mlody-inwestor 28.01.07, 07:49 Ach ci Katole-hipokryci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halfilner mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 07:51 przyda sie - szczegolnie tobie. mlody-inwestor napisał: > Ach ci Katole-hipokryci Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 09:40 prawda w oczka kole? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Ach, jacy biedni i krzywdzeni ci księża… 28.01.07, 10:03 Znowu ktoś ich potraktował tak, JAK NORMALNYCH LUDZI. Zbrodnia. __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Lepiej by dali reportaż tygodnika "L'Espresso" 28.01.07, 14:03 a nie pierdoły organu watykańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak No pewnie dla watykańskiej mafii prawda to profan 28.01.07, 18:28 -nacja. Teraz za lewicowych rządów we Włoszech na jaw wychodzi jak bardzo szkodliwą instytucją jest kościół. Miejmy nadzieję że część ludzi przejrzy na oczy i zrozumie czym tak naprawdę jest kościół czy panami zwanymi księżmi obsolutnie świętymi na których nie można mówić źle czy prężnie zorganizowaną i działającą mafią na całym globie pełną agentów nazistowskich i komunistycznym, pedofilów i bosów lokalnych mafii i aferzystami. Przejrzyjcie na oczy ludzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
rmk28 Re: Lepiej by dali reportaż tygodnika "L'Espresso 28.01.07, 19:19 www.racjonalista.pl/kk.php/s,5029 Odpowiedz Link Zgłoś
dersky Re: Lepiej by dali reportaż tygodnika "L'Espresso 28.01.07, 20:06 mk28 napisał: > www.racjonalista.pl/kk.php/s,5029 Naprawdę ciekawy, wciągający artykuł. Potwierdził moje pewne przypuszczenia i spostrzeżenia. Polecam. Dzięki wielkie mk28. Odpowiedz Link Zgłoś
ozby A ja jestem szczęsliwym "Katolem" 29.01.07, 10:42 A mnie nie przeszkadza, nazywane "Katolem-hipokrytą". Nazywaj jak chesz. Nawet mi z tym lekko, gdy ktoś mnie nazywa "katolem" a siebie "racjonalistą" (wyważonym rozumiem). Jestem katolikiem i bardzo, bardzo mi z tym dobrze. Czy ty jesteś szczęśliwy będąc racjonalistą i wrogiem katoli? Jak tak, to nie ma sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 no no no... 28.01.07, 17:57 To aż tak cząsto nagrywają Cię bez uprzedzenia i emitują publicznie? Bo mi się jakoś dziwnie wydawało, że wymagana jest zgoda nagrywanego... No ale jest okazja dokopać Kościołowi to prawożądność, nie mówiąc już o moralności można nieco ponaginać, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 a sorki 28.01.07, 17:59 nie te media: jednak opublikowanie nieautoryzowanego wywiadu Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak No pewnie dla watykańskiej mafii prawda to profana 28.01.07, 18:26 -nacja. Teraz za lewicowych rządów we Włoszech na jaw wychodzi jak bardzo szkodliwą instytucją jest kościół. Miejmy nadzieję że część ludzi przejrzy na oczy i zrozumie czym tak naprawdę jest kościół czy panami zwanymi księżmi obsolutnie świętymi na których nie można mówić źle czy prężnie zorganizowaną i działającą mafią na całym globie pełną agentów nazistowskich i komunistycznym, pedofilów i bosów lokalnych mafii i aferzystami. Przejrzyjcie na oczy ludzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
bonadeux Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 10:11 Mam wielką ochote przeczytać ten artykuł... Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 11:08 bonadeux napisał: > Mam wielką ochote przeczytać ten artykuł... Zaden problem. Artykul jest w calosci na stronie L'Espresso. Odpowiedz Link Zgłoś
lebaim To czytaj: 28.01.07, 11:33 espresso.repubblica.it/dettaglio/Benedette-assoluzioni/1487349&ref=hpstr1 Odpowiedz Link Zgłoś
bonadeux Re: To czytaj: 28.01.07, 12:30 Odwiedziłem juz te strone, moje rozumienie tekstu jest bardzo ograniczone bowiem nie władam włoskim. Poszukuje narazie czegoś po francusku chociaż bo na polski to nie licze. Odpowiedz Link Zgłoś
rmk28 Re: To czytaj: 28.01.07, 19:21 bonadeux napisał: > Odwiedziłem juz te strone, moje rozumienie tekstu jest bardzo ograniczone > bowiem nie władam włoskim. Poszukuje narazie czegoś po francusku chociaż bo na > polski to nie licze. Masz po polsku na ten sam temat: www.racjonalista.pl/kk.php/s,5029 Odpowiedz Link Zgłoś
mfigaro opis reportażu - dostępny w portalu "racjonalista" 28.01.07, 16:12 www.racjonalista.pl/kk.php/s,5029 Odpowiedz Link Zgłoś
rondo77 Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 13:39 To rozmowa ze ś lepym o kolorach.Nie mówię tego w znaczeniu pejoratywnym tylko chodzi mi o to,że poruszamy się w innym poziomie:wiara i ateizm.Czy ja was lżę za to,że nie wierzycie? Dla nas spowiedż to sakrament,przełamanie swojego ja,swojej pychy i wyznanie Bogu.Katolicyzm przyjął drogę trudną,nie spowiedż powszechną,nie tylko w cichej modlitwie ale pośrednikowi jakim jest ksiądz.Wiara nie jest obowiązkowa.Nie chcę - nie spowiadam się.Ale fundamentem poczucia uwolnienia się od poczucia winy jest głęboka szczerość i żal,że żle postąpiłem. Jasne,że to ideał do którego dążę a nie zawsze codzienność. Ale manipulacja i kpiny z sakramentu są mi przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: mlody investorze - investuj w olej do glowy 28.01.07, 18:15 rondo77 napisała: > To rozmowa ze ś lepym o kolorach.Nie mówię tego w znaczeniu > pejoratywnym tylko chodzi mi o to,że poruszamy się w innym > poziomie:wiara i ateizm.Czy ja was lżę za to,że nie wierzycie? > Dla nas spowiedż to sakrament,przełamanie swojego ja,swojej > pychy i wyznanie Bogu.Katolicyzm przyjął drogę trudną,nie > spowiedż powszechną,nie tylko w cichej modlitwie ale pośrednikowi > jakim jest ksiądz.Wiara nie jest obowiązkowa.Nie chcę - nie > spowiadam się.Ale fundamentem poczucia uwolnienia się od > poczucia winy jest głęboka szczerość i żal,że żle postąpiłem. > Jasne,że to ideał do którego dążę a nie zawsze codzienność. > Ale manipulacja i kpiny z sakramentu są mi przykre. sorry.... ale taki tekst, przywodzi na myśl pytanie: ileż razy można uwalniać się od win spowiedzią i pokutą? Raz na tydzień?, na miesiąc?... na dzień?.... Jakakolwiek by nie była częstotliwość, to właśnie spowiedź i "grzechów odpuszczenie" pozwala katolikom być wrednymi, złymi ludźmi.... zawszeć się wyspowiadają i grzechy im będą odpuszczone i ... będą mogli zaczynać od nowa... Czyż nie tak ??? Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 11:10 Swiete to, swiete tamto, chyba ksieza chca nam wmowic, ze wszystko zwiazane z kosciolem to swietosc. Pewnie ich molestowanie dzieci to tez "akty swiete". Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 11:13 widac i molestowanie tez , skoro benek 16 jako podejrzany w USA o dopuszczenie do przynajmniej 3 aktow sexualnej przemocy dostal jak glowa watykanu imunitet od amerykanskiego departamentu stanu jakis rok temu Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_ut Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 15:56 kolter napisał: > widac i molestowanie tez , skoro benek 16 jako podejrzany w USA o dopuszczenie > do przynajmniej 3 aktow sexualnej przemocy dostal jak glowa watykanu imunitet o > d > amerykanskiego departamentu stanu jakis rok temu co ty bredzisz czlowieku? jestes w stanie to jakos udokumentowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 16:18 to ze taka sprawa byla podawal nawet PAP bylo to z 1,5 roku temu osobicie Busz wspominal o tym Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek.82 Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 17:24 www.smh.com.au/news/world/pope-seeks-immunity-over-sex-abuse-suit/2005/08/17/1123958097061.html Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Cos za duzo tej swietosci. 28.01.07, 18:12 no, na odległość 6 tysięcy kilometrów to nie bardzo miał jak "niedopuszczać" Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Cos za duzo tej swietosci. 29.01.07, 13:25 podzielam opinie bloody ut .w tej kwestii nie ma zadnej watpliwosci.chodzi o to ze tajnymi pismami kierowanymi do diecezji na calym swieci watykan/ratzinger a wczesniej j23/ nakazywano by ksiezy katolickich podejrzanych o gwalty na dzieciach ukrywac przez przenoszenie z parafii do parafii i nie powiadamiac policji o tych przestepstwach.jpII zwolal w tej sprawie tajne posiedzenie purpuratow poswiecone stratom finansowym ''kosciola''z tytulu odszkodowan zasadzanych przez sady amerykanskie na rzecz ofiar tych przestepstw.oczywiscie benek 16 nie stanie przed sadem ale samo pozwanie moze miec polityczny imoralny wymiar.krotko mowiac o jakich ''swietosciach tu mowimy. Odpowiedz Link Zgłoś
11tadeusz11 A co z kodeksem honorowym katabasów ? 28.01.07, 07:54 Zgraja zboków stawiająca się ponad prawami boskimi ! Odpowiedz Link Zgłoś
halfilner [...] 28.01.07, 07:55 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Oto kodeks honorowy katabasów ? 28.01.07, 12:37 11tadeusz11 napisał: > Zgraja zboków stawiająca się ponad prawami boskimi ! INSTRUCTIO DE MODO PROCEDENDI IN CAUSIS SOLLICITATIONIS (…) ; omnes et singuli ad tribunal quomodocumque pertinentes vel propter eorum officium notitiam admissi arctissimum secretum,quod secretumSancti Officii communiter audit, in omnibus et cum omnibus, sub poena excommunicationis latae sententiae, (…) JAN XXIII Angelo Giuseppe Roncali 16 MARTII 1962 (…) wszyscy i każdy z osobna przed trybunałem w jakimkolwiek charakterze stojący lub gdyby kto z racji swego urzędu o sprawie tej uzyskał wiedzę zobowiązany jest do zachowania najściślejszej tajemnicy, która jest traktowana jako tajemnica Świętego Urzędu, wszędzie i wobec każdego, pod groźbą ekskomuniki latae sententiae (...) Jan XXIII 16 –03-1962 Rzecz się tyczy ukrywania przestępstw pedofilii w Kościele Katolickim. Instrukcja ta nie została odwołana przez następnych papieży do dzisiaj. Podobne lecz nie pisane kodeksy honorowe posiadają liczne organizacje o złej reputacji. W roku 2001 szef Kongregacji Doktryny Wiary (dawniej zwanej Świętą Inkwizycją) niejaki kardynał Ratzinger, przesłał do wszystkich biskupów memorandów, w którym przypomniał, że regulamin z 1962 r wciąż obowiązuje. Niech będzie pochylony. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Oto kodeks honorowy katabasów ? 28.01.07, 19:03 Chyba raczej kodeks NIEHONOROWY. Czlowiek honoru,kimkolwiek by nie byl,nigdy sie tak nie zachowa,nigdy nie podporzadkuje sie takiej instrukcji.Predzej zrzuci sutanne.Duze w tej organizacji jest ludzi honoru ? Odpowiedz Link Zgłoś
rmk28 Re: Oto kodeks honorowy katabasów ? 28.01.07, 20:14 formozus1 napisał: > Rzecz się tyczy ukrywania przestępstw pedofilii w Kościele Katolickim. > Instrukcja ta nie została odwołana przez następnych papieży do dzisiaj. > Podobne lecz nie pisane kodeksy honorowe posiadają liczne organizacje o złej > reputacji. > W roku 2001 szef Kongregacji Doktryny Wiary (dawniej zwanej Świętą Inkwizycją) > niejaki kardynał Ratzinger, przesłał do wszystkich biskupów memorandów, w który > m > przypomniał, że regulamin z 1962 r wciąż obowiązuje. > Niech będzie pochylony. > Amen - Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni pedofilow: forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=13206 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10123 + posty bezposrednio po tym materiale + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10148 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10155 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10157 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10163 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10178 + forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=14342 - Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni gwalcicieli zakonnic i kobiet swieckich forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=10661 - Bez cenzury o Matce Teresie forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=470 Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne czyzby byli Michnikowymi liberalami-sceptykami? 28.01.07, 08:45 Czyzby ci dziennikarze nalezeli do Michnikowego Kosciola Liberalow-Sceptykow We Wszystko Wątpiących? > Sprawą nie zajęły się jeszcze związek zawodowy dziennikarzy ani > rada etyki mediów. A zając sie tą sprawą jak najpilniej powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 08:46 "nie jestem hasydem" ale bez przesady - nie robi się takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dede Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 08:46 Zgadzam się z twierdzeniem, że to była profanacja. "Są granice, których przekraczać nie wolno" - jak powiedział pewien polski generał. Spowiedź to nie miejsce na sondaż opinii księży. Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 10:57 > Zgadzam się z twierdzeniem, że to była profanacja. "Są granice, których > przekraczać nie wolno" - jak powiedział pewien polski generał. Ciekaw jestem, jakich granic nie przekroczy nasza kaczystowska władza? Według mnie, już wszystkie zostały przekroczone wielokrotnie a tu cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: kaczystowska wladza 28.01.07, 18:06 I wlasnie dlatego, ze wszystkie dopuszczalne granice zostaly juz dawno przez kaczystow przekroczone, kazdy zdrowo myslacy i uczciwy czlowiek nie bedzie siedzil cicho! Reszta to tylko oszolomy! Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 12:15 są pewne granice, których nie powinno się przekraczać Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 19:06 Ja sie nie zgadzam.Bardzo dobrze zrobili.Koscol twierdzi,ze naucza ludzi moralnosci,prawosci.Wiemy przynajmniej,ze nie jest to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne PAP: dziennikarze Agory nie potrafili wymyslic nic 28.01.07, 08:54 Jak podajce PAP, dziennikarze Agory probowali powtorzyc w Polsce wybryk lewackich wloskich dziennikarzy i wyspowiadac sie z niepopelnionych grzechow. Operacja jednak calkowicie spalila na panewce kiedy przystapiwszy do spowiedzi zadnemu z dziennikarzy Agory nie udalo sie wymyslic ani jednego grzechu ktorego by nie popelnil. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Jejku. Ale błysnąłeś dowcipem i intelektem. 28.01.07, 13:16 Moje gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
roman.welna [...] 28.01.07, 18:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Dziwnie nerwowa reakcja Kościoła. Jeżeli Spowiedz 28.01.07, 09:32 i to co jej dotyczy jest prawdą obiektywną, to żart dziennikarski w żadnym stopniu tej prawdy nie nadszarpnie. Inaczej, gdy spowiedz jest ściemą. Wtedy należy dbac o jej powagę wszelkimi siłami, a wszystko co może posiac zwątpienie w jej boskość, natychmiast tępić. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Dziwnie nerwowa reakcja Kościoła. Jeżeli Spow 28.01.07, 09:46 jak zwykle ...przerost formy nad treścią...oni chyba naprawdę się boją że ich tego boga nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
steq1 Re: Dziwnie nerwowa reakcja Kościoła. Jeżeli Spow 28.01.07, 10:59 Nie tylko się bija, oni wiedzą o tym i nie lubią jak ktoś inny odkrywa prawdę. Księża na księżyc! Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk z pewnością spowiedź jest wymysłem klechów 28.01.07, 14:19 żeby mieć władzę nad głupcami, którzy mówią im o swoich słabościach. Sama biblia o spowiedzi mówi tyle, że należy iść do tego wobec którego popełniło się grzech i się z nim pojednać a nie do księdza!!! To najgłupsze wyspowiadać się w sutannę. I co z tego? Z tego nic dobrego nie wynika! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: wymysłem kileryka... 28.01.07, 18:14 Czlowieku, nie spowiadasz sie ksiedzu tylko Panu Bogu, jesli niczego nie rozumiesz to przynajmniej nie zabieraj glosu w temacie na ktorym sie kompletnie nie znasz! To co piszesz to ŻENADA! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wymysłem kileryka... 28.01.07, 18:20 a wiesz co powiedzial apostol Pawel o posrednikach ?? napisane jest tak ze Jest jeden Bog oraz jeden posrednik do Boga czlowiek Chrystus Jezus, te slowa dobitnie wykluczaja kler jako posrednika do Boga, wiec po co mam mowic jakiemus sliniacemu sie onaniscie co robilem z kobieta?? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:33 Prosze podac adres gdzie jest to napisane, bo odnosze wrazenie, ze cos przekrecasz! Co robiles z kobieta to jest Twoja prywatna sprawa, jesli z takich rzeczy sie spowiadasz to juz oczywistym jest, ze nie masz pojecia czym jest w ogole spowiedz! Mysle, ze po prostu rozpowszechniasz to, co Twoj chory umysl podejrzewa ale doprawdy to sa tylko wciaz Twoje chore domysly... Jest prosta metoda aby sie przekonac! Trzeba zrobic rachunek sumienia i pojsc do spowiedzi, to bardzo proste i w dodatku za darmo! Wystarczy tylko chciec! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:44 moze ty lecz sie bo widze ze jestes mocno wyprany z myslenia , 1 list do tymoteusza 2 rozdział 5 werset Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:54 Tenże sam list w części "różne zalecenia" do wyznawania/ujawniania grzechów jednak zachęca (5.24-25) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:56 to jest poprostu zacheta do wyjawiania grzechow , ale nie po to zeby Pawel kogos rozgrzeszal , od tego jest Stworca Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:07 No widzisz kolter, jak troche poglowkujesz to zaczynasz madrze pisac! Dokladnie tak jak sw. Pawel zacheca do wyjawiania grzechow dokladnie tak samo ksiadz w konfesjonale zacheca Cie do tego samego. A rozgrzeszenie dostajesz od Stworcy, dokladnie! Nie od ksiedza! W tym wszystkim potrzebna jest wiara! Bo moze problem tkwi w tym, ze Ty nie wierzysz, ze w momencie kiedy kaplan czyni znak rozgrzeszenia nad Toba to jednoczesnie Stworca tego rozgrzeszenia Ci rzeczywiscie udziela? Do tego wlasnie potrzebna jest wiara! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:19 katolocka spowiedz nie mam nic wspolnego z tym do czego zachecal Pawel , oni zyli w spolnotach i chcieli jawnosci a to co dzis sie dzieje to widac golym okiem , wiec nie pisz mi ze w czyms sie zgadzamy,!!ksieza uwazaja sie za jedynych posrednikow i Bog tez zna nasze serca nie musisz tego mowic jakiemus samozwanczemu posrednikowi , a co bedzie jak staniesz przed Bogiem i okaze sie ze twoj spowiednik w czasie kiedy cie spowiadal byl bardziej grzwszny od ciebie np dopiero co gwalcac ministranta ?? taka spowiedz jest tez wazna !! nie badz smieszny kler poprostu chce kontrolowac nasze zycie i nic wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:33 Bzdury piszesz kolter! Zapewniam Cie, ze od ponad 12 lat zyje w takiej samej jawnej wspolnocie w jakich zyli pierwsi chrzescijanie i z radoscia uczestnicze w liturgiach pokutnych w ktorych mam okazje pojednac sie z Bogiem w sakramencie pojednania. Posredniczacy w tym kaplan nie jest zadnym samozwancem tylko jest powolany do tej poslugi przez samego Boga. Prywatnie ten ksiadz jest takim samym czlowiekiem i takim samym grzesznikiem jak ja i dlatego na poczatku liturgii sam sie spowiada za posluga innego kaplana aby byc czystym w swej posludze. O czym wiec Ty piszesz? Jaki bardziej grzeszny? Nie mnie jest sadzic kto jest bardziej grzeszny? To wie tylko Bog. Napisane jest: "nie sadzcie abyscie nie byli sadzeni" - kolter! Pismo Sw. nalezy pojmowac calosciowo a nie dobrane dla wlasnej teorii wycinki! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:38 wiec skoro juz znasz pisma a dalej tkwisz w tej wierze too gratulacje z powodu zacimnienia umyslu przez boga tego swiata, czlowieku za czasow Jezusa wszyscy ktorzy przyjeli Boga do swrca byl ibracmi lub swietymi , czyli czystymi , a teraz swiety to ten ktory jakis niby kretynski cud zrobi opamietaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 i znowu nieporozumienie 28.01.07, 19:50 wg Kościoła katolickiego świętych są nieprzeliczone rzesze, ba - każdy wierny winien aspirować do świętości. to o czym piszesz, oficjalne "stwierdzenie heroiczności cnót" służy jedynie wskazaniu postaci stawianych Kościołowi za wzór do inspiracji, z pełną świadomością, że "wszystkich świętych" imiennie wskazać się nie da (oczywiście, Bóg ich zna). Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 19:56 no fakt a ja durny zawsze myslalem ze tylko Bog zna serca ludzi a tu wychodzi ze kardynalowie tez fiu , fiu skad dzis zyjacy papiez wie co robil wysiwecony przez niego 19 wieczny swiety , bzdury wasc piszesz !! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:01 ...tylko, taki drobiazg, ze tego 19-towiecznego swietego oglaszal swiatu papiez z tamtych czasow, wiec chyba wiedzial co robi... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:04 no tak , ale jak mnie pamiec nie myli to morderca pius 9 jest papiezem 19 sto wiecznym a to jak pamiec mnie nie myli wojtyla z niego zrobil blogoslawionego?? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:05 A kogoz to papiez Pius IX zamordowal? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:15 nie moge teraz tego znalezac !!, ale wiadomo jest iz kazal strzelac do swoich przeciwnokow w czasie zamieszek w rzymie wiele wyrokow smierci wydal osobiscie w dniu kiedy watykan oglaszal go blogoslawionym we wloszech wieszano czarne wstagi na pomniku jego oponenta (nazwiska nie pamietam ) ktorego mniedzy innymi kazal zamordowac wlasnie puius 9 Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:20 a kto Ci takich glupot naopowiadal? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:23 no wlasnie kto ?? zyjecie jak w innym swiecie w swoich utopiach nie rozumiac podstawowych tresci ewangeli , tylko wy i wasz interes idz spac bo od 4, 30 znow masz jakies modly i sie nie wyspisz Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:28 ...a gdzie konkretna odpowiedz? Ja spie do 9.00, mam czas. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:34 na to co zjadam, zapracowuje wlasnymi rekoma i jeszcze utrzymuje z tej pracy troje moich dzieci w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: i znowu nieporozumienie 28.01.07, 20:37 a moze lepiej wroc do dzieci ?? a nie dawaj prac sobie mozgu ?? za darmozjada przepraszam!! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:58 czy Ty rozumiesz to co napisales?... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:01 ja rozumiem co pisze ale ty raczej zaslepiony kadzidlem niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:04 ...widac golym okiem cos przeciwnego! Greg0.75 napisal Ci wyzej o swietosci a Ty nadal nic nie rozumiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:40 a kiedy ksiadz nie udzieli rozgrzeszenia to sadzi czy tez nie ?? jest to sad, bo skoro jest wyrok to chyba to sad?? a zadana pokuta to wyrok , skoro nie wolno osadzac to i wam tez Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:11 ...ksiadz nie udziela rozgrzeszenia w scisle okreslonych, konkretnych przypadkach i to nie jest zaden sad! Po prostu penitent nie spelnia warunkow do uzyskania rozgrzeszenia: np. trwa nadal w gzrechu, a wiec nie zaluje go, nie postanaiwa poprawy! Pokuta to nie wyrok! To zadoscuczynienie za grzechy Panu Bogu i bliznim, przyznasz ze razaco nieadekwatne do ciezaru gatunkowego wielu grzechow! Czasem wystarczy odmowic jakas modlitwe za pokute. To ma byc wedlug Ciebie wyrok? Jestes smieszny! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:17 smieszny jestes ty i ta twoja wiara ze twoj bluznierczy kosciol ma cos wspolnego z Jezusem !! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:22 ...pokory bracie! Mow za siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:08 o'K - różnimy się w interpretacji Pisma. Nijak się to jednak ma do faktu, że nadużywanie czyjegoś zaufania to zwykłe świństwo - nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:14 moze to i swinstwo , ale w tym wypadku wybitnie wykazalo jaka jest roznica w mysleniu starszych milionerow w czerwonych biretach a szeregowego ksiedza ktory jeszcze nie stracil kontaktu z rzezczywistoscia jak to jest u kardynalow Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:23 No widzisz, juz sam piszesz ze to bylo swinstwo! Nie znalazlem natomiast w artykule zadnego akapitu o czerwonych biretach czy kardynalach. To Twoje prywatne sady! Artykul prezentuje opinie gazety "L'Osservatore Romano"... Znow manipulujesz faktami! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:31 oczywiscie ja w przeciwienstwie do wielu wychowanych w katolicyzmie nie pomaluje sprajem drzwi w kosciele , choc nie uwazam tego miejsca za szczegulnie potrzebne , tak samo nie pojde ko kosciolu pluca to do ucha ksiedu o sobie , a ze kardynalowie patrza na interes watykanu a nie prostego czlowieka to wystarczy popatrzec na afere pedofilska gdzie tylko kler i jego interes byl chronoiny a ofiary traktuje sie jak paroiasow Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:57 Albo dyskutujemy na argumnety albo sie obrazamy inwektywami drogi kolterze! Pierwszy czlon Twego zdania pomijam wiec milczeniem, bo jest obrazliwy! Gdy brak argumentow to wtedy najlatwiej jest adwersarza obrazic, prawda? A teraz drogi kolterze usiadz, wez Pismo sw. do reki otworz na 1 Liscie sw. Pawla do Tymoteusza i przeczytaj ze zrozumieniem caly rozdzial 2! Przeczytaj uwaznie szczegolnie nastepujacy po 5-tym werset 6 i 7. Dopiero caly tekst rozdzialu 2 moze rozjasni Ci w glowie! Czy teraz rozumiesz juz co apostol Pawel pisze o sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 18:59 wiem co tam pisze i zabij , ale ni jak nie widze tam odniesienia do tego co mi tu chcesz udowodnic !! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:02 moze spojrz tez na ew Mateusza rozdzial 23 wersety od 1 do 12 a w szczegulnosci na werset 9 , tam wyraznie stoi ze samo slowo papiez(ojciec) to bluznierstwo Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:48 Rozdzial 23 ew. sw. Mateusza dotyczy faryzeuszy! Kim byli faryzeusze powinienes wiedziec skoro jestes znawca Pisma sw. Odnoszenie tych slow do papieza jest daleko idacym nieporozumieniem. Papiez nie jest naszym ojcem! Ojcem jest Pan Bog, to oczywiste! Papiez jest glowa kosciola, nastepca sw. Piotra i tyle...Nazwa ojciec sw. jest nazwa zwyczajowa i nie oznacza ojca ludzi tylko ojca w rozumieniu wiary. Podbnie jak do ksiezy zakonnych mowi sie zwyczajowo: ojcze a wcale nie oznacza to iz sa oni ojcami wszystkich ludzi. Jeszcze raz powtarzam: Slowo Boze nalezy pojmowac calosciowo a nie wycinkowo tak jak Ty to czynisz, bo wtedy mozna dojsc do absurdow takich do jakich dochodza np. swiadkowie Jehowy... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:50 mozesz w ten sposob tlumaczyc to swoim moherowym fanko Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:54 No i wracamy do punktu wyjscia! Jak brak argumentow, to obrazliwe inwektywy! Tylko na tyle Cie stac? Mnie to zupelnie nie rusza, gdyz uwazam, ze ks.Rydzyk bladzi a moherowych beretow mi zal, bo daja sie wcigac w te polityczne gierki... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:58 ale taki jest wasz kosciol od wiekow , zawsze tylko gra wiernymi to nie tylko rydzyk to setki anonimowych ksiezy siejacy swoje polityczne wizje swiata Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:17 pisalem juz wyzej, ze ksieza to tacy sami ludzie i tacy sami grzesnicy ja Ty i ja i tak samo sie spowiadaja jak wszyscy. Jakis ulamek z nich bladzi ale to normalne jak normalne jest ze sa zli lekarze, zli policjanci, zli sedziowie, zli murarze, zli lotnicy itd. itp...... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:18 a ja myslalem ze w wszyscy swiec juz za zycia jestescie Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:54 WIESZ jEZUS TO NIE JEST NAZWA OSLA NA KTORYM JAN PAWEL WJECHAL DO JEROZOLIMY , ON JEST GLOWA I ZALOZYCIELEM CHRZESCIJANSTWA , WIEC KIEDY COS MOWIL TO MOWIL DO DO TEZ SWOICH UCZNI , WIEC MOZESZ OPOWIADAC SWOIM MOHEROWYM FANKOM TE BZDURY JEZUS WYRAZNIE STWIERDZA TAM UZYWAJAC ARAMEJSKIEGO SLOWA ABBA ZE NIE WOLNO TAK NAZYWAC DUCHOWNYCH , ALE PAPIEZE W SWEJ BLUZNIERCZEJ PYSZE JUZ DAWNO TO PRZEROBILI NA SWOJA MODLE Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:56 ...i uwazasz, ze teraz jak uzyles duzych liter to Twoje na wierzchu! Bladzisz bracie i tyle. Nawroc sie! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:59 dzieki Bogu w twoim kosciele bylem ostatni raz 21 lat temu i nigdy tam nie wstapie Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:18 ...daletgo ze Bog dal Ci wolna wole...Robisz co chcesz! Po to dal Ci Bog rozum zebys robil z niego uzytek! Nie chcesz? Twoja sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:21 skoro Bog dal mi wolna wole to czemu watykan narzuca mi poprzes swoich politykow pewne zachowania?? ja rozumiem ze Bog mi cos proponuje , ale wy paliliscie na stosach tych z ktorymi wam nie bylo po drodze wiec przestac mamrotac Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:25 ...no, no i jeszcze Kain zabil Abla, zapomniales napisac! Biedny jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:27 no tak kain byl pierwszym papiezem , a abel bogobojnym czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:32 pierwszym papiez byl ustanowiony przez Jezusa i nzaywal sie sw. Piotr. Zwracam uwage na fakt, ze Jezus mianowal pierwszym papiezem slabego czlowieka, ktory sie go trzykrotnie ze strachu zaparl! Jest to wielce wymowne! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 20:35 no tak , ale jak mi top udowodnisz skoro wiadomo ze glowa kosciolu napewno byl Jakub rodzony brat Jezusa?? zacytujesz slowa w ktorych jesus po aramejsku go napomina ze jest chwiejny i ma pasc jego owieczki ?? a moze to ze byl w rzymie , tylko gdzie to jest zapisane w pismie swietym?? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:09 ...a coz ja na to moge poradzic, ze nie masz switla na to czytanie! Modl sie! Moze Bog da Ci to swiatlo! Wiesz, dobrze jest przedtem wyspowiadac sie... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:11 mi zawsze wydawalo soe ze to wlasnie bog tego swiata zslepil katolikom umysl aby nie olsnil ich blask ewangeli , zaczni myslec ze Bog przekazal nauki swoim dzieciom ale ze te dzieci to nie katolicy, ale juz w 4 wieku naszej ery drobi tych niby dzieci rozesz,y sie z prawdami biblijnymi Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:50 Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Prosze o konkrety! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: adwokat kileryka - kolter... 28.01.07, 19:12 ...a coz ja na to moge poradzic, ze Ty nie masz swiatla na to czytanie! Modl sie! Moze Bog da Ci te laske! Wiesz, dobrze jest przedtem wyspowiadac sie...Wtedy umysl staje sie bardziej otwarty na Slowo! Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Ted! podziwiam za twoją bojową postawę 28.01.07, 22:48 z pistoletem na styropianowe kule. Cieszę się, że Ty tak się znasz :-) Spowiedź uszna została wprowadzona w 1215 roku! Efektem tej spowiedzi jest odpuszczenie grzechów przez KAPŁANA! Sobór laterański jak mniemam. Nie znasz kościelnej doktryny, to się nie wymądrzaj. Skoro to taka chrześcijańska zasada to dlaczego dopiero w 1215 TED? No napisz. Ale zanim odpiszesz przeczytaj też Mateusz 6 rozdział w. 6-12 i zwróc uwagę na tekst 12 następnie sięgnij do rozdziału 9 i tam wiersze 2-3 powinny ci przybliżyć jak w tamtych czasach postrzegano odpuszczanie przez innych niż Boga. Zobacz też sobie na wytyczną w Dziejach Apostolskich r. 8 w. 22. Nikt nie wspomina o odpuszczaniu przy udziale kogoś. Jeżeli chcesz dyskutować to podaj konkrety. Podaj treść, która mówi o tym, że masz iść do księdza i u niego się wyspowiadać. Miej na uwadze treść modlitwy - jak my odpuszczamy naszym winowajcom i tekst - jedni drugim odpuszczajcie - może cię oświeci Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 09:41 Wśród moherowych beretów takie jaja można robić. Ciekawe jak moherowe jarmułki zareagowałyby na robienie sobie jaj z rabinów, albo ile ofiar śmiertelnych byłoby po żartach z moherowych turbanów w Mekce. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 09:48 tylko widzisz tu chodzi o spowiedź której to nie uświadczysz w takiej chorej formie w judaizmie czy islamie. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowyekspert Spowiedź to pogańska praktyka. 28.01.07, 10:01 Nigdzie w Piśmie Świętym nia ma opisu jakiejkolwiek spowiedzi. Ani Jezus, ani żaden z apostołów nie spowiadali. Wręcz jest przestroga, żeby nie sądzić, bo sami przecież jesteśmy osądzani przez Boga. Kościół katolicki nie naśladuje Jezusa. Swoimi praktykami, mieszaniem się do polityki i zniewalaniem ludzi pogańskimi praktykami od początku swego powstania w 325 roku jednoznacznie pokazuje swój pogański charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 10:19 Drogi anonimowykespercie! Rozumiem dlaczego jestes anonimowymekspertem! Taki z Ciebie ekspert, ze Pisma Sw. nie znasz! Nie kto inny jak Pan Jezus ustanawil sakrament pojednania, bo tak prawidlowo nazywa sie ten sakrament, wypowiadajac do apostolow slowa: "ktorym grzechy odpuscicie sa im odpuszczone, ktorym grzechy zatrzymacie sa im zatrzymane"... Dlaczego wiec swiadomie klamiesz? Malo tego, dalszy tekst dowodzi, ze nie rozumiesz w ogole tematu w ktorym sie usilujesz wypowiadac! Spowiedz bowiem, wbrew temu co piszesz, nie jest zadnym sadzeniem! Spowiedz sw. jest sakramentem pojednania z Bogiem wlasnie po to aby sadzenia uniknac! Przyznasz wiec, ze jest to zasadnicza roznica i w sposob jaskrawy rozmijasz sie z prawda obiektywna! Ktos, kto nie spowiada sie, swiadomie pozbawia sie zbawienia i naraza sie na sad... Ostatni akapit Twoich wypocin jest juz zwyklym szkalowaniem kosciola katolickiego przez przypisywanie mu win niepopelnionych. Coz takiego bowiem wydarzylo sie wedlug Ciebie w 325 roku znawco??? To Ty jestes poganinem, gdyz to co piszesz swiadczy o tym. Zero podstawowej chociazby wiedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 15:11 do apostołów wypowiadał te słowa mówiąc o wzajemnym wybaczeniu. Zauważ związek specu między wieczerzą, kiedy mowa tym, że "jeżeli masz coś przeciwko bratu to się z nim pojednaj". Katolicy wymyślili za to jednanie się z księżmi Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:20 > Katolicy wymyślili za to jednanie się z księżmi "jednanie z Bogiem". Jeśli się krytykuje, to wypadałoby wiedzieć co. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:21 Drogi kileryku! Trudno jest dyskutowac z kims kto nie ma podstawowej wiedzy o tym o czym pisze! Jakie jednanie sie z ksiezmi? O czym Ty czlowieku w ogole piszesz? Czy nie rozumiesz tego, ze w akcie sakramentu pojednania jednasz sie z Bogiem a nie z jakims ksiedzem? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:23 moze najpierw napisz co ma watykan i jego wielowiekowe zbrodnie wspolnego z Jezusem czy tez Bogiem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:33 Mniej więcej tyle, co zbrodnie Pol Pota z ateizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: zwracam uwage na mentalnosc koltera... 28.01.07, 18:41 jesli Cie juz tak zatkalo i zabraklo Ci argumentow na obrone wlasnych racji, to co robisz? Widac wyzej: atakujesz z drugiej flanki: wielowiekowe zbrodnie Watykanu....a tak konkretnie, to o co Ci chodzi? Przypominasz malego Jasia! Jasiu przeskrobal cos w szkole i pani zwrocila mu uwage...A Jasiu na to: ale prose pani Wacus to zrobil jeszcze gorzej! Kolter, tu jest forum dla doroslych, rozumnych ludzi ktorzy potrafia logicznie uzasadnic swoje racje! Czy Ty jestes malym Jasiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: zwracam uwage na mentalnosc koltera... 28.01.07, 18:51 sluchajj duzy jasiu to nie ja tworzylem inkwizycje , to papieze mieli pod soba bezposrednio mordercow w habitach , to nie ja tworzylem zakony ktore pacyfikowaly palestyne , i polnoc dzisejszej polski ,litwe , to nie ja palilem na stosie ludzi , ksiazki , to nie ja strzelalem na rozkaz papieza do demonstarntow w rzymie , to nie ja w 1987 roku nazywalem krwawego morderce pinocheta swoim ptrzyjacielem ale wlasnie rzymski papiez , a do tego to nie z mojej chorobliwej nienawisci do antykoncepcji i do edkacji sesualnej wiele osob popelnilo samobujstwo z powodu niechcianej ciazy , ale nie pisz mi ze za qurestwo trzeba placic bo czesto sa to osoby nieletnie ty durny jasiu Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: zwracam uwage na mentalnosc koltera... 28.01.07, 20:37 rozumiem, ze to tez Twoj glupi zart...??? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 15:14 słyszałeś o reformacji? poczytaj o zbawieniu - darmo z łaski przez wiarę - to może zrozumiesz w czym tkwisz Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 18:47 Drogi kileryku! Nie tylko slyszlaem o reformacji ale i wiele czytalem. Zyje w panstwie protestanckim. Masz racje zbawienie jest laska otrzymywyana od Boga za darmo - przez wiare! Tylko jak przeczytasz uwaznie to dostzrezesz ze jest jeden warunek: wiara! Tak, trzeba miec wiare! Skoro wypisujesz na tym forum te swoje glupoty to pokazujesz tym dokladnie, ze tej wiary Ci brak! I co wtedy ze zbawieniem??? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 21:05 ja o d-ie ty o maryni Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Spowiedź to jeden z 7 sakramentow sw. 28.01.07, 21:12 skoro lubisz o d-pie, masz wolna wole... Odpowiedz Link Zgłoś
kika843 Re: Spowiedź to pogańska praktyka. 28.01.07, 13:35 anonimowyekspert napisał: > Nigdzie w Piśmie Świętym nia ma opisu jakiejkolwiek spowiedzi. > Ani Jezus, ani żaden z apostołów nie spowiadali. > Wręcz jest przestroga, żeby nie sądzić, bo sami przecież jesteśmy osądzani > przez Boga. > Kościół katolicki nie naśladuje Jezusa. Swoimi praktykami, mieszaniem się do > polityki i zniewalaniem ludzi pogańskimi praktykami od początku swego powstania > > w 325 roku jednoznacznie pokazuje swój pogański charakter. Jestem ciekawa, czy księża tak samo ostro zareagowaliby, gdyby dziennikarze zajęli się inną religią, np. judaizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Do kiki843:spowiedź to sakrament pojednania... 28.01.07, 14:17 Ksieza pewnie nie ale rabini na pewno...To chyba logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
wicary [...] 28.01.07, 10:15 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Z ich spowiedzi zartów nie wolno sobie robic, bo 28.01.07, 10:16 sie obrażą, ale oni swoje krzyże mogą wtykac wszędzie, nawet tam, gdzie są niewierzący i niewierzącym obrażać sie niewolno. Paskudna i egoistyczna ta katolicka mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: do piwi77 28.01.07, 10:24 dlaczego piszesz nie prawde? Ja widze wrecz cos odwrtonego: krzyz jest powszechnie obrazany i nikt za to nie ponosi zadnych konsekwencji... A prawo mowi, ze nie wolno obrazac zadnych znakow i uczuc religijnych bez wzgledu na religie! Dlaczego wypisujesz bzdury??? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Z krzyżem w ręce dokonuje się przemocy. Wieszanie 28.01.07, 10:31 jego tam, gdzie nie wszyscy sobie tego życzą, to jej najdelikatniejsza forma. Sami jesteście przyczyną, że u niekatolików krzyż to znak katolickiej agresji, budzi więc odruch sprzeciwu. Zaprzestańcie krzyżowej agresji, a nikt nie bedzie zwracał na ten znak uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Z krzyżem w ręce dokonuje się przemocy. Wiesz 28.01.07, 10:33 pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: wspolczuje... 28.01.07, 14:20 wspolczuje Ci piwi77, ze widok krzyza sprawia Ci az takie bolesci...A jak z oznakami innych religii - tez Cie tak bardzo bola??? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 14:35 uczucia niewierzących. I wbij sobie do głowy, że to też ludzie, nie życzący sobie uszczęśliwiania na siłę. Krzyż oznacza przemoc i nie ma powodu, żeby wszędzie było go pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 21:04 od czasu meki Chrystusa na krzyzu stal sie on krzyzem chwalebnym bo na nim zaiwslo zbawienie swiata i dokonalo sie jego odkupienie, czy tego chcesz czy nie chcesz takie sa fakty historyczne i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 21:09 fakty sa takie ze Jezus zostal ukrzyzowany czyli z rekoma do gory , czy rozkrzyzownay z rekoma na bok?? a czy aby krzyz to nie jest przypadkiem symbol plodnosci w roznych religiach tamtego swiata ??pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Schowaj swoje współczucie i zacznij szanowac 28.01.07, 21:17 a) nie wiadomo b) słońca (rozchodzące się promienie światła), ziemi (cztery kierunki wertykalne), żywiołów, drzewo, kotwica, młot, Chrystus. symbol ma taką treść, jaką nadaje nu interpretacja odbiorcy. a właściwie do czego ma to pytanie prowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: wspolczuje... 28.01.07, 15:03 wez człecze ponoc religijny otworz pismo na ksiedze wyjscia 20-1,17 tam jest dekalog i jasno okreslono do czego słuza wizerunki całe pismo czczenie wizeronkow nazywa bałwochwalstwem i stanowczo je potepia !! ale ty jako katolik mozesz tego nie wiedziec bo juz w 9 wieku bluznierczy watykan wywawlił z swojego dekalogu drugie przykazanie ktore to jasno mowiło !! Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: wspolczuje... 28.01.07, 18:46 Czczenie wizerunków a czczenie Boga poprzez wizerunki (ale też Jego świętych) to jednak dwie zupełnie inne rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: wspolczuje... 28.01.07, 18:53 tylko Bogu oddaj poklon objawienie 22rozdzial wersety 8-9 Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: do piwi77 28.01.07, 10:31 gdybys mniej sluchal ksiezy a wiecej czytal histori starozytnych kultur, woedzialbys ze krzyz w tych kulturach byl symbolem faulicznym , i dopiero poganski cesarz konstatntyn wprowadzil ten symbolw 4 wieku do rzymskiego juz na nie Jezusowego kosciolu z tego wynika nam ze Jezus powiesili nam na (ptaku) Odpowiedz Link Zgłoś
gibenrath mylisz się!!! 28.01.07, 10:39 katolicy to nie egoiści, przeciwnie - walczą o Twoje zbawienie, każdy krzyż wbity jest dla Twojego dobra!!! katolicy są po prostu ofensywnie altruistyczni... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: mylisz się!!! 28.01.07, 10:41 ten krzyz to symbol hanby , a nie kultu, to tak jakby ci dziecko samochod zabil a ty jego zdjecie w tle tego samochodu powiesilbys , katolicy to poganie , wiec musza cos widziec zeby moc sie modlic Odpowiedz Link Zgłoś
gibenrath odczep się od poganów kolter 28.01.07, 10:51 większość pogańskich kultów czciła nature i życie zgodnie z nią i instynktami - a katolicyzm to przedciwnie - sprzeniewierzanie się naturze człowieka i potępianie naturalnych popędów, poganie wzniecali, katolicy tłamszą Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: odczep się od poganów kolter 28.01.07, 10:55 sorry Bracie masz racje , ale moje okreslenie poganie wynika z tego ze ten kosciol jest mieszanka roznych norodowych zwyczaji ktory watykan wciagal pod swoje wierzenia w celu pozyskania nowych jeleni , co jest ewidentnie sprzeczne z ewangeliami gdzie wyraznie jest mowa ze tego nie wolno!! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: kolter bredzisz! 28.01.07, 14:26 przeczysz sam sobie: katolicy to poganie, musza cos widziec zeby sie modlic... sek w tym ze poganie modla sie do poganskich bozkow a nie przed krzyzem... Totalny brak wiedzy i kompletna ignorancja! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: kolter bredzisz! 28.01.07, 14:38 Pogański bożek, czy krzyż jaka to różnica? Chyba jedynie, że ze znakiem krzyża dokonano więcej zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: kolter bredzisz! 28.01.07, 14:48 a krzyz niestety dla was panowie katolicy to jest niestety poganski symbol płodnosci ktory trafił do katolicyzmu nie dzieki meczenskiej smirci Jezusa !! ale przez to ze wasz 1 papiez pognski cesarz konstantyn miał wizje płonoacego własnie krzyza ktory miał go prowadzic do zwyciestw Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p Niech przetestuje telefon zaufania 28.01.07, 10:17 Może też przetestuje służbę zdrowia, dając sobie zrobić serię operacji. Albo sto razy wezwie karetkę i pomierzy czasy. Podpali sto domów i napisze o sprawności straży pożarnych. Albo zrobi terapie freudowskie / odwyki narkotykowe, etc. Jeżeli do konfesjonału przychodzą ludzie z problemami, a ksiądz im niekoniecznie czyta katechizm, ale pomaga iść dalej, to ma to jakiś cel. Po to jest tajemnica spowiedzi, żeby możliwa była szczerość, większa niż na procesie karnym. Ale jak przychodzą takie qtasy, to i ksiądz będzie się musiał liczyć ze słowami i cedzić politycznie poprawne wypowiedzi. Ten dziennikarz jest baran i cham. Właściwie powinien też przetestować telefon zaufania, to przecież podobna instytucja. Naopowiadać, że zarżnął żonę i chce się rzucić z mostu. Potem zrobić statystykę, ilu każe pójść na policję, ilu spróbuje wydębić namiary, ilu poradzi jednak skoczyć. A prawdziwi samobójcy mogą poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Niech przetestuje telefon zaufania 28.01.07, 10:21 Jedyna rada, jaka daje ksiądz na spowiedzi, to więcej się modlic i częściej chodzić do kościoła. Poza tym znak krzyża, formułka i koniec. Za telefonem zaufania kryje sie realna pomoc. Więc jak tu porównywać? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 10:28 ...dalej koles sie pograzasz piszac te swoje bzdury. Od razu widac, ze nie byles chyba juz bardzo dawno u spowiedzi! Inaczej nie pisalbys takich bzdur! Prawda jest naga! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 10:34 prawda jest taka ze spowiedz tez wynalazl kler do kontroli swoich ( jeleni)owieczek Bog w niebie zna nase serca wiec jemu ona nie jest potrzebna w takiej formie !! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: do kolter po raz drugi... 28.01.07, 14:28 ...no coz mozna i tak wbrew szelkiej wiedzy upierac sie przy swoim. Brak argumnetow, niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: do kolter po raz drugi... 28.01.07, 14:51 podaj mi choc jeden argument w ktorym udowodnisz ted 1951 ze koscioł ktory mordował ludzi ma cos wspolnego ze skromnym pacyfistą z nazaretu?? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: do kolter po raz drugi... 28.01.07, 20:25 To, że (świadom własnych grzechów i słabości) rozpowszechnia Jego słowa? a co do pacyfizmu: "«Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 10:35 ted1951 napisał: > Prawda jest naga! Zaraz naga, co za niezbożne myśli, no tak ale jak się spowiedz w odwodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: do piwi77 po raz trzeci... 28.01.07, 14:30 nie osmieszaj sie chlopie! Nagosc nie jest zadnym grzechem! Adam i Ewa w raju zyli nadzy i co zgorszyles sie??? Odpowiedz Link Zgłoś
wanna_be_adored Re: do piwi77 po raz drugi... 28.01.07, 12:57 ted1951-popieram Cię, Twój głos to jeden z nielicznych rozsądnych w tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Głos rozsądny, to Twoim zdaniem, jedynie taki, 28.01.07, 13:36 który podziela Twoje zdanie, jak mniemam. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 10:26 Mowiac krotko: sa pewne granice, ktorych przekraczac nie nalezy! Ten wloski dziennikarz je przekroczyl! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 10:37 nic nie przekroczyl , ale udowodnil jak jest przepasc miedzy milionerami z kolegiow kardynalskich a zwyklym szeregowym ksiedzem ktorzy czasem jeszcze wiedza co sie dzieje wsrod prostego ludu !! w przeciwienstwie do tych co tworza te debilne nakazy Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 10:41 Granice już dawno zostały przekroczone. Jako niewierzący muszę ogladac Wasze krzyże, msze w telewizji, a dzisiejsza władza została nam wybrana przez Kościół, z pogwałceniem prawa (łamanie ciszy wyborczej). Ale zapewniam Ciebie, że nie bedziemy sie juz dłuzej Waszej katolickiej agresji spokojnie dłużej przglądać. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: masz racje johnny_p!!! 28.01.07, 20:50 > Granice już dawno zostały przekroczone. Jako niewierzący muszę ogladac Wasze > krzyże, msze w telewizji, Taki duży, czerwony guzik. Używam go przy galach piosenki biesiadnej, benefisach, sitkomach, telenowelach... no, często. > a dzisiejsza władza została nam wybrana przez > Kościół, Formalnie to jest nas tutaj większość (= każda większościowa władza musiała być poparta przez wierzących). Tyle że jakby co, to wyborcy SLD też wcale często są wiernymi Kościoła... > Kościół, z pogwałceniem prawa (łamanie ciszy wyborczej). a byłeś uprzejmy zawiadomić okręgową komisję wyborczą (prokuratora etc)? ja pewnie bym zgłosił, ale jakoś nie miałem okazji zaobserwować... > że nie bedziemy sie juz dłuzej Waszej katolickiej agresji spokojnie dłużej > przglądać. :-) "gwałt niech się gwałtem odciska"? - a owszem, klasyka Żyjesz w świecie zbudowanym z urojeń i nadinterpretacji, nic dziwnego że Ci w nim niewygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Psychol dyskwalifikuje swoje pismo 28.01.07, 10:24 Tani chwyt,żeby przyciągnąć zakompleksionych czytelników... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Psychol dyskwalifikuje swoje pismo 28.01.07, 10:28 to dobrze ze tani , ale skutecznie obnazajacy oblude kleru Odpowiedz Link Zgłoś
gibenrath sprawa jest poważna!!! 28.01.07, 10:31 w końcu obrażono uczucia religijne!!! to ci afera tylko jakoś nikt nie liczy się z tym, że permanentnie obraża się rozum Odpowiedz Link Zgłoś
starypiernik1 Ten dziennikarz współpracował z WSI 28.01.07, 10:45 Ten dzienikarz wg raportu Macierewicza napewno był agentem WSI, a jeśli w raporcie nie będzie na ten temat żadnych danych, to tym bardziej potwierdza to tezę o jego wspólpracy z generałem Głowackim, który go osobiście nadzorowal. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell błąd 28.01.07, 11:14 udawał złodzieja w intelektualnej jaskini zbójców - fantomu - rządu? encyklopedysta m.h. Odpowiedz Link Zgłoś
gibenrath Spowiedz, czyli dla każdego coś miłego 28.01.07, 10:47 Nijak się ma to co mówi ksiądz w konfesjonale do oficjalnej nauki Kościoła katolickiego - inaczej moja dziewczyna nigdy by rozgrzeszenia nie dostała. Ale przecież, jakby go nie dostała to by się od Kościoła odwróciła i miedziaków na tace nie wrzucała. Więc rozgrzeszenie dostaje mimo iż przyznaje spowiednikowi, że niektórych popełnionych grzechów nie żałuje i będzie je powtarzać co wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
jjjupiter Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 10:47 Gdyby to bylo u nas - Giertych ustawowo wsadzil by go za kratki na 25 lat Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Zatajać grzechy to zle, ale wymyślać, aby jeszcze 28.01.07, 10:55 bardziej ubiczowac swą grzeszna naturę (jako akt heroicznej ascezy) to powinien być czyn chwalebny. Czego ci katolicy więc chcą? Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 dlatego lepsza jest spowiedz jak u prawoslawnych 28.01.07, 10:57 wtedy nie ma powodu aby obawiac sie ze ksiądz jest "wtyczka", albo spowiedz to kpina jak we Włoszech! A swoja drogą to taki dziennikarz jest zwykła świnią. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: dlatego lepsza jest spowiedz jak u prawoslawn 28.01.07, 10:58 swinia ktora obnaza oblude tlustego knura watykanskiego, daj Boze wiecej takich swin!! Odpowiedz Link Zgłoś
jezus.maria.nowakowski Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 11:00 Znacznie ciekawszy artykuł powstałby, gdyby dziennikarz przebrał się w sutannę i uczestniczył w spowiedziach, ale po drugiej stronie konfesjonału. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell to nic moje praktyki w Świątyni Fiskalnego Skarba 28.01.07, 11:10 to dopiero grzechy myśli feudalnej ];O)) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Gdyby taki numer wykręcił 28.01.07, 11:26 wyznawcą islamu to od razu został by zastrzelony i to bez zbędnego gadania Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: Gdyby taki numer wykręcił 28.01.07, 11:29 na szczescie dla islamu niemam tam papieza i nie mogl wiec wymyslec tej najlepszej dla watykanu formy kontroli nad jelonkami Odpowiedz Link Zgłoś
narod.ovviec Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 11:31 Cywilizacja śmierci w natarciu. Polska z czasem będzie musiała skolonizować Włochy, gdyż oni wymrą wskutek homoseksualizmu i eutanazji Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: Włochy: spowiadał się z wymyślonych grzechów 28.01.07, 11:33 fakt coraz wiecej ksiezy to pederasci a jak mowia przyklad idzie z gory Odpowiedz Link Zgłoś
wanna_be_adored Do monachus 28.01.07, 13:02 co za brednie wypisujesz???????????????Polecam wizytę w poradni zdrowia psychicznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: Do monachus 28.01.07, 14:57 masz racje ktos kto kleka przed tłustym bucem w czarnej sukience powinien zbadac sie u psychiatry , wiec nie czekaj a juz wpisz sie w kolejke to moze dzieki PIS ministrowi poczekasz miesiąc a nie dwa !! Odpowiedz Link Zgłoś
k0curek To chyba nic nadzwyczajnego, że dziennikarz 28.01.07, 11:59 dla zdobycia informacji wciela sie w kogoś innego. Jak dziennikarz mógł uzyskać informację, co naprawdę księża myślą o wielu sprawach? Gdyby przyszedł wypytywać jako dziennikarz, uzyskałby odpowiedzi zgodne z oficjalnymi poglądami Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kika843 Re: To chyba nic nadzwyczajnego, że dziennikarz 28.01.07, 14:03 k0curek napisał: > dla zdobycia informacji wciela sie w kogoś innego. Jak dziennikarz mógł uzyskać > > informację, co naprawdę księża myślą o wielu sprawach? Gdyby przyszedł > wypytywać jako dziennikarz, uzyskałby odpowiedzi zgodne z oficjalnymi poglądami > > Kościoła. Niektórzy księża za sprawą tego dziennikarza okazali się bardziej ludcy, więc to może niektórych ludzi przekonać do spowiedzi, zatem Kościół powinien być wdzięczny za ten raport. Faktem jest, że dziennikarz nie uzyskałby prawdziwej odpowiedzi na nurtujące pytania, gdyby zapytał wprost.Wówczas każdy zajmowałby oficjalne stanowisko Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś