Dodaj do ulubionych

Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację

30.12.06, 13:06
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • sclavus Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 13:10
      ... fais pas chier.... :(((
      • krasnov A mnie tam cała ta sytuacja tylko bawi… :) 30.12.06, 20:56
        Uwielbiam się przyglądać, jak osoby (i instytucje) publiczne, zwłaszcza mieniące się autorytetami moralnymi z dnia na dzień radykalnie zmieniaja poglądy, kiedy tylko jakaś sprawa zaczyna ich dotyczyć. :)
        Znakomicie uwalnia to umysł od przywiązywania do wymądrzań się przemądrzalców maści wszelakiej.
        • stachu44 A mnie to nie bawi - bo ktos donosil, a ktos ... 30.12.06, 21:45
          wyslal Ali Akce. Kolaboracja to przestepstwo.
        • miranda333 Re: A mnie tam cała ta sytuacja tylko bawi… 30.12.06, 23:01
          Wszyscy,oprócz IPNowców,dobrze opłacanych,wiedzą,że te papiery w IPNie prze SB
          robione ,to pic na wode,po co tyle pieniedzy wydawać na szambo?
          nie zgadzam się jako obywatel!
        • uchachany Wielce trafne spostrzeżenie, <krasnov> :-))... 31.12.06, 03:49
          krasnov napisał:

> Uwielbiam się przyglądać, jak osoby (i instytucje) publiczne, zwłaszcza
          mieniąc
          > e się autorytetami moralnymi z dnia na dzień radykalnie zmieniaja poglądy,
          kied
          > y tylko jakaś sprawa zaczyna ich dotyczyć. :)
          > Znakomicie uwalnia to umysł od przywiązywania do wymądrzań się przemądrzalców
          m
          > aści wszelakiej.
    • 1410_tenrok rzeczywiscie to tyczy sie biskupa Wielgusa 30.12.06, 13:16
      kocham takie posty, ale musze dokonac małej korekty. Wg najnowszych badan
      istytutu imienia Romama Dmowskiego w Jedwabnem 215,47% UB było żydowskie, a
      samo UB wraz z SB zamordowało w latach 1944-1956 500.000.000 Polaków oraz
      nieziczone ilości mrówek faraona.
    • rsrh Nareszcie jais sensowny choć spózniony krok 30.12.06, 13:42
      Nie wiem co prawda czy "autolustracja" mu przysługuje bo pamiętam sprawe
      niejakiej Niezabitowskiej rzeczniczki Mazowieckiego, która najpierw chciała
      jawnych rozpraw,potem tajnych a w końcu cała sprawa gdzieś utknęła.
      Czy ktoś ma jakieś wiadomości o dalszych losach lustracji tej pani ?
      • leszekzi Re: Nareszcie jais sensowny choć spózniony krok 30.12.06, 21:04
        > Czy ktoś ma jakieś wiadomości o dalszych losach lustracji tej pani ?

Kapusiostwo potwierdzone, sprawa zamieciona pod dywan.
      • miranda333 Re: Nareszcie jais sensowny choć spózniony krok 30.12.06, 23:05
        Bo i w tym przypadku był wielki h..Sbecki.
    • zhk Rychło w czas..... 30.12.06, 13:44
      No i dobrze.
      KLerykalizm jednak jest chorobą społeczną...
      • leonard3 Re: Rychło w czas..... 30.12.06, 14:09
        Panie ZHK, Uzywajac panskiego stylu i logiki mozna by napisac:
        Anty-klerykalizm jest jak syfilis , latwo sie zarazic trudno sie wyleczyc.
        • obraza.uczuc.religijnych I tak największym zboczeniem jest patriotyzm. 30.12.06, 14:37

• leonard3 Re: I tak największym zboczeniem jest patriotyzm. 30.12.06, 14:53
            Panie obraza, jesli pana "autorytetami" sa Urban i Jaruzelski no to rzeczywiscie
            niewesolo. A moze byc tak rozszerzyc zakres czytanej literatury ?
            • obraza.uczuc.religijnych Jaruzelski mi wisi. 30.12.06, 14:56
              Ale Urban to faktycznie "ktoś". Wali w polaczków równo i bez litości.
              • zgodnik1 obraza.uczuc.religijnych... napisz coś o Rydzyku ! 30.12.06, 15:16
                o jego złodziejstwach, oszustwach,itp.... znasz temat !
                • obraza.uczuc.religijnych O Rydzyku mogę tyle 30.12.06, 16:27
                  że uważa się za patriotę, czyli jest zboczkiem.
                  • leonard3 Re: O Rydzyku mogę tyle 30.12.06, 16:42
                    Panie zgodnik i panie obraza, sluchanie was to jak sluchanie dobrze wycwiczonego
                    duetu operowego. Prawdziwa przyjemnosc. Zycze szczesliwego Nowego Roku
                    • obraza.uczuc.religijnych dziekuję i wzajemnie 30.12.06, 16:57
                      czytanie pana to jak czytanie pustych kartek.
                  • mg2005 Re: O Rydzyku mogę tyle 30.12.06, 18:05
                    obraza.uczuc.religijnych napisał:

> że uważa się za patriotę, czyli jest zboczkiem.

A ty do jakiego narodu należysz ?
                    • obraza.uczuc.religijnych Mentalnie do żadnego. 30.12.06, 18:30

• kuba_rappaport A kiedy lustracja abpa Żydzińskiego? 30.12.06, 19:35
                        Nie mogę się doczekać...
                        • miranda333 Re: A kiedy lustracja abpa Żydzińskiego? 30.12.06, 23:21
                          Aaa i jeszcze wszystkich,oprócz Ciebie,ty moherowy bereciku.Kościół więcej
                          ucierpiał niz nie jeden twój dziadek i babcia.Do spowiedzi i i komunii!
                      • ws60 mentalne zero 30.12.06, 20:12
                • miranda333 Re: obraza.uczuc.religijnych... napisz coś o Rydz 30.12.06, 23:14
                  A co mozna napisać o agencie nieznanej ,albo znanej Agencji obcego wywiadu???
              • leonard3 Re: Jaruzelski mi wisi. 30.12.06, 16:29
                Panie obraza, no ale chyba warto poza Urbanem cos poczytac , prawda?
                • obraza.uczuc.religijnych Poradzę panu, że owszem. 30.12.06, 16:31
                  Skoro pan taki niezorientowany.
                  • leonard3 Re: Poradzę panu, że owszem. 30.12.06, 16:48
                    Panie obraza ,polecam dobra lekture na swieta.
                    "Return to the One" by Brian Hines. (Plotinus's guide to God-Realization).
                    Pozdrawiam
                    • obraza.uczuc.religijnych To jednak pan coś czyta poza Urbanem. 30.12.06, 16:55
                      Więc po co to wcześniejsze pytanie.
                • miranda333 Re: Jaruzelski mi wisi. 30.12.06, 23:25
                  Ale,drogi Panie,po co czytać,jak można tylko pisać slinę?
              • miranda333 Re: Jaruzelski mi wisi. 30.12.06, 23:12
                Panowie! Halllo! jesteście juz na Sylwestrowej zabawie?
          • a.k.traper Patrotyzm to nie smak krwi ale stan ducha 30.12.06, 18:43
            a Urban sam powiedział kiedys, ze nawet ch...m nie jest, bo sie za bardzo
            boi.Dla mnie to istota człekopodobna, poza tym mimo ze tu mieszka to
            bezpaństwowiec, ani Polak, ani Żyd, takie nie wiadomo co.
            • miranda333 Re: Patrotyzm to nie smak krwi ale stan ducha 30.12.06, 23:31
              ale człowiek,myślę,że bardziej myślący,niż ty biedny bezmózgowcu
              • a.k.traper Nie człowiek, istota człekopodobna.Zwykłycw... 31.12.06, 09:40
                Jednak zostanę przy swoim, bo gdybym miał taki łeb jak ty to bym na nim
                siedział.Masz swój punkt widzenia to w nim trwaj, mnie kiedyś jako Polaka
                obraził i nigdy nie przeprosił, satyrykiem jest swietnym. Polakiem i patriota
                żadnym. Twoja osoba i opinia jest mi obojetna, przezyłem te chwile i wiem jak
                to ocenić. Latwo byc bohaterem jak sie ma władze za soba, niechby wtedy stanał
                naprzeciw szeregu uzbrojonej ZOMO. To tyle na temat sprzedajnego i zasranego
                bohaterstwa.
              • a.k.traper Poza tym bawia mnie te dziecinne podchody 31.12.06, 09:43
                i podobnie jak Ty nie chce ich finansować, niczego nie wnoszą oprócz bałaganu i
                etatów zbednych
      • wet3 Re: zhk 30.12.06, 14:31
        zhk napisał: > Rychlo w czas....

> No i dobrze.
        > KLerykalizm jednak jest chorobą społeczną...

You are talking through your ass, dummy!!!
      • miranda333 Re: Rychło w czas..... 30.12.06, 23:08
        Tak,ale go stworzył PZPR,ten klerykalizm,a pózniej pacyfikował,jak podnosilili
        głowy powyżej ...
      • adset Autolustracja? 31.12.06, 02:09
        Tu bardziej na miejscu byłby autoegzorcyzm.
    • leonard3 Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 14:21
      Panie Rabi, a przeciez mialo byc o arcybiskupie.
      Czy to przypadkiem nie jest prowokacja aby nam praktykujacym katolikom
      "dorobic anty-semickie geby" ?
      • leonard3 Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 14:32
        Jezeli nie chcesz byc manipulowany,
        Jezeli nie chcesz aby ci saczono jad teczka po teczce,
        Napisz do swojego parlamentarzysty list zadajacy aby Sejm Rzeczypospolitej
        uchwalil Ustawe:
        "O NATYCHMIASTOWYM umozliwieniu dostepu do WSZYSTKICH sb-ckich zasobow
        archiwalnych WSZYSTKIM Polakom"
      • miranda333 Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 23:40
        Jak mi wskaże IPN osobe pokrzywdzoną przez arcybiskupa,to wtedy możemy
        dyskutować
    • as200 Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 14:22
      Zabicie Saddama - zbrodniarza jak prawie wzyscy dyktatorzy, ale rowniez inni
      obdarzeni wielka wladza politycy - stawia katow na rowni ze skazanym.
      Mieli okazje wzniesc sie ponad poziom Saddama - ale poszli za odwetem, zemsta i
      "wyrownywaniem rachunkow".
      Mozliwe,ze karta historii sie odwroci i ich tez pozniej "wyrownaja"......
      • wet3 Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 14:27
        Lepiej pozno niz wcale!
      • leonard3 Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 14:42
        Panie As, wydaje mi sie jednak ze to prowokacja. Mielismy rozmawiac o arcykupie
    • hapita Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 14:36
      co to da?
      • leonard3 Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 14:57
        Szanse wyrobienia sobie WLASNEGO zdania.
        W przeciwnym razie zasmrodza panu caly wiek XXI cynicznie dawkowanym jadem
        z SB-ckiego szamba.
        • todundliebe Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację 30.12.06, 18:01
          Dekomunizacja i ujawnianie SB konfidentow to nehumanitarne paskudne szambo, co
          innego denazifikacja i sciganie nawet po 65 latach roznych lotrow ktorzy
          nastapili nie opacznie na zydowski odcisk, to jest cacy.
        • 1europejczyk "cynicznie dawkowanym jadem z SB-ckiego szamba" 30.12.06, 18:13
          17 lat temu zdecydowano milosiernie nie oprozniac szamba (gruba kreska) tylko
          zamknac zapominajac jak tam strasznie "smierdzi". Okazalo sie, ze pomimo
          zamkniecia smrod sie rozchodzil czyniac Polakom coraz bardziej dotkliwe szkody,
          zamiast skorzystac z okazji jaka mu byla dana i pozostac w szambie. A juz na
          pewno nie starac sie za wszelka cene swoim coraz wiekszym smrodem o sobie
          systematycznie przypominac. Zdobyl swoim rozprzestrzeniajacym sie, odrazajacym
          zgnilym smrodem wielu poplecznikow, dzieki ktorym kolejna proba oproznienia
          szamba by przestalo smierdziec spelzla na "Nocnej zmianie", ktora smrod
          potraktowal jako swoje ostateczne zwyciestwo i przez nastepnych 10 lat osmrodzil
          tak cala Polske, ze duza czesc rodakow kompletnie zatracila zmysl powonienia nie
          czujac przerazliwego smrodu w jakim nie tylko zyla ale, ktory aktywnie
          wspoltworzyla.
          Stad w wiekszosci sie biora obecni przeciwnicy powszechnej lustracji z ta, wsrod
          hierarchi kk wlacznie!

Re: Arcybiskup Wielgus występuje o autolustrację
          • todundliebe Re: "cynicznie dawkowanym jadem z SB-ckiego szamb 30.12.06, 18:26
            A moze, wielebny ksiadz biskup palil, ale bez zaciagania??
    • maxman01 Zydo-Bushowe zachwyty egzekucja oddaje swietnie 30.12.06, 15:00
      Zydo-Bushowe zachwyty egzekucja oddaje swietnie obca nam kulturowo i etycznie
      mentalnosc.
      • zgodnik1 maxman01.. ty to jesteś dno moralne ! 30.12.06, 15:14
        takie łajzy jak ty,można znależć tylko w sekcie RM Rydzyka !
        • leonard3 Re: maxman01.. ty to jesteś dno moralne ! 30.12.06, 16:26
          Prowokacja
      • leonard3 Re: Zydo-Bushowe zachwyty egzekucja oddaje swietn 30.12.06, 16:25
        Prowokacja
    • pethate Teczki, szafy, sejfy, haki, kacze dupy.. 30.12.06, 18:00
      a gdzie reszta: interest panstwa, walka z bezrobociem, walka z nedza, walka z
      idiotyzmem "elit" ???.
      Boze cos Polske, racz kaczkom zwrocic choc odrobine szarych komorek.
      • a.k.traper Kaczki tylko łykaja i srają, taki ich interes 30.12.06, 18:49
        Czym sie może zajac życiowy nieudacznik? Chciałby byc wielki, ale nie wie jak
        sie to robi, są ludzie urodzeni do rządzenia, sa urodzeni do błaznowania, są
        urodzeni do pracy i są nijacy. Ot, cała filozofia, spora część społeczeństwa
        postawiła na nie wiadomo co? Hazardziści, zamiast wziąć się do roboty skupiaja
        sie na marzeniach i chęci odegrania się. Takich przypadków nie ma.
    • wyksztalciuch55 szczwany lis 30.12.06, 18:00
      j/w
    • almagus [...] 30.12.06, 18:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pies_na_lewizne Cenzorze, dlaczego tniesz moje posty? 30.12.06, 18:22
      Cenzorze, dlaczego tniesz moje posty?

jesli lamie netykiete to powiedz w ktorym miejscu.

dostosuje sie do ograniczen, ale musze najpierw poznac jakie to sa ograniczenia.

wydawalo mi sie ze te moje (przez cibie wyciete) posty nie przekraczaly zadnych
      granic....?
    • 123rbr Arcybiskup... 30.12.06, 18:24
      Arcybiskup Wielgus niech nie rżnie głupa. Koścół prawie zawsze układał się
      dbając o swoje interesy. Kto najwięcej zyskał na transformacji?
      • todundliebe Re: Arcybiskup... 30.12.06, 18:41
        Na transformacji najwiecej zyskala GW i Agora, ale czego to dowodzi??
        • piwi77 Re: Arcybiskup... 30.12.06, 18:45
          todundliebe napisał:

> Na transformacji najwiecej zyskala GW i Agora, ale czego to dowodzi??

Ciekawe twierdzenie w obliczu faktu, że akcje Agory spadły w tym roku o 47%,
          chociaż rynek parł do góry.
          • maxlowe11 Re: Arcybiskup... 30.12.06, 21:50

na spadku akcji stracili ci co je kupili - powinni byli
            sprzedac wczesniej.Dla gieldy nie ma mocnych.
    • piwi77 Nie Pan wymysli coś lepszego, Panie Wielgus, 30.12.06, 18:25
      tylko głupim może Pan wmówić, że nic Pan dla SB nie robił, a paszport mimo to
      zawsze był do Pana dyspozycji. To prawda, że wiekszość obywateli otrzymywała
      paszport bez konieczności współpracy z SB, ale zasada ta nie dotyczyła księży.
      • todundliebe Re: Nie Pan wymysli coś lepszego, Panie Wielgus, 30.12.06, 18:45
        Jezeli ma pan taka wiedze to prosze napisac jak bylo z panem red. A.M.?
        • piwi77 Re: Nie Pan wymysli coś lepszego, Panie Wielgus, 30.12.06, 18:49
          todundliebe napisał:

> Jezeli ma pan taka wiedze to prosze napisac jak bylo z panem red. A.M.?

Redaktor A. Michnik nie tylko, że w stanie wojennym, nie zwiedzał Europy jak
          wiekszość funkcyjnych katolickiego Kościoła, ale nawet siedział w więzieniu, co
          było zjawiskiem niezwykle wyjątkowym wśród wielebnych. Usatysfakcjonowany?
          • todundliebe Re: Nie Pan wymysli coś lepszego, Panie Wielgus, 30.12.06, 18:56
            Polowicznie , myslalem ze dowiem sie cos ciekawszego na temat licznych wyjazdow
            do Franji, Wloch, Niemiec pierwszego opozacjonisty PRLu w latach
            poprzedzajacych stan wojenny.
            • piwi77 Re: Nie Pan wymysli coś lepszego, Panie Wielgus, 30.12.06, 19:01
              todundliebe napisał:

> Polowicznie , myslalem ze dowiem sie cos ciekawszego na temat licznych
              wyjazdow
              >
              > do Franji, Wloch, Niemiec pierwszego opozacjonisty PRLu w latach
              > poprzedzajacych stan wojenny.

Zapytaj o to pana Michnika, nie wiem czemu się z tym pytaniem do mnie zwracasz
              • todundliebe Re: Nie Pan wymysli coś lepszego, Panie Wielgus, 30.12.06, 20:08
                Pytam Ciebie bo informujesz o kulisach przydzielania paszportow duchownym i
                sugerujesz ze odbywalo to sie nie calkiem czysto. Nie sadzilem ze
                specjalizujesz sie tylko w sprawach koscielnych.
            • cynik.pl Trochę se pojeździli różni tacy.... 30.12.06, 19:03
              todundliebe napisał:

> Polowicznie , myslalem ze dowiem sie cos ciekawszego na temat licznych wyjazdow
              > do Franji, Wloch, Niemiec pierwszego opozacjonisty PRLu w latach
              > poprzedzajacych stan wojenny

Wyjazdy w podobnych kierunkach a nawet jeszcze dalej przydarzały się idolowi
              zarówno prawaków i jak różowych, niejakiemu Herbertowi.
              • uchachany Tylko Łysiaka (jak wiadomo - niezłomnego bojownika 31.12.06, 03:57
                przeciw komunie) w ogóle nie wypuszczano z kraju i zakazywano wydawania jego
                książek. Biedny musiał je drukować w komórce na dziecinnym zestawie "Mały
                Drukarz"...

cynik.pl napisał:

> todundliebe napisał:
                >
                > > Polowicznie , myslalem ze dowiem sie cos ciekawszego na temat licznych wy
                > jazdow
                > > do Franji, Wloch, Niemiec pierwszego opozacjonisty PRLu w latach
                > > poprzedzajacych stan wojenny
                >
                > Wyjazdy w podobnych kierunkach a nawet jeszcze dalej przydarzały się idolowi
                > zarówno prawaków i jak różowych, niejakiemu Herbertowi.
      • zgodnik1 piwi77..Rydzyk też miał stały paszport.... 30.12.06, 19:36
        w stanie wojennym poruszał sie swobodnie do NRF-u i z powrotem, a był zwykłym
        zakonnikiem, nie biskupem!
    • antonioni1 Wcześniej uwierzę w 30.12.06, 18:36
      zmatrwychwstanie W.I.Lenina i wniebowstąpienie na czołgu do nieba Saddama
      Husejna niż we współpracę bpa Stanisława Wielgusa z sb. Pytam się tylko: komu
      tak bardzo zależy na oszkalowaniu nowego metropolity warszawskiego? Kto tu macza
      palce. Swieccy czy duchowni? I dlaczego? Komu zależy na tym stołku, przeprasza,
      katedrze? Sprawa do przemyślenia.
      • 123zly to znaczy że jesteś człowiekiem małej wiary !! 30.12.06, 18:45

• polonus3 obluda i bezczelnosc 30.12.06, 18:45
      Wczoraj sluchalem w "Radiu Maryja" sluchowiska z cyklu "rozmowy niedokonczone"
      gdzie byl wywiad z Lepperem jak zwykle z pozdrowieniem "niech bedzie pochwalony
      Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica". To ze, Lepper sie broni i zaprzecza
      wszystkiemu to zrozumiale ale ze katolickie radio bierze perfidnie w tym udzial
      to przechodzi wszelkie granice przyzwoitosci. Obluda, obluda i zaklamanie to
      jest to czym stal sie Kosciol w Polsce! To pozdrowienie Jezusa i Marii z dodatkiem
      "zawsze dziewica" jest wrecz naigrawaniem sie z Boga przy tym ociekajacym obluda
      wywiadem.
    • wicary stary kabotyn 30.12.06, 18:45
      Stary kabotyn bedie udawał,że jest czysty jak lelyja komiczne - zobaczcie kto
      tak b broni się przed lustracją oczywiście towarzysz Glemp ( jak to ongiś w KC
      się mawiało) papmersowy JPII nijaki Dziwisz, i przynajmniej 25 innych spasionych
      purpuratów Wypada odpowiedzieć sobie na pytanie CZY JA JESZCZE WIERZĘ SWOJEMU
      GINEKOLOGOWI DUSZY ?
      • tepetoja czas najwyższy...łaski nie robi 30.12.06, 19:28
        i tak za długo siedział cicho z podkulonym ogonem
      • leonard3 Re: stary kabotyn 30.12.06, 22:59
        Panie wicary , cala para w gwizdek czyli w plucie. Niech pan zrobi cos
        pozytecznego. Niech pan wplynie na swojego parlamentarzyste, zeby jego
        klub parlamentarny wystapil z nastepujaca incjatywa ustawodawcza:
        "O NATYCHMIASTOWYM udostepnieniu WSZYSTKICH sb-eckich zasobow archiwalnych
        WSZYSTKIM Polakom"
    • sarmata OK, ale z odwrotną kolejnością 30.12.06, 18:54
      Niech się Wielgus autolustruje przed objęciem urzędu arcybiskupa. Katolików nie
      interesują obiecanki nominata ani jego zaklinanie się na Boga i ludzi, że
      zawsze był czysty jak łza. Nie zasłużyliśmy sobie na pasterza-esbeka.
      • leonard3 Re: OK, ale z odwrotną kolejnością 30.12.06, 22:48
        Panie Sarmata, mam nadzieje , ze nie bedzie pan usatysfakcjonowany lustracja
        ktora zajmuja sie rozne gremia lustracyjne. Co najwyzej do konca bedzie mial
        pan mozg zatruwany cynicznie dawkowanym jadem sb-eckich archiwow.
        Ja proponuje , zeby zazadal pan od swojego parlamentarzysty aby jego klub
        zglosil nastepujac incjatywe ustawodawcza w Sejmie.
        " O NATYCHMIASTOWYM udostepnieniu WSZYSTKICH sb-ckich zasobow archiwalnych
        WSZYSTKIM Polakom "
    • piwi77 Niech sobie ingresuje, niech się lustruje, niech 30.12.06, 18:58
      robi wiele innych rzeczy, na które ma ochotę, tylko proszę, nie na koszt
      podatnika!
      • zgodnik1 piwi77.. jak nazywa sie twoja choroba? 30.12.06, 19:32
        skaza baraniego łba, czy rydzykowego ?
        • piwi77 Mam rzadką w Polsce przypadłość, organiczną 30.12.06, 21:12
          niechęć do pasożytów, oszustów, obłudników, złodziei, sprzedawczyków itd. Mam
          świadomość, że jestem w mniejszości, a mimo to zdania nie potrafię zmienić.
          • leonard3 Re: Mam rzadką w Polsce przypadłość, organiczną 30.12.06, 23:09
            Pani Piwi , prosze wykorzystac te pani piekna chorobe w pozytecznym celu.
            Prosze zazadac od swego parlamentarzysty aby jego klub parlamentarny
            wystapil z incjatywa ustawodawcza w Sejmie:
            "O NATYCHMIASTOWYM udostepnieniu WSZYSTKICH sb-ckich zasobow archiwalnych
            WSZYSTKIM Polakom."
    • a.barbarus śmierć Saddama 30.12.06, 19:09
      Pomódlcie się, chrześcijanie, za człowieka, którego właśnie zamordowaliście.
      • 123zly może do allacha ha ha ha ha 30.12.06, 19:15

• kos1981 Watykan po śmierci JPII wraca do normy,czyli 30.12.06, 19:28
      niemiecki papież podrzuca kukułcze jajo..sprawdza ile nam można włożyć na
      plecy..przed sprawdzeniem działalności pretendenta nie powinno być żadego
      ingresu..
      kto pójdzie do kościoła jeśli procesje będzie prowadził domniemany 20-letni
      kapuś ?
      • zgodnik1 kos1981.. język SB-cji z 1981 roku.... 30.12.06, 19:34
        ciągotki do dobrych,starych czasów, co ?
        • kos1981 czy ty dzieciaku coś rozumiesz ? 30.12.06, 19:48
          są ciekawe testy u pani psycholog w rejonie. sprawdź się.
      • uu1 Re: Watykan po śmierci JPII wraca do normy,czyli 30.12.06, 20:15
        > kto pójdzie do kościoła jeśli procesje będzie prowadził domniemany 20-letni
        > kapuś ?
        Kto chodził, kiedy procesję prowadził domniemany pedofil?
        • kos1981 Czyli co ? zawsze się ktoś znajdzie komu to nie 30.12.06, 20:20
          przeszkadza.Ja mówię za siebie. Jest wielu którzy nic nie rozumieją .
    • galba4 Zlustrować wszystkich biskupów! 30.12.06, 19:42
      Gdyby biskupi zajmowali sie głoszeniem Ewangelii i dbałością o powierzone im owieczki uznałbym lustrację biskupa nominata za sprawę wewnętrzną Kościoła Katolickiego. Niestety na moim terenie (diecezja koszalińsko-kołobrzeska) biskup nie zajmuje się niczym innym jak polityką. Hołdy składają mu wojewodowie, prezydenci miasta, burmistrzowie, szefowie partii politycznych itd itd. Biskup pełni rolę szefa jakiejś Superpartii i nie zajmuje się niczym innym jak tylko powiększaniem swojej władzy i bogactwa swojej instytucji. Przy takiej omnipotencji biskupa i braku możliwości zweryfikowania jego posunięć w toku demokratycznych procedur, lustracją hierarchów KK jest po prostu konieczna, ponieważ mają oni większy wpływ na państwo niż normalni politycy, którzy są kontrolowani przez opozycję i wyborców.
      • uu1 Re: Zlustrować wszystkich biskupów! 30.12.06, 19:52
        Podpisuję się pod Twoim tekstem bez uwag.
        PS. Przez chwilę sądziłem, że ...
        -------
      • kos1981 Zgadzam się. Nie może być żadnych wątpliwości 30.12.06, 19:57
        w tym wypadku. Hierarcha na tym stopniu jest osobą bardzo wysokiego zaufania
        społecznego.
      • leonard3 Re: Zlustrować wszystkich biskupów! 30.12.06, 22:36
        Panie Galba4, Ja tez jestem zaniepokojony ze tylu funkcionariuszy panstwa
        w panskim wojewodztwie sklada choldy biskupowi. Pouczyc i upomniec
        funkcjonariuszy. Po cholere tam chodza. No ale co ma piernik do
        wiatraka. I na tym ma polegac omnipotencja Biskupa ?
        Jedynie praktykujacy katolicy maja prawo dawac votum zaufania swoim kaplanom.
        My im placimy pensje z naszych dobrowolnych ofiar i w pewnym sensie kaplani
        sa "naszymy pracownikami".
        Radzilbym dla dobra ogolu zrezygnowac z obsesji na temat ksiezy i spojrzec na
        sprawe szerzej.
        O ile nie chce byc pan cynicznie zatruwany jadem sb-ckich archiwow przez reszte
        swojego zycia prosze napisac do swojego parlamentarzysty list aby wystapil
        o uchwalenie przez Sejm Rzeczypospolitej ustawy:
        "O NATYCHMIASTOWYM udostepnieniu WSZYSTKICH sb-ckich zasobow archiwalnych
        WSZYSTKIM Polakom"
        Wtedy bedzie pan mial szanse miec wlasne zdanie a nie byc oszukiwanym
        przez rozne lustracyjne gremia.
      • uchachany Kościół jest jak dziecko-chce zjeść ciastko i mieć 31.12.06, 04:03
        ciastko :-))...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54529646&a=54569867
        galba4 napisał:

> Gdyby biskupi zajmowali sie głoszeniem Ewangelii i dbałością o powierzone im
        ow
        > ieczki uznałbym lustrację biskupa nominata za sprawę wewnętrzną Kościoła
        Katoli
        > ckiego. Niestety na moim terenie (diecezja koszalińsko-kołobrzeska) biskup
        nie
        > zajmuje się niczym innym jak polityką. Hołdy składają mu wojewodowie,
        prezydenc
        > i miasta, burmistrzowie, szefowie partii politycznych itd itd. Biskup pełni
        rol
        > ę szefa jakiejś Superpartii i nie zajmuje się niczym innym jak tylko
        powiększan
        > iem swojej władzy i bogactwa swojej instytucji. Przy takiej omnipotencji
        biskup
        > a i braku możliwości zweryfikowania jego posunięć w toku demokratycznych
        proced
        > ur, lustracją hierarchów KK jest po prostu konieczna, ponieważ mają oni
        większy
        > wpływ na państwo niż normalni politycy, którzy są kontrolowani przez opozycję
        > i wyborców.

• anna77911 Arcybiskup Wielgus.... 30.12.06, 19:47
      Poparcie Stolicy Apostolskiej przesądza,sprawa ewentualnej współpracy ze
      Służbami jest naszą wewnętrzną,a wymiar moralny?Czy nie ma w Polsce innych
      biskupów godnych tego zaszczytu,którzy teczek nie mają?
      • uu1 Re: Arcybiskup Wielgus.... 30.12.06, 19:53
        Obawiam się, że odpowiedź brzmi - nie.
      • kos1981 Tylko sami biskupi to wiedzą. 30.12.06, 20:02
        Natomiast prymasem podobno nie musi być biskup czy kardynał ale też zwykły
        ksiądz dobrodziej. Tu kandydatów jest już wielu o których wiadomo że są bez
        skazy.
        Np. ksiądz Isakowicz Zaleski.
        • kwamar Re: Tylko sami biskupi to wiedzą. 30.12.06, 20:31
          ok, przygotowujemy stosy inkwizycyjne. dobrodziej zalewski zresztą isakowicz
          potrzebuje zapachu palonych ciał. toż to katolik, miłość z niego emanuje
          nienawiścią
          • kos1981 Jeśli nie ma nawet microsprawiedliwości to co są 30.12.06, 20:34
            warte nawet miliony zarobione w pocie czoła ?
          • leszekzi Re: Tylko sami biskupi to wiedzą. 30.12.06, 21:19
            Znasz książkę ks.Isakowicza? W 80% pokazuje sylwetki duchownych, którzy NIE
            ULEGLI. Wojna jest o te 20%.
          • 1europejczyk "miłość z niego emanuje nienawiścią" 31.12.06, 01:48
            Tak jak z Ciebie balamutna frazeologia, ktorej jedyna wada albo zaleta
            jest to, ze adresowana jest do tych co rozumieja jeszcze mniej od Ciebie.

Prawdy nie buguje sie ani na milosci ani na nienawisci ale na faktach, o ktore
            cierpliwie i z olbrzymia pokora od dawna dopomina sie ksiadz Isakowicz-Zalewski.

Re: Tylko sami biskupi to wiedzą.
    • kwamar proszę o pewne sprostowanie, otóż mówmy Gazeta Ant 30.12.06, 20:26
      ypolska, bo to jest bardziej adekwatna nazwa dla gadzinówki
      • kos1981 Masz rację ale o której gazecie piszesz? 30.12.06, 20:29
        ?
        • kwamar dla nierozgarniętych- podaję specjalny komunikat 30.12.06, 20:35
          gazeta polska to gazeta antypolska,

> ?
          • kos1981 W Polsce jest tak że najlepiej wiedzą co jest 30.12.06, 20:43
            antypolskie okupanci i ich marionetki , a to dalej przechodzi na zstępnych.
            Nie dotyczy rzecz jasna to Ciebie ale mógłbyś uzasadnić swoją tezę ?
            • kwamar Re: W Polsce jest tak że najlepiej wiedzą co jest 30.12.06, 20:52
              no dobrze rozszyfrowałeś mnie szerloku, jestem okupantem, albo zstępnym
              okupanta, idź się leczyć i myślę ze lewatywę powinieneś brać co 5 minut, debilu
              • kos1981 A jednak zatańczyłeś trepaka. 30.12.06, 21:13
                Wszyscy mówią że nie zatańczą. Jak przychodzi do próby to tańczą aż miło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka