Dodaj do ulubionych

Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie mie...

23.11.06, 18:37
Zastanawia mnie jedno: skoro w kopalnii było aż tyle patologii, łamania
przepisów, karygodnych zaniedbań czy wręcz sabotażu, to dlaczego związki
zawodowe "przypomniały" sobie o tym teraz?

Górnicze związki zawodowe potrafiły wyszarpać od rządu grube miliardy złotych
na emerytury, miliony złotych na premie, a nie potrafią od tego samego rządu
(właściciela kopalni) wyegzekwować przestrzegania przepisów BHP?

Nie rozumiem tego.
Obserwuj wątek
    • maruda.r Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie mie.. 23.11.06, 18:46

Jak powiedział, związkowcy, którzy sprawdzają kopalnie razem z pomiarowcami, są
      łatwo oszukiwani, bo nie znają się na przeprowadzaniu pomiarów.

Pojawia się oczywiste pytanie: kim są związkowcy? Jeżeli tak łatwo dają się
      oszukiwać, to chyba nie mieli zbyt wiele do czynienia z pracą na dole.

• kot.prezesa ile zwiazków zaw. działa w tej kopalni? 23.11.06, 18:46
      podejrzewam,że pewnie z tuzin....
      • adas313 Re: ile zwiazków zaw. działa w tej kopalni? 23.11.06, 18:50
        W 2004 roku Ministerstwo Gospodarki i Pracy opublikowało raport o związkach
        zawodowych w Komapnii Węglowej.

Nie pamiętam ani ilości pracowników, ani ilości związków, ale roczny kozst
        utrzymania tychże wynosił ok. 12 mln zł.
        • maruda.r Re: ile zwiazków zaw. działa w tej kopalni? 23.11.06, 19:43
          adas313 napisał:

> W 2004 roku Ministerstwo Gospodarki i Pracy opublikowało raport o związkach
          > zawodowych w Komapnii Węglowej.
          >
          > Nie pamiętam ani ilości pracowników, ani ilości związków, ale roczny kozst
          > utrzymania tychże wynosił ok. 12 mln zł.

Coś by się chyba dało uszczknąć z tej kwoty na termometry, ale pewnie bluźnię.

• adas313 Re: ile zwiazków zaw. działa w tej kopalni? 23.11.06, 21:51
        Aha, teraz sobie przypomniałem.

Niestiniejący już "Ozon" pisał, że w całej Kompanii Węglowej istnieje łącznie 90
        central związkowych, ale nie wiem czy to prawda.
        • adas313 Re: ile zwiazków zaw. działa w tej kopalni? 23.11.06, 22:04
          > ale nie wiem czy to prawda.

Nieprawda:
          tinyurl.com/yy9be4
          Czytamy:

"W 32 jednostkach wchodzących w skład Kompanii Węglowej S.A. działa (dane na
          koniec czerwca 2003 r.) 28 związków zawodowych, w tym w 23 czynnych kopalniach
          funkcjonują 204 organizacje związkowe"

[...]

"Zgodnie z ustawowymi limitami (według stanu zatrudnienia czynnego, tj. bez
          pracowników na urlopach górniczych) na koniec czerwca br. związkom zawodowym w
          jednostkach organizacyjnych Kompanii Węglowej przysługiwało prawo do 96
          płatnych „etatów związkowych”, tymczasem z etatów takich korzystało 189
          działaczy. Szczegóły w tabeli 2 "

[...]

"Jak widać na same tylko wynagrodzenia 189 etatowych działaczy związkowych
          Kompania Węglowa S.A. wydała w marcu 2003 r. 786 609 zł.

Żeby kwotę marcową przeliczyć na roczną trzeba ją pomnożyć przez 12, zaś
          uzyskaną sumę powiększyć o 20 proc. ponieważ działacze - jak czynni górnicy -
          otrzymują wszystkie inne gratyfikacje, w tym m.in. tzw. Barbórkę."

Z tabeli i tesktu wynika, że średnia płaca brutto związkowca to prawie 4916 zł.
          • adas313 Re: ile zwiazków zaw. działa w tej kopalni? 23.11.06, 22:05
            Tyle że to dane sprzed trzech lat, trudno powiedzieć jak jest teraz.
            • shedows1969 Re: ile zwiazków zaw. działa w tej kopalni? 24.11.06, 03:51
              adas313 ty śmieciu a możebyś zajął się ludzką tragedią. Nie wiem ile jest
              zwiazków ale wiem że pomimo wszystko są katalizatorami tego że ludzie w
              desperacji nie zaczęli jeszcze mordować prezesów, wszędzie nie tylko w
              kopalniach
      • a.k.traper Żadnego nie ma sa etaty i związkowcy 24.11.06, 06:21
        Nie rozumieja znaczenia związków zawodowych, łatwo sa podpuszczani przez
        dyrekcję jak kopalni grozi likwidacja lub prywatyzacja, to jest zło a z metanem
        da się żyć. Prawdziwych zwiazków nie ma w Polsce, były w podziemiu, później
        były etaty, diety radnych i posłów, szybko zapomnieli o co szło, teraz okazuje
        się ze tylko o miejsca pracy dla zwiazków, wszędzie, nie tylko w kopalni.
    • katrina_bush Przeciez to sie juz w glowie nie miesci !!! 23.11.06, 18:57
      Przeciez to sie juz w glowie nie miesci !!!
    • marcin120 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 18:57
      Stala sie wielka tragedia, zgineli ludzie ktorzy usilowali zarobic pare groszy
      na zycie. Rozumiem, ze teraz zacznie sie szukanie winnych pytania
      typu "dlaczego" itd. Jednak moim skromnym zdaniem u podstaw tej tragedii leza
      wieloletnie zaniedbania w gornictwie i jak co tu ukrywac chcec zwiekszenia
      zysku kopalni holdingu czy spolki {niepotrzebne skreslic}. Kiedy chodzilem do
      szkoly uczono nas,ze "Polska weglem stoi". Po 89r Polska zaczela zmieniac sie w
      zawrotnym tepie i zmienia sie tak do dzis. Pytanie czy mozna bylo uniknac tych
      ofiar nalezy zadawac politykom,bo my prosci ludzie chcemy tylko miec na godne
      zycie. I przypuszczam, ze wlasnie chcec godnego zycia "poslala tych gornikow na
      smierc". Kazdy chce miec lepsze mieszkania, samochod itd. i kazdy z nas
      prostych ludzi probuje to osiagnac w sposob jaki potrafi. Do poki nie dotrze do
      naszych politykow, ze nie kazdy moze byc przedsiebiorca, bankowcem, czy
      innym "biznesmenem" my bedziemy pracowac i jak w przypadku tych ludzi ginac dla
      swoich rodzin.
      • mientki2000 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 19:31
        kiedys dawno temu widzialem w telewizorze :) taki program o zaglebiu rury w
        niemczech i tam poradzili sobie politycy czyli panstwo z problem gornictwa w
        natepujacy sposob, nie bylo odpraw i rozdawania pieniedzy, byla zmiana zawodu,
        szkolenia, nowe fabryki, to ze nasze rzady maja zakute lby to wiadomo nie od
        dzis i nic sie w tej kwestii od lat nie zmienia, no bo przeciez kompletna bzdura
        jest fakt ze kilkadziesiat tysiecy zlotych dla gornika to pieniadze ktore
        zalatwia sprawe, skoro nie ma tam pracy to wczesniej czy pozniej i tak wroci do
        kopalni i to zalatwia mu firmy zewnetrzne, bo nie chodzi o to zeby dac ludziom
        kase ale prace a od tego jak to zrobic mamy rzad, ktory chyba zapomnial o tym ze
        to on dla nas pracuje a nie my dla niego... dla mnie jasne jest ze czesc winy
        za te tragedie ponosi panstwo polskie i ze to ono w tej czesci powinno byc
        pociagniete do odpowiedzialnosci, za czasow prlu gornicy byli znacznie
        uprzywilejowani, i swiat im sie pozniej zawalil wiec tym bardziej nalezalo ten
        problem zalatwic dlugo falowo, a nie odprawami, ale tak jak prl mial gleboko
        nasz narod, tak i nowa wladza miala go rowniez tam, nie wiem co musi sie stac w
        panstwie naszym by sie to zmienilo, dodam tylko jeszcze ze nie jestem gornikiem,
        tylko akurat tak sie zlozylo ze bylem w tym roku na slasku, i sie nasluchalem
        historii od prostych ludzi ktorzy poprostu chca zyc i strasznie mnie denerwuje
        fakt ze nie ma na gorze nikogo kto by raz na zawsze zrobil w tym kraju porzadek,
        reforme zusu, nfzetu i kilku innych, wniosek dla mnie jest z tego jeden, skoro
        nie ma takiego (jednyna osoba ktora o tym mowi to korwin) to znaczy ze wszystkim
        na tym balaganie zalezy, tak jak na odwiecznym 0,2 promila ktore dopuszcza jazde
        po pijanemu, w stopniu 0,2, w szwecji jest 0,0 i nie ma problemu, zagalopowalem
        sie.... ale mnie ponioslo :)
        • mgr2000 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 20:17
          mientki2000 napisał:

> sie.... ale mnie ponioslo :)

No fakt.
          Bełkotliwy bełkot.
          Wypompuj szambo z głowy. I dopiero wtedy zabieraj głos.
          • starfruit Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 20:53
            Proszę przedstaw swoje przemyślenia, żebyśmy mogli "podsumować" co masz w
            głowie Ty. Myślę, że mało pofałdowane.
          • cygan37 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 20:58
            te magister - odstosunkuj sie od Mientkiego bo w czambuł!
        • blue911 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 20:55
          mientki2000: musi narod przestac pic (w nadmiarze) i zaczac glosowac.
          Ale...obawiam sie,ze zaden z nas tu piszacych tego nie doczeka.
        • 1milosierny w szwecji jest 0,2 promila a w PL jest 0,0p....... 24.11.06, 00:05
          dobry text ale popierdloilo ci sie, heyah
      • aa9916 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 19:48
        Brawo p. Marcinie sluszna wypowiedz!Wyrazy ubolewania dla reodzin ktorych
        dotknela tragedia. Jednak corobi rzad ? dba o wlasna kase! Nowy marketing na
        tragedii ludzkiej? Dlaczego nikkt nie wyklada ksiag kondolencyjnych kiedy co
        tydzien w Polsce dochodzi do 100 samobojstw bo ludzie nie moga wytrzynmac
        presji psychicznej ze nie maja pracy i nie ma jak utrzymac rodziny.To skandal
        aby ludzie ktorzy wypracowali majatek narodowy , ktory jest sprzedawany za
        bezcen musieli popelniac samobojstwa z braku mozliwosci utrzymania rodiny etc
        • mgr2000 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 20:23
          aa9916 napisał:

> Brawo p. Marcinie sluszna wypowiedz!Wyrazy ubolewania dla reodzin......
          ......za bezcen musieli popelniac samobojstwa z braku mozliwosci utrzymania
          rodiny etc

Sugerujesz zbiorowe samobójstwo w tej kopalnii ??
          • cygan37 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 21:01

A mówio, że idiotów nie sieją...

mgr2000 napisała:

> Sugerujesz zbiorowe samobójstwo w tej kopalnii ??
      • a.k.traper Najbardziej sensowne wytłumaczenie, pozdrawiam 24.11.06, 06:24
        Niech kazdy robi dobrze to co umie i pobiera godna zapłate.
    • perski_dziadzio Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamknięto 23.11.06, 19:00
      Zamknąć na zawsze te fabryki śmierci!!!
      Wmówiono cymbałom, że jak się tam urodzili, to muszą być górnikami. I idą jak
      barany, jak nie do kopalni, to pod URM. I kto za to płaci? My wszyscy.
      Nazbierali przywilejów, wmawiając wszystkim, że to za ryzykowanie życiem. A
      ja nie chcę, żeby oni ryzykowali za NASZE pieniądze (ponad 40 tys. za
      obiecankę nie wracania do zawodu, a i tak wracają, i wiele innych). Niech
      wezmą się za coś pożytecznego, np. za budowę dróg, bo jazda polską drogą jest
      tysiąckrotnie bardziej niebezpieczna, niż praca w kopalni. Ilu ludzi ginie na
      polskich drogach, a ilu w kopalniach? Za uprawianie zawodów ekstremalnych
      niech płacą zainteresowani nimi hobbyści. Jako państwo nie inwestujmy w
      średniowieczne źródła enrgii!
      • michalc13 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 19:08
        Taaa, jasne łatwo powiedzieć. Co do oszukiwania czujników, rozumiem, że każdy
        chce mieć pracę, ale takie działania to samobójstwo, nie chce mi się w to
        trochę wierzyć, bo przecież ktoś kto pracuje w kopalni musi mieć świadomość
        zagrożenia. Lepiej być żywym bezrobotnym niż...
      • hollowcat Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 19:09
        Zgadzam się! Ryzykują życiem dla jakiejś niewiadomo jakiej idei. Państwo dopłaca do tego, ludzie traca życie - po co to wszystko? Zrobić jak w UK - zamknąć wszystkie kopalnie i bedzie spokój :)
      • marcin120 do perski_dziadzio 23.11.06, 19:10
        perski_dziadzio napisał:

> Zamknąć na zawsze te fabryki śmierci!!!
        > Wmówiono cymbałom, że jak się tam urodzili, to muszą być górnikami. I idą jak
        > barany, jak nie do kopalni, to pod URM. I kto za to płaci? My wszyscy.
        > Nazbierali przywilejów, wmawiając wszystkim, że to za ryzykowanie życiem. A
        > ja nie chcę, żeby oni ryzykowali za NASZE pieniądze (ponad 40 tys. za
        > obiecankę nie wracania do zawodu, a i tak wracają, i wiele innych). Niech
        > wezmą się za coś pożytecznego, np. za budowę dróg, bo jazda polską drogą jest
        > tysiąckrotnie bardziej niebezpieczna, niż praca w kopalni. Ilu ludzi ginie na
        > polskich drogach, a ilu w kopalniach? Za uprawianie zawodów ekstremalnych
        > niech płacą zainteresowani nimi hobbyści. Jako państwo nie inwestujmy w
        > średniowieczne źródła enrgii!

Rozumiem,ze t pracujesz w jakiejs branzy ktora daje Polsce same zyski, placisz
        uczciwie podatki, a twoj dom jest ogrzewany energia sloneczna? Jesli nie to sie
        moze nie wypowiadaj, ludzie stracili zycie po to zeby zarobic pare groszy.
        Umknelo ci pewnie w tym wszystkim, ze oni nie byli "gornikami" z przywilejami
        tylko zwyklymi pracownikami podwykonawcy bez zadnych przywilejow.
      • rock73 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 19:41
        perski_dziadzio napisał:

> Zamknąć na zawsze te fabryki śmierci!!!
        > Wmówiono cymbałom, że jak się tam urodzili, to muszą być górnikami. [...]

Mocno powiedziane, jak na kontekst śmierci tych ludzi, ale generalnie zgadzam się.
        • michalc13 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 19:50
          Tak, zamknąć kopalnie bo niebezpieczne, huty bo też ciężka praca i dymią. Stać
          nas przecież na kupowanie węgla i stali za granicą. Inne zakłady też można
          pozamykać, bo Chińczycy i tak są tańsi. Albo inaczej, skoro mamy nierentowne
          kopalnie to sprzedajmy je Chinom, wtedy z Chińczykami w środku na pewno będą
          bezpieczniejsze.
          • adas313 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 22:19
            > Stać nas przecież na kupowanie węgla

Oczywiście że nas stać. Rynkowe ceny węgla na giełdach są o parędziesiąt procent
            niższe niż "rynkowe" polskie.
            • linke1 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 22:28
              adas313 napisał:

> > Stać nas przecież na kupowanie węgla
              >
              > Oczywiście że nas stać. Rynkowe ceny węgla na giełdach są o parędziesiąt
              procen
              > t
              > niższe niż "rynkowe" polskie.
              =========
              Adaś tu masz wykresy cen węgla na rynku amerykanskim.
              Na rynku europejskim są podobne, ale nie chce mi się tego teraz szukać.

www.eia.doe.gov/cneaf/coal/page/coalnews/wklyspot061105.gif
              • adas313 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 22:31
                A tu jest cennik Kompanii Węglowej:
                www.kwsa.pl/index.php?m=32
                Na tutejszym Forum był kiedyś wątek gdzie przeliczono jednostki (tony
                "amerykańskie" na metryczne i energetyczność z BTU na dżule) a następnie
                porównano ceny.

Wnioski były mniej więcej takie jak przedstawiony przeze mnie powyżej.
                • adas313 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 22:33
                  > Na tutejszym Forum był kiedyś wątek gdzie przeliczono jednostki (tony
                  > "amerykańskie" na metryczne i energetyczność z BTU na dżule) a następnie
                  > porównano ceny.

Tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=43931570&a=43971339
                  i tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=44380414&a=44403423
                • linke1 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 22:43
                  adas313 napisał:

> A tu jest cennik Kompanii Węglowej:
                  > www.kwsa.pl/index.php?m=32
                  =====
                  Weźmy np. węgiel który posiada klasę grubych sortymentów i 30MJ/kg (wartość
                  opałowa) to cena netto na kopalni wynosi 324PLN jeśli dodamy 22% VAT to
                  uzyskamy kwotę 395,28PLN oczywiście loco kopalnia.
      • joczek42 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 23.11.06, 20:33
        za przeproszeniem dzieki tym kturzy zgineli ty masz prąd i ciepło !!!!!!!A
        moze amerykanie daja ci prąd.a rosjanie czy niemcy ciepło ocknij sie 99%prądu i
        cieła pochodzi z węgla!!!!PRZYNAJMNIEJ W NASZYM KRAJU!!!
        • teem Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby toto zamkn 24.11.06, 02:04
          joczek42 napisał:

> za przeproszeniem dzieki tym kturzy zgineli ty masz prąd i ciepło !!!!!!!

nie, misiÓ. Prąd i ciepło mamy dzięki swojej pracy.
          Twoja naiwna teza będzie słuszna dopiero wtedy, kiedy górnicy zaczną opłacać
          moje rachunki za prąd i ciepło. Do tego czasu - opowiadasz głupoty.
    • konfabulator Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 19:08
      Brak kopalni brak kłopotów! Zamknąć większość kopalni, zostawić 1-2. Zbudować
      elektrownie jądrowe; więcej nie będzie ofiar metanu i społeczeństwo przestanie
      utrzymywać nierentowny przemysł.
      • michalc13 Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 19:11
        Nierentowny? No, no z wielką ekonomią wyjechałeś. Huty też były nierentowne
        dopóki nie poszły w ręce różnych zagranicznych koncernów. (przykład - Celsa)
        Jakoś teraz mają zamówienia i są kolejki po wyroby. Ale łatwo mówić że coś jest
        nierentowne jak się siedzi przed komputerem i poza końcem swojego nosa nic nie
        widzi.
        • konfabulator Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 19:57
          Nierentowny? No, no z wielką ekonomią wyjechałeś. Huty też były nierentowne
          > dopóki nie poszły w ręce różnych zagranicznych koncernów. (przykład - Celsa)
          > Jakoś teraz mają zamówienia i są kolejki po wyroby. Ale łatwo mówić że coś jest
          >
          > nierentowne jak się siedzi przed komputerem i poza końcem swojego nosa nic nie
          > widzi.

A co z miliardowymi dotacjami i oddłużeniami? A co z wielomiliardowymi
          zadłużeniami w ZUS? Dlaczego mam ze swoich pieniędzy płacić emeryturę górnikom?
        • adas313 Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 22:40
          > Huty też były nierentowne dopóki nie poszły w ręce różnych zagranicznych
          > koncernów.

Jak widać zmiana właściciela korzystnie wpłynęła na zakład.
      • marcin120 Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 19:12
        konfabulator napisał:

> Brak kopalni brak kłopotów! Zamknąć większość kopalni, zostawić 1-2. Zbudować
        > elektrownie jądrowe; więcej nie będzie ofiar metanu i społeczeństwo przestanie
        > utrzymywać nierentowny przemysł.

Masz racje w 100% za to jak juz walnie to bedziemy mieli ofiary liczone w
        tysiacach
        • matekk Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 19:32
          Czytam i widzę ile jadu jest w wypowiedziach niektórych z was na forum.Ja
          pracuję w firmie prywatnej która jest podwykonawcą na jednej z kopalń sląskich
          (dokładnie w Jaworznie).Wiem że jeśli ja nie będę pracował, zwolnię się bo jeden
          z drugim mi wypomną że moja wina że się narażam na śmierć bo wogóle pracuje w
          górnictwie. Nie będę pracował ja to przyjdą inni.Nie wiecie ilu młodych garnie
          się do pracy w górnictwie.Nie będę się rozwodził nad tym że to sytuacja
          rodzinna, że beda i nie ma roboty, że tu robota ciężka ale pewna.Cymbały co
          piszą żeby zamknąć wszystkie kopalnie nie wiedzą co mówią.Dopiero wtedy byście
          się przekonali ile was kosztujemy jak by trzeba nam było dać odprawy czy
          przeszkolić do innych zawodów.Poza tym pracę straciliby też ludzie którzy
          wykonują np elementy do maszyn górniczych.Czy o tym pomyśleliście.Wybudujmy
          elektrownie atomowe.A skąd na to kasę?Znowu będziecie skamleć że idzie kasa na
          elektownie.Poza tym budowa jednej elektrowni jądrowej to kilka lat.I jeszcze
          jedno.Jak tak otwarcie atakujesz górników na forum jeden z drugim to proszę
          napisz do rodzin tych którzy zginęli.Napisz albo zadzwoń i powiedz że mogli nie
          podejmować pracy w górnictwie a to by było równoznaczne z tym że to ich wina że
          zginęli.Może mieszkacie w mieszkaniach prywatnych i ogrzewacie domki węglem ze
          śląskich kopalń a może krezusi mieszkacie w domach ogrzewanych olejem opałowym
          albo blokach (które ogrzewa elektrociepłownia opalana....węglem).
          Nie mam żalu do nikogo kto rzuca się na górników.Mamy demokrację i każdy może
          pisać i mówić co chce.Dla wszystkich górnicze "szczęść boże"...
          • konfabulator Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 20:02
            matekk napisał:

> piszą żeby zamknąć wszystkie kopalnie nie wiedzą co mówią.Dopiero wtedy byście
            > się przekonali ile was kosztujemy jak by trzeba nam było dać odprawy czy
            > przeszkolić do innych zawodów.

Typowe pozycja roszczeniowa. Nam się należy i już.

> Poza tym pracę straciliby też ludzie którzy
            > wykonują np elementy do maszyn górniczych.Czy o tym pomyśleliście.

To dlatego cała Polska ma utrzymywać darmozjadów?

> Wybudujmy
            > elektrownie atomowe.A skąd na to kasę?Znowu będziecie skamleć że idzie kasa na
            > elektownie.Poza tym budowa jednej elektrowni jądrowej to kilka lat.

Gów.no prawda. Dziś kupuję się kompletne rozwiązanie w postaci elektrowni wraz z
            pracownikami. Płacisz i masz kompletną instalację pod klucz z personelem.

> I jeszcze
            > jedno.Jak tak otwarcie atakujesz górników na forum jeden z drugim to proszę
            > napisz do rodzin tych którzy zginęli.Napisz albo zadzwoń i powiedz że mogli nie
            > podejmować pracy w górnictwie a to by było równoznaczne z tym że to ich wina że
            > zginęli.

Och, zaraz mnie łzy zaleją.

> Może mieszkacie w mieszkaniach prywatnych i ogrzewacie domki węglem ze
            > śląskich kopalń a może krezusi mieszkacie w domach ogrzewanych olejem opałowym
            > albo blokach (które ogrzewa elektrociepłownia opalana....węglem).

Niestety, nie ma innego wyboru. Bardzo chętnie ogrzewałbym wszystkim, tylko nie
            węglem.
          • rock73 Re: Brak kopalni brak kłopotów! 24.11.06, 14:18
            matekk napisał:

> [...] Nie wiecie ilu młodych garnie
            > się do pracy w górnictwie.Nie będę się rozwodził nad tym że to sytuacja
            > rodzinna, że beda i nie ma roboty, że tu robota ciężka ale pewna.

No właśnie, a dlaczego ci młodzi tak się garną do pracy w górnictwie? Napisałeś,
            że nie będziesz się rozwodził nad sytuacją rodzinną, ciężką ale pewną robotą i
            tak dalej. A może powinieneś? Bo dla mnie i dla reszty ludzi spoza Śląska to
            jest niezrozumiałe. Czym się różni sytuacja rodzinna, bieda i brak roboty
            Ślązaka od nas wszystkich pozostałych? Dlaczego Ślązak uważa, że musi być
            górnikiem i nie wyobraża sobie innej pracy? Przypuszczam, że jesteś młody i
            zawodu uczyłeś się już po upadku komuny, dlaczego nie myślałeś o czymkolwiek
            innym: żeby zostać lekarzem, piekarzem, sportowcem, kierowcą, nauczycielem,
            naukowcem, rybakiem? Macie fabrykę Fiata w Tychach, nie myślałeś, żeby tam
            pracować? A jeśli nie ma pracy na Śląsku, to dlaczego nie myślicie o wyjechaniu
            stamtąd?

> Cymbały co
            > piszą żeby zamknąć wszystkie kopalnie nie wiedzą co mówią.Dopiero wtedy byście
            > się przekonali ile was kosztujemy jak by trzeba nam było dać odprawy czy
            > przeszkolić do innych zawodów.

A jakby tak zamknęli firmę, w której ja pracuję, to też trzeba by było dać mi
            odprawę i przeszkolić? Nie. Więc dlaczego Ciebie trzeba?

> Poza tym pracę straciliby też ludzie którzy
            > wykonują np elementy do maszyn górniczych.Czy o tym pomyśleliście. [...]

Czyli kopalnie istnieją tylko po to, żeby dać pracę tym ludziom? To się nazywa
            ukryte bezrobocie.
        • konfabulator Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 19:59
          marcin120 napisał:
          >
          > Masz racje w 100% za to jak juz walnie to bedziemy mieli ofiary liczone w
          > tysiacach

Coś chyba cię walnęło w głowę. Na świcie są setki elektrowni, gdzie twoje setki
          tysięcy ofiar?
          • mikronezja W polskich warunkach ... 24.11.06, 00:10
            i przy polskim zamiłowaniu do "porządku" i oliwienia zwojów mózgowych
            C2H5OH+H20 to ja bym nie ryzykował el. atomowej ... może za parę pokoleń ...
      • linke1 Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 20:24
        konfabulator napisał:

> Brak kopalni brak kłopotów! Zamknąć większość kopalni, zostawić 1-2. Zbudować
        > elektrownie jądrowe;
        Przecież w Żarnowcu była w znacznym stopniu zbudowana elektrownia atomowa i co
        i NIC.
        >więcej nie będzie ofiar metanu i społeczeństwo przestanie
        > utrzymywać nierentowny przemysł.
        Skoro jest nierentowny to go sprywatyzować, ale wówczas całe watachy nierobów w
        postaci tzw. związków zawodowych i zarządów kopalń musiałyby zapracować na
        swoje utrzymanie, lub przejść na zasiłek.
        A skoro władza należy do nich, to nigdy do tego nie dopuszczą, nawet wówczas
        jak codziennie będą wypadki śmiertelne.
        • konfabulator Re: Brak kopalni brak kłopotów! 23.11.06, 20:48
          > Przecież w Żarnowcu była w znacznym stopniu zbudowana elektrownia atomowa i co
          > i NIC.

Bo ciemny lud ze wsi bał się 'atoma' i protestował.

• ollo2005 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 19:20
      Slezak, ty gwiazdorku - mylisz fakty, nazwy i nazwiska. Żenada....
    • wojtek7362 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 19:27
      czy gornicy sa jedynymi ludzmi ktorzy gina? nie rozumiem trzydniowej zaloby
      narodowej i nie zgadzam sie z tym. tysiace osob gina co roku na polskich drogach
      gdyz sa one w fatalnym stanie, a od lat polskie elity rzadzace nie sa w stanie
      doprowadzic do budowy drog u wysokich standardach gwarantujacach bezpieczenstwo,
      tysiace osob umiera gdyz polska sluzba zdrowia jest totalnie niewydolna i
      skorumpowana co podowduje ze ludzie diagnozowani sa zbyt pozno, nieleczeni
      najnowszymi metodami, nie stac ich na wiele zabiegow albo czakeja na nie latami
      (albo i nie czekaja...). wiec czym jest w tej sytuacji smierc 23 gronikow??? nie
      robmy medialnego halo, a pan kaczyski jeden i dugi niech przejada sie polskimi
      drogami albo pochodza do publicznej sluzby zdrowia wtedy smai sami zobaczy gdzie
      saw polsce najwieksze umieralnie. wtedy bysmy musieli miec notoryczna zalobe.
      dlatego nie uwazam za celowe oglaszanie zaloby narodowej w aktualnej sytuacji.
      to przerost formy nad trescia.
      • maruda.r Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 20:57
        wojtek7362 napisał:

> czy gornicy sa jedynymi ludzmi ktorzy gina? nie rozumiem trzydniowej zaloby
        > narodowej i nie zgadzam sie z tym.

Nie, ale trwa kampania wyborcza i rząd musi pokazać, jaki jest czuły na ludzkie
        dramaty. Tak było w przypadku katastrofy hali, tak było w przypadku samobójstwa
        gimnazjalistki, tak jest i teraz.

• 2560a No , teraz kapuje 23.11.06, 19:50
      .."można było uniknąć, gdyby robiący pomiary stężenia metanu w kopalni
      postępowali uczciwie. Jak powiedział Jacek Krzywik, w kopalni były psute
      termometry.."
      Jak sie mierzy stezenie gazu termometrem to latwo o pomylke, tym bardziej ze
      max temperatury taki metan osiaga w momencie wybuchu. Czy w tej kopalni mierza
      czas pracy gornikow menzurka ?
      • 2560a Re: kto popsul termometr???? Ziobro do roboty!! 23.11.06, 21:30
        .."można było uniknąć, gdyby robiący pomiary stężenia metanu w kopalni
        postępowali uczciwie. Jak powiedział Jacek Krzywik, w kopalni były psute
        termometry.."
        Jak sie mierzy stezenie gazu TERMOMETREM to latwo o pomylke, tym bardziej ze
        max temperatury taki metan osiaga w momencie wybuchu. Czy w tej kopalni mierza
        czas pracy gornikow menzurka ? A pan prezydent jednojajowy ma 165 /na obcasach/
        mililitrow wzrostu!
        Ziobro do roboty. To musi byc robota komuchow!!!
    • ra2er Głupota nie zna granic 23.11.06, 20:14
      Głupota szefów i samych górników doprowadziła do tego wypadku. Krzyżyk na drogę.

ra2er.blox.pl/2006/11/H-jak-Halemba-czyli-serial-na-zywo.html
    • zg13 mam w nosie problemy górnictwa 23.11.06, 20:16
      jak wydobycie jest deficytowe z powodu mierników to niech górnicy dofinansują
      wydobycie z barbórek, a mierniki mogą rozwalać, jeśli tylko chcą, mogą je też
      ukraść, wsio rawno
      • adas313 Wydobycie nie musi być deficytowe! 23.11.06, 21:50
        Od dawna tajemnicą poliszynela jest fakt, że KWK sprzedają węgiel po śmiesznych
        cenach na zasadzie wyłączności spółkom pośredniczącym, które dokładają chore
        marże. Dosłownie trzy dni temu w mediach padła wysokość tej marży: 250% (250%,
        to nie pomyłka).

W efekcie ceny węgla w Polsce są dwa-trzy razy wyższe od światowych, a kopalnie
        zadłużone.

To kolejne pole do popisu dla związków zawodowych - jak związek może
        z założonymi rękami patrzeć na to, by ich firma była tak bezczelnie dojona, na
        czym tracą również podopieczni związków?
        • zg13 Re: Wydobycie nie musi być deficytowe! 23.11.06, 23:15
          Jedyne związki jakie są w górnictwie to związki przestępcze.
          Skoro istnieją związki i mają się dobrze, a firma jest dojona to nie ma cudów,
          jest dojona również dzięki tym związkom.
        • trudny99 Re: Wydobycie nie musi być deficytowe! 23.11.06, 23:33
          adas313 napisał:

> Od dawna tajemnicą poliszynela jest fakt, że KWK sprzedają węgiel po śmiesznych
          > cenach na zasadzie wyłączności spółkom pośredniczącym, które dokładają chore
          > marże. Dosłownie trzy dni temu w mediach padła wysokość tej marży: 250% (250%,
          > to nie pomyłka).
          >
          > W efekcie ceny węgla w Polsce są dwa-trzy razy wyższe od światowych, a kopalnie
          > zadłużone.
          >
          > To kolejne pole do popisu dla związków zawodowych - jak związek może
          > z założonymi rękami patrzeć na to, by ich firma była tak bezczelnie dojona, na
          > czym tracą również podopieczni związków?

To problem trawiący praktycznie każdą dziedzinę polskiej gospodarki po 89-tym !
          Szczególne nasilenie tego lichwiarsko-bandyckiego procederu miało miejsce
          w latach 90-tych..;
          - nawet kawałka stali nie można było kupić bez udziału pośrednika (!)..,
          że o branży spożywczej nie wspomnę !..:(
          • przedostatni_mohikanin Re: Wydobycie nie musi być deficytowe! 24.11.06, 23:21
            I w wielu przypadkach nie jest!
            Ale zapewne będzie !
            Już niektórzy przedstawiciele ,,wyznania handlowego'' w jednym z programów w TVN24
            ujadali, że ,,właśnie nadeszła odpowiednia pora, aby poważnie porozmawiać
            o prywatyzacji górnictwa''..- czytaj - uczynić deficytowym, a następnie kupić
            za przysłowiową złotówkę !
    • grzela53 Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie mie.. 23.11.06, 20:19
      Przepracowałem w polskich kopalniach ok. 28 lat. Od pracownika fizycznego do szt
      . oddział.i jak czytam niektóre pierdoły , to się nie chce wirzyć , że są tacy
      dyletanci co tematu nie znają a zabierają głos.Największymi "lebrami" na
      kopalniach są ZWIąZKOWCY i oni na tematy techniczne mają jeszcze najmniej do
      powiedzenia .Niech mi tez związkowiec odpowie , co ma temperatura do metanu??
    • gagapapa Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie mie.. 23.11.06, 20:34
      moja ciotka pracueje w laboratorium na zofiówce - mówiła mi, że jak na
      tej "zofiówce" otwierali tamę to przynosili im co xhwila próbki z powietrzem,
      mówiła, że multum tego było, ze 20.
      A tam w tej halymbie to przypuszczam, że zrobili ze 3 pomiary, bo to kosztuje.
      • text to tylko polityka 23.11.06, 21:48

niestety rządacy po raz kolejny mają okazję się wykazać
        a naród to kupi, bo Bóg jest z nimi ...

nie znam się na górnictwie, ale nie mówcie że winni są tylko szefofie,
        a może ktoś uderzł czymś w metal, powstała iska i bummmm

metan nie jest wyczuwalny, stało się, bardzo źle, współczuje wszystkim których
        dotkneła ta tragrdia

tylko czy nas nie dotykają podobne tragednie co dnia ??
        • linke1 Re: to tylko polityka 23.11.06, 22:19
          > metan nie jest wyczuwalny,
          ====
          Ale zawsze można go pomierzyć, przyrządami pomiarowymi.
          Niezależnie od tego jest cągły, automatyczny pomiar zawartości CH4 w
          wyrobiskach gdzie może on się gromadzić.
          W czoraj jeden z forumowiczów pisał że czujniki tej metanometrii stacjonarnej
          celowo umieszcza się je na "zolu" albo jeszcze lepiej, wycina się dźiury w
          lutnociągu doprowadzającym świeże powietrze do wyrobiska i tam się te czujniki
          zwane "grzybkami" umieszcza.
          Einstein pisał: "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka
          głupota, choć do nie jestem pewien co do tej pierwszej."
          • adas313 Takie pytanie z pobocza tematu: 23.11.06, 22:25
            co robiły w tej kopalni związki zawodowe (patrz powyżej mój post)?

To co związkowcy opowiadają od przedwczoraj w mediach to akt samooskarżenia.

Biorą (średnio) 4-5 tys złotych brutto m.in. po to by chronić prawa pracowników,
            a jak widać tych praw NIE chronią, mimo że są w pełni świadomi tych (na razie
            nieudowodnionych zresztą) nadużyć, wszak od wtorku nie mówią o niczym innym.

Nie wierzę, że sprawa była nie do wygrania. Jeśli JEDNĄ demonstracją dało się
            wywalczyć 30 mld zł na emerytury to tym bardziej dałoby się wywalczyć poprawę
            bezpieczeństwa pracy. A przynajmniej sprawę dość mocno nagłośnić.
      • kaczyjar Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 22:03
        Jak ktoś kurna nie zapina pasów w aucie albo swiadomie przechodzi na czerwonym to
        nie mam żadnego współczucia ryzyk fizyk - jestem 100% pewny że wiedzieli że jest
        niebespieczenstwo że napewno nie przestrzegają BHP - wydawało im sie że na nich
        jeszcze nie czas , ryzykowali świadomie _ przykre ale prawdziwe _ tak sie
        pracuje wszędzie - a związkowcy mają wszystko w dupie ,zresztą słyszycie jak
        mówią ico mówią
    • magdateclaw Polska to patologiczny syf. 23.11.06, 22:19
      Takie tragedie pokazują, jaki jest stopien gangerny nieróbstwa, lenistwa.
      Katolicy to niechlujne nieroby.
      • i.12 PRAWO 23.11.06, 22:42
        obracamy się w burdelu prawnym:
        bałagan i niechlujstwo w dziedzinie tworzenia prawa
        przejawia się w każdej dziedzinie:
        weź do ręki jakąkolwiek ustawę i przeczytaj uważnie

inspekcja pracy i sanepid
        zobowiązane do kontroli wymuszających respektowanie prawa w zakładzie pracy
        walczą zaciekle o każdą kratkę ściekową, zawór ze złączką, zlewik, szerokość drzwi
        w każdym oddawanym do użytku obiekcie:
        wymuszając na finansującym inwestycje .......................

gdzie są te instytucje gdy należy wymusić respektowanie
        elementarnych - bo decydujących o bezpieczeństwie i życiu
        standardów pracy
        w zakładach pracy takich jak KOPALNIE

kto interesuje się jak wyposażony i w jakich warunkach
        jakich standardów pracy przestrzega
        człowiek
        codzień ryzykujący swoim i innych życiem
      • calcinus Syf to masz w domu trollu. 23.11.06, 23:11
        jw.
    • tadeusz_ja Te termometry to kryminal,i jeśli to prawda 23.11.06, 22:42
      To znaczy że to byl mord!
      • trudny99 Re: Te termometry to kryminal,i jeśli to prawda 23.11.06, 23:22
        ,,Krzywik nie pracuje w kopalni "Halemba" już od pięciu - został wyrzucony po
        tym, jak wyniósł jeden z termometrów, by pokazać go prokuraturze.''

Dlaczego nie ,,siedzą'' ci, którzy go wyrzucili ?!..:(
    • maskazorro Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 23.11.06, 22:54
      Szczerze mówiąc nie wierzę w żadne takie rewelacje, dopóki nie zobaczę dowodów.
      Kolejna szopka medialna.
      Żerowanie na tym zarówno polityków jak i dziennikarzy jest wręcz niesmaczne.
    • franke1_fer Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie mie.. 23.11.06, 23:46
      Każda tragedia to rozpacz szczególnie dla najblizszych.Współczuję im.
      Jednak chciałbym by media dowiedziały się i podały do publicznej wiadomości ilu
      zginęło w tej katastrofie emerytów z górnictwa zastanawiające jest co tam robił
      człowiek w wieku 59 lat? A jak znam życie to liczę że tych emerytów po 43roku
      życia jest tam kilku.
      • michalc13 Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 24.11.06, 00:03
        www.republika.pl/ajarczewski/Szy2002/20Szy2002.htm Polecam przeczytać i
        to i całość.
    • avey Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie mie.. 23.11.06, 23:50
      To straszne jak cena ludzkiego życia przegrywa z oszczędzaniem na kosztach. By
      prezesi tych wszystkich kompanii węglowych mogli zbijać naprawdę wielką kasę.
      • 1milosierny tyle zw.zawodowych to mafia, latwo przekupic, USA 24.11.06, 00:01
        W USA, FILM SOPRANO, ALE OD LAT WIADOMO BYLO ZE W ROZDROBNIONYCH ZWIAZKACH JEST
        SAMOWOLKA I ROBIA BIZNESY,
        SZEF KOPALNI MOZE KAZDA SPRAWE PRZEPCHNAC PODCZAS NEGOCJACJI...
        do miejsca dawnej eksplozji powinni wyslac super.droga profesjonalna firme,
        a nie z lapanki, tu chodzilo o 70 miljonów zlotych, to sie w pale nie miesci ze
        dyrektor tylko jedna i bylejaka firme wzial, powinien pójsc do wiezienia za
        taki numer
      • przedostatni_mohikanin Re: Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie m 24.11.06, 23:31
        avey napisała:

> To straszne jak cena ludzkiego życia przegrywa z oszczędzaniem na kosztach. By
        > prezesi tych wszystkich kompanii węglowych mogli zbijać naprawdę wielką kasę.

To prawda, że kampanie węglowe są jedynie bardzo uciążliwym i kosztownym
        ,,pryszczem na d..ie'' polskiego górnictwa !
        I likwidacja tej pasożytniczej instytucji powinna być głównym celem nieodzownej
        reformy górnictwa - a nie prywatyzacja - do tego zapewne jak zwykle złodziejska !
    • ekumeniczny Oto wyrazy "wspolczucia" od zydow - link 24.11.06, 02:44
      Polaku,
      Poczytaj co zydzi pisza na forum Yahoo

post.news.messages.yahoo.com/bbs?.mm=NEWS&action=l&ft=1&board=37138459&sid=37138459&title=23%20miners%20feared%20trapped%20in%
      20Poland&tid=appolandmineaccident&date=11-21-2006&url=story.news.yahoo.com%
      2Fnews%3Ftmpl%3Dstory%26u%3D%2Fap%2F20061121%2Fap_on_re_eu%
      2Fpoland_mine_accident_1&.sig=9iMBtm9f8iqRE03tpoF5kA--

Musial byc jakis powod ze Bog pozwolil na Holocaust cenzorze.
      • ekumeniczny Link przestal dzialac. Oto drugi link 24.11.06, 02:50
        Oto jak zydzi nam "wspolczuja"

news.messages.yahoo.com/bbs?action=m&board=37138459&tid=appolandmineaccident&sid=37138459&mid=822

Jesli i ten link przestanie dzialac, prosze zobaczyc forum pod News na Yahoo.
        Prawie cale forum to antyPOLSKIE "zarty" i antyPOLSKA nagonka

Musial byc jakis powod ze Bog pozwolil na Holocaust
    • nadzory-projekty Nie wpłacajcie na Caritas !!! 24.11.06, 06:07
      Oni najpierw sami muszą się utuczyć. Caritas do dzisiaj nie rozliczył się z
      pieniędzy wpłaconych na ich konto na ofiary zawalonej hali w Katowicach.

• adamdark01 Do tragedii mogło nie dojść, gdyby uczciwie mie.. 24.11.06, 06:53
      Jacek Krzywik,były pracownik kopalni twierdzi,że w kopalni były puste termometry
      ażeby nie można było robić uczciwe pomiary stężenia metanu,
      bardziej się opłaca *kupić* pomiarowca niż zrobić porządne badania.
      Krzywik został wyrzucony po tym jak wyniósł jeden z termometrów,by pokazać go
      prokuraturze.
      Przed tragedią w *Halembie* Państwowa Inspekcja Pracy,nie stwierdziła większych
      nieprawidłowości w przestrzeganiu pracy w tej kopalni?
      Myślę,że zrozumiałe dlaczego i co było powodem,że ta komisja Państwowa nie
      widziała nieprawidłowości,no bo dostali w łapę aby siedzieli cicho,
      Więc Prokuratura ma pracę, przesłuchać tę szanowną komisję,każdego z osobna,
      ale szczegółowo i dokładnie,jak to?,że nie widzieli puste termometry?
      Gospodarzom kopalni odebrać paszporty i zakazać opuszczenie Polski aż
      do wyjaśnienia sprawy.
      Biura Ubezpieczające kompanię i pracowników musi natychmiast rozpocząć wypłacać
      rodzinom miesięczną wypłatę, w wysokości przeciętnej z ostatnich 6 miesięcy.
      aż do ustanowienia odszkodowania przez Sąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka