tege Brawo! 09.12.06, 02:31 Istnieje megaprzepaść między IC, a np. pociągami pośpiesznymi. Zakaz palenia jeszcze tę przepaść powiększy. Szkoda, że na trasie z Poznania do mojej miejscowości IC nie kursują :/... Odpowiedz Link Zgłoś
zielony13 Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 03:56 Popieram i czekam na całkowity zakaz palenia we wszystkich pociągach. Odpowiedz Link Zgłoś
nylony15den Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 08:19 Czemu tylko w pociągach? To nie jest kpina, ale czy obecny rząd składający się z prawdziwych katolików nie mógłby z Polski zrobić pierwszego kraju bez dymu na świecie. Moglibyśmy uratować od śmierci tylu porządnych ludzi nawet i niewierzących. Maria H. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 10:29 nylony15den napisała: > Czemu tylko w pociągach? > To nie jest kpina, ale czy obecny rząd składający się z prawdziwych katolików > nie mógłby z Polski zrobić pierwszego kraju bez dymu na świecie. Moglibyśmy > uratować od śmierci tylu porządnych ludzi nawet i niewierzących. > Jeśli już to drugiego. Jaki jest pierwszy znajdź sobie sama :) Ps. Wprowadzono tam też zakaz działalności kościoła rzymsko-katolickiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcus.andronicus Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 06:36 Szanowni Państwo, Czytując od pewnego czasu "dyskusje" nt. kolejnych zakazów palenia obserwuję gromadkę fanatyków uwielbiających zakazy. Pokładają oni głęboką wiarę w to że tzw. palenie bierne zabije niechybnie życie na planecie. Pora powiedzieć prawdę: Jestem pulmonologiem ( specjalność medyczna dedykowana chorobom płuc ) i zdradzę wam tą prawdę: NIE MA DOSTATECZNYCH DOWODÓW NA TO ŻE tzw. "PALENIE BIERNE" MA WPŁYW NA ROZWÓJ CHORÓB PŁUC!!! Palenie "aktywne" też MOŻE generować wzrost zachorowalności u populacji osób będących palaczami na poziomie 0.1 do .14% tej populacji. Czyli z około 9-ciu milionów osób palących ma szanse zachorować na choroby płuc i pochodne około 12600 osób. Stęzenie substancji uważanych za odpowiedzialne za podatność na zachorowanie w dymie rozproszonym nawet w bardzo zadymionym pomieszczeniu jest około 100000 razy mniejsze niż w dymie wciąganym do płuc. Jeśliby przyjąć liniową zależność to zagrożone jest z CAŁEJ POPULACJI ŻYJĄCEJ W KARJU ( 40mln) zaledwie 0,56 osoby. Raczej trudne do udowodnienia i nie przekonywujące. Poprostu zwykła histeria i nagonka. Moje rozważania nie dotyczą kwestii estetycznych tzw. "smrodu" itp. Dr. NO Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 07:45 marcus.andronicus napisał: > Szanowni Państwo, > Jestem pulmonologiem ( specjalność medyczna dedykowana chorobom płuc ) i > zdradzę wam tą prawdę: Prawde w naszym kraju kazdy ma wlasna. Tak samo z racja ktora moze byc tylko jedna i niepodzielna. Czyli wlasna. Kolega ucieka sie do statystyki i logiki. Czy ktokolwiek trafil z logicznym argumentem do fanatyka? A ponadto gloszone przez kolege poglady sprzeczne sa z tzw. wiedza obiegowa czerpana z przekonania ze musi byc tak jak sie wydaje wiekszosci czlonkow stada. I tu lezy zwierze pogrzebane. Bo gdyby sie nagle okazalo ze prawda i racja niekoniecznie musza sie automatycznie pokrywac z osobistymi przekonaniami to bylby to finis poloniae. Odpowiedz Link Zgłoś
autur Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 09:34 "Zapytana przez dziennikarza TOK FM, czy nie lepsze byłoby wprowadzenie oddzielnych wagonów dla palaczy, zarzuciła mu "agresję". - Każdy widzi tę stronę, którą chciałby zobaczyć - oceniła." To zdanie mówi wszystko o tej Pani i jej podobnych - tzn. o ograniczonych, tępych i obojętnych na poglądy innych. W artykule napisano jeszcze jedną ciekawostkę - że ok 10 procent palaczy wybiera miejsca w wagonach dal niepalących - oznacza to że 90 % palaczy kupuje bilety w przedziałach dla palących. I może InterCity powinno się nad tym zastanowić. Idąc dalej torem myślenia wspaniałych "orłów" intelektu z IC można się spodziewać , że np. od 1 stycznia 2007 wprowadzi zakaz korzystania z toalet. Bo rzeczywiście w przedziałach znajdujących się w pobliżu trudno wytrzymać. Jeśli ktoś chce sikać może przecież wybrać inny pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.sliwa Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 10:35 popieram w irlandi nie mozna palic w zadnym miejscu publicznym i jakos palacze nie protestuja!poprostu niektórzy ludzie sa inteligentniejsi i potrafia zauwazyc ze skoro sa palaczami to jest ich problem nie obcych osób, a w polsce - prosze oto przykład: ostatnim razem jak odwiedziłem nasza ojczyzne ,wpełni nieswiadomy wsiadłem w pociagu dla przedziału dla PALACYCH , jakie było moje zdziwienie gdy pasazerowie a dokładnie 2 sztuki pracownkiów PKP(byli w mundurach i gadali duzo o sprawach kolei - chyba jakiesz szychy)wyciagneli i zaczeli se w spokoku jarac nieswiadom swojej pomyłki zwróciłem im uwage ! a oni pokazali ze jest to przedział dla palacych i ze tu oni MOGA , na taka odpowiedz opuscilem ten miły przedział , a za mna poszło jeszcze dwoje pasażerów! dziekuje PKP za to ze wkoncu pomysleli o ludziach którzy potrafia zyc bez nałogów i zmusili tym palaczy do zastanowienia sie a jesli przez to PKP straci klientów to ja jestem gotów zapłacic 10% ceny biletu wiecej PS. Dlaczego szanowac palaczy skoro oni nie szanuja siebie- swojego zdrowia i swojej rodziny która przez ten nałóg cierpi!!!!!!!!! jestem za całkowitym zakazem palenie w miejscach publicznych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 14:29 rafal.sliwa napisał: > oto przykład: ostatnim razem jak odwiedziłem nasza ojczyzne ,wpełni nieswiadomy > wsiadłem w pociagu dla przedziału dla PALACYCH , jakie było moje zdziwienie gdy > pasazerowie a dokładnie 2 sztuki pracownkiów PKP(byli w mundurach i gadali duzo > o sprawach kolei - chyba jakiesz szychy)wyciagneli i zaczeli se w spokoku jarac Hmm, jeśli dziwi cię że ktoś pali w wyznaczonym dla palących miejscu to musisz być naprawde ... hmm ... nietypowym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_bez_glusia Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 11.12.06, 22:31 Problem właśnie w tym że takich Rafałów jest na pęczki. Często jeżdżę InterCity i Expresami, zawsze kupując WCZEŚNIEJ rezerwację w wagonie dla palących. I w 8 na 10 podróży trafi mi sie taki właśnie Rafał, który ględzi, że on niepalący a musi jechać w przedziale dla palących, bo nie było miejsc dla niepalacych. No ludzie, skoro ja potrafie ruszyć dupsko wcześniej na dworzec, żeby bilet zakupić z miejscem dla palących, właśnie żeby nie smrodzić Wam niepalących, to chyba mam tam prawo palić sobie, aż pękne;) Nie rozumiem dlaczego wymóg szanowania innych ma sie tyczyć tylko palących. Niepalący sieją większy terror, tym większy że wydaje im się, że mają moralne prawo ku temu. Jak żyje nie widziałam żeby ktoś w IC w przedziale dla niepalących wyjął fajke i zapalił. A niepalący (oczywiście niektórzy) panoszą się wszędzie i uskuteczniają swoja krucjatę. Pozdrawiam Bromba Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.sliwa Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 09.12.06, 10:45 a co do palenia w toalecie to nie jest az taki wielki problem i koszt zamontowac czujniki reagujace na dym i po sprawie , ale taki cichy by tylko kanar i maszynista wiedział w którym kibelku cmi sobie palacz i odpowiednio ukarany finansowo moze sie nauczy i przestanie popalac w kibelku i mysle ze koszt takiego alarmu szybko by sie zwrócił !!!!!! ktos ma wiecej pytan to mu udziele wiecej takich szatanskich odpowiedzi!!!!!1 pozdrawiam palaczy juz wam sie dobieramy do tyłka zacznijcie rozumiec ze to wasz nałóg i my nie musimy wam pomagac w jego realizacji!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 09.12.06, 14:30 rafal.sliwa napisał: > a co do palenia w toalecie to nie jest az taki wielki problem i koszt > zamontowac czujniki reagujace na dym i po sprawie Opamiętaj się :) W PKP ogromnym problemem i kosztem jest montaż _działającego_ gniazdka zasilającego. Czujnik dymu to w porównaniu z tym czysta s-f. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_bez_glusia Re: Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercit 11.12.06, 22:33 Ależ Rafale, nikt Ci nie każe nam pomagac. Ty sie po prostu odwal Odpowiedz Link Zgłoś
anulaa1975 Od grudnia całkowity zakaz palenia w Intercity 10.12.06, 11:21 A mnie nikt nie pytał o zdanie...Popieram dziennikarza, powinien być jeden wagon dla palących,najlepiej pierwszy lub ostatni w składzie, żeby nikt nie musiał przez niego przechodzić i nikt nie miałby pretensji. No cóż, na krótkiej trasie można przeżyć, ale Gdynia-Kraków???? Dopóki pociąg będzie sie wlókł 8 h to trzeba będzie jeździć expresem! Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 A co z samolotami? 10.12.06, 14:04 Kiedyś tam tez były miejsca dla palących, ale od lat już żadna ze znanych linii nie pozwala palic na pokładzie. I jakoś palacze nie płyną statkiem do Nowego Jorku czy Sydney, tylko lecą samolotem - i nie palą. Jak ktoś też słusznie wspomniał, w Irlandii jest również całkowity zakaz palenia w pubach i restauracjach; podobnie jest w Szkocji i we Włoszech. I jakoś miejsca te są nadal pełne ludzi, palacze wychodzą sobie na dymka na zewnątrz - a w środku można oddychać swobodnie i czuję się zpach jedzenia zamiast dymu tytoniowego. Odpowiedz Link Zgłoś