Dodaj do ulubionych

Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji

• chemik46 Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 12:43
      Rzeczwistosc jest taka ze prawdy nie da się na zawsze ukryc.
    • poitr Nie wierze ci Kaczko... 19.11.06, 12:49
      po prostu ci nie wierze... jestes politykiem rodem z PRLu...to wszystko.
    • rumour Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:01
      Koalicja Trwa i Trwa Mać!!!
      • b52h Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:08
        rumour napisał:

> Koalicja Trwa i Trwa Mać!!!
        100 x powtórzyć, zwróc tylko uwagę, że tego akurat
        JK nie powiedział, tego słormułowania użył propagandzista z GW
        na potrzeby czytających ten organ oszołomów...
        • rumour Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:18
          jest mi tym samym nadzywyczaj przykro, iż jesteś zmuszony/a ten PROPAGANDOWY ORGAN czytać ;)
          hehe
          • pendykmim Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:26
            rumour napisał:

> jest mi tym samym nadzywyczaj przykro, iż jesteś zmuszony/a ten PROPAGANDOWY OR
            > GAN czytać ;)
            > hehe

TO MI SIę PODOBA - TAK TRZYMAć.
          • b52h Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:31
            > jest mi tym samym nadzywyczaj przykro, iż jesteś zmuszony/a ten PROPAGANDOWY OR
            > GAN czytać ;)
            > hehe

? dlaczego hehe. Jeżeli czytasz tylko to co schlebia twoim gustom
            to IMHO pasujesz na 100% do osobnika, którego prem. Dorn nazwał wykształciuchem.
            Oczywiście nie słuchasz też RM ale masz o tej stacji wyrobione i jak najgorsze
            zdanie, które powtarzasz za swoją ukochaną gazetą?
            • rumour Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:44
              > ? dlaczego hehe. Jeżeli czytasz tylko to co schlebia twoim gustom
              > to IMHO pasujesz na 100% do osobnika, którego prem. Dorn nazwał wykształciuchem
              > .
              > Oczywiście nie słuchasz też RM ale masz o tej stacji wyrobione i jak najgorsze
              > zdanie, które powtarzasz za swoją ukochaną gazetą?

"hehe" - gdzyż męczyć się musisz bardzo zmuszając się (?!) do czytania i tego ORGANU (tfu ftu!) i tego forum ;)
              uwazam się za typowego wykształciucha i chwalę się tym na lewo (tfu! tfu!) i (baczność!) PRAWO (spocznij!).
              a jako typowy Polak (wykształciuch oczywiście!) nic nie poprawia mi tak humoru, jak krzydwa ludzka (i wiedza, że ktoś ma gorzej - przede wszystkim jeśli o stany psychiczne chodzi)), więć RM podsluchuję sobie z lubością na poprawę tego humoru właśnie! ;) :D

i pozdrawiam oczywiscie kazdego Dooorn(i)a i wszystkich nie/wykształciuchów! :)
              • b52h Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:51
                > "hehe" - gdzyż ...
                w razie czego zmiana zdania o 180 stopni?
                typowe...
                • rumour Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 13:53
                  olśnisz mnie - biednego wykształciucha??
                  • b52h Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 15:27
                    pozwolisz że zacytuję fragment rozmowy twojego guru
                    z A. Gudzowatym:

A.G.: ... mam brak... Nie czyta się gazety, która... manipulowanej...

A.M.: ... takie najciekawsze są, takie najciekawsze są. Ja ja ja ja czytam,
                    proszę pana, tą tą springerowską gazetę, czytam „Wprost” dlatego, że wi...
                    • rumour Re: Koalicja Trwa i TRWA MAĆ!!! 19.11.06, 17:09
                      iiii???

bo nie rozumiem :]
                      mow do mnie jezykiem prostym, jak prosty jest nasz lud! :D
                      najwazniejsze, ze wiem, kto jest moim guru (człowiek uczy sie całe zycie przyjacielu).
    • koniecdemokracji Re: Premier: koalicja będzie trwała do końca kade 19.11.06, 13:02
      Załóż prywatne forum Regulamin Forum | Twoje Forum

Szukaj: zaawansowane »

Panie Premierze

Jeżeli władza centralna nie będzie wpływała na ograniczanie samodzielności
      samorządów to żadnej wojny nie będzie poza tym zdumiewa mnie to, jakie Pan
      wyciąga przedziwne wnioski .Władze lokalne maja wpływ na jakość życia swoich
      mieszkańców ,decydują gdzie wybudować drogę ,oczyszczalnie ścieków szkołę jak
      opiekować się szpitalem, im więcej waszej polityki w tych samorządach tym dla
      tych samorządów gorzej.
      A Pan zamiast starać się odpolitycznić samorządy dla ich dobra antagonizuje
      środowiska dla których jest obojętne czy ktoś jest z PiS czy z PO czy z SLD
      jeżeli jest dobrym gospodarzem na swoim terenie i ludzie zaufali to niech Pan
      zostawi to w spokoju i pozwoli ludziom samodzielnie decydować o swoich
      sprawach ponieważ to właśnie jest podstawową ideom demokracji
      Ma Pan racje jest wspaniale ponieważ nie tylko możemy mieć marzenia ale będą
      wreszcie możliwości aby je zrealizować
      Niech Pan nie wmawia ludziom że przedstawiciele PiS są najlepsi na świecie
      ponieważ życie pokazuje że bywa różnie
      Gołym okiem widać że nie kocha Pan demokracji ,że chce mieć Pan nad wszystkim
      kontrolę i popełnia Pan podstawowy błąd
      Ludzie raz odzyskanej możliwości decydowania o sobie tak łatwo nie odpuszczą i
      proszę się tak nie zamartwiać jeżeli ludzie nie wybiorą na wójta ,burmistrza
      czy prezydenta miasta członka PiS-u to świat się nie zawali
      Jeżeli chce Pan być wygrany to niech pan uzna wole narodu i nauczy się
      współpracować ,a naród te starania oceni przy kolejnych wyborach.

• cierpliwy Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 13:02
      Premier się dziwi, że w kampanii wyborczej przekroczono wszelkie miary? Kto jak
      kto ale on nie ma się co dziwić. On jego zgraja był pierwszy.
    • wally12 Co Ty powiesz? 19.11.06, 13:04
      Że też takich nie sieją, naprawdę istnieje w Polsce mnóstwo ludzi, którzy myślą tak jak Urban chce, jesteś jednym z nich. Naprawdę szlag człowieka trafia kiedy czyta takich chłystków.
    • chemik46 Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 13:05
      Trwac albo nie trwac, oto jest pytanie....
    • paseo Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 13:09
      Pamietam,jak juz nie mozna bylo wytrzymac Olszewskiego.Ale ta ekipa jet jeszcze
      gorsza.Gdy mowi premier to widze i slysze Gomulke
    • pibi62 Ja w sprawie Rospudy..!!!! 19.11.06, 13:12
      proszę o rozważenie propozycji SISCO z Warszawki, mają extra pomysł i jeszcze
      zostanie w kasie sto baniek oszczędności, LUDZIE RSPUDA TO PIęKNO I MAJąTEK...!
      majatek dla Augustowa i Suwałk, a droga też będzie tyle że nie zniszczy piękna ,
      które przyniesie im wielką kase..! qr... mam nqdzieje że to już puszczą... dziś
      była audycja w TOK FM na ten temat i jest extra propozycja!! proszę wysłuchajcie
      ich, a nie budujcie głupoty!!!
      • ob.laden Re: Ja w sprawie Rospudy..!!!! 19.11.06, 13:18
        naiwniaku. a kogo, k... obchodzi:-) Przecież w Suwałkach już prezydenta
        i RM wybrali i do tego z SLD

++-------------++
        www.annabojarska.pl/priv/003_blog_2004/michnik_sumienie.jpg
        • r0b0l Re: Ja w sprawie Rospudy..!!!! 19.11.06, 13:24
          mimo wszystko przystojniejszy od jaroslawa ;))
          • b52h Re: Ja w sprawie Rospudy..!!!! 19.11.06, 13:35
            r0b0l napisał:

> mimo wszystko przystojniejszy od jaroslawa ;))
            jakby do dentysty poszedł, byłby jeszcze ładniejszy
            (może zresztą już był w tzw. międzyczasie)
    • ami43 Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 13:23
      Co chec zdobycia/i utrzymania/wladzy robi z;ludzi;?Leczenie psychiczne to
      malo,konieczna izolacja-calkowita izolacja.....!!!
    • tom3012 Re: Premier: koalicja będzie trwała do końca kade 19.11.06, 13:27
      oj PO PO ...... ostatnia wasza deska ratunkowa to takie fora;/....... buaahaha,załóżcie jeszcze panstwo podziemne, albo nowy rząd na emigacji w panstwie żydowskim.
      • todundliebe Re: Premier: koalicja będzie trwała do końca kade 19.11.06, 13:39
        Czym wiekszy rejwach i biadolenie u obłudników wszelkiej masci, postkomunistow,
        benifcjentow „okrągłego stolu”, targowiczan i roznych szubrawych geremkow no i
        GW oznacza ze zmiany właściwe i obrany kierunek bardzo dobry.
        • kiminohikari Re: Premier: koalicja będzie trwała do końca kade 19.11.06, 14:02
          > Czym wiekszy rejwach i biadolenie u obłudników wszelkiej masci,
          postkomunistow
          > ,
          > benifcjentow „okrągłego stolu”, targowiczan i roznych szubrawych ge
          > remkow no i
          > GW oznacza ze zmiany właściwe i obrany kierunek bardzo dobry.

obludnicy biadola dlatego, ze po roku rzadow "koalicji" brak jest jakichkolwiek
          dzialan, ktore by cos dobrego dla obludnikow zrobily (podatki, "tanie" panstwo).
          widocznie obludnicy za bardzo nie interesuja sie tymi zmianami, na ktorych pis
          sie koncentruje (a i w tych nie za bardzo pisowi wychodzi? uchwalanie ustaw,
          ktore od razu musza byc nowelizowane [lustracja], cba, ktore na razie istnieje
          tylko jako nic nie robiaca instytucja).
    • czerstwy.stefek Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 13:33
      Taki stan rzeczy, to twoja zasługa Towarzyszu Jarosławie!
    • b0d0 "Walka polityczna przekroczyła wszelkie miary" 19.11.06, 13:43
      Świnia worek drze i kwiczy.
    • szerszen039 Re: Premier: koalicja będzie trwała do końca kade 19.11.06, 14:21
      premier:koalicja będzie trwała do końca kadencji.
      tym lepiej wylecą z większym wstydem i trzaskiem,
      Polak nie zapomina,ośmieszenia.

hej dziewczyny, hej chłopaki,
      oglądajcie Szkło Kontaktowe,
      bo z holew wyjdą w wyksztaceniu braki.
    • babette663 Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 14:21
      . Dlatego ważne jest, aby przedstawiciele PiS wygrywali w II turze wyborów -
      przekonywał J.Kaczyński. Dodał, iż PiS chce, aby Polska szla droga dobrze
      zorganizowanego panstwa. .
      Wybierając władze samorządowe wybieramy władzę, która bezpośrednio odnosi się
      poprzez swoje decyzje do tego co mogą czynić zwykli ludzie

-------------------------------
      a wiec glosujcie na kaPiSzony, bo inaczej na nic wam nie pozwolimy, nie damy
      funduszy na rozwoj , nie damy pieniedzy na drogi, nie damy pieniedzy na nic !!!
      tylko Paskuda zapomniala, ze zwykli ludzie moga wiecej niz wladza.

• qweta0 i kto to mówi? 19.11.06, 14:24
    • rezydent.klamczynski Posługiwanie się kłamstwem, pomówieniem, nieprawdą 19.11.06, 14:25
      Posługiwanie się kłamstwem, pomówieniem, nieprawdą, osiągnęło gigantyczny
      rozmiar ... już w kampanii przed wyborami parlametarnymi i prezydenckimi w 2005
      roku za sprawą Kaczyńskiego et consortes.
      Kaczyński teraz spija szczyny (, nie słowa), które sam nawarzył.
      • kuchara_pueziem_wawy [...] 19.11.06, 14:47
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • ws21 Piękna ocena. 19.11.06, 15:02
          Niestety z księżyca. Poczekamy, zobaczymy, czy po prezydenturze L. Kaczyńskiego
          pozostaną podobne osiągnięcia. No i czy społeczeńswo zaufa po raz drugi.
          Moim zadniem Kwaśniewski był najlepszym prezydentem w historii Polski. Jego
          głowne osiągnięcia to wprowdzenie kraju na światowe salony.
          I mi to nie przeszkadza że pił z pijakami. Co kraj to obyczaj. Jest powszechnie
          szanowany w świecie, czego o Kaczyńskim powiedzieć nie można. I tu mu
          abstynecja nie pomoże. Wystawia kraj na pośmiewisko.
          • babette663 Re: Piękna ocena. 19.11.06, 15:14

Gazeta.pl > Forum > Aktualności i Media Niedziela, 19 listopada 2006

Piękna ocena.
            Przeczytaj komentowany artykuł »
            Autor: ws21
            Data: 19.11.06, 15:02 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
            Niestety z księżyca. Poczekamy, zobaczymy, czy po prezydenturze L. Kaczyńskiego
            pozostaną podobne osiągnięcia. No i czy społeczeńswo zaufa po raz drugi.
            Moim zadniem Kwaśniewski był najlepszym prezydentem w historii Polski. Jego
            głowne osiągnięcia to wprowdzenie kraju na światowe salony.
            I mi to nie przeszkadza że pił z pijakami. Co kraj to obyczaj. Jest powszechnie
            szanowany w świecie, czego o Kaczyńskim powiedzieć nie można. I tu mu
            abstynecja nie pomoże. Wystawia kraj na pośmiewisko.

Ja tez tak uwazam, PiSklaki rzucaja sie jak piskorze w sieci, bo ukrecili bat
            na wlasna dupe i nie wiedza jak z tej matni wylezc. Oni czuja koniec mocarstwa
            rozPiSki, wiec beda teraz pluc na lewo i prawo, ale i sluny im kiedys zabraknie.
            Rzad kosmonauty z Wwy to najgorszy rzad od 1945 roku, niestety pomylil Ksiezyc
            z Ziemia
    • plaszcz Jeden już był taki, napisał książkę "Moja walka" 19.11.06, 14:30
      zobacz felieton >> IV Rzeczpospolita na siłę
    • uchachany Jego też się zamknie po wprowadzeniu programu ks. 19.11.06, 14:47
      prof. Bartnika!
    • uchachany Nie tylko jemu skonfiskuje się majątek, ale i 19.11.06, 15:03
      innym beneficjentom III RP także! Chyba, że wyznają swoje winy i przyłączą się
      do grona twórców IV RP...
      • puch4cz Re: Nie tylko jemu skonfiskuje się majątek, ale i 19.11.06, 18:30
        ale się uchachałem! Tobie to chyba ktoś rozum skonfiskował, hę?
        • uchachany "Mnilcz prostaku!" Moja wypowiedź jest jak 19.11.06, 22:07
          najbardziej po linii i na bazie konstrukcji IV RP!

puch4cz napisał:

> ale się uchachałem! Tobie to chyba ktoś rozum skonfiskował, hę?
          • plmlp Jak się histerycznie oskarża o "zbrodnie" bez pods 20.11.06, 00:03
            taw to ma się to, co się lubi...
    • uchachany Wzywać to mało: trzeba będzie upaństwowić majątek 19.11.06, 15:29
      zagrabiony przez komuchów.
    • ws21 Bajki dla niedorozwiniętych dzieci. 19.11.06, 15:35
      Mam 51 lat. Większość życia spędziłem w "komunie". Nikt nie musiał należeć do
      partii. Większość społeczeństwa brała śluby kościele, chrzciła dzieci, posyłała
      do I Kom. Św. No i nabijała się z partii do woli. Ludzie nawet najbiedniejsi
      mogli kształcić dzieci. Ludzie mieli pracę, a z pensji można było się utrzymać.
      A dziś? Powiedz jak przeżyć w IV RP z pensją brutto 899,10zł na miesiąc, przy
      czynszu z mediami (prąd, woda, gaz) ok. 800 zł.
      Jak ja mam ocenić fak, że wierny sługa socjalistycznego systemu, skazujący
      ludzi za wyimaginowaną działalność antysocjalistyczną jest dziś wiceministrem
      sprawiedliwości? Że syn partyjnego kacyka jest ministrem?
      Moim zdaniem nic się nie zmieniło. Karierowicze robią kariery, kanalie
      pozosatli kanaliami a uczciwi uczciwymi.
      • sol-talullah Re: Bajki dla niedorozwiniętych dzieci. 19.11.06, 16:56
        Jest jedno jedyne wyjscie z tej sytuacji, aby uniknac dalszemu rozkladowi,
        wszyscy musimy dzialac, czyli zaglosowac na kandydata, ktory nie bedzie
        rozliczal zajsc sprzed 20 lat /niszczac to co udalo sie od roku 89 zbudowac/, a
        na osobe, ktora zajmie sie BIEZACYMI sprawami, bo wiele ich naroslo. Polityka
        jaka w tej chwili uprawiaja Bracia zmierza w jednym kierunku. Polacy chca zyc
        normalnie, pracowac, uczyc sie, miec dzieci, zyc GODNIE i tak naprawde
        wiekszosc ma w nosie kto kogo komu za co i dlaczego w roku 1950, 1960, 1980
        itd. Nastroje w kraju powoli, ale systematycznie sie pogarszaja, a gdy osiagna
        punkt kulminacyjny, ludzie zaczna sila domagac sie tego, czego im potrzeba. Juz
        nieraz Polska to przerabiala.
        • ws21 Wnioski. 19.11.06, 17:08
          Ja przez te lata czekałem na jeden przypadek zmiany rządu aby ten nowy
          podzękował staremu za osiągnięcia i pochwalił. Nie doczekałem się. Bo następca
          jest miernotą, co woli startować od zera. Najlepiej powiedzieć ludowi, że
          zastał zgliszcza i wszystko co się dzieje pozytywnego to jego zasługa.
          Nowa władza wypina pierś i wmurowuje kamienie węgielne nie zapraszając tych
          którzy kontrakt wynegocjowali, oddają "swoją" autostradę, która była budowana 5
          lat a ostatni rok, gdzy objęli władzę stała gotowa do użytku i czekała na
          ekspertyzę papy izolacyjnej. Myślę że nadzieja w młodych.
          I każdego widzącego w "socjaliźmie" samo zło. okres bez osiągnięć traktuję jako
          oszołoma. Były osiągnięcia, było porażki. Przyszedł czas go obalić -
          obaliliśmy. Zakładałem w moim zakładzie SNZZ "S". Strajkowałem.
          Ale jak widzę MW .... Nie o takiej przyszłości myślę.
          • eon3 Re: Wnioski. 19.11.06, 17:35
            Masz rację taki sposób przejmowania władzy byłby cywilizoawny.
            Ale obecny rząd i tak zachował się lepiej niż porzednicy których niezapraszanie
            tak cię boli.
            Oni jak brali władzę wymyślili sobie "raport otwarcia" który miał służyć
            możliwie jak najsprawnieszemu obrzuceniu błotem poprzedników. Nominowani przez
            rząd lewicowy prezesi spółek państwowych mieli za zadanie znalezienie "haków"
            na swoich wygryzionych porzedników. Znaczna część(tych nowych) nie poddała się
            presji,ale częśc kablowała i tu w ogromnej większości okazywało się że zarzuty
            są fabrykowane.
    • jurwal polityczna walka poniżej dna 19.11.06, 16:08
      Między innymi dzięki PiS walak polityczna jest poniżej dna. Wszystko co robi PiS
      jest tłumaczone przez polityków tej partii jako rzecz normalana choć jest to
      ewidentne łamanie prawa lub jego przekraczanie. Głośny przykład; Przekupywanie
      p. Berger z Samoobrony był złamaniem prawa. "To normalne postępowanie w
      polityce" tłumaczyli wszystkim gamionie z PiS. Pokrętne, kłamliwe i wyzute z
      wszelkich zasad normalnego życia postępowanie PiS to u nich normalne. Podjęcie
      po raz drugi współpracy z Lepperem to kolejny przyklada łamania zasad dla dobra
      PiS i tłumaczenie dobra ogólnego. Wypowiedź Macierewicza o współpracy
      ambasadoórw z wywiadem to kolejny przykład. Dodać by można innych podobnych
      przykładów. Niektórzy politycy rprezentujący PiS to przykład głupoty, chamstwa i
      lekceważenia społeczeństwa.
      Skąd więc takie dziwne spostrzeżenie przywódców PiS. To znów przykład arogancji
      lub niedostrzegania własnych niegodziwych działań.
      Niedługo pewnie wybuchnie nowa afera, znów gaszona przez gamoni z PiS tłumaczona
      będzie pokrętnie z dawaniem do zrozumienia społeczeństwu, że wszyscy procz PiS
      to stado baranów nic nie pojmujące z tego co się dzieje.
      Przy tym wszystkim mimo wielkich zapowiedzi i zapewnień nic specjalnie dobrego
      się nie dzieje. Narazie gospodarka dobrze sie rozwija ale to nie jest zasługa PiS.
    • mortest Re: ++++++++++ Mgr Kwach-Pijak chlał 8 lat :) +++ 19.11.06, 18:23
      Zauważyłem, że charakterystyczną cechą GWowskich oszołomów jest niemożność do
      pisanie ciągłego tekstu, nad który przekładana jest jakaś pseudoliryczna forma,
      rozbijająca jedno zdanie na sześć - dziesięć wersów, z pominięciem zasad
      ortografii, interpunkcji i kultury (ale to ostatnie to już cecha wszystkich
      oszołomów). Giertych powinien dać to do szkół w ramach analizy tekstu (i od razu
      ćwiczenie na ortografie i interpunkcję - popraw błędy):
      > postawienie mgr kwacha przed sądem
      > za jego niezliczone afery,
      Postawienie mgr Kwacha przed sądem, za jego niezliczone afery (dotąd da się
      zrozumieć)
      > opublikowanie i skonfiskowanie jego
      > i jego rodziny,
      > licznych numerycznych kont
      Zabierać!! Opublikować, skonfiskować! "Jak nie możemy sprawić by ludziom żyło
      się lepiej, sprawmy by przesrane mieli wszyscy"
      > w szwajcarii, lichtensztajnie, luksenburgu i usa
      w Szwajcarii, Lichtensteinie, Luksemburgu i USA
      > powinno stać się zadaniem narodowym !!!!
      Wypisuję się z tego narodu.
      • uchachany A wypisuj się, wypisuj! Takich defetystów w gronie 19.11.06, 22:32
        budowniczych IV RP nie potrzebujemy!

mortest napisał:

> Zauważyłem, że charakterystyczną cechą GWowskich oszołomów jest niemożność do
        > pisanie ciągłego tekstu, nad który przekładana jest jakaś pseudoliryczna
        >forma,
        > rozbijająca jedno zdanie na sześć - dziesięć wersów, z pominięciem zasad
        > ortografii, interpunkcji i kultury (Opublikować, skonfiskować!
        > ....

> "Jak nie możemy sprawić by ludziom żyło
        > się lepiej, sprawmy by przesrane mieli wszyscy"
        > > w szwajcarii, lichtensztajnie, luksenburgu i usa
        > w Szwajcarii, Lichtensteinie, Luksemburgu i USA
        > > powinno stać się zadaniem narodowym !!!!
        > Wypisuję się z tego narodu.
    • elka1021 Premier: koalicja będzie trwała do końca kadencji 19.11.06, 18:36
      Nie oddaj Polski oszołomom
      Żaden polityk Cię nie przekonał. Nie wiesz, który z nich lepszy, który gorszy.
      Albo nawet gorzej: uważasz, że wszyscy gorsi. I dlatego nie będziesz głosować.

A ja Ci mówię: głosuj. Głosuj, bo ludzie tacy, jak Ty, z dystansem do polityki
      (a może nawet z obrzydzeniem), to najczęściej ludzie rozsądni i normalni.

Ludzie na sto procent przekonani o czyimś geniuszu, o wspaniałości jakiejś
      idei, zwykle mają w głowie mało oleju. A to z prostej przyczyny: żaden polityk
      nie jest doskonały, żadna idea sama nie zbawi Polski. Człowiek rozumny to wie i
      ma do polityków dystans.

Stuprocentowi admiratorzy Kaczyńskich (a takich jest dużo) potrafią opowiadać o
      tym, jak Kaczyńscy gonią przestępców, w momencie, gdy Lepper dostaje nominację
      na wicepremiera. Kochają Macierewicza za to, że ten opublikował listę agentów
      (w roku 1992). A skąd wiadomo, że to byli naprawdę agenci ? A no stąd, że
      Macierewicz tak powiedział, chociaż IPN i sądy twierdzą co innego. Kółko się
      zamyka: kochamy Macierewicza za to, że ujawnił coś, co tylko on uważa za prawdę.

Fanatyczni zwolennicy liberalizmu (często zakochani w Januszu Korwinie-Mikke)
      nie są lepsi: to ludzie, którzy nawet nie widzą, jak wielu rzeczy sam wolny
      rynek nie jest w stanie załatwić.

I tak dalej, przykładów jest pełno i na prawicy, i na lewicy.

Jedno jest pewne: oszołomy pójdą głosować. Pójdą, bo każdy z nich jest
      przekonany, że broni Jedynej Prawdy. Czy chcesz, żeby o rządach w Twoim
      mieście, w Twojej gminie, w Polsce decydowało to, który polityk zbierze wokół
      siebie więcej oszołomów? Od Ciebie zależy, czy tak będzie: albo zagłosujesz Ty
      i Twój głos zadecyduje, albo zostaniesz w domu, a głos innych ludzi, głupszych
      od Ciebie, zadecyduje za Ciebie.

A jeśli nie wiesz, na kogo głosować? Dowiedz się, podyskutuj, przemyśl. I
      głosuj. Być może źle wybierzesz, ale jedno jest pewne: jeśli nie zagłosujesz,
      to oszołom, który zagłosuje za Ciebie, wybierze gorzej, niż Ty.

A jeżeli wszystkich kandydatów uważasz za beznadziejnych ? Może to i prawda, że
      są beznadziejni, ale na pewno nie są identyczni. Gdybyś miał wybór między
      Hitlerem a Łukaszenką, co byś zrobił ? Ja bym zdecydowanie wybrał Łukaszenkę,
      bo, choć to człowiek potworny, to uczynił dużo mniej zła, niż Hitler. I Ty
      wybierz względnie najlepszego kandydata. Jeśli znajdziesz kogoś, kto wzbudzi
      Twe zaufanie, to głosuj na niego, a jeśli nie - to głosuj na stosunkowo
      najznośniejszego, choćby nawet był podobny do Łukaszenki.

A jeżeli nie masz siły albo czasu? Jeżeli nie masz meldunku i trzeba biegać za
      papierkami ? Pamiętaj, że rządy w Polsce są w Twoich rękach. Nie żyjemy w PRL,
      gdzie rządziła partia, lecz w demokracji. Rządzisz ty. Głosując lub rezygnując
      z głosowania decydujesz o losach Polski. Nawet, jeśli kosztuje Cię to wiele
      wysiłku, masz moralny obowiązek głosować, aby Polska była dobrze rządzona.

Prośba: Przekaż ten apel innym. Im więcej ludzi zagłosuje, tym mniej władzy
      będą miały oszołomy.

Marcin Skubiszewski, październik 2006

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka