granicy Polski po II wojnie światowej jaką przedstawiał w swoich książkach jeszcze przed wybuchem wojny ( która jednak była już przesądzona) Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 21:40 I co - dostaliśmy tą opolszczyznę albo Prusy ? A nie dostalibyśmy Wielkopolski i części Górnego Śląska bez niego ? To sobie powstańcy wywalczyli... Natomiast ludzie Dmowskiego sabotowali pomysł federacji i przez nich nie dostaliśmy Mińska. Wdzięcznym można mu być za starania, nie za efekty.. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 21:44 Gdyby nie DMOWSKI nie zasiadali bysmy po stronie zwyciężców na konferencji pokojowej . Ciekwa ile wtedy "dostlibysmy" na zachodzie zanjąc posejście nie tylko Niemców ale róweniż LLOYDA gEORGA ... . Odpowiedz Link Zgłoś
hatra Re: Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 22:33 1860 r. "Nadszedl juz czas na rozpoczecie bezwzglednego niszczenia wszystkich dotychczasowych panstw i krolestw, na zniesienie wszystkich religii, ma sie rozumiec za wyjatkiem talmudycznej, i na ustanowienie na calym swiecie jednego panstwa zydowskiego, w ktorym narod zydowski bedzie zywiolem panujacym, i w ktorum bedzie tylko jedna religia, mianowicie zydowska" Adolf Cremieux Paryz Alliance Israelite Universelle 1860 Czy Roman Dmowski mial obsesje, czy posiadal zrozumienie pewnych dazen, ktorym nalezalo juz wtedy przeciwstawiac sie ? Minelo prawie 150 lat. Na jakim etapie jestesmy ? Ten jeden cytal myslacym wyjasni globalizm i ekumenizm. Kazdy, kto rozumnie podchodzi do historii, zna fakty i smie je bez obaw przedstawic bedzie znienawidzony. Niepojeta dla mnie zawsze bedzie nienawisc do Dmowskiego pewnych jednostek, ktore pozwalaja sobie nazywac sie Polakami. Pierwsza rasa, ktora ponoc rzadzila swiatem, to byli Toltekowie. Juz ich nie ma. Ta, ktora rzadzi teraz tez zniknie. I to bedzie ich koniec swiata. Nadejdzie nastepna. Siodma i ostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Mińska nie chcieli sami Polacy 11.11.06, 09:44 gdyż był on w wiekszości miastem białorusionów i rosjan, To właśnie dzięki staraniom Dmowskiego dostaliśmy górny ślask ( Dmowski chcial cały ale zachod zgodził się tylko na plebiscyt) i dostęp do bałtyku. Sama federacja by nie wypaliła bo litwini nas nie lubili, ukraińcy nienawidzili a białorusini, no może z nimi by sie udało Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 22:33 Dobrze, że ten pomnik stanął. Różne można mieć opinie o Dmowskim, ale był największym Polakiem swych czasów, równym Piłsudskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.gurtowski Dmowski nie zadawałby się z faszystami 10.11.06, 22:37 i nie tolerowałby młodzieżowych, nazistowskich bojówek jeśli. Więc lepiej nie profanujcie, szczury, imienia tego Wielkiego Polaka. Wara! Odpowiedz Link Zgłoś