pis_dolot 23.12.06, 07:30 im bliżej "IV RP", tym mniej Polaków w Polsce... już kiedyś niektórzy "geniusze" próbowali zmienić wszystko i zerwać z przeszłością (Chiny, Kambodża...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
druid1 Podziekujmy komunistom 23.12.06, 09:26 50 lat ich rzadow doprowadzilo kraj do takiej ruiny, ze przez nastepne 50 bedziemy gonic panstwa Zachodu. I nie mam na mysli tylko ruiny ekonomicznej, ale takze mentalej - slawny "homo soieticus" I przez to pranie mozgow ludzie caly czas daja sie nabierac na socjalistyczne obietnice i od 17 lat glosuja na populistycznych socjalistow, ktorzy obiecuja ze cos im dadza. Tylko zanim dadza, to przeciez musza zabrac :) Wiec istnieje sobie w Polsce ustroj z pogranicza feudalizmu i socjalizmu nazywany dla niepoznaki liberalizmem. I system ten oparty na kolesiostwie siegajacy korzeniami do czasow komuny zmusza Polakow do opuszczana wlasnego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomnych » 23.12.06, 15:22 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3812151.html Odpowiedz Link Zgłoś
phun Podziekujmy Pisiorom i reszcie potworow 25.12.06, 00:03 spod znaku S, ktorzy w ciagu 15 lat wyprzedali wszystko za bezcen. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Podziekujmy komunistom 25.12.06, 10:28 Dziwne, że z PRL-u tak ludzie nie uciekali drzwami i oknami. Przyrost naturalny teżbył przyrostem a nie wskaźnikiem szybkości wymierania Polski. Podziękujmy "styropianowcom" za ich pseudowolność i "dobrobyt". Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: nie wyjeżdżali bo nie dawali paszportów !!! 25.12.06, 12:57 dawali, tylko w jedną stronę Odpowiedz Link Zgłoś
19paulina91 Re: nie wyjeżdżali bo nie dawali paszportów !!! 25.12.06, 18:49 dawali czy nie. jak ktoś chciał to si starał i go miał!! a teraz ludzie uciekają z tąd po kawałek chleba!! zostać tu i tyrać od świtu do nocy żeby zarobić jakieś 800zł przez miesiąc?! tam moga mieć tyle ale przez tydzień!! Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Chiny dawaly paszporty na studia za granica 26.12.06, 16:38 I teraz gdy wrocilo ze 40% maja najlepszych fachowcow w najlepszych dziedzinach przemyslu. Komunisci zamiast wypuszczac zeby sie ludzie cos nauczyli trzymali ich sila. Dzisiejsza emigracja zarobkowa zajmuje niskie pozycje w hierachii prac w Anglii itd. Nic dziwnego gdy rzadza takie ciemne typy bez wyksztalcenia jak Kwasniewski, Michnik itd. Odpowiedz Link Zgłoś
19paulina91 Podziekujmy!!!!!!! 25.12.06, 18:47 zgadzam sie z tym! mimo tego ze mam dopiero 15 lat niewidze przyszłości tutaj dla siebie... ludzie pracują po 12godzin dziennie od poniedziałku do poniedziałku żeby zarobić na to zeby jakoś przezyć! a jak biorą urlop to jadą sezonowo za granice żeby zarobic na remont albo oddać długi! z polskich pensji to mozna jedynie zapłacic rachunki i na jedzenie i to też z tańszej pułki! wiem to na przykładzie mioch rodziców! kiedy oboje pracowali w polsce starczało na rachunki i jedzenie o wakacjach nad morzem czy gdzie kolwiek moglam pomażyć, jeśli już wakacje nad morzem to jechac rano popołudniu wrócić. ciągle rodzice w pracy, kiedy mój młodszy brat miał 3 miesiące moja mama musiała wrócić do pracy, ja wtedy miałam 6-7 lat. do dziś pamiętam jak mama szła do pracy ja zostawałam z kilku miesięcznym bratem w domu i czekałam godzine czasem 2 na tate aż on wróci z pracy, i tak mam do dziś. kiedy był starszy brata widywałam w weekendy i tak bylo przez 3 lata puki nieposzedł do przedszkola. rodzice musieli pracowac ja chodziłam do szkoły a brat cały tydzień był u babci. puki nieposzedł do przedszkola był wychowywany można powiedziec przez babcie i dziadka potem ten obiwiązek zszedł na mnie... ja musiałam go przed pójściem do szkoły zaprowadzić do przedszkola póżniej odebrac, a jak był "dzień mamy" czy "dzień taty" to u niego w przedszkolu zamiast rodziców był dziadek albo ja. i tak jest praktycznie do dzić. rodzice pracują po 10 a nawet i czasem sa w pracy cały weekend a ja musze wszytsko w domu zrobić, posprzątać ugotować, wyprać... i rachunki iśc zapłacić o pracując po tyle godzin zeby jakoś przeżyć niezdanża sie zrobić żadnych zakupów. teraz kiedy przyszły święta i mama Códem dostała 2dni wolnego pytała sie o wszystko mnie. niewiedziała co gdzie jest w kuchni, a wieczorem slyszałam jak mówiła do taty że w tym domu to ja robie wszytsko ze ona nawet niewie co gdzie jest. i podziwiała mnie jak ja mam czas na to wszystko i jeszcze ucze sie... powiem tylko tyle w polsce uczyc sie bo dużo neiwymagają a po szkole odrazu uciekac z tąd!! moja koleżanka wyjechała z rodzicami za granice i jak mówi żecie całkiem inne!! napoczątku było trudno żeby sie dogadać a teraz... spędza czas z rodzicami, niczego jej niebrakuje... choć tęskni za ojczyzną bo tu sie urodziła i zostawiła rodzine i przyjacół... ale przeciez ich zawsze można odwiedzić! a w polsce żeby zyć dobrze to trzeba kraść i łapówki brać!! bo inaczej to zginie sie w długach!! wiem ze wydaje sie głupie ze 15-latka ma takie spojrzenie ale ja wiem że skończe szkole i ucekam z tąd! i niebedzie mi szkoda! jak widze ile pracują moi rodzice po to zeby przezyć to ja dziękuje!! wole wyjechac tęsknić ale nietyrać od nocy do nocy poto zebym miała za co zapłacić rachunki i zjeść! a kraść niebede bo mnie uczono inaczej w domu a właściwie to sama sie tego nauczyłam. RODZICÓW WIDZIAŁAM RADO PRZED SZKOŁĄ JAK SPALI PO NOCCE A POTEM JAK WRACAŁAM ZE SKZOŁY I JUŻ SZLI DO PRACY... MOZE SIE WYDAWAC TO NIEODPOWIEDZIALNE Z ICH STRONY ALE NASZCZĘŚCIE MIAŁAM STRSZĄ SĄSIADKE KTÓRA CZĘSTO ZAGLĄDAŁA DO MNIE JAK RODZICÓW NIEBYŁO A NAWET JA SPAŁAM U NIEJ JAK RODZICE BYLI CAŁĄ NOC W PRACY. POLACY WYJERZDZAC Z TĄD!! BO BEDZIECIE ŻEBRAĆ NA CHLEB ALBO TAK JA JA MIAŁAM DZICI WIDYWAC BEDZIE W WEEKENDY I TO TYLKO PRZEZ PARE GODZIN!! Odpowiedz Link Zgłoś
puls Uciekaja od rzadow koltuneri pisiorkowatej,ciemnot 23.12.06, 10:03 Ludzie glouja nogami , a Polske rozkradaja pisuary i siermiezne cwane chlopki z samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
dynamika Re: Pustki przy świątecznych stołach 23.12.06, 15:24 ojej jaki smutny ten artykul:( Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 w Israel nie ma takich pustek 23.12.06, 15:44 ...tam rzeki mlekiem i miodem płyną Odpowiedz Link Zgłoś
19paulina91 Re: Pustki przy świątecznych stołach 25.12.06, 18:54 smutny ale prawdziwy... kiedy umiera ktoś i niema go przy świątecznym stole ludzie płacza a jak wyjechał ktoś za granice i nieprzyjechal na święta to co oni mają powiedzieć?! wiedza że żyją i mają nadzieje ze zaraz przyjdzie... wczoraj jak nakrywałam do stołu to postawiłam tyle talerzy ile zawsze było nas na wigilie +1 ale w tym roku byłó troche więcej pustych miejsc... moze sie wydawać ze 1 osoba mniej przy stole to nic ale jeśli ta osoba mogła by być z wami tylko ze musi być w pracy tyl;ko dlatego zebyśmy mieli co postawić an tym stole... widzisz wszytskch a tu brakuje ci tej jednej osoby.... Odpowiedz Link Zgłoś
sorapis Pustki przy świątecznych stołach 23.12.06, 18:07 Ale dla Marcinkiewicza, ktory powinien teraz wrócic do szkoły i uczyć za 1500 zł miesięcznie musi być posada w PKO BP. To m.in. jemu trzeba ,,dziękować'' za ten exodus młodych Polaków. To jest gorsze niż wojna - wyjeżdżają całe rodziny. Pomyśleć, że w środku cywilozwanej Euroy jest kraj, w którym nie można godnie żyć, mając pracę, nie mówiąc o tym, że setki tysięcy ludzi żyje za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Pustki przy świątecznych stołach 23.12.06, 19:50 straszne, moi synowie przyjadą na święta, też mam dwóch za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Pustki przy świątecznych stołach 23.12.06, 20:07 Niby te święta takie są wyjątkowe w Polsce, a jednak znajomi moich rodziców, wyjechali na święta do Wielkiej Brytanii albo do Irlandii. Do dzieci i wnucząt. Dobrze byłoby rozwiać płonne nadzieje polityków IV RP, ci co wyjechali do Polski już nie wrócą, nie po to żeby płacić podatki na urzędników i polityków. Najwyżej na wakacje do rodziców i dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
19paulina91 Re: Pustki przy świątecznych stołach 25.12.06, 19:06 nasze władze niewiedzą co to znaczy zyć z zasiłku!! za 600zł to mozna zapłacić na mieskanie i prąd i tez braknie!! on jak mają po kilkanaście tys miesięcznie i dobre posady to niewiedzą co przezywając ludzie któży słyszą że ich najbliżsi wyjerzdzają za granice bo tu niemaja za co życ!! on swoje dzieci zawsze gdzieś wkręcą do pracy gdzie dobrze zarobią a pozatym oni też im pomoga bo ich stać!! a jak by mieli tak 600zł na miesiąc tak przez całe życie to by zobaczyli co znaczy niemieć na chleb!! a tak kiedy mają domy o wartości prawie miliona, po 2 auta super nowe, gosposie i kierowce którym też pewnie płaca marne grosze, a sami żyją w luksusie, jedzą w drogich restauracjach mieszkają w hotelach gdzie noc kosztuje tyle co nam musi starczyć na cały miesiac!! niech wyjadą chociaż na tydzień za hranice do ciężkiej pracy a nie kompromitują się ufają super uczonych a większośc z nich pewnie ma tykształcenie średnie czy zawodowe!! i myślą ze takim tez sie może udac!! ale niepomyślą o tym ze niekażdy przyjmuje łapówki.....!! niedobrze mi sie robi jak słyze co gadają na temat emigraci do europy zachodniej!! niech ich dzieci wyjadą i dostaną po tyłku w pracy tak ja inni i niech to przy ich stołach zabraknie dzieci i niech pomyślą ze teraz sa tysiące km od domu i pracują!! to dało by może im do myślenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk81 Żałosna Prawda! 24.12.06, 10:26 Sam spędzam te święta w Irlandii i rozumiem tych ludzi, tylko, że w przeciwieństwie do nich mam wyższe wykształcenie. I praca poniżej swoich kwalifikacji boli bardziej niż ludzi po zawodówce. To co się dzieje w kraju to wina naszych pseudo elit, a nie tylko Kaczyńskich. 15 lat niepodległej Polski i największa fal emigracji w kraju to wielki wstyd. Życzę wszystkim Wesołych Świąt, nawet tym, którzy nie wierzą, że dziś na świat przyszedł Chrystus Pan. POLECAM blogpolityczny-hrabia-eryk.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
coondelboory Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 16:19 Co za hipokryzja - przeciez to nie kto inny niz Gazeta Wyborcza namawiala do glosowania za przystapieniem do UE z argumentem o swobodzie pracy na zachodzie dla mlodych polakow. Znaczy, wtedy wyjazdy i praca tam byla cacy, a teraz wyjazdy i praca tam jest be? To nawet nie hipokryzja, to rżnięcie głupa! Odpowiedz Link Zgłoś
renyaszalupenko Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 16:35 > Co za hipokryzja - przeciez to nie kto inny niz Gazeta Wyborcza namawiala do > glosowania za przystapieniem do UE z argumentem o swobodzie pracy na zachodzie > dla mlodych polakow. Znaczy, wtedy wyjazdy i praca tam byla cacy, a teraz > wyjazdy i praca tam jest be? Myśleli redaktorzy, że są trendy i cool pisząc o wyjazdach; a teraz się zdziwili, bo im czytelników ubyło. Zwłaszcza tych, co kupowali tylko w poniedziałki. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 17:02 Ty jakis ociezaly umyslowo jestes, czlowieku? Kto tu pisze ze "praca na zachodzie" jest be? Zwykly artykul o ludzkich smutkach i losach. A ktos inny na przyklad zaprosil swoja rodzine i chodzi z mama po Harrodsie a dla niej to wycieczka zycia i wszyscy sa happy. Itd. itp. Roznie jest, i rozne sa konsekwencje ludzkich wyborow. No ale to trzeba miec mozg, a nie zupe kartoflowa zamiast niego, zeby to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
milana7 Re: Pustki przy świątecznych stołach 25.12.06, 03:19 coondelboory napisał: > Co za hipokryzja - przeciez to nie kto inny niz Gazeta Wyborcza namawiala do > glosowania za przystapieniem do UE z argumentem o swobodzie pracy na > zachodzie dla mlodych polakow. A gdzie ty tu widzisz hipokryzję? > Znaczy, wtedy wyjazdy i praca tam byla cacy, a teraz > wyjazdy i praca tam jest be? To nawet nie hipokryzja, to rżnięcie głupa! Niezupełnie. Cacy jest możliwość wyjazdu. Cacy jest możliwość wyboru gdzie chce się żyć. Nie cacy jest, kiedy jedyny rozsądny wybór to wyjazd. Nie cacy jest, kiedy decyzja o wyjeździe okazuje się błędem. Ja już pewnie do Polski nie wrócę. GW nie przyczyniła się ani do mojego wyjazdu, ani do mojej próby powrotu, ani do powtórnego wyjazdu z zamiarem nie wracania już nigdy. GW przyczynia się tylko, poprzez swoje Forum, do tego, że mam jakiś kontakt z rodakami. Do powtórnego wyjazdu i postanowienia o niewracaniu przyczynił się jad tych, którzy zostali i strasznie na emigrantów ujadają. Niechęć urzędników i bzdurne przepisy w Polsce. Niemożność znalezienia w Polsce pracy, która pozwoliłaby się nam utrzymać. Rodzaj pracy, jaki wykonuję, z natury międzynarodowy. Pretensje do mnie, że niby jestem winna krajowi za wykształcenie mnie, choć od początku szkoły średniej zawsze płaciłam (ja lub moi rodzice) za swoją naukę, a nikt przecież części podatków przeznaczonych na "darmowe" szkoły nam nie zwracał. Przekonanie się o dwulicowości i niekompetencji miłościwie nam panujących, na których zresztą nie głosowałam. Przekonanie, że jednak większość Polaków będzie już chyba zawsze głosować na populistyczne typki... No i oczywiście to, że w każdym kraju "starej" UE mam jako takie poczucie bezpieczeństwa, w porównaniu do Polski ogromne. Wiem, że nawet jak się dobra passa nam skończy, to mogę znaleźć byle jaką pracę, a ta byle jaka pozwoli nam nie głodować. W Polsce to tak nie działa. I długo nie będzie działało. Wyjazdy są dobre dla wielu. Dla wielu nie są. Spotkałam poza granicami i takich Polaków, nie powinni wyjeżdżać, albo powinni szybko wracać. Nie radzą sobie, niekoniecznie finansowo. Psychiczne koszty emigracji są spore. Ale to wcale nie oznacza, że ja powinnam wrócić do kraju, gdzi mnie nie chcą, nie mam tam możliwości rozwoju i poczucia bezpieczeństwa. W okolicy świąt bardziej się tęskini, po obu stronach. Więcej się o tym pisze. Żadnej w tym hipokryzji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
romano33 To nie wina obecnego rządu 24.12.06, 16:58 Ta wielka ekspansja zaczęła się juz wcześniej jeszcze za rządów AWS i SLD. Zaczęła się kiedy gwałtownie rosło bezrobocie ok. 20 %(teraz jest 15 % ale tylko zarejestrowanych), zaczęło się kiedy następowała coraz wieksza bieda, zaczęła się kiedy takie elity z III RP doiły(patrz wielkie afery) z Polski ile wlezie a zostawiając ochłapy nam zwykłym szarakom i w końcu zaczeła się kiedy dali pozwolenie na jeszcze większą ekspansję legalizując to poprzez wstąpienie do UE. Czy taka ekspansja młodych Polaków przyniesie korzyść Polsce ? Nie wiem ale świat się zmienia i nawet okaże się, że w Polsce będą mieszkać np. Kanadyjczycy a w Kanadzie Polacy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: nie rozumiem 24.12.06, 17:48 prsze mi wyjasnic jezeli ktos wie jaki jest cel tego artykulu, wiem ze autor mowi ze sa puste miejsca prz wigilijym stole, i jest to opisanie rzeczwistosci, w Polsce, czyczytelnik ma wyciagnac z tego jakies wnioski, czysie cieszc czy smucic, (ktos tam ma lepsze przeciez zycie na tych wyspach) Odpowiedz Link Zgłoś
romano33 Smutne bo.... 24.12.06, 20:12 ...wiekszośc tych, którzy wyjechali albo nie stac na zakupo biletu do Polski albo na zakup biletu dla rodziny do obcego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
tuptek_z_eire Romano33-tak sobie to piszesz czy tylko tak ci się 25.12.06, 00:44 wydaje? Jutro przyjeżdża do mnie 5 osób z mojej rodziny a większość moich znajomych którzy chcieli pojechać do Polski-pojechali.Więc skąd ta-niczym nie poparta-opinia? Odpowiedz Link Zgłoś
elibre Re: Romano33-tak sobie to piszesz czy tylko tak c 25.12.06, 03:15 dokladnie! Nawet jesli tam jedziesz zupelnie bez jezyka to przy tylko odrobinie szczescia powinienes sobie uskladac na bilet w swieta za ok 250GBP. A jesli masz leb na karku i dogadujesz sie w tubylczym jezyku to problemow z takimi wyjazdami nie powinno byc zadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
atur22 Re: nie rozumiem 25.12.06, 18:34 Celem artykulu jest opiasanie rzeczywistosci i nic wiecej. Sam jestem w UK od 5 lat. Dolaczyli do mnie pozniej: brat,zona, szfagir + zona, kolega z ulicy. Moim zdaniem rzad polski nie interesuje sie zupelnie skala emigracji ani nie prowadzi zadnych wnikliwych statystyk tego zjawiska. Pan prezydent Kaczynski nawet nie zadal sobie trodu spotkania z polonia miesiac temu w Edynburghu. Nawet nie mial odwagi wyjsc zgromadzonych przed Marriotem w Edynburghu. Nawet nie wypowiedzial sie na portalu polonijnym Szkocja.net. Za to gazetka polonijna Glos Polski w UK zamiescila wywiad z prezydentem tak stronniczy ze rzygac mi sie zachcialo!!! Pytania typu: -Polska ma wielu wrogow co pan o tym sadzi??? You are not my prezydent... Pozdrawiam rodakow w kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
19paulina91 Re: nie rozumiem 25.12.06, 19:19 rząd polski interesuje tylko to zeby miec dla siebie kase!! i zeby ludzie ich wybrali w wyborach!! a pozatym to nic!! może zainetesuja sie kiedy wszyscy wyjadą i niebedzie miał kto połacić podatków!! a tylko dlatego ze wtedy im sie dostanie po tyłku bo niebedą mieć $ dla siebie!! zresztą chyba juz zaczynają odczuwac chcą płacić nędzne 1000zł za dziecko!! jeśli ktoś chce mieć dziecko to bedzie je miał ale nie dla tych śmiesznych pieniędzy które starczą na łóżeczko! decydują sie na dzieci bo chcą co jest bardzo żadkie bo ludzi niestać na dzieci!! smutna rzeczywistość!! po co te wszysckie afery i skandale!! płacą im za to to sie kłuca i wogle!! czemu niema tego jak w innych instytujsch dzieja sie takie rzeczy!! czasem nawet nikt niewie o tym!! a tu... wielkie HALLO!! jeden gada na drugiego nagle przyjaźń a na drugi dzień mega afera!! Odpowiedz Link Zgłoś
fmichus Bo niedługo nie będzie niczego / wykształciuch 24.12.06, 17:53 w bolszewickim państwie tylko czarni mają dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt_wiadro Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 19:02 No a dlaczego Twoim zdaniem Łotysze i Słowacy wieją ze swoich krajów(na większą skalę niż Polacy) ? Przecież tam nie ma IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
19paulina91 Re: Pustki przy świątecznych stołach 25.12.06, 19:20 bo jest jeszcze gorzej niż w polsce!! Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 19:10 Smutne,ale niech podziekuja geniuszom kaczkowym no i....berecikom! A ja myslalem,ze gorzej jak za Komuny juz nie moze byc?! WOW! Jednak "odnowiciele" Polski maja pelna garsc pomyslow na sprowadzenie kraju do rangi wyludnionej wyspy. No,ale imponuje ta moralnosc i etyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd tam ojczyzna nasza, gdzie jemy swoj chleb... 24.12.06, 19:37 czy to rok temu, czy 20 lat (jak ja), czy 40, zawsze troszeczke smutno w wigilje, ale zycie toczy sie dalej, to sa nasze wybory, czy sluszne, czy nie, czas pokaze, rodza sie nowe dzieci, mowia w roznych jezykach, ale czesto wspominaja polskie wigilje, barszcz babci, czy pierogi mamy, polacy zawsze mieli "sklonnosci" do diaspory, i swiat sie nie zawalil i nie zawali, jedzmy nasz chleb w nowych ojczyznach ze smakiem, mimo ze ten polski wydaje sie nam najlepszy, zycze wam, calej polsce, gdzikolwiek jestescie SMACZNEGO : karpia, indyka, szaplona, ostryg, homara i co tam znajdziecie w swoich talerzach Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.bls Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 19:28 Przy naszym stole tez było dzisiaj pusto. Nie dlatego że mój brat nie przyjechał z Anglii. Przyjechał. Wybierał się na te święta do mamy. A trafił na pogrzeb. 16 grudnia zmarła moja najukochańsza mamusia. Tak się cieszyła że on przyjedzie. Pozostała wielka pustka i wielki żal. życzę wam wszystkim spokoju ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
beadah Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 20:13 Bywa i inaczej. Jestem juz dlugo za granica i obecnie coraz bardziej mysle o powrocie- za pare lat. Moze najpierw kupie mieszkanie a potem bede czesc czasu w Polsce (np 2 tyg), a czesc za granica.. na szczescie mam te mozliwosc.. Odpowiedz Link Zgłoś
sjermak Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 21:29 Przyroda nie znosi pustki, woda zawsze plynie tam gdzie jest jej najlatwiej znalesz droge, a ludzie maja prawo do wybrania drogi zyciowej, a POLSKE NOSZE w sercu, PIS-sris, donaldy i inne talatajsto tego nie widza co czynia, zprostytuowali honor, dobre imie, oni nawet siebie nie szanuja , a dopiero innych beda szanowac? Emigrant Odpowiedz Link Zgłoś
spring1 Re: Pustki przy świątecznych stołach 24.12.06, 21:46 łączenie wyjazdów Polaków z rządami PiS to jakieś nieporozumienie. Klasyczne płytkie pojmowanie polityki owocujące wyborem dobrze ubranych. Rozliczenie gnojów to nie jest zły pomysł - to oni paraliżują system. Szkoda tylko, że nie stało się to 16 lat temu. Trzeba nam tylko więcej myślących, przyzwoitych ludzi w kraju - na razie przyzwoici ludzie stronią od polityki m.in. wyjeżdżają. A propos smutnej matki - jeśli tak cierpi to niech synowie zabiorą ją ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
meritum3 Pustki przy świątecznych stołachciesz się kobieto 24.12.06, 22:14 Powinna się pani cieszyć,że dzieciom się udało wyrwać z tego śmierdzącego kaczym gównem - kraju lepiei mieć do czynienia z indykami niż z kaczkami ( a raczek kaczuszkami)Tu nie prędko b dobrze minie sporo czasu zanim uda się posprżtać po tych PiS-dzielcach Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Ciesz sie meritum3 ,,piekny umysle''. 25.12.06, 00:09 meritum3 napisał: Tu nie prędko b dobrze minie sporo czasu zanim uda się posprżtać po > tych PiS-dzielcach A to wredne kaczory.W rok rozwaliły kwinącą III RP.A ludzie musieli za chlebem do Wlk.Brytanii wyjechać. Puki co, leczenie psychiatryczne jeszcze bezpłatne,korzystaj puki czas meritum3! Odpowiedz Link Zgłoś
milana7 Re: Ciesz sie meritum3 ,,piekny umysle''. 25.12.06, 09:10 amanasunta53 napisała: > A to wredne kaczory.W rok rozwaliły kwinącą III RP.A ludzie musieli za chlebem > do Wlk.Brytanii wyjechać. Ludzie i wcześniej wyjeżdżali, oczywiście. Jest tylko jedna różnica: wcześniej wyjeżdżali z zamiarem powrotu, teraz z zamiarem nie wracania. Wcześniej wyłącznie za chlebem, a teraz powody jak za komuny, wyjeżdżają też za wolnością, ze strachu, w proteście. > Puki co, leczenie psychiatryczne jeszcze bezpłatne,korzystaj puki czas > meritum3! Nie byłabym taka pewna, kto na to leczenie powinien się udać... Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Domagam sie powrotu rządów SLD 24.12.06, 22:30 A jeszcze lepiej - PZPR. Wtedy prawie nikt nie wyjezdzal. I bylo naprawde dobrze. Nam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Domagam sie powrotu rządów SLD 25.12.06, 00:12 ritzy napisał: > A jeszcze lepiej - PZPR. Wtedy prawie nikt nie wyjezdzal. I bylo naprawde > dobrze. Nam wszystkim.Centrolew-PO-PSL nowy sojusz, jak w PRL :PZPR+SD+ZSL.Putin przygarnie pod skrzydełka ,jak kiedyś tow.Józek Stalin?Why not! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Krokodyle łzy twórców III RP!Złodziej krzyczy łapa 25.12.06, 00:17 j złodzieja kaczora?Dobre nie ma co! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.gurtowski A kaczki jakoś nie chcą odlecieć. szkoda 25.12.06, 01:11 najlepiej do Nowej Zelandii. Ileż tam posadek do rozdania różnym Kaziom i Jurkom... Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: A kaczki jakoś nie chcą odlecieć. szkoda 25.12.06, 12:56 Po kaczki nie gęsi i swój (tylko) język znają Odpowiedz Link Zgłoś
opt Nie ma co żałować,geniusze to tam nie pojechali, 25.12.06, 01:41 a mocnych i głupich ci u nas ciągle dużo.U nas w kraju nie jest żle,było gorzej i jakoś dawaliśmy sobie radę.Na polityków nie ma co narzekać-jakie smętne byłoby życie bez nich,a gdy denerwują,to wyłącza się radio,czy telewizor i jest o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Nie ma co żałować,geniusze to tam nie pojecha 25.12.06, 02:41 Może twoje życie byłoby smętne bez takich polityków, jakich mamy obecnie, ale moje na pewno nie. A wyłączenie radia/TV niewiele daje jak ci dowalą nowy podatek albo utrudnią życie w jakiś inny sposób. Po prostu później się o tym dowiesz niż inni Odpowiedz Link Zgłoś
karol63 Re: Nie ma co żałować,geniusze to tam nie pojecha 25.12.06, 09:02 Dla zwykłej uczciwości trzeba powiedzieć że to III RP wymiotła młodych ludzi z kraju.Decyzje o przystąpieniu Polski do UE podjęto za zgodą wszystkich elit, więc po co narzekać? często bez ich zgody a nawet wbrew nim.Migracje ludzi,możliwość wyboru,internet komórki i takie tam cuda wianki gdybym ja miał kiedyś takie wybory to przypuszczam że pisałbym tutaj na tym forum z innego IP. Pozdrawiam..... Odpowiedz Link Zgłoś
jah.rastafari.jest.mym.panem prawda jest taka że nie ma do czego wracać 25.12.06, 09:20 różnice pokoleniowe są dziś straszne, starsi już nie kleją młodych wogóle. Ludziom do samych rodzin coraz mniej się chce wracać, w Anglii się obchodzi Wigilię w gronie przyjaciół, i tak jest sympatyczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Chałupa full wypas 25.12.06, 12:53 Może i synowie wyjechali, ale mamusia w biedzie nie żyje - plazma TV, luksusowe mieszkanie. I co? "Taki mi źle, tak mi źle, tak mi szaro?" Odpowiedz Link Zgłoś
sauternes ta rodzina to Zydzi,dlatego tak pluja na Polske i 25.12.06, 17:26 i tak narzekaja jakby tu zyli w niewiadomo jakiej biedzie,a patrzac na mieszkanie tej mamusi ,to zyli calkiem dobrze. Tacy z nich Polacy i patrioci jak z Macierewicza kaznodzieja:-))) W sumie dobrze ,ze ich tu nie ma.Pa ci. Odpowiedz Link Zgłoś
bucniebuc A ci wygnani w 68 roku do Izraela tez nie spędzą 25.12.06, 23:22 Też nie spędzą świąt w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jbb3 Re: A ci wygnani w 68 roku do Izraela tez nie spę 26.12.06, 06:59 Gratulacje dla Wyborczej. Oglupianie narodu przynosi oczekiwane skutki. JBb Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex tez sie dziwie 26.12.06, 12:13 Tez sie dziwie co synowie tej pani robia i ile zarabiaja ze nie stac ich na bilet lotniczy do Polski? Rozumiem gdyby mieszkali w Australii skad najtanszy bilet do Europy to 800 funtow od osoby lub w Kalifornii gdzie do Europy tez daleko i drogo ale z Londynu.Ryanair oferowal bilety do Krakowa za 10 funtow od osoby teraz moze byc 50 ale jak oni zyja w takich luksusach i tak im dobrze to dlaczego matka sama siedzi w Wigilie,cos tam jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaus Re: tez sie dziwie 26.12.06, 14:51 Te wyjazdy to efekt 50 lat rzadow komuny a pozniej postkomuny-to po pierwsze a kaczory maja malo z tym wspolnego. Po drugie cieszcie sie ze mozecie wyjechac i legalnie pracowac.przesiedzialem w uk 4 lata a wyjechalem jeszcze przed wejsciem Polski do ue.Te wszystkie narzekania sa smieszne...nigdy nie mialem problemow z przyjazdem do polski na swieta a bilety jak juz ktos tutaj zauwazyl kupowane z wyprzedzeniem sa smiesznie tanie.w efekcie podroz z londynu do jakiegokolwiek miasta w polsce jest nie dosc ze porownywalna cenowo z przejazdem chociazby gdansk-krakow to jeszcze szybsza. skoro tak zle w anglii to po kiego grzyba tam sie pchacie? ja tez narzekalem i przeszedlem etap zmywaka ale pozniej bylo juz tylko lepiej.cieszcie sie ze macie wybor-kiedys tak nie bylo bo ci sami towarzysze kwasniewski z kaliszem ktorych tak teraz lubicie trzymali was na sile w tym baraku. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta53 Re: Pustki przy świątecznych stołach 26.12.06, 14:58 Tak ,pustki ale inaczej na chwile obecną nie może być.Pojechałabym z mężem do naszej córki do Irlandii ale opieka nad niepełnosprawną teściową uniemożliwia mi to.Bardzo tęsknimy za córką, byla w ubiegłym roku na Boże Narodzenie,na Wielkanoc a teraz musiała pozostać w Irlandii bo inni krajanie z którymi pracuje pojechali do kraju.Można zadac sobie pytanie czy ona wykształcona ,młoda kobieta musiała tam szukac pracy ? Odpowiedż - tak,widocznie tak a jeżeli od września podjęła studia zawodowe w Irlandii to domyślamy się,że w najbliższym czasie nie ma mowy o powrocie do kraju.Mówi,że za dużo w kraju bałaganu,który męczył ją przez całe dorosłe życie tzn.okres studiów i pracy za grosze.Teraz ma święty spokój Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Pustki przy świątecznych stołach 26.12.06, 19:36 za rządów SLD kasjerki w marketach zarabiały 5000 zł miesięcznie, to nikt nie musiał wyjeżdżać. A teraz jak kaczki obniżyły pensje 10-krotnie to takie są efekty Odpowiedz Link Zgłoś