stix 24.02.07, 08:08 Rosję trzeba rozbić jak najszybciej. Tatarstan, Czeczenia, Jakucja to będą nowe państwa na mapie świata. KGB należy raz na zawsze unicestwić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mekagojira Stary numer - car batiuszka dobry, tylko 24.02.07, 09:14 czynownicy nizszej rangi krzywdza lud prosty:] "Rada Federacji, czyli izba wyższa rosyjskiego parlamentu, zdobyła się na niesłychanie rzadki sprzeciw wobec podsyłanych jej ustaw." Putka kazal odrzucic ustawe ktora wczesniej przyjal, przy okazki pokaze jak w Rosji kwitnie demokracja parlamentarna. A zreszta zaraz ktorys z forumowych KGBowcow dopisze ze Tatarzy to aganci CIA za zielone dutki szerzacy separatyzm na oswiecznych rosyjskich ziemiach:) Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Moim zdaniem piszący tu moskiewscy agenci są 24.02.07, 11:55 z GRU oraz SWR (Służba Wywiadu Rosji). Goście z KGB sieją raczej propagande na wewnętrznych formach w Kraju Sowieckim ... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Poniewaz budzi to pewne watpliwosci, 24.02.07, 11:59 Ja nazywam naszych gosci ogolnie czekistami. Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Rzeczywiście nazwa czekiści oddaje wszystko :-) 24.02.07, 12:00 W sumie kultura by wymagała by nam się przedstawili skąd są ... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Rzeczywiście nazwa polaczki oddaje wszystko! 24.02.07, 13:12 jewropejczyk napisał: > W sumie kultura by wymagała by nam się przedstawili skąd są ... jestem z Breslau, miasta okupawanego przez polakow ty buriaku z jakiej wiochi nadajesz? he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Rozbić kacapo-bolszewię od srodka! Uwolnić miliony 24.02.07, 09:41 nie-ruskich z ruskiego łagru! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rozbić kacapo-bolszewię od srodka! Uwolnić mi 24.02.07, 11:38 rozbijaj kacapie gdziekolwiek to jest ta mityczna kraina mesjaszu;) buheheh Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Kacapia = Rosja jak najbardziej realne więzienie 24.02.07, 11:54 narodowów. Tatarzy, Czeczeni, Kałmucy, Tuwińczycy, Baszkirzy, Udamuraci etc. mają prawo do samostanowienia aż do oderwania się od Rosji. Ich wolności i niezależność leży w interesie Wolnego Świata (Polska, Kraje Bałtyckie, Czechy, Wielka Brytania, USA, Izrael, Australia, Nowa Zelandia, Japonia, Tajwan, Korea Południowa, Filipiny, Tajlandia) Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Niepodległość Czeczeni, Tatarstanu, Tuwy i Kałmucj 24.02.07, 11:51 od Rosji leży w interesie strategicznym i geopolitycznym Polski oraz całego wolnego świata . Mam nadzieję, że narody te wywalczą sobie niepodległość od tego żałosnego pseudoimperium ! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Niepodległość Czeczeni, Tatarstanu, Tuwy i Ka 24.02.07, 12:47 polglowku to ze otworzyles atlas nie znaczy ze zjadles wszystkie prawdy bo cóż mozesz powiedziec np o kałmucji?? poczytaj a przestaniesz piepszyc farmazony Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ja kacapczik, wiem wiecej o Kalmykii, 24.02.07, 12:51 Niz ty o Kaszubach lol. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Ja kacapczik, wiem wiecej o Kalmykii, 24.02.07, 12:57 no to napisz mi tu prosze jak doszlo do powstania Kalmyki... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Ja kacapczik, wiem wiecej o Kalmykii, 24.02.07, 13:15 co juz przewertowales internet w poszukiwaniu "obiektywnych"informacji ze kalmykia zawsze chciala byc przeciw ruskim??:) Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www malo wiemy o Tannu Tuva 24.02.07, 17:13 Niepodleglym kraju ,podbitym przez Stalina w 1944 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 [...] 24.02.07, 13:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 rozbic to mozecie swoje glowki 24.02.07, 11:35 ten polski mesjanizm bileckiego przytlacza glupota "natepny w kolejce do oderwania Kadyrow" buheheh jeszcze mogl napisac dagestan, baszkiria, hakasja, tuva, kabardyno-balkaria,karelia...;)) a co tam , proklamuje niepodległe kaszuby!! jestem kaszubem i zadam referendum w sprawie autonomi mamy swoj jezyk, pismo a nawet linuxa!! Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 11:48 Zrozum iż Tatrzy, Tuwińczycy, Czeczeni, Kałmucy itp. są narodami tkaimi samymi jak Polacy, Czesi, Rosjanie, Chińczycy. Zaś Kaszubowie to jest grupa etniczna podobnie jak górale ... Zreszta GRUowiec i tak nie zrozumie. Tatarzy byli niepodlegli aż do XVI w. gdy podbił ich lubobójca Iwan IV Groźny ... Po upadku ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Dokończenie postu 24.02.07, 11:49 oderwali się od Kacapstwa, ogłosili niepodległość ale w 1994 lub 1995 zostali zmuszeni do wstąpienia do Kacapi, ale dostali większy zakres autonomi ... teraz Kacapstwo to łamie. Podobnie bło z Czeczeniami tylko oni się wtedy nie zgodzili i Kacapia na nich napadła. Odpowiedz Link Zgłoś
chanczal Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 12:22 prostak intelektualny )- Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 12:53 nie ma co owijac w bawelne, naprawde jest prostakiem intelektualnym naet nie rozumie czym jest w istocie Rosja i wlasnie w tym kraju poszczegolne nacje mogly kwitnać bez przeszkod w przeciwienstwie do usa dodam ze w Rosji chyba kazdy ma kogos w tatarstanie Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Podrap Rosjanina, znajdziesz Tatara. 24.02.07, 14:24 Nie dziwi sentyment do Tatarstanu. Ale jaki postep. Gdy bylem maly, mowiono, ze oboz socjalistyczny i CCCP NIGDY sie nie rozpadna. Dzis mowi sie tak o kadlubowej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: jeszcze jedno 24.02.07, 15:38 uwazam ze jeszze mocno sie zdziwisz, wszak historia lubi sie powtarz pridniestrowie, abchazja, oosetia to moze byc poczatek. Tylko czy Rosja zechce ekonomiczne karly przyjmowac do siebie? mysle ze zrobia to na zasadach unijnych w mysl zasady najpierw gospodarka, pozniej integracja Mylne masz pojecie CCCP, gdyz byly to kraje stowarzyszone, dobrowolnie przyjely integracje i nie byly podmiotami Rosji, a rozpad przyspozyl milionom ludzi cierpienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Powiedz... 24.02.07, 17:16 Ukraincom, Lotyszom, Estonczykom, czy Litwinom, ze dobrowolnie wstapili do CCCP. Oszczedzisz na bilecie powrotnym. Azjaci po takim odkrywczym stwierdzeniu przerobia cie na cipljata tabaka. Bo mozg masz kurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Borrka - цыплята т 24.02.07, 19:32 Powiedz, co to za kurczęta, na czym polega ich przyprawienie, bardzo proszę, przepraszam, że na tym głupim forum, ale po prostu kiedyś się z tym spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka No taki kucharz, to ja nie jestem. 24.02.07, 20:09 To jest raczej potrawa kaukazka, niz azjatycka. Ale w Centralnej Azji tez znana. Podstawa to kurczak duszony i podsmazany z duza iloscia masla. Do tego sos pieprzowy, czosnkowy i inne bajery. Dosc ostre, ale isniejea warianty. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Borrka.. 25.02.07, 09:14 dziękuję, spotkalam się dawno temu z tym chyba u Wysockiego, pamiętam że jakiś czas męczyło mnie co to za kurczęta. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Powiedz... 24.02.07, 20:58 "Azjaci po takim odkrywczym stwierdzeniu przerobia cie na cipljata tabaka" No to moNdralo, pomysl, jaką mogli miec alternatywę. Wszyscy wiemy jak wspaniałe warunku do rozwoju lokalnej kultury itd panowały i panują do dzis w takich krajach Chiny, Turcja i Iran. A ileż to wspaniałych i szerokich autonomii etnicznych tam było i jest - poprostu super, zapytajmy np. Kurdów lub Ujgurów. Borrka, to "przerobia cie" mogł napisac tylko Polak nie mający zielonego pojęcia o nastrojach jakie tam panuja. Weź, nie zgrywaj tu eksperta, выдаёш желаемое за действительное. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mylisz sie pysiu. 24.02.07, 22:31 Ja tam bylem i wiem, ze jedyne, co laczy wszystkie "stany", to kolektywna niechec do Rosjan. A Kreml ze wzgledow politycznych i gospodarczych udaje, ze wszystko w porzadku, podczas gdy traktuja ich (Rosjan) jak obywateli piatej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Mylisz sie pysiu. 24.02.07, 23:47 ja tam też byłem, bywam i wiem jak mniej wiecej jest. Utrzymuje również kontakt (o Wielki Internecie!!!) z tamtejszymi tubylcami. Od niechęci do "przerobienia" daleka droga. No i nie jest tak "kolektywna". ta skłonnosc do wrzucania "stanów" ich mieszkanców do jednego worka, trochę nie przystoi ekspertom, prawda? Ktos na ich forach np. wrzuci wszystkich Polaków do wora z napisem "katoliccy oszołomy", też powiesz że: "w porządku - to prawda"? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Mylisz sie pysiu. 25.02.07, 02:45 sam siebie oszukujesz biedaku naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Mylisz sie pysiu. 25.02.07, 08:38 Po pierwsze dobierasz godnych siebie przyjaciol a interlokutorow. Po drugie- nie szkodzi ,wkrotce znow sie z nimi "zaprzyjaznimy"-stracili wprawe... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jak milo wspomniec dawne czasy... 25.02.07, 09:46 Gdy nawet ser topiony nazywal sie "Druzba" ! Chyba ciagle tak sie nazywa. Ale powiem Ci Nafku, ze inni nie zmarnowali tych 15 lat i nawiazali twale, dozgonne przyjaznie. I nie mam na mysli "pindosow" znad Potomaku, jak sobie pewnie pomyslales. Oni sa tez na wylocie. Mysle, ze gdy sprobujecie zaklocic te sielanke, to bedzie Wasz koniec. Mowie serio. Na mullow nie ma mocnych i ja bym nawet Was wolal od mullow. No, w kazdym razie w Azji. Nad Wisla, to jeszcze musze pomyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ale Wowa to rozumie. 25.02.07, 10:02 To dzielny czekista i wygraza US-Amerykanom, tudziez ich polskim janczarom, ale ani pisnie, gdy Rosjan wyrzucaja z domow w azjatyckich "stanach". Dialektyk. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 12:50 uhaha podobnie jak indianie w obu amerykach grupa etniczna to bialorusini jeszcze bardziej homogeniczni z rosjanami niz my kaszubi reszta polski i co??bidulku? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Kaszubie z Lubianki. 24.02.07, 12:53 Bialorusini niewiele maja wspolnego z Moskalami. Ot tyle, co ty z Kaszubami. A powaznie, tyle co anglojezyczni Irlandczycy z Anglikami. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kaszubie z Lubianki. 24.02.07, 12:56 biało rusini nie mialem na mysli nawet wspolnego jezyka to piszac koszubem jestem choc niepelnym;)i naprawde daleko np slunzakow ktorych czesto niecierpimy za ich mentalnosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 20:46 "My, Kaszubi"? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54650517&a=54703603 A Indianie nie są "grupą etniczną" Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 20:42 1380, Kulikowe Pole... Wielki błąd Jagiełły... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 22:07 Polska historia ciagiem fatalnych bledow? A czy czyms rozni sie od poprzednich moment dzisiejszy? Wyglada na to, ze z ostatnich stoleci PRL najbardziej przypominala normalne panstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 24.02.07, 23:33 Krolem Polski Jagiello zostal dopiero w 1386 roku - 6 lat po bitwie na Kulikowym Polu, w ktorej jako Wielki Ksiaze Litewski nie dopelnil sojuszu i pozwolil Moskwie odniesc zwyciestwo nad Tatarami. Jak widzisz - nie tylko Polacy popelniaja bledy. Tego, co dzieje sie aktualnie w moim kraju nie akceptuje, ale mowienie, ze PRL najbardziej przypominal normalne panstwo to juz gruuuuba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 25.02.07, 09:15 Prawdę napisałeś o Jagielle. Nie uderzył na Kulikowym Polu na Moskali, zapewne bał się zbytniego wzrostu potęgi Tatarów. To się okazało jednak błędem, bo Moskwa okazała się krajem znacznie bardziej barbarzyńskim od Ordy. Zupełnie podobnie można wytłumaczyć zachowanie Władysława Jagiełły po Grunwaldzie. Zapewne za namową Witolda nie zlikwidował całkowicie państwa Krzyżaków. Polska armia szła spod Grunwaldu do Malborka aż 10 dni choć to tylko około 80 km. Co ciekawe, Władysław Jagiełło nakazał przewieść zwłoki Ulricha von Jungingen do Malborka w celu pogrzebu. Widocznie chciał zaprosić Krzyżaków do negocjacji. Gdyby jeszcze w dniu bitwy grunwaldzkiej, razem ze zwłokami UvJ wysłał parę chorągwi kawaleryjskich pod Malbork i stanowczo zażądał kapitulacji, być może Malbork by się poddał. Paweł Jasienica napisał: "Wielka Brytania jest mistrzem realizacji zasady równowagi sił czyli działania na korzyść pokonanego a przeciwko współkoalicjantom po zwycięskiej wojnie. Jednak nie Brytyjczycy są wynalazcami tej zasady." Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 25.02.07, 10:39 Decyzja z Kulikowego Pola mogła mieć jakieś uzasadnienie racjonalne. "Niech się wschodni sąsiedzi wybiją" ;) Ale zlekceważona Moskwa niestety nie po raz ostatni na tym zlekceważeniu zyskała. A jeśli chodzi o krzyżaków - cóż... Likwidacja zagrożenia z ich strony stała chyba w sprzeczności z dynastycznymi planami Jagiełły. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wot i agent GRU się odezwał ... 25.02.07, 11:30 Zdaniem moskiewskich historyków, Dymitr Doński obawiał się przyłączanie się wojsk Jagiełły do Tatarów i tak manewrował, aby temu zapobiec. Co do "darowania życia Krzyżakom", to już wtedy wiadomo było, że Litwa potrzebuje siły z Polski, aby bronić się przed Moskwą. Grunwald pozbawił Krzyżaków siły ofensywnej i uwolnił Litwę od zagrożenia niemieckiego. Jednakże państwo zakonne było nadal niebezpieczne dla Polski, gdyby było w stanie wejść w jakąś antypolską koalicję. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Tak na marginesie. 25.02.07, 11:41 Czy wiecie, ze radzieccy uwazaja, ze to oni wygrali bitwe grunwaldzka ? Bez kitu. Tam walczyly dwa pulki smolenskie, okolo 800 wojska z litewskiego lenna. Wtedy Smolensk nie mial nic wspolnego z Moskwa. Los sprawil, ze przypadl ostatecznie Moskwie, co dalo asumpt do "zawlaszczenia" zwyciestwa nad Krzyzakami. Dorobiono cala panslawistyczna ideologie, a te dwa smolenskie oddzialy odegraly "decydujaca" role. Oni w to WIERZA. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Tak na marginesie. 25.02.07, 19:52 > Dorobiono cala panslawistyczna ideologie To znaczy panmoskiewska :) Czyli za Grunwald rowniez powinnismy im dziekowac? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tak na marginesie. 25.02.07, 22:35 Powiem więcej. Wierzą, że wygrali II wojnę światową (30 milionów trupów). Wierzą, że są mocarstwem. A co do "ostateczności" Smoleńska przy Moskwie, to można by podyskutować. Jeszcze niedawno trzymali Polskę i stali na Łabie. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rozbic to mozecie swoje glowki 24.02.07, 20:40 Lokalizacja jakiegokolwiek oprogramowania nie oznacza, że należy ono do jakiegoś narodu. Kaszubem jesteś od kiedy? Poza tym jaki ma związek Kaszubszczyzna z Tatarstanem? Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Tatarzy mają prawo do samostanowienia aż do 24.02.07, 11:45 oderwania się od Federacji Rosyjskiej. Naród Tatarski ze względu na długowieczne tradycje państwowe, odrębną kulture, wyznanie i język ma jak najbardziej prawo do niezawisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
jewropejczyk Bracia Tatarzy będzie cie jeszcze wolni od 24.02.07, 11:59 Kacapskich okupantów. To złodzieje, oszuści i mordercy zawsze złamią podpisany z nimi układ. Ten cytat mówi tak wiele: "Wam, Polakom, to się udało. Byliście rosyjską kolonią, ale wybiliście się na niepodległość. A my musimy to znosić - mówił nam niedawno sędziwy Renat Hakim z tatarskiego klubu kulturalnego w Kazaniu." Wam też się uda ! Jako Polak popieram dążenia Tatarów do wolności ! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Bracia Tatarzy będzie cie jeszcze wolni od 24.02.07, 13:00 aha szkoda ze tu nie ma na forum kilku ludzi z Tatarstanu wyprostowaliby twoje bajeczki;) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Bracia Tatarzy będzie cie jeszcze wolni od 24.02.07, 15:53 A mozna oryginal cytatu? Czy to znow brednie? Odpowiedz Link Zgłoś
ojuwkijsjikw Dlaczego nie chcecie dać autonomii dla Śląska???? 24.02.07, 12:34 To pytanie do władz w Warszawie. Podobnie jak w Rosji, Polska nie jest państwem jednolitym etnicznie. Zawsze jak czytam takie komentarze w gazetach, to mi się przypomina, iż dbamy o inne narody, a o ludności w Polsce często zapominamy. Jestem Ślązakiem i chciałbym wiedzieć, dlaczego mimo naszych usilnych prób nie ma autonomii dla Śląska + Kaszub. Samych Kaszubów w Polsce jest prawie 400 tys. Mają oddzielny język, programy telewizyjne. Tylko dlaczego administracyjnie nadal jest Polska na poziomie państwa zcentralizowanego? To nie PRL ani ZSRR, gdzie wszystko musi być jedne, bo jednostka się nie liczy. Tylko zdaje mi się, że nikt w Polsce nie interesuje się demokracją we własnym kraju, tylko szuka za Himalajami Tybetu czy śródziemnomorskiej Palestyny. Ślązaków jest ponad 0,5 mln, na Śląsku jest także wielu Niemców (też kilkaset tysięcy), którzy zazwyczaj stanowią właśnie rdzenną ludność Dolnego Śląska. Dlaczego nikt tego nie widzi? To jest więcej, niż 20% ludności woj. Podlaskiego, jakie stanowią Białorusini. Ale nikt nie chce o tym wiedzieć. Czemu o tym się u nas nie mówi, a wynajduje jakieś polityczne bzdety? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Badz laskaw mowic w swoim imieniu. 24.02.07, 12:41 Nie spotkalem sie z powaznymi zadaniami autonomii kaszubskiej i pierwszy raz slysze o 400 tysiacach Co do Slaska, mial autonomie przed wojna, gdy by dosc jednolity etnicznie. Dzis nie jest. Slazacy stanowia mniejszac etniczna, wiec jakim prawem maja narzucac cokolwiek polskiej wiekszosci ? Czy moze jakies wywozki do Altrajchu zaproponujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Badz laskaw mowic w swoim imieniu. 24.02.07, 13:09 ot i tu dales odpowiedz samemu sobie bo w wiekszosci tych republik mieszkaja etniczni ruscy ale wrocmy do Kaszub chyba nigdy nie byles w Brusach Koscierzynie czy Brzeznie Szlacheckim czesc ludzi wogole nie chce mowic po polsku(mam na mysli wsie)w szkolach uczy sie kaszubskiego a i przyjazn do Niemcow jest zdecydowanie wieksza niz w reszcie Polski hahah ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Badz laskaw mowic w swoim imieniu. 24.02.07, 13:20 > Co do Slaska, mial autonomie przed wojna, gdy by dosc jednolity etnicznie. > Dzis nie jest. Nie był zbyt bardziej niż dziś. > Slazacy stanowia mniejszac etniczna, wiec jakim prawem maja narzucac cokolwiek > polskiej wiekszosci ? Tatarzy też :) Nie mówiąc już o takich Łotyszach czy Estończykach, którzy mieli kłopoty "z większością" w swoich własnych krajach po odzyskaniu niepodległości. > Czy moze jakies wywozki do Altrajchu zaproponujesz ? hmmmmmmm wspomnienia z akcji Wisła? Czy z oczyszczania "Ziem odzyskanych" z autochtonów? - to złośliwości.... więc lepiej się ugryź w język bo ktoś może ci odpłacić podobnym hasłem A tak poważniej. Autonomia to przesada, jednak czy nie lepiej by było by wzrosła w Polsce ranga samorządów lokalnych? Czy nie było by miło wybierać równierz w wyborach bezpośrednich wojewody? Czy część naszych podatków nie powinna zostawać w naszym regionie? Czy nie niepokoi cię to że Kaczyńscy idą śladem Putina i wręcz przeciwnie starają się ograniczyć wpływ samorządności? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Badz laskaw mowic w swoim imieniu. 24.02.07, 13:44 wreszcie ktos sensownie mowi Na dzień dzisiejszy nie uwazam by przedstawicieli prezydentow i gubernatorow wybierano w wyborach bezposrednich powodem jest m.in korupcja lokalnych wladz Faktem jest ze prezydent Rosji wybiera, musi jednak zapytac o pozwolenie lokalne wladze choc i tak ostateczna decyzja nalezy do niego. co tam odsylam do konstytucji rosyjskiej... wracajac na nasze podworko zyczylbym sobie silnej wladzy centalnej(mam na mysli bruksele)oraz samorzadu lokalnego bez posrednich tzw "narodowych" wladz(spojz co wyrabiaja kaczory a swoje podworko latwiej kontrolowac) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Spokojnie. 24.02.07, 14:28 Gdy Slazacy beda procentowo stanowic taka "mniejszosc" na Slasku, jak Lotysze na LOtwie (ca 60%), doprawdy nalezaloby pomowic o autonomi. Wiec bez tanich wymyslow prosze. Akcja Wisla zostala przeprowadzona na polecenie Kremla i prosze tam kierowac pretensje. Co do samorzadow lokalnych to stanowia istote demokratycznych spoleczenstw. Bez watpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
peacock79 Egoizm narodowy czy mentalność Kalego? 24.02.07, 14:41 Jako sympatyk Ruchu Autonomii Śląska nader często stykam się z przejawami podwójnej moralności u tzw."polskich patriotów". W interesie narodu polskiego jest wspieranie ruchów oddolnych wszystkich innych społeczności,ale Ślązacy są teraz na terenie Polski więc mają siedzieć cicho jak mysz pod miotłą,bo jak nie to podniesiemy larum,że "rewizjoniści,separatyści,a pewnie jeszcze by do Reichu się chcieli przyłączyć". Z goryczą konstatuję,że Polacy nie potrafią zrozumieć,że centralizm to przeżytek a autonomia byłaby korzystna dla: - odbudowania śląskiej tożsamości, - rozwoju gospodarczego Śląska, - poprawy relacji śląsko-polskich, a w konsekwencji zarówno dla Ślązaków jak i Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Egoizm narodowy czy mentalność Kalego? 25.02.07, 09:18 Jestem za autonomią dla Śląska, podobnie jak dla każdego regionu Polski. Także za autonomią gospodarczą. Może wtedy się okaże, że to nie Śląsk finansuje "ścianę wschodnią" ale właśnie "ściana wschodnia" (lotnictwo, przemysł spożywyczy, turystyka) finansuje kopalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Spokojnie. 24.02.07, 15:25 dodam ze brzydze sie narodowcami i opacznie rozumianym patriotyzmem Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Spokojnie. 24.02.07, 15:29 co oczywiscie nie kluci sie z moja sympatia do lokalnych tozsamosci w mysl zasady "mysl globalnie, dzialaj lokalnie" Odpowiedz Link Zgłoś
krzycza Re: Dlaczego nie chcecie dać autonomii dla Śląska 24.02.07, 14:47 raslaska.aremedia.net Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Jako awansowany przez Borrke na agenta SWR 24.02.07, 13:28 Co mi niezmiernie pochlebia, pozwole sobie podac w watpliwosc poziom dziennikarski red. Bieleckiego. Najwyrazniej nie rozroznia autonomii, niepodleglosci czy stowarzyszenia. Lecz mimo jawnemu poparciu dla separatyzmu tatarskiego oraz ogolna nierzetelnosc, pan Bilelecki musialby byc wyrzucony z Rosji na zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Jako awansowany przez Borrke na agenta SWR 24.02.07, 13:50 korrekta:Po tak otwartym deklarowaniu poparcia dla separatyzmu tatarskiego,a wobec ogolnego braku rzetelnosci, pan Bilelecki musialby byc wyrzucony z Rosji na zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
jj-k naf, co robisz na wiadomosciach? 24.02.07, 14:08 tu sa tylko biezace informacje... zapraszam w dalszym ciagu na F. Swiat... gdzie mozna porozmawiac z dystansu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: naf, co robisz na wiadomosciach? 24.02.07, 14:16 Nie masz wstepu na forum Manniego? Sproboj tam wejsc.Staram sie sprowokowac powazna rozmowe. Ze zmiennym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: naf, co robisz na wiadomosciach? 24.02.07, 16:57 A co to za forum? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Jako awansowany przez Borrke na agenta SWR 24.02.07, 14:03 ja mysle ze w samym Tatarstanie wysmiali by go Odpowiedz Link Zgłoś
jj-k Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 24.02.07, 14:05 A nawet nie ma takiej potrzeby... Tylko Rosjanie potrafia utrzymac spojnosc przestrzeni euro-azjatyckiej... I za to trzymam za nich kciuki :))) Dr. J.K. dzialacz "S" w 1981 a zatem o pro-rosyjskosc nie mozesz mnie posadzac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 24.02.07, 14:10 w dobie globalizmu problem separatyzmow szczegolnie nabiera znaczenia polityka powinna isc w kierunku jednoczenia, nie bez kozery istniejemy w strukturach Unii, nie bez kozery powinno dazyc sie do utworzenia wspolnej przestrzeni gospodarczej z Rosja, czego sygnalem byla gotowosc Putina do zniesienia wiz... Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 24.02.07, 20:36 Polityka powinna iść i mam nadzieję, że idzie w kierunku różnie postrzeganej wolności. Jeżeli dla kogoś wolność oznacza likwidację kontroli na granicy i swobodny przepływ kapitału - tworzy wspólnotę. Jeżeli natomiast dla kogoś wolność oznacza w pierwszej kolejności zrzucenie jarzma - buntuje się. Unia Europejska powstała jako dobrowolna organizacja państw niepodległych a nie - podbitych. M.in. to różni ją od Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 24.02.07, 21:30 Nie tylko od Rosji, no i kilku innych duzych panstw :) A czy nie sa w EU panstwa, ktore raczej pokusili sie na dobra niz zrobili to z intencji wolnosciowych? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie, nie widze takich, 24.02.07, 22:35 Widze natomiast nase nieszczesliwych ludzi, ktorych przeklenstwem sa tacy, jak wy sasiedzi. Rosja jest nieszczesciem Srodkowej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Nie, nie widze takich, 25.02.07, 17:55 Moze Wschodnej? Bo tea nazwa wymyslona przez marzacych odzelnie sie nazywac polakow jest jakos smieszna :) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka A co to ma za znaczenie ? 25.02.07, 18:44 Oczywiscie, BARDZO chcemy podkreslic, ze nie mamy z wami nic wspolnego. Bo czyz mamy ? Ale sama nazwa jest czysto umowna. W koncu Moskwa to inna czesc Euroazji, jakos nalezy to uwidocznic. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 24.02.07, 23:36 Niezaleznie od przeslanek - to byl wybor wolnych panstw. Wolnosc polega na mozliwosci dokonania wyboru. Zeby dokonac wyboru trzeba byc wolnym. Narod podbity - nie ma wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 25.02.07, 17:50 Zgadzam sie calkowicze. Ale kogo bedziemy nazywac podbitym? Polska jest podbita przez USA czy nie? Przeczez nie macze zadnego swego stanowiska... Nie obrazaj sie na mnie, nie ze zlosczi pisze. Tylko zeby okreslic zasieg podbojow. Mozna nazwac podbitymi wszystkie narodowosci w Rosji. A zydzi? Jak z nimi? Romowie? Rozumiem ze krece, ale jak isc po-prostej? A tez wtedy czy uznasz ze baskowie, korsykanczycy, tirolce, bretoncy i inni sa podbite? przecze tez glosza swoje hasla. Jak byc z tym wyborem? Cos mi sie zdaje ze nie ma rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mylis zsie koles. 25.02.07, 18:49 Polska, Polacy zrobia WSZYSTKO, by odseparowac sie od was. Stad bierze sie sentyment do USA. To wasza szowinistyczna slepota, kaze traktowac polityke Polski jako uleglosc wobec Ameryki. Tymczasem ma to silne poparcie spoleczne. MY TAK CHCEMY. Po prostu nie miesci wam sie w glowach, ze nikt nie chce z Rosja miec zbyt bliskich kontaktow. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Mylis zsie koles. 25.02.07, 20:47 Wasz obled -waszym problemem.A ze nasza przenikliwosc odbierasz jako slepote- to tylko ednym z tego przejawow.Inny- ze Polacy wlasna uleglosc- slepa i bezwarunkowa,z ktorej swiat otwarcie sie smieje, potrafia wytlumaczyc krnabrnascia... Chciejcie- kto wam przeszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Mylis zsie koles. 25.02.07, 23:44 buhehe ale stek bzdor borrka zaserwowal bo my tak chcemy hehe chcemy tarczy cale 100% niezly masohistyczny kompleks nizszosci Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 25.02.07, 19:47 > Polska jest podbita przez USA czy nie? Czy rzeczywiscie musze opisywac roznice w polozeniu Polski a Czeczenii i roznice w relacjach Warszawa - Waszyngton i Grozny - Moskwa? Wole sie upewnic. Czy te roznice naprawde nie sa oczywiste? > Rozumiem ze krece, Z pewnoscia :) > ale jak isc po-prostej? Po prostu :) Odpowiedzi udziela historia. Za narod podbity mozemy uzyskac narod, ktory zostal... podbity. Czy to rzeczywiscie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 25.02.07, 02:51 glupiś inaczej nie mialy by te regiony aotonomiii zalecam siegnecie po obiektywne elementarze historii Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 25.02.07, 10:44 Widzę, że sięgnąłeś po argumenty z górnej półki. Gratuluję. Poza tym chyba nie dostrzegasz pewnych różnic pomiędzy autonomią nadaną przez centralę dla kraju podbitego a dobrowolnym przyłączeniem się do organizacji przez niepodległe państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 25.02.07, 15:41 a co powiesz o Irlandi Polnocnej i Krajem baskow? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rosja jest jedna i nie da sie rozbic :))) 25.02.07, 17:24 mam pytanie ktory narod uwarzasz za bardzej "humanitarny" podczas swoich podbojow?tzw amerykanski czy rosyjski?? Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 może powtórzymy referendum w sprawie Śląska? 24.02.07, 15:19 Z możliwymi trzema odpowiedziami: Śląsk pozostaje przy Polsce na obecnych zasadach; staje się regionem autonomicznym (na wzór Tatarstanu lub Czeczenii w Rosji), lub staje się terytorium pod niemiecką administracją. Obawiam się, że większość jego mieszkańców, włączając w to tzw. goroli głosowałaby za wariantem drugim lub trzecim. Ja sam jestem zwolennikiem autonomii dla Wielkopolski- przede wszystkim w sprawach gospodarczych i finansowych, gdyż uważam "że Warszawa i tak wszystko zepsuje". Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To dobrze sie sklada, 24.02.07, 19:52 ze jestes jedynie poczciwym durniem, ktorego zdanie liczy sie w stopniu porownywalnym z azylantem z Burkina Fasso. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: może powtórzymy referendum w sprawie Śląska? 24.02.07, 20:30 Zorganizuj grupę podobnie myślących ludzi, wywrzyj nacisk na kogo trzeba i organizuj referendum. Ktoś tego broni? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Jak referendum, to referendum! 25.02.07, 22:39 Proponuję rozpisać w Niemczech referendum z prostym pytaniem: Czy chcesz utrzymywać Ossich czy wolisz, żeby lepiej Polska ich sobie wzięła? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Po co czagle GW przekreca? 24.02.07, 16:48 Choc tym razem nie tak duzo jak bywa :) Za co "wielki dzienki"! Z kad dzienikarz czerpal info. Z piatkowego numeru Kommersanta www.kommersant.ru/doc.html?docId=744873 , bo slowa napisane w GW bardzo sa podobni trescza do rosyjakiego odpowiednika. Choc oczywiscze moze byc inaczej, i Pan Belecki w dzien kiedy Rosja nie pracuje, 23, chodzil po ludziach zberl info, jezdzil do Kazania, znow zberal info, potem porazmawial, zeby zberac wiecej info, z kims z administracji prezydenta... Zaczne od prostego, zeby bylo rozumienie - umowa miedzy Federacja i Tatarijej byla podpisana w 1993 roku. A nie 94. Dzisejsza odzucona ustawa nie posiada i kilku procent deklaracji niepodlegloscziowych z 1993 roku. Zostala odzucona, bo przewiduje duze wolnosci gospodrcze. A to jusz mielismy, kiedy regiony probowali stawiac zaslony nierynkowe, dzienki czemu mielismy kryzys energetyczny na Dalekim Wschodzie, a dwa regiona - Uljanowskaja i Kurganskaja oblasti zbankrutowali calkowicze. W tym glowna przyczyna odrzucenia. Bo urzednicy chca na pozwoleniach zarabiac. Wszystkie ustawy federalne maja pierwszenstwo niz lokalne. Tatarija chciala inaczej. Ale tak byc nie moze. W Tatarji zyje wiecej rosjan niz tatarow. To podkreslam, a hasel o niepodleglosczi prawie nie ma. Glosza je tylko dzialaczi Tatarskiego marodowego ruchu, do ktorego wchodzi cytowany (tylko czy dokladnie) dzialac Tatarskiego centrum kulturalnego... Ale Pan Belecki zmysla ze cos musza znosic :) No a teraz po tekstu - GW - Umowa poszerza autonomię republiki w sprawach gospodarczych i kulturalnych, stawia wymóg dobrej znajomości tatarskiego przez prezydenta i wyższych urzędników Tatarstanu oraz uprawnia władze w Kazaniu do wydawania dowodów osobistych z tatarskojęzyczną wkładką oraz herbem Tatarstanu na okładce. Jak by PAn Belecki poczytal konstytucje Tatarji, to by wiedzial, ze wymaga ona prawo do wladania dwoma jezykami. A nie powtarzal by bzdur za Kommersantem :) Bo te powtarza za jakims senatorem, ktory chyba nie czytal proponowanego porozumienia :) Glowny spor idzie nie o okladke, tylko o podanie naodowosci do paszportu. Bo teraz nie mamy takiego zapisu. GW - sąd najwyższy w Moskwie zakazał planowanego na 2010 r. całkowitego przejścia z cyrylicy na alfabet łaciński. Alez panie Belecki!!! Sady byli, bo jedna grupa tatar nie chcila nowego alfabetu, druga chciala. W koncu mieli mini referendum, na ktorym wiekszosc dala swoi glosy na cyrylice. Ale przeczewnicy zglosili protest do sadu najwyzszego. Przegrali. W czym tu zamieszanie? GW - Szajmiew nadal jest często tytułowany prezydentem Tatarów, a nie Tatarstanu, Bo tatarow wiecej mieszka po za republika :) Naprzyklad w sasiednej Baszkirii stanowia wiekszosc ludnosci! Za nimi ida baszkiry i potem rosjanie. Ale wladza nalezy do baszkirow, co czagle wywoluje rozne kontrowersje. Alez troche wiedzy nie zaszkodzi..? W Moskwie mieszka wiecej 1 mln tatarow. ogromna liczba. I dobrze sie maja :) GW - co oddaje jego ogólnotatarskie ambicje. W dziennikach republikańskiej TV Szajmiew zdecydowanie góruje nad rzadko pokazywanym Putinem. A Pan Belecki podal nazwe kanalu gdzie to nadaja? Ja moge powiedziec - kanal tatarski TNV, czy kilka innych tez. A jak z cenzura? Przeczez podobno Kreml wszystko trzyma w garsczi? Zapomnialem podac wlascziczeli kanala. To rzad Tatarji. Bylo by jakos nie tak, jak by Szajmijew nie stal na pierwszej pozycji. Tak samo jak na TVC w Moskwie Luzkow, tez ma przewage nad Putinem... GW - Pomimo gwałtownych protestów w 2005 r. przeciw budowie pomnika Piotra Wielkiego w Tatarstanie obecnie dominują umiarkowane nastroje narodowościowe i religijne. Alez gwaltowne :))) A czy sa teraz, oproc polskich gazet, cytate niepodlegloscziowe z Tatarji? GW - mówi publicysta Dmitrij Babicz. (...) Niewykluczone, że w roku przedwyborczym Kreml - wbrew obietnicom złożonym Tatarom - postanowił dokończyć dzieła centralizacji albo przestraszył się tworzenia niebezpiecznego precedensu. - Być może Moskwa się ocknęła. W kolejce do autonomii stoi władca Czeczenii Ramazan Kadyrow. Jeśli Kreml da ją Tatarom, to w jaki sposób wytłumaczy odmowę Kadyrowowi? - mówi politolog Andriej Fiedorow. Kto to taki A. Fiodorow? A o Babiczu moze lepej napisac, kim jest, dlaczego zmienia prace czesto i czy wogule ma dostep do info? Mozno uwaznie przeczytac koncowke tekstu w Kommersancze i wydac cos z innym akcentem. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Po co czagle GW przekreca? 24.02.07, 16:56 Znalazlem zkad Pan Belecki wziol o Fedorowie - z Kommersanta. www.kommersant.ru/doc.html?docId=744873 w samym koncu przeczytalem kto to jest i cytowana GW wypowiedz. Okazala sie nie pelna!!! Ach, krecziaze :) Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: Po co czagle GW przekreca? 24.02.07, 17:51 Wy nigdy nie piszecie prawdy,tylko prawdy i ca?ej prawdy o sobie. Nawet jesli GW nie ma 100% wiarygodnych wiadomosci na Wasz temat to przeciez sa inne zrod?a.Tylko Wam nikt nie wierzy,a jak zaczna wszyscy Wam wierzyc to i Was polubia i zaczna szanowac!-Ponia? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Po co czagle GW przekreca? 24.02.07, 19:30 Ja patrze na polskie media i rozumem ze skansen propagandowy po komunie zostal nad Wisla. My nie mamy prawdy? Prosze o sczegoly. Co u nas pisza nie tak? O czym? Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Po co czagle GW przekreca? 24.02.07, 19:36 Prezydent Tatarstanu nazywa się Szajmijew, co za niechlujstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Kacapczik. 24.02.07, 19:57 Raczej sugerowalbym wymienic te nieliczne przypadki, gdy wasze media pisza prawde. To zdarza sie, ale wylacznie na uzytek wewnetrzny w Matuszce. Na zewnatrz przekazujecie wylacznie klamstwa, badz nie przkazujecie nic. ZAWSZE wasza panstwowosc opierala sie na klamstwach i dezinformacji Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Kacapczik. 24.02.07, 21:28 Borisyc, przeczez nie na wecu sie znajdujesz, daruj sobie hasla propagandowe. Lepej napisz mi z ostatnich lat, kiedy GW codzienne twerdzi jak zacziskaja u nas wolnosc prasy, jakis przykad czegos takiego, jak uprawia GW. Moze byc o Polsce. O miesu, naprzyklad. Czy o czyms innym. O USA, Iraku, Afganistanu... Ja czekam bardzo. Wtedy podyskutujemy. Ja, osobiscze, znam kilka tekstow z pomylkami, a nie klamstwami, zrobionymi z rozumu. Moge wybaczyc czlowieku jak przetlumacza tekst pomylke 93 roku na 94. Ale nie pisac rzeczy rzeczewistych? Tego nie rozumiem. U nas takiego nie ma. I mam nadzieje ze nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kacapczik. 24.02.07, 22:24 olej kacap zlamasow i tak wiesz ze masz racje a slabi polegna;) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka OK. 24.02.07, 22:41 Najbardziej spektakularnym wypadkiem klamstwa na skale calej Rosji, byla interpretacja "pomaranczowe rewolucji" w mediach rosyjskich. Ogladalem tv, czytalem prase. Wrazenie, jakby Stalin na Kremlu zmartwychstal. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka totalitarny borrka! :) 25.02.07, 00:51 Zobaczcie no tylko jak bokami totalitaryzm z "demokraty" i "człowieko-luba" borrki wyłazi! :) Nie podoba mu się "interpretacja"! :) Nie-słuszna! :) Słusznie - "właściwa i prawdziwa" interpretacja może być tylko jedna, borrkina! :))) Zdaje się, że to Stalin albo inny demokrata mówił: nieprawilnaja intierpretacija... Żałośny totalitaryzm... Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 01:48 1. Po co ten patos? :) "Totalitaryzm", "interpretacja"... Borrka jasno nazywa kłamstwo kłamstwem. No chyba, że patos ma coś zamydlić. 2. "Stanowisko Polski jest jeszcze bardziej egzotyczne: Warszawa (podobnie jak Moskwa) jest przeciwna planowi, ale to z obawy przed możliwością jego wykorzystania przez secesjonistów w Gruzji. Słowem, jesteśmy prorosyjscy z antyrosyjskich powodów. Tego nawet najmędrsi ludzie w Prisztinie już nie zrozumieją." W całości chyba brzmi jaśniej i trafniej oddaje poglądy Warszawskiego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 01:54 "Borrka jasno nazywa kłamstwo kłamstwem" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 10:40 Jestem przekonany, że wiesz, dlaczego w tym miejscu, w ten sposób i z uśmiechem na ustach :) Swoją drogą nieźle się bawię, widząc jak osoba, która włożyła tyle wysiłku w podważanie wiarygodności GW, zarzucając jej kłamliwość, teraz broni prawa innych mediów do właśnej "interpretacji" :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 12:40 Troszeczkę się zagalopowałeś, pociągnijmy ten wątek. Porównywanie mnie do borrki nie ma większego sensu, wiesz o tym lepiej niż ja. Nie mam nic przeciwko logicznie spójnej i oryginalnej interpretacji. Interpretacja to poważna sprawa, zobowiązuje. To nie powinien być stek wyzwisk. Chyba wrodzony szczery demokratyzm każe ci wierzyć w to, że redaktorzy GazWyborczej z działu np. rosyjskiego prezentują jakieś ciekawe POGLĄDY, że coś interpretują. To semantyczny skrót myślowy, tak? Najwazniejsze, że sie dobrze bawisz - śmiech to zdrowie. A zdrowia życzę ci dużo. Demokracja np. czeczeńska potrzebuje oddanych jej sprawie ekspertów. Myślę tylko, że zbyt wiele sobie po mnie obiecujesz - obawiam się, że przeceniasz "wkł-danie przez mnie tyle wysiłku w podważanie". Ja też mam prawo do dobrej zabawy, a forum GazWyb służy mi głównie do czytania mądrych wypowiedzi evy15, lubata, herra7, etc. Oraz grabarza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 13:51 > Chyba wrodzony szczery demokratyzm każe ci wierzyć w to, że redaktorzy > GazWyborczej z działu np. rosyjskiego prezentują jakieś ciekawe POGLĄDY, że > coś interpretują. To semantyczny skrót myślowy, tak? Obserwacja życia politycznego w moim kraju czasem skłania mnie ku poglądowi, że czynne prawo wyborcze powinno być ograniczone i uzależnione np. od wcześniejszego prostego i obiektywnego egzaminu :) Wiem, że to się bardzo źle kojarzy. Wiem również, że własnie wystawiam się na gwałtowną krytykę, ale powierzanie losu państwa niektórym osobom jest wypaczeniem pewnych idei. Zresztą takie myśli nachodzą mnie tylko czasem :) Jeśli chodzi o GW - zawsze reprezentowała jakieś stanowisko i chyba jest mu wierna. A z mądrością na forum (również moich wypowiedzi) nie przesadzajmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 15:25 Czyli jesteś zwolennikiem oświeconego autorytaryzmu. Tak jak Korwin-Mikke. To ciekawa postawa obywatelska. Nie zgodze sie z teza, ze GazWyborcza prezentuje jakies stanowisko. Stanowisko wg mnie to cos waznego, powaznego, jakas swi-doma, przemyslana polityka. Rusofobia czy wręcz wyzwiska to nie jest postawa, albo "postawa" nie zasługująca na odniesienie się doń. Na szacunek. Mówi się, że demokracja jest wtedy kiedy możesz wszystko powiedzieć, co chcesz. Skrytykować rządzących, etc. Eks-prezydent Wałęsa skorzystał z takiej sposobności, niedawno, odzywając się brzydko o obecnym prezydencie. I teraz będzie miał sprawę w sądzie. Myślę, że słusznie, zresztą. Demokracja to nie wyzwiska. A stanowisko czy postawa to nie koślawe bluzganie anty-intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 19:41 > Czyli jesteś zwolennikiem oświeconego autorytaryzmu. 1. Piszę o czynnym prawie wyborczym. 2. Piszę bardziej żartem. > Nie zgodze sie z teza, ze GazWyborcza prezentuje jakies stanowisko. > Stanowisko wg mnie to cos waznego, powaznego, jakas swi-doma, przemyslana > polityka. I tu się z Tobą absolutnie zgodzić nie mogę. GW od początku swojego istnienia prezentuje poglądy jasne i zdecydowane (dalekie od rusofobii). Swoją konsekwencją naraża się na na ataki z jednej strony ludzi o Twoich poglądach z drugiej - środowisk prawicowo-katolickich. I dobrze :) > Demokracja to nie wyzwiska. A stanowisko czy postawa to nie koślawe > bluzganie anty-intelektualne. Ale ocenę, wyznaczenie granicy, jak mniemam, pozostawiasz sobie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 20:14 Masz ogromne poczucie humoru i dlatego tak lekko i przyjemnie mi się z tobą rozmawia: "GW od początku swojego istnienia prezentuje poglądy jasne i zdecydowane (dalekie od rusofobii)" :)))) Jasne, poglądy są jasne i zdecydowane. Wręcz pro-rosyjskie! Mnie bardziej chodzi o to, że takie konstruktywne. :) Oraz dobrze i logicznie argumentowane. Dla red. Wacława czy Bieleckiego - dobro polskiej opinii publicznej i Rosjan na pierwszym miejscu! :) Potrafiłbyś w 5 zdaniach nakreślić jakie to poglądy(sic!?) wobec Rosji ma GazWyborcza? Nie sądzę. Obfite korzystanie :) - jak zauważył "kacap_z_moskwy" - z artykułów w "totalitarnych" rosyjskich gazetach i przekręcanie co bardziej kontrowersyjnych fragmentów. Przemyślana linia programowa - zgodnie z najwyższymi standardami medialnej wolności i demokracji w wydaniu środkowoeuropejskim. :) GazWyb naraża się na ataki środowisk prawicowych? A jakie oprócz prawicowych są w Polsce (wpływowe) środowiska? Pewnie lewicowe, w takim staro-europejskikm stylu? :) GazWyborcza - lewicowa i prospołeczna gazeta, pod pręgierzem prawicy! Dobre! "Wyznaczanie granic" pozostawiam, a raczej czynisz to ty - pisząc, że ma rację - ekspertowi borrce. :) On jest zaawansowany w ocenianiu stanu demokracji rosyjskiej. Neutralny. Obiektywny. W każdym bądź razie - wyzwiska nie stanowią o istnieniu demokracji. Kiedyś zarzucano Rosji, że w tym kraju nie można krytykować prezydenta. Używając wyzwisk nie można (nie powinno się) tego robić i u nas. I słusznie. A program i działania rządu są i tu, u nas i tam, u nich - krytykowane. Tam chyba bardziej. "na ataki z jednej strony ludzi o Twoich poglądach z drugiej" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) 25.02.07, 23:24 > Już mnie zaszufl-dkowałeś? :) Jestem przedstawicielem jakiejś grupy? Przed chwilą zostałem przez Ciebie nazwany zwolennikiem autorytaryzmu (tym razem ja powinienem pogratulować poczucia humoru i skłonności do szufladkowania :). Zakładam więc, że nazwanie Twoich poglądów lewicowymi nie powinno Cię dotknąć. A ludzie o takich poglądach tworzą poniekąd jakiś zbiór, grupę. > Potrafiłbyś w 5 zdaniach nakreślić jakie to poglądy(sic!?) wobec Rosji ma > GazWyborcza? Miałem na myśli "całokształt" poglądów. Stanowisko w sprawach rosyjskich jest jego pochodną. Ale na to stanowisko składają się nie tylko artykuły Bieleckiego czy Radziwinowicza. Ogromnym szacunkiem darzę np. Wojtka Jagielskiego - uprawiającego oczywiście zupełnie inny gatunek dziennikarstwa :) Czy jego również nazwiesz rusofobem? A może jako takiego zakwalifikujesz Gieroycia, którego GW cyklicznie przypomina? > GazWyb naraża się na ataki środowisk prawicowych? [...] > GazWyborcza - lewicowa i prospołeczna gazeta, pod pręgierzem prawicy! Dobre! Jeszcze lepsze jest dorabianie mi brody :) Czy nazwałem GW gazetą lewicową? Wręcz przeciwnie! Powtarzam - dla lewicy jest zbyt prawicowa, dla prawicy - zbyt lewicowa. Jeżeli rzeczywiście nie rozumiesz, o czym piszę - złap sobie członka Młodzieży Wszechpolskiej albo słuchacza Radia Maryja i spytaj, co myślą o GW :). Myślę, że znajdziecie wspólny język ;) > Widziałeś kiedyś przedst. antysystemowej polskiej partii komunistycznej w > polskiej tv? Albo przynajmniej Korwina-Mikke? Ja jeden raz w tym roku. Uzależniona od polityków telewizja publiczna może być przykładem chyba tylko upadku mediów. Chociaż od czasu do czasu trafi się nawet emisja "Andrieja Rublowa" Tarkowskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) 26.02.07, 00:10 Jeszcze tylko jedno, skoro o demokracji nie chcesz rozmawiać. Wytłumaczyć mi - dlaczego tak dużo jest jej w Polsce czy na Ukrainie i tak mało w Rosji (w czym to się przejawia?). Piszesz o GazWybie "dla lewicy jest zbyt prawicowa". A ja sądzę, że lewicy w Polsce nie ma. W ogóle nie ma opozycji do obecnej (od 1989 r.) formy (i treści) rządów. Nie ma opozycji wobec mniej lub bardziej liberalnej (GW - R. Maryja) prawicy ze wspólną platformą wartości: np. przez nikogo nie-kwestionowany katolicyzm, siermiężny kapitalizm, etc. Takie jest SLD, taka jest Platforma czy PIS. A nawet Samoobrona kreująca się swojego czasu na opozycję systemową - prospołeczną. Czy LPR. Różnice - kosmetyczne drobiazgi. Pisałem o tym w kontekście swobodnego przechodzenia polityków z partii "opozycyjnych" do rządu i z powrotem bez jakichkolwiek(!) skutków ubocznych dlazawartości procesów politycznych. Jedna wielka meta-mega-partia i udawane "walki" frakcyjne wewnątrz jej. Coś jak "demokracja" w Stanach - z pepsi-colą (Republikanie) i "opozycyjną" coca-colą light (Demokraci). Jeśli dociekasz jakie są moje osobiste poglądy polityczne, to powiem ci, że ich nie mam. Ciekawym w polityce wydaje mi się eklektyzm. Ameryki nie odkrywam. Myślę, że i prawica i lewica (w Europie) w czymś mają rację, w czymś się mylę. Przykł. polityka eklektycznego jest dla mnie np. Putin. Moze dlatego tak bardzo ciekawi mnie jego działalność wewnątrz- i zewnątrzpolityczna. I ja od czasu do czasu - raz na kwartał - znajdę w GazWybie ciekawy artykuł, godny zainteresowania. Wyjątek potwierdza regułę. Red. Wacław i Bielecki tworzą codzienny mainstream, są twarzą (buźką - wg mnie szpetną) GazWybu przynajmniej w odniesieniu do relacji z Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 26.02.07, 00:20 Broniłeś borrki, jego oceny zachowania rosyjskiej tv podczas tzw. pomarańczowej Ukrainy. Rozumiem, że chodzi wam o oskarżenia (uwagi) Rosji kierowane wobec liderów rewolucji, że są inspirowani przez Stany? Nie wiem jak było naprawdę, skąd mam wiedzieć, ale patrz co pisze konserwatywny Pat Buchanan (eva15 niedawno wkleiła link): "U.S.-backed revolutions have succeeded in Serbia, Ukraine, and Georgia..." www.antiwar.com/pat/?articleid=10511 Czyli co, ten sowietnik Regana(!) też kłamie? Postępuje podobnie jak "ruskie" tv? Mogę sobie poniższy podpisik zafundować? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 26.02.07, 02:00 > Jeszcze tylko jedno, skoro o demokracji nie chcesz rozmawiać. Ja nie chcę rozmawiać o demokracji? > Wytłumaczyć mi - dlaczego tak dużo jest jej w Polsce czy na > Ukrainie i tak mało w Rosji (w czym to się przejawia?). Bezokolicznikiem we mnie? :) Taki nauczycielski odruch? W którym miejscu twierdzę, że w Polsce jest dużo demokracji? Czy może gdziekolwiek piszę coś w ogóle o sposobach pomiaru? > A ja sądzę, że lewicy w Polsce nie ma. Jeżeli swoje opinie budujesz, oglądając Wiadomości - możesz istotnie dojść do takich wniosków. Bo czy lewicą jest SLD - kontynuacja etatowej PZPR? Ale może najpierw zdefiniujesz pojęcie "lewica". Masz na myśli bardziej aspekt ekonomiczny czy kulturowy? A jeżeli już zdefiniujesz pojęcie - wyjaśnij mi dlaczego do lewicy nie należą PPS, organizacje trockistowskie, postkomunistyczne, antyklerykalne czy anarchosyndykalistyczne? Nie pytam, ile masz lat, ale aktywnego kontaktu z młodzieżą, która nie czyta Bravo chyba nie posiadasz? Przejdź się po po koncertach, poczytaj ziny, porozmawiaj z ludźmi... > Jeśli dociekasz jakie są moje osobiste poglądy polityczne, > to powiem ci, że ich nie mam. Nie zmieniać poglądów to podobno przykre ale nie posiadać ich w ogóle to dopiero nieszczęście ;) > "U.S.-backed revolutions have succeeded in Serbia, Ukraine, and Georgia..." > www.antiwar.com/pat/?articleid=10511 "...but failed in Belarus" I czego to jedno zdanie ma dowodzić? Że ludzie, którzy wyszli na Majdan byli inspirowani przez CIA? :) I kto jeszcze jest marionetką? Borys i Milinkiewicz? Może rozwiniesz temat, bo jakoś pod podanym linkiem niczego na temat Ukrainy już nie znalazłem. Ale proszę - rozwijając nie parafrazuj Cyrankiewicza, mówiącego o Poznaniu w 1956 roku :) > Mogę sobie poniższy podpisik zafundować? :)) Znasz moją opinię na temat umieszczania w sygnaturze fragmentów wypowiedzi adwersarzy. Nie sądzę, żeby miało to pozytywny wpływ na dyskusję. Zapewne gdybym nie chciał rozmawiać - wkleiłbym do swojej coś o faszystach walczących z Hitlerem, albo "Jeśli dociekasz jakie są moje osobiste poglądy polityczne, to powiem ci, że ich nie mam" albo "lewicy w Polsce nie ma". Tylko widzisz - jakoś wolę rozmawiać. I nie muszę podnosić w ten sposób wartości swoich postów :P A jeśli upierasz się przy rusofobii GW - odpowiedz, proszę, na pytania, dotyczące Giedroycia i Jagielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 27.02.07, 01:12 dlaczego do lewicy nie należą PPS, organizacje trockistowskie, postkomunistyczne, antyklerykalne czy anarchosyndykalistyczne" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 27.02.07, 19:11 > Chavez jest np. lewicowy, ale wierzy w Boga. I co? I nic. Lewica chrześcijańska czy wręcz katolicka jest czymś normalnym i głęboko zakorzenionym w społeczeństwach latynoskich. Chyba nie do końca rozumiał to Jan Paweł II. > Pardon, jest tzw. niszowy plankton polityczny funkcjonujący > na obrzeżach obrzeży. Może ten margines marginesu jest naturalnym miejscem dla lewicy w dobrze rozwiniętym, normalnie funkcjonującym, bogatym społeczeństwie? Bo przecież u podstaw tego typu poglądów leży chęć ponownego, "sprawiedliwszego" podziału dóbr, prawda? A jeżeli przęcietny obywatel ma możliwość zdobycia tych dóbr swoją pracą - czego jeszcze ma się domagać? Po co mu bezpłatna opieka lekarska, jeżeli wie, że regularnie płacąc składki - będzie miał ją na znacznie wyższym poziomie? Po co mu bezpłatne szkolnictwo, jeżeli swoje dziecko chce wysłać do prywatnej szkoły? Dla niego ważniejsza będzie likwidacja machiny biurokratycznej, przejadającej sporą część jego pracy. Wbrew pomysłom Marksa lewicowe przewroty są przecież domeną społeczeństw biednych, czy raczej - silnie rozwarstwionych z liczną grupą biedoty. Rzecz jasna lewica może dochodzić do głosu również w sposób bardziej pokojowy i tworzyć model opieki społecznej, zbliżony do skandynawskiego. Ale on przecież bazuje na silnie zakorzenionej tradycji i mentalności. Schemat rozwiniętego, bogatego społeczeństwa nijak ma się do naszego kraju. Ale tutaj mamy inne czynniki. Bogata i bardzo kolorowa tradycja ruchów lewicowych z II RP została zawłaszczona i zniszczona przez PPR/PZPR. I to jak wiemy z likwidacją ficzyczną włącznie. Ciągłość, funkcjonująca we Francji czy we Włoszech została przerwana. Wielu ludzi patrzy na lewicę przez pryzmat tamtych doświadczeń. Doprowadziło to do sytuacji trochę dziwnej, w której prawicą stawali się obrońcy robotników, związki zawodowe itp. Tutaj oczywiście pojawił się aspekt, którego w naszym kraju nie sposób pominąć - katolicyzm. No i brak edukacji demokratycznej społeczeństwa. To stało się pożywką dla różnej maści populistów. Czy to normalne, że program wyborczy może zastąpić krzyż w klapie i hasła dania pieniędzy biednym? W takiej sytuacji również pozostanie niewielki margines ludzi, którzy zdystansują się do robienia kasy i będą starali się osiągnąć coś innego. Czy mają rację - to już inna sprawa :) > Właśnie anarchole czy PPS No tutaj bym nie używał wspólnego worka. Anrchizm posiada wiele twarzy a niektóre z nich są znacznie bliższe liberalizmowi niż jakiejkolwiek lewicy. > Należysz pewnie do tych Polaków, którzy leją krokodyle łzy licząc rosyjskie > pieniądze - ile to "te ruskie" stracą na Nord Streamie! ;) Akurat Nord Stream czy inne złoża interesować mnie mogą wyłącznie z powodów energetyczno-ekologicznych :) > Wystarcza mi - do zdefiniowania świata i ułozenia swojej hierarchii wartości > - eklektyzm w polityce, a w filozofii de Unamuno. ;-) Eklektyzm wydaje mi się z czymś wtórnym i sztucznym a de Unamuno praktycznie nie znam i kojarzy mi się głównie z "kalendarzowymi" myślami typu "La envidia es mil veces más terrible que el hambre, porque es hambre espiritual" :) > Buchanan pisał artykuł o czymś innym, nie o Majdanie, może dlatego znalazłeś > mało informacji o Ukrainie. [...] Jego osądowi i expertise ufam jednak > odrobinkę więcej niż twojej opinii. Tylko, widzisz, mnie w tym wszystkim interesuje, jak zawsze, głównie czynnik ludzki. Właśnie ten Majdan. Nie - informacja o tym, kogo w ten lub inny sposób wpierały USA ale to, dlaczego ludzie wyszli protestować. Ktoś może powiedzieć - bo dostali za to pieniądze i zamknąć temat. Ale to chyba nie tak. Dlatego uważam, że "pomarańczowa rewolucja" zakończyła się sukcesem niezależnie od tego czy Tymoszenko i Juszczenko zrobili/zrobią coś wspólnie. Jak to powiedział jeden z Ukraińców - "nieważne czy Juszczenko się sprawdzi. Ważne, że my się sprawdziliśmy." > Ech, miły grabarzu. Nie jestem miły ;P > Czytaj wpisy evy15 pod njusami o Rosji, proszę cię, ze zrozumieniem Z całym szacunkiem - komentarze Evy są - moim zdaniem - głównie monotonną próbą opisania swoich poglądów na podstawie wybranych fragmentów "dostosowywanej" na ich potrzeby rzeczywistości. I nie dostrzegłem w nich nigdy przykładu największego triumfu rozumu - wg de Unamuno rzecz jasna :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 00:20 Grabarzu: twój komentarz od słów "Może ten margines" do słów "z liczną grupą biedoty" to wg mnie zmierzanie w stronę darwinizmu społecznego. Ekonomicznego. Mój wrodzony humanitaryzm (możesz to nazwać pro-społecznictwem) nie pozwala mi na rozważanie odpowiedz na np. takie pytanie - "Po co mu bezpłatna opieka lekarska". Reszta BARDZO ciekawa (przeczytałem z zaciekawieniem i teraz będę się zastanawiał co ci powiedzieć), ale utrzymana w stylu GazetowoWyborczej political correctness. Masz słuszne myśli i słusznie - zgodnie z duchem czasów - wnioskujesz jak to się pewnie mówi na Czerskiej. A i praktycznie wszędzie dzisiaj. Ja już rozumiem - jesteś bezsprzecznie intelektualistą. Naprawdę na wielu rzeczach się znasz. I w dodatku sympatycznym - na tle forumowego towarzystwa szczególnie. Nie udawaj skromniachy! :) Ciebie mierzi zdanie typu: "danie pieniędzy biednym", a ja odnoszę się do niego z dużym zainteresowaniem. Pewnie to nas dzieli, oprócz różnicy w ocenach "despotii" Putina. "mnie w tym wszystkim interesuje, jak zawsze, głównie czynnik ludzki. Właśnie ten Majdan. Nie - informacja o tym, kogo w ten lub inny sposób wpierały USA ale to, dlaczego ludzie wyszli protestować." - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 01:43 Darwinizm społeczny? Ależ wręcz przeciwnie! Zwyczajna próba opisania w kilku zdaniach zjawisk, które zachodziły w ciągu setek lat. W takiej sytuacji muszą wystąpić uproszczenia. Pro-społecznictwo? Hmmm... A czym jest społeczeństwo? Dla mnie - zbiorem jednostek. Kiedy więc społeczeństwo jest szczęśliwe? Czy mierzi mnie zdanie typu: "danie pieniędzy biednym"? Mierzi mnie populizm. Poza tym "damy jednym" = "zabierzemy innym". Czy nie lepiej tworzyć stanowiska pracy, przygotowywać, wspierać? Słuszne myśli? Nie wiem. Ale są moje i do części zdążyłem się przyzwyczaić, zanim powstała GW. Intelektualizm? Tylko w celu zrozumienia. Zarabiam - myśląc, żyję - czując. Nie potrafię jednak wskazać jasnej granicy pomiędzy procesem tworzenia projektu przez naukowca i obrazu przez malarza. Emocje są nieodwracalnie związane z procesami, które zdawałoby się emocji powinny być pozbawione. To też element człowieczeństwa. Manipulacja tłumem? Rzecz straszna. Ale od samego manipulującego straszniejszy jest tłum i fakt, że dał się zmanipulować. Czy straszny był Orson Welles? Ale manipulacja przeważnie odwołuje się do tych mniej zdrowych emocji: wzbudzenie strachu, wskazanie "wroga", pustej lodówki etc. Manipulować tłumem przy pomocy bodźców pozytywnych, zachęcić do pokojowego wyjścia, trwania na mrozie itd. - to już sztuka trudniejsza. Nawet w Wielkiej Brytanii na manifach antywojennych... Na Majdanie ludziom kazały wyjść również złe emocje? I owszem. Ale wcale nie one były najważniejsze. Zombifikacja? Minimum wysiłku, maksimum efektu. Każdy organizm... Jeżeli myślenie jest wysiłkiem a program z serii "zobacz, jak żyją gwiazdy" daje relaks... Czy zakładasz, że to świadomie sterowany proces? Z Evą... Heh. Nie zamierzam się poddawać. Bo przecież poddaniem się byłoby w tej sytuacji to, co nazywasz, olśnieniem. Mam niejasne wrażenie, że oddaliliśmy się od tematu artykułu. A jeszcze niedawno Wolf pisał, że przyczyną wojny pomiędzy Rosją a Czeczenią (tej formy używam oczywiście świadomie) było odrzucenie przez Dudajewa statusu Tatarstanu - "niepodległego państwa stowarzyszonego z Federacją Rosyjską". Interesujące... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 21:01 Ciekawe. "Dla ciebie - zbiór jednostek" to "społeczeństwo". Dla mnie nie - zbiór jednostek to tłum (tołpa - po rosyjsku). Zatomizowanych homo homini lupus est'ów. Tak, sądzę, że manipulacja tłumem, popychanie go w "słusznym" kierunku (mówienie tego, co chce usłyszeć) to proces (powszechny! w obecnych czasach, już mówiłem - koncerty, mecze, tv, rewolucje, etc.etc.), którym można sterować. A jednocześnie nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej. Sprzeczność? Nie. Miałem niedawno okazję uczestniczyć w pewnej konferencji, na której w GazetowoWyborczym (do trzeciej potegi) stylu mówiło się o Rosji. Nie słuchałem - wg mnie bredni - artykułowanych przez mówców, przyglądałem się publiczności. Jej reakcjom, czyli zachowaniu. Do głowy przychodziły mi seanse Kaszpirowskiego, które widziałem kiedyś w tv. W taki sposób - myślałem sobie, tylko takie porównanie przychodziło mi fo głowy - Hitler bałamucił w latach 30- ych swoje Jugend, chyba wykorzystywał te same mechanizmy psychologicznego uzależniania. Przyczyną wybuchu wojny w Czeczenii była niemądra polityka Jelcyna. Negatywne anarchizowanie regionów zamiast ew. stopniowego ich usamodzielniania. Oraz pozostawienie (oddanie) skł-dów broni, amunicji rądzieckiej w Groznym, czyli oddanie ich Basajewowi. Plus całe multum przyczyn egozgennych: koniec zimnej wojny, podział dziedzictwa Sowietów, rywalizacja na Kaukazie, rodzący się terroryzm. Po zakończeniu wojny w Afganistanie, wycofaniu się Sowietów z Kabulu, afgańscy partyzanci musieli się czymś zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 21:43 > "Dla ciebie - zbiór jednostek" to "społeczeństwo". Dla mnie nie - zbiór > jednostek to tłum (tołpa - po rosyjsku). Zatomizowanych homo homini lupus > est'ów. Zaraz, zaraz. Nie mówię w tej chwili o powiązaniach, strukturze, wartościach, zachowaniach czy świadomości. Stwierdzam prosty fakt - społeczeństwo tworzą jednostki. To ludzie, a więc jednostki budują społeczeństwo, prawda? A to oznacza, że w sensie matematycznym społeczeństwo jest zbiorem jednostek. > Przyczyną wybuchu wojny w Czeczenii była niemądra polityka Jelcyna. Negatywne > anarchizowanie regionów zamiast ew. stopniowego ich usamodzielniania. Oraz > pozostawienie (oddanie) skł-dów broni, amunicji rądzieckiej w Groznym, czyli > oddanie ich Basajewowi. Plus całe multum przyczyn egozgennych: koniec zimnej > wojny, podział dziedzictwa Sowietów, rywalizacja na Kaukazie, rodzący się > terroryzm. Po zakończeniu wojny w Afganistanie, wycofaniu się Sowietów z > Kabulu, afgańscy partyzanci musieli się czymś zająć. Ani terroryzm, ani Afgańczycy, ani CIA, ani cykliści... Przyczyna wojen na Kaukazie od kilku wieków jest taka sama - Rosja. I tutaj zastanawiająca jest reakcja społeczeństwa na wojnę - "źli", "manipulowani" Amerykanie podczas wojny w Wietnamie i "demokratyczni" Rosjanie podczas wojny w Czeczenii... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 02.03.07, 02:18 Ech grabarzu, grabarzu. Gdyby świat był taki prosty jak ci się wydaje... W opinii różnych redaktorów Wacławów czy Bieleckich za zło świata w wymiarze niemalże galaktycznym odpowiedzialna jest jak mówią Rosjanie - krwawa gebnia. To postawa fanatyczna, anty-ontelektualna. Godna zwolennika spiskowej teorii dziejów. Eksperta z GazWybu spod budki z piwem, a nie ciebie, grabarzu... "Przyczyna wojen na Kaukazie od kilku wieków jest taka sama - Rosja" Nawet zwykły katar ma wiele przyczyn, a ty zrzucasz wszystko - całą odpowiedzialność za sytuację na Kaukazie - na barki słabej, wstrząsanej kryzysami Rosji... Ja zresztą napisałem, że jedną z przyczyn wybuchu wojen była polityka Jelcyn - który uosabiał w tym czasie Rosję, był jej prezydentem, reprezentantem. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 02.03.07, 22:43 > a ty zrzucasz wszystko - całą odpowiedzialność za sytuację na Kaukazie Ja nie zrzucam. Ja stwierdzam. Zrzucali przez wieki władcy z Kremla. Carowie, sekretarze, prezydenci. Nie tylko Jelcyn... Mało jest sytuacji tak jasnych i oczywistych. No chyba, że masz jakąś własną, zapewne ciekwą, teorię? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 01:09 Jeszcze o demokracji. Po prostu musi być realna alternatywa. Wtedy i ludzie tłumnie się zjawiają na wyborach, np. w Rosji(tak!) - komuniści czy SPS to alternatywa wobec Kremla czy w Wenezueli, a nie jak u nas - 40% w wyborach parlamentarnych. Wybór. Dobrze, skoro lewica nie może uczestniczyć w polskim życiu społeczno- politycznym z przyczyn obiektywno-historycznych (ale jak się do tego twierdzenia mają sondaże, które od lat pokazują, że większość Polaków ocenia nieżle czasy PRL-u?), to niech to robi Korwin-Mikke (program w tv), niech robią to umiarkowani nacjonalisci (NDecja w Polsce była kiedyś popularna), nie wiem kto jeszcze może być brany pod uwagę... Ale co to za "wybór" - chrześcijański kapitalizm konserwatywny verus chrześcijański kapitalizm liberalny??? Zaznaczam, że nie mam oczywiście nic przeciwko chrześcijaństwu. Wręcz przeciwnie. To to samo: ta sama "liberalna" p. Gilowska w "konserwatywnym" rządzie. Ten sam "antysystemowy populista" Lepper z p. Gilowską w prawicowym rządzie. Etc. I wszystko - co najważniejsze - gra! Podatek - 17% czy 18%. To jest ten "wybór"?? Ludzie-wyborcy głupieją. Głusuj na Giertycha i masz liberalną panią minister finansów! Ja po prostu nie mogę tego zrozumieć. A razem ze mną 60%, czyli większość wyborców. Która chyba odrzuca(!) tym samym współczesną demokrację - masowo nie uczestnicząc w jej procedurach. A mimo to mamy demokrację, rozwiniętą (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 02:07 > Po prostu musi być realna alternatywa. Wtedy i ludzie tłumnie się > zjawiają na wyborach Można też wysłać po nich ZOMO-wców albo częstować wódką. Ale tak właściwie po co? > a nie jak u nas - 40% w wyborach parlamentarnych. Ależ wybór pomiędzy np. podatkiem liniowym a hasłem "państwa solidarnego" jest wyborem poważnym i obarczonym poważnymi konsekwencjami. > jak się do tego twierdzenia mają sondaże, które od lat pokazują, > że większość Polaków ocenia nieżle czasy PRL-u? Mniejszość. Nostalgia. Tylko i wyłącznie. GW nawet ostatnio sondaż robiła... > to niech to robi Korwin-Mikke (program w tv), niech robią to umiarkowani > nacjonalisci (NDecja w Polsce była kiedyś popularna), nie wiem kto jeszcze > może być brany pod uwagę... Telewizja publiczna czyli państwowa czyli rządowa miałaby pokazywać przeciwników swoich "dobrodziejów", o których społeczeństwo samo się nie upomina? To prawie tak, jakby Castro 7 razy w tygodniu puszczał kilkugodzinne przemówienia prezydentów USA i przedstawicieli emigracji ;) > A razem ze mną 60%, czyli większość wyborców. Która chyba odrzuca(!) tym > samym współczesną demokrację - masowo nie uczestnicząc w jej procedurach. Odrzucenie jest czynnością świadomą. Tutaj można mówić głównie o nieświadomości. Czy w demokracji poziom klasy politycznej nie jest wprost uzależniony od poziomu społeczeństwa? Mówiąc inaczej - czy nie mamy takich polityków, na jakich zasługujemy? Nie ma "ich" i "nas". Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 20:47 "Ale tak właściwie po co?" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 21:26 > Po to, żeby uwiarygodnić tych, którzy publicznie krzyczą, że w Polsce jest > demokracja (w domyśle: takowej - fantastycznej, z masowym udziałem ludzi - > nie ma w Rosji). Co to jest demokracja? Jeszcze raz: wybór między > alternatywnymi(!) programi (z którym można się zapoznać poprzez środki > masowego przekazu), a nie koka kolą i pepsi kolą oraz świądome(!), powszechne > uczestnictwo wyształconych i mających pracę ludzi w wyborach. Ja bym zamknął to w dwóch słowach - świadomy wybór. Niech frekwencja sięgnie dna, niech to będzie 20% - ale niech to będzie świadome 20%. Ogromna wiekszość elektoratu nie ma przecież pojęcia choćby o trójpodziale władzy. W interesie partii rządzących często jest zachęcenie tych ludzi do wzięcia udziału w wyborach. Nimi jest łatwo manipulować przy pomocy populistycznych haseł. Ale ci, którzy są świadomi - mają możliwość samodzielnego wyboru. Do budowy społeczeństwa obywatelskiego jest potrzebna świadomość a nie exposé premiera. A świadomości nie zbuduje się pokazując w telewizji Korwina. > Oj coś coraz więcej tej "nostalgii" z czasem. Nostalguje się zwykle > po czymś miłym, przyjemnym, kochanym. Oczywiście. Było się młodym, kochało się kogoś, Gomułka właśnie przemawiał i czuło się nadzieję. Za tym można tęsknić. Pod warunkiem, że się pamięta. Ale pamiętających jest coraz mniej, więc i nostalgii coraz mniej. Ogromnym szacunkiem w świadomości narodu cieszy się II RP. Mimo coraz mniejszej ilości ludzi ją pamiętających. Za 50 lat po PRL nie zostanie nic. > JAK się ma upomnieć, skoro nie wie, że alternatywa w ogóle istnieje!? > W PRLu do pewnego czasu nawet nie wiedzieliśmy, że nie żyjemy tak dobrze, > jak nam się chciało lub wydawało. Że są inne miejsca w Europie gdzie żyje się > prościej i całkiem miło. Trzeba nam to było dopiero wytłumaczyć! Mów za siebie :) Ja tę świadomość miałem, moja rodzina miała, moi znajomi mieli... Dlatego i teraz twierdzę, że świadomość może być niezależna od wszelkich rzeczników. >> Odrzucenie jest czynnością świadomą. Tutaj można mówić głównie >> o nieświadomości. > Nie żartuj, nie dworuj sobie ze mnie. Chcesz powiedzieć, że 60%(!) wyborców > nie wiedziało, że tego dnia są wybory?! Wiedziało i SPECJALNIE nie brało > udziału. Zresztą jaka różnica. Nie miałem oczywiście na myśli świadomości tego, że są wybory... > Gdyby poszła większość, tak z 70% i np. podarła karty do głosowania - > o, tu mielibyśmy do czynienia z demokratycznym aktem większości > społeczeństwa. Aktem w tej sytuacji odrzucenia. ... ale właśnie tego typu czynność. To jest właśnie odrzucenie. Świadome. Ale statystyki o tym milczą - sprawdzałem :) a członków komisji obarcza się dodatkowym zajęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 02.03.07, 02:13 "więc i nostalgii coraz mniej" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 02.03.07, 22:45 > Po PRL nie zostało już praktycznie nic. Poza wspomnieniami. O tym właśnie piszę. za 50 lat nie będzie miał, kto wspominać. Wystarczy, że mnie nie rozumiesz i już masz podobną opinię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 02.03.07, 02:25 Mnie się wydaje, że nie 20%, a wyraźna większość powinna w - ksiązkowej, teoretycznej - demokracji uczestniczyć w procesach społeczno-politycznych w danym kraju. Również należeć do partii, masowo manifestować, etc. To co proponujesz to jeden z wariantów demokracji okrojonej - światła mniejszość decyduje o losach narodu, coś jak demokracja sterowana w Rosji, w innym trochę wydaniu i opakowaniu. Co to jest "społeczeństwo obywatelskie"? Wg mnie kolejne słowo-wytrych (regionalny, zachodnioeuropejski fenomen), które nie pasuje do opisywania rzeczywistości środkowo-europejskiej. Wcale nie mówię, że społeczeństwo obywatelskie to coś lepszego, idelany wariant, do którego wszyscy muszą(!) dążyć. Gdyby w Chinach zaaplikowac tzw. społeczeństwo obywatelskie (które kłóci się, wyraźnie z trdycją konfucjonizmu), to Państwo Środka prawdopodobnie rozpdłoby się na mniejsze kraiki. Wszystko obficie polane sosem z krwi. Rety, ile ty masz? Już jako małe dziecko nienawidziłeś PRL zamiast zachwycać się Szurkowskim/Piaseckim (nie wiem ile masz lat) czy innym Bońkiem, chodzić do kina na Ak. Pana Kleksa czy na lody do Hortexu? Współczuję, miałeś więc niezwykle smutne dzieciństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 02.03.07, 23:10 > Co to jest "społeczeństwo obywatelskie"? Wg mnie kolejne słowo-wytrych > (regionalny, zachodnioeuropejski fenomen), które nie pasuje do opisywania > rzeczywistości środkowo-europejskiej. "Zgniły" Zachód znowu nam wciska kit i stonkę? Obawiam się, że pojęcie jest znacznie starsze niż demokracja zachodnioeuropejska. Według mnie oznacza po prostu społeczeństwo złożone z jednostek (sic!) świadomych i współpracujących ze sobą w celu osiągnięcia jakiegoś celu - niekoniecznie politycznego. Wiem, że mało to precyzyjne i pasować może nawet kibuców czy organizacji neofaszystowskich... :) Ale podłoże tak naprawdę jest trochę inne - samodzielność i oddolność działania. Nie strasz, proszę, upadkiem Chin. Idea społeczeństwa obywatelskiego jest sprzeczna z konfucjonizmem? A z taoizmem, z buddyzmem, szamanizmem, katolicyzmem i każdym innym -zmem? Dostrzegam różnice w rozwoju społeczeństw ale w Twojej wypowiedzi dostrzegam ryzyko wystąpienia skrajnego relatywizmu. Wiesz, coś typu - "przecież nie wszyscy ludzie chcą być wolni". > Rety, ile ty masz? Już jako małe dziecko nienawidziłeś PRL zamiast zachwycać > się Szurkowskim/Piaseckim (nie wiem ile masz lat) czy innym Bońkiem, chodzić > do kina na Ak. Pana Kleksa czy na lody do Hortexu? Współczuję, miałeś więc > niezwykle smutne dzieciństwo. Wręcz przeciwnie. Dlaczego uważasz, że wiedza jest przyczną smutku czy nieszczęścia?? W moim domu mówiło się o Katyniu i o dziadku, którego sowieci na Sybir zabrali w 1945, i o wujku, który sowietom uciekł do Anglii, i o innych wujkach, którzy z Niemec nie wrócili, i o tym, że Urban kłamie. Bo to był taki normalny polski dom. Aż trudno mi uwierzyć, że były inne. Ale... Twój był inny? To dopiero musiało być koszmarne dzieciństwo. Kilkanaście lat w kłamstwie? :D Bo widzisz - mi świadomość tego, że istnieje lepszy, bardziej kolorwy świat pomagała. Kiedy Piasecki wygrywał Wyścig Pokoju - oczywiście cieszyłem się. Ale przecież wiedziałem, że to nie jest Tour de France. I każdy, kto miał jakieś pojęcie o świecie - wiedział o tym. Kiedy Boniek strzelał Belgii 3 bramki w Hiszpanii - też się cieszyłem. Ale przecież wiedziałem, dlaczego odchodzi do Juventusu. Gdybym pewnych rzeczy nie wiedział - czułbym się do tej pory jak marionetka. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 03.03.07, 18:23 "samodzielność i oddolność działania" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 03.03.07, 20:25 > No tak. Szczególnie u nas. W manifestacjach bierze udział średnio 30 osób. > Członkostwo w partiach - kilkaset? O frekwencji w wyborach już pisałem, etc. > Bardzo jesteśmy samodzielni, aż wyobcowani z życia politycznego i > demokratycznych mechanizmów. Czy ja gdzieś chwalę sytuację w naszym kraju? Ale dziwisz się? Najpierw zabory, później okupacja, PRL... Jedyna budowa przy budowie, której potrafiliśmy współpracować to budowa barykady. Państwo i jego reprezentacji byli jawnymi wrogami albo przynajmniej osobami, budzącymi nieufność. > my pragniemy eksportować nasze, ściśle europejskie wartości (wcale nie fajne > nawet z naszego punktu widzenia, nie zawsze efektywne) do Chin, to czemu > Chińczycy nie domagają się powszechnej konfucjonizacji czy - jak słusznie > zauważyłeś - buddyzacji Europy? miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,3956670.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12346&w=58306280&a=58325582 A poważnie... Czy "nie zabijaj" jest wartością chceścijańską? Nie. Jest wartością ogólnoludzką. Taką samą wartością jest wolność (niezależnie od oblicza). Jeżeli tzw. opinia światowa będzie domagała się, żeby państwie X zakazano kanibalizmu - czy to będzie próba narzucenia obcych wartości? > Niedawno prezydent Bush mówił o wolnosci, wręcz demokracji w Iraku. Prezydent > Putin stanowczo odrzucił taką wolność i demorację, powiedział, że nie będzie > jej implementował u siebie. W sumie ja mu się nie dziwię? Ty tak? Być może pamięć mi szwankuje, ale wydaje mi się, że rozmowa miała trochę inny przebieg. Aczkolwiek - bardzo cenię złośliwość i ta uwaga Putina mi się spodobała :) Mówienie o demokracji w Iraku - jest szaleństwem, tak jak szaleństwem jest siłowy jej "eksport". W Niemczech po II wojnie się udało, ponieważ w samym społeczeństwie istniały odpowiednie wzorce zachowań i tradycje. > "Bo to był taki normalny polski dom. Aż trudno mi uwierzyć, że były inne." > Tak pięknie piszesz o społeczeństwie obywatelskim i wolności, a za chwilę > narzucasz jedno rozumienie polskości, polskiego domu. W którym miejscu cokolwiek narzucam? Na skutek Twojej dziwnej opinii, dotyczącej mojego domu i krzywdzącej roli wiedzy - podzieliłem się w lekko zgryźliwym stylu opinią swoją. Ale piszę o poczuciu normalności, o jego rozumieniu a nie o samej normalności. Jeżeli do czegoś bardzo się przyzwyczaisz - możesz dojść do wniosku, że to jest jedyne rozwiązanie. Po jakimś czasie spotkasz się z czymś innym. I ważna jest Twoja reakcja w tym miejscu. Moja pozbawiona była okrzyku zaskoczenia czy... wstrętu :) > Dom apolityczny - taki jak mój - sądzisz, że rozdrapywano do krwi > martyrologię narodu? Że nie było ważniejszych spraw. Oj były. Ależ mój dom też był a p o l i t y c z n y Ważniejsze byłyby problemy dnia codziennego. Ale poszukiwaniu papieru toaletowego czasem towarzyszyła świadomość "tak nie musi być, gdzieś jest inaczej". Czyżby znowu odezwał się lęk przed wiedzą? ;) Wiedza nie oznacza rozdrapywania, świadomość nie oznacza bólu. > No ja też "wiedziałem, dlaczego odchodzi do Juventusu" Boniek. Wielkiego > Juve! Nie wiem zaś dlaczego do Palermo odchodzi Matusiak, przyznam ci się... > Nie wiem dlaczego do totalitarnej Rosji odszedł król strzelców Kiełbasa. I > gra chyba w II lidze teraz. Albo grzeje ławę. Bo nasza liga jest bagnem, bo jeżeli ktoś chce coś osiągnąć albo zapracować na emeryturę - musi wyjechać. Czy Palermo jest najlepsze dla Matusiaka? Myślę, że lepsza byłaby liga hiszpańska. Ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 04.03.07, 13:50 "Czy "nie zabijaj" jest wartością chceścijańską? Nie." - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 05.03.07, 15:28 > Stany Zjednoczone - kolebka (w powszechnej opinii) cywilizacji, demokracji > i w ogóle DOBRA ontologicznego (poczytaj wpisy ekspertów na forum GazWyb). Jaki związek z naszą dyskusją ma przytoczona przez Ciebie opinia? Ja nie jestem jej wyznawcą i zdaje się, że Ty - również. > Nie można zdefiniować wolności: przyjąć jedną definicję dla wszystkich > państw. Hmmm... Rozwój medycyny prowadzi do stopniowego zacierania różnic pomiędzy stanem życia a śmierci organizmów wielkomórkowych. Idąc konsekwentnie tokiem Twojego rozumowania można więc dojść do wniosku, że nie można stosować kary za zabójstwo... > To samo - mniej więcej - dzisiaj robią niektórzy Europejczycy w stosunku > do Chin czy Rosji. Różne europejskie wynalazki: społeczeństwo obywatelskie Podałem kilka chyba dosyć jaskrawych przykładów. Na Tiananmen strzelano do ludzi. Kropka. Tu nie ma czego relatywizować. No chyba, że ktoś uzna życie Chińczyka za coś bez znaczenia... > Oj, w ocenie PRL też się różnimy. To nie ocena. To kwestia świadomości. Ja również miałem kilkanaście lat i również mam inne wspomnienia. Ale mam świadomość tego, czym był PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 03.03.07, 21:18 Tybet, Tiananmen, Falun Gong (przejaw działania chińskiego społeczeństwa obywatelskiego?)... Krytyka Chin to nie wojna w Iraku ale mówienie o wartościach ogólnoludzkich, które w Chinach są znane ale nie są przestrzegane. I ta chińska tolerancyjność i demokracja... Jak się do tego ma tianxia? Jak się ma los Tybetu? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 04.03.07, 14:00 "wartości ogólnoludzkie" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 05.03.07, 15:44 > Temat rzeka. Uczestnicy krucjat też walczyli o - w ich rozumieniu - > "wartości ogólnoludzkie". Nie. Walczyli o - w ich rozumieniu - wartości chrześcijańskie. > Narzucanie wszystkim jednakowego światopoglądu (do tego w praktyce > sprow-dza się koncepcja "wartości ogólnoludzkich") to totalitarny > fundamentalizm. Tak, fundamentalny szacunek dla życia. Nie myślalełem, że polubię fundamentalistów :) > Tybet - zapytam przekornie - nie wiem dlaczego ty, światły Europejczyk > miałbyś popierać średniowieczną dyktaturę mnichów? Laureat nagrody Nobla, przywódca o niekwestionowanym autorytecie moralnym dla Ciebie jest tylko byłym przywódcą "średniowiecznej dyktatury mnichów"? > Chiny - nawet pod rządami KomPartii - to cywilizacyjnie gorsze rozwiązanie > niż fanatyczni teoiści? Z pewnością "doskonałe" dla pozbawianych swojej tożsamości i spychanych do roli mniejszości Tybetańczyków? Poza tym - skąd i w jakich okolicznościach Chińczycy znaleźli się w Tybecie? Co przynieśli? Jeżeli chcesz porównywać "średniowieczną dyktaturę mnichów" za punkt odniesienia obierz ówczesny maoizm a nie czasy współczesne. > Podobne pytanie mozna postawić w stosunku do Czeczenii: przyszłość tego kraju > i dobrobyt mieszkańców rysował się lepiej pod rządami w latach 96-99 > terrorystycznych, przedpotopowych, obcinających ręce na głównym placu, > atakujących sąsiednie regiony fanatyków czy obecnie - w ramach "niedobrej, > totalitarnej" Rosji, kiedy postęp we wszystkich dziedzinach (odbudowa, etc.) > jest zauważalny nawet przez europejskich urzędników? Podobnej odpowiedzi można udzielić na to pytanie. Porównaj sytuację z lat 96-99 z czasem, kiedy Grozny był bombardowany. Poza tym - odpowiedz na pytanie, czym sytuacja lat 96-99 była spowodowana. > podczas wizyty w Czeczenii Hammarberg chwalił też "wielki postęp" w > poszanowaniu praw człowieka. "Hammerberg krytykował tortury w czeczeńskich więzieniach" Każdy widzi to, co chce zobaczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 04.03.07, 14:03 "chińska tolerancyjność i demokracja" demokracja - słowo pochodzące z kultury europejskiej, z Europy. Dlaczego używamy go do opisania chińskiej rzeczywistosci społecznej i politycznej? Czy wszystkie kraje na świecie - 192 państwa należące do ONZ - dały Europejczykom glejt na określanie tego co jest dobre, a co złe - definiowanie podstawowych pojęć dot. organizacji życia? Nie, chyba zacznę domagać się szintoizacji naszego europejskiego myślenia. No bo jak inaczej, inaczej to takie niedemokratycznie jakoś!? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 05.03.07, 15:49 >> "chińska tolerancyjność i demokracja" > demokracja - słowo pochodzące z kultury europejskiej, z Europy. > Dlaczego używamy go do opisania chińskiej rzeczywistosci społecznej i > politycznej? No właśnie - dlaczego? Kto napisał: "Myślę, że w tym sensie są po prostu bardziej tolerancyjni, demokratyczni(!), normalniejsi(!) od nas."? Ty! :) Postanowiłem się z tego pośmiać :) Sam staram się kłaść nacisk na trochę inne wartości - właśnie ogólnoludzkie. Nie mówię "brak demokracji" - mówię "prześladowanie członków Falun Gong, okupacja (sic!) Tybetu itp. Zresztą... Co jest zaprzeczeniem demokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 26.02.07, 07:58 Jeszcze jedna kwestia. www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=639 147. miejsce. Wyżej notowane są m.in. Somalia i Sudan. Czym to wyjaśnisz? Eva stwierdziła, że Reporters Without Borders to organizacja antyrosyjska. I to było naprawdę niezłe. Ciekaw jestem Twojej oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 27.02.07, 01:21 Nie mam pojęcia. Rosyjskie media - prasa, analityczne portale (super!), tv(!) stanowią dla mnie DOSKONAŁE źródło (uzupełnienie, przeglądam również prasę angielskojęzyczną, francuską, hiszpańską) wiedzy o otaczającym mnie świecie! Njusy ogólnoświatowe podawane są w rosyjskich mediach równie ciekawie i profesjonalnie jak w np. angielskich. Tak, przedstawiają "swój" punkt widzenia, ale prawie zawsze w sposób spokojny, dobrze dokumentują, etc. Nie wiem jaka jest metodologia sporządzania tego rodzaju ankiet prywatnej i ograniczonej finansowow w środkach oraz możliwościach organizacji demokratycznych dziennikarzy. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak można przepr. bądania w tylu krajach świata - w oparciu o jakieś czytelne kryteria i dokonać wiążącej analizy porównawczej. Nawet ONZ - organizacja międzynarodowa mająca środki i możliwości nie zawsze rądzi sobie z przygotowaniem różnych statystyk. Może dlatego Rosja oceniana jest tak nisko, że w tym kraju częściej niż w innych giną dziennikarze? Chyba ze 20(?) w okresie rządów Putina zginęło, GazWyb niedawno podawał. "Kacap_z_moskwy" opowiedział mi, że przynajmniej w jednym przyp-dku chodziło o porachunki osobiste (nieodwzajemniona miłość homoseksualna czy coś w tym rodzaju). Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 27.02.07, 19:14 "Umieralność" dziennikarzy jest brana pod uwagę przez RSF ale nie jest czynnikiem jedynym. Nie sądzę, żeby istniał silny wpływ wspomnianej przez Ciebie śmierci na całą ocenę. I jak to się ma do surowej oceny polskich mediów w Twoim wykonaniu? Może jednak warto czsem sięgnąć po reportaż Jagielskiego a umieszczenie przez GW artykułów autorstwa Giedroycia potraktować jak hołd i p r ó b ę kontynuacji jego myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 00:22 A inne czynniki? Jakie? Nie wierzę, że opinia red. Wacława! Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: totalitarny borrka! :) p.s. 28.02.07, 02:08 Może właśnie opinia GW i RSF jest zbudowana dzięki tym samym czynnikom? Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz1 Re: a ty wiesz co oznacza slowo 'interpretacja' 25.02.07, 02:01 baranku ??? musisz wrocic na kursy polskiego, bo nawet przy kacapie wypadasz blado !! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Tu cię mam:) 25.02.07, 02:19 Czy ubliżanie ludziom to twoja prawdziwa natura, czy też do szkoły miałeś pod górkę i wychowała cię ulica. Jeszcze nie przeczytałem żadnego twojego posta w którym nie używałbyś wyzwisk. Kultura na miarę IV RP Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Polska nie chce dać autonomii 25.02.07, 02:15 krasnalom!!!! To normalny skandal. Wysoki prezydent, wysoki premier amy to co? Żadamy autonomii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Powinno być na odwrót. To Moskale powinni błagać 25.02.07, 09:01 Tatarów o autonomię. I być może niedługo będą błagać. Jeśli nie Tatarów, to Mongołów, Chińczyków czy Turków. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Naturalna rzecza... 25.02.07, 09:51 Azjaci dobrze znajacy Matuszke, beda przez Chiny wykorzystani do zarzadzania nowymi zdobyczami terytorialnymi na Polnocnym Zachodzie. Swoja droga, ciekawe jak to zorganizuja - jako chanaty, rejony autonomiczne, czy smialo wroca do tradycji gulagow ? Odpowiedz Link Zgłoś
a.anonym Rosja to bagno i chora zakala calego swiata... 25.02.07, 18:08 wiadomosci.onet.pl/1393002,2678,kioskart.html Byc ruskim to pozalowania godne zboczenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Rosja nie chce dać autonomii Tatarom 25.02.07, 20:54 brawo rosjanie przepraszam was za tych debili z forum jestesmy z wami slowianie wole was nich islmistow albo chinczykow na waszym miejscu, smutno mi jest byc moze za kilkadziesiat lat was nie bedzie coz jeszcze raz pozdrawiam wspanialy narod i nie zwazajcie na te durne wpisy dostana od jakiegos mahmuta na ulicy to zmienia zdanie , zreszat my tu w europce tez za kilakdziesiat lat bedziemy miec wiecej aarbusow jak bialych rozumiem was Odpowiedz Link Zgłoś
zenek2 Re: Rosja nie chce dać autonomii Tatarom 03.03.07, 21:23 miszka36,debili to sobie znajdz sobie w rodzinie,kacapie. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 "Niech zyje wolna i niepodlegla Abchazja!" 05.03.07, 17:33 To najnowszy slogan Lubianki. Ciekawe, czemu, per analogiam nie "Niech zyje wolna, niepodlegla Czeczenia!"? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva_dildo15 Alkoholicy w roSSji 05.03.07, 19:28 Rosja na bani 15% obywateli Rosji to ludzie uzależnieni od alkoholu lub cierpiący na powikłania tego uzależnienia - takie dane Ministerstwa Zdrowia publikuje agencja Interfax. W ciągu dwóch ostatnich lat liczba alkoholików wzrosła niemal o 30%, a cierpiących na alkoholowe psychozy - o ponad 50% - podało Ministerstwo. Wg jego obliczeń, na każde 100 tysięcy Rosjan przypada ponad 1,5 tysiąca osób dotkniętych alkoholizmem lub psychozami alkoholowymi. Tymczasem dane, które przytacza państwowa agencja badająca rynek alkoholowy, mówią, że w ponad 30% gospodarstw domowych Rosji pędzi się alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś