Dodaj do ulubionych

Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce

05.12.06, 07:24

wreszcie ktos o tym napisal...nasz kraj kpi sobie z lekarzy, szczegolnie tych
dopiero rozpoczynajacych prace zawodowa.
Obserwuj wątek
    • filutern wiecej krasc i lewizn robic 05.12.06, 07:25
      zarabiamy najmniej w całej uni czemu tak jest bo za duzo u gory kradna i nic
      nie robia zeby to zmienic a mlodych lekarz to rzad łacznie z religa zdrajca
      ma w dupie inne kraje mysla jak zatrzymac ludzi u nas sie ich na siłe wypycha
      za granice.niech jada dzieci odpowiednich osób po ukladach i znajomosciach i
      tak sie dostana a plebs niech jedzie za granice
      • mlody2331 [...] 05.12.06, 07:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zdzichu_bhp Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 07:34
          idz lepiej do szkoly przyglupie bo za pare lat to cie tylko beda gornicy leczyli
          weglem jak dostaniesz rozwolnienia !!! bo wiekszosc lekarzy pojedzie sobie tam
          gdzie ich chca a nie tam gdzie sie na nich leje cieplymi sikami !!
          • mlody2331 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 07:41
            lekarz kończący medycynę powinien móc opuścić Polskę jak spłaci państwu koszt
            swoich darmowych studiów. A lekarzy to my sprowadzimy z Ukrainy i Białorusi -
            lepszych i tańszych.
            • bloodmoon1 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 07:59
              Oni by bardzo chętnie pracowali w Polsce tylko, że chcieliby się sami zacząć
              utrzymywać. Czy zdajesz sobie sprawę ile Młody Lekarz zarabia?! Około 700pln. I
              to jak ma szczęście i dostanie cały etat a nie 3/4. Porównaj to do średniej
              krajowej oraz do odpowiedzialności jaką taki lekarz ponosi od początku swojej
              kariery. Osobiście nie jestem lekarze ale na ich miejscu nawet sekundy bym się
              nie zastanawiał.
              • piss.doff Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 08:00
                a ile ma zarabiac? Przeciez to jest tylko posrednik w dostarczaniu tabletek.
                • krasnov Recepta - zlikwidować kliniki rządowe! 05.12.06, 08:15
                  Rządzący trochę zrozumienia nabiorą.
                  • vice_versa Lekarzu, lecz się SAM 05.12.06, 08:33
                    Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce, urządzimy się za granicą

I całe szczęście, i tak jesteśmy już narodem lekomanów, z wykrywalnością raka
                    na poziomie lat 70tych. To nie jest wina hydraulików, sprzątaczek, bankowców.
                    To nie jest też wina młodych lekarzy. To jest wina starych lekarzy których
                    młodzi nie potrafią ELIMINOWAĆ. To wina tych co przedkładają czołobitność
                    środowiskową nad rozsądek i racjonalność. To wina Waszego wsiąkania w struktury.
                    Lekarzom dziękujemy, umierać umiemy sami
                    • aplus niepotrzebnych nie leczyc - oto polityka polska 05.12.06, 09:09
                      potrzebni zdrowi malo wyksztalceni, do lopaty, a w niedziele na tace.
                      Zwiekszyc becikowe a na co lekarze ? Tylko wydatek z budzetu....
                      • ivulspirit Czas uciekać z tego kraju.... 05.12.06, 11:51
                        ... bo w pewnym momencie, w szpitalu zamiast lekarzy, pacjentów odwiedzać będą
                        tylko agenci zakładów pogrzebowych.
                        • poszeklu Czas uciekać z tego kraju....Do Izraela! Do Izrael 05.12.06, 19:02
                          Tam jest cel wedrowki ludu wygnanego.
                          • kolargolo Re: Czas uciekać z tego kraju....Do Izraela! Do I 05.12.06, 20:22
                            a co, twoja rodzina juz wrocila do ziemi obiecanej?
                  • prozzac Macie swoje "solidarne" państwo 05.12.06, 08:37
                    Obcinają lekarzom rezydentury a wydatki na administracje publiczną zwiekszają,
                    choć i tak są już katastrofalnie rozdęte.
                    • adas313 Państwo JEST solidarne. 05.12.06, 08:40
                      Z urzędasami, działaczami związkowymi, aferzystami i menelami.
                      • macko4 Do bani z takim państwem 04.01.07, 00:01
                        Najpierw wpakują masę kasy w kształcenie lekarza, a potem kopną go w dupę.
                        Nie jestem lekarzem. Pracując w placówce medycznej zarabiam niewiele powyżej
                        pensji minimalnej.
                        Niech tylko dostanę dyplom:)))) Jeszcze tylko rok!!!!
                        Żegnaj Kraju nad Wisłą!!!!
                • adas313 Religa musi odejść! 05.12.06, 08:16
                  To kolejny "sukces" miłościwie panującego Ministra Zdrowia po znakomitych
                  pomysłach w rodzaju podwyżki podatków, wprowadzania nowych podatków
                  i koncesjonowania aptek.

Czas zająć się tym na czym Pan Minister zna się najlepiej - kardiochirurgii.
                • miron999 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 08:31
                  piss.doff: weź sobie sam mózg zoperuj najpierw!

• kolargolo Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 20:37
                  to po cholere do niego wysylasz starych po porade? napisz starej na kartce co
                  ma jej lekarz przepisac i bedzie taniej.
                • porshe Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 20.05.08, 23:47
                  teraz to koleś przegiąłeś - a myślisz, że te wszystkie tabletki są takie same?

Jak nie to weź sobie może beta-mimetyk jak cię trafi zawał. Żeby było ciekawiej
                  - nie będzie pewnie tabletki, tylko aerozol. Dopiero się zdziwisz...
              • mlody2331 młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:01
                Młody lekarz zarabia miesięcznie minimum 1500 zł, natomiast zarobki
                doświadczonych lekarzy idą w tysiące - wiadomo że z łapówek
                • bloodmoon1 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:14
                  Ciekawe skąd wziąłeś 1500pln. Jak nie masz pojęcia o czym piszesz to się
                  najlepiej nie wypowiadaj. Spytaj się kogokolwiek kto pracuje w zawodzie lekarza
                  a dopiero później pisz cokolwiek. Co do łapówek jest to łamanie prawa więc nie
                  możesz tego liczyć do pensji. Takie osoby powinny iść do więzienia. Jeżeli masz
                  jakieś dowody na to co mówisz o łapówkach to zapraszam do najbliższej
                  prokuratury. Zgłoś to. Jak nie masz to przestań pisać pierdoły.
                  • mlody2331 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:18
                    90% lekarzy bierze w łape - mamy za mało miejsc w więzieniach żeby ich tam
                    zamknąć - 90% to moim zdaniem wersja optymistyczna, bo ja każdemu lekarzowi z
                    którym się spotkałem zawsze coś dawałem i żaden jeszcze nie odmówił - w zamian
                    miałęm lepszą opiekę medyczną
                    • sakis Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:40
                      a ja się nigdy nie spotkałam z czymś takim i mniemam, że nie jest to regułą jak
                      piszesz - nie generalizuj, to że Ty dajesz w łapę nie znaczy że wszyscy lekarze
                      biorą. A mniemam także, że jeżeli lekarz już bierze w łapę to nie z
                      zachłanności, tylko dlatego, że po prostu za mało zarabia. Lekarze pracują
                      często calutki dzień, żeby miec jakiąś pensję, a nie 8 godzin jak większośc z
                      nas.I jeśli uważasz, że lekarze chcąc wyjechac powinni najpierw spłacić studia,
                      to w takim razie analogicznie rzecz biorąc każdy student państwowej uczelni
                      zanim wyjedzie z kraju winien oddać państwu kasę za studia.a tak poza tym to
                      skąd te statystyki?skąd wziąłeś te 90%?przeprowadzałeś badania na
                      reprezentatywnej próbie?:-)
                      • mariuszdd Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:48
                        sakis napisała:

> a ja się nigdy nie spotkałam z czymś takim i mniemam, że nie jest to regułą jak
                        >
                        > piszesz - nie generalizuj, to że Ty dajesz w łapę nie znaczy że wszyscy lekarze
                        >
                        > biorą. A mniemam także, że jeżeli lekarz już bierze w łapę to nie z
                        > zachłanności, tylko dlatego, że po prostu za mało zarabia. Lekarze pracują
                        > często calutki dzień, żeby miec jakiąś pensję, a nie 8 godzin jak większośc z
                        > nas.I jeśli uważasz, że lekarze chcąc wyjechac powinni najpierw spłacić studia,
                        >
                        > to w takim razie analogicznie rzecz biorąc każdy student państwowej uczelni
                        > zanim wyjedzie z kraju winien oddać państwu kasę za studia.a tak poza tym to
                        > skąd te statystyki?skąd wziąłeś te 90%?przeprowadzałeś badania na
                        > reprezentatywnej próbie?:-)

Biorą ,biorą i jeszczeraz biorą ,na samych badaniach które są w Polsce
                        obowiązkowe lekarze trzepią kase ,a lekarze orzecznicy ...eee ,szkoda gadać.
                        Ogólnie to lekarze to łapownicy
                        • adas313 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:49
                          > Biorą ,biorą i jeszczeraz biorą ,na samych badaniach które są w Polsce
                          > obowiązkowe lekarze trzepią kase

A czy te badania są refundowne z NFZ? Nie mam więcej pytań.
                          • lambert77 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:57
                            pewnie pije do tego, że wszystkie badania związane z pracą i orzeczenia różnego
                            rodzaju trzeba sobie samemu opłacić. Ja nie wiem skąd w ludziach ta wiejska
                            mentalność żeby wszędzie z czymś przychodzić. Jak nie koperta to kurczak albo
                            pół świniaka. Jak nie chcę czekać w kolejce idę prywatnie. A jak już się
                            dostanę do lekarza na ubezpieczenie to .rwa łaski mi nie robi jeżeli tylko
                            wspomni o koniecznych badaniach. Wystarczy skarga szczególnie teraz w trakcie
                            kontraktowania "usług" do rzecznika praw pacjenta przy jakimkolwiek oddziale
                            nfz. I mu zrobią z d.py jesień średniowiecza.
                          • inquisition młodzi lekarze WCALE nie mają tak źle w PL 05.12.06, 09:03
                            jeśli ich porównamy z innymi zawodami, gdzie jest dużo gorzej. A że faktycznie
                            ich zarobki są o kant d*py roztrzaść to już taka specyfikacja tego chorego
                            kraju. Miała być druga Japonia mamy drugą chińszczyznę...

Doświadczeni lekarze mają ogromne możliwości dorabiania i za jedną operację (1
                            dz pracy) przeprowadzoną prywatnie (w szpitalu) dostają kilka tysięcy. Wiem bo
                            moja mama skożystała z takiej usługi.
                            ___
                            Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
                            • inquisition PS moja pierwsza wypłata wyniosła 390zł - koszty 05.12.06, 09:14
                              Gdy kolejne miliony młodych dobrze wykwalifikowanych i skrajnie wyzyskiwanych
                              uciekną z cyrku nad wisłą przyjdzie dzień gdy będziecie nas błagać byśmy wrócili
                              was leczyć, budować wam domy, pracować na wasze emerytury, naprawiać cieknące
                              krany itd.

Sprowadzanie pracowników ze wschodu się nie powiedzie, bo kto by chciał pracować
                              w kraju w którym nawet jego obywatele nie potrafią wyżyć?

___
                              Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
                              • michnix2 Lekarze z Bialorusi napewno do Polski nie przyjada 05.12.06, 10:20
                                Tak sie akurat sklada, ze lekarze na Bialorusi i w Rosji zarabiaja wiecej niz Polsce. Wiec jezeli ktokolwiek wyjedzie, to raczej polscy lekarze na Bialorus, a nie odwrotnie.

Jedynym krajem sasiadujacym z Polska, gdzie lekarze zarabiaja mniej jest Ukraina. Tylko ze tam ceny sa znacznie nizsze niz w Polsce, a ich lekarze dostali ostatnio podwyzki.
                              • giewont Re: PS moja pierwsza wypłata wyniosła 390zł - kos 05.12.06, 10:23
                                inquisition napisał:

> Gdy kolejne miliony młodych dobrze wykwalifikowanych i skrajnie wyzyskiwanych
                                > uciekną z cyrku nad wisłą przyjdzie dzień gdy będziecie nas błagać byśmy wrócil
                                > i
                                > was leczyć, budować wam domy, pracować na wasze emerytury, naprawiać cieknące
                                > krany itd.

Sami na to bez przerwy głosują (>98% w każdych kolejnych wyborach/. To tak jak z
                                facetem piłującym gałąź na której siedzi, debila można wyleczyć tylko
                                konsekwencjami jego działań.
                                • katastrofa4rp Re: PS moja pierwsza wypłata wyniosła 390zł - kos 05.12.06, 10:56
                                  Moja pierwsza wyplata w Europie wynosila 3200 Ojro. Na reke. Buziaczki!
                            • kolargolo Re: młodzi lekarze WCALE nie mają tak źle w PL 05.12.06, 20:18
                              Moja pierwsza wyplata: 920 PLN / 168 godziny w miesiacu = 5.47 PLN / godzine.
                              Ciekawe kto jeszcze tak kiepsko zarabia w Polsce.
                          • mik8i Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 10:58
                            Biorą nie wszyscy ale biorą przekonałem sie na własnej skórze krótki tekst
                            albo500 albo 6lub wiecej miesięcy oczekiwania ciekawe co byś wybrał zdowie czy
                            prokuratura a lobby lekarskie ma bardzo długie macki tak ze wyroku napewno byś
                            nie dożył,a co do badań refundowanych to większość ludzi czekających na nie po
                            kilkanaście miesięcy ma wszystkiego dość i woli zapłacićniż czekać.
                            • sakis Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 11:18
                              ja się nie spotkałam z łapówkami, jednakżke faktycznie, jeśli chcesz się szybko
                              dostać do lekarza, to tylko prywatnie.ale tak się składa, że lekarze nie mają
                              wpływu na ilość miejsc w przychodni.
                        • sakis Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 09:02
                          to że niektózy biorą, nie znaczy, że robią to wszyscy w danej specjalizacji. To
                          w takim razie WSZYSCY w Polsce biorą, nauczyciele, urzednicy, policjanci -
                          WSZYSTKIE PROFESJE I WSZYSCY REPREZAENTANCI TEJ PROFESJI. Tak?
                        • sakis Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 09:08
                          to że niektórzy biorą, nie znaczy, że robią to wszyscy w danej specjalizacji.
                          To w takim razie WSZYSCY w Polsce biorą, nauczyciele, urzednicy, policjanci -
                          WSZYSTKIE PROFESJE I WSZYSCY REPREZAENTANCI TEJ PROFESJI. Tak?
                          • mariuszdd Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 09:53
                            sakis napisała:

> to że niektórzy biorą, nie znaczy, że robią to wszyscy w danej specjalizacji.
                            > To w takim razie WSZYSCY w Polsce biorą, nauczyciele, urzednicy, policjanci -
                            > WSZYSTKIE PROFESJE I WSZYSCY REPREZAENTANCI TEJ PROFESJI. Tak?

A może nie ;) O pracy po tzw. znajomości nie słyszałeś,o dawaniu dla drogówki w
                            łapę może też nie .
                            • sakis Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 10:40
                              tak, znam to, ale jak już pisałam nie oznacza to, że WSZYSCY są skorumpowani!
                              Owszem, słyszałam że policjanci biorą w łapę, ale akurat tak się składa, że
                              widziałam i słyszałam o takich, którzy nie biorą. To zależy od człowieka, a nie
                              od jego fachu.O pracy po znajomości oczywiście słyszałam, i to nawet często,
                              ale słyszałam też o ludziach, którzy sami sobie ją znaleźli, beż żadnych
                              znajomości - więc nie generalizujmy!Nie uważam, że korupcji nie ma, ale daleka
                              jestem od stwierdzenia, że każdy bierze łapówy.
                              • katastrofa4rp Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 10:54
                                Bylam kiedys mloda lekarka, nie przypominam sobie otrzymywania kopert od
                                pacjentow. Jezeli ktos dostaje, to taki ktory ma istotny wplyw na przebieg
                                leczenia czyli ordynator (inaczej SZEF).
                      • wrrrr2 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 11:04
                        Lekarz pracuje dziennie 7.35, no chyba, że ma dyżur
                        • kolargolo Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 20:19
                          policjant siedzi na komisariacie i nic nie robi. no chyba ze jedzie w teren
                          scigac przestepcow.
                    • prozzac Tobie to już żaden lekarz nie pomoże 05.12.06, 08:43
                      Co powiesz o mnie? Mam siostrę dwa lata po stomatologii i rok po skończonym
                      wydziale lekarskim. Kończy staż lekarski. Żeby móc pracować w klinice
                      stomatologicznej musiała założyć własną działalność (sama opłaca ZUS, podatki i
                      inne pierdoły). Z tego co zostanie trudno jest nawet się utrzymać (jakieś
                      700-800 PLN) a co tu mowić o specjalistycznej prasie czy dodatkowych kursach.
                      Gdyby nie pomoc rodziny, to musiałaby przestać marzyć o tej całej medycynie.
                      Pomijam ile kosztowało ją Z WŁASNEJ KIESZENI samo studiowanie przez te 6 lat.

Czy teraz Ciebie to dziwi, że ona po Nowym Roku wyjeżdża do Norwegii? Tam
                      zapewnią jej wszystko (łącznie z kursem językowym i możliwością robienia
                      specjalizacji).
                    • a-zone Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:52
                      Wiec jestes glupim fiutem, ktory korumpuje. Za to jest prokurator. Wiesz, ze
                      nie jestes anonimowy?
                    • lambert77 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 08:54
                      Twoim zdanie :) A co mnie Twoje zdanie obchodzi. Wiesz tyle co przeczytałeś na
                      pod nakrętką Coca Coli więc stul dzioba patrz i ucz się :)
                    • bern4 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 09:17
                      Jeżeli każdemu lekarzowi dawałeś łapówkę, to zainteresuje sie tobą prokuratura.
                    • warmajster Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 10:00
                      Ja nigdy nie daję. Jeżeli już, to w formie "dziękuję" po wszystkim. Kiedyś chciałem dać lekarzowi (po), jako że przyjął mnie w dzień wolny (przyjeżdżał specjalnie do szpitala tuż przed urlopem) i nie wziął. Wielu lekarzy pracuje na 3 etaty, żeby dobrze zarobić.
                    • dkaminska63 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 10:19
                      jak kazdemu dawales to znaczy ze tak chciales inie wypominaj teraz tego,bo to nie łapowka
                    • terso50 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 13:04
                      Jak dają to biorą, ja nigdy nie dawałam w łapę a opiekę miałam taką samą jak
                      inni.Trochę przeżyłam na tym świecie ale nigdy nikomu nie musiałam nic dawac
                      aby coś załatwić.Ludzie sami nauczyli i dziwią się że biorą.
                    • mojboze Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 13:15
                      mlody2331 napisał:

> 90% lekarzy bierze w łape - mamy za mało miejsc w więzieniach żeby ich tam
                      > zamknąć - 90% to moim zdaniem wersja optymistyczna, bo ja każdemu lekarzowi z
                      > którym się spotkałem zawsze coś dawałem i żaden jeszcze nie odmówił - w zamian
                      > miałęm lepszą opiekę medyczną

A wiec dajesz siłe napędową patologii, masz rację, nie zamykajmy lekarzy,
                      zamykajmy takich jak Ty!
                • lambert77 [...] 05.12.06, 08:53
                • pj_pj [...] 05.12.06, 09:11
                • michnix2 A skad bierzesz te informacje? 05.12.06, 10:18
                  Tak sie akurat sklada, ze jestem na rezydenturze i wiem, ile wynosi pensja lekarza. Na reke dostaje okolo 1050 zlotych co miesiac. Nie wiem, skad wytrzasnales "minimum 1500", skoro ludzie na studiach doktoranckich czy na etatach szpitalnych dostaja mniej niz ja.

Ostatnio specjalistka, ktora zdala egzamin z wyroznieniem, ponad 20 lat stazu pracy, pokazywala mi swoj kwitek z wyplaty - 1100 na reke. W Niemczech byloby jedno zero wiecej na dzien dobry.
                  • katastrofa4rp Re: A skad bierzesz te informacje? 05.12.06, 10:57
                    a dokladnie 4600 Ojro brutto czyli na reke okolo 50% z tego co niestety nie
                    wynosi tyle ile kolega marzy...
                    • kolargolo Re: A skad bierzesz te informacje? 05.12.06, 20:21
                      po 20 latach pracy 4600 euro??? chyba przesadziles, osobiscie znam paru lekarzy
                      ktorzy wyjechali z Niemiec do UK i w Niemczech zarabiali co najmniej 8 tys euro
                      a w UK dwa razy tyle.
                      • katastrofa4rp Re: A skad bierzesz te informacje? 06.12.06, 16:37
                        Aktualnie wg TVöD Leitender Oberarzt otrzymuje ca 6800 brutto, do tego dochodza
                        dodatki za dyzur. Wedlug BAT ktorej od 2 lat nie ma 8000 brutto byloby mozliwe
                        przy udziale w poolbeteiligung z prywatnych pacjentow. Ale Twoje sumy sa
                        kosmiczne. Tak duzo zaden lekarz nie zarabia na reke w Niemczech. Chefarzt moze
                        z 8000-10000 Ojrobrutto wyciagnie, ale nie zapominaj podatku. Twoje dane byly
                        raczej w DM, ale tych pieniedzy nie ma od kilku lat;-)))
                    • caesar_pl Re: A skad bierzesz te informacje? 06.12.06, 06:42
                      Nieprawda - sprawdzilem i zarobisz,jesli masz rodzine 2 900 euro.
                      www.kgo.de/steuerrechner.html
                      Wydaje sie i tak malo.ale pamietaj,ze tyle zarabiajacy dostanie nieprzecietnie wysoka emeryture,na ktora zreszta sam duzo placi..czyli cos za coas...

katastrofa4rp napisała:

> a dokladnie 4600 Ojro brutto czyli na reke okolo 50% z tego co niestety nie
                      > wynosi tyle ile kolega marzy...
                      • katastrofa4rp Re: A skad bierzesz te informacje? 07.12.06, 13:11
                        zapomniales o krankenversicherung.
                        • caesar_pl Re: A skad bierzesz te informacje? 07.12.06, 23:05
                          a co oznacza Procent Krankenvers.???W tym programiku do obliczynia netto??
                          Po za tym Krankenversiecherung dla zarabiajacych ponad 3900 euro brutto jest obowiazkowo w prywatnej ubezpieczalni,a ta jest tanszy niz dla robotnikow i zarabiajacych ponizej podanej wyzej sumy..
                • p.o.box.77 Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura! BZDURY 05.12.06, 11:00
                  no to się udałeś teraz [na wycieczkę o której nie masz pojęcia].

a co z pracownikami służby zdrowia z wyższym wykształceniem, którzy nie mają
                  bezpośredniego kontaktu z pacjentem? ci mają żyć za 800 pln miesięcznie?
                  dlaczego moja matka jako kierownik laboratorium z szpitalu w warszawie z 30
                  letnim stazem dostawala pensję 1300 pln na rękę? a jej pracowniczki po studiach
                  800 pln?

walnij sie w łeb palancie i dzwon na 999, a jak przyjadą daj im koperte,
                  baranie, moze ci pomogą... mimo że nie zasługujesz.

strasznie szkoda polskich studentów którzy zaraz po obronie pracuja albo dla
                  firmy zagranicznej w polsce... albo za granicą po prostu. dla polski to jest
                  początek końca.
                • mojboze Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 13:13
                  mlody2331 napisał:

> Młody lekarz zarabia miesięcznie minimum 1500 zł, natomiast zarobki
                  > doświadczonych lekarzy idą w tysiące - wiadomo że z łapówek

Widać młody, że jeszcze nie myślisz.
                  Zarabiają krocie, ale profesorowie i chirurdzy z wieloletnim stażem.
                  Młodzi lekarze są niedopuszczani do zawodu, płacą im grosze, a to na ich barkach
                  spoczywa ogromna odpowiedzialność za życie obych ludzi i za utrzymanie własnych
                  rodzin.
                  Ja wszystkich lekarzy po wyżej 60 tki wysłałabym na przymusową emeryturę, trzeba
                  robić miejsce młodym.

I nie zarabiają 1500, a nawet gdyby, to i tak bardzo mało!
                  Do czego to doszło, że taki lekarz zarabia mniej niż sklepowa!
                  Wstyd!

Młodzi lekarze, choć nie jestem jedną z was, jestem za Wami całym sercem, bo w
                  przeciwieństwie do tych jajogłowych, durnych istot piszących na tym forum,
                  miałam ze szpitalami wiele do czynienia i jako pacjent i jako pracownik, i wiem,
                  jak są tam traktowani młodzi lekarze.
                  Chcę, żebyście wiedzieli, że są tacy, co trzymają za Was kciuki i na Was liczą!
                • arrhythmia Re: młody lekarz zarabia 700 zł - bzdura !!!!! 05.12.06, 15:38
                  mlody2331 napisał:

> Młody lekarz zarabia miesięcznie minimum 1500 zł, natomiast zarobki
                  > doświadczonych lekarzy idą w tysiące - wiadomo że z łapówek

Co Ty mlody o nas wiesz?? Pewnie to co w Fakcie przeczytasz.. Na ręke z etatu w
                  szpitalu dostaje 900 zl. Wiesz ile mnie kosztowało skończenie tak ciężkich
                  studiów? I ile jeszcze nauki przede mną? Że nie wspomnę o odpowiedzialności
                  jaka na nas ciąży. Jak widzę niektóre posty podobne do Twoich to nie dziwie
                  się ,że w naszym kraju rządzą Giertych i Leper, ktoś na nich musiał głosować.
            • lek4rz Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 08:24
              Tak sobie tłumacz
              wiadomosci.onet.pl/1430017,11,item.html
            • vice_versa Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 08:41
              mlody2331 napisał:

> lekarz kończący medycynę powinien móc opuścić Polskę jak spłaci państwu koszt
              > swoich darmowych studiów. A lekarzy to my sprowadzimy z Ukrainy i Białorusi -
              > lepszych i tańszych.

Dokładnie!!! To jest kwestia finansowa na poziomie zarządzania państwem, a nie
              kwestia chorych ambicji, bo drzewiej przed lekarz był towarem deficytowym. Se
              nevrati! Ale kto u nas liczy ilu lekarzy potrzebowalibyśmy wykształcić w 2007
              czy 2008 by zaoferować brytyjski standard usług? I ilu z tych co potrzebujemy
              trzeba wykształcić a ilu sprowadzić? Nie ma sensu sprowadzać kształconych
              taniej, skoro mamy nadprodukcję własną. Bo po prostu tego ile to kosztuje NIKT
              nie liczy, kadra uczelni ma ambicje i musi mieć etaty, etc itp...
              • szoszan Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 09:54
                >>Dokładnie!!! To jest kwestia finansowa na poziomie zarządzania państwem, a
                nie
                > kwestia chorych ambicji, bo drzewiej przed lekarz był towarem deficytowym.<<
                Wówczas każdy absolwent państwowej uczelni w Polsce musiałby państwu zwracać
                koszty kształcenia. Nie pitol populistycznej karmy dla ludu spod GS-u.
                W Polsce bezpłatne studia(niemal każde prócz teologii bodajże)są fikcją,
                podobnie jak służba zdrowia czy edukacja.
                Na studiach trzeba kupić sobie podręczniki(lekarskie są jednymi z
                najdroższych), fartuchy, podstawowy sprzęt medyczny(np.stetoskop), akademik i
                parę innych rzeczy.
            • hera9 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 10:55
              ja chce zeby mnie leczyl Polak a nie Ukrainiec.Zgoda,powinni splacic studia,ale
              trzeba dac im tą mozliwosc.Dziekujcie tym ktorzy glosowali na pisuar.
            • wrobelek0403 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 11:05
              HAHAHAHAHA!!!!! lekarze z ukrainy wcale nie chca do nas przyjezdzac, oni
              zarabiaja lepiej (jak na ukrainski poziom zarobkow) niz lekarze w Polsce.
            • gromek1 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 12:28
              Ależ ty młody p...sz!
              Ci "lepsi" i "Tańsi" powinni chyba zgodnie z Twoją logiką zapłacić za swoje
              studia na Ukrainie i Białorusi?
            • travel_wawa Twoje myślenie jest tylko życzeniowe:))) 08.12.06, 01:09
              > lekarz kończący medycynę powinien móc opuścić Polskę jak spłaci państwu koszt
              > swoich darmowych studiów.

Otóż opuscić Polskę może każdy obywatel RP w każdej chwili bez pytania sie
              kogokolwiek o zgodę. Dlaczego?
              Ano bo każdy obywatel RP jest jednocześnie obywatelem...Unii Europejskiej, a ci
              korzystaja BEZ WYJĄTKÓW z prawa do swobodnego pruszania sie po tejże.
              Sprawdź, co sie zdarzyło 1 maja 200 4 roku...podpowiem: wazna data w historii
              Polski.

Więc każdy wyjechac może, a Tobie pozostanie tylko tupac ze złości..

> A lekarzy to my sprowadzimy z Ukrainy i Białorusi -
              > lepszych i tańszych.

Na pewno nie tańszych...może 3 lata temu ale nie teraz.
              Na Białorusi juz w tej chwili lekarz specjalista zarabia WIĘCEJ niz w Polsce.]
              Poza tym obywatele Białorusi i Ukrainy muszą NOSTRYFIKOWAĆ dyplomy w UE.
              A prawo wykonywania zawodu lekarza takim wydaje Izba Lekarska i jest to dośc
              żmudna procedura dla lekarza spoza UE.
          • adas313 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 08:18
            > idz lepiej do szkoly przyglupie bo za pare lat to cie tylko beda gornicy leczyli
            > weglem jak dostaniesz rozwolnienia !!!

Albo jeszcze gorzej: działacze związkowi.
            • mikrobyznesmen Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 09:42
              adas313 napisał:

> > za pare lat to cie tylko beda gornicy
              > leczyli
              > > weglem jak dostaniesz rozwolnienia !!!
              >
              > Albo jeszcze gorzej: działacze związkowi.

To ja już wolę górników. Ratownicy górniczy to przynajmniej pierwszej pomocy
              udzielą mi jak trzeba, a jak taki pan Kogut ze zw. zaw. PKP zacznie mi robić
              sztuczne oddychanie? :))
          • michnix2 Nie denerwuj sie, przeciez to idiota 05.12.06, 10:16
            Szkoda Twoich nerwow. Jemu i tak nic nie pomoze, dopoki sam sie nie otrzasnie ze swoich lewicowych mrzonek.
          • abb71 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 04.01.07, 00:15
            pewniena zachodzie was bardzochcaatu by barab chciałzarabiać20000tysmiesięcznie
            a reszta po 800zł,plus wczasy zalekiprzepisaneitd.
        • filutern [...] 05.12.06, 07:40
          • mlody2331 spłaście koszt swoich darmowych studiów i możecie 05.12.06, 07:42
            spłaćcie koszt swoich darmowych studiów i możecie się wynosić, jak nie spłacicie
            to macie zostać i spłacić państwu to co wam sfinansowało
            • zaffaran Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 07:50
              zgadzam sie z toba, mlody- trzeba splacic.Ale jak? Chyba najlepiej - wlasna
              praca.Warunkiem jednak jest zdanie LEP-u i zaliczenie stazu.W interesie panstwa
              byloby umozliwienie mlodym lekarzom zaliczenie stazu i spelnienie innych
              warunkow formalnych, bez ktorych podjecie pracy jest niemozliwe.I tu niestety
              kolo sie zamyka.No bo jak maja splacic? Przy pracach spolecznie uzytecznych?
              • bruno_ja Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 08:04
                Nasze uczelnie wyceniają koszt wykształcenia lekarzy na 70-80 tys PLN. Przy
                Polskich pensjach spłacałabyś to do końca życia. Przy pensjach zachodnich do
                spłacenia maksymalnie w 2-3 lata. Nadal myślisz, że obowiązek spłacania studiów
                zatrzyma lekarzy?
                • mlody2331 Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 08:06
                  należ wydać ustawę zabraniającą lekarzom wyjazdu dopóki nie spłacą studiów -
                  dzięki temu zatrzyma się lekarzy i bedzie sprawiedliwie
                  • adas313 Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 08:21
                    To należy to zastosować do WSZYSTKICH absolwentów.

Również tych, którzy kończą różne "przyszłościowe" kierunki bo:

- taką mają fantazję
                    - "rozwijają swoje zainteresowania"
                    - taka jest moda
                    - najłatwiej jest się na takie dostać

A po dyplomie jadą do UK na zmywak, albo roznoszą ulotki.
                  • zdzichu_bhp Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 08:34
                    a powiedz mi jak maja pracowac i odrobic to co na nich panstwo wlozylo kassy jak
                    nie maja uprawnien i nie moga pracowac ? maja isc do kopalni albo robic przy
                    kwiatach i wycinaniu krzakow ? niech panstwo im umozliwi taka prace i
                    wyspecjalizowanie sie to oni chetnie odrobia to u nas w kraju ale jak nie maja
                    gdzie sie specjalizowac to jak maja pracowac ? a dlaczego murarze jada za
                    granice ? maja polske budowac a nie anglie czy tam irlandie !! fryzjerzy maja
                    obcinac polskie glowy bo panstwo ich wyksztalcilo w darmowych zawodowkach !!!
                    paranoja totalna !! jedzie sie tam gdzie jest praca i gdzie chca cie zatrudnic a
                    tak to co maja wspierac rzesze bezrobotnych bo co niby maja robic ??
                    • atena48 Re: W POlsce tylko żyją lekarze, pielęgniarki, 05.12.06, 08:51
                      nauczyciele, policjanci, rolnicy i górnicy, a zapomniałam urzędasy jeszcze.
                      Innych grup zawodowych nie ma. W wielu artykułach prasowych można przeczytać o
                      niskich ich pensjach i ciężkiej pracy. Jakoś nikt nie rusza problemu
                      zasadniczego - nie płacenia poborów przez przedsiebiorczych kapitalistów. Nie
                      ma społecznej nagany i potępienia tego stanu rzeczy. Ta sytuacja sprawia, że
                      wiele ludzi nie mając środków do życia po prostu kradnie, aby przeżyć. Tak to
                      się dzieje w środku Europy. Temat wstydliwy ale prawdziwy. Wielu po pracy
                      bierze siateczki i jak bezdomni rusza na śmietniki aby stamtąd wyciągac
                      puszki. Polacy polakom to urządzili w środku Europy i jakoś nikt tego tematu
                      nie podnosi, aż dziwne.
                  • a-zone Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 08:55
                    Jasne slonko, Ci po podstawowce co tyraja u bauera tez niech splacaja. Jak
                    wszyscy, to wszyscy! A co, sprawiedliwosc spoleczna musi byc!
                  • lambert77 Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 09:08
                    a jak to zrobisz??:) Bogowie młody ty jesteś tępy jak czuby moich butów :D
                    Obudź się żeby wyjechać do krajów cywilizowanych wystarczy przejechać przez
                    Nyse lub Odrę jeden krok i proszę właśnie wyjechałeś z trzeciego świata :) i to
                    bez wyobraź sobie PASZPORTU :) i co list gończy wyślesz?? Może Interpol
                    zatrudnisz :D ??? Weź się zastanów walnij parę razy łbem w biurko przed którym
                    siedzisz. Może otrzeźwiejesz bo jak nie to następnym razem spotkamy Cię pewnie
                    na koncercie Twierdzy jak będziesz się z łysymi ściskał :)
                  • kita1979 niebyt mądry socjalista z Ciebie 05.12.06, 09:28
                    wobec tego może każdy coś pospłaca - podstawówkę, zawodówkę, średnią, studia,
                    proponuje każdemu to sumować. A jak ktoś po podyplomowych będzie kelnerem, to
                    już w ogóle kara biczowania i wycięcie płata czołowego.
                    • michnix2 A sa w ogole madrzy socjalisci??? 05.12.06, 10:21
                      Jak ktos jest madry, to przestaje wierzyc w te socjalistyczne brednie i mrzonki o "sprawiedliwosci spolecznej" i masowym zlodziejstwie zwanym "redystrybucja".
                  • dkaminska63 Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 10:28
                    a poszedłbys do takiego lekarza zeby cie leczył.Myślę ze jak skonczasz gimnazjum to moze zaczniesz myslec
                  • mik8i Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 11:05
                    tylko że z niewolnika niema dobrego pracownika

niędzy niewolnikiem a polakiem jest jedna różnica niewolnik nie płaci za wikt i
                    opierunek
                  • serpents Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 13:21
                    > należ wydać ustawę zabraniającą lekarzom wyjazdu dopóki nie spłacą studiów -
                    > dzięki temu zatrzyma się lekarzy i bedzie sprawiedliwie

prosta odpowiedz- zagraniczni pracodawcy beda za nich wykladac taka sume
                    wzamian za podpisanie umowy, ze beda u nich pracowac, powiedzmy, 2-3 lata. A
                    lekarze z pocalowaniem reki zgodza sie na te warunki i splaca to w ciagu pol
                    roku, a jeszcze im starczy na autko i wakacje na Bahama. I jednego dnia tu nie
                    przepracuja. A ciebie bedzie leczyla babcia przez zamkniecie w piecu na pare
                    zdrowasiek, czego ci z calego serca zycze
                  • mojboze Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 13:29
                    należ wydać ustawę zabraniającą lekarzom wyjazdu dopóki nie spłacą studiów -
                    > dzięki temu zatrzyma się lekarzy i bedzie sprawiedliwie

Chyba się naćpałeś!
                    Geologowie, farmaceuci i archeologowie też mają drogie studia, a nikt nie
                    wrzeszczy, ze mają oddawać, skoro wyjeżdżają!
                    Daj młodemu lekarzowi 2000 na rękę, a chętnie zostaną!
                    A co darmo mają "spłacać" studia?
                    A Ty co skończyłeś?
                    Spłacasz?
                  • kolargolo ale lekarze bardzo chca zostac 05.12.06, 20:25
                    tylko nie ma dla nich pracy, ciemna maso.
                  • lucky81 Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 06.12.06, 09:50
                    > należ wydać ustawę zabraniającą lekarzom wyjazdu dopóki nie spłacą studiów

A kto ustala cennik? Ty? Według umowy było gratis, czyli 0 zł się należy.
                  • travel_wawa Nie da się wydać takiej ustawy!!!!!! 08.12.06, 01:25
                    Byłoby to sprzeczne z prawem UE, której Polska jest członkiem.
                    Poza tym za rok wchodzimy do Schengen i nawet nie będzie teoretycznej
                    możliwosci chocby monitorowania kto i gdzie jeździ (zresztą już dzisiaj nie
                    rejestruje się przekroczeń granicy obywateli polskich - tylko sie "macha"
                    dowodem.)
                • filutern Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 13:00
                  ja swojej uczelni zwrociłem z nadwyzka oplate za studia mi powinni placic ze
                  łaskawie tam byłem panstwo polskie nie jest w stanie zapewnic swoim obywatelom
                  miejsca pracy o podziekujmy temu panstwu gdzie indziej nas przygarna
            • kaaarooll Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 09:20
              jestes kosmita chyba, gdzie jest napisane, ze trzeba splacac koszt studiow?
              w konstytucji? chyba na twoich czulkach...

a na koniec puknij sie w glowe, moze jestes jakims nieudacznikiem, ktory
              zazdrosci potencjalnej kariery tym ludziom zagranica?

• perotin Może każdemu po dziennych zabronić, co? 05.12.06, 09:45
              Swoje już spłaciłeś?
            • lewe_oko Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 09:56
              Skoro tak, to niech płacą wszyscy po studiach, którzy wyjeżdzają za granicę albo
              niech będą płatne studia - wszystkie. Nie tylko medycyna.
            • michnix2 Kolejny idiota... 05.12.06, 10:24
              Jakbys czlowieku skonczyl podstawowke naprawde, a nie tylko na zasadzie: bo przeciez musi, to bys wiedzial, ze PANSTWO to my wszyscy. W zwiazku z tym, za studia lekarskie studenci medycyny ROWNIEZ placa. My wszyscy placimy podatki, z czego rzad 40% marnuje i rozkrada, a za reszte utrzymuje m.in. szkoly.

Za Twoja, pozal sie Boze, podstawowke ci lekarze, ktorych tak nienawidzisz, tez placili. A fakt, ze jestes taki prymitywny nie stanowi dla nas podstawy zadania od Ciebie, bys za swoja edukacje zwrocil pieniadze, chociaz golym okiem widac, ze byl to czas dla nauczycieli i dla Ciebie zmarnowany.
            • katastrofa4rp Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 10:50
              Jakos sobie nie przypominam zeby mi panstwo doplacalo do studiow- raczej mnie
              kosztowaly podreczniki, wynajem stancji itp. Panstwo jedynie dalo mi w du.. i
              dlatego po 12 latach pracy wyjechalam. Tak niewolniczego ukladu jak w rodzimej
              medycynie nie spotkasz na swiecie.
              Chetnie oddam frycowe ojczyznie za tego kopniaka. Na to zawsze mnie bedzie
              stac. Moje dzieci natomiast zasila inne panstwo swoim potencjalem umyslowym i
              fizycznym. I juz do emerytur Polakow nie beda sie dokladac.
            • katastrofa4rp Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 10:52
              Poza tym mlody jak tak myslisz to z pewnoscia nie jestes juz mlody...
              przedwszesne wapniactwo ciebie dopadlo. Ale jak koledzy wyjada, to nici z
              leczenia twojej choroby wiencowej...Zastentujesz sie sam!
            • kolargolo Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 05.12.06, 20:23
              a ty splac kilka lat mojej pracy za grosze. jak splacisz to moze wroce.
            • lucky81 Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 06.12.06, 09:49
              Jak to - spłaćcie - skoro studia są przez nasze dobre państwo oferowane za
              darmo? 0 zł maja spłacać?
            • dr01 Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 06.12.06, 12:06
              mlody2331 napisał:

> spłaćcie koszt swoich darmowych studiów i możecie się wynosić, jak nie
              spłacici
              > e
              > to macie zostać i spłacić państwu to co wam sfinansowało

Wartość pracy lekarza z 5 letnim stażem wyliczono w krajach cywilizowanych na
              3x tamtejsza średnia krajowa. To znaczy, że w UK robotnik zarabia 1000 funtów,
              doktór zarabia 3000 funtów. W Niemczech robotnik- 1000 euro, lekarz 3600 euro.
              W polsce średnia krajowa to 1800 pln/rękę, doktór zarabia 900 pln/rękę. Wg
              przelicznika Unii Europejskiej powinniśmy zarabiać 3x 1800 pln czyli 5400
              pln/rękę PLUS OSOBNO DODATKOWO ZA DYŻURY. Ja, jak i wiekszosc z kolegów
              otrzymujemy po 900pln na rękę - to znaczy ze co miesąc ktos (dyrektor
              szpitala?, panstwo?społeczeństwo?pacjenci którzy mi zawracają głowę? - nie
              wiem) KTOS NAS PO PROSTU OKRADA na jakies 4 tysiące z kawałkiem. Argument ze
              panstwo nam "dało" wykształcenie wiec musimy do konca zycia to odsłużyc jest po
              prostu smieszny. Rok płatnej medycyny kosztuje 15000plnx6 to jest około
              100000pln. Ja pracuje juz 4 lata po stazu podyplomowym, wiec panstwo okradło
              mnie na kwotę 4x12x4000pln = 256000- 100000 za studia daje razem 152 tysące
              netto po odliczeniu kosztów studiów (na pokrycie tych kostów składali sie
              również moi rodzice płacąc podatki i to niemałe). GDZIE SĄ TE MOJE PIENIADZE -
              OKRADLIŚCIE MNIE NA 250 TYSIĘCY. JAK ODDACIE MI TO CO UKRADLIŚCIE, TO WAM ODDAM
              ZA STUDIA, PROSZE BARDZO.
              • jan.grz Re: spłaście koszt swoich darmowych studiów i moż 03.01.07, 18:12
                Brawo dr01! Dobre wyliczenie ale watpie czy to dotrze do tych wielu zakutych
                lbow w zenujacy sposob zabierajacych glos w dyskusji. Martwi mnie bardzo pewna
                plotka, ktora oby byla tylko plotka ale...? Polskie urzedy zatrudnienia czy
                sluzby zdrowia (nie znam szczegolow) maja podobno sterty podan o prace od
                lekarzy z krajow na wschod od Polski. Gotowi specjalisci, za ktorych
                ksztalcenie nasze panstwo nie wydalo ani zlotowki, a ktorzy sa w dodatku gotowi
                pracowac za polskie aktualne pensje, moga wkrotce zalac polska sluzbe zdrowia.
                Coz za wspaniala oszczednosc! I po co martwic sie lekarzami polskimi: a niech
                emigruja, budzetowi bedzie lzej. Kazda plotka zawiera choc czesc prawdy; w tym
                przypadku szokujacej, ale w aktualnych ukladach, mentalnosci i moralnosci
                wladzy wszystko jest mozliwe. A na marginesie oplat za studia. Moja corka
                niedawno rozpoczela studia w Londynie i to na znanym i oczywiscie platnym
                uniwersytecie. Bez proszenia sie otrzymala kredyt na oplate studiow, a wedlug
                umowy splacac zacznie nie po rozpoczeciu pracy, a dopiero po uzyskaniu
                odpowiedniego pulapu dochodow. Takie potraktowanie kredytobiorcy jest poza
                mozliwosciami polskiego systemu.
        • pj_pj [...] 05.12.06, 07:53
          • mlody2331 [...] 05.12.06, 07:57
            • riince Prawdę powiedział. Coś z twoją starą nie tak,skoro 05.12.06, 08:10
              takiego prymitywa 'wychowała'. Idź wrzeszczeć w inne miejsce, może np. na news
              grupie pl.soc.seks, tam twoje miejsce prymitywie.
            • pj_pj [...] 05.12.06, 08:38
            • orek78 Re: oto są odzywki naszych lekarzy-tego ich uczą 05.12.06, 08:42
              Ile razy bedzie jeszcze poruszana sprawa bzdutnych splat za stuia. Milion razy
              poruszany temat a niektorzy nie sa w stanie pojac. Wiec jeszcze raz:
              1) Studia sa oplacane z podatkow, wiec jezeli rodzice studenta zaplacili
              uczciwie podatki to rachunek z panstwem jest kwita.
              2) Mlody lekarz w Polsce zarabia do 1500 pln, podczas gdy jego kolega np. we
              Francji wyciaga okolo 7000 euro. Wystarczy wziasc do reki kalkulator by szybko
              obliczyc,ze po kilku miesiacach pracy kazdy lekarz juz po raz drugi splaca
              swoje studia (pierwszy raz patrz pkt.1 )

I na koniec. Nikt nikomu laski nie robi. kazdy bedzie pracowal tam gdzie mu
              pasuje i czuje sie doceniany, a szamotanina kolejnego pieniacza a la mlodyXYZ
              nic nie zmieni. Tylko ludzie bez perspektyw beda sie rzucac. Czyzby jakies
              kompleksy? a moze zazdrosc?

Acha. Tutaj chcialem nadmienic,ze ja lekarzem NIE JESTEM. Moje szczescie w
              przeciwienstwie do lekarzy polega na tym,ze pracujac w prywatnej firmie moge
              zarabiac niezla kaske. Lekarz musi odsluzyc wiele lat panszczyzny zanim bedzie
              mial mozliwosc czegos w zyciu sie dorobic i to tylko pod warunkiem,ze bedzie
              zapierniczal w pracy 24 godziny na dobe.

Pozdrawiam wszystkich mlodych lekarzy i w peli sie z wami solidaryzuje
        • adas313 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 08:17
          To i tak im się opłaci.
        • maretina Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 08:53
          mlody2331 napisał:

> Wyjeżdżajcie sobie za granicę młodzi lekarze-przyszli łapówkarze - ALE
          NAJPIERW
          > ODDAWAC FORSE JAKA PANSTWO WLOZYLO W WASZE BEZPLATNE STUDIA - ODDAWAC
          FORSE !!!
          > !!!!
          po pierwsze jestes zwyklym debilem, nic nie rozumiesz, zatem wysile sie by
          rzucic cien swiatla na twoj pusty umysl. moze zblakana jedna szara komorka cos
          zarejestruje.
          jesli lekarz nie moze otworzyc specjalizacji to tak naprawde nie ma pracy.
          zabronisz bezrobotnemu wyjazdu za chlebem? lepiej, zeby jego studia poszly na
          marne tylko dlatego, ze religa ma w dupie wszystko poza wlasnym stolkiem?
          co ma robic lekarz, ktory po skonczeniu AM nie ma szans na prace w polsce?
          latwiej robote znalesc budowlancowi z wyksztalceniem podstawowym, niz komus po
          studiach. nawet medycznych!
          glabie!
          • karola1008 Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 11:15
            maretina napisała:

> mlody2331 napisał:
            >
            > > Wyjeżdżajcie sobie za granicę młodzi lekarze-przyszli łapówkarze - ALE
            > NAJPIERW
            > > ODDAWAC FORSE JAKA PANSTWO WLOZYLO W WASZE BEZPLATNE STUDIA - ODDAWAC
            > FORSE !!!
            > > !!!!
            > po pierwsze jestes zwyklym debilem, nic nie rozumiesz, zatem wysile sie by
            > rzucic cien swiatla na twoj pusty umysl. moze zblakana jedna szara komorka
            cos
            > zarejestruje.
            > jesli lekarz nie moze otworzyc specjalizacji to tak naprawde nie ma pracy.
            > zabronisz bezrobotnemu wyjazdu za chlebem? lepiej, zeby jego studia poszly na
            > marne tylko dlatego, ze religa ma w dupie wszystko poza wlasnym stolkiem?
            > co ma robic lekarz, ktory po skonczeniu AM nie ma szans na prace w polsce?
            > latwiej robote znalesc budowlancowi z wyksztalceniem podstawowym, niz komus
            po
            > studiach. nawet medycznych!
            > glabie!
            Maretina, czytałam już wiele Twoich postów. Wydajesz się w sumie niegłupią
            osobą, ale czy za kazdym razem musisz tak pluć jadem? Kiedyś ugryziesz się
            przypadkiem w język i śmiertelnie zatrujesz. A poza tym to się z Tobą zgadzam.
            Jeżeli państwo decyzuje się na opłącanie komukolwiek stuciów, to niech się
            godzi na to, że ktoś zrobi z tego użytek niezupełnie taki, jak państwo by
            chciało. Nie jestem lekarzem, ani nikogo takiego w rodzinie nie mama, ale
            odnoszę wrażenie, że młodym lekarzom rzeczywiście jest trudno. Co tez wydaje mi
            się po cześci winą "starych"którzy blokują dostęp do zawodu.
        • pj_pj [...] 05.12.06, 09:06
          • nroht Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 09:34
            pj_pj widzę, że wśród lekarzy też trafiają się kanalie bez krzty kultury. jak
            masz takie podejście do pacjentów to nie dziwota, że obrzucają cie błotem. na
            nic więcej nie zasługujesz.
        • jeroy Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 09:49
          zero, zero, zero, na Ciebie niestety państwo nie wydało ani grosza w ranmach
          edukacji, oto efekt.
        • michnix2 Uwaga!!! Lewak!!! 05.12.06, 10:14
          Po czym poznac posty lewaka?

- absolutny brak argumentow;
          - nienawisc;
          - brak szacunku dla drugiego czlowieka;
          - obelgi.

Nic dziwnego, ze lewackie rezymy w samym tylko XX wieku zamordowaly wiecej ludzi niz wszystkie choroby w historii ludzkosci.
        • rezoon głupota nie boli 05.12.06, 11:19
          a jak zaboli to lekarza nie idź - zdychaj !!
        • zorro_zx Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 12:14
          mlody2331 napisał:

> Wyjeżdżajcie sobie za granicę młodzi lekarze-przyszli łapówkarze - ALE NAJPIERW
          > ODDAWAC FORSE JAKA PANSTWO WLOZYLO W WASZE BEZPLATNE STUDIA - ODDAWAC FORSE !!!
          > !!
          Co za głupota! Ci ludzie często płacą za swoje studia! Ich rodzice, pracując, są
          okradani przez państwo z podatków jawnych i niejawnych. A nawet gdyby było to
          nawet w części prawdą, niech jadą. Ja im swoich podatków nie żałuję. Niech żyją
          normalnie w normalnym kraju i będą szczęśliwi.
        • mojboze Re: wynocha z polski lekarze !!!!!!!!!!!!!!! 05.12.06, 13:23
          A dlaczego lekarze mają oddawać?
          Niech oddają inżynierowie i informatycy!
          I absolwenci Łódzkiej filmówki, i ekonomiści!
          Wszyscy!
          :))))
    • kiks11 A co tu komentować... 05.12.06, 07:29
      młodzi i wykształceni są nie potrzebni, bo nie są elektoratem. do tego lekarz
      nie ma kilofa i nie wyrabie sobie przywilejów pod sejmem. Sytuacja młodych
      lekarzy nie jest odosobniona, ale jest przykładem na kierunek tego państwa,
      więcej władzy w ręce rządu, który będzie dzielił i rządził
    • tubylec1 Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 07:30
      Środowisko zawodowe jak każde. Układy i układziki a młody jest śmieciem
      • ryba_82 Młodzi LUDZIE: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 08:09
        Niestety taka jest smutna prawda. Ten kraj generalnie nie chce młodych, bo to
        nie jest potencjalny elektorat obecnie rządzących - w końcu większość to
        wykształciuchy... Właśnie znajomy przysłał mi 15 ofert z Manchesteru dla mnie w
        "zawodzie" - jestem fizykiem mikroelektronikiem/informatykiem, bo w moim mieście
        Toruniu
        otrzymałem oferty na produkcje do Sharpa, za 936 zł brutto minus stówa na dojazd
        do fabryki pod Toruniem...
        • giewont Re: Młodzi LUDZIE: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 08.12.06, 01:36
          ryba_82 napisał:

> Niestety taka jest smutna prawda. Ten kraj generalnie nie chce młodych, bo to
          > nie jest potencjalny elektorat obecnie rządzącyc

Kolejny głupek. "Obecnie rządzący" uchwalili te wszystkie absurdy podatkowe,
          "obecnie rządzący" sprzedali kraj i rynki za grosze, "obecnie rządzący"
          obarczyli podatników długiem 150 mld dolarów i efekcie "obecnie rządzący"
          zrobili 20% bezrobocie i pensje po 700zł.
          A jedźcie kretyni do tej Anglii, uzyskajcie prawa wyborcze i zagłosujcie na to
          na co bez przerwy głosujecie w Polsce: monopol zus, mętne prawo podatkowe i
          tysiące innych idiotyzmów powstałych za rządów waszych światłych idoli:
          Mazowieckiego, Balcerowicza, Rokity a gdy wreszcie w Anglii będzie to samo co w
          Polsce narzekajcie, że Anglia nie potrzebuje młodych i wiejcie do Ameryki.
    • ikka33 Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 07:34
      No to lekarze dołączyli do prawników, którzy także nie mają prawa do zrobienia
      w normalnym trybie swojej "sepcjalizacji" czyli aplikacji. Nasze państwo jest
      chore od podstaw, nie ma żadnej logicznej i przemyślanej polityki dotyczącej
      edukacji od początku do samego końca.Generalnie państwo podcina skrzydła u
      podstaw elicie swojego narodu, pogratulować!
      • adas313 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:27
        Bo szkoły są miejscem politycznych przepychanek.

Polska dyskusja o oświacie sprowadza się do kwestii "Wychowanie seksualne kontra
        wychowanie patriotyczne" ewentualnie "Mundurki kontra wychowanie bezstresowe",
        a żeby się porządnie nauczyć języka obcego trzeba się zapisać na kurs (ok.
        1000zł rocznie).

Dla porównania: mam kolegę z Grecji mówiącego biegle po angielsku (poziom
        proficiency) i niemiecku (też któryś z tych certyfikatów). Języki te poznał na
        takim poziomie w szkole przed maturą.
    • 4bani A co z prawnikami bez aplikacji? 05.12.06, 07:38
      My to mamy przesrane.
      • kolargolo Re: A co z prawnikami bez aplikacji? 05.12.06, 20:33
        tylko ze prawnik moze pracowac prywatnie a w Polsce na razie jest tylko
        panstwowa sluzba zdrowia.
    • gugula Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 07:42
      Mamy taka władzę, jaką wybraliśmy. Można emigrować za chlebem, można lepiej
      wybiwrać. Czy pomogaliście wybrać lepsze władze?
    • vdkgazeta Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 07:48
      nasz kraj kpi sobie ze wszystkich. nie tylko z lekarzy.
      • twilight.pl Jestem mlodym lekarzem. 05.12.06, 07:51
        I wlasnie znalazlem sie w takiem sytuacji.To co sie dzieje to jest po prostu kpina!!Ministerswo zdrowia sobie w zywe oczy kpi z mlodych,wyksztalconych ludzi,gdyby nie specjalizacja na drugi dzien po zdaniu LEP-u juzby mnie nie bylo w tym chorym kraju.
        • mlody2331 twilight.pl 05.12.06, 07:58
          chory to jesteś ty a nie kraj - ciesz się że miałeś darmowe studia, które
          powinieneś spłącić
          • twilight.pl Re: twilight.pl 05.12.06, 08:01
            mlody2331 napisał:

> chory to jesteś ty a nie kraj - ciesz się że miałeś darmowe studia, które
            > powinieneś spłącić

Nie chce mi sie odpowiadac na Twoje prowokacje.
            • mlody2331 Re: twilight.pl 05.12.06, 08:02
              twoja wypowiedź to prowokacja - masz siedzieć w tym kraju i leczyć dopóki nie
              spłacisz swoich studiów
              • riince A szczekaj sobie kundlu, on zrobi co chce, a ty 05.12.06, 08:08
                możesz sobie co najwyżej wyrżnąć łbem w ścianę ze złości. Mógłbym ci opowiadać o
                co chodzi w bezpłatnych studiach, o wolności pracy, itd. itp. ale NIE MUSZĘ. Bo
                jedyna co możesz, to się wściekać dzieciaku.
              • ryba_82 mlody2331 05.12.06, 08:13
                UWAGA nie karmić tego trolla!!!
              • pj_pj [...] 05.12.06, 08:46
              • sakis Re: 05.12.06, 08:51
                hej, młody, nudne to już jest, ciągle tylko piszesz o tym spłacaniu studiów,
                napisałbyś coś innego wreszcie.A tak poza tym, to zastanów się przez chwilę jak
                młodzi mają spłacać te studia, skoro nie maja gdzie pracować?co Ty myślisz, że
                pójdą na budowę czy co?Chyba nie po to studiowali?I to się tyczy tak samo
                lekarzy jak i prawników i jakiejkolwiek innej specjalizacji!Oczywiście mam
                nadzieję, że młodzi nie będą wyjeżdzać z kraju i nie dlatego, że nie spłacili
                studiów, tylko dlatego, że zostaną tutaj same głąby i prostaki.
              • rlnd Re: twilight.pl 05.12.06, 09:47
                Widze ze strasznie boli ze nie dostales sie na studia ?

A splaciles juz szkole podstawowa i gimnazjum ?
          • jadaczek Re: twilight.pl 05.12.06, 08:48
            mlody2331 napisał:

> chory to jesteś ty a nie kraj - ciesz się że miałeś darmowe studia, które
            > powinieneś spłącić
            Darmowe? Chłopczyku, w czasie swoich studiów ( teoretycznie darmowych) musiałem
            za własne pieniądze kupić sobie wiedzę...za szkolenia które podnoszą moje
            kwalifikacje ( także w czasie STUDIÓW) płacę z własnych pieniędzy, za
            TEORETYCZNIE BEZPŁATNE szkolenia specjalizacyjne płacę średnio rocznie 5-6
            tysięcy, za sprzęt służący do nauki płacę z własnych pieniędzy, za prób
            dowiedzenia się czegokolwiek płacę. Na studiach utrzymywali mnie rodzice.
            W tej chwili żeby zarobić te 1500 zł na rękę o których mówisz ( po 6 latach
            pracy) muszę brać dodatkowe dyżury, żeby zarobić na dalsze kształcenie się ( do
            którego zobowiązuje mnie ustawa i kodeks lekarski) muszę brać dodatkowe prace.
            Zanim nie zrobię specjalizacji, nie otworzę praktyki a więc możliwości
            jakichkolwiek dodatkowych zarobków mam praktycznie żadne. Jestem bardzo ciekaw
            co Ty madralo zrobisz kiedy tatuś z mamusią przestaną Ci dawać pieniążki i
            będziesz musiał siebie i rodzinę utrzymać z własnej pracy.
            • szoszan Re: jadaczek 05.12.06, 10:06
              Ładne te zdjęcia, najbardziej podoba m się ten "jesienny poranek".
              A poza tym z Twoim talentem i wrażliwością chyba nie zastanawiałabym się długo
              nad wyjazdem.W kolektywistycznej kulturze najemnych fornali indywidualiści sa
              skazani na wykluczenie.
          • zorro_zx Re: twilight.pl 05.12.06, 12:22
            Za darmo to jest tylko powietrze. A kretynom nie płacą nic, więc nie dokładają
            do niczyich studiów.
          • kolargolo a co z tymi co nie chca wyjezdzac? 05.12.06, 20:27
            wiekszosc nie chce wyjezdzac a rzad PiS wlasnie zamknal im jedyna mozliwosc
            specjalizacji w Polsce.
        • zorro_zx Re: Jestem mlodym lekarzem. 05.12.06, 12:21
          Lekarze! Sprzęt do lewatywy w dłoń i na sejm! Perspektywa takiego zabiegu
          każdemu dupę ściska ze strachu.
          • dr01 Re: Jestem mlodym lekarzem. 06.12.06, 12:12
            Lekarze! Sprzęt do lewatywy w dłoń i na sejm! Perspektywa takiego zabiegu
            > każdemu dupę ściska ze strachu.
            jeszcze sie nadstawią - w koncu ciągle ktoś im w dupę włazi
    • kerk5 kpina z ciężkiej pracy 05.12.06, 07:53
      Prawnikom też wiatr w oczy
      • p.o.box.77 Re: kpina z ciężkiej pracy 05.12.06, 11:08
        i inżynierom.

taki ładny przykład instytut lotnictwa w warszawie poszukuje [stale]
        inżynierów, za 800 pln z ogonkiem. tak się złożyło że w tym samym budynku
        miesci sie general electric. odstać sie do GE jest trudniej, a pensja tez nie
        jakaś kosmiczna, ale godne 2500 pln. tyle ze robisz rzeczy nie dla Polski..
        tylko dla naszych sojuszników. a polska ma tylko tyle że nie musi inżynierowi
        placić 800 pln z ogonkiem.

wiwat!
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:01
      Student medycyny powinien podpisać cyrograf, że przez jakiś czas nie opuści
      kraju, jeśli to zrobi- natychmiastowa spłata kosztów studiów. Zresztą powinno
      się to tyczyć wszystkich studentów.
      Mając taką bazę można rozmawiać o praktykach, stażach itp.
      • ryba_82 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:24
        A jak ma to zrobić, skoro nie może dostać tej pracy???
        Ma głodować czy wyjechać???
        Moje 5-letnie studia (fizyka) kosztowały mnie łącznie blisko 8000 złotych, mimo
        że były "za darmo" - tyle kosztował komputer, książki, dojazdy, nie mówię o
        kosztach utrzymania bo studiowałem na miejscu. a najlepsza oferta jaka dotąd
        znalazłem była za ok 600zł na rękę, i to jeszcze przy montowaniu i pakowaniu
        telewizorów. W UK w zawodzie znalazłem kilkadziesiąt ofert z płacami na poziomie
        18000 funtów rocznie, nie jest to jak na tamte warunki dużo, ale praca ciekawa i
        da się za to przeżyć. Nie dziwię sie mlodym lekarzom, bo próba dostania się do
        zawodu u nich jest porównywalna chyba tylko z prawnikami...
        • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:34
          Toteż mówię, najpierw cyrograf, a jak Państwo będzie mieć gwarancję wtedy mogę
          go osobiście na rękach nosić na staż, praktykę czy czego tam trzeba.
          A mnie studia kosztowały 40tys bez wliczania drogich materiałów, komputera i
          innych bzdetów. Nie narzekam, praca jest jeśli się jej szuka. 600 zł na rekę to
          demagogia, na pierwszej lepszej budowie dostaniesz 1300zł. Nie oczekuj, że ktoś
          stworzy Ci miejsce pracy tylko dlatego, że postanowiłeś zostać fizykiem. Trzeba
          było patrzeć na to przed podjęciem studiów, ewentualnie w trakcie szkolić się,
          dokształcać.
          Jeśli w UK masz pracę to wyjeżdżaj, tylko najpierw zwróć różnicę pomiędzy
          kosztami studiów, a tym co wpłacili Twoi rodzice w formie podatków. W UK za te
          studia zapłaciłbyś kilka raz tyle.
          • adas313 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:43
            Wyjście jest proste: wprowadzić opłaty za studia. Choćby w postaci
            długoterminowej pożyczki.

• wesoly_siewca_pesymizmu Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:48
              das313 napisał:

> Wyjście jest proste: wprowadzić opłaty za studia. Choćby w postaci
              > długoterminowej pożyczki.
              >

Zawsze byłem za. Dodatkowy plus, studiowaliby tylko Ci, którzy chcą, a nie 6 lat
              na IIroku:)
              Tylko pożyczka musiałaby być przyznawana każdemu chętnemu biorąc pod uwagę
              wyniki z liceum, bez względu na majętność rodziców.
          • kita1979 następny komunista na liście 05.12.06, 09:57
            wiwat!
            może w ogóle odbierać paszporty
      • kolargolo Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 20:29
        praktykach???? Koles ma 26 lat jak konczy staz i chcesz zeby szedl na
        praktyki???
    • pj_pj [...] 05.12.06, 08:02
      • kaaarooll Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 09:46

no i masz racje, ja mialem to szczescie, ze studiowalem informatyke i teraz mam
        dobrze plata prace, wiec zagranice mnie nie ciagie...ale jak czytam niektore
        wypowiedzi tutaj, to wyjechalby, tylko po to zeby byc daleko od tego bagienka...

LEKARZE WYJEZDZAJCIE!!! moze wtedy ten beton u wladzy sie otrzasnie jak nie
        bedzie sie mial gdzie leczyc albo sie nie bedzie mogl dogadac z lekarzem z
        Mongolii lub Chin...
        • test281 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 10:53
          ciekawe że górnicy otrzymali pieniądze po obrzuceniu ministerstw kamieniami
          najwyrażniej z rządem inaczej się nie da rozmawiać :(
          Gdyby lekarze byliby bardziej radykalni może dostali by swoje, alei tak smutne
          jest to do czego zmusza to państwo ludzi ktorzy się starają. Przecież same studia
          medyczne to nie łatwy kawałek chleba, nie mówiąc o pracy.
    • xapur Nic dziwnego. Przecież to nie jest elektorat PiS.. 05.12.06, 08:05
      i przystawek. Niech łżeinteligencja się wynosi, a zostaną "prawdziwi Polacy" -
      ciemne buraki, którymi łatwo sterować.
    • mariuszg2 Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 08:09
      Błąd. Młodzi lekarze są bardzo potrzebni w Polsce:

1. Do niewolniczej pracy
      2. Do wyzysku
      3. Żeby starzy mogli dorobić prywatnie
      4. Żeby Państwo mogło ich kosztem nadal udawać, że dba bezpłatnie o zdrowie

Najgorsze jest to, że nie ma ja walczyć więc chyba najlepiej wyjechać.

Life's like a box of chocolates. U never know what u'r gonna get.
    • qood Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 08:10
      BRAWO GAZETA WYBORCZA !!!! trzeba naglosnic cala ta bujde.. praktycznie nikt po
      za nami nie ma pojecie jaki jest lep i ile bezsensu jest w nim. Rezydentury to
      jakas parodia, brak lekarzy do pracy a mlodzi stoja w urzedzie pracy bo nie ma
      miejsc specjalizacyjnych _
    • qood Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 08:11
      BRAWO GAZETA WYBORCZA !!!! trzeba naglosnic cala ta bujde.. praktycznie nikt po
      za nami nie ma pojecie jaki jest lep i ile bezsensu jest w nim. Rezydentury to
      jakas parodia, brak lekarzy do pracy a mlodzi stoja w urzedzie pracy bo nie ma
      miejsc specjalizacyjnych _ trzeba nam na zachod za chlebem tam nas doceniaja!!!
      • twilight.pl Studia trwaja 6 a nie 5 lat. 05.12.06, 08:18
        Bardzo aktualne.Wlasnie dzis jako lekarz mam wizyte w Urzedzie Pracy.
        Mala poprawka do artykupu-studia trwaja 6 lat.
        • ryba_82 Re: Studia trwaja 6 a nie 5 lat. 05.12.06, 08:30
          Przygotuj sie psychicznie - ja tydzień temu usłyszałem że mam się przygotować że
          nic nie znajdę jako osoba po studiach i doradzono mi żebym zrobił kurs na wózki
          widłowe, albo na fryzjera.
    • agga384 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:17
      No tak,piszecie ze lekarze powinni splacic studia,a cala reszta, ktora studiuje
      tez za darmo i potem wyjezdza to juz nie musi?Ile osob nie tylko po medycynie
      opuszcza nasz "wspanialy kraj" i nikt nie ma do nich zalu,tylko lekarzy sie
      czepiacie.Nie jestem lekarzem,ale jak najbardziej popieram to co robia,jak juz
      uda im sie dostac na rezydenture, dostaja grosze, za ktore ciezko wyzyc.I
      dobrze wyjada POLACy i nie tylko lekarze, arzad niech sobie radzi:)
    • rusham Młode konowały 05.12.06, 08:34
      No to wypie..c z polandu tylko oddajcie pieniądze za studia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • raffy2 Re: Młode konowały 05.12.06, 08:43
        argument o oddawaniu pieniędzy za studia medyczne jest tak poważny jak
        ekonomiczne wypowiedzi panów Leppera i Giertycha. Stosując tę samą logikę
        wszyscy polscy studenci ze szkółek typu "zarządzania, marketingu, ekologii i
        informatyki" pracujący na zmywaku czy na taśmie za granicą równiez musieliby
        zwrócić pieniądze. Przecież inne studia też kosztują, a studia medyczne wcale
        NIE SĄ NAJDROŻSZE. Czy ktoś od innych studentów tego żąda? Nie, ale od lekarzy
        tak, czyli czysty POPULIZM...
        • rusham Re: Młode konowały 05.12.06, 09:03
          raffy2 napisał:

> argument o oddawaniu pieniędzy za studia medyczne jest tak poważny jak
          > ekonomiczne wypowiedzi panów Leppera i Giertycha. Stosując tę samą logikę
          > wszyscy polscy studenci ze szkółek typu "zarządzania, marketingu, ekologii i
          > informatyki" pracujący na zmywaku czy na taśmie za granicą równiez musieliby
          > zwrócić pieniądze. Przecież inne studia też kosztują, a studia medyczne wcale
          > NIE SĄ NAJDROŻSZE. Czy ktoś od innych studentów tego żąda? Nie, ale od lekarzy
          > tak, czyli czysty POPULIZM...

czysty popuco?
        • rusham Re: Młode konowały 05.12.06, 09:08
          raffy2 napisał:

> argument o oddawaniu pieniędzy za studia medyczne jest tak poważny jak
          > ekonomiczne wypowiedzi panów Leppera i Giertycha. Stosując tę samą logikę
          > wszyscy polscy studenci ze szkółek typu "zarządzania, marketingu, ekologii i
          > informatyki" pracujący na zmywaku czy na taśmie za granicą równiez musieliby
          > zwrócić pieniądze. Przecież inne studia też kosztują, a studia medyczne wcale
          > NIE SĄ NAJDROŻSZE. Czy ktoś od innych studentów tego żąda? Nie, ale od lekarzy
          > tak, czyli czysty POPULIZM...
          taki leszcz po studiach myśli że jest wielki,więcej pokory konowały taka polska
          takie czasy.zwieracze zaciskac i do roboty oops pracy;)
          • sezary Re: Młode konowały 05.12.06, 10:57
            Az szkoda odpisywac komus tak ordynarnemu i wulgarnemu, ale sie znize do tego
            poziomu:
            Do jakiej roboty? Za DARMO w szpitalu z prokuratorem na karku?
            Kafelkarz (tani) ode mnie wzial 10 zl za godzine, ja dostawalem 4 zl za godzine
            leczenia ludzi i ich zycia na oddziale ratunkowym.

Wiem ze w demokracji chlopsko-robotniczej IV RP wyksztalciuch i inteligent to
            cialo obce, ale obowiazuje nas prawo miedzynarodowe ktore stanowi jasno o
            rownosci ludzi wobec prawa. Dlatego nie widze powodow czemu lekarz ma zwrocic za
            swoje studia a absolwent wyzszej szkoly ekologii spolecznej juz nie.
      • pj_pj [...] 05.12.06, 09:01
      • lambert77 Re: Młode konowały 05.12.06, 09:11
        następny troll i przyszły fan Twierdzy und spółki
      • kolargolo ale my nie chcemy wyjezdzac 05.12.06, 20:30
        po prostu rzad skasowal nam mozliwosc pracy w Polsce, matole.
    • ubu_roy Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 08:49
      I bardzo dobrze ! Wyjezdzajcie. Rzadzacy tym zgnilym krajem katolicki kler i tak
      sie wyzywi i wyleczy bo sa niestety jeszcze barany ktore ich utrzymuja. Baranom
      i tak wystarcza znachorzy. Myslaca mlodziez i tak wyjedzie. W tej Watykanskiej
      Kolonii nie ma przyszlosci. A wystarczyloby odciac Kosciol od pieniedzy z
      budzetu i nie musielibyscie szukac pracy za granica. Tak sie nie stanie. Wasz
      wyjazd jest czescia planu Rechrystianizacji Europy i zaludniania pustych
      parafii. Polska traci, Watykan korzysta. Jak zwykle.
      • adas313 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:52
        > A wystarczyloby odciac Kosciol od pieniedzy z budzetu i nie musielibyscie szukac
        > pracy za granica.

Sugerowałbym powrót do rzeczywistości.
      • lambert77 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 09:14
        Polską Rzeczpospolitą Solidarną nie rządzi kler wybacz stary ale bądźmy uczciwi
        sami wybraliśmy sobie reprezentatnów tego uroczego bagienka w jakim żyjemy.
    • brunohk Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 08:57
      NFZ=Narodowy Fundusz Zagłady.A tam pensyjki i uposażenia rosną astronomicznie.
      Kiedy w Polsce się Naród obudzi i zrozumie ,że Polskę rozkradają biurokraci i
      czarna mafia....
      • lambert77 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 10:39
        :D dowody stary dowody nam tu pokaż :) jak te pensyjki rosną astronomicznie :)
    • adam54321 Młodzi grożą emigracją-więc starzy wezmą podwyżki 05.12.06, 09:06
      Jak zwykle zarobi na tym lobby profesorsko ordynatorskie. Zresztą ewentualne
      nakłonienie młodych lekarzy do emigracji tylko podwyższy zarobki tych którzy
      pozostaną...
      Mistrzostwo I.L.
    • jakmi "tak dobrego roku od 1989 jeszcze nie było..." JK 05.12.06, 09:08
      "Liczba etatów rezydenckich uwarunkowana jest sytuacją finansową" - czytamy na
      internetowej stronie resortu zdrowia.
    • kwakstrach A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada ze 05.12.06, 09:10
      wschodu chętni do pracy i nauki zdolni lekarze. Będą uczciwie pracować. A
      nasi "lekarze" bedą musieli zamykać swoje złodziejskie prywatne gabinety.
      Zrobiliscie z zawodu lekarza szambo. Kiedyś lekarz był osobą wielce szanowana.
      Szisiaj każdy z pogardą na was patrzy. Droga wolna i bardzo szeroko otwarta.
      • lambert77 Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 09:16
        :) ehhh oczywiście że będą uczciwie pracować :) tylko powiedz mi jak się z nimi
        dogadasz ??? Znasz rosyjski, białoruski, ukraiński bo wyobraź sobie że ja
        nie :).
        Nie wiecie o czym gadacie ludzie. Pracuję czasami z lekarzami ze wschodu. Pół
        biedy jeżeli jest tu już dłuższy czas to coś tam po naszemu mówi. W innych
        przypadkach mogę mu równie dobrze na migi tłumaczyć o co mi chodzi.
        • pj_pj Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 09:19
          ciekaw jestem jak wytlumaczysz mu na migi ze jestes debilem
          • lambert77 Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 09:22
            :) wystarczy, że wskażę na Ciebie i odrazu chwyci o co chodzi :).
            Chociaż muszę uczciwie przyznać, że w przeciwieństwie do naszych starszych
            lekarzy są mniej hardzi i łatwiej z nimi się dogadać.
            GW jak zwykle dała tumanom i gawiedzi chleb i igrzyska :)
            • pj_pj Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 09:25
              no ale jak mnie wskazesz jesli wyjade :) ale to nic w polsce podniosa podatki,
              zus i niestety bedziesz musial zaplacic za moje studia. mysle ze nawet lekarz z
              bangladeszu sie zorientuje ze masz tik taka zamiast mozgu.
              • lambert77 Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 09:35
                cycu czy ty zauważyłeś w moich postach krytykę młodych lekarzy??? Czy ty masz
                mnie za tumana podobnego do Młodego. W tym kraju wszystko postawiono na głowie
                od kilkunastu lat mówi się o przystosowania szkolnictwa średniego i wyższego do
                sytuacji gospodarczej kraju. Podobno szkoły miały elastycznie reagować w
                zależności od zapotrzebowania rynku. Skończyło się na tym, że pierdzistołki od
                rządu aż po uczelnie nie zrobiły z tym nic. Przecież trzeba by odesłać na
                emerytury wielu "zasłużonych" profesorów bo nagle nie ma zapotrzebowania na ich
                wiedzę. I tak to się kręci. Z lekarzami inna sprawa. Nie ma pieniędzy na
                rezydentury starzy koledzy uciekają jeżeli tylko mogą za granicę. Młodzi też
                nie będą czekać aż łaskawie MZ znajdzie środki dla nich. A Cywilizowane kraje
                przyjmną ich z otwartymi rękoma. Przecież nic za nich nie zapłacili i mają za
                friko wykształconego niezłego pracownika który będzie zapie..ł powyżej
                lamperii żeby się utrzymać. Współczuję im tylko bo własny kraj ich olał a
                jednocześnie każdy wyciera sobie gębe w tv tym jak to bardzo chce pomóc
                wszystkim.
              • kwakstrach Sam sobie przeczysz. Poczytaj swoje wywody kilka 05.12.06, 09:42
                linijek wyżej: "konowal to cie zrobil i zapomnial zabic. rachunek za nasze
                studia uregulowali
                nasi rodzice tempaku. jesli dalej nie wiesz o co chodzi popros swoja glupia
                stara aby ci ten pusty leb uciela" Koniec cytatu.
                Poza rynsztokowym jezykiem widać ze nie panujesz nad emocjami oraz treścią
                swoich wywodów. Ty już lepiej jedź sobie. Jestem pewien ze juz czekają na
                takiego fachowca.

• pj_pj Re: Sam sobie przeczysz. Poczytaj swoje wywody ki 05.12.06, 09:50
                  :) juz dawno mnie nie ma
                  • mikrobyznesmen Więc niech cię nie będzie naprawdę 05.12.06, 09:54
                    pj_pj napisał:

> :) juz dawno mnie nie ma

To może na forum powinnien być jakiś specjalny firewall uniemożliwiający
                    piszącym z zagranicy wypowiadanie się na tematy krajowe? :)) Informatycy, do
                    działa! Tfu... To dziEła!
                  • kwakstrach To swietnie. Tylko czasem nie wracaj dobra? 05.12.06, 09:58
        • wesoly_siewca_pesymizmu Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 09:22
          Idę i pokazuje tuu auuuuu, auuuu i po sprawie. I tak przepisze mi jakieś
          przeciwbólowy koktajl z paracetamolu.
          W zasadzie to lekarza odwiedzę dopiero jak zacznę krwawić z uszu i powłóczyć
          nogami. Z pierdołami typu grypa, przeziębienie itp to już wolę sobie po mrozie
          pobiegać, czy w przeręblu wykąpać :)
          • lambert77 Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 09:38
            jeżeli mam stać w kolejce do rodzinnego to szlag mnie trafia ale czasami jednak
            warto postać szczególnie kiedy trzeba by chociaż raz w roku zrobić sobie fotke
            płuc.
          • sezary Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 11:04
            A twoja mama i babcia tak samo zrobia jak beda chorowac na nadcisnienie lub
            cukrzyce?
            Jak ojciec albo dziadek zachoruje na depresje, to bedzie mial psychoanalize po
            rosyjsku?
            Porod twojej siostry ma prowadzic lekarz ktory nie umie sie z nia porozumiec?

Pomysl troche, ulamek procenta pacjentow to ludzie mlodzi po urazach z bolaca noga.

Poza tym nie rozumiem tej pogardy wobec Rosjan i Bialorusinow, to nie sa tepaki,
            oni wiedza ze na zachodzie zarobia kilkanascie razy tyle, jesli nie wiecej, niz
            u nas. A uzyskanie prawa pobytu i pracy jest w kazdym kraju unijnym dla nich tak
            samo trudne.
            • wesoly_siewca_pesymizmu Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 11:34
              sezary napisał:

> A twoja mama i babcia tak samo zrobia jak beda chorowac na nadcisnienie lub
              > cukrzyce?
              > Jak ojciec albo dziadek zachoruje na depresje, to bedzie mial psychoanalize po
              > rosyjsku?

Babci się zmarło zanim ktoś zauważył, że ma cukrzycę. Nie to, że była zaniedbana
              czy coś, praktycznie mieszkała u lekarzy, 3 w tygodniu była u niej pielęgniarka,
              spędziła sporo czasu w różnych szpitalach. Zgadnij co, Rosyjski znała perfekt,
              ale lekarze byli nasi. Ot taki niefart.
              Zresztą, to nieważne bo mój post był raczej humorystyczny. Nasze języki są na
              tyle podobne do siebie, że adaptacja nie zajęłaby lekarzowi dużo czasu.
              Jaka pogarda? Nigdy, przenigdy.
        • mikrobyznesmen Zaczynamy wkuwać rosyjski? :) 05.12.06, 09:59
          lambert77 napisał:

> tylko powiedz mi jak się z nimi
          > dogadasz ??? Znasz rosyjski, białoruski, ukraiński bo wyobraź sobie że ja
          > nie :).

Wystarczy zapamiętać podstawy:

RUS PL
          priamo prosto
          prosto po prostu
          zimnij zimowy
          chołodnyj zimny
          kawior dywan
          ikra kawior
          puszka armata

Dorzućcie coś z terminologii medycznej, coby ocalić życie paru forumowiczom,
          którzy pójdą do 'innostrannego' lekarza...
      • szoszan Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 10:14
        Kiedys nie tylko lekarz był szanowanym zawodem, jeszcze aptekarz i ksiądz wedle
        niejakiego Żeromskiego.Ale dzisiaj o szacunku pomarzyć może dziennikarz, górnik
        i Doda Elektroda.
      • wrrrr2 Re: A poszli won zdegenerowane partacze. Przyjada 05.12.06, 11:54
        Pracowałeś kiedyś z lekarzem ze Wschodu? BO ja tak.I muszę Cię rozczarować,że nie był wcale taki mądry.Delikatnie mówiąc.
      • kolargolo nie przyjada. za malo placicie. 05.12.06, 20:33
        lekarze ze wschodu musza zdawac egzaminy w Polsce, zeby dostac prawo
        wykonywania zawodu. egzaminy sa glupsze i trudniejsze niz np. w UK i Niemczech
        a placa jest nizsza 20 razy. Tylko debil by tu przyjechal do pracy jako lekarz
        w panstwowym szpitalu.
    • basia8.93 Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsce 05.12.06, 09:13
      szkoda tych pieniedzy "wyrzuconych" na wykształcenie tylu lekarzy - skorzystają
      anglicy
    • kita1979 smutna prawda i tyle 05.12.06, 09:15
      haruj człowieku za 1170zl na rękę
    • mieciu32 Re: Młodzi lekarze: Jesteśmy niepotrzebni w Polsc 05.12.06, 09:19
      Jeśli już chcecie żeby lekarze zwracali koszty kształcenia, to trzeba być
      konsekwentnym i nakazać absolwentom innych uczelni też zwracać. Powinno to też
      dotyczyć absolwentów liceów i zawodówek.Więc zastanówcie się najpierw, a dopiero
      potem piszcie. Ps.A tak wogóle jakbyście chcieli to rozwiązać: kontrole na
      granicach kto lekarz a kto nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka