Dodaj do ulubionych

Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo)

10.11.06, 18:13
W następnej kolejności cała Polska czeka na pomnik Hitlera. Panowie pOsły, do
dzieła!
Obserwuj wątek
    • fmichus Giertych marnym uczniem Dmowskiego 10.11.06, 18:14
      Romek Dmowski dostaje szału widząc miernote intelektualną Romka Giertycha.
    • janek_48 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:16
      Dla Ciebie najpewniej odpowiedni byłby pomnik Trockiego lub Stalina?
    • mariusz-mix-kolanko Będzie co obalać 10.11.06, 18:23
      Jak Dmowski jest twórcą patriotyzmu to Żeligowski jest prekursowem integracji europejskiej
    • pies_na_lewizne Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:23
      navaira napisał:

> W następnej kolejności cała Polska czeka na pomnik Hitlera. Panowie pOsły, do
      > dzieła!

alez bez przesady, skad Ty bierzesz te Twoje porownania? Od Tuska?

na pewno wiele miast i miasteczek w calej Polsce czeka na pomnik Dmowskiego i
      miejmy nadzieje ze sie doczekaja.
      • maaac Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:26
        > na pewno wiele miast i miasteczek w calej Polsce czeka na pomnik Dmowskiego i
        > miejmy nadzieje ze sie doczekaja.

:))))))))))))))))))))))
        Echhh lewica z lewicowca zawsze wyjdzie... Pomnikomania jak za starych dobrych
        dla lewicy czasów - "pomnik wdzięczności" w kazdym przysiółku.
      • isa.stern Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:44
        pies_na_lewizne napisał:

> navaira napisał:
        >
        > > W następnej kolejności cała Polska czeka na pomnik Hitlera. Panowie pOsły
        > , do
        > > dzieła!
        >
        > alez bez przesady, skad Ty bierzesz te Twoje porownania? Od Tuska?

jeśli już, to z sympatii do jego dziadka..;)
      • wymiatator1 Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 19:24
        Z pewnością czekają też na możliwość rozpoczęcia wybijania wszystkich ludzi
        podejrzanych o żydowskie pochodzenie. Prawicowcy to idioci, co do jednego.
    • aeromonas Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:25
      Prędzej czy później skończy jak Feliks.
    • maureen2 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:29
      " w służbie narodu " ?
    • tom1003 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:32
      Dmowski na pomnik zaslużyl za to co zrobil dla kraju, a jego poglądy i, sympatie
      i antypatie nie mają nic do rzeczy.
      Protesty przeciw temu pomnikowi są kuriozalne.

Co by powiedzial Pan Edelman, gdyby np feministki zaprotestowaly przeciw
      nadawaniu niektórym obiektom w Izraelu imienia króla Dawida, dlatego, że mial
      poglądy patriarchalne?
      • isa.stern Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:48
        tom1003 napisał:

> Dmowski na pomnik zaslużyl za to co zrobil dla kraju,

a mianowicie, co takiego zrobił dla kraju... jedyne, co mu się udało to napisać
        niezłą pracę w sposób rzetelny oceniającą ówczesną sytuację geopolityczną...;P
        • tom1003 Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 18:55
          co zrobil? trzeba się bylo uczyć w szkole
          • isa.stern Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 19:02
            ale mi powiedziałeś...;))))
            przecież widać, ze brak Ci jakichkolwiek argumentów, bo tak to chyba nic
            trudnego dla takiego bestrego wielbiciela Dmowskiego podania trzech przykładów...;P
            • travel_wawa Noc kryształową.... 10.11.06, 19:03
              I za to mu pomnik postawili...
              • intel-e-gent Re: Noc kryształową.... 10.11.06, 19:28
                To ciekawe, BTW, że mu w rocznicę Kryształowej Nocy pomnik odsłonili :)
            • tom1003 Re: Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo 10.11.06, 19:42
              kto tu jest wielbicielem Dmowskiego????
              Istnieje po prostu coś takiego jak minimalny choćby obiektywizm i rzetelność w
              ocenach.
              Jeśli tak ciężko Ci to zrozumieć, to również jestem za pomnikiem dla Jacka
              Kuronia (za jego dzialaność opozycyjną przed 1989) niezależnie od glupot, jakie
              popelnili on i jego koledzy z rządu Mazowieckiego.
    • polihistor panie giertych z kolegami: wstyd! 10.11.06, 18:35
      " Żydówka zawsze pozostanie Żydówką, Żyd - Żydem. Mają skórę inną, zapach inny,
      sieją zepsucie wśród narodów" Roman Dmowski, "Dziedzictwo"
      • fagay Re: panie giertych z kolegami: wstyd! 10.11.06, 21:02
        Panie Polihistor - czepiasz sie pan. Dmowski w tym cytacia mial na mysli tylko
        niejaka Maryje i jej syna Jozuego.
        • polihistor Re: panie giertych z kolegami: wstyd! 10.11.06, 22:26
          mógł mieć na myśli reprezentację kataru w badmingtonie, lecz napisał to, co napisał.
    • vomitorium1 Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 18:36
      tak się wzruszyłem
      (że, Onkel Adi tego nie doczekał)
    • travel_wawa Organizując nagonkę na Prezydenta Narutowicza... 10.11.06, 18:37
      ..."Roman Dmowski dobrze przysłużył się naszej ojczyźnie w chwilach
      decydujących dla odrodzenia państwa polskiego".

Jak wiemy, atmosfera tej nagonki spowodowała ZAMORDOWANIE PREZYDETNA przez
      członka partii Dmowskiego - Eligiusza Niewiadomskiego, który pewnie też "dobrze
      przysłużył się naszej ojczyźnie"...

Nie sądziłem, że doczekam czasów, gdy w Warszawie będą stawiać pomniki
      faszystom.
      • midwesterner Bzdury 10.11.06, 18:43
        Nie kwestionuje zaslug Dmowskiego dla niepodleglosci Polski. Ale patriotyzm,
        ktorego Dmowski nauczyl Polakow, to patriotyzm plemienny i nie nic wspolnego z
        nowoczesnoscia.
        • travel_wawa Re: Bzdury 10.11.06, 18:46
          Nacjonalizm połączony z nienawiścią to wszystkiego, co nie plemennie z
          patriotyzmem nie ma nic wspólnego.

Ten pomnik będzie regularnie oblewany brunatną farba i ozdabiany "hacken
          keutz'ami". Taką wróżę mu przyszłość.

Może do kompletu postawic pomniki Franco i Pinochetowi?
          • czerny25 niezłe bzdury! 10.11.06, 19:26
            ilość głupot na tym forum poraża. Oto okazuje się, że Dmowski zaplanował noc
            kryształową ba a potem pewnie stworzył getto warszawskie i strzelał do
            Edelmana. Ludzie opanujcie się,są inne książki niż "Krótki kurs historii WKP(b)"
            Ale po kolei 1) popełniacie błąd ahistoryczności, oceniając pewne fakty
            siędząc w ciepłym foteliku przed komputerem. Tymczasem spróbujcie sobie
            wyobrazić w jakich warunkach działał Dmowski: najpierw zabory, potem okres
            międzywojenny, gdy cała Europa oszalała. I jak z takiej perspektywy oceniać
            ludzi którzy żyli w czasach łagrów, obozów, kolonializmu, konfliktów
            społecznych i narodowych?
            2) padają tu też zarzuty o prorosyjskość Dmowskiego. Otóż próbował on iśc
            drogą Staszica, Druckiego - Lubeckiego i Wielopolskiego, drogą trudną i pełną
            zakrętów, chodziło tu o poprawę położenia narodu polskiego w zaborze rosyjskim,
            maksymalnie o autonomię dla Kongresówki, stąd próba legalnej czy półlegalnej
            działalności politycznej poprzez reprezentację w Dumie - przypominam, że Polacy
            uczestniczyli w parlamentach Niemiec i Austrii, też państw zaborczych.
            To może tyle na razie, wszystkim zainteresowanym polecam biografię Dmowskiego
            autorstwa K. Kawalca, wydaną przez Ossolineum, dobrze napisane i obiektywne.
            • intel-e-gent Re: niezłe bzdury! 10.11.06, 19:30
              Zauważ, że nikt nie twierdzi, że Dmowski odpowiada za Kryształową Noc itp. On
              odpowiada za to, że te zdarzenia ideologicznie popierał.
              Jeśli chodzi o zasługi, to zdanie mam wyrobione - większe niż Dmowski zasługi
              miał Przypadek.
              Paderewski też, z racji występów w Nowym Jorku... ;p
            • eora Re: niezłe bzdury! 10.11.06, 20:03
              > To może tyle na razie, wszystkim zainteresowanym polecam biografię Dmowskiego
              > autorstwa K. Kawalca, wydaną przez Ossolineum, dobrze napisane i obiektywne.

IMHO wystarczy przeczytac "Myśli nowoczesnego Polaka", zeby sie nieomal porzygac pod nawalem wypocin umyslowych tego nacjonalisty. Dziekuje, ale takim idealom pomnikow stawiac nie bede. Te pelne nienawisci wrzaski moherow "zydy, masoni precz" to popluczyny takich ludzi jak Dmowski.
              • travel_wawa Patron zamordowania Gabriela Narutowicza. 10.11.06, 22:21
                Walnie przyczynił się do nacjonalistycznej nagonki, której efektem był ten
                haniebny mord wykonany przez endecję.

Pomnik takiemu to hańba!
        • isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 18:51
          midwesterner napisał:

> Nie kwestionuje zaslug Dmowskiego dla niepodleglosci Polski. Ale patriotyzm,
          > ktorego Dmowski nauczyl Polakow, to patriotyzm plemienny i nie nic wspolnego z
          > nowoczesnoscia.
          Dmowski musiałby się poczuć obrażony Twoim postem, popełnił bowiem dzieło pod
          tytułem: "Myśli nowoczesnego Polaka"....;)
        • intel-e-gent Re: Bzdury 10.11.06, 19:03
          A ja zakwestionuję zasługi Dmowskiego. Podobnie jak zasługi Piłsudskiego.
          Niepodległość była przede wszystkim dziełem przypadku - równoczesnego upadku
          wszystkich trzech mocarstw kontrolujących Polskę.
          O moim spojrzeniu na sprawę pomnika, można przeczytać na moim blogu.
          Zapraszam
          • isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 19:12
            no przestań... Dmowski ma jedynie zasługi w zwalczaniu Rewolucji 1905 r.... ale
            właściwie to nie wiem, co gorsze - carat czy bolszewicy...;)
            • intel-e-gent Re: Bzdury 10.11.06, 19:15
              Chyba jednak carat ;)
              Gdyby nie Rewolucja to pewnie nadal nie byłoby płatnych urlopów i innych temu
              podobnych, powstrzymujących wzrost PKB, fanaberii ;)
              • isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 19:21
                hmm.. trudna sprawa, bo po II woj św. to pogrobowcy Lenina zafundowali nam 40
                lat swojego szczęścia...;)))
                • intel-e-gent Re: Bzdury 10.11.06, 19:22
                  Cena jaką zapłaciliśmy za godne traktowanie ludzi pracy na Zachodzie ;)
                  Tylko czemu my??? ;)
                  • isa.stern Re: Bzdury 10.11.06, 19:31
                    to cena za bohaterów miary Dmowskiego...;)))... wcześniej Polskę zagracały
                    pomniki Lenina, Stalina i żołnierza Armii Czerwonej, zresztą w czasach pięknego
                    komunizmu, kiedy rzeki miodem i mlekiem płynęły, w Polsce rządziła właśnie
                    czerwona endecja (po pierwsze, była prorosyjska; po drugie. antyżydowska...;))
                    • intel-e-gent Re: Bzdury 10.11.06, 19:33
                      :)
          • jenna.jameson Re: Bzdury 11.11.06, 10:06
            Po Twoim poście widać, że Twój blog to pewnie zlepek prowokacji i idiotycznej
            myśli oszłomonionego faceta z lewizny. Piłsudski ci wróg bo walczył
            z "umiłowanym narodem radzieckim"?, co?
            • jenna.jameson Re: Bzdury 11.11.06, 10:10
              A wiesz co, widziałam ten Twój blog, uśmiałam się okropnie. Miałam rację od
              razu, takiego nagromadzenia bzdur, na dodatek napisanych w tak fatalnym stylu
              nie widziałam już daaawno. Rok 1917 to położenie kresu I okresowi globalizacji -
              hahahahahahahahaah..... Miszczu, na to pomaga tylko zimna kąpiel i odpowiednie
              leki.
            • intel-e-gent Re: Bzdury 11.11.06, 11:55
              Czytać ze zrozumieniem to Ty Jenna nie umiesz :(

Pozdr
      • tom1003 Re: Organizując nagonkę na Prezydenta Narutowicza 10.11.06, 19:00
        kto Twoim zdaniem jest "faszystą"?
        Bo jeżeli określasz tym mianem wszystkich, którzy cenią wartość jaka jest naród,
        to logicznie możnaby określić wszystkich krytyków wlasności prywatnej mianem
        "zbrodniarzy stalinowskich"
        • travel_wawa Dmowski pochwalał faszyzm w wydaniu hitlerowskim. 10.11.06, 19:02
          Jego kolega partyjny Jędrzej Giertych zresztą też.
          Obaj chwalili Hitlera za "stosunek do kwestii żydowskiej".
          • isa.stern Re: Dmowski pochwalał faszyzm w wydaniu hitlerows 10.11.06, 19:07
            a jedyną winą Narutowicza było to, że jego wybór popierali Żydzi i inne
            mniejszości narodowe...
            • travel_wawa Dlatego endecja wydała na Niego wyrok. 10.11.06, 19:10
              Endecja to hańba w dziejach Polski.

Z przyjemnościa uczyłem się o tradycyjnej polskiej gościnności i tolerancji
              epoki Jagiellonów. Kiedy miliony ludzi prześladowanych w innych krajach za
              wiarę, za poglądy tu znajdowało swój dom i ojczyznę.

Dmowski i jego chora ideologia nienawisci plugawiła te piękną tradycję.
              • intel-e-gent Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:11
                Nasz Kraj.
                Pomyśleć, że kiedyś była to oaza tolerancji w ograniętej konfliktami
                religijnymi Europie...
                • isa.stern Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:15
                  przecież nikt poza lpr i markiem jurkiem nie wpadłby na taki pomysł... swoją
                  drogą dziwne, że Kaczyńscy tego nie zablokowali... ponoć tak kochają
                  Piłsudskiego...;)
                  • intel-e-gent Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:16
                    Myślę, że to wybiórcza miłość ;)
                    Od Piłsudskiego wezmą Berezę i zamach majowy, a od Dmowskiego tezę, że
                    Polak=Katolik ;p
                    • isa.stern Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:25
                      ciekawe, komu teraz postawią pomnik (oczywiście poza Kaczyńskim, on ma
                      murowany...;))... rok temu zapowiadał takie wydarzenie Zawisza...;)
                      • intel-e-gent Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:27
                        Powinni postawić Goebbelsowi - sporo od niego ściągają ;)
                        • isa.stern Re: Endecka ideologia nadal plugawi 10.11.06, 19:36
                          i tak będzie... przybierze on formę quasi-bliźniaków Bielana i Kamińskiego...;)
              • tom1003 Re: Dlatego endecja wydała na Niego wyrok. 10.11.06, 19:30
                problem jednak w tym, że "mniejszości narodowe" z obszaru monarchii Jagiellonów
                również zaczęly uprawiać nacjonalizm i to znacznie bardziej upierdliwy i
                zbrodniczy od polskiego.
                • isa.stern Re: Dlatego endecja wydała na Niego wyrok. 10.11.06, 19:38
                  tom1003 napisał:

> problem jednak w tym, że "mniejszości narodowe" z obszaru monarchii Jagiellonów
                  > również zaczęly uprawiać nacjonalizm i to znacznie bardziej upierdliwy i
                  > zbrodniczy od polskiego.

sicher, skoro tak twierdzisz...;)))
    • isa.stern bohater na miarę lpru...;) 10.11.06, 18:41
      "Roman Dmowski dobrze przysłużył się naszej ojczyźnie w chwilach decydujących
      dla odrodzenia państwa polskiego" - napisał marszałek.
      o tak, na konferencji w Wersalu reprezentował orientację prorosyjską, wcześniej
      za współpracę z zaborcą dostał krzesło w Dumie... prawdziwy Gieroj naszewo
      wriemienia!...,;))
      • isa.stern Re: bohater na miarę lpru...;) 10.11.06, 18:43
        sorki, "wremieni", bo i tak za moment rusofil spod znaku lpr zwróci mi uwagę...;P
    • robertwww1 [...] 10.11.06, 19:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • travel_wawa Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:06
        Dla Żydów i mniejszości narodowych.
        • robertwww1 Re: Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:13
          A ty jesteś żydem czy mniejszością narodową? Bo coś mi się nie wydaje... Gdybyś
          był żydem miałbyś na tyle rozumu, żeby wiedzieć, ze sobie doskonale poradzili z
          tym problemem, oni dbają o siebie, wiec nie wypowiadaj sie za madrzejszych od
          siebie, bo ich w ten sposob obrazasz. Ja szanuje wroga i ty sie tez naucz.
          • mario.osh wroga? żydzi i mniejszości są twoimi wrogami? 10.11.06, 19:18
            dobrze cię rozumiem?
            • robertwww1 Re: wroga? żydzi i mniejszości są twoimi wrogami? 10.11.06, 19:22
              mario.osh napisał:

> dobrze cię rozumiem?
              >
              Ja tego nie napisałem, ty tak to odczytales. Nie dobrze mnie rozumiesz i nigdy
              nie zrozumiesz, dlatego skonczmy jałową dyskusje.
              • mario.osh w sumie racja, duskusja z 'polakami' twojego 10.11.06, 19:25
                pokroju zazwyczaj bywa jałowa.
        • vomitorium1 Re: Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:13
          teraz bębą mieli krnąbrni uczniowie
          • robertwww1 [...] 10.11.06, 19:15
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • vomitorium1 Re: Dmowski chciał obozów w...Polsce. 10.11.06, 19:18
              przepraszam
              ja z kresów
      • wiktoriaka Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:23
        robertwww1 napisał: Facet dbał o dume i honor Polaka.

A co to jest ten honor Polaka? Czy to jakiś specyficzny honor? Ludzie honoru nie
        popierają faszyzmu, nacjonalizmu, nie popierają bojówek napadających na
        niewinnych obywateli, za to tylko, że nie podoba im się ich pochodzenie. Myślę
        też, że ludzie honoru nie mówią językiem takim, jaki Ty tu nam zaprezentowałeś.
        • robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:32
          wiktoriaka napisała:

> robertwww1 napisał: Facet dbał o dume i honor Polaka.
          >
          > A co to jest ten honor Polaka? Czy to jakiś specyficzny honor? Ludzie honoru
          ni
          > e
          > popierają faszyzmu, nacjonalizmu, nie popierają bojówek napadających na
          > niewinnych obywateli, za to tylko, że nie podoba im się ich pochodzenie. Myślę
          > też, że ludzie honoru nie mówią językiem takim, jaki Ty tu nam
          zaprezentowałeś.
          Droga Pani, a gdzie ja powiedziałem, że popieram faszyzm i nacjonalizm?
          Popieram zdrowy rozsądek. Nie napadam na nikogo i nie sądzę, żeby jedno
          zwierze, które poza stadem podwija kite mogło napaść w pojedynke choćby na
          rabina, jeśli o to Pani chodzi. A to jak i z kim i w jaki sposób rozmawiam, to
          moja osobista sprawa, a Pani ocena mnie nie interesuje, nie sądze, zeby Pani
          rozumiała czym jest honor, przykro mi.
          • vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:39
            napadłeś na mnie
            (i cię wymazali)
            • robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:40
              vomitorium1 napisał:

> napadłeś na mnie
              > (i cię wymazali)
              ich forum, ich prawo:)
              • vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:48
                bo ja mam taką zasadę:
                lepiej być złym demokratą
                jak dobrym faszystą
                • robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 19:54
                  vomitorium1 napisał:

> bo ja mam taką zasadę:
                  > lepiej być złym demokratą
                  > jak dobrym faszystą
                  twoje prawo i twoje szczęście... Jeśli jesteś niewolnikiem ideologii... Pewnie
                  jesteś urodzonym niewolnikiem, ja jestem urodzonym egoistą, nie rozumiem, ani
                  tego systemu sprzed 2300 lat, który nazywasz demokracją, ani tym bardziej słowa
                  faszyzm... A co oznacza "faszyzm", tak a propos? Co to znaczy dla "faszysty"?
                  • vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:10
                    faszyzm = wiązka
                    demokracja = rząd ludu
                    (ja też nie jestem demokrarą -2300)
                    • robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:16
                      vomitorium1 napisał:

> faszyzm = wiązka
                      > demokracja = rząd ludu
                      > (ja też nie jestem demokrarą -2300)
                      rozwiń faszyzm = wiązka. To nie jest argument, to jest demagogia, mozesz sobie
                      tak polatywac wiesz z kim. Demokracja to i owszem rządy ludu, więc jeśli rządzi
                      lud, to powinien być ten właśnie lud szczęśliwy i opływać w dostatek. No chyba
                      żartujesz? właśnie rozmawiasz z trybunem ludowym. Ale próbuj dalej:D
                    • vomitorium1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:16
                      miło było pogwarzyć
                      (jak widzisz nie jestem wirtuozem klawiatury)
                      a że mamy inne zdania ? (to może dobrze)
                      • robertwww1 Re: Do wszystkich krzykliwych madrali 10.11.06, 20:19
                        vomitorium1 napisał:

> miło było pogwarzyć
                        > (jak widzisz nie jestem wirtuozem klawiatury)
                        > a że mamy inne zdania ? (to może dobrze)
                        Nie wiem, pierwsze zdanie ci nie wyszlo i uznałem to za atak. Nie dobrze jesli
                        mamy rozne zdania, bo albo bedziemy mieli takie same, albo ktorys z nas sie
                        myli:)
    • mario.osh brakuje mu conajmniej jednej pary kończyn 10.11.06, 19:06

• kgugenszwanc Malpki..Polskie malpki... 10.11.06, 19:15
      ...podnioslymi glosami dziadow proszalnych wyspiewuja chymny. Klaniaja sie z
      godnoscia woznego powiatowego suntannie ksiedza przedsiebiorcy. Sni im sie
      Wielka Polska...dumna...na miare naszych czasow... . I chwala wielkie Polskie
      osiagniecia...Poloneza, Iryde, Blizniakow jednojajecznych. Nie bedzie im sie
      amerykan glupi do polityki Najjasniejszej Rzeczpospolitej mieszal. Mamy teraz
      4 Sokoly to im pokazemy!
      • robertwww1 Re: Malpki..Polskie malpki... 10.11.06, 20:31
        kgugenszwanc napisał:

> ...podnioslymi glosami dziadow proszalnych wyspiewuja chymny. Klaniaja sie z
        > godnoscia woznego powiatowego suntannie ksiedza przedsiebiorcy. Sni im sie
        > Wielka Polska...dumna...na miare naszych czasow... . I chwala wielkie Polskie
        > osiagniecia...Poloneza, Iryde, Blizniakow jednojajecznych. Nie bedzie im sie
        > amerykan glupi do polityki Najjasniejszej Rzeczpospolitej mieszal. Mamy
        teraz
        > 4 Sokoly to im pokazemy!
        To sie wynos stad i jedz tam wazelino, znalazl sie:D Wynocha z mojego kraju
        poprancu!
        • kgugenszwanc Re: Malpki..Polskie malpki... 10.11.06, 23:19
          Vot i argument malpki - wynocha z mojego kraju rzekl do mnie robertwww1.
          Slusznie i roztropnie powiedzial, bo i kraj jego, i osiagniecia na jego miare.

Bo nie bedzie nam Niemiec w twarz plul! Wojsko nasze najnowoczesniejsze!
          Sokoly mamy a jakze poswiecone i ochrzczone! I tanki mamy pancerne, rodem ze
          zwiazku radzieckiego ale tez chrzescujanskie bo je Slawoj-Glodz kropidlem
          machnal! Mozna im jeszcze oplatek to baku wrzucic to szybciej pojada! Za to
          korpus oficerski mamy najlepszy, co general to 160cm wzrostu w rogatywce i 160
          centymetrow obwodu w pasie, ale za to pod stol kazdego zapija. Urraaaaaaaaa!
    • mark.parker Czemu nie od razu pomnik Hitlera? 10.11.06, 19:29
      Pod Dmowskim zebrali się starzy hitlerowcy i neohitlerowcy
      • robertwww1 Re: Czemu nie od razu pomnik Hitlera? 10.11.06, 20:34
        mark.parker napisał:

> Pod Dmowskim zebrali się starzy hitlerowcy i neohitlerowcy
        No chyba znasz takich z autopsji ciotko, jak twoi przodkowie zawsze sie
        sprzedawali to nie generalizuj.
    • turtlezzz A gdzie pomnik Sikorskiego ?? W Londynie... 10.11.06, 19:32
      Tak Polacy honorują swego najrozumniejszego w XX wieku wodza...

No, sorry, jeszcze Koszalin..
      • robertwww1 Re: A gdzie pomnik Sikorskiego ?? W Londynie... 10.11.06, 20:34
        turtlezzz napisał:

> Tak Polacy honorują swego najrozumniejszego w XX wieku wodza...
        >
        > No, sorry, jeszcze Koszalin..
        Ustawili go w powietrzu....
    • zwispokolana Jeśli lewactwo wyje z powodu Dmowskiego dajmy 10.11.06, 19:33
      im pomnik Bieruta lub Kuronia. Podobne biografie, fizjonomia, wszyscy będą
      szczęśliwi.
      • tles01 Jak nie pomnik UB-ka, to pomnik faszysty ! 10.11.06, 19:41
        i antysemity!.. to pomniki IV RP !
        • tom1003 Re: Jak nie pomnik UB-ka, to pomnik faszysty ! 10.11.06, 19:54
          znowu te same slogany!!!!
          co to znaczy antysemita???

Dla adwokata - oszusta z USA dla którego cala Polska to "mienie pożydowskie"
          każdy z was jest antysemitą.

Dla niektórych idiotów ktoś kto przed wojna poklócil się z sąsiadem Żydem,
          odpowiada za Auschwitz.

A może Żydzi różnych odlamów, którzy w średniowiecznych miastach Europy wznosili
          mury między zamieszkanymi przez siebie dzielnicami i donosili na siebie nawzajem
          do chrześciańskich wladz, też odpowiadają za antysemityzm?
          • tles01 tom1003.. z faszystą sie zgadzasz ? 10.11.06, 19:56
            a co z pomnikiem UB-ka?
    • silesius.monachijski22 Postawic lewiznie - zeby tez cos mieli - pomnik 10.11.06, 19:47
      Kuronia na Pigalaku; w koncu zawsze "troszczyl sie o biednych" (glownie o
      wlasny termos: zeby byl pelny); nie wiem, jak mozna byc tak ideologicznie
      slepym, zeby odmawiac Dmowskiemu jego wielkich zaslug w odzyskaniu przez Polske
      niepodleglosci (przypominam, ze rodziny Kuroniow i Szechterow-Michnikow
      dzialaly w KPP, ktora te niepodleglsoc zwalczala), i wyzywac go od faszystow
      czy "hitlerowcow"; lewiznie mocno padlo na mozg
      • tles01 silesius.. ty jesteś zwykłe bydle ! 10.11.06, 19:54
        powtarzasz to samo co twoi pracodawcy z UB i SB... Gomułka też tak smrodził
        jak ty, śmieciu, o Michniku i Kuroniu !
        • ogromnejadra Od kiedy mówienie prawdy winno kończyć się 10.11.06, 20:13
          wyzywaniem adwersarzy? Jacuś walczył z Adasiem o prawdę więc teraz doczekali
          się (nie w komplecie co prawda ale zawsze).
        • kelob3 Re: silesius.. ty jesteś zwykłe bydle ! 10.11.06, 21:59
          tles01 napisał:

> powtarzasz to samo co twoi pracodawcy z UB i SB... Gomułka też tak smrodził
          > jak ty, śmieciu, o Michniku i Kuroniu !
          glupota nie boli a jezyk ktorym sie poslugujesz swiadczy o tym ze sam jestes
          "smieciem"odpornym na wiedze a Kuron i Michnik siedzieli w pierdlu bo po prostu
          byli wyznawcani Trockistowskiego komunizmu jeszcze bardziej radykalnego od
          obowiazujacego w latach 60-tych.O Dmowskim dowiedz sie czegos na podstawie tego
          co napisal a nie na podstawie bzdetow z wyborczej"smieciu"
    • remekk Porównanie Dmowskiego i prymitywów co plują ... 10.11.06, 19:56
      ...na niego .
      Dmowski - niezwykle zasłuzony dla Polski jeden z głównych twórców odrodzonego
      państwa polskiego . Wybitny mysliciel , który zosatwił po sobie olbrzymi
      dorobek intelektualny . Człowiek o niposzlakowanej morlanosci . Znający
      biegle kilka języków . Polityk , który nigdy nie poszedł na chocby
      poprównywalne układziki jakie dziś stanowia norme wsród politykierów .
      Polak , który dla kraju poswięcił się bez reszty .
      Pluje na niego wlanięta oszołomka Nowicka , która za pieniądze polskiego
      podatnika pojechała na sabat wariatek i tam publicznie ubolewała z tego
      powodu iz poczodzi z tego samego kraju co Papież . Sekundują jej dewianci
      oraz prymitywy z zielonej partyjki ...
      • duszan44 Re: Porównanie Dmowskiego i prymitywów co plują . 10.11.06, 20:41
        "Mam sporo danych na to, że nasze kłopoty wewnętrzne, których mamy obecnie aż
        nadto, nie pochodzą jedynie z naszego łona, ale że wiele się do nich przyczyniły
        wpływy naszych przeciwników, Żydów, masonerii i nawet “sanacji”, które takimi
        czy innymi drogami wewnątrz nas przeniknęły. Przeważnie ludzie sami nie wiedzą,
        że pracują dla przeciwników. Uzupełniam sobie po cichu te dane i mam nadzieję w
        krótkim czasie dojść do pełnego obrazu intryg." - oto myśli nowoczesnego polaka,
        koleś dmowski był zwyczajnym półmozgiem, zboczeńcem - bo jak nazwac kogoś, kto
        za wszelkie nieszczescia obwinia żydów i masonow - zboczenie polega na
        uporczywych próbach jednoprzyczynowego tłumaczenia zjawisk.
        • remekk Re: Porównanie Dmowskiego i prymitywów co plują . 10.11.06, 20:59
          "Wiele do nich przyczyniły się wpływy itd"
          To ma byc to "zboczenie" ?
          Koleś potwierdzasz jedynie teze , którą wysunąłem ... .
          I pomyslec , ze Dmowski pisał to zanim jeszcze Polacy przekoanli sie jak oni
          zachowują się kiedy wkraczają do Polski sowieci w 39 oraz później w ramach
          UBowni , ze o dzisiejszych zboczonych (w przypadku Lewinkopfa-Kosińskiego-
          dosłownie) antypolonizmach oraz najbezczelniejszych w swiecie roszczeniach
          złodziejskich ... .
    • rolf5 Wreszcie wracamy do zródeł .... 10.11.06, 20:01
      Polski patriotycznej i katolickiej.
      A, nie zakłamanej i sprzedanej.
      Hurra Brawoooo MW!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Wreszcie bydło, bedzie wiedziało, gdzie jego miejsce !!!!!!!!!!!
      Hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • eora Re: Wreszcie wracamy do zródeł .... 10.11.06, 20:17
        rolf5 napisał:

> Polski patriotycznej i katolickiej.
        > A, nie zakłamanej i sprzedanej.
        > Hurra Brawoooo MW!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > Wreszcie bydło, bedzie wiedziało, gdzie jego miejsce !!!!!!!!!!!
        > Hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oto pokolenie wychowane na ideologii Dmowskiego. takim ludziom stawia sie teraz pomniki..
        • robertwww1 Re: Wreszcie wracamy do zródeł .... 10.11.06, 20:42
          eora napisała:

> rolf5 napisał:
          >
          > > Polski patriotycznej i katolickiej.
          > > A, nie zakłamanej i sprzedanej.
          > > Hurra Brawoooo MW!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          > > Wreszcie bydło, bedzie wiedziało, gdzie jego miejsce !!!!!!!!!!!
          > > Hurra!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          >
          > oto pokolenie wychowane na ideologii Dmowskiego. takim ludziom stawia sie
          teraz
          > pomniki..
          No proszę Cię... A ile razy ktoiś Cię dobrze przeleciał od tyłu? Oto pokolenie
          wychowane na ideologii zdechłego fiuta!!!!:D Zamknij buzie, bo i tak jej
          otwieranie ci w zyciu nie wyszło panienko! I swoje zale to tam wyrzucaj, bo ja
          nie jestem katolikiem, ale ty masz chyba jakies ciagotki do tej religii.
      • travel_wawa Mylisz się faszysto, Polska jest w UE. 10.11.06, 22:18
        A w Unii Europejskiej nie toleruje się faszyzmu.
        Polska nie jest i nie bedzie katolicka.
        Polska jest CHRZEŚCIJAŃSKA.
        Zarówno katolicy, prawosławni i protestanci będą sie czuli tutaj dobrze, jak w
        domu.
        Tak samo polscy muzułmanie, choćby Tatarzy - wzór patriotyzmu i oddania
        Ojczyźnie.
        Wyznawca każdej religii ma prawo mieć u nas swój dom.
        • remekk Re: Mylisz się faszysto, Polska jest w UE. 10.11.06, 22:23
          No pewnei - faszyzmu isę nie toleruje ale NAZIZM i owszem - radio nazistowskie
          w Danii . Półmózgi wola doszukiwac się "faszyzmu" wszedzie tam gdzie jest to
          dla nich wygodne np w ...."radyjku z tORUNIA" .
          • poglodzio Re: Mylisz się faszysto, Polska jest w UE. 11.11.06, 17:19
            Muszę cię zmartwić ale Polska jest katolicka prawie 97 procent polaków uważa
            się za katolików a połowa z nich uczęszcz regularnie do koscioła na mszę świętą
    • o90 zieloni to 10.11.06, 20:06
      tacy niedojrzali czerwoni
    • poglodzio Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 20:10
      gdyż był wspóltwórcą zachodniej granicy Polski, ba domagał sie całej
      opolszczyzny i Prus dal Polski. Przdstawił tez projekt granicy Polski po II
      wojnie światowej jaką przedstawiał w swoich książkach jeszcze przed wybuchem
      wojny ( która jednak była już przesądzona)
      • turtlezzz Re: Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 21:40
        I co - dostaliśmy tą opolszczyznę albo Prusy ? A nie dostalibyśmy Wielkopolski i części Górnego Śląska bez niego ? To sobie powstańcy wywalczyli...

Natomiast ludzie Dmowskiego sabotowali pomysł federacji i przez nich nie dostaliśmy Mińska. Wdzięcznym można mu być za starania, nie za efekty..
        • remekk Re: Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 21:44
          Gdyby nie DMOWSKI nie zasiadali bysmy po stronie zwyciężców na konferencji
          pokojowej . Ciekwa ile wtedy "dostlibysmy" na zachodzie zanjąc posejście nie
          tylko Niemców ale róweniż LLOYDA gEORGA ... .
          • hatra Re: Polacy powinni być mu wdzięczni 10.11.06, 22:33
            1860 r.

"Nadszedl juz czas na rozpoczecie bezwzglednego niszczenia wszystkich
            dotychczasowych panstw i krolestw, na zniesienie wszystkich religii, ma sie
            rozumiec za wyjatkiem talmudycznej, i na ustanowienie na calym swiecie jednego
            panstwa zydowskiego, w ktorym narod zydowski bedzie zywiolem panujacym, i w
            ktorum bedzie tylko jedna religia, mianowicie zydowska"

Adolf Cremieux Paryz Alliance Israelite Universelle 1860

Czy Roman Dmowski mial obsesje, czy posiadal zrozumienie pewnych dazen, ktorym
            nalezalo juz wtedy przeciwstawiac sie ?

Minelo prawie 150 lat. Na jakim etapie jestesmy ?
            Ten jeden cytal myslacym wyjasni globalizm i ekumenizm.

Kazdy, kto rozumnie podchodzi do historii, zna fakty i smie je bez obaw
            przedstawic bedzie znienawidzony.

Niepojeta dla mnie zawsze bedzie nienawisc do Dmowskiego pewnych jednostek,
            ktore pozwalaja sobie nazywac sie Polakami.

Pierwsza rasa, ktora ponoc rzadzila swiatem, to byli Toltekowie. Juz ich nie ma.
            Ta, ktora rzadzi teraz tez zniknie. I to bedzie ich koniec swiata.
            Nadejdzie nastepna. Siodma i ostatnia.
        • poglodzio Mińska nie chcieli sami Polacy 11.11.06, 09:44
          gdyż był on w wiekszości miastem białorusionów i rosjan, To właśnie dzięki
          staraniom Dmowskiego dostaliśmy górny ślask ( Dmowski chcial cały ale zachod
          zgodził się tylko na plebiscyt) i dostęp do bałtyku. Sama federacja by nie
          wypaliła bo litwini nas nie lubili, ukraińcy nienawidzili a białorusini, no
          może z nimi by sie udało
    • iulius Warszawa: Odsłonięto pomnik Dmowskiego (wideo) 10.11.06, 22:33
      Dobrze, że ten pomnik stanął. Różne można mieć opinie o Dmowskim, ale był
      największym Polakiem swych czasów, równym Piłsudskiemu.
    • jarek.gurtowski Dmowski nie zadawałby się z faszystami 10.11.06, 22:37
      i nie tolerowałby młodzieżowych, nazistowskich bojówek jeśli.
      Więc lepiej nie profanujcie, szczury, imienia tego Wielkiego Polaka.
      Wara!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka