tomek.lysakowski 23.01.07, 22:13 Kolejny wielki Polak i świetny pisarz... Zapalmy świeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ravyn Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:15 Wspanialy prawdziwy czlowiek, nikt go nie zastapi. Odpowiedz Link Zgłoś
monka2006 Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 23:12 wielka, wielka szkoda... taki wielki człowiek odszedł... spotkałam go tylko raz, ale poraziła mnie Jego mądrość i łagodność... szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Tak pieknie pisal o Dzierzynskim i Che 24.01.07, 14:07 BRYGADA DZIERŻYŃSKIEGO Ryszard Kapuściński Łuną niebo zapełnia huta. W łunie - walki treść nie odbita. Hale drżą, skowyczy gisernia. Tutaj huczy napięta bitwa. Stąd pod nocy obszarem gwiezdnym kiedy wiatr zachłystywał się wiosną, utrudzona i zdarta jezdnia hutnika młodego niosła. (...) ...Było: ktoś rzucał plotki przegniłe, Gwałtowna woda rozdzierała krany. Niepotrzebnie drętwiały dźwigów linie. Maszynę opuścił dezerter planu. Chce poszarpać wróg naszą zwartość. Zwalić to, co jak ciało bliskie. Przyszedł w słowach Sekretarza Partii na hutę - Towarzysz Dierżyński. Nie postacią w płaszczu skórzanym, nie twarzą z siwiejącą bródką, lecz uporem, czujnością nieznaną, ludzką wiarą - w pamięci im utkwił. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
aka-jo RIP Spoczywaj w spokoju..... 23.01.07, 22:18 Piekne ksiazki............ Nobel sie nalezy! Odpowiedz Link Zgłoś
waga12 Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 24.01.07, 00:06 odszedł kolejny człowiek ważny dla Polaków.Był mistrzem pióra i symbolem prawdziwych zasług dla polskiej kultury.Wielka szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry9 Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 24.01.07, 07:36 Podróże z nim to zawsze była i będzie prawdziwa prztjemność... Odpowiedz Link Zgłoś
jakaranda Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:16 Szkoda straszna...świetny był z niego pisarz - a w zasadzie wiadomo już, co się stało? Odpowiedz Link Zgłoś
trabancik Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:18 kolejna wielka strata :( :( Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:20 Ogromny żal! I strata dla nas... to był najbardziej (obok Lema) znany polski pisarz na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
nieznajdzieszwpolsce Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:18 strata Mądrego Polaka... Odpowiedz Link Zgłoś
asiakk Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:20 Wielki żal i smutek, wspaniały człowiek opuścił ten świat... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:21 Mistrz to byl.... mistrz... Odpowiedz Link Zgłoś
ika5 Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:22 na szczęście... - zostawił coś... co zostanie na zawsze- Jego reportaże Odpowiedz Link Zgłoś
chimolek wikipedia 23.01.07, 22:24 ciekawe ze na wikipedii pojawila sie informacja szybciej niz na gazecie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
moon.river Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:24 Wielka pustka, gdy ktoś taki odchodzi, czujemy, że umiera część z nas... Odpowiedz Link Zgłoś
lorack Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:36 Panie Profesorze, dziękuję za wytrwałość, fachowość i inspirację. Powodzenia po Drugiej Stronie i...do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:37 czytałem parę jego reportaży,mądry był,szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_c [*] 23.01.07, 22:42 Tragedia wielka :( dla całego świata, odszedł wielki pisarz i jeszcze większy człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
yasso Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:53 Poczułem bunt. Trudno się pogodzić... Mistrz. A właściwie MISTRZ. Byłem pewien Nobla w tym roku... Eeech. Nikt juz tak nie będzie pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
yasso Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:54 Może to małostkowe... Napiję się za wielkiego człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
fibich-ekiel Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 24.01.07, 00:17 yasso napisał: > Może to małostkowe... Napiję się za wielkiego człowieka... My też. Plus świeczki... Odpowiedz Link Zgłoś
miss10 Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:57 Okropna wiadomość!!! Bardzo ceniłam kunszt Jego pisarstwa i z wielkim zainteresowaniem czytałam jego książki. Niech odpoczywa w pokoju wiecznym... Odpowiedz Link Zgłoś
sealek Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 22:58 Wielka szkoda.... ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
loopitall Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 23:02 Polska zostaje bez Wielkich autorytetów... [^] Odpowiedz Link Zgłoś
an.t . 23.01.07, 23:18 poryczałamsię jak dziecko. nawet klawiatura wydaje się mieć większe przerwy między klawiszami niż zwykle. 74 lata, to tak niewiele..jakieś te odgórne przydziały kredytowe na życie są przypadkowe.. moja babcia przeżyła syberię i auschwitz w trakcie jednej i tej samej wojny.. a umarła po nieudanej operacji wyrostka robaczkowego(sic!) w wieku 54 lat, śmiech, w pełny głos.. przynajmniej sobie z ryśkiem poplotkują gdzies tam. los ma zeza. zrytkę zróbmy na okulary albo laser. ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
eirene.k Re: . 24.01.07, 11:29 Jak świetnie napisałaś. Ja się nie poryczałam wprawdzie - jestem chyba sporo starsza - ale też mi OKROPNIE SZKODA. Za wcześnie mu było na umieranie. Dlaczego tak świetni ludzie muszą odchodzić przed czasem??? Odpowiedz Link Zgłoś
exo Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 23:17 Nikt tak mi nie przybliżył otaczającego świata jak On.. dał mi i chyba nie tylko mi bardzo wiele.. dziękuję... dzięki Tobie stałem się lepszym człowiekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
malpa12345 Re: Zmarł Ryszard Kapuściński 23.01.07, 23:20 Dla mnie osobiscie to wielka strata! Po Papiezu jest to dla mnie jedna z najwaznieszych osob w moim zyciu, ktora niestety odeszla. Bylam na spotkaniu z nim w "Czulym Barbazyncu", zapewne ostatnim z czytelnikami... Powiedzial mi, ze wlasnie konczy nowe "Lapidarium". Mam nadzieje, ze je skonczyl bo od tego czasu czekam z niecierpliwoscia na, dla mnie osobiscie, najlepszega serje jego ksiazek o zyciu! Bardzo mi smutno... Odpowiedz Link Zgłoś