johny74 18.01.07, 09:14 A co tu komentować ? Głupie drobne cwaniaczki , za parę groszy klopoty z policją i wyrabianie dokumentów . Debile. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zat4ra Re: Nocują w hotelach za dowód osobisty 18.01.07, 09:19 Skoro nie ma co komentowac, to po co zamieszczasz komentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper21 Nocują w hotelach za dowód osobisty 18.01.07, 09:20 Oszuści pozostają bezkarni także z innych powodów. Policja może się nimi zająć tylko wtedy, gdy udowodni zamierzone działanie sprawcy. A ten mówi, że po prostu zapomniał zapłacić i odebrać dowód... BZDURA-jeżeli wyrobił nowy dokument to działanie było celowe! Odpowiedz Link Zgłoś
i_need_you To tylko zła wola oszustów ! 18.01.07, 10:08 snajper21 napisał: > Oszuści pozostają bezkarni także z innych powodów. Policja może się nimi zająć > tylko wtedy, gdy udowodni zamierzone działanie sprawcy. A ten mówi, że po > prostu zapomniał zapłacić i odebrać dowód... > BZDURA-jeżeli wyrobił nowy dokument to działanie było celowe! ******************************************************* Oszust powinien sam zgłosić się na Policję i złożyć oświadczenie, że chciał oszukać,a jego działanie było celowe. BYĆ MOŻE wtredy Policja mogłaby się nimi zająć... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Weksle! 18.01.07, 09:39 Na stacji czy w hotelu wobec braku kasy sprzedawca powinien sporządzić weksel, najlepiej na podstawie dowodu osobistego (z podanymi numerami) i dać do podpisania zainteresowanemu. Można to zrobić nawet na zwykłej kartce papieru. W tym momencie nie jest to żadna sprawa dla policji. Weksel jest zwykłym dokumentem, swoistą pożyczką. Jeśli delikwent go nie wykupi to sprawa trafia do sądu, a stamtąd bezproblemowo do komornika. Z resztą wiem, że ten patent jest stosowany na stacjach benzynowych (Lotos, bo tam tankuję i kiedyś korzystałem z weksla gdy była awaria termina płatniczego), dziwi mnie, że nie we wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Weksle! 18.01.07, 09:43 > podpisania zainteresowanemu. Można to zrobić nawet na zwykłej kartce papieru. Dodam dla formalnosci, ze do tak wystawionego weksla na zwyklej kartce papieru nalezy dolaczyc znaczek oplaty skarbowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.ona Re: Weksle! 18.01.07, 09:47 Najgorsze jest to ze jesli ktos FAKTYCZNIE zapomni pieniedzy (moze sie tak zdarzyc) i bedzie cchial - zostawic dowod - zeby np. na drugi dzien uczciwie - oddac kase i go odzyskac Moze miec problemy :-/ Mi sie raz zdarzylo w knajpie - zostawilam portwel w innej torebce.... Na szczescie pracownicy byli na tyle mili ze nie zagonili mnie na "zmywak" :):):) tylko wlasnie pod zastaw dowodu - moglam oddac nastepnego dnia kase :) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Weksle! 18.01.07, 10:05 pawel1940 napisał: > > podpisania zainteresowanemu. Można to zrobić nawet na zwykłej kartce papi > eru. > > Dodam dla formalnosci, ze do tak wystawionego weksla na zwyklej kartce papieru > nalezy dolaczyc znaczek oplaty skarbowej. ******************************** Nie ma już znaczków skarbowych. Ale z wekslem to dobry pomysł. Swoją drogą, to dziwię się ludziom, że im zwisa to, że będą odnotowani, jako złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Nocują w hotelach za dowód osobisty 18.01.07, 09:56 Polak potrafi. :( Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Policja jak zwykle "nie może" 18.01.07, 10:09 Nie może, bo woli się ustawić w krzakach z radarem, bądź innym intratnym miejscu. Na początek mogła by wezwać delikwenta i przesłuchać. Już to czasem wystarczy, by facetowi się odechciało. Najprościej jest zasłonić się: "nic nie możemy zrobić", "nawał pracy", "znikoma szkodliwość społeczna" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Nieznajomość prawa 18.01.07, 12:05 Dowodów osobistych (ani także innych imiennych dokumentów) nie wolno ani dawać ani brać w zastaw. Odpowiedz Link Zgłoś