beza84 Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 22.02.07, 22:31 1) Nie rozumiem dlaczego miszkańcy Augustowa nie idą razem z ekologami z hasłem OBWODNICA TAK, ALE NIE PRZEZ ROZPUDĘ. W ten sposób stają się marionetkami w rękach decydentów. 2) Faszyści robili z ludzi mydło i guziki, traktowali "ludzi" tak jak ślepcy Rozpudę. 3) Zakładając, że UE wystosuje kary za zniszczenie Rozpudy, kto za płaci za błędne decyzje. Osoby stanowiące, nie mają 51% poparcia Narodu więc nie mają prawa go reprezentować. Oskarżam Decydentów o przysłowiową złotówkę (złożę powództwo cywilne ;może pozew zbiorowy), za wydanie błędnej decyzji a skutki tej decyzji- kary poniesie sprawca nie NARÓD. 4) Dlaczego nie usłyszałem prawdy : a) od chwili wysiania nasion do zakwitnięcia storczyka (jeśli przeżyje) mija 5 do 10 lat. b) 1 metr torfu to 1000 lat procesów biochemicznych. W krajach UE jest stosowany zakaz eksploatacji złóż torfu. c) nawet mając 100 mln euro nikt nie jest wstanie odtworzyć choćby w niewielkiej części ROZPUDY. d) dlaczego nie idziemy razem zjednoczeni przeciwko głupocie i wąskim interesom we wszystkich dziedzinach życia. e) są tacy, których Hitler przerobiłby na nawóz by lepiej przysłużyli się ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 22.02.07, 22:36 Ja się może nie znam, ale czy oni są pewni, że jeszcze mają te działki ? gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33209,3847153.html Odpowiedz Link Zgłoś
rokoski Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 22.02.07, 22:41 Jak ktos z nas chce zbudowac dom musi byc wlascicielem gruntu lub dzialac w imieniu wlasciciela. Rzad zaczyna budowe drogi od wytyczania palikow a nie wykupil gruntow. Jak to mozliwe ze dostali zgode na budowe, jezeli grunt jest nie ich. To jest farsa, niech kacze CBA to zbada. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto w sprawie gruntu - długawe 22.02.07, 23:03 Za wp.pl Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zapewnia, że cała ziemia pod budowę augustowskiej obwodnicy jest własnością Skarbu Państwa. Wynika z tego, że organizacje ekologiczne, które twierdzą że wykupiły grunty na trasie obwodnicy, zawarły nieudaną transakcję. Działki w trakcie procesu wywłaszczeniowego nie mogą być sprzedane. Ekolodzy poinformowali, że niewielki kawałek gruntu - 0,7 hektara wykupili już w grudniu ubiegłego roku, aby zatrzymać budowę obowdnicy Agustowa przez Dolinę Rospudy. Zdaniem ekologów, jako właściciele tych ziem - mają oni prawo zaskarżyć pozwolenie na budowę do Naczelnego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego. Pozwolenie to zostało już zaskarżone. Adam Wajrak, który ma posiadać 140 metrów gruntu powiedział, że wniosek do Inspektoratu złożono w ostatniej chwili. Niedługo mija bowiem termin składania odwołań w sprawie pozwolenia na budowę obwodnicy. Ekolodzy chcieli w ten sposób wykorzystać element zaskoczenia i opóźnić prace budowlane - tłumaczył Wajnar. Jak dodał - obrońcy Doliny Rospudy wciąż szukają luk prawnych, które mogą wstrzymać prace. Zdaniem Wajraka - w tej chwili obowiązkiem inwestora jest zbadanie tej sprawy. Jednak sam inwestor - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad nie jest zaskoczona tymi informacjami. Dyrektor Generalnej Dyrekcji - Jerzy Doroszkiewicz twierdzi, że działki, o których wspominają ekolodzy, zostały już wywłaszczone. Taką decyzję miał wydać wojewoda. Zdaniem Doroszkiewicza inwestor ma więc prawo dysponowania tymi gruntami. Dyrektor Doroszkiewicz nie chce spekulować, w jaki sposób ekolodzy nabyli prawo własności wspomnianych ziem. Jednak jeśli Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad ma w tym sporze rację - można przypuszczać, że notariusz przeprowadzający transakcję nie sprawdził ksiąg wieczystych działek lub ekolodzy zostali oszukani przez pierwszego właściciela gruntu. -------------------------------- Przypomina się przysłowie - Wyszedł jak Zabłocki na mydle Odpowiedz Link Zgłoś
pragmatyk11 Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 22.02.07, 23:01 www.anykaczy.blog.onet.pl i bardzo dobrzeze budowa zostanie najparwdopodobniej zablokowana Odpowiedz Link Zgłoś
rabemich Zielone pedalstwo musi Polsce szkodzic 22.02.07, 23:10 inaczej nie umie Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp nie wiem jak duży jestes, ale ja mam 186cm i chętn 22.02.07, 23:20 ie przedyskutuję z tobą sprawę "zielonego pedalstwa" w jakims cichym zakątku, żeby nikt nie słyszał twoich jęków... Bawcie się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 ...ale ja mam 186cm i ..długości czy średnicy? 22.02.07, 23:23 Marzenie Biedronia? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: ...ale ja mam 186cm i ..długości czy średnicy 22.02.07, 23:31 "głodnej" chleb na myśli.... Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Re: ...ale ja mam 186cm i ..długości czy średnicy 22.02.07, 23:36 i prosze jak się ekologicznie zrobiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: ...ale ja mam 186cm i ..długości czy średnicy 22.02.07, 23:40 "homo sum humani nil a me alienum puto" więc i potrzeby amanasunta53 nie powinny być. Ostecznie potrzeby zbliżone do prokreacyjnych są ekologiczne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus ale łyczki są wściekłe, jak gniazdo os ;-)))) 22.02.07, 23:33 sama sprawa w sądzie może się latami ciągnąć. Jeśli chcecie mieć obwodnicę i spokój z TIRami, szybko kapitulujcie i namówcie zielonych do wspólnej walki o obwodnicę przez Raczki. Oni będą mogli pokazać światu że troszczą się nie tylko o przyrodę ale i o ludzi, zaś Wy zyskacie świetnego sojusznika - nikt nie potrafi protestować tak jak oni, za co należy im się szacuneczek. Grunt to skuteczność! A pana Sz. spuście do kibla, chciał Wam nawciskać kitu, że niby zaraz zacznie się budowa. Buahahahahaha, żadnej budowy nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus nie pomogły argumenty naukowe, pomoże kruczek 22.02.07, 23:27 prawny, a pan Sz., pan Topczewski i ich mocodawcy zsikają się z wściekłości. A Augustów będzie miał wreszcie swoją obwodnicę - przez Chodorki Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: nie pomogły argumenty naukowe, pomoże kruczek 22.02.07, 23:42 A w marcu już sezon ochronny i prace budowlane nie mogą być prowadzone. Tymczasem do marca tylko sześć dób! na dodatek nad Rospudą śnieg i mróz, a w takich warunkach geodeci nie mogą nawet precyzyjnie zrobić wstępnych pomiarów. Dobra nasza! Odpowiedz Link Zgłoś
rainzug Very very good !! 22.02.07, 23:33 Z cwaniaczkami trzeba czasem pocwaniakować. Zresztą jestem coraz lepszej myśli prawie pewny że będzie (że nie będzie). Hehehe zróbcie sobie jakąś impreze z okazji pomyślnego zakończenia na pewno już niedługo :) Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Zwróćcie uwagę - Raczki a Chodorki 22.02.07, 23:52 Ci, co chcą w niekorzystnym świetle pokazac ekologów, albo po prostu chcą zniszczyć dolinę Rospudy dla własnych interesów, nigdy nie chcą poważnie brać pod uwagę tzw. projektu przez Chodorki, za to mówią, jaki jest zły projekt przez Raczki, bo trzeba by wysiedlać wsie i burzyć gospodarstwa. Tymczasem w wersji przez Chodorki tak nie jest, a niszczyciele przyrody o nim milczą, zarzucając ekologom, że ci chcą ciągle trasy przez Raczki, która już przez samych ekologów została zarzucona. Za Wikipedią: Istnieją alternatywne warianty przebiegu obwodnicy Augustowa, przecinające dolinę Rospudy poza terenem torfowisk: - tzw. wariant przez Raczki - analizowany w 2005 r. przez GDDKiA oddział Białystok (wytyczony prawie dokładnie po trasie DW664 i DW655), odrzucony ze względu na konieczność wyburzenia ok. 30 gospodarstw i przebieg przez środek 10 wsi. Droga przecinałaby Rospudę w Raczkach. GDDKiA krytykując ten wariant przypisuje jego autorstwo ekologom[1], którzy jednak go wcale nie popierają[2]. - tzw. wariant przez Chodorki - opracowany przez stowarzyszenie SISKOM w 2006 r., poprowadzony wzdłuż linii wysokiego napięcia i zakładający przekroczenie Rospudy w Chodorkach, w miejscu istniejącego mostu. Droga omijałaby tereny gęsto zabudowane i wymagała wyburzenia jedynie 2-3 gospodarstw. W opracowaniu uwzględniono połączenie budowy obwodnic Augustowa i Suwałk. Wg autorów to rozwiązanie tańsze i krótsze od proponowanego przez GDDKiA, spełniające ponadto wszelkie warunki aby uzyskać dofinansowanie ze środków unijnych. Jest to wariant faktycznie popierany przez ekologów i inne organizacje pozarządowe, ale nigdy nie był poważnie analizowany przez GDDKiA oddział Białystok[3]. Odpowiedz Link Zgłoś
ele.gancki Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 23.02.07, 00:00 ekolodzy to oszołomy. normalny człowiek to po bagnach jeździ terenówką, do lasu wywozi śmiecie, w jeziorze myje samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
miki323 Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 23.02.07, 00:19 Swietnie! Bardzo sprytny plan z tym zakupem dzialek, tylko moze szkoda, iz nie zostalo to ujawnione nieco wczesniej. Trzymam kciuki za ekologow i podwojnie grzeje w mieszkaniu majac nadzieje, ze troche tego ciepla dotrze do Waszych namiotow - chociaz moze takie przegrzewanie nie jest zbytnio ekologiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne gdzie byli min. Transportu i min. Srodowiska? 23.02.07, 01:40 Tak na dobra sprawe, gdzie sie podziewalo Ministerstwo Transportu do tego czasu? Czyzby MT nie nadzorowalo dzialan inwestycyjnych Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad? Uwazam ze ostateczna odpowiedzialnosc za te balagan ponosi wlasnie Ministerstwo Transportu, i tam przede wszystkim powinno sie zrobic porzadek. Ministerstwo Transportu powinno usprawnic swoje procedury i wzmocnic KONTROLE dzialania GDDKiA. Przeciez Polska ma dostawac ogromne pieniadze z UE na inwestycje drogowe, czyzby Ministerstwo Trasportu nie zamierzalo KONTROLOWAC jak te fundusze beda wydawane? Jesli nie, to moze lepiej byloby zlikwidowac MT i oszczedzic troche grosza? A gdzie podziewalo sie Ministerstwo Srodowiska do tego czasu? Dolina Rapsudy za mala by ukazac sie na jego radarze? Moze by i to ministerstwo nalezalo zlikwidowac skoro nawet takie sprawy jak ochrona Doliny Rapsudy zdaja sie je nie interesowac? Oczywiscie nalezy zrobic porzadek w Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad i ograniczyc jej samowole i zmusic ja do brania pod uwage interesy wszystkich zainteresowanych, nie wylaczajac interes Polski na arenie miedzynarodowej. Nie mnie az sie prosi aby sie przyjrzec dzialaniom Ministerstwa Transportu i Ministerstwa Srodowiska bo inaczej mozemy spodziewac sie jeszcze wielu wiecej i wiekszych skandali jak rozpocznie sie budowa autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne popieram protestujacych 23.02.07, 01:42 zazwyczaj ekologow, Greepeace i podobnych im aktywistow uwazam za lewactwo (bo zazwyczaj nim sa), nie mniej jednak w przypadku obrony Doliny Rapsudy popieram ich na 100 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: popieram protestujacych 23.02.07, 01:46 piesku na lewizne zadziwiasz mnie coraz bardziej, po mojej tygodniowej nieobecnosci na forach (urlop) widze ze ze szczekaczki PiSowskiej zamieniasz sie w ekologa - to bardzo zaszczytne z twojej strony - oklaski Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: popieram protestujacych 23.02.07, 04:28 babette666 napisała: > piesku na lewizne zadziwiasz mnie coraz bardziej, po mojej tygodniowej > nieobecnosci na forach (urlop) widze ze ze szczekaczki PiSowskiej zamieniasz > sie w ekologa - to bardzo zaszczytne z twojej strony - oklaski ten pies zawsze szczeka wedlug wlasnych przekonan. a skoro one sa w wiekszosci zgodne z pogladami PiSu to juz inna sprawa... zreszta przeciez nie sa one zgodne w stu procentach! Mysle ze jest co najmniej ze DWA promile roznicy! A co do przyrody, to pies ja zawsze kochal i kochac bedzie, to juz jest zakodowane w psiej naturze. Pies ma szczegolna slabosc do drzew ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 cześć betony 23.02.07, 06:16 w wojnach nie ma wygranych wszyscy przegrywają, ale w sprawie Rospudy, jeżeli przegracie to nasza wygrana, jeżeli wygracie to i tak wasza przegrana, w obu wypadkach macie przerąbane, przekonacie się na własnym betonie. Pozdrowienia dla Przyjaciół. szerszen. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: cześć betony 23.02.07, 08:38 Najbardziej podoba mi sie haslo pierwszego dyskutanta.Doskonale oddaje idee ekologow. "dasz zgode masz" Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 z przyrodą przegracie betony 23.02.07, 11:35 z przyrodą przegracie nie wiecie co wam przygotowała przyroda możliwe że te błota i torfowiska są tak głębokie że nigdy nie dokopiecie do dna, was nie obchodzi przyroda czekacie na wycieczki na księżyc,już niedługo, tam nie będzie tych "przebrzydłych ekologów" no bo i po co tam nie ma przyrody. szerszen. Odpowiedz Link Zgłoś
jaboja16 Cieszę się! 23.02.07, 21:36 Cieszę się że coś powstrzyma tych faszystów z PiS'u przed dalszymi działaniami na szkodę naszego kraju! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ele.gancki Ekolodzy właścicielami działek na trasie planow.. 24.02.07, 10:27 zastanówmy się, mieszkańcy augustowa nie są zbyt mądrzy, ich miasto nie ma żadnego wpływu na losy Polski, nie urodził się tam nikt znany, nikt znany tam nie mieszka. Miasto nie jest ani ładne, ani nie jest dobrym kurortem. Nie ma żadnego przemysłu, który byłby cenny dla polskiego pkb (poza BAT, ale przecież palenie szkodzi). TEN AUGUSTÓW NIKOMU NIE JEST DO NICZEGO POTRZEBNY to może nie budujmy tej obwodnicy. tiry niech jeżdża, troche postoją w korkach, ale w większosći kierowcy są obywatelami krajów bałtyckich, a my nie musimy się przejmować obywatelami Litwy! Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina1202 Re: Ekolodzy właścicielami działek na trasie plan 24.02.07, 11:21 Ta cała afera z Rospudą zaczyna mnie już bawić.Dotychczas podlasie było bezwzględnie postrzegane jako Polska B. Białystok kojarzono wyłącznie z disco polo i nazwiskiem Kononowicz, większość ludzi z innych rejonów Polski nie wiedziało czym jest Augustów. W momencie kiedy na terenie podlasia ma powstać nowoczesna droga szybkiego ruchu, nagle cała Polska zaczyna utżsamiać się z unikalnymi zabytkami przyrody, wszyscy mówią jak piękne i potrzebne są tereny podlasia.Ludzie przypinają sobie zielone wstążeczki i najchętniej sami zamieszkaliby na drzewach byle tylko ocalić te od zawsze budzące zachwyt tereny. Odpowiedz Link Zgłoś
critto List do komisarza Dimasa -- skarga na polski rząd! 24.02.07, 13:29 Witajcie, biorac pod uwage bute i upor Kaczynskich i ich partii w sprawie Rospudy, uwazam, ze nalezy pisac do Komisarza Dimasa (ktory zaczal sprawe przeciwko Polsce w Trybunale Sprawiedliwosci) listy z poparciem dla jego dzialan i prosba o to, aby byly jak najszybsze. Nalezy je wysylac na: "The Most Honorable Commissioner Stavros Dimas" <stavros.dimas@ec.europa.eu> Dear Sir, my name is [Twoje imie i nazwisko], I'm [wiek] years old Polish citizen who is concerned about the condition of Nature and Ecology. I appreciate the legal action you have initiated against the Republic of Poland on behalf of the European Commission in the case concerning Rospuda Valley. This place is unique and is one of the most beatiful locations on the Earth, that _MAY NOT_ be destroyed for any reason whatsever; and especially for the economic reasons. I would like to share my concern with you, because Polish government, including its head, prime minister Jaroslaw Kaczynski, seems to _BLATANTLY AND OPENLY IGNORE_ our protests, appeals and the alternatives the ecologists, politicians, activists and your honorable Person and Institution made and provided. He is a man of the 'why-should-I-care-what-they-think-about-me' kind; he seems to not care about the prospective penalties the European Court of Justice may impose on Poland. Furthermore, he proposes *referendum* (a ballot voting) for the inhabitants of Augustow town that is located close to Rospuda Valley, to ask them if they want to build this road (in violation of Nature 2000 directive), or not (though he was informed by EC that such a referendum would NOT make the illegal construction plans legal). Therefore, I ask you to take all proper steps to impose penalties on the Republic of Poland, to protect her unique Environment; I'm glad to see that you have formally complained at the Court of Justice and I would like to see the case resolved as soon as possible, before the environment of Rospuda Valley is destroyed forever. Yours sincerely, [Twoje imie i nazwisko] PS. there are some concerning news about the possible invigilation of the ecological activists and groups by the Police, that would search internet forums for their disccussions and trace their actions and contacts in Rospuda and elsewhere; allegedly because of the order given by the Police Chief; the news were provided by the daily newspaper titled "Dziennik" (translates as "Daily"); Prime Minister Kaczynski appears to be shocked and demands explanations from the Police department, while the chief of Police starts to excuse his decisions, that they were 'imprecise', and that he didn't mean to repress anybody; nevertheleess, the issue seems to be smelly, especially in the current atmosphere of witchhunt that is in Poland (ltos of people Kaczynskis don't like is titled with epitets as "liars" (or 'lying-elite', in Polish 'lze-elita', "agents", "ZOMO members" (ZOMO was a brutish communist Police-like force used to quash strikes and demonstrations in the late PRLof 1980s, so such speech is highly offensive), etc; and the ex-minister Ludwik Dorn threatened some months ago the protesting medical practioners that they will be 'taken to the military boots' (and forced to work as soldier-MDs at the military duty order)if they don't stop their strikes and demonstrations; also, lots of foreign press criticises the current condition of democracy in Poland --------------------------------------------------------- [Twoje dokladne namiary - adres, telefon itd] Odpowiedz Link Zgłoś