Dodaj do ulubionych

Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawiedl...

• wojtek1241 Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawiedl.. 20.02.07, 00:03
      Jest to prawda i Prezydent nie powinien mydlic oczu bo nie wszyscy sa naiwni
      jak on sadzi .To ze gospodarka idzie w gore to nie rzadu zasluga a wszystkie
      problemy to wlasnie wina rzadu i P
    • tomekjeden Nic nie rozumiem 20.02.07, 00:15
      Ten artykuł, jaki tam artykuł, króciutki artykulik, o Polsce przeczytałem w "The
      Economist" w zeszłym tygodniu. I zapomniałem o nim. Artykulik jak to artykulik,
      wyważony i zgodny z retoryką i językiem takich artykulików. (Tak na marginesie
      to ja sobie bardzo cenię "The Economist", za treściwość, erudycję i rzetelność
      informacji i analizy.) Wyważony, oczywiście, że tak. Dwa razy występują w nim
      WSI, raz jako organizacja "ze złowrogimi mackami w świecie biznesu, mediów i
      urzędów państwowych", a drugi raz jako organizator ostatniej dywersyjnej bitwy
      (rezygnacje ministrów) w chwilach swojej agonii. A reszta to takie ot sobie
      informacje. A to obsadzanie stanowisk przez kolesiów braci Kaczyńskich, a to ich
      kompletna nieudolność na arenie międzynarodowej ("farsa przemieszana z
      tragedią", a to miernota ich współpracowników, a to, że bracia Kaczyńscy są
      mściwi, a to, że Pan Jarosław Kaczyński ma zbyt mały szacunek dla podziału
      władzy, choć porównanie go z Panem Putinem było jednak obraźliwe itd, czyli nic
      dla czytelnika polskiego nowego. A dla czytelnika spoza Polski? Ot artykulik, i
      tyle. No, może nie do końca. Wskaźnik wzrostu gospodarczego w Polsce wynosi
      prawie 6% rocznie, informuje nas "The Economist". Reszta nie jest tak bardzo
      istotna. Ja tam nie rozumiem prezydenckiego zacietrzewienia. I to jeszcze tak
      się zdenerwować przy "Guinessie". Ejże.
      • mnietowisi Re: Nic nie rozumiem 20.02.07, 00:20
        On zrozumiał. Na tym polega jego wielkość.
        • tomekjeden Re: Nic nie rozumiem 20.02.07, 03:35
          mnietowisi napisał:

> On zrozumiał. Na tym polega jego wielkość.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ot i odpowiedź prosta, bez krzywdzących dla nikogo inwektyw.
      • helmut.berlin Re: Nic nie rozumiem 20.02.07, 00:20
        > Ja tam nie rozumiem prezydenckiego zacietrzewienia

Jest zacietrzewiony przede wszystkim dlatego, ze musza mu tlumaczyc, a nie wiadomo czy tlumacz nie byl z ukladu albo wsi.
    • dibadzio Ukad z WSI zainstalował sie w "The Economist"? 20.02.07, 00:22
      Wszyscy krytykujący pana prezydenta Lecha Kaczyńskiego z punktu są haniebni i
      pewnie z układu albo WSI.To już jest żałosne a przestaje być śmieszne.na miejscu
      pana prezydenta nie lekceważyłbym oceny tak poważnego medium ale znając
      Kaczyńskich wiem,że to beznadziejne oczekiwanie.
      • helmut.berlin Re: Ukad z WSI zainstalował sie w "The Economist 20.02.07, 00:24
        Macierewicz udowodni, ze w Economiscie pracuje wnuczek Kima Philby.
      • halfilner dibadzio - przeczytaj artykul w oryginale 20.02.07, 00:30
        ten artykul nie jest tak ostry jak twierdzi GW,
        w niektorych dziedzinach nawet chwali rzad Kaczynskiego.
        Przeczytaj w oryginale, jesli znasz angielski,
        lub popros kogos kto zna.

dibadzio napisał:

> Wszyscy krytykujący pana prezydenta Lecha Kaczyńskiego z punktu są haniebni i
        > pewnie z układu albo WSI.To już jest żałosne a przestaje być śmieszne.na
        miejsc
        > u
        > pana prezydenta nie lekceważyłbym oceny tak poważnego medium ale znając
        > Kaczyńskich wiem,że to beznadziejne oczekiwanie.
        • helmut.berlin Re: dibadzio - przeczytaj artykul w oryginale 20.02.07, 00:40
          A ty niby znasz angielski? Bo jakos nie zrozumiales sensu, ten artykul jest bardzo ostry. Uwazasz, ze chwali rzad "w niektorych" dziedzinach, mowiac o zaslugach Grazyny Gesickiej?
          • halfilner Re: dibadzio - przeczytaj artykul w oryginale 20.02.07, 00:54
            przynajmniej te 2 akapity nie sa krytyka, a pozostale ?
            takie same ujadanie jak GW czy WSI24, pewnie na ich materialach pismak wypocil
            ten swoj artykul

POLAND'S fractious, pig-headed government has survived for nearly 18 months,
            against the expectations of most commentators. Lech and Jaroslaw Kaczynski, the
            identical twins who are respectively president and prime minister, may be
            disastrous in foreign affairs, but at home life rumbles on fine. Poland took in
            a record $14.7 billion in foreign investment last year, and the economy is
            growing at almost 6% a year.
            oraz
            Even as their enemies become more hysterical, however, the Kaczynskis'
            supporters are untroubled. Law and Justice is polling a steady 28%, more than
            it scored in the election of September 2005. It would be rash to write the
            government off; Jaroslaw Kaczynski has often proved a masterly tactician. Some
            loyalists even suspect that Mr Dorn's half-resignation is part of a master-
            plan. Others think the government's troubles are a last-ditch diversion put up
            by the WSI in its death-throes.

• helmut.berlin Re: dibadzio - przeczytaj artykul w oryginale 20.02.07, 01:01
              > przynajmniej te 2 akapity nie sa krytyka, a pozostale ?
              > takie same ujadanie jak GW czy WSI24, pewnie na ich materialach pismak wypocil ten swoj artykul

aha "picking raisins ", wiadomo
              • po_jeby Helmut, artykul jest napisany po angielski a Ty .. 20.02.07, 03:51
                chyba tlumaczysz z niemieckiego. Hehehehehehe
                • helmut.berlin Re: Helmut, artykul jest napisany po angielski a 20.02.07, 11:05
                  Sa ludzie, ktorzy znaja pare jezykow, ty chyba nie bo nie zrozumiales.
                  • stoltzman NO ty chyba do nich nie nalezysz 20.02.07, 15:31
                    • helmut.berlin Re: NO ty chyba do nich nie nalezysz 20.02.07, 20:44
                      Nie sadz ludzi po sobie gowniarzu.
    • maderic The Economist i NYT pisze ze zle to znaczy ze OK 20.02.07, 00:28
      .
    • pos3gacz Kurtuazja i tylko kurtuazja. 20.02.07, 00:29
      Zatrzymuje zachodnich polityków od wyrażania bardziej radykalnych opinii.
      Ci politycy są bardzo dobrze wychowani.
    • zima0001 Jakiś pismak-łajza wylał żółć na zlecenie Brytoli 20.02.07, 00:30
      Nawet nie miał odwagi się podpisać.

• helmut.berlin Re: Jakiś pismak-łajza wylał żółć na zlecenie Bry 20.02.07, 00:42
        Czlowieku, wszyscy wiedza kto ten artykul napisal.
    • noelkabat Prezydent i Premier - zakompleksieni 20.02.07, 00:39
      Kaczynscy mszcza sie w Polsce glownie na ludziach, ktorzy kiedykolwiek
      wypowiedzieli sie o nich ktytycznie, przy czym w mszczeniu posluguja sie
      glownie mianowanymi przez siebie usluznymi prokuratorami, ale jednak nie mozemy
      spodziewac sie zakazu rozpowszechniania The Economist'a. To jest wlasnie
      osigniecie III RP, tak nienawistnej dla Kaczynskich.
    • pazio Otacza się taki samymi dupolizami... 20.02.07, 00:42
      Otacza się taki samymi dupolizami, a jak mu ktoś trochę prawdy w oczy powie, to
      przeżywa szok poznawczy.
      • halfilner Szok bedzie mial Walesa, a myslal ze sie nie wyda 20.02.07, 00:55
        pazio napisał:

> Otacza się taki samymi dupolizami, a jak mu ktoś trochę prawdy w oczy powie,
        to
        > przeżywa szok poznawczy.
    • pies_na_lewizne Gotowiec na zamowienie 20.02.07, 01:10
      Potezne komunistyczno-sbeckie grupy interesow, ktorych ryje stopniowo odrywane
      sa od koryta, nie poddadza sie bez walki. Ostro sie bronia i raz po raz z
      wielkim kwikiem atakuja usilujac na nowo korytem zagarnoc a przynajmniej dwie
      przednie nogi w koryto spowrotem wstawic i ryj w slodkich pomyjach zanurzyc.

Przy takiej bezpardonowej walce nie obejdzie sie bez rozlewania pomyj.

Stad tez anty-rzadowy artykul w "The Economist". A wlasciwie nie artykul
      a "gotowiec na zamowienie". Przeciez nie wymyslil go ten angielski
      dziennikarzyna bo zapewne spraw polskich za bardzo nie zna. Zapewne odrywani od
      koryta podeslali mu glowne jego tezy, wystarczylo przetlumaczyc albo poprawic
      kaleka angielszczyzne autorow. No i z zamowienia chlop sie wywiazal jak nalezy.

Zreszta nie po raz pierwszy i nie on jedyny. Mozemy sie spodziewac ze jak
      prezydent albo premier gdzies beda z wizyta za granica, to znowu jakis
      lokalny "dziennikarz" zostanie uruchomiony i skwapliwie napisze jakis paszkwil.

Niestety, i prezydent i premier powinni byc prezygotowani na ich
      konsekwentne "upokarzanie" - tak ich osobiscie jak i Polski - na arenie
      miedzynarodowej dopoki dobrowolnie nie oddadza wladzy, albo przynajmniej nie
      pojda z ukladem za jakis nowy post-post-solidarnosciowy kompromis. Czyli ze
      beda miec wladze na pokaz, ale beda realizowac interesy ukladu i zaczna
      wzmacniac "lewa noge".
      • helmut.berlin Kundel zaszczekal 20.02.07, 01:17
        > Stad tez anty-rzadowy artykul w "The Economist". A wlasciwie nie artykul
        > a "gotowiec na zamowienie".

Jak zwykle zadziwiasz swoja gleboka wiedza:

pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Lucas
        • po_jeby Lucas pracowal dla BBC ... to duzo tlumaczy :)) 20.02.07, 03:32
          www.cbc.ca/arts/story/2006/05/15/bbc-mixup-interview.html
          W tresci: BBC przeprasza widzow za przeprowadzenie wywiadu na zywo z osoa
          pomylkowo sprowadzona do studia. Hehehehehehehe

news.softpedia.com/news/BBC-Apologizes-For-The-Cursing-During-The-Live-8-Show-4284.shtml
          W tresci: BBC przeprasza za duza ilosc przeklenstw w czasie programu

www.theage.com.au/articles/2004/01/30/1075340841764.html?from=storyrhs
          W tresci: BBC przeprasza za klamstwa (grzecznie nazwane "bledami w edycji") w
          artykule na temat smierci anielskiego experta od broni David Kelly.

Moze wychowanek BBC tez powinien przeprosic?

Jest sie czym w biografii chwalic, Lucas to palancie.
      • wowo5 Re: Gotowiec na zamowienie 20.02.07, 01:34
        Burek, do budy!!!!
      • trudny99 Re: Gotowiec na zamowienie 20.02.07, 21:21
        pies_na_lewizne napisał:
        > Potezne komunistyczno-sbeckie grupy interesow, ktorych ryje stopniowo odrywane
        > sa od koryta, nie poddadza sie bez walki. Ostro sie bronia i raz po raz z
        > wielkim kwikiem atakuja usilujac na nowo korytem zagarnoc
        >
        > Stad tez anty-rzadowy artykul w "The Economist". A wlasciwie nie artykul
        > a "gotowiec na zamowienie". Przeciez nie wymyslil go ten angielski
        > dziennikarzyna bo zapewne spraw polskich za bardzo nie zna. Zapewne odrywani od
        >
        > koryta podeslali mu glowne jego tezy,
        Mozemy sie spodziewac ze jak
        > prezydent albo premier gdzies beda z wizyta za granica, to znowu jakis
        > lokalny "dziennikarz" zostanie uruchomiony i skwapliwie napisze jakis paszkwil.
        >
        > Niestety, i prezydent i premier powinni byc prezygotowani na ich
        > konsekwentne "upokarzanie" - tak ich osobiscie jak i Polski - na arenie
        > miedzynarodowej dopoki dobrowolnie nie oddadza wladzy, albo przynajmniej nie
        > pojda z ukladem za jakis nowy post-post-solidarnosciowy kompromis...

Bardzo trafnie.
        Zachodzi jedynie pytanie, czy Kaczyńscy nie orientują się kogo dobierają sobie
        do towarzystwa? Nie chce mi się w to wierzyć.
        Przecież tacy ludzie jak Sikorski, Gilowska, czy Religa to jawna piąta kolumna !
        Jest tylko kwestią czasu jak im podłożą świnię w stylu Sikorskiego, bo chyba tak
        to należy niestety ocenić:

jan_patriota napisał:

> Anne Applebaum, zona bylego ministra Sikorskiego pracowala dla The Economist.
        > Sikorski traci prace, The Economist publikuje paszkwil na tych co go zwolnili z
        > pracy. Hmmmmmm

• jedrunio Kapciowy Prezydenta Lecha Wałęsy się oburzył! 20.02.07, 01:10
      Haniebne to jest to co wy robicie z Polską, KARTOFLU!

Bracia Kaczyńscy - Największy Wstyd Rzeczypospolitej!!!!

• babettle666 Re: Kapciowy Prezydenta Lecha Wałęsy się oburzył! 20.02.07, 01:14
        skad wiadomo, ze sie Wachowski oburzyl ?
        ja mysle, ze sie przestraszyl,
        a moze ucieszyl, ze swego Walese bedzie mial razem pod cela ?
      • babettle666 Re: Kapciowy Prezydenta Lecha Wałęsy się oburzył! 20.02.07, 01:15
        skad wiadomo, ze sie Wachowski oburzyl ?
        ja mysle, ze sie przestraszyl,
        a moze ucieszyl, ze swego Walese bedzie mial razem pod cela ?
        • jedrunio Re: Kapciowy Prezydenta Lecha Wałęsy się oburzył 20.02.07, 01:17
          babettle666 napisała:

> skad wiadomo, ze sie Wachowski oburzyl ?
          > ja mysle, ze sie przestraszyl,
          > a moze ucieszyl, ze swego Walese bedzie mial razem pod cela ?

komentowany artykuł dotyczy Wachowskiego????
          ...chyba pomiliłem fora....BABETTLE, dobrze wiesz że mam na myśli KARTOFLA
          Twojego Prezydenta :))....
        • jedrunio Re: Kapciowy Prezydenta Lecha Wałęsy się oburzył 20.02.07, 01:20
          babettle666 napisała:

...chyba pomiliłem fora....BABETTLE, dobrze wiesz że mam na myśli KARTOFLA -
    • vivi_87 Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawiedl.. 20.02.07, 01:14
      wcale sie nie dziwie ze zostalismy tak ocenieni. w zasadzie, zmiany jakie sie
      doknały nie zostały wogole uzasadnione w sposob ktory by je jasno wyjasniał i
      nie pozostawiał zadnych watpliwosci. jezeli uwaza sie ze powody ktore zostały
      podane Polacy przyjma bez mrugniecia okiem to chyba uwaza sie nas za
      niedorozwinietych. jestem osobiscie przerażona tym co sie dzieje, czytajac
      prase, słuchajac audycji radiowych, oglądajac programy telewizyjne w ktorych
      wystepują politycy. bo nie wyobrazałam sobie, że jestesmy az tak mentalnie w
      tyle... brak słow.
    • marecki6663 A co z wielką wsypą Dep. II MON? 20.02.07, 01:15
      Można do tego dodać dekonspirację niektórych współpracowników wywiadu cywilnego
      z Dep. I MSW. Żaden cywilizowany kraj nie robi obcym wywiadom i kontrwywiadom
      takiego prezentu.
    • jedrunio Re: 20.02.07, 01:21
      eling1 napisał:

> Cóż, prawda bywa bolesna Panie Prezydencie...
      >
    • jedrunio Re: Babettle666 20.02.07, 01:22
      babettle666 napisała:

...chyba pomiliłem fora....BABETTLE, dobrze wiesz że mam na myśli KARTOFLA -
    • znajacy_prawde Prawda w oczy kole panie prezydencie? 20.02.07, 01:28
      Prawda w oczy kole panie prezydencie?
      • po_jeby Cytujesz Josepha? 20.02.07, 04:01
    • kaworu_nagisa Jedno magiczne slowo 20.02.07, 01:34
      idealnie pasujace do niego: "hipokryta".
    • squis Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawiedl.. 20.02.07, 01:45
      Znowu to, co już przerabialiśmy. Pp. Kaczyńscy nie mogą zrozumieć jakiekolwiek
      krytyki zza granicy. "Przecież my Anglików nie lustrujemy więc czemu się czepiają?"
      Czyżby mieli coś na sumieniu? KGB i GRU było u nas bezkarne, ale czyżby pewni
      dziennikarze niezależnej gazety w Wielkiej Brytanii też mieli coś na sumieniu?
      Za parę miesięcy okaże się, że oprócz mediów ojca derektora (i może pewnego
      szmalcownika z Ameryki Południowej) to wolności już nie ma nigdzie.
      Więc kiedy jeszcze wolno coś powiedzieć - krzyczę : Nie dajmy się zkaczyć!
      To mniej więcej to samo co ogłupić.
    • tierralatina Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawiedl.. 20.02.07, 01:46
      Jasne kartoflu! WSI ma swoich agentow takze w Economiscie!!!
    • chocian WSI spenetrowalo the Economist 20.02.07, 01:50
      Macierewicza trzeba na nich naslac
      • po_jeby Nie WSI tylko WIES spenetrowala The Economist 20.02.07, 04:03
        chocian napisał:

> Macierewicza trzeba na nich naslac
    • po_jeby Oj, za duzo mnie kasujecie.Poczytajcie konstytucje 20.02.07, 03:33
      ... polska
    • po_jeby Za duzo mnie kasujecie. Poczytajcie prawo prasowe 20.02.07, 03:34
    • clanton Re: Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawie 20.02.07, 03:45
      Czytam Economista juz kilkanascie lat. Jest to jedno z najbardziej powazanych i
      obiektywnych czasopism na swiecie. Ich artykuly sa czesto napisane
      sarkastycznie kiedy opisuja przypadki szczegolnej glupoty. Rzadowi polskiemu
      udalo sie osiagnac cos czym poszczycic sie moze tylko garstka krajow(Korea
      Polnocna, Zimbabwe, Kuba, Venezuela) tzn zostac obsmianym przez Economista.
      Ale nie ma sie co dziwic, bo pod przywodztwem Kaczynskich polski rzad stal sie
      Jasiem Fasola rzadow swiatowych. Wydawalo sie ze glupota i amatorszczyzna byla
      domena PRL, ale tak jak idee Lenina, pozostaly one wiecznie zywe w IV RP.

• po_jeby "jedno z najbardziej powazanych czasopism" 20.02.07, 04:01
        Ponizej to drobne przyklady w odpowiedzi na "Czytam Economista juz kilkanascie
        lat. Jest to jedno z najbardziej powazanych i obiektywnych czasopism na swiecie."

www.singapore-window.org/sw06/060121bp.htm
        The Economist apologizes to Lee Kuan Yew

www.editorsweblog.org/print_newspapers/2006/01/the_economist_apologises_to_singaporean.php
        The Economist apologises to Singaporean statesman

www.nationmultimedia.com/2006/06/21/opinion/opinion_30006918.php
        The Economist changed its tone last year. "We owe Thaksin Shinawatra an apology

• jankowski.lukasz Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawiedl.. 20.02.07, 04:41
      Panie prezydencie! abstrachując od tego co napisał economist, prawda jest
      taka,że jesteście Państwo zacietrzewioną formacją, która nie potrafi zyć bez wroga!
      Fakt- gospodarka rozwija się świetnie, ale jest to w dużej części zasługą
      przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, której byliście państwo tak bardzo
      przeciwni..Mam wrażenie, iż czym mniej wasz rząd miesza się do gospodarki, tym
      lepiej to jej wychodzi... i wychodzi na dobre..
      I wprowadzajcie sobie sroższe kary, becikowe, ale proszę nie mieszajcie się do
      gospodarki..
      Jeśli chodzi o WSI to gratuluje daliście zagranicznym służbom takie informacje
      jakie nie zdobyliby oni przez 20 lat..
      naprawde jestem pełen uznania..

• jan_patriota Anne Applebaum 20.02.07, 04:51
        Anne Applebaum, zona bylego ministra Sikorskiego pracowala dla The Economist.
        Sikorski traci prace, The Economist publikuje paszkwil na tych co go zwolnili z
        pracy. Hmmmmmm

• stoltzman Appelbaum, Appelbaum. Czy Sikorski sie przechrzcil 20.02.07, 05:11
          czy "Sikorski" to "ksywa"? Hmmmmmm
    • jan_patriota Anne Applebaum, zona bylego ministra Sikorskiego, 20.02.07, 04:46
      pracowala dla The Economist. Sikorski traci prace, The Economist publikuje
      paszkwil na tych co go zwolnili z pracy. Hmmmmmm
      • yah_42 Re: Anne Applebaum, zona bylego ministra Sikorsk 20.02.07, 05:22
        a zone Sikorskiego to z pracy w The Economist zwolnili czy co? moze preszla do
        konspiracji antycypujac wypadki - choroba nieleczona sie rozwija ...
        • stoltzman Faky nigdy nie stana na drodze Twojej "prawdy" 20.02.07, 15:30
          WSI czy WI(e)S
    • mark.parker Re: Prezydent: Artykuł "The Economist" niesprawie 20.02.07, 05:08
      "do ludzi łatwowiernych i chwiejnych dociera wciąż jeszcze zatruty oszustwem jad
      propagandy wrogów Polski. Wiemy, jak bezecna, jak wyuzdana, jak bezgranicznie
      podła i bezwstydna jest ta wroga propaganda szmatławców imperialistycznych,
      szczekaczek radiowych i różnorodnej zgrai agentów imperialistycznych,".
      Niby-prezydent ma tu kolejnego gotowca, tylko niech agentów imerialistycznych
      zamieni na "zachodnich wrogów", a nawet agentów komunistycznych. Chyba mu się
      spodoba ten cytat z Bieruta. Hahahahaha, bawisz mnie, kurduplu.
      • stoltzman Hmmm 20.02.07, 05:13
        Anne Applebaum, zona bylego ministra Sikorskiego pracowala dla The Economist.
        Sikorski traci prace, The Economist publikuje paszkwil na tych co go zwolnili z
        pracy. Hmmm
        • gilu33 Re: Hmmm 20.02.07, 06:11
          juz to wiemy, napisz coś nowego o Anne Applebaum, co jada, jak się ubiera,czy
          chodzi do kościoła w niedzielę?
          • stoltzman Re: Hmmm 20.02.07, 15:32
            "Wiemy" to Ty i Twoja rodzina, WSI czy Wi(e)S, GW, czy diaspora?

gilu33 napisał:

> juz to wiemy, napisz coś nowego o Anne Applebaum, co jada, jak się ubiera,czy
            > chodzi do kościoła w niedzielę?
      • wiadoma.sila Czy ten Duren nie ma doradcow? 20.02.07, 06:30
        przeciez to oczywiste, czym mniej mowi tym mniej demaskuje swoja kompromitujaca
        tepote.
        Cos podobnego stosowal, asekuranckim brakiem aktywnosci, gdy slepy los rzucil
        nieboze na fotel prezydenta Warszawy.
        "Inspiratorzy tego artykułu..." cooooo za moron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka