Dodaj do ulubionych

Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów

28.01.07, 07:49
Ach ci Katole-hipokryci
Obserwuj wątek
    • halfilner mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 07:51
      przyda sie - szczegolnie tobie.

mlody-inwestor napisał:

> Ach ci Katole-hipokryci
      • topewnieja Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 09:40
        prawda w oczka kole?
        • krasnov Ach, jacy biedni i krzywdzeni ci księża… 28.01.07, 10:03
          Znowu ktoś ich potraktował tak, JAK NORMALNYCH LUDZI. Zbrodnia.
          • znajomy_jennifer_lopez Lepiej by dali reportaż tygodnika "L'Espresso" 28.01.07, 14:03
            a nie pierdoły organu watykańskiego.
            • antyprawak No pewnie dla watykańskiej mafii prawda to profan 28.01.07, 18:28
              -nacja. Teraz za lewicowych rządów we Włoszech na jaw wychodzi jak bardzo
              szkodliwą instytucją jest kościół. Miejmy nadzieję że część ludzi przejrzy na
              oczy i zrozumie czym tak naprawdę jest kościół czy panami zwanymi księżmi
              obsolutnie świętymi na których nie można mówić źle czy prężnie zorganizowaną i
              działającą mafią na całym globie pełną agentów nazistowskich i komunistycznym,
              pedofilów i bosów lokalnych mafii i aferzystami.
              Przejrzyjcie na oczy ludzie!!
            • rmk28 Re: Lepiej by dali reportaż tygodnika "L'Espresso 28.01.07, 19:19
              www.racjonalista.pl/kk.php/s,5029
              • dersky Re: Lepiej by dali reportaż tygodnika "L'Espresso 28.01.07, 20:06
                mk28 napisał:

> www.racjonalista.pl/kk.php/s,5029

Naprawdę ciekawy, wciągający artykuł. Potwierdził moje pewne przypuszczenia i
                spostrzeżenia. Polecam.

Dzięki wielkie mk28.
                • ozby A ja jestem szczęsliwym "Katolem" 29.01.07, 10:42
                  A mnie nie przeszkadza, nazywane "Katolem-hipokrytą". Nazywaj jak chesz. Nawet
                  mi z tym lekko, gdy ktoś mnie nazywa "katolem" a siebie "racjonalistą"
                  (wyważonym rozumiem).
                  Jestem katolikiem i bardzo, bardzo mi z tym dobrze. Czy ty jesteś szczęśliwy
                  będąc racjonalistą i wrogiem katoli? Jak tak, to nie ma sprawy.
          • greg0.75 no no no... 28.01.07, 17:57
            To aż tak cząsto nagrywają Cię bez uprzedzenia i emitują publicznie? Bo mi się jakoś dziwnie wydawało, że wymagana jest zgoda nagrywanego...
            No ale jest okazja dokopać Kościołowi to prawożądność, nie mówiąc już o moralności można nieco ponaginać, prawda?
            • greg0.75 a sorki 28.01.07, 17:59
              nie te media: jednak opublikowanie nieautoryzowanego wywiadu
          • antyprawak No pewnie dla watykańskiej mafii prawda to profana 28.01.07, 18:26
            -nacja. Teraz za lewicowych rządów we Włoszech na jaw wychodzi jak bardzo
            szkodliwą instytucją jest kościół. Miejmy nadzieję że część ludzi przejrzy na
            oczy i zrozumie czym tak naprawdę jest kościół czy panami zwanymi księżmi
            obsolutnie świętymi na których nie można mówić źle czy prężnie zorganizowaną i
            działającą mafią na całym globie pełną agentów nazistowskich i komunistycznym,
            pedofilów i bosów lokalnych mafii i aferzystami.
            Przejrzyjcie na oczy ludzie!!
        • bonadeux Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 10:11
          Mam wielką ochote przeczytać ten artykuł...
          • do.ki Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 11:08
            bonadeux napisał:

> Mam wielką ochote przeczytać ten artykuł...

Zaden problem. Artykul jest w calosci na stronie L'Espresso.
          • lebaim To czytaj: 28.01.07, 11:33
            espresso.repubblica.it/dettaglio/Benedette-assoluzioni/1487349&ref=hpstr1
            • bonadeux Re: To czytaj: 28.01.07, 12:30
              Odwiedziłem juz te strone, moje rozumienie tekstu jest bardzo ograniczone
              bowiem nie władam włoskim. Poszukuje narazie czegoś po francusku chociaż bo na
              polski to nie licze.
              • rmk28 Re: To czytaj: 28.01.07, 19:21
                bonadeux napisał:

> Odwiedziłem juz te strone, moje rozumienie tekstu jest bardzo ograniczone
                > bowiem nie władam włoskim. Poszukuje narazie czegoś po francusku chociaż bo na
                > polski to nie licze.

Masz po polsku na ten sam temat:
          • mfigaro opis reportażu - dostępny w portalu "racjonalista" 28.01.07, 16:12
        • rondo77 Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 13:39
          To rozmowa ze ś lepym o kolorach.Nie mówię tego w znaczeniu
          pejoratywnym tylko chodzi mi o to,że poruszamy się w innym
          poziomie:wiara i ateizm.Czy ja was lżę za to,że nie wierzycie?
          Dla nas spowiedż to sakrament,przełamanie swojego ja,swojej
          pychy i wyznanie Bogu.Katolicyzm przyjął drogę trudną,nie
          spowiedż powszechną,nie tylko w cichej modlitwie ale pośrednikowi
          jakim jest ksiądz.Wiara nie jest obowiązkowa.Nie chcę - nie
          spowiadam się.Ale fundamentem poczucia uwolnienia się od
          poczucia winy jest głęboka szczerość i żal,że żle postąpiłem.
          Jasne,że to ideał do którego dążę a nie zawsze codzienność.
          Ale manipulacja i kpiny z sakramentu są mi przykre.
          • sclavus Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 18:15
            rondo77 napisała:

> To rozmowa ze ś lepym o kolorach.Nie mówię tego w znaczeniu
            > pejoratywnym tylko chodzi mi o to,że poruszamy się w innym
            > poziomie:wiara i ateizm.Czy ja was lżę za to,że nie wierzycie?
            > Dla nas spowiedż to sakrament,przełamanie swojego ja,swojej
            > pychy i wyznanie Bogu.Katolicyzm przyjął drogę trudną,nie
            > spowiedż powszechną,nie tylko w cichej modlitwie ale pośrednikowi
            > jakim jest ksiądz.Wiara nie jest obowiązkowa.Nie chcę - nie
            > spowiadam się.Ale fundamentem poczucia uwolnienia się od
            > poczucia winy jest głęboka szczerość i żal,że żle postąpiłem.
            > Jasne,że to ideał do którego dążę a nie zawsze codzienność.
            > Ale manipulacja i kpiny z sakramentu są mi przykre.

sorry.... ale taki tekst, przywodzi na myśl pytanie: ileż razy można uwalniać
            się od win spowiedzią i pokutą?
            Raz na tydzień?, na miesiąc?... na dzień?....
            Jakakolwiek by nie była częstotliwość, to właśnie spowiedź i "grzechów
            odpuszczenie" pozwala katolikom być wrednymi, złymi ludźmi.... zawszeć się
            wyspowiadają i grzechy im będą odpuszczone i ... będą mogli zaczynać od nowa...
            Czyż nie tak ???
      • arius5 Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 11:10
        Swiete to, swiete tamto, chyba ksieza chca nam wmowic, ze wszystko zwiazane z
        kosciolem to swietosc.
        Pewnie ich molestowanie dzieci to tez "akty swiete".
        • kolter Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 11:13
          widac i molestowanie tez , skoro benek 16 jako podejrzany w USA o dopuszczenie
          do przynajmniej 3 aktow sexualnej przemocy dostal jak glowa watykanu imunitet od
          amerykanskiego departamentu stanu jakis rok temu
          • bloody_ut Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 15:56
            kolter napisał:

> widac i molestowanie tez , skoro benek 16 jako podejrzany w USA o dopuszczenie
            > do przynajmniej 3 aktow sexualnej przemocy dostal jak glowa watykanu imunitet o
            > d
            > amerykanskiego departamentu stanu jakis rok temu

co ty bredzisz czlowieku? jestes w stanie to jakos udokumentowac?
            • kolter Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 16:18
              to ze taka sprawa byla podawal nawet PAP bylo to z 1,5 roku temu osobicie Busz
              wspominal o tym
            • grzesiek.82 Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 17:24
              www.smh.com.au/news/world/pope-seeks-immunity-over-sex-abuse-suit/2005/08/17/1123958097061.html
              • greg0.75 Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 18:12
                no, na odległość 6 tysięcy kilometrów to nie bardzo miał jak "niedopuszczać"
            • kazik.k Re: Cos za duzo tej swietosci. 29.01.07, 13:25
              podzielam opinie bloody ut .w tej kwestii nie ma zadnej watpliwosci.chodzi o to
              ze tajnymi pismami kierowanymi do diecezji na calym swieci watykan/ratzinger a
              wczesniej j23/ nakazywano by ksiezy katolickich podejrzanych o gwalty na
              dzieciach ukrywac przez przenoszenie z parafii do parafii i nie powiadamiac
              policji o tych przestepstwach.jpII zwolal w tej sprawie tajne posiedzenie
              purpuratow poswiecone stratom finansowym ''kosciola''z tytulu odszkodowan
              zasadzanych przez sady amerykanskie na rzecz ofiar tych przestepstw.oczywiscie
              benek 16 nie stanie przed sadem ale samo pozwanie moze miec polityczny imoralny
              wymiar.krotko mowiac o jakich ''swietosciach tu mowimy.
    • 11tadeusz11 A co z kodeksem honorowym katabasów ? 28.01.07, 07:54
      Zgraja zboków stawiająca się ponad prawami boskimi !
      • halfilner [...] 28.01.07, 07:55
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • formozus1 Oto kodeks honorowy katabasów ? 28.01.07, 12:37
        11tadeusz11 napisał:

> Zgraja zboków stawiająca się ponad prawami boskimi !

INSTRUCTIO
        DE MODO PROCEDENDI IN CAUSIS SOLLICITATIONIS
        (…) ; omnes et singuli ad tribunal quomodocumque pertinentes vel propter eorum
        officium notitiam admissi arctissimum secretum,quod secretumSancti Officii
        communiter audit, in omnibus et cum omnibus, sub poena excommunicationis latae
        sententiae, (…)

JAN XXIII

Angelo Giuseppe Roncali

16 MARTII 1962

(…) wszyscy i każdy z osobna przed trybunałem w jakimkolwiek charakterze stojący
        lub gdyby kto z racji swego urzędu o sprawie tej uzyskał wiedzę zobowiązany
        jest do zachowania najściślejszej tajemnicy, która jest traktowana jako
        tajemnica Świętego Urzędu, wszędzie i wobec każdego, pod groźbą ekskomuniki
        latae sententiae (...)

Jan XXIII

16 –03-1962

Rzecz się tyczy ukrywania przestępstw pedofilii w Kościele Katolickim.
        Instrukcja ta nie została odwołana przez następnych papieży do dzisiaj.
        Podobne lecz nie pisane kodeksy honorowe posiadają liczne organizacje o złej
        reputacji.
        W roku 2001 szef Kongregacji Doktryny Wiary (dawniej zwanej Świętą Inkwizycją)
        niejaki kardynał Ratzinger, przesłał do wszystkich biskupów memorandów, w którym
        przypomniał, że regulamin z 1962 r wciąż obowiązuje.
        Niech będzie pochylony.
        Amen

• maura4 Re: Oto kodeks honorowy katabasów ? 28.01.07, 19:03
          Chyba raczej kodeks NIEHONOROWY. Czlowiek honoru,kimkolwiek by nie byl,nigdy
          sie tak nie zachowa,nigdy nie podporzadkuje sie takiej instrukcji.Predzej
          zrzuci sutanne.Duze w tej organizacji jest ludzi honoru ?
        • rmk28 Re: Oto kodeks honorowy katabasów ? 28.01.07, 20:14
          formozus1 napisał:
          > Rzecz się tyczy ukrywania przestępstw pedofilii w Kościele Katolickim.
          > Instrukcja ta nie została odwołana przez następnych papieży do dzisiaj.
          > Podobne lecz nie pisane kodeksy honorowe posiadają liczne organizacje o złej
          > reputacji.
          > W roku 2001 szef Kongregacji Doktryny Wiary (dawniej zwanej Świętą Inkwizycją)
          > niejaki kardynał Ratzinger, przesłał do wszystkich biskupów memorandów, w który
          > m
          > przypomniał, że regulamin z 1962 r wciąż obowiązuje.
          > Niech będzie pochylony.
          > Amen

- Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni pedofilow:
          forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=13206 +
          forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10123 + posty bezposrednio po tym materiale
          + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10148 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10155 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10157 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10163 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10178 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=14342

- Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni gwalcicieli zakonnic i kobiet swieckich forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=10661

- Bez cenzury o Matce Teresie forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=470
    • pies_na_lewizne czyzby byli Michnikowymi liberalami-sceptykami? 28.01.07, 08:45
      Czyzby ci dziennikarze nalezeli do Michnikowego Kosciola Liberalow-Sceptykow We
      Wszystko Wątpiących?

> Sprawą nie zajęły się jeszcze związek zawodowy dziennikarzy ani
      > rada etyki mediów.

A zając sie tą sprawą jak najpilniej powinny.
    • pizza Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 08:46
      "nie jestem hasydem" ale bez przesady - nie robi się takich rzeczy.
    • dede Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 08:46
      Zgadzam się z twierdzeniem, że to była profanacja. "Są granice, których
      przekraczać nie wolno" - jak powiedział pewien polski generał. Spowiedź to nie
      miejsce na sondaż opinii księży.
      • 3krotek Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 10:57
        > Zgadzam się z twierdzeniem, że to była profanacja. "Są granice, których
        > przekraczać nie wolno" - jak powiedział pewien polski generał.

Ciekaw jestem, jakich granic nie przekroczy nasza kaczystowska władza?
        Według mnie, już wszystkie zostały przekroczone wielokrotnie a tu cisza.
        • ted1951 Re: kaczystowska wladza 28.01.07, 18:06

I wlasnie dlatego, ze wszystkie dopuszczalne granice zostaly juz dawno przez
          kaczystow przekroczone, kazdy zdrowo myslacy i uczciwy czlowiek nie bedzie
          siedzil cicho!
          Reszta to tylko oszolomy!
      • k_r_m Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 12:15
        są pewne granice, których nie powinno się przekraczać
      • maura4 Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 19:06
        Ja sie nie zgadzam.Bardzo dobrze zrobili.Koscol twierdzi,ze naucza ludzi
        moralnosci,prawosci.Wiemy przynajmniej,ze nie jest to prawda.
    • pies_na_lewizne PAP: dziennikarze Agory nie potrafili wymyslic nic 28.01.07, 08:54
      Jak podajce PAP, dziennikarze Agory probowali powtorzyc w Polsce wybryk
      lewackich wloskich dziennikarzy i wyspowiadac sie z niepopelnionych grzechow.

Operacja jednak calkowicie spalila na panewce kiedy przystapiwszy do spowiedzi
      zadnemu z dziennikarzy Agory nie udalo sie wymyslic ani jednego grzechu ktorego
      by nie popelnil.
      • dominik.olsztyn Jejku. Ale błysnąłeś dowcipem i intelektem. 28.01.07, 13:16
        Moje gratulacje.
        • pies_na_lewizne Jaki dowcip i jaki intelekt. Cytuje za PAP-em. 28.01.07, 14:22
          • roman.welna [...] 28.01.07, 18:18
    • piwi77 Dziwnie nerwowa reakcja Kościoła. Jeżeli Spowiedz 28.01.07, 09:32
      i to co jej dotyczy jest prawdą obiektywną, to żart dziennikarski w żadnym
      stopniu tej prawdy nie nadszarpnie. Inaczej, gdy spowiedz jest ściemą. Wtedy
      należy dbac o jej powagę wszelkimi siłami, a wszystko co może posiac zwątpienie
      w jej boskość, natychmiast tępić.
      • topewnieja Re: Dziwnie nerwowa reakcja Kościoła. Jeżeli Spow 28.01.07, 09:46
        jak zwykle ...przerost formy nad treścią...oni chyba naprawdę się boją że ich
        tego boga nie ma.
        • steq1 Re: Dziwnie nerwowa reakcja Kościoła. Jeżeli Spow 28.01.07, 10:59
          Nie tylko się bija, oni wiedzą o tym i nie lubią jak ktoś inny odkrywa prawdę.
          Księża na księżyc!
          • kileryk z pewnością spowiedź jest wymysłem klechów 28.01.07, 14:19
            żeby mieć władzę nad głupcami, którzy mówią im o swoich słabościach. Sama biblia
            o spowiedzi mówi tyle, że należy iść do tego wobec którego popełniło się grzech
            i się z nim pojednać a nie do księdza!!! To najgłupsze wyspowiadać się w
            sutannę. I co z tego? Z tego nic dobrego nie wynika!
            • ted1951 Re: wymysłem kileryka... 28.01.07, 18:14

Czlowieku, nie spowiadasz sie ksiedzu tylko Panu Bogu, jesli niczego nie
              rozumiesz to przynajmniej nie zabieraj glosu w temacie na ktorym sie kompletnie
              nie znasz!
              To co piszesz to ŻENADA!
              • kolter Re: wymysłem kileryka... 28.01.07, 18:20
                a wiesz co powiedzial apostol Pawel o posrednikach ?? napisane jest tak ze Jest
                jeden Bog oraz jeden posrednik do Boga czlowiek Chrystus Jezus, te slowa
                dobitnie wykluczaja kler jako posrednika do Boga, wiec po co mam mowic jakiemus
                sliniacemu sie onaniscie co robilem z kobieta??
                • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:33

Prosze podac adres gdzie jest to napisane, bo odnosze wrazenie, ze cos
                  przekrecasz!
                  Co robiles z kobieta to jest Twoja prywatna sprawa, jesli z takich rzeczy
                  sie spowiadasz to juz oczywistym jest, ze nie masz pojecia czym jest w ogole
                  spowiedz!
                  Mysle, ze po prostu rozpowszechniasz to, co Twoj chory umysl podejrzewa ale
                  doprawdy to sa tylko wciaz Twoje chore domysly...
                  Jest prosta metoda aby sie przekonac!
                  Trzeba zrobic rachunek sumienia i pojsc do spowiedzi, to bardzo proste i w
                  dodatku za darmo! Wystarczy tylko chciec!
                  • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:44
                    moze ty lecz sie bo widze ze jestes mocno wyprany z myslenia , 1 list do
                    tymoteusza 2 rozdział 5 werset
                    • greg0.75 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:54
                      Tenże sam list w części "różne zalecenia" do wyznawania/ujawniania grzechów jednak zachęca (5.24-25)
                      • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:56
                        to jest poprostu zacheta do wyjawiania grzechow , ale nie po to zeby Pawel kogos
                        rozgrzeszal , od tego jest Stworca
                        • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:07

No widzisz kolter, jak troche poglowkujesz to zaczynasz madrze pisac!
                          Dokladnie tak jak sw. Pawel zacheca do wyjawiania grzechow dokladnie tak samo
                          ksiadz w konfesjonale zacheca Cie do tego samego. A rozgrzeszenie dostajesz od
                          Stworcy, dokladnie! Nie od ksiedza! W tym wszystkim potrzebna jest wiara!
                          Bo moze problem tkwi w tym, ze Ty nie wierzysz, ze w momencie kiedy kaplan
                          czyni znak rozgrzeszenia nad Toba to jednoczesnie Stworca tego rozgrzeszenia Ci
                          rzeczywiscie udziela? Do tego wlasnie potrzebna jest wiara!
                          • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:19
                            katolocka spowiedz nie mam nic wspolnego z tym do czego zachecal Pawel , oni
                            zyli w spolnotach i chcieli jawnosci a to co dzis sie dzieje to widac golym
                            okiem , wiec nie pisz mi ze w czyms sie zgadzamy,!!ksieza uwazaja sie za
                            jedynych posrednikow i Bog tez zna nasze serca nie musisz tego mowic jakiemus
                            samozwanczemu posrednikowi , a co bedzie jak staniesz przed Bogiem i okaze sie
                            ze twoj spowiednik w czasie kiedy cie spowiadal byl bardziej grzwszny od ciebie
                            np dopiero co gwalcac ministranta ?? taka spowiedz jest tez wazna !! nie badz
                            smieszny kler poprostu chce kontrolowac nasze zycie i nic wiecej
                            • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:33

Bzdury piszesz kolter! Zapewniam Cie, ze od ponad 12 lat zyje w takiej samej
                              jawnej wspolnocie w jakich zyli pierwsi chrzescijanie i z radoscia uczestnicze
                              w liturgiach pokutnych w ktorych mam okazje pojednac sie z Bogiem w sakramencie
                              pojednania.
                              Posredniczacy w tym kaplan nie jest zadnym samozwancem tylko jest powolany
                              do tej poslugi przez samego Boga. Prywatnie ten ksiadz jest takim samym
                              czlowiekiem i takim samym grzesznikiem jak ja i dlatego na poczatku liturgii
                              sam sie spowiada za posluga innego kaplana aby byc czystym w swej posludze. O
                              czym wiec Ty piszesz? Jaki bardziej grzeszny? Nie mnie jest sadzic kto jest
                              bardziej grzeszny? To wie tylko Bog. Napisane jest: "nie sadzcie abyscie nie
                              byli sadzeni" - kolter! Pismo Sw. nalezy pojmowac calosciowo a nie dobrane dla
                              wlasnej teorii wycinki!
                              • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:38
                                wiec skoro juz znasz pisma a dalej tkwisz w tej wierze too gratulacje z powodu
                                zacimnienia umyslu przez boga tego swiata, czlowieku za czasow Jezusa wszyscy
                                ktorzy przyjeli Boga do swrca byl ibracmi lub swietymi , czyli czystymi , a
                                teraz swiety to ten ktory jakis niby kretynski cud zrobi opamietaj sie
                                • greg0.75 i znowu nieporozumienie 28.01.07, 19:50
                                  wg Kościoła katolickiego świętych są nieprzeliczone rzesze, ba - każdy wierny winien aspirować do świętości. to o czym piszesz, oficjalne "stwierdzenie heroiczności cnót" służy jedynie wskazaniu postaci stawianych Kościołowi za wzór do inspiracji, z pełną świadomością, że "wszystkich świętych" imiennie wskazać się nie da (oczywiście, Bóg ich zna).
                                  • kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 19:56
                                    no fakt a ja durny zawsze myslalem ze tylko Bog zna serca ludzi a tu wychodzi ze
                                    kardynalowie tez fiu , fiu skad dzis zyjacy papiez wie co robil wysiwecony
                                    przez niego 19 wieczny swiety , bzdury wasc piszesz !!
                                    • ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:01

...tylko, taki drobiazg, ze tego 19-towiecznego swietego oglaszal swiatu
                                      papiez z tamtych czasow, wiec chyba wiedzial co robi...
                                      • kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:04
                                        no tak , ale jak mnie pamiec nie myli to morderca pius 9 jest papiezem 19 sto
                                        wiecznym a to jak pamiec mnie nie myli wojtyla z niego zrobil blogoslawionego??
                                        • ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:05

A kogoz to papiez Pius IX zamordowal?
                                          • kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:15
                                            nie moge teraz tego znalezac !!, ale wiadomo jest iz kazal strzelac do swoich
                                            przeciwnokow w czasie zamieszek w rzymie wiele wyrokow smierci wydal osobiscie
                                            w dniu kiedy watykan oglaszal go blogoslawionym we wloszech wieszano czarne
                                            wstagi na pomniku jego oponenta (nazwiska nie pamietam ) ktorego mniedzy innymi
                                            kazal zamordowac wlasnie puius 9
                                            • ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:20

a kto Ci takich glupot naopowiadal?
                                              • kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:23
                                                no wlasnie kto ?? zyjecie jak w innym swiecie w swoich utopiach nie rozumiac
                                                podstawowych tresci ewangeli , tylko wy i wasz interes idz spac bo od 4, 30 znow
                                                masz jakies modly i sie nie wyspisz
                                                • ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:28

...a gdzie konkretna odpowiedz? Ja spie do 9.00, mam czas.
                                                  • kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:30
                                                    no tak typowy darmozjad
                                                  • ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:34

na to co zjadam, zapracowuje wlasnymi rekoma i jeszcze utrzymuje z tej pracy
                                                    troje moich dzieci w Polsce!
                                                  • kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:37
                                                    a moze lepiej wroc do dzieci ?? a nie dawaj prac sobie mozgu ?? za darmozjada
                                                    przepraszam!!
                                                  • kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:30
                                                    sorry glupi zart
                                • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:58

czy Ty rozumiesz to co napisales?...
                                  • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:01
                                    ja rozumiem co pisze ale ty raczej zaslepiony kadzidlem niewiele
                                    • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:04

...widac golym okiem cos przeciwnego! Greg0.75 napisal Ci wyzej o swietosci
                                      a Ty nadal nic nie rozumiesz!
                              • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:40
                                a kiedy ksiadz nie udzieli rozgrzeszenia to sadzi czy tez nie ?? jest to sad,
                                bo skoro jest wyrok to chyba to sad?? a zadana pokuta to wyrok , skoro nie
                                wolno osadzac to i wam tez
                                • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:11

...ksiadz nie udziela rozgrzeszenia w scisle okreslonych, konkretnych
                                  przypadkach i to nie jest zaden sad! Po prostu penitent nie spelnia warunkow do
                                  uzyskania rozgrzeszenia: np. trwa nadal w gzrechu, a wiec nie zaluje go, nie
                                  postanaiwa poprawy!
                                  Pokuta to nie wyrok! To zadoscuczynienie za grzechy Panu Bogu i bliznim,
                                  przyznasz ze razaco nieadekwatne do ciezaru gatunkowego wielu grzechow! Czasem
                                  wystarczy odmowic jakas modlitwe za pokute. To ma byc wedlug Ciebie wyrok?
                                  Jestes smieszny!
                                  • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:17
                                    smieszny jestes ty i ta twoja wiara ze twoj bluznierczy kosciol ma cos wspolnego
                                    z Jezusem !!
                                    • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:22

...pokory bracie! Mow za siebie!
                        • greg0.75 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:08
                          o'K - różnimy się w interpretacji Pisma.
                          Nijak się to jednak ma do faktu, że nadużywanie czyjegoś zaufania to zwykłe świństwo - nieprawdaż?
                          • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:14
                            moze to i swinstwo , ale w tym wypadku wybitnie wykazalo jaka jest roznica w
                            mysleniu starszych milionerow w czerwonych biretach a szeregowego ksiedza ktory
                            jeszcze nie stracil kontaktu z rzezczywistoscia jak to jest u kardynalow
                            • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:23

No widzisz, juz sam piszesz ze to bylo swinstwo!
                              Nie znalazlem natomiast w artykule zadnego akapitu o czerwonych biretach czy
                              kardynalach. To Twoje prywatne sady!
                              Artykul prezentuje opinie gazety "L'Osservatore Romano"...
                              Znow manipulujesz faktami!
                              • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:31
                                oczywiscie ja w przeciwienstwie do wielu wychowanych w katolicyzmie nie pomaluje
                                sprajem drzwi w kosciele , choc nie uwazam tego miejsca za szczegulnie potrzebne
                                , tak samo nie pojde ko kosciolu pluca to do ucha ksiedu o sobie , a ze
                                kardynalowie patrza na interes watykanu a nie prostego czlowieka to wystarczy
                                popatrzec na afere pedofilska gdzie tylko kler i jego interes byl chronoiny a
                                ofiary traktuje sie jak paroiasow
                    • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:57

Albo dyskutujemy na argumnety albo sie obrazamy inwektywami drogi kolterze!
                      Pierwszy czlon Twego zdania pomijam wiec milczeniem, bo jest obrazliwy!
                      Gdy brak argumentow to wtedy najlatwiej jest adwersarza obrazic, prawda?
                      A teraz drogi kolterze usiadz, wez Pismo sw. do reki otworz na 1 Liscie sw.
                      Pawla do Tymoteusza i przeczytaj ze zrozumieniem caly rozdzial 2! Przeczytaj
                      uwaznie szczegolnie nastepujacy po 5-tym werset 6 i 7. Dopiero caly tekst
                      rozdzialu 2 moze rozjasni Ci w glowie! Czy teraz rozumiesz juz co apostol Pawel
                      pisze o sobie?
                      • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:59
                        wiem co tam pisze i zabij , ale ni jak nie widze tam odniesienia do tego co mi
                        tu chcesz udowodnic !!
                        • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:02
                          moze spojrz tez na ew Mateusza rozdzial 23 wersety od 1 do 12 a w szczegulnosci
                          na werset 9 , tam wyraznie stoi ze samo slowo papiez(ojciec) to bluznierstwo
                          • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:48

Rozdzial 23 ew. sw. Mateusza dotyczy faryzeuszy! Kim byli faryzeusze
                            powinienes wiedziec skoro jestes znawca Pisma sw.
                            Odnoszenie tych slow do papieza jest daleko idacym nieporozumieniem. Papiez
                            nie jest naszym ojcem! Ojcem jest Pan Bog, to oczywiste! Papiez jest glowa
                            kosciola, nastepca sw. Piotra i tyle...Nazwa ojciec sw. jest nazwa zwyczajowa i
                            nie oznacza ojca ludzi tylko ojca w rozumieniu wiary. Podbnie jak do ksiezy
                            zakonnych mowi sie zwyczajowo: ojcze a wcale nie oznacza to iz sa oni ojcami
                            wszystkich ludzi. Jeszcze raz powtarzam: Slowo Boze nalezy pojmowac calosciowo
                            a nie wycinkowo tak jak Ty to czynisz, bo wtedy mozna dojsc do absurdow takich
                            do jakich dochodza np. swiadkowie Jehowy...
                            • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:50
                              mozesz w ten sposob tlumaczyc to swoim moherowym fanko
                              • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:54

No i wracamy do punktu wyjscia! Jak brak argumentow, to obrazliwe inwektywy!
                                Tylko na tyle Cie stac?
                                Mnie to zupelnie nie rusza, gdyz uwazam, ze ks.Rydzyk bladzi a moherowych
                                beretow mi zal, bo daja sie wcigac w te polityczne gierki...
                                • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:58
                                  ale taki jest wasz kosciol od wiekow , zawsze tylko gra wiernymi to nie tylko
                                  rydzyk to setki anonimowych ksiezy siejacy swoje polityczne wizje swiata
                                  • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:17

pisalem juz wyzej, ze ksieza to tacy sami ludzie i tacy sami grzesnicy ja Ty
                                    i ja i tak samo sie spowiadaja jak wszyscy. Jakis ulamek z nich bladzi ale to
                                    normalne jak normalne jest ze sa zli lekarze, zli policjanci, zli sedziowie,
                                    zli murarze, zli lotnicy itd. itp......
                                    • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:18
                                      a ja myslalem ze w wszyscy swiec juz za zycia jestescie
                            • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:54
                              WIESZ jEZUS TO NIE JEST NAZWA OSLA NA KTORYM JAN PAWEL WJECHAL DO JEROZOLIMY ,
                              ON JEST GLOWA I ZALOZYCIELEM CHRZESCIJANSTWA , WIEC KIEDY COS MOWIL TO MOWIL DO
                              DO TEZ SWOICH UCZNI , WIEC MOZESZ OPOWIADAC SWOIM MOHEROWYM FANKOM TE BZDURY
                              JEZUS WYRAZNIE STWIERDZA TAM UZYWAJAC ARAMEJSKIEGO SLOWA ABBA ZE NIE WOLNO TAK
                              NAZYWAC DUCHOWNYCH , ALE PAPIEZE W SWEJ BLUZNIERCZEJ PYSZE JUZ DAWNO TO
                              PRZEROBILI NA SWOJA MODLE
                              • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:56

...i uwazasz, ze teraz jak uzyles duzych liter to Twoje na wierzchu!
                                Bladzisz bracie i tyle. Nawroc sie!
                                • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:59
                                  dzieki Bogu w twoim kosciele bylem ostatni raz 21 lat temu i nigdy tam nie wstapie
                                  • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:18

...daletgo ze Bog dal Ci wolna wole...Robisz co chcesz! Po to dal Ci Bog
                                    rozum zebys robil z niego uzytek! Nie chcesz? Twoja sprawa!
                                    • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:21
                                      skoro Bog dal mi wolna wole to czemu watykan narzuca mi poprzes swoich politykow
                                      pewne zachowania?? ja rozumiem ze Bog mi cos proponuje , ale wy paliliscie na
                                      stosach tych z ktorymi wam nie bylo po drodze wiec przestac mamrotac
                                      • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:25

...no, no i jeszcze Kain zabil Abla, zapomniales napisac! Biedny jestes!
                                        • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:27
                                          no tak kain byl pierwszym papiezem , a abel bogobojnym czlowiekiem
                                          • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:32

pierwszym papiez byl ustanowiony przez Jezusa i nzaywal sie sw. Piotr.
                                            Zwracam uwage na fakt, ze Jezus mianowal pierwszym papiezem slabego
                                            czlowieka, ktory sie go trzykrotnie ze strachu zaparl! Jest to wielce wymowne!
                                            • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:35
                                              no tak , ale jak mi top udowodnisz skoro wiadomo ze glowa kosciolu napewno byl
                                              Jakub rodzony brat Jezusa?? zacytujesz slowa w ktorych jesus po aramejsku go
                                              napomina ze jest chwiejny i ma pasc jego owieczki ?? a moze to ze byl w rzymie ,
                                              tylko gdzie to jest zapisane w pismie swietym??
                        • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:09

...a coz ja na to moge poradzic, ze nie masz switla na to czytanie! Modl
                          sie! Moze Bog da Ci to swiatlo! Wiesz, dobrze jest przedtem wyspowiadac sie...
                          • kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:11
                            mi zawsze wydawalo soe ze to wlasnie bog tego swiata zslepil katolikom umysl aby
                            nie olsnil ich blask ewangeli , zaczni myslec ze Bog przekazal nauki swoim
                            dzieciom ale ze te dzieci to nie katolicy, ale juz w 4 wieku naszej ery drobi
                            tych niby dzieci rozesz,y sie z prawdami biblijnymi
                            • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:50

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Prosze o konkrety!
                        • ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:12
                          ...a coz ja na to moge poradzic, ze Ty nie masz swiatla na to czytanie! Modl
                          sie! Moze Bog da Ci te laske! Wiesz, dobrze jest przedtem wyspowiadac
                          sie...Wtedy umysl staje sie bardziej otwarty na Slowo!
              • kileryk Ted! podziwiam za twoją bojową postawę 28.01.07, 22:48
                z pistoletem na styropianowe kule. Cieszę się, że Ty tak się znasz :-) Spowiedź
                uszna została wprowadzona w 1215 roku! Efektem tej spowiedzi jest odpuszczenie
                grzechów przez KAPŁANA! Sobór laterański jak mniemam. Nie znasz kościelnej
                doktryny, to się nie wymądrzaj.
                Skoro to taka chrześcijańska zasada to dlaczego dopiero w 1215 TED? No napisz.
                Ale zanim odpiszesz przeczytaj też Mateusz 6 rozdział w. 6-12 i zwróc uwagę na
                tekst 12 następnie sięgnij do rozdziału 9 i tam wiersze 2-3 powinny ci
                przybliżyć jak w tamtych czasach postrzegano odpuszczanie przez innych niż Boga.
                Zobacz też sobie na wytyczną w Dziejach Apostolskich r. 8 w. 22. Nikt nie
                wspomina o odpuszczaniu przy udziale kogoś. Jeżeli chcesz dyskutować to podaj
                konkrety. Podaj treść, która mówi o tym, że masz iść do księdza i u niego się
                wyspowiadać. Miej na uwadze treść modlitwy - jak my odpuszczamy naszym
                winowajcom i tekst - jedni drugim odpuszczajcie - może cię oświeci
          • ted1951 Re: taka prawda jaki autor! 28.01.07, 18:11

...a steq na patelnie!
    • tom1003 Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 09:41
      Wśród moherowych beretów takie jaja można robić.
      Ciekawe jak moherowe jarmułki zareagowałyby na robienie sobie jaj z rabinów,
      albo ile ofiar śmiertelnych byłoby po żartach z moherowych turbanów w Mekce.
      • topewnieja Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 09:48
        tylko widzisz tu chodzi o spowiedź której to nie uświadczysz w takiej chorej
        formie w judaizmie czy islamie.
    • anonimowyekspert Spowiedź to pogańska praktyka. 28.01.07, 10:01
      Nigdzie w Piśmie Świętym nia ma opisu jakiejkolwiek spowiedzi.
      Ani Jezus, ani żaden z apostołów nie spowiadali.
      Wręcz jest przestroga, żeby nie sądzić, bo sami przecież jesteśmy osądzani
      przez Boga.
      Kościół katolicki nie naśladuje Jezusa. Swoimi praktykami, mieszaniem się do
      polityki i zniewalaniem ludzi pogańskimi praktykami od początku swego powstania
      w 325 roku jednoznacznie pokazuje swój pogański charakter.
      • ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 10:19

Drogi anonimowykespercie! Rozumiem dlaczego jestes anonimowymekspertem! Taki
        z Ciebie ekspert, ze Pisma Sw. nie znasz!
        Nie kto inny jak Pan Jezus ustanawil sakrament pojednania, bo tak prawidlowo
        nazywa sie ten sakrament, wypowiadajac do apostolow slowa: "ktorym grzechy
        odpuscicie sa im odpuszczone, ktorym grzechy zatrzymacie sa im zatrzymane"...
        Dlaczego wiec swiadomie klamiesz?
        Malo tego, dalszy tekst dowodzi, ze nie rozumiesz w ogole tematu w ktorym
        sie usilujesz wypowiadac!
        Spowiedz bowiem, wbrew temu co piszesz, nie jest zadnym sadzeniem!
        Spowiedz sw. jest sakramentem pojednania z Bogiem wlasnie po to aby sadzenia
        uniknac! Przyznasz wiec, ze jest to zasadnicza roznica i w sposob jaskrawy
        rozmijasz sie z prawda obiektywna!
        Ktos, kto nie spowiada sie, swiadomie pozbawia sie zbawienia i naraza sie na
        sad...
        Ostatni akapit Twoich wypocin jest juz zwyklym szkalowaniem kosciola
        katolickiego przez przypisywanie mu win niepopelnionych. Coz takiego bowiem
        wydarzylo sie wedlug Ciebie w 325 roku znawco???
        To Ty jestes poganinem, gdyz to co piszesz swiadczy o tym. Zero podstawowej
        chociazby wiedzy!
        • kileryk Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 15:11
          do apostołów wypowiadał te słowa mówiąc o wzajemnym wybaczeniu. Zauważ związek
          specu między wieczerzą, kiedy mowa tym, że "jeżeli masz coś przeciwko bratu to
          się z nim pojednaj". Katolicy wymyślili za to jednanie się z księżmi
          • greg0.75 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:20
            > Katolicy wymyślili za to jednanie się z księżmi
            "jednanie z Bogiem". Jeśli się krytykuje, to wypadałoby wiedzieć co.
          • ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:21
            Drogi kileryku! Trudno jest dyskutowac z kims kto nie ma podstawowej wiedzy
            o tym o czym pisze! Jakie jednanie sie z ksiezmi? O czym Ty czlowieku w ogole
            piszesz? Czy nie rozumiesz tego, ze w akcie sakramentu pojednania jednasz sie z
            Bogiem a nie z jakims ksiedzem?
            • kolter Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:23
              moze najpierw napisz co ma watykan i jego wielowiekowe zbrodnie wspolnego z
              Jezusem czy tez Bogiem ??
              • greg0.75 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:33
                Mniej więcej tyle, co zbrodnie Pol Pota z ateizmem?
              • ted1951 Re: zwracam uwage na mentalnosc koltera... 28.01.07, 18:41

jesli Cie juz tak zatkalo i zabraklo Ci argumentow na obrone wlasnych racji,
                to co robisz? Widac wyzej: atakujesz z drugiej flanki: wielowiekowe zbrodnie
                Watykanu....a tak konkretnie, to o co Ci chodzi?
                Przypominasz malego Jasia! Jasiu przeskrobal cos w szkole i pani zwrocila mu
                uwage...A Jasiu na to: ale prose pani Wacus to zrobil jeszcze gorzej!
                Kolter, tu jest forum dla doroslych, rozumnych ludzi ktorzy potrafia
                logicznie uzasadnic swoje racje! Czy Ty jestes malym Jasiem???
                • kolter Re: zwracam uwage na mentalnosc koltera... 28.01.07, 18:51
                  sluchajj duzy jasiu to nie ja tworzylem inkwizycje , to papieze mieli pod soba
                  bezposrednio mordercow w habitach , to nie ja tworzylem zakony ktore
                  pacyfikowaly palestyne , i polnoc dzisejszej polski ,litwe , to nie ja palilem
                  na stosie ludzi , ksiazki , to nie ja strzelalem na rozkaz papieza do
                  demonstarntow w rzymie , to nie ja w 1987 roku nazywalem krwawego morderce
                  pinocheta swoim ptrzyjacielem ale wlasnie rzymski papiez , a do tego to nie z
                  mojej chorobliwej nienawisci do antykoncepcji i do edkacji sesualnej wiele osob
                  popelnilo samobujstwo z powodu niechcianej ciazy , ale nie pisz mi ze za
                  qurestwo trzeba placic bo czesto sa to osoby nieletnie ty durny jasiu
                  • ted1951 Re: zwracam uwage na mentalnosc koltera... 28.01.07, 20:37

rozumiem, ze to tez Twoj glupi zart...???
        • kileryk Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 15:14
          słyszałeś o reformacji? poczytaj o zbawieniu - darmo z łaski przez wiarę - to
          może zrozumiesz w czym tkwisz
          • ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:47

Drogi kileryku! Nie tylko slyszlaem o reformacji ale i wiele czytalem. Zyje
            w panstwie protestanckim. Masz racje zbawienie jest laska otrzymywyana od Boga
            za darmo - przez wiare!
            Tylko jak przeczytasz uwaznie to dostzrezesz ze jest jeden warunek: wiara!
            Tak, trzeba miec wiare! Skoro wypisujesz na tym forum te swoje glupoty to
            pokazujesz tym dokladnie, ze tej wiary Ci brak! I co wtedy ze zbawieniem???
            • kileryk Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 21:05
              ja o d-ie ty o maryni
              • ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 21:12

skoro lubisz o d-pie, masz wolna wole...
      • kika843 Re: Spowiedź to pogańska praktyka. 28.01.07, 13:35
        anonimowyekspert napisał:

> Nigdzie w Piśmie Świętym nia ma opisu jakiejkolwiek spowiedzi.
        > Ani Jezus, ani żaden z apostołów nie spowiadali.
        > Wręcz jest przestroga, żeby nie sądzić, bo sami przecież jesteśmy osądzani
        > przez Boga.
        > Kościół katolicki nie naśladuje Jezusa. Swoimi praktykami, mieszaniem się do
        > polityki i zniewalaniem ludzi pogańskimi praktykami od początku swego
        powstania
        >
        > w 325 roku jednoznacznie pokazuje swój pogański charakter.
        Jestem ciekawa, czy księża tak samo ostro zareagowaliby, gdyby dziennikarze
        zajęli się inną religią, np. judaizmem?
        • ted1951 Re: Do kiki843:spowiedź to sakrament pojednania... 28.01.07, 14:17

Ksieza pewnie nie ale rabini na pewno...To chyba logiczne?
    • wicary [...] 28.01.07, 10:15
    • piwi77 Z ich spowiedzi zartów nie wolno sobie robic, bo 28.01.07, 10:16
      sie obrażą, ale oni swoje krzyże mogą wtykac wszędzie, nawet tam, gdzie są
      niewierzący i niewierzącym obrażać sie niewolno. Paskudna i egoistyczna ta
      katolicka mentalność.
      • ted1951 Re: do piwi77 28.01.07, 10:24

dlaczego piszesz nie prawde? Ja widze wrecz cos odwrtonego: krzyz jest
        powszechnie obrazany i nikt za to nie ponosi zadnych konsekwencji...
        A prawo mowi, ze nie wolno obrazac zadnych znakow i uczuc religijnych bez
        wzgledu na religie!
        Dlaczego wypisujesz bzdury???
        • piwi77 Z krzyżem w ręce dokonuje się przemocy. Wieszanie 28.01.07, 10:31
          jego tam, gdzie nie wszyscy sobie tego życzą, to jej najdelikatniejsza forma.
          Sami jesteście przyczyną, że u niekatolików krzyż to znak katolickiej agresji,
          budzi więc odruch sprzeciwu. Zaprzestańcie krzyżowej agresji, a nikt nie bedzie
          zwracał na ten znak uwagi.
          • kolter Re: Z krzyżem w ręce dokonuje się przemocy. Wiesz 28.01.07, 10:33
            pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC
          • ted1951 Re: wspolczuje... 28.01.07, 14:20

wspolczuje Ci piwi77, ze widok krzyza sprawia Ci az takie bolesci...A jak z
            oznakami innych religii - tez Cie tak bardzo bola???
            • piwi77 Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 14:35
              uczucia niewierzących. I wbij sobie do głowy, że to też ludzie, nie życzący
              sobie uszczęśliwiania na siłę. Krzyż oznacza przemoc i nie ma powodu, żeby
              wszędzie było go pełno.
              • ted1951 Re: Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 21:04

od czasu meki Chrystusa na krzyzu stal sie on krzyzem chwalebnym bo na nim
                zaiwslo zbawienie swiata i dokonalo sie jego odkupienie, czy tego chcesz czy
                nie chcesz takie sa fakty historyczne i tyle...
                • kolter Re: Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 21:09
                  fakty sa takie ze Jezus zostal ukrzyzowany czyli z rekoma do gory , czy
                  rozkrzyzownay z rekoma na bok?? a czy aby krzyz to nie jest przypadkiem symbol
                  plodnosci w roznych religiach tamtego swiata
                  ??pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC
                  • greg0.75 Re: Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 21:17
                    a) nie wiadomo
                    b) słońca (rozchodzące się promienie światła), ziemi (cztery kierunki wertykalne), żywiołów, drzewo, kotwica, młot, Chrystus. symbol ma taką treść, jaką nadaje nu interpretacja odbiorcy.
                    a właściwie do czego ma to pytanie prowadzić?
            • monachus Re: wspolczuje... 28.01.07, 15:03
              wez człecze ponoc religijny otworz pismo na ksiedze wyjscia 20-1,17 tam jest
              dekalog i jasno okreslono do czego słuza wizerunki całe pismo czczenie
              wizeronkow nazywa bałwochwalstwem i stanowczo je potepia !! ale ty jako katolik
              mozesz tego nie wiedziec bo juz w 9 wieku bluznierczy watykan wywawlił z swojego
              dekalogu drugie przykazanie ktore to jasno mowiło !!
              • greg0.75 Re: wspolczuje... 28.01.07, 18:46
                Czczenie wizerunków a czczenie Boga poprzez wizerunki (ale też Jego świętych) to jednak dwie zupełnie inne rzeczy...
                • kolter Re: wspolczuje... 28.01.07, 18:53
                  tylko Bogu oddaj poklon objawienie 22rozdzial wersety 8-9
                  • greg0.75 Re: wspolczuje... 28.01.07, 19:23
                    Potwierdzam. Gdzie sprzeczność?
        • kolter Re: do piwi77 28.01.07, 10:31
          gdybys mniej sluchal ksiezy a wiecej czytal histori starozytnych kultur,
          woedzialbys ze krzyz w tych kulturach byl symbolem faulicznym , i dopiero
          poganski cesarz konstatntyn wprowadzil ten symbolw 4 wieku do rzymskiego juz na
          nie Jezusowego kosciolu z tego wynika nam ze Jezus powiesili nam na (ptaku)
      • gibenrath mylisz się!!! 28.01.07, 10:39
        katolicy to nie egoiści, przeciwnie - walczą o Twoje zbawienie, każdy krzyż
        wbity jest dla Twojego dobra!!! katolicy są po prostu ofensywnie altruistyczni...
        • kolter Re: mylisz się!!! 28.01.07, 10:41
          ten krzyz to symbol hanby , a nie kultu, to tak jakby ci dziecko samochod zabil
          a ty jego zdjecie w tle tego samochodu powiesilbys , katolicy to poganie , wiec
          musza cos widziec zeby moc sie modlic
          • gibenrath odczep się od poganów kolter 28.01.07, 10:51
            większość pogańskich kultów czciła nature i życie zgodnie z nią i instynktami -
            a katolicyzm to przedciwnie - sprzeniewierzanie się naturze człowieka i
            potępianie naturalnych popędów, poganie wzniecali, katolicy tłamszą
            • kolter Re: odczep się od poganów kolter 28.01.07, 10:55
              sorry Bracie masz racje , ale moje okreslenie poganie wynika z tego ze ten
              kosciol jest mieszanka roznych norodowych zwyczaji ktory watykan wciagal pod
              swoje wierzenia w celu pozyskania nowych jeleni , co jest ewidentnie sprzeczne z
              ewangeliami gdzie wyraznie jest mowa ze tego nie wolno!!
          • ted1951 Re: kolter bredzisz! 28.01.07, 14:26

przeczysz sam sobie: katolicy to poganie, musza cos widziec zeby sie
            modlic...
            sek w tym ze poganie modla sie do poganskich bozkow a nie przed krzyzem...
            Totalny brak wiedzy i kompletna ignorancja!
            • piwi77 Re: kolter bredzisz! 28.01.07, 14:38
              Pogański bożek, czy krzyż jaka to różnica? Chyba jedynie, że ze znakiem krzyża
              dokonano więcej zbrodni.
            • monachus Re: kolter bredzisz! 28.01.07, 14:48
              a krzyz niestety dla was panowie katolicy to jest niestety poganski symbol
              płodnosci ktory trafił do katolicyzmu nie dzieki meczenskiej smirci Jezusa !!
              ale przez to ze wasz 1 papiez pognski cesarz konstantyn miał wizje płonoacego
              własnie krzyza ktory miał go prowadzic do zwyciestw
    • johnny_p Niech przetestuje telefon zaufania 28.01.07, 10:17
      Może też przetestuje służbę zdrowia, dając sobie zrobić serię operacji.
      Albo sto razy wezwie karetkę i pomierzy czasy.
      Podpali sto domów i napisze o sprawności straży pożarnych.
      Albo zrobi terapie freudowskie / odwyki narkotykowe, etc.

Jeżeli do konfesjonału przychodzą ludzie z problemami, a ksiądz im
      niekoniecznie czyta katechizm, ale pomaga iść dalej, to ma to jakiś cel. Po to
      jest tajemnica spowiedzi, żeby możliwa była szczerość, większa niż na procesie
      karnym. Ale jak przychodzą takie qtasy, to i ksiądz będzie się musiał liczyć ze
      słowami i cedzić politycznie poprawne wypowiedzi. Ten dziennikarz jest baran i
      cham.

Właściwie powinien też przetestować telefon zaufania, to przecież podobna
      instytucja. Naopowiadać, że zarżnął żonę i chce się rzucić z mostu. Potem
      zrobić statystykę, ilu każe pójść na policję, ilu spróbuje wydębić namiary, ilu
      poradzi jednak skoczyć. A prawdziwi samobójcy mogą poczekać.
      • piwi77 Re: Niech przetestuje telefon zaufania 28.01.07, 10:21
        Jedyna rada, jaka daje ksiądz na spowiedzi, to więcej się modlic i częściej
        chodzić do kościoła. Poza tym znak krzyża, formułka i koniec. Za telefonem
        zaufania kryje sie realna pomoc. Więc jak tu porównywać?
        • ted1951 Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 10:28

...dalej koles sie pograzasz piszac te swoje bzdury. Od razu widac, ze nie
          byles chyba juz bardzo dawno u spowiedzi! Inaczej nie pisalbys takich bzdur!
          Prawda jest naga!
          • kolter Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 10:34
            prawda jest taka ze spowiedz tez wynalazl kler do kontroli swoich (
            jeleni)owieczek Bog w niebie zna nase serca wiec jemu ona nie jest potrzebna w
            takiej formie !!
            • ted1951 Re: do kolter po raz drugi... 28.01.07, 14:28

...no coz mozna i tak wbrew szelkiej wiedzy upierac sie przy swoim. Brak
              argumnetow, niestety!
              • monachus Re: do kolter po raz drugi... 28.01.07, 14:51
                podaj mi choc jeden argument w ktorym udowodnisz ted 1951 ze koscioł ktory
                mordował ludzi ma cos wspolnego ze skromnym pacyfistą z nazaretu??
                • greg0.75 Re: do kolter po raz drugi... 28.01.07, 20:25
                  To, że (świadom własnych grzechów i słabości) rozpowszechnia Jego słowa?
                  a co do pacyfizmu:
                  "«Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!"
          • piwi77 Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 10:35
            ted1951 napisał:

> Prawda jest naga!

Zaraz naga, co za niezbożne myśli, no tak ale jak się spowiedz w odwodzie...
            • ted1951 Re: do piwi77 po raz trzeci... 28.01.07, 14:30

nie osmieszaj sie chlopie! Nagosc nie jest zadnym grzechem! Adam i Ewa w
              raju zyli nadzy i co zgorszyles sie???
          • wanna_be_adored Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 12:57
            ted1951-popieram Cię, Twój głos to jeden z nielicznych rozsądnych w tej dyskusji
            • piwi77 Głos rozsądny, to Twoim zdaniem, jedynie taki, 28.01.07, 13:36
              który podziela Twoje zdanie, jak mniemam.
      • ted1951 Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 10:26

Mowiac krotko: sa pewne granice, ktorych przekraczac nie nalezy! Ten wloski
        dziennikarz je przekroczyl!
        • kolter Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 10:37
          nic nie przekroczyl , ale udowodnil jak jest przepasc miedzy milionerami z
          kolegiow kardynalskich a zwyklym szeregowym ksiedzem ktorzy czasem jeszcze
          wiedza co sie dzieje wsrod prostego ludu !! w przeciwienstwie do tych co tworza
          te debilne nakazy
        • piwi77 Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 10:41
          Granice już dawno zostały przekroczone. Jako niewierzący muszę ogladac Wasze
          krzyże, msze w telewizji, a dzisiejsza władza została nam wybrana przez
          Kościół, z pogwałceniem prawa (łamanie ciszy wyborczej). Ale zapewniam Ciebie,
          że nie bedziemy sie juz dłuzej Waszej katolickiej agresji spokojnie dłużej
          przglądać. :-)
          • greg0.75 Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 20:50
            > Granice już dawno zostały przekroczone. Jako niewierzący muszę ogladac Wasze
            > krzyże, msze w telewizji,

Taki duży, czerwony guzik. Używam go przy galach piosenki biesiadnej, benefisach, sitkomach, telenowelach... no, często.

> a dzisiejsza władza została nam wybrana przez
            > Kościół,

Formalnie to jest nas tutaj większość (= każda większościowa władza musiała być poparta przez wierzących). Tyle że jakby co, to wyborcy SLD też wcale często są wiernymi Kościoła...

> Kościół, z pogwałceniem prawa (łamanie ciszy wyborczej).

a byłeś uprzejmy zawiadomić okręgową komisję wyborczą (prokuratora etc)?
            ja pewnie bym zgłosił, ale jakoś nie miałem okazji zaobserwować...

> że nie bedziemy sie juz dłuzej Waszej katolickiej agresji spokojnie dłużej
            > przglądać. :-)

"gwałt niech się gwałtem odciska"? - a owszem, klasyka

Żyjesz w świecie zbudowanym z urojeń i nadinterpretacji, nic dziwnego że Ci w nim niewygodnie...
    • slavik222 Psychol dyskwalifikuje swoje pismo 28.01.07, 10:24
      Tani chwyt,żeby przyciągnąć zakompleksionych czytelników...
      • kolter Re: Psychol dyskwalifikuje swoje pismo 28.01.07, 10:28
        to dobrze ze tani , ale skutecznie obnazajacy oblude kleru
    • gibenrath sprawa jest poważna!!! 28.01.07, 10:31
      w końcu obrażono uczucia religijne!!! to ci afera

tylko jakoś nikt nie liczy się z tym, że permanentnie obraża się rozum
    • starypiernik1 Ten dziennikarz współpracował z WSI 28.01.07, 10:45
      Ten dzienikarz wg raportu Macierewicza napewno był agentem WSI, a jeśli w
      raporcie nie będzie na ten temat żadnych danych, to tym bardziej potwierdza to
      tezę o jego wspólpracy z generałem Głowackim, który go osobiście nadzorowal.
      • mr.hell błąd 28.01.07, 11:14
        udawał złodzieja w intelektualnej jaskini zbójców - fantomu - rządu?

encyklopedysta m.h.
    • gibenrath Spowiedz, czyli dla każdego coś miłego 28.01.07, 10:47
      Nijak się ma to co mówi ksiądz w konfesjonale do oficjalnej nauki Kościoła
      katolickiego - inaczej moja dziewczyna nigdy by rozgrzeszenia nie dostała. Ale
      przecież, jakby go nie dostała to by się od Kościoła odwróciła i miedziaków na
      tace nie wrzucała. Więc rozgrzeszenie dostaje mimo iż przyznaje spowiednikowi,
      że niektórych popełnionych grzechów nie żałuje i będzie je powtarzać co wieczór.
    • jjjupiter Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 10:47
      Gdyby to bylo u nas - Giertych ustawowo wsadzil by go za kratki na 25 lat
    • piwi77 Zatajać grzechy to zle, ale wymyślać, aby jeszcze 28.01.07, 10:55
      bardziej ubiczowac swą grzeszna naturę (jako akt heroicznej ascezy) to powinien
      być czyn chwalebny. Czego ci katolicy więc chcą?
    • jolkak11 dlatego lepsza jest spowiedz jak u prawoslawnych 28.01.07, 10:57
      wtedy nie ma powodu aby obawiac sie ze ksiądz jest "wtyczka", albo spowiedz to
      kpina jak we Włoszech! A swoja drogą to taki dziennikarz jest zwykła świnią.
      • kolter Re: dlatego lepsza jest spowiedz jak u prawoslawn 28.01.07, 10:58
        swinia ktora obnaza oblude tlustego knura watykanskiego, daj Boze wiecej takich
        swin!!
    • jezus.maria.nowakowski Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 11:00
      Znacznie ciekawszy artykuł powstałby, gdyby dziennikarz przebrał się w sutannę i
      uczestniczył w spowiedziach, ale po drugiej stronie konfesjonału.
      • mr.hell to ja tak robie w kwietniu i spowiadam celników 28.01.07, 11:11
        ];O))
    • mr.hell to nic moje praktyki w Świątyni Fiskalnego Skarba 28.01.07, 11:10
      to dopiero grzechy myśli feudalnej ];O))
    • poglodzio Gdyby taki numer wykręcił 28.01.07, 11:26
      wyznawcą islamu to od razu został by zastrzelony i to bez zbędnego gadania
      • monachus Re: Gdyby taki numer wykręcił 28.01.07, 11:29
        na szczescie dla islamu niemam tam papieza i nie mogl wiec wymyslec tej
        najlepszej dla watykanu formy kontroli nad jelonkami
    • narod.ovviec Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 11:31
      Cywilizacja śmierci w natarciu. Polska z czasem będzie musiała skolonizować
      Włochy, gdyż oni wymrą wskutek homoseksualizmu i eutanazji
      • monachus Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 11:33
        fakt coraz wiecej ksiezy to pederasci a jak mowia przyklad idzie z gory
        • wanna_be_adored Do monachus 28.01.07, 13:02
          co za brednie wypisujesz???????????????Polecam wizytę w poradni zdrowia
          psychicznego!!!
          • monachus Re: Do monachus 28.01.07, 14:57
            masz racje ktos kto kleka przed tłustym bucem w czarnej sukience powinien zbadac
            sie u psychiatry , wiec nie czekaj a juz wpisz sie w kolejke to moze dzieki PIS
            ministrowi poczekasz miesiąc a nie dwa !!
    • k0curek To chyba nic nadzwyczajnego, że dziennikarz 28.01.07, 11:59
      dla zdobycia informacji wciela sie w kogoś innego. Jak dziennikarz mógł uzyskać
      informację, co naprawdę księża myślą o wielu sprawach? Gdyby przyszedł
      wypytywać jako dziennikarz, uzyskałby odpowiedzi zgodne z oficjalnymi poglądami
      Kościoła.
      • kika843 Re: To chyba nic nadzwyczajnego, że dziennikarz 28.01.07, 14:03
        k0curek napisał:

> dla zdobycia informacji wciela sie w kogoś innego. Jak dziennikarz mógł
        uzyskać
        >
        > informację, co naprawdę księża myślą o wielu sprawach? Gdyby przyszedł
        > wypytywać jako dziennikarz, uzyskałby odpowiedzi zgodne z oficjalnymi
        poglądami
        >
        > Kościoła.
        Niektórzy księża za sprawą tego dziennikarza okazali się bardziej ludcy, więc
        to może niektórych ludzi przekonać do spowiedzi, zatem Kościół powinien być
        wdzięczny za ten raport. Faktem jest, że dziennikarz nie uzyskałby prawdziwej
        odpowiedzi na nurtujące pytania, gdyby zapytał wprost.Wówczas każdy zajmowałby
        oficjalne stanowisko Kościoła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka