Dodaj do ulubionych

Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a?

08.02.07, 18:42
Trzymam kciuki. Google jest dobrą wyszukiwarką, ale monopole to nie jest rzecz dobra. Konkurencja musi być.
    • efka_2 Konsensus przy tworzeniu rankingów..?? 08.02.07, 19:02
      Trochę znam się na algorytmach wyszukiwania i... jeśli szczerze podziwiam
      optymizm twórców Wikipedii i trzymam za nich kciuki, to... w tworzony wspólnie
      przez iternautów dobry ranking jakoś nie wierzę... ;]

Ale poza tym... powodzenia ;)
      • kszynka Re: Konsensus przy tworzeniu rankingów..?? 09.02.07, 08:49
        na każdą wyszukiwarkę, nawet tak wspaniałą jak google też są sposoby, więc nie
        można być aż tak ufnym wynikom wyszukiwania
        • kolargolo bez szans 09.02.07, 09:34
          google ma zaawansowane algorytmy i nie sa one znane uzytkownikom, poza tym sa
          zmieniane dosc czesto - dlatego spam wwynikow wyszukiwania nie jest az takim
          wielkim problemem jakim bedzie przy wyszukiwarce wiki. wystarczy zalapac sie
          jako moderator, zdobyc zaufanie a potem delikatnie manipulowac wynikami np.
          przy slowie "mortgage" i kasa splynie w duuuzej ilosci. dlatego wyniki nie beda
          wiarygodne i dlatego tez niewiele osob bedzie z niej korzystac.
          • karatakus Dopiero pojąłem... 09.02.07, 11:25
            Dopiero skumałem na czym i w jaki sposób google zarabia taki ciężki szmal. Ależ
            zawiniłem ciężkim debilizmem. Mea culpa, mea culpa.
        • tetlian Re: Konsensus przy tworzeniu rankingów..?? 09.02.07, 17:40
          Będzie tak. Wyszukiwarka Wikipedii stanie się popularniejsza od wyszukiwarki
          Google, a potem Google kupi tą wyszukiwarkę i znowu będzie monopolistą. Tak samo
          było w przypatku YouTube. YouTube było z 10 razy popularniejsze od Google Video,
          zatem Google kupiło YouTube.

Z monopolistą tak łatwo nie wygrasz. Prędzej czy później on Ciebie wchłonie.
          • entefuhrer Wobec tego dlaczego nikt dotąd nie kupił... 09.02.07, 18:25
            ...Wikipedii ? Chyba jest już warta parę dolców ?... ;)
    • abhaod super pomysl, oby mial takie powodzenie jak 08.02.07, 19:08

Wikipedia
    • zyks A juści :-). Tu trzeba czegoś więcej, niz nawiedzo 08.02.07, 19:33
      nych pomysłów ...:-(
    • jolkak11 Wikipedia do pięt nie dorasta Googlom 08.02.07, 19:35
      nie tylko ma bardzo słąbe zasoby to w dodatku nie są aktualizowane i z błędami
      merytorycznymi, a juz polskia Wikipedia nie jest warta otwierania.
      • wroteknowynick Re: Wikipedia do pięt nie dorasta Googlom 09.02.07, 07:11
        Zgadzam się, polska wikipedia jest o kant siedzenia rozbic. W dodatku jak chcesz
        wprowadzic jakies zmiany zaraz przychodzi ci admin i je usuwa albo zamyka watek.
        Wolnosc wprowadzania w niej zmian jest iluzja ograniczona tylko dla
        administratorow.
        • nkab Re: Wikipedia do pięt nie dorasta Googlom 09.02.07, 09:09
          To ma sens. Pomysł wykorzystuje jedno z największych osiągnięć
          internetu - wolność. Jeśli miałoby to polegać na polecanych
          przez innych internautów linków w zadanym temacie to jest to.
          Przez internautów, bez żadnych ingerencji adminów.

Andrzej.
          • jolka_z_dywit samoobrona zniszczy wikipedie 09.02.07, 11:24
            Bez adminów, to jak w wyszukiwarce wpiszesz chleb, to pierwszym wynikiem będzie
            samoobrona. Póki co to dobrze, że jednak na hasło 'kretyn' wyskakuje Roman
            "ewolucja mnie ominęła" Giertych z Andrzejem "mam zawsze racje" Lepperem ;)
    • marcin_95 Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 03:33
      Metoda *rangowania* informacji? Co to jest, do jasnej!? Czy naprawdę w tej redakcji nikt nie chce pracować, że dopuszcza się do pisania osoby na poziomie polaczków z Greenpointu „lukających przez łyndoł, czy kop nie wsadził tykieta za łajper mojej kary, bo ją parknął na kornerze koło bucierni”?
      • wnukstalina Re: Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 08:00
        Czy kolega nie wie, że to dlatego bo droselklapa tandetnie zblindowana i
        ryksztosuje?
    • ciumcia "Na razie internauci ufają Google'owi" 09.02.07, 08:56
      Ja mu wcale nie ufam...
    • bulls.eye Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 09:31
      Google nie jest dobrą wyszukiwarką, tylko najlepszą jaką do tej pory wymyślono.
      Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że użytkonicy przechodzą do nowej wyszukiwarki,
      gdy stara ich zawiedzie, tylko jeśli nowa wyszukiwarka będzie lepsza od
      dotychczasowej.

Bullseye marketing webzine -
      Marketing trafiający w sedno.<br>
      Uwodzenie - Tajemnice uwodzicieli<br>
      • asd616 Re: Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 13:10
        Najlepsza? Wolno indeksuje, cholernie bezwładna, często z danymi sprzed roku. msn.com jest obecnie lepszy.
    • mckwack ręczne sterowanie 09.02.07, 10:24
      Najwyższym zarzutem, jaki co pewien czas pada pod adresem Google jest "ręczne
      sterowanie" wynikami.
      Z kolei "WikiWyszukiwarka" z założenia byłaby sterowana ręcznie. Stąd
      zastanawiam się na ile ludzie by jej ufali?
      • raqu46 Re: ręczne sterowanie 09.02.07, 11:07
        jak nie zrobią to nie spróbujemy.
      • chrzczonki ach, google.. 09.02.07, 11:09
        co do tego, ze interneuci zmieniaja wyszukiwarke, jezeli inna zawiedzie, zgodze
        sie. sam z wielka checia zaprzestalbym korzystania z googla, ale po prostu owa
        wyszukiwarka jest najlepsza..

z drugiej strony jestem przerazony, jak wiele informacji o mnie google ma.
        korzystam z wyszukiwarki, gmaila, docs.google.com.. rodzi sie niebezpieczna
        sytuacja wywodzaca sie ze spisowej teorii dziejow. sek w tym, ze wspomniane
        przeze mnie narzedzia wydaja mi sie najlepsze, wiec je używam.

gdyby tylko ktoś skutecznie rzucil rekawice..
        • opff Re: ach, google.. 09.02.07, 13:23
          > z drugiej strony jestem przerazony, jak wiele informacji o mnie google ma.
          > korzystam z wyszukiwarki, gmaila, docs.google.com..

..portalu Gazeta.pl, na ktorym znajduje sie urchin tracker google'a
    • oelefante Wikipedia była "skazana na sukces", przecież od 09.02.07, 11:08
      lat jest popierana przez Google'a, więc najczęściej jest na 1. miejscu
      wyszukiwania. A podobno Google nie manipuluje wynikami :D Ciekawy przypadek.
      Przypadkowo współpracujemy z Wikipedią i przypadkowo Wikipedia się świetnie
      wyszukuje. :D
    • to_ti Nie ma nic trwalszego niż prowizorka! 09.02.07, 11:10
      to dotyczy google...

www.foto-tel.pl/
    • joetf Re: Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 11:20
      Jako osoba ktora zna sie na jednym(wiki) i na drugim(wyszukiwanie) z gory moge
      stwierdzic ze pomysl jest bezsensem roku. Jak praktycznie wszystko, co wychodzi
      z ust Walsha.

Najwiekszym problemem wikipedii sa artykuly o zyjacych osobach i moderowanie
      (czyt - usuwanie) tresci. Brak tam jakichkolwiek zasad i panuje pelna wolna
      amerykanka - praktycznie kazda kontrybucja moze byc trwale usunieta, jesli tylko
      zbierze sie jeden, czy dwoch edytorow.
      Wikipedia, ze wzgledu na swoja istote nie jest i nigdy nie bedzie autorytetem
      takim jak Britannica.

Jesli zupelnie neutralne dla stron tresci sa w stanie wywolac wielotygodniowe
      pyskowki, to jakim cudem ci sami ludzie maja sie dogadac gdy kazda ze stron
      bedzie miala znaczny interes majatkowy?! (pozycja w wynikach wyszuikiwania
      _bezposrednio_ przeklada sie na zyski generowane przez dana strone!!!)
    • apohllo Re: Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 11:30
      Hmm. Pomysł interesujący, ale istnieje kilka problemów technicznych, z którymi
      społeczność sobie raczej nie poradzi.

Pierwszy to wydajność - gdyby ta wikiwyszukiwarka miała znaleźć się na pierwszym
      miejscu, musiałaby obsługiwać tyle żądań, co w obecnej chwili google. A zatem
      powinna dysponować podobną mocą obliczeniową (kto wie czy nie większą). Jestem
      przekonany, że takie przedsięwzięcie się nie utrzyma z datków, jakie w tej
      chwili otrzymuje wikipedia (nawet jeśli idą one w miliony dolarów - tutaj
      potrzebne są setki milonów).

Inna kwestia techniczna związana jest z problemem przetwarzania danych
      tekstowych. Pojawia się tutaj wiele problemów, z których jednym z
      "najprostszych" jest obsługa języków fleksyjnych, której w chwili obecnej nie ma
      zaimplementowanej nawet Google. Nie sądzę żeby twórcy wikiwyszukiwarki szybko
      uporali się z tym problemem, a który np. dla mnie byłby argumentem aby
      zrezygnować z Google.

--
      <a href="www.antyk-wariat.pl">Antykwariaty</a> w Polsce.
    • nekropedofil Re: Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 11:35
      w przypadku to jest zasłużona dominacja, a nie monopol
    • qwezzz Re: Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 11:56
      w przyszlosci, alternatywa dla google'a moze stac sie rozproszona wyszukiwarka
      YaCy. Jak pisza o niej w wikipedii:

YaCy is an open-source distributed search engine, built on principles of
      peer-to-peer (P2P) networks, and released under the GPL.

Each YaCy-peer independently crawls through the Internet, analyses and indexes
      found web pages and stores indexing results in a common database (so called
      index) which is shared with other YaCy-peers using principles of P2P networks.

YaCy-network has a decentralised architecture. All YaCy-peers are equal and no
      central server exists. It can be run either in a crawling mode or as a local
      proxy server, indexing web pages visited by the person running YaCy on his or
      her computer.
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Twórca Wikipedii zbuduje pogromcę Google'a? 09.02.07, 13:49
      Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie, bo mam dość google, które przez pazernych
      cwaniaków staje się jednym wielkim słupem ogłoszeniowym.
    • mgz mysle, ze poniewaz.... 09.02.07, 17:05
      ... gugiel nie jest wyszukiwarka dobra(firma jest bardzo prezna, co jest
      interpretowane, jako rownowazne z jakoscia wyszukiwarki), nie powinno byc
      problemem napisanie lepszego programu. [Przy okazji - istnieja juz wyszukiwarki
      wyszukujace lepiej niz gigiel, ale nie sa popularne z takiego czy innego
      powodu.]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka