Dodaj do ulubionych

Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity

• tege Brawo! 09.12.06, 02:31
      Istnieje megaprzepaść między IC, a np. pociągami pośpiesznymi. Zakaz palenia
      jeszcze tę przepaść powiększy. Szkoda, że na trasie z Poznania do mojej
      miejscowości IC nie kursują :/...
    • zielony13 Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 03:56
      Popieram i czekam na całkowity zakaz palenia we wszystkich pociągach.
      • nylony15den Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 08:19
        Czemu tylko w pociągach?
        To nie jest kpina, ale czy obecny rząd składający się z prawdziwych katolików
        nie mógłby z Polski zrobić pierwszego kraju bez dymu na świecie. Moglibyśmy
        uratować od śmierci tylu porządnych ludzi nawet i niewierzących.

Maria H.
        • asmok6 Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 10:29
          nylony15den napisała:

> Czemu tylko w pociągach?
          > To nie jest kpina, ale czy obecny rząd składający się z prawdziwych katolików
          > nie mógłby z Polski zrobić pierwszego kraju bez dymu na świecie. Moglibyśmy
          > uratować od śmierci tylu porządnych ludzi nawet i niewierzących.
          >

Jeśli już to drugiego. Jaki jest pierwszy znajdź sobie sama :)

Ps. Wprowadzono tam też zakaz działalności kościoła rzymsko-katolickiego :)
    • marcus.andronicus Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 06:36
      Szanowni Państwo,

Czytując od pewnego czasu "dyskusje" nt. kolejnych zakazów palenia obserwuję
      gromadkę fanatyków uwielbiających zakazy. Pokładają oni głęboką wiarę w to że
      tzw. palenie bierne zabije niechybnie życie na planecie.
      Pora powiedzieć prawdę:

Jestem pulmonologiem ( specjalność medyczna dedykowana chorobom płuc ) i
      zdradzę wam tą prawdę:

NIE MA DOSTATECZNYCH DOWODÓW NA TO ŻE tzw. "PALENIE BIERNE" MA WPŁYW NA ROZWÓJ
      CHORÓB PŁUC!!!

Palenie "aktywne" też MOŻE generować wzrost zachorowalności u populacji osób
      będących palaczami na poziomie 0.1 do .14% tej populacji. Czyli z około 9-ciu
      milionów osób palących ma szanse zachorować na choroby płuc i pochodne około
      12600 osób. Stęzenie substancji uważanych za odpowiedzialne za podatność na
      zachorowanie w dymie rozproszonym nawet w bardzo zadymionym pomieszczeniu jest
      około 100000 razy mniejsze niż w dymie wciąganym do płuc. Jeśliby przyjąć
      liniową zależność to zagrożone jest z CAŁEJ POPULACJI ŻYJĄCEJ W KARJU ( 40mln)
      zaledwie 0,56 osoby.

Raczej trudne do udowodnienia i nie przekonywujące.
      Poprostu zwykła histeria i nagonka.
      Moje rozważania nie dotyczą kwestii estetycznych tzw. "smrodu" itp.

Dr. NO
      • rmstemero Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 07:45
        marcus.andronicus napisał:

> Szanowni Państwo,

> Jestem pulmonologiem ( specjalność medyczna dedykowana chorobom płuc ) i
        > zdradzę wam tą prawdę:

Prawde w naszym kraju kazdy ma wlasna. Tak samo z racja ktora moze byc tylko
        jedna i niepodzielna. Czyli wlasna. Kolega ucieka sie do statystyki i logiki.
        Czy ktokolwiek trafil z logicznym argumentem do fanatyka? A ponadto gloszone
        przez kolege poglady sprzeczne sa z tzw. wiedza obiegowa czerpana z przekonania
        ze musi byc tak jak sie wydaje wiekszosci czlonkow stada. I tu lezy zwierze
        pogrzebane. Bo gdyby sie nagle okazalo ze prawda i racja niekoniecznie musza sie
        automatycznie pokrywac z osobistymi przekonaniami to bylby to finis poloniae.
    • autur Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 09:34
      "Zapytana przez dziennikarza TOK FM, czy nie lepsze byłoby wprowadzenie
      oddzielnych wagonów dla palaczy, zarzuciła mu "agresję". - Każdy widzi tę
      stronę, którą chciałby zobaczyć - oceniła."
      To zdanie mówi wszystko o tej Pani i jej podobnych - tzn. o ograniczonych,
      tępych i obojętnych na poglądy innych.
      W artykule napisano jeszcze jedną ciekawostkę - że ok 10 procent palaczy wybiera
      miejsca w wagonach dal niepalących - oznacza to że 90 % palaczy kupuje bilety w
      przedziałach dla palących. I może InterCity powinno się nad tym zastanowić.
      Idąc dalej torem myślenia wspaniałych "orłów" intelektu z IC można się
      spodziewać , że np. od 1 stycznia 2007 wprowadzi zakaz korzystania z toalet.
      Bo rzeczywiście w przedziałach znajdujących się w pobliżu trudno wytrzymać.
      Jeśli ktoś chce sikać może przecież wybrać inny pociąg.
    • rafal.sliwa Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 10:35
      popieram w irlandi nie mozna palic w zadnym miejscu publicznym i jakos palacze
      nie protestuja!poprostu niektórzy ludzie sa inteligentniejsi i potrafia zauwazyc
      ze skoro sa palaczami to jest ich problem nie obcych osób, a w polsce - prosze
      oto przykład: ostatnim razem jak odwiedziłem nasza ojczyzne ,wpełni nieswiadomy
      wsiadłem w pociagu dla przedziału dla PALACYCH , jakie było moje zdziwienie gdy
      pasazerowie a dokładnie 2 sztuki pracownkiów PKP(byli w mundurach i gadali duzo
      o sprawach kolei - chyba jakiesz szychy)wyciagneli i zaczeli se w spokoku jarac
      nieswiadom swojej pomyłki zwróciłem im uwage ! a oni pokazali ze jest to
      przedział dla palacych i ze tu oni MOGA , na taka odpowiedz opuscilem ten miły
      przedział , a za mna poszło jeszcze dwoje pasażerów! dziekuje PKP za to ze
      wkoncu pomysleli o ludziach którzy potrafia zyc bez nałogów i zmusili tym
      palaczy do zastanowienia sie a jesli przez to PKP straci klientów to ja jestem
      gotów zapłacic 10% ceny biletu wiecej PS. Dlaczego szanowac palaczy skoro oni
      nie szanuja siebie- swojego zdrowia i swojej rodziny która przez ten nałóg
      cierpi!!!!!!!!! jestem za całkowitym zakazem palenie w miejscach
      publicznych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • asmok6 Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 14:29
        rafal.sliwa napisał:

> oto przykład: ostatnim razem jak odwiedziłem nasza ojczyzne ,wpełni nieswiadomy
        > wsiadłem w pociagu dla przedziału dla PALACYCH , jakie było moje zdziwienie gdy
        > pasazerowie a dokładnie 2 sztuki pracownkiów PKP(byli w mundurach i gadali duzo
        > o sprawach kolei - chyba jakiesz szychy)wyciagneli i zaczeli se w spokoku jarac

Hmm, jeśli dziwi cię że ktoś pali w wyznaczonym dla palących miejscu to musisz
        być naprawde ... hmm ... nietypowym człowiekiem.
        • bromba_bez_glusia Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 11.12.06, 22:31
          Problem właśnie w tym że takich Rafałów jest na pęczki. Często jeżdżę InterCity
          i Expresami, zawsze kupując WCZEŚNIEJ rezerwację w wagonie dla palących. I w 8
          na 10 podróży trafi mi sie taki właśnie Rafał, który ględzi, że on niepalący a
          musi jechać w przedziale dla palących, bo nie było miejsc dla niepalacych. No
          ludzie, skoro ja potrafie ruszyć dupsko wcześniej na dworzec, żeby bilet zakupić
          z miejscem dla palących, właśnie żeby nie smrodzić Wam niepalących, to chyba mam
          tam prawo palić sobie, aż pękne;)

Nie rozumiem dlaczego wymóg szanowania innych ma sie tyczyć tylko palących.
          Niepalący sieją większy terror, tym większy że wydaje im się, że mają moralne
          prawo ku temu. Jak żyje nie widziałam żeby ktoś w IC w przedziale dla
          niepalących wyjął fajke i zapalił. A niepalący (oczywiście niektórzy) panoszą
          się wszędzie i uskuteczniają swoja krucjatę.
          Pozdrawiam
          Bromba
    • rafal.sliwa Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 10:45
      a co do palenia w toalecie to nie jest az taki wielki problem i koszt
      zamontowac czujniki reagujace na dym i po sprawie , ale taki cichy by tylko
      kanar i maszynista wiedział w którym kibelku cmi sobie palacz i odpowiednio
      ukarany finansowo moze sie nauczy i przestanie popalac w kibelku i mysle ze
      koszt takiego alarmu szybko by sie zwrócił !!!!!! ktos ma wiecej pytan to mu
      udziele wiecej takich szatanskich odpowiedzi!!!!!1 pozdrawiam palaczy juz wam
      sie dobieramy do tyłka zacznijcie rozumiec ze to wasz nałóg i my nie musimy
      wam pomagac w jego realizacji!!!!!!
      • asmok6 Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 14:30
        rafal.sliwa napisał:

> a co do palenia w toalecie to nie jest az taki wielki problem i koszt
        > zamontowac czujniki reagujace na dym i po sprawie

Opamiętaj się :) W PKP ogromnym problemem i kosztem jest montaż _działającego_
        gniazdka zasilającego. Czujnik dymu to w porównaniu z tym czysta s-f.

• bromba_bez_glusia Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 11.12.06, 22:33
        Ależ Rafale, nikt Ci nie każe nam pomagac. Ty sie po prostu odwal
    • anulaa1975 Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 10.12.06, 11:21
      A mnie nikt nie pytał o zdanie...Popieram dziennikarza, powinien być jeden
      wagon dla palących,najlepiej pierwszy lub ostatni w składzie, żeby nikt nie
      musiał przez niego przechodzić i nikt nie miałby pretensji. No cóż, na krótkiej
      trasie można przeżyć, ale Gdynia-Kraków???? Dopóki pociąg będzie sie wlókł 8 h
      to trzeba będzie jeździć expresem!
      • killarney5 A co z samolotami? 10.12.06, 14:04
        Kiedyś tam tez były miejsca dla palących, ale od lat już żadna ze znanych linii
        nie pozwala palic na pokładzie. I jakoś palacze nie płyną statkiem do Nowego
        Jorku czy Sydney, tylko lecą samolotem - i nie palą. Jak ktoś też słusznie
        wspomniał, w Irlandii jest również całkowity zakaz palenia w pubach i
        restauracjach; podobnie jest w Szkocji i we Włoszech. I jakoś miejsca te są
        nadal pełne ludzi, palacze wychodzą sobie na dymka na zewnątrz - a w środku
        można oddychać swobodnie i czuję się zpach jedzenia zamiast dymu tytoniowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka