adas313 01.01.07, 20:44 Jeszcze trochę i Łukaszenko zacznie się uśmiechać do UE o protekcję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qawsedrftg Kazimierz Marcinkiewicz gubernatorem w Mińsku! 01.01.07, 20:55 P. E. Gosiewski wojewodą pińskim. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Kazimierz Marcinkiewicz gubernatorem w Mińsku 01.01.07, 21:03 Ten to załatwi i lotnisko i peron. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: zacznie się uśmiechać do UE o protekcję 01.01.07, 21:19 Na początek mógłby w rozmowach z Moskwą poruszyć koszty stacjonowania na Białorusi rosyjskich jednostek wojskowych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: zacznie sie˛ us´miechac´ do UE o protekcje˛ 01.01.07, 21:20 Oczywiscie ,ze predzej czy pozniej Bia?orus znajdzie sie w UE i NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: Bialorus znajdzie sie w UE i NATO 01.01.07, 21:27 Być może, ale nie o to mi chodziło; dziwię się tylko, że w (ostrych przecież) negocjacjach gazowych Łukaszzenko nie wykorzystał potężnego atutu - ew. żądanie wycofania rosyjskich wojsk z Białorusi dałoby Putinowi do myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Bialorus znajdzie sie w UE i NATO 02.01.07, 10:41 > żądanie wycofania rosyjskich wojsk z Białorusi dałoby Putinowi do myślenia... Skad wiesz, ze nie poruszali tego tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: Skad wiesz, ze nie poruszali tego tematu ? 02.01.07, 12:40 Nie wiem, oczywiście - być może poruszali. Jednak te negocjacje były prowadzone - także - poprzez media; dziwne, że Łukaszenko nie zechciał wygrać propagandowo tego niewątpliwego atutu... Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Skad wiesz, ze nie poruszali tego tematu ? 02.01.07, 13:16 Ja mysle, ze jest wiecej "nieznanych" szczegolow tego porozumienia, ktora nas jeszcze kiedys zadziwia. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: ze jest wiecej "nieznanych" szczegolow 02.01.07, 14:13 O, to z pewnością... W zasadzie każdy wariant jest możliwy; łącznie z takim, że cały "konflikt" między Putinem a Łukaszenką to wyłącznie teatrzyk dla naiwnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: ze jest wiecej "nieznanych" szczegolow 02.01.07, 14:19 > W zasadzie każdy wariant jest możliwy; łącznie z takim, że cały "konflikt" > między Putinem a Łukaszenką to wyłącznie teatrzyk dla naiwnych ;) Szczegolnie Lukaszence nie mozne odmawiac talentow aktorskich. Jak sei glebiej zastanowic na tym calym przedstawieniem, szczegolnie to jak Bialorus tak "cool" podchodzila do tego, jakby wynik byl dawno znany. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Gazprom wziął Białoruś 01.01.07, 21:26 > od tylu > > he...he... to ty sie prostaku rodziles :D glowka za dlugo byla bez powietrza hehe hihi i teraz widac tego efekty w twoich wypowiedziach :P Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gazprom wziął Białoruś 01.01.07, 22:09 jasciurka-inaczej1979 napisał: > > od tylu > > > > he...he... > > to ty sie prostaku rodziles :D > glowka za dlugo byla bez powietrza hehe hihi i teraz widac tego efekty w twoich > wypowiedziach :P twoj poziom jest dla mnie nieosiagalny szabelka, dzbanek,flaszka,kieliszek,lufka,strzykawka...jasciurka he...he.... Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Oj naiwni, naiwni... 01.01.07, 22:02 Bawi mnie, gdy pisze się, iż "zażegnano kryzys" bo coś podpisano z Rosją albo Białorusią. Wschodnia dusza nie ma wielkiego poważania dla podpisanych umów. Robi się to, gdy można coś utargować albo uśpić czyjąś uwagę. Wówczas kolejny cios, zadany znienacka, jest boleśniejszy. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 o co wy tak sie podniecacie...? 01.01.07, 22:30 przeciez to sa rozgrywki wewnentrzne jednego panstwa.....white russia to tez russia Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Wschodnia dusza nie ma wielkiego poważania..()" 01.01.07, 23:38 "Wschodnia dusza nie ma wielkiego poważania dla podpisanych umów." Tak jakby "zachodnia dusza" miala wiecej respektu dla podpisanych umow. Jesli juz to tylko dla tych, ktore podpisane z pozycji sily sa dla niej korzystne: reszte traktuje jak "wschodnia dusza" "Robi się to, gdy można coś utargować albo uśpić czyjąś uwagę. Wówczas kolejny cios, zadany znienacka, jest boleśniejszy." Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Gazprom wziął Białoruś 01.01.07, 22:15 A mnie wzruszylo to zdjecie z bialorusi :) jak GW ladnie potrafi manipulowac. a ile bylo krzyku jak kiedys na zachodzie jewropy taki wlasnie obrazek polski wraze zachodnie media propagowaly :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
kos1981 To teraz prezydentem może być np.Milinkiewicz 01.01.07, 22:29 jak przejęli rury wewnątrzne to trzymają ich za gardło... Koniec Łukaszenki bliziutko albo jeszcze bliżej.. Odpowiedz Link Zgłoś
daalgoo Gazprom wziął Białoruś 01.01.07, 22:46 Bialorus bedzie placila ponad dwa razy wiecej i ja sobie teraz nie moge wyobrazic jak w takim biednym kraju zwykli ludzie temu podolaja, bo przeciez te podwyzki ich dotkna. Lukaszenko staje miedzy mlotem i kowadlem ale moze to dobrze, wyzsze cenny gazu moga wyprowadzic ludzi na ulice, moze to bedzie impuls do przeciwstawienia sie rezimowi. Zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
jakosnieg Re: Gazprom wziął Białoruś 01.01.07, 23:04 oj nie pozbawiliśmy jeszcze chęci rewolucji załatwiać dla tej wschodniej dziczy, mało nam Ukraina przykrości narobiła, a Białorusini to bardziej poważni towarzyszy są od Ukraińców, ci partyzanci jak pójdą Polskę za rewolucję dziękować, to ja w ogóle nie wiem co to będzie, zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Gazprom wziął Białoruś 02.01.07, 07:13 Nu cuś takiego podwyższyć Gazpromowi opłaty za przesył aż o przeszło 200 % , na dodatek liczyć Rosji opłatę tranzytową ,albo sprzedać za 2, 5 mld dolarów 50 % udziałów w sieci przesyłowej Białorusi.Toż to klęska Białorusi donosi nasz agent Kublik. Co innego jakby Gazprom zapłacił Polsce za 48 % udziałów w EuRoPoL Gazie SA jedne 40 mln dolarów i wcale nie ponosił opłat za tranzyt przez Polskę to by było zwycięstwo Białorusi, donosi nasz agent Kublik. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: mało nam Ukraina przykrości narobiła 02.01.07, 12:47 Jakich przykrości ? Odpowiedz Link Zgłoś
tja22 Gazprom wziął Białoruś 02.01.07, 08:08 Nu znaczy sie batiuszka łukaszenko nie zdążył ziemianki wykopać...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lowa_z_mohylowa Re: Gazprom wziął Białoruś 02.01.07, 09:17 A od kiedy to Łukaszenko jest księdzem prawosławnym (batiuszką?) Nu znaczy się, z erudycją trochi nie tak... Batiuszka to nie BAĆKA Odpowiedz Link Zgłoś
i4y Realizm 02.01.07, 08:51 W polskim interesie jest odsunąć Rosję od naszych granic jak najdalej. Kraje które mogą dać nam potrzebny dystans od tego... tworu politycznego :) powinny cieszyć się naszym pełnym wsparciem na drodze do demokratyzacji i wolnego rynku. Nie jest to tylko proste wyrachowanie z naszej strony - demokracja i wolny rynek w Europie NIGDY i NIKOMU nie zaszkodziły. Wszelkie inne polityczne eksperymenty podejmowane w ciągu ostatnich 100 lat prowadziły do katastrofy. Z tej perspektywy wszystkie "lekcje wschodniej przyjaźni" udzielone naszym Sąsiadom przez Rosję mają zbawienny wpływ na świadomość w tych krajach i pewnie pociągną za sobą przynajmniej większe zainteresowanie "zachodnią alternatywą". Tu także nikt nikomu za darmo niczego nie daje ale przecież nie o to chodzi! Mając sporą grupę przyjaciół na Białorusi, normalnie po ludzku przykro mi że przy ich zarobkach jeszcze dostana po kieszeni - szczególnie że ich akurat do demokracji przekonywać nie trzeba. Cieszyłem się jednak gdy Regan złapał sankcjami komunę za gardło w Polsce (choć oznaczało to także dla mnie sporo uciążliwości) i cieszę się teraz. Wszędzie bowiem są duże grupy społeczne których nie interesują niuanse polityczne i pojmują tylko prosty język kija i marchewki. Ludzie są gotowi podjąć odważnie wysiłek zmiany tylko wtedy gdy proporcje między jednym a drugim zostaną drastycznie zachwiane. Białorusinom zabrano kolejny kawałek marchewki i to pewnie skłoni wielu z nich do przemyślenia czy warto dla tego co zostało znosić kij wiszący nad karkiem. Mimo etosu "Solidarności" nie mam złudzeń że ten mechanizm napędzał zmianę także u nas. Widocznie nie ma innej drogi nauki. Szkoda... ale nie ma co się kopać z koniem! Trzymam kciuki za Białoruś! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: a co to Białoruś jak nie Rosja..... 02.01.07, 11:55 trzymaj jeszcze kciuki za demokratyczny tatarstan, jakucje a moze osetię??;0 Odpowiedz Link Zgłoś
i4y Re: a co to Białoruś jak nie Rosja..... 03.01.07, 14:56 Rozumiem że to ironia? :) Ja widzisz mam wiarę i dość osobisty stosunek do tych rejonów. :) Nie mam złudzeń że zmiany tam będą trwały dłużej i nie obejdzie się bez napięć... Co Ukrainy I Białorusi to właściwie nie mam wątpliwości że to tylko kwestia czasu. Skąd ty czerpiesz wiedzę o Wschodzie nie wiem. Proponuję jednak żebyś się trochę im poprzyglądał i nie był taki sceptyczny. Osetii nie znam. Tatarstan i Jakucję słabo ale polecam twojej uwadze przykłady Gruzji i Kazachstanu(!). Rosja to póki co prawdziwy kolos na prawdziwie glinianych nogach. Jeśli nie zrobią lepszego użytku z kasy niż rozdawanie jej za urodzenie dziecka i kupowanie klubów piłkarskich to na dłuższą metę nie są w stanie utrzymać w swojej strefie wpływów swoich azjatyckich satelitów tak jak nie byli w stanie utrzymać europejskich. Więc bez wiary w szybki sukces ale nie widzę nic skrajnie głupiego w trzymaniu kciuków także za tych o których piszesz. Komunizm miał trwać wiecznie a rozpadł się w 50-70 lat. Sądzisz że obecna siła Rosji jest większa od siły ZSRR powiedzmy w 1970 roku? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomks2 Dywersyfikacja jedynym ratunkiem 02.01.07, 10:29 przed dyktatem monopolisty. Patrzcie i wyciągajcie wnioski. EU "odetchnęła z ulgą", bo tym razem niedźwiedź wydymał kogoś innego. Ale i na nas przyjdzie czas, jeśli się nie zabezpieczymy. Kto jeszcze twierdzi, że Rosja jest solidnym i stabilnym partnerem? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Co w tym dziwnego ? 02.01.07, 12:00 Czekista postepuje, jak czekista. Mam nadzieje, ze do zachodnich tepawkow cos zaczyna docierac. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Dywersyfikacja czego? 02.01.07, 16:03 Moze sojusznikow?Wymiana tych,do kogo trza dokladac na innych, ktore cos potrafia dac? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Dywersyfikacja jedynym ratunkiem 03.01.07, 00:22 tomks2 napisał: > przed dyktatem monopolisty. Patrzcie i wyciągajcie wnioski. EU "odetchnęła z ul > gą", bo tym razem niedźwiedź wydymał kogoś innego. Ale i na nas przyjdzie czas, > jeśli się nie zabezpieczymy. > Kto jeszcze twierdzi, że Rosja jest solidnym i stabilnym partnerem? a w ktorym momencie ty tu widzisz niesolidnosc i niestabilnosc? w tym ze Rosja stara sie stopniowo podnosic ceny gazu do poziomu rynkowego dla pozostalych ktorych de fakto sponsorowala?To bylo wlasnie niesolidne ze strony Rosji bo sprzedajac tanio stawiala Bialoruska gospodarke w wygodnej pozycji w konkurencji z innymi na cozachod ciagle burczal.Poza tym Lukaszenko wycwanil sie i kupowal za pol ceny rope od Rosji a sprzedawal dalej po cenach rynkowych. Dla wielu kupujacych gaz ponizej cen rynkowych wszystko przed nimi,podwyzki beda dalej i nic niesolidnego tu nie widze,Rosja sie cywilizuje w gospodarce,co faktycznie wielu wprowadza w szok bo przyzwyczaili sie ze tam mozna kupic za grosze wszystko.No ale chcielimy zawsze ucywilizowac tego niedzwiedzia tyle tylko ze przerosl nas w tym procesie.Skonczyly sie zarty zaczely sie schody,a gospodarka zawsze mocno zwiazana z polityka,tylko glupcy tego nie wiedza i ze zdziwieniem otwieraja oczy jak do nich to dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Dywersyfikacja jedynym ratunkiem 03.01.07, 00:32 Polska potrzebuje gazportu, w Świnoujściu będzie taki wybudowany. Polska jest zbyt dużym krajem, aby jechać na łasce Rosji. Silna Polska leży zreszą również w interesie Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrsemka Re: Dywersyfikacja jedynym ratunkiem 03.01.07, 01:28 marzenie to jedyna rzecz jakiej zaden zlodziej ci nie odbierze wiec snij o silnej Polsce i innych bzdurach a najmocniej o tym gazoporcie gdziekolwiek, to tak jakbys wygral w toto-lotka, a to tez marzenie, 30 lat juz go buduja, no coz pomarzyc mozna................ Odpowiedz Link Zgłoś