Dodaj do ulubionych

W.Brytania: Przeciwnicy UE zatrudniają Polaków

06.01.07, 16:34
Polacy też zatrudniają Ukraińców, choć nie bardzo odpowiada im ich obecność.
Ale faktycznie - jest to dość jaskrawy przykład brytyjskiej hipokryzji.
Obserwuj wątek
    • gniewkosynrybaka Pecunia non olet.... 06.01.07, 16:40
      nic dodac nic ujac
      • pirulo Re: Pecunia non olet.... 06.01.07, 16:42
        GB na Polakach zyskała dużo więcej niż Polacy na GB... Niemcy nie otworzyły
        swojego rynku pracy i są przez to największymi przegranymi... Ludzie i tak tam
        jezdzą do pracy tylko, że na czarno... Podatków mniej, wykwalifikowanej kadry
        brak- same problemy...
        • inquisition A w Polsce ciągle nie mogą nas docenić :) 06.01.07, 18:00
          Angole się cieszą że ma kto pracować w ich fabrykach i zarabiać na ich socjal,
          choć niekoniecznie nas lubią, a u nas?

U nas prezydent nazywa takich ludzi "nieudolnymi" a potem nawet nie przeprosi
          tylko bełkocze że nie został zrozumiany...

___
          Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
        • kapitalizm1 Re: Pecunia non olet.... 06.01.07, 22:56
          pirulo napisał:

> GB na Polakach zyskała dużo więcej niż Polacy na GB... Niemcy nie otworzyły
          > swojego rynku pracy i są przez to największymi przegranymi... Ludzie i tak tam
          > jezdzą do pracy tylko, że na czarno... Podatków mniej, wykwalifikowanej kadry
          > brak- same problemy...

- jest dokladnie odwrotnie,

przy kazdej dobrowolnie podjetej pracy obie strony zyskuja dokladnie tyle samo
          (inaczej by nie bylo zatrudnienia),

poza tym jak GB moglaby cokolwiek zyskac, GB przeciez nie ma miejsc pracy, nie
          jest pracodawcom,

Niemcy, zatrudniajac na czarno, zyskuja najwiecej bo nie musza czesci swych
          zyskow oddawac panstwu,

jesli piszesz, ze podatkow mniej to zrozumiale, ze jest to lepiej dla
          miejscowej ludnosci zatrudniajacej na czarno, no nie?
      • gwailo To hipokryzja ale dziennikarzy 06.01.07, 22:03
        To nie jest zadna hipokryzja. Abstrahujac od tego czy otwarcie rynku pracy dla
        pracownikow z zewnatrz ma sens czy tez nie, w momencie gdy ten rynek zostal
        przez rzad otwarty zaden przedsiebiorca, ktory chce pozostac na powierzchni nie
        ma wyjscia tylko zatrudniac tanszych pracownikow z zewnatrz. W tym przypadku
        brytyjczyk moze walczyc o to by zamknac rynek pracy dla obcokrajowcow i
        jednoczesnie ich zatrudniac. W momencie gdy gdy jego cel zostanie osiagniety i
        rzad rynek zamknie jego konkurenci beda musieli zatrudniac Brytyjczykow i nie
        beda mieli mieli nad nim kosztowej przewagi. W takiej sytuacji i on bedzie mogl
        powrocic do zatrudniania wylacznie swoich. Jesli jest tu hipokryzja to tylko
        dziennikarzy, polaczona z ignorancja. Mowie to nie jako zwolennik zamykania
        rynkow pracy, ktorej to polityki jestem przeciwnikiem.
    • amatil Re: W.Brytania: Przeciwnicy UE zatrudniają Polakó 06.01.07, 16:51
      Od razu hipokryta... Przecież Brytania mogłaby otworzyć rynek pracy i bez Unii, to raczej inne kraje, te które nie chcą, są zmuszone prędzej czy później pozwolić Polakom pracować.
    • mulla_komar Phi! Wielkie mi co! Tez jestem przeciw UE 06.01.07, 16:58
      A pracuje w Anglii. UE staje sie coraz bardziej totalitarna i faszystowska, a ja
      jestem wolnosciowcem (libertarianinem, czyli dla czytelnikow GW neo-faszysta...
      'bo kazdy przeciwnik UE to neo-faszysta').
      • rafi13 Re: Phi! Wielkie mi co! Tez jestem przeciw UE 06.01.07, 17:17
        Hej Mulla, ale bez Unii to bys tu zapitalal na czarno.. Moze ona nie taka
        straszna pod kazdym wzgledem :)
        Zbiurokratyzowana i socjalistyczna to owszem - to ja trzeba zmieniac - razem z
        Brytyjczykami, Irlandia i innymi krajami nastawionymi liberalnie do ekonomii.
        Niemcy i Francja tez musza kiedys w koncu zrozumiec ze socjalizm wiedzie
        donikad..
        • mulla_komar Re: Phi! Wielkie mi co! Tez jestem przeciw UE 06.01.07, 17:44
          > Hej Mulla, ale bez Unii to bys tu zapitalal na czarno.

Nie, nie zapitalalbym na czarno. Moze trudniej byloby zalegalizowac pobyt, ale
          moze wtedy wogole bym nie przyjechal pracowac w Wlk. Brytanii. Na szczascie mam
          dosyc duzy wybor nawet bez UE.

> Zbiurokratyzowana i socjalistyczna to owszem - to ja trzeba zmieniac - razem z
          > Brytyjczykami, Irlandia i innymi krajami nastawionymi liberalnie do ekonomii.

Niestety ale u Wlk. Brytania i Irlandia zmieniaja sie na gorsze. Bardzo obawiam
          sie np. premierowania Gordona Browna, a i torysi stali sie bardziej lewicowi od
          labourzystow, choc jeszcze mam jakies nadzieje co do nich.

> Niemcy i Francja tez musza kiedys w koncu zrozumiec ze socjalizm wiedzie
          > donikad..

Tez pesymiestycznie to wyglada. Mysle ze znajda sobie jekiegos kozla ofiarnego i
          moze dojsc do nieszczescia. We Francji liczylem na Sarkozy'ego ale obawiam sie
          ze wygra ta kobitka (nie pamietam nazwiska).

Niestety wg. mnie UE w tym momencie zmierza do nikad a ogolne trendy w Europie
          nie napawaja mnie optymizmem. Na szczescie mam gdzie zyc poza UE (nie w USA dla
          jasnosci) i planuje sie tam przeniesc za jakies 5 lat... bo mysle ze jeszcze
          przez te 5 lat warunki bogacenia sie w UK beda dosyc dobre.

Pozdro.
          • halfliner Mułła nastrojona narodowo-socjalistycznie do 06.01.07, 17:51
            gospodarki? Przecież mułła się w Afryce passą.
            • mulla_komar Po co zasmiecasz jak nie masz nic do napisania? 06.01.07, 18:01
      • jjjnjankowski Re: Phi! Wielkie mi co! Tez jestem przeciw UE 06.01.07, 21:14
        nie jestes LIBERTARIANINEM tylko OPORTUNISTA. to dobrze, to dobra strategia z ptu widzenia ewolucjonizmu (to nie prawda, ze przezywaja najlepiej przystosowani, najlepiej przystosowani gina pierwsi w czasie zmiany warunkow a przezywaja oportunisci)
        tylko po co dorabiac ideologie do zycia w kraju gdzie sa nizsze podatki a wyzse zarobki. oportunista to normalny slaby czlowiek a oportunista, ktory wymysla sobie ideologie i nazywa to libertarianizmem, to swinia.
        • mulla_komar Ales mi dokopal! 06.01.07, 22:10
          Nie znasz moich motywow wyjazdu na wyspy. Latwo Ci mnie oceniac bo lepiej sie
          czujesz ponizajac drugiego czlowieka, szczegolnie takiego, z ktorym sie nie
          zgadzasz. Twoja sprawa. Nie bede Cie ocenial, zrobia to ci co przeczytaja twoj
          tekst i moja odpowiedz.
          W Polsce bardzo dobrze mi sie wiodlo, i moglbym w niej zostac. Zadeycowaly
          motywy czysto prywatne. Sercowe mozna powiedziec. Przyjechalem tutaj i zaczalem
          zycie od nowa budujac moja kariere niemal od poczatku, mimo ze w Polsce mialem
          wlasny biznes. Przyjechalem tu dla drugiej osoby, nie dla pieniadzy, Jestem
          libertarianinem, a kto jest swinia chyba widac.
    • halfliner Phi, u nas teraz kabzy napychają pieniędzmi z UE 06.01.07, 17:54
      pozdr
      • halfliner niemal wyłącznie jej przeciwnicy. Nas nie przebije 06.01.07, 17:55
        pozdr
    • gmanchuel UE to nie (tylko) wspolny rynek 06.01.07, 19:43
      Jesli UE to tylko wspolny rynek (posty szkazuja na to duzo czytelnikow tak
      mysli) to nie bylo sensu walczyc i pracowac we wszystkich domenach (anie tylko
      ekonomicznie) przez 50 lat (czyli od poczatku stworzenia UE, ktora wtedy
      nazywala sie inaczej) aby ja stworzyc.
      Chyba socjalizm nie jest najlepsza droga ale "czysty" liberalizm, bez
      ograniczen, moze tez doprawdzic do czwartego swiata, czyli do biedy wsrod
      bogatych krajow.
      Wszystkie znaki skazuja n
      • jjjnjankowski Re: UE to nie (tylko) wspolny rynek 06.01.07, 21:25
        czlowiek jest dzoon politikon, tj., po naszemu, zwierze stadne.
        do tego stopnia stadne, ze na poczatku i na koncu musi mu inny czlowiek podcierac dupe i nie ma to nic wspolnego z pieniedzmi (znane mi z powodow rodzinnych zakonne hospicja robia to za zadne pieniadze). bo nie chodzi tu o pieniadze ale o przekonanie, ze tak trzeba (albo o zasade wzajemnosci jezeli kto woli takie tlumaczenie).
        libertarianin mysli, ze podcieranie tylka na starosc mozna kupic. libertarianin mysli, ze na starosc bedzie go na to stac. libertarianin to 25letni dupek albo 50letni zalosny dupek.
        • mulla_komar Re: UE to nie (tylko) wspolny rynek 06.01.07, 22:17

> libertarianin mysli, ze podcieranie tylka na starosc mozna kupic. libertarianin
          > mysli, ze na starosc bedzie go na to stac.

I to ze tak mysli to znaczy ze dupek? No gratuluje. Gratuluje argumentacji.
          Czytasz w myslach liberarianom i konkudujesz ze 'zalosne dupki'. Chlopie, kto
          cie uchowal?
      • darr.darek Re: UE to nie (tylko) wspolny rynek 07.01.07, 01:34
        gmanchuel napisał:
        > Chyba socjalizm nie jest najlepsza droga ale "czysty" liberalizm, bez
        > ograniczen, moze tez doprawdzic do czwartego swiata, czyli do biedy wsrod
        > bogatych krajow.

To brednie socjalistyczne.
        Żadne państwo nie wyrosło na bogate, nie znajdując się w kuturze liberalizmu
        gospodarczego. Wiele państw z wysoko rozwiniętych cywilizacyjnie stoczyło się w
        konkurencji światowej tylko dlatego, że nie brakło im kultury liberalizmu.

• gmanchuel UE to nie (tylko) wspolny rynek 06.01.07, 19:53
      Jesli UE to tylko wspolny rynek (posty szkazuja na to duzo czytelnikow tak
      mysli) to nie bylo sensu walczyc i pracowac we wszystkich domenach (anie tylko
      ekonomicznie) przez 50 lat (czyli od poczatku stworzenia UE, ktora wtedy
      nazywala sie inaczej) aby ja stworzyc.
      Chyba socjalizm nie jest najlepsza droga ale "czysty" liberalizm, bez
      ograniczen, moze tez doprawdzic do czwartego swiata, czyli do biedy wsrod
      bogatych krajow. A wiadomo, ze nawet zdolne i odwazne i pracujace ludzie moga
      czasami pasc w tej sytuacji. Sa takie przypadki. Na przyklad z powodu cen
      mieszkan na zachodzie. Bo te ceny sa tak nie do pomyslenia, ze az strach !
      Przeczytalem, ze duzo specjalistow mowi, ze wszystkie znaki skazuja na to, ze
      zlote czasy dla Polakow w Wielkiej Brytanii (i moze tez w ogole w UE) chyba juz
      skonczyli sie i ze juz nie bedzie tak dobrze dla tych ktorzy beda teraz
      wyemigrowac. A moze na odwrot, warunki w Polsce polepsza sie.
      • jjjnjankowski Re: UE to nie (tylko) wspolny rynek 06.01.07, 21:42
        Jako liberalny konserwatysta zwracam uwage adeptom roznych "liberalnych" -izmow, ze moze zaczeliby edukacje od Locke'a i od: "...gdzie nie ma prawa nie ma prawdziwej wolnosci..." a dopiero potem probowali dorabiac ideologie do zrozumialej niecheci placenia wysokich podatkow.
        Polski libertarianin naczyta sie drukowanego, pojedzie do Hameryki, rozejrzy sie i mowi: kacet. To nie kacet, to zasady.
        Pewien wielki polski matematyk (nie pamietam ktory, wiec pomine nazwisko) dawno, dawno temu powiedzial cos w tym sensie, ze amerykanska szkola nie uczy ulamkow tylko poradnosci. Kazdy Amerykanin jest za tem po szkole poradny i liberalny a owe zasady, wiele o setletniej tradycji, czesto niespisane, a nawet nieswiadome, pozwalaja mu zyc z innymi. Podobnie w ZjKrol.
      • mulla_komar Re: UE to nie (tylko) wspolny rynek 06.01.07, 22:27
        Wspolny rynek pozwala ludziom na rawdziwa integracje. Polak moze pojechac do
        Anglii, Francji czy Niemiec, Niemiec moze pojechac do Szwecji, Danii czy gdzie
        tam chce, firmy mozna zakladac w dowolnym panstwie UE. Dzieki temu ludzie moga
        sie wspolnie bogacic a aby zabezpieczyc mozliwosci bogacenia sie moga pomyslec o
        dalszej integracji. Przesledz historie tworzenia wspolnot europejskich.
        Wszystkie oddolne inicjatywy zostalywproadzone, natomiast urzednicze pomysly,
        kotre probowano narzucic spoleczenstwom upadaly. Uwazam ze powinno sie zaczac od
        prawdziwego wolnego rynku (nie tych absurdow z blokowaniem rynku pracy dla
        czlokow z innych panstw - dlaczego Polak ma sie poczuwac do wspolnoty z Nimcem
        skoro ten go nie chce?) a wtedy na zasadzie ewolucji obywatele europy poczuliby
        wspolnote interesow a panstwa europy, dla zabezpieczenia tych interesow
        polaczylyby sie w jeden twor gospodarczo-polityczny.
        • rafi13 Re: UE to nie (tylko) wspolny rynek 07.01.07, 13:50
          Ha, wiec widzisz, nie musimy od razu negowac calej Unii tylko trzeba zmieniac
          zasady jej dzialania na bardziej efektywne.
          Przeciez za pare lat dojdzie automatycznie do owego "zliberalizowania" np.
          rynku pracy - bo skoncza sie okresy przejsciowe. A to opoznienie wprowadzania
          radykalnych zmian ma moim zdaniem niebagatelne znaczenie dla spolecznego
          odbioru idei integracji. Bo wyobraz sobie na przyklad reakcje spoleczenstwa
          niemieckiego gdyby przy relatywmnie wysokim bezrobociu zalala ich
          niekontrolowana emigracja Polakow.. Albo reakcje w Polsce, gdyby od pierwszego
          dnia po akcesji niemcy zaczeli tanio kupowac duze obszary ziemi na ziemiach
          zachodnich. Wiec moim zdaniem pewna "opieszalosc" mechanizmow ma pewien aspekt
          pozytywny - bo pozwala ludziom niejako "dojrzec" do zmian ktore sa z
          racjonalnych wzgledow nieuniknione. Powiedzialbym ze to tworzy warunki do
          prawdziwej integracji _spoleczenstw_ - zapobiegajac powaznym zgrzytom.

• presentation1 ...Zastanawiam sie...... 06.01.07, 21:27
      dlaczego to spotyka madrych Polakow?
      Szczegolnie duzo jest forumowiczow z Wyborczej.Uciekac.Gdzie?Kto Was chce?Trzeba umiec sie znalesc i znac jezyki obce.Czy wiecie ilu Polakow we Francji to zebracy?Nie .Bo to nie dociera do lewactwa.Chca zrobic na zlosc.Komu?Kaczorom.A sami kacza w szambie.Juz drugi raz lewacy nie beda rzadzic w Polsce.Wiec tylko emigrowac.Kanaly w Paryzu sa wolne.Na zachodzie nikt nie slucha idiotyzmow lewactwa o polityce.Bo lewactwo to zwykle lewactwo.Jak zwierzeta.
      • jjjnjankowski Re: ...Zastanawiam sie...... 06.01.07, 22:08
        2ch rzeczy nie lubie u UTLTRASOW: niepisania swoich postow na forum w Radio"Maryja" lub "IchDzienniku" i wyzywania wszystkich od lewakow.
        Z DRUGIEJ STRONY TO CIEKAWOOSTKA DLACZEGO TYLU LUDZI UCIEKA Z KRAJU GDZIE JEST PRAWIE 6%OWY WZROST GOSP. UCIEKA DO KRAJOW GDZIE ZARABIAJA WZGLEDNIE MALO I SA SZCZESLIWI.
        czy wiesz ilu francuzow we francji to zebracy?
        czy wiesz ilu niemcow we francji to zebracy?
        czy wiesz ilu polakow w polsce to zebracy?
        czy wiesz ilu polakow we francji to nie zebracy?
        czy wiesz ze nawet byle jaka praca na poludniu francji pozwala na mieszkanie dzieciaka i szerokopasmowy internet
        kiedy wyjezdzalem mijalem na klatce swojego sasiada(emigracja 80), ktory wracal do polski na emeryture.
        juz wtedy niektorzy moi znajomi na "zachodzie" nie zyli (nie z tych powodow co myslisz) i tu byli pogrzebani a ich dzieci mowia po angielsku i francusku (klopot dla babci i alienacja).
        la vie nomade
        koszty
        zawsze sa jakies koszty
        koszty zrobienia czegos
        i koszty niezrobienia czegos
        • presentation1 Re: ...Zastanawiam sie...... 06.01.07, 22:42
          Czy PZPR jest wnne?Czy spadkobierczyni PZPR czyli SLD to cnotka?Czy wiem?Ilu zebrakow?
          Nie wiem dokladnie.Ale podam ci szczegoly.Otoz Francuz nie musi zebrac.Znasz prawo?Powyzej 26 lat nalezy mu sie RMI.Przed tym wiekiem gdy chce sie uczyc ma kase.Jak mysli - duzo.Francuzi zebraja .To fakt.Wiekszosc z nich ma jednak RMI(ok. 430 euro na miesiac)Niektorzy nie maja RMI bo nie chca biurokracji , nie chca tych nedznych srebrnikow i uwazaja ze na ulicy wiecej utlucza.Ilu Polakow,Ilu Niemcow?Wsluchaj sie w glosy clochardow.Wsluchaj sie w ich jezyk.Sa tez Niemcy.Dosc duzo.Problem z prawem,problem z rodzina-ucieczka od problemow.Mozna by o tym w kolko.
    • jjjnjankowski W.Brytania: Przeciwnicy UE zatrudniają Polaków 06.01.07, 22:11
      madrzy polacy uciekaja z kraju gdzie niepotrzebna madrosc tylko znajomosci
      • presentation1 Re: W.Brytania: Przeciwnicy UE zatrudniają Polakó 06.01.07, 22:46
        Piszesz bzdury.Otwarcie granic podpisalo SLD.I gdy wtedy Polacy wyjezdzali nie widziales w tym winy SLD.Dzis dostrzegasz wine Kaczorow.Ale Oni kontynuja co zaczeli lewacy,gdyby natomiast mowili przeciw osadzilbys ze zyjesz w komunizmie i zabraniaja ci prawa do pracy na zachodzie.Lewactwo zawsze bylo zbrodnicze(PZPR-SLD) i pokrecone
    • abhaod Polak tani i dobry....kapitalista kocha Polaka; 06.01.07, 22:12

jak sie zuzyje, odesle go do naprawy...
    • pies_na_lewizne "Guardian" to lewacki szmatlawiec - to po pierwsze 06.01.07, 22:33
      • presentation1 To nie jest wazne... 06.01.07, 22:49
        Wazne ze w szambie na zachodzie koncza ci z Gazety.Znam kilku.Dyskusja,sondowanie.Lewactwo.Dla nich to przez Kaczynskich nie maja co zryc na zachodzie i licza ze MY(Polacy) na zachodzie im pomozemy.Niech pomoze Wyborcza.
    • formozus1 UE zatrudnia swoich przeciwników z Polski 06.01.07, 23:00
      PE płaci dobre pieniążki tym Polakom co plują na UE.

Ludu Polan powstań z kolan.
      Amen.
    • pies_na_lewizne mejsce p. Kramer jest w domu.... 06.01.07, 23:07
      Lewacki brukowiec GazWyb podaje za angielskim lewackim brukowcem "Guardianem":

> Biznesmen, [...] powiedział, że zatrudnia Polaków, ponieważ pracują wydajnie
      > i są przyjaźnie nastawieni do klientów. Podkreślił, że nie widzi alternatywy
      > dla zatrudniania imigrantów, ponieważ polityka podatkowa rządu i unijne
      > regulacje powodują, iż zatrudniając pracowników miejscowych musiałby pójść
      > z torbami.

> Cytowana przez "Guardiana" posłanka partii liberalno- demokratycznej Susan
      > Kramer przyrównała argumenty Robertsona do "chwytu poniżej pasa". Zauważyła,
      > że z jednej strony sprzeciwia się napływowi imigrantów, a z drugiej
      > ekonomicznie na nim korzysta.

> W ocenie agenta rynku nieruchomości w Devonie Richarda Copusa, Robertson
      > jest hipokrytą, który "wysadził się na własnej petardzie".

Rozumowanie posłanki partii liberalno-demokratycznej Susan Kramer jest
      frazesiarstwem tak typowym dla tej formacji.

Takze agent rynku nieruchomosci wykazuje ze mozg ma tez raczej nieruchomy.

No ale nie zapominajmy ze Guardian to taki angielski GazWyb, wiec wiadomo ze
      manipuluje i cytuje kogo chce.

Ja sprzecznosci w postepowaniu Robertsona nie wiedze.

On moze byc przeciwny polityce wpuszczania imigrantow na rynek brytyjski, ale
      skoro unijne przepisy zmusily rzad brytyjski aby ich wpuszczac. Polityka unijna
      dprowadz do tego ze lokalni pracownicy sa za drodzy w stosunku do naplywowych.

Robertson aby pozostac konkurencyjny musi ich zatrudniac.

To wcale nie hipokryzja, to dzialanie w rzeczywistosci takiej jaka stworzyla
      polityka unijna, ktorej jest preciw ale ktorej nie moze nic poradzic.

Ja nie widze tu zadnej hipokryzji.

Za to widze hipokryzje w fakcie ze GazWyb cytuje jakiegos angielskiego
      lewackiego szmatlawca, zamiast powazna gazete.
      • presentation1 Re: mejsce p. Kramer jest w domu.... 06.01.07, 23:16
        Szmatlawiec cytuje szmatlawca.
    • yoric Re: W.Brytania: Przeciwnicy UE zatrudniają Polakó 06.01.07, 23:59
      "wysadził się na własnej petardzie".

:))

A wczoraj ktoś złapał złodzieja z "czerwonymi rękoma" i pobił go "na niebiesko i
      czarno".

Pozdrawiam
    • pl2512 Czy z tym nazywaniem Polakow ,,imigrantami" nie... 07.01.07, 00:15
      jest lekka przesada. Traktat Amsterdamski ustanowil obywatelstwo europejskie
      dla wszystkich bez wyjatku obywateli krajow czlonkowskich Unii Europejskiej.
      Brytyjczycy w Polsce sa migrantami a nie ,,imigrantami-cudzoziemcami". Unia
      daje pelna swobode poruszania sie i osiedlania na swoim terytorium.
      Stany Zjednoczone tez sa Unia i rezydent New Jersey wyjezdzajac do Kaliforni
      nie jest ,,imigrantem". Obywatelstwo amerykanskie ,,dziala" i dotyczy obywateli
      z Alaski jaki i Florydy. Migracje sa zas sprawa wewnetrzna danej wspolnoty. To
      samo jest z UE. To jest wspolnota! Polak w Londynie nie jest imigrantem jak
      Hindus czy Kenijczyk! To chyba jest proste jak drut. Jedynie otwarcie rynku
      pracy przed 2011 rokiem bylo jakakolwiek bariera w integracji. Ale skoro
      jednorazowo zniesiono ograniczenia przed 2011 rokiem (po ktorym nikt nikomu
      zadnej laski nie robi)to sytuacja jest taka, ze Polacy nie sa ,,cudzoziemcami-
      imigrantami" w Wielkiej Brytanii.
      Jedyna roznica miedzy Polakiem a Brytyjczykiem mieszkajacymi w UK jest taka,
      ze Brytyjczyk poza Unia posluguje sie swoim paszportem i ma prawo wybierac
      poslow do swojej Izby Gmin. Ale w wyborach municypalnych czy do Parlamentu
      Europejskiego ja (obywatel polski)i Tony Blair mamy takie samo czynne i bierne
      prawo wyborcze. Dlaczego wiec polskie media powtarzaja ten belkot brytyjskich
      durni o ,,imigrantach"?
    • raknop W.Brytania: Przeciwnicy UE zatrudniają Polaków 07.01.07, 01:33
      od jakiegos czasu czytam w necie i gazecie same negatywne materialy na temat
      spraw polskiej emigracji ew UK, agora ma jakies wytyczne z Pisowskiego rzadu
      czy co??? niebywale. Dajcie spokoj polskiej emigracji bo ona sobie swietnie
      radzi bez 'pomocy' polskich mediow, dobrze ze podczas ostatniej wizyty Blair
      bronil nas przed wlasnym prezydentem ;-) tym wszystkim ktorzy sa w kraju zycze
      sil i cierpliwosci, bo zasluguja na szacunek, z perspektywy emigracji widac jak
      bardzo jestesmy ponizani i dyskriminowani we wlasnym kraju. Jakos nikt z
      inteligentniejszych ode mnie nie porusza tematu, szacunku i wartosci pracy jak
      i czlowieka w Polsce, a o to przeciez chodzi, jak moze byc wolnym czlowiek
      ktory ma 1000 zl m-cznie i 3-4 osobowa rodzine, jak moze szanowac panstwo, byc
      dumny, i patriotyczny, skoro ubek, czy inny koles z ukladow po- przed- i
      zamiast partyjnych, wlasnie zmienil auto i wrocil z wczasow i oznajmil ze w tym
      m-cu nie starczy na pensje. Komuna zzarla nam kregoslupy etyczne. Pozostaje miec
      nadzieje ze ta nowa emigracja jesli wroci kiedys do kraju to postawi sprawe
      jasno - rzadzi ten kto ma kase. i przestanie dzielic cos co do niej nie nalezy,
      wierze ze doczekam dnia gdy Polacy sami wybiora politykow ktorzy odrozniaja
      racje stanu od obstrukcji. Ze nie bedzie juz prezydentow wszystkich Polakow i
      partii dajacych wszytkim biednym, bo to juz jest powoli nudne. trzymam kciuke i
      za rodakow ktorzy placa podatki i utrzymuja to wszystko, zadajcie tego co wam
      sie nalezy, szacunku od panstwa, albo nie placcie warcholom. Trzymam kciuki za
      tych co zostali na placu boju. A jak nie to utworzymy rzad na emigracji - mamy
      przeciez dlugie tradycje :-) i bedziemy znow walczyc o wolna polske, bo ten
      kraj wolny nie jest
    • rakieter tak ciecie, robcie dalej andy UK kampanie... 07.01.07, 02:02
      mamy was w dupie i tak...
    • dassein frankowski co ty pier*isz 07.01.07, 04:00
      Co to znaczy ze Polakom "nie bardzo odpowiada obecnosc" Ukraincow? Skad ty to
      wiesz? Na sobie sprawdziles?
      Debilne uogolnienia.
    • yocco W.Brytania: Przeciwnicy UE zatrudniają Polaków 07.01.07, 16:10
      Może Robertson chciał zasugerować, że prawo powinno być przychylniej nastawione
      do zatrudniania Anglików niż obcokrajowców, np. podatki powinny być wyższe przy
      zatrudnianiu obcokrajowców, wówczas Polakom mniej by się opłacało tam pracować
      lub pracowaliby na czarno zamiast na ogólnodostępnych stanowiskach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka